Budućnost| Ekonomija| Politika| Region

SUDBINA EVROPE I PROŠIRENJA U OVOJ DECENIJI

Nikola Jovanović RSS / 26.09.2014. u 10:33

Šta će se dešavati sa EU u narednih 5 godina, kako će se taj razvoj događaja odraziti na naš region i Srbiju, da li imamo nečem dobrom da se nadamo do kraja ove decenije...Kačim svoj autorski tekst u prošlom broju NIN-a, budući da ga nije bilo moguće pročitati online za one koji nisu pretplatnici.

Iako danas u svetu postoje regioni koji beleže dinamičniji rast, kao i oni koji imaju veći potencijal da međunarodnu zajednicu uvuku u globalnu krizu, Evropa ostaje najkompleksniji i najmanje predvidiv deo planete, sa nekoliko inherentnih paradoksa. Sa svojom do sada nezabeleženom akumulacijom kapitala i znanja - naročito imajući u vidu jezgro koje se proteže u Severnoevropskoj niziji od Pariza do Hamburga - Evropa može u savremenom svetu predstavljati ideal uspešne političke i privredne integracije, ali takođe može biti i izvor stagnacije za svetsku ekonomiju, rasadnik separatističkih pokreta i reakcionarnih ideologija. Jedan od njenih paradoksa jeste činjenica da Evropska unija može da projektuje moć na Srednjem istoku i Zapadnoj Africi, ali da još nije u potpunosti integrisala evropski „meki trbuh“ – Balkan. Postoji više razloga za to.

Naime, ključni činioci Evropske unije smatraju da je ulaskom Bugarske, Rumunije i Hrvatske, Balkan definitivno privezan za njenu orbitu, tako da nema potrebe investirati masivno u njegovu formalnu integraciju, kao i da preostale državice nemaju kapacitet da vode samostalnu politiku koja zavređuje posebne pregovore. Ako vratimo film unazad, videćemo da usporavanje proširenja zapravo počinje još 2005. godine, kada su potpisani pristupni sporazumi sa Rumunijom i Bugarskom, a i pokrenuti pristupni pregovori sa Hrvatskom. Ukidanjem komesara za proširenje i pripajanjem ovog portfelja komesaru za susedstvo u novom sastavu Evropske komisije, Evropa šalje poruku – ovaj put neskriveno - da zapadni Balkan nema dovoljan geopolitički značaj, da predstavlja „slepo crevo“, pa će akcenat Unije biti premešten na Ukrajinu i Kavkaz.

Međutim, kad se pogleda šira geopolitička slika, pogrešno je tretirati Balkan kao marginu. Zato Srbija, kao odgovor na trenutni sedativ iz Brisela, ne treba da zaspe u snegu, već treba aktivnom politikom da potvrdi svoj geopolitički kapacitet, koji se umešnom politikom može prevesti u veći standard i kvalitetniju infrastrukturu za njene građane. Predsedavanje OEBS-om je, između ostalog, jedna dobra prilika da pokažemo diplomatski talenat i opovrgnemo tezu o „slepom crevu“. Samit Kine i šesnaest država Centralne i Istočne Evrope, koji će se krajem ove godine održati u Beogradu, takođe je pravi korak u ovom smeru.

Međutim, postoji i dublji razlog usporavanja procesa proširenja. Insitucionalna kriza u Uniji zapravo počinje već pomenute 2005. godine, kada su Francuzi i Holanđani referendumima odbacili Konvenciju o Evropskom ustavu. Svetska finansijska kriza je tri godine kasnije samo izbacila na površinu te suštinske razlike ključnih država članica u viđenju evropske konstrukcije. Dok države iz jezgra Evrope ne pronađu novu ravnotežu nakon zemljotresa iz 2008. godine i dok se ne dogovore o funkcionisanju njihove monetarne unije u 21. veku, nije realno očekivati nova proširenja, niti veću razvojnu pomoć za evropsku periferiju.

Naime, od izbijanja svetske finansijske krize 2008. godine, u Evropi je ponovo otvorena debata o karakteru, troškovima i svrsi Unije. Iako je zajednički cilj evropskih država bio i ostao da se stvori jedna integrisana Evropa, kao uslov stabilnosti demokratskih režima i društvenog napretka, različiti motivi i interesi njenih država članica su trajna realnost. Sa izbijanjem globalne krize, evropski automatski pilot, koji se sastojao iz garantovanog visokog standarda i jeftinog zaduživanja, preko noći je isključen, pa svaka veća država teži da preuzme komande unije i pilotira prema svom nahođenju i interesima.

Trenutni principi monetarne unije u EU jesu jaka valuta, niska inflacija, fiskalna disciplina bez velikih transfera novca siromašnijima i slobodna konkurencija bez mogućnosti države da sačuva ekonomsko tkivo u vremenima krize. Od kada je počela kriza i isključen automatski pilot, mnogi žele da koriguju ovu programiranu trajektoriju.

Francuska od tada nastoji da pojača političku kontrolu nad Evropskom komisijom i Evropskom centralnom bankom, kako bi se u monetarnu uniju unelo više fleksibilnosti glede fiskalnih deficita i javnog duga, ali i povećala konkurentnost privrede kroz depresijaciju evra. Drugim rečima, Francuska i južna Evropa očekuju da Nemačka, koja ima - zahvaljujući izvozno orijentisanoj privredi - najviše koristi od evropskog jedinstvenog tržišta, pruži najveći doprinos u izvlačenju nasukanog evropskog broda. Francuzi žele da očuvaju funkcionalnu saradnju sa Nemačkom, bez ulaženja u direktnu utakmicu sa njom, a u „podeli posla“ žele da Nemačka bude ekonomski, a Francuska vojni motor te zajednice. Međutim, smatraju da ovako postavljenim pravilima monetarne unije, nemački motor više radi u svoju, nego u zajedničku korist.

Nemačka, sa druge strane, insistira na izgradnji liberalnog ekonomskog prostora u jednoj decentralizovanoj Evropi. Model suverene države prema francuskom imidžu smatra se demodiranim. Kao što primećuje Mišel Fuše, Nemačka od ujedinjenja neguje ideju centralnosti na kontinentu (Mittelage), prema kojoj se njen ekonomski uticaj, red i liberalizam moraju proširiti na srednju i istočnu Evropu. Zato je Nemačka prinuđena da aktivno učestvuje u rešavanju ukrajinske krize, a ne samo zato što je to težnja atlanskog saveznika. Prvobitni ciljeve Nemačke u zajednici su ostvareni, pre svih „iskupljenje“ i nacionalno ujedinjenje, tako da ona danas bez kompleksa i bez automatske spremnosti na koncesije definiše i sprovodi svoje interese u Uniji.

Za Nemačku, njena privreda predstavlja mirnodopsko sredstvo širenja uticaja, a zbog efikasnosti ekonomije i pravila igre koja su postavljena Ugovorom iz Mastrihta i naročito Ugovorom o fiskalnoj stabilizaciji iz 2012. godine – uspeh je zagarantovan. Nemačkoj odgovara nezavisno funkcionisanje Evropske komisije i Evropske centralne banke, jer  automatsko sprovođenje pravila monetarne unije radi u njihovu korist. Iz ovoga razloga je podržala Žan-Klod Junkera, kao je kao novi predsednik najavio jaku i samostalnu Komisiju. Iako je u njoj Francuz Pijer Moskovici dobio ključni ekonomski resor, njemu je nadređen potpredsednik Letonac Valdis Dombrovskis, zagovornik politike štednje, koja je u Nemačkoj dobila primese prave ideologije.

U Evropi je, dakle, u toku obaranje ruku u jezgru Unije između ključnih država članica za dominantnu viziju zajednice, kao i za novo definisanje njene strukture i troškova. Zato nije realno očekivati da proširenje na njenoj periferiji ostane prioritet, pa prijema novih članica neće biti u narednih 7 godina. Ispostavlja se tako da je raspad SFRJ bio najveća geopolitička katastrofa za države zapadnog Balkana. Međutim, umesto beskorisne nostalgije, Srbija ima stanovište, nasleđe i oslonac kome može da se vrati i da pokuša da iskoristi svoje adute u 21. veku.

Formalni proces pristupanja EU na stranu, bez izlaska iz geopolitičkog ćorsokaka i bez godišnjeg rasta od 4% BDP, Srbija neće biti ozbiljan kandidat za članstvo u EU. Srbiji je pre svega neophodan dodatni investicioni ciklus, kako bi tehnološku osnovu i infrastrukturu podigla na nivo interesantan za ozbiljne ulagače. Pretpristupna sredstva EU treba usmeriti u  infrastrukturu, kao što to Turska radi, a ne u „administrativne kapacitete“, a podršku EU treba tražiti i za smanjivanje zavisnosti od lignita, kao najnekvalitetnijeg energenta.

Evropa, u kojoj trenutno odnosi prevagu ideologija štednje i budžetske ravnoteže, u ovom momentu nema apetit za investicione cikluse na svojoj periferiji. Vetar u leđa Srbiji može dati činjenica da države jugoistočne Azije, koje su u ekonomskoj ekspanziji, sve više trguju sa Evropom pravcem Indijski okean-Sredozemlje-Dunav, što Srbiju čini sve važnijim koridorom za međunarodnu trgovinu. Ovo objašnjava kineske investicije u robnu infrastrukturu na Balkanu. Evropa ostaje uzor, ali do nje se stiže samo kroz razvoj zemlje, iako smo nekad mislili da je redosled obrnut. 

Atačmenti



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hajkula1 hajkula1 10:59 26.09.2014

Zanimljiva analiza


Pročitala na brzinu, zanimljivo, vraćam se da pročitam ponovo i razmislim. Vidim, pišeš na način kako otpilike i ja gledam na stvari.

Hvala ti i javi se češće


hajkula1 hajkula1 11:07 26.09.2014

Da podvučem


Ovo nam nedostaje

umešnom politikom




da bi stigli ovde


Evropa ostaje uzor, ali do nje se stiže samo kroz razvoj zemlje, iako smo nekad mislili da je redosled obrnut.



princi princi 11:37 26.09.2014

Po meni, Evropa je

basket case.
princi princi 13:51 26.09.2014

Budućnost pripada

Indiji, :).
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 13:54 26.09.2014

Re: Budućnost pripada

princi
Indiji, :).


Dakle, po Omegi, Srbima :)
princi princi 14:09 26.09.2014

Re: Budućnost pripada

Pa da. Ne, ali kad gledaš ozbiljno, ova strateška razmatranja STRATFOR tipa nisu suštinski tako daleko od onih Omeginih bulažnjenja. Mislim, kad pišeš ovo, ili one newslettere kojima prodaješ obveznice ili neke obveznice, prvo moraš da naučiš da, da se tako izrazim, dobro kenjaš. Moraš da napraviš interesantne narative, da ljudi to hoće da čitaju, da ne počnu posle druge rečenice da viču WTF!. Najuspešniji primerci to dosole nekim pričicama iz istorije, literature, čak i popularne kulture (ima jedan baja koji svaki svoj newsletter završava nekim, vrlo interesantnim pričama o vinima). Inače je smorno čitanje, ono Dilbertov menadžer sistem, samo muljanje jednih te istih fraza.

Tako da na kraju, kao što napisah gore, ispadne da i nije bitno šta, nego kako. Sve je pitanje stila.
jinks jinks 14:20 26.09.2014

Re: Budućnost pripada

Moraš da napraviš interesantne narative, da ljudi to hoće da čitaju, da ne počnu posle druge rečenice da viču WTF!.


Why Storytelling Will Be the Biggest Business Skill of the Next 5 Years [link] :)
princi princi 14:31 26.09.2014

Re: Budućnost pripada

jinks
Moraš da napraviš interesantne narative, da ljudi to hoće da čitaju, da ne počnu posle druge rečenice da viču WTF!.


Why Storytelling Will Be the Biggest Business Skill of the Next 5 Years [link] :)

:), da, ili rečima Michaela Shermera
Humans are pattern-seeking story-telling animals, and we are quite adept at telling stories about patterns, whether they exist or not.

(boldovanje moje).
hajkula1 hajkula1 19:34 26.09.2014

Re: Po meni, Evropa je

nije realno očekivati da proširenje na njenoj periferiji ostane prioritet, pa prijema novih članica neće biti u narednih 7 godina.



Dobro a šta bi ti rekao, recimo o proširenju EU?


barese barese 22:24 28.09.2014

Re: Evropa

svarog
http://www.spectator.co.uk/features/9322652/europe-needs-systemic-change/


Odličan intervju.
Ovo mogu da potvrdim
Whatever we decide to call the current system, he adds, it clearly isn’t working for Europe. ‘I am really shocked to see leading EU and European politicians pretending that everything is OK, which is ridiculous and funny,’ Klaus says. ‘I recently read an article by a well-known German economist, Professor Sinn, who has studied the situation in Italy. He presented statistical data which showed that GDP in Italy has declined by 9 per cent since 2000. It’s unimaginable! I don’t think communist Czechoslovakia would have survived such a long-term decline. At the same time, industrial output declined in the same period by 25 per cent! One quarter of the economy simply disappeared.’


Za Italiju je prethodni model sa lirom i carinskim zaštitama bio bolji.
Omogućavao je devalvaciju javnog duga i konkuretnost na inostranim tržištima, kao i dovoljno veliko italijansko tržište od 60 miliona ljudi.
Evropski model zahteva efikasnu državnu upravu, koju u demokratiji Italija neće imati nikad usled jakog uticaja mafije i crkve.

Nisam sigurna da se italijanski slučaj može tako jednostavno generalizovati na manje zemlje juga Evrope sa manjim domaćim tržištem.
jinks jinks 12:58 26.09.2014

...

U Evropi je, dakle, u toku obaranje ruku u jezgru Unije između ključnih država članica za dominantnu viziju zajednice, kao i za novo definisanje njene strukture i troškova.


Pošto ste pominjali Nemačku i Francusku ... koliko se V. Britanije uopšte više i smatra, odnosno, da li se smatra jednom od ključnih država članica.

Naime, koliko u čitavoj konstelaciji snaga i interesa o kojoj delom i pišete u blogu ona predstavlja stabilizacioni, a koliko destabilizacioni faktor.
petronijevic001 petronijevic001 15:41 26.09.2014

Re: ...

Немогуће је један ентитет попут ЕУ називати "Европом", јер се ван ове групације налазе 2 територијално највеће европске земље(Русија и Украјина) и најмногољуднија европска земља(Русија).

Прича о ЕУ(у Србији) је прерасла у једну врсту опседнутости, која више не мари за чињенице.Видимо да сама ЕУ прекомпонује своје органе у складу са политиком неширења на Балкан, безброј пута су разни европски политичари говорили да после Хрватске дуууго неће бити пријема нових чланица, да пријема Србије неће бити у скорије време.Но, упркос томе Србија је срљала према Еу, и сада остаје да се ослања на сарадњу са државама југоисточне Азије и да се угледа на Турску .Изгледа да је дуг пут у Европу завршио дубоко у Азији.
Nikola Jovanović Nikola Jovanović 21:07 26.09.2014

Re: ...

Dve kljucne države su Nemačka i Francuska, to je jezgro kontinentalne Evrope i njihov uticaj će rasti dodatno u odnosu na Britaniju. Mnogo je razloga za to. Biće prilike da i to razmatramo.
michiganac michiganac 12:25 27.09.2014

Re: ...

Nikola Jovanović
Dve kljucne države su Nemačka i Francuska, to je jezgro kontinentalne Evrope i njihov uticaj će rasti dodatno u odnosu na Britaniju. Mnogo je razloga za to. Biće prilike da i to razmatramo.


Da, kao sto je poznato osnova za EU je nastala potpisivanjem medjusobnog ugovora izmedju Francuske i Njemacke pocetkom 50-ih s prevashodnim ciljem da se uspostavi zajednicka kontrola nad proizvodnjom i trgovinom uglja i celika, tzv. "Pariskog Ugovora" i time preduprede buduca ratna suceljavanja. Nekoliko susjednih, direktno zavisnih, satelitskih drzavica, uz jos Italiju, ih je istovremeno samo slijedilo u toj njihovoj zajednickoj, kompromisnoj zamisli. UK, skandinavske i nekoliko preostalih zemalja zapadne Evrope pridruzile su im se dosta kasnije.

Ono sto je mozda manje poznato, je preslikana ideja potekla iz same EU (preciznije: u organizaciji tzv. "Evropske Inicijative za stabilnost - ESI") da se na isti nacin opet povezu te tzv. drzave 'Zapadnog Balkana', naime, nekim vidom zajednicke kontrole nad el.-energetskim sektorom i resursima, koji bi svakako trebalo da postanu kamen temeljac razvoja ovog dijela Evrope.

Prije nekoliko godina citao sam o jednoj vrsti pilot-projekta koji je trebao da bude izveden u BiH i to na podrucju Dobojskog regiona, kao mjesta za ponovno zblizavanje i integrisanje razdvojenih etnickih zajednica u Bosni, utemeljenjem na stabilnom ekonomskom rastu usljed eksploatacije uglja u okolini Doboja (Stanari, itd.), i posredno, ponovnim pokretanjem odredjenih kapaciteta metalske industrije u Zenici. Prije 10-ak godina oformljeno je i zajednicko preduzece nadlezno za sveukupan prenos el. energije u BiH: Elektroprijenos BiH - Elektroprenos BiH

Nailaskom krize 2008. dosta toga je potisnuto u drugi plan i moram da priznam da sam u velikoj mjeri skrajnuo misli u vezi te ideje, ali sada ste me vi izvjesno ponovo na to podsjetili u jednoj od recenica:

..a podršku EU treba tražiti i za smanjivanje zavisnosti od lignita, kao najnekvalitetnijeg energenta.


Pa mozete li da nam odgovorite sta bi to u ovom slucaju sad znacilo?! Da li je npr. opet rijec o tome da ce Nijemci na kraju ipak da preuzmu EPS i kontrolu nad Kostolcem i Kolubarom?
Svakako, jedan od proklamovanih ciljeva EU do 2020 je da poveca udio potrosnje energije iz obnovljivih izvora upravo za 20% u svakoj od zemalja clanica, a uporedo i izgradnja tzv. 'smart-grids'. Mislim sad da je taj postotak u samoj BiH vec pokriven na osnovu ucinka rada nekoliko HE, ali ne znam koliko isti iznosi u Srbiji. Neminovnost je isto tako da ce da dodje do integracija el-energ. sistema svih pojedinacnih drzava u buduci jedinstveni el.-energ sistem EU kako bi uopste bili u mogucnosti da se vodimo ka cilju daljeg odlucnog smanjenja zavisnosti od fosilnih izvora energije i istovremenog odrzanja stabilnosti napajanja el. energijom u svim drzavama.


Međutim, umesto beskorisne nostalgije, Srbija ima stanovište, nasleđe i oslonac kome može da se vrati i da pokuša da iskoristi svoje adute u 21. veku.


I da, niste objasnili sta konkretno jos podrazumijevate pod ovim?

Vetar u leđa Srbiji može dati činjenica da države jugoistočne Azije, koje su u ekonomskoj ekspanziji, sve više trguju sa Evropom pravcem Indijski okean-Sredozemlje-Dunav, što Srbiju čini sve važnijim koridorom za međunarodnu trgovinu.


Ali na ovaj nacin sigurno ne:

Evropu ne zanima put kroz Srbiju
djovica djovica 18:11 26.09.2014

West-west

Ispostavlja se tako da je raspad SFRJ bio najveća geopolitička katastrofa za države zapadnog Balkana.


Koje su to države?
princi princi 18:14 26.09.2014

Re: West-west

djovica
Ispostavlja se tako da je raspad SFRJ bio najveća geopolitička katastrofa za države zapadnog Balkana.


Koje su to države?

Kosova, Kosova, Kosova, Kosova, Kosova, Kosova i, naravno, Kosova.
djovica djovica 16:37 29.09.2014

Re: West-west

princi
djovica
Ispostavlja se tako da je raspad SFRJ bio najveća geopolitička katastrofa za države zapadnog Balkana.


Koje su to države?

Kosova, Kosova, Kosova, Kosova, Kosova, Kosova i, naravno, Kosova.


Aha, znači Hrvatska i Slovenija nisu deo Zapadnog Balkona. One su svoje geopolitičke ciljeve ostvarile (NATO i EU) samo i jedino zahvaljujući raspadu SFRJ. Pokušavam zamisliti koja bi to bila kočnica iz Beograda samo da su pokušale razmišljati o približavanju EU ili NATO-u unutar SFRJ.
jedi-knight jedi-knight 19:27 26.09.2014

...

Interesantno…hvala na tekstu.
A gde je tu Amerika?
Nego, sto nam izgradise onoliku ambasadu kod Belog dvora?
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 19:43 26.09.2014

Re: ...

jedi-knight

Nego, sto nam izgradise onoliku ambasadu kod Belog dvora?


ma pusti, megalomani...
Nikola Jovanović Nikola Jovanović 21:10 26.09.2014

Re: ...

SAD su prva sila sveta i dalje. Tekst je bio posvećen unutrasnjim frikcijama unutar Evrope, ali imam tekst u arhivi Politike "Šta hoće Amerika na Balkanu", pa ako Te ne mrzi...
frank_rizzo frank_rizzo 06:57 27.09.2014

„meki trbuh“ „slepo crevo“

uspeh je zagarantovan.
Goran Nikolić Goran Nikolić 19:39 27.09.2014

BG centar

Bravo za temu,
mislim da je najveća komparativna prednost Srbije upravo Beograd
Nikola Jovanović Nikola Jovanović 14:57 29.09.2014

Re: BG centar

Jeste, sigurno. Ali ne kakav je danas, već kakav bi mogao da bude (i delom bio za vreme SFRJ).

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana