Putovanja| Sport| Zabava

Ponedeljak Uživo: Neki Novi Klinci

Nikola Olić RSS / 08.09.2014. u 08:37

Na putu za US Open, srecemo na autoputu u drugom pravcu isti US Open autobus, vraca se iz centra. Saznas tako otprilike gde je polovina puta izmedju teniskog centra i Menhetna, Polovinu turnira smo davno prosli, to je bilo proslog vikenda, sad smo kod same zavrsnice. Nasih je tad jos dosta bilo u zrebu, danas je poslednji dan turnira, sve je spalo na dva igraca, Marina Cilica i Kei Nisikoria, u 5pm na glavnom stadionu. Svi ostali tereni su skoro sasvim prazni.

 

usamljenik_500.jpg

 

 

Ona druga dvojica, Novak Djokovic i Roze Federer, i dalje su prisutni tu medju novinarima u autobusu. Gledaju statistike sa meca, citaju o njima u novinama, prepricavaju najinteresatnije delove. Federer je pun energije skakutao pred poslednji gem da stavi pritisak na Cilica, prepricavaju novinari BBC-a. A Cilic je onda hladnokrvno uzvratio sa tri vezana asa. Nema hrvatskih novinara da i oni svoje price ispricaju, nasi novinari ce mozda na kratko prihvatiti Cilica pod svoje. Ne znaju istoriju Jugoslavije ovi koji rasporedjuju novinare na tribinama, nije tesko ubediti ih da je sve to isto.

Dok se autobus provlaci kroz tesne ulice Njujorka, vidimo na semaforu odbrojavanje sekundi za pesake da predju raskrsnicu. U ovom gradu ima na desetine hiljada automobila, nekoliko miliona pesaka i sve vise i vise bicikli. Raskrsnice su napet prostor, treba obratiti paznju na te sekunde. Slicno je teniserima izmedju servi, znas tacno koliko sekundi imas, vise od toga je opasno. Poslednje serve ovog turnira pocinju popodne, po za sad oblacnom i ne mnogo toplom vremenu, skoro idealnom za tenis.

Te serve ce bacati nek novi klinci. Od 2005 godine nije bilo Grand Slam finala bez Federera, Nadala ili Djokovica. Zamalo da vidimo dvojicu od ta tri ovde u Njujorku u finalu, dogurali su Djokovic i Federer do polufinala i jednostavno udarili u jace protivnike. Nije bilo nesporazuma niti nepravde, tako je to u tenisu i zivotu. Vreme je da se pojave neki novi klinci. Mozda ne bas po godistu, ali sigurno po clanstvu u maloj teniserskoj porodici Grand Slam pobednika. 

 

vl_f_cilic_forhend.jpg

 

 

Sve je na svom mestu na terenu pola sata pre pocetka meca. Zastave, crven tepih, Americki marinci, mikrofoni, i puno kamera i kablova, precizno isprepletanih po terenu da se lako pojave i sklone posto najava finala ipak kratko traje. Sansa za kisu je 0%, mada nebo izgleda kao da je matematika pogresna. Osim vetra, svi ostali uslov za tenis su odlicni.

Slicno Federeru pred kraj meca protiv Cilica, i Nisikori voli da skakuce i cupka izmedju poena. To svakako nije dobra tehnika da se mladi Hrvat uplasi, Federeru to nije mnogo pomoglo. Osim malo zategnutosti na pocetku meca, Cilic za sada upravlja ovim mecom. Ima vise vinera, ima dosta aseva, vise pamtimo Ciliceve poteze mada oba igraca imaju skoro isti broj gresaka. Nisikori ima samo jedan viner, lepa forhend dijagonala. Sledeca njegova dijagonala slicnih dimenzija i pravca otisla je van terena i time zavrsila los gem u kom je uzeo samo jedan poen na svoj servis. Prvi brejk u mecu ide za Cilica za 4:2 i do kraja u relativnoj tisini publike gledamo kako se prvi set mirno zavrsio sa 6:3.

 

vl_f_nisikori.jpg

 

 

Kad misli na momenat odlutaju sa Arthur Ashe stadiona i ponovo se vrate, podsvesno je lako umesto Nisikorija na terenu zamisliti Djokovica. Uniqlo oprema, bela majica, znojnice, kapa, sve na Nisikoriju dosta lici na naseg tenisera. A i po tenisu na momente mogu da lice. U publici navijaci pokusavaju da lice na Nisikorija, bar kako mali Perica zamislja da izgledaju Japanci. U boksu u kom se vino i pivo ocigledno lako toce, na pocetku svakog gema Nisikorija glasno bodre navijaci sa maramama oko glave u stilu Karate Kida.

Subotnje meceve ovde zovu Super Subota, Cilic danas igra istom super taktikom koju je imao u subotu protiv Federera. U poredjenju sa Svajcarcem kojeg cemo uskoro mozda smatrati najboljim igracem svih vremena, Nisikorija se na ovom stadionu Cilic verovatno mnogo manje plasi. Zapravo izgleda da ga se ne plasi uopste. I tokom drugog seta napada Nisikorijev servis vrlo rano, vraca loptice duboko, neutralise serve brzo i prelazi u borbu sa osnovne linije, sto mu odgovara. Taktika radi u vecini slucajeva, mada ne bas stalno. Nisikori je do kraja drugog seta dodao mnogo vise vinera, poneki iznenade Cilica i obraduju publiku koja ocigledno navija za Japanca. Posle nekoliko razmena brejkova u drugom setu Cilic jos vise gradi prednost, uzima i drugi set sa 6:3.

 

vl_f_cilic_pesnica.jpg

 

 

Na velikom ekranu pise 'Oh Yeah Yeah Yeah', reci pesme uz koju cekamo pocetak treceg seta. Bruno Mars je ovde prisutan samo muzicki, putem te pesme. Nema ga na tribinama pored ostalih poznatih glumaca, pevaca ili sportista. U subotu smo videli Jordana, veceras je ovde kosarkas Toni Parker. U subotu je takodje bila njegova bivsa zena Eva Longorija. Zamisljamo kako se njihovi agenti dogovaraju kad ce ko da dodje da ne bude problema. Nisu stvari medju poznatima uvek tako napete, juce su posle zenskog finala Serena Williams i Karolina Wozniacki zajedno izasle u Njujorku da proslave svoje teniske rezultate i njihovo iskreno prijateljstvo koje, kako nam je ispricala Serena juce posle meca, nije lako odrzavati u svetu tenisa.

I odnos izmedju Nisikorija i Cilica se danas ocigledno menja. Nisikori je bio bolji teniser poslednje dve godine odnosno poslednja tri meca, i to se u prvih sat i po danasnjeg meca znatno promenilo. U trecem setu Cilic opet lako uzima brejk, i mada Nisikori daje sve od sebe, izgleda da Cilic cak i ne igra punom snagom, daje koliko je potrebno, moze vise ako se to od njega trazi. Na 4:2 za Cilica u trecem setu sunce nalazi rupu u oblacima, skoro je 7pm, to je mozda poslednje sunce koje cemo na ovom US Openu videti. I Nisikori ima neku novu nadu, napeto razmenjuje prednosti sa Cilicem na 4:2 40:40, daje novu snagu i glas publici. Cilic napade uporno brani, uz dosta pameti i malo srece od jedne loptice koja je prosetala vrhom mreze, servu ipak cuva i na mozda poslednju pauzu ovog US Opena idemo sa rezultatom 5:2 za Cilica u trecem setu.

Sledeci gem pocinje kao kraj meca protiv Federera, rafal jakih Cilicevih servi, neke su asevi, neke skoro asevi. Prva ide Nisikoriju na forhend, druga mu ide na bekhend, obe ih dotakne samo dovoljno da se ne pisu kao as. Poen za 40:0 traje mnogo duze, prebacuju sa osnovne linije u potpunoj tisini, Nisikorijeva loptica zavrsava u autu, ide u cosak ka Cilicevom boksu. U boksu trener Goran Ivanisevic nervozno aplaudira, malo gleda na teren, malo sebi u noge, samo da skine pogled sa drame na terenu. Posle nekoliko sekundi njegov djak Cilic vec je umorno i presretno lezao na zemlji, na svim semaforima ovog velikog stadiona pise 6:3, 6:3, 6:3, rezultat koji lepo opisuje konstantnost i balansiranu igru kojom je zasluzeno pobedio Nisikorija i osvojio US Open 2014. godine.

 

vl_f_zadnja.jpg

 

 

 

 

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana