Astronomija| Budućnost| Filozofija| Putovanja

Weird Shit: POKUŠAJ RACIONALIZACIJE JEDNOG ČUDA

docsumann RSS / 05.06.2014. u 16:07

Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

bardo-being-scan-web_original.jpg 

Šta ću, danima sam već “opsjednut“ razmišljanjima o ... you know, pa osjećam potrebu da ista sa nekim podjelim. A blog mi se čini pravim mjestom za tu vrstu autoterapije.

Hi, i am docsumann, and i am dmted!

Hi, docs.

Da se razumjemo, ništa se u mom životu nije specijalno promjenilo; i dalje redovno idem na posao, tu-i-tamo izađem u grad, popijem po koju s društvom, čitam, slušam muziku, smucam se po internetu, ali ... svako malo pa moje misli odlutaju na tu stranu ... a do nje nema puta. Samo tragovi i još uvijek svježi utisci, otisci čuda u glavi.

Ok, ovaj put neću dramiti o nesvakidašnjosti dmt vizija, neću gomilati bombastične epitete u uzaludnom nastojanju da opišem nešto što izmiče verbalnom preslikavanju, već ću pokušati da hladne glave (teška srca ;)) pokušam bar okvirno da razlučim osnovne postavke “problema“.

Ono što je, za svakog ko je tamo kročio, nesporno  u vezi dmt vizija je njihova autentičnost, kao i utisak da je u odnosu na UVID (tnx,  anfi) koji one omogućuju teško otići i pedalj dalje. DMT vizije su čudo u bukvalnom značenju te riječi. Čudo u koje je Harms tako zdušno  vjerovao da negdje na svijetu postoji. Čudo koje mjenja naš doživljaj svijeta.

Jednostavno, poslije tog iskustva i najveći skeptik će priznati da tamo NEŠTO ima. Da pored ove naše postoji i neka druga, krajnje neobična realnost.

U vezi sa "ontologijom" te realnosti moguća su dva osnovna koncepta – ili je ona manifestacija  tajanstvenih, nama nedokučivih, dijelova naše psihe – ili ona nastaje kao uvid koji stičemo kroz mentalni kontakt sa svijetovima čija je pojavna priroda  drastično različita od prirode svijeta u kome sami postojimo.

Vezano za prvu mogućnost, neophodno je istaći da u dmt vizijama mi zadržavamo našu regularnu svijest u njenom regularnom obliku. Nikakva transformacija naše svijesnosti se ne dešava pri prelazu u tamnošnji prostor, niti pri boravku u njemu. Otprilike dešava se nešto slično kao kad zaronite u more;  svijet oko vas se  izmjeni, promjeni se  i kvalitet vašeg gledanja (kroz slanu vodu), ali vi i dalje ostajete u istom režimu svijesti u kojem ste bili dok ste glavu držali iznad vode.

Čak bi se moglo reći da ste tokom dmt vizija i nijansu “budniji“ nego na ordinarnoj  javi. Šokantnost prizora vas kroz adrenalinsko-nadrealinski efekat tjera da širom otvorite već otvorene oči.

Slično kao i u snovima, što napomenu kukusigameni prije nekoliko na blogu, mi ne trepćemo prilikom dmt vizija.

A u tim vizijama, naša (regularna) svijet je suočena, fejstufejs, sa prizorima koji je p(r)otresaju iz temelja. Uz to, u njima su uvijek prisutni alien-ski entiteti autonomne volje i izražene inteligencije. Njihova sposobnost da manipulišu tamnošnjim “prostorom i vremenom“  ostavlja  bez daha (pa čak i bukvalno, pa mi se  par puta tokom seanse dešavalo da duboko udahnem i izdahnem uz glasno ufff). No, to i nije toliko začuđujuće kad imate na umu da u čisto mentalnom svijetu ne važe ograničenja fizičkih zakona. Tamo je praktično sve moguće, pa se SVE i dešava.

Međutim, ono što je istinski čudno je kako je to moguće da bilo kakav biohemijski imput, pogotovo, veoma male količine sasvim jednostavnog molekula, izazove tako spektakularni efekat u našem mozgu?

Ukoliko su te vizije nekontrolisane (?)  manifestacije sadržaja naše psihe (podsvijesti ili čega već), odnosno nisu upravljane  našom svjesnom stranom, otkud onda potiče njihova superstruktuiranost? Poremećeni, nekontrolisani signal (šum) ne može spontano dati tako hiper uređen odziv sistema.

Znači li to da je prava priroda naših alternativnih (pod)nivoa svijesti savim različita od onoga što se o njoj pretpostavljalo kao haotičnoj, mutnoj, nagonskoj psihičkoj sili. Prije bi se reklo da je naša svijest tek epifenomen nekih mnogi dubljih i izuzetnijih mentalnih procesa. I da je ovo naše trajanje i postojanje tek jedan od lejera iz nezamislive punoće zbivanja.

Ono TAMO je 1000 puta kompleksnije, 1000 puta inteligentnije od svijesnosti koje smo svakodnevno svijesni.

Možda je tajna svih genijia, koje je čovječanstvo imalo kroz svoju istoriju, u nešto većoj količini dmt kojeg je njihov mozak prirodno proizvodio, uslijed čega su im i veze sa tim svijetom blistave umnosti bile bolje, protočnije i postojanije nego u ostatka ljudskog roda.

Postoji i tzv. kvantno objašnjenje dmt efekta, vezano za kvantnu teoriju svijesti, koji , u najosnovnijem, kazuje da  prilikom njegovog dejstva mozak postaje nelokalno povezan sa kosmičkim kvantnim poljem. Međutim pretpostavljeni mehanizmi su suviše nejasni i suviše spekulativni da bi ih ovdje detaljnije navodili. 

Kako god, no, ako dmt vizije pripisujemo posebnim stanjima sopstvene svijesti, onda je sama svijesnost fenomen čije prave prirode nismo ni izbliza svijesni.

 

Ok, toliko o prvom mogućem pristupu.

 

DMT hipoteze koje u osnovi svojih objašnjenja imaju neku vrstu kontakt sa paralelnim, ili bolje rečeno onostranim svijetovima su brojne i, po pravilu, krajnje neobične. Možda su globalno najpoznatije i najluđe one koje je formulisao Terens Mekena:

"Okay hypothesis one, DMT is not a drug, it is an extraterrestrial communication device. These are creatures somewhere in the universe who are so different from us that they come to us not in starships the size of Manhattan but in drug molecules that are dinky. So we are in contact here with some kind of extraterrestrial technology and these are true aliens of some sort. And God knows the weirdness of the situation supports the hypothesis.

Okay second hypothesis. There is a parallel universe, unsuspected by most human beings. It’s right here, all the time. It’s inhabited. These things have their own hopes, fears,problems, so forth. And somehow this drug just erases this boundary and then you find yourself in the elf nest.

Next hypothesis. These things, because they have great affection for me, because they seem intent on the task ofcommunicating, perhaps they are human beings from the distant future. Perhaps this is what we are fated to become. You know, there’s always, since we were kids, the cliché ‘beings of pure energy’. Well it’s always been a little hard to wrap your mind around what that would look like, but, low and behold here appear to be creatures of pure energy. But there are a lot of problems with hypothesizing a future human technological breakthrough which would allow them to actually manipulate the past. Logical paradoxes and that sort of thing."

Puko fantaziranje, moglo bi se reći, mada, opet, teško da išta može zvučati previše fantastično, ili previše ludo u vezi dmt-ja. A, ujedno, teško je i zamisliti  nefantastičan svijet , ili dimenziju bivanja, koja je fundamentalno različita od one u kojoj sami egzistiramo.

I ponovo se tu nameće slično pitanje – zašto svaki put pri dmt seansama stupamo u kontakt sa entitetima koji su intelektualno superiorni u odnosu na nas. Da li to znači da nam dmt omogućava kontakt sa višim (širim) sferama zbivanja?  Kao kakav molekularni portal za interdimenzionalne komunikacije kroz koji otkrivamo pravu kompleksnost multizbilje.

Bilo kako bilo, za običnog čovjeka, koji (obično) nema religijske fleševe kroz koje mu se javlja bog lično, dmt vizije su najdalje dokle možete stići u istraživanju sopstvene svijesnosti, a pri tom ostati, uslovno rečeno, normalni.
Što reče već pomenuti, i kod ovih tema neizostavni, Mekena – Bože, ako u svom arsenalu imaš nešto jače od dmt-ja, molim te drži ga podalje od mene.

Tagovi



Komentari (118)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

chitach chitach 16:22 05.06.2014

iskustva ?

malo sam guglao o DMT - u nakon tvog proslog bloga i nema nekih naucnih studija o djelovanju iste . pored tvog iskustva , imas li jos neke autenticne opise djelovanja ?
docsumann docsumann 16:47 05.06.2014

Re: iskustva ?

pa bilo je jedno opsežno petogodišnje naučno istraživanje koje je vršio Rik Strasman, a čija iskustva su pretočena u knjigu i film DMT: The Spirit Molecule.
nažalost, to istraživanje je prekinuto od strane US vlade, koja ga je u početku aminovala, ali je kasnije neočekivano uskratila "amen".

što bi Mekena rekao:

“Psychedelics are illegal not because a loving government is concerned that you may jump out of a third story window. Psychedelics are illegal because they dissolve opinion structures and culturally laid down models of behaviour and information processing. They open you up to the possibility that everything you know is wrong.”


takođe postoje i neka druga naučna istraživanja vezana za DMT - LINK:

Biochemical, physiological and behavioral experiments proved that DMT does, in fact, activate the sigma-1 receptor.

što se efekta tiče, upoznat sam sa autentičnim iskustvima nekolicine mojih drugova i poznanika, i sva ona, bez izuzetka, upućuju na manje-više ovo isto o čemu pišem.

takođe, postoje po internetu. brojna svjedočenja o njegovom nesvakidašnjem dejstvu.
angie01 angie01 22:52 05.06.2014

Re: iskustva ?

Jednostavno, poslije tog iskustva i najveći skeptik će priznati da tamo NEŠTO ima. Da pored ove naše postoji i neka druga, krajnje neobična realnost.

Ono TAMO je 1000 puta kompleksnije, 1000 puta inteligentnije od svijesnosti koje smo svakodnevno svijesni.


Eto i malo nade!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:35 06.06.2014

Re: iskustva ?

brate, batali tu lsd brlju, osh da ti cija popije mozak! nije sportski dopingovati se da bi se doslo do du'a!
docsumann docsumann 10:21 06.06.2014

Re: iskustva ?

Srđan Fuchs
brate, batali tu lsd brlju, osh da ti cija popije mozak! nije sportski dopingovati se da bi se doslo do du'a!


misim da je ciJa na suprotnoj strani cijele priče

ko što reče Meken, ponavljam:

“Psychedelics are illegal not because a loving government is concerned that you may jump out of a third story window. Psychedelics are illegal because they dissolve opinion structures and culturally laid down models of behaviour and information processing. They open you up to the possibility that everything you know is wrong.”

i kakve veze ima šport sa spoznajom

Kazezoze Kazezoze 22:19 06.06.2014

Re: iskustva ?

interesuje me doc, da li se sećaš svojih misli dok si bio u tripu?
odnosno, da li su ti misli bile vezane za tebe (Ja) ili je bilo potpuno otsustvo misli, samo čista slika u svoj svojoj jasnoći?
docsumann docsumann 23:11 06.06.2014

Re: iskustva ?

interesuje me doc, da li se sećaš svojih misli dok si bio u tripu?


ponekih da. vrlo jasno.

na primer, početak vizije, kada su se ONI pojavili, onako upečatljivo drugačiji, tada mi je kroz glavu prostrujalo - ah, pa da, to je ona njihova neobičnost. kako su samo naglašeni.

sjećam se takođe još jedne reakcije sa samog počtka, kada sam osjetio da te posjetioce odnekud već poznajem, ustvari, oni su se sami izmanifestovali u tom smislu. upitao sam se (u sebi) - a otkud to? a onda mi je u djeliću sekunde prikazana scena u kojoj doživljavam fleš u toj nekoj prijašnjoj (ko zna kad odigranoj) inicijaciji, a koje me je, ustvari, dovela u istu situaciju (poziciju) u kojoj sam upravo bio.
takođe sam bio zaprepašćen kako snažno i dominantno preuzimaju totalnu kontrolu nad svim što se dešava, pa i nad mojom svješću. to je bilo pomalo zastrašujuće (sjetio sam se onog drugara (kontrol frika) i pomislio - to mora da je taj momenat koji ga je užasnuo).

onda su oni počeli da uvrću, pomjeraju u stranu, ponavljaju po više puta zaredom pojedinačne trenutke tamnošnjeg zbivanja, s sve se to na moju svijest odražavalo kao što se kretanje automobila (kočenje, gasiranje, driftovanje ...) preko inercijalnih sila odražava na putnike u njemu.

pa onda kad je uletilo to njihovo prijekoravajuće - ZAR SI POMISLIO DA NE POSTOJIMO? onako flešovito, pljusnuto mi u lice, pogledom jednog oka koje je izronilo usred tekućih arabesknih prelamanja. ah, da, da, kako sam samo mogao da posumnjam (bar malo) u njihovu neupitnost - pomislio sam.

pa kad sam provalio da me kroz različite (različite u drastičnom smislu, suštinski) putanje ONI dovode u jedan te isti trenutak. kao da ste u lavirintu, pa vas svaki pokušaj kretanja kroz bilo koji hodnik dovodi na mjesto odakle krećete.

tad sam pomislio da je demonstracija funkcionisanja tih vremenskih petlji tema "predavanja", a ko zna šta je zapravo bila, i da li je uopšte bilo.
zatim, kad sam pomislio kako mi nemamo receptore da primimo znanja koja su nam tamo demonstrirana. dok smo u tom većem umu mi se služimo njegovom inteligencijom da kapiramo stvari, ali kad se vratimo na sopstveni misaoni režim od svega toga malo šta preostane.

par puta sam pomislio kako bi bilo dobro da se sve što prije završi, jer su me vozili onako baš uffff. par puta sam stvarno duboko udahnuo i izdahnuo uslijed osjećaja enormnog psihičkog inteziteta zbivanja i jačine slika kojim sam bombardovan.

međutim, vremenom sam počeo da se opuštam i sve više uživam u "vožnji", da s zadovoljstvom pratim efekte, transformacije, prostorna i dimenzionalna poigravanja.

a kao što već spomenuh, prvo što sam sebi samom rekao po "ateriranju" bilo je - auu, al su me izuli!
docsumann docsumann 00:22 07.06.2014

Re: iskustva ?

da li su ti misli bile vezane za tebe (Ja) ili je bilo potpuno otsustvo misli, samo čista slika u svoj svojoj jasnoći?


bilo je i jednog i drugog.

većim dijelom samo su slike strujale pred mojim unutrašnjim očima, a moja svijest kroz tok te onostrane inteligencije.

uporedio sam poziciju bespomoćnosti sopstvenog uma kada se nađe u tom čudesno inteligibilnom prostoru kao poziciju subatomske čestice zarobljene u moćnom magnetnom polju LHCR-a.
to polje nosi i ubrzava česticu dok je ne sudari sa česticom koja naleće iz suprotnog smjera sa drugog kraja tunela (ustvari, sa samom sobom preslikanom u reverzibilnom toku vremena). u tom sudaru svijest se rasprši u 1000 sitnijih dijelova, izbačenih u 1000 različitih pravaca, kroz 1000 različitih procesa, a ti se simultano nastavljaš u svakom od njih, odjednom ... i svukud.


EDIT: mislim i da je ovo bitno napomenuti. pošto tamo sve vrvi od senzacija i informacija, a dešavanja (čak i kad su bez akcije) su toliko upečatljiva, vi jednostavno nemate vremena da se bavite sopstvenim mislima, analizirate ih, dorađujete. ako i stignete o nečem da porazmislite onda je to u hodu, sažeto i svedeno u "reakciju na prvu".

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:15 07.06.2014

Re: iskustva ?

docsumann


misim da je ciJa na suprotnoj strani cijele priče

ko što reče Meken, ponavljam:

“Psychedelics are illegal not because a loving government is concerned that you may jump out of a third story window. Psychedelics are illegal because they dissolve opinion structures and culturally laid down models of behaviour and information processing. They open you up to the possibility that everything you know is wrong.”

i kakve veze ima šport sa spoznajom



kako nema, proshirenje svesti je svoja vrsta maratona. nego, tebra, ja mislim da si se istripovao, odnosno da spoznaja o kojoj govoris ne moze biti indukovana veshtackom supstancom a realna. takva saznanja bi bila realna kada bi tvoj um, sam od sebe, dolazio u njih... ovako zvuchi kao plod bujne imaginacije... nemoj se ljutish, samo moj agnostichki skepticizam. da li se na kraju tripa osecao umorno, ili mirno i ispunjeno, veselo?
docsumann docsumann 13:45 07.06.2014

Re: iskustva ?


pazi, možeš slobodno zanemarit moj slučaj kad pričaš o dmt-ju. net je pun svjedočenja ljudi ( između ostalih i pametnih, veoma obrazovanih ljudi) o njegovoj posebnosti.
da se ne vraćam na njegov značaj i mjesto u šamanskoj tradiciji amazonije.
te shodno tome, kao pravi agnostik, trebao bi da preduzmeš malo risrčinga u tom smjeru

da li se na kraju tripa osecao umorno, ili mirno i ispunjeno, veselo?


uzbuđen, čio, egzaltiran, nabijen utiscima ...


EDIT:

ja mislim da si se istripovao


zar nije ovo (isuviše) trivijalno rješenje, matematički govoreći

chitach chitach 16:44 05.06.2014

DMT

ti si potpuno ubijedjen da te DMT " vodi " u drugu ( trecu , cetvrtu ) dimenziju , stvarnost , drugi/u svije(s)t , nazovi kako hoces , uglavnom ubijedjen si da DMT ne stvara naucno se izrazavajuci halucinacije i samo halucinacije koje se desavaju samo u tvom mozgu i da te halucinacije opet se naucno izrazavajuci ne postoje ni u kakvom obliku sve dok mozak nije pod uticajem DMT -a ?

p.s kuckam s posla , a tema uopste nije za kuckanje s posla , malo kasnije cu moci na miru da postavljam pitanja i budem jasniji , ako se na ovu temu uopste moze jasno diskutovati
docsumann docsumann 16:56 05.06.2014

Re: DMT

p.s kuckam s posla , a tema uopste nije za kuckanje s posla , malo kasnije cu moci na miru da postavljam pitanja i budem jasniji , ako se na ovu temu uopste moze jasno diskutovati




skroz si u pravu.

ti si potpuno ubijedjen da te DMT " vodi " u drugu ( trecu , cetvrtu ) dimenziju , stvarnost , drugi/u svije(s)t , nazovi kako hoces , uglavnom ubijedjen si da DMT ne stvara naucno se izrazavajuci halucinacije i samo halucinacije koje se desavaju samo u tvom mozgu i da te halucinacije opet se naucno izrazavajuci ne postoje ni u kakvom obliku sve dok mozak nije pod uticajem DMT -a ?


ako sam te dobro razumio - da. ne radi se o klasičnim halucinacijama, tipa deformisanih predstava "realnog" svijeta, izobličenih zvukova i boja, itd.

kao što rekoh, mi smo tamo prisutni u svoj svojoj ordinarnoj svijesnosti. a opet prisustvujemo krajnje komplesnim, visokostrukuisanim, jasnim prizorima čija nas pojavnost praktično oduvava svojim inezitetom i senzacijama.

iskustva svih ljude koje znam, a koji su upućeni u STVAR, kao i mnoga sa kojim sam se upoznao preko neta, sugerišu isto - radio se o posebnoj, autentičnoj, samosvojstvenoj realnosti. dmt ne izaziva te vizije, već nam omogućuje kopntakt sa njima.
chitach chitach 17:38 05.06.2014

Re: DMT

ako sam te dobro razumio


da , dobro si me razumio .

dmt ne izaziva te vizije, već nam omogućuje kopntakt sa njima.


ovo je pravi odgovor na ono sto pitam .

ako nije problem da mi odgovoris iz kojih razloga si vegeterijanac ili koji vec rezim ishrane praktikujes ?
docsumann docsumann 17:41 05.06.2014

Re: DMT

ako nije problem da mi odgovoris iz kojih razloga si vegeterijanac ili koji vec rezim ishrane praktikujes ?


zašto bi bio problem. vegetarijanac sam iz etičkih razloga (protivnik sam ubijanja životinja zarad ljudske ishrane (nepotrebno i surovo)).
chitach chitach 17:51 05.06.2014

Re: DMT


ti si svjestan da TO sto opisujes i o cemu pises spada u domen nadprirodnih pojava , gdje nadprirodnim nazivam sve ono sto zvanicna nauka nije opisala / dokazala / potvrdila ili jos istrazuje ili nalazi vrijednim istrazivanja ? a da je vrijedno istrazivanja , vrijedno je bez svake sumnje . zasto je tako ?

docsumann docsumann 18:02 05.06.2014

Re: DMT

ti si svjestan da TO sto opisujes i o cemu pises spada u domen nadprirodnih pojava , gdje nadprirodnim nazivam sve ono sto zvanicna nauka nije opisala / dokazala / potvrdila ili jos istrazuje ili nalazi vrijednim istrazivanja ?


natprirodno je samo naziv za ono što ostaje izvan našeg ograničenog poimanja prirode.

zasto je tako ?


ovo su vrlo škakljiva polja ljudskog djelovanja & interesovanja, barem u današnjoj fazi razvoja zapadne civilizacije.
ona dovode u pitanje kompletan kulturološki model na kojem je izgrađeno savremeno društvo.
takođe, toj oblasti je teško prići pozitivističkim pristupom. ono zahtjeva redefinisanje oficijalne spoznajne metode.

Hansel Hansel 20:00 05.06.2014

Re: DMT

takođe, toj oblasti je teško prići pozitivističkim pristupom. ono zahtjeva redefinisanje oficijalne spoznajne metode.

Мислим да сам већ једном писао да се у психологији проблем "менталистичких појмова" (и садржаја) решио увођењем критеријума интерсубјектне сагласности (у српском се виђа "интерсубјектИВна сагласност", али је сам професор који је то код нас превео рекао при крају каријере да је бољи термин без оног "ИВ", а ја бих додао да су можда оба термина ваљана -- за донекле различите ствари). Дакле, ако нешто не можеш да опипаш и измериш, да објективно верификујеш, можеш да кажеш да је реално и универзално у психичким просторима појединаца ако више субјеката независно извештава исто или слично.

Тако да ако више људи, а -- колико видимо -- сви људи извештавају с великим поклапањима о основним елементима ДМТ визија, просто морамо (и ако можда не бисмо хтели) да их прихватимо као чињеницу. Какву чињеницу, како ћемо да квалификујемо феномен -- следећа је степеница. Само је питање да ли желимо да се на њу попнемо.

Неке теорије, па чак и нека неуроанатомска сазнања указују да имамо у себи "подличности", па постоје и теорије како су оне хијерархијски организоване. Не би било чудно да нас те "подличности" (а неке су можда и "надличности" ) -- познају. Па би онда ДМТ путовање било нека врста путовања у микрокосмос сопствене психе, у којој владају други закони, као што и у физичком микросвету владају други закони у односу на макросвет.

То је један поглед. Теби би био милији онај "вансвемирски", цијеним. И ја бих волео да је од те сорте. А чини ми се да би оба погледа могла истовремено да буду тачна. "Спуштањем" у сопствене дубине вероватно долазимо до онога што је старије од нас и што нас повезује (рецимо, као што би се описало колективно несвесно). И тако се можда стиже и до неких других ткања -- Космоса, до оних тачака где је наша психа повезана с њим(а).
docsumann docsumann 20:22 05.06.2014

Re: DMT

tnx na sadržajnom komentaru.

lično, kao univerzalni agnostik, do daljnjega, ostavljam sve opcije otvorene. a kako sam sklon ideji da je svijest primarna u odnosu na materiju u svekolikoj sferi postojanja i zbivanja, sasvim mi je vododržeća i ova tvoja hipoteza da su elijeni iz desete dimenzije ustvari entiteti iz dubljih slojeva naše psihe.

sve to ima nekog svog smisla u dmt postavkama, baš zato što su one tako ekstraordinarne.
moje čuđenje je samo (i upravo) usmjereno na tu inu fantastičnost i spektakularnost. takav svijet "u nama" a da ga nismo svijesni? tu nešto nije u redu ... sa nama, najvjerovatnije.

koliko od svega toga se prelama kroz naše svakodnevne živote, koje je mjesto i smisao ove stvarnosti u svemu tome?

neke od scena i neke od entiteta od tamo, sam mogao, u nekom simboličkom, transformisanom značenju, da prepoznam i povežem sa mjestima i likovima koji su se zaista javljali u mom životu. ali taj osjećaj je bio više intuitivan, šestočulni, nego neko konkretno prepoznavanje.
chitach chitach 20:42 05.06.2014

Re: DMT

Какву чињеницу, како ћемо да квалификујемо феномен -- следећа је степеница. Само је питање да ли желимо да се на њу попнемо.


kada cujem/procitam da se nekome ili vise osoba ukazala gospa , ja se nasmijem i kvalifikujem fenomen kao budalastinu htio ili ne htio da to kvalifikujem , kvalifikacija mi se namece sama . medjutim kada cujem/procitam ovakva iskustva kao sto ih doc opisuje to pobudjuje moju znatizelju i nekako me ostavljanje otvorenom citave price od strane nauke u najmanju ruku zbunjuje .
Hansel Hansel 20:54 05.06.2014

Re: DMT

sve to ima nekog svog smisla u dmt postavkama, baš zato što su one tako ekstraordinarne.
moje čuđenje je samo (i upravo) usmjereno na tu inu fantastičnost i spektakularnost. takav svijet "u nama" a da ga nismo svijesni? tu nešto nije u redu ... sa nama, najvjerovatnije.

koliko od svega toga se prelama kroz naše svakodnevne živote, koje je mjesto i smisao ove stvarnosti u svemu tome?

Ех, па то су она најстарија питања... зашто уопште постојимо као свесна бића и чему служи наша стварност... А овај свет у нама... очигледно да има неку потпорну улогу, не знам значи ли му ишта ово што ми видимо, са чим се свакодневно сусрећемо... (можда смо ми нешто тек као "перископи" тој хиперстварности?) Али, као да у њему (ако га донекле поистовећујемо с несвесним) нису само нижи, него и виши принципи (као што су тамо и id и super ego).

da su elijeni iz desete dimenzije ustvari entiteti iz dubljih slojeva naše psihe.

... и да је заправо и психа из десете димензије...

EDIT:
tnx na sadržajnom komentaru.

yrwlcm!
docsumann docsumann 21:11 05.06.2014

Re: DMT

Али, као да у њему (ако га донекле поистовећујемо с несвесним) нису само нижи, него и виши принципи (као што су тамо и id и super ego).


ili kao da je hijerarhija struktura naše psihe ustvari okrenuta naglavačke.

ne znam, teško je ono TAMO povezati s konceptima s kojima barata psihoanaliza.
ti entiteti se pojavljuju više kao spoljni saradnici (elfovi ili džiniji) nego kao manifestacije naše unutrašnje psihodinamike.

bilo kako, izgleda da je naša egzistencija oslonjena o nešto nemjerljivo veliko, tajanstveno, moćno ... i da, prije će biti da smo mi u njima, nego oni u nama
Hansel Hansel 21:19 05.06.2014

Re: DMT

ne znam, teško je ono TAMO povezati s konceptima s kojima barata psihoanaliza.

Нисам ни мислио, то је требало да буде неко поређење односа, не и динамике.

i da, prije će biti da smo mi u njima, nego oni u nama

То сам прошли пут написао више играјући се, мада помало и интиуитивно... сада тек капирам колико може бити озбиљно.
the the 00:12 06.06.2014

Re: DMT

možda sam imao sreću da prvo iskustvo doživim pre spoznaje o postojećoj "sceni", pa sam u nekoliko lišen obavezujućih entiteta, tj. estraterestrijalnih hostesa kako se već uobičajeno opisuju u podzemnom mainstream-u.
ma koliko i sam cenio Terensa po dovoljno osnova, nisam siguran da nije zgrešio čitavo stado repetitora iskustava za sobom, od kojih veći broj verovatno apsolutno lažnih.
zato verovatno i apsolutnu većinu odlikuje penjanje uz fraktal, kao da spuštanje niz isti i ne postoji kao mogućnost.

ali sve ovo niti mogu da tvrdim, niti sam hteo o tome.

sopstveno iskustvo (nažalost, nedovoljno - jer sam i sam osuđen na posao/kuća tj. net/ne-net i sl.) bih opisao vrlo jednostavno opštom geometrijskom inverzijom "stvarnosti".
NA je postajalo U, a beskonačnost vrlo konkretna konačnost.
big-BANG se prikazao tek kao PING.

inače, svakome ko pokaže inicijalni kapacitet i neophodnu dozu hrabrosti preporučujem spoznaju u amozoniji umesto one na amazonu.
docsumann docsumann 04:38 06.06.2014

Re: DMT

ma koliko i sam cenio Terensa po dovoljno osnova, nisam siguran da nije zgrešio čitavo stado repetitora iskustava za sobom, od kojih veći broj verovatno apsolutno lažnih.
zato verovatno i apsolutnu većinu odlikuje penjanje uz fraktal, kao da spuštanje niz isti i ne postoji kao mogućnost.


moje interesovanje za Mekenu i njegov rad počinje nakon tog prvog dmt iskustva, tako da je taj sugestivni faktor isključen.

a gore-dolje ne samo da je neadekvatan termin za tamnošnja kretanja (kroz fraktal ili mrežu ultimativne povezanosti, štagod) meni su se otvarali nezamislivi smjerovi u odnosu na startnu poziciju: NAU ili IZANA ili UIZA.

bih opisao vrlo jednostavno opštom geometrijskom inverzijom "stvarnosti".
NA je postajalo U, a beskonačnost vrlo konkretna konačnost.
big-BANG se prikazao tek kao PING.


dopada mi se ovaj opis.

P.S. rekao bih da je tvoje iskustvo vezano za ajahuasku, a ne za DMT ekstrat. postoje stanovite razlike ta dva pogleda na TAMO.


the the 08:29 06.06.2014

Re: DMT

slažem se, pogrešna terminologija - ali kao i da postoji preciznija?
prosto me mrzelo da svaku reč ponaosob stavljam pod navodnike, a onda i navodnike animiram rotacijom...

pošto smo već svi inicijalno izvrnute čarape svemira ne bi li se on sam nekako/ikako sagledao u sopstvenoj kreaciji, ponovno izvrtanje "na ovamo" da bi ga opisali može da donese samo smrad. :)
Kazezoze Kazezoze 22:28 06.06.2014

Re: DMT

chitach
ti si potpuno ubijedjen da te DMT " vodi " u drugu ( trecu , cetvrtu ) dimenziju , stvarnost , drugi/u svije(s)t , nazovi kako hoces , uglavnom ubijedjen si da DMT ne stvara naucno se izrazavajuci halucinacije i samo halucinacije koje se desavaju samo u tvom mozgu i da te halucinacije opet se naucno izrazavajuci ne postoje ni u kakvom obliku sve dok mozak nije pod uticajem DMT -a ?

p.s kuckam s posla , a tema uopste nije za kuckanje s posla , malo kasnije cu moci na miru da postavljam pitanja i budem jasniji , ako se na ovu temu uopste moze jasno diskutovati

ako se ne varam, halucinacije imaš non-stop u ovom našem životu, kad koristiš DMT izlaziš iz halucinacija i vidiš stvarno život kakav on ustvari i jeste.
budisti kažu da izlaziš iz delovanja Mare (iluzija) koja gospodari čulnim svetom.
oni to rade meditacijom...
jinks jinks 18:56 05.06.2014

...

Ima jedan kome se čini da jači doživljaj od opisanog ima svakog jutra kada izađe iz zgrade i krene kroz park ka autobuskoj stanici :)
docsumann docsumann 19:02 05.06.2014

Re: ...

jinks
Ima jedan kome se čini da jači doživljaj od opisanog ima svakog jutra kada izađe iz zgrade i krene kroz park ka autobuskoj stanici :)




ima jedan što je u šumi
on vidi budućnost u igri lišća
i putuje kroz vrijeme - dan po dan
jinks jinks 19:14 05.06.2014

Re: ...

u igri lišća
i odblesku zalazećeg sunca
o prvi povetarac u predvečerje

:)
gavrilo gavrilo 19:12 05.06.2014

Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

Da se razumjemo, ništa se u mom životu nije specijalno promjenilo; i dalje redovno idem na posao, tu-i-tamo izlađem u grad, popijem po koju s društvom, čitam, slušam muziku, smucam se po internetu,


драго ми је да је тако

дошао сам само да ти кажем да будеш обазрив, постави неку границу
Не знам јел знаш да и сератонин може бити штетан, може одвести човека у лудило у неким екстремима.
Ја бих рекао да су све хемикалије у нашем мозгу одређене кроз некакву формулу која дефинише њихов однос.
Мислим да је човек у стању мењати тај однос и утицати на ту формулу изнутра без икаквих последица, међутим нисам сигуран да ли је исто тако када се тај однос мења споља као што је рецимо узимање ДМТа.
То је доказано са сератонином, хормоном среће како му се тепа.

И одох са блога, све између твог претходног блога на који сам се укључио и овога је исцрпљујуће, бесмислено и прави од човека звер.(изузећу још један блог)
свако добро ти желим,
поз
docsumann docsumann 19:21 05.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

дошао сам само да ти кажем да будеш обазрив, постави неку границу


efekat koji dmt proizvodi je toliko dramatičan, da ti ne pada na pamet da se s njim svakodnevno "zezaš" čak ni kad bi bio u mogućnosti.
lično sam se dvoumio da li da se upuštam u drugu seansu tokom tog posljdenjeg iskustva.

mislim da je prava mjera 3-4 puta godišnje. a u međuvremenu razmišljati o doživljenom.

chitach chitach 19:27 05.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

kakva je dostupnost dmt- a , cijena , cistoca ???
docsumann docsumann 19:39 05.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

chitach
kakva je dostupnost dmt- a , cijena , cistoca ???


dostupnost gotovo nikakva. pošto nije ekonomski isplativa supstanca ( ne stvara ovisnike, nije pogodna za partijanje i rekreativno uživanje) dmt nije interesantan za narko tržište, a pošto je ilegalna supstanca (bar u zapadnim zemljama USA, GB ... ne znam kakav joj je status kod nas) niko drugi nije zainteresovan za njegovu širu distribuciju.

u homade aranžmanu ga prave posvećenici. i jedino u njihovim krugovim se može naletjeti na njega.
imam sreću da poznajem lika, koji povremeno svrće u hn, a koji poznaje jednog posvećenika iz inostranstva. uz to, ovaj njegov dmt je ekstremno jak, i garantovano dovodi do breakthrough efekta. a to je poenta cijele priče.

inače, cijene nije bilo, sve na prijateljskoj osnovi

a koja mu je cijena na tržištu ne znam.
chitach chitach 20:08 05.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

ok , imas li saznanja o nezeljenim efektima ? mislim , uzimam te kao pametnog , tako da si se i za tu mogucnost raspitao .
jos mi je interesatna reakcija ( ili bolje receno nepostojanje iste ) ovde na blogu , s obzirom da vec treci put pominjes dmt i njegovo konzumiranje i vise nego odlicno opisujes dejstvo istog , nekako mi blogovska zajednica djeluje inertno u iskazivanju skepse ili bilo kakvg razgovora . vara li me utisak , i ako ne zasto je tako ?
docsumann docsumann 20:35 05.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

auh, obrisa mi se poveći komentar. probaću da ga ponovim nešto kasnije.



ok, pokušaj br.2

iz mog prvog bloga o dmt-ju:

Dakle, moguće psihičke poslijedice uzimanja DMT su pojava strahova, panike, paranoje.
Što se fizičkih poremećaja tiče, može doći do znojenja, curenja iz nosa, vrtoglavice, mučnine. A u ekstremnijim slučajeviima i do povećanja tjelesne temperature i konvulzija

Kod "težih" uživaoca ( često uzimanje velikih količina DMT) postoji opasnost od pojave tzv. "seratonin sindroma" koja se ogleda u promjenama krvnog pritiska, drhtanju mišića.


napominjem da su ovakvi slučajevi veoma rijetki, i statistički gotovo zanemarljivi.

međutim ja znam za par slučajeva iz svog okruženja gdje su ljudi imali neprijatna iskustva prilikom samih vizija..
jedan lik se očigledno suviše zezao sa dmt-jem, pa je doživio da , po njegovim riječima, probudi neko nervozno stvorenje. od tad nije više tamo zalazio.
drugi lik, inače kontrol frik, je pokušao da se "čupa" kad je ONO počelo da preovlađuje. ostao je razapet na razmeđu svijetova, sa skroz poremećenom percepcijom, u priličnom šoku. to je sve trajalo kratko, ali sam siguran da mu ta iskustva nisu ostala u lijepom sjećanju
docsumann docsumann 20:50 05.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

jos mi je interesatna reakcija ( ili bolje receno nepostojanje iste ) ovde na blogu , s obzirom da vec treci put pominjes dmt i njegovo konzumiranje i vise nego odlicno opisujes dejstvo istog , nekako mi blogovska zajednica djeluje inertno u iskazivanju skepse ili bilo kakvg razgovora . vara li me utisak , i ako ne zasto je tako ?


mislim da ni oni sami ne znaju šta će sa ovim mojim pisanijama

ipak se teško osloniti na tuđe iskustvo, pogotovo ove vrste, pa ma kako percipirao osobu kome ta iskustva pripadaju.
anfieldroad anfieldroad 22:35 05.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)


Verovatno je reakcija takva zbog toga sto je vrlo malo ljudi dozivelo takvo iskustvo. Filozofski mozemo da razgovaramo, ali prakticno vrlo tesko. Takodje, imam utisak da dosta ekipe kapira da se radi o nekoj gudri, pa u startu nisu u fazonu. Mozda kada bi nam Doks prenosio odgovore, a da mi unapred pripremimo pitanja.. Da pitamo Elfove sta ce biti sa berzom, ko ce biti prvak sveta u fudbalu... Ili, npr. mogao bi svaki bloger da ima pravo na jedno pitanje. Tako bi Doks sto posto popravio citanost bloga. Samo nick je dovoljan i pitanje Doksu u PP. Cijena ? Prava sitnica, to se podrazumeva!

Mene licno je slicno iskustvo od pre 20 godina opasno pomerilo. Dobrih 10 godina sam bio pod izuzetno jakim utiskom, a i danas je sveze, bas sveze.
Potpuno sam uveren u postojanje Nedefinisanog ( jer za to jos nije pronadjena ni rec, a komoli definicija ) koje mi tek ponekad, retko i tek poneko- dozivimo. Kada to iskustvo ispricamo ostalima, zavisi samo od nas da li cemo zavrsiti u Lazi ili biti Olicenja samog Boga na Zemlji. Ko je ubedljiv, taj je ovo drugo. Ostalima se smesi kosulja sa rukavima na ledjima.
bocvena bocvena 08:24 06.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

pokušaću da objasnim šta mi ide na nerve u vezi sa DMT-ijem.

postoje ljudi koji bez imalo krivice i sopstvenog izbora ceo život provedu sa poremećenom hemijom u mozgu, izloženi strahu, halucinacijama, glasovima koji svašta šapuću, ali i predivnim slikama, muzikom i osećajem hiperseksualnosti ili mira i saglasja, ali skoro uvek disfunkcionalnošću u običnom životu, po bolnicama i kućama, na ivici samoubistva, na terapijama za uspostavljanje kakve takve kontrole (šizofrenija, bipolarni poremećaj i sl.)

i imaš vas, zdrave, celovite, pametne i dokone kojima to nije dosta nego vam treba prodor u drugu dimenziju. na sigurnih 10 minuta.

ok, poštujem tuđe izbore sve dok se ne pretvore u propagandu.

ne znam da li ste svi vi koji svedočite o iskustvima pod DMT-ijem svesni koliko oholosti izbija iz vaših reči. doživeli ste posebno iskustvo, ali vas to ne čini posebnima.

ni bliže odgovoru o suštini (pa sad nek svako dopiše kakva ga suština zanima).
arianna arianna 08:48 06.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

ok, poštujem tuđe izbore sve dok se ne pretvore u propagandu.

ne znam da li ste svi vi koji svedočite o iskustvima pod DMT-ijem svesni koliko oholosti izbija iz vaših reči. doživeli ste posebno iskustvo, ali vas to ne čini posebnima.


Bo, svaka ti je zlatna


i dodala bih...čudan mi je i sam pokušaj racionalizacije bilo kakvih opijata i njihovih efekata. Afirmativno pisanje i javno prepričavanje doživljaja pod dejstvom bilo kakvih hemijskih supstanci i njihovo glorifikovanje i fascinacija, iz bloga u bloga, je po meni, najblaže rečeno, neprimereno.
:))



bocvena bocvena 09:04 06.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

polako, arianna. ovo je razgovor odraslih ljudi. nije tribina u srednjoj školi, pa da se bojimo da će da zavede decu na tamnu stranu.

nije tajna da ja doka slepo obožavam i baš zato sebi dajem za pravo da iznesem suprotno mišljenje. nije mi bio cilj da morališem nego da mu sugerišem ako nastavi da jede te pečurke nijedna ga poštena crnogorka neće uzeti za zeta! a već je, bogu mi, dosta preš'o.

arianna arianna 09:14 06.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

nije tajna da ja doka slepo obožavam i baš zato sebi dajem za pravo da iznesem suprotno mišljenje. nije mi bio cilj da morališem nego da mu sugerišem ako nastavi da jede te pečurke nijedna ga poštena crnogorka neće uzeti za zeta! a već je, bogu mi, dosta preš'o


doc je extra, samo malo da promeni temu i biće totalno IN


docsumann docsumann 10:33 06.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

ok, poštujem tuđe izbore sve dok se ne pretvore u propagandu.

ne znam da li ste svi vi koji svedočite o iskustvima pod DMT-ijem svesni koliko oholosti izbija iz vaših reči. doživeli ste posebno iskustvo, ali vas to ne čini posebnima.


propaganda se u mom riječniku pojmova vezuje za nametanje ideja. ljudi koji su probali dmt generalno nemaju čvrste predstave o onome što im se desilo. njihova sikustva su isuviše apstraktna da bi se širila propagandom.
prije će biti da su u tiom vizijama oni otvorili vrata velike kosmičke tajne nego da im se u ruke spustila božjom rukom ispisana tablica sa zapovjestima i upustvima za dejstvovanje.

izvinjavam se ako sam tako zvučao, ali ja sebe stvarno ne smatram posebnim što sam probao dmt. posebnim smatram ono što sam tamo vidio, a to je zajedničko za sve nas, bez obzira da li smo doživjeli dmt vizije ili ne.

ni bliže odgovoru o suštini (pa sad nek svako dopiše kakva ga suština zanima).


heh, suština. pretenciozno baš
meni je dovoljno, za početak, da znam da postoji nešto više od ove koprenaste pojavnosti koju dnevno svjedočimo.

docsumann docsumann 10:52 06.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

nije tajna da ja doka slepo obožavam i baš zato sebi dajem za pravo da iznesem suprotno mišljenje. nije mi bio cilj da morališem nego da mu sugerišem ako nastavi da jede te pečurke nijedna ga poštena crnogorka neće uzeti za zeta! a već je, bogu mi, dosta preš'o.




ne dirajte mi pečurke
ko što negdje dolje piše, danas sam pozvan na ručak kod drzure. na sviježe ubrane lisičarke.

a sad, nijansu ozbiljnije: mišljenja sam da se iz psihodeličnih iskustava može mnogo naučiti, u filozofskom, duhovnom smislu, te umnogome dograditi sebe u svjetonazorskom pogledu.
ta iskustva upotpunjuju naš doživljaj svijeta, i oslobađaju nas mnogih (iracionalnih) strahova, kao što je recimo strah od smrti.

jedno od mnogih pitanja koja se tu pojavljajuje je - zašto u prirodi postoje supstance koji u našem mozgu stvaraju tako izvanredne efekte? kao da ne postoji druga njhova svrha u prirodi osim te da se tako dobro uklapaju u naš mentalni sklop i tamo proizvode čistu magiju.

priča o ajahuaski idmt-ju još je izuzetnija u tom nekom nekonvencionalnom heurističkom smislu.

i da, dmt je toliko moćan da te njegova snaga drži na distanci od pretjerivanja. kao što rekoh, 3 do 4 puta godišnje je prava mjera.


p.s. u povjerenju ... ne namjeravam da se ženim
docsumann docsumann 11:13 06.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

dodala bih...čudan mi je i sam pokušaj racionalizacije bilo kakvih opijata i njihovih efekata. Afirmativno pisanje i javno prepričavanje doživljaja pod dejstvom bilo kakvih hemijskih supstanci i njihovo glorifikovanje i fascinacija, iz bloga u bloga, je po meni, najblaže rečeno, neprimereno.


a po meni nije.

misim kad se sagleda šta tačno i o čemu pišem. ovako uopšteno formulisan tvoj komentar djeluje kao saopštenje opštinskog odbora SSRN iz 70-tih

EDIT: rekao bih da imaš svojevrsne predrasude u vezi sa cijelom pričom o psihodelicima. a ona nit je ravna, nit homogena, nit toliko jednostavna za strpat je u jednu t(e istu) kantu za đubre..

a i ne pišem o tome iz blog u blog. ukupno 4 takva tematska priloga u povećoj blogoprodukciji.
bocvena bocvena 12:12 06.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

jedno od mnogih pitanja koja se tu javljajuje zašto u prirodi postoje supstance koji u našem mozgu stbaraju tako izvanredne efekte?

slučajno?
Hansel Hansel 13:18 06.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

jedno od mnogih pitanja koja se tu javljajuje zašto u prirodi postoje supstance koji u našem mozgu stbaraju tako izvanredne efekte?

Не бих да поручим исто што и Боцвена, али хтео сам да питам -- зашто постоје отровне биљке, зашто лековите... зашто су неке отровне лековите у малим дозама...

То су нека од питања, а један од одговора може бити и тај да, једноставно, с тим биљкама делимо порекло, делимо чак и гене, па једна биљка производи ово, друга оно...

Мени је одувек било чудно шта људе вуче ка одређеним биљкама, како се откривало да су неке биљке лековите (одакле уопште идеја о лековитости -- некако не верујем у претпоставке о систематичним пробама, или бар да се само тако сазнавало). У једној недавној емисији о тровањима отровним печуркама поменуто је да је прилично чест феномен да отровани просто нису могли да одоле да уберу отровну печурку, једна научница чак каже да су их оне једноставно мамиле, "убеђивале" да су оне праве. Наоко смешно, али ако то многи отровани изјављују можда и није за занемаривање, само -- како то истражити, шта се ту може рационално претпостављати?
anfieldroad anfieldroad 13:24 06.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

bocvena
pokušaću da objasnim šta mi ide na nerve u vezi sa DMT-ijem.


i imaš vas, zdrave, celovite, pametne i dokone kojima to nije dosta nego vam treba prodor u drugu dimenziju. na sigurnih 10 minuta.

ok, poštujem tuđe izbore sve dok se ne pretvore u propagandu.



Ne znam da li si procitala, ali mislim da sam relativno uspesno objasnio zbog cega je tezak razgovor na ovu temu.
Kad bi pustinjskom Aboridzinu objasnjavala sta je televizija ili internet, on bi ti sigurno rekao da mu sve to ne treba, jer je vise nego dovoljno posmatrati nocno nebo, potok koji se probija kroz kamenjar, razgovarati sa prijateljima i sl. A to je bas ono sto si i ti rekla u objasnjenju zasto te sve ovo nervira. Traze zdravi i pravi preko 'leba pogace...pa nam jos serviraju to kao neku veliku mudrost. A opet, niko nije rekao da je nocno nebo ili razgovor sa prijateljima nesto prevazidjeno i out, niti je bilo ko rekao da DMT daje odgovor na sva pitanja koja svi postavljamo samima sebi. Ide jedno sa drugim, dopunjava se...U tom smislu, domacin nam daje mogucnost da kroz njegovo iskustvo razgovaramo ili se svadjamo, svejedno. Da uvid koji je stekao shvatimo ovako ili onako. Nije nas naterao da svi moramo sa njim na DMT session. Zbog cega bi bili ljuti na njega zbog toga ? Zasto bi nas zbog toga nervirao...?

Drugi razlog sam takodje pomenuo. Mnogi misle da se radi o gudri, pa ih to u startu odbija od cele price. To je ok. Mnogi imaju jeziva iskustva u porodici ili licno sa tim, tako da ih tema prosto nervira ( kao sto npr. tvoj nick moze da asocira na...i da stvori pogresnu sliku o tebi )
Oholost, na kraju, uopste nisam primetio. Cak ni sad, kad je pomenuta, ne mogu da je pronadjem u textu. Mozda neku vrstu srece, cak odusevljenja...mozda previse zanosa za jedan obican blog. Ali ne smeta mi. Meni licno!

P.S. Uvek sa zadovoljstvom i velikom merom slaganja citam tvoje textove i komentare. Tako i ovoga puta, sa tom malom razlikom sto se ne slazem. Ali, kapiram da je to cilj svega ovoga.
docsumann docsumann 13:38 06.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

Не бих да поручим исто што и Боцвена, али хтео сам да питам -- зашто постоје отровне биљке, зашто лековите... зашто су неке отровне лековите у малим дозама...

То су нека од питања, а један од одговора може бити и тај да, једноставно, с тим биљкама делимо порекло, делимо чак и гене, па једна биљка производи ово, друга оно...


slazem se (kucam sa zurine tastature pa se ne snalazim sa dijakriticima), no hrana,lijek ili otrov imaju svoju prilično konkretizovanu svrhu u evolucionoj jednacini.
ali koja je uloga psihodelika?

koja je tek uloga dmt-ja sa svom tom njegovom spejs izvanrednoscu?
docsumann docsumann 13:39 06.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

bocvena
jedno od mnogih pitanja koja se tu javljajuje zašto u prirodi postoje supstance koji u našem mozgu stbaraju tako izvanredne efekte?

slučajno?


zar ima takvog neceg u kosmosu?

ok, da pokušam da svedem svoje nedoumice u najsažetiji oblik. u vezi sa prvom klasom hipoteza to bi otprilike bilo ovo:

kako je moguće da mala količina dmt-ja proizvede tako spektakularan odziv našeg mozga?

pošto je TAMO sve hiperuređemo, od boja i geometrijskih formi, pa do produhovljenih entiteta i silne inteligencije kojom odiše čitav taj prostor, čine se prosto nemogućim sve to pripisati spontanom odzivu neuronske mreže.
ako su dmt vizije tako sadržajne, intezivne, zaprepašćujuće, lucidne, da ne nabrajam dalje, ko ili što stoji iza njihiovog dizajna?

ako smo to mi kako o tome pojma nemamo?
ako je to neki podsvjesni, od nas skriveni, dio naše psihe onda njemu treba pripisati atribute koji nama samima izmiču
ako je naša podsvijest sposobna za tako nešto, ko smo onda MI?

bocvena bocvena 14:38 06.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

Pokusacu ukratko, s telefona. Ima scena u True detective-u kad Vudi kaze - Boundaries are good:) trenutak pre no sto se usvinji od alkohola, sjebe brak, karijeru, udalji se od dece... Mene svi ti eksperimenti sa psihoaktivnim sranjima prosto plase. Dobro znam ko sam i to hrljenje na ,,drugu stranu" nista dobro i pametno ne bi donelo. Moja podsvest je grozna:) Ostatak kad se dokopam kompa.
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:08 06.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

Pokusacu ukratko, s telefona

izvini,bo
nisam te prepoznao


arianna arianna 17:01 06.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

misim kad se sagleda šta tačno i o čemu pišem. ovako uopšteno formulisan tvoj komentar djeluje kao saopštenje opštinskog odbora SSRN iz 70-tih


e,bre doc... kasnih 70-tih i ranih 80-tih, bila sam pionir... koji crni odbor SSRN i saopštenje

EDIT: rekao bih da imaš svojevrsne predrasude u vezi sa cijelom pričom o psihodelicima. a ona nit je ravna, nit homogena, nit toliko jednostavna za strpat je u jednu t(e istu) kantu za đubre..

bilo bi lepo da su predrasude... polagala sam diplomski ispit na temu bolesti zavisnosti, nagledala se svega i svačega na Institutu za mentalno zdravlje, tako da mi tema uopšte nije strana.
docsumann docsumann 17:16 06.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

bilo bi lepo da su predrasude... polagala sam diplomski ispit na temu bolesti zavisnosti, nagledala se svega i svačega na Institutu za mentalno zdravlje, tako da mi tema uopšte nije strana.


poštujem, skroz, ali onda moraš da znaš da psilocibin, dmt, pa i LSD ne stvaraju zavisnost.
šta više, postoje ozbiljne indicije da dmt pomaže u liječenju najdrastičnijih oblika zavisnosti (alkohol, heroin) - LINK



ono oko SSRN-a je bila joke metafora usmjerena na rigidnost tvog komentara

arianna arianna 17:27 06.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

onda moraš da znaš da psilocibin, dmt, pa i LSD ne stvaraju zavisnost.

O.K

Ja sam radije za pljevaljski sir i njegušku pršutu

docsumann docsumann 18:01 06.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

Mene svi ti eksperimenti sa psihoaktivnim sranjima prosto plase. Dobro znam ko sam i to hrljenje na ,,drugu stranu" nista dobro i pametno ne bi donelo. Moja podsvest je grozna:)


da li ću zvučati oholo ili pretenciozno ako ustvrdim da bi se desilo upravo obrnuto.
napomenuh već da ako se mi TAMO suočavamo sa našom, nazovi, podsvješću, onda ta podsvijest ne liči ninašta od onog o čemu su Frojd&Co. blablablatrućarili. ONI (mislim na ine entitete, a oni su blagonakloni prema nama, tu su da nam pomognu, mada nam se njihova moć može ponekad učiniti zastrašujuća).

ne mislim da je tvoja podsvijest grozna, grozna je slika koju joj svijesno pripisuješ.

“People are so alienated from their own soul that when they meet their soul they think it comes from another star system.”
– Terence McKenna

a ako to s čime se tamo suočavamo nije naša podvijest, parasvijest, ili šta već, koja je njegova prava priroda?
docsumann docsumann 18:05 06.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

Ja sam radije za pljevaljski sir i njegušku pršutu


i kakav je rad?


zezam se. sir naprijed, pršut stoj!

bocvena bocvena 18:12 06.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

a ako to s čime se tamo suočavamo nije naša podvijest, parasvijest, ili šta već, koja je njegova prava priroda?

nemam pojma.

isključujem se. izgleda nije bubreg nego upala plućne maramice. moram da ozdravim do ponedeljka.
Hansel Hansel 20:46 06.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

docsumann
napomenuh već da ako se mi TAMO suočavamo sa našom, nazovi, podsvješću, onda ta podsvijest ne liči ninašta od onog o čemu su Frojd&Co. blablablatrućarili.

Хех, за неке Фројдове измишљотине ово би се свакако могло рећи. Но, ако ДМТ визије нису надсвесне, можда су "алтсвесне", можда подподсвесне... То што се у психологији слути о динамици несвесног још увек је донекле слично, упоредиво са свесним доживљајима, најближе сновима. ДМТ те или води у неки квантни подниво или ти устројава психу у неки виши (и енергетски) ниво. Или можда чак и једно и друго. Можда је то стање када малтене сваки неурон добије свој појединачни значај у целини (ово можда и буквално, а метафорично скоро сигурно). Као да је сваки делић мозга (ако останемо на биологији) повишено активан и као да међусобно ти делићи коначно функционишу потпуно складно, а опет са свим својим специфичним изражајима. Понашају се као свемир-за-себе, нису "само" средство испуњења задатака које неко пред њих поставља...?!

ONI (mislim na ine entitete, a ne na psu blagonakloni prema nama, tu su da nam pomognu, mada nam se njihova moć može ponekad učiniti zastrašujuća.

Имаш ли ти неки озбиљан доказ да њихова моћ сеже у (нашу) свакодневицу? (И, нарочитом без ДМТ-а? Узгред, поменуо си врло малу количину ДМТ-а која даје тако интензивне доживљаје, колика је то количина? Извини ако си некада негде раније написао, или сам заборавио или нисам прочитао.)
docsumann docsumann 23:32 06.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

Но, ако ДМТ визије нису надсвесне, можда су "алтсвесне", можда подподсвесне...


da, zato i koristim izraz parasvijest.

ДМТ те или води у неки квантни подниво или ти устројава психу у неки виши (и енергетски) ниво.


mislim da je to stanje vrlo blisko nivou na kojem se ostvaruje kauzalna veza posmatrača i kvantnog događaja. to se sve zbiva negdje po istim, ili bar susjednim, ćoškovima stvarnosti

Имаш ли ти неки озбиљан доказ да њихова моћ сеже у (нашу) свакодневицу? (И, нарочитом без ДМТ-а?


ne, nemam, sem vizije u kojoj se ova naša stvarnost sintetiše iz one fine mrežaste strukture, kao samo jedan od bezbroj mogućih kanala, "krupnoće oka" na samoj mreži (ovo je vrlo gruba Netafora).

Узгред, поменуо си врло малу количину ДМТ-а која даје тако интензивне доживљаје, колика је то количина? Извини ако си некада негде раније написао, или сам заборавио или нисам прочитао.)


ma, ok. mislim da se radi o nekoliko desetina mg (20-40, cijenim).
anfieldroad anfieldroad 23:50 06.06.2014

Re: Ko o čemu, kurva o skraćenju :)

Узгред, поменуо си врло малу количину ДМТ-а која даје тако интензивне доживљаје, колика је то количина? Извини ако си некада негде раније написао,


licno mislim da to nije neka posebno mala kolicina. Kada znamo da je za totalno cepanje svesti dovoljno samo pola grama bilo koje jace psihoaktivne supstance, mislim da je i ovde dovoljno mozda gram za pomenute dve sesije ( sko smem tako strucno- zvanicno da se izrazim ). Ne znam. samo nagadjam...
drzura drzura 20:08 05.06.2014

dođi na lisičarke

sutra poslije posla. možda rižot, možda na žaru, imamo gajbu piva biće dovoljno
valjda...
docsumann docsumann 15:07 06.06.2014

Re: dođi na lisičarke

drzura
sutra poslije posla. možda rižot, možda na žaru, imamo gajbu piva biće dovoljno
valjda...


odlican 5+, sjajan rizoto sa lisicarkama, delikates!
mirelarado mirelarado 16:51 06.06.2014

Re: dođi na lisičarke

docsumann
drzura
sutra poslije posla. možda rižot, možda na žaru, imamo gajbu piva biće dovoljno
valjda...


odlican 5+, sjajan rizoto sa lisicarkama, delikates!


Ето, куд ћеш дубље спознаје од чињенице да се лепота и тајна крију у наизглед ситним ужицима?

P.S. Мало се шалим, али и збиља мислим да су нама Велика Питања и Непознанице оно што је, на пример, округао облик Земље за мрава... И кад би могао то да зна, шта би с тим сазнањем?


docsumann docsumann 17:20 06.06.2014

Re: dođi na lisičarke

P.S. Мало се шалим, али и збиља мислим да су нама Велика Питања и Непознанице оно што је, на пример, округао облик Земље за мрава... И кад би могао то да зна, шта би с тим сазнањем?


i sam sam negdje kroz ova dva potonja posta postavio to pitanje. ali ... ljudska glad za spoznajom, za istraživanjem je nesputljiva našom limitiranošću u tom pogledu.

kao što rekoh dmt je ultimativno pomjeranje granica ka onom, što možda ne možemo da spoznamo, ali ga možemo detektovati. takva spoznaja oslobađa. defrustrira


mirelarado mirelarado 18:20 06.06.2014

Re: dođi na lisičarke

kao što rekoh dmt je ultimativno pomjeranje granica ka onom, što možda ne možemo da spoznamo, ali ga možemo detektovati. takva spoznaja oslobađa. defrustrira


Ja ти верујем, а надам се и ти мени када кажем да има и других средстава/начина/искустава/тренутака када стекнеш неисказиву спознају неспознатљивог, тј. вечности, после чега се више не бојиш ни смрти, ни било чега другог.
docsumann docsumann 23:18 06.06.2014

Re: dođi na lisičarke

Ja ти верујем, а надам се и ти мени када кажем да има и других средстава/начина/искустава/тренутака када стекнеш неисказиву спознају неспознатљивог, тј. вечности, после чега се више не бојиш ни смрти, ни било чега другог.


vjerujem da ima, da. i sam znam za neka ekstraordinarna iskustva, spontana, slučajna (?), bliskih mi ljudi, koja govore u prilog činjenici o postojanju nespoznatljivog.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 10:11 07.06.2014

Re: dođi na lisičarke

docsumann
Ja ти верујем, а надам се и ти мени када кажем да има и других средстава/начина/искустава/тренутака када стекнеш неисказиву спознају неспознатљивог, тј. вечности, после чега се више не бојиш ни смрти, ни било чега другог.


vjerujem da ima, da. i sam znam za neka ekstraordinarna iskustva, spontana, slučajna (?), bliskih mi ljudi, koja govore u prilog činjenici o postojanju nespoznatljivog.


meni se jedno takvo iskustvo desilo jednog jutra dok sam pio kafu. samo sto mislim da nema nikakve veze sa kafom, odnosno sa konzumiranjem iste

medjutim mislim da nije bas ni slucajno, vec da je stvar akumuliranih dogadjaja/dozivljaja tokom duzeg niza godina.

kada pricam sa ljudima o tome, vecina kaze, ma pusti, malo si se istripovao, zveknulo te ludilo na sat-dva, dobro je da si se "vratio".

ja sada ne znam sta da mislim o tome (bilo je to jos 2004.), mozda su u pravu.
znam samo da nista posebno nisam uradio, probudio se, izasao iz satora, skuvao se sebi kafu, seo na travu i zverao okolo.
i namah je sve postalo "drugacije"...
ono sto mi je takodje zanimljivo je da se uopste nisam uspanicio, uplasio.

a jebes ga, mozda sam stvarno samo na sat vremena malo odlepio
Hansel Hansel 12:22 08.06.2014

Re: dođi na lisičarke

Може мало подробније о том промењеном квалитету стварности?
Buregdzya Buregdzya 22:01 05.06.2014

Mozak je fantastičan alat

Dragi doc,

Javljam se prvi put kod tebe dok inače pratim sa interesovanjem tvoje blogove. Medicina uopšte nije moja struka ali me radoznalost tera da onako usput laički pročitam kada nešto ima veze sa temom svesti. Pogotovo mi godi naučna fantastika kada se maši toga.

Da odmah odapnem strelu: verujem da su tvoji doživljaji kakve si ovde opisivao isključivo ovozemaljske prirode, artefakti i nusproizvodi privremeno poremećene svesti, prouzrokovani konzumacijom te i te droge.

Žestinu i lepotu tvojih halucinacija objašnjavam (bez brige ovo nije udvaranje ) tvojom nadprosečnom inteligencijom, vedrošću, neopterečenošću i određenom očekivanju šta ti moraš da haluciniraš (kroz bavljenje tom temom).

Naravno ne mogu ti dokazati/verifikovati moje mišljenje ali zasniva na ličnim opažanjima i analogijama iz literature - pogotovo opus Philip K. Dick-a i Project Itoh-ov Harmony.
A lična iskustva su moji banalni doživljaji kada primetim - kada se nagovesti - krhkost svesti, kada sam taman onoliko svestan da znam "da jesam" i da istovremeno primetim deficite te moje svesti.

A šta je to pobogu, kakve ja to droge koristim?! Pa banalno kada u po noći ustanem da bih otišao na zahod. Sav u bunilo, na autopilotu ja nanišanim put do wc-a o dotuda primećujem moju "neadekvatnost"; ili se (blago) uplašim nečega u tami, ili mi se zavrti, izgubim blago ravnotežu, ili pogrešno raspoznam predmete u kući itd. Slično sam primetio kod psihičkih premora zbog puno posla ili drugih izvanrednih situacija (npr kod pomaganja zbog poplave).

Pod prvo, što sam gore opisao nije fenomen neke moje tegobe. Štaviše naviknut sam "bezprekorno" funkcionisanje moje psihe što zbog posla što zbog sporta tako da mi retki deficiti moje svesti upadaju u oči. Pod drugo, baš mi je nedavno u po noči ta ograničenost svesti postala "svesna" i beše to poražavajući momenat koga se eto još sećam.

Izgleda baš onoliko koliko se tebi u sećanje urezao "trijumf" tvoje svesti koju si pognao u turbo modus uz pomoć dodatnih hemikalija. Verujem da si podlegao jednoj opseni - jer mozak je fantastičan alat.

Mislim da te razumem zašto interpretiraš tvoje doživljaje kako si već ovde opisivao. Suština je da se nadaš da "ovo ovde oko nas", vidljivo našim očima ipak nije sve. Napokon da smrt nije kra(l)j.
docsumann docsumann 05:15 06.06.2014

Re: Mozak je fantastičan alat

Buregdzya


pozdrav i hvala na komentaru.

sigurno si pišući ga pretpostavio i da se neću složiti s njim

a, evo i zašto. teško da mi se halucinacije mogu podvaliti kao privid nekakve stvarnosti. imam isuviše iskustva u toj oblasti. iskusio sam razne oblike manje i više izmjenjenih stanja svijesti. ne poričem da se čak i iz klasičnih psihodeličnih iskustava kakve nam omogućuju psilocibe može dosta toga "naučiti" i pohvatati.
no, dmt vizije su tako drastično različite od svega toga. silne riječi utroših da to objasnim, ali kapiram da je teško za prihvatiti onima koji nisu bili tamo.
zato iskustva ljudi koji su se upuštali u dmt avanturu, nedvosmisleno govore o posebnosti doživljenog. i to ne samo u vezi sadržaja, već i forme,i prirode ine pojavnosti.

jutjub je pun svjedočenja ljudi ushuićenih svojim prvim dmt iskustvom. i manje/više svi svoja svjedočanstva počinja sa jednim dubokim uff ili pfu

obratiti pažnju šta lik kaže na 3:00



a ovaj ima zavidno iskustvo od 25 seansi



reklo bi se da se ljudi, između ostalog, dijele i na one koji su imali dmt iskustvo i one koji ga nisu imali, ali ovi prvi govore da nikakve podijele ustvari nema

looping looping 06:50 06.06.2014

Re: Mozak je fantastičan alat

jutjub je pun svjedočenja ljudi ushuićenih svojim prvim dmt iskustvom. i manje/više svi svoja svjedočanstva počinja sa jednim dubokim uff ili pfu

Meni DMT na osnovu njihovog opisa deluje kao neki klasični opijat. Ono "uff" mi deluje kao "joj što je bilo dobro, toliko dobro da ne mogu da opišem".
Razlika između drugih opijata čini se da je ubeđenje da je DMT nešto više.
Možda grešim i možda je DMT prozor u neki drugi svet ali sumnjam da iko ko je koristio DMT može da nam donese neko novo saznanje o tom drugom svetu ili našem svetu osim ako ne računamo to saznanje kao "toliko je to složeno da prosto ne mogu da opišem". Jedina dobra stvar kod DMT-a je da navodno ne stvara zavisnost, ako ne računamo kasniju doživotnu opčinjenost sa tom hemijom.
docsumann docsumann 11:03 06.06.2014

Re: Mozak je fantastičan alat

kako da ti kažem nemoguće je donjeti pravi sud o dmt-ju ghledajući sa strane.
slično kao da ti neko opisuje kako je to voditi ljubav.

suština doživljaja je u samom doživljaju.

a što se saznanja tiče, sasvim je dovoljna spoznaja da je stvarnost (psihička ili fizička, svejedno) u svoj svojoj pojavnoj punoći daleko kompleksnija nego što nam
se to obično čini, pa čak i kad pomislimo da je sama priroda beskrajno bogata.
looping looping 12:06 06.06.2014

Re: Mozak je fantastičan alat

docsumann
kako da ti kažem nemoguće je donjeti pravi sud o dmt-ju ghledajući sa strane.
slično kao da ti neko opisuje kako je to voditi ljubav.

suština doživljaja je u samom doživljaju.

a što se saznanja tiče, sasvim je dovoljna spoznaja da je stvarnost (psihička ili fizička, svejedno) u svom pojavnoj punoći daleko kompleksnija nego što nams
se to obično čini, pa čak i kad pomislimo da je sama priroda beskrajno bogata.

Ja verujem da je doživljaj neverovatan i u visokoj rezoluciji ali to ne znači da je realan. To samo dokazuje da su korisnici DMT-a ubeđeni da je to realno.
Svi znamo (odnosno znamo da ne znamo) koliko je život i svet oko nas kompleksan i bez DMT-a, da je sav život praktično jedna celina i da je mnogo toga što ne možemo da vidimo. Jedino je pitanje da li DMT omogućava da išta vidimo ili se samo igra sa našim mozgom kao šarena vrata sa teletom.

PS.
Meni se sviđaju blogovi o DMT-u, iz svega može nešto da se nauči.
docsumann docsumann 13:52 06.06.2014

Re: Mozak je fantastičan alat

Jedino je pitanje da li DMT omogućava da išta vidimo ili se samo igra sa našim mozgom kao šarena vrata sa teletom.


ako je on u stanju da se tako igra sa nama, onda mu automatski pripisujes bozanske atribute.
ili je, pak, nasa svijest stvarno tek loptica za ping pong u partiji duhova.
looping looping 13:59 06.06.2014

Re: Mozak je fantastičan alat

docsumann
Jedino je pitanje da li DMT omogućava da išta vidimo ili se samo igra sa našim mozgom kao šarena vrata sa teletom.


ako je on u stanju da se tako igra sa nama, onda mu automatski pripisujes bozanske atribute.
ili je, pak, nasa svijest stvarno loptica za ping pong u partiji duhova.

Mislio sam na tu hemikaliju koja modifikuje rad mozga tako da vidimo šarena vrata i budemo impresionirani.
docsumann docsumann 14:02 06.06.2014

Re: Mozak je fantastičan alat

PS.
Meni se sviđaju blogovi o DMT-u, iz svega može nešto da se nauči.


tnx, drago mi je zbog toga.
docsumann docsumann 14:05 06.06.2014

Re: Mozak je fantastičan alat

looping
docsumann
Jedino je pitanje da li DMT omogućava da išta vidimo ili se samo igra sa našim mozgom kao šarena vrata sa teletom.


ako je on u stanju da se tako igra sa nama, onda mu automatski pripisujes bozanske atribute.
ili je, pak, nasa svijest stvarno loptica za ping pong u partiji duhova.

Mislio sam na tu hemikaliju koja modifikuje rad mozga tako da vidimo šarena vrata i budemo impresionirani.


tesko da bi bilo ko (normalan ?) mogao biti impresioniran buljenjem u sarena vrata. sigurno bi za impresioniranje bilo potrebno mnogo vise.
looping looping 14:12 06.06.2014

Re: Mozak je fantastičan alat


tesko da bi bilo ko (normalan ?) mogao biti impresioniran buljenjem u sarena vrata. sigurno bi za impresioniranje bilo potrebno mnogo vise.

Nisam mislio bukvalno, za tele bi to bila šarena vrata, za čoveka mnogo više: neki prelepi šareni dizajn, ali suština je ista.
docsumann docsumann 14:17 06.06.2014

Re: Mozak je fantastičan alat

looping

tesko da bi bilo ko (normalan ?) mogao biti impresioniran buljenjem u sarena vrata. sigurno bi za impresioniranje bilo potrebno mnogo vise.

Nisam mislio bukvalno, za tele bi to bila šarena vrata, za čoveka mnogo više: neki prelepi šareni dizajn, ali suština je ista.


tesko da se menifestovanje ocite, upecatljive, inteligencije (posebnog tipa) moze pobrkati sa efektom sarenih vrata, ili obrnuto

edit: i ja sam u gornjem komentaru mislio metaforicno.
kukusigameni kukusigameni 11:48 06.06.2014

tanjepi

Koje je tvoje objašnjenje potrebe za istraživanjem svojih halucinacija?
Mislim, šta sa ove strane traži onu stranu?
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:38 06.06.2014

Re: tanjepi

šta sa ove strane traži onu stranu?

svojevrstan eskejp,kapiram.
kao sa filmom

potreban ti je taj otklon od svakodnevnice,a svako
se loži na nešto
,inače,
te ubije rutina; 'sam blizu?:)

docsumann docsumann 13:49 06.06.2014

Re: tanjepi

Koje je tvoje objašnjenje potrebe za istraživanjem svojih halucinacija?


mislim da u njima ima neceg od univerzalnog znanja. ustvari, prilicno sam ubjedjen u to

i nisu to samo moje halucinacije (a za dmt ovaj izraz je posve neadekvatan ). neke od njih su zajednicke za sve ljude.

kad me pitaju sta je to sto od tamo mozes da na ucis, sta moze prakticno da ti koristi, moj odgovor je posve jednostavan - slicno kao sto ti koristi umjetnost, apstraktno slikarstvo, jazz, meditacija, inspirativna filozofka debata. nesumnjivi benefiti, a koje je ipak tesko kvantitativno izmjeriti.
anfieldroad anfieldroad 13:53 06.06.2014

Re: tanjepi

kukusigameni
Koje je tvoje objašnjenje potrebe za istraživanjem svojih halucinacija?
Mislim, šta sa ove strane traži onu stranu?



Odgovor na ovo pitanje i mene zanima. Da li je u pitanju obicna radoznalost, karakteristicna i inace za ljude. Gomile istrazivaca rizikuju zivot na ekspedicijama po raznoraznim gudurama i ostalim divljinama. Sta njih podstice na te sumanute poduhvate ? Naucnici cesto posvecuju citav zivot ne bi li dosli do nekog saznanja koje nama deluje trivijalno.
Koja je na primer potreba u osnovi vodjenja dnevnika ? Da li je vodjenje dnevnika jedna vrsta "istrazivanja svojih halucinacija", ali i ostalih "svesnih" dozivljaja. Istrazivanja sebe, na kraju krajeva. A u sebi imamo kako kazu i "ovu i onu stranu".
Sasvim realno mi zvuci mogucnost da "ona strana", kroz snove, halucinacije ili sanjarenje, po svaku cenu zeli da izbije na povrsinu. Trudi se u najmanju ruku da ostane tu, prisutna. To sigurno ima svoje evoluciono objasnjenje, a par razloga odmah padaju u oci. Mnoge stvari svest pokusava da sakrije. Covek glumi sebe, odnosno onog nekog idealnog sebe. Tako se stresira non stop. Ona strana je tu da ga podseti, da mu ne dozvoli da zaboravi ko je zapravo i kakav je covek tako da mu time umanji stres. Mnoge stvari svest i ne primeti ! Tu se Ona strana pojavljuje da bi skrenula paznju na nesto sto je proslo nezapazeno u svakodnevnom zivotu...
docsumann docsumann 13:53 06.06.2014

Re: tanjepi

inače,
te ubije rutina; 'sam blizu?:)


heh, UDS, to je neoboriv argument
anfieldroad anfieldroad 14:46 06.06.2014

Re: tanjepi

heh, UDS, to je neoboriv argument



Nemoj da pretis praznom puskom! Baci malo ritma UDS na radost citalaca- slusalaca. Taman da probam nov zvucnik...
docsumann docsumann 14:48 06.06.2014

Re: tanjepi

anfieldroad
heh, UDS, to je neoboriv argument



Nemoj da pretis praznom puskom! Baci malo ritma UDS na radost citalaca- slusalaca. Taman da probam nov zvucnik...



obecavam, kad se dokopam svog kompa

p.s. a tebi jedna grupna preporuka za komentare


EDIT: eve ga

stefan.hauzer stefan.hauzer 15:33 06.06.2014

Re: tanjepi

Taman da probam nov zvucnik...

može neka kost
ist kost:)


Filip2412 Filip2412 18:19 06.06.2014

Re: tanjepi

kukusigameni
Koje je tvoje objašnjenje potrebe za istraživanjem svojih halucinacija?
Mislim, šta sa ove strane traži onu stranu?
Ova strana je dim. Na ovoj strani nema bas nista postojano. Pitanje je sta te na OVOJ strani uopste moze motivisati da ustanes iz kreveta svako jutro. Ova strana je obicno ropstvo dok se ne pretvoris u pepeo. Svako biva zaboravljen, ni jedno ljudsko dostignuce nije vredno truda. Ova strana je mnogo dosadna.

jedino ako dodas malo boje s one strane, onda ova strana dobije ono sta treba za zivot: mrznja, ljubav, poezija, bog, greh, vrlina, opasnost, avantura... vecnost

a ustvari, halucinacije su deo ovog sveta, ta podela ovo-ono bas i nije prirodna

nego, evo jedan ad-hoc narodnjak za anfijev zvucnik:
kukusigameni kukusigameni 19:19 06.06.2014

Re: tanjepi

docsumann


Nisam mislio na korist. Mislio sam na potrebu.
Ipak, odgovorio si mi.
Iako sam znao odgovor, al reko ajd da pitam.
kukusigameni kukusigameni 19:21 06.06.2014

Re: tanjepi

Filip2412
kukusigameni
Koje je tvoje objašnjenje potrebe za istraživanjem svojih halucinacija?
Mislim, šta sa ove strane traži onu stranu?
Ova strana je dim. Na ovoj strani nema bas nista postojano. Pitanje je sta te na OVOJ strani uopste moze motivisati da ustanes iz kreveta svako jutro. Ova strana je obicno ropstvo dok se ne pretvoris u pepeo. Svako biva zaboravljen, ni jedno ljudsko dostignuce nije vredno truda. Ova strana je mnogo dosadna.

jedino ako dodas malo boje s one strane, onda ova strana dobije ono sta treba za zivot: mrznja, ljubav, poezija, bog, greh, vrlina, opasnost, avantura... vecnost

a ustvari, halucinacije su deo ovog sveta, ta podela ovo-ono bas i nije prirodna

nego, evo jadan ad-hoc narodnjak za anfijev zvucnik:

Ajd sad pročitaj šta si napisao, pa mi objasni šta si hteo da kažeš.
Filip2412 Filip2412 20:05 06.06.2014

Re: tanjepi

Ajd sad pročitaj šta si napisao, pa mi objasni šta si hteo da kažeš.
dje si vido da pesnik objasnjava sta je teo da kaze

docsumann docsumann 20:30 06.06.2014

Re: tanjepi

kuky

Nisam mislio na korist. Mislio sam na potrebu.


potreba? radoznalst & mašta jednog buckastog klinca iz III b.


naravno, ne u smislu da sam tad počeo da duvam.
anfieldroad anfieldroad 22:30 06.06.2014

Re: tanjepi

p.s. a tebi jedna grupna preporuka za komentare



Uf... pa tnx...
Mada ne mislim da sam ikako doprineo tvom pokusaju da ekipi ( koja je na tvom blogu po pravilu "odabrana" ispricas iskustvo koje je jedinstveno, a za pojedinca i zivotno vazno. Mnogi se pitaju kakvu korist bi mogli da imaju od svega toga. Imali bi onu vrstu koristi koju smo svi imali kad smo procitali Malog princa ili recimo bajke Oskara Wildea. To nije lako opisati. To je ono kao kad dete otkrije da postoji citav kosmos sjajnih stvari, za koje nije znalo. Ja sam samo pokusao malko da poguram pricu i ne cini mi se bas da sam uspeo. Naravno, to je najmanje vazno- meni !
Pozz., a btw. konacno mogu sa zadovoljstvom da slusam la musique na lap topu. Zvucnik sljaka ! Sto je jos jedan nacin da uzivamo kako u siru, slaninici, rakijici, razgovoru i zivotu na kraju krajeva...
anfieldroad anfieldroad 22:37 06.06.2014

Re: tanjepi

"odabrana"


Nenamerno se pojavilo lice koje namiguje. Tu treba da stoji zatvorena zagrada. Izvinjavam se svima, jer lice dramaticno menja smisao. Zaista mislim da je ekipa na ovom blogu "odabrana". Namigivanju nema mesta.
anfieldroad anfieldroad 00:01 07.06.2014

Re: tanjepi

može neka kost



Uhu... !!
docsumann docsumann 20:55 06.06.2014

trip-tamin-i :))

1,2,1,2...

anfieldroad anfieldroad 18:29 07.06.2014

Re: trip-tamin-i :))


Odlicni ! P.H. test-two dobra ,a posebno mi jaka Les rues de st Paul. Triplezero (000) takodje. A volim i tu rege- kor stilizaciju. Pit bul i list...Naravno, i novi zvucnici, nov efekat! Nemoj pogresno da me razumes, imam i ja dvd, OK zvuk i sve to...al ovo je druga pesma, ovo je bre lap top!

P.S. Expres oporavak ti zelim Boc. Ako sam uticao na utisak oholosti, oprastaj, sta da kazem... Hajde, sad je subota. U nedelju u 15'45 bices ko nova ! Do tad, jbga, pusti organizam da se malo sam fajta,a ti
docsumann docsumann 19:54 07.06.2014

Re: trip-tamin-i :))

Expres oporavak ti zelim Boc


takođe, mada ne kapiram što baš MORAŠ da ozdraviš do ponedeljka. čuvaj ti svoje zdravlje, bo, a moranje stavi pod b)

bocvena bocvena 08:09 08.06.2014

Re: trip-tamin-i :))

hvala, momci!
anfieldroad anfieldroad 11:05 09.06.2014

100!



E, jbga ako nece niko, ja cu. 100 kom. Ne volim neparne brojeve. Znam. Opsesivno kompulsivno... ovo ono. Ali sta da radim, brojim bandere, volim da je paran broj ljudi u sobi, ne gazim na linije na trotoaru, ton na TV-u uvek mora da bude na okruglom broju ( ne samo parnom, nego okruglom- 10, 15, 20 ) i tako to.
Pozz.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana