Budućnost| Hobi| Muzika

SamouBITI se ILI NE samouBITI se, PITANJE JE…

mikele9 RSS / 08.08.2014. u 00:11

Nepristojno je ubiti se na poslu, kaže lik iz serije The Bridge, odeš fino kući, napuniš kadu, zapališ sveće, nagutaš se pilula, vodke, čega god, presečeš vene, opustiš se

Pristojno ili nepristojno, ubeđen sam da ne postoji niti je postojala osoba, koja u svom životu nije bar nekoliko puta pomislila na samoubistvo.

Postoje dva ustaljena mišljenja, stava, tvrdo, dijametralno suprotstavljena glede samoubistva. Jedan, koji čin samoubijanja, oduzimanja sopstvenog života, smatra kukavičlukom, eskapizmom, nedostatkom odgovornosti... i drugi, koji samoubistvo tretira kao vrhunac hrabrosti. Lično mislim da ako na ovom našem globu živi 6, 7 milijardi ljudi, bar pet puta toliko, da ne kažem više, postoji razloga za samoubistvo.

Samovoljno odustajanje od života, može biti plod straha od njega, tj života, straha od nesnosne sadašnjosti, straha od neizvesne budućnosti, bilo kakvog straha, panike, posledica traume, silovanja npr, jednom reči takvo samoubistvo bi se moglo svrstati u afektivno. Nasuprot afektivnom, postoje i planirana samoubistva. Odmah mi se nameću stihovi Marka Brecelja, citiram po sećanju: Ja nisam iz ovog grada…da li znate…ovdje…neko mjesto, najpogodnije za samoubistvo… Postoje, bolje reći, postojale su osobe koje su mesecima, neke godinama, planirale svoje samoubistvo. Takvo planiranje podseća na poslovičnu grudvu snega koja zakotrljana na kraju izazove lavinu. Ipak, planirana samoubistva se najčešće završavaju spašavanjem života samoubice. Moja drugarica M. davnih šezdesetih godina, četiri puta je planirano pokušala da sebi oduzme život. Na njenu i moju i sreću njenih bližnjih, nije uspela, živa je i zdrava, ima troje dece i muža kojeg voli i koji je voli. Četvrti put joj se činilo da je smislila savršen plan, ocu i bratu je rekla da ide do tetke koja je imala kuću u Prokopu sa velikom baštom i starim razgranatim orahom u sred nje. Tamo ću na miru da spremam ispite za septembar. Druge noći, odnosno u dva po ponoći, kad je tetka spavala tvrdim snom, M. je izašla u baštu, legla uz veliki grm ruže, žiletom prerezala vene iznad obe šake i tako ispružena čekala kraj. Ali, nema smrti bez sudnjega dana, jednom Šiptaru koji bazao Prokopom u to gluvo doba, se, da prostite, prisralo. Preskočio je nisku ogradu, zavukao se tik do nje, skinuo pantalone, čučnuo i taman da…kad ju je spazio! Urliknuo je od straha i razbudio i tetku i komšije, hitna pomoć je stigla na vreme i na sreću bi što bi. A opet, jedan od mojih najboljih drugara Doktor R. Glorija (po Rolling Stonesima), pošto je rano ujutro ispratio ženu koja je tada radila u Domu zdravlja u Lazarevcu, skuvao je kafu za kevu i sebe i rekao joj: Počni ti, ja odoh da se obrijem. Tek što je keva srknula kafu, iz kupatila se začuo pucanj! Razneo je sebi glavu ćaletovim trofejnim pištoljem.

Egzistiraju i, nazovimo ih nesvesnim, bez donošenja odluke, samoubistva. Put do njih je ponekad trenutan a nekad zna da se protegne i na mesece. Posledica su gubitka voljene ili voljenih osoba. Naprosto se ugasiš! Posle gubitka za samo četiri meseca, dva sina delije, mojih drugara od detinjstva, njihova majka, računao sam je kao svoju drugu majku a i ona me nije odvajala od svoji sinova, izgubila je volju za životom, nije jela, nije pila, postala je kost i koža i vrlo brzo je otišla za njima.

Sregej Jesenjin je 27, decembra 1925 godine napisao:

Nije novo mreti al’ ni živeti,

Bogme nije najnovije.

Te noći je izvršio samoubistvo

Majakovski u pesmi Jesenjinu kaže:

Naša planeta nije za prolećne cveti,

Treba opet radost budućnosti sveže,

U ovom životu nije teško mreti,

Izgraditi život kudikamo je teže.

I pored ove potvrde života u stihovima i žestokog napada na Jesenjina zbog kukavičluka, Majakovski je izvršio samoubistvo 1930 godine.

A., sin jedinac mojih dragih prijatelja i kolega, drug mog sina od prvog razreda OŠ, dva dana pre kobnog događaja vraćajući se sa Save, sreo sam njega i D. njegovu majku bili su se uputili u suprotnom smeru, bili su veseli, ona ga je ponosno onako visokog držala ispod ruke, smejali su se i ćeretali, skočio je s Brankovog mosta, ne u reku nego na asfalt Karađorđeve ulice. Jedan očevidac je kasnije pričao: Video sam lepog visokog plavokosog mladića kako mi se približava sa novobeogradske strane, ispod ruke je držao neku knjigu. Na moje iznenađenje, odjednom se zaleteo i preskočio ogradu! Za Branka Ćopića mislim da je dugo razmišljao o samoubistvu i onda presekao, svega mu je odavno bilo preko qrca!

Načini, bez obzira radilo se o afektivnom ili planiranom samoubistvu, su, malo je reći raznoliki.  Skoro, pre desetak dana je bila tačno godina dana kako se otac mog zeta bacio, skočio sa solitera. Skakanje s visokih zgrada, mostova je vrlo čest način oduzimanja sopstvenog života. Ne moramo da pominjemo San Francisko I samoubijanje skokom sa Golden Gatea, imamo mi Brankov most i naročito za samoubice omiljen, Pančevački most. Sećam se emisije, mislim da je išla na Studiju B, o alasu koji obitava ispod Pančevačkog mosta i njegove priče o desetinama spašenih samoubica i stotinama koje je odnelo mutno Dunavo. Čujem pljusak, uletim u apatinac i pravac sredina Dunava, evo pre neki dan sam uspeo da izvučem jednu devojku, nagutala se vode i već je bila na ivici snaga... I javi li vam se neko od onih koje ste spasili, pita novinarka. Ne, valjda se stide...javljali su mi se i dolazili neki roditelji, zahvaljivali mi se, donosili kafu, cigarete, rakiju... Moj drugar B. sedeo je šezdesetsedme ispod Brankovog mosta kad mu je pažnju privukla graja na mostu. Podigao je glavu i video devojku kako skače u Savu. Bez razmišljanja je skočio u vodu. Grmalj, kakav je već bio, za čas je doplivao do devojke, ščepao je za kosu i pored njenog protivljenja: Ostavite me, pustite me da umrem, uspeo da je izvuče na obalu, narod je već bio pozvao Hitnu pomoć i ona je ostala živa. Njegova sestra mi je pre desetak godina rekla da su se uzeli i da imaju decu i dobar skladan brak.

Ukucah u Google samoubistvo i u Kuriru, gde bi drugo, nađoh sledeće: PUCAO IZ LOVAČKE PUŠKE U SEBE: Mio M. vlasnik poznatog restorana u Skoplju izvršio samoubistvo. VODICE: Muškarac u gardijskoj uniformi, razneo se ručnom bombom. ZASPALA ZAUVEK: Ubila se Džesika, sestra Dru Barimor, popivši kutiju pilula. SAMOUBISTVO STUDENTKINJE: Skočila na beton sa požarnih stepenica u Studenjaku. Policajac se ubio kašikarom! ZAJEČAR: Policajac se razneo ručnom bombom u šumi! RUSKI ROMEO I JULIJA: Irina (14) I Andrej (22) se obesili zbog zabranjene ljubavi! HOROR U KOTOR VAROŠI: Ubio bivšu suprugu pa sebe. TRAGEDIJA: Četvrti pokušaj samoubistva nemačkog fudbalera Andreasa Birmana, završen smrtnim ishodom. ŠALA OTIŠLA PREDALEKO: Dečak se ubio zbog snimka masturbacije! UŽAS: Devetnaestogodišnji zatvorenik se obesio pre doručka. ČAČAK: Muškarac i žena pronađeni mrtvi u kombiju. BEOGRAD: Radnik u Lutriji Srbije izvršio samoubistvo pucajući sebi u vrat. NIJE MOGLA DA PODNESE SRAMOTU: Tinejdžerka (15) se obesila posle debakla Brazila. SKOK U SMRT: Vranjanac (52) se bacio sa solitera. PRIZREN: Nemački vojnik izvršio samoubistvo! HOROR U ZAGREBU: Majka ubila dete (4) i sebe?!

Pored imbecilnih naslova, a šta drugo očekivati od Kurira, mogu se ipak videti razni načini samoubijanja: Skakanje  sa zgrada, pucanje u sebe, vešanje, gutanje pilula, raznošenje ručnim bombama i granatama…

Pišući ovaj tekst, nekako kao usput sam razmišljao kojem bih se ja načinu privoleo?  Skok sa solitera ili mosta odbio sam s indignacijom, padneš, dešavalo se, i ne umreš, nego postaneš nepokretan invalid, nesposoban da ikad više izvršiš samoubistvo I postaneš teret svojm bližnjim. Pilule su mi upočetku delovale učinkovitije, nagutaš ih se, legneš, zaspeš i ne probudiš se. Ali uvek oko mene ima nekog, da odem u neku divljinu i tamo se zapilulujem, možete misliti na šta bih ličio kad bi me pronašli! Oglodan od zverinja, prekriven mravima i kojekakvim bubama i bubicama a iz bivšeg nosa i bivših očiju izlaze larve muva. Vešanje, nikako! Ne volim ni uz grlo zakopčanu košulju. Raskomadavanje sebe kašikarom? I da mogu da je dobavim, ne bih! Na kraju se ipak odlučih za utoku, turiš cevku među njupavce, povučeš oroz i La Commedia è finita!



Komentari (76)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 00:46 08.08.2014

vučja stepa


mlađan bejah kad su mi se razmišljanja Heseovog Harija Helera k'o užarenim gvožđem za žigosanje stoke utisnula u moj meki, neotporni mozak tinejdžera.
samoubistvo je uvijek tu, pri ruci, kao last exit, ako stvari definitivno postanu nepodnošljive. opcija koja uliva sigurnost ... da ne moraš da trpiš baš sva sranja ovoga svijeta.

moj izbor bi najvjerovatnije bio overdoz.
AlexDunja AlexDunja 01:43 08.08.2014

Re: vučja stepa


moj izbor bi najvjerovatnije bio overdoz.

to ako te niko ne nadgleda.

imala s
am sam sjajnu drugaricu, i ona je čitala hesea,
dva puta su je , mučno, da ti ne pričam koliko obogaljenu
izvlačili,

na kraju su vene upalile
darkool darkool 02:58 08.08.2014

Re: vučja stepa

docsumann
moj izbor bi najvjerovatnije bio overdoz.

pricaj srpski da te ceo svet razume a to se kod srbalja zove zlatni metak



ali ja sam vise u fazonu


O, Death
O, Death
Won't you spare me over til another year
Well what is this that I can't see
With ice cold hands takin' hold of me
Well I am death, none can excel
I'll open the door to heaven or hell
Whoa, death someone would pray
Could you wait to call me another day
The children prayed, the preacher preached
Time and mercy is out of your reach
I'll fix your feet til you cant walk
I'll lock your jaw til you cant talk
I'll close your eyes so you can't see
This very hour, come and go with me
I'm death I come to take the soul
Leave the body and leave it cold
To draw up the flesh off of the frame
Dirt and worm both have a claim
O, Death
O, Death
Won't you spare me over til another year
My mother came to my bed
Placed a cold towel upon my head
My head is warm my feet are cold
Death is a-movin upon my soul
Oh, death how you're treatin' me
You've close my eyes so I can't see
Well you're hurtin' my body
You make me cold
You run my life right outta my soul
Oh death please consider my age
Please don't take me at this stage
My wealth is all at your command
If you will move your icy hand
The old, the young, the rich or poor
All alike to me you know
No wealth, no land, no silver no gold
Nothing satisfies me but your soul
O, death
O, death
Wont you spare me over til another year
Wont you spare me over til another year
Wont you spare me over til another year
st.jepan st.jepan 03:10 08.08.2014

Re: vučja stepa

samoubistvo je uvijek tu, pri ruci, kao last exit...
...opcija koja uliva sigurnost .

...i koja je nepresušni izvor životnog optimizma.

"Ne mogu mi ništa, uvek mogu se roknem", misao je koja u svakom zamislivom i nezamislivom sranju čuva dostojanstvo i osigurava nadmočan, pozitivan stav.

Radoznalost pak, u sadejstvu sa lenjošću, čuva život ("kasnije ću - živo me zanima kojim će smijerom sranje udariti" ).
docsumann docsumann 04:19 08.08.2014

Re: vučja stepa

"Ne mogu mi ništa, uvek mogu se roknem", misao je koja u svakom zamislivom i nezamislivom sranju čuva dostojanstvo i osigurava nadmočan, pozitivan stav.




p.s. koliko se sjećam čak i budisti dozvoljavaju samoubistvo u nekim ekstremnim situacijama, npr. da bi se izbjeglo teško mučenje od strane neprijatelja i sl.
docsumann docsumann 04:39 08.08.2014

Re: vučja stepa

moj izbor bi najvjerovatnije bio overdoz.


pricaj srpski da te ceo svet razume




tadejus tadejus 07:13 08.08.2014

Re: vučja stepa

st.jepan
samoubistvo je uvijek tu, pri ruci, kao last exit......opcija koja uliva sigurnost ....i koja je stoga nepresušni izvor životnog optimizma."Ne mogu mi ništa, uvek mogu se roknem", misao je koja u svakom zamislivom i nezamislivom sranju čuva dostojanstvo i osigurava nadmočan, pozitivan stav. Radoznalost pak, u sadejstvu sa lenjošću, čuva život ("kasnije ću - živo me zanima kojim će smijerom sranje udariti" ).


joj vi dječaci al ste sebičnjaci...
a šta kad neko od tebe zavisi?
hrabrost?
pih bre
da nije ženskog roda na svijetu bi još samo gola kukavica obitavala
alselone alselone 07:57 08.08.2014

Re: vučja stepa

moj izbor bi najvjerovatnije bio overdoz.



Odes kod "svojih" vanzemaljaca i vise se ne vracas.
mikele9 mikele9 08:45 08.08.2014

Re: vučja stepa

moj izbor bi najvjerovatnije bio overdoz.

Ja sam jedan od retkih iz moje generacije, kasnije generacije da i ne pominjem, koji nikad nije koristio bilo koju drogu, čak ni travu nisam dunuo. Moj psihofizičkofiziološki sustav je preferirao žestoki alkohol. Mnogo sam prijatelja izgubio jer su se samoubijali na duge staze alkoholom. Srećom (ili nesrećom?) već teče osamnaesta godina kako nisam pojeo ni tortu s rumom
P.S. Mogu samo da pretpostavim da je overdoz prijatan način da se ode.
mariopan mariopan 09:00 08.08.2014

Re: vučja stepa

mikele9
P.S. Mogu samo da pretpostavim da je overdoz prijatan način da se ode.

Eh.....

Moj pokojni suprug je bio teško bolestan godinama. Pio je mnogo lekova, svako jutro i veče po punu šaku. Ja mu to ostavim na stočiću pored kreveta, on sam popije.
Samo to je mogao, nepokretan, ne može da govori, samo obitava - živi.

Ako lekova nema na stočiću - popio ih je.

Jednom prilikom potražim nešto u fioci tog stočića (mislim toplomer) i vidim gomilu lekova zavučeno najdublje što se može da se ne vidi odmah.

Kao da me grom udario.
On je to skupljao ko zna koliko dugo, da završi sa sobom jer mu je bilo dosta.
Nikad neću zaboraviti njegov pogled kada sam to otkrila, molio me da zažmurim. Nije mogao da govori, ništa nije mogao da mi kaže...pokupim te lekove, isplačemo se oboje ko kiša.... kasnije sam se sto puta pokajala što sam tu fioku i otvarala....trebalo je tada da ga pustim.
A nisam mogla.
I za to treba hrabrosti.
docsumann docsumann 14:17 08.08.2014

Re: vučja stepa

mikele9
moj izbor bi najvjerovatnije bio overdoz.

Ja sam jedan od retkih iz moje generacije, kasnije generacije da i ne pominjem, koji nikad nije koristio bilo koju drogu, čak ni travu nisam dunuo. Moj psihofizičkofiziološki sustav je preferirao žestoki alkohol. Mnogo sam prijatelja izgubio jer su se samoubijali na duge staze alkoholom. Srećom (ili nesrećom?) već teče osamnaesta godina kako nisam pojeo ni tortu s rumom
P.S. Mogu samo da pretpostavim da je overdoz prijatan način da se ode.


čisto da preduprijedim eventualne nesporazume - mene heroin nič ne zanima, štaviše, odbojan mi je, i smatram ga inkarnacijom arhetipskog zla, da ne kažem đavola.
moja interesovanja za droge su posve drzge vrste, okrenuta psihodelicima, koji slave život, njegovu misteriju i čudnovatost. ne stvaraju zavisnost i ne uništavaju našu biološku supstancu... naprotiv.
da ne razglabam sad o tome kako psilocibin i dmt imaju pozitivno dejstvo i jak terapeutski efekat u slučajevima pojedinih psihičkih oboljenja, depresija i bolesti zavisnosti.

a pošto sam, kao što kaže mikele, kao i mnogi drugi razmišljao o samoubistvu, ponekad mu se čak i približavao (al' i dalje na bezbjednom odstojanju), ujedno sam i razmišljao i kako bih ga izveo.
heroinski overdoz mi se, jednostavno, učinio kao najugodniji vid odlaska.

docsumann docsumann 14:27 08.08.2014

Re: vučja stepa

alselone
moj izbor bi najvjerovatnije bio overdoz.



Odes kod "svojih" vanzemaljaca i vise se ne vracas.


heroin nije pruga koja vodi do njih

pa opet imam neke svoje zamisli o smrti inspirisane upravo dmt iskustvima, iako nikad nisam doživio NDE .
docsumann docsumann 16:41 08.08.2014

Re: vučja stepa

tadejus
st.jepan
samoubistvo je uvijek tu, pri ruci, kao last exit......opcija koja uliva sigurnost ....i koja je stoga nepresušni izvor životnog optimizma."Ne mogu mi ništa, uvek mogu se roknem", misao je koja u svakom zamislivom i nezamislivom sranju čuva dostojanstvo i osigurava nadmočan, pozitivan stav. Radoznalost pak, u sadejstvu sa lenjošću, čuva život ("kasnije ću - živo me zanima kojim će smijerom sranje udariti" ).


joj vi dječaci al ste sebičnjaci...
a šta kad neko od tebe zavisi?
hrabrost?
pih bre
da nije ženskog roda na svijetu bi još samo gola kukavica obitavala


dobro, a šta ako ne zavisi?

i je l'stvarno misliš da će nekoga ko se odlučio na samoubistvo od toga odvratiti mogućnost da ga proglase kukavicom?


p.s. meni najbliža (veoma bliska i draga) osoba koja je izvršila suicid bila je žena.
misim ovo mi je baš glup komentar, pa ti vidi ...
mikele9 mikele9 18:49 08.08.2014

Re: vučja stepa

Radoznalost pak, u sadejstvu sa lenjošću, čuva život ("kasnije ću - živo me zanima kojim će smijerom sranje udariti" ).

E ovo je ono što me (pored žene mi i sina) drži u životu, mislim RADOZNALOST!
Mogao bi da nastaviš da elaboriraš bez obzira kojim će smijerom....
mikele9 mikele9 18:54 08.08.2014

Re: vučja stepa

p.s. koliko se sjećam čak i budisti dozvoljavaju samoubistvo u nekim ekstremnim situacijama, npr. da bi se izbjeglo teško mučenje od strane neprijatelja i sl.

Kao mali sam čitao kod Riplija u Verovali ili ne o jednom rimskom generalu koga je vojska zbog izuzetne hrabrosti htela da proglasi za Cezara, no on je to energično odbijao pa su ga zatvorili u sobu da se odluči do sutra. On se u toku noći samozadavio sopstvenim šakama! Koja je volja za to potrebna AAAA?
mikele9 mikele9 18:56 08.08.2014

Re: vučja stepa

da nije ženskog roda na svijetu bi još samo gola kukavica obitavala

mikele9 mikele9 18:59 08.08.2014

Re: vučja stepa

kasnije sam se sto puta pokajala što sam tu fioku i otvarala....trebalo je tada da ga pustim.
A nisam mogla.
I za to treba hrabrosti.

Draga moja koleginice, teško je i o sebi donositi odluke a kad su u pitanju osobe koje volimo, još je teže
mikele9 mikele9 19:06 08.08.2014

Re: vučja stepa

čisto da preduprijedim eventualne nesporazume - mene heroin nič ne zanima, štaviše, odbojan mi je, i smatram ga inkarnacijom arhetipskog zla, da ne kažem đavola.
moja interesovanja za droge su posve drzge vrste, okrenuta psihodelicima, koji slave život, njegovu misteriju i čudnovatost. ne stvaraju zavisnost i ne uništavaju našu biološku supstancu... naprotiv.
da ne razglabam sad o tome kako psilocibin i dmt imaju pozitivno dejstvo i jak terapeutski efekat u slučajevima pojedinih psihičkih oboljenja, depresija i bolesti zavisnosti.

a pošto sam, kao što kaže mikele, kao i mnogi drugi razmišljao o samoubistvu, ponekad mu se čak i približavao (al' i dalje na bezbjednom odstojanju), ujedno sam i razmišljao i kako bih ga izveo.
heroinski overdoz mi se, jednostavno, učinio kao najugodniji vid odlaska.

Možda sam ja rečju droga uneo malu zabunu ali za mene a ne razumem se u razlike, su i heroin i kokain i LSD i mnoge druge kojima ne znam ime, naravno i alkohol, droge. Sad kad sa distance posmatram i razmišljam o svemu, drogu nisam probao ne želeći da menjam svoju svest a alkohol je to isto činio
docsumann docsumann 19:11 08.08.2014

Re: vučja stepa

Sad kad sa distance posmatram i razmišljam o svemu, drogu nisam probao ne želeći da menjam svoju svest a alkohol je to isto činio


bježanje u promjenjenu svijest kako bi se bar na trenutak sakrilo od svijeta u kojem živimo i kojeg smo stvorili može djelovati kao kukavički čin, možda on to uistinu i jeste, ali on je ujedno i humanistički čin.
tadejus tadejus 19:20 08.08.2014

Re: vučja stepa

docsumann


st.jepan

samoubistvo je uvijek tu, pri ruci, kao last exit......opcija koja uliva sigurnost ....i koja je stoga nepresušni izvor životnog optimizma."Ne mogu mi ništa, uvek mogu se roknem", misao je koja u svakom zamislivom i nezamislivom sranju čuva dostojanstvo i osigurava nadmočan, pozitivan stav. Radoznalost pak, u sadejstvu sa lenjošću, čuva život ("kasnije ću - živo me zanima kojim će smijerom sranje udariti" ).


tadejus

joj vi dječaci al ste sebičnjaci...a šta kad neko od tebe zavisi? hrabrost?pih breda nije ženskog roda na svijetu bi još samo gola kukavica obitavala


dobro, a šta ako ne zavisi?i je l'stvarno misliš da će nekoga ko se odlučio na samoubistvo od toga odvratiti mogućnost da ga proglase kukavicom?p.s. meni najbliža (veoma bliska i draga) osoba koja je izvršila suicid bila je žena.misim ovo mi je baš glup komentar, pa ti vidi ...



pa kako šta ako niko od tebe ne zavisi... pa slobodan si čovjek pa se ubij ili ne ubij.. samo sebi za odluku odgovaraš..
to smo/ste elaborirali..
ali stjepan reče da ne može da zamisli situaciju u kojoj samoubistvo ne bi bilo ultimativno rješenje..
a kad tamo.. takvih situacija ima koliko hoćeš, ako neko od tebe zavisi, a ti nisi kukavica da tu odgovornost prenebregneš..
sad dal kukavicu od kukavičkog čina odvaraća bojazan da će biti okarakterisan kao kukavica.. ne znam, ali ne vidim ni da je zanimljivo u ovom kontekstu..
nego mi ubode oči to kako se nekome učini da nema situacije u kojoj bi samoubisto bilo poželjno, a ipak nemoguće, rješenje
docsumann docsumann 20:11 08.08.2014

Re: vučja stepa

nego mi ubode oči to kako se nekome učini da nema situacije u kojoj bi samoubisto bilo poželjno, a ipak nemoguće, rješenje


ako sam dobro povato postavku ovog problema to bi npr. bila situacija gdje se nalaziš u zatvorskoj ćeliji i isčekuješ dugo i nesnosno mučenje od strane svirepog neprijatelja, a nemaš čime da sebi prekratiš muke. u ćeliji nema oštrih predmeta, kanapa, utičnica ...

pazi, ja sam ovome prišao kao rješavanju logičkog problema, nekakvoj glavolomci malo morbidnijeg tipa moguće da sam te potpuno krivo razumio.
albicilla albicilla 21:02 08.08.2014

Re: vučja stepa

"Ne mogu mi ništa, uvek mogu se roknem", misao je koja u svakom zamislivom i nezamislivom sranju čuva dostojanstvo i osigurava nadmočan, pozitivan stav.

Radoznalost pak, u sadejstvu sa lenjošću, čuva život ("kasnije ću - živo me zanima kojim će smijerom sranje udariti" ).


da.

znam.

mada, hemingway...
determined determined 22:10 08.08.2014

Re: vučja stepa

docsumann
Sad kad sa distance posmatram i razmišljam o svemu, drogu nisam probao ne želeći da menjam svoju svest a alkohol je to isto činio


bježanje u promjenjenu svijest kako bi se bar na trenutak sakrilo od svijeta u kojem živimo i kojeg smo stvorili može djelovati kao kukavički čin, možda on to uistinu i jeste, ali on je ujedno i humanistički čin.

Не разумем !
Ово ми делује некако - склепано ! Фразетина !?
st.jepan st.jepan 00:26 09.08.2014

Re: vučja stepa

stjepan reče da ne može da zamisli situaciju u kojoj samoubistvo ne bi bilo ultimativno rješenje..

Nismo se razumeli. Mogu samo da nagadjam zašto.

Možda jer si "nezamislivo sranje" iz mog komentara, doslovno prevela kao "situaciju koju ne mogu zamisliti".
A nije to:
"Nezamislivo sranje" je ovde (a i drugde) "just expression" za situaciju koja je isuviše, dakle "nezamislivo" loša.

Odgovornost za bližnje nisam pominjao, podrazumevao sam je.
Čak, imao sam u vidu obe varijante odgovornosti za bližnje: i kad od potencijalnog samoubice bližnji zavise, i kad je potencijalni samoubica bližnjima na prevelikom teretu.

Inače, smisao tog mog, možda pomalo paradoksalnog, ali glede očuvanja života izrazito afirmativnog komentara, bio je sledeći:
Svest o relativno lakoj ostvarivosti suicida, zapravo je najdelotvornija prevencija suicida.
docsumann docsumann 05:04 09.08.2014

Re: vučja stepa

determined
docsumann
Sad kad sa distance posmatram i razmišljam o svemu, drogu nisam probao ne želeći da menjam svoju svest a alkohol je to isto činio


bježanje u promjenjenu svijest kako bi se bar na trenutak sakrilo od svijeta u kojem živimo i kojeg smo stvorili može djelovati kao kukavički čin, možda on to uistinu i jeste, ali on je ujedno i humanistički čin.

Не разумем !
Ово ми делује некако - склепано ! Фразетина !?


ma i ti meni djeluješ poznato

ajde da probam ovako, riječima jednog velikog boema i - onaj ko može trijezan da posmatra ovajs svijet taj nema dušu.
determined determined 05:16 09.08.2014

Re: vučja stepa

docsumann
determined
docsumann
Sad kad sa distance posmatram i razmišljam o svemu, drogu nisam probao ne želeći da menjam svoju svest a alkohol je to isto činio


bježanje u promjenjenu svijest kako bi se bar na trenutak sakrilo od svijeta u kojem živimo i kojeg smo stvorili može djelovati kao kukavički čin, možda on to uistinu i jeste, ali on je ujedno i humanistički čin.

Не разумем !
Ово ми делује некако - склепано ! Фразетина !?


ma i ti meni djeluješ poznato

ajde da probam ovako, riječima jednog velikog boema i - onaj ko može trijezan da posmatra ovajs svijet taj nema dušu.

Не слажем се са тим великим боемом !
Успут - да ли је то 'боем' само друштвено прихватљив израз за пијандуру - која је, уз то, довољно позната особа.
Ја, напротив, сматрам - да се једино потпуно трезан, одморан, свеж , ... може, на прави начин посматрати свет !
docsumann docsumann 05:04 10.08.2014

Re: vučja stepa

Ја, напротив, сматрам - да се једино потпуно трезан, одморан, свеж , ... може, на прави начин посматрати свет !

ok, i vidiš svijet pun stradanja, nepravde, gladi, ubijanja, eksploatacije, patnje djece, ponižavanja ljudi, istrebljivanja životinskih vrsti, svijet u kome caruje profit, nezasita pohlepa, ludilo šizofrene hipokrizije, vidiš svijet koji se svakog sekunda može strovaliti u svoju crnu rupu nad kojom pijan balansira ... i ti trijezan, odmoran, svijež krećeš da ga spašavaš.

p.s. ako ne znaš razliku između boema i pijandure, možda bi trebao da upoznaš nekog. za početak nekog manje društveno poznatog. al' pazi sve ih je teže naći, to je vrsta u odumiranju. a pijandura, fala bogu, imaš na svakom ćošku.
determined determined 08:18 10.08.2014

Re: vučja stepa

docsumann
Ја, напротив, сматрам - да се једино потпуно трезан, одморан, свеж , ... може, на прави начин посматрати свет !

ok, i vidiš svijet pun stradanja, nepravde, gladi, ubijanja, eksploatacije, patnje djece, ponižavanja ljudi, istrebljivanja životinskih vrsti, svijet u kome caruje profit, nezasita pohlepa, ludilo šizofrene hipokrizije, vidiš svijet koji se svakog sekunda može strovaliti u svoju crnu rupu nad kojom pijan balansira ... i ti trijezan, odmoran, svijež krećeš da ga spašavaš.

p.s. ako ne znaš razliku između boema i pijandure, možda bi trebao da upoznaš nekog. za početak nekog manje društveno poznatog. al' pazi sve ih je teže naći, to je vrsta u odumiranju. a pijandura, fala bogu, imaš na svakom ćošku.

Не бих да их тражим, не занимају ме !
Пијандура (или боем) неће спашавати, нити спасити свет.
Свет ће спасити (и спашавају) трезни (и трезвени) стабилни, да не кажем, озбиљни људи.
Тиме не спречавам никога да се опија било чиме бојећи се тога што види око себе - да ли сматрам да је то 'опијање' кукавичлук --- поразмислићу додатно.
mikele9 mikele9 09:15 10.08.2014

Re: vučja stepa

Свет ће спасити (и спашавају) трезни (и трезвени) стабилни, да не кажем, озбиљни људи.

Svet neće spasiti ni pijani ni trezni, trezveni, stabilni, ozbiljni ljudi! Od Kaina pa na ovamo svet opstaje na ubistvima pojedinačnim a uglavnom na masovnim. Ratovi i ratna industrija održavaju svet.
docsumann docsumann 17:18 10.08.2014

Re: vučja stepa

Свет ће спасити (и спашавају) трезни (и трезвени) стабилни, да не кажем, озбиљни људи.


auh, kako naivan pogled na svijet od jednog trezvenjaka
alselone alselone 23:06 10.08.2014

Re: vučja stepa

heroin nije pruga koja vodi do njih


Znam, ja sam mislio na DMT overdose.

Ali kad kazes heroin, secam se jednog davnog razgovora na blogu o dopu i kako smo pricali da je to ultimativno zlo.

Pre nekih godinu dana sam sreo druga iz detinjstva, decenijskog heroinskog zavisnika koji je imao znacajne periode borbe. Bilo je leto i sedeli smo na stepenicama zgrade naseg detinjstva i pricali bas dugo. Prepricavao mi je njegova iskustva. Od potpuno subjektivnih osecaja, do problema sa murijom, porodicom, drugovima, zatvorom... Ali toliko ravnodusno, toliko jednolicno da to samo heroin moze da uradi. On vise nema emocije, prica jednakim tonom kako su ga tukli, kako je imao krize i kako se zaljubio. Kao u trainspotting kad upada u tepih, ta scena mi je non stop bila u glavi dok smo pricali.
docsumann docsumann 04:53 11.08.2014

Re: vučja stepa

Znam, ja sam mislio na DMT overdose


to ne postoji
st.jepan st.jepan 12:07 11.08.2014

Re: vučja stepa

docsumann
p.s. koliko se sjećam čak i budisti dozvoljavaju samoubistvo u nekim ekstremnim situacijama,


Uostalom, zar u nekim kulturama suicid nije posve legitiman, poštovan, pa i obavezan čin? Eskimi, kad im poispadaju zubi, bez ikakve drame odlaze u belinu i svojim telom koje više nikome ne treba, čašćavaju one koji ga i takvog cene - bele medvede, koje će, razume se, potomstvo posle ubiti pojesti. Ništa tamo nije tek tako i zalud, ništa se u toj oskudici ne baca!

A ostareli Japanci, kad im se rodi prvo unuče, natenane se ispozdravljaju i, ozareni ponosom zbog ispunjenja svoje ovozemaljske role, odlaze u planinu da obraduju lokalne orlušine i ostali strvinarski ološ.

(iz mog bloga o suicidu)
nowhereman nowhereman 14:50 14.08.2014

Re: vučja stepa


last exit



a_jovicic a_jovicic 01:40 08.08.2014

Biti

Umetnički pogled na datu temu ...

... jedan iz "prve ruke" ...

... i jedan "filosofski" ...
docsumann docsumann 04:37 08.08.2014

Re: Biti

Umetnički pogled na datu temu ...



Soliterci su najgori - link za priču





mariopan mariopan 07:55 08.08.2014

...

Ne znam kako bih, ako bih.
Sprečava me radoznalost, pomisao da se sutra može dogoditi nešto divno a ja nisam tu?
Onda, toliko dragih ljudi ne mogu ostaviti,rastužiti, još uvek nekome trebam.

Odrastala sam bez roditelja i mnogo puta sam poželela, pogotovo u detinjstvu, da imam bar mamu ako ne i tatu, makar malu malecnu, samo da je imam, da mi kaže nekada neku lepu reč, da me posavetuje i razume, da imam kome da se požalim kada mi je teško.

I sada, kada sam ja majka, mislim da mojoj deci trebam kakva god bila, zdrava ili bolesna, stara ili mlada, mala ili velika, samo da sam tu za njih....zato što je i deci nekada teško. A ko da im se nađe ako neću ja?

Zato imam obavezu da preživim kako god znam i da se ne žalim na život kakav god bio?
determined determined 09:57 08.08.2014

Re: ...

mariopan
Ne znam kako bih, ako bih.
Sprečava me radoznalost, pomisao da se sutra može dogoditi nešto divno a ja nisam tu?
Onda, toliko dragih ljudi ne mogu ostaviti,rastužiti, još uvek nekome trebam.

Odrastala sam bez roditelja i mnogo puta sam poželela, pogotovo u detinjstvu, da imam bar mamu ako ne i tatu, makar malu malecnu, samo da je imam, da mi kaže nekada neku lepu reč, da me posavetuje i razume, da imam kome da se požalim kada mi je teško.

I sada, kada sam ja majka, mislim da mojoj deci trebam kakva god bila, zdrava ili bolesna, stara ili mlada, mala ili velika, samo da sam tu za njih....zato što je i deci nekada teško. A ko da im se nađe ako neću ja?

Zato imam obavezu da preživim kako god znam i da se ne žalim na život kakav god bio?

Тако је !
Ти немаш право на (само) свој живот - посебно стога што знаш његову најтамнију страну --- живот без родитеља.
Према томе, само храбро, уз дужни респект према свима који доносе одлуке за себе, па и да се самоубију --- живот опстаје, ипак, захваљујући теби - и таквима као ти.
Стога --- нек' иде живот !
psl_srbija psl_srbija 07:58 08.08.2014

NE samoUBITI se!

Mikele (a i svi vi ostali), ako ti ikad zaista padne na pamet da prisloniš utoku (ili nekim drugim sredstvom) i rešiš da prekratiš muke seti se ovog što ću ti reći. Ne postoji čovek koji nije vredan života! A toliko je jada i bede na ovom svetu da možeš sa tako malo truda usrećiti toliko ljudi, tako da ako ti nije trenutno stalo do sebe samog, a ti idi lepo kupi burek nekom cigančetu što nema za lebac, pa odvedi kući nekog beskućnika da se okupa i ugreje kad je zima, pa idi lepo u Obrenovac pomogni nekom od ovih što su izgubili sve ili skoro sve od imovine... Ti si čovek umetnik, a umetnici su širokih shvatanja i prilično otvorene i pozitivne osobe, verujem da ćeš naći puno genijalnih načina da sa malo truda pomogneš onima kojima pomoć treba. Videćeš da će i oni tebi pomoći da se osećaš potrebnim i punim života. I onda skači, ali ne sa solitera i mostova, nego sa bandžija i iz aviona kao padobranac, pa onako dok letiš, kaži bolestima i mukama i tugama: "Crknite vi, ja i dalje letim!"

P.S. Ne verujem da zaista razmišljaš o tom činu, ali za svaki slučaj :) A i ne bi želeo da ostaviš makar i najmanju mogućnost da se neko posle tebe rokne jer je izgubio svog Mikelea. Tako da je ovaj moj odgovor možda preozbiljan, ali ako je iko ko ga čita ikada pomislio na samoubistvo, ne može da šteti!

P.S. P.S. A ako se ipak rešiš na taj čin, molim te, poslednju sliku pokloni meni, ume ozbiljno da poraste cena posle smrti umetnika, naročito kad je poslednji rad, ha, ha, ha
mariopan mariopan 17:30 08.08.2014

Re: NE samoUBITI se!

psl_srbija
P.S. P.S. A ako se ipak rešiš na taj čin, molim te, poslednju sliku pokloni meni, ume ozbiljno da poraste cena posle smrti umetnika, naročito kad je poslednji rad, ha, ha, ha

Ma kakvi!
Mikele ne govori o sebi, pretresa životne situacije kao što je uvek radio.

Pre svega ne može sada, nikako, ima posla preko glave...a onda, ne može ni posle, opet ima obavezu koju mora da ispoštuje, takav je čovek.

A dogovorili smo se i da se opet vidimo, računam najkasnije kada nam Snežana Radojčić prispe u Srbiju pa da dođem po knjigu?

Dakle, ništa od poklanjanja slika za sada.
mikele9 mikele9 19:15 08.08.2014

Re: NE samoUBITI se!

P.S. Ne verujem da zaista razmišljaš o tom činu, ali za svaki slučaj :) A i ne bi želeo da ostaviš makar i najmanju mogućnost da se neko posle tebe rokne jer je izgubio svog Mikelea. Tako da je ovaj moj odgovor možda preozbiljan, ali ako je iko ko ga čita ikada pomislio na samoubistvo, ne može da šteti!

P.S. P.S. A ako se ipak rešiš na taj čin, molim te, poslednju sliku pokloni meni, ume ozbiljno da poraste cena posle smrti umetnika, naročito kad je poslednji rad, ha, ha, ha

Ne, zaista ne razmišljam o samoubijanju, mislim razmišljam ali mi ne pada na pamet da to i učinim, zbog odgovornosti pre svega za voljena mi bića.
A propos poslednje slike mogu ti reći da si sada na 30.051-vom mestu na spisku onih koji bi želeli moju sliku pre nego što se ubijem
mikele9 mikele9 19:18 08.08.2014

Re: NE samoUBITI se!

Ma kakvi!
Mikele ne govori o sebi, pretresa životne situacije kao što je uvek radio.

Pre svega ne može sada, nikako, ima posla preko glave...a onda, ne može ni posle, opet ima obavezu koju mora da ispoštuje, takav je čovek.

A dogovorili smo se i da se opet vidimo, računam najkasnije kada nam Snežana Radojčić prispe u Srbiju pa da dođem po knjigu?

Dakle, ništa od poklanjanja slika za sada.

Nemam šta ni da dodam ni da oduzmem, hvala ti draga
Posebno mi se dopalo: Ma kakvi!
mariopan mariopan 19:33 08.08.2014

Re: NE samoUBITI se!

mikele9
Posebno mi se dopalo: Ma kakvi!

mirelarado mirelarado 23:24 09.08.2014

Re: NE samoUBITI se!

mikele9

mariopan




mariopan mariopan 08:42 10.08.2014

Re: NE samoUBITI se!

mirelarado

mikele9 mikele9 09:11 10.08.2014

Re: NE samoUBITI se!

mirelarado

alselone alselone 07:59 08.08.2014

...

deš fino kući, napuniš kadu, zapališ sveće, nagutaš se pilula, vodke, čega god, presečeš vene, opustiš se…


sesili sesili 09:09 08.08.2014

Bože, generacijo!?

Znam da ti nedostaje sunce, dosadile kiše, leto će proći a da nije ni došlo! Ali, ovako crne misli... Nekoliko puta mi je u životu bilo baš, baš teško, ali ni na kraj pameti mi nije padalo da od života odustanem. Poznavala sam neke koji su bez problema ubili sebe. Kod njih je to bila neka "žuta minuta", kao kod čoveka koji, umesto da popije kafu, razneo glavu! Teška tema.
mikele9 mikele9 22:57 08.08.2014

Re: Bože, generacijo!?

Znam da ti nedostaje sunce, dosadile kiše, leto će proći a da nije ni došlo! Ali, ovako crne misli... Nekoliko puta mi je u životu bilo baš, baš teško, ali ni na kraj pameti mi nije padalo da od života odustanem. Poznavala sam neke koji su bez problema ubili sebe. Kod njih je to bila neka "žuta minuta", kao kod čoveka koji, umesto da popije kafu, razneo glavu! Teška tema.

Generacijo moja, tema k'o tema, odavno si mogla da shvatiš a i ako bi unazad pogledala moje tekstove, videla bi ogromnu šarolikost tema koje su me privukle i o kojima sam pisao.
Neću se ja ubiti a ako do toga i dođe, objaviću tekst u kojem ću se oprostiti od vas
sesili sesili 09:21 09.08.2014

Re: Bože, generacijo!?

Ne, nisam ni pomislila da ćeš se ubiti! Taman posla! Ali, uprkos šarolikosti koju cenim, OVA tema mi je - brrrr! Moja bratanica ima običaj da kaže - da se smrzneš!
mikele9 mikele9 09:59 09.08.2014

Re: Bože, generacijo!?

Ne, nisam ni pomislila da ćeš se ubiti! Taman posla! Ali, uprkos šarolikosti koju cenim, OVA tema mi je - brrrr! Moja bratanica ima običaj da kaže - da se smrzneš!

Vala sam se nasmrzavao ovog Leta, ali tekst nije posledica toga, sad se i ne sećam šta je bio povod da ga napišem
Živa, zdrava i vesela ti meni budi
st.jepan st.jepan 13:01 09.08.2014

Re: Bože, generacijo!?

Neću se ja ubiti a ako do toga i dođe, objaviću tekst u kojem ću se oprostiti od vas

Ne čini to!
Nipošto ne objavljuj, radije kovertiraj.
Jer:
Predomislićeš se, al nećeš moći nazad.
Moraćeš!
Znam te, roknuo bi se već i od bruke.
mikele9 mikele9 13:25 09.08.2014

Re: Bože, generacijo!?

Ne čini to!
Nipošto ne objavljuj, radije kovertiraj.
Jer:
Predomislićeš se, al nećeš moći nazad.
Moraćeš!
Znam te, roknuo bi se već i od bruke.

Hansel Hansel 09:20 08.08.2014

Ћопић и Миљковић

У средњој школи, на основу онога што сам тада знао (и што нисам знао), када се говорило о самоубиству као јединој верзији Миљковићеве смрти, на часу српског сам исповртио "теорију" да су се два Бранка убила због осећаја неприпадања свету какав је, с тим што се Ћопић убио због комплекса ниже вредности, а Миљковић обрнуто. Заправо, Ћопић се, чинило ми се (па и данас), убио јер је пристао на оно са чим се није слагао, није могао да издржи више сопствени конформизам (опортунизам?). Комплекс ниже вредности свакако дословно није разлог, ако ово моје виђење има у себи имало истине. Каснија сазнања говоре да је ипак дуго био депресиван (а разлози депресије могу бити разни, а међу конкретнима можда и онај који сам поменуо; могу бити и "чисто" биолошки, неурохемијски -- како год хоћете).
docsumann docsumann 14:38 08.08.2014

Re: Ћопић и Миљковић

када се говорило о самоубиству као јединој верзији Миљковићеве смрти


ta verzija je vrlo diskutabilna.
Hansel Hansel 18:07 08.08.2014

Re: Ћопић и Миљковић

Знам, зато сам се и оградио.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:12 08.08.2014

Re: Ћопић и Миљковић

Каснија сазнања говоре да је ипак дуго био депресиван (а разлози депресије могу бити разни, а међу конкретнима можда и онај који сам поменуо; могу бити и "чисто" биолошки, неурохемијски -- како год хоћете).

pa rekoh niže, ljudi se uglavnom ubijaju jer su depresivni. depresija je bolest, to je rak duše. kao i stavki drugi rak, ako se ne otkrije na vreme i ne leči, ubije, s tim što depresija (rak duše) ubija tako što se obesiš o gredu ili već. meni je (lično) malo neumesno koketirati s tim, ali to sam samo ja.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:17 08.08.2014

Re: Ћопић и Миљковић

ta verzija je vrlo diskutabilna.

pa Stajron u svojoj knjizi o svom iskustvu sa depresojim pominje razne pisce koji su se ubili tako što su skočili pod auto, izbušili čamac...prosto iskonstruišu samoubistvo da izgleda kao nesrećan slučaj, da bi izbegli anatemisanje, jer ljudi prosto ne razumeju šta jeste depresija i taj nagon za prekidanjem tog mučenja. teskoba i bol koju osećaju ti ljudi je toliko velika i konstantna, da jednostavno više ne mogu da je izdrže. mislim, koliko puta (naivno pojašnjenje, ali da probam) sam poželela da otkinem sebi glavu pri napadu migrene. oni ne mogu da se izdrogiraju brufenima i saćekaju da bol prođe. njihov bol ne prolazi.
Hansel Hansel 22:45 08.08.2014

Re: Ћопић и Миљковић

Сада има разних пилулица које помажу депресивнима. Ако већ друге помоћи оману. А, веровали или не, некима помажу електрошокови који се да последњих деценија хумано апликују, ако се још игде ова терапија примењује (пацијент је у лакој и краткотрајној анестезији, нема никаквих непријатности у смислу конвулзија или било чега другог); недавно преминули проф. Кецмановић својевремено је говорио да се ничим другим до предрасудама (и инерцији) може објаснити отпор према тој терапији, јер је једноставно изгубила "кажњавајући" потенцијал увођењем анестезије.

Ово ми није јасно:
meni je (lično) malo neumesno koketirati s tim, ali to sam samo ja.


Ово што си написала о прикривању суицида подсетило ме на латентни суицид. Ту особа није свесна због чега се излаже ризичном понашању.

Али она самоубиства "на мах", то самоубиство усред рутине (попут оне јутарње кафе) мени је најенигматичније. Изгледа ми као нека врста казне (поруке) особи којој се то тако "сервира". Наравно, то је само једна компонента чина.

Кажу да је "Самоубиство" Емила Диркема јако добра књига, да расветљава много шта од проблематике...
nsarski nsarski 03:55 09.08.2014

Re: Ћопић и Миљковић

ако се још игде ова терапија примењује


Rutinski se primenjuje u mnogim bolnicama u USA.

ECT - Mayo Clinic
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 09:47 09.08.2014

Re: Ћопић и Миљковић

Сада има разних пилулица које помажу депресивнима.

ima, ali ništa bez psihoanalize/psihoterapije u procesu izlečenja, uz lekove.

još jedna zanimljivost o Stajronu (pisao je Sofijin izbor): kada se izlečio, više nije ništa napisao.

ECT je kuliška u odnosu na stare invazivne metode lobotomije.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 09:55 08.08.2014

.

samoubistvo je najčešće izlaz iz duboke (kliničke) depresije, koja može, a i ne mora, biti dijagnostikovana. kada (ti) do toga dođe, nema tih neodlučnosti tipa neću-vene-mrzim-krv. oni što se ubiju jer ih je devojka ostavila/neko ih jako osramotio...to su najčešće nezrele ličnosti i ne znaju kako da se izbore sa nevoljom koja ih je snašla. njih i ne posmatram kao samoubice, već kao one koji su izabrali pogrešan način da izađu iz trenutnog (prolaznog i vrlo rešivog) problema.
depresivci su prave samoubice. postoji odlična knjiga, Vidik tame, gde Vilijam Stajron vrlo precizno opisuje šta je depresija i kako se oseća depresivan čovek.
vera.nolan2 vera.nolan2 10:37 08.08.2014

Mikele,

još malo Jesenjina:

"U oluji, u buri, kraj nedaća svih, uz teške gubitke i tugu kletu, biti nasmejan, prirodan i tih, najveća je umetnost na svetu."
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:14 08.08.2014

Re: Mikele,

Samoubistvo je priznanje poraza.
Meni moj inat to ne bi dozvolio.
determined determined 13:41 08.08.2014

Re: Mikele,

Jelica Greganović
Samoubistvo je priznanje poraza.
Meni moj inat to ne bi dozvolio.

Браво !

mikele9 mikele9 19:20 08.08.2014

Re: Mikele,

Samoubistvo je priznanje poraza.
Meni moj inat to ne bi dozvolio.

'nači ono: neću da 'oću
mikele9 mikele9 21:33 08.08.2014

Re: Mikele,

još malo Jesenjina:

"U oluji, u buri, kraj nedaća svih, uz teške gubitke i tugu kletu, biti nasmejan, prirodan i tih, najveća je umetnost na svetu."

U pravu je bio Serjoža ali svojim krajem je pokazao da nije mogao da i u svom životu sprovodi najveću umetnost na svetu.
adriana adriana 23:07 08.08.2014

Re: Mikele,

Bojim se da svako ima svoju cenu. Prosto, desi mu se da izgubi nešto bez čega ne može. Džaba sve, nema tada ni racionalizacije, ni inata.
mikele9 mikele9 10:12 09.08.2014

Re: Mikele,

Bojim se da svako ima svoju cenu. Prosto, desi mu se da izgubi nešto bez čega ne može. Džaba sve, nema tada ni racionalizacije, ni inata.

Mnogo je raznolikih tumačenja zašto je neko izvršio samoubistvo i sva su ona tačna. Što bi rekao Stiven Hoking: Postoji bezbroj tumačenja nastanka Vasione i sva su ona tačna.
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:49 08.08.2014

dilan tomas

"do not go gentle into that good night,
old age should burn and rave at close of day;
rage, rage against the dying of the light.

though wise men at their end know dark is right,
because their words had forked no lightning they
do not go gentle into that good night.

good men, the last wave by, crying how bright
their frail deeds might have danced in a green bay,
rage, rage against the dying of the light.

wild men who caught and sang the sun in flight,
and learn, too late, they grieved it on its way,
do not go gentle into that good night.

grave men, near death, who see with blinding sight
blind eyes could blaze like meteors and be gay,
rage, rage against the dying of the light.

and you, my father, there on the sad height,
curse, bless, me now with your fierce tears, I pray.
do not go gentle into that good night.
rage, rage against the dying of the light."
mlekac mlekac 23:33 08.08.2014

Ne znam...

Meni to, ipak, deluje kao sebican cin.

Uvek ostaje neko ko bude beskrajno povredjen.

Roditelji, deca, partner, prijatelji...

E, sad, ako je neko ubedjen da je bas bas sam - onda je to njegova stvar.

S druge strane, potpuno razumem eutanaziju, pod uslovom da je to odluka samog pacijenta, naravno.

mikele9 mikele9 10:07 09.08.2014

Re: Ne znam...

Meni to, ipak, deluje kao sebican cin.

Uvek ostaje neko ko bude beskrajno povredjen.

Roditelji, deca, partner, prijatelji...

U nekim slučajevima si sigurno u pravu ali pomisli samo na osećaj da si teret i samom sebi, da ne govorimo svojim najvoljenijima, da mučuš i sebe i njih. To ne može da ide u nedogled, naprosto se mora prekinuti! Veruj da ima mnogo takvih slučajeva koji su prethodili samoubistvu. Niti ga preporučujem niti ga osuđujem, pokušavam, zajedno s vama da ga bolje osvetlim.
vera.nolan2 vera.nolan2 17:44 09.08.2014

Re: Ne znam...

U nekim slučajevima ...osećaj da si teret i samom sebi, da ne govorimo svojim najvoljenijima, da mučuš i sebe i njih. To ne može da ide u nedogled, naprosto se mora prekinuti!

Suicid,čemu?...opet(bio je blog kod Vladimira)...možda i kao potvrda života ,u ime života ! Godinama se bavim i tim fenomenom ,smrti uopšte,a posebno slobodom za suicid.Bliska mi je filosofija apsurda,Kami...,posebno E .Siorana.Postoje razna spoznanja,stanja svesti koja nas mogu blisko suočiti sa jedinim izlazom.Suicid postoji i kod drugih životinjskih vrsta.(u funkciji održanja vrste)

"Све је континуум , ништа се не мења , ово је исти дан , нема ничег новог , ово је исто Ја , иста соба . То је застрашујуће спознање које паралише човека . Он више нема чему да се нада у смислу промене која ће доћи сутра , сутра је сада , нема бега , нема ничега , само заустављеност у времену које протиче мимо нас ..."неописива и неиздржива тежина...Он је ову тежину претворио у снагу стварања, и ево шта је рекао: „Одакле блистави изрази на вашем лицу? – Успео сам да преживим, видите, толике ноћи у којима сам се питао, хоћу ли се убити у зору? “...
помисао на својевољни прекид постојања њему лично помогао да преживи, и да самоубиство треба видети као врата за спас, која можемо, али не морамо отворити. Слобода избора је оно што нас ослобађа и помаже нам да преживимо свакодневни апсурд постојања.Зато каже у Силогизмима горчине: „Живим само зато што је у мојој моћи да умрем кад ми се прохте: без идеје о самоубиству, одавно бих се убио.“
Учи нас да волимо апсурд постојања, не да га се бојимо и да га поричемо....
Све нам је отворено, ми само треба да одаберемо, да стварамо свој свет изнова сваког дана, као Емил Сиоран.(ovo naravno,za one koji se još rvu sa Bogom)

E sad tvoj citat za ekstremnu situaciju.
Uvek sam bila za eutanaziju(jel,svestan suicid!) U takvim situacijama,ubeđena da je to jedino ispravno ,a svakako moj izbor,rešenje!
Međutim davno,gledala sam film(rado bih ponovo,kad bih znala koji je),po mislim,istinitom događaju,gde se roditelji i to na godišnjem odmoru,suočavaju sa iznenadnom,neminovnom krajnjem ishodu, bolesti svog deteta i pomažu i olakšavaju umiranje u svetom obostranom stanju ,života i smrti i dete je otišlo kao anđeo,bez straha i patnje uz svetu ljubav roditelja

Ostalo mi je nedomišljeno do kraja,ali sam u utisku,da naša civilizacija nije u stanju da doživi i shvati svetost umiranja kao i življenja i da bi i taj čin mogao možda biti, božanski,sakralan ,a potpuno svestan; u kome apsolutno sve,čovek ,Bog i svemir,zaista se međusobno susreću,spoznaju i razrešavaju.
mikele9 mikele9 20:09 09.08.2014

Re: Ne znam...

Ostalo mi je nedomišljeno do kraja,ali sam u utisku,da naša civilizacija nije u stanju da doživi i shvati svetost umiranja kao i življenja i da bi i taj čin mogao možda biti, božanski,sakralan ,a potpuno svestan; u kome apsolutno sve,čovek ,Bog i svemir,zaista se međusobno susreću,spoznaju i razrešavaju.


Sokratova beseda o smrti:

Jer bojati se smrti, ljudi, nije drugo nego misliti da si mudar a nisi. To znači misliti da znaš ono što ne znaš. Ta niko ne zna da li nije smrt upravo najveće od svih dobara za čoveka a opet se boje, kao da sigurno znaju da je najveće zlo. I zar to nije neznanje i to ono najviše prekora vredno, kad neko misli da zna ono što ne zna? A ja, se ljudi, baš u tome i time razlikujem od većine ljudi, pa ako bih zaista rekao da sam u čemu mudriji nego drugi, rekao bih da sam u tome što, kako ne znam ništa o prilikama u Hadu i ne mislim da šta znam ... Dakle, namesto onoga zla za koje znam da je zlo, nikad se neću bojati i kloniti onoga o čemu ne znam nije li baš dobro ... Vreme je, sudije, da ja pođem u smrt a vi u život. A ko od nas ide boljoj sudbini, to niko ne zna.
vera.nolan2 vera.nolan2 21:12 09.08.2014

Re:.. Ne znam...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana