Budućnost| Društvo| Planeta| Sport| Životni stil

BRAvo!!!

blogov_kolac RSS / 09.07.2014. u 06:32

 Upadljiv i nagli civilizacijski iskorak jedne velike nacije u nastajanju daje neku nadu da možda i ovde, jednog lepog dana, koji će doći možda mnogo ranije nego što bi se to na osnovu preovlađujuće društvene klime zadnjih četvrt veka moglo pretpostaviti, bude rešen ključni problem koji nas pojedinačno gledano ubedljivo najviše sputava da i mi konačno istinski postanemo deo progresivnijeg dela čovečanstva. A taj ključni problem zbog kojeg smo baš tu gde jesmo, a toliko sporo napredujemo ka onome gde bi trebali da budemo nije u onome što se ovde najčešće navodi - nije on ni u nasleđenoj posrnuloj ekonomiji, ni u nerešenim regionalnim istorijsko/teritorijalnim sporovima, a još manje u nekakvim zaverama velikih sila... Glavni problem je u kod nas dominantnom sistemu vrednosti, a koji je toliko prevaziđen, nefunkcionalan, antivremenski i autističan, da nas u jednom od najuzbudljivijih i najdinamičnijih perioda evropske istorije - ovog po okončanju hladnog rata i pada Berlinskog zida - konstantno gura u istorijske stranputice, lutanja, (samo)izolaciju, promašaje u određivanju unutrašnjopolitičkih i spoljnopolitičkih prioriteta i ciljeva.

 Prognozirani ekonomski bum još s kraja prošlog veka koji se odnosio na bukvalno sve najmnogoljudnije zemlje u razvoju manje-više svugde je ostvaren, najkilavije svakako u slučaju velikih zemalja sa "indijskog potkontinenta" (Indija, Bangladeš, Pakistan), ali u velikoj većini drugih slučajeva tih 100M+ nasukanih posrnulih i uspavanih džinova rast je zadnjih deceniju-dve bio dramatično veliki i očit (Kina, Indonezija, Brazil, Rusija, Turska, Meksiko, Filipini). Pozitivna metamorfoza izazvana naglim jačanjem privrede je svakako najvidljivija u Kini, prosto jer je ona najveća među njima, a samo pre pola veka na vrhuncu Maove kulturne revolucije tolika zemlja je bila maltene neka vrsta pakla na zemlji, potpuno izolovana država-zatvor čiji GDP je bio manji čak i od nekih zemalja sa pedesetostruko manjom populacijom, pa kako onda da napredak ne bude najvidljiviji. Međutim, ako među svim tim superteškašima treba izabrati zemlju svetskog šampiona po sveukupnoj uspešnoj transformaciji, gde je veliki privredni rast propraćen i opštim napredovanjem društva u celini, otklona od svih onih unutrašnjih demona karakterističnih za većinu zemalja trećeg sveta - pobednik je svakako Brazil, a ta pobeda se, ironijom sudbine, možda najjasnije mogla videti juče prilikom njihovog najvećeg poraza!

 Bp9paR9CUAAG7wa.jpg

  U najtežem porazu koji je ikada neki tim zabeležio u istoriji fudbala (ne treba neka istorijska distanca da bi se to konstatovalo), Brazil je sinoć ponižen od svog fudbalski gledano najljućeg globalnog konkurenta - Nemaca, sa nezamislivih 1:7. Kada su desetak minuta pred kraj Nemci dali svoj poslednji (i najlepši) gol, ceo stadion je ustao i aplaudirao. Aplaudirali su čak i svojim igračima kada su tek u zaustavnom vremenu konačno postigli počasni gol, a po završetku meča svi brazilski fudbaleri, bez obzira na fatalističke izraze lica koji su jasno izražavali njihove trenutne emocije, smogli su snage da se sportski pozdrave sa Nemcima i razmene dresove. A kada su sredinom prošlog veka imali bolni poraz na domaćem terenu slične težine, 1:2 od Urugvaja, cela nacija ga je dočekala kao sudnji dan, a fudbaleri su kroz sporedni požarni izlaz, preobučeni u žensku odeću, spašavali živu glavu!!! 

 Nagoveštaj preko fudbalskih tema o tome koliko je transformacija i emancipacija brazilskog društva daleko odmakla, i u potpunosti prati povoljnije ekonomske pokazatelje, mogli smo videti još prethodnih meseci prilikom masovnih, spontano organizovanih građanskih protesta širom Brazila, kojim su dominirali studenti i srednja klasa, na socijalne teme i problem korupcije, gde su (pre)veliki troškovi organizacije svetskog prvenstva često bili u žiži. Preovlađujuće mišljenje i zapažanje u Srbiji povodom toga (naravno) je bilo u stilu "CIA, snajka CIA", u smislu kako eto Amerika (a ko drugi?) čim neko počne da se diže, ona krene da ga spušta, pogotovo što su se slični  procesi i antivladini protesti događali istovremeno i u nama bližoj Turskoj, a u dramatičnijoj formi i u Ukrajini. Mi znamo da je svaka vlast od Boga, a da se protiv svoje vlasti mogu buniti samo oni koje su izmanipulisali Sotona i/ili Amerika, i prema toj nasoj logici nema logike da se iko protiv vlasti buni ni u Severnoj Koreji ili Siriji, a kamoli u zemljama koje toliko kontinuirano ubrzano ekonomski jačaju iz godine u godinu.

 Ali za normalan, slobodni i razvijeni svet to su bili snažni signali o unutrašnjem jačanju i sazrevanju jedne velike nacije kojoj pripada budućnost, i kod koje više nikad neće prolaziti fore na nivou "hleba i igara", pa makar se radilo o svetskom prvenstvu u fudbalu i olimpijadi zajedno, a lebca bilo više nego ikada. I vidi se sada na južnoameričkom primeru, posmatrano kroz prizmu pratećih dešavanja na svetskom fudbalskom prvenstvu, da su neke univerzalne vrednosti i principi stvarno univerzalni, a ne nametnuti kao takvi od društava koje pripadaju jednom kulturološkom modelu i tradiciji. Iskorak od luzersko-kalimerovskog funkcionisanja i mentaliteta nisu prve napravile južnoameričke zemlje koje bi se sa pravom mogle nazvati "Evropa u malom" po svom etničkom sastavu, već Brazil koji je pravi koktel svih nacija i rasa, i Čileanci, čijim venama teče znatno veći udeo domorodačke indijanske krvi od južnoameričkog proseka.

 Uporedite samo jučerašnje aplaudiranje Brazilaca SEDMOM golu svojih protivnika, sa sramnom solidarnošću celog Urugvaja sa svojim najboljim fudbalerom za njegov čudovišni postupak kojim je između ostalog ostavio svoj tim na cedilu  i njihovom okrivljavanju svetskih zavera za to, ili sa tradicionalnim argentinskim maradontističko-čegevarističkim pre*eravanjima, ili sa sramnom ignorancijom kojom su Kolumbijci ispratili činjenicu da je njihovu fudbalsku bajku u Brazilu, gde su bez svog najpoznatijeg igrača ostvarili sjajne igre i rezultate, u senku bacio svojim namernim krvničkim startom nad glavnom zvezdom SP (polomio mu kičmu) igrač kojeg su čak potom uzeli u odbranu...

 A to kako se Urugvajci odnose prema divljačkom ujedu Suareza, a Kolumbijci u odnosu na pogibeljni start Zunige, podseti me na naše obeležavanje stogodišnjice Velikog rata. Srbija u svojoj napaćenoj istoriji nikada nije imala ni približno tako slavnu epizodu kao slavni petnaestogodišnji 1903-1918 period, ali mi se baš uhvatili za ubedljivo najsporniji detalj u celoj toj priči, kada je zahvaljujući nekim našim tadašnjim usijanim glavama po svemu sudeći neizbežni svetski sukob započeo baš na način najnepovoljniji i najpogubniji po nas. Ali da ne vraćam priču previše na domaći teren, ovo je priča o onima koji su ispali pobednici čak i u svome najvećem porazu. Novi Brazil definitivno više nije samo zemlja fudbala i kafe... već i supermodela... i već su nepovratno ključna zemlja cele južne polulopte kojoj u prvoj sledećoj reformi UN nikako ne bi smela izmaći fotelja stalne članice SB, a granice i potencijali njenog daljeg napredovanja se još ne naslućuju.

 Ordem e Progresso!

 



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogov_kolac blogov_kolac 07:31 09.07.2014

svi golovi

NNN NNN 09:36 09.07.2014

Realno

blogov_kolac blogov_kolac 12:12 09.07.2014

Re: Realno

Ovo je pre svega društveno-socijalno-politički blog na temu baš džinovskog progresa i procvata koji se događa Brazilu u ovom veku, a u skladu sa našom narodnom "ne pada sneg da pokrije breg, već da svaka zverka pokaže svoj trag", napravljen je instant test novo-brazilskog društva na osnovu toga kako su se držali tokom jučerašnje neočekivane julske snežne mećave.

A da je ovo sportski blog, za Brazil bi naravno umesto hvalospeva bili rezervisani katran i perje za apsolutno nezabeleženu sportsku blamažu i debakl bez presedana.

A evo i jednog kompetentnog reagovanja na ovu temu. Brazil (Rio) je domaćin sledeće olimpijade, i šef organizacionog komiteta Rio2016 ovih je dana u poseti predsedniku MOK, koji je Nemac... pa su zajedno juče odgledali svetski fudbalski derbi.
"Poštovanje za brazilske navijače"

Predsednik MOK Tomas Bah odao je poštovanje brazilskim navijačima koji su uprkos debaklu u polufinalu Mundijala protiv Nemačke podržavali svoj tim do kraja.

"Drugi stadioni bi već na poluvremenu kod 5:0 bili ispražnjeni", rekao je Bah koji je pratio utakmicu u hotelu u Lozani, zajedno sa Brazilcem Karlosom Nuzmanom. predsednikom Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016.

Nemačka je pregazila Brazl sa 7:1, što je najteži poraz "karioka" u istoriji prvenstava sveta, koji po težini "konkuriše" istorijskom debaklu u finalu Mundijala 1950. na Marakani, kada je Brazil izgubio od Urugvaja sa 2:1.

Brazilski navijači su i pored vodjstva Nemačke od 5:0 na poluvremenu, ostali uz svoj tim do kraja meča.

"Zaista je šteta za Brazil, ali Nemačka je bila bolja", rekao je Bah.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 10:31 09.07.2014

o naslovu....

gedza.73 gedza.73 11:51 09.07.2014

Re: o naslovu....

Hebeš naslov.
Jedino sam ovo video od celog teksta o fudbalu.







princi princi 10:46 09.07.2014

A rasističke poruke upućene

Zunigi?
dr.wagner dr.wagner 11:49 09.07.2014

Naši

... dan

-Nas i Njemaca 100 miliona ...


Wagner
hajkula1 hajkula1 12:19 09.07.2014

Re: Naši

dr.wagner
... dan

-Nas i Njemaca 100 miliona ...


Wagner



Kompleksi.


blogov_kolac blogov_kolac 13:05 09.07.2014

Re: Naši

dr.wagner
Njemaca
Imam neki snažan osećaj, da je kojim slučajem sve bilo obrnuto, i Brazilci odrali Nemce 7:1 - da njih niko ne bi žalio i tešio, već bi bar pola planete likovalo... a oni bi verovatno samo organizovali vanredni ponoćni trening.

Najbolje o njihovom mentalitetu svedoči činjenica da su (Zapadni) Nemci osvojili svoje prvo fudbalsko zlato pobedivši u finalu jednu od najboljih reprezentacija u istoriji fudbala koja je u tom finalu već posle 8 minuta vodila sa 2:0, a koja ih je prethodno, u fazi po grupama, demolirala sa 8:3!

Možeš da ih ne voliš, moraš da ih poštuješ!
freehand freehand 13:29 09.07.2014

Re: Naši

Imam neki snažan osećaj, da je kojim slučajem sve bilo obrnuto, i Brazilci odrali Nemce 7:1 - da njih niko ne bi žalio i tešio, već bi bar pola planete likovalo...

Pa što li to, grešne im duše?!
dr.wagner dr.wagner 13:54 09.07.2014

Re: Naši

Pozdrav svima

hajkula1

Kompleksi.


-HAJKULA ...



blogov_kolac
Imam neki snažan osećaj, da je kojim slučajem sve bilo obrnuto, i Brazilci odrali Nemce 7:1 - da njih niko ne bi žalio i tešio, već bi bar pola planete likovalo ...


-Kako nitko ne bi žalio ... pa mi smo uvijek bili sa njima ... i u porazima ...

-Na nasilno prekinutom Milanovom blogu , vidio sam da ste i vi bili uz njih ...
... dok vas ovaj MOJ nije preveo na pravu stranu ...


W
apacherosepeacock apacherosepeacock 19:52 09.07.2014

Re: Naši

-Kako nitko ne bi žalio ... pa mi smo uvijek bili sa njima ... i u porazima ...


You got that right, dude.
Filip2412 Filip2412 22:22 09.07.2014

Re: Naši

hajkula1
Kompleksi.
tvoji kompleksi.... jer ne shvatas zajebanciju
hajkula1 hajkula1 09:16 10.07.2014

Re: Naši

dr.wagner
Pozdrav svima

hajkula1

Kompleksi.


-HAJKULA ...



blogov_kolac
Imam neki snažan osećaj, da je kojim slučajem sve bilo obrnuto, i Brazilci odrali Nemce 7:1 - da njih niko ne bi žalio i tešio, već bi bar pola planete likovalo ...


-Kako nitko ne bi žalio ... pa mi smo uvijek bili sa njima ... i u porazima ...

-Na nasilno prekinutom Milanovom blogu , vidio sam da ste i vi bili uz njih ...
... dok vas ovaj MOJ nije preveo na pravu stranu ...


W




Prvo je na pravu stranu preveo vas, pa je tek onda nas, uz vašu pomoć




stefan.hauzer stefan.hauzer 13:29 09.07.2014

.

a pre tog aplauza su izviždali Freda. Valjda je on krivac?
Ok,on jeste fudbalski prosek kojeg možeš naći bilo gde,ali nije li fudbalska današnjica Brazila ,on i slični njemu? Mislim,oni prave Nejmara od blata - a on "van kuće",tj. Brazila nije igrao spektakularan fudbal. Ne znači da neće,samo još uvek nisam video to od njega u dresu Barselone . Ma da, tamo je i teže izboriti se za loptu pored (pre svih) Mesija.

Plus,za onaj divljački start Zuniđe - krivi su sami Brazilci. Oni su prvi počeli da klepaju Jamesa,a sudija na vreme nije podelio kartone i zaustavio takvu igru. Krajnji bedak je da Kolumbija dolazi da igra fudbal protiv Brazila,a oni ne žele.

A ti sad nastavio o emancipaciji Brazilaca kao nacije,a ja ću o njihovom uništavanju fudbala.
blogov_kolac blogov_kolac 18:02 09.07.2014

Re: .

stefan.hauzer
a pre tog aplauza su izviždali Freda. Valjda je on krivac?
Generalno uopšte nisu zviždali svojima s obzirom na svu sramotu i kretanje rezultata, a negde je velika frustracija morala da se izlije, i to što je odabran baš Fred je meni simpatično... da su bili malodušni, ili zaslepljeni - zviždali bi svima osim njemu - jer je on od svih učesnika na terenu bio iz Belo Horizontea, grada u kojem se igralo!

Mene recimo mnogo više nervira kada na Marakani igra Srbija, i u jednom momentu igra i rezultat odu dodjavola - i tačno znaš od tog momenta kome će da zviždi Jug, a kome Sever - po sistemu "svoga" brani, "tudjeg" vređaj... a ovi Belohorizontađani ne samo što se nisu tešili jeftinim lokal-patriotizmom, nego je jedini "njihov" bio jedini pošteđen poštede.

A to što se sve dešavalo u nekom Belo Horizonteu, a ne u jednoj od dve brazilske metropole, Riju ili Sao Paulu, ili prestonici Braziliji, samo pojačava utisak da je to prava slika novog Brazila, jer kada u nekoj svetskoj metropoli naiđeš na neke svetske manire, nemaš garanciju da to važi i za ostatak zemlje.



Što se tiče brazilske 2014 reprezentacije, realno su za 5-8 mesto, ali kako su domaćini polufinale nije nikakvo iznenađenje. Nejmar, Luiz i Silva su legitimni kandidati za najboljeg svetskog igrača na svojim pozicijama, a ima tu još odličnih igrača, mada nikada manje "zvezda". Kada su posle povrede Nejmara došli u situaciju da na pozicijama gde su do skoro igrali (pravi) Ronaldo, Ronaldinjo, Rivaldo, Romario (da pomenem samo one čije prezime sa "R" počinje), da im igraju sve nekakvi Fredovi i Hulkovi, jasno je bilo u kolikoj su krizi po pitanju efikasnosti i kreativnosti, koji su decenijama njihov zaštitni znak.
NNN NNN 18:36 09.07.2014

Re: .

Belohorizontađani
imaju klub koji je aktuelni prvak Južne Amerike - Atletiko Mineiro i njega predvodi najbolji Brazilski igrač u ovom veku Ronaldinjo, ali imaju selektora džibera koji je umislio da je najveća zvezda i tako...
zovitemegrunf zovitemegrunf 10:54 10.07.2014

Re: .

Belohorizontađani


Pravilno je: Belohorizontjani
docsumann docsumann 23:25 09.07.2014

brazilske hc legende


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana