Društvo| Kultura| Mediji| Politika| Životni stil

VIKANJE KAO MODEL KOMUNIKACIJE SRPSKIH POLITIČARA

Dragan Jakovljević. RSS / 12.07.2014. u 18:24

Неки комуниколози сматрају да је својевремено, један од најважнијих разлога за велику почетну популарност Слободана Милошевића био врло једноставан: после много деценија, пред народом се појавио политичар чије говоре нису морали да преводе на свакодневни језик. Обраћао им се једноставним речима, које је већина одмах разумела, без обзира на старосну доб и степен образовања.

Од тада па до данас, сви наши политичари су се мање или више трудили да се држе тог рецепта. Компликоване конструкције задржавали су за партијске састанке и заседања државног врха и користили их када је требало, док су у јавности волели да се представљају као људи који мисле и говоре онако како то чини и њихов просечни слушалац. Међутим, пошто се не би могло рећи да је степен образовања просечног конзумента дневних вести нарочито висок, није тешко замислити, а ни приметити, до ког нивоа је требало сићи да би се у обраћању таквој јавности постигла слика о себи као "једном од њих", односно "првом међу једнакима".

Тако се, корак по корак, међу трендовима у комуникацији наших политичара с јавношћу нашло и викање. Појавило се последњих месеци, са бројним подврстама: са или без саговорника; са или без ударања руком о сто и других темпераментних облика невербалног комуницирања; са или без поштапалица и непристојних израза.

Док смо на викање током разних ТВ емисија и на трибинама у предизборним периодима одавно навикли, убрзано ћемо морати да се привикавамо на једну сасвим нову ситуацију. Викање постаје уобичајени начин комуницирања српских званичника са новинарима, на конференцијама за штампу: ничим извазвано, само од себе или викање као такво.

Ова ситуација се од других сличних које познајемо, разликује по томе што је унапред испланирана и представља део својеврсне представе намењене медијима. Али, ма колико се говорници трудили да постигну уверљивост и покажу како је реч о њиховом природном стању делиријума, ниједном актеру таквих сцена није до сада пошло за руком да нас увери да се током свог (потпуно неометаног) наступа, узбудио спонтано и да је викање на присутне последица таквог узбуђења. Труд да се постигне уверљивост је веома уочљив, али резултати по правилу изостају. Можда и зато што је мало коме од "викача" јасно да је глумачки таленат божји дар, који се потом занатски обликује. А за то је, као што знамо, потребно много мукотрпног рада и стрпљења - управо онога што је већини данашњих политичара веома страно.

Примери викања са неких других говорница, ипак, у историји нису били ретки. Нису то, додуше, биле конференције за штампу, али је слична жестина виђана на разним митинзима, који су били претече данашњих прес обраћања. Вође које су тада викале, такође нису имале саговорнике који би им могли бити повод за такву манифестацију љутње. Мотиве су, као и данашњи политичари, давали сами себи. Сумње да се са таквим понашањем не могу сврстати у стабилне личности, показале су се тачним тек касније, на свеопшту жалост човечанства.

Да ли они који данас вичу усред својих монолога, сматрају да је степен тако произведене буке већ довољно висок да ћемо им због њега приписати толико жељени епитет "озбиљних људи" или своје викање сматрају тек почетком те врсте доказивања, за сада је енигма. Међутим, с обзиром да је процес умножавања говорника са овим маниром узео маха, постоји реална опасност од претварања наших живота у неподношљиву какофонију, са свим последицама које она носи.

 

Atačmenti



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 19:29 12.07.2014

Ja neću da budem drugi!!!

JA NEĆU DA BUDEM DRUGI. MOŽETE DA SPALITE BLOG - JA NEĆU. TAČKA!
Jaril Jaril 21:23 12.07.2014

Re: Ja neću da budem drugi!!!

У данашње време? Па то значи одрећи се секса. Поштујем.
frank_rizzo frank_rizzo 06:45 13.07.2014

pa kako da komuniciraju

sa populacijom u kojoj 10% ima diplomu?
you hefta dumb it down&you gots to scream like a muthafucka
mr.fogg mr.fogg 11:38 13.07.2014

VIKANJE KAO MODEL KOMUNIKACIJE SRPSKIH P..

Sviđa mi se ovaj blog - iskreno.
Podsetio me na jednu rečenicu Luke Labana (Dušan Kovačević):
'Govori tiše, da te čujem'.

Po ponašanju naših političara jasno je da oni nikada neće razumeti dubinu ove rečenice :(
anjastosic anjastosic 19:35 13.07.2014

iznenadjenje

Cisto moram sebi da olaksam dusu.


Vise nemam potrebu ni da primecujem, ni da imam kriticki odnos, a tek ne zahtev u pogledu obracanja narodnim masama vladajuce bulumente. Tu je sve jasno, ocekivano i bez granica.

Ali, nisam uspela da ostanem ravnodusna na arlakujanje Marka Blagojevica iz CESOD/a, koji je za mrvicu neke vaznosti odmah poprimio manire velikog vodje.

Na nekoj konferenciji za stampu urlao je kako ne da pare poplavljenima.(za sada ne da, dok ne ispune njegove uslove)

Iz njegovog urlanja shvatila sam da ti poplavljeni hoce njemu da ukradu pare i da je poplavljeni narod, kao i uopste ta narodna rulja, koja je na zalost nuzna u jednoj drzavi, ta koja krade pare iz neke kase koji jadni politicari, a i on kao posebno izabran njihov predstavnik, svojim zivotom cuva.

Dakle, i onaj nekada miran i odmeren, uravnotezen Marko Blagojevic.

Ali, izgleda da brojanje glasova i brojanje para nije od istog znacaja. Punu vaznost dobjamo samo kada brojimo pare. Ili, bar neki od nas.



oskar-z-wild oskar-z-wild 10:34 14.07.2014

vika

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:30 14.07.2014

SRPSKIH?

NEMA SRBIJA TAPIJU NA GLUPOST...

Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 08:48 15.07.2014

Re: SRPSKIH?

"Док смо на викање током разних ТВ емисија и на трибинама у предизборним периодима одавно навикли, убрзано ћемо морати да се привикавамо на једну сасвим нову ситуацију. Викање постаје уобичајени начин комуницирања српских званичника са новинарима, на конференцијама за штампу: ничим извазвано, само од себе или викање као такво."

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana