Ekologija| Hobi| Kultura| Nauka| Životinjski svet

Nevidljive vrste oko nas

albicilla RSS / 22.07.2014. u 08:26

snena3_zps22f871cb.jpgPrvi januar 2014. S dvogledom oko vrata izlazim iz kuće, pitajući se koja će mi biti prva vrsta na ovogodišnjoj listi. Na parkingu prolazim pored nevidljive ptice, pa nastavljam do svoje zimske pačke, da mi tamo prva fela koju računam postane gačac. Pa ipak, pre toga sam već video jednu. Koju ne računam. Koju ne primećujem. Čija opažanja ne zapisujem. Za jednog strastvenog ptičara, to je neobično ponašanje. Ili možda i nije?

Ornitologija se, pa tako i ptičarenje, bavi divljim pticama. I moja nevidljiva ptica nije baš išetala iz kokošinjca, ali kao da jeste. Kao dečak sam bio fasciniran srednjevekovnim zamkovima (koji mi, iz današnjeg ugla, izgledaju hladno, vlažno i promajno, skupi za grejanje i uopšte, preskupi za održavanje) i pamtim neku duplericu Politikinog Zabavnika s nacrtanim utvrđenim gradom i objašnjenjem svakog njegovog dela. Na najvišoj kuli je bila još jedna, omanja, s mnogo rupa, a objašnjenje je govorilo: „golubarnik – sveže meso za slučaj opsade“.

snena4_zpsea266943.jpgFoto (2): S. Panjković

Govorim, naravno, o gacuru (ili prlanu, gugutanu – kako ga zovu golubari) ili gradskom golubu. Šta je to što njega izdvaja iz divljih ptica? I laste, crvenrepke, gačci, pa i golubovi grivnaši, uselili su se u gradove, pa niko i ne pomišlja da im oduzme zvanje divljih ptica, a opet, iako je naučno ime tog, divljeg goluba Columba livia, ovog, gradskog „divljeg“ goluba izdvajamo dodatkom C.l. domestica. On  je domaća živina, ujedno prva ptica koju je čovek pripitomio – gajen je radi mesa na Bliskom Istoku još pre 6000 godina, a golubovi visokoletači dobijeni su ukrštanjem kao trenažna lovina lovnih sokolova. Drugim rečima, ovi golubovi se nisu uselili u gradove, oni su u njima „nastali“. I potom pobegli golubarima (ili namerno puštani), prepoznali gradske fasade kao u genetski kod im unete litice za gnežđenje, pa uspešno zasnovali zajednice podivljalih domaćih ptica (iako se, istini za volju, smatra da su se i divlji golubovi pridruživali kolonijama gacura).

A pravog, divljeg divljeg goluba, Columba livia livia, video sam samo par puta u životu, po planinskim liticama ili po klifovima morskih ostrva, a podalje od sela. Takve ptice su sve istovetno obojene, a ne šarene kao njihovi podivljali domaći rođaci. Pa opet, ne znam da li sam i tada video prave C.l. livia. Da je kojim slučajem rađena analiza DNK, moguće je da bi se ispostavilo da su se i te ptice ukrštale s podivljalim rođacima, što i jeste glavni uzrok zbog kog je divlji golub veoma malobrojna vrsta (mada ga Crvena lista IUCN smešta u kategoriju „male zabrinutosti“).

630px-Columba_livia_distribution_map_Wikimedia_Commons_zps5009da0f.pngTamno: približna rasprostranjenost divljeg goluba. Svetlo: introdukovane populacije gacura (izvor: Wikimedia Commons).

Divlji golub je vrsta širokog Mediterana, Bliskog Istoka, centralne Azije i Indijskog potkontinenta; a u Srbiji je to vrsta pećina i okapina, litica i kamenoloma po klisurama pobrđa i planinama južno od Save i Dunava. Kao domaća živina, gacur je bio prenošen od grada do grada, pa tako danas više ne znamo tačne granice istorijskog rasprostranjenja divljeg goluba. Na taj način i, potom, bekstvima, osvojio je čitavu Evropu, da kasnije kao lovna vrsta bude raznošen po brojnim evropskim kolonijama. Danas nastanjuje sve kontinente (osim Antarktika), ali na njima uglavnom ima „ostrvski“ tip rasprostranjenosti, koji pretežno preslikavaju gustinu ljudske populacije, a samo Evropu i Severnu Ameriku nastanjuje od jedne do druge obale kontinenta. Za razliku od divljeg goluba, gacuri se širom sveta drže ljudskih naselja i farmi, samo povremeno zauzimajući litice.

eBird je nedavno uveo razlikovanje Rock Pigeon i Feral Pigeon, ohrabrujući tako korisnike da prijavljuju oba varijeteta, ali, kada uporedite mape za svakog ponaosob, otkrićete da je divlji prijavljivan na jugu Afrike, u Australiji i Južnoj Americi, gde se samo gacur može naći, pa su te mape, za sada, potpuno beskorisne – osim da nam otkriju dokle je sve gacur stigao. Pošto je često teško razlikovati divljeg goluba od gacura, tamo gde se oba sreću, uvid u brojnost i distribuciju divljeg goluba je blago rečeno, zamućen, a stanje nejasno. Ako se oba varijeta posmatraju zajedno, populacija je nesumnjivo brojna i stabilna (u Srbiji: par stotina hiljada parova), ali šta se dešava s populacijom divljeg goluba (u Srbiji: ni par stotina parova) i da li više uopšte imamo genetički čiste populacije?

Malo je istraživanja brojnosti gacura rađeno u svetu, a jedno od njih procenjuje da u Šefildu, u Engleskoj, uz pola miliona ljudi živi 12.130 jedinki gacura (naglašavam „jedinki“, jer se prethodne procene odnose na gnezdeće parove), te da je to verovatno tipična brojnost za tamnošnje gradove. Kada bi između Beograda i Šefilda bilo ma kakve korelacije, to bi sugerisalo oko 50.000 gacura u BG, ali za takvu tvrdnju nema nikakve osnove (ako ništa drugo, ovde je verovatno znatno više rasutog đubreta...). 

Kako uopšte proceniti brojnost ili trend brojnosti populacija vrste koju često i ne vidimo, niti beležimo, (najčešće) ispravno smatrajući da imamo posla s gacurom? Nije nemoguće da u Srbiji, a i šire, više i ne postoje genetički čista jata divljeg goluba Columba livia livia. Unutar područja gde je divlji golub autohtona vrsta, mišljenja sam da bi bilo nužno beležiti i gacure, pa kasnije pokušati izvesti zaključke iz prikupljenih podataka, jer smo sada u situaciji da iz retkih i malobrojnih podataka o pretpostavljenim (a nesigurnim) divljim golubovima malo toga možemo da izvedemo.

Izvan područja rasprostranjenosti divljeg goluba, lokalni ornitolozi mogu da preporuče tamnošnjim ptičarima beleženje ili nebeleženje gacura, ali, sviđali nam se oni ili ne, gacuri su oko nas. I tu će ostati. Možda je krajnje vreme da ih – upoznamo?




Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:44 22.07.2014

Divlji ili pitomi,

isto...ali dve i po godine u Klagenfurtu nisam mogla da verujem da jednog jedinog goluba videla nisam.
Ne znam šta su im uradili, tek nema ih.
albicilla albicilla 12:47 22.07.2014

Re: Divlji ili pitomi,

Ne znam šta su im uradili, tek nema ih.


Navodno su mnogo dobri u supi?
albicilla albicilla 12:46 22.07.2014

divalj, divljiji, nadivljiji

Gledao sam proletos na liticama s južne strane Sirosa, u Kikladima, dve divljački obojadisane ptice kako uleću u širu pukotinu, u kojoj je, po svemu sudeći, gnezdo. Moj vodič, Andrea Boneti, reče da su divlji, što po boji, što po izboru mesta za (verovatno) gnežđenje.

Teoretski je u pravu, ali, mi smo se nalazili tek desetak kilometara udaljeni od sela Finikas, u kome je, naravno, bilo gacura. Da li su ti „divlji“ bili i odistinski divlji? Sklon sam delom se složiti s Andreom, jesu divlji – onoliko koliko je to uopšte moguće u ovim krajevima. Teško je pronaći „divljije“.
NNN NNN 21:40 22.07.2014

Re: divalj, divljiji, nadivljiji

Jedan Goša (već sam kačio njegove slike) nam je dve zime prezimio na simsu i voleo je da svrati (i deca ga volela), a onda smo se odselili, nadam se da se drži dobro.

Nego, kad si već pomenuo grivnaše, baš sam im se pre nekih mesec dana divio kako su i dalje divlji u srcu, nekoliko njih mi je sletalo na krušku, ni 5 metara udaljenu od kuće, ali ni jedan (nikada, da sam ja video) nije sleteo na krov, a takođe nikada gacura nisam video na tom drvetu, iako su godinama živeli na krovu.
albicilla albicilla 08:07 23.07.2014

Re: divalj, divljiji, nadivljiji

kad si već pomenuo grivnaše, baš sam im se pre nekih mesec dana divio kako su i dalje divlji u srcu, nekoliko njih mi je sletalo na krušku, ni 5 metara udaljenu od kuće, ali ni jedan (nikada, da sam ja video) nije sleteo na krov, a takođe nikada gacura nisam video na tom drvetu, iako su godinama živeli na krovu.


zanimljivo zapazanje :)
nikvet pn nikvet pn 12:49 23.07.2014

Re: divalj, divljiji, nadivljiji

Гриваш и јесте за дивљење.

Посматрао сам гнездо гриваша у Јужном Кучају, давно. Голубицу је у повратку гањао соко ( претпостављам да је соко; шпицастих крила, виткији, ситнији и бржи од ње ) и умало да је стигне, док није улетела у крошњу. После невероватног слалома излетела је горе па нестала у шуми.

Другом приликом јурио је јастреб али не тртави мишар него онај жешћи са хоризонталним пругицама однапред. Бег је био лаганица, у директној јурњави чини се да нема шансе; можда само на кварно, из заседе.

Баш моћна птица.
nachtfalter nachtfalter 12:55 22.07.2014

Ptice su vrijedni zaštite širom svijeta

Mogu naći ovaj vrlo inspirativno i informativan. Ptice su vrijedni zaštite širom svijeta. Dobra ideja je ptica zvižduk. Još kao dijete je moj otac mi je dao ovu plimu i me fascinira.
49 41 49 41 23:22 22.07.2014

Decija "zaraza"

Otac me zarazio golubarstvom, il' to tako biva; po drugoj osnovi.

Uvek sam trcao u posebno ogradjeno dvoriste, namenjeno samo za golubove.
Stariji brat, bio totalno nezainteresovan za njih.

Retko ko je u gradu imao zidani topli golubarnik kao mi.
Corbu od golubova smo jeli mnogo puta - neplanirano.
Golubarnik solidno gradjen, sa gvozdenim resetkama na prozorima; protiv kradja i drugih uljeza.

Onda dodju mangupi preko noci.
Lasice i tvorovi, prokopaju rupu ispod zida; docepaju se unutrasnjosti golubarnika.
Podave pola, sta uspeju u toku noci.
Golubovi celi, netaknuti; sa rupama na vratu od zubiju predatora.
Krv im popijena.

Oko golubarsko se bilo toliko izvestilo da sam ih raspoznavao, na prilicnoj visini u letu po boji, vrsti.

Visoko letaci, prevrtaci, djulije (sa pernatom ruzom na grudima).
Terminologija, boja - vrsta koju sam koristio kao klinac; sve "domaca"- nasledjena od turaka.

Mavikanat, pembekanat, ...

Kao klinac sam mogao da otvorim skolu treniranja golubova. Svaki je imao svoje ime.
Na znak, medju mnostvom su umeli "pokazani" da polete i okace mi se na savijeni lakat ili rame.



Omiljeni visokoletac
albicilla albicilla 08:16 23.07.2014

Re: Decija "zaraza"

Onda dodju mangupi preko noci.
Lasice i tvorovi, prokopaju rupu ispod zida; docepaju se unutrasnjosti golubarnika.
Podave pola, sta uspeju u toku noci.


'ajde tvorovi, prave su velicine, ali lasice me bune, pa sitnurija je to, a o kojoj se mnoge legende pricaju. evo je kako u 17 veku izaziva baziliska:

nim_opet nim_opet 18:58 23.07.2014

Re: Decija "zaraza"

ali lasice me bune, pa sitnurija je to


I meni su lasice delovale kao male umiljate zivotinjice - jedan moj prijatelj u Teksasu ima dve kao ljubimce u kuci. Ja nisam video agresivnije zivotinje - ne mislim da ujedaju itd, nego apsolutno na sve sto se pomera, od komadica kudje i prasine koja pluta, do automobila, reaguju tako sto skacu da ga kolju. Ukljucujuci i domace macke, njegovog nekakvog terijera, povelikog, usisivaca, zavesa, njega, njegove zene, dece, komsija, garaznih vrata, vencijanera do creva za zalivanje baste i na kraju do jelena koji povremeno dodje u bastu (mislim, nisu do sad zaklale jelena, ali se bacaju na prozor kad ga vide, i imam utisak da samo da imaju priliku bi skocile da ga dave) - imam utisak da lasice u stvari ne znaju kolike su u odnosu na druge stvari, i nemaju nimalo straha.

albicilla albicilla 19:24 23.07.2014

Re: Decija "zaraza"

do creva za zalivanje baste i na kraju do jelena koji povremeno dodje u bastu (mislim, nisu do sad zaklale jelena, ali se bacaju na prozor kad ga vide, i imam utisak da samo da imaju priliku bi skocile da ga dave) -



NNN NNN 20:40 23.07.2014

Re: Decija "zaraza"

nim_opet nim_opet 21:14 23.07.2014

Re: Decija "zaraza"

E bas tako!
albicilla albicilla 09:50 24.07.2014

Re: Decija "zaraza"

NNN


to je deset puta vece od lasice. to je feretka, domestifikovani tvor, a lasica je... kao da poredjas tri misa jednog ispred drugog, dodas repic i dobices predstavu o velicini
NNN NNN 11:56 24.07.2014

Re: Decija "zaraza"

Ma, znam šta je lasica,
nego ovo joj je rođak,
a ja obožavam ovaj film.
albicilla albicilla 16:55 24.07.2014

Re: Decija "zaraza"

nim_opet nim_opet 19:45 24.07.2014

Re: Decija "zaraza"

ovakva, pa puta dva: http://www.youtube.com/watch?v=hy6oaDzy0-Q
albicilla albicilla 20:01 24.07.2014

Re: Decija "zaraza"

pre mesec dana mi se na dva metra od otvorenog prozora automobila prosetala lasica - nije joj se plivalo, pa isla preko mosta (tako nekako sam ugledao i svog prvog zivog jazavca)

i, ne, nije me mrko gledala, niti odmeravala vratnu arteriju...
razmisljam razmisljam 01:21 25.07.2014

Re: Decija "zaraza"

albicilla
pre mesec dana mi se na dva metra od otvorenog prozora automobila prosetala lasica - nije joj se plivalo, pa isla preko mosta (tako nekako sam ugledao i svog prvog zivog jazavca)

i, ne, nije me mrko gledala, niti odmeravala vratnu arteriju...



Ни ласице нису као што су некад биле. И оне почеле да користе тековине цивилизације.
( Куда иде овај свет? )
mariopan mariopan 07:26 25.07.2014

..

Ех, пробала ја да усликам необичну птицу у маслињаку на Пефкохорију.
Рано јутро, сви моји спавају, ја скувала кафицу па у маслињак.
Видим како необична птица доручкује пар метара од мене и лагано се вратим у бунгалов по апарат - сад ћу ја да усликам птицу и да покажем Албицилији шта сам видела.
Птица је имала боју сасушене траве, али када рашири крила на крајевима крила је имала црно беле широке шаре и велику ћубу на глави - стварно атрактивна птица.

Усликам је неколико пута али она се стално кретала и не видим одмах на снимку да ли је усликана.

Вратимо се у Атину и на великом екрану на ТВ-у гледамо слике са летовања...ту треба да је птица, нисамсликала само маслињак у рано јутро...ту је птица...али птице нигде на сликама НЕМА.

Како уопште усликаш пптице кад оне тако брзо чучну у траву? Сад је видиш сад је не видиш?
Jukie Jukie 08:06 25.07.2014

Re: ..

A, to je pupavac
Wikipedija o pupavcima
albicilla albicilla 09:52 25.07.2014

Re: ..

Jukie
A, to je pupavac
Wikipedija o pupavcima


jeste. definitivno pupavac. vidis, i opis je sasvim dovoljan :)
NNN NNN 11:57 25.07.2014

Re: ..

i ja sam ga video u Pevkohoriju (pre mesec i po dana),
čak sam imao i fotaparat u ruci, ali nisam uspeo da ga uslikam
albicilla albicilla 12:18 25.07.2014

Re: ..

evo ih ovde, na par mojih (losih) slika, kad sam na seobi gledao pet odjednom, a tri ugurao u istu fotku
49 41 49 41 10:54 27.07.2014

Inovacije nastale od golubova

Prvi long distance postari.
U drugom svetskom ratu, visinski snimaci terena neprijateljske pozadine i vaznih ciljeva.
Mini kamere bile pricvrcene na grudima za pravljenje snimaka iz vazduha.
Svaki mah krila, snimak terena.

Bionicari otkrili da golubovi visokoletaci poseduju vazdusne kese na telu ispod krila.
Kese se pune vazduhom na velikim visinama.
Mahanjem krila dodatno upumpavaju vazduh u pluca u sredini sa razredjenim vazduhom.

Inzinjeri bionicari iskoristili prirodni fenomen golubova. Napravili turbine na ratnim avionima za letenje na velikim visinama.

Danas, svako drugo auto je turbo ili turbo charged radi vece kolicine kiseonika za postizanje vece snage motora.
albicilla albicilla 11:36 27.07.2014

Re: Inovacije nastale od golubova

poslednju sluzbu golubova pismonosa u svetu, indijska policija ugasila je u orisi 2002 godine.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana