Biz| Budućnost| Ekologija| Nauka| Životinjski svet

Ubijen Satao

albicilla RSS / 14.06.2014. u 11:10

Negde pred ponoć primetih vest da je stradao neko koga nisam nikada upoznao, čak za njega nisam ni znao sve do te vesti. Pa ipak, napunim čašu i prolijem nekoliko kapi. Za dušu. Najvećem kljovašu istočne Afrike – možda i celog kontinenta. Nepodnošljivo lako je moguće – i Sveta.

Tog jula 2001, otvoreni Land Cruiser milio je kroz šumu mopanea u gornjem toku Limpopoa, prateći utabane tragove guma. Duž puta smo viđali slonovsku balegu - čitavo bogatstvo, s obzirom da se u prodavnici suvenira uramljeni presek prodavao za 8 evra.

Za razliku od akacija, njihovih sićušnih listova i prozirnih krošnji, mopane (Colophospermum mopane) spada u širokolisno drveće. Na afričkoj žezi, njegovi dvostruki listovi se sredinom dana sklope kao leptirova krila, da suncu izlože što manju površinu i time smanje isparavanje. Može da izraste 12 metara i da formira krošnje koje se uzajamno dodiruju zatvarajući šumski svod, ali stabla oko nas su me podsećala na šibljake Mediterana: nijedno nije bilo više od slona, koji ovde posle kiša pojedu sve mlade izdanke te se  granaju nisko u neugledno drveće, prošarano žbunjem, travom i ponekim baobabom.

Ja nisam video ništa, ali je naš vodič zaustavio Cruiser i pokazao rukom na pokret nečeg prašnjavocrvenog kroz zeleno i bakarno lišće zimskog popodneva: “Slon”.

To je bio moj prvi slon u divljini. Životinja se polako udaljavala, povremeno zastajući da nas odmeri. Odnekud se čulo trubljenje matrijarha krda. Sada već znaju da smo tu i više nijednog slona nećemo ovako iznenaditi.

A hteo sam da o tome pišem otkako sam pročitao vest da je septembra 2013. jedno pojilo u nacionalnom parku Hvange (koji odavno sanjam da posetim), na zapadu Zimbabvea, bilo otrovano cijanidom, najverovatnije unesenim sa obližnje koncesije za eksploataciju zlata izdate novoj afričkoj kolonijalnoj sili: Kini. Prva vest je govorila o 100 otrovanih slonova, kao i celom čoporu lavova, brojnim antilopama i strvinarima... da bi potraga iz vazduha pokrila šire područje i uvećala broj slonova na 300. To je bio najgori masakr na jugu Afrike u poslednjih četvrt veka.

Prethodne, 2012, u Africi je svakog dana ubijano oko 100 slonova, ili 4 slona na sat, ili jedan slon na svakih petnaest minuta. A to su – oprezne procene. Drugi izvori ove smatraju podbačajem i procenjuju veću smrtnost – 50.000 godišnje.

Krivolov je u Africi ozbiljna, high-tech industrija koja često uključuje helikoptere, vojne naočari za noćna posmatranja, satelitske telefone i – informacije s interneta. Dešavalo se da istraživači postave fotografiju slona s kljovama od dva metra, samo da ubrzo postanu zasuti  lajkovima s Dalekog istoka; pretpostavlja se, od strane skauta koji će tamo uputiti svoje lovce. Prašumske slonove često love i Pigmeji, koji za par kljova dobiju tek boks cigareta, dok na Dalekom istoku kilogram slonovače vredi 1500$, odnosno i znatno više kada se izrezbari.

Afriku nastanjuju dve vrste slonova, prašumski i savanski. Od tog mog susreta s crvenim slonom u bakarnom lišću – a usled širenja rudarskih i drvnih koncesija i prateće mreže puteva kroz dotle nedirnutu džunglu – broj prašumskih slonova smanjen je za 60%. Nakon Botsvane (tu je krivolov i dalje retkost, ali se, sa desetkovanjem populacije na istoku kontinenta, očekuje rast), najveća populacija savanskih slonova je u Tanzaniji, gde je u rezervatu Selous, površine 80.000 km2 (bez Kosova, Srbija ima samo 77.000 km2), za šest godina pobijeno 80% životinja.

Izvestan napredak dolazi iz Kine, koja je prošlog novembra valjcima smrvila 12 tona zaplenjene slonovače, primer koji su kasnije sledile i SAD, budući da je američko – nakon kineskog – najveće tržište za predmete od slonovače (američki zakon zabranjuje samo uvoz – ukoliko se ne radi o legalnom lovnom trofeju, koji potom sve češće završe u suvenirnici – ali ne i unutrašnju trgovinu slonovačom). Istog meseca, u Tanzaniji su i uhapšena tri Kineza sa 700 kljova.

Ipak, napredak je nedovoljan, korupcija sveprisutna, a očaj još rašireniji. I dok god orijentalni novobogataši budu smatraji da je posedovanje umetnina od slonovače znak pripadnosti klasi (što ono i jeste, ali ih ne smešta u klasu kojoj teže, već onu kojoj zaista pripadaju), slonovi će nam, kao šaka peska na plaži, curiti kroz prste.

Dok ste vi stigli do ove rečenice, jedan je več ubijen. Zašto mi je, pored svih tih 20 do 50.000 ubijenih godišnje, žao baš Sataoa? On je bio retkost u preživelim populacijama, on je pripadao lozi divova na koje su se beli lovci crnog srca ostrvili početkom XX veka, pa te gene praktično uklonili iz današnjih krda. I samo se ponekad desi da pokoji slon liči na svoje legendarne pretke.

Biti naprosto veličanstven, njegov je usud. Ja se nikada nisam susreo sa takvim slonom. I sa svakim danom koji prođe, šanse za to su mi sve manje.

Linkovi:

http://www.theguardian.com/environment/africa-wild/2014/jun/13/kenyas-biggest-elephant-killed-by-poachers

http://markdeeble.files.wordpress.com/2014/03/satao-bull-drinking.jpg



Komentari (42)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

urbana_gerila urbana_gerila 12:20 14.06.2014

bio je veličanstven

koje smo mi životinje...
albicilla albicilla 22:12 15.06.2014

Re: bio je veličanstven

misleci na satao, setih se jednog davno zaboravljenog zvuka... koji kao da ponavlja njegovo ime:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=MQ587L2KxBY[/youtube]

https://www.youtube.com/watch?v=MQ587L2KxBY
albicilla albicilla 13:37 14.06.2014

Satao

Satao je onaj ogromni, usred kadra. Photo © Mark Deeble and A Wildlife Filmmaker in Africa.

Evo jednog nacina da se licno ukljucite - peticija predsedniku Kenije da da "predsednicku zastitu" za poslednjih pola tuceta velikih kljovasa: President Uhuru Kenyatta of Kenya,Please give Presidential protection to the last +/- 6 great tuskers remaining. Help reach 100,000 signers -- spread the word

loader loader 00:03 15.06.2014

Re: Satao

Ovi lepi divovi ... oduvek su kod mene izazivali jednu posebnu vrstu poštovanja.
I, oduvek mi je bilo nepojmljivo da neko ovakvu, veličanstvenu životinju ubije radi dve kljove. Koliko god bila shvatljiva glad nekih tamo ljudi i prilika da se preživi sa par dolara koje će dobiti za svoj plen, i dalje mi je neverovatno da neko ovako lepo i veliko stvorenje ubije zbog kljove ..

mikele9 mikele9 15:11 14.06.2014

Iako

ih nisam video uživo, od malena obožavam afričke slonove! Uostalom sve životinje ali afrički slonovi su mi bili ljubimci, divne pametne šivotinje, prepune svih plemenitih osobina, solidarnosti npr, koje nama ljudima nedostaju.
Baš si me rastužio
Jukie Jukie 15:40 14.06.2014

Strašno

Prethodne, 2012, u Africi je svakog dana ubijano oko 100 slonova, ili 4 slona na sat, ili jedan slon na svakih petnaest minuta. A to su – oprezne procene

Dok ste vi stigli do ove rečenice, jedan je već ubijen

joj
NNN NNN 15:53 14.06.2014

mrzim

Kineze i amere
I ruse i spanskog kralja...
docsumann docsumann 16:00 14.06.2014

bloody ivory




8c_competizione 8c_competizione 16:24 14.06.2014

Nick Brandt











hvala za Blog!
albicilla albicilla 16:32 14.06.2014

Re: Nick Brandt

8c_competizione


hvala za Blog!


volim crno/bele portrete - i ljudi, i slonova. narocito slonova.
8c_competizione 8c_competizione 16:38 14.06.2014

Re: Nick Brandt

izvini, fotke su mu mnogo lepe (po meni najbolji fotograf koga znam)

evo jos par









BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:06 14.06.2014

.

ne volim da čitam ovakve vesti, jer se osećam potpuno bespomoćno - jako sam besna i tužna, a ne mogu ništa tu da promenim.
8c_competizione 8c_competizione 19:19 14.06.2014

Re: .

docsumann docsumann 19:50 14.06.2014

Re: .

drzura drzura 20:04 14.06.2014

PA

MAJKU NAM JEBEM IDIOTSKU!!!
hajkula1 hajkula1 20:08 14.06.2014

Bespomoćnost


Tužna sam i ljuta. Puno nas deli takva osećanja ali šta vredi? Nervira me ovakav stav, verujem da kritična masa može nešto da promeni, samo je problem što se ne skupljamo.




albicilla albicilla 20:20 14.06.2014

Re: Bespomoćnost

hajkula1

Tužna sam i ljuta. Puno nas deli takva osećanja ali šta vredi? Nervira me ovakav stav, verujem da kritična masa može nešto da promeni, samo je problem što se ne skupljamo.






ne znam kako se aktivnije ukljuciti. postoji vise organizacija, poput save the elephants .org koje se time bave, a poseban pravac delovanja u poslednje vreme jeste ukljucivanje kineskih istrazivaca i kineskih selebritija u celu stvar, pa tako postoji spot u kome se jacky chan zalaze... doduse, za nosoroge (i to je uzasno mracna prica, o potpunoj eksploziji krivolova; no, i za ovu mi je trebalo 9 meseci da je porodim, ko zna koliko ce mi trebati za nosoroge koji su u jos mnogo gorem polozaju)
docsumann docsumann 20:34 14.06.2014

Re: Bespomoćnost

problem istrbljenja vrsta je ljudsko viđenje stvari. dočim, nosorog ne brine o nosorozima kao vrsti. on brine za sopstveno preživljavanje. njega "pogađa" njegova lična smrt, ranjavanje, patnja.
da li MI sami možemo stvari da posmatramo ne samo statistički već i pojedinačno. npr. ova priča o Sataou je lična i zato još potresnija, ubjedljivija.

no, ako već imamo empatiju prema slonu, nosorogu, kitu, tigru ... istu bi trebali da pokažemo i prema kravi, svinji, kokoški.
angie01 angie01 22:44 14.06.2014

Re: Bespomoćnost

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 23:32 14.06.2014

Re: Bespomoćnost


docsumann
prema kravi, svinji, kokoški


pa dobro, oni nisu ni blizu istrebljenja, naprotiv, trudimo se da ih je što više. to što se njima prehranjujemo (odnosno neki od nas, rekao bih - večina) je sasvim druga stvar.
docsumann docsumann 00:06 15.06.2014

Re: Bespomoćnost

pa dobro, oni nisu ni blizu istrebljenja, naprotiv, trudimo se da ih je što više. to što se njima prehranjujemo (odnosno neki od nas, rekao bih - večina) je sasvim druga stvar.


pa ja i kažem empatija & statistika.

da l' nam žao slona kao takvog, jedinstvenog, neponovljivog, ili samo brinemo o egzistenciji vrste, ekološkoj ravnoteži...
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:40 15.06.2014

Re: Bespomoćnost

docsumann
pa dobro, oni nisu ni blizu istrebljenja, naprotiv, trudimo se da ih je što više. to što se njima prehranjujemo (odnosno neki od nas, rekao bih - večina) je sasvim druga stvar.


pa ja i kažem empatija & statistika.

da l' nam žao slona kao takvog, jedinstvenog, neponovljivog, ili samo brinemo o egzistenciji vrste, ekološkoj ravnoteži...


tu je onda samo pitanje dokle nam ide empatija.
i stabljika pšenice je "živo biće", samo mnogo manje podseća na nas od neke krave ili svinje.
a poveden daljim asocijacijama, upitao bih, zar ne deluje pomalo čudno da se neko protivi jedenju jaja ili kavijara, a pri tome brani pravo abortus?
(da ne bude zabune, i ja sam spreman da branim pravo na abortus iz raznih razloga, samo ukazujem na nelogičnost)
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:44 15.06.2014

Re: Bespomoćnost

da l' nam žao slona kao takvog, jedinstvenog, neponovljivog, ili samo brinemo o egzistenciji vrste, ekološkoj ravnoteži...

pa i jedno i drugo. a kokoške neće nestati tako lako, one se gaje zbog ljudske ishrane, za razliku od slona i nosoroga. ja jedem meso, ali neću zbog toga ubiti kita ili medveda. (ovde sada ne bih ulazila u vegan raspravu )

gledala sam pre neki dan emisiju o švercu egzotičnih životinja. totalno me porazila informacija da su neke vrste leptira i papagaja istrebljene, ili dovedene do ivice istrebljenja, samo da bi neko imao egzotičnu pticu u kavezu (i zaboravio redovno da je hrani pa mu ova ugine, npr) ili da nabode leptira na čiodu i kurči se po sajmovima i izložbama mrtvih insekata (kakva nekrofilija!). a i načini na koji ih transportuju su jezivi. ljudi su stvarno najveći ološ ove planete.
docsumann docsumann 05:51 15.06.2014

Re: Bespomoćnost

tu je onda samo pitanje dokle nam ide empatija.


recimo do agonije bića koje pati i proživljava bol, boji se (nasilne) smrti, strepi za svoje mladunce, bježi od lovca sa velikim zubima ili sa satarom u ruci, svejedno.
koliko nam je poznato životinje o kojima pričamo imaju sličan nervni sistem kao i mi, slično proživljavaju ove dramatične situacije, njihova osjećanja su nam bliska, poznata.
za biljke ne možemo to reći, što ne isključuje da nauka jednog dana i kod njih otkrije fiziološke mehanizme slične vrste.

što reče Džeremi Bentem - nije važno da li mogu da govore i misle, važno je da li mogu da pate.

čak i ako iz priče izuzmemo koke nosilje koje nose neoplođena jaja (industrijska proizvodnja) vjerujem da niko ne pati zbog omleta sa sirom u mom tanjiru.

a, naravno da kavijar ne jedem
docsumann docsumann 06:04 15.06.2014

Re: Bespomoćnost

ljudi su stvarno najveći ološ ove planete.


ubjedljivo


p.s. sinoć sam sanjao slonove
8c_competizione 8c_competizione 09:13 15.06.2014

Re: Bespomoćnost

ljudi su stvarno najveći ološ ove planete.


pocinje otprilike na 02:00

docsumann docsumann 09:15 15.06.2014

Re: Bespomoćnost


ujedno, ljudi su i jedini ološ na ovoj planeti
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:34 15.06.2014

Re: Bespomoćnost

recimo do agonije bića koje pati i proživljava bol, boji se (nasilne) smrti, strepi za svoje mladunce, bježi od lovca sa velikim zubima ili sa satarom u ruci, svejedno.

ja ovde vidim antilopu koja sa svojim mladunčetom beži ispred lavice koja želi takođe da nahrani svoje mladunce...slažem se da bi gajenje domaćih životinja trebalo deindustrijalizovati, ali će one u svakom slučaju biti ubijene. velika je razlika u tome da li životinju ubiješ zbog hrane, ili zbog kljova (ovde mislim na domaće životinje, gajene ribe iako su na ceni zbog kvaliteta mesa i količine omega 3 divlje ribe, i poneka divlja koja se namnoži pa hoće da obrsti šume i destabilizuje šumski eko sistem).
za biljke ne možemo to reći, što ne isključuje da nauka jednog dana i kod njih otkrije fiziološke mehanizme slične vrste.

pa već su rađeni eksperimenti toga tipa i potvrđeno je da osećaju bol, čak sam jednu gledala kao mala. a biljke čak ne mogu ni da pobegnu...i kako se brokoli oseća dok je jo svež (dakle, ako je zelen, pun vode, taj deo je još uvek živ?), oseća kada ga ubacim u vrelu vodu, ili još gore, hladnu, pa ga polako kuvam, dok ga ne skuvam. ja, npr, ne smem da mnogo presne hrane, sve moram da ili sasvim skuvam ili probarim.
kao svoj mali doprinos poštovanju domaćih životinja, prestala sam da jedem prasiće, telad,jagance i svi ostalu decu, sem kad baš nemam izbora.

sad se stvarno odjavljujem sa diskusije, jer mi je ovo na nivou ima li ili nema boga? ja mislim da ga nema, ti misliš da ga ima (ili obrnuto), i onda tako možemo do sutra.
docsumann docsumann 14:37 15.06.2014

Re: Bespomoćnost

sad se stvarno odjavljujem sa diskusije, jer mi je ovo na nivou ima li ili nema boga? ja mislim da ga nema, ti misliš da ga ima (ili obrnuto), i onda tako možemo do sutra.


o, ne, ja sam agnostik

ja ovde vidim antilopu koja sa svojim mladunčetom beži ispred lavice koja želi takođe da nahrani svoje mladunce...


lavica nema izbora, nema mogućnost (nazovi to i prokletstvom) samosvjesti, nema mogućnost da se mjenja, za razliku od čovjeka.

pa već su rađeni eksperimenti toga tipa i potvrđeno je da osećaju bol, čak sam jednu gledala kao mala. a biljke čak ne mogu ni da pobegnu.


biljke reaguju na nadražaje iz okruženja (dodir, toplotu), ali nemaju nervni sistem čija reakcija na bol proizvodi u njima onako užasan efekat patnje.


P.S. jedno pitanje - da li bi Sataovo ubistvo bilo manje potresno, manje užasno, da slon nije ugrožena vrsta?

NNN NNN 17:42 15.06.2014

Re: Bespomoćnost

ako već imamo empatiju prema slonu, nosorogu, kitu, tigru ... istu bi trebali da pokažemo i prema kravi, svinji, kokoški.
Odma' zloupotreba bloga u političke svrhe
docsumann docsumann 21:58 15.06.2014

Re: Bespomoćnost

NNN
ako već imamo empatiju prema slonu, nosorogu, kitu, tigru ... istu bi trebali da pokažemo i prema kravi, svinji, kokoški.
Odma' zloupotreba bloga u političke svrhe


zar se ne kaže - zlouporaba
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:13 15.06.2014

Re: Bespomoćnost

lavica nema izbora, nema mogućnost (nazovi to i prokletstvom) samosvjesti, nema mogućnost da se mjenja, za razliku od čovjeka.

menjanje navika u ishrani je vrlo složena stvar, ali zaista neću više o tome (obećavam sebi :))).
da li bi Sataovo ubistvo bilo manje potresno, manje užasno, da slon nije ugrožena vrsta?

ne, mada se o tome ne bi ni pisalo toliko.
docsumann docsumann 04:57 16.06.2014

Re: Bespomoćnost

menjanje navika u ishrani je vrlo složena stvar, ali zaista neću više o tome (obećavam sebi :))).


da ne bude da si neprincipijelna, evo, i ja prekidam
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:06 16.06.2014

Re: Bespomoćnost

da ne bude da si neprincipijelna, evo, i ja prekidam

fantomatsicna fantomatsicna 05:36 15.06.2014

Podseti me

Ovde u blizini imali smo jedno sklonište za nanučene,islužene i odbačene životinje,domaće i divlje,tigrove,lavove,slonove ,mahom cirkuske).
Na divnom mestu i pod brigom i osnivačem Dr.hlen Scholfield.Često sam klinku tamo vodila i ona je mnoge životinje znala po imenu, a neke bi prepoznale i nju.
Pored ostalih tu je bila i Mila, afrička slonica koja je služila cirkusima u Londonu i Honolulu i posle toga i na Novom Zelandu.Stara dama je našla svoj mir u Skloništu i živela miran život.
Dok jednog dana Dr.Helena nije izrekla za sebe pogubnu rečenicu
"Spusti se dole MIla".
Slonica koja je tu naredbu slušala godinama ,po zadatku ,poslušno je klekla pri tom zgnječivši Dr.Helenu,koja je na licu mesta preminula

Mile..nema više,Dr Helene,nema više a nema ni Skloništa blizu nas..
Svi mi svesno ili nesvesno uništavamo ..prirodu i bića u njoj...


fantomatsicna fantomatsicna 05:39 15.06.2014

Re: Podseti me

fantomatsicna
Ovde u blizini imali smo jedno sklonište za namučene,islužene i odbačene životinje,domaće i divlje,tigrove,lavove,slonove ,mahom cirkuske).
Na divnom mestu i pod brigom i osnivačem Dr.Helen Scholfield.Često sam klinku tamo vodila i ona je mnoge životinje znala po imenu, a neke bi prepoznale i nju.
Pored ostalih tu je bila i Mila, afrička slonica koja je služila cirkusima u Londonu i Honolulu i posle toga i na Novom Zelandu.Stara dama je našla svoj mir u Skloništu i živela miran život.
Dok jednog dana Dr.Helena nije izrekla za sebe pogubnu rečenicu
"Spusti se dole MIla".
Slonica koja je tu naredbu slušala godinama ,po zadatku ,poslušno je klekla pri tom zgnječivši Dr.Helenu,koja je na licu mesta preminula

Mile..nema više,Dr Helene,nema više a nema ni Skloništa blizu nas..
Svi mi svesno ili nesvesno uništavamo ..prirodu i bića u njoj...



albicilla albicilla 07:50 15.06.2014

Re: Podseti me

imaju u delti okavanga kamp, glavni sator je za formu inspiraciju potrazio u sidnejskoj operi, koji nudi safari na ledjima slona - africkih slonova penzionisanih iz americkih cirkusa

i to dobro funkcionise, izuzmemo li da je jedan istrazivac tamo dobio kljovu posred grudnog kosa
albicilla albicilla 08:45 15.06.2014

Satao – a legend

Above me he shook his head – and the ground shook with him. A cloud of dust from those mighty ears drifted down, and he was gone.

Satao – a legend
kakapo kakapo 10:00 15.06.2014

Re: Satao – a legend

Mogu samo da citiram Kiplingovu Moglijevu pesmu protiv ljudi:

"Ujedinio sam protiv vas krivonoge loze,
Pozvao sam džunglu da vas preplavi.
Drveće - drveće vas goni!
Kućne grede će pasti,
A karela*, gorka karela
Pokriće sve vas!"

*(karela - Momordica charantia, gorka tikva, vrsta vrlo invazivne loze puzavice)

Hvala ti za sliku Sataoa i njegove porodice. Stavio sam ih na desktop da ih ne zaboravim.
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:20 15.06.2014

Tumaren

Moja cura Tumaren još je u sirotištu. Raste polako. Voleo bih da odem još jednom u Keniju da je vidim veliku.

Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 19:32 15.06.2014

Kako tuzno



Obozavam slonove.
albicilla albicilla 22:04 15.06.2014

Re: Kako tuzno

Anonimni Pojedinac


Obozavam slonove.



cudesni. moze biti dva metra od tebe, kao onaj moj crveni (ok, mozda je bilo 3-4, sigurno nije vise), pa ih niti cujes, niti vidis. osim ako grmi iz vedra neba - tako im krce creva (nije sala).

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana