Društvo| Filozofija| Lingvistika| Satira| Životni stil

Сви и Нико

little_radojica RSS / 15.07.2014. u 14:42

Нема добре генерализације без ова два бећара, толико омиљена и толико спомињана. Човек би просто рекао да кад се о њима прича да просто стоје ту, тако, поред нас и климају главом у знак одобравања сваки пут кад су поменути. Толико су моћно оружје у доказивању постојања одређених законитости да им нема премца. Кад се каже да СВИ нешто-нешто, онда нема друге него показати прстом на макар неког ко се у речено не уклапа, али тако да тај неко није само "изузетак који потврђује правило". Јер СВА правила имају своје изузетке који их потврђују. НИКО још није видео неко правило да није такво. Чик ми приговори нешто, одмах ћу да зовем СВЕ да ме бране, а теби неће доћи НИКО, чисто да знаш. Тако то данас буде УВЕК. И НИКАД не буде да не буде тако.

НЕКАД је, међутим било другачије. Еее, НЕКАД је уствари СВЕ било другачије, толико да НИКО не би могао рећи да је данас ИШТА боље. ИШТА или НИШТА, као да је битно, важно је да ствар стоји чврсто на својим ногама и да НИКО томе не може да приговори. Јел треба да дајем и примере? Није довољно што је СВЕ баш тако како сам рекао? НЕКИМ људима НИКАД није довољно кад је нешто тако очигледно него УВЕК траже длаку у јајету. Тако је то кад СВИ СВЕ знају, али уствари НИШТА не знају. Нисам ја крив што је тако и што НИКО не може да докаже да није тако. 

Дакле, да подвучем, СВЕ иде у прилог тези да је баш ово што сад говорим тачно. НИКАД нисмо чули НИШТА што доказује супротно, а и да јесмо НИШТА нам не гарантује да то не би био баш тај изузетак који нам треба да потврди правило. СВЕ је, дакако, лепше кад се ми слажемо. 

СВЕ исто мислимо, СВИ су криви, али опет и НИКО није крив. Ако се сложима да УВЕК постоји сумња да постоји НЕКО одговоран за СВЕ, онда се морамо и сложити да се тај НИКАКО другачије не може означити него управо тако - НЕКО или НЕШТО. Пошто НИКАД НИКО не сведочи, СВЕ оно што ми знамо и што иначе СВИ знају УВЕК НЕКЕКО испадне недовољно, па је стога у реду рећи да НИКО НИШТА и не зна. Осим НАС који, дакако, СВЕ знамо, само што, јебига, морамо да ћутимо, јер немо'ш ти НИКОМ НИШТА објаснити догод ОНИ СВИ мисле да СВЕ знају и НИКОГ неће ни да саслушају. Али СВУДА је тако. И УВЕК је то тако било. Осим наравно НЕКАД, о чему опет нема НИКОГА  ко би могао да посведочи, али СВЕ се то ионако зна.

Гледам те и све мислим да ти мислиш како НИШТА не напредујемо. Али, СВЕ што кажем стоји, НИШТА ту нема ни нетачно ни непознато. Немам ти ја живаца да се бавим појединачним случајевима. То не води НИКУДА, а захтева времена. Далеко је ефикасније наћи СВЕМУ томе заједничку жицу, па напасти одједном СВЕ. Онда НИКО не може да се извуче. Напасти СВЕ, па и самог себе, УВЕК и једино погађа у мету не промашивши НИКОГА НИКАДА.

НИШТА НИКАДА неће надмашити демократију. НИКО не може да спори да УВЕК треба већина да одлучује. А куд ћеш боље већине од "СВИ". Па то је 100% мајкуму. Нема НИКОГА да се жали! НЕКАДА смо ми СВИ радили СВЕ како не треба, а данас наравно СВИ МИ треба да радимо СВЕ како ваља и НИШТА како не ваља. То је ваљда јасно. Са тиме се СВИ слажемо. Ни ту нам не треба НЕКО, јер НЕКИХ је пуно, а и има их разних, мада су на крају крајева СВИ исти. Зато нема ни суштинске разлике, па је погодније да СВИ запнемо. Ем што знамо МИ НАС, ем што знамо и СВЕ остало, не треба НАМА НЕКО да нам говори ИШТА. 

Ако ти се и сада чини да тапкамо у месту и да не идемо НИГДЕ, а ти опет размисли. СВЕ је ово на месту и тачно, СВИ преузимамо одговорност, па не може ни бити да НИШТА не успевамо. Него, СВИ једнако напредујемо, па и не приметиш да НИКО не заостаје. НЕКО можда и заостаје, али то само доказује претходну тврдњу да се СВИ крећемо. Вероватно се НИКАДА нисмо брже ни кретали, мада нема НИКОГА ко би то потврдио, јер можда је ипак НЕКАДА било боље, с обзиром на то да је НЕКАДА СВЕ било боље. 

СВЕ ти је то ствар перспективе, па ти изволи. СВИ имамо право да СВЕ знамо, НИКО нема право да нам то право нарушава. УВЕК је тако и било. Па јел није? НИКАДА нико тако нешто није порекао...Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hajkula1 hajkula1 15:17 15.07.2014

Palac+
hajkula1 hajkula1 15:36 15.07.2014

Gde te čačnulo?


Imaš nešto protiv pleonazma i generalizacije, vidim ja.


Postajem popustljivija i prema sebi i prema drugima.
Mene iritira korišćenje pojma, spada. Spadaju pantalone valjda pripada (nekoj grupi, skupu).

little_radojica little_radojica 16:28 15.07.2014

Re: Gde te čačnulo?

hajkula1

Imaš nešto protiv pleonazma i generalizacije, vidim ja.


Postajem popustljivija i prema sebi i prema drugima.
Mene iritira korišćenje pojma, spada. Spadaju pantalone valjda pripada (nekoj grupi, skupu).Ма ништа посебно, на крају крајева, циљ СВЕГА што радимо јесте нека смислена генерализација, која је пре свега корисна. Да дођеш до једне такве у животу прође цео живот, а можда и неколико живота, бемлига. У међувремену сам испалиш једно милијарду оваквих и живиш у таквом окружењу... Ништа страшно
hajkula1 hajkula1 21:07 15.07.2014

Re: Gde te čačnulo?

little_radojica
hajkula1

Imaš nešto protiv pleonazma i generalizacije, vidim ja.


Postajem popustljivija i prema sebi i prema drugima.
Mene iritira korišćenje pojma, spada. Spadaju pantalone valjda pripada (nekoj grupi, skupu).Ма ништа посебно, на крају крајева, циљ СВЕГА што радимо јесте нека смислена генерализација, која је пре свега корисна. Да дођеш до једне такве у животу прође цео живот, а можда и неколико живота, бемлига. У међувремену сам испалиш једно милијарду оваквих и живиш у таквом окружењу... Ништа страшно
Dobar ti je uvodni tekst. Stvarno.
docsumann docsumann 15:38 15.07.2014

sve, sada ...


little_radojica little_radojica 16:22 15.07.2014

Re: sve, sada ...

docsumannТај рад
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:40 15.07.2014

Istina

.
vera.nolan2 vera.nolan2 08:41 16.07.2014

ništa i sve...uvek i nikad...


(Bećković u prozi !!!)
Odličano osmišljen i napisan esej!


little_radojica little_radojica 16:45 17.07.2014

Re: ništa i sve...uvek i nikad...

vera.nolan2

(Bećković u prozi !!!)
Odličano osmišljen i napisan esej!

Хвала!

Мада, искрено, кад сам ово написао, хтео сам све да обришем јер ми је превише личило на Бећковића, поготово на овоОставио сам само јер мислим да је тема битнија од стила :)
vera.nolan2 vera.nolan2 18:00 21.07.2014

Re: ništa i sve...uvek i nikad...


Мада, искрено, кад сам ово написао, хтео сам све да обришем јер ми је превише личило на Бећковића,...

ma odlično,šta fali ,naprotiv !!! imitacija stila pisanja.Svi veliki pisci imaju svoje sledbenike !Važno je šta si rekao i sadržajno je i duboko !
vera.nolan2 vera.nolan2 19:00 21.07.2014

Re: ništa i sve...uvek i nikad...

Baš ti hvala za ovaj YouTube prilog,em najbolje čita sve svoje što napiše,šta je to -pesma !?,em je maestralan u jezičkim i misaonim dosetkama!
a_jovicic a_jovicic 23:29 16.07.2014

Nekad i sad'

НЕКАД је, међутим било другачије. Еее, НЕКАД је уствари СВЕ било другачије, толико да НИКО не би могао рећи да је данас ИШТА боље.

Kažu da postoji anegdota u kojoj su 70-tih godina prošlog veka, neki partijski drugovi na visokim položajima obilazili sela po Srbiji i nalete tako na jednog starijeg domaćina pa ga priupitaju ... "Čiča ... Jel' bolje sad' ili za vreme Kralja?" ... starac se zamisli pa reče "Za vreme Kralja" ... ovi u čudu ... "Ma kako ti je bilo bolje za vreme Kralja kad ste bili bezemljaši, gladovali ... a sad' imate zemlju, mehanizaciju, hrane koliko poželite?!?" ... Gleda ih starac pa će ... "E moj sinko ... al' tad' sam bio 30 godina mladji!"

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana