Ljubav| Muzika| Sex| Umetnost| Život

Pokušavam da razgovaram sa tobom

Jaril RSS / 02.07.2014. u 18:45
 [Волети ближњег свог]

Живот у покрету

Покрет је једно од најстаријих животних искустава човека. Бебама је покрет најраније средство да искажу своја унутрашња стања и пориве и покрети бебе, нарочито они први, увек су пропраћени интензивним емотивним одговором мајке. Тако човек, још у стомаку, научи да је покрет јак начин да изрази себе, да изрази своје унутрашње пориве.

Покрет је снажан део невербалне комуникације и често се чује да је и најјачи. По покретима очију, мишића лица и руку може се, поред свега осталог, открити и да ли особа лаже или говори истину. Мишићи човека могу да нам открију његово емотивно стање често до детаља које је говорни језик немоћан да пропрати.

Покрет може и да нам открије како живот функционише.

Психолошки портрет једног односа

У кореографији за видео "I try to talk to you" Рајан Хефингтон до детаља приказује однос две особе: једне која се налази пред некаквим животним изазовом и друге која се нашла као подршка. Запањујућа је количина фаза спакована у троминутну кореографију, фаза кроз које пролази овакав пар, а које своју праву природу откривају у најситнијм детаљима кореографије.

Особа која се налази пред изазовом у овом споту може бити пред било којим изазовом у животу. Сами аутори су назначили да су желели да цела прича има призвук ХИВ позитивне особе, али једнако то може бити и особа у депресији, са тешким детињством, после смрти блиске особе...

images?q=tbn:ANd9GcS7kA_kLiITtamnpliikF6P-c17dvI_xV4m6z1otqmmwBQZ7MQoOA

Спот почиње усамљеношћу особе пред изазовом. Пун круг камером показује изолованост особе која се осећа самом у животу. А онда се, готово ниоткуда и потпуно неприметно нека особа увлачи у живот. Детаљ са руком која нит' отвара простор, нит' пружа отпор одлично осликава индиферентност особе која је пред изазовом према уласку нове особе у живот. У секунди после тога, одмах постаје јасно да је особа која постаје ослонац доминантнија - особа пред изазовом хода уназад - и да преузима бригу о потребама другог - облачење мајице. Изрази лица ова два играча још додатно поцртавају улоге које имају у овом односу.

У следећој фази се дешава доза психичке навалентности којом се показује снага, контрола и доминација (гурање у зид и одлажење, тренутно емотивно откачињање), што особу пред изазовом на неки, помало патолошки начин, везује за нову фигуру (падање на под и поглед навише, готово као у Бога). Кретање по поду за доминантном особом одлично показује залепљеност и позицију инфериорности из које се функционише у целом односу.

Screen-shot-2014-04-30-at-12.16.23-PM-660x363.png

У наставку спота се неколико пута показују напори снажније особе да буде вођа кроз тешку ситуацију (прво пружање руке) и да буде ослонац за издизање из ње (подизање саиграча). Управо пружање руке, и њено прихватање на столу за ручавање открива колико су две особе храна једна другој, тако да су улоге доминантног и инфериорног лика такве само на површини, испод површине особе су готово зависне једна од друге.

Најдраматичнији тренутак у оваквом односу јесте тренутак када се обе особе премишљају у вези са настаљањем, па стално праве корак напред, па устукну, повуку се, па и окрену леђа кад онај други направи корак ка њима и тако више пута. Ситуацију, очекивано, решава доминантнији инсистирајући и увлачећи другу особу у присност.

images?q=tbn:ANd9GcQJKBR8KICNuUGFAmwLKK0JGsgnicIpcrnla7YEDA_Iv2dDemc0

То води у даље одмеравање психичких снага, па особа која води причу демонстрира колико је јака (уздизање на највишу висину у кореографији), а што особа која је пред изазовом прати и доказује да и она може да прати, па чак и да буде јача (други играч се подиже без хватања за шипку, што је физички захтевније). Када то види, особа која води почиње да инсистира да буде ослонац, чак и када то престаје да буде нужно (подметање под саиграча иако је он стабилан).

Наредна фаза односа доноси покушаје особе пред изазовом да докаже да може без ослонца (извлачењем и одвајањем), али и потребу да се, иако беспотребно, ослањање на другу особу настави. Тренутак када међузависнички однос може да се прекине, али се ипак - по несвесном избору - наставља, омогућује истинско вођење љубави. И тада кореографија показује блискост и страст коју играчи имају.

hercules-love-affair-ft.-john-grant-%E2%80%94-i-try-to-talk-to-you04-720x405.jpg

И на ред долази најтежи потез у целој причи. Одлазак.

Овакви односи, ма колико интензивни били, увек су епизодног карактера. Било какво продужење трајности само ремети њихову лековиту функцију и однос претвара у готово патолошку међузависност. За особу која је пред животним изазовом, останак у таквом односу би значио стално измештање сопствене снаге у другог и сталан осећај инфериорности. Ма колико да је такав статус лакши јер одговорност пребацује на другог, он је и деструктиван јер поништава самостално психо-емотивно функционисање.

hercules-and-love-affair-ft-john-grant-e28094-i-try-to-talk-to-you-620x400.png

Акт одласка је акт љубави. Снагу за њега треба да има особа која је дотад била ослонац (као што и показује кореографија). Ако воли - отићи ће. Њена улога у животу другог је била да покрене уздизање и вољу за ојачавањем. Да кроз динамичан однос покаже другој особи да може. Да ископа снагу другог. И да онда, када би даље остајање у животу друге особе значило заустављање психичких енергија те особе, оде.

То је љубав.

***

Мислим да је ово прва кореографија из света популарне културе коју сам ја видео, а да има оволико набијен садржај и да собом носи оволико животне истине. Јак психолошки профил једног односа.



Komentari (43)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

oskar-z-wild oskar-z-wild 21:46 02.07.2014

Blue note

Jaril Jaril 01:17 03.07.2014

Re: Blue note

Супер ми лег'о уз пеглање.
loader loader 07:42 03.07.2014

Re: Blue note

Peglanje po ovoj vrućini?
Jedino ako nije mikrotalasna pegla, pa ne greje, osim tkanine, još i tri-četiri sobe odjednom
Jaril Jaril 10:14 03.07.2014

Re: Blue note

loader
Peglanje po ovoj vrućini?
Jedino ako nije mikrotalasna pegla, pa ne greje, osim tkanine, još i tri-četiri sobe odjednom

Отворио терасу и прозор на дијагоналној соби, после 00 и Колтрејн. Уживао.
oskar-z-wild oskar-z-wild 00:11 06.07.2014

Re: Blue note

Jaril Jaril 00:05 07.07.2014

Re: Blue note

oskar-z-wild

Дај још, дај још.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:04 02.07.2014

lepi

ovo sve zvuči izrazito komplikovano a stvari stoje poprilično jednostavno - you either have love, or you have no love. svet se vrti oko toga.
oskar-z-wild oskar-z-wild 23:58 02.07.2014

Re: lepi

Srđan Fuchs
ovo sve zvuči izrazito komplikovano a stvari stoje poprilično jednostavno - you either have love, or you have no love. svet se vrti oko toga.


Ovde je reč o fazama, stupid.
Jaril Jaril 01:18 03.07.2014

Re: lepi

svet se vrti oko toga.

Наравно да си у праву.

Но често људи бркају љубав и зависност.

Ево, ја још увек верујем да волим апсинт.

mariopan mariopan 22:36 02.07.2014

...

Jako lepo si opisao nešto što svi mi, manje više, doživimo u životu. Da li onda kada nama treba oslonac ili kada smo mi nekome podrška za neko kratko vreme, kada je nekome, nama dragom, potreban pravi prijatelj i oslonac za teška vremena.

Ne znam da li bih ovako razumela to što si opisao, da sam samo površno gledala, samo očima, da nisam ušla u suštinu priče, da nisam pročitala tvoje tumačenje (sklona sam tome u poslednje vreme).... zaista impresivno.
Jaril Jaril 01:42 03.07.2014

Re: ...

Драго ми је да делимо мишљење да је кореографија импресивна. А и драго ми је ако је моје тумачење помогло.
oskar-z-wild oskar-z-wild 00:18 03.07.2014

Stogodišnjica San Ra



















oskar-z-wild oskar-z-wild 00:41 03.07.2014

Re: Stogodišnjica San Ra

Jaril Jaril 01:39 03.07.2014

Re: Stogodišnjica San Ra

Ако желиш детаљније да поделиш ову лепоту на блогу, знаш да код мене увек за лепоту има места. Извол'те.
stefan.hauzer stefan.hauzer 00:40 03.07.2014

.

znači
, ipak sam voleo ,
sve one cice koje sam ostavio ? ili neke od njih su više volele mene
pa su to prve uradile:)


Jaril Jaril 01:33 03.07.2014

Re: .

stefan.hauzer
znači
, ipak sam voleo ,
sve one cice koje sam ostavio ? ili neke od njih su više volele mene
pa su to prve uradile:)



Па, ако си их остављао за њихово добро...

mariopan mariopan 08:43 03.07.2014

Re: .

Па, ако си их остављао за њихово добро...

I majka u jednom trenutku u životu mora da ostavi svoju decu da dalje idu sami, ako im zaista želi dobro. To je ljubav.
Jaril Jaril 11:24 03.07.2014

Re: .

mariopan
Па, ако си их остављао за њихово добро...

I majka u jednom trenutku u životu mora da ostavi svoju decu da dalje idu sami, ako im zaista želi dobro. To je ljubav.

Да. Ко је рекао да је лако волети?
stefan.hauzer stefan.hauzer 14:48 03.07.2014

Re: .

Па, ако си их остављао за њихово добро...

:) naravno.




bocvena bocvena 09:07 03.07.2014

...

ima taj neki trenutak u vezi u kome prezupčiš i ne odeš.

odrekneš se slobode (čitaj sebičluka, ja sam centar vasione i meni treba, meni je teško i ja hoću) jer je zajedništvo višestruko bolje.

sloboda nije usamljeništvo i ljubav nije zavisnost i znak slabosti.

naprotiv. vrlo je oslobađajuće.

ali moraš da budeš hrabar jer onaj drugi možda i ne bude dostojan otvaranja i poverenja.

sreća prati hrabre. zentare budu manje povređene ali slabo nagrađene:)
Jaril Jaril 11:19 03.07.2014

Re: ...

Ето како је храброст различита за различите особе у истој ситуацији. За оног коме је потребан ослонац, храброст је да се отвори. За оног који је ослонац, храброст је да оде када се његова сврха испуни.

Иначе према некој мојој опсервацији, онај коме је потребан ослонац остаје, и жели да остане. Онај други треба да буде јак.
antioksidant antioksidant 12:04 03.07.2014

Re: ...

jer je zajedništvo višestruko bolje.

ili lakše?
ili lepše?
ili društveno prihvatljivije?
ili je jednostavno cool imati društvo i na zapadu marakane?
bocvena bocvena 14:58 03.07.2014

Re: ...

Иначе према некој мојој опсервацији, онај коме је потребан ослонац остаје, и жели да остане. Онај други треба да буде јак.


možda u nekoj hipotetičkoj situaciji u kojoj to nije ljubav nego terapeutska veza. rebound.


ili lakše?
ili lepše?
ili društveno prihvatljivije?
ili je jednostavno cool imati društvo i na zapadu marakane?


punije.

(to kaže jedna užasno slobodoljubiva bocvena:)
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:08 03.07.2014

Re: ...

(to kaže jedna užasno slobodoljubiva bocvena:)

ne verujem(o) ti
bocvena bocvena 15:17 03.07.2014

Re: ...

oh, ja sam bila istrenirana da budem sama sebi dovoljna.
u proseku mi je bilo potrebno 6 meseci da priznam da sam se zaljubila.
a udala sam se za prvog koji mi nije pravio ljubomorne scene i bio ponosan na moju samostalnost i uspehe.
u 27-oj.
dakle, nisam baš pohrlila u zajedništvo:)

Colin_bgd Colin_bgd 15:18 03.07.2014

Re: ...

u 27-oj.

Da, ta famozna 27-ma... Retko ko je prezivi...
bocvena bocvena 15:24 03.07.2014

Re: ...

hahah, pomerilo se to moj coline od naše generacije. sad im otprilike treba 32 godine da se osamostale, i u glavi i praktično.
cassiopeia cassiopeia 15:29 03.07.2014

Re: ...

sad im otprilike treba 32 godine da se osamostale i u glavi i praktično.



Kako kome

Ima nas raznih
bocvena bocvena 15:32 03.07.2014

Re: ...

ja to onako generalno, posmatrajući 10 godina mlađe ljude po školi. sad tek kreće talas svadbi. svi su u rasponu od 32-e do 35-e i u nekim kilometarski dugim vezama. niko mlađi.
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:40 03.07.2014

Re: ...

ja to onako generalno, posmatrajući 10 godina mlađe ljude po školi. sad tek kreće talas svadbi. svi su u rasponu od 32-e do 35-e u nekim kilometarski dugim vezama. niko mlađi.

ne možemo svi biti fudbaleri,prvo svadba - pa onda prvi veliki ugovor:)
Colin_bgd Colin_bgd 15:55 03.07.2014

Re: ...

bocvena
hahah, pomerilo se to moj coline od naše generacije. sad im otprilike treba 32 godine da se osamostale, i u glavi i praktično.



Ja sam mislio u malo sirem dijapazonu (dijazepamu...) ... Toliki muzicari stvarno ne prezivese 27 (Janis, Jim, Kurt, Amy...), a i mi obicni smrtnici isto...
Colin_bgd Colin_bgd 15:56 03.07.2014

Re: ...

stefan.hauzer
ja to onako generalno, posmatrajući 10 godina mlađe ljude po školi. sad tek kreće talas svadbi. svi su u rasponu od 32-e do 35-e u nekim kilometarski dugim vezama. niko mlađi.

ne možemo svi biti fudbaleri,prvo svadba - pa onda prvi veliki ugovor:)

Kad sad nisam umro od smeha... Jel ti to ponovo iscitavas stare brojeve Tempa u slobodno vreme...
docsumann docsumann 16:58 03.07.2014

Re: ...

sloboda nije usamljeništvo


ni samoća nije usamljeništvo.
bocvena bocvena 17:22 03.07.2014

Re: ...

tačno. bitno da svako prvo živi u miru sam sa sobom.
onda će biti dobar i drugima.
sve na silu je unapred osuđeno na propast.
no ljudi često očekuju da ih drugi definišu. neko me voli, mora da vredim. posle im uvale i krivicu za sopstvene greške:)

ne možemo svi biti
fudbaleri,prvo svadba - pa onda prvi veliki ugovor:)

ovo bi i reanimator rekao:)

Jaril Jaril 22:10 03.07.2014

Re: ...

bitno da svako prvo živi u miru sam sa sobom.


To je пресудно за било шта трајније. Љубав може да буде и од краткотрајнијег материјала. Овај плес осликава како све изгледа када један има неки немир у себи.
bocvena bocvena 05:37 04.07.2014

Re: ...


odlični su. da umetnemo i pinu.
stefan.hauzer stefan.hauzer 14:08 04.07.2014

Re: ...

tačno. bitno da svako prvo živi u miru sam sa sobom.




docsumann docsumann 19:55 03.07.2014

okreći se sine


Jaril Jaril 22:06 03.07.2014

Re: okreći se sine


Кад коњи заплешу...
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:31 03.07.2014

Kad smo već

kod pokreta kao jezika, jesi li čitao knjigu "Pleme pećinskog medveda"?
Jaril Jaril 21:59 03.07.2014

Re: Kad smo već

Нисам. Најава обећава...
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:24 04.07.2014

Re: Kad smo već

Pročitaj, videćeš i priču o jeziku pokreta
Jaril Jaril 18:02 04.07.2014

Re: Kad smo već

Jelica Greganović
Pročitaj, videćeš i priču o jeziku pokreta

Хвала на препоруци.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana