Film| Nostalgija| Život

[81] Bioskopska iskustva

bojan ljubomir jugovic RSS / 10.09.2014. u 00:34

BIOSKOP_zps4a55991a.jpg?t=1461569989  Sastav na temu laganu, što bi rekao gos'n Sveta Čerevićan, elem, ima nekoliko mjeseci kako sam slušao Bajkina, frontmena relativno afirmisanog i uspješnog kikindskog sastava DrvoTruo, kao gosta emisije na tamošnjoj lokalnoj radijskoj stanici koji je govorio o tome kako je zajedno sa određenim brojem sugrađana, mahom entuzijasta, pokrenuo građansku inicijativu da se u Kikindi, nakon zaista dugo vremena, ponovo otvori bioskop. Priznajem nisam pratio dalje šta se dešavalo sa inicijativom (mislim da postoji Fb grupa te se da lako informisati o tome) ali su tom prilikom voditeljka i gost emisije spontano došli i do zanimljive konstatacije - koju grubo parafraziram po sjećanju - da toliko dugo kikindski klinci nemaju mogućnost da pogledaju film u biskopu u svom gradu - jer stari je, kao i u većini manjih gradova, ugašen - da sada u toj čitavoj jednoj generaciji mladih ljudi, koja je stasala i trenutno odlazi na studije u prestonicu i druge veće univerzitetske gradove,  vjerovatno postoji određeni broj onih koji nikada nisu bili u kinu i da će im odlazak u neki od multipleksa, Jugoslovensku Kinoteku ili Mikro festival amaterskog filma u Čavketovom pasažu biti prvo bioskopsko iskustvo u životu.

klip_zps50a67a65.jpg     Misao je poprično zanimljiva, ona se naravno poklapa i sa nekim opštim stanjem na ex-yu prostorima [u Banjaluci je trenutno aktivan samo jedan bioskop sa par sala u kojima se prikazuju mahom izrazito komercijalni filmovi - dakle 3D crtići i blokbasteri (ne kritikujem repertoar, daleko bilo, ima to sve neku svoju logiku - pojavi se naravno tu i tamo nešto poput Trirove Melanholije, Grand Budapest Hotela Ves Andersona i sl.), uz neku manju dopunu solidnih filmskih projekcija u specijalnim prilikama koje se održavaju u Domu omladine, Narodnoj i Univerzitetskoj Biblioteci RS i tokom ljeta na Kastelu dok traje sad već tradicionalni Kratkofil; u manjim gradovima, recimo mom Prnjavoru, projekcije se u nedostatku bioskopa prave u sali Doma Kulture u neadekvatnom prostoru i to uglavnom za klince ali i to je ok jer "...situacija je daj šta daš samo da nisu goli kečevi..." da citiram legendarnog Dimitrija Mitu Pantića)].

     Pritom, odlazak u bioskop je naravno još rjeđi zbog drastično izmijenjene situacije u odnosu na godine unazad (na ovom mjestu pada mi na pamet nezaobilazni tapkaroš Sebastijan Jašarević Sutko, "radnik u kinematografiji" i njegov žal zbog veoma lošeg stanja u BH kinematografiji od prije dvadeset i kusur godina, jer su miševi pokupovali video što je značajno smanjilo broj bioskopskih gledalaca) - danas su filmovi  lakše dostupni - pregršt tv movie kanala, tu su DVD-ovi sa specijalnim dodacima, kućna kina sa surround sistemima, blaženi internet, on-line festivali sa besplatnim filmovima, piraterija, torenti, trista čuda.

11_zps02c23c25.jpg     Da ne dužim, kratak zaključak bi bio: bioskopa je u ovom dijelu svijeta malo, još je manje bioskopskih iskustva ali ostala su dragocjena sjećanja: prije neki dan, kad je na Fb-u bloger Dragoljub napisao nešto o tome kako su ga legendarni Pariz, Teksas (1984, Vendersova Zlatna palma) i Apokalipsa danas (1979, Kopolina Zlatna palma) toliko oduvali da je satima, izašavši iz bioskopa, dolazio sebi - došla mi je ideja da bi kolektivna priča o nekim sjajnim, otkačenim, neobičnim, dirljivim, regularnim, urnebesno zabavnim, smarajućim, dosadnim, prvim, poslednjim, ... - bioskopskim iskustvima vrlo moguće bila zanimljiva tema za blog. Imam naravno par ličnih koje ne zaboravljam, priključiću se kasnije u komentarima i možda u editu teksta izabrati nešto zanimljivo iz knjiga o rediteljima.

 edit:

"Prvo javno prikazivanje Andaluzijskog psa organizovano je u studiju Ursulines. Pozivnice su se naplaćivale. Okupio se, kako se to kaže, krem Pariza: nešto aristokratije, nekoliko pisaca i poznatih slikara (Pikaso, Le Korbizije, Kokto...) i naravno, nadrealisti, svi koliko ih ima. Nervozan kao pas, što se može pretpostaviti, stajao sam iza platna za gramofonom i tokom projekcije naizmenično puštao argentinski tango i Tristana i Izoldu. U džepovima sam imao kamenje. U slučaju da film doživi neuspeh, gađao bih publiku. Nadrealisti su, samo nešto malo pre ove moje projekcije izviždali film 'Školjka i sveštenik' Žermene Dilak koji se meni lično dopao. Očekivao sam najgore. Kamenje nisam upotrebio. Kada je projekcija završena, još sam stajao iza ekrana kada sam čuo dugačak aplauz, tako da sam, da niko ne vidi spustio na pod svoju municiju. "   Luis Bunjuel ("Moja labudova pesma", 1982.)

knjige59small_zps6de76842.jpg"U Štržemizicama sam gledao svoj prvi film u životu, osim ako nisam i to izmaštao. Bio je to francuski film sa Žerarom Filipom. Mora da je bio Fanfan la Tulipe. Bilo je neverovatno da se prikazuje francuski film, pošto su obično prikazivani češki, ruski ili poljski. Mora da sam u tom trenutku imao sedam ili osam godina, a mlađima od šesnaest nije bilo dozvoljeno da gledaju film. Tu je bio problem: moji roditelji su želeli da vidim taj film, a i ja, naravno. Mislili su da je film divan i da ću uživati. Tako je ujak mog oca, koji je bio ugledni lekar u tom mestu, odgledao film, zaključio da ne bi bilo loše da ga i ja pogledam, iskoristio svoj autoritet lekara i sredio sa direktorom bioskopa da me pusti. Roditelji su mi nekoliko dana ranije pričali o tome da će verovatno uspeti da me ubace da ga vidim. Bio sam jako uzbuđen, naravno, i strepeo sam ne znajući da li će me pustiti da ga gledam. A ne sećam se ničega iz filma." Kšištof Kješlovski (Danusja Stok "Kješlovski o Kješlovskom", 1993.)

"Najgora stvar koju sam ikada video bila je kada je na Kanskom filmskom festivalu publika izviždala Felinijev film. Bilo je to veče pre prikazivanja filma Divlji u srcu i publika je izviždala njegov film. Ne zanima me kakav je film bio, to me je prosto ubilo. Ubilo! Taj čovek je ipak uradio toliko toga da je zaslužio poštovanje."  Dejvid Linč (Kris Rodli "Linč o Linču", 1997.)

MGM_Ident_1928_zps85a72686.jpg"Prvo sećanje: iskeženi lav 'Metro Goldvin Majera', od čije sam se rike prepao. Bilo je to u Somboru 1939, kada sam imao šest godina. Verovatno su u zabavištu - u njemu sam pravio figure od plastelina, i od bojene hartije makazama isecao zelene jabuke, žute kruške, crvene trešnje i plave šljive, i lepio ih u svesku kojoj se, kao mnogim relikvijama iz ranog detinjstva, izgubio svaki trag - prikazivali crtani filmovi o Mikiju Mausu i Paji Patku. Ali, poderana mreža sećanja sve je propustila kroz široke, nikad okrpljene rupe i prve slike u pokretu, s kojima sam se suočio, isčežle su u nepovrat." Živojin Pavlović ("Planeta filma", 2002.) 

"Sjedili smo u najljepšem sarajevskom kinu. Zavjesa se razvlači. Uvodni kadrovi kreću, lete mace, povezuju se slike Riminija; kako ovaj Felini gradi savršeno ekspoziciju. Stari vuk koristi mace da mu povežu slike Riminija. Svaka čast! Pojavi se onaj klošar, kaže: La primavera, a ja... gle čuda, ne zaspim! Onda neka žena rasprostre veš na nekom konopcu. Pojavi se advokat koji priča u kameru, lokalni dripci dobacuju Gradiski, a mojoj sreći nigdje kraja. Gledao sam film, držao Maju za ruku kao da sjedimo u avionu, I divio se filmu, iskreno. ‘Amarkord' je za moje filmove značio ono što je za svemir bio veliki prasak."  Emir Kusturica ("Smrt je neprovjerena glasina", 2012.)



Komentari (58)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

draft.dodger draft.dodger 02:56 10.09.2014

BIOSKOP JE POSTAO SRANJE!!!

Imali bioskop ili ne, 99% repertoara modernih bioskopa je SRANJE!
Bioskop je postao protočni bojler gluposti i banalnosti.
To što je vredno gledanja ne prođe ni blizu bioskopa.
Bioskop je postao sranje!!!

Današnji bioskop je produžena ruka televizije.
Šta misliš da bi igralo u tom malom bioskopu?
Ja ću ti reći, SRANJE!

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:27 10.09.2014

Re: BIOSKOP JE POSTAO SRANJE!!!

Imali bioskop ili ne, 99% repertoara modernih bioskopa je SRANJE!

repertoar modernih bioskopa je ogledalo društva. ne mislim samo na naše, naprotiv. pogledaj na šta liče novine?? kad što imamo lance tekstilne industrije "sranje" kvaliteta, garderoba za jednu sezonu, tako imamo i filmove. bioskopi su se teško održavali i izdržavali dok su se u njima prikazivali pravi filmovi. danas, ako novi bioskop nema najsavremeniju 3D tehniku (šta god to sve podrazumevalo), to je gubitak u startu. sve je rasprodato, pa i film. kultura je estrada, što si iznenađen?

projekcije se u nedostatku bioskopa prave u sali Doma Kulture u neadekvatnom prostoru i to uglavnom za klince

ovo kao posle rata, jbt. mislim na ww2.
znam za kikindsku situaciju, nekada sam tamo išla u bioskop nedeljom ujutru, sa sestrom kad smo bili klinci. ruma (npr) je taj problem gubitka dva bioskopa (jedan je postao supermarket, pa je posle postao nešto drugo, a drugi, veći, je dugo bio zatvoren i sada je izdat kinezima) rešila izgradnjom kulturnog centra, ali na vreme. postoje dve sale, manja i veća, i filmovi se prikazuju u zavisnosti od količine prodatih karata. e sad, ja se sećam i jednih i drugih, ono, mogu da učestvujem u nekom istraživanju kako je bilo onda a i kako je danas, i kako je bilo između.
a kad smo kod iskustava u bioskopu:
1) zalepila mi se žvaka na haljinu, posle filma sam trebala da idem "u grad". i danas se sećam toga
2) kad sam bila baš-baš mala, igrala sam u biosopu na diznijeve crtane filmove. to su mi pričali. onda me deda-namćor postavio "na mesto", jer se u bioskopu sedi. onda mu je moja mama objasnila, pa sam nastavila da igram.
3) nije baš sasvim bioskop ali, kad ozna/db smisle kako da se zaplaše deca, to uglavnom radi pos'o. elem, bila sam prvi razred, i nakon poslednjeg časa su sve prvake odveli u svečanu salu da gledamo film o besnilu. raširili su platno, stavili neke zvučnike (možda čak bioskopske??) i film se emitovao sa velikog i bučnog projektora. sve je bilo toliko preglasno, sve sa iskeženim životinjama...ovi današnji zombiji i vampiri su ništa u odnosu na taj film. zbog njega sam pekićevo besnilo čitala tek kao matora, a i tad mi nije bilo sve jedno - vakcinisala sam psa mesec dana ranije, za svaki slučaj.
4) sa isto godina su nas vodili u bioskop da gledam snežanu i 7 patuljaka. ne mogu da zaboravim i dan danas kako smo vrištali kada je snežana uzela jabuku :)))
sledeće vrlo emotivno iskustvo sam imala tek sa društvom mrtvih pesnika i amadeusom. a u pubertetu je bioskop služio da se zavučeš sa dečkom u prvi ili poslednji red, da bi se 'vatali, pa se filmova slabo sećam iz tog perioda.

ps. sori na predugom komentaru. :)
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 14:18 10.09.2014

2 - - -

ovo kao posle rata, jbt. mislim na ww2


Pa da To su oni socijalistički domovi - za multifunkcionalnu upotrebu, ravan pod, kubični volumen, ćoškovi, nema posebne obrade plafona - akustika nula poena, ukloniš stolice po potrebi da oslobodiš prostor za ples, igranke i to je to.

ps. sori na predugom komentaru. :)


Ma sve regularno, Bebo, pajsad ja

2002. odem na premijeru "Pijaniste" Polanskog u banjalučki Palas ispod trga Krajine - tad je još uvijek bila jedna, poprilično velika sala i u to vrijeme, eto prije 12 godina, projekcije filmova tog tipa su bile dupke pune, vjerovatno film je bio dosta dobro primljen i najavljivan u medijima I to je doprinijelo posjeti. Dolazim, zauzmem svoje mjesto u gomili ljudi i kreće dvo i po časovna goglota na platnu. Naravno, full respect, film je izuzetan, ali svo to ludilo oko Špilmana traje li traje i to postaje nevjerovatno iscrpljujuće - a bez one manje pauze koja se nekad pravi za duže filmove – ubistveno. I u psihičkom i u fizičkom slislu. Osvrćem se, što se bliži kraj čitava sala je umorna ali I nervozna, ljudi se vrpolje oko mene, sjedište boli – sve je to strašno, znamo Romane, ali daj brate da se više to okonča, daj tu katarzu i obavezno hepi end I da svi odemo kući relativno ne ozlijeđeni. I konačno dolazi finale – gadna zima, ruske trupe oslobađaju Varšavu, Špilman jadničak da ne umre od hladnoće uzima vojni kaput njemačkog vojnika i potpuno zaboravlja da ga ruski vojnici u njemu percipiraju kao neprijatelja – on im izlazi u susret a Rus, kamarad, metkom na njega. U tom trenutku čitava hebena sala (ko je tad bio vjerovatno se dobro sjeća) gromoglasno uzdiše, dosta njih viče “Neeeee eeeeeeeeeeeeeeeee!!!”. Da ga je tad smaknuo na platnu, mislim da bi nastao neviđeni haos u sali, bio bi ozbiljno razmatran ludak koji bi predložio neko masovno kolektivno samoubistvo.


Da razvedrim, ne znam koje godine, kino Kozara, nedeljna projekcija – crtić Atlantida, roditelji doveli djecu, sokići, grickalice, avantura ide, sve bombona – u jednom trenutku u priči nekakav vulkan na dnu mora proradi i užarena lava se, uz gromoglasnu buku iz zvučnika, vrlo dramatično obrušava na grad no junaci uspijevaju da pokrenu drevni mehanizam laserske odbrambene kupole , lava ju u potpunosti prekriva a pošto smo na dnu mora, jelte ‘logično’, vrlo brzo lava se ohladi, stvrdne i raspada u param parčad oslobađajući našu vizuru na panoramu prekrasnog podvodnog grada. Pauza, smiraj, sve je utihnulo – a iz prvog reda se čuje sve bučniji glasić malog dječaka “A šta je sad ovo? Šta? Šta sad ovo znači?!! Mama, šta je sad ovo?” koji je potpuno zbunjen je nije shvatio sav taj džez oko hlađenja lave – I samo njemu to nema nikakvog smisla (bar jedini on daje svima nama glasno do znanja). Naravno, smijeh većine starijih u sali.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 14:38 10.09.2014

Dijelom

To što je vredno gledanja ne prođe ni blizu bioskopa.


se slažem s tobom draft, većina ponude je takva ali zato sam i spomenuo gore fon Trira - pojavi se tu i tamo filmčina na repertoaru. Mada, kad već odem u bioskop ako film i nije nešto posebno - trudim se da pronađem barem jedan aspekt u kojem ću da uživam, muzika, grafika i sl., veliko platno je ipak veliko platno. Eto recimo onaj vamp film Tim Bartona mi uopšte nije držao pažnju ali se sjećam nekog odličnog retro rok zvuka na početku koji mi je popravio dan. Kao da su mi pustili omiljenu ploču na žestoko dobar razglas.


Šta misliš da bi igralo u tom malom bioskopu?
Ja ću ti reći, SRANJE!


Nisam siguran, Bajkin je to, on to sigurno ne bi trpeo.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:54 10.09.2014

Re: Dijelom

trudim se da pronađem barem jedan aspekt u kojem ću da uživam, muzika, grafika i sl.

upravo. to mi se poslednji put desilo sa Gravity - priča kriminalna, gluma kriminalna, ali zvuk-na-filmu i slika?! i tako se (skoro) zaljubim u film jer tako dobro izgleda i zvuči.

evo, na ovu scenu sam otkinula jer sam prepoznala citat. :)



U tom trenutku čitava hebena sala (ko je tad bio vjerovatno se dobro sjeća) gromoglasno uzdiše, dosta njih viče “Neeeee eeeeeeeeeeeeeeeee!!!”.




inače, meni je pijanista totalno za kućnu varijantu: ono, stopiraš, odeš do klonje, malo se protegneš, iskokaš još jednu turu kokica, pa onda sedneš da ga zavrišiš. meni je leg'o, samo me nervira što špilman svira šopenovu g-moll baladu bez usviravanja i to sve sa smrznutim prstima (kad ga ukeba onaj nemac što ga je hranio u poslednjim danima, što mu je dao pekmez i otvarač za konzerve), i to onako - bez greške. ta kompozicija uopšte nije naivna za sviranje, jedna je od ozbiljnijih u klavirskoj literaturi.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 17:55 10.09.2014

Re: Dijelom

ta kompozicija uopšte nije naivna za sviranje, jedna je od ozbiljnijih u klavirskoj literaturi


na ovu primjedbu pri realizaciji, znajući da znaš o čemu pričaš, mogu samo da se poslušno naklonim kao oni japanski učenici borilačkih vještina i odsječno odgovorim sa respektom "Yes, master. I understand master."
Jukie Jukie 15:02 11.09.2014

Re: 2 - - -

Ja sad pokušavam da se setim da li su nas sa školom vodili u bioskop, i jedino što mi pada na pamet je Pionirski grad, i da su nam npr. u četvrtom razredu (ili petom?) pustili neki dosadniji film o deci detektivima (pa mi se jedan klinac rugao da je to baš film za mene jer nema seksa???? ali onako ozbiljno, kao konstatacija) a sledeći put (ne znam da li smo išli svake godine ili svake druge) su nam pustili Okupacija u xy slika gde smo skoro svi izašli iz sale jer smo se smorili pa smo se motali po holu Pion.grada.

Išli smo dvaput na pozorišnu predstavu, jednom u lokalni vrtić, nešto sa lopticom skočicom, i tu taj isti klinac koji je tada još bio normalan izvuče pravu lopticu skočicu iz džepa dok smo se vraćali i kaže "uvek je nosim sa sobom", a drugi put u ovo pozorište na Trgu republike, tu smo gledali Pinokija, i tu mi je ostalo u sećanju kako Pinokio trči po sali između nas i kako mačak i lisica objašnjavaju kako se pet zlatnika deli na dvoje (lisica dobije 4).

Jednom je tata odlučio da me vodi u bioskop i mislim da smo išli tri puta, jednom ne znam šta smo gledali, jednom Oktopusi (film sa Džejms Bondom, tu se tata na polovini nekako vrpoljio kako to možda i nije bila dobra ideja jer sam mali, ali ja mu kažem "Šta ti je, ovi ga jure kroz džunglu a on naiđe na pravog tigra i on pobegne na jednu stranu a tigar na drugu, kako to može da bude loš film" ), a jednom "Bogovi su pali na teme" (tu je sala bila poluprazna pa sam se premestio bliže platnu da bolje vidim, a jedan isto tako mali dečak kao ovaj gore kad je video Bušmana u tangi kako trči kaže "Guuu-za!" )
stefan.hauzer stefan.hauzer 17:44 11.09.2014

Re: BIOSKOP JE POSTAO SRANJE!!!

Imali bioskop ili ne, 99% repertoara modernih bioskopa je SRANJE!

ne znam za tebe; ali u bioskop sam oduvek išao zbog cice,ne zbog filma.
ono,prvi sastanak i to

ako ruka završi preko njenog ramena , bioskop je sjajan!



bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 20:25 11.09.2014

Re: 2 - - -

"Bogovi su pali na teme"


Au, sjajan film hvala za posjećanje, kad smo bili klinci, puštao se na tv-u u filmskim maratonima u novogodišnjoj noći, od tada ga nisam gledao - da znaš da ti pomalo zavidim što si ga gledao u bioskopu
blogovatelj blogovatelj 22:04 11.09.2014

Re: 2 - - -

Bogovi su pali na teme


Kad je film bio u bioskopima, krenemo ortak i ja u grad, i prilaze nam dva klinca od nekih dvanaestak godina i pitaju "jel znate možda u kom se bioskopu prikazuje film Bogovi su pali na temelj"
Posle smo na tu foru menjali imena filmova i došli do dva divna naziva.
Deveti ponedeljak i Bojan ovca.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:46 11.09.2014

Re: BIOSKOP JE POSTAO SRANJE!!!

ne znam za tebe; ali u bioskop sam oduvek išao zbog cice,ne zbog filma.

moj čovek!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:52 11.09.2014

Re: 2 - - -

Okupacija u xy slika

pa to nije film za decu, koji su moroni što su vam to pustili.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 22:55 11.09.2014

Re: 2 - - -

pa to nije film za decu, koji su moroni što su vam to pustili.


Čitava jedna tema o ideološkom vaspitavanju
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 22:57 11.09.2014

Re: 2 - - -

Bojan ovca.


Auh, sjećam se
bocvena bocvena 15:32 10.09.2014

bioskopska generacija...

od sirogojna i čikala sa školom, preko supetra na braču i morskog kina u detinjstvu, terensa hila i bada spensera u 20. oktobru, umetničkih gruzijskih filmovana festu i bar jednom u dve nedelje izlazak sa dečkom u bioskop (ja sam se i vatala i gledala filmove, a ne ko beba )...da spadnem na 3d crtane u tržnom centru! pa stvarno, propast filma:)

mnogo se manje jelo i pričalo u bioskopu ranije. danas mi je skoro neizdrživo svo to mljackanje i telefoniranje. ostarilo se, nadžak baba postalo:)

sećanje: bioskop balkan i anđeosko srce sa mikijem i de nirom...neka užasno napeta scena, pribile se nas tri jedna uz drugu, kad tačno iza nas neki užasan vrisak i devojka pada niz stolicu, a dečko je cima, šamara i osvešćuje. razvodnik u plavom mantilu dolazi i odnose je. brate, spavale smo sve sa upaljenim svetlom te noći. a film uopšte nije toliko strašan.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 17:01 10.09.2014

Re: bioskopska generacija...

izlazak sa dečkom u bioskop (ja sam se i vatala i gledala filmove, a ne ko beba


Hah, Bo rules, carski

Fema fatale i ja dobijamo sjedišta iza nekog ćelavog nabildanog baje koji je takođe svoju izabranicu doveo na Monster's ball. Sala je fensi, nova sjedišta, ali tijesna brate, imaju samo jedan prolaz tatrane i sjedišta nabijena sve do zida, elem, uzeo sam sve po PS-u grickalice i sokove i upravo otvaram neku gaziranu limenku iznad bajicine glave (sve sa žilama, ma original onaj lik Hamangas iz Mad Max II) - a ona će tiho: Alo, oprezno ti s tim otvaranjem, pazi da ne poprskaš da ne dobijemo batine!

mnogo se manje jelo i pričalo u bioskopu ranije. danas mi je skoro neizdrživo svo to mljackanje i telefoniranje. ostarilo se, nadžak baba postalo:)


Jeste bezveze, i toliko smo mi ovdje na to ćamćanje, mljackanje i grickanje (+ dobacivanje i prozivke included) navikli - da sam uživao kad sam u Sava Centru na Festu u miru mogao da doživim film, (do)pustiš da te film radi - zapljusne emocijama. Tu recimo pamtim Lost in Translation.

anđeosko srce sa mikijem i de nirom


Uuu, sad si mi dala dobru ideju za re-dogledavanje, dugo nisam ovo gledao!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:06 10.09.2014

Re: bioskopska generacija...

mnogo se manje jelo i pričalo u bioskopu ranije.

pričalo se manje, ali se boga mi grickale semenke samo tako. posle svake projekcije ispred svakog sedišta je bila kamara ljuspica od suncokreta ili bundevinog semena.
ja sam volela da idem u "nevreme", ono, projekcija od 16h, jer nema nikoga. puštaju film samo za nas par koje stvarno zanima film. (od 20 i 21h su bili oni za vatanje.

sećanje: bioskop balkan i anđeosko srce sa mikijem i de nirom...neka užasno napeta scena, pribile se nas tri jedna uz drugu, kad tačno iza nas neki užasan vrisak i devojka pada niz stolicu, a dečko je cima, šamara i osvešćuje. razvodnik u plavom mantilu dolazi i odnose je. brate, spavale smo sve sa upaljenim svetlom te noći. a film uopšte nije toliko strašan.

jok i nije. meni su vampirski filmovi totalno bzvz, ali oni sa duhovima...to ne gledam ni u podne.
nego, sad si me podsetila na jedan momenat: bioskop kulturnog centra (ako se tako zove?) u novom sadu, iza katoličke porte, ulazimo drugarica i ja da gledamo kad jaganjci utihnu, na darkovu (ortak likovnjak) preporuku. ulazimo polako i ona mi kaže: "znaš, rekao mi je darko da ovo nije horor film, ali da je najstrašniji film koji je gledao". jbtbg. više sam se do tada izuplašila samo kad sam gledala prvog osmog putnika i Invasion of the Body Snatchers. zbog ovog drugog nisam spavala jedno cca 10 godina, a hanibal lektor mi je otvorio jedan sasvim novi svet.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:08 10.09.2014

Re: bioskopska generacija...

i toliko smo mi ovdje na to ćamćanje, mljackanje i grickanje (+ dobacivanje i prozivke included) navikli

ono što ja baš jako ne mogu da podnesem je kuckanje sms-ova u bioskopu. em se čuje, em ti onaj ekran ovim smartova ide u oči. to baš-baš ne podnosim. zato retko i idem u bioskop.
bocvena bocvena 17:36 10.09.2014

Re: bioskopska generacija...

pričalo se manje, ali se boga mi grickale semenke samo tako.

jeste, semenke su bile pod obavezno, kao i dobacivanje, ali na onu količinu ljudi ništa strašno. sada 10-oro ljudi opogani bioskop kao da su samo zbog grickalica i pića tu došli. i ćaskaju, sms-uju...i niko se ne ljubi!

mislim, sram ih pojeo! totalno su izmenili funkciju bioskopa.gunđ, gunđ:) mislim da moja deca nisu u poslednje dve godine gledala nijedan film koji nije 3d. da ne pričam da je to neverovatno skupa zajebancija.

mene je otac odveo u bioskop da gledam hičkokovog psiha i vrtoglavicu...bože, kao da je bilo u prošlom životu.
predatortz predatortz 17:45 10.09.2014

Re: bioskopska generacija...


jeste, semenke su bile pod obavezno, kao i dobacivanje, ali na onu količinu ljudi ništa strašno.


Jes'... A Brus Li i Džontra Volta?
U Tuzli nisi mogao da prođeš u miru pored kina 'Radnik' od Cigančića koji džuskaju, ili te presreću mavašijem.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 17:46 10.09.2014

Re: bioskopska generacija...


mene je otac odveo u bioskop da gledam hičkokovog psiha i vrtoglavicu...bože, kao da je bilo u prošlom životu.
Rispekt za pristup, da se čeličiš, dabome!

Gore Beba reče za svog dedu koji nije dao da igra u bioskopu, moj matori je bio vrlo fleksibilan, Sarajevo osamdesetih - kino Romanija, Zeko Rodžer, brat i ja gledamo a on pošteno baci ključ i odspava u mraku
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 17:49 10.09.2014

Re: bioskopska generacija...

Brus Li


To je to, , ono feke-feke-hasai-mlataranje rukama dok se vraćaš iz kina - pričao mi prijatelj - malo mjesto gotovo selo a oni mangupi poslije Zmajevog gnijezda zađu u nečije kukuruze i sve polome
bocvena bocvena 17:51 10.09.2014

Re: bioskopska generacija...

U Tuzli nisi mogao da prođeš u miru pored kina 'Radnik' od Cigančića koji džuskaju, ili te presreću mavašijem.


ali meni nedostaje ta bioskopska demokratija i pristupačnost pokretnih slika svima. ovaj lažni elitizam sa tri bioskopa i visokim cenama za crtane i tupave blokbastere nikome ništa dobro neće doneti.



Rispekt za pristup, da se čeličiš, dabome!

moj ćale je imao vrlo eklektičan ukus. išli smo i na onaj sa lepom brenom :))) (da l' beše laf u srcu?)
predatortz predatortz 17:53 10.09.2014

Re: bioskopska generacija...


ali meni nedostaje ta bioskopska demokratija i pristupačnost pokretnih slika svima.


Naravno. Niko nema koncesiju na čarobni svet filma. Bar ne bi trebalo da ima...
bocvena bocvena 17:54 10.09.2014

Re: bioskopska generacija...

zato svi krademo s interneta:)))
predatortz predatortz 17:56 10.09.2014

Re: bioskopska generacija...

bocvena
zato svi krademo s interneta:)))


Krađa od monopolista i nije neka krađa!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:25 10.09.2014

Re: bioskopska generacija...

Gore Beba reče za svog dedu

nije moj deda, već deda koji je zavodio red u bioskopu, i ložio vatru u furuni da se ne posmrzavamo. :)

mislim da moja deca nisu u poslednje dve godine gledala nijedan film koji nije 3d. da ne pričam da je to neverovatno skupa zajebancija.

vatanje je u svakom slučaju jeftinije, a mnogo veće zadovoljstvo od 3d filmova. klinci ne znaju šta propuštaju.
bocvena bocvena 12:24 11.09.2014

Re: bioskopska generacija...

tupani. no mali su, pa im se oprašta. kad porastu, obaviću ozbiljan razgovor s njima:)
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 19:48 11.09.2014

Re: bioskopska generacija...

:)) Ako ih budeš upozoravala da ljubljenje u vrat baš i nije dobra ideja - razmisli kako će uticati na tržište šalova
predatortz predatortz 20:00 11.09.2014

Re: bioskopska generacija...


vatanje je u svakom slučaju jeftinije, a mnogo veće zadovoljstvo od 3d filmova. klinci ne znaju šta propuštaju.


Ovde vatanje, kod AO te spopadaju razne asocijacije...
Bebo, šta se događa sa tobom?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:47 11.09.2014

Re: bioskopska generacija...

Bebo, šta se događa sa tobom?

što?
predatortz predatortz 07:12 12.09.2014

Re: bioskopska generacija...

BebaOdLonchara
Bebo, šta se događa sa tobom?

što?


'nako...
jasnaz jasnaz 19:36 10.09.2014

priznajem,

gledala par (!) dana za redom :)



Mislim da se film-o-kome-pričamo preselio (sakrio) na ovakva mesta:

jasnaz jasnaz 19:48 10.09.2014

: i novijeg datuma :

... posle ovog filma (na jednom od festivala koji kriju takve filmove), jedva sam izašla iz bioskopa:

bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 21:43 10.09.2014

Re: : i novijeg datuma :

Sasvim si u pravu Jasna i po meni je to skroz okej. Čemu se još nervirati zbog takve i takve repertoarske ponude, kad postoje evo festivali gdje se mahom okupi vjerovatno neki fin i različit svijet / pritom ne mislim na nikakav elitizam / prosto ljudi koji imaju slične senzibilitete - u takvim nekim situcijama zajedničko gledanje filmova bude pravi događaj i poseban užitak, baš zbog tog nekog uzajamnog kapiranja i razmjene ideja poslije projekcije. Hvala na preporuci, pogledaću baš o čemu se radi.
Gospodja Klara Gospodja Klara 18:07 11.09.2014

Da nabacam par crtica

iz početničke faze.

Prvi odlazak u bioskop: imam 6 godina i vode me da gledam ''Ta divna stvorenja'' (ono kad se u jednom momentu životinje ucirkaju od plodova nekog drveta pa posrću i padaju).

...
Boban Gušter, tada tinejdžer, se vraća uveče iz bioskopa i zatiče ekipu uzrasta 7-10 godina, prepričava nam horor film koji je upravo gledao (naravno, scenu po scenu, sa najsitnijim detaljima), mi zijamo hipnotisano u njega, nakon toga neki pametnjaković obavezno pravi sačekušu u ulazu zgrade, iskače iz mraka i nanosi nam traumu.

...
Čin tinejdžerskog bunta: u (npr.) sedmom razredu demonstrativno napuštam neku smor svadbu u Metropolu i nadureno potpuno sama odlazim u 20. oktobar da gledam ''Kamion smrti''.

...
Iščekivanje da se pogase svetla i da odgledamo Maglu, Petak13, Noć veštica po n-ti put.

...
Kolektivni odlazak na famozni Flešdens: svi u ekipi su se međusobno smuvali tokom filma, ja sam bila nepar, što je odredilo i moju sudbinu, naime, za razliku od ovih nemoralnih Bebe i bocvene, nikad nisam iskusila erotsku stranu bioskopa.

...
Dečaci iz kraja nas ispalili i nisu došli u ''Slavicu'' na Cat People, kasnije ispred zgrade dok smo padale u trans pred dijaboličnom harizmom Malkolma Mekdauela, oni se konspirativno cerekali - ispostavilo se da su zapalili na nešto tipa Hopa-cupa u krevetu u Partizan.

...
Planiranje: često smo išli u bioskop - radi odlaska u bioskop.

''Ajmo u bioskop.''
''Aj. Šta se daje?''
''Čekaj... maaamaaa, jel imamo Politiku?'' (sledi razmatranje repertoara i odluka da se pogleda nešto što smo već gledali, jer smo uglavnom sve gledali).

...
Osvajanje i upoznavanje gradskih ulica i snalaženje u prostoru bazirano na bioskopskim lokacijama: posle Zvezde, iza Kozare, kod Balkana, ispod Voždovca...

...
Dom omladine, 1. gimnazije, nas 6 klinki posle škole gledamo ovo.
Film totalno sranje, ali umesto ulazinice dobiješ knjigu (zalomila mi se O. Pas ''Lukovi'', edicija Reč i misao.)

...
Iz nepoznatih razloga sam volela Kosmaj.


P.S. Ispade malo više od par crtica, ponelo me, jbg.:))


bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 20:01 11.09.2014

Re: Da nabacam par crtica

Kolektivni odlazak na famozni Flešdens: svi u ekipi su se međusobno smuvali tokom filma, ja sam bila nepar, što je odredilo i moju sudbinu, naime, za razliku od ovih nemoralnih Bebe i bocvene, nikad nisam iskusila erotsku stranu bioskopa.

Ima ljudi, ulaze u bioskop kao u hram, u sakralni prostor
Čin tinejdžerskog bunta: u (npr.) sedmom razredu demonstrativno napuštam neku smor svadbu u Metropolu i nadureno potpuno sama odlazim u 20. oktobar da gledam ''Kamion smrti''.

Sasvim razumljivo. E sad, pokušavam da obrnem situaciju: da se sjetim da li sam napustio neku projekciju u bioskopu i otišao ne pogledavši sve do kraja, i mislim da nisam. Za svadbe, znam da jesam.
Iz nepoznatih razloga sam volela Kosmaj.

Ostavljam drugima da ukapiraju, meni je kad spomeneš Kosmaj prva asocijacija na one knjige Šarskog što ih je ostavio negdje pod Kosmajem pa nakon toliko godina dovezao u Beograd da se malo provetre i sunčaju, da dođu sebi...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:56 11.09.2014

Re: Da nabacam par crtica

da se sjetim da li sam napustio neku projekciju u bioskopu i otišao ne pogledavši sve do kraja

ja jesam, pre par godina. prikazivao se na festu onaj off-program (što nisu blokbasteri) i uletim na neki francuski film u kcb-u. izdržala sam jedno 40 minuta, ništa dosadnije nisam nikada gledala.
Kamion smrti

gde me nađe!
bocvena bocvena 21:29 11.09.2014

Re: Da nabacam par crtica

ja sam zaspala na pogledu odiseja tea angelopulosa.

(tako mi i treba kad sam htela da gledam umetnički film, umesto da budem nemoralna kaluđerica )
Gospodja Klara Gospodja Klara 21:31 11.09.2014

Re: Da nabacam par crtica

Ostavljam drugima da ukapiraju, meni je kad spomeneš Kosmaj prva asocijacija na one knjige Šarskog što ih je ostavio negdje pod Kosmajem pa nakon toliko godina dovezao u Beograd da se malo provetre i sunčaju, da dođu sebi...


Bioskop Kosmaj je takođe bio neprovetren i neosučan, pa su ga naprosto - zatvorili.:)
Gospodja Klara Gospodja Klara 21:50 11.09.2014

Re: Da nabacam par crtica

gde me nađe!


Znači ipak ga je gledao još neko osim mene i onog nekog tužnog onaniste (osim nas dvoje u sali je bio samo još jedan par koji je neumorno... razmenjivao nežnosti, računam da oni nisu ni bili svesni šta je na platnu).
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 22:35 11.09.2014

Re: Da nabacam par crtica

izdržala sam jedno 40 minuta, ništa dosadnije nisam nikada gledala.
Vjerujem.

Naravno, nekad to ima veze i sa stavom, raspoloženjem, nekad sa količinom ponude. Jednom prilikom na džez festu na Kolarcu - dva nastupa različitih izvođača - tad sam ukapirao poslije prve pauze - ljudi su došli, čuli malo, nije im interesantno, ma pale dalje odmah van i to u velikom broju bez obzira na cijenu ulaznice koja nije mala, subota je, pun grad dešavanja može se otići na nešto drugo.

Masovni odlasci sa projekcija su takođe interesantni - što reče Jukie gore za Okupaciju - pamtim jednu recimo dok sam gledao Gašpara Noa i Irreversible - u to doba neki potpuni tikvan preveo je film kao "Otpozadi" i distribucija je dala neki vrlo misleading zagonetni blago erotični dizajn plakata sugerišući neku 18+ soft core romansu - umjesto jelte izuzetno sirovog i sadistički brutalnog, umjetničkog, koncepcijski i emotivno i intelektualno zahtjevnog ostvarenja - pa su na projekciju masovno došli parovi. Kreće špica, noć, unezvijerena levitirajuća kamera oslikava stanje psihe, neprijatan brum u pozadini - ulazi kroz prozor u neki stan, nag muškarac, sirov prikaz mlohavog tijela, podrum, aparat za gašenje požara, lobanja - pola ih je izašlo mo-men-tal-no... da ne pričam šta je bilo dalje. Rijetko ko je ostao da doživi one predivne smirujuće kadrove ljubavne igre, parka, neba, osjećanja
svijeta žene u blaženom stanju.

Mada, bio je jedan dooooooosta heben bizaran njemački kratkometražac na Kratkofilu prije par godina, koji je uzeo i neku manju nagradu zbog 'hrabrosti', ali koji se oduuuuužio, sekunda kao minut - prikaz života dva stara njemačka homoseksualca, dva hebena đeda bre :)) koji sprovode jedan nad drugim stvarne sado-mazo fazone u nekom potkrovlju pred kamerom. Ono Raimstain strogoća, bato, nema cile mile. Dnevna projekcija (to što si gore pomenula) u Domu Omladine, znači čitava publika u sali su bili filmofili i autori stranci i prosto to je bilo too much za neke. Jedva sam ostao ali sam pucao od smijeha na glas i to je bio jedini pravi "izlaz" za mene. Jer samo malo prije toga te zapljusnuo neki dirljivi film koji te emotivno skršio i doveo maltene do suza o tome kako u Aziji ljudi mukotrpno rade od jutra do sutra da bi jedva preživjeli ali u svoj toj svojoj muci zadržavaju ljudsko dostojanstvo koji ova dva tipa tako olako gube pristajući da bez trunke srama podijele svoju intimu sa rediteljem i publikom. Ali upravo ta jukstapozicija, to brzo napramapostavljanje različitih iskustava svijeta kroz različite autorske vizure, u mraku, na velikom platnu, sa drugim gledaocima, jeste to veliko bogatstvo svakog festivala naročito kratkog filma.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:40 11.09.2014

Re: Da nabacam par crtica

ali ladno stiven spilberg!



a zbog ovog filma sam se dugo plašila robota :)
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 22:44 11.09.2014

Re: Da nabacam par crtica

Opasan Tačno pravim spisak šta ću sve da ponovo gledam.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:45 11.09.2014

Re: Da nabacam par crtica

Ono Raimstain strogoća, bato, nema cile mile.

pa nemac.

Irreversible

to nisam mogla da gledam. mislim da sam ga čak i skinula, pa kad skupim hrabrost, ali mi ne ide.
danas sam odgledala How To Train Your Dragon 2.
draft.dodger draft.dodger 13:27 12.09.2014

Re: Da nabacam par crtica

BebaOdLonchara

danas sam odgledala How To Train Your Dragon 2.

Ja gledao pre par dana.

Sinoć sam reprizirao Cool Hand Luke.

bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 18:49 12.09.2014

Re: Da nabacam par crtica

to nisam mogla da gledam. mislim da sam ga čak i skinula, pa kad skupim hrabrost, ali mi ne ide.


Za mene, Gašpar Noe je veliki znalac, veliki umjetnik. Pritom, prvi njegov film nisam uopšte gledao a treći mi je žao što nisam imao prilike da doživim u bioskopu. Masterpis. A i Malholand drajv mu je u vrhu liste najomiljenijih filmova
milisav68 milisav68 19:42 12.09.2014

Re: Da nabacam par crtica

Gospodja Klara


Samo da dodam - Bruce Lee i fajt posle....
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 11:12 13.09.2014

eh

Meni je u secanju ostalo nekoliko bgd bioskopa,od kojih najvise Bozidarac i stara Kinoteka. Od ulaska u Kinoteku,uvelicanih fotografija na zidu: Olivije kao Hamlet, Marlene Dietrich u Plavom anjelu...pa onda filmovi uz pucketanja. Zadnji film koji sam odgledala u staroj Kinoteci bila su Deca raja:
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 14:23 13.09.2014

Re: eh

..pa onda filmovi uz pucketanja.


Bravo za prisjećanje Jelena! Kakvu je to samo imalo čar, one iskrzane slike sa filmskih traka, grainy zrnevlja, pa potmula buka projektora iz kabine Tarantino je danas jedan od rijetkih reditelja koji je zadržao strast za filmskom trakom i dalje radi s njom.
Черевићан Черевићан 14:50 13.09.2014

бреви ману

у бијоскоп сцуром иђaх
да се поватамо
посве ретко (но бешему)
да нешто сазнамо
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 15:27 13.09.2014

Re: бреви ману

Черевићан
у бијоскоп сцуром иђaх
да се поватамо
посве ретко (но бешему)
да нешто сазнамо


Ni sumnjao nisam gosn' Sveta veliko hvala na javci, da se još jednom referenciram na melodičan jezik Čerevićanski (Cherevichian, može i Cherevichesque kao one izvedenice iz Lynch - Lynchian, Kafka - Kafkaesque,... )
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 13:40 16.09.2014

Intervju: Čerevićan

Jutros sasvim slučajno pronašao i odslušao uz kafu, veoma zanimljivo i inspirativno


kick68 kick68 21:43 13.09.2014

draft.dodger je

u pravu! Bioskop je postao tesko sranje.
Secam se, Bertolucijev XX vek je odgledan u cugu, bez kocenja! Danas bi me verovatno na nosilima izneli iz bioskopa:)

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:41 13.09.2014

Re: draft.dodger je

Secam se, Bertolucijev XX vek je odgledan u cugu, bez kocenja! Danas bi me verovatno na nosilima izneli iz bioskopa:)

mislim da to nema veze s bioskopom, već sa krštenicom.
kick68 kick68 00:07 14.09.2014

Re: draft.dodger je

mislim da to nema veze s bioskopom, već sa krštenicom

My point exactly:))
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 12:55 14.09.2014

Re: draft.dodger je

Secam se, Bertolucijev XX vek je odgledan u cugu, bez kocenja!


Šta reći do - rispekt! S obzirom da sam cca 2 m/110kg i duvanofil teško mogu da zamislim i dva sata bez protezanja i puš pauze a nakon tih 5 Bertolučijevih vjerovatno bi bila ta varijanta sa nosilima

kick68 kick68 15:36 14.09.2014

Re: draft.dodger je

Šta reći do - rispekt!

Eh, to je bilo pre dvadeset i kusur godina! Sve je lako kad si mlad:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana