ево, овако је то било . . .

Черевићан RSS / 01.03.2008. u 20:40

 

гост блога је г. Видомир Павловић

  

Ovo je istinita priča, koja bi trebala, naročito dobrim roditeljima, da otvori oči  šta se sve dešava dok su im deca u gradu i diskotekama. Nije dovoljno slepo verovati svojoj deci, a videćete da nije ni pametno. Deset punih godina sam radio ovaj posao, kada mi se rodio prvi sin Nikola batalio sam ovaj posao jer su se pojavili divlji.., koji se teško obuzdavaju.. Horde, koje su počele napadati na policajce, redare kada se rastanemo i pođemo kući... Shvatio sam da sam ostario dovoljno i da treba da prepustim to radno mesto mlađima i sposobnijima koji mogu da se nose sa svojom (de)generacijom. Prestao sam raditi ali nisam prestao misliti na tu decu, i sam ih imam  videli ste moj prošli post, mnogo volim decu, i nisam sebičan da volim samo svoju, zato ovo napisah! Roditelji nećete ništa izgubiti pročitavši ovu priču, naprotiv...

 

                     

 

DISKOTEKE...1.jpg

  

- Brzoooo svi redari unutra...., pijan čovek sa nožem.. Gde je Pavlović, brzo ga zovite... nastala je opšta panika u diskoteci od oko hiljadu osoba. 

- Trči brzo dole Pavloviću vidi šta se dešava, neki manijak sa nožem nije ni nožina nego sablja u pičku materinu gde ga nađe tolikog..... – uzbuđeno je vikao gazda koji je sve problema u diskoteci poveravao meni, jer bi ja, sve nastale probleme pokušavao prvo rešiti fizolofski pričom, tek onda „diplomatski“, a to je onesposobiti protivnika bez povređivanja!  

Uleteo sam dole među rulju i video omanjeg čoveka kojeg sam upravo besplatno pustio da nađe ćerku,  da joj da para da počasti drugarice jer joj je danas rođendan..., slagao me je veoma uspešano. Nije mi palo na pamet da pretresem starijeg čoveka koji je samo doneo ćerki pare...

- Pazi Pavloviću ima ogroman nož – doviknu mi redar koji je proveravao ko je kupio karte a ko nije.

Silazeći žurno niz stepenice skinuh moju kariranu košulju i obmotah oko leve ruke Ako bi me napao, to mi je služilo kao štit od noža, a desnom rukom bih „odradio“ ostalo po potrebi..! Svi su se sklanjali da što pre dođem do ne znanca, devojčice sa rukama na ustima su pritajeno vrištale...

- Prijatelju baci nož , rekoh mu normalno, bez panike da vidi da ga se ne bojim? Stajao je leđima naslonjen na zid pored garderobe i nije dozvoljavao nikom da mu priđe.

- Gde mi je ćerka dovedite je ovamo, recite joj da je stigao tata da je spase..., i gde je ona bitanga „Paravina“ da mu se ja mame najebem, da JAAA vidim čiju ćerku će on da siluje... iti si Paravina jel da?

Ja ga pogledah, Paravina je bio redar koji je radio sa nama. Bio je veoma „mutan“, diler cigara 90tih pun para, a samim tim i „kurvica“ kako je on lično zvao slobodnije curice koje su se snjim (snjima) družili zbog para, vožnje  na motorima  marke SUZUKI, KAVASAKI..., . Naravno, sve su se želje odrađivale...?

- Koja je tvoja ćerka , nastavih smirenim tonom gledajući da uhvatim momenat da ga iznenadim i „očistim“.

Čišnjenje je tehnika u karateu, gde se samo jednim potezom protivnik izbacuje iz ravnoteže i on zavrašava na podu, što mi je bila i specijalka, kao i aikido poluge tako da ja uopšte nisam imao potrebe da udaram protivnika. Inače svaki udarac u glavu ostavlja tragove, modrice koje posle prosto teraju istog da se sveti! Čista psihologija, a i bilo mi žao udariti mladu osobu željnu provoda.., ali sve je imalo svoje granice..?

- Rreci mi kako se zove tvoja ćetka , ponovih pitanje i već sam mu skoro na dohvat ruke...  

On me pogleda na brzinu i videvši da me zovu Pavlović dreknu :

- Ne prilazi ubošću te , viknu on , dovedite njega da mu zarijem ovaj nož u srce, pa me vodite na robiju..., jebem li mu milu majku. Može joj tata biti, škripao je zubima.

- Prijatelju baci nož neću ti ništa, ako ti ga budem morao otimati prebiću te bez obzira na tvoje godine. Pustio sam te džabe u diskoteku zato nemoj praviti probleme. Reci koja je tvoja ćerka da je nađemo, jel ono upitah ga – i dok je on pogledao u stranu ja sam mu već izbio prednju nogu tako da se našao na leđima..a nož sam obavio mojom košuljom te ga polugom naterah da ga pusti!

- Gde je Paravina, da razjasni ovo - upitah moje „saradnike“.

- Paravine je pobegao čim ga je video, a njegova ćerka je Slava kurava... – ućutaše pošto je i otac čuo nadimak...

Ja ih pogledah iznenađeno, sporazumevali smo se očima, kad oni viknuše

-PAZIIIII NOŽ...!- dreknuše, a ja već hitrim pokretima nogu se premestih skoro metar u stranu. Ugledah kako čičica vadi još jedan mali nož iz nutarnjeg džepa sakoa.

- Šta je to – upitah ga, otevši mu ga, a da nije ni trepno?

- Ovo je bilo namenjeno meni posle svega, pa ućuta jer ga bilo sramota ćerke koja je upravo viknula

– TATAAAA , otkud ti...  

Polako ga ispravih i odvedoh u kancelariju mog gazde. Na pitanje šta mu je sve ovo trebalo on nam, meni i gazdi ispričao kako mu se čerka žalila da ju je Paravina par puta pokušao silovati. Ja poslah jednog redara da je dovede unutra.

- Pričaj šta je bilo –   naredih joj.

Ona pognute glave upita :

- Šta ?

- Pričaj kad te pokušao silovati i gde  ?

Ćutala je jer je znala da ja znam istinu? Ista ta njegova ćerka Slava kurava, kako smo je svi poznavali mi je prišla pre skoro dva meseca i predložila

- Pavloviću ja bih da „spavam“ stobom ali da me puštaš u diskoteku mesec dana bez para, ućuta gledajući me u po očiju.

Ne mogu da opišem kakav je to osećaj kada ispred sebe vidiš curicu, ne ni curicu, nego dete od nekih trinaestak godina koje je napredno sa sisama i izgledom, i nudi se momku od 30 tak god. zbog jebene ulaznice.

- Da li imaš para za ulaznicu – upitah je

- Nemam zato te i pitam, spusti pogled kao da ju je sramota.

Ja je nisam dovoljno poznavao, te joj rekoh

- Ako je zbog para nema problema uvek možeš ući, a da „spavam“ sa tobom ne želim, možeš mi ćerka biti ,odgovorih joj, a i setih se mojih sirotinjsklih dana?

- Baš ti hvala , odgovori poljubi me u obraz i otrča kod drugarica.

Posle par minuta poče rukom da pokazuje na mene?

- Sigurno je zahvalna – pomisli „budala“ u meni...

 

Trajalo je to oko dve nedelje dok nije izbila neka žešća tuča unutra, Uletim da vidim ko pravi nerede :

- Ko pravi sranja – dreknuh, zbog muzike?

- Ja, šta hoćeš ti, ti... nije ni završio misao, sredih ga „dostojanstveno“, i izbacih ga napolje! Kad prilazi Slava, polupijana :

- Pederu što si ga izbacio baš smo se lepo zabavljali

Prekidoh je

- Molim, ja peder što radim svoj posao. Vidim pijana si pa ti neću  zameriti , rekoh joj mirno, ali besan što je pijana. Zar sa trinaest godina može da se napija i da vređa onog koji je pušta džaba ? Gazda me zovnu u stranu :

- Pavloviću ja znam da ti spavaš sa onom malom...,ali molim te reci joj da ne lupa više, više ona lupa i provocira nego on..

prekidoh i gazdu

- Ko spava sa njom šta šopaš  –  upitah ga besno?

- Pa ona svima priča kako spava sa tobom pa je zato puštaš džaba u disko. .. – ja pozeleneh od besa :

- Kad je ona to rekla i kome? Da li Zoki stvarno veruješ da ja mogu tako nešto učiniti bio sam i na njega besan iako smo bili super drugari.

Bilo je to vreme inflacije 93, 94. god. plate u firmama oko desetak maraka, a ja kod njega u diskoteci 160 maraka za mesec dana ! Nisam ni sačekao odgovor „odleteh“ do Slave..., I izvedoh je napolje :

- Sa kim ti to spavaš..., jel mi to hvala i više od mene nemaš besplatan ulazak u diskoteku, jel ti jasno kada imaš para za piće platićeš i kartu! Treba još da čuju tvoji roditelji tu laž, rekoh joj mirno da ne bih „Puko“!

- Imam ja para majmune jedan, goooriiiilooo, i da platim ulazak i da se napijem, jel ti jasno. Uostalom nisi ti jedini redar ovde... !

Htedoh pući od besa, zbog gorilo...., ali ostah nekako priseban.. Znao sam da će otići kod drugog redara, „spavaće“ sa njim i on će je puštati „besplatno“...  Mogu i njega da oteram ali to ne vodi ničemu ko zna koliko bi ih morao oterati...? Da se između sebe svađamo, ne ide ipak je hiljadu ljudi u pitanju, hiljadu potencijalnih neprijatelja...!

 

Posle par dana u kafiću sedim sa ostalim redarima čekajući vreme da krenemo na posao :

- Čujem da je jedan od nas šonjaaa – poče Paravina, ali ja nisam obraćao pažnju jer fala Bogu... On pogleda u mene i nasmeja se :

- Šta je sramota te da priznaš, ma hajde „to“ se svima dešava, nemoj samo da ti cura čuje.. – blistao je on.

Nas dvoica se baš nismo voleli i ja sam jedva čekao dan kada ću mu dati otkaz. Međutim bio je familija sa gazdom diska pa sam čekao da baš zasere? Mada se gazda nije mešao u moj izbor redara, kao i svaki gazda interesovao ga je samo mir i u diskoteci i pare!

- Pare moje mile...- vikao bi sam u sobici, svojoj kancelarijici dok bi brojao koliko ih ima, mada je znao uvek po prodanim kartama kolko tačno ima para, ali prokletsvo para...

- Kakav šonja šta ti pričaš – upitah ga već besan?

- Pa pričala mi Slava... da si „omanuo“.., pa došla kod mene na „doradu“... – podrugljivo se smeškao, a spreman da pobegne jer mi se navlačio tajfun na obrve...!

Da ne dužim, prošlo je tad bez posledica ali sam zabranio svima da je puštaju džabe

 – Pričaajjjj , besno ponovih – reci sada istinu pred tvoim ocem, ako ne kažeš ja ću. Počela je plakati i upita me .

- Jel moram baš pred njim...

- Da, ponovih besno jer sam je već bio sit! Reših da joj zabranim dolazak u ovu diskoteku

- Pa, poče ona posle malo suza - kad mi je Paravina rekao da ne mogu više besplatno ulaziti da si ti zabranio.., ja sam mislila da me je samo „iskoristio“ i „šutnuo“ pa sam htela da mu se osvetim... – opet zaplaka.

U oca nije smela ni pogledati, a on, jadnik, sa nevericom je gledao u svoju ćerku i slušao njeno priznanje istine!

- Znači, „spavala“ si sa njim dobrovoljno , upitah glasno gledajući njenog oca pravo u oči!

- Daaa , i otrča napolje.

Otac, od sramote nije znao šta da mi kaže. Bilo mi ga je žao te ga odvedoh ga da popije nešto žestoko da se smiri, malo se bunio ali je pristao „da dođe sebi...“.Bio je on običan radnik, siromašnijeg stanja, pošteno odgojen, te je to očekivao i od ćerki, ali nije bio te sreće. Ćerke su mu bile..., „opasne“....?

- Ja sad idem ..., izvini i hvala ti puno mogao sam te ubiti... – prekinuh ga

- Nisi ti mogao mene ubiti nego sebe, a kući nećeš još ići imaš još nešto da vidiš – rekoh mu.

- Šta , upita, a po faci se videlo da je hteo u zemlju da propadne..!

- Pošto si došao da me ubiješ, a nisi, sada bi bio u zatvoru, a nisi, ostaješ noćaš da radiš kao redar?

Svi me pogledaše zbunjeno, a on samo slegnu ramenima :

- Radi sada šta oćeš sa mnom

Rasporedih redare tako da je Slavin otac išao samnom u obilazak okolo po diskoteci, ispred mene da ga držim na oku. Svi su me pitali „glavom“, šta to radim sa njim, a ja bih se samo nasmejao. Znali su da sam mu nešto gadno spremio... Posle ponoći stadoh sa njim na delu diskoteke gde su uvek igrale curice.....

- Gledaj sada ove što igraju, a ja ću ti polako pričati. Obrati pažnju šta piju , naglasih mu.

Devojčice, od oko 14, pa do 16, 17 god, su pile konjak i to direktno iz flaše, koja je samo kružila iz ruke u ruku, kao kod Bosanaca!. On ih je posmatrao nepomerajući se. Nije mogao da veruje šta vidi :

- Jel ono stvarno konjak.. – upita me?

- Da, one svako veče vikendom popiju po litru obojenog pića, konjak, pelinkovac brendi, što ne smrdi na rakiju, izigraju se kao stoka i odspavaju ovde pored zida . Na fajrontu ih budimo da idu kući! On me je gledao nemo, bez uzdisaja a kamoli reči?

- Ma da li je to moguće upita me bez krvi ulicu,

- Idem da pitam da popijem malo ne mogu da verujem, te krenu prema njima!

- Sačekaj – zaustavih ga ,kad ostane malo na kraju tražiću kao da ja oću malo – umirih ga da se ne uplaše.

Želeo sam da vidi sve što ja gledam svaki vikend, i svi mi ovde, pa da zna kada bude pričao sa drugim roditeljima, kako je ovde.

Ovo je bila najveća diskoteka u gradu gde su svi dolazili, pojedinci bi obišli  na brzinu u ostale diskoteke da vide šta ima i dolazi li bi da ostatak večeri provedu kod nas. Disko džokej iz Beograda, oprema Marka Miloševića, raspoređena svukud po zidovima, reklama za prodaju. Sve moguće i to zadnji modeli mašina za svetla,za diskoteke, je moj gazda imao jer je napravio dil sa Markom, kod nas je dok neko ne kupi. 

Svetla u diskoteci su nam bila svetska!..., nismo mogli gledati u njih koliko su bila jaka.  Na hotelu top koji bacao svetlost 4,5 km u vis. Video se sa nekoliko desetina kilometara. Marko bi dolazio sa svojom klapom (inspektori obično), sedeli bi sa gazdama, partnerima, popili bi koji red bul, odveli bi koju curicu u hotelsku sobu...! Naš gazda bi sve spremio, „pravu robu“...., a imao je i koristi, osim toga nisu njegove ćerkice bile ?

 

- Dajte mi to malo konjaka – rekoh curicama.

Dadoše mi flašu, dobar gutljaj.

- Evo ti probaj šta je , rekoh mu,  a sada gledaj kako će da luduju!    9CA80Z4W7CA3ARNNMCACI1LGECA752ASKCA.jpg

Nije prošlo par minuta, kad ih je počeo hvatati alkohol koji su popile njih četiri za nepunih pola sata, kad su počele skakati kao drogirane, po sali gurajući sve prisutne u okolini. Morali bi da ih opominjemo da suže krug igranja i guranja. Gazda je dozvoljavao da one tako igraju, privlačile bi dosta njih..., pa je bilo sve i više, tih devojčica željnih provoda i dokazivanja da su one svemoguće ili šta su već htele pokazati.... Oko njih se stvarao krug dilera, bogatih momaka željnih provoda i ostalih dripaca koji su jedva čekali da se dočepaju najpijanijih devojčica koje niko pametan nebi hteo... Pratili bi ih kada izađu iz diskoteke, i u prvom mraku bi ih silovali, ili ubedili da odu kod njega. Sve je zavisilo kada se moraju vratiti kući?  Neke se ne bi ni setile da su silovane... Dolazile bi sledeće veče i nas redare pitali da li smo videli sa kime su otišle.. Žalile bi se da im nema novčanika ili neki deo zlata.

- Nema mi zlatne ogrlice..,mamina je, ubiće me mama, nisam je pitala , sećam se jedne kako je plakala.

Tužno ih je bilo gledati sledeći dan kako su izgledale... Bilo je svega oko dvadesetak posto devojaka finog  i kulturnog ponašanja.. Videlo se po oblačenju, ponašanju, javljanju..., ko je primerno odgojen, koja ima pravo roditeljsko  vaspitanje! Sve ostale su se trudile da budu što veće budale? Od tada se uvek pitam :

- KO LI ĆE NAMA PENZIJU ODRADITI..?

- Pa ovo je stvarno konjak  – prokomentarisa Slavin otac, zbunjeno?

- ćuti samo i gledaj ih kasnije ćemo pričati, rekoh mu prateći novu facu koja se muvala oko devojčica.

Tačno smo znali zašto dolaze ti novi... Na najmanje reagovanje ili kontakt sa devojčicama obavezno smo ih izbacivali napolje iz pretnju, da, ako se curice požale da su ih pratili ili bilo šta pokušali da ćemo miliciji prijaviti njihov izgled. Probali smo na neki način da zaštitimo te jadne devojčice, pitajući se da li one imaju roditelje? Po završetku ludovanja, i izbacivanja alkohola iz tela naglim znojenjem, nastalo bi spavanje na betonu pored zidova. U početku smo ih budili da ne ozebu. Međutim, nije bilo šanse njih probuditi, kao ni to veče!

- Pa dokle one ovako spavaju , upita me Slavin otac zabezeknutih očiju.

Ništa mu nije bilo jasno.

- Do fajronta, onda ih razbudimo da idu kući ,odgovorih mu

- Pa kako će doći kući ovako prljave i ispolivane, o Bože da li je ovo moguće što sam video, Ubiću Slavu čim dođe kući

- Nemoj to raditi nećeš sa tim ništa postići. Reći ću ti šta češ raditi, a što se tiče odela sve te koje su prljave se presvlače kod drugarica.

- Kako ?

- Lepo. Od kuće su odnele staro odelo mnogo pre, kod drugarica koje se ne boje tate i mame, a koje imaju svoju sobu gde im roditelji ne ulaze ili koje nemaju tatu, pa kod njih ostave staru robu, ovu u kojoj sada igraju. Posle fajronta odu kod drugarice, presvuku se u novo, čisto odelo u kojem su i pošle u grad, našminkaju se operu zube.. Prekide me on

- Operu zube ?

- Daaa, sve su one odnele kod drugarica.., kada dođu kući ne sme se ništa primetiti, inače...?

- Jebem ti Sunce, nikada nebih ni pomislio da ima ovako nešto..., ne ovo ja sanjam, ućuta se gledajući me pravo u oči. Gledali smo se skoro ceo minut, ja njega žaleći a on...:

- Pa kako da spasem moju ćerku.., Bože ona me slagala da je Paravina silovao, a dala mi tvoj opis... joj Bože dali ona ima . .. Prekinu. Nije smeo ni da pomisli da se njegova Slava presvlači kod drugarica. Međutim njegova Slava je bila, da izvinete na izrazu, već kurvica, kojoj nije bilo leka. Odavno je krenula tim putem, navikla se na takav život, motori, frajeri svako veče (skoro) drugi, sada je to ne moguće promeniti. Sve drugarice iz naselja su znale tu tužnu istinu, neke su pokušale reći Slavinoj mami, ali..?. Pretila je roditeljima da će se ubiti ako joj budu nešto branili, bežala je od kuće, ubeđivala ih da sve to nije istina da one nju mrze zato što je ona najzgodnija u društvu, ma svašta je bilo!

- Kako to misliš dala ti moj opis ,upitah ga sad ja zbunjeno?

- Čim sam te ugledao pomislio sam da si ti Paravina, tako je njega opisala kad sam je pitao kako izgleda taj Paravina. Da sam te video na ulici ja bih ti ladno zabio onaj veliki nož u leđa pa se ti slikaj sa tvojim sposobnostima. Ovde je bila gužva pa nisam gledao puno, ćerka mi je nisam ni razmišljao...

Rekao mi je da se sa ćerkom puno svađa, da nezna šta da radi sa njom zbog toga, sad još i ovo? Naglo lupi dlanom o dlan :

- Jebem li joj mamicu pa ona je sigurno htela da zaglavim na robiju, da nema koga da se boji... Majka joj ne može ništa veoma je mirna žena, imala skoro smrtni slučaj, pa joj nije ni do čega.., O BOŽE..., zaplaka kao malo dete, bez sramote!

- Ajmo na pivo , rekoh mu i da ti kažem šta ćeš od sutra da radiš. Pomoći ću ti da spaseš svoje dete? Nisi jedini ne boj se, najvažnije je da joj ništa ne govoriš?

- Konobar dva piva , rekoh konobaru koji donese, čudeći se otkud ja da pijem pivo?

 

- Ajd živeli prijatelju, i slušaj sad . . .



Komentari (83)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie angie 20:46 01.03.2008

samo da ti kazem vlastoljube,

ukrade mi naslov- a sad idem da chitam:)))
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 20:55 01.03.2008

Re: samo da ti kazem vlastoljube,

Izvini nisam znao, sram me bilo, a dame oduvek imaju prednost.....
dragoljub dragoljub 21:13 01.03.2008

Re: samo da ti kazem vlastoljube,

a sad idem da chitam:)))

ange se pojavi kaotajanstvena sila i uze mi prvo mesto


Pa dobro vitomire,desi bre izgubi se pa te nema,
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 23:01 01.03.2008

Re: samo da ti kazem vlastoljube,

Evo me dragoljube nisam hteo u vreme Kosova da pišem ovakvu temu nije baš pametno. Dosta nam je bilo što smo i oko kosova bili prezauzeti i uplakani...
Pozdrav i družimo se !
jama jama 21:05 01.03.2008

ne znam sta da mislim

upravo sam ispratio cerku u grad pre nego sto sam poceo da citam.
Jos uvek imam veliko poverenje u nju. Ima 15 g.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 21:08 01.03.2008

Re: ne znam sta da mislim

Nikad ga nemojte ni gubiti, to nije dobro, nego je proverite nekako. Ludo je vreme uvek morati znati gde je i skim, to OBAVEZNO!
jama jama 21:18 01.03.2008

Re: ne znam sta da mislim

Nikad ga nemojte ni gubiti, to nije dobro, nego je proverite nekako. Ludo je vreme uvek morati znati gde je i skim, to OBAVEZNO!

ma znam za sve ovo ali opet se covek nekak.o nada, nece njegovo dete.Mada sam imao prilike da vidim sve i svasta.
Nekoliko godina sam na ulici prodavao benzin, cigare, devize,Nazalost nisam se obogatio kao onaj vas gost MM, ali sam uspevao da prehranim sebe i svoju porodicu, zenu i troje dece.Tada sam imao priliku svakodnevno da vidim sta sve deca mogu, sta rade sebi i svojim roditeljima. Ne bih pozeleo nikome.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 21:41 01.03.2008

Re: ne znam sta da mislim

Onda sve znate. i svi mi sve znamo ali niko neće da prizna istinu, zato što je se bojimo! Ako toliko verujemo svom detetu što se onda bojimo da ga proverimo...., nije li tako.

Dete nije žena, ili muž pa naći ću drugu! Mada i ženu ili muža, teško nalazimo pravog..

Veoma škakljivo pitanje, koje večito mora biti TU, greška je dozvoljena samo jednom.. ?Sve opisano je blaže nego..
I da napomenem, napisao sam da ima dosta dobre dece.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:45 01.03.2008

e

a sto u toj diskoteci deci sluze alkohol? ja se izvinjavam, ali meni to nije normalno. kako to flasa konjaka kruzi, majkumu, a niko ne reaguje?

nije lepo devojcicu koja se prodaje za ulaznicu zvati kuravom. uopste.

vidomir pavlovic vidomir pavlovic 22:11 01.03.2008

Re: e

U pravu Vesna ste za oboje.
Prvo ,alkohol one unose same, u početku smo oduzimali, a onda su se one dogovorile pa iz obesti prijavili nas roditeljima da im nedamo da se opuste. Veliki je to problem bio, ja sam lično zvao mnogo roditelja da dođu da vide.., ali ili neće da dođu. Koji su videli ti su preduzeli mere vaspitanja i to osetno, kao i Slavin otac koji je spasio ćerku. Teško je reći roditelju da mu je dete ovakvo ili onakvo. Najbolje je kada sami roditelji to vide i shvate. Imao sam veliki autoritet u mom gradu, ali sve to pada u vodu ako roditelj LIČNO ne vidi!

To što ih zovu kuravama uopšte nije lepo, ja sam samo naveo žargon kako ih zovu. Svi smo svesni da je seksualna sloboda odavno slobodna... Pravila postoje da bi se prekršila, ali ovo su naša dečica, zato moramo biti veoma obazrivi... I drugačije je kada dete ugleda oca pa makar i prerušenog..., verujte mi. Napisao sam i zašto sam napustio tako dobro platu, došlo neko ludo vreme.

Eto šta sve piše strongman, šta rade bogati, ODRADSLI ljudi...

Mnogo Vam hvala što Ste uzeli učešće u ovoj temi
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:28 01.03.2008

Re: e

hvala vama Vidomire na pisanju, vidim da ste dobar covek.

ali, kada bi gazdi oduzeli dozvolu za rad jer mu u lokalu maloletnici trose alkohol, vec bi nasao resenje. slazem se ja, naravno, da roditelji treba da paze svoju decu, ali ponasanje oca devojcice iz price je uzasno, on je bolesnik, kao sto mu i dete ima ozbiljan poremecaj u ponasanju. nije za osudu, ni jedno ni drugo, ali za terapiju jeste.

jadni klinci. rastu u tvrdom okruzenju, punom negativne energije i negativne selekcije, sa besnim i ocajnim roditeljima, nesrecnim nastavnicima, zatrovani stupidnim tv emisijama. nije ni cudo sto jedan broj dece gubi kompas i pada u samodestrukciju, nema samopostovanje, niti ga gradi. jadni jadni klinci

vidomir pavlovic vidomir pavlovic 22:46 01.03.2008

Re: e

U pravu Ste Vesna i biće, nažalost sve gore ako se stvari ne uzmu za ozbiljno. Moji mi prijatelju pišu kakva se tek sada događanja dešavaju da mi se osmeh zamrzne na licu..
I ja sam roditelj i ja imam iste probleme, ja imam i v iše jer sam bio u tom čudesnom svetu. ZAboravih Vam napisati da su cure prijavile da piju koka kolu sa, eto malko alkohola da bi se mogle opustiti... Svaki roditelj će više poverovati svom detetu nego meni ili nama, zato sam i uzeo flašu da Slavin otac proba da je stvarno čist konjak.
Vesna Vi dobro znate da je nemoguće kod nas nekom tako jakom oduzeti dozvolu za rad, plus što je bio drug sa Markom Miloševićem.., da Vam ne pričam.
Ali ako se uvede vreme izlazaka da bude kao pre do desetak sati jedanaest eventualno, i ostale pametne stvari mi ćemo mirnije spavati.
Slavin otac, kao i mnogi ostali su samo pošteni ljudi, verovao svojoj ćerci, teško ga je i kriviti i oprostiti mu...
Mislim da me razumete
dragoljub dragoljub 00:50 02.03.2008

Re: e

ali, kada bi gazdi oduzeli dozvolu za rad jer mu u lokalu maloletnici trose alkohol, vec bi nasao resenje

sličnose dešava i u holandiji i nemačkoj možda je kod nas drastičnije ali problem sa klincima je malo širi
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 01:15 02.03.2008

Re: e

Dragoljube ogroman je to problem, nema više ni stida ni srama, radi ko šta hoće, šta da ti kažem. Ja sam se svega nagledao tako da znam šta ću, ali takođe želim da skrenem malo pažnje na dečju slobodu. Dok su mala jedu hlebac, a kad odrstu džigere...
Ako samo malo budemo pametni za njih biće nam zauvek zahvalni. I sami sebi ćemo zahvaljivati takođe!
Kod nas je teži taj problem jer imamo mnogo više sirotinje koja će svašta uraditi za taj jebeni dinar..
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 01:29 02.03.2008

Re: e

hvala vama Vidomire na pisanju, vidim da ste dobar covek.


Hvala na ovim rečima mnogo mi znače!

edi-va edi-va 22:06 01.03.2008

.

.
Jeremija Jeremija 22:37 01.03.2008

Oskar

Ne znam zašto me ovaj tekst, kao i neki raniji od gosn Čera, neodoljivo potseća na film "Nema zemlje za starce" braće Koen.
Da ne bude zabune ovo je kompliment. :)
Taska Dana Taska Dana 22:53 01.03.2008

Deca

Da je srece ta deca od 12 do 20 ne bi smela da budu na takvim mestima. Da je razuma, takva mesta bi bila pod stalnom prismotrom inspektora. Da ta mesta ne drze tatini i mamini sinovi licn ili preko nekog, bilo bi i zakona koji se postuju.

Da ova drzava iole misli na descu u njoj, ne bi im roditelje ostavila u neznanju i siromstvu.

Uzas, jedan....gazde, policija, dileri sve je to udruzeno u smrt ekipu.

Jasno je zasto dolaze maladi iz inostranstva u nas grad....vlada bezakonje, alkohol i droga pristupacni...mozes da radis sta hoces......

Ako deca i ne idu na ovakva mesta, vecina pije i kod kuce i to pored roditelja koji to tolerisu .....
Propali roditelji...propadaju i deca uz njih...strasno...i na svemu zaradjuju oni koji bi trebao da su savset ove drzave.



vidomir pavlovic vidomir pavlovic 22:53 01.03.2008

Re: Oskar

Zdravo Jeremija, hvala na komplimentu. Mene inače, ne može niko uvrediti, ko hoće on će shvatiti ko neće neće. Ovo Ja više vidim kao apel zdravog razuma, od osobe koja je punih deset godina provela u tom..., ne znam ni kako da ga nazovem životu koji je i pre desetak godina bio na granici normale. Da podsetim još se nisu pojavli mobilni, tek pokoji
Sve mislim da smo mi (ja) jedna od zadnjih generacija koja je imala zdravu sredinu odrastanja?

Hvala na prisustvu, prijatno
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 22:58 01.03.2008

Re: Deca

Taska, Meni nije jasno da i pored toliko crnih hronika sve se to toleriše, da ne zalazim u drogu gde svaka peta kuća valja drogu.
Svi smo svedoci na ulicama dece od desetak godina kako puše. Ajde ga pipni ako smeš...
Inspektori dođu po harač uzmu ga i napišu zapisnik da je sve u redu...šta više pričati o vlasti?
edi-va edi-va 22:59 01.03.2008

U Nemachkoj

jedna trinaestogodishnjakinja ne bi mogla da udje u diskoteku, to kao prvo, a da josh konzumira alkohol, to bi bio dovoljan razlog da vlasnik diskoteke plati debelu kaznu ...
Taska Dana Taska Dana 23:01 01.03.2008

Re: Deca

Da li to zaista dotle doguralo...????

Da li zaista ni trunke poverenja nemozemo imati u policiju?


vidomir pavlovic vidomir pavlovic 23:09 01.03.2008

Re: U Nemachkoj

Edi-va, To je prvi znak da mnogo pametno razmišljaju na očuvanju dece, a mi ?
Eto pa vidi kako je kod nas, bez laži i uvrtanja Inače uvek se potajno nadam da ćemo jednog dana progledati.., a koliko dece će dotle stradati videćemo, nažalost!
Ediva ako imaš i ovakvih primera piši bez ustezanja.

Kada je Fikret Abdić sjebao platni sistem sa menicom bez pokrića jedni su hteli da ukinu menice a drugi nisu hteli govoreći.
- kako nemci svakodnevo posluju tako?
- Da ali mi nemaymo svest jednog nemca, bio je odgovor!
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 23:16 01.03.2008

Re: Deca

Ne možemo, evo i dokaza, kada su napravili raciju 95 god. zbog droge, prvo su ušli civilci koji su sklonili nas redare da ne vidimo koga provode. Odveli su sve sumnjive, tada su došli oni roboti po naređenju. i predžepavali sve ostale, kao...
Baš sam bio besan, upitao me jedan pandur kolika je temperatura u disku, nije znao šta drugo da me pita? Ja mu odgovorio izračunaj hiljadu ljudi puta 36 stepeni..., majkemi! Samo pogledao i ode!
Odlaze panduri a civilci i ostali sumnjivi se stvoriše opet nazad, bez da pisnemo?

Vlast je vlast, a čast je čast čast.....
Taska Dana Taska Dana 23:21 01.03.2008

Re: U Nemachkoj

Sta uci nasa policija u skolama, sta uce deca na pravnom fakultetu?
Televizija na sta lici, boze me oprosti!!!
Predsednik vlade i ministri obozavaju cecu i ostale moralno posrnule osobe....

Sta se pa ja pitam...znam i ja ljude koji su zavrsili pravo na istom fakultetu gde i mocnici na vlasti....srecem policajce, ucitelje....


Ribozom Ribozom 23:24 01.03.2008

Re: Deca

Cane odusevljavanja stranih turista koji dodju u Bgd su i ove devojcice. Vlast bi morala da donese zakon kojim se zabranjuje ulaz u diskotekama mladjim od 21 god. Zato Vam pedlazem da ovu pricu posaljete u ministarstvo prosvete.
p.s. slican problem imaju i pribalticke zemlje
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 23:55 01.03.2008

Re: U Nemachkoj


Sta se pa ja pitam...znam i ja ljude koji su zavrsili pravo na istom fakultetu gde i mocnici na vlasti....srecem policajce, ucitelje....




Moj zamenik predsednika opštine prodavao je breskve na pijaci i držao popola jedan poveći kafić u centru grada gde sam takođe preko nedelje radio.
Sada je on magistar z asamo 4-5 god. u partiji. Ja ga čuvao sada mu ne smem reći dobar dan, eto to smo mi !
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 00:04 02.03.2008

re: deca

Ribozom, Ja lično stoim iza svake reči u ovoj priči. Ja ne pišem radi publiciteta nego sam željan pomoći omladini koja sve dublje propada zbog nas starijih, koji sedimo skrštenih ruku....
Nekada smo i mi bili deca, divili se starijima kako su pametni jedva sam čekao da odrastem, sad vidim koliko sam pogrešio...
Sada smo MI ti stariji koji nažalost nemamo vremena za svoju decu?
Setimo se kako se na gajbama može zaraditi milion maraka godišnje...
Naveo sam šta je bilo Markovo sve kod nas u diskoteci i širom Srbije je bilo tako, pa nek vide KAKVE su gajbice, sjajneeee...
Garantujem da će biti sve gore. Pogledajte samo zadnju modu, vuku pantalone po zemlji, spale guzica im se vidi..., a mi nekad se zatezali kao za prodaju, jebote...
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 08:34 02.03.2008

Re: Deca

Da je srece ta deca od 12 do 20 ne bi smela da budu na takvim mestima. Da je razuma, takva mesta bi bila pod stalnom prismotrom inspektora. Da ta mesta ne drze tatini i mamini sinovi licn ili preko nekog, bilo bi i zakona koji se postuju.


Za tu sreću mi sami odgovaramo nije li tako, ne tražimo krivca, nismo više mala deca nego roditelji!
Da li smo mi imali inspektore uz guzicu, i da li je potrrebno da nam inspektori čuvaju decu?
Sve u svemu jadno?
Djole Djole 23:14 01.03.2008

Divna prica ...

... sa koliko procitah u komentarima srecnim krajem. - Tata spasio Slavu.
Hvala Vam sto ste je postavili. Ona je podsecanje na jedno tesko, grozno vreme, kad je bilo tesko ostati, a kamoli postati covek. Da ne procitah vas prethodni post (ај дапробамија . . .) pomislio bih po prvih par recenica posle "italic" uvoda, da smo dobili novog Strongmana, ali ovo je neki drugi zanr. Zanr teske drame i tragedije, ljudskih prica koje doticu svakog od nas. Nastavite da pisete.
Hvala i gosn' Cher-u sto je odlucio da Vase price postavlja na svoj Blog.
Pozdrav
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 23:31 01.03.2008

Re: Divna prica ...

Djole mnogo Vam hvala na komplimentu i drago mi da ste me razdvoili od strong menovih priča. Ima on svoj stil i žanr koji je mnogo dobar, ali po nas ne škodljiv. Svaku sam njegovu priču pročitao jer sam to prošao i razumem taj hleb.
Hvala Vam sto ste je postavili. Ona je podsecanje na jedno tesko, grozno vreme, kad je bilo tesko ostati, a kamoli postati covek. Da ne procitah vas prethodni post (ај дапробамија . . .) pomislio bih po prvih par recenica posle "italic" uvoda, da smo dobili novog Strongmana, ali ovo je neki drugi zanr. Zanr teske drame i tragedije, ljudskih prica koje doticu svakog od nas. Nastavite da pisete.
Hvala i gosn' Cher-u sto je odlucio da Vase price postavlja na svoj Blog.
Pozdrav


Meni je još draže ako svi Vi mislite da je korisna. Treba se setiti da je istinito i da bi morali da razmislimo dobro jer prošla su vremena kada smo se u blatu igrali, zar ne?
Djole Djole 21:43 02.03.2008

Re: Divna prica ...

Naravno da je korisna. Secam se vremena kad je cale palio cigau za cigarom dok se nisam vratio kuci (posto mu se prethodno javim sa msta na kome sa - od cega se on jezio). I razmisljam kako ce to da izgleda za koj 0-tak godina kad i sam dospem u te godine da deca pocnu da izlaze i ostaju do kasno u noc.

Sto se Milana (Strongman-a) tice - svaka njegova prica ima happy-end, jer on je covek koje je srecan - srecan u svom equilibrium-u neko ko je nasao ravnotezu i neko ko je spreman da sa nama podeli sveono sto dnevno prozivljava - na cemu sam mu izuzetno zahvalan obozavam njegove postove)
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 00:22 04.03.2008

Re: Divna prica ...

Djole
Naravno da je korisna. Secam se vremena kad je cale palio cigau za cigarom dok se nisam vratio kuci (posto mu se prethodno javim sa msta na kome sa - od cega se on jezio). I razmisljam kako ce to da izgleda za koj 0-tak godina kad i sam dospem u te godine da deca pocnu da izlaze i ostaju do kasno u noc.Sto se Milana (Strongman-a) tice - svaka njegova prica ima happy-end, jer on je covek koje je srecan - srecan u svom equilibrium-u neko ko je nasao ravnotezu i neko ko je spreman da sa nama podeli sveono sto dnevno prozivljava - na cemu sam mu izuzetno zahvalan obozavam njegove postove)


Ja lično misli da nam on samo piše o sretnim hapi endima.
Nije zlato sve što sija. Mnogo toga lepog bih mogao pisati a onda bih bio konkurencija što nikako ne želim, on je fantastičan!
Ja imam i drugu ideju, inače nikada ne bi znali ko sam i da sam radio u disku.
pozdrav djoletu
Черевићан Черевићан 23:24 01.03.2008

дали

графит - опаска након читања поста, мојега Госн. Госта

- kad sve saberemo, ostaje nam samo da se oduzmemo
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 23:35 01.03.2008

Re: дали

O domaćine dobro veče, evo mene radim prekovremeno hahaha.

Hvala Vam gospodine Sveto što mi pružište šansu da malko otvorim oči roditeljima, da ipak nije vreme da se baš tako mirno spava u ovo ludo doba propasti...

pozdrav
bravar bravar 23:33 01.03.2008

bez naslova

Sve procitala jos onomad, al u komentaru bez naslova jos uvek bez texta:)

Prepisujem i potpisujem gosn Cera - kad sve saberemo, ostaje nam samo da se oduzmemo
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 23:38 01.03.2008

Re: bez naslova

A slika.., nestalo ti boja? O, Bravarkoooo
Ajd požuri još rade prodavnice, tamo kod angie... hahaha,

Pozdrav fala na svraćanju
bravar bravar 23:40 01.03.2008

Re: bez naslova

Samo se ti sali, al' koje slike da kacimo ovdi:(

vidomir pavlovic vidomir pavlovic 00:09 02.03.2008

Re: bez naslova

E eee na muci se poznaju junaci, a ti i Ivana ako ne nađete mi ostali možemo da zatvorimo blogove...hahaha
P. S.
bar neku evropcku....
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 00:10 02.03.2008

Re: bez naslova

Naslov je DISKOTEKE, ali je došao malo ta trane...
edi-va edi-va 00:11 02.03.2008

Re: bez naslova

vidomir pavlovic vidomir pavlovic 00:14 02.03.2008

Re: bez naslova

Evo je edijeva se vrti.., još samo regips da opravim jednu malu diskotekicu i fotelju za marka...
edi-va edi-va 00:15 02.03.2008

evo josh jedna ...

edi-va edi-va 00:17 02.03.2008

evo i josh jedna

vidomir pavlovic vidomir pavlovic 00:33 02.03.2008

................

.....................
pozdrav
bravar bravar 12:27 02.03.2008

Re: ............

Vitomire, sta se ovo dogadja?
Nejasna situacija - bas bezveze.
Sinoc sam ostavila komentar i sliku i sad ostali samo tuzici:(

Sta se dogodilo???

I, izgleda da sam ja negde pogresila. Ako jesam, izvinjavaj:)))
edi-va edi-va 12:32 02.03.2008

Re: ............

bravar(ko),

ja sam pogreshila, ne brini ... sve je OK:))
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 21:10 02.03.2008

Re: ............

bravar
Vitomire, sta se ovo dogadja?Nejasna situacija - bas bezveze.Sinoc sam ostavila komentar i sliku i sad ostali samo tuzici:(Sta se dogodilo???I, izgleda da sam ja negde pogresila. Ako jesam, izvinjavaj:)))


Nemam pojma nije ni bitno, znam ja da bi mnogo toga uradila nije tema baš... Biće boljih dana, važno je da se družimo
Pozdrav
bravar bravar 00:21 02.03.2008

bez naslova

Bez komentara


:(((
bravar bravar 17:12 02.03.2008

bez naslova

poludeo mi komp. Nesto nisam videla sliku. Ccc

Sinoc mi nije legao tvoj blog. Setio me na vreme... davno.
A to vreme pocinjem da prepoznajem sada.
Kako roditelji imaju malo vremena za svoju decu.
I jednako je strasno sto decaci gube samopouzdanje, a devojcice traze nesto vise, sto im "njihov par" (vrsnjak) ne moze priustiti.
Skupljamo od sveta ono sto nije dobro, a ono sto bi trebali, izbegavamoda vidimo.
Dokle?

I nisu samo devojcice te koje krecu stramputicom. I decaci, gotovo u istoj meri, da bi ispali frajeri u dustvu, rade stvari zbog kojih bi mi odrasli trebali da se zamislimo:(
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 21:16 02.03.2008

Re: bez naslova


I nisu samo devojcice te koje krecu stramputicom. I decaci, gotovo u istoj meri, da bi ispali frajeri u dustvu, rade stvari zbog kojih bi mi odrasli trebali da se zamislimo:(


i nisu samo devojčice, ali od nečega sam morao krenuti a one su nežniji pol koje su počele dominirati i parirati u svemu, pa i u seksualnoj slobodi..
Kada nežniji pol bude opet nežniji pol ja mislim da će sve biti ok, a sledeći post je o muškima!
Da bi muški bili frajeri u sadašnje vreme mnogo više im sada treba ludosti nego pre, ako se slažeš, uostalom pred nama je.....
bravar bravar 22:00 02.03.2008

Re: bez naslova

Kada nežniji pol bude opet nežniji pol ja mislim da će sve biti ok,



a sledeći post je o muškima!

Secitaamo:)
Pape Pape 01:47 02.03.2008

od kolevke pa do groba...

Vaspitajte decu dok su jos mala, počnite od rođenja, ne odvajajte se od njih, onoliko koliko najviše možete. Čitajte knjige o tome kako se podiže dete; oslanjajte se na zdrav razum i instikte; ne nadajte se da će propušteno moći da se vrati kad se pojave prve bubuljice.
Ukratko - ne oslanjajte se na društvo, ono je nesposobno, trulo i korumpirano, sa pogrešnim predstavama o vrednostima i stranputicama na svakom koraku. Društvo neće održati vaše dete uspravnim (u neka srećnija vremena, ili u nekim srećnijim državama se tome čovek barem može nadati), ali porodica može. Samo nemojte da zabušavate.

To jedini savet, i jedina reakcija za koju sam sposoban na ovu (i meni previše poznatu) priču. Sve drugo bi bio izliv mučnine. Skidam kapu za post, roditelji moraju da znaju šta je napolju. No jedina prava zaštita od toga što je napolju je da imate vaspitano, dobro dete. Koje ste, takvo je kakvo je, sami stvorili.



vidomir pavlovic vidomir pavlovic 09:05 02.03.2008

Re: od kolevke pa do groba...

od kolevke pa do groba... #Link Replika: 0Vaspitajte decu dok su jos mala, počnite od rođenja, ne odvajajte se od njih, onoliko koliko najviše možete. Čitajte knjige o tome kako se podiže dete; oslanjajte se na zdrav razum i instikte; ne nadajte se da će propušteno moći da se vrati kad se pojave prve bubuljice.
Ukratko - ne oslanjajte se na društvo, ono je nesposobno, trulo i korumpirano, sa pogrešnim predstavama o vrednostima i stranputicama na svakom koraku. Društvo neće održati vaše dete uspravnim (u neka srećnija vremena, ili u nekim srećnijim državama se tome čovek barem može nadati), ali porodica može. Samo nemojte da zabušavate To jedini savet, i jedina reakcija za koju sam sposoban na ovu (i meni previše poznatu) priču. Sve drugo bi bio izliv mučnine. Skidam kapu za post, roditelji moraju da znaju šta je napolju. No jedina prava zaštita od toga što je napolju je da imate vaspitano, dobro dete. Koje ste, takvo je kakvo je, sami stvorili.


Pape vidim da u potpunosti razumeš poruku. Društvo ne da je trulo nego strašno. Sve što se druži sa parama je strašno kvarno pa i decu ne zaobilazi. Hvala ti mnogo na super komentaru, dok ne izađu na ulicu prosto ih treba dresirati, da ne kažem, ali naučiti šta je život i kako ga proživeti.
Pozdrav i hvala ako imaš još nešto kritikuj slobodno, za spas ovog problema treba mnogo rada.
Strongman Strongman 04:47 02.03.2008

Kasnim

Danas sam imao nocnu moru. Proveo sam ceo dan u sopingu sa zenom i klincima. Nije moglo da se izbegne, zapela Jovana da se ide u novootvorenu Ikeu pa to je. Samo sam na brzinu odblogovao za Boru i Voju kod mene i nisam stigao da se javim.


Prica je odlicna, drzi paznju i ima poruku.


Principijelno ova prica i moja "Moleban za belu tehniku" se naslanjaju jedna na drugu (ja sam doduse kroz ironiju opisao). To je vrh ledenog brega. Mlade generacije su u velikom procentu samonikle, bez vaspitanja koristeci pogresne modele.


Ono sto me sve vreme gricka je kako pustate maloletnike u disko. To je krajnje kontraproduktivno. Dolaze bez para i malo im treba da se napiju. Kad se napiju lako prave sranja.

Mislim da treba kaznjavati vlasnike diskoteka koji dozvoljavaju maloletnicima ulaz, ali i sankere i konobare koji ne vode racuna. Nisu Amerikanci glupi pa su tocenje alkohola zabranili mladjim od 21, a odgovaraju svi u lancu komandovanja, od konobarice do gazde.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 08:45 02.03.2008

Re: Kasnim

Strongi hvala na prisustvu,
To što ih puštaju maloletne nije nas niko ni pitao niti im zabranio. One inače izgledaju mnogo starije, tako da ne bodu oči. To su obično deca dobrostojećih porodica, malo ih siromaha koji nemaju ni za hleba da se atako ponašaju!

Para imaju nego probaju da ne plate zašto ni ja sam ne znam. Drski su i bezobrazni pojedini da nemam reči. Sam znaš ako si radio kod nas kako je to.
U pravi si da treba kažnjavati gazde diskoteka , ALI KO DA IH KOD NAS KAZNI to je problem, kad su oni iznad zakona?

I na kraju svi ti strani zakoni do 21 god. bi trebalo hitno uvesti. Kada si čuo da se neko u skupštini založio za taj zakon ili da deca izlaze od bar od 8-12?

Hvala i želim ti dugo godina pisanja, znaću da si dobro!
Strongman Strongman 12:01 02.03.2008

Re: Kasnim

Veceras sam bio dormen u tantri. I subota nije bas kao onaj divlji ponedeljak. Svu si oko 21 godine. Za koju novcanicu napravim izuzetak (mozda 5 - 6 izmedju 20 i 21 godine). Ali sam obustavio kad mi dosao tip visok 180 a pise mu u licnoj karti da je 194, slika ni ne lici na njega a nezna ni adresu. I probao da me ubedi da je on. Tu ja presecem i kazem NIKO. Prezalim i pare... On pita sta da uradi da ga pustim, a ja nezno "Navrati kasnije - za 2 godine"

vidomir pavlovic vidomir pavlovic 13:40 02.03.2008

Re: Kasnim

ODLIČNO I HVALA BOGU KAD MOŽEŠ TO REĆI I URADITI.

Ali kod nas znaš kako je besparica vlada i to je jeben dinar ali ga imamo. Gazda odma promeni drugog, ako ih ja ne pustim drugi će....

Treba prvo razmisliti kakav je to posao uložiti rođenu glavu da sačuvaš tuđe dete, a ono nezadovoljno kaže on je peder...
Strong hvala puno znam da imaš i ti mnogo ovih dešavanja, neki savet postavi da diskutujemo o njemu KAO RODITELJI!
Pozdrav
Strongman Strongman 21:46 02.03.2008

Re: Kasnim

Strong hvala puno znam da imaš i ti mnogo ovih dešavanja, neki savet postavi da diskutujemo o njemu KAO RODITELJI!



Kakav je to roditelj koji pusta dete od 14 - 15 godina da ostaje posle 22 - 23 van kuce??? To je pravac u kome trebamo diskutovati.


Zamki za decu je bilo i bice, ali roditeljska kontrola treba da nastupi nakon vaspitanja. Treba nauciti dete sta je sta, dati mu autonomiju ali i kontrolisati.

Raspitivanje ko su drugarice, drugari, sta su im roditelji, koliko oni ostaju u gradu,.... To nisu besmislena pitanja.


Ja sam, sada vec samo na papiru, jedan od vlasnika kafe Reka u nisu. Jedan od najvecif kafe - disko klubova. Dok sam bio u zemlji insistirao sam da ne pustamo klince ispod 21 godine. Bez neke zakonske nuzde ali po mojoj proceni sam isao na ozbiljniju publiku. Bilo smesnih scena kad, klinka, cerka mog druga od nekih 17 godina insistira da udje i daje mi njenog tatka na telefon. Objasnio sam mu da necu da je pustim jer joj nije ovde mesto da je voze po skupim kolima i cascavaju satovima tekile.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 04:47 03.03.2008

Re: Kasnim

Strongman
Strong hvala puno znam da imaš i ti mnogo ovih dešavanja, neki savet postavi da diskutujemo o njemu KAO RODITELJI!Kakav je to roditelj koji pusta dete od 14 - 15 godina da ostaje posle 22 - 23 van kuce??? To je pravac u kome trebamo diskutovati.Zamki za decu je bilo i bice, ali roditeljska kontrola treba da nastupi nakon vaspitanja. Treba nauciti dete sta je sta, dati mu autonomiju ali i kontrolisati. Raspitivanje ko su drugarice, drugari, sta su im roditelji, koliko oni ostaju u gradu,.... To nisu besmislena pitanja.Ja sam, sada vec samo na papiru, jedan od vlasnika kafe Reka u nisu. Jedan od najvecif kafe - disko klubova. Dok sam bio u zemlji insistirao sam da ne pustamo klince ispod 21 godine. Bez neke zakonske nuzde ali po mojoj proceni sam isao na ozbiljniju publiku. Bilo smesnih scena kad, klinka, cerka mog druga od nekih 17 godina insistira da udje i daje mi njenog tatka na telefon. Objasnio sam mu da necu da je pustim jer joj nije ovde mesto da je voze po skupim kolima i cascavaju satovima tekile.


Evo pravog primera kako ćemo spasiti našu decu. Ovo treba podržati na svakom nivou. Para će biti više ako stariji dolaze jer oni više piju , imaju više para i drugova. Velika greška je pustiti mlade jer oni oteraju starije koji ne mogu i neće da gledaju polupijane klince kako im kvare veče

ODLIČNO STRONG, DEBELA PREPORUKA
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 08:12 02.03.2008

...

izvinjavam se ako ponavljam već rečeno, nisam čitala komentare

ono što upada u oči da se trinaestogodišnjakinje, četranestogodišnjakinje i tako redom 1) uopšte puštaju u diskoteku, 2) da im se toči alkohol 3) da ima specijalno mesto za njih, gde se 'uvijaju' i 'skaču ko drogirane' i da one to piće ne plaćaju, tj. da im se daje, da bi na specijalnom mestu uvijale i ko drogirane skakale 4) da bi nakon toga dobile nadimke kurave - propali slučajevi... mogu tako da redjam al' mislim da nema potrebe: jasno ko noć!

ova devojčica nije kurva, njoj je potrebna pomoć. ovim devojčicama se manipuliše, a verujem da kažnjavanje ovakvog dela ne bi imalo samo za posledicu da se zatvori lokal i plati kazna.
zaista mi nije jasno kako niko nije reagovao ranije, jer po priči se vidi da postoji užasno dugačak period iza navedene situacije.
to što će roditelji eventualno 'proveravati' gde su im deca ne znači da će ih spasiti od bilo čega. prvo, ne možete uhoditi dete po celi dan (da ne pričam o komunikaciji: roditelj-dete, ukoliko vi dete 'proveravate' na ovaj način), drugo: uvek će postojati momenat gde nećete imati uvid u situaciju. nikakav.
neću komentarisati to da ovakvo ponašanje (devojčice + odrasli ljudi) uključuje mnogo toga, još i goreg nego što se u priči navodi, jer mislim da je i to sasvim jasno. (ovo iz priče nije uzrok, već posledica)
s' tim u vezi, svi su tu, koliko vidim bili upoznati sa dotičnim gospodinom koji je opštio sa detetom da bi ono besplatno ulazilo u diskoteku. a fokus nije na njemu, niti onima koji su to znali i videli (neki i podsticali), već na kuravi kojoj nema pomoći. da li je dotični prijavljen? da li je 'gazda' lokala prijavljen? (razumem (?) zapošljene, ali ovaj otac - šta je on uradio? (zaključao devojčicu u sobu, pretukao - šta?!)

za mene ova priča prikazuje kako se uspešno zamenjuju teze, kao i koliko je lako to uraditi.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 08:59 02.03.2008

Re: ...

Odlično Snežana sva su ti pitanja na mestu samo ih treba postaviti na pravom mestu. Ja sam i svi mi samo radnici za tuču, bez prava glasa, ako hočeš radi, ako ćeš pametovati marš i to je to.
PIĆE SAME UNOSE KAKO TO NE ZNAMO ?
Džepali smo proveravali sve sumnjive, bilo nam naređeno posle jedne moje akcije da se to zabrani.
Gazda mi naredio da se ne bunim previše jer će me otpustiti, dec a se bunila roditeljima...?. Dovodio sam i načelnika supa sa kojim super drug, popije piće i ode uz:
Pavloviću rešićemo ovo , budi pametan... i ode...
Zato sam i napisao sve kako je bilo jer i danas je tako. Ima nas mnogo, ajde da napravimo nešto, ima dostai novinara doktora psihologa ovde na blogu, vidiš da slabo i komentarišu.., ja razumem da je tema strašna , ali tako je kako je. Crnne hronike govore sve, pročitamo ih i zaboravimo šta smo pročitali, dok ne zaigra mečka i ....
Čuvaj se i Bog će te čuvati!
Čuvajmo decu spasimo od svih droga i zla koja će ih uništiti.
Čitamo mi svi šta sve rade stariji koji su svesni, a kamoli dečica..
Pročitaj sve komentare nije za baciti to su naša deca!
Hvala na komentaru odličan je ta diskusija vodi ka uspehu?
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 09:38 02.03.2008

DANAŠNJICA...

Ko je kriv za minđuše na pupku telu jeziku obrvama...
Ko je kriva što i muška deca sve više imaju minđuše svukuda po telu..
Ko je kriv za modu da se pantalone vuku po zemlji, i da im se guzice vide...
Ko je kriv što i žeska deca počeše piti, neke i više od muških...
Ko je kriv što ima sve više nastranih...
Ko je kriv što se mladi žene i rastaju rastaju...
Ko je kriv što se sada "spava" na prvom sastanku...
Ko je kriv što se skoro u osnovnoj počinje pušiti
Ko je kriv što sa samo jednom sveskom idu u školu, a knjige ne otvorene...
Ko je kriv što su nam deca sve više nervozna...
ko je kriv za povećanje dece koja koriste drogu...
Ko je kriv što deca uopšte imaju kontakt sa drogom...

Ko nam je kriv što sve vidimo i ćutimo..

I nije bitno ko je kriv koliko je bitno ko ispašta....

Mnogo toga ima ko nam je kriv...
Pape Pape 11:44 02.03.2008

Re: ...

Mislim da u Vlastimirovoj (izvinte nisam mogao odeleti oma ću se uozbiljim)...
...priči nema zamene teza, i prostog razloga što u njoj uopšte i nema teza. Priča je jednostavno izjava očevidca. Pokazuje šta se dešava sa ženskom decom kada izađu uveče u grad. Pre 10-15 godina, a koliko znamo, i danas. Kao takvo svedočenje, ona ima svoju vrednost baš jer bi trebalo da natera ljude na nekakvu reakciju, pa makar ona bila samo u glavi. Ili, malo bolje, i u vidu komentara na blogu, u obliku pitanja šta je bilo pre a šta je bilo posle, i zašto.

S tm pitanjima u vezi, ponoviću mišljenje da se na bilo koje društvene poluge, bilo moralne ili etičke (npr društvene norme ponašanja), bilo institucionalne (škola, pravosuđe, mediji) u ovakvim situacijama ne možemo osloniti, ne u Srbiji.
(Nije slavno ni drugde, deca sa flašama u ruci mogu se videti čim padne veče po recimo parkovima gradića u Sloveniji, ali kod nas je, a šta nije, posebno loše).


mariopan mariopan 12:42 02.03.2008

Re: ...

Komplimenti za pisanje i pricu ))

Meni dosao brat iz BG juce, i potpuno istu pricu cujem, kaze, cekao je na pumpi za gorivo i dolazi dzip, vozi ga devojcica decijeg lica a u njega ulazi druga devojcica, obucena tako kao da ide u kabare, hoda ljuljajuci mrsavim dupencetom, pogled joj je vec ostario a ona nema trinaest.......zgrozio se toliko da mi je pokazao kako hoda. On je otac, ima odraslu deci sina i cerku, ne moze da se sabere sta se to dogadja i sta ta deca rade. Ona koja vozi je sigurno punoletna, ali ova mala ne. Pogodite ko koga vodi u "zivot" ?
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 13:42 02.03.2008

Re: ...

Bravo mariopan,
Samo hrabro ima mnogo tih situacija oko nas i (kod nas da sakrijem...) tako da bi trebali krenuti...
Hvala na komentaru
pozdrav
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 14:28 02.03.2008

Re: ...

Na koncertu SEke Aleksić bio sam gost, mnogo njih od dvanaest god. pa nagore potežu flašu. Par curica što me frapiralo drže dvolitru piva takozuvanu krmaču i naginju. Oko pedesetak redara i milicije ko zna koliko niko im nije prišao da ij bar opomene skroz sampratio situaciju..

ZAŠTO, zašto se na decu ne pazi mnogo mnogo više...
petar pan petar pan 20:18 02.03.2008

Re: ...

Vasa prica je ono sto je svakodnevica u manje vise svim diskotekama u Srbiji, sto je zalosno...
Mada, ovakva desavanja nisu za cuditi previse..ne bih ja tu krivila roditelje, ne bih krivila ni tu decu...Ja ovde odgovornost prevashodno vidim u vladajucoj strukturi, politicarima, nazovi "eliti"
Naime, preokupacija vladajucih struktura u ovoj nasoj zemlji nikada nisu bili njeni gradjani/gradjanke, njihov bolji standard, a samim tim i bolji zivot njihove dece...
Kada bismo mi, na nivou drzave, imali normalan (a ne poremecen) sistem vrednosti, kada deci taj sistem vrednosti ne bi diktirale pevaljke sa Pinka polupismene i polugole, kada bi se vise ulagalo u obrazovanje, ucenje jezika, kada bi deca imala mogucnost da putuju i vide sveta...da vide da ima bolje i drugacije...kada bi se nasa vlast okrenula ovozemaljskoj Srbiji..mozda bi se takve stvari manje desavale, a vremenom bi se svele na zanemarljiv procenat..a kasnije i iscezle
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 21:25 02.03.2008

Re: ...

petar pan,
vaše dete je samo vaše zato ga čuvajte? Niko nam neće obrisati suze ako se nešto dogodi. ne krivimo nikoga nego prvo mi sredimo sve, da naša deca budu, deca, a ne djavolčići koji svaki dan dolaze sa novim zahtevima koji prevazilaze granice normale.
Svi kažu svakodnevica je, a nije tako ,ajde da je promenemo... ajde da sačuvamo samo ono što je naše najveće blago, dečica...?

Hvala na javljanju, i ne zaboravite mnogo možete učiniti samo krenite!
Pozdrav
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 07:09 03.03.2008

Re: ...

Mislim da u Vlastimirovoj (izvinte nisam mogao odeleti oma ću se uozbiljim)...
...priči nema zamene teza, i prostog razloga što u njoj uopšte i nema teza.

nigde nisam rekla da je vidomir taj koji zamenjuje teze, već da je skor koji imate u ovakvim pričama: zamena teza. (a to se u napisanom jasno vidi: da pomenem samo zadnju scenu, a zanemarim ostalo - u istoj diskoteci, otac ispija pivo, zabrinut...)
za mene bi jedna od ispravnih reakcija ovog roditelja bila- podnošenje prijave, jer ovakve stvari, j e s u zakonom regulisane.
to, da li se možemo (ili ne) osloniti na institucije je tema za sebe, kao i odnos u porodici (to nisam ni načela, jer bih zagušila saobraćaj na blogu : )))), ali se ne slažem sa vidomirom, tj. njegovim uvodom, gde roditelji ne bi trebalo toliko da veruju svojoj deci. poverenje je početna stavka, tj. neophodni začin da do ovakvih stvari ne dolazi. ukoliko ste došli u situaciju da poverenja nema - nešto se već sigurno dešava. (naravno ne mora biti u formi, prezentovanoj u ovoj priči.) poverenje takodje ukazuje na postojanje komunikacije (zdrave i dvosmerne) izmedju roditelja i dece, roditelja i roditelja, a duboko verujem da je to jedino korisno orudje kojim upšte možete zaštititi svoje dete. ono nije produkt trenutne situacije u porodici, već načina života...i tako dalje.
da ne dužim. mislim da se razumemo.
petar pan petar pan 20:27 03.03.2008

Re: ...

Naravno da detetu treba "usaditi" normalne sisteme vrednosti, vaspitavati ga, obrazovati,dogovoriti sta se sme a sta ne...al na prvom mestu detetu treba biti drug...jer deca mnogo vise i bolje razumeju nego sto mi mislimo..Sa detetom treba razgovarati, a ne glumiti pandura.
Ali i dalje stojim iza svojih reci da je ovo drustvo poremecenih sistema vrednosti, i da dosta njih snosi odgovornost zbog toga.
Evo primer, jel nomalno da neko od 40-45 godina spopada devojcice od 16-17? Sta, npr. ako sam ja upozorila svoje dete da to moze da se desi, i ako je dete "iscooliralo" , ako ne pada na te fore (kola, pare itt), sta raditi sa tim manijacima..kako spreciti da i dalje to rade?Ko ce njih da sankcionise..kad oni koji su placeni da gone pedofile, manijake i slicne im, imaju pametnijeg posla? To je bila poenta mog posta
stoprocentni stoprocentni 12:49 02.03.2008

ево, овако је то било . . .

Pavlovicu radili smo neko vreme isti posao, dosuse ja u inostranstvu. Ocito imamo slicnih iskustava. Vi kao sef obezbedjenja jednostavno morate biti profesionalac i nista vise..
Ovo "nista" se vise odnosi na vas kao coveka, kao jedno obicno ljudsko bice. A to je mnogo tesko, narocito u situacijama kada roditelji pojma nemaju da im dete vodi dupli zivot. Sto je najgore, nisu to uvek deca razvedenih roditelja, mada prednjace, vec i ona iz sasvim "normalnih" obitelji.
Roditelji obicno dozivljavaju sok ako ih interno upoznate sa akivnostima njihovog deteta a (pazi sad ovo) VECI njihov broj vrlo brzo trazi krivca u drustvu, diskoteci, obezbedjenju i maltene svuda osim u samoj srzi problema tj. svojoj kuci. To je uobicajena pojava i vrlo cest nepremostiv problem kako za vlasnike diskoteka tako i za sve one koji svoj deo posla obavljaju profesionalno.

Obicno se zaboravlja da diskoteka nije vaspitna ustanova, skola i slicno vec mesto za izlaske, zabave itd. Ukoliko se radi o legalnom objektu koji zadovoljava sve zakonom propisane mere prica je gotova. Vi kao roditelj morate biti unapred svesni da vase dete ulaskom u takav objekat fakticki dolazi na neku vrstu pijace. Postaje ne samo potencijalna zrtva licnog izazova mase, odnosno neke vrste kolektivnog opustanja uz alkohol, vec i meta sitnih vasaka elem dilera opojnih sredstava. Kao roditelj ne gajite iluzije da vase dete o tome ne razmislja vec na vreme razgovarajte sa njim o svemu pa i o tom nacinu uzivanja. Alkohol kod maloljetnika je uobicajena pojava svuda u svetu i veoma su retki slucajevi pubertetlije koji se barem jednom nije posteno napio. Daklem, nista neoubicajeno. Cak vise, prosecne diskoteke ne zaradjuju svoju primarnu sumu na ulaznicama, vec na prodaji pica.
Zakon se svuda krsi i toga ce uvek biti. Na zapadu je zabranjeno tociti alkohol osobama ispod 16 (u nekim zemljama 18) godina ali je veoma tesko u vecem objektu pratiti individulano svako dete koliko je casa popilo. Jednostavno vlasnik toj vrsti posla ne pridaje bas ogroman znacaj. Nema cestih inspekcija niti slicnih sluzbi koje obilaze diskoteke i kontrolisu ili sta znam lepe kazne ali se mnogo lakse zabranjuje ulazak tezim gostima nego kod nas. Nisu retki objekti u kojima se moze uci samo sa skeniranjem clanske karte cime su vasi licni podaci poznati vlasniku i odredjenom delu osoblja. Velika paznja se poklanja bezbednosti i to je prioritetni zadatak vlasnikovog obezbedjenja. Sitni dileri, loverbojsi i ostala gamad su uvek prisutni a poslovi se obavljaju uglavnom van lokala jer su i oni svesni da im predstoji zabrana ulaska na pijacu ukoliko se kod njih nadje nesto.

Da ne duzim, imao sam slicnih iskustava i uvek dolazio do zakljucka da je porodicna situacija uzrok problema odnosno najblaze receno cudnog ponasanja pubertetlije. Mislim da je resenje cesta poseta socijalnih radnika ali je to uglavnom tesko izvodljivo kad ih niko ne zeli bilo gosti bilo vlasnici. Sta da vam kazem, nije sve tako bas crno, ali jeste rizicno. Na vama je, kao roditeljima, da na vreme izgradite neku vrstu partnerstva sa vasim detetom. To jeste tesko ali je apsolutno izvodljivo bez obzira na uobicajen problem sukoba generaca svojstven nasem podneblju.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 13:35 02.03.2008

Re: ево, овако је то било . . .

stoposto

hvala ti mnogo. to su komentari koji mogu da zavrnu rukave i da krenemo da rešavamo te probleme. Ja sam sve obavio još onda, u sledećem postu ću opisati rezultate, uglavnom, SVE SE DEŠAVA U KUĆI?
Ne krivite nikoga ako VAŠE dete bude drogeraš i alkogoličar, ako se rano oženilo ili udalo pa vam se vratilo, ako sme davam odgovori bezobrazno ako zahteva skoro nemoguće....
Sloboda mora biti ograničena i zamenuta nečim pametnim, kao što je sport hobi i razne igre kao što su folklor itd.
Ja samo apelujem da se iznese što više ovih situacija da se shvati (lakše) da je situacija ozbiljna... Nisam pametan niti se pravim samo želim pomoći!

Svi smo mi svedoci ovih dešavanja, ako progovorimo eto dobrih dela
Hvala ti na komentaru i piši
pozdrav.
stoprocentni stoprocentni 16:58 02.03.2008

Re: ево, овако је то било . . .

vidomir pavlovic
stoposto hvala ti mnogo. to su komentari koji mogu da zavrnu rukave i da krenemo da rešavamo te probleme. Ja sam sve obavio još onda, u sledećem postu ću opisati rezultate, uglavnom, SVE SE DEŠAVA U KUĆI?Ne krivite nikoga ako VAŠE dete bude drogeraš i alkogoličar, ako se rano oženilo ili udalo pa vam se vratilo, ako sme davam odgovori bezobrazno ako zahteva skoro nemoguće....Sloboda mora biti ograničena i zamenuta nečim pametnim, kao što je sport hobi i razne igre kao što su folklor itd. Ja samo apelujem da se iznese što više ovih situacija da se shvati (lakše) da je situacija ozbiljna... Nisam pametan niti se pravim samo želim pomoći!Svi smo mi svedoci ovih dešavanja, ako progovorimo eto dobrih delaHvala ti na komentaru i piši pozdrav.


Zavrnuti rukave i resiti probelm?

Heh...

Mozda bi to bilo moguce kada bi smo ponovo naseljavali planetu. Pa lepo ko hoce da bude roditelj prvo u skolu za roditelje. Polaganje ispita, probno dete na nekoliko godina i tek onda dozvola za roditeljstvo. Razvod zabraniti sve dok dete ne bude samostalno u pravom smislu te reci, znaci stalan posao, svoj stan, auto itd...

Kakva fikcija a?

Salu na stranu, problem pocinje kod kuce pa tek onda van iste. Standard nije presudan nego, po meni, volja i slobodno vreme. Danasnji oba roditelja rade a posle napornog dana je sve manje vremena za pravo druzenje sa decom. Ne tipa idemo u bioskop ili na veceru u neki restoran nego razgovorima ali ako je ikako moguce iskrenim, bez uvijanja. Deca u tom uzrastu jesu nezrela ali danas vise znaju nego sto ste vi znali u njihovom uzrastu.

Kako?

Tesko ali izvodljivo. Nema tajni. Dete ima pravo na istinu, bez uvijanja i bez lazi. Upoznajte se sa njihovim drustvom. Dozvolite im da organizuju zurku u vasoj kuci a ako nemate uslova za to, pronadjite odgovarajucu prostoriju. Razgovarajte sa njima o zivotnim problemima, problemima u ljubavi itd. Pitajte ih za savet kada nesto odlucujete, kupujete i slicno. Deca vole da imaju pravo glasa, ili da se barem tako osecaju bez obzira sto vas vasi roditelji mozda nisu pitali. Izbegavajte argumentacije tipa "Moj tata je meni bla bla bla" ili "Ja kad sam bio u tvojim godinama bla bla bla..."
To ne pali. Nismo vise u ta vremena i tacka.
Ne pale ni price tipa da je alkohol katastrofalno stetan i da ga ne treba piti niti se druziti sa onima koji ga piju. Heh... kazete tako nesto vasem detetu i posle odete kod kumova na veceru i nalijete se svi skupa.
Cak i da ne pijete, vase dete ce se sresti sa alkoholom ali posto zna da je vas stav izricito protiv u vecem delu slucajeva ce vam svoje iskustvo precutati.
Svi mi dobro znamo da alkohol moze lepo da opusti i da zabavu napravi jos lepsom. Jel mislite da danasnji klinci to ne znaju?

Ukoliko uspete da izgradite poverenje kod dece utoliko cete znati maltene svaki detalj iz njihovog zivota sto ce vam u slucaju problema omoguciti da pravovremeno i adekvatno reagujete ali i da ih bolje razumete kad im je tesko. Ne ustrucavajte se da pitate za savete, narocito ne u danasnje vreme kada je to moguce uraditi anonimno, procitati na internetu i slicno. Postoji veliki broj knjiga na tu temu a ako vam citanje nije jaca strana razgovarajte sa iskusnim psiholozima, iskrenim pijateljima, narocito sa ljudima koji imaju decu slicnog uzrasta. Nemojte misliti da sve znate. Ne postoji univerzalni recept za uspesno odgajanje deteta. Postoje iskustva ali se vremena menjaju pa su samim tim i ta iskustva samo delimicno upotrebljiva.

Ponudite detetu sansu da se bavi nekim hobijem ili sportom ali ne necim sto bi ste vi voleli nego sto se njemu svidi. Ne vadite se na to da je sve skupo i da bas za taj deo nemate dovoljno novca. Jesu teska vremena ali ako bi ste se samo okrenuli oko sebe u vasoj kuci siguran sam da cete pronaci nesto sto je kupljeno bez neke preke potrebe.

Deca tog uzrasta moraju u vama imati najboljeg druga ili drugaricu. Ako vam to nije uspelo, ako ste svesni da vas dete laze, zivi nekim vama nepoznatim zivotom, potrazite pomoc. Nemojte oklevati niti patiti od predrasuda. Sve je moguce popraviti pa cak i slucajeve koji su vec vidjeni kao izgubljeni. Ponekad je potrebno samo malo vise vase edukacije i vaseg samopouzdanja. Ostalo dolazi samo po sebi. Izbegavajte neke radikalne kazne i slicno jer su one uglavnom kontraproduktivne.

Eh da, ovo u vezi ogranicavanja slobode...

Ne, ne mislim da dete treba ogranicavati niti mu suzivot u porodici treba tako predstavljati. Na primer, nije ogranicavanje slobode dogovor da se kuci dodje u 12 nego postovanje istog. Sad detetom treba uvek praviti deal sa obe strane i truditi se da ga vi kao roditelj uvek ispostujete. Nemojte obecavati nesto sto realno ne mozete ali nemojte olako prelaziti preko neispostovanog dogovora od strane deteta. Dete mnogo dobro zna da zapamti vesu laz i da se sa njom sluzi u odbrani neke svoje gluposti pa cak i onda kada zna da jeste glupo sto je uradilo. Znate, sujeta je sastavni deo svakog karaktera samo sto se svi mi vremenom naucimo kako je treba korigovati ili bolje receno spustiti na razumnu meru.

mariopan mariopan 19:42 02.03.2008

Re: ево, овако је то било . . .

Mislim da sve to ipak pocinje od kuce.
Ne moraju ta deca da odu u diskoteku da bi radila sta vec rade. Mnogo veci je problem sto oni ne znaju sta rade i zasto to ne znaju. Kako se dogadja da devojcice od trinaestak godina imaju neogranicen izlazak , cesto do jutra. Da roditelji ne pitaju gde je bila cele noci, sa kim, da ne primete prve znake pijanstva ili mamurluka ujutru? Da li uopste pogledaju svoje dete...ali onako..stvarno? Zasto prva saznanja o necemu deca dobijaju na mestima na koja odlaze, to moze biti i neciji stan, zurka, rodjendan... Kako to da ne znaju koliko su razorne droge za organizam vec poveruju nekom balavcu koji kaze da "to nije nista" ili da piju alkohol a da se to na njima ne primeti kod kuce?

Neka istrazivanja su radjena i kod nas i podaci su porazavajuci, ne bih da se odoka bacam brojkama ali veliki broj maldih je pio alkoholna pica, probao droge ili razne stimulativne supstance i sve dok ne bude kasno roditelji o tome ne znaju nista. To mene zbunjuje, zasto ne znaju. nema opravdanja u tome da smo siromasni i da roditelji mnogo rade. Ne mogu da verujem da treba policija da mi vaspitava dete, ako zatvore diskoteku oni ce otici u neciji stan uraditi sve ono sto su i hteli, znaci samo su izbegli da ih u tome neko vidi i spreci a rade to i radice i dalje.

Mislim da se mladima malo paznje poklanja i da su sadrzaji za njihov uzrast siromasni ili zastareli. Trebalo bi privuci mlade na neke aktivnosti gde bi utrosili korisno svoje slobodno vreme, gde bi se zabavili i mozda nesto naucili, edukacija o stetnosti svega ovoga morala bi jos u trecem osnovne da krene po skolama a kod nas se pogresno misli da su to mala deca. Nisu. Mnogi su vec tada probali sve gorenavedeno i takvo dete ce se tesko vratiti sa loseg puta. Sto je najgore, samo jedno takvo dete moze i drugih deset da navede da se to sve proba i konzumira.

Posebno bih se osvrnula na srozavanje morala u neuredjenoj drzavi gde se lepo vidi da ko radi moze samo zuljeve da dobije, dobro zive lopovi i mafijasi, njih ne kaznjavaju adekvatno pa se ustaljuje misljenje da ni drugi nece biti kaznjeni ako se tako ponasaju itd. To deca po ceo dan slusaju od svojih roditelja jer to jeste nasa realnost ali njihov nacin razmisljanja nije isti kao nas. Kako ce mlado stvorenje da se izbori sa tim da mnoge stvari on ne sme a drugi mogu? To je vec posebna tema.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 21:42 02.03.2008

Re: ево, овако је то било . . .

Odlično mariopan, sve je od kuće!
Mnogo možemo ali nam niko nije skrenuo pažnju. Ja sam deset godina proveo tu u toj sredini i želim da naglasim da nije dobro. Imamo mi mnogo redara širom srbije, nek se jave, nek napišu istinu svako u svojoj sredini.
Teška je ovo tema vidim ja, treba skupiti snage , ali možda će sledeći post malko ohrabriti roditelje. Imamo mi na blogu mnogo osoba koja mogu stručno dati objašnjenja.. Treba samo da prelome, i nadam se da hoće ulog je veliki a istina neopoziva?
Što se tiče vremena jeste da ga je sve manje, ali ga za decu mora biti? Kada budemo tako razmišljali biće mnogo bolje.
Pozdrav mar.. pišemo se...
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 22:59 02.03.2008

Tema je teska

I pogadja svakoga ko je procita, bilo ovde ili u nekim novinama.
Ono sto se vidi je da su ova deca izneverena na svakom nivou. Jeste, sve pocinje od kuce. Ali u tim kucama, usred miroljobivih ili ratnih odnosa, postoji i televizija i niz drugih prisustva kojima je cilj da prodaju svoj shit. Prodaju roditeljima, babama, i prodaju deci. Ne moraju deca da imaju pare za trosak, ne jos, treba im prodati stil zivota.
Ima ozbiljnih misljenja da vrsnjaci imaju daleko veci uticaj na decu od roditelja. U krajnjoj liniji, ono sto pokupe u kuci ce im ostati za ceo zivot, ali ta krajnja linija se skoro potpuno gubi iz vida tu oko ulaza u pubertet i postaje vidljiva opet kasnije, ponekad tek krajem 20tih.
Ako podjemo od toga da i osrednje losi roditelji ipak zele svojoj deci dobro, i da ni nasi roditelji nisu puno vremena provodili sa nama pa se nismo ovako ponasali, ispada da se od roditelja ocekuje danas daleko vise nego ranije. I da oni jednu stvar koja je neophodna ne rade dobro, ili uopste - postavljanje granica. Sa time se pocinje rano, i pretpostavljam da je teze danas nego u prethodnim generacijama, ali jednom bicu za razvoj treba okvir u kome ce se razvijati, a ne beskraj, i ljudski i matematicki. Na isti nacin osoba uci kako da sama postavi granice u situacijama i odnosima sa drugim ljudima.

Skole kazu da nisu vise nizasta. Zakoni ako i postoje se ne sprovode. To da barabe rade sta hoce jer poznaju druge jos vece barabe, nije nista novo. Ali vecina ljudi voli zakone i zeli da se oni postuju. Mozda jedna prijava nece uraditi nista. Ni dve prijave nece uraditi nista. Ali ako trideset ili sto, vise stotina roditelja napravi prijavu protiv mesta koja uopste pustaju unutra maloletnike, da ne govorim o prodaji pica, tu se vec nesto moze ocekivati.
Ljudi izgleda u svakoj generaciji treba da odluce da li su ljudi ili su ovce. Nekad je ovcama bolje - samo ih sisaju - ali i ljudima i ovcama jaganjci stradaju ako ih ne zastite.

U ovoj prici je vrlo nejasna racunica tog maloprivrednika koji obozava pare iznad svega. Ako deca ulaze vecinom za dzabe, ne kupuju alkohol vec im se on daje za dzabe, opijaju se i blesave, te smetaju drugima, pa jos ih pustaju da tu spavaju, njemu bi se daleko vise isplatilo da ih ne pusta unutra. Moguce je da on prosto ne zeli da se nosi sa time, sto je tipicno za ljude, i diskoteka je postala specificna vrsta grotesknog obdanista, u kome predatorima zrtve leze u cosku, spremne da budu zrtvovane. I jaganjci se vise bore za opstanak. Tragicno, zaista.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 23:09 02.03.2008

Re: Tema je teska

Ali ako trideset ili sto, vise stotina roditelja napravi prijavu protiv mesta koja uopste pustaju unutra maloletnike, da ne govorim o prodaji pica, tu se vec nesto moze ocekivati.


U sledećem tekxstu će biti o prijavama i urađenom.
Da se zakon sprovodi sve bi bilo super, ali kako bi ONI onda zarađivali. Riba smrdi od glave zato se mora tući u čelo u zakonik i skupštinu prvo, pa onda dalje. Ako bude mnogo poštenih isteraće se ovo zlo, bar se nadam. Sve se više diskoteka gradi, u eri preživljavanja samo kafići dobro rade i to svi?
Pa ko je onda lud!

Ivana..., hvala na komentaru pravi je nastavak sledi pa se čujemo pozdrav
szabad szabad 01:08 03.03.2008

Re: Tema je teska

Dok sam čitao tekst uhvatio sam sebe kako mi se lice smrklo, kao kad imate nesnosne bolove u stomaku; ogoljena brutalna stvarnost....
Moje poštovanje autoru
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 04:41 03.03.2008

Re: Tema je teska

szabad
Dok sam čitao tekst uhvatio sam sebe kako mi se lice smrklo, kao kad imate nesnosne bolove u stomaku; ogoljena brutalna stvarnost....Moje poštovanje autoru


Hvala na komentaru i poštovanju
pozdrav
GajaR GajaR 10:34 03.03.2008

cum laudum

Pohvala G-din Vitomiru...

vidomir pavlovic vidomir pavlovic 00:16 04.03.2008

Re: cum laudum

Hvala prijatelju dobro došao
nikola svilar nikola svilar 17:33 12.03.2008

Zivot je najbolji tekst

koji mogu da se nose sa svojom (de)generacijom


:)

nije ni nožina nego sablja


))

prebiću te bez obzira na tvoje godine.




Od tada se uvek pitam :

- KO LI ĆE NAMA PENZIJU ODRADITI..?


cepao sam se od smeha iako znam da je djavo
pojeo salu i da ti nije bilo svejedno, zemljace

sta reci na sve ovo nego - istinito, sirovo, bez ulepsavanja... bas kakav je i zivot.
svaka cast majstore!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana