Društvo| Ekonomija

Bez panike

Boris Drenca RSS / 06.06.2014. u 15:16

1979724_10152049804021269_4785032852655080865_n.jpg

Šta je program iza ovoga? Ne znam , nadam se da će nam neki genije objasniti. Inače tumačenja dajemo sami . A onda će genije da nas ostavi bez objašnjenja a nekoga privede zbog širenja panike. Ako je verovati ombudsmanu nema širenja panike ako panike nema. A bojim se da sam prestao da se bojim. Tačnije nema straha, nema panike.

Posle poplava i pripadajućih im klizišta tokom kojih je ‘država' prikazala svu raskoš sopstvene nespremnosti na bilo kakvu ‘vanrednu' situaciju, (nerado hvalim vojsku ali onaj đeneral je jedini delovao kao neko ko ima ideju šta se radi i istina kukao za uvođenjem njegove uloge u zakonske okvire) očekivao se plan za ‘Dan posle'. E pa taj plan sva je prilika ne postoji. Kada se sahrane mrtvi, delimično raščiste ruševine i zakrpe poneki putevi nema plana za dalje. Nema plana kojim se rešava problem stanovništva .

Ali da ne širim paniku.

Oni veliki industrijski kompleksi u Krupnju, Paraćinu, Ćupriji i Obrenovcu (da navedem samo neke od gradova unakaženih poplavama) spremni su i preživeće i ovaj udar prirode. Opravljeni nastaviće da rade a radnici u tim opštinama će nastaviti da idu na posao. A preduzetnici, paušalci...? Kao najveći dobitnici dosadašnje tranzicije lako će preživeti gubitke svojih potopljenih lokala, radionica, prodavnica, mesara, mlinova...Oni bi mogli da nastave da plaćaju kredite bankama i poreze ‘državi'. Ako neće zna se, fenduje se. Oni koji nastave sa radom moći će sami da obnove svoje kuće. Oni bez posla možda neće moći ali im ‘država' neće pomoći. Ako ne plaćaju poreze nemaju šta ni da traže. Humanitarnu pomoć mogu dobijati prvih nekoliko dana a onda da se snalaze kao i do sada, istina siromašniji. Ako ne plate porez na imovinu , prikladno povećan, fendovanje.

Ako privatnicima ni to nije dosta ‘država' je za njih uvela nove poreze. Kažu, neizdržive. Pa neka plate. Ako se mnogo bune i ne plate, zna se. Fendovanje.

Da prevedem:

Ukoliko se mestima koje je elementarna nepogoda uništila ne reši pitanje onoga od čega je većina živela (poljoprivreda, mali poslovi, preduzetništvo, zanati) ukoliko im se finansijski ne olakša ti gradovi su mrtvi. Opstaće penzioneri i oni koji rade za ‘državu' i reki srećnici koji rade u još postojećim i stabilnim preduzećima (Obrenovac je tu u prednosti zbog elektrane). Ostali su u velikom problemu, moraju da odgovore na pitanje ‘Šta ima sutra za ručak?'.

Da se ne bi ‘poplavljeni' osećali izdvojenima ‘država' se potrudila da svim  preduzetnicima/paušalcima poveća poreze. Sada što to tera dobar deo paušalaca koji se ozbiljno bave poslom da svoje firme zatvore i pređu da rade na crno to nije problem ‘države'. Ona će procentualno da poveća naplatu poreza. Oni koji ne plate a nastave da se zvanično bave poslom ‘država' će da fenduje.

Ovakav genijalan potez može da izazove nekoliko posledica. Manji broj privrednika koji rade, manje poreza u državnoj kasi. A posledica je manje para za penzije, za školstvo, za zdravstvo, za sudstvo, za policiju, za vojsku. Oni koji ne rade više, a nisu platili će biti fendovani. I ‘država' će posedovati veliki broj nekretnina, polovnih mašina, neiskorišćenog materijala i ostalog i pokušaće od toga da se namiri.

Brinem za ‘državu' kako će uspeti da proda te lokale, kuće, polovne strugove, endlerice, škripuće stolove, stare PVC rafove...


Možda bolje da počne da prodaje ljude. Ne znam samo da li da ih podeli po godištu pa ove mlade da prodaje na komad kao radnike (popust na količinu) a ove starije na komad...ima tu još zdravih delova.

Mislim da je ovo i poslednja potvrda da je ‘država' bankrotirala. Za sada pokušava da otme šta može na osnovu poreza. Ne verujem da će mnogo vremena proći dok genijalni izumitelji ovih rešenja ne shvate da je ovime drastično pao prihod. Kada reše da isprave shvatiće da posle ovakvih poteza mora da prođe 5 do 10 godina da i se ponovo uspostavio kakav-takav sistem. 

Nije da nema veze sa ‘Slučajem doktorat' (o kome ima više kod Antioksidant) ili o slučaju (ne) nabavljanja udžbenika za osnovnu školu, ali samo mi je još to trebalo na ovu skupoću.

Ne znam zašto ali kada sam pročitao ove vesti pade mi na pamet jedno pitanje koje u Banatu postavljaju ‘državi' kada pretera: Da li vi idete po kućama ili da mi matere dovedemo sami?

Fotografiju prenetu uz ovaj tekst napravila je u Obrenovcu 02.06.2014. autorka Milica Vukelić 



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

s.dj s.dj 15:50 06.06.2014

Bankrot

Država je bankrotirala, samo još narod da bankrotira...
Boris Drenca Boris Drenca 16:26 06.06.2014

Re: Bankrot

'država' misli na nas i želi nam dobro. Zašto samo njoj da bude lepo
cassiopeia cassiopeia 17:51 06.06.2014

Re: Bankrot


Za povećanje paušalcima sam čula davno pre poplava. Komentar poznanika je bio da će staviti ključ u bravu jer je to neizdrživo. Inače, informaciju je dobio u poreskoj upravi kad je nekim petim poslom išao tamo.

Sve je teže opstati šta god čovek radio.

Sve sam bliže ideji da ćemo morati baš ovako kako je Ceca Lukić napisala. (vidi bold - moje podvlačenje)

SVETLANA LUKIĆ

Najava emisije

Pre šest dana objavili smo tekst trojice autora koji krajnje ozbiljno, argumentovano i pristojno analiziraju doktorsku disertaciju aktuelnog ministra policije i istog časa se na nas, odnosno na Peščanik, obrušilo pola državnog aparata.

Taj stepen agresivnosti, laži i bezočnosti više uopšte nije smešan. Šest dana i šest noći neko ulaže velike resurse svake vrste da obara naš sajt, poručujući nam time da za nas i naše autore nema mesta u ovoj zemlji.

Kada smo odlučile da objavimo taj tekst znale smo da nećemo proći jeftino. Međutim, sve što se dešavalo posle toga je postalo nadrealno. Čemu ta histerija ministara, predsednika vlade, poslanika, vlasnika Megatrenda? Šta oni to brane braneći neodbranjivo, tvrdeći da je objavljivanje tog teksta deo međunarodne zavere za rušenje Aleksandra Vučića. Da li su svi oni uopšte normalni? I ovo nije retoričko pitanje.

Nekim ljudima se već smučilo da danima slušaju o plagijatu, o Peščaniku, o rušenju našeg sajta, tvrdeći da u zemlji ima daleko većih problema. Pa mi se slažemo. I nama je dosadilo. Želimo samo da opozovu svoje pse koji nam ugrožavaju pravo da postojimo. I mi mislimo da u zemlji ima mnogo drugih i većih problema od jednog lažnog doktorata i obaranja jednog sajta.

To što nas ne ostavljaju na miru, što razne ljude stavljaju u ponižavajuću situaciju da pred javnošću lažu o doktoratu svog kolege doktora Stefanovića, nije naš izbor. To ne govori o Peščaniku, nego o državi u kojoj živimo.

Ovo najnovije ludilo ne može dobro da se završi: da se problem plagijata razreši na mestu na kome se takav problem razrešava, jer to niko ko ima moć i vlast u ovoj zemlji ne želi.

Pola ministara iz sadašnje vlade su predavači na Megatrendu ili su tamo doktorirali. Policija, čiji je šef doktorirao na tom istom Megatrendu, treba da juri one koji nam danima obaraju sajt, pri čemu najozbiljniji tragovi vode upravo do Megatrenda.

Ceo ton ovom ludilu je dao ko drugi nego predsednik vlade Aleksandar Vučić, koji je besan zbog raznih stvari, pa i zbog toga što mu OEBS i Evropska komisija ne veruju da mediji u Srbiji nisu cenzurisani. Dijagonalnim čitanjem doktorata svog štićenika, naoružan diplomom pravnog fakulteta, odmah je saopštio orbi et urbi da je doktorat čist kao suza, pokušavajući time da svima zapuši usta i da neopterećen ode u posetu Angeli Merkel. Ovako, osim pitanja o nesvrstanoj poziciji Srbije po pitanju ukrajinske krize, nemačka kancelarka će ga propitivati i o stanju medija u Srbiji.

Ne znam koliko će još dugo svet tolerisati to što naš predsednik vlade tokom jednog radnog dana malo oponaša Vladimira Putina, malo Vojislava Šešelja, a onda povremeno i nakratko Angelu Merkel i Zorana Đinđića, ali ovde u zemlji ta igranka je završena.

On i njegovi saradnici i satrapi sve češće posežu za agresivnošću, diskvalifikacijama i nasiljem. Kao da žele da nam jasno stave do znanja da će ubuduće svako ko im nešto zameri, nešto ih upita, ućutkati svim sredstvima. Naravno sve u cilju ozdravljenja zemlje i približavanja Evropskoj uniji.

Već tokom poplava je postalo jasno da će predsednik vlade sa pokvarenjacima, kako nas je nazvao, postupati bez milosti. Mediji koje su demokrati osakatile, sada su satrveni. Sve češće jedino polje slobode ostaje internet.

Hiljade ljudi se naselilo u tu virtuelnu Srbiju. Tamo je sagradilo svoje zajednice, svoje puteve i svoje trgove. Ne mogu, a i ne žele da se valjaju u blatu koje svakoga dana prozvodi ova vlast i njeni mediji.

Ako Aleksandar Vučić i njegovi ešaloni stvarno budu jurišali na te virtuelne trgove i ulice, jednog časa tim ljudima neće preostati ništa drugo nego da siđu na zemlju, na prave ulice i na prave trgove.

U ovoj zemlji ima još mnogo onih koji su spremni da plate bilo koji cenu da bi ostali slobodni ljudi.

Peščanik.net, 06.06.2014.
Boris Drenca Boris Drenca 20:37 06.06.2014

Re: Bankrot

U ovoj zemlji ima još mnogo onih koji su spremni da plate bilo koji cenu da bi ostali slobodni ljudi.


možda bih podvukao i ovo, ali ovakva situacija može pogodovati budućnosti informisanja u Srbiji.

Tradicionalni mediji će, ko posledicu sjajne ekonomije, imati sve manje novca. Posledica toga je da ti mediji sve manje ulažu u informativnu ulogu a sve više u programe tipa 'Konje ubijaju zar ne'. Novinari od integriteta , koji ne jure samo isključivo zaradu će se koncentrisati u medijima u kojima će moći da se bave svojim poslom. Krah vrlo verovatno može doneti nekoliko generacija sjajnih novinara i dobrih urednika. Kao i Slobino vreme. Do tada ostaju zidovi. Na internetu ili na ulici.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana