Društvo| Mediji| Politika| Život

Gacanje po palanačkom blatu

Hansel RSS / 29.10.2014. u 20:08

(један аспект)

Увек се изненадим када ме нека проста истина, коју сам можда и слутио, изненади. Мислим - зато што ме изненадила, упркос свему што сам ипак, макар у неким елементима, знао или сам морао знати.

Тако ме је (ипак) изненадио и краћи интервју познате новинарке-водитељке. У оном свом делу у коме описује притиске од стране власти који су пласирани (и) кроз приватне разговоре. 'Ајде што ме изненађује да је она имала приватне (или макар неформалне) контакте с њим, него што их није прекинула оног тренутка када је почео да их злоупотребљава.

Добро, вероватно би њен одговор био као и на питање зашто о томе тек сада слушамо - зато што јој је било битније да емисију одржи, да ипак „изгура" оно што мисли да треба да изгура и у томе је донекле разумем. Оно што не разумем је шта је могла да мисли о року трајања тог приступа, али то је нису питали.

Права блискост новинара с неким политичким опцијама се у овој земљи такорећи подразумевала још од времена када је новинар званично био „друштвено-политички радник". Заправо, у то време политичка опција је била једна, уз мању или већу толеранцију према својим варијететима. За мене је и даље непознаница колико су неки новинарски ангажмани у СФРЈ били одраз реалне слободе а колико или свесно дозвољени као врста вентила или пак као гласноговорништво неких фракција, али ми и даље у мојој (носталгичарској?) свести лебди утисак да је слободе и у медијима у суштини било више седамдесетих и осамдесетих него деведесетих година прошлог века, па чак и у овој једној и по деценији двадесет првог. (Знам да ће бити много аргумената против овога, вероватно и правих, а ја за сада наглашавам само ону ограду: „у суштини", што ће рећи - „у просеку, по глави становника".) Ако и нисам у праву - остаје (ми) питање да ли је новинарство слободно док год су његови посленици блиски овим или оним центрима моћи, овој или оној странци - без обзира у којој земљи и у ком времену. Или само имају неформалне контакте. ОК, без њих они можда не би знали много тога што су знали и у вези са чим су можда понекад нешто питали, али, опет, шта би фалило њиховим емисијама да су чували дистанцу, истинску независност и питали из угла грађанина који се информише доступним каналима информисања? Много питања извире само из тих (филтрираних) информација, а све ми се више чини да су она много битнија од мора „инсајдерских информација" које су на ивици трача и интрига, макар биле и истините. Ради ли се ту о свесном бацању прашине у очи која се претвара у блато док ми ликујемо како, ето, разоткривамо простоту и глупост самозване политичке елите, верујући да је то суштина слободе информисања, немам појма, али да је умело каткад да буде занимљиво, умело је.

Али, опет, када чујем да се телефоном саопштавају полуличне поруке у вези са оним што би требало да буде лишено личног не могу а да се не чудим, у таквој комбинацији, да се оне тумаче као притисак (хоћу рећи, зашто су се оне уопште узимале у обзир, јер притиска нема ако сте ви на утицаје имуни)... када се сетим ручкова неких руководилаца медија с неким фацама са политичке сцене, или другарских загрљаја уместо руковања с председником, а другим поводом и само руковања из чега смо извлачили закључке о „падању у немилост"... када се сетим да је један бивши министар полиције с пута у иностранство донео познатој новинарки бритких ума и језика плишаног медведића (на шта она, како отприлике рече, једино „пада" и према чему није имала ни трунке резерве јер, ваљда, поклон није скуп)... не могу да се не упитам да ли је заправо медијски провизоријум вазда био много имагинарнији него што смо икада помислили. И опет не могу да се не упитам да ли је неминовно прљање сваког ко уђе у било коју борбу на блатњавом терену. Заправо - да ли је таква борба у старту бесмислена, ако је тај терен за противника - домаћи?

 



Komentari (123)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

milisav68 milisav68 20:24 29.10.2014

1.

Saglasan.
Hansel Hansel 22:39 29.10.2014

Re: 1.

Ето, бар ме неко разуме!
milisav68 milisav68 09:00 30.10.2014

Re: 1.

Hansel
Ето, бар ме неко разуме!

Bilo mi zgodno da se našalim na Čarlijev račun, ali se stvarno slažem sa napisanim.

Ne možeš da kukaš kako se krše principi, kad se ni ti nisi njih držao (ili si ih selektivno ignorisao), jer su svi na (i oko vlasti) učestvovali u neizgradnji državnog sistema, pa kad se to sad vrati kao bumerang - onda kuku-lele.
Hansel Hansel 16:22 30.10.2014

Re: 1.

Заиста захваљујем на разумевању , уз напомену да увек стоји знак питања (бар га ја стављам) да ли је начин који се мени не свиђа ипак био једини одржив, бар неко време (мада ми се свакако не допада).
milisav68 milisav68 21:21 30.10.2014

Re: 1.

Hansel
Заиста захваљујем на разумевању , уз напомену да увек стоји знак питања (бар га ја стављам) да ли је начин који се мени не свиђа ипак био једини одржив, бар неко време (мада ми се свакако не допада).

Pa pazi, kontakti moraju da postoje, ali mora da se zna granica, između poznanstva i prijateljstva (ili "prijateljstva", mislim ako hoće da se zadrži neka objektivnost.

Druga je stvar kada medij/novinar "duva u neku tikvu", pa onda znaš - oni su tako nastrojeni (čak se to i ne krije).

To se najlakše vidi po rečniku i izrazima, kada recimo opozicija dođe na vlast, "njihov" medij odmah promeni retoriku ili obrnuto, pa lična nesimpatija izađe na videlo, te se premijer naziva - "dečko" (kakav god da je).

Zato se svi vade na - objektivne okolnosti i subjektivne slabosti.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:27 29.10.2014

?

'Ајде што ме изненађује да је она имала приватне (или макар неформалне) контакте с њим, него што их није прекинула оног тренутка када је почео да их злоупотребљава.


A mene iznenađuje što ovo tebe iznenađuje.
Zar je nenormalno, ili nemoralno, ili bilo šta drugo, da se neki novinar i neki političar poznaju i da imaju i privatne kontakte?
Hansel Hansel 20:36 29.10.2014

Re: ?

Не знам општи одговор. Мој субјективни је, уз неке мале резерве -- да. Јер, изгледа да је то правило и услов, а не (случајни) изузетак. А обашка што неминовно на неком плану уноси неку необјективност и, заправо, компромитује професионалност. Отприлике као оно кад се посланици из различитих партија пред камерама надговарају ('ај' да је само то), а у скупштинском ресторану су најбољи другари.

P. S. И, тако, имаш приватне контакте и кад пукне тиква, кренеш да износиш детаље, да не кажем прљав веш? исто тако нормално, сасвим... Хоћу да кажем, расплет не делује уопште нелогично, када се погледа и с те стране.
niccolo niccolo 20:41 29.10.2014

Re: ?

Отприлике као оно кад се посланици из различитих партија пред камерама надговарају ('ај' да је само то), а у скупштинском ресторану су најбољи другари.

Pa dobro i sportisti se za vreme mečeva nadigravaju, a u svlačionici su, ako ne najbolji, dobri drugari. Ili advokati koji se u sudnici isto nadgovaraju/nadigravaju...Hoću da kažem da je nekako prirodno da budeš dobar sa onima koje svakodnevno srećeš na poslu, makar taj posao bio sedenje u skupštinskoj klupi. Bez obzira na razlike u pozicijama i interesima i razlozima zašto ste na istom mestu...
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:55 29.10.2014

Re: ?

Јер, изгледа да је то правило и услов, а не (случајни) изузетак.


Pa verovatno jeste pravilo ali se meni čini da je to i normalno.

Ljudi se po prirodi posla viđaju, upoznaju se, pričaju verovatno i nešto drugo, neformalno, ne samo ono što se vidi na televiziji ili se pročita u novinama.
Običan ljudski kontakt.
I zar bi bilo normalno da se neko ponaša kao da ne poznaje onoga s kim se sto puta video i razgovarao?

Problem može da nastane u nedovoljno profesionalizma kod poznanstva novinara i političara, ili nedovoljno čvrstih stavova kod poznanstava političara različitih uverenja.

Setih se kad su Đinđića optuživali za sastanak sa Miloševićem da je on odgovorio kako može sto godina da bude sam sa Miloševićem ovaj ga u ispravnost svojih ideja neće uveriti.

Bilo bi baš gadno kad bi postojalo neko pravilo da neko sa nekim drugim ne sme da ima privatan kontakt.

Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 21:00 29.10.2014

Re: ?

Hansel


P. S. И, тако, имаш приватне контакте и кад пукне тиква, кренеш да износиш детаље, да не кажем прљав веш? исто тако нормално, сасвим... Хоћу да кажем, расплет не делује уопште нелогично, када се погледа и с те стране.


Izvini Hansel, da li ti imas neki drugi izvor osim tog 16-minutnog intervjua na osnovu koga govoris o privatnim razgovorima Olje Beckovic sa Acom Vucicem? Ispada da se ona sa njim cula kao sa nekim svojim pajtosom, a ono sto se jedino moze zakljuciti iz ovih intervjua je da je to bila jednostrana privatna komunikacija. Jedini njen poziv je kada ga ona zove da ga pita u cemu je problem, jer je njoj receno da "je on reagovao, vrsio pritisak da ne bude taj i taj gost, itd". U toj situaciji mislim da je njen poziv njemu da stvari istera na cistac nesto cemu se nista ne moze zameriti i ni slucajno ne zasluzuje da o tome pises kao o nekom maltene ortacenju, pa sad kao "pukla tikva" izmedju najboljih ortaka.

Jer, ovako kako pricas zvuci kao spinovanje. Ako nije, kazi ako znas nesto vise.
Hansel Hansel 21:06 29.10.2014

Re: ?

niccolo
Pa dobro i sportisti se za vreme mečeva nadigravaju, a u svlačionici su, ako ne najbolji, dobri drugari. Ili advokati koji se u sudnici isto nadgovaraju/nadigravaju...Hoću da kažem da je nekako prirodno da budeš dobar sa onima koje svakodnevno srećeš na poslu, makar taj posao bio sedenje u skupštinskoj klupi. Bez obzira na razlike u pozicijama i interesima i razlozima zašto ste na istom mestu...


Спорт је игра. Овде се ради о нашим животима, ствара се привид да је политика озбиљна (који је одавно "проваљен", али се игра и даље игра), да је доказивање истине (у интервјуу, на пример) озбиљна ствар. Ја бар на то не могу да гледам на исти начин. Или радиш посао професионално (или то бар покушаваш) или га не радиш. Остављам могућност да неко може да покуша да плива кроз та нека "међустања" и да буде ОК на оба фронта, можда неки промил то и може да успе (за то је потребна огромна зрелост свих страна у таквом односу), али бојим се да то углавном пре или касније пуца. (Или: ако си у приватном контакту с неким политичарем, а новинар си -- па, не зовеш га у емисију, не тражиш изјаве од њега; то би ваљда биле неке минималне мере против "конфликта интереса" -- зашто он може да постоји у другим областима, а овде не?!)

А изгледа да и неки уживају у томе да им се противници диве, било је и експлицитних изјава о томе.

И, на крају: уопште не негирам да ствари врло често тако функционишу, али... све ми се чини да имам права да пружам отпор.
Hansel Hansel 21:16 29.10.2014

Re: ?

hoochie coochie man
Problem može da nastane u nedovoljno profesionalizma kod poznanstva novinara i političara, ili nedovoljno čvrstih stavova kod poznanstava političara različitih uverenja.

Setih se kad su Đinđića optuživali za sastanak sa Miloševićem da je on odgovorio kako može sto godina da bude sam sa Miloševićem ovaj ga u ispravnost svojih ideja neće uveriti.

Bilo bi baš gadno kad bi postojalo neko pravilo da neko sa nekim drugim ne sme da ima privatan kontakt.

Нисам ни помислио да је могуће то на било који начин прописати нити да треба, али, нешто од своје представе сам објаснио у одговору изнад.

А код тог састанка је био проблем што други партнери нису знали за њега, али да не ширимо.

Иначе, текст није само о новинарству, него уопште о функционисању нашег друштва и државе где се компромис лако претвара у својеврсну корупцију. Мислим да то нисмо рашчистили са самима собом. Не знам да ли је то икоме пошло за руком, али ту негде ја слутим суштину проблема. Треба нам оно "ни по бабу ни по стричевима", "попу поп, бобу боб" и слично.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:21 29.10.2014

Re: ?

где се компромис лако претвара у својеврсну корупцију.


Ali zašto misliš da je kompromis obavezan ako se ljudi poznaju?

To je ono na šta sam mislio kad sam pisao o profesionalizmu novinara, da bez kompromisa poštuje pravila struke bez obzira o kome se radi, o njegovom poznaniku ili ne.
Olji Bećković treba zamerati na kompromisima, ako su vidljivi, ako ih ima, a ne na tome koga poznaje ili koga ne poznaje.
Hansel Hansel 21:26 29.10.2014

Re: ?

Anonimni Pojedinac
Jer, ovako kako pricas zvuci kao spinovanje. Ako nije, kazi ako znas nesto vise.

Спиновање није свакако, а с посебном пажњом сам покушавао да избегнем свако именовање. Првенствено сам писао о свом утиску после свега што сам чуо -- у медијима. (О нечему што сам можда раније видео/закључио, нећу сада, вероватно никада, јер и овог пута није ми тема личност, него феномен.) Свакако нисам имплицирао да је она с Вучићем баш била у неким пријатељским односима, само ми није јасно оцењивање елемената (полу)приватне комуниниакције као притисак. Да ли је теби јасно? Да ли ти је уопште јасан концепт притиска? Ако уопште пристанеш да разговараш о нечијим "уређивачким" захтевима, показао си да си подложан притисцима. Онда је само питање колико ће и како да те притискају. Мислим, све то посматрам кроз призму утицаја на личност која ипак има неку позицију, интегритет. Шта преостаје обичним новинарима?
angie01 angie01 21:27 29.10.2014

Re: ?

Ispada da


Anonimni napisao sve sto bi i ja,...mogu da dodam, da je Olja spomenula to zvanje telefonom u kontekstu, da svi ostali kriju takve pozive, kojima se pokusava uticati, vrsiti pritisak, pa u tom smislu, ona kaze, da, tacno je, mene je zvao.
angie01 angie01 21:29 29.10.2014

Re: ?

Онда је само питање колико ће и како да те притискају.


pa, nije vise!
Hansel Hansel 21:37 29.10.2014

Re: ?

hoochie coochie man
Ali zašto misliš da je kompromis obavezan ako se ljudi poznaju?

Не мислим да је обавезан, него да је чест, да се тешко избегава. И овде да кажем да ништа конкретно не замерам Ољи, тј. није ми то био циљ, само се питам да ли је то пут којим се склизне у нешто лично, па све оде мало дођавола и ако није морало. Пази, шта значи порука "Немој да си ме више икада звала, а нећу ни ја тебе" до последње "Честитам, понизила си ме пред милионском публиком" и, коначно, њиховог садашњег изношења у јавност? Стварно делује помало као она свађа Динкића и Ђелића ("Немој мајку да ми спомињеш!" ) и зато се питам само да ли је било боље да је нпр. чувала дистанцу и да никад није допустила било какво мешање приватног аспекта са оним што је професија. Понављам, ово није питање које се тиче само ње.
To je ono na šta sam mislio kad sam pisao o profesionalizmu novinara, da bez kompromisa poštuje pravila struke bez obzira o kome se radi, o njegovom poznaniku ili ne.

Па, ја и хоћу да кажем да је ово можда већа утопија од моје идеје да је лакше не упуштати се у неформалне контакте него их потпуно игнорисати у професионалној ситуацији.
Olji Bećković treba zamerati na kompromisima, ako su vidljivi, ako ih ima, a ne na tome koga poznaje ili koga ne poznaje.

Познанство нисам ни замерао, а да ли је било компромиса може се анализирати. Да поновим, није била идеја да она буде на тапету.
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 21:38 29.10.2014

Re: ?

Hansel
само ми није јасно оцењивање елемената (полу)приватне комуниниакције као притисак. Да ли је теби јасно? Да ли ти је уопште јасан концепт притиска?


Izvini ali ja stvarno ne mogu da verujem da ovo ti pises. Je l' se ti pravis blesav? Je li ti tvrdis da njegovi pozivi nisu pritisak jer je ona prakticno podlegla tom pritisku?
Pomeras odgovornost na nju?
Meni ovo boga mi lici na spinovanje.

Ако уопште пристанеш да разговараш о нечијим "уређивачким" захтевима, показао си да си подложан притисцима.


Svi smo mi podlozni pritiscima. Neko manje neko vise. Neko ima decu da ishranjuje, neko ima hipoteku, neko je bolestan, itd. I nije rec samo o novinarima, gledam ljude na mnogo "uzvisenijim" pozicijama koji se ponasaju kao bedni beskicmenjaci iz cistog straha, jer nemaju drugih opcija.

Онда је само питање колико ће и како да те притискају. Мислим, све то посматрам кроз призму утицаја на личност која ипак има неку позицију, интегритет. Шта преостаје обичним новинарима?


Moram da kazem da stvarno ne razumem ovo obrusavanje na jednu od malobrojnih osoba koje kako sam kazes ima "neki integritet", dok oni koji sve vreme cute su potpuno oslobodjeni svake odgovornosti.

Ne kazem ja da ne treba diskutovati o tome da li je bilo bolje da je ona ranije izasla sa tom pricom, ali zaista su mi smesne primedbe tipa "ona ima neki integritet, pa cemo da joj zameramo sto nije Majka Tereza" ili "Utisak nije bio dovoljno dobar (nije ucinio ovo, nije ucinio ono), pa nije ni steta" u trenutku kada nema druge i bolje emisije tog tipa da napravi to nesto sto smo od Utiska ocekivali.
Hansel Hansel 22:01 29.10.2014

Re: ?

Izvini ali ja stvarno ne mogu da verujem da ovo ti pises. Je l' se ti pravis blesav? Je li ti tvrdis da njegovi pozivi nisu pritisak jer je ona prakticno podlegla tom pritisku?
Pomeras odgovornost na nju?
Meni ovo boga mi lici na spinovanje.

Немам појма, можда не могу да се "децентрирам" па да схватим зашто ти то тако читаш, а ни ти зашто ја овако пишем.

Не оптужујем ја њу, свако има своје разлоге и своју процену, ја покушавам само да разумем, а разговор о нечему што не разумем сматрам драгоценим. Зато сам и писао, јер сам имао лош осећај док сам то данас слушао, истражујем одакле он у ствари потиче. Тако да стварно не одричем одговорност онога ко покушава утицај/притисак, само се питам које су моћи појединца да притисак одбије. Па и да ли је боље притисак одбити одмах.

Ево, ово могу да ти предочим као дијалог коме сам присуствовао. Елем, једна установа која се оглашавала у једном дневном листу није била задовољна извештавањем тог листа у вези с њом. Одређено лице било је задужено да позове уредника и да протестује, "објасни". Уредник је, после неколико реченица одговорио: "Нећемо новине уређивати преко телефона". Колико ја знам, других интервенција у том смеру надаље није било, а оглашавање није прекинуто. Бар није било интервенција на описани начин, с тог места. Можда се прешло на "уређивање" на други начин?! Не знам.

Иначе, питањем отпора притисцима (па и по егзистенцији) у Милошевићево време бавио сам се колико сам могао пре 14 година, ако извучем то, послаћу ти, видећеш да тема за мене није нова, само су актери донекле други. Ово нема никакакав други смисао до да можда објасним да ово није никакав напад на конкретну особу. Али имам права да ме нешто у наступима који су кулминирали овим малим интервјуом иритира. Па можда и то што аз те притиске сазнајемо тек сада, без обзира на образложење које, рекао сам, могу донекле да разумем. Само што мислим да бих ја, ако сам на такве ствари пристајао, сада ћутао. Али, то је мој проблем, извињавам се ако сам некога иритирао својим резоном.

EDIT: На ово нисам одговорио:
Moram da kazem da stvarno ne razumem ovo obrusavanje na jednu od malobrojnih osoba koje kako sam kazes ima "neki integritet", dok oni koji sve vreme cute su potpuno oslobodjeni svake odgovornosti.

Ево, још једном -- нити се обрушавам на њу, нити ћутологе амнестирам. Мислим, ко сам ја да било кога амнестирам, али и да оптужим (чак и кад бих хтео, а не пада ми на памет.)
zaista su mi smesne primedbe tipa "ona ima neki integritet, pa cemo da joj zameramo sto nije Majka Tereza" ili "Utisak nije bio dovoljno dobar (nije ucinio ovo, nije ucinio ono), pa nije ni steta" u trenutku kada nema druge i bolje emisije tog tipa da napravi to nesto sto smo od Utiska ocekivali.

Стварно мислим да нисам писао са идејом да се то толико далеко на овај начин интерпретира. Овде је само проблем, у овом делу који се односи на њу, што ја ово не могу директно да је питам и да она може да одговори. Мислиш да она не би некога питала у сличној ситуацији: "Зашто сада?" -- па, толико је, колико се оквирно сећам, примера у њеној емисији било, па су јој можда неки и то замерали. Ја сам и тада мислио да су то легитимна питања. И одговорила је на то питање, а мени су остала да лебде потпитања. Нема ту ничег лошег. Мислим да би ме Оља бранила.
angie01 angie01 22:09 29.10.2014

Re: ?

Само што мислим да бих ја, ако сам на такве ствари пристајао,


meni se cini, da nije bio u tome stos- nego, upravo suprotno, pa se zato nije ni govorilo,...u ovom slucaju, jer je bilo vaznije da se eventualno ponovo ugosti u emisiji poneko ko bi bio bitan postaviti mu pitanje, nego sto bi bilo koristi od skandala, koji bi ionako imidijetli bio oprvadan, zataskan nekom gluposcu,..kradja identiteta, npr:)
Hansel Hansel 22:19 29.10.2014

Re: ?

Па, да, рекох да могу да донекле (и можда даље од тога) разумем ту тактику. Али, волим да разматрам алтернативе, чак и када је време за њих прошло. Јер, ситуације (шаблони) се понављају. Код нас посебно.
angie01 angie01 22:27 29.10.2014

Re: ?

ту тактику.


pre, svest s kim imas posla i gde zivis.






Hansel Hansel 22:34 29.10.2014

Re: ?

pre, svest s kim imas posla i gde zivis.

Добро, можда је била и стратегија.

Али ја више волим без компромиса (на том пољу), па ком' опанци, ком' обојци. Видиш да су они увек јачи. Бар да се "гине" часно!
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:39 29.10.2014

Re: ?

Пази, шта значи порука "Немој да си ме више икада звала, а нећу ни ја тебе" до последње "Честитам, понизила си ме пред милионском публиком"


Znači da je eventualno Vučić očekivao da poznanstvo bude razlog da ona bude "dobra" prema njemu, a da ga ova izneverila.


и, коначно, њиховог садашњег изношења у јавност?


Pa kad je sve gotovo nema razloga da se taktizira.

Pazi, možda je bolja taktika bila da je ona odmah posle tih poziva javno rekla da je Vučić zove i pritiska, možda se ne bi usudili da posle toga ukinu emisiju, ali nema garancija da bi to upalilo.
Ona se odlučila za drugu taktiku, trpeću pritiske, neću im podleći ali ih neću ni objavljivati i tako ću gurati emisiju.

Šta je bolje ne zna se, ali razlog svemu ovome svakako postojanje privatnih poznanstava sa političarima. To nije ništa ni loše a bojim se da nije ni moguće.
Teško je zamisliti iole ozbiljnog novinara koji nema broj telefona važnih političkih ličnosti.
angie01 angie01 22:41 29.10.2014

Re: ?

Али ја више волим без компромиса (на том пољу), па ком' опанци, ком' обојци. Видиш да су они увек јачи. Бар да се "гине" часно!


pa, dobro, Hansel, sta tu nije casno?...dobijes mogucnost, vreme, prostor, da postavis neka pitanja i trazis odgovore,...kakve veze ima sto nije receno, e, pazi, zvali su me, to nije kompromis, ...radis lepo svoj posao- a da je posao bio dobar, pokazao je nacin na koji je ukinut.
hajkula1 hajkula1 22:48 29.10.2014

Re: ?

A mene iznenađuje što ovo tebe iznenađuje.





Sad vidim, slično sam i ja komentarisala. Kliknula na komentar, pa bila na cetu sa sinom... editovala komentar, čitam kad imam šta da vidim


Hansel Hansel 22:48 29.10.2014

Re: ?

angie01
pa, dobro, Hansel, sta tu nije casno?...dobijes mogucnost, vreme, prostor, da postavis neka pitanja i trazis odgovore,...kakve veze ima sto nije receno, e, pazi, zvali su me, to nije kompromis, ...radis lepo svoj posao- a da je posao bio dobar, pokazao je nacin na koji je ukinut.

Ево, HCM је боље од мене објаснио оно чему ја више нагињем (понављам, ово је само дискусија, није О. Б. на тапету, а проблем је знатно шири, отуд и наслов и мали поднаслов блога):
Pazi, možda je bolja taktika bila da je ona odmah posle tih poziva javno rekla da je Vučić zove i pritiska, možda se ne bi usudili da posle toga ukinu emisiju, ali nema garancija da bi to upalilo.
Ona se odlučila za drugu taktiku, trpeću pritiske, neću im podleći ali ih neću ni objavljivati i tako ću gurati emisiju.

И оно што ја кажем -- исход је исти (у случају лошег развоја у првом случају; а сачекали би је на некој кривини пре или касније, не сумњам, у сличном тренутку), и то се могло претпоставити, када се узму у обзир моменти које је поменула и за које сви одавно знамо.

С тим што бих ја додао да је сет медијских закона прошао бриселски чешаљ, тако да је на легализацију медијске концентрације ударен и печат ЕУ. Толико.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:01 29.10.2014

Re: ?


Sad vidim, slično sam i ja komentarisala.


Video
(i preporučio :)
hajkula1 hajkula1 00:20 30.10.2014

Re: ?

Hansel


И, на крају: уопште не негирам да ствари врло често тако функционишу, али... све ми се чини да имам права да пружам отпор.




Razlika je, duriti se u ćošku ili na terenu igrati sam protiv svih.
Hansel Hansel 00:28 30.10.2014

Re: ?

Ти нпр. ово пружање отпора (а то си цитирала) не видиш као играње "сам против свих"? Ви'ш колико је њих редовно против мојих схватања, а ти мени -- дурење у ћошку!
angie01 angie01 12:24 30.10.2014

Re: ?

Ево, HCM је боље од мене објаснио оно чему ја више нагињем


..e, ovo ti je bas preporuka:(,...ja bih se pre zabrinula.
mariopan mariopan 14:26 30.10.2014

Re: ?

hoochie coochie man
'Ајде што ме изненађује да је она имала приватне (или макар неформалне) контакте с њим, него што их није прекинула оног тренутка када је почео да их злоупотребљава.


A mene iznenađuje što ovo tebe iznenađuje.
Zar je nenormalno, ili nemoralno, ili bilo šta drugo, da se neki novinar i neki političar poznaju i da imaju i privatne kontakte?

И ја се изненађујем што и мене још увек изненађује.
Ваљда се споро прилагођавамо стварности, све не би да верујемо?
Hansel Hansel 16:31 30.10.2014

Re: ?

angie01
Ево, HCM је боље од мене објаснио оно чему ја више нагињем


..e, ovo ti je bas preporuka:(,...ja bih se pre zabrinula.

Прво, он је интерпретирао оно што сам рекао, а из претходно написаног се види да се с тим баш и не слаже, али је мени битно да је разумео оно што сам хтео да кажем. Увек ми је битно да будем правилно схваћен (што и ја покушавам када су други у питању), а шта ће о томе неко да мисли, потпуно је друга ствар. Али без оног претходног нужног корака не може да се даље квалитетно разговара -- а тада је већ могуће и промена/приближавање ставова итд. Ништа то не боли, бар мене.
mariopan
И ја се изненађујем што и мене још увек изненађује.
Ваљда се споро прилагођавамо стварности, све не би да верујемо?

Мариопан, јел' те ја изненађујем, или неко други? Онда даље могу да објашњавам.
dikan dikan 18:24 30.10.2014

Re: ?

"Ако уопште пристанеш да разговараш о нечијим "уређивачким" захтевима, показао си да си подложан притисцима. Онда је само питање колико ће и како да те притискају. Мислим, све то посматрам кроз призму утицаја на личност која ипак има неку позицију, интегритет. Шта преостаје обичним новинарима?"

Kada si novinar, nije pristojno da ne pričaš sa ljudima koji o nečemu u društvu odlučuju. Mora se čuti i druga strana,a da li će se nečiji nagovori prihvatiti, to zavisi od kvaliteta predloga. Kada od vas traže da odustanete od sopstvenog viđenja istine i da zastupate tuđu "radi višeg" interesa", to je onda pritisak. Ličnost sa integritetom ne pristaje da ne kaže istinu, tako je prosto.

Na pitanje na kraju odgovor je takođe jednostavan: "Običnim" novinarima ostaje da budu bolji od Olje.

Na sva pitanja današnjice odgovori su prosti, samo treba da ste učili a ne prepisivali i snalazili se, i treba da ste hleb svoj nasušni zaradili radom, a ne poslusnošću. Sloboda je najskuplja, ali se na svu sreću ne kupuje novcem. Kupuje se krvlju i uloženim ljudskim vremenom, što su resursi kojima svaki pojedinac raspolaže.

Svetli primer su Đinđićeva, Tepićeva i ostale vrste hrabrosti,(predratnih komunista, ilegalaca..., studentskih buntova...), ali ako niste spremni da poginete za svoje ideje-da vašoj deci bude bolje, teško da će vaše ideje i vašu decu braniti drugi.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:30 30.10.2014

Re: ?

angie01
Ево, HCM је боље од мене објаснио оно чему ја више нагињем


..e, ovo ti je bas preporuka:(,...ja bih se pre zabrinula.

Прво, он је интерпретирао оно што сам рекао, а из претходно написаног се види да се с тим баш и не слаже, али је мени битно да је разумео оно што сам хтео да кажем.


Uh al si se dao u obja[najvanja:)
Uzalud ti trud sviraču, Angie je to, ne može ona to da ukapira.

A ti baš naleteo da citiraš moj komentar u odgovoro njoj, a Anđa je na mene ljuta.
Rada, jadna, da je ćutim kad ona lupa gluposti, a ja, eto, neću.
I sad se ona duri a meni milo.
Hansel Hansel 20:21 30.10.2014

Re: ?

Uh al si se dao u obja[najvanja:)

Еее, што волим да (се) објашњавам, немаш појма!
A ti baš naleteo da citiraš moj komentar u odgovoro njoj a Anđa je na mene ljuta.
Rada, jadna, da je ćutim kad ona lupa gluposti, a ja, eto, neću.
I sad se ona duri a meni milo.

Нисам пратио ту вашу историју, а сада ми баш смешно. Видим да се волите!
angie01 angie01 21:49 30.10.2014

Re: ?

Rada, jadna, da je ćutim kad ona lupa gluposti, a ja, eto, neću.
I sad se ona duri a meni milo.


iako mi nije bila namera da te pomenem bilo kako-eto, namestilo se,...a u ovom tvom odgovoru je manje vise spakovano sve ono sto si ti, doduse na tvoj nacin,- onako kako ti shvatas konverzaciju i opserviras problematiku, da uvek izvrces po sablonu koji tebi odgovara, sa zlonamernim pokusajem dikvalifikacije, jer se moji stavovi kose sa tvojim retogradno/cetnickim...a i kako bi drugacije...tebi nije strano ni moju decu da uplices u takve svoje akcije- i toliko o tebi i tome sta ti je milo,...pri tome, prvi put sam dotakla nesto sto si ti napisao, jer se Hansel na to pozvao, pa mi bilo smesno, fakat, tvoj komentar nisam ni procitala, jer ih uvek preskacem.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:08 30.10.2014

Re: ?

jer se moji stavovi kose sa tvojim retogradno/cetnickim


Ne može tako, odluči se za retrogradno ili četničko, jer se te dve stvari međusobno isključuju.
sa zlonamernim pokusajem dikvalifikacije

Ma jok, to je dobronameran pokušaj, veruj mi
tebi nije strano ni moju decu da uplices u takve svoje akcije


A tebi nije strano da svoju decu uplićeš u sve to, i to da ih uplićeš po ko zna koji put, nebili mene prikazala u nekom svetlu.
Nisko da niže biti ne može, ali pošto se o deci radi pokušaću ipak da razjasnim
Tvoju decu niti poznajem niti išta o njima znam osim onoga što si ti o njima pisala.

Napisala si da se druže sa nekom decom koja tebi nisu baš po volji, a ja sam na to samo rekao da im se to druženje očigledno dopada.
Ništa više.
Ako možeš to da pronađeš pronađi, mada ne verujem da bi ti to odgovaralo.
Ovako paušalno optuživanje možda i ima nekog efekta.
Samo što mene ne zanima ni tvoje optuživanje ni njegovi eventulani efekti
tvoj komentar nisam ni procitala, jer ih uvek preskacem.

Super, i ovaj si preskočila vidim.
hajkula1 hajkula1 23:42 30.10.2014

Re: ?

Hansel
Ти нпр. ово пружање отпора (а то си цитирала) не видиш као играње "сам против свих"? Ви'ш колико је њих редовно против мојих схватања, а ти мени -- дурење у ћошку!



Ovde se ne važi, ti si anoniman, dibidus! Ni na okupljanja ne dolaziš!


Hansel Hansel 11:36 31.10.2014

Re: ?

Ја сам пола интроверт пола екстроверт, али побеђује она прва половина, па не волим масовке!

(Зезам се, има и тога, али у неким случајевима када сам баш хтео да дођем просто нисам могао.)
emsiemsi emsiemsi 09:08 01.11.2014

Re: ?

Hansel
Ја сам пола интроверт пола екстроверт, али побеђује она прва половина, па не волим масовке!

(Зезам се, има и тога, али у неким случајевима када сам баш хтео да дођем просто нисам могао.)

Ја нисам био на тим вашим окупљањима до сада.
Извињавам се што вероватно нећу бити нити на следећем (сви ћемо изгубити, ви и ја), но, шта да се ради - нема се времена.
hajkula1 hajkula1 20:58 29.10.2014

Mikrofon o klin

Добро, вероватно би њен одговор био као и на питање зашто о томе тек сада слушамо - зато што јој је било битније да емисију одржи, да ипак „изгура" оно што мисли да треба да изгура и у томе је донекле разумем. Оно што не разумем је шта је могла да мисли о року трајања тог приступа, али то је нису питали.



Ne razumem šta ne razumeš. Takav pristup isključuje bavljenje novinatstvom.
Hansel Hansel 21:44 29.10.2014

Re: Mikrofon o klin

Takav pristup isključuje bavljenje novinatstvom.

Какав приступ? Сада ја тебе не разумем.
hajkula1 hajkula1 22:51 29.10.2014

Re: Mikrofon o klin

Hansel
Takav pristup isključuje bavljenje novinatstvom.

Какав приступ? Сада ја тебе не разумем.



Tvoj pristup

Novinar se druži s ljudima, često pretenciozno. (Može da se kaže, profesionalna deformacija.)
qqriq qqriq 22:54 29.10.2014

Re: Mikrofon o klin

Novinar se druži s ljudima, često pretenciozno. (Može da se kaže, profesionalna deformacija.)


nije tačno, ne mora da bude tako.
Hansel Hansel 23:12 29.10.2014

Re: Mikrofon o klin

hajkula1
Hansel
Takav pristup isključuje bavljenje novinatstvom.

Какав приступ? Сада ја тебе не разумем.

Tvoj pristup

Novinar se druži s ljudima, često pretenciozno. (Može da se kaže, profesionalna deformacija.)

Аааа... па, можда и искључује (у реалности, данас, али на другој равни уодносу на ону о којој ти ово говориш, колико ја капирам). У ствари, има више приступа новинарству, сигурно, и за неке је то неопходно. За друге мислим да је много боље држати дистанцу од личности. Ево, вечерас је Весна Дамјанић поново показала како је то добро, а Јоргованка је показала како и даље покушава да наређује шта ће ко да је пита. Својом агресивношћу је показала да не пије кафу с Весном (тј. обрнуто). И, ако мене питаш -- то је сјајно.
hajkula1 hajkula1 00:23 30.10.2014

Re: Mikrofon o klin

Ево, вечерас је Весна Дамјанић поново показала како је то добро, а Јоргованка је показала како и даље покушава да наређује шта ће ко да је пита. Својом агресивношћу је показала да не пије кафу с Весном (тј. обрнуто). И, ако мене питаш -- то је сјајно.




Nisam gledala a pretpostavljam i da neću.
Jorgovanka će izabrati onoga ko će da je pita ono što ona hoće.
Hansel Hansel 00:30 30.10.2014

Re: Mikrofon o klin

Nisam gledala a pretpostavljam i da neću.
Jorgovanka će izabrati onoga ko će da je pita ono što ona hoće.

Да си гледала, видела би да ипак није било тако.
hajkula1 hajkula1 13:00 30.10.2014

Re: Mikrofon o klin

Hansel
Nisam gledala a pretpostavljam i da neću.
Jorgovanka će izabrati onoga ko će da je pita ono što ona hoće.

Да си гледала, видела би да ипак није било тако.



Sad me golicaš, ima link?
Hansel Hansel 16:33 30.10.2014

Re: Mikrofon o klin

Ево линка, а ако ипак закључиш да нисам у праву, обавезно јави, да и ја погледам целу емисију (пошто сам јуче видео само сегмент):

Око економије: Гувернер Јоргованка Табаковић
hajkula1 hajkula1 19:57 30.10.2014

Re: Mikrofon o klin

Hansel
hajkula1
Hansel
Takav pristup isključuje bavljenje novinatstvom.

Какав приступ? Сада ја тебе не разумем.

Tvoj pristup

Novinar se druži s ljudima, često pretenciozno. (Može da se kaže, profesionalna deformacija.)

Аааа... па, можда и искључује (у реалности, данас, али на другој равни уодносу на ону о којој ти ово говориш, колико ја капирам). У ствари, има више приступа новинарству, сигурно, и за неке је то неопходно. За друге мислим да је много боље држати дистанцу од личности.



Razumem o čemu pričaš, svakako je to ideal kom treba težiti. Ali samo onaj ko je vlasnik i finansijski nezavisan (može li da bude?) i fizički zaštićen (može li da bude?) ima uslove da samostalno odlučuje i radi.

Kad se priča o novinarima, prvo se setim Dade Vujasinović (naročito u kontekstu fizičke zaštićenosti). Koja korist od njene hrabrosti?






hajkula1 hajkula1 23:30 30.10.2014

Re: Mikrofon o klin

Hansel
Nisam gledala a pretpostavljam i da neću.
Jorgovanka će izabrati onoga ko će da je pita ono što ona hoće.

Да си гледала, видела би да ипак није било тако.



Verujem. Ali će u buduće više voditi računa s kim će i o čemu Jorgovanka da priča. Na to sam mislila
hajkula1 hajkula1 23:52 30.10.2014

Re: Mikrofon o klin

Hansel
Ево линка, а ако ипак закључиш да нисам у праву, обавезно јави, да и ја погледам целу емисију (пошто сам јуче видео само сегмент):

Око економије: Гувернер Јоргованка Табаковић



Hvala. O.k.
emsiemsi emsiemsi 21:01 29.10.2014

Како добрица замишља свет !?

... само да издвојим овај део где помињеш "истинску независност" новинара.
Не могу да верујем да се та излизана флоскула још увек користи !?
Зашто се, на пример, не користи термин "озбиљни људи", па били и новинари ? (којим би се разликовали од неозбиљних, од калакурције и башибозука).
Hansel Hansel 21:39 29.10.2014

Re: Како добрица замишља свет !?

Не могу да верујем да се та излизана флоскула још увек користи !?

Није реч о флоскули, више је реч о идеалу. Бар ја сањам о њему. "Озбиљност људи" би свакако требало да се подразумева.
arcins arcins 21:10 29.10.2014

Egzistencija

Тако ме је (ипак) изненадио и краћи интервју познате новинарке-водитељке. У оном свом делу у коме описује притиске од стране власти који су пласирани (и) кроз приватне разговоре. 'Ајде што ме изненађује да је она имала приватне (или макар неформалне) контакте с њим, него што их није прекинула оног тренутка када је почео да их злоупотребљава.


Ne verujem da je pametno otkaciti najmocnijeg pojedinca sistema, a pucanje tikve, kako kazes, je verovatno posledica egzistencijalne ugrozenosti doticnog novinara.
hajkula1 hajkula1 21:14 29.10.2014

Re: Egzistencija

arcins
a pucanje tikve, kako kazes, je verovatno posledica egzistencijalne ugrozenosti doticnog novinara.



Ne znam šta si hteo/htela da kažeš, ali ovaj podvučeni deo ne stoji. Ima ponude...

Ispada da je dotični novinar egzistencijalno ugrožen pa je pukla tikva!?

arcins arcins 21:39 29.10.2014

Re: Egzistencija

hajkula1


Ne znam šta si hteo/htela da kažeš, ali ovaj podvučeni deo ne stoji. Ima ponude...

Ispada da je dotični novinar egzistencijalno ugrožen pa je pukla tikva!?




Pa.... sama je izjavila da je imala 2 (dva) poziva za intervju (Danica, Goran). Ocito je iznela taj podatak kako bi skrenula paznju na situaciju u kojoj se nalazi ona, a samim tim i mediji u Srbiji pa i sire. Navela je da veruje da je i Milic bio pod pritiskom zbog njenog gostovanja. Sve u svemu nisam siguran da ce u narednih stotinak nedelja, minimum, voditi neku emisiju u Srbiji.
Hansel Hansel 21:44 29.10.2014

Re: Egzistencija

Navela je da veruje da je i Milic bio pod pritiskom zbog njenog gostovanja.

Ово је највећи "хит" и, ако је процена тачна, стварно нешто над чиме би се додатно требало замислити: да новинар таквог реномеа (на страну можда што би му неки замерили на опредељивању деведесетих), који иначе има пензију (загарантован приход, какав-такав), који уређује програм иностране телевизије (чија матица није ни у региону), буде подложан локалним притисцима, или његова компанија, како год. Да се смрзнеш.
hajkula1 hajkula1 22:55 29.10.2014

Re: Egzistencija

Hansel
Navela je da veruje da je i Milic bio pod pritiskom zbog njenog gostovanja.

Ово је највећи "хит" и, ако је процена тачна, стварно нешто над чиме би се додатно требало замислити: да новинар таквог реномеа (на страну можда што би му неки замерили на опредељивању деведесетих), који иначе има пензију (загарантован приход, какав-такав), који уређује програм иностране телевизије (чија матица није ни у региону), буде подложан локалним притисцима, или његова компанија, како год. Да се смрзнеш.



Gde ti živiš?
Nije teorija zavere.
Samo pratiš trag novca.
Hansel Hansel 23:04 29.10.2014

Re: Egzistencija

Аман, пустите ме да се згражавам, то што свашта постаје нормално не значи да сам обавезан да то и прихватим.
qqriq qqriq 23:06 29.10.2014

Re: Egzistencija

Аман, пустите ме да се згражавам



Hansel Hansel 23:14 29.10.2014

Re: Egzistencija

hajkula1 hajkula1 20:13 30.10.2014

Re: Egzistencija

Hansel
Аман, пустите ме да се згражавам, то што свашта постаје нормално не значи да сам обавезан да то и прихватим.



Ovde na blogu sam ja zadužena za zgražavanje pa mi izazivaš nelagodnost pošto si mi zauzeo mesto, kako ti ne razumeš?

U principu, možemo da nagađamo a što se nekih novinara tiče i da opravdano sumnjamo i na osnovu svega poštujemo nečiji rad (pisanje, izveštavanje).
Ne jednom smo čuli da sagovornik traži spisak pitanja... koji PR će dozvoliti intervju u direktnom prenosi bez toga? Ne samo kod nas. Emisije koje se snimaju pa kasnije prikazuju, novinski članci, sve se to seče, dorađuje. Svuda u svetu. Naravno da imam otpor prema tome. Treba biti majstor da uz sve to, provučeš svoju nit. A ima i toga (baš kod Olje sam primetila više puta).
hajkula1 hajkula1 21:10 29.10.2014

Dobro pitanje


Заправо - да ли је таква борба у старту бесмислена, ако је тај терен за противника - домаћи?



Besmislena ako se u startu nastupi s tim stavom. Pa i kada se izgubi jedna, druga, treća... konačno se ostvari pobeda. Važna je istrajnost. I mirna savest da činiš sve što možeš, daješ sve od sebe. Ako se pomiriš i predaš bez borbe, ostaje uvek pitanje, griža savesti, poniženje, stid... U nefer okolnostima, svaka pobedica znači mnogo za samopouzdanje i samopoštovanje. Upoznaješ protivnika, nek se on ljuljka u lovorikama... Tebi svako malo, znači mnogo a on neće večito. Razumeš?



Hansel Hansel 22:07 29.10.2014

Re: Dobro pitanje

Да, интересантно и хвала (морам да додам категорију "филозофија", јер ми је ово питање поента). Мене је обично занимало колико се у нефер условима може остати свој, да ли чак и те извојеване мале победе (у таквим околностима) ипак носе неко руинирање себе, сопствених идеала (излизано?) И обично сам имао прилично тврд став. И -- ко ми је онда крив!
hajkula1 hajkula1 23:01 29.10.2014

Re: Dobro pitanje

Hansel
Да, интересантно и хвала (морам да додам категорију "филозофија", јер ми је ово питање поента). Мене је обично занимало колико се у нефер условима може остати свој, да ли чак и те извојеване мале победе (у таквим околностима) ипак носе неко руинирање себе, сопствених идеала (излизано?) И обично сам имао прилично тврд став. И -- ко ми је онда крив!



*ebi ga, kruniš. Sećam se, imala sam problem sa zubima (neka povreda desni) pa nisam mogla da zagrizem kao čovek, a prijeo mi se kuvani kukuruz, da crknem. I onda sam jela zrno po zrno


Ima i ono, u strahu su velike oči, opasnost izgleda veća nego što jeste. I ma koliko da je neko moćan, on je samo čovek. Važno je i okruženje, često ga ono pravi većim nego što jeste, razni savetnici, saradnici, podrepne muve, PR-ovi...
Ima neka fora kad nekoga hvališ, ohrabruješ, podstičeš u ambicijama a s namerom da se uništi. (Vučiću pod hitno treba dvorska luda!)
emsiemsi emsiemsi 09:23 01.11.2014

Re: Dobro pitanje

Hansel
Да, интересантно и хвала (морам да додам категорију "филозофија", јер ми је ово питање поента). Мене је обично занимало колико се у нефер условима може остати свој, да ли чак и те извојеване мале победе (у таквим околностима) ипак носе неко руинирање себе, сопствених идеала (излизано?) И обично сам имао прилично тврд став. И -- ко ми је онда крив!

Сви ми (сваки појединац) смо сваким даном све руиниранији - то није спорно.
На који начин ће се се догађати та ерозија --- зависи, једним делом, и од нас.
Не треба нам ничија процена, јер је свака погрешна. Када себе погледамо у огледало, видимо једини тачан одговор.
alselone alselone 22:07 29.10.2014

Tjah

Тако ме је (ипак) изненадио и краћи интервју познате новинарке-водитељке. У оном свом делу у коме описује притиске од стране власти који су пласирани (и) кроз приватне разговоре. 'Ајде што ме изненађује да је она имала приватне (или макар неформалне) контакте с њим, него што их није прекинула оног тренутка када је почео да их злоупотребљава.


Meni ona deluje uvredjena kao da su prekinuli ljubavnu vezu. Svadja se, preuvelicava (gore nego devedesetih), iznosi licne razgovore itd.
Hansel Hansel 22:31 29.10.2014

Re: Tjah

О неком осујећењу и губитку у "игри" сигурно се ради, а да ли је баш то схватила лично, немам појма... Хајде да претпоставимо да све можда и има неку функцију доприноса разоткривању, макар нам се то кашњење не допадало. Волео бих да је то разлог. (Ево, мало да уравнотежим себе. )
alselone alselone 22:32 29.10.2014

Re: Tjah

О неком осујећењу и губитку у "игри" сигурно се ради, а да ли је баш то схватила лично, немам појма... Хајде да претпоставимо да све можда и има неку функцију доприноса разоткривању, макар нам се то кашњење не допадало.


Hajde, mada se ne cini tako. :)
Hansel Hansel 22:35 29.10.2014

Re: Tjah

У то име, ја вас поздрављам! Живели!

hajkula1 hajkula1 23:18 29.10.2014

Re: Tjah

alselone
Тако ме је (ипак) изненадио и краћи интервју познате новинарке-водитељке. У оном свом делу у коме описује притиске од стране власти који су пласирани (и) кроз приватне разговоре. 'Ајде што ме изненађује да је она имала приватне (или макар неформалне) контакте с њим, него што их није прекинула оног тренутка када је почео да их злоупотребљава.


Meni ona deluje uvredjena kao da su prekinuli ljubavnu vezu. Svadja se, preuvelicava (gore nego devedesetih), iznosi licne razgovore itd.



Ti to baš tako prikazuješ (pazi, blato!).
Nije.
Primećivale su se razne, energije, da kažem, kada intervjuiše ili komentariše (razne ljude, situacije). Pokušavam da opišem kako sam i šta primetila ali neću zbog insinuacija i jer svaka reč ima rep. Svakako ne stoji, ne može da se kaže ništa od toga, što si naveo. (Kad je neko malo bezobrazan, kad dopušta sebi da malo pređe crtu profesionalnosti u intervjuima a kad je s nekim strogo profesionalan, pa primetim kao da ima limun u ustima...)
emsiemsi emsiemsi 09:27 01.11.2014

Re: Tjah

alselone
О неком осујећењу и губитку у "игри" сигурно се ради, а да ли је баш то схватила лично, немам појма... Хајде да претпоставимо да све можда и има неку функцију доприноса разоткривању, макар нам се то кашњење не допадало.


Hajde, mada se ne cini tako. :)

Како год да се чини, лично или нелично --- ми, годинама, боље емисије нисмо имали.
Има ли право Оља Бећковић да буде љута, увређена, огорчена, ... --- има (као и свако од нас), али не само од ових актуелних, него и од многих (и много) пре њих.
emsiemsi emsiemsi 09:30 01.11.2014

Re: Tjah

hajkula1
alselone
Тако ме је (ипак) изненадио и краћи интервју познате новинарке-водитељке. У оном свом делу у коме описује притиске од стране власти који су пласирани (и) кроз приватне разговоре. 'Ајде што ме изненађује да је она имала приватне (или макар неформалне) контакте с њим, него што их није прекинула оног тренутка када је почео да их злоупотребљава.


Meni ona deluje uvredjena kao da su prekinuli ljubavnu vezu. Svadja se, preuvelicava (gore nego devedesetih), iznosi licne razgovore itd.



Ti to baš tako prikazuješ (pazi, blato!).
Nije.
Primećivale su se razne, energije, da kažem, kada intervjuiše ili komentariše (razne ljude, situacije). Pokušavam da opišem kako sam i šta primetila ali neću zbog insinuacija i jer svaka reč ima rep. Svakako ne stoji, ne može da se kaže ništa od toga, što si naveo. (Kad je neko malo bezobrazan, kad dopušta sebi da malo pređe crtu profesionalnosti u intervjuima a kad je s nekim strogo profesionalan, pa primetim kao da ima limun u ustima...)

Ајде кажи, што си так'а !
Дај те своје инсинуације, што их скриваш за себе - дај те твоје репате речи !?
Осећам да је то толико капитално и сав сам устрептао.
docsumann docsumann 22:14 29.10.2014

blatobran


alselone alselone 22:16 29.10.2014

Re: blatobran

Mud (2012)

Nije los.
stefan.hauzer stefan.hauzer 01:03 30.10.2014

Re: blatobran

jebeš mud,furaj mod


qqriq qqriq 22:47 29.10.2014

mada

mi nedostaje UN, mislim da se olja još čudi kako to ispade vučić jači od nje.
Hansel Hansel 22:57 29.10.2014

Re: mada

А ја се само надам да неко размишља у овом смеру: да се сви који су у овом тренутку изгубили од јачег (ма шта им ми можда ту и тамо замерали), организују, направе концепт своје телевизије и конкуришу на следећем конкурсу за место у "дигиталном етру", који ваљда неће моћи да се одлаже у недоглед (а требало би да буде расписан најкасније следеће године). И ту су извесне свакојаке игре, али... можда и интервју који је био повод овог писанија може да буде вид притиска.
qqriq qqriq 23:04 29.10.2014

Re: mada

Nešto će biti, imam osećaj da je U PRIPREMI.
Evo i "Kažiprst" ode, ja ne znam zbog čega. Možda neka dobra duša zna pa oće da kaže.
Dr M Dr M 23:15 29.10.2014

Re: mada

Evo i "Kažiprst" ode, ja ne znam zbog čega.


Da se pokaže da je srednji prst jači nego Kažiprst.

Kad guraš Kažiprst u oko dajući prostor Pavićeviću i Biljani Srbljanović onda ti taj prst i odseku.


Hansel Hansel 23:17 29.10.2014

Re: mada

Јесте ли пратили, иде ли и с Радија?
hajkula1 hajkula1 23:25 29.10.2014

Re: mada

Dr M
Evo i "Kažiprst" ode, ja ne znam zbog čega.


Da se pokaže da je srednji prst jači nego Kažiprst.

Kad guraš Kažiprst u oko dajući prostor Pavićeviću i Biljani Srbljanović onda ti taj prst i odseku.






Kad je dotle došlo da ja branim Srbljanovičku

Ima na drugom blogu post s citiranim tvitovima - (Trninić) kaže, ubuduće, kažiprst se snima dan ranije... i da na to ne pristaje... znači, neeema više.
Dr M Dr M 23:30 29.10.2014

Re: mada

Hansel
Јесте ли пратили, иде ли и с Радија?


Ne znam, mislim da sam čuo da na radiju već nije.
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 23:32 29.10.2014

Re: mada

Dr M
Hansel
Јесте ли пратили, иде ли и с Радија?


Ne znam, mislim da sam čuo da na radiju već nije.


Da, to je Srbljanovicka rekla danas u emisiji.

Znaci, jedno po jedno svetlo se gasi. A nova se ne pale. Uh pardon, zaboravih Tesku rec.
freehand freehand 23:35 29.10.2014

Re: mada

Znaci, jedno po jedno svetlo se gasi. A nova se ne pale. Uh pardon, zaboravih Tesku rec.

Šta će naprednoj Srbiji svetlo kad je Vučić kandelabr oko koga se skupljaju crni leptiri?
Hansel Hansel 15:54 31.10.2014

Re: mada

"Кажипрст" ипак добија други термин, уживо:

blic.rs/Vesti/Drustvo/507307/Kaziprst-nastavlja-uzivo-od-utorka-u-novom-terminu
hajkula1 hajkula1 23:27 29.10.2014

Čiji je ovo prst?









Predlažem da nam ovo bude simbol sledeće revolucije.
qqriq qqriq 23:47 29.10.2014

Re: Čiji je ovo prst?


Predlažem da nam ovo bude simbol sledeće revolucije.


freehand freehand 23:29 29.10.2014

Enigma

Koliko sam ja razumeo ti si, Hansele, radio u medijima? A postavljaš pitanja kao sa marksističkog kružoka SKOJ? Neverovatno...
Ali ovo mi je dosta smešno:
Права блискост новинара с неким политичким опцијама се у овој земљи такорећи подразумевала још од времена када је новинар званично био „друштвено-политички радник".

Nikad nisi gledao konfrerencije za štampu iz Bele kuće na kojima se Klinton, Buš ili Obama novinarima obraćaju ličnim imenom?
qqriq qqriq 23:43 29.10.2014

Re: Enigma

Nikad nisi gledao konfrerencije za štampu iz Bele kuće na kojima se Klinton, Buš ili Obama novinarima obraćaju ličnim imenom?


Svi smo gledali, baš kao i Tadića kad se Simonoviću od šugavog blica obraćao "Vesa". Ono čisto ljudski, kako neko reče gore.
Ali u Americi to na ime i na ti ne ide burazerski i bahato kao ovde. Jok.
I smiri se sad, ne skači i ne viči, boli me glava od vetra. A gledam i Criminal Minds, počinju za desetak minuta, tako da nam predstoji The Long Goodbye
Hansel Hansel 23:49 29.10.2014

Re: Enigma

freehand

Па, ја нисам замерао Ољи што се гостима обраћа именом, а и они њој?

И, радио сам у медијима, па шта? У оном окружењу у коме сам радио, а давно то беше, притисака није било.*

И ниједног саговорника за своје емисије и прилоге нисам добио због личног познанства, нити по нечијој препоруци (мене).

Из реченог је јасно зашто више не радим у медијима. А зашто не радиш ти, када тако добро разумеш све те механизме?

-----
* Тј. ја сам бирао редакцију за коју сам сматрао да притисака неће бити (EDIT: у смислу уредничких интервенција, не на медиј) и у том смислу поверење је било оправдано. Једина интервенција за коју ја знам била је да се у једном тренутку (око 30. септембра 2000., рецимо) више не говори "председнички кандидат" него "изабрани председник СРЈ Војислав Коштуница". А и ми смо били под својеврсним "притисцима" па су нас прво истерали из просторија за које је постојао валидан уговор (био сам присутан), а убрзо су нас затворили, уз учешће инспектора и полиције, опет сам био присутан. (EDIT: А пре свега тога нисмо добили фреквенцију.) Био сведок вађења филмова из апарата фото-репортера и још понечега. И, шта? Јасна ми је цена непослушности од тада, а то је било... па, ево, баш у ово време, пре 16 година. Знамо ко нас је затворио, а знамо и ко нас је прећутно "отворио". Или, бар, ко је рекао на неком месту "да смо потребни Београду", а после вероватно и на неком другом. Не знам да је добио било какву противуслугу, бар не у уступцима уређивачке политике. Изненадио би се можда ко је то био, али ја сада из принципа не могу да кажем његово име.
freehand freehand 23:51 29.10.2014

Re: Enigma

Ali u Americi to na ime i na ti ne ide burazerski i bahato kao ovde. Jok

Mogu najnežnije i natiše što umem da te pitam - otkud to znaš? I da li da ti navodim primere drugovanja senatora, kongresmena, generala, šefova CIA i FBI, državnih sekretara i samih predsednika sa novinarima?

I smiri se sad, ne skači i ne viči, boli me glava od vetra.

Nije dobra ideja da pišeš dok te boli glava od vetra.
Hansel Hansel 23:53 29.10.2014

Re: Enigma

qqriq
Ali u Americi to na ime i na ti ne ide burazerski i bahato kao ovde. Jok.



Е, тај буразерски аспект "у свим сферама" ми је био на памети, само га нисам "експлицирао". Хвала!
qqriq qqriq 23:57 29.10.2014

Re: Enigma

Mogu najnežnije i natiše što umem da te pitam...


Ne verujem.

Nije dobra ideja da pišeš dok te boli glava od vetra.


Criminal Minds..........
qqriq qqriq 23:57 29.10.2014

Re: Enigma

Хвала!

freehand freehand 00:02 30.10.2014

Re: Enigma

Па, ја нисам замерао Ољи што се гостима обраћа именом, а и они њој?

Ko je pomenuo Olju? Citirao sam rečenicu na koju referišem. Tvoju rečenicu.
I pokušavam da napišem odgovor i iskren da budem - mrzi me. Jer kako god krenem da se osvrćem na tvoj tekst, postavke i zaključke ispadne kao neko predavanje i to malom detetu. Tako nešto.
Kao - "znaš, Hansele, da bi napravio dobar intervju moraš čoveka dobro da upoznaš. da sa njim pričaš o raznim stvarima. Ako si ekstrovertna i druželjubiva osoba takvi se razgovori, ako je sagovornik pristojan čovek, često pretvore u drugarstvo, što ne mora da ima nikakve veze sa profesionalnim odnosom." Ili - "da bi bio dobar novinar, moraš da budeš brz, da si u toku, da znaš ljude, da imaš informacije, da se krećeš, da brzo i lako sklapaš poznanstva, da ljudi imaju u tebe poverenje." Ili - "kroz neke društvene procese i novinari budu sa iste strane kao neki političari, kao što se u Srbij, na primer, dešavalo osamdesetih i devedesetih. Pa bi bilo suludo da se ta drugarstva prekidaju ili zaboravljaju kad ti političari postanu vlast."
I sve tako neke stvari, ali da bih izbegao taj ton - eto, odustajem.
Ali tužno je da taj intervju Olje Bećković u sebi nosi toliko poruka i značenja od kojih si ti izvukao baš ono najefemernije.
freehand freehand 00:04 30.10.2014

Re: Enigma

Ne verujem.

I to te sprečava da otkriješ izvor svojih saznanja?
Hansel Hansel 00:22 30.10.2014

Re: Enigma

freehand
Ko je pomenuo Olju? Citirao sam rečenicu na koju referišem. Tvoju rečenicu.

Па, имам и ја права да некад провоцирам.

I pokušavam da napišem odgovor i iskren da budem - mrzi me. Jer kako god krenem da se osvrćem na tvoj tekst, postavke i zaključke ispadne kao neko predavanje i to malom detetu. Tako nešto.

Супер. Кад ми неки људи то кажу, ја то схватам као комплимент. Ма шта они о томе мислили.
da bi napravio dobar intervju moraš čoveka dobro da upoznaš. da sa njim pričaš o raznim stvarima.

Ти си баш сигуран да су неки најбољи интервјуери (па и Оља), увек унапред разговарали детаљно са саговорницима? Баш су их лично (у)познавали? Стварно невероватно. Само да ми кажеш да, рецимо, Сузана, Даница... оних двестотинак људи које годишње угосте све онако лично познају... Да је, својевремено, Цеца Лукић познавала нпр. Шешеља... итд.?

То што ти причаш има смисла у неким другим врстама интервјуа, а заиста не видим ни један разлог да некога добро познајеш лично да би с њим направио добар (политички) интервју (прилично сам убеђен да то само компликује ствари на дужи рок). Односно било какав који нема лични аспект. Добра претходна информисаност о саговорнику и о теми се подразумева.
Ali tužno je da taj intervju Olje Bećković u sebi nosi toliko poruka i značenja od kojih si ti izvukao baš ono najefemernije.

Можда ћеш бити мање тужан ако ти кажем да ја увек дискутујем оно што ми смета или ми није јасно, а не оно што ми је јасно. А видим да ни ти ниси схватио да је то само повод за ширу тему, а ако је ти не видиш као проблем -- па, ја ту ништа не могу.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana