Budućnost| Gost autor| Gradjanske inicijative| Život

Akcija Inicijative Bloga B92 i Radija Laguna

AlexDunja RSS / 16.07.2014. u 13:38

gost autor: jepet



10550939_10203060655929983_3946357319126422362_n.jpg

 
Inicijativa Bloga B92 i Radio Laguna su pokrenuli akciju prikupljanja knjiga, školskog materijala i didaktičkih igračaka za predškolski i školski uzrast, za decu ometenu u razvoju iz Centra u Šekspirovoj ulici, u Beogradu.
Tokom naredne dve nedelje možete svoje doprinose ovoj akciji odneti u Radio Lagunu, Resavska 33, od 15h do 18h.

 Putovanja knjigama

 

Bilo je to davne 1986. godine, kada sam u tri ujutru vrišteći uletela u sobu duboko usnulog predačkog para. Kada su se, posle par minuta, oprezno spustili sa lustera na koji ih je moj urlik lansirao, nežnim ispitivanjem (dobro-da-li-si-ti-normalna) utvrdili su da bi za vojnićko budjenje, osim svom uzbudjenom podmlatku, trebalo da budu zahvalni i Johanni Spyri. Naime, ničim izazvan i pod okriljem noći, pobednićki urlik bio je izazvan činjenicom da sam upravo u tom trenutku, u tri ujutru kada su svi pošteni roditelji računali da su im deca davno i čvrsto zarobljena u la-la-lendu te da i oni mogu sklopiti umorne okice, završila sa čitanjem svoje prve knjige. Svoje prve praaaave knjige koju sam pročitala sama.   

 

Ostavivši te noći Hajdi da se i dalje vere po Alpima, jede kozji sir i rumenilom obraza parira muškatlama, farbala sam ogradu i lutala po pećini sa Tomom Sojerom, zaranjala sa Nautilusom, išla uz Misisipi i spavala u čiča Tominoj kolibi, strpljivo šetala sa Maruškom (uvek najmladjom i najlepšom od tri kćeri) po ruskim šumama u potrazi za pečurkama, jabukama i princom, sedela sa Iljom na ognjištu, promenila svih dvanaest cipelica sa dvanaest začaranih kćeri osiromašenog kralja (sa kojim je moj otac duboko saosećao, posebno od trenutka kada su mu obe kćeri ušle u pubertet), pratila u stopu, stalkerski verno, Stašu i Nelu od Fajuma do Kartuma, od Kartuma do Omdurmana, od Omdurmana do baobaba, od baobaba do Lindove planine…

 

Onda sam otkrila Grčku… letela sam sa Persejem na Hermesovim sandalama u potrazi za gorgonom Meduzom (roditelji su opsesivno zatvarali prozore i terasu), razmrsavala Arijadnino klupče (sve babe u parku su me mrzele iz dna duše), rešavala Herkulove zadatake (sto je znacilo da sam prilikom vodjenja na selo bila pod stalnom prismotrom u blizini svake ništanesluteće mirnooke krave i ostale stoke) i zauvek omrzla žabe… jer su mi umesto princa podmetnuli priču o podrugljivom čoveku koji Latoni i njenim bebama nije dao da piju vodu…

 

U devedesete sam ušla sa Tri musketara i Džejn Ostin i odletela direktno na zvezdu Kec. Iz njih izašla kao student kome su knjige bile u opisu radnog mesta, što je već neka druga priča. Izmedju sam putovala. Knjigama. Sa knjigama. Na knjigama…  i nikada nisam prestala da verujem da je svaka poklonjena knjiga zapravo poklonjen komadić mašte, putovanje, avantura koja zauvek izmeni čitaoca… čak i kada on toga nije svestan. 

 

Prošlog petka (11.07), članovi Inicijative i Milan Ilić sa ,,Radio Lagune" posetili su Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju i uručili im paket knjiga, poklon izdavačke kuće "Laguna". 

10525639_642348989187890_18074106519755815_n.jpg

Rukovodilac Centra, Nada Mraković dočekala nas je okružena decom i stručnim timom. Proveli smo sat vremena upoznajući se sa aktivnostima i radom ovog dnevnog boravka, razgledajući umetničke radove, rezultat likovnih radionica u Centru. Saznali smo da je Centar, najstariji i najveći boravak ovog tipa u Srbiji, namenjen ,,populaciji od 14 – 53 godinе osoba sa smetnjama u mentalnom razvoju, osoba sa višestrukim smetnjama i korisnicima sa Rett- sindromom uzrasta od 6 – 20 godina. Trenutno na smeštaju je 159 korisnika, raspoređenih u 16 grupa." 

 

Ipak, ono što je nasu posetu Centru učinilo posebnim su njegovi korisnici i divni terapeuti, defektolozi i negovatelji sa kojima smo se družili se i pevali. Pokazali su nam Youtube snimke sa njihovim nagrađenim predstavama, poklonili su nam dve pesme  i podelili sa nama uživanje u izvedbi izuzetnog pevača, Željka takmičara u emisiji ,,Ja imam talenat"  Za uspomenu smo poneli njihove osmehe i jedinstvene keramičke šolje, njihovih ruku delo, kao i priču o njihovim različitim dostignućima, koju nam je ponosno i sa puno ljubavi ispričala Dana Lazović, defektolog centra. 

 

Zato mi je veliko zadovoljstvo i privilegija da najavim sjajnu priliku za sve nas da se uključimo u akciju "Inicijative Bloga B92" i "Radio Lagune" i na putovanja knjigama povedemo one koji se tome najviše raduju - decu.

 

Počev od danas pa do 31. jula u prostorijama "Radio Lagune" skupljaće se knjige, školski materijal i didaktičke igračke za školski i predškolski uzrast. Poklonjeni komadići mašte namenjeni su deci i omladini ometenoj u razvoju, koja borave u Centru u Šekspirovoj ulici. 

Poklone je moguće doneti lično u prostorije "Radio Lagune" od 15 do 18h svakog radnog dana ili poslati na adresu: 'Za decu u Sekspirovoj', Radio Laguna, Resavska 33, 11000 Beograd.

 

 

Podelite sa nama priče o knjigama koje ste voleli u detinjstvu i ranoj mladosti, a onda poklonite primerak tog voljenog parčeta detinjstva deci iz Šekspirove.

Takvo putovanje im svako od nas moze priuštiti, a nema lepšeg, ni većeg poklona od mašte… Dakle, pošaljite komadić Meseca, okrajak Azije, parčence Evrope, mrvicu Amerike, afričku prašinu…Povedite ne jedno, vec dvadesetoro i više dece na jedinstveno i nezaboravno putovanje, oni će to znati da cene!



Komentari (40)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 13:53 16.07.2014

željko na talentu

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:58 16.07.2014

Re: željko na talentu

I tako se raduju svakoj poseti i svakom poklonu...
kleinemutter kleinemutter 14:02 16.07.2014

video

video se ne vidi! alexdunja , čini nešto?
AlexDunja AlexDunja 14:08 16.07.2014

Re: video

kod mene se vidi...ne znam šta da učinim...
kleinemutter kleinemutter 14:13 16.07.2014

Re: video

ok. izgleda da problem kod mog kompa.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:40 16.07.2014

Re: video

Ja vidim
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:39 16.07.2014

Krugolina evocira uspomene

Krenem ja tako (ranije) u školu, doučim čitanje (već ponešto sama 'provalila' - niko me nije učio, nije niko imao vremena da me uči) i zapucam pravac - u školsku biblioteku.

Dobar dan. Dobar dan. Ja došla da se učlanim. Ne može, prvaci se učlanjuju tek u drugom polugodištu.

Sačekam drugo polugodište, dobar dan, dobar dan - učlani me konačno, te ma'nu rukom prema jednoj polici sa slikovnicama uz napomenu: 'izaberi dve'.

Izaberem, izađem, sednem u garderobu i pročitam za 5 minuta, te opet kuc, kuc, dobar dan, dobar dan - došla da vratim knjige. E, ne može. Ako si ih danas uzela, moraš da ih držiš bar jedan dan kod sebe.

Vozala me bibliotekarka tako dobrih nedelju dana, sve mi dajući samo po dve slikovnice, i ne dajući mi da ih posle 5 minuta vratim i uzmem nove, dok ja nisam skupila hrabrosti da kažem: "Dobro, hoćete li vi meni da date neku NORMALNU knjigu da čitam?!"

E, tad me je - čini mi se - prvi put u oči pogledala ta bibliotekarka, i dobro me zapamtila. I dade mi knjigu "Sudbina jednog Čarlija". Beše to prva NORMALNA knjiga koju sam u životu pročitala. Nažalost, slabo je se sećam i volela bih ponovo da je pročitam. Sećam se samo da je bila o mačku Čarliju i njegovim avanturama i da mi se mnoooogo svidela.

Nije ni čudo što sam danas, evo, božemeoprosti ko Koštunica - sa četri mačke u kući.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:40 16.07.2014

Re: Krugolina evocira uspomene

Sudbina jednog Čarlija!
Sad si me podsetila...ne znam gde mi je knjiga...
mlekac mlekac 15:14 16.07.2014

Re: Krugolina evocira uspomene

Jelica Greganović
Sudbina jednog Čarlija!
Sad si me podsetila...ne znam gde mi je knjiga...

Ijao! Ni ja ne znam gde mi je! Moraću u inventar, pod hitno.
zox.zox zox.zox 15:52 16.07.2014

Re: Krugolina evocira uspomene

Doživljaji mačka Čarlija ... vreme najveće tišine u mom vrtiću ... Smilja sedi u čelu a mi "stoličice u polukrug" i kao laščići otvorenih usta slušamo ... pročitala je ponovo posle xy godina ... na žalost nemam je u svojoj biblioteci ... hvala što me podseti na taj propust.
jepet jepet 19:11 16.07.2014

Re: Krugolina evocira uspomene

Moja prva bibliotecka pozajmica je bio 'Petnaestogodisnji kapetan', Zila Verna... Ih, kako se I kojom brzinom to citalo... Mislim da sam brze prosla samo Carlija I fabriku cokolade
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:55 16.07.2014

Re: Krugolina evocira uspomene

A da li se seća neko knjige "Tajno društvo PGC"?
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:31 16.07.2014

Re: Krugolina evocira uspomene

A da li se seća neko knjige "Tajno društvo PGC"?


Čuj da li se sećamo...

Jukie Jukie 22:25 16.07.2014

Re: Krugolina evocira uspomene

Krugolina Borup
A da li se seća neko knjige "Tajno društvo PGC"?

Da, jako mi je draga jer sam mogao da se identifikujem sa naratorom (kod Orlovi rano lete i Družba Pere Kvržice mi je bilo jasno da bi se to dešavalo nekoj drugoj deci a ne meni, koji bih ih video u prolazu; ovde mi je izgledalo moguće da sam tu i da učestvujem u avanturi). Zato sam i pristrastan, pa mogu samo da vičem "sve u knjizi je super" i ima puno malih finih stvari koje mi prijaju, npr. kako se nastojnica uvek naziva Cvetača ili Karfiola (nikad samo jedno, uvek sa tim ili između) ili kako mora da piše zadatak "Zašto više volim da pišem crvenim nego crnim mastilom" ili kako lupaju PGC pečate na oglase "Tražim mamicu" ili kako smišljaju da ostave jedan najgori ekserčić ukoliko je stvarno neko važno obaveštenje jer nije fer prema drugima
Jukie Jukie 22:28 16.07.2014

Re: Krugolina evocira uspomene

Što se tiče slovenačkih knjiga, sećam se i knjige "Zvončići zvone" od Ele Peroci, to je zbirka pripovedaka a najviše mi se dopada ona sa devojčicom koja ima crtanku i crta sve oko sebe, a otac je vodi svuda da upozna sve pre nego što pođe u školu, i na kraju svi dolaze da uzmu svoj crtež za uspomenu, i ostaje joj samo onaj prvi list, na kome je nacrtala svoju lutku pre nego što ju je otac vodio u avanture ( "došla je i akrobatkinja iz cirkusa; dobro je što nisam nacrtala cirkuskog lava." )
determined determined 10:01 17.07.2014

Re: Krugolina evocira uspomene

jepet
Moja prva bibliotecka pozajmica je bio 'Petnaestogodisnji kapetan', Zila Verna... Ih, kako se I kojom brzinom to citalo... Mislim da sam brze prosla samo Carlija I fabriku cokolade

Не знам зашто се мени више допадала Доживљаји Хаклбери Фина од Пустоловина Тома Сојера !?
jepet jepet 18:20 17.07.2014

Re: Krugolina evocira uspomene

Ne bih znala, ja sam ih obe drzala pod jastukom do usinuca vrata... :)

Od pustolovnih sam takodje bila i veliki zaljubljenik u Kon Tiki (Thor Heyerdahl)...nasledjen od tate.
mlekac mlekac 15:37 16.07.2014

Pokloni se i počni

Kućno predanje kaže da se moja draga familija sastavljena od prosvetnih radnika zgranula kad je negde oko moje četvrte godine shvatila da dete čita samo. Oba pisma. Provalila me tetka - poslala me po nešto iz kujne i kad me nije bilo pola sata ona ušla i našla me udubljenu u strip o Paji iz stare "Politike" prostrte pred Smederevcem (da se ne prlja pod).

Potom su bake, obe penzionisane učiteljice, preuzele stvari u svoje ruke i zajedno sa tetkom počele da me zasipaju bajkama u svim oblicima...

Srećom, u prvom razredu me je dočekala moja divna učiteljica Jelka koja je očas provalila nas pet-šest potencijalnih problema koji smo već umeli da čitamo i pišemo, pa nas je sve izmestila u isti red i uredno nas je "hranila" slikovnicama iz školske biblioteke dok su se ostali zamajavali tankim kosim i debelim pravim.

Kako je vreme odmicalo, tata se pridužio pojačavanju moje "biblioteke". Još uvek imam predivnu dvotomnu enciklopediju o životinjama koja je bila jedna od prvih "velikih" knjiga koje sam dobila.

Naravno, familiji sam, definitivno, olakšala život što se ticalo rođendana između pete i dvanaeste - trinaeste godine. Svi ostali su dobijali cipele i majice i slično, meni su pod obavezno kupovane samo i isključivo knjige.

Negde u četvrtom ili petom razredu, omiljena knjiga među devojčicama moje generecije zvala se "Devojčice" (uz nastavke "Devojčice rastu" "Dečaci" i "Deca gospođe Džo". E, glavne junakinje bile su četiri sestre. Meg, Džo, Beti i Ejmi.

I sad, sve devojčice u odeljenju želele su da budu ili Meg ili Ejmi. (Uz par naklonjenih melodrami koje su pristajale da budu Bet - jedina junakinja koja umire tokom knjiga) a samo moja malenkost je uporno i tvrdoglavo pristajala da u igri bude isključivo Džo.

A inače sam bila naklonjena "muškim" knjigama. Obožavala sam tatu što mi je doneo Zane Grey, ne znam koliko puta sam pročitala kompletnog Dimu, uživala sam u Tarzanu, Vinetuu, delima Žila Verna...

A možda, je, ipak, za sve kriv moj tata koji nam je, ako bi smo bili dobri, svako veče pred spavanje puštao na kinoprojektoru po jedan crtač. A ti crtači su, u stvari, bile ruske bajke koje je on simultano prevodio čitajući titlove na ruskom a mi smo tonuli u san uz Konjića Grbonjića, Ivana Carevića, Vasilisu Prekrasnu i onu brbljivu štuku.

"Po štukinoj volji i po mojoj želji..."

jepet jepet 19:23 16.07.2014

Re: Pokloni se i počni

Kod nas nije bilo iznenadjenja - naporno se radilo da se entuzijasticni podmladak (citaj: ja) sto pre osposobi za samostalno krstarenje porodicnom bibliotekom I skine se sa kicme I dioptrije precima (sto direktnim, sto pobocnim) I po kom zalutalom komsiji/komsinici. Ne mogu da dokazem ali sumnjam da je moje prvo sricanje proslavio ceo ulaz olesivsi se od osvezavajucih pica bogatih promilima...
golubica.bg golubica.bg 20:16 16.07.2014

Re: Pokloni se i počni

mlekac
Kućno predanje kaže da se moja draga familija sastavljena od prosvetnih radnika zgranula kad je negde oko moje četvrte godine shvatila da dete čita samo. Oba pisma.


Moja mama i dan-danas priča kako sam naučila da čitam sa tri godine tako što sam je zapitkivala dok je čitala Knjigu o Milutinu (). Ako se dobro sećam, prvo poglavlje se zvalo Lasno je ubiti princa i jednu ženu, to je prva rečenica koju sam ikad pročitala, a tad sam mislila da je to neka fina bajka. Knjigu o Minutinu sam pročitala malo više od decenije kasnije i silno se razočarala, a koja je prva knjiga koju sam celu pročitala, ne sećam se
jepet jepet 18:21 17.07.2014

Re: Pokloni se i počni

Dobar pocetak - moja je citala 'Tebi moja Dolores' naglas umesto uspavanke dok nije skontala da prepricavam knjigu deci u parku... posle je nasla uzrasno prigodniju literaturu
Jukie Jukie 18:52 16.07.2014

Zvezda Kec

Znači knjiga Zvezda Kec postoji, nisam je sam izmaštao
Baš me zanima kakva bi mi bila sada kada sam odgledao razne scifi serije na televiziji o svemirskim stanicama. Onda nisam imao slike u glavi, to je bilo pre nego što sam otkrio Odoa i Garaka. Ljudi su u svemiru, i sad ja treba da zamislim kako svemirski brod izgleda iznutra. Hmmm... verovatno kao soba?
Sećam se malog dela zapleta: domaćih životinja koje su se prilagodile svemirskoj stanici i krenule da evoluiraju (mačka sa savitljivim repom), kostura svemirskih dinosaurusa na nekoj planeti (prvo na jednoj planeti nađu fosile pa se ispostavi da su obične stene, onda na drugoj planeti stvarno nađu fosile) i nekog čoveka koji je imao nervni slom (verovatno je za odrasle cela priča sasvim drugačija nego što je se seća neko ko je čitao kao dete)
jepet jepet 19:35 16.07.2014

Re: Zvezda Kec

Kako da ne postoji... Ne mogu da se setim u cijem je izdanju ali jos vidim maslinaste I bez korice (tvrd povez) I crtez malog astronauta... Pas, Dzipsi, mislim da je bio jedna od zivotinja najvise Izmenjenih pod uticajem zracenja... Pamtim I Antoninu/Tonju, radio-inzenjera I njenog misterioznog crnobradog Paljeja... Pa jurnjavu Pamirom pred odlazak na Zvezdu Kec... Jedino ne mogu da se setim imena glavnog muskog lika, biologa.

Kada smo kod SciFi za decu I omladinu - seca li se neko Planete sanjara?
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:32 16.07.2014

Re: Zvezda Kec

ali jos vidim maslinaste I bez korice (tvrd povez) I crtez malog astronauta


Jan Bibijan na Mesecu?
jepet jepet 18:29 17.07.2014

Re: Zvezda Kec

Uuuuu... gde si me sada vratila, Jelice :)
Ipak, Zvezda Kec mi ostaje najbolji decji SciFi ikad napisan... evo je:
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 23:50 16.07.2014

Bravo

Što sam ja volela ovu knjigu kad sam bila mala....




Bravo za Lagunu, divan potez

vera.nolan2 vera.nolan2 07:45 17.07.2014

Sa knjigama. Na knjigama…

svakodnevica uvek lepša ...pa je moguće i da se leti sa Persejem na Hermesovim sandalama...divno !!!
Svaka pomoć bližnjima,bilo kakva ,bilo kome ,bilo gde,posebno deci ! ...ako smo sve siromašniji,možemo da imamo bar dovoljno ljubavi za druge.
A jel može u Laguninu knjižaru?(ili da se pošalje poštom na tu adresu ?)
Jelica Greganović Jelica Greganović 07:54 17.07.2014

Re: Sa knjigama. Na knjigama…

A jel može u Laguninu knjižaru?(ili da se pošalje poštom na tu adresu ?)


Ne može, na žalost, to nije dogovoreno, ali ako pošalješ na:

Radio Laguna
Resavska 33
Beograd

stići će do dece u Šekspirovoj
determined determined 09:54 17.07.2014

Лепо написано !

Баш лепо написано !
Видимо се у Ресавској - само да прекопам сутерен и таван.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:13 17.07.2014

Re: Лепо написано !

Na ta prekopavanja i računamo, hvala unapred
AlexDunja AlexDunja 17:38 17.07.2014

Re: Лепо написано !

Na ta prekopavanja i računamo, hvala unapred

svakako da računamo, ali računamo i na blogere
koji poznaju male izdavače koji objavljuju knjige za decu,
pa one koji poznaju veleprodaje igračaka... i tsl,
da im proslede link na tekst, i da ih zamole da učestvuju
ništa krupno nije neophodno...

za ovu decu i mlade ljude svaki gest dobre volje
je veliki kao kuća, svakom znaku pažnje oni se raduju kao da je jedini.
razmisljam razmisljam 19:27 17.07.2014

Да знаш, Јепет,

на велике си ме муке ставила.
Прве прочитане ,,праве'' књиге не могу да се сетим ама баш никако.
Али се добро сећам да сам своју драгу библиотекарку, тетка Елвиру, морала прилично дуго да убеђујем да ми је у време распуста једна књига на дан таман. Када је то прихватила, почела је да ме кљука најразличитијим могућим насловима. ( Све нешто мислим да је захватала с реда, јер се ја никада нисам бунила и свако штиво сам приљежно гутала. )

Најомиљеније књиге?
Једна за коју изгледа ( сем моје родбине којој сам је уредно посуђивала ) нико други није чуо ( Чак ни гос'н Гугл, колико сам успела да видим. ) - ,,Девојчица и дечак'' пољске књижевнице Хане Ожоговске.
Па ,,Невидљиви ујак'', па ,,Магареће године'', па ,,Битка у златној долини'', ,,Винету'', ,,Последњи Мохиканац'', ,,Брежуљак Вотершип''... и све оне већ набројане у коментарима и још многе друге ( Могла бих овако до сутра ).

Подразумева се да сам почела да читам јако рано - кажу да сам била самоука, што и није било много тешко поред мајке учитељице која је припремала силне паное са нацртаним словима и пригодним сличицама за своје ученике.

Хвала ти за текст који ме је бацио у ова слатка подсећања.

zox.zox zox.zox 21:27 17.07.2014

Re: Да знаш, Јепет,

Razmišljalice evo konačno si našla jednu koja je čitala knjigu "Devojčica i dečak" i uživala u njoj ... i ja sam jedna od onih koji su leti imali problem s bibliotekarima oko broja knjiga koje su im potrebne. Čitala sam i one što je Mlekac pomenula (kolekcija "devojčice" ...) i sanjala sam da budem baš kao Džo.
razmisljam razmisljam 22:11 17.07.2014

Re: Да знаш, Јепет,

zox.zox
Razmišljalice evo konačno si našla jednu koja je čitala knjigu "Devojčica i dečak" i uživala u njoj ...


Ооо, Зокс, стварно коначно!
Немаш појма колико ми је драго што на свету постоји још неко ко може да разуме моју бескрајну љубав према тој књизи.

Пссст... У поверењу: мој примерак је дуги низ година избивао из моје библиотеке. Тек недавно сам га се на једвите јаде поново докопала и прочитала по ко зна који пут са истим задовољством.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 23:23 17.07.2014

Hajdi...

... je prva knjiga koju je i moja starija kći pročitala sama. Posle još jednom. Dobra knjiga za podsticanje empatije kod dece. Između ostalog.

Onda sam razmišljao, koja to beše moja prva i htedoh da napišem da ne mogu da se setim da me ubiješ! Onda mi ko zna kako upalila lampica - Fenimor Kuper, ali ne Poslednji mohikanac, to je bila druga, nego Prerija!
fantomatsicna fantomatsicna 08:42 18.07.2014

Pozdravljam akciju

Ujedno da vas podsetim da i mi vodimo male akcije na stranici,gde menjamo stvari za stvari, koje su potrebne,Svratištu,Centru u Šekspirovoj,Nezbrinutim životinjama i slično

LINK[url=www.radostzaradost.com][/url]
kukusigameni kukusigameni 09:19 18.07.2014

Tri musketara

Dok sam bio dečak, želeo sam da budem kao Dartanjan.

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:20 18.07.2014

Re: Tri musketara

Dok sam bio dečak, želeo sam da budem kao Dartanjan.

I umesto toga si se odlučio za klješta i burgije...eee...
jepet jepet 07:00 19.07.2014

Re: Tri musketara

Oruzje je oruzje a i ovo kojim kukusigameni barata em je siljato i bocka, em metalno pa zveci, em unosi stravu u one koji se nadju pred njim...
iqiqiq iqiqiq 19:44 19.07.2014

Bravo za akciju

Osim što će se prikupiti knjige, skrenuće se pažnja na one kojima znači da društvo misli na njih i da pokušava da pomogne kada može i kako može.

Knjiga je hrana za dušu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana