Nauka| Zdravlje| Život

Neki elementi zdravog stanovanja

srdjan.pajic RSS / 29.06.2014. u 09:07

738177_1.jpgShvativši ozbiljno posao izbora i kupovine svog prvog doma, bacio sam se u izučavanje manje poznatih aspekata kvalitetnog stanovanja. Zagrebavši ispod površine kojom se većina nas prosečnih kupaca nekretnina najčešće zadovoljava, naišao sam na čitav niz problema i potencijalnih opasnosti po zdravlje koji se često kriju iza, ili ispod, lepog eksterijera i enterijera. Promenljivi gradjevinski standardi, nestručno remodelovanje i generalna nezainteresovanost i nepoznavanje ove materije od strane kupaca i prodavaca, pomešano sa groznicom koja prati kupovinu svake nekretnine, imaju za potencijalnu posledicu ozbiljno i dugoročno ugrožavanje zdravlja budućih stanara, naročito onih najmladjih. 

SRK_1307.JPG

U par nastavaka pozabaviću se sa nekoliko osnovnih problema koji su univerzalno prisutni u gotovo svakoj kući, naročito u onima starijim od dvadesetak godina. To su: olovo, azbest, radon, budj (fungus) i blizina visokonaponskih vodova. Razlika izmedju razvijenih zemalja od onih slabije razvijenih je uglavnom samo u propisanim standardima, obaveznim inspekcijama i obaveštavanju potencijalnih kupaca (seller's disclosure). Neki od navedenih brojeva i godišta se odnose na Sjedinjene Američke Države, i generalno se razlikuju od zemlje do zemlje. Ali kako svi kuvaju sa vodom, identični problemi svuda postoje, samo je razlika u tome koliko se na njih obraća pažnja.

Svrha ovih par tekstova nije da bilo koga uplaši, nego prosto da podeli saznanje do kojeg sam došao što po internetu, što u razgovorima sa inspektorima na terenu. I nadam se, da pomogne makar malo u pripremi za tako važan poduhvat kao što je kupovina solidne i zdrave kuće.  

Olovo

U domaćinstvima se do 1978. godine olovo kao gradivni element koristilo pre svega u bojama, kako u enterijeru, tako i eksterijeru. Olovo bojama daje konzistentnost, sjaj, kao i dugotrajnost. Eksterna drvenarija (spoljnji zidovi, prozorski okviri, balkoni, verande, stepeništa, itd.) su u ne tako davnoj prošlosti bojeni farbama koje su otporne na atmosferske uslove, koje po pravilu sadrže odredjeni procenat olova. U unutrašnjosti domova, olovne farbe su korišćene najčešče za farbanje podnih trimova, kao i prozorskih i vratnih okvira i pragova, mada su ponekad i kompletni zidovi prekriveni ovakvim bojama. 

photo-282.jpg 

Osim u bojama, olovo se koristilo dugo godina za izradu vodovodnih cevi, a kasnije u lemovima za spajanje cevi od bakra koje su i danas u upotrebi. Veoma štetna svojstva olova su poznata već nekoliko decenija, i jedan od glavnih preokreta u eliminisanju ovog elementa iz naše okoline bila je zabrana koriščenja olova kao katalizatora u gorivu za motore sa unutrašnjim sagorevanjem. 

Olovo je veoma opasno po zdravlje stanara u bilo kom obliku. Naročito su ugrožena sasvim mala deca jer direktno utiče na razvoj nervnog sistema naših najmladjih ukućana. Odgovorno je za više oblika mentalnog i fizičkog zaostajanja u razvoju dece, anemije, probleme sa sluhom itd. Ni odrasli nisu imuni na olovo, jer poznato je ono da prouzrokuje čitav niz psiho-fizioloških poremećaja kod ljudi izloženim njegovom štetnom dejstvu. Pored dece, posebno su osetljive trudnice, jer olovo direktno utiče na razvoj fetusa. 

Sadržano u solidno nanetim farbama, olovo je samo po sebi relativno bezbedno. Medjutim, može biti uneto u organizam u vidu prašine ili slučajno progutanih komadića iskrzane i oljuštene farbe. Ovome su naročto podložna mala deca, koja vole da vršljaju po podu i trpaju u usta sve što im se nadje na putu.

SRK_1390.JPG

Olovnih boja koje već postoje u kućama i stanovima veoma je teško otarasiti se. Amaterski pokušaji struganja boje sa drveta su izuzetno opasni, jer se farba brzo pretvara u veoma finu prašinu, koja se taloži svuda po kući, i potom vrlo lako pronalazi put ka unutrašnjosti naših organizama, bilo udisanjem, ili oralnim unosom. Vrlo je lako relativno minoran problem pretvoriti u kompletnu katastrofu koja se teško sanira. 

Zato je pre bilo kakvih ozbiljnijih kućnih radova potrebno testirati ofarbane površine na prisustvo ovog opasnog elementa. Ukoliko su detektovane, olovne boje je potrebno stručno ukloniti, što vrše specijalizovane kompanije. Treba reći da se radi o veoma skupoj usluzi, a samostalno uklanjanje olovnih boja i materijala iz domaćinstava, iako nije zakonom zabranjeno, nikako se, dakle, ne preporučuje.

11-158.jpg

Alternativa uklanjanju je da se površine u kojima je olovo otkriveno, prosto ne diraju, već da se u vidu redovnog održavanja prefarbavaju novim slojevima boje. Za ovu namenu postoje posebno dizajnirane zaptivne tečnosti (sealant) i prajmeri, na koje se potom mogu naneti uobičajene boje. Površine koje sadrže sloj olovnih boja moraju se trajno držati na oku, ispucalu farbu treba odmah uklanjati pre nego što se izmrvi i kontaminira praktično celu kuću. 

f55df0d6-0d91-417a-af93-ea24175ac172_400.jpg

Kao što je rečeno na početku, upotreba olova u domaćinstvima je u Americi zakonom zabranjena 1978 godine, i svaki prodavac kuće starije od tog godišta dužan je da obavesti potencijalnog kupca ukoliko je upoznat sa time da su olovne boje korišćene. U praksi, vlasnici koji kuće prodaju najćešće to ne znaju, sem ako drvenariju nisu sami farbali. Zato je pametno pretpostaviti da je olovna boja prisutna, a u slučaju da novi vlasnik planira da preduzme gradjevinske radove u budućnosti, pre početka potrebno je da izvrši laboratorijsko ispitivanje. 

Inspekcijom se takodje bave posebne kompanije, mada je uzorke moguće i samostalno prikupiti i testirati kod kuće, uz pomoć raspoloživih kitova, ili pak poslati nekoj od referentnih laboratorija na analizu. Naravno, ovo podrazumeva da se unapred zna gde je olovna boja moguće korišćena, i pristup uzorkovanju uz veliku opreznost.

... 

Olovo u vodovodnim cevima, i uopšte, pijaćoj vodi, je drugačiji i gotovo univerzalno pristutan problem, bez obzira na starost kuće. Čak i sasvim nove kuće sagradjene mnogo godina nakon zabrane korišćenja olova u vodoinstalaciji gotovo sigurno su priključene na gradski mrežu za snabdevanje vodom, koja može biti stara i više od pola veka, te po svoj prilici sadrži čitave segmente napravljene od olovnih cevi. U kućama srednje starosti, olovo se dugo koristilo u lemovima koji se upotrebljavaju za spajanje bakarnih cevi. 

Copper_Pipe_Leaks143_DF.jpg 

Olovo u pijaću vodu dospeva laganim rastvaranjem, pri čemu značajno pomaže i neumitni proces korozije vodoinstalacionih cevi. Nažalost, ovo je problem koji je gotovo nemoguće eliminisati iz domova, jer zamena vodoinstalacionih cevi obično nije praktično izvodiva u završenim kućama.  A nema ni svrhe to raditi, jer rastvoreno olovo i dalje može da dospeva u domove iz gradskog vodovoda. 

U većini američkih gradova, kao verovatno i u većini drugih gradova u razvijenom svetu, se zato vrši redovno testiranje kvaliteta gradske vode, i gradjanima se šalju na uvid rezultati testova koji, izmedju gomile drugih podataka, pokazuju nivo rastvorenog olova u pijaćoj vodi. 

LINK 

Iako je vrlo teško trajno se otarasiti izvora olova u pijaćoj vodi, ukoliko postoji sumnja, ili još bolje, konkretan podatak da je olovo prisutno, moguće je instalirati filtracioni sistem, na najmanje jednu od česmi - onu sa koje uzima voda za piće. Ovo nije jeftin izdatak, jer efikasno filtriranje rastvorenog olova iz vode nije trivijalno, a sistem koji to obavlja zahteva savesno održavanje. Jeftinija alternativa je da se pre svakog korišćenja vode za piće dozvoli slobodan protok, zavisno od veličine kućne instalacije, od 30 sekundi pa do par minuta. Time se iz cevi izbacuje delimimično ustajala voda sa potencijalno visokom koncentracijom olova, i zamenjuje se svežom. Preporuka je da se ovo radi ako voda nije korišćena duže od 6 sati. Takodje, nakon ispiranja sistema, dobro je napuniti nekoliko boca sa svežom vodom i u toku dana koristiti samo tu vodu za piće i spremanje hrane.  

medium_water_filter.jpg

 

Više o problemu prisustva olova možete nači na EPA websajtu, evo ovde.

 



Komentari (119)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 09:37 29.06.2014

...

Ja ću danas montirati filter za vodu na kuhinjskoj česmi.

Imam ga odavno, kupila mi deca u napadu panike, kada je utvrđeno da u našoj vodi u Zrenjaninu ima nedozvoljeno visok procenat arsena.
Nisam ga koristila jer ionako kupujem vodu za piće.

Od juče naša voda ima nepodnošljiv miris (smrad) na ustajalu i pokvarenu baru tako da je i pranje sudova postalo problematično.

Naravno, to što je neupotrebljiva i što je još pre desetak godina proglašena za neispravnu, nikako ne smeta našem JP Vodovod da nam tu istu vodu naplaćuje najskuplje u Srbiji.

Ovde u Vojvodini narod ima lep običaj da često kreči skoro sve prostorije, od kuće do svinjaca i živinarnika.
Počne se u proleće sa prvim lepim danima pa sve redom....usput se sve pere i vetri i tako se uništavaju buđ i plesan, opere se sva prašina i sa inače nedostupnih mesta, pa sve miriše.
I to je jedan od načina da se izborimo za kvalitetnije stanovanje a to možemo i sami da uradimo, ne trebaju nam skupi majstori.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:56 29.06.2014

Re: ...

Ех, Срки, колико смо ми далеко од свега овога :)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 14:19 29.06.2014

Re: prizor ispred

i ja baš hteo da kažem, ali dobro, može da se pazari ako radiš za Vladu, ili za Crkvu, ili za Mafiju kao sigurni link između prva dva







ali polako, ja čuvam link pa će pogledati moji klinci za 40-ak godina, šmeknuli smo tu neke stare nemačke kuće kod nas u kraju (ako se ne vrate praunuci starih Schwabians pre toga).



srdjan.pajic srdjan.pajic 15:51 29.06.2014

Re: prizor ispred

Srki
ali polako, ja čuvam link pa će pogledati moji klinci za 40-ak godina, šmeknuli smo tu neke stare nemačke kuće kod nas u kraju (ako se ne vrate praunuci starih Schwabians pre toga).


Stare kuće nisu toliki problem same po sebi, ako znaš šta ti je u zidovima i drvenariji, i prema tome se ophodiš na odgovarajući način. Često je minimum nekog redovnog održavanja i zdravaorazumski pristup problemu, jednom kad si svestan da je prisutan, sasvim dovoljno.

Ono što meni pretstavlja zagonetku je to u kojoj meri na naše generalno zdravlje utiče upravo ono što nam je pred nosom: prostor u kome živimo, gde spavamo, hranimo se, voda koju pijemo, vazduh koji udišemo na mestu na kome provodimo značajno vreme za svojim ukućanima, a što je (relativno) lako da se unapredi, ili predupredi. Kao svuda, tu je neznanje najveći neprijatelj.



srdjan.pajic srdjan.pajic 16:04 29.06.2014

Re: ...

mariopan
mam ga odavno, kupila mi deca u napadu panike, kada je utvrđeno da u našoj vodi u Zrenjaninu ima nedozvoljeno visok procenat arsena.


Samo oprezno sa tim filtrima, koliko sam ja mogao da vidim tu ima puno mutljavine. Zavisno šta je konrektno problem (ovde govorimo o prisustvu teških metala u vodi) treba odabrati odgovarajuće filtre. Ja bih predložio da pre nego što spravu namestiš, pošalješ vodu na analizu. Mislim da to još uvek funkcioniše, tako barem znaš šta je u pitanju i možeš da izbegneš nepotreban trošak, ili, što je još gore, lažnu sigurnost.

Na primer, oni jeftini filtri koji se stave na slavinu, ili na posudu iz koje piješ vodu su možda ok za tretman vode koja sadrži bakterije, medjutim, uklanjanje rastvorenih teških metala je sasvim druga priča, i tu se obično radi o kompleksnijim sistemima. I nije samo olovo problem, nego još štošta drugo. Čak i sam bakar, od kojeg su ti po svoj prilici napravljene vodovodne cevi je opasan, i mora se držati ispod nekog minimuma.

Ovde u Vojvodini narod ima lep običaj da često kreči skoro sve prostorije, od kuće do svinjaca i živinarnika.
Počne se u proleće sa prvim lepim danima pa sve redom....usput se sve pere i vetri i tako se uništavaju buđ i plesan, opere se sva prašina i sa inače nedostupnih mesta, pa sve miriše.


Redovno krečenje je ok, medjutim, problem budji je daleko kompleksniji, opasniji i teži za eliminisanje nego što se možda na prvi pogled čini. Mislio sam da napišem o tome malo više kasnije, jer tu imamo direktnog iskustva, pošto smo se i mi susreli sa tim problemom nakon poplava.

Što se olova tiče, krečenje tu ne pomaže mnogo - površine koje su jednom u prošlosti ofarbane olovnih farbama, moraju se propisno obraditi (očistiti od poluoljuštene boje), zatim sledi zaptivanje i na kraju bojenje teškim i solidnim farbama za drvenariju, koje neće prvom prilikom da krenu da se ljušte i otpadaju. I to se onda mora redovno održavati.

Evo, i ja baš danas moram da obojim neki prag u garaži koji je počeo da se ljušti. Gazda tvrdi kako nema olovnih farbi, ali kad sam ga pitao otkud zna, priznao mi je da mu je tako rekao prethodni vlasnik od kojeg je kupio ovu kuću u kojoj stanujemo.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:29 29.06.2014

Re: ...

Predrag Brajovic
Ех, Срки, колико смо ми далеко од свега овога :)


. Eto, da pokušam malo da približim. A priznajem, nedostaje mi na blogu tema u vezi sa svakodnevnim životom (mada je i to relativno) pa sam se latio posla. Mislim, kad sam već toliko smorio inspektore i kontraktore pitanjima, i probrstio po internetu, reko', šteta da to ne podelim sa ljudima.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:37 29.06.2014

Re: prizor ispred

srdjan.pajic


Stare kuće nisu toliki problem same po sebi, ako znaš šta ti je u zidovima i drvenariji, i prema tome se ophodiš na odgovarajući način. Često je minimum nekog redovnog održavanja i zdravaorazumski pristup problemu, jednom kad si svestan da je prisutan, sasvim dovoljno.

Ono što meni pretstavlja zagonetku je to u kojoj meri na naše generalno zdravlje utiče upravo ono što nam je pred nosom: prostor u kome živimo, gde spavamo, hranimo se, voda koju pijemo, vazduh koji udišemo na mestu na kome provodimo značajno vreme za svojim ukućanima, a što je (relativno) lako da se unapredi, ili predupredi. Kao svuda, tu je neznanje najveći neprijatelj.


skank koji pušimo... šaalim see, čikam.
meni je neznanje i najveći strah, tako da pratim pažljivo ovu temu, a apsolutno sam operisan od prirodnih znanosti, iako u ovom momentu imam najmanje 3 stare kuće koje prelaze polako pod moju punu ili delimičnu brigu (ove nemačke su mi lepe, onako, mistične u mirnim zvezdanim noćima, pa trem, pa baštica, prilika da se sedne sa još 20 gostiju). kuća je mir, sećam se kako sam i kao klinac kada sam se prebacio iz socijalističke gradnje na milji u našu porodičnu kuću na east vrachar - odjednom su knjige krenule, radovi, pisanje, potpuno druga dimenzija). pojma nisam imao da postoje sve ove varijacije o kojima govoriš, to deda inženjer vodio brigu. isto i sa zemljom i agrokulturom. imaš a ne znaš, strahovit nedostatak. sramota, praktično.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:42 29.06.2014

Re: ...

srdjan.pajic
Predrag Brajovic
Ех, Срки, колико смо ми далеко од свега овога :)


Eto, da pokušam malo da približim. A priznajem, nedostaje mi na blogu tema u vezi sa svakodnevnim životom (mada je i to relativno) pa sam se latio posla. Mislim, kad sam već toliko smorio inspektore i kontraktore pitanjima, i probrstio po internetu, reko', šteta da to ne podelim da ljudima.



ja sam juče baš prolazio pored jedne od tih nemačkih mističnih kuća, to je fenomenalan prostor, mislim da je životni prostor u cugu sigurno preko 250 kvadrata, a to sa malo sreće danas u srbiji može da se pazari za stopedesetak soma lara, jedino se nadam da će srpske vlade nastaviti da rade ovako traljavo pa da će to moći da se pazari za približno sličnu lovu i kroz desetak godina. jedino što je ruina spolja, i to uopšte ne znam kako se oporavlja, i da li je mogućno.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 21:30 29.06.2014

Re: ...

U Zrenjaninu kada se, da prostite ispišaš, i pustiš vodu, kada se posle pet minuta vratiš nisi siguran da li si to uradio (pustio vodu) pa ponoviš.
Boja vode u WC šolji je ista u obe varijante.
mariopan mariopan 22:29 29.06.2014

Re: ...

srdjan.pajic

Vodu nema potrebe da analiziram jer je neću piti, kupujem vodu za piće.
Ne igram se sa arsenom, njega nije ni moguće pročistiti iz vode da ga sigurno nema.
Ta voda treba samo da mi posluži za pranje voća i povrća, sudova...a da ne miriše tako nesnosno na baru.
Taj miris bare se javlja sa velikim vrućinama i prolazi posle nekog vremena, na koji fazon to ne znam.

A filter je od boljih, nije bio ni jeftin, sin se pobrinuo baš za te detalje, koliko može da očisti i šta može da očisti, tako da sam sigurna bar u jednom - neće biti problema za ovo što ću raditi sa tom vodom.
mariopan mariopan 22:33 29.06.2014

Re: ...

vrabac_u_steni
U Zrenjaninu kada se, da prostite ispišaš, i pustiš vodu, kada se posle pet minuta vratiš nisi siguran da li si to uradio (pustio vodu) pa ponoviš.
Boja vode u WC šolji je ista u obe varijante.


Tačno tako.
Nekad me sramota kada dođu gosti koji to ne znaju, moram da im kažem da je to čista vc šolja i čista voda u njoj ( da li mi veruju ne znam)

Jednom mi je došao brat u goste i istuširao se. Izlazi iz kupatila zabezeknut, kaže: "Ala sam ja bio štrokav, nemam pojma gde sam se tako isprljao, kakva voda je išla sa meneeee"
hajkula1 hajkula1 01:19 30.06.2014

Re: ...

Srđan Fuchs


ja sam juče baš prolazio pored jedne od tih nemačkih mističnih kuća, to je fenomenalan prostor, mislim da je životni prostor u cugu sigurno preko 250 kvadrata, a to sa malo sreće danas u srbiji može da se pazari za stopedesetak soma lara,


I za mnogo, mnogo manje po Vojvodini.
zilikaka zilikaka 16:17 01.07.2014

Re: ...

Ne igram se sa arsenom, njega nije ni moguće pročistiti iz vode da ga sigurno nema.
Ta voda treba samo da mi posluži za pranje voća i povrća, sudova...a da ne miriše tako nesnosno na baru.
Taj miris bare se javlja sa velikim vrućinama i prolazi posle nekog vremena, na koji fazon to ne znam.


Draga moja, tu i takvu vodu piju svi na ovim oprostorima...pa sigurno preko 100 godina. Pre toga se koristila begejska.

Ne kažem da je dobra, al sastav zemljišta je jednostavno takav i voda pokupi štošta.
Jedino "strašno" je što smo pre desetak i više godina usvojili strožiji pravilnik, pa granica arsena ispala daleko iznad dozvoljene.

Da li je ta količina opasna - ne zna se. Niko nije radio prava naučna istraživanja kako se to inače u savremenoj nauci radi, ali opet, ne zna se da je na ovoj populaciji primećen značajan porast nekog oboljenja koje bi se moglo direktno povezati sa sastavom vode.

Zato, ne brigaj!

...a što se smrada tiče, leti, zbog veće potrošnje, moraju da ubace u sistem još neke bunare koji imaju tu smrdljivu vodu. To je i dalje bezbedna voda al stvarno smrdi.

Sa filterima se ne igraj. Nekontrolisano filtrirajne vode po pravilu pravi veću štetu neg korist.
Filtriranje se radi isključivo pod stalnim stručnim nadzorom.

zilikaka zilikaka 16:21 01.07.2014

Re: ...

za mnogo, mnogo manje po Vojvodini.


Baš htedoh da pitam ko kupuje za te pare.
Po pravilu, potrebno ulaganje je ogromno i jako skupo.
hajkula1 hajkula1 10:53 29.06.2014

Bravo


Koristan tekst, bravo za ideju i hvala na trudu.


Ribozom Ribozom 14:31 29.06.2014

Re: Bravo

Da dodam.
Olovne boje se takodje koriste za bojenje keramike, porcelana od kojih se pravi kuhinjsko posudje. U Srbiji je zabranjen uvoz posudja koje je bojeno sa olovnim bojama, ali uvek postoji mogucnos da vam neka soljica ili stari tanjir sadrzi olovne boje.

Mislim (odavno sam to ucio) da se kod kuce njeno prisustvo moze utvrditi na sledeci nacin:
Posudu za koju se sumnja da sadrzi olovne boje ostaviti da prenoci u sircetu. Ako se sutra boja rastvori onda najbolje da se posuda vise ne upotrebljava. Nisam siguran kako se olovo moze potpuno odstraniti pa necu da nagadjam.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:33 29.06.2014

Re: Bravo

Ribozom
Da dodam.
Olovne boje se takodje koriste za bojenje keramike, porcelana od kojih se pravi kuhinjsko posudje. U Srbiji je zabranjen uvoz posudja koje je bojeno sa olovnim bojama, ali uvek postoji mogucnos da vam neka soljica ili stari tanjir sadrzi olovne boje.

Mislim (odavno sam to ucio) da se kod kuce njeno prisustvo moze utvrditi na sledeci nacin:
Posudu za koju se sumnja da sadrzi olovne boje ostaviti da prenoci u sircetu. Ako se sutra boja rastvori onda najbolje da se posuda vise ne upotrebljava. Nisam siguran kako se olovo moze potpuno odstraniti pa necu da nagadjam.


Da, hvala, i ovo sam mislio da pomenem ali pošto se tekst odnosi na kuće i stanove, na kraju nisam.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:46 29.06.2014

Re: Bravo

Ribozom
Olovne boje se takodje koriste za bojenje keramike, porcelana od kojih se pravi kuhinjsko posudje. U Srbiji je zabranjen uvoz posudja koje je bojeno sa olovnim bojama...

Да.
И сад има неки пропис, ко зна из којих седамдесетих, који каже да шољице за кафу не смеју да имају обојену ивицу (једино бела је дозвољена) и то неких сантиметар или пола, дата је норма, управо због олова у бојама. Ту усне долазе у контакт са шољицим, па да се не трујемо, пазила је на то титовска држава. Како то да је бела боја безопасна, то нисам био разумео.

Не знам зашто нам није успело да за толике године променимо овај пропис (можда и јесмо, ово је од пре три-четири године)...
angie01 angie01 18:36 29.06.2014

Re: Bravo

Ту усне долазе у контакт са шољицим,


naci, soljice, kobalt, zlato na porcelanu, su u stvari- otrovne?


Ribozom Ribozom 22:03 29.06.2014

Re: Bravo

Predrag Brajovic
Како то да је бела боја безопасна, то нисам био разумео.


Bela boja se pravi od titan-dioksida, za koji nije utvrdjeno da je stetan po zdravlje.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:24 30.06.2014

Re: Bravo

angie01
Ту усне долазе у контакт са шољицим,


naci, soljice, kobalt, zlato na porcelanu, su u stvari- otrovne?

Ја не знам то у танчине, можда рибозом зна, ено ми је разјаснио мистерију како то да бела боја није отровна.
hajkula1 hajkula1 01:24 30.06.2014

Re: Bravo

srdjan.pajic
Ribozom
Da dodam.
Olovne boje se takodje koriste za bojenje keramike, porcelana od kojih se pravi kuhinjsko posudje. U Srbiji je zabranjen uvoz posudja koje je bojeno sa olovnim bojama, ali uvek postoji mogucnos da vam neka soljica ili stari tanjir sadrzi olovne boje.

Mislim (odavno sam to ucio) da se kod kuce njeno prisustvo moze utvrditi na sledeci nacin:
Posudu za koju se sumnja da sadrzi olovne boje ostaviti da prenoci u sircetu. Ako se sutra boja rastvori onda najbolje da se posuda vise ne upotrebljava. Nisam siguran kako se olovo moze potpuno odstraniti pa necu da nagadjam.


Da, hvala, i ovo sam mislio da pomenem ali pošto se tekst odnosi na kuće i stanove, na kraju nisam.




Nemoj da se ustručavaš, molim te. Sve je to važno za zdrav život. Jel siguran taj ogled?
Srki, pominjao si da može u kućnim uslovima da se proveri da li je nešto ofarbano bojom koja sadrži olovo u sebi, kako?
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:29 30.06.2014

Re: Bravo

hajkula1


Ima da se kupe kitovi za testiranje, na primer: LINK
Ovo, naravno, podrazumeva da znaš ili sumnjaš gde olovo može da bude, pa odatle pokupiš uzorak.

Ima kojekakvih instrumenata, LINK, mada je skupo, i namenjeno profi majstorima, onima koje pozoveš, pa ti dodju na gajbu i iztestiraju, bilo tu na licu mesta, bilo tako što uzmu uzorke, pa provere u labu, i pošalju ti izveštaj. A možeš i da kupiš jedan, kao investiciju u small business, i onda ideš okolo po komšiluku i testiraš im okvire od vrata, za sitnu kintu

Testiranje na prisustvo olova je inače inspekcija koju možeš stadardno da naručiš prilikom kupovine kuća. Firme koje pružaju usluge generalnih inspekcija često nude i sve te specilalističke. Tako da u jednom cugu možeš da dobiješ sve moguće informacije o nekretnini koju želiš da kupiš.
mariopan mariopan 08:02 30.06.2014

Re: Bravo

srdjan.pajic
Testiranje na prisustvo olova je inače inspekcija koju možeš stadardno da naručiš prilikom kupovine kuća. Firme koje pružaju usluge generalnih inspekcija često nude i sve te specilalističke. Tako da u jednom cugu možeš da dobiješ sve moguće informacije o nekretnini koju želiš da kupiš.



Vidi se da ne živiš u Srbiji.
Kod nas takve firme ne postoje, bar ja ne znam za njih.
Metod da nešto oceniš je odokativan i to radiš sam pa šta kupiš kupio si.
Često su loše izvedeni radovi zakamuflirani, nemaš pojma koji su materijali korišćeni i u kakvom je stanju nekretnina. Ako kupiš mačku u džaku to je samo tvoj problem.

Kod nas me najviše plaši što svaka šuša i budala gradi šta hoće, najviše po Beogradu, od loših matrijala da bi uštedeli na svemu, pojma nemaju o gradnji. Gradi se na klizištima, gradi se od jeftinih materijala samo da se što brže proda, preproda i zaradi, inspekcije korumpirane, dobiju sve dozvole ako nekome plate a ne ako valja objekat i slično...to me plaši.

Kod nas je najbolji način da sam gradiš od početka, sam kupuješ materijal i plaćaš majstore. Tek tada znaš šta je ugrađeno i od čega ti je kuća.
Ribozom Ribozom 12:23 30.06.2014

Re: Bravo

Predrag Brajovic

angie01
Ту усне долазе у контакт са шољицим,naci, soljice, kobalt, zlato na porcelanu, su u stvari- otrovne?Ја не знам то у танчине, можда рибозом зна, ено ми је разјаснио мистерију како то да бела боја није отровна.


Zlato, kobalt, volfram nisu otrovni (u malim dozama). Ja soljice sa pozlatom ne bih preporucio iz estetskih razloga. Mislim, to je kicerica iz proslog milenijuma, kada su skorojevici kupovsli otmenost.

Uputstvo kako ih se otarasiti:
Uglavite ih bracnom saputniku ispod miske kada sledeci put odlazili na neku svadbu, ispracaj, veselje (pozeljno kod rodjaka koji nije hteo da vam pozajmi 100 evra onomad)

angie01 angie01 13:32 30.06.2014

Re: Bravo

Mislim, to je kicerica iz proslog milenijuma, kada su skorojevici kupovsli otmenost.


neko je i nasledio.
srdjan.pajic srdjan.pajic 14:33 30.06.2014

Re: Bravo

Vidi se da ne živiš u Srbiji.
Kod nas takve firme ne postoje, bar ja ne znam za njih.


Mnogo puta sam se iznenadio kad sam pomislio isto, a onda ustanovio da sve to uredno postoji i radi se i u Srbiji. Za testiranje prisustva olova stvarno ne znam kakva je situacija, ali ne bi trebalo da bude bogzna kako težak problem, medjutim, znam da je olovo itekako korišćeno, baš kao i ovde u USA, i u ostatku sveta uostalom. Slična je situacija i sa azbestom, o čemu sam mislio da pišem sledeći put.

Ovo "od oka" ocenjivanje zaista ne funkcioniše dobro, i ja u to ne verujem. "Od oka" je u redu da posumnjaš, ako imaš iskustva, mada isto tako možeš i da se raspitaš, jer dosta stvari je poznato i javno dostupno (koje je godište kuća, do kad su odredjeni materijali korišćeni u izgradnji, itd). Treba imati u vidu da su i nakon zabrane, opasni materijali još mnogo godina korišćeni, dok nisu iscrpljene zalihe. Tako da ćeš azbest, na primer, redovno naći i u kućama sagradjenim do kasnih devedestih godina.

Neki od ovih materijala su zamenjeni novim, ali i kod tih novih često nije do kraja poznato da li imaju neka štetna svojstva. To čeka svojih 30 godina upotrebe, da bi se saznalo...
mariopan mariopan 15:10 30.06.2014

Re: Bravo

srdjan.pajic
Mnogo puta sam se iznenadio kad sam pomislio isto, a onda ustanovio da sve to uredno postoji i radi se i u Srbiji. Za testiranje prisustva olova stvarno ne znam kakva je situacija, ali ne bi trebalo da bude bogzna kako težak problem, medjutim, znam da je olovo itekako korišćeno, baš kao i ovde u USA, i u ostatku sveta uostalom. Slična je situacija i sa azbestom, o čemu sam mislio da pišem sledeći put.

I za olovo i za azbest sam, igrom slučaja, baš ovih dana morala da iskopam gomilu podataka i tu si u pravu.

Azbest je prisutan mnogo više, jer se salonit ploče mogu i sada videti na kućama, garažama ili nus-prostorijama. Ljudi nemaju pojma koliko je to opasno i na koji način se postupa sa tim materijalima, nego su onako nepripremljeni, sa njima radili kao sa svakim drugim materijalom: bušili su ih bez zaštite za disajne organe, šrafili i razbijali (ako skidaju stare) bacanjem sa krova dole...uz gomilu prašine koju su udisali.

Stare salonitke se ljuspaju, izjedene vremenskim uslovima, i taj prah raznosi vetar svuda. Zato se moraju polivati vodom kada se skidaju i pažljivo se odlažu da se ne diže prašina, pogotovo da se ne udiše. I naravno, moraju se odvesti i uskladištiti na za to određeno mesto, za materijale koji su opasni, a to niko ne radi.
A sve to ne znaju obični ljudi koji to rade, koje neko dovede i plati da mu "sredi krov".

Aj čekaću taj blog da ne davim ovde.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:34 30.06.2014

Re: Bravo

mariopan
Ljudi nemaju pojma koliko je to opasno i na koji način se postupa sa tim materijalima, nego su onako nepripremljeni, sa njima radili kao sa svakim drugim materijalom: bušili su ih bez zaštite za disajne organe, šrafili i razbijali (ako skidaju stare) bacanjem sa krova dole...uz gomilu prašine koju su udisali.


Upravo je ovo razlog zbog kog sam uzeo da napišem tekst. I ja se sećam (a i dosta sam mator) da je azbest bio vrlo popularan materijal, baš kao i ovde, u USA. Jednom upotrebljen pretstavlja trajnu opasnost, i ne samo po vlasnika kuće i ukućane, nego po komšiluk, radnike gradske čistoće, djubrišta i odlaglališta, i na kraju korisnike sekundarnih sirovina. Identična stvar je i sa olovom. Takodje se sećam jako dobro, da je moj ćale, na primer, koristio olovne farbe za sve i svašta kad smo bili klinci. Pre 40 godina se zaista nije znalo koliko su te stvari opasne. A sad su one i dalje tu, u blizini svih nas, i jedini način da se smanji potencijalna opasnost je da ljudi znaju šta rade.

Nego, ček da te pitam, ja sam pišuči ovaj prvi tekst, pokušao da na internetu nadjem podatke za Srbiju, pre svega kakva je regulacija i do kada je bilo dozvoljeno korišćenje ovih materijala u izgradnji. I nisam imao sreće. Ajde, ako te ne mrzi, i ako si našla ove podatke, napiši u nekom komentaru, pa ću da to podignem gore u test bloga. I da te unapredim u koautora .
mariopan mariopan 19:56 30.06.2014

Re: Bravo

Ajde, ako te ne mrzi, i ako si našla ove podatke, napiši u nekom komentaru, pa ću da to podignem gore u test bloga. I da te unapredim u koautora .


Ne moraš, čekaj da nađem opet.
mariopan mariopan 20:09 30.06.2014

Re: Bravo

Prvo ovo o azbestozi, smrtonosnoj bolesti disajnih puteva.



Javnost još ne zna za „azbestozu“
Dok je široj javnosti kod nas bolest „azbestoza“ još nepoznata, o ozbiljnosti problema i posledicama udisanja azbestnih vlakana svetski mediji počeli su odavno da izveštavaju. O štetnosti eternita dovoljno je reći da je protiv upravnika kompanije “Eternit”, koja je bila proizvođač azbestnih ploča, pokrenut jedan od najvećih procesa u Evropi. Terete se da su odgovorni za smrt oko 2.800 ljudi. Naime, žrtve azbesta nisu samo bivši zaposleni i oni koji su se nalazili u blizini ovog pogona u Italiji, već i građani koji su u domove ugrađivali materijale proizvedene u ovoj fabrici.
mariopan mariopan 20:14 30.06.2014

Re: Bravo

http://www.vestinet.rs/srbija/u-oko-30-opstina-u-srbiji-koristi-se-vise-od-80-azbestnih-cevi-za-vodosnabdevanje
mariopan mariopan 20:19 30.06.2014

Re: Bravo

U Srbiji je azbest zabranjen tek 2011 godine.

Ovaj deo govori o načinu postupanja sa azbestnim pločama i sa hrvatskog sajta je

http://www.gradimo.hr/clanak/uklanjanje-azbestnih-pokrova/83622

Izvinjavaj, ne znam da lnkujem
mariopan mariopan 20:30 30.06.2014

Re: Bravo

http://www.euractiv.rs/odrzivi-razvoj/3578-zabranjeni-azbest-i-dalje-opasnost

Ovde imaš gotovo sve, kada pročitaš videćeš da je skoro sve obuhvaćeno.
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:31 01.07.2014

Re: Bravo

mariopan
http://www.euractiv.rs/odrzivi-razvoj/3578-zabranjeni-azbest-i-dalje-opasnost

Ovde imaš gotovo sve, kada pročitaš videćeš da je skoro sve obuhvaćeno.


E, hvala! Samo sad nemam više o čemu da pišem .
mariopan mariopan 06:23 01.07.2014

Re: Bravo

srdjan.pajic
mariopan
http://www.euractiv.rs/odrzivi-razvoj/3578-zabranjeni-azbest-i-dalje-opasnost

Ovde imaš gotovo sve, kada pročitaš videćeš da je skoro sve obuhvaćeno.


E, hvala! Samo sad nemam više o čemu da pišem .

Kako nemaš?

Pa znaš kada narod otvara i čita ove tekstove, samo kada im se nešto od toga sruči na glavu. Bolje da su obavešteni i da znaju bar nešto o tome?
Hansel Hansel 08:28 01.07.2014

Re: Bravo

Predrag Brajovic
Не знам зашто нам није успело да за толике године променимо овај пропис (можда и јесмо, ово је од пре три-четири године)...

Ех, ех, како да се стигне када се морао усвојити закон о правилном мимоилажењу на скијашким стазама! (Не знам како се тачно зове закон, али то му је тема, или једна од неколико.)
mariopan mariopan 08:49 01.07.2014

Re: Bravo

srdjan.pajic
mariopan
http://www.euractiv.rs/odrzivi-razvoj/3578-zabranjeni-azbest-i-dalje-opasnost

Ovde imaš gotovo sve, kada pročitaš videćeš da je skoro sve obuhvaćeno.


E, hvala! Samo sad nemam više o čemu da pišem .



Ja u frci oko pakovanja za put, ne da te nisam razumela nego je to za medalju.

Trčim do banke pa kad se vratim napisaću nešto.Izvinjavaj, nesporazum.
Hansel Hansel 11:34 01.07.2014

Re: Bravo

srdjan.pajic
E, hvala! Samo sad nemam više o čemu da pišem .

Буди мало проактиван -- пиши о пластичним цевима, колико су оне безбедне?

(Извини ако си писао, ја детаљно читање блога оставио за касније. )
mariopan mariopan 16:15 01.07.2014

Re: Bravo

Hansel
srdjan.pajic
E, hvala! Samo sad nemam više o čemu da pišem .

Буди мало проактиван -- пиши о пластичним цевима, колико су оне безбедне?

(Извини ако си писао, ја детаљно читање блога оставио за касније. )

Ubila sam čoveku blog
Nisam htela časna reč, samo ga nisam razumela.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:07 01.07.2014

Re: Bravo

mariopan
Hansel
srdjan.pajic
E, hvala! Samo sad nemam više o čemu da pišem .

Буди мало проактиван -- пиши о пластичним цевима, колико су оне безбедне?

(Извини ако си писао, ја детаљно читање блога оставио за касније. )

Ubila sam čoveku blog
Nisam htela časna reč, samo ga nisam razumela.


Neeee, bre, zajebavam se, mislim, ne pišem ovde doktorat, nego prepričavam pročitano i čuto (de mi je sad Juki, da mi kaže da li je ovo ispravno gramatički, a čini mi se da nije).
mariopan mariopan 08:31 02.07.2014

Re: Bravo

srdjan.pajic
Neeee, bre, zajebavam se, mislim, ne pišem ovde doktorat, nego prepričavam pročitano i čuto (de mi je sad Juki, da mi kaže da li je ovo ispravno gramatički, a čini mi se da nije).



Eh, a ja u frci oko puta da uradim šta sve moram oko kuće, sedam za komp samo kada imam puš pauzu i to nabrzaka.... i ne čitam šta piše nego brzeljam...shvatila sam šta si kazao gore (šta treba da uradim) - tek sutradan
mariopan mariopan 14:36 02.07.2014

Re: Bravo

srdjan.pajic
ne pišem ovde doktorat,

Dobro, evo da ja doktoriram. Ako je ono doktorat što je uradak ministra onda i ja da uradima očas posla bar jedan?

Moje interesovanje za azbest bilo je iz preke potrebe. Saznala mnogo toga što nisam ranije znala i mislim da bi trebalo mnogo bolje obavestiti ljude o štetnosti azbesta, načinima zaštite i opasnosti od oboljevanja.

Zato ću ipak nešto napisati o tome.
Mnogi ne otvaraju linkove pa ono što sam stavila gore kao izvore informacija možda niko ne pročita?

Unapred se izvinjavam što nisam stručnjak za tu oblast, i ja sam se informisala iz raznih izvora koji su dostupni na netu.
....
Izvor - BLIC

U opštini Čukarica 78 odsto vodovodnih cevi su azbest cementne, a najzastupljenije su u naseljima Sremčica, Velika Moštanica, Ostružnica, Umka i Železnik. Na Paliluli je zastupljenost cevi od ovog materijala 39 odsto, a najviše ih je u Krnjači, Kotežu, Ovči i Borči. U Surčinu ih je 41 odsto, a u starom delu Zemuna deset odsto manje. Najmanje ima u Starom gradu, Rakovici i Savskom vencu i to nekoliko stotina metara.

- Ove cevi ne utiču na kvalitet vode za piće, odnosno indirektno ne utiču na zdravlje korisnika. Voda nije u direktnom kontaktu sa azbest cementom zbog izolacije na cevima. Dokazano je da je opasan za udisanje, čemu mogu da budu izloženi radnici pri zameni, odnosno sečenju cevi - kažu u “Vodovodu”.
......


Vikipedija

Идентификација
Кристални хабитус влакнасти
Азбест (грч. Αμίαντος - негорљив) је природни минерал, сачињен од меканих свиленкастих влакана. Слабо проводи топлоту, не гори и не угљенише се, тако да је веома користан као изолатор топлоте и ватре.

Употреба
Азбест је слаб проводник топлоте, отпоран је на високе температуре, што значи да не гори и не угљенише се, тако да је веома користан као изолатор топлоте и ватре. Захваљујући тим особинама, уткан је у заштитну одећу ватрогасаца, а користи се и за израду облога за кочнице и квачила моторних возила, који услед трења постају веома топли. Котлови се често облажу азбестом да би се спречили ширење ватре и врелине.

Штетност
Може бити веома штетан по здравље, па се при коришћењу ствари које садрже азбест морају поштовати одређена упутства. Удисање азбестне прашине може да проузрокује азбестозу - плућну болест, или мезотелиом - галопирајући рак плућа, па је због тога у многим државама смањена или забрањена трговина Азбестом.

Појава у природи
Азбест се може јавити као бели, смеђи, плави и др. Добија се из азбестних стена, а највећи рудници се налазе у Канади, Русији, Кини, Италији и Јужној Африци.
....

mariopan mariopan 14:51 02.07.2014

Re: Bravo

U Srbiji postoji veliki broj kuća, garaža i nus-prostorija pokrivenih salonit pločama koje su stare, ljuspaju se i vetar raznosi sićušne čestice azbesta u okolinu. One mogu dospeti do pluća i tako izazvati bolest.

Zato je potrebno ukloniti salonit-azbestne ploče na način da se ne podiže prašina, što skoro niko od onih što rade sa tim pločama ne zna.

Najbolje je ako se za taj posao angažuju firme sa licencom za uklanjanje opasnog otpada, ali kako naš čovek nema uvek para to da plati, ili ne zna kome da se obrati često to rade sami, rade nestručno i izlažu i sebe i druge u okolini opasnosti da udahnu opasan materijal.







Pri uklanjanju je potrebno sve vreme polivati ploče vodom, da se spreči dizanje prašine, koristiti zaštitna odela i maske za disanje sa filterima koji sigurno ne mogu da propuste tako sitne čestice. Koristiti alat koji nema veliki broj obrtaja, znači nikako testere i bušilice na struju, već samo ručno uklanjanje.
Pažljivo postupati kada se spuštaju sa krova, ne bacati i ne razbijati ( da se ne usitni materijal) , zatim pakovati u zaštitnu plastičnu ambalažu pa odneti na deponiju koja je određena za opasne otpade.
Gde je to u Srbiji - ne znam.

I najzad, ako se osete neke promene u zdravstvenom pogledu obavezno reći lekaru kada i gde je bilo izlaganja azbestnoj prašini, makar to bilo i pre 20 godina. Odnosi se na ljude koji su radili u pogonima gde se koristio azbest, makar i kratkotrajno, bilo kad u njihovom životu.
nim_opet nim_opet 16:02 02.07.2014

Re: Bravo


U opštini Čukarica 78 odsto vodovodnih cevi su azbest cementne, a najzastupljenije su u naseljima Sremčica, Velika Moštanica, Ostružnica, Umka i Železnik. Na Paliluli je zastupljenost cevi od ovog materijala 39 odsto, a najviše ih je u Krnjači, Kotežu, Ovči i Borči. U Surčinu ih je 41 odsto, a u starom delu Zemuna deset odsto manje. Najmanje ima u Starom gradu, Rakovici i Savskom vencu i to nekoliko stotina metara.

- Ove cevi ne utiču na kvalitet vode za piće, odnosno indirektno ne utiču na zdravlje korisnika. Voda nije u direktnom kontaktu sa azbest cementom zbog izolacije na cevima. Dokazano je da je opasan za udisanje, čemu mogu da budu izloženi radnici pri zameni, odnosno sečenju cevi - kažu u “Vodovodu”.


Vrlo bitan deo - azbest u betonskim cevima ne utice na zdravlje. Cak i da dolazi u kontakt sa vodom, azbest je kancerogen udahnut, ali ne i progutan. Evo recimo WHO studije o azbestu u pijacoj vodi: http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/asbestos.pdf
mariopan mariopan 20:08 02.07.2014

Re: Bravo

nim_opet

U opštini Čukarica 78 odsto vodovodnih cevi su azbest cementne, a najzastupljenije su u naseljima Sremčica, Velika Moštanica, Ostružnica, Umka i Železnik. Na Paliluli je zastupljenost cevi od ovog materijala 39 odsto, a najviše ih je u Krnjači, Kotežu, Ovči i Borči. U Surčinu ih je 41 odsto, a u starom delu Zemuna deset odsto manje. Najmanje ima u Starom gradu, Rakovici i Savskom vencu i to nekoliko stotina metara.

- Ove cevi ne utiču na kvalitet vode za piće, odnosno indirektno ne utiču na zdravlje korisnika. Voda nije u direktnom kontaktu sa azbest cementom zbog izolacije na cevima. Dokazano je da je opasan za udisanje, čemu mogu da budu izloženi radnici pri zameni, odnosno sečenju cevi - kažu u “Vodovodu”.


Vrlo bitan deo - azbest u betonskim cevima ne utice na zdravlje. Cak i da dolazi u kontakt sa vodom, azbest je kancerogen udahnut, ali ne i progutan. Evo recimo WHO studije o azbestu u pijacoj vodi: http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/asbestos.pdf

Da, veoma bitan deo, zato sam i taj deo kopirala da narod ne paniči.

Pitanje o načinu kako azbest deluje na ljude, od osobe kojoj sam te podtake morala da iskopam bilo je i da li zrači pa je zato opasan (pokazuje koliko ljudi ne znaju o tome bez obzira na svoje obrazovanje)...Azbest je opasan ako se udahnu čestice zato što ima igličastu strukturu. Kada se te sićušne iglice zabodu u pluća one izazivaju upalne procese kao i svako drugo strano telo u plućima. Pošto nije moguće izbaciti ih one izazivaju sve veće upale, i na taj način dolazi do bolesti.

Zato je važno sprečiti prašinu (polivanjem vodom ili pažljivim rukovanjem ručnim alatom, maske za disanje i zaštitna odela).
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:28 02.07.2014

Re: Bravo

nim_opet (quotovano)

- Ove cevi ne utiču na kvalitet vode za piće, odnosno indirektno ne utiču na zdravlje korisnika. Voda nije u direktnom kontaktu sa azbest cementom zbog izolacije na cevima.


Ne razumem ovo, jel može neko objašnjenje? Kakve veze ima to šta je na cevima, ako materijal od kojeg su napravljene ili kojim su spojene cevi sadrži azbestna vlakna?

Šta se dešava sa azbestnim vlaknima u vodi, kad se voda osuši?

Inače, ovo prskanje azbestnog materijala koji se uklanja vodom pomaže samo ako materijal nije tretiran nekom zaštitom od vlage ili atmosferskih uticaja.
mariopan mariopan 20:51 02.07.2014

Re: Bravo

srdjan.pajic
Ne razumem ovo, jel može neko objašnjenje? Kakve veze ima to šta je na cevima, ako materijal od kojeg su napravljene ili kojim su spojene cevi sadrži azbestna vlakna?

Azbest je u betonu od koga su napravljene cevi, zato što azbest ojačava beton. Onda su te cevi iznutra izolovane drugim materijalom koji nije opasan i voda u cevima ne dolazi u dodir sa tim azbestom. Bar tako kažu naši stručnjaci.

Kada se ploče skidaju onda se i kvase, samo zbog toga da se prašina sa njih pokupi. Ako azbest nije u vazduhu i ne može da se udahne - to je sva korist od polivanja vodom.

Ne znam da se azbestne ploče premazuju nečim, ali i ako se premazuju dok su nove to sigurno otpadne posle 20 godina izlaganja vremenskim uticajima, sunce vetar mraz....i počnu da se ljušte i raspadaju - tada su opasne.

Vidi kako je celom površinom korodirala ova pokrivka od salonit ploča.To kad dune vetar rasejava čestice azbesta svuda po okolini.



zilikaka zilikaka 21:06 02.07.2014

Re: Bravo

E, nisam baš pažljivo sve pratila, al da znate, i kod nas se uskoro očekuje zabrana korišćenja tih ploča.
mariopan mariopan 21:19 02.07.2014

Re: Bravo

zilikaka
E, nisam baš pažljivo sve pratila, al da znate, i kod nas se uskoro očekuje zabrana korišćenja tih ploča.

Već su zabranjene, 2011 godine, samo bi trebalo i da ih svi uklone i skinu, a to malo ko radi jer ni ne znaju da je azbest u tim pločama, ni da je opasan,ni kako se bezbedno skidaju, ni zašto se kvase...
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:24 02.07.2014

Re: Bravo

zilikaka
E, nisam baš pažljivo sve pratila, al da znate, i kod nas se uskoro očekuje zabrana korišćenja tih ploča.


. Kuća u kojoj sam odrastao ima ovakvu prekrivku na krovu.

Inače, sa ove strane okeana, priča sa azbestom je posebno tužna, jer azbest je prvo bio zabranjen, tamo negde osamdesetih godina. Ali je stovarištima bilo dozvoljeno da prodaju sve što su do tada nataložili. Kako je azbest bio užasno popularan, tu se radilo o količinama materijala dovoljnim za snabdevanje svih gradjevinskih firmi deceniju posle zabrane. Onda je, ako se ne varam, u jednom trenutku izlobiran kongres, pa je zabrana čak bila i ukinuta. Da bi tek tamo negde devedesetih ponovo trajno uvedena. Zato danas, kad kupuješ i relativno novu kuću (15-20 godina staru), moraš da računaš na to da ima bar nešto od azbesta u njoj.
mariopan mariopan 21:41 02.07.2014

Re: Bravo

srdjan.pajic
Kuća u kojoj sam odrastao ima ovakvu prekrivku na krovu.


A pazi i tamo šta kupuješ.
Zašto sam ja tragala za tim podacima?
Sestrin sin pozvao majku iz Kanade. Pita ga majka kako napreduje renoviranje kupatila a on kaže da još nije gotovo.
Našli radnici u tavanici od kupatila čudan materijal koji se osipa. Prekinuli radove jer su posumnjali na azbest. Pokupili malo i poslali na analizu u neki njihov institut - i jeste azbest.
Ne treba ni da kažem koliko je sestra bila zabrinuta.
Tu kuću su kupili gotovu. Jako je lepa, ali eto, i u njoj ima materijala koji su se nekada koristili.

Može tavanica da se izoluje i nekim premazima, dovoljno je da se slepi ono što bi otpalo, ne mora da se sve uklanja, samo da se spreči osipanje i prah koji može da se udahne - kažu naši stručnjaci.
Koliko je to sigurno ne znam?

Koliko znam ovi moji će sve to da uklone - naravno, druga ekipa majstora koja to zna da radi.
To je Kanada, a kako je kod nas?
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:21 03.07.2014

Re: Bravo

Koliko znam ovi moji će sve to da uklone - naravno, druga ekipa majstora koja to zna da radi.
To je Kanada, a kako je kod nas?


Da, u pitanju je jako ozbiljan posao, koji rade kompanije specijalizovane samo za to. I skup u božju mater. Postoji ovde u USA čak i deo zakonske regulative koji odredjuje šta i kako sam vlasnik sme da uradi. Gledao sam (uživo) kad su radili asbestos abatement kod mene na kampusu, baš u našem engineering building-u, i znam da ja to nikad ne bih sam pokušao da uradim kod kuće. Ali, dobro, da ostavim to za sledeću epizodu, kad sam mislio da potkačimo azbest malo dublje, i eventualno radon.
zilikaka zilikaka 16:08 03.07.2014

Re: Bravo

Ali, dobro, da ostavim to za sledeću epizodu, kad sam mislio da potkačimo azbest malo dublje, i eventualno radon.


Znači, šlafrok za po kući
,

..a gosti ne mora da se izuvaju al bi dobro bilo da nazuju

49 41 49 41 17:58 03.07.2014

Re: Bravo


Појава у природи
Азбест се може јавити као бели, смеђи, плави и др. Добија се из азбестних стена, а највећи рудници се налазе у Канади, Русији, Кини, Италији и Јужној Африци.

Ziva iz termometara, aparata za merenje krvnog pritiska, mnogih mernih instrumenata.

Mi se igrali nekad sa sicusnim kuglicama zive iz razbijenog termometra po betonu.

Vracali se sa pecanja daleko van grada seoskom dzadom.
Umorni, prasnjavi, zedni - nalokali se hladne izvorske vode poored puta.
Posle, 100 metara od izvora; sedeli po stenama, citali tablu - Bio rudnik azbesta koji je zatvoren.

Lomili vlaknasto, staklenasto kamenje azbesta. Diskutovali jel nam ostalo jos 12 ili 15 km do kuca.

kick68 kick68 13:24 29.06.2014

Mislim

da smo bezbedni sto se olova tice, raspitala sam se, a kupujemo vodu za pice. Ostaje samo kuvanje/kupanje/pranje sudova, itd.
S nestrpljenjem ocekujem epizodu o visokonaponskim vodovima. Oni su mi ovde na oko petnaestak minuta hoda, ali se bez pardona gradi i naseljava tik oko njih, sto je meni van pameti.
Mnogo je sladak bebac sa slike:)
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:20 29.06.2014

Re: Mislim

Mnogo je sladak bebac sa slike:)


Hvala!
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 15:19 29.06.2014

Nema druge

Moram da pohvalim inspirativni tekst.
Jedva čekam nastavke.
Ko može neka šeruje tekst po svim bezolovnim mrežama.
jinks jinks 16:03 29.06.2014

Trol na temu US trzista nekretnina

Da li se, odnosno sta se promenilo u nacinu funkcionisanja US trzista nekretnina, njihovog kreditiranja i izdavanja hipoteka u odnosu na proslu Feni Me / Fredi Mek deceniju
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:20 29.06.2014

Re: Trol na temu US trzista nekretnina

jinks
Da li se, odnosno sta se promenilo u nacinu funkcionisanja US trzista nekretnina, njihovog kreditiranja i izdavanja hipoteka u odnosu na proslu Feni Me / Fredi Mek deceniju


Nisam pre kupovao kuću da bih ti odgovorio iz ličnog iskustva. Ali na osnovu napisa u medijima, i priče sa onima koji su to radili za vreme mutljavine, kao i onog kroz šta ja upravo prolazim, čini se da su se stvari prilično promenile, barem kad je u pitanju neka srednja klasa.

Kratko rečeno, zajmodavci su postali prilično striktini, da ne kažem nervozni, i kad procenjuju tvoju kreditnu sposobnost gledaju da prevrnu svaki kamen. Ja sam, na primer, kao samozaposleni, iz raznih razloga jako sumnjiv, i morao da sam da napišem gomile pisama underwriter-ima, sa detaljnim opisom svojih izvora prihoda, gotovo svake veće transakcije na bankovnim računima u posldnjih 3-6 meseci, sa sve kopijama čekova, poreklom, odredištem, itd. Da ne pominjem da ti recimo gledaju poreska dokumenta iz poslednje 3-5 godina do najsitnijih crevaca, nedajbože da si tu nešto smuvao, ili makar samo pogrešio. To ide čak do fanatičnih razmera, na primer, moja supruga je vlasnik stančića u gradu u kome živimo, za koji su joj, pored brda dokumentacije, tražili, pajz sad - da pokaže da uredno plaća doprinose savetu stanara (home owner association)!

Mislim, sve je to razradjen biznis i teče glatko i brzo, ali definitivno su prošla ona vremena kad je svaka džudža mogla preko noći da dobije kredit. Plus su uveli kao gotovo obavezan poveći downpayment, ili ako nemaš dovoljno za to, onda moraš da kupuješ osiguranje zajma. Uglavnom čini se da su ljudi oprezniji, barem meni tako izgleda.
jinks jinks 16:29 29.06.2014

Re: Trol na temu US trzista nekretnina

Je l' cene nekrenina rastu, stagniraju. Sta je, takodje, sa kamatama, kako se menjaju zadnjih godina
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:35 29.06.2014

Re: Trol na temu US trzista nekretnina

jinks
Je l' cene nekrenina rastu, stagniraju. Sta je, takodje, sa kamatama, kako se menjaju zadnjih godina


Uh, to je teško reći. Ogromna zemlja, sa velikim razlikama. Ovde gde ja živim, Kolorado dakle, cene uglavnom rastu. Kamate u vremenu, kako-tako, ustvari evo vidi i sam ovde: LINK.

Ovo sam ja pratio kad je trebalo da odlučim kada da zaključam kamatu.



jinks jinks 16:44 29.06.2014

Re: Trol na temu US trzista nekretnina

Bas skoro bila analiza veze kamate/cene, na primer, nekretnina. Kazu kad kamate padaju (sto se obicno desava prvo) cene posledicno krecu da rastu. I valjda i obratno.

Otprilike kao i na grafikonu gde kamate padaju, a cene rastu, kako kazes.
G.Cross G.Cross 21:32 29.06.2014

Uzivaj u zdravlju

Shvativši ozbiljno posao izbora i kupovine svog prvog doma,


Prvo, hvala sto delis sa nama tako vazan i intiman trenutak.
Ti to sve zavijas u diskusiju olovo, ovo , ono kao naucna diskusija ali...
Ono sto je najvaznije ti imas DOM !!! To je tako divno.

ja sam svoj prvi zasluzio sa 38 godina. Kakav osecaj !


I kako ptice pevaju ujutru kad se budis u svojoj kuci, nista se ne poredi sa time.

Svaka cast majstore !
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:14 30.06.2014

Re: Uzivaj u zdravlju

Kroz
Prvo, hvala sto delis sa nama tako vazan i intiman trenutak.
Ti to sve zavijas u diskusiju olovo, ovo , ono kao naucna diskusija ali...
Ono sto je najvaznije ti imas DOM !!! To je tako divno.



Eeee, voleo bih da je tako. Zapravo smo trenutno i dalje podstanari, već 14 godina, ali neko vreme radimo na trajnom rešavanju stambenog pitanja, pa sam se malo uputio u problematiku.

Ovo što kaže moj komša, Bauer, dole, bih mogao da potpišem, nove kuće uglavnom ne pate ni od jednog od ovih problema, čak se i radon sad rešava konstrukcijom kuća umesto pumpama. Medjutim, koliko para, toliko muzike. Ovde gde bih ja voleo da živim, nova gradnja je beslovesno skupa. A i da se ne foliramo, ja volim pomalo da majstorišem...
bauer. bauer. 00:46 30.06.2014

Novogradnja

Ja ti negde rekoh, Komso, da je novogradnja najsigurniji izbor. Ili barem kuce, ne starije od desetak godina. Stare kuce je potrebno ogoliti do kostura, ojacati gde je potrebno i ponovo dovesti u zavrsno stanje. Da bi se to isplatilo na duze staze, takva kuca bi moralo da se nalazi na nekoj zescoj lokaciji.

Kako god, trebalo bi da uplatis solidno, sveobuhvatno, osiguranje, sto ce, ionako, zajmodavac od tebe zahtevati. To ce ti dati kakav-takav mir u dusi :)
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:18 30.06.2014

Re: Novogradnja

Kako god, trebalo bi da uplatis solidno, sveobuhvatno, osiguranje, sto ce, ionako, zajmodavac od tebe zahtevati. To ce ti dati kakav-takav mir u dusi :)


Da, zajmodavac zahteva osiguranje u visini replacement vrednosti kuće, barem kod konvencionalnih kredita. Medjutim, osiguravajući biznis je posebna mutljavina, kao što sigurno znaš, i nikad ne možeš da sa sigurnošću da kažeš da si bezbedan i da duši mira daš. Mi sad moramo da imamo i obavezno osiguranje od poplava, ako je kuća na plavnoj ravni, i to košta praktično koliko i obično osiguranje. Zato smo, izmedju ostalog, u potrazi za kućom svoju pažnju usmerili na susednu dolinu, koja prošle godine nije bila poplavljena.
49 41 49 41 00:55 30.06.2014

Use i u svoje kljuse

pokusao da te kontaktiram preko Skype ili tel.

No answer!

hteo da ti "nabacim", par smernica; kako ne "hraniti" debele bankare i zidati im dodatne prostorije njihovih banaka - preko sopstvenih ledja.

isto mislim o insurance company

WORLD WIDE.

Contact has not accepted! Said on skype.

hajkula1 hajkula1 01:29 30.06.2014

Re: Use i u svoje kljuse

49 41
pokusao da te kontaktiram preko Skype ili tel.

No answer!

hteo da ti "nabacim", par smernica; kako ne "hraniti" debele bankare i zidati im dodatne prostorije njihovih banaka - preko sopstvenih ledja.

isto mislim o insurance company

WORLD WIDE.

Contact has not accepted! Said on skype.



Aj podeli sa nama.

Deci pričam, bolje da štede da bi kupili, nego da se zadužuju, narčito ne kod bankstera.

srdjan.pajic srdjan.pajic 01:35 30.06.2014

Re: Use i u svoje kljuse

49 41
pokusao da te kontaktiram preko Skype ili tel.

No answer!

hteo da ti "nabacim", par smernica; kako ne "hraniti" debele bankare i zidati im dodatne prostorije njihovih banaka - preko sopstvenih ledja.




To je tek posebna tema, mada verovatno nije toliko interesantna za ljude sa druge strane okeana. Ali ako hoćeš da pišeš o tome, kod mene na blogu ima uvek mesta. Naravno da si u pravu, ima tu puno fazona, neke sam i sam pohvatao. Generalno, svako gleda da na tebi što više zaradi, ali ako imaš dobru kreditnu istoriju, uz malo takmičenja izmedju lendera, i igranja pokera sa njima, možeš relativno dobro da prodješ.

Sorry za skajp, slabo ga koristim, ali ubedjen sam da si mi ti medju kontaktima.
49 41 49 41 14:23 30.06.2014

Re: Use i u svoje kljuse

hajkula1
49 41
pokusao da te kontaktiram preko Skype ili tel.

No answer!

hteo da ti "nabacim", par smernica; kako ne "hraniti" debele bankare i zidati im dodatne prostorije njihovih banaka - preko sopstvenih ledja.

isto mislim o insurance company

WORLD WIDE.

Contact has not accepted! Said on skype.



Aj podeli sa nama.

Deci pričam, bolje da štede da bi kupili, nego da se zadužuju, narčito ne kod bankstera.



kako majke ti, da podelim sa tobom ?!?

Ne mogu sa ove dve u kuci, pored njihovih "zivih" - "zdravih" ociju i usiju.

Otac je nekad pitao majku, jesi li "otisla po smrt" - pa te nije bilo par sati?!?

Zena ode po mleko nekih 300-500 m; - autom, naravno.
Kad dodje posle tri sata, ja je pitam
- Toliko trajala muza krave ?!?

Majka prepricavala svekrove price
- Popadijo, gde su pare?!?

Nema para Pope! Raacuni su ti svi tu u kuci!
princi princi 09:53 30.06.2014

Kud krenu od olova, čoveče...

Gledaj prvo radon i azbest. Onda da ti nije kuća napravljena na nekom ex borrow pitu. U Koloradu ne bi trebalo da imaš frke sa sinkholes.

Mold, moisture, to je već posebna nauka. Basement, svetlo, sa water tightness nemoj da te foliraju ovi šatro tehnolozi i arhitekti (a u stvari trgovački putnici, snake oil traders) sa tim raznoraznim premazima, uradi to proper, ima nekoliko šema koje možeš da koristiš za zaštitu od podzemnih voda.

Sine, kad pomislim, super je imati veliku kuću, ali velika robija.
mariopan mariopan 10:43 30.06.2014

Re: Kud krenu od olova, čoveče...

princi
Sine, kad pomislim, super je imati veliku kuću, ali velika robija.

I velika rupa u novčaniku, zauvek.
princi princi 10:54 30.06.2014

Re: Kud krenu od olova, čoveče...

Da, da, to je isto veliki trip, kao i školovanje. Mediji, država, banke, svi te pumpaju kako je važno imati što veća kola, što veću kuću, da je važno da ti dete ide u što skuplju školu (inače će umreti od gladi, a i ti s njim)... Hrane ti pohlepu, strah, i onda svi zajedno benefituju od toga. Jbg, tako zapošljavaš ljude, obogućavaš ekonomiji da raste, nekom drugom da živi, radi, jede... dobra stvar kod Amerike je da imaš pregršt izbora lifestyleova na ponudi, pa možeš da biraš šta ti više odgovara, da li da pušiš te fore, ili se jednostavno preseliš u Portland, :).
srdjan.pajic srdjan.pajic 14:12 30.06.2014

Re: Kud krenu od olova, čoveče...

princi
Gledaj prvo radon i azbest.



Ustvari sam od olova krenuo, jer, kao što rekoh gore, moram da farbam prag u kući u kojoj stanujem, i po svoj prilici je neka od prethodnih farbi olovna. Radon i azbest su sranje, a pogotovu je sa azbestom mutna voda i mrak. Takodje, čini mi se da je za ljude koji žive u Srbiji, od svih ovih materijala, pored azbesta, najveća verovatnoća je da će imati olovo negde u svom domaćinstvu.

Ovo sa zastrašivanjem stanovništva, imaš dva ekstremuma, ljudi ili ne znaju ništa (niti ih interesuje) ili su totalni fanatici, i onda idu da žive u Portland. I onda imaš puno (nas) izmedju, koji bi da se upoznaju sa problemom, da nauče šta i kako, prosto da paze. Što je najcrnje, ni kupovina nove moderne kuće, ne može da te zašiti od tih sranja, jer po svoj prilici već sledeća kuća do, i to možda nekakav landmark, je napravljena sa azbestnom izolacijom ili popcorn ceilingom, koju će onda tvoj komšija nekom prilikom sam da iščupa i verovatno zavrljači na obično djubre.

Medjutim, polazim sa stanovišta da ako već imaš kuću u kojoj potencijalno postoji po zdravlje opasan detalj (na primer, kažu da u USA postoji preko 30 miliona kuća u kojima je korišćen azbest za ovo ili ono), treba da znaš šta i kako sa tim da postupaš. To je posao i odgovornost vlasnika, prema sebi i svojoj porodici pre svega, a onda i prema ostalima.
49 41 49 41 14:30 30.06.2014

Re: Kud krenu od olova, čoveče...

mariopan
princi
Sine, kad pomislim, super je imati veliku kuću, ali velika robija.

I velika rupa u novčaniku, zauvek.


Moji dedovi su govorili
-Kuca, vreca bez dna.

Kupujes kucu od nekoga?

Prvo ga pitaj: Jel' sam pravio ili je nasledio?
Ako je ovo drugo, mozes se pravo izcenjkati.

Ono prvo - nikako!
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:05 30.06.2014

Re: Kud krenu od olova, čoveče...

Gledaj prvo radon i azbest. Onda da ti nije kuća napravljena na nekom ex borrow pitu. U Koloradu ne bi trebalo da imaš frke sa sinkholes.


Nemamo sinkholes, ovde je lokalna osobenost expansion soils. Pa se kuće grade u skladu sa tim, ali i biznis udaranja šipova i jack-ovanje temelja starih kuća je u velikom procvatu.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 11:27 30.06.2014

Injao

Al` ste porasli!

jednatanja jednatanja 14:34 30.06.2014

Re: Injao

Još jedna pohvala za bebca, pravite slatku decu, samo napred. :)

Teško je porediti US - Europe gradnju, ali dobro je napomenuti ove ekološke stvari za zainteresovane. U Vojvodini jeste najveći problem voda u nekim opštinama, i takođe su kuće toliko stare, da se zaista ne isplati kupovati, jer ćeš isto toliko potrošiti u renoviranju. U Americi su kuće uglavnom nove i brzo sagrađene, tako da je pitanje da li vredi graditi svoju, kad bi je "contractors" izgradili onako kako su gradili onu komšijinu pre 10 ili 20 godina. U Nemačkoj je cena kuća takva da nemam pojma kako održavaju takve cene, znači pola miliona za malo noviju kuću, ništa specijalno, 160m2. U svakom slučaju, srećno. Moj savet, pogotovo što imaš malo dete, da staviš drveni pod sa ponekom prostirkom gde se dete igra, ili podno grejanje+keramiku. Mi smo stavili laminat i zažalili, posle ga je teško menjati.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:00 30.06.2014

Re: Injao

U Americi su kuće uglavnom nove i brzo sagrađene, tako da je pitanje da li vredi graditi svoju, kad bi je "contractors" izgradili onako kako su gradili onu komšijinu pre 10 ili 20 godina.


Po meni, ko god je u prilici (ima love na bacanje, ili živi u nekoj zabiti u istočnom Teksasu, gde je zemljište jeftino) trebalo bi da kupi novu gradnju. Medjutim, gde god je mesto atraktivnije za život, iz bilo kog razloga, cene samog zemljišta su visoke, tako da izgradnja nove kuće bude prilično skupa. U mom gradu se, na primer, kuće redovno kupuju samo zbog zemljišta ispod. I onda ih smlate buldožerom, pa naprave vile, i time dodatno podignu cene zemljišta i kuća svuda okolo.

Takodje, treba imati u vidu da se sa ove strane okeana kuće ne kupuju sa idejom da se u njima živi ceo život. Pogotovu kod prve kuće nema naročitog smisla uložiti sve do poslednje pare i kupiti kuću iz snova. Nego, uzmeš nešto srednje žalosno, ali na dobrom mestu, otplaćuješ kredit desetak godina, usput je malo okrpiš (na primer, promeniš joj spoljne obloge (sidings), ili dodaš solarne panele, ili peć visoke efikasnosti, to su stvari koje ladno dižu vrednost kuća dosta više nego što u to uložiš), i onda ih tapneš. Pa od tako generisanog keša kupiš nešto što je bliže onom što smatraš idealnim za sebe.



srdjan.pajic srdjan.pajic 15:45 30.06.2014

Re: Injao

dusanovaiivanovamama
Al` ste porasli!



Hvala! Mala Kaćastrofa radi kao google translator: razume na srpskom, a odgovara na engleskom.
49 41 49 41 17:18 30.06.2014

Time is money

You loosing time or money - no third solution.

Preko 100 god stara, druga u ulici; od postojecih 19.
Grad stalno insistira, da asfaltiraju ulicu - digne harac. Niko nece.
Sledeca ulica, neasfatirana - samo 4 kuce.
Kako kose travu; na 2, 3, ... acre ?!? Nek im je bog na ispomoc.

Rotirajuci ventilator, sa timerom - stvaranjem negativnih jona u vazduhu; za "ubijanje" pozitivnih jona, radona u vazduhu nastalim od elektronskog zracenja TV-a, ostale elektronike.

Smoke detektori, sa registracijom radona; svuda od podruma, do tavana.

Kolko se secam, tvoja zena zna sta je cordless drill i zna da ga drzi.
Moja hanuma, to koristi kao cekic kad zabija debele eksere u drvene ramove od originalnog mahagonija na prozorima.

Zamalo da i ona doktorira, pa doktorirala; samo na jednom detetu - zenskom.





srdjan.pajic srdjan.pajic 18:07 30.06.2014

Re: Time is money

Kolko se secam, tvoja zena zna sta je cordless drill i zna da ga drzi.


Ćuti bre, to mi nije bila žena!
49 41 49 41 18:59 30.06.2014

Re: Time is money

srdjan.pajic
Kolko se secam, tvoja zena zna sta je cordless drill i zna da ga drzi.


Ćuti bre, to mi nije bila žena!

Brisi komentar, jel' smo u doba Nusica - Balkanskog spijuna; spreaded - WOLRD WIDE

Moja Fata, cim izadjem na verandu; zabulji u laptop da vidi sta citam, onako u prolazu.

Sto se smeskas NEPOZNATIM LJUDIMA NA BLOGU!
To je opasno!

A, mene boli C(h)os(h)e - donje!

Nisam ja krkan - da se palim na tastu i zenu; i najebem se mater blogerima.
nim_opet nim_opet 18:19 30.06.2014

Ehm

Lepa ideja bloga, ali mi malo lici na B92 vesti koje oni ripuju sa recimo Haffington posta, pa pricaju o tome kako fluorisannje vode moze da bude opasno za potrosace (kojeg u Americi ponegde i ima, ali u Srbiji ne). Podaci o olovnim farbama su specificno validni za Ameriku - u Francuskoj je olovna farba zabranjena 1909-te, cini mi se negde pre Drugog svetskog i u ostatku zapadne Evrope, u Kraljevini Jugoslaviji 1931-ve. Cisto da se ne ispostavi da delimo savete koji su vrlo specificni za jednu lokaciju, ili da ih barem specificiramo na pocetku.

edit: bog da me ubije ako znam kako je ispala "Hugoslavija".
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:42 30.06.2014

Re: Ehm

nim_opet
Lepa ideja bloga, ali mi malo lici na B92 vesti koje oni ripuju sa recimo Haffington posta, pa pricaju o tome kako fluorisannje vode moze da bude opasno za potrosace (kojeg u Americi ponegde i ima, ali u Srbiji ne). Podaci o olovnim farbama su specificno validni za Ameriku - u Francuskoj je olovna farba zabranjena 1909-te, cini mi se negde pre Drugog svetskog i u ostatku zapadne Evrope, u Kraljevini Hugoslaviji 1931-ve. Cisto da se ne ispostavi da delimo savete koji su vrlo specificni za jednu lokaciju, ili da ih barem specificiramo na pocetku.


Hvala na komentaru. Tekst je opšteg karaktera, jer, kao što napisah, ovaj problem je sveprisutan. Na primer, zabrane korišćenja olovnih boja u domaćinstvima su u razvijenom svetu donošene u periodu od skoro 80 godina. Recimo, u UK je to bilo tek 1992. Upotreba olova u bojama za eksterijere u Jugoslaviji nikad nije bila zabranjena, u vodoinstalacionim cevima, takodje nikad, ili barem ja nisam mogao da nadjem podatak o tome. A nije čak ni toliko bitno kada su boje zabranjene, možeš biti siguran da su ih ljudi svejedno koristili ako su bile dostupne, pogotovu tamo gde nikad nije postojao sistem obaveznih inspekcija, a i ako je postojao, najverovatnije je da nisu ispitivali poreklo i sadržaj upotrebljene farbe.

U svakom slučaju, vrlo je moguće da je u Srbiji ovo najmanji od svih problema, što je svakako dobro.
49 41 49 41 19:34 30.06.2014

Re: Ehm

srdjan.pajic
nim_opet
Lepa ideja bloga, ali mi malo lici na B92 vesti koje oni ripuju sa recimo Haffington posta, pa pricaju o tome kako fluorisannje vode moze da bude opasno za potrosace (kojeg u Americi ponegde i ima, ali u Srbiji ne). Podaci o olovnim farbama su specificno validni za Ameriku - u Francuskoj je olovna farba zabranjena 1909-te, cini mi se negde pre Drugog svetskog i u ostatku zapadne Evrope, u Kraljevini Hugoslaviji 1931-ve. Cisto da se ne ispostavi da delimo savete koji su vrlo specificni za jednu lokaciju, ili da ih barem specificiramo na pocetku.


Hvala na komentaru. Tekst je opšteg karaktera, jer, kao što napisah, ovaj problem je sveprisutan. Na primer, zabrane korišćenja olovnih boja u domaćinstvima su u razvijenom svetu donošene u periodu od skoro 80 godina. Recimo, u UK je to bilo tek 1992. Upotreba olova u bojama za eksterijere u Jugoslaviji nikad nije bila zabranjena, u vodoinstalacionim cevima, takodje nikad, ili barem ja nisam mogao da nadjem podatak o tome. A nije čak ni toliko bitno kada su boje zabranjene, možeš biti siguran da su ih ljudi svejedno koristili ako su bile dostupne, pogotovu tamo gde nikad nije postojao sistem obaveznih inspekcija, a i ako je postojao, najverovatnije je da nisu ispitivali poreklo i sadržaj upotrebljene farbe.

U svakom slučaju, vrlo je moguće da je u Srbiji ovo najmanji od svih problema, što je svakako dobro.


Staklasta struktura - gledj na svoj grncariji je uradjena na bazi olovnih oksida-otrovna.

Ja sam zatekao sijaset posuda, cupova, zdela; u kome se pekla i kuvala hrana kod dede i babe.

U Mexiku je jos uvek proizvode i po Texasu je ima svuda u prodaji.
Ako vidim gledjosanu posudu za hleb, kuvanje - nikad je ne kupujem.

Aluminijsko posudje, davno ne koristim; koje smonekad masovno koristili. Loncice, serpe, tanjire.

Teflon tiganje,serpe; cini mi se da su vec zabranjeni u Evropi u uvozu i prozvodnji?!?

Siporex, pregradni zidovi; u mom poslednjem stanu na balkanu bili uradjeni.
Vrlo radioaktivni

Teflon i siporex - patentirani na Novom kontinentu; posle 10-15 god. ustanovljeno da mogu biti vrlo stetni po zdravlje - nepreporucljivi.

E.T.C.-a

Plavi kamenac, proizveden na bazi bakarnih oksida; masovno se upotrebljavao u vinogradarstvu.

Ko mrtav ko ziv - na auto putu, u kuci, al' od ifarkta,
Ol' od textanja masinovodje u Kaliforniji, koju godinu unazad - proleti kroz crveno i ubije 80 neduznih ljudi putnika iza sebe.
nim_opet nim_opet 21:50 30.06.2014

Re: Ehm

Ako cemo po relativnoj smrtnosti, nije bas ko mrtav ko ziv :)

Prema uzroku smrtnosti, sve ovo je minorno u poredjenju sa kardiovaskularnim bolestima (vise od polovine smrti u Srbiji izazvanih istima). Posle cega istina dolaze tumori, oko cetvrtine, samo sto su tumori, zbog produzenog zivotnog veka dosta ocekivani (tj. bolesti srca su direktan produkt ishrane/fizicke aktivnosti/stresa); tumori su sto endogeni, sto normalni proizvod starenja celija - ne mozes DNK da drzis neostecenom 80 godina. Trovanje (sto olovom, sto mnogim drugim metalima) nije uzrok ni jednog ni drugog.

Manje vise su odnosi isti po razvijenom i srednje razvijenom svetu (malo izmenjeno medju mediterancima - em jedu dobro, em piju vinu, em im srce zdravo....prosto mi dodje da se nerviram). U zemljama sa niskim dohotkom uzroci su znacajno drugaciji i odslikavaju mnogo vise zaraznih bolesti (i naravno i dalje gladi), nego bilo cega drugog.

Naravno da ne mislim da svi treba da jedemo olovo, udisemo ga itd, ali da je mnogo verovatnije da cemo umreti od drugih stvari nego od trovanja teskim metalima, radijacije iz gradjevinskih materijala itd.
49 41 49 41 00:00 01.07.2014

Re: Ehm

nim_opet
Ako cemo po relativnoj smrtnosti, nije bas ko mrtav ko ziv :)

Prema uzroku smrtnosti, sve ovo je minorno u poredjenju sa kardiovaskularnim bolestima (vise od polovine smrti u Srbiji izazvanih istima). Posle cega istina dolaze tumori, oko cetvrtine, samo sto su tumori, zbog produzenog zivotnog veka dosta ocekivani (tj. bolesti srca su direktan produkt ishrane/fizicke aktivnosti/stresa); tumori su sto endogeni, sto normalni proizvod starenja celija - ne mozes DNK da drzis neostecenom 80 godina. Trovanje (sto olovom, sto mnogim drugim metalima) nije uzrok ni jednog ni drugog.

Manje vise su odnosi isti po razvijenom i srednje razvijenom svetu (malo izmenjeno medju mediterancima - em jedu dobro, em piju vinu, em im srce zdravo....prosto mi dodje da se nerviram). U zemljama sa niskim dohotkom uzroci su znacajno drugaciji i odslikavaju mnogo vise zaraznih bolesti (i naravno i dalje gladi), nego bilo cega drugog.

Naravno da ne mislim da svi treba da jedemo olovo, udisemo ga itd, ali da je mnogo verovatnije da cemo umreti od drugih stvari nego od trovanja teskim metalima, radijacije iz gradjevinskih materijala itd.


Slazem sa sa svim!

Mediteranska ishrana, bilo cija, fizicka aktivnost,.
Ocu da svisnem zbog njihove klime.

Majka mi je pricala, deda je umeo da ti vecera; komad belog hleba, komadic sira i casu crnog vina.
Grozd grozdja i komad sira.

Najvise ljudi je umrlo od olova u obliku kugle; nekad i dan danas.

Prijatelj zivi godinu - dve u Emiratima; ne moze da se nacudi, kako je sve to debelo. Svi uzrasti i polovi.

Objasnjavam mu da je kod mene isto. Ali od kraja do kraja.
U prodavnicama oko mene, vecina debelih; 10 km dalje gde usput svracam - nijedno.

Genetika da radi radi, nacin zivota i ishrane - isto. Fizicka aktivnost, takodje.
49 41 49 41 01:07 01.07.2014

First time home bayer

Imas pravo - beneficiju do $ 12.000 odbitka taxe, ukoliko zivis u kuci

- Primary residence; not investment.



U ovom tvom Srezu, izmedju 3600 takvih...

Neko nije srezu platio taksu, neko nije platio 3 meseca ratu kredita, neko umro, ...
neko se razveo - ja necu placati VISE KUCU.

Banke sve to znaju, pa im se "posreci" - da istu kucu prodaju 3 X u nekom periodu.
Prodavci kola isti princip. Ne platis ratu, odnese ti ga nocu - dok ti spavas.

Sorka, banka, REO, Osiguravajuce agencije.

Sve opcije su ti na stolu, nijedno od njih nece ti reci; sta je najbolje za tebe.
Sve ti "preporucuju", sta je najbolje za njih.

Otvoris WEB - svog countuja. Deliqvent TAXES. Aukcija 2 x god. JUL-AVG, OKT - NOV.

Otvaras redom WEB - banaka. Rubrika REO - Bank owned houses. Listas, dok ti oci ne ispadnu.

Trcis kod svog Real estates agenta. Banke ne prodaju kuce po zakonu - nisu ovlascenje, samo kapital.
REO - prodaje u ime banaka.

Vazno, je da imas informaciju; koliko je prethodni kupac ostao duzan banci.
Banka i REO pokusavaju; da ti dignu cenu u odnosu na dug banci - da podele pare.
Treba biti "zilav"- ne nasesti na njihove sorke.

Ovo ti je vrlo vazno, za "zdravo stanovanje"!

"Braca" - te zacas gurnu u besane noci, na ulicu sa malim detetom; kao meni nekad - nekoliko puta.


Imas i bezbolniju - precicu.
Trcis kod tasta i taste; sa njihovim unukom.

-Vidite ovo vase slatko unuce! Da njegovog oca ne hebu banke, insurance company, REO - agenty, ...

Sve babe i dede - wolrd wide; "padaju" na unuke.
Njima i ne trebaju vise pare - trebaju im unuci!
Oni udju pinku za unuce, a ti njima placas mesecno.

Ne hranis bankare, agente i trpas im bonuse u dzep - vec svoje dete.
ivana23 ivana23 14:18 01.07.2014

***

Soljice za kafu, caj....


zilikaka zilikaka 20:05 01.07.2014

78

Znaš šta meni nije jasno?

Pričaš o olovu, posebno o olovnim bojama i kažeš da su zabranjene od 1978.

Znači, posle te godine više nije moglo njima da se farba.
Sad je 2014. To je dakle bar pune 33 godine.

U iole pristojno održavanoj kući, tu je moralo proći preko nekoliko farbanja, a vrlo verovatno da je morao da se skine onaj stari sloj boje, jer ne možeš ga nanositi do besvesti. Da l su šmirglali il palili, tebi isto dođe. Dakle, taman i da zagrebep farbu, teško da ćeš ispod naići na onu na bazi olova.

To ako smatraš da je vrlo bitna stvar da nema olovne farbe:)

...a čekam da počneš da pišeš o buđi.
Da čujem kakvu su ti bajku za skupe pare prodali.
49 41 49 41 21:45 01.07.2014

Re: 78

zilikaka
Znaš šta meni nije jasno?

Pričaš o olovu, posebno o olovnim bojama i kažeš da su zabranjene od 1978.

Znači, posle te godine više nije moglo njima da se farba.
Sad je 2014. To je dakle bar pune 33 godine.

U iole pristojno održavanoj kući, tu je moralo proći preko nekoliko farbanja, a vrlo verovatno da je morao da se skine onaj stari sloj boje, jer ne možeš ga nanositi do besvesti. Da l su šmirglali il palili, tebi isto dođe. Dakle, taman i da zagrebep farbu, teško da ćeš ispod naići na onu na bazi olova.

To ako smatraš da je vrlo bitna stvar da nema olovne farbe:)

...a čekam da počneš da pišeš o buđi.
Da čujem kakvu su ti bajku za skupe pare prodali.




Ostava za peskire na ulazu u kupatilo izmedju dve spavace sobe.

bila 4 sloja farbe. Pink, bela, rezedo, svetlo plava.
Dal' se hvalim?!?
- Ni slucajno!

Usi su mi pune od komentara, "inspektora" kucnih (zene i kcerke) ko to radi, resio si da kuca izgleda kao brvnara.Kako si znao matematicki da izracunas stepenice koje si isekao za sprat i podrum.
Zeno vidi komsija sto je srusio ovaj zid i uklonio vrata, ovo sto je napravio je evropski stil.
Ove stepenice, ovo neces videti kod nas - to ti je evropski stil!

Mars svi u P.M. - nisam vas ni zvao, jos manje da slusam komentare.

Eto posledica, kad se "druzis" sa nekima na blogu.
Postanes i kakav nisi.






zilikaka zilikaka 22:19 01.07.2014

Re: 78

Mars svi u P.M. - nisam vas ni zvao, jos manje da slusam komentare.

Eto posledica, kad se "druzis" sa nekima na blogu.
Postanes i kakav nisi.


Čekaj, se ti to duriš, il sam ja pogrešno skapirala?

Oma da ti kažem da nećem da se svađam.

U zdravlje!
Hansel Hansel 00:08 02.07.2014

Re: 78

Oma da ti kažem da nećem da se svađam.

Мис'им да си погрешно схватила.
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:22 02.07.2014

Re: 78

4941, mojne mi štrecaš goste na blogu! .

Zili, nije mislio na tebe.
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:08 02.07.2014

Re: 78

zilikaka
Znaš šta meni nije jasno?

Pričaš o olovu, posebno o olovnim bojama i kažeš da su zabranjene od 1978.

Znači, posle te godine više nije moglo njima da se farba.
Sad je 2014. To je dakle bar pune 33 godine.

U iole pristojno održavanoj kući, tu je moralo proći preko nekoliko farbanja, a vrlo verovatno da je morao da se skine onaj stari sloj boje, jer ne možeš ga nanositi do besvesti. Da l su šmirglali il palili, tebi isto dođe. Dakle, taman i da zagrebep farbu, teško da ćeš ispod naići na onu na bazi olova.


Super komentar!

Prvo, jesu zabranjene '78, (da ne bude opet zabune - ovde u USA, na nekim mestima su zabranjene mnogo ranije, a na drugim mnogo kasnije). I tačno je da ako je vlasnik redovno održavao kuću koju kupuješ, onda je sloj olovne farbe lepo zaptiven ispod nekoliko slojeva novije boje, i miran si. Sve dok ga i ti redovno zafarbavaš (ne daš mu da krene da se ljušti), ili dok ne rešiš da se otarasiš te inkriminisane drvenarije.

Medjutim, otkud znaš da je prethodni vlasnik to radio? Svaki vlasnik će tvrditi da jeste, a prisustvo olovne boje ne može da se utvrdi vizuelno, samo semplovanjem i laboratorijskom analizom. I ono što je tu stvarno sranje je ako je prethodni vlasnik pokušao da, pred prodaju, ukloni tu farbu, da bi picnuo drvenariju novim slojem. I to je uradio onako, naški - špahtlicu u ruke, kapu od novina na glavu i struži. U tom sličaju je ta kuća bukvalno uništena. Elem, kao što rekoh, struganje, ako nije uradjeno kako treba, uz prethodno dihtovanje prostorija, i upotrebu usisivača sa HEPA filtrom, pretvara olovnu farbu u finu prašinu i to onda odlazi i zavlači se svuda, odakle ne možeš da očistiš. I čeka pluća novog vlasnika. Inače, ista je situacija i sa azbestom.

Ali svejedno, od svih pomenutih problema o kojima sam mislio da pišem, olovne boje u enterijeru su verovatno najmanji od njih (primeti da se u tekstu spominju i drugi potencijalni izvori olova u domaćinstvu). Za razliku od budji, koja je, po meni, najgori od svih problema. Jer ako imaš olovne boje, ili azbestni plafon, to možeš da ukloniš, a i ne moraš. Medjutim, ako imaš budj, onda šanse su da ćeš morati da radiš sve - i budj, i azbest, i olovo. Ali, o tom po tom.
zilikaka zilikaka 16:20 02.07.2014

Re: 78

Zili, nije mislio na tebe.

Svatam sad, kad sam pažljivo pročitala. Sinoć žurila. Izvinjavajte!
zilikaka zilikaka 16:38 02.07.2014

Re: 78

Znaš, kuća u kojoj drvenarija nije farbana 30 godina, pa je sad neko rešio da to uradi, i to tako što će razvejati prašinu...
Doobro, tvoje pravo je da brineš o svemu, al mislim da ima mnogo važnijih stvari.

Ne znam od čega su vam kuće, al znam da ovde ljudi čak umeju da zaseku zid motorkom, da vide sa čim imaju posla. Jer se svašta može našminkati.
Pored toga, meni bi svakako mnogo važnije bilo stanje drvne konstukcije krova. Ne znam da li tamo ima ovdašnje gamadi, ali...lošu građu ne možeš rešiti farbanjem i špecijama, a građevinski poduhvati su i ovde jaako skupi.

Medjutim, ako imaš budj, onda šanse su da ćeš morati da radiš sve - i budj, i azbest, i olovo


DA ti kažem nešto, na prvu loptu.
Ako imaš buđ sad, po svoj prilici ćeš je imati uvek. Sve dok ne primeniš neke, ne hemijske nego građevinske mere.

Nemoj da te lažu i da se zatrčavaš. Buđ nastaje zbog kondenza, a kondenz zbog loše izolacije.
Naravno da će je uvek više biti ako je u prostoriji puno pare, kao što imaš u kujni i kupatilu, al svaka kuća mora da ima i kujnu i kupatilo.


Dakle, ne znam šta su ti pričali inspektori, al da znaš da izolacija uvek mora da ide sa hladne strane, (što će reći, na kućama spolja) a da se u zavisnosti od vrste i debljine materijala zidova može proveriti da li postoji opasnost od pojave kondenzacije na površini, ili u zidu.

Dakle, ako pogađaš poso, traži nekog da ti to proveri i dokumentuje, a ne da ti prodaje špecije za ubijanje nečeg što će se ponovo javiti.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:32 02.07.2014

Re: 78

Dakle, ne znam šta su ti pričali inspektori, al da znaš da izolacija uvek mora da ide sa hladne strane, (što će reći, na kućama spolja) a da se u zavisnosti od vrste i debljine materijala zidova može proveriti da li postoji opasnost od pojave kondenzacije na površini, ili u zidu


Upravo ovo što si gore napisala - rešavanje problema budji je u suštini "moisture management". Iako se obično javlja u podrumskim prostorijama, rešava se, pre svega - na krovu! Ali o tom po tom, ala ste me bre pritisnuli ti i ova Mariopan, ode mi cela dramaturgija u blogu dodjavola.

EDIT: Hemija je bulšit, u smislu "preventive", to je opštepoznata stvar. Hemija ti treba da bi očistio već formiranu budj, ali ne pomaže NIŠTA kod sprečavanja. Samo eliminisanje vlage, i tu si sasvim u pravu (očigledno da tebi nisam morao pišem ovaj blog )

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana