Putovanja| Život

Gost se prima u srce

sluhzaduh RSS / 10.07.2014. u 17:04

Rođen sam i živim u unutrašnjosti - u Čačku. Iako nekoliko puta manji, Čačak ima jedan problem identičan Beogradu. Ustvari, kako se uzme - za mene to nije problem, ali ako je rešeno da se ta stvar promeni, verovatno da ne valja. Ako ne valja, onda je problem. I Beograd i Čačak imaju u planu izmeštanje autobuske stanice.


Sadašnji vlasnik “Autoprevoza” iz Čačka je, ako me sećanje dobro služi, obećao izmeštanje čačanske autobuske stanice van grada. Ne grešim li, eto povoda interesovanju jednog provincijalca za izmeštanje “Beogradske autobuske stanice” - “BAS”.  


Za četrdeset godina života, nakoristio sam se autobusa do Beograda za nečijih dva-tri života. Uvek u nečijoj pratnji. Iako pretežno kolima mog oca (ja ne vozim - ja se vozim), ne mogu a da se ne setim i dolazaka autobusom, posebno poslednje godine, jer je odlazak sopstvenim prevozom “sve skuplja igračka”. Ja sam, dakle, korisnik “B.A.S.” Kroz Beograd obavezno u pratnji brata ili nekoga od prijatelja ako je Ivan zauzet. Marfijevim principom, tek što sam naučio da od autobuske stanice do brata dođem sam, peške (delimično i zahvaljujući esktra-poznatoj lokaciji na kojoj se danas nalazi stan mog brata) - moraću ponovo da učim kako da dođem peške. Zbog, verujem, (nažalost) veoma ozbiljne namere beogradskih vlasti da izmeste glavnu autobusku stanicu na Novi Beograd. Ili, opštije rečeno - iz centra grada. I tu počinje ono što sam ovim tekstom hteo da kažem:


Svi mi u Srbiji volimo da igramo na kartu gostoljubivosti. Slovimo za dobre domaćine. Ta ljubznost zaista ne košta mnogo (a ako se potrudimo može se i zaraditi). Ali, kakva bi to bila gostoljubivost ako bi čačanska autobuska stanica bila u Preljini, a beogradska na Novom Beogradu? Ljubitelj sam dugih šetnji. između ostalog, zbog toga volim posete Beogradu. U Čačku sam nekoliko puta koracima premerio rastojanje preljinska crkva - ”Autobuska stanica”. Dočekati gosta grada Čačka u Preljini, ili gosta Beograda na Novom Beogradu - isto je kao kad biste u Beogradu dočekali svog gosta (dakle, gosta svoje kuće) dve stanice niže, ili u Čačku dve ulice niže. Jednostavno, ne možete reći da ste nekoga primili u svoj grad, ako ga dovezete do Novog Beograda.


Gost se, osim u kuću, prima i u srce. Isto je i sa gostima grada. A srce grada je u centru, ili što bliže njemu.



Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nim_opet nim_opet 17:58 10.07.2014

Eh...

Da se urbanizam i saobracaj planiraju bas po osecaju, nesto ne verujem da bi bili mnogo racionalni :) Zasto peske od autobuske? Btw, autobuska (kao i zeleznicka, i svi ti ostali terminusi) treba da budu najdostupniji najvecem broju gradjana, znaci ili blizu najvece koncentracije stanovnistva, ili negde gde postoji dobra veza sa najvecom koncentracijom stanovnistva. Savski trg odavno vec nije blizu centra populacije, posebno ne sa onolikim rastom na NBGD, Cukarici itd. Ako je dobro povezana lokacija sa ostatkom grada, nazalost, ali cini mi se mnogo manje je bitno gde se moze doci peske od iste.
Jukie Jukie 19:28 10.07.2014

Re: Eh...

Mislim da je nim_opet u pravu... u kraju oko železničke stanice malo ko živi (okolne škole uvoze decu sa drugih opština - tamo su prebacili osmake iz Obrenovca da spremaju maturski jer su škole bile poluprazne), a sa svim onim prevozom koji sada postoji niko od gostiju grada i ne ide peške do npr. Slavije - svi imaju ogromne torbe i sa njima se nakrcaju u tramvaje i autobuse
sluhzaduh sluhzaduh 22:20 10.07.2014

Re: Eh...

Ja svakako nisam stručan za oblast planiranja saobraćaja i urbanizma... Možda bi zbog toga ovo što sam napisao moglo da ostane i na nivou bajke, ali jednostavno, glupo mi je da kažem da sam došao u Beograd ako do njegvog centra moram da pređem još par kilometara.

Hvala za pitanje zašto peške od autobuske? Rekoh već: volim da šetam Beogradom, a posebno mi je drago kad mogu sam. I to još sa stanice do stana gde živi brat. Svakako da je bilo i bližih lokacija nego što je "preko puta Zvezdinog stadiona", ali sam tek sad do Marakane počeo sam da dolazim. Razlog: to je prva lokacija koju će svako u Beogadu da zna čak i ako se izgubim, pa pitam. A omiljena aktivnost inače, kad sma u Beogradu a brat ode da radi, da vreme ispunjavam nekim gluvarenjem po Beogradu (onuda kuda znam, ili odakle mogu da pitam gde je ulica...)
sluhzaduh sluhzaduh 22:41 10.07.2014

Re: Eh...

Ali od Novog Beograda do centra bi sigurno morali da pređu finu razdaljinu (makar i prevozom), a kao što rekoh: gost se prima u srce. Da ne ulazim u detalje, mojim brojnim posetama Beograda trebala je administracija; trebalo je stići do osam ujutro; iz Čačka se krene u 5:00 na stanici smo 7:45; sa Novog Beograda do odredišta ne bismo stigli ni za sat vremena, a kamoli za tih 15 minuta koliko nam je autobus ostavljao vremena.
zilikaka zilikaka 22:53 10.07.2014

Re: Eh...

Ali od Novog Beograda do centra bi sigurno morali da pređu finu razdaljinu (makar i prevozom), a kao što rekoh: gost se prima u srce. Da ne ulazim u detalje, mojim brojnim posetama Beograda trebala je administracija; trebalo je stići do osam ujutro; iz Čačka se krene u 5:00 na stanici smo 7:45; sa Novog Beograda do odredišta ne bismo stigli ni za sat vremena, a kamoli za tih 15 minuta koliko nam je autobus ostavljao vremena


Kolega,
moram priznati da, za moj koordinatni sistem, čudno razmišljaš.

Počev od toga da ti je problem da se snađeš u Beogradu.

Da li si razmišljao da proučiš, za početak, plan grada, sa sve linijama gradskog prevoza?

Osnovna stvar za nekog ko negde dolazi je da pokuša da se prilagodi, a ne da očekuje i traži da se sve prilagodi njemu.

Šta misliš kada bismo svi ostali počeli da nabrajamo svoje lične potrebe i navike spram Beograda, i očekivali da ih grad uskladi?!

Ne želim da budem gruba, ali ta tvoja postavka, uključujući i misao iz naslova, može da prođe kao pismeni zadatak u školi, al za sve drugo je neozbiljna.
sluhzaduh sluhzaduh 08:02 11.07.2014

Re: Eh...

Ja i Beograd smo prilagođeni "po definiciji" (blesavo rečeno, ali hoću da kažem da ga osećam kao da je moj). Nisam bez razloga vukao paralelu između Čačka u kome živim i Beograda koji volim. Da ne bi bilo: "Volim i ja pozorište, ali ne u svojoj kući".

Ustvari sam hteo da kažem da nekome ko prvi put dolazi ili ne dolazi tako često lakše ako je bliže centru grada (ne mora "BAS" da bude baš na Slaviji). Taman posla da hoću da prekrajam Beograd kako meni odgovara. Pa, ja ga upravo želim ovakvog kakav je. Ja kažem da mi se ovakav sviđa više nego kako ga je neko zamislio. Slova i slova lepih reči sam napisao o Beogradu kakav jeste - zašto bih ga ja prekrajao?!

Još jednom ću reći da sam "pešak po opredeljenju", pa se ne mešam mnogo u red vožnje gradskog prevoza, osim tao gde baš mora. I to opet ne znači da želim da zbog svog opredeljenja prekrajam Beograd kako ja hoću, jer on već tako izgleda. Baš kako ja hoću. I zato ga mnogo volim.

Pismeni zadatak? Pa neka bude. Sa svim posledicama koje iz toga proističu, a koje si u poslednjoj rečenici i naznačila. Drago mi je da sam čuo tvoje mišljenje. :)
Jukie Jukie 12:57 11.07.2014

Re: Eh...

zilikaka
. Da li si razmišljao da proučiš, za početak, plan grada, sa sve linijama gradskog prevoza?

Kad smo već kod toga, recimo da u proleće/leto hoću da odem na Novi Beograd u zoru da posmatram ptice i da šetam bar tri kilometra (radi trošenja kalorija i smanjenja trbe) pre nego što upeče zvezda, prvi autobus 78 sa Banjice polazi u 5:45, dok prvi 94 polazi u 5:15, tako da ja hteo-ne hteo GSBom ne mogu pre 5:40 da stignem do Novog Beograda, a ako hoću na Ušće onda i kasnije (ili da presedam, a svako presedanje za sluhaduha i ostale goste grada eksponencijalno povećava količinu smaranja - ja sada već ne konstatujem da od stanice 15/84 kod SIVa do Banjice menjam tri prevoza)
sluhzaduh sluhzaduh 15:34 11.07.2014

Re: Eh...

Kad živiš u Beogradu, na gradski prevoz se verovatno navikneš kao na pranje ruku pre i posle jela. Da, to je istina za presedanje. Jedno mi je preselo! :)

Jeste, iskoristim dolazak u Beograd da se našetam beogradskim ulicama koje obožavam onako široke. Samo mislim da ne bi bilo baš lepo da se šetam sa Novog Beograda do centra. Za nekog došljaka puno je to gimnastike. :)
49 41 49 41 22:25 14.07.2014

Re: Eh...

sluhzaduh
Ja svakako nisam stručan za oblast planiranja saobraćaja i urbanizma... Možda bi zbog toga ovo što sam napisao moglo da ostane i na nivou bajke, ali jednostavno, glupo mi je da kažem da sam došao u Beograd ako do njegvog centra moram da pređem još par kilometara.

Hvala za pitanje zašto peške od autobuske? Rekoh već: volim da šetam Beogradom, a posebno mi je drago kad mogu sam. I to još sa stanice do stana gde živi brat. Svakako da je bilo i bližih lokacija nego što je "preko puta Zvezdinog stadiona", ali sam tek sad do Marakane počeo sam da dolazim. Razlog: to je prva lokacija koju će svako u Beogadu da zna čak i ako se izgubim, pa pitam. A omiljena aktivnost inače, kad sma u Beogradu a brat ode da radi, da vreme ispunjavam nekim gluvarenjem po Beogradu (onuda kuda znam, ili odakle mogu da pitam gde je ulica...)


Ti su u pravu!
Bez obzira na Zikinu mamu i ostalih iz Cortanovca i Pinosave.
Koji bi jednom nogom tamo, drugom na Terazije.

U mom gradu su uradili isto, recimo 80-tih. Razdvojili Autobusku stanicu od Zeleznicke.

Locirali je pored tkz jadranske magistrale; gde nocu nema ni kuceta ni maceta. Danju ni gradskog prevoza.

Da stignes do nje, zvizducuci sa rukama u dzepovima-brat bratu; 40 min.
Za torbom, u kojima majke strpaju ajvar i po koju teglu slatka - tajno, do se ti brijes; izplazis jezik.

Divljih previzioca - tkz. TAXI, sa svim prljavstinama na sebi i na autu - koliko hoces.

Sve isto kao 80-tih u mom gradu; ili recimo danas na beogradskom, sarajevskom ili ko zna kom aerodromu.

Problem TAXI-sta se ne moze resiti; paz' majku mu!


horheakimov horheakimov 19:16 10.07.2014

.

pozdrav V.
sluhzaduh sluhzaduh 22:04 10.07.2014

Re: .

Ne verujem da će mi iko zameriti ako na komentare budem odgovarao preko reda. Kako je ovaj blogerski svet postao mali, zar ne, Horhe? Aj, žvrljni nešto. Drago mi je što te vidim! :)
angie01 angie01 22:40 10.07.2014

zagovaram

da autobuska i z stanica budu u centru grada i da imaju svoje ispostave u velikim gradovima jos na nekim potrebnim mestima i na nbg, cukarici,.... gde se pokaze da treba- ali glavna da bude u centru- i tako u svakom gradu.
sluhzaduh sluhzaduh 22:47 10.07.2014

Re: zagovaram

Što se Čačka tiče, ovo poslednje već jeste. Čačak je isuviše mali za još tako velikih stanica kao što je naša glavna. I od glavne autobuse do centra i ne treba više od deset minuta.
nim_opet nim_opet 00:49 11.07.2014

Re: zagovaram

ali glavna da bude u centru- i tako u svakom gradu.
Ali zasto? Zato sto lepo zvuci? Ako nije racionalna ni ekonomski, ni saobracajno, niti bilo kako drugo, onda ne treba da bude u centru. Uostalom u kom centru? Populacije, ni sadasnja nije. Ekonomske aktivnosti? NBGD je odavno centralniji ekonomski od Starog Grada. Geografskom? Nije. Kulturnom? Mozda.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 09:00 11.07.2014

Re: zagovaram

NBGD je odavno centralniji ekonomski od Starog Grada


Jes svi ti poslovni ljudi baš idu međugradskim busevima pa peške do centrale svoje banke nekih 10 blokova dalje...
hajkula1 hajkula1 12:13 11.07.2014

Re: zagovaram

angie01
da autobuska i z stanica budu u centru grada i da imaju svoje ispostave u velikim gradovima jos na nekim potrebnim mestima i na nbg, cukarici,.... gde se pokaze da treba- ali glavna da bude u centru- i tako u svakom gradu.



Slično.

Koliko vremena će mi biti potrebno do izmeštene stanice BUS-železničke? Nadam se da će biti neka prolazna; zamisli, idem u Čačak i Užice od Gospodara Vučića, preko Novog Beograda
sluhzaduh sluhzaduh 15:38 11.07.2014

Re: zagovaram

Moće biti da sam bio malo grub sa ovim "u centru", ali svakako ne negde gde treba tri prevoza do centra (ustvari i ne znam koliko prevoza treba od NBG-a do Slavije, ali mislim da je i bez toga poenta jasna).
49 41 49 41 22:46 14.07.2014

Re: zagovaram

hajkula1
angie01
da autobuska i z stanica budu u centru grada i da imaju svoje ispostave u velikim gradovima jos na nekim potrebnim mestima i na nbg, cukarici,.... gde se pokaze da treba- ali glavna da bude u centru- i tako u svakom gradu.



Slično.

Koliko vremena će mi biti potrebno do izmeštene stanice BUS-železničke? Nadam se da će biti neka prolazna; zamisli, idem u Čačak i Užice od Gospodara Vučića, preko Novog Beograda


One and half hour!
Da izadjes iz gradskog jezgra!

Dodas na 3 sahata voznje, ukupno 4.5 H do Uzica.

Poneses, pitu ili sendvice; ako ogladnis od kuce!

Soferi prave pauzu, uz put samo ako su dogovorili sa gazdom restorana - gde prave pauzu!

Ja tebi - ti meni!

Moja baba to zvala - daj' mi ga najmiga.
49 41 49 41 02:48 11.07.2014

Beograd

Location information and urban plan excerpt

In the new law on planning and construction passed in summer 2009, the formal urban plan excerpt has been replaced by a non formal document called the location information. This new document more or less provides the same information as the urban plan excerpt but is not a compulsory document anymore. There are other ways to get information about a location, most notably using online tools.

The location information is only compulsory in the case of a request for building an auxiliary object, a garage or a small electrical substation.
Detailed regulation plans

All of Belgrade is covered by the Master Plan of Belgrade to 2021 prepared by the Urban Planning Institute of Belgrade. It was adopted by the Assembly of the City of Belgrade on September 27, 2003.

Master Plan of Belgrade to 2021



Master Plan of Belgrade to 2021 (source Urban Planning Institute of Belgrade).

The Master Plan gives the general directions and conditions of Belgrade's development. Based on that general plan, detailed regulation plans have to be done for each part of Belgrade, to specify, down to the individual plot of land, the conditions and the rules for constructions. The making of those detailed regulation plans is a work in progress. For some parts of Belgrade, it is already done, while for some other parts (the outskirts of Belgrade for instance) it is yet to be done.

Nisam urbanista, ni planer.

Svi planovi se prave (30 g.); Master planovi 50 godina
Nesto smo "kratki" sa planiranjem, "jos kraci" sa realizacijom.

Aerodromi, Luke, Zeleznicke stanice, Autobuske Stanice - grade se da budu sto tesnje povezani; da bi bili dostupni svim putnicima, svih vidova saobracaja.

Medjutim, ...

Bakaluk u balkanskoj bakalnici.
sluhzaduh sluhzaduh 21:57 11.07.2014

Re: Beograd

Pošto sam preporuku već dao, ostaje samo da skinem kapu!
G.Cross G.Cross 21:09 11.07.2014

Pravo u srce

Jednostavno, ne možete reći da ste nekoga primili u svoj grad, ako ga dovezete do Novog Beograda.


Pa da premestimo aerodrom na Slaviju?

sluhzaduh sluhzaduh 21:56 11.07.2014

Re: Pravo u srce

Duhovito, nema šta!

Naravno da nisam mislio na aerodrom, već na nešto konvencionalniji oblik masovnog prevoza. Ali, OK - da je fazon-fazon je!
dali76 dali76 18:17 12.07.2014

Imam resenje!!!!!

Ukoliko se ispostavi da ce BAS na NBGD, imam resenje blogokolega . Reci bratu da proda stan i kupi drugi na Novom Beogradu. Mislim,izvinjavam se ako imam pogresan utisak, al meni se cini da srce tvog argumenta ne lezi u srcu grada, vec u tome sto si ti taman naucio da odes peske od BASa do stana tvog brata,a oni bi sad nesto da izmestaju.
A izgubiti se u Beogradu pa to ne treba da te toliko brine, to je sastavni deo upoznavanja bilo kog grada. Kao slabovida osoba kojoj je trebalo maltene da nosom dirne autobus da prepozna koji je broj busa u pitanju , pet godina sam ziveo, vozio se,a i gubio se po Beogradu. Posle bih sam objasnjavao ljudima gde je koja ulica. Da su znali kolko (ne) vidim sumnjam da bi me pitali ))
sluhzaduh sluhzaduh 12:36 14.07.2014

Re: Imam resenje!!!!!

dali76
Ukoliko se ispostavi da ce BAS na NBGD, imam resenje blogokolega . Reci bratu da proda stan i kupi drugi na Novom Beogradu. Mislim,izvinjavam se ako imam pogresan utisak, al meni se cini da srce tvog argumenta ne lezi u srcu grada, vec u tome sto si ti taman naucio da odes peske od BASa do stana tvog brata,a oni bi sad nesto da izmestaju.
A izgubiti se u Beogradu pa to ne treba da te toliko brine, to je sastavni deo upoznavanja bilo kog grada. Kao slabovida osoba kojoj je trebalo maltene da nosom dirne autobus da prepozna koji je broj busa u pitanju , pet godina sam ziveo, vozio se,a i gubio se po Beogradu. Posle bih sam objasnjavao ljudima gde je koja ulica. Da su znali kolko (ne) vidim sumnjam da bi me pitali ))


Najlepše hvala na odgovoru koji je pronicljiv i luckast. Prvo: stan nije Ivanovo vlasništvo - on je zakupac. To je jedan malo nebitniji deo. Sad ide onaj koji me posebno razveselio: živeo je moj brat i u "Krunskoj" i u jednoj ulici malo sa druge strane, ali isto tu (ne znam joj ime)... I jedino sad kod "Marakane", a pomalo i tamo pored "Krunske" sam mogao da dođem "bez pomoći publike". Beograd sam poznavao samo onoliko koliko su tri ulice oko njegovog stana (ma gde u tom trenutku živeo). Tek relativno skoro sam uspeo da se odlepim nešto dalje, Što se pitanja centra grada tiče: u odnosu na Novi Beograd, "Savamala" je centar grada. Nisam mislio da treba premestiti BAS na Slaviju, već da nije baš najgostoljubivije posetioce svog grada dočekivati toliko daleko od centra kao što je ideja da to bude na Novom Beogradu, gde će mu onda trebati 302 prevoza do Slavije. Mnogi od nas u Beogad dolazimo administrativnim potrebama, a malo je više (makar meni i mojoj porodici, a verujem da nismo jedini) tih poslova završavao "stari Beograd", ne preterano daleko od Autobuske stanice.

Ovde sam svoje kretanje po Beogradu uzeo kao primer, a ne kao imperativ. I ne zbog sebe u Beogradu, već uzimajući za primer i nekoga ko bi došao u moj grad.
mirelarado mirelarado 15:43 14.07.2014

Re: Imam resenje!!!!!

Ovde sam svoje kretanje po Beogradu uzeo kao primer, a ne kao imperativ. I ne zbog sebe u Beogradu, već uzimajući za primer i nekoga ko bi došao u moj grad.


Aли, Београд прима госте (туристе) у самом средишту свог срца, на Студентском тргу, тачније насред продужетка Васине улице према Калемегдану, постоје обележена паркинг места за туристичке аутобусе, домаће и стране. Викендом их буде и по пет-шест ту, на два корака од Кнез Михаилове, Калиша, итд...


sluhzaduh sluhzaduh 16:11 14.07.2014

Re: Imam resenje!!!!!


Aли, Београд прима госте (туристе) у самом средишту свог срца, на Студентском тргу, тачније насред продужетка Васине улице према Калемегдану, постоје обележена паркинг места за туристичке аутобусе, домаће и стране. Викендом их буде и по пет-шест ту, на два корака од Кнез Михаилове, Калиша, итд...



- A može li se biti turista bez turističkih organizacija u običnom autobusu?
- Znači, kad stanica ode na Novi Beograd, moraću da platim turističkoj organizaciji da bi ne dovela do centra Beograda (ili okoline, ne mora centar grada)?
- Šta bi se desilo kada bi turističkih autobusa bilo toliko koliko je sada ovih koji pristaju na "BAS"? Da li bi i njih selili na Novi Beograd?
zilikaka zilikaka 19:08 14.07.2014

Re: Imam resenje!!!!!

Nisam mislio da treba premestiti BAS na Slaviju, već da nije baš najgostoljubivije posetioce svog grada dočekivati toliko daleko od centra kao što je ideja da to bude na Novom Beogradu, gde će mu onda trebati 302 prevoza do Slavije.

- Znači, kad stanica ode na Novi Beograd, moraću da platim turističkoj organizaciji da bi ne dovela do centra Beograda (ili okoline, ne mora centar grada)?



Kolega, rešenje je jaako jednostavno.
Msm, ko, što rekoh, ima jako mnogo mesta gde možeš naći tu informaciju, ali, evo da pomognem, ako stanica bude tamo gde su rekli a linije gradskog prevoza ostanu iste, ključna reč je (recimo) tramvaj br. 9.

Braniš nešto potpuno neodbranjivo.

sluhzaduh sluhzaduh 21:15 14.07.2014

Re: Imam resenje!!!!!



Kolega, rešenje je jaako jednostavno.
Msm, ko, što rekoh, ima jako mnogo mesta gde možeš naći tu informaciju, ali, evo da pomognem, ako stanica bude tamo gde su rekli a linije gradskog prevoza ostanu iste, ključna reč je (recimo) tramvaj br. 9.

Braniš nešto potpuno neodbranjivo.



Može biti da je tako, što mene ne sprečava da mi se to sa preseljenjem "BAS" ne sviđa i da imam utisak kakav imam. I da, hvala za navigaciju!
49 41 49 41 13:12 13.07.2014

Kad nece Muhamed bregu

nek ide breg Muhamedu.

Napraviti, Cardak ni na nebu ni na zemlji; da svet vidi da to nije bilo samo u bajkama.


Izmestiti aerodrom na Slaviji. Stari zadrzati za borbene eskadrile protiv "spoljnjeg neprijatelja"- nadiruce horde komaraca; sa prilaza Dunava, Save, Usca.

Plato na stubovima sirine 50 m, duzine 3.500 m od Slavije, preko zeleznicke stanice do savske terase. Plato za pistu, par burekdzinica, kiflara, cevabdzinica, pivnica i ostale pratece objekte.

Jednom recju, ubiti dva komarca jednim udarcem.

Beograd je davno trebao u podzemlje.
Kad vec nije, napraviti Slavljansko Podzemlje - (nadzemlje)!

Arhitektonskim resenjem se postizava visoka svetska konkurentnost. Jedinstvenost - objedinjavanje Zemunskog, Vozdovackog, Cukarickog i ostalih satelitskih podzemlja.

Stjuardese - StrinaDese, ce istovremeno biti turisticki vodici; objavljivanjem.

-Dragi putnici, slecemo na Slavljansku Aveniju.
Sa vase leve strane je najveci splav u Evropi - Grad na vodi u prvoj fazi.
Sa vase desne strane na brdu je najveci hram u jugo-istocnoj Evropi.
Upravo vidite spomenik na Kalemegdanu, cuvenog svetskog skulptora.

P.S.
Teza Doktorata u "kostrukciji".

49-41/3 (svojerucno)

sluhzaduh sluhzaduh 12:45 14.07.2014

Re: Kad nece Muhamed bregu

49 41
nek ide breg Muhamedu.

Napraviti, Cardak ni na nebu ni na zemlji; da svet vidi da to nije bilo samo u bajkama.


Izmestiti aerodrom na Slaviji. Stari zadrzati za borbene eskadrile protiv "spoljnjeg neprijatelja"- nadiruce horde komaraca; sa prilaza Dunava, Save, Usca.

Plato na stubovima sirine 50 m, duzine 3.500 m od Slavije, preko zeleznicke stanice do savske terase. Plato za pistu, par burekdzinica, kiflara, cevabdzinica, pivnica i ostale pratece objekte.

Jednom recju, ubiti dva komarca jednim udarcem.

Beograd je davno trebao u podzemlje.
Kad vec nije, napraviti Slavljansko Podzemlje - (nadzemlje)!

Arhitektonskim resenjem se postizava visoka svetska konkurentnost. Jedinstvenost - objedinjavanje Zemunskog, Vozdovackog, Cukarickog i ostalih satelitskih podzemlja.

Stjuardese - StrinaDese, ce istovremeno biti turisticki vodici; objavljivanjem.

-Dragi putnici, slecemo na Slavljansku Aveniju.
Sa vase leve strane je najveci splav u Evropi - Grad na vodi u prvoj fazi.
Sa vase desne strane na brdu je najveci hram u jugo-istocnoj Evropi.
Upravo vidite spomenik na Kalemegdanu, cuvenog svetskog skulptora.

P.S.
Teza Doktorata u "kostrukciji".

49-41/3 (svojerucno)



Na ovaj komentar odgovoriću sa najvećim zadovoljstvom: pažljivim čitanjem može se videti da ja ne želim da prekrajam Beograd po svojoj želji, samo sam hteo da kažem da mi ništa ne smeta što je ovakav kakav jeste. I jedino imam zamerke na to što se predlaže. A ako bi opet pitali: "A kako bi ti?", odgovor je:"Baš ovako kako je sada", ma gde živeo moj brat.
49 41 49 41 03:54 17.07.2014

Autoprevoz Cacak

Iako prednost dajem vozu u transportu; najradje sam koristio autobus kao student.

Autoprevoz Cacak, polazak iz Beograda 6:00, stizanje na odrediste[ gde sam namerio 11:00.

Autobusi bili cisti, osoblje ljubazno.

Vozac je, "kresnuo motor" uvek u 6:00 za polazak i posao sa BAS-a stizao uvek u 11:00 11:10, 11:20 najkasnije.

Ostale autobiske firme ukljucujuci i voz - to nazivam tada i sada; banderasi, krajputasi, autostoperasi-vozostoperasi, pilicari.

Hooj dok krenes. Hoojj, hoojj kad stignes ?!?
Sat-dva gore dole, ...

Bilo davno, kako je sada; ne znam.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana