Život

Nacionalni sport

Jelica Greganović RSS / 05.10.2014. u 14:46

img_1379442031_2379_f.jpg 

Jesen u Srbiji ne počinje onda kada se zlatom oboje pismeni zadaci iz maternjeg jezika, niti onda kada se pogled pretvori u Vilerov goblen, a još manje onda kada lišće svih nijansi počne da romantično pada i zapušava odvode na ulicama...Ne, jesen počinje onda kada Srbijom legne miris pečenih paprika, a pijace se zacrvene gomilama istih na džakove, na kile, na kutije, na kese, na ko kako voli.

Tada se u hladnu memlu gradskih ulaza u zgrade i polumrak koji mutnim svetlom jedva ometa nekada davno opran hodnički prozor, umeša topli miris pečenih paprika, koji u sebi nosi iskonski, neodoljivi i tako sigurnost ulivajući, miris vatre. Razlije se po ulicama, iza ćoška čeka prolaznike, zavlači se u nozdrve i noge se prosto same okreću prema prvom pijačnom punktu na kom bi mogao da se kupi bar naramak krvavo crvenih paprika. Šilja, naravno. I zvekne na plotnu, mune u rernu, bez obzira na svu kolateralnu štetu u formi zagorelih, crnih fleka, ušljiskanog prozora rerne i dima koji kao gost koji za meru ne zna neće danima da napusti stan. O dimljenim zavesama da ni ne govorim. U slučaju da se ima balkon, čiji komšiluk nije suviše razmažen i na dim osetljiv, svi oblici ičega, pod čim se vatrica može pripaliti, iznose se i stavljaju u funkciju. Jes da se malo ulopa balkon, ali...sve to je niska cena za vesnika srpske jeseni – pečenu papriku. Plemstvo koje ima svoja dvorišta ne vredi pominjati, tek tada se postaje svestan važnosti makar i krpice zemlje na kojoj se može uprizoriti paprikopečenije. Naravno, postoji i varijanta zajedničkog dvorišta, zbog čega se pamte, prepričavaju i još uvek dešavaju društveni događaji, zvani »zajedničko pečenje paprike«. To je kada bar jedan ulaz, a poželjno je više, bar jedne zgrade, a dobro je da se pridruži još koja, udruženo pristupa paprikopečeniju u tačno određeno vreme unapred dogovorenog dana. Tom prilikom se proizvodi miomirisna dimčina takvih razmera da se sigurno može videti i iz svemira.

Istovremeno, i u seoskom delu geografije, počnu sa svih strana da se viju mirisni dimovi. To je jedina prilika u godini kada prastari smederevci izlaze na svetlo dana, izgurani iz letnjih kujni, i kada njihovi čunci slobodno, poput dimnjaka nekadašnjih brodova, purnjaju pravo u nebo, obznanjujući da se tu negde peče paprika. Oni koji nisu radi guranju šporeta kog sve muke staračke muče, u dvorište iznosi sklepanu bubnjaru, svu zarđalu od godišnjeg čekanja da pokaže šta zna. Ako se ni ona nema, dovoljan je oveći komad pleha na četiri krive, ciglene noge, pored kog čuči ili na tronošcu navodno sedi, domaćica i obrće paprike nad žegom žara. Ne posluži li vreme suvotom, paprike se peku u letnjim kujnama. Vrata se otvore širom, i prozorče ako ga ima, maknu se one izmučene muvljim upljuvcima zavese, i iz kujne počne da purnja dim na kome bi joj pozavidela svaka lokomotiva koja svoj posao radi od srca.

Ipak, procecu pečenja predhodi nabavka paprike. Ko u Srbiji živi u južnim krajevima, u kojima paprika raste kao mutava i koji su i izmislili ajvarske načine da se dve njive gurnu u jednu teglu, ima olakšan posao. Oni severniji, gde paprika raste al ne besni, u ruralnim delovima, gmižu međ redovima paprike po baštama i kunu sve one koje nisu na vreme pocrvenele, dokupljujući  ih od prokletih prekupaca na pijačne dane.

Što se gradskog sveta tiče, on na raspolaganju pijacu ima svakodnevno, ali je umetnost kupiti povelike količine paprike, a da u njima ne dobijete trulo srce džaka ili sakrivenu polovinu tako krivih paprika da ih ni bog otac, zapravo njegova žena, ne bi oljuštila. Zato što paprike za pečenje mogu da budu krive bočnim smerom, ali nikako ne i sredinskim. Mogu da imaju blage uvale i senzibilne doline u svom reljefu, ali nikako ne kratere i preoštre uglove. Ali najvažnije, naročito u ovo moderno doba hibridnih skotova, je da paprike budu iole normalne veličine. Nekada, u dobra stara vremena, čovek je mogao žuljeve da dobije okapajući po pijacama i tražeći veću papriku. Danas je situacija dijametralno suprotna, na pijacama se prodaje povrće koje veličinom konkuriše lubenicama i lusterima, a samo bojom i oblikom podseća na papriku. Zato se uskoro neće na džakove više ni prodavati, nego lepo na komad, pa ako vam treba pedeset kila paprike, lepo kupite pet paprika i otkotrljate ih kući.

Zbog toga, ali i zbog večitog straha da kući nećete doneti onu papriku koja se kroz izlog mrežice džaka vidi, bitno je uspostaviti odnos sa prodavcem pomenutog povrća. To je kao policijska tehnika personalizacije sa osobom koja drži taoca. Prosto, teže će mu biti da vas prevari, i uvali vam bar par kila natrule paprike, kada zna vaše ime. I vi njegovo. Još ako saznate gde živi...Mada, ne treba preterivati, dovoljno je da se skoro srodite.

Upravo tako sam ja probala da rešim moj problem ovogodišnjeg pečenja paprika. Kao prvo, odjednom su na pijacama sasvim nestale obične, prave, crvene šilje. Jedine paprike koje imaju prirodnu dimenziju pretpostavljenu za paprike, su tako krive i kvrgave da ni dinamitom ne bih mogla da ih oljuštim. Naime, pijacama dominiraju paprike takvih razmera da deset kila u komadu možete pod miškom kući da nosite. To što su pune vode, zahvaljujući kojoj će se dim prilikom pečenja pretvoriti u poziv za sve okolne vatrogasne stanice, da ni ne pominjem. Da l ikakav ukus imaju, nekako nisam ni imala želju da saznam. Uostalom, ime im govori sve – Kurtovke. Da se razumemo, ja ne pečem papriku seksualnih frustracija radi, nego jedenja povodom. Dakle, dva slova bitne razlike.

Zato sam pristupila šnjufanju po pijaci. Prvo sam potražila sve grbave babe, umotane u trouglaste šalove ofronclane ivicom ili one u jelečićima od trobojne vune, od kojih su nijanse braon najpouzdanije. Na žalost, i one su se ove sezone odlučile za pomenutu sortu paprika koju sanja svaki seksualni manijak. Babe su otpale...Onda sam proverila dede koje je porodica delegirala na pijacu, postigavši time dve koristi, em će tamo valjda nešto i da prodaju, em će da se reše njihovog nezaustavljivog prepričavanja ratnih doživljaja kroz presek vekova. I oni su otpali, ni oni sem paprika lascivnog imena, nisu imali šta da ponude. Taman sam mislila da ću ipak ove godine morati papriku da pečem na lomači, njene veličine radi, kada sam krajičkom oka ukebala traženu sliku – papriku normalnih razmera. Kod mene iza ćoška, kod Veljka koji ima voćarnico-povrćarnicu liliputanskih dimenzija. Posle srdačnih, detaljnih i konspirativnih pregovora, uspelo mi je da naručim papriku. Pravu papriku.

Tri, četiri dana sam redovno svraćala kod Veljka, proveravajući tok dogovorene operacije. S obzirom da nisam naručila dva šlepera paprike, postojao je kilažni problem pri nabavci. Vredni Veljko je i to rešio, uspevši da zadrži razumnu cenu tražene robe. Jedino na šta nismo računali je – viroza. Spopala me je, kao što inače viroze i imaju naviku da rade, bez najave. Akcija »Paprika« je dovedena u pitanje. Na svu sreću, uz prethodno epsko objašnjavanje od kog je lako poplaveo, u akciju je uključen Žmu. Ja sam disala na uši, zapečenog nosa, iz očiju su mi tekle krokodilske suze, glava me je bezdušno bolela, grlo peklo iz sve snage, ali je zato Žmu bio psihofizički sposoban da ode do Veljka. U trenutku kada mi je stigla šifrovana telefonska poruka: »SPREMLJENO 9400 72,6 po 130«. Ja sam odgovorila: » Bolesna. Stiže muž«. Žmu je odmah forvardovan iza ćoška. Za koji minut je stiglo obaveštenje: »NASTAVAK OPERACIJE DOGOVOREN« Ne znam što Veljko viče na mene, naročito kad se tajnost uzme u obzir, al nema veze. Važno je da sam sada u posedu gepeka prave, pravcate paprike.

Sada jesen može i za mene da počne. Samo Teča da podloži staro furunče i Tetka pripremi lonce i poklopce u kojima će se pariti ispečene paprike, i kondenzovati neponovljivi miris jeseni u našem komadu geografije. Miris pečene paprike.



Komentari (81)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jepet jepet 14:53 05.10.2014

Prva :)

Jel' dobijem tanjirce pecenih paprika u sircetu kao prva??? (da ne moram ja da ih spremam pred Hazbndov dolazak)

Pristojno sam se prijavila u dobrovoljce za ovogodisnje ostavljanje zimnice kod tate, i jos pristojnije se nadam da ce reci 'nema potrebe'...
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:01 05.10.2014

Re: Prva :)

U sirćetu? U tegli ili misliš na belolučene?
jepet jepet 15:10 05.10.2014

Re: Prva :)

Belolucene
One u tegli se valjda ne peku nego kuvaju? (il' sam sedela na usima na bakinim casovima 'Zimnica 1-0-1', sto nije iskljuceno)

Re: velicina (...nije vazna vec kvalitet)... jednom sam se zeznula da ih pravim napolju, od tih ogromantnih primeraka sto samo sto ne prohodaju, ljustila sam letnji dan do podne a ukusom nisu opravdale bankrot u kucnom budzetu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:23 05.10.2014

Re: Prva :)

Ma, postoji i tegliranje pečenih paprika, sa sve sirćetom i belim lukom, al ja to baš ne volem...a to, tanjir belolučene, uvek...samo se javni :)

A što se veličine tiče, nekako je tako da što su veće, to su vodenije, a i koža im bude podebela, na kraju ti cvonjak ostane.
milisav68 milisav68 15:57 05.10.2014

Re: Prva :)

Jelica Greganović
Ma, postoji i tegliranje pečenih paprika, sa sve sirćetom i belim lukom,

I renom, to su "peglane".

A inače ne pravim pitanje u kakvoj kombinaciji i obliku će da budu.
rade.radumilo rade.radumilo 10:16 06.10.2014

Re: Prva :)

U sirćetu? U tegli ili misliš na belolučene?


Ček, ček, a pohovane? Kam gi pohovane?
mlekac mlekac 15:18 05.10.2014

Ja sam to

Ove godine preskočila.

Pečenje.

Što me nije oslobodilo ostavljanja pedesetak tegli barenih, sa belim lukom, uz dodatak još dvadesetak istih takvih ali od baburaq plus žmuova ljubimica, tegletina od 20 litara u koju su ugurane one punjene kupusom.

E, posle toga je koleno stupilo u štrajk te sam prošlu nedelju preležala.

Al' bar sam sa paprikom, za ovu godinu, završila. Nadam se.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:25 05.10.2014

Re: Ja sam to

Ja tek počinjem, do sada sam se pekmezila, a sad počinje ozbiljno, Mali Sin je iskukao cepkane paprike...teži oblik ludila.
rade.radumilo rade.radumilo 10:27 06.10.2014

Re: Ja sam to

Ove godine preskočila


Kod nas su deda 1 i deda 2 zaduženi za pečenje i ljuštenje. Pogotovu što unuče voli pohovane pečene paprike. Deda 1 peče crvene, a deda 2 više voli da peče zelene.
Jedan potpali električni roštilj na terasi, a drugi očas posla izvrti određenu količinu direkt na ringli.
Takođe, kod nas se paprike na plotni/ringli vrtuckaju, manje više cele godine pa makar bile i uvozne, ali naravno s jeseni to nekako biva u većoj količini.
Obavezni deo koreografije je da se po završetku dnevnog kontigenta, na te iste plotne baci malo svinskih delova tela i one pljosnate lepinjice, što ti naše hamburgerdžije krste tortilje.
mariopan mariopan 15:51 05.10.2014

ja se rešavam....

...ali nešto mislim da ću odustati za ovu godinu.

Mada, sad kada čitam šta pišeš...

Kad pomislim na vapaj dece kada čuju da ajvara ove godine NEMA dođe mi da odustanem od odustajanja.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:57 05.10.2014

Re: ja se rešavam....

Ja sam dve godine, bogami tri, "štrajkovala", izvlačila se na nemogućnost da se u Klagenfurtu uopšte i nađe prigodna paprika. Sad su me dočekali...pun gepek me čeka...pa, onda dopečavanje, tako li se kaže, za pindžur...
mariopan mariopan 16:02 05.10.2014

Re: ja se rešavam....

Jelica Greganović
Ja sam dve godine, bogami tri, "štrajkovala", izvlačila se na nemogućnost da se u Klagenfurtu uopšte i nađe prigodna paprika. Sad su me dočekali...pun gepek me čeka...pa, onda dopečavanje, tako li se kaže, za pindžur...

Upržavanje?

Evo mojih na skajpu, sa'ću da im kažem da nema ajvara, slušaj vrisak čuće se do tebe.

Moj najveći problem je nedostatak tegli. Svi nose pune niko prazne tegle ne vraća.
Sad imam samo neke male teglice i neću da se bakćem sa sto teglica, neka donesu pa će da dobiju.

edit
A jesi probala da napraviš sedeljku sa ljuštenjem paprika?

Ja tako svake godine.

Dođu mi još tri drugarice, tračujemo o svemu i oljuštimo. ( tako i višnje radimo, oberemo, operemo i sve koštice povadimo na mobu)
Sve ono pre i posle ja uradim sama ali ljuštenje mi je najgore, zbog velike količine i pipavog posla najviše mrzim.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:54 05.10.2014

Re: ja se rešavam....

Tegle su posebna tema, posebne priče vredna...Ja cele godine skupljam tegle, Žmu misli da je to dijagnoza.
Sedeljke još nisam probala da pravim, jer u krajevima u kojima sam do sada živela ni ne znaju da paprika može uopšte da se oljušti. Ali je ideja odlična...
Jedino na šta ne bih uspela da navučem drugarice je najgori deo...moje dete neće ajvar, nego cepkane paprike. A to je da postaneš serijski ubica posle par kila...
zovitemegrunf zovitemegrunf 18:03 05.10.2014

Re: ja se rešavam....

Jelica Greganović
Ja sam dve godine, bogami tri, "štrajkovala", izvlačila se na nemogućnost da se u Klagenfurtu uopšte i nađe prigodna paprika. Sad su me dočekali...pun gepek me čeka...pa, onda dopečavanje, tako li se kaže, za pindžur...

Ovo dopecavanje nekako rogobatno, valjda dopicanje?

Inace, nekad davno, behu sirom bele Ljubljane tezge firme Borinci iz Vinkovaca. Prodavali svasa, piljarnice. E,za prvi vikend oktobra, na takvoj tezgi narucimo par dzakova crvenih paprika, zemo nikad ne zahebe, ni rok, ni kvalitet. Iz firme uzmem jumbo rostilj, pravljen za sindikalne piknike od 20-30 dusa, jedva stane u prtljaznik i pravac neki sprud pored Save. Jos Grunfovica nijr rucak zavrsila, evo njo pecenih i ocisceh paprika, dalje se u spremanje nisam mesao. ☺
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:14 05.10.2014

Re: ja se rešavam....

Ovo dopecavanje nekako rogobatno, valjda dopicanje?


Iju!

To sam ja radila pod Pohorjem...i imala dobavljača makedonske paprike, lako blatnjave
mlekac mlekac 22:44 05.10.2014

Re: ja se rešavam....

mariopan


Moj najveći problem je nedostatak tegli. Svi nose pune niko prazne tegle ne vraća.
Sad imam samo neke male teglice i neću da se bakćem sa sto teglica, neka donesu pa će da dobiju.


Ma nek pošalju finansijsku inekciju i dobiće tegle! Ja uzimala prošle nedelje u plastičari. One sa poklopcem 30 din. A još biraš kake poklopčiće oćeš.
mariopan mariopan 09:31 06.10.2014

Re: ja se rešavam....

mlekac
mariopan


Moj najveći problem je nedostatak tegli. Svi nose pune niko prazne tegle ne vraća.
Sad imam samo neke male teglice i neću da se bakćem sa sto teglica, neka donesu pa će da dobiju.


Ma nek pošalju finansijsku inekciju i dobiće tegle! Ja uzimala prošle nedelje u plastičari. One sa poklopcem 30 din. A još biraš kake poklopčiće oćeš.

Joj sestroslatka

Kupila sam te plastične 30 komada, baš zato što se ne lome, pa mogu da putuju....ali...ne mogu ni da gledam zimnicu u tim teglama, ne mogu.

Mora da bude staklena.
mlekac mlekac 21:27 08.10.2014

Re: ja se rešavam....

mariopan
mlekac
mariopan


Moj najveći problem je nedostatak tegli. Svi nose pune niko prazne tegle ne vraća.
Sad imam samo neke male teglice i neću da se bakćem sa sto teglica, neka donesu pa će da dobiju.


Ma nek pošalju finansijsku inekciju i dobiće tegle! Ja uzimala prošle nedelje u plastičari. One sa poklopcem 30 din. A još biraš kake poklopčiće oćeš.

Joj sestroslatka

Kupila sam te plastične 30 komada, baš zato što se ne lome, pa mogu da putuju....ali...ne mogu ni da gledam zimnicu u tim teglama, ne mogu.

Mora da bude staklena.


Ma kakve plastične? Staklene, kako treba da bude. Kupovala u plastičarni u Banovcima. A vidla i u plastičarni u Kaću - staklene.
mariopan mariopan 12:55 09.10.2014

Re: ja se rešavam....

Ma kakve plastične? Staklene, kako treba da bude. Kupovala u plastičarni u Banovcima. A vidla i u plastičarni u Kaću - staklene.

Videću sa mojima ko može da me odveze
tasadebeli tasadebeli 16:28 05.10.2014

Јесен

Jesen u Srbiji ne počinje onda kada se zlatom oboje pismeni zadaci iz maternjeg jezika,


"Јесен у мом граду

Јесен нам је у златним кочијама стигла у град...

Зима у мом граду

Зима нам је у сребрним кочијама стигла у град..."

Онда мени то досади, па тема буде:

"Мајка је најлепша бајка"

То значи да је стигло пролеће...

П.С. -
Da se razumemo, ja ne pečem papriku seksualnih frustracija radi, nego jedenja povodom. Dakle, dva slova bitne razlike.


Разумем те сасвим... Једна ствар је бити гладан, а сасвим друга ствар је бити глабан... Кад си гладан, узмеш да једеш... И ти нагони су код мене баш тако хијерархијски поређани...
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:55 05.10.2014

Re: Јесен

Taso, mislila sam na drugu reč, al može i ovako

tasadebeli tasadebeli 19:37 05.10.2014

Re: Јесен

Jelica Greganović
Taso, mislila sam na drugu reč, al može i ovako



(П)УПС!

Пардонирај ме! Деди мило што му се снило...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:04 05.10.2014

Re: Јесен

[quoteДеди мило што му се снило...]
Frojd je čudo
kleinemutter kleinemutter 16:40 05.10.2014

pekmez

Ti si pisala o paprikama, a meni se tako jede pekmez od jabuka. Nisam to jela 2 decenije i kusur godina.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:56 05.10.2014

Re: pekmez

Nisam, al moja Najbolja Drugarica je rešila da ukomponuje jabuke i breskve valjda. Dobar je, al prvo mora da se kuva, pa da se kuva opet...
jedi-knight jedi-knight 17:18 05.10.2014

...

Plašim se da će neki propis EU da zabrani pečenje paprika i pravljenje ajvara, tako da apelujem na Vladu da vizionarski donese poseban propis kojim se ova i slične manifestacije proglašavaju nacionalnim kulturnim dobrom te da se ne mogu ukinuti. Bez ajvara, plašim se, Srbi neće u Evropu koliko god da nas mole.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:30 05.10.2014

Re: ...

Jedi, ja se nadam da do toga neće doći, prosto jer EU uopšte ne poznaje disciplinu pečenja paprike :)
michiganac michiganac 20:39 05.10.2014

Re: ...

Da parafraziram 'emsi'-ja: -Ne plasi se, vec smo zakasnili! (sve je vec pod kontrolom.. drugih!)

Koliko mi je poznato, Slovenija je vec zastitila ajvar, Ceska sljivovicu i tako.. dok se Serbistanci ne dosjete..

No, i pored toga jedan od osnovnih nedostataka domaceg ajvara je njegova minorna nutritivna vrijednost. Od namirnice koja na jakoj termickoj obradi provede i preko 3h, smatram da nije za ocekivati sutra mnogo u osvajanju inih zahtjevnih ino-trzista i trpeza.
Ako bi bilo moguce, trebalo bi u medjuvremenu tu pokusati osvojiti neku drugu metodologiju i onda je kao takvu zastiti. Uzgred, nije mi poznat industrijski proces spravljenja istog, ali opstepoznato vec da nikad nece biti kao onaj nasih vrlih baka.

Sto se licnog konzumerizma tice, dajem prednost naravno paprikama u bilo kojoj varijanti i prije svih: tursiji - kao vjernom trpeza-drugaru narocito u postpraznicnim zimskim danima, uz jos domaci jogurt. Svima, koji pate od 'neizljecivih' alko-tegoba bez (i dalje) pronadjenog adekvatnog protusredstva, preporucujem da pokusaju jednom i sa ovim mineralno-vitaminskim koktelom.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:51 05.10.2014

Re: ...

Slovenija je vec zastitila ajvar

Mislim da Slovenija nema zaštitu ajvara, a i da je ima teško će je zadržati. Dovoljno je da Srbija zatraži geografsku zaštitu i Slovenija neće moći da dokaže da u njoj raste dovoljno paprike za proizvodnju ajvara, a da ne pominjem to da neće moći da dokaže ni da zna kako se ajvar pravi. Naime, u Sloveniji malo ko zna, sem onih koji nisu iz Slovenije poreklom, kako se peče, a još manje kako se ljušti paprika.
Ceska sljivovicu

A što se toga tiče, dovoljno je dokazati da u češkom jeziku uopšte te reči nema - šljivovica.

Moram da kažem da mi ovaj recept turšija+jogurt jako purgativno zvuči
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:01 05.10.2014

Re: ...

A što se toga tiče, dovoljno je dokazati da u češkom jeziku uopšte te reči nema - šljivovica


Ima "slivovice" i tako je zaštićeno. A zaštićeno je i "srpska šljivovica".
Ako ništa ne fali "škotskom viskiju" neće faliti ni "srpskoj šljivovici".
Napravimo je da bude bolja od češke pa neka svako svoju zove kako hoće.
Od namirnice koja na jakoj termickoj obradi provede i preko 3h, smatram da nije za ocekivati sutra mnogo u osvajanju inih zahtjevnih ino-trzista i trpeza.


Dobro to, nutritivna vrednost, brojke i ostalo, a šta ako se ukus nekome dopadne?
Baš ovih dana očekujem da mi u goste, i to u selo, dođe neko amerikanče, devojče američko.
Moja ćera kaže da spremimo kajmaka i ajvara jer otkida na to.
michiganac michiganac 21:15 05.10.2014

Re: ...

Jelica Greganović

A što se toga tiče, dovoljno je dokazati da u češkom jeziku uopšte te reči nema - šljivovica.

Moram da kažem da mi ovaj recept turšija+jogurt jako purgativno zvuči


Ah ne, naravno da ne u datom momentu za istim objedom, ako govorimo o danu iza burne noci: jogurt odmah kao pred-dorucak takoreci, tursija za ruckom, ako vec dorucak nije odmah "jaci", ili pak nije rijec o tzv. 'Brunchu', i da ne idem u dalje detalje... Uostalom, sve naravno opet zavisi od individue i svako vec ima svoju terapiju. ((:


Postoji rijec 'Sliwowitz' kod Ceha, Nijemaca,... -mislim da su to usvojili od nas.

A pronadjoh u medjuvremenu i vijest, doduse nesto stariju:

LINK
michiganac michiganac 21:27 05.10.2014

Re: ...

hoochie coochie man


Dobro to, nutritivna vrednost, brojke i ostalo, a šta ako se ukus nekome dopadne?
Baš ovih dana očekujem da mi u goste, i to u selo, dođe neko amerikanče, devojče američko.
Moja ćera kaže da spremimo kajmaka i ajvara jer otkida na to.


Valjda ostaje samo da razradimo marketinsku strategiju.. i recepturu da sacuvamo iza sefa od 9. vrata.

Mislim u principu OK, kad vec moze Coca-Cola da hara na Weltmarkt-u, onda slicno da usvojimo samo njihov princip zastite dobara.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:31 05.10.2014

Re: ...

Ima "slivovice" i tako je zaštićeno. A zaštićeno je i "srpska šljivovica".
Ako ništa ne fali "škotskom viskiju" neće faliti ni "srpskoj šljivovici".

Hoće, faliće im, kao što je zafalilo kad su Mađari zaštitili tokajac dokazavši geografsko poreklo, i kao Grci fetu.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:39 05.10.2014

Re: ...

Valjda ima smisla nedgornjavati se oko toga sa drugima dok to ljudi rade, mada ja taj smisao baš i ne vidim najjasnije.
Da li je naziv "šljivovica" baš toliko poznat da sam po sebi donosi neku korist, neku bolju prodaju, pa da se oko njega koljemo, ne znam, a ne izgleda mi da je tako.
A ako ipak jeste, ne bi trebalo da bude teško dokazati da je šljivovica ipak srpska jer čak i sela sa tim nazivima postoje, i Šljivovica a i Rakija.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:46 05.10.2014

Re: ...

Da li je naziv "šljivovica" baš toliko poznat da sam po sebi donosi neku korist, neku bolju prodaju, pa da se oko njega koljemo, ne znam, a ne izgleda mi da je tako.

Očito jeste, inače se ne bi Česi za njega kačili, kao i Nemci, i Italijani...To se zove brendiranje sa zaštitom geografskog porekla. Da je neisplativo, ne bi to drugi tako zdušno radili...

A ako ipak jeste, ne bi trebalo da bude teško dokazati da je šljivovica ipak srpska jer čak i sela sa tim nazivima postoje, i Šljivovica a i Rakija.

Naravno, onda kada Srbija postane članica EU, jer do tada neće moći ta prava da traži, ali kao kandidatkinja nekima već podleže, ne znam da li si primetio kako nestaje ime feta sa sireva koji se u Srbiji prave...nema više recimo Somborske fete, ostala je samo Somborska...jer je feta samo u Grčkoj dozvoljena...
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:49 05.10.2014

Re: ...

nema više recimo Somborske fete, ostala je samo Somborska


baš to primetio i smeškao se, sir sombrskA
baš logično zvuči :)
mariopan mariopan 09:48 06.10.2014

Re: ...

michiganac


No, i pored toga jedan od osnovnih nedostataka domaceg ajvara je njegova minorna nutritivna vrijednost. Od namirnice koja na jakoj termickoj obradi provede i preko 3h, smatram da nije za ocekivati sutra mnogo u osvajanju inih zahtjevnih ino-trzista i trpeza.
Ako bi bilo moguce, trebalo bi u medjuvremenu tu pokusati osvojiti neku drugu metodologiju i onda je kao takvu zastiti. Uzgred, nije mi poznat industrijski proces spravljenja istog, ali opstepoznato vec da nikad nece biti kao onaj nasih vrlih baka.

Ne provede na termičkoj obradi tri sata, vidi se da nisi ti lično spremao ajvar.

Papriku brzo pečem na roštilju toliko da se samo kožica ispeče i odvoji, onda se utrpa u veliku posudu sa poklopcem da se napari ( i tu se dodatno odvoji kožica)..to je jedan deo toplote. Ne peče se paprika do stepena da se spali paprika nego da se samo kožica odvoji.

Najveći posao je čišćenje i ljuštenje paprike, seckanje ili mlevenje ko kako voli, (ali to ne računam jer to nije termička obrada)...i onda ide drugi deo termičke obrade koji ne traje ni pola sata zato što se kod kuvanja ajvara mala količina upržava u plitkoj šerpi ( kao pekmezi), a to ne traje ni pola sata po turi, prži se na ulju i sa začinima oko 20 minuta.

Znam da se tada uništava deo vitamina ali svaka kuvana namirnica tako gubi deo vitamina, ne gubi sve, ipak nešto ostane. U poređenju sa sadašnjim načinom proizvodnje hrane, mesa naprimer, ovo je najzdraviji način pripremanja, jer nema hemije, sve je prirodno i domaće, pa je bar to neki bonus. O ukusu da ne govorimo.

Industrijski nije ni prineti domaćem, puno ljusaka i bezukusan. MOžda se taj kuva u velikim količinama pa je zato tako bljakav, ne znam, ali domeći se ne kuva tako. Niko i nema tolke posude da stavi odjednom 20 kilograma ( koliko ja pravim otprilike) pa da kuva?


michiganac michiganac 20:34 06.10.2014

Re: ...

Istini za volju, imate pravo. U mojoj davnoj, skromnoj nadleznosti bila je pri tom samo masinica za mljevenje.

To mi je vise bilo sjecanje na baku i njeno natenane (u)kuva(va)nje, ali prelazilo je vjerujem i 3h. To, i onako "cjelodnevno" krchkanje pasulja na sporetu.. Ono sto znam jos sa sigurnoscu je da ni tegle ni lonac nisu dugo ostajali puni nakon toga i kasike dok ne ogrebu i posljednje mrvice.

Naravno, majka poslije nije imala toliko strpljenja za sporetom. ) Kao sto bih mogao da pretpostavim i za ostale njene savremenice i drugarice.

Sad sam malo bacio oko i na neke recepta sa net-a i vidjeh da je to tu opet negdje 2-3h.


Uzgred jos, cuo sam prije dosta godina i jednu anegdotu kako je jedan od onih tzv. "mirovanjaka" '90-ih jos u BiH, jednu teglicu domaceg ajvara, odusevljen tako, ponio sa sobom kuci na odsustvo da bi je jos dao na analizu u neki od nadleznih centara. Nakon toga vratio se ipak vidno razocaran.
mariopan mariopan 23:29 06.10.2014

Re: ...

Uzgred jos, cuo sam prije dosta godina i jednu anegdotu kako je jedan od onih tzv. "mirovanjaka" '90-ih jos u BiH, jednu teglicu domaceg ajvara, odusevljen tako, ponio sa sobom kuci na odsustvo da bi je jos dao na analizu u neki od nadleznih centara. Nakon toga vratio se ipak vidno razocaran.

Moj ajvar je isto putovao po svetu i niko se nije vratio razočaran, svi su hteli još ...možda zato što su ga samo pojeli, niko nije analizirao?

Koliko je to za vitamine tačno ne znam, samo znam da ga volimo kako salatu, da osvežimo zimske obroke, malo koga zanimaju vitamini, ionako je tu kiseli kupus i turšija - bez premca.
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:27 05.10.2014

Kad počinje?

jesen počinje onda kada Srbijom legne miris pečenih paprika

Netačno! Zna se da jesen stiže kad idioti počnu da skidaju saobraćajne znakove koji su "idealni" za pečenje paprika.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:29 05.10.2014

Re: Kad počinje?

Gazda Milutine, zavisi kojim očima gledaš.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:42 05.10.2014

Re: Kad počinje?

Zna se da jesen stiže kad idioti počnu da skidaju saobraćajne znakove koji su "idealni" za pečenje paprika.


A, pa to je prevaziđeno, ajvarologija je napredovala, značajno.

Najnovija otkrića govore da je roštilj idealan za pečenje. Ali ne bilo koji ćumur, zna se tačno koji. Uz to postoji pravilan način za ređanje i okretanje paprika. Postave se u dva reda na rešetku ali tako da vrhovi budu okrenuti ka ivicama a peteljke se sučeljavaju na sredini..i još dosta toga...

Sve ovo je pokušao da mi ispriča jedan pasionirani pekač paprika, ali kad sam video da je čovek od običnog pečenja paprika napravio nauku, shvatio sam da je najbolje da ga slažem da strašno žurim.

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:06 05.10.2014

Re: Kad počinje?

Hoochie, ja bih ipak oponirala roštiljskom pristupu, meni je bolje na plotni...al ako žuriš, ti samo idi, naći ću ja nekog drugog da mu elaboriram...
arianna arianna 10:10 06.10.2014

Re: Kad počinje?

Pre jedno desetak godina, sa letovanja u Bugarskoj, donela sam pozamašne količne domaćeg ajvara, i slatko od ruža (bilo bagatela za naše pojmove), a moja koleginica ćuškopek.


Sad videh da i Magnohrom proizvodi sličan aparat.<<<


Najnovija otkrića govore da je roštilj idealan za pečenje. Ali ne bilo koji ćumur, zna se tačno koji. Uz to postoji pravilan način za ređanje i okretanje paprika. Postave se u dva reda na rešetku ali tako da vrhovi budu okrenuti ka ivicama a peteljke se sučeljavaju na sredini..i još dosta toga


što jes, jes - i miris, i ukus ... mislim, da nema lepšeg jesenjeg mirisa, od pečenih paprika, na vatrici od suvog drveta.



mada, o ukusima i mirisima ne vredi rapravljati



nikvet pn nikvet pn 19:05 05.10.2014

Дилема


И мене то изненадило ове године, те џиновске паприке. И некако ми бљах, пролазим даље. Али не, каже госпоја, стој. Наравно да се не противим, она је командант параде; ја сам возач, носач, банкар, ложач, пекач; извршилац ћутолог. Е сад она разгледа ту куртовку, она лепа ко за рекламу, иду 3-4-5 комада у кило. Продавац, иначе клијент ми, хвали ко да је удаје. Строго питам : Какву ли си то хемију турио ?! Каже : Нисаааам ! Иста паприка ко и прошле године али није исто рађена. Турио сам пластику у њиву па полевање кап на кап. ( Сетим се виђао сам те црно-пластичне њиве ту и тамо; одвратно изгледају ). То се не прска ништа, нема хемија. Расте ко врба, нема трава - не копа се, само бере. Мука је док се развуче пластика и цевке; после песма. Узми пробај, ако не ваља враћам паре, знаш где ми кућа.

Понуда јака, ајде па богнапомоћ.

За печење зезнуте, огромне, ко да печем пилиће. Додам јачу ватру и крене супер. За љуштење још боља, изува се ко чарапа. И најзад најважније - укус. Пробамо белолучену - одлично. Ајвар такође.

Све у свему са том џиновском паприком скроз фино смо прошли.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:07 05.10.2014

Re: Дилема

Све у свему са том џиновском паприком скроз фино смо прошли.


A voda, kume, ima li je za bar omanji bazen? Moja iskustva sa tim mutantima govore da pola paprike u vodu ode, samo se pripljeskaju...
nikvet pn nikvet pn 21:06 05.10.2014

Re: Дилема

Ма не, воде при печењу има исто, све регуларно. Печене иду у најлон да се потпаре и тек сутрадан љуште на хладно. Газдарица каже после исто издашно, нема разлике. Али она не замрзава нељуштене. Кажу да се при одмрзавању нељуштене одвоји воде ваздан; то је проваљено много давно.

( Само преносим, ко што рекох обичан сам физикалац )

Е да, једна другарица одрекла ајвар, допиздило јој. А деца и муж воле. Нема проблема, муж на тераси на плинском роштиљу испекао брдо паприке па платио комшиници да ољушти и направи. И сад сви једу она неће.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:33 05.10.2014

Re: Дилема

Е да, једна другарица одрекла ајвар, допиздило јој.

Ajvar je šala, mene čekaju cepkane paprike...
Черевићан Черевићан 19:20 05.10.2014

мммм

имал' штогод лепше од укуса
те паприке (с'луком белим)
то сазнање да ужитка биће
продрма ме . . телом целим

скоро крках . .сећања су жива
јер се потом лепо подригива
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:08 05.10.2014

Re: мммм

јер се потом лепо подригива


I ne samo to, gazda Čer, nego kad se stolnjak njome uflekavi, dragi bog to crvenilo ne mož da opere.
nask nask 19:52 05.10.2014

Ljuštenje

Za ljuštenje je –iz moje prakse- najbolji metod paprika-sauna. Paprike se direktno sa plotne stave u najlon kesu ili posudu koja može hermetički da se zatvori. Pečene i još vrele paprike se na taj način malko upare i onda se ljušte same od sebe.
Neki (ohlađene) ispečene paprike zamrzavaju. Tokom odmrzavanja se dešava nešto slično kao i gore i paprike se opet same od sebe ljušte. Ovaj metod se valjda zove finska-sauna.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:09 05.10.2014

Re: Ljuštenje

Podržavam najlonski pristup.
Ja paprike za zamrzivač ne ljuštim, mrsko mi je, neljuštene pakujem i toliko koliko za salatu treba očas posla oljuštim.
nask nask 20:12 05.10.2014

Re: Ljuštenje

Da, na to sam i mislio. Ukus te sibirizovan paprike je sasvim ok.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:51 05.10.2014

Re: Ljuštenje

Odlična je, još ako salata odstoji jedan dan da se lako upihtija, razlike nema.
nask nask 21:01 05.10.2014

Re: Ljuštenje

A za salatu je obavezno bučno olje
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:49 05.10.2014

Re: Ljuštenje

A za salatu je obavezno bučno olje

E, to ne može. Bučno ulje valja samo na travnatim i lisnatim salatama, na svemu ostalom, naročito na paradajzu i pečenoj paprici je čista šteta. Suviše jak ukus ima i načisto pojede ukus paprike...posle belolučene salate sa bučnim uljem imaš utisak kao da si manijak navijač koji je na utakmici pojeo tri fišeka semenki, a od paprika ni trag ukusa ne ostane.
nask nask 22:35 05.10.2014

Re: Ljuštenje

E, to ne može.

Kuku Jelice ... za kaznu celu teglu Naga jolokije da pojedeš.
freehand freehand 21:08 05.10.2014

Ljutu

... što ljuču, dugačku. Bolje dve: crvena i zelena. Na roštilj.
Okreni, obrni, pa u tanjir.
Ne ljuštiti!
Zejtin i beli luk, malo soli.
Oke, sad daj tu teleću glavu ovamo, kolenica nek čeka na toplom!
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:36 05.10.2014

Re: Ljutu

Kad reče ljute...palo mojoj drugarici na pamet da peče ljute papričice, pa kao od njih ajvar da pravi. Munula ih u rernu i kroz izvesno vreme je počelo rafalno pucketanje, pa pucanje...sa istovremenim takvim za oči štipanjem da je ma l ne kroz prozor iz kuće pobegla...onda je njen muž ušao u stan sa komšijskim mokrim peškirom zamotanim oko glave da ugasi rernu i izvadi eksplodirane feferone iz iste. Tvrdi da još godinu dana su kod njih gosti lako suzili kad svrate...
freehand freehand 21:44 05.10.2014

Re: Ljutu

Jelica Greganović
Kad reče ljute...palo mojoj drugarici na pamet da peče ljute papričice, pa kao od njih ajvar da pravi. Munula ih u rernu i kroz izvesno vreme je počelo rafalno pucketanje, pa pucanje...sa istovremenim takvim za oči štipanjem da je ma l ne kroz prozor iz kuće pobegla...onda je njen muž ušao u stan sa komšijskim mokrim peškirom zamotanim oko glave da ugasi rernu i izvadi eksplodirane feferone iz iste. Tvrdi da još godinu dana su kod njih gosti lako suzili kad svrate...

Dobra fora za sahrane!

Ali pečene ljute u ulju sa belim lukom drže se i u tegli.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:50 05.10.2014

Re: Ljutu

Te pečene ljute teglirane su odliiiične, samo ne smeju da se ljušte.
freehand freehand 22:08 05.10.2014

Re: Ljutu

Jelica Greganović
Te pečene ljute teglirane su odliiiične, samo ne smeju da se ljušte.

Normalno da ne smeju!
A inače, mnogo me je nerviralo s početka što je moja vjerna ljuba ajvar pravila od - patlidžana.
Tako da sam se grebao od majke za onaj pravi, crveni, od paprike.
U koji se, kad otvoriš teglu, prvo dooobro nasecka sitno belog luka.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:10 05.10.2014

Re: Ljutu

Nemo da grešiš dušu, taj patlidžanski ajvar je mnogo dobar, naročito ako se u njega umuvaju zelene pečene paprike...
freehand freehand 22:15 05.10.2014

Re: Ljutu

Jelica Greganović
Nemo da grešiš dušu, taj patlidžanski ajvar je mnogo dobar, naročito ako se u njega umuvaju zelene pečene paprike...

Jes, al izem ti ajvar koji nije crven... Navikao sam se, eto, ali i dalje guram lapo-lapo.
Što znači - hvala ti majko!
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:23 05.10.2014

Re: Ljutu

Al je zato moje dete žensko probalo da me nagovori da pravim taj patlidžanski ajvar...na žalost je zakasnila, muški deo ekipe je uspeo da me ubedi da poludim i obećam cepkane paprike...
milisav68 milisav68 22:58 05.10.2014

Re: Ljutu

Jelica Greganović
Al je zato moje dete žensko probalo da me nagovori da pravim taj patlidžanski ajvar...na žalost je zakasnila, muški deo ekipe je uspeo da me ubedi da poludim i obećam cepkane paprike...

Evo način kako da dupliraš količinu (razbijamo se ovih dana).

Lovačka salata:
Ispečeš paprike, pa u kesu da "odmore" 24 sata.
Sutradan, u vrelu vodu ubaciš paradajz (odnos prema paprikama 50:50), izvadiš posle minut-dva i oljuštiš, iseckaš na kockice i vratiš u šerpu (bez vode, sa malo ulja) i kuvaš/pržiš dok se masa ne smanji za trećinu (ubaciš kašikicu šećera).
Paprike oljuštiš i iscepkaš/iseckaš , i ubaciš u šerpu.
Dodaš glavicu sitno seckanog belog luka, celer, peršun, ljute papričice, so, biber po želji.
Sve zajedno pržiš ko ajvar (dodaješ ulje da ne "uhvati" ).

Sipaš u zagrejane tegle, i okreneš naopačke (na metalni poklopac) - ne treba konzervans.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 10:57 06.10.2014

Znam za dve škole mišljenja...

...jedna koja tvrdi da je bolje peći paprike na žaru, druga na smederevcu. Ne znam kojoj bih se pre priklonio, mada, lično, ta papriku preferiram žar.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:55 09.10.2014

Re: Znam za dve škole mišljenja...

Ne znam kojoj bih se pre priklonio, mada, lično, ta papriku preferiram žar.

Ja sam smederevačka škola...
tompinchns tompinchns 11:24 06.10.2014

Ajvar

Kaže jedan moj naivni poznanik: "Ceo bogovetni dan sam juče kuvao ajvar i na kraju dobio 4 (i slovima: ČETIRI teglice)! NE DAM NIKOM!"
tompinchns tompinchns 11:37 06.10.2014

Paprike s medom

Ovo sam jednom probala... Sve smo uradili krajem septembra, a do kraja oktobra nije ostala NIJEDNA tegla. Recept je iz Subotice, ne znam da li je u pitanju mađarska ili švapska kuhinja... vuče na ovo drugo!

Babure se operu, osuše i cele s peteljkama peku u ulju ili masti, kao krofne... Dakle, malo više masnoće da one plivaju, pa je zato dobra i šerpa! Okreću se kako bi se ispekle sa svih strana, a zatim se odmah ređaju u veću teglu i kad se jedan red popuni, posole se... i tako red po red, so, do pred vrh! U šerpici posebnoj se skuva sirće s medom i kad provri i ujednači se masa, tada se to sipa preko paprika u svaku teglu tako da ova smesa malo bude iznad paprika. Ko želi, može odmah da stavi unutra i belog luka, ali je lepše kad se beli luk servira naknadno, uz izvađenu papriku! Može se napraviti za probu i samo jedna tegla! U zavisnosti od količine paprike, zavisi i količina meda i sirćeta... Najlepše od paprika što sam ikada probala... Dovoljno je da se jede samo uz prepečen hleb i to je onda obrok iz snova...
Prijatno!
49 41 49 41 15:34 06.10.2014

Isli smo u Afriku

da sadimo papriku.

Znate one zute, fine ali ljute.

http://www.youtube.com/watch?v=nN9d6Ij_vOM
011-495 011-495 23:03 06.10.2014

Mogu da se vide

kod Hajducke cesme na onoj zaravni kod parkinga kako peku paprike, svaki dan po nekoliko parova.
jepet jepet 02:37 07.10.2014

Au

bre Jelice, dok iscitah komentare pocela sam da balavim za ajvarom. Sad cu da idem da molim da me prime nazad u dobrovoljce - ti si kriva, da znas!
49 41 49 41 03:27 07.10.2014

Kozare

tako su nazivali te paprike velicine poveceg dlana.
Prodavale su se u ogromnim pletenim kosarama, ociscenje od peteljki i semena.
Pogadjalo se oko njih za cenu po kosari (15-25 kg).
Bile su jarko crvene, ne suvise mesnate sa jakom kozicom. Valjda im naziv od toga?!?

U njih se punio iskljucivo ribanac ili ovciji sir.
Drzale su se u velikim glinenim cupovima ili drvenim kacicama.
Vreme kiseljenja, najmanje 3 meseca.

Nikad vise video tu vrstu paprika.
Nema ni babinih cupova i kacica.

Pusto secanje.


milisav68 milisav68 06:50 07.10.2014

Re: Kozare

49 41
Nema ni babinih cupova i kacica.

Ma ima po vašarima....
49 41 49 41 19:14 07.10.2014

Zamezetite

dok stignu vasi ajvari.



Hand made - 49 41

P.S.
Dobro se dorim vraca - pamtite, pa vratite!
zoja444 zoja444 19:33 07.10.2014

paprike su precenjene

150 rsd. i ne spustaju cenu.
preskocicu ajvar ove godine.
kad nema, onda nema.
mlekac mlekac 21:31 08.10.2014

Re: paprike su precenjene

zoja444
150 rsd. i ne spustaju cenu.
preskocicu ajvar ove godine.
kad nema, onda nema.


Zoja, ako možeš, prošetaj malo do Srema. Niža je cena.
milisav68 milisav68 22:12 08.10.2014

Re: paprike su precenjene

mlekac
Zoja, ako možeš, prošetaj malo do Srema. Niža je cena.

Ma bilo gde uokolo (mada je sad malo kasno), kod nas u Palanci je do pre dve-tri nedelje bila 70, a sad je 100-120 a nije neki kvaltet...
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:53 09.10.2014

Re: paprike su precenjene

Ja se izvinjavam što sam nestala...morala sam da ispečem, oljuštim i iscepkam 70 kg paprike...
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:54 09.10.2014

Re: paprike su precenjene

150 rsd. i ne spustaju cenu.

Ja sam našla, preko Veljka mi povrćara, za 130...mnogo lepe...al sam ih čekala kao da sam heroin naručila.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana