Legenda koja hoda

JJ Beba RSS / 07.03.2008. u 17:35

Tommy Emmanuel  treci put među nama.


Prvi, nezaboravni  beogradski koncert  australijskog gitariste Tommy Emmanuela dogodio se jedne zimske večeri pre tri godine u Narodnom pozorištu, a drugi prošle godine na Kolarcu. Fasciniran svirkom u koju je čuo u Lisinskom, u  Zagrebu,  Joza Boček je koncert preporučio  Korneliju Kovaču koji je u okviru svoje promoterske kuće i doveo prvi put Tommy Emmanuela u Srbiju.

Tommy Emmanuel
Tommy Emmanuel

Šta reći o ovom genijalnom gitaristi, dvostruko nominovanom za Gremmy nagradu? Da je simpatičan, da je duhovit, da je zgodan i da ubiva kako svira?

Godinama slušam i živim muziku, šunjam se po koncertima, klubovima.... Gledala sam neke fenomenalne, neke uzbudljive,  neke razočaravajuće koncerte, ali ono što je na mene ostavilo neviđeno jak utisak je koncert ovog čoveka. Posle toliko godina slušnja i gledanja  muzike, prisustvovanja velikim spektaklima i malim klupskim svirkama shvatila sam da je najveće dostignuće na relaciji muzičar / publika onaj doživlaj koji se ostvari sa što manje elemenata, takorekuć  na suvo - bina, muzičar, instrument i publika. Nema laži , nema prevare, nema zidova od pojačala, nema pune bine muzikanata, nema pratećih vokala, sceongafije, brda pirotehneke. Da se razumemo, takve koncerte obožavam i dok nije bilo ovog njesra od  šengena svuda oko nas palila sam na koncerte onih koji zaobilaze Beograd, ali najuzbudljiviji doživljaj  muzike   pružio mi je Tomy Emanuel,  ta svetska gitarska atrakcija. Čoveče, njegova  svirka je kraj sveta, nema dalje :)

izuzimam jazz koncerte. o njima neki drugi put, uostalom tu je Mića Marković :)

Muzička jedinstvenost Tommy Emmanuela se ogleda u genijalonj gitarskoj tehnici jednostavno nazvanoj  "finger style"   koju on naziva  "boom chaka finger style"  a  koja,  kao kod sviranja klavira, podrazumeva upotrebu svih deset prstiju. Tokom svirke Tommy koristi sve tehnike sviranja  džitre - obične trzalice, thumbe trzalice; sviranje samo prstima, jednom rečju sve što se može desnom rukom  to  Tommy ume i Tommy radi.

džitre
džitre
 
Na bini se nalaze tri akustične  Maton  gitare sa metalnim žicama    (jednu takvu posedujemo sa njegovim potpisom, molicu lepo),  ozvučene pickup-om, malo pojačalce, a od sprava koristi neki procesor (nisam videla koji)  reverb/ delay , možda kompresor i veliki štimer. Na bini je još mikrofon, stolica i flaša sa vodom,  ponekad i  čaša vina.  Bina čista, nikakvi rikvandi, kojekakve kerefeke,  publika u mraku, na bini obična svetla, rasveta  stavljena prema nahođenju organizatora, očito da Tommy-a za to zabole uvo :))
Gitare su u sledećem stanju - jedna je mnogo olupana, jedna manje i jedna nova koju će tek da olupa, zato što iste koristi i kao  perkusije iz kojih, lupajući po njima prstima, dlanovima, metlicama...izvlaci čitav niz zapanjujucih zvukova.
Kad zatvorite oči i slušate šta taj čovek svira čujete - bas, pratnju, perkusije koje upotrebom procesora uspešno pretvara u ceo bend. Sve u jednom



 
Da pričam o životu Tommy Emanuela mogu do sutra - da mu je legendarni gitarista Chet Atkins bio prva inspiracija a da mu je on, Atkins,  decenijama kasnije postao naveći fan  te mu je 1999.god  odao priznanje u  "Certified Guitar Player"-u  za životni doprinos razvoju i unapredenju  gitarske svirke. Snimili su zajedno i nekoliko albuma. Mogu do sutra da pričam kako je i gde je počeo da svira, ali neću jer to  možete i sami da uradite bez mog  copy/paste - pun je googl Tommy Emammanuela. Reću ću vam  ono što nam je on sam rekao.

 Kaže - "ja ne poznajem note, veze nemam sa njima, samouk sam, skidam muziku na uvo, ništa ne zapisujem. Naučio sam da sviram od brata koji je bolji svirač od mene"... quququ huk u sali. Kako bre, zar se to može? Kako li tek bata svira?  Rekao je, takode , da je od malih nogu sa  braćom svirao po cirkusima  i da je vežbao po ceo dan. "Najviše sam voleo da sviram uz pratnju veš mašine. Imali smo kod kuće u kuhinji jednu staru veš mašinu koja je lupala i ja sam  svirao prateći ritam centrifuge!!!"  Čoveče, mislim se ja, al bi se taj  navežbao uz moju - model Gorenje od pre 25 god koja sama i prostire kad dođe momenat poslednje centrifuge i kad  se od treske otvore vrata i veš poispada napolje.

Na njegovom koncertu možete čuti najlepše obrade Bitlsa, naravno kompozicije njegovog  idola Chat Atkinsa,  bugi, ragtime, sopstvenu muziku inspirisanu boravkom medu aboridžinima.......ma svira šta 'oce. I to kako svira!!.

One noći  u Narodnom pozorištu stojeći na nogama posle ko- zna- kog- bisa svi smo zajedno zapevali Lenonov  Imagaine  i niko, ama baš niko od prisutnih nije bio pošteđen navale emocija. Ko god da je bio te noći u Narodnom -i oni u prvom redu i oni na trećoj  galeriji,  podelili su nezaboravan i magičan  momenat bliskosti koju samo muzika i veliki majstori  mogu  da nam  priušte.  Bilo je to jedno od najuzbudljivijih  muzičkih večeri u mom životu. Na poslednjem koncertu u Kolarcu prošle godine rekao nam je da taj koncert iz Narodnog pozorišta, koji su snimili, on i njegova žena puštaju prijateljima kao jedan od njegovih najboljih koncerata ever.
Posle muzike Tommy Emamnaule danima si haj, držite to neviđeno  osećanje ispunjenosti. Tommy je kao peyote, kao najbolja red hear sinsemilla, kao najbolje piće koje može da se zamisli.
Posle Tommyevog koncerta zabole te za sve što ti jede džigericu.  Zato jedva čekam   7. april

Tommy je za mesec dana ponovo  na Kolarcu.
Požurite, nabavite karte, nečete zažaliti ni ovolicno.
Nemoj posle da mi kažete da niste znali, da  vam nisam  rekla



 

Atačmenti



Komentari (111)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Kazezoze Kazezoze 18:32 07.03.2008

tommy emmanuel!

divan post o josh bojlem gitaristi.
ja ga gledao pre nekoliko godina i mogu ti reci da je na mene ostavio slichan utisak.
fascinanto je kako konbinuje ritam i solo... majstor!
evo njegove verzije hous of the rising sun ;-)
JJ Beba JJ Beba 18:45 07.03.2008

Re: tommy emmanuels!

kzkzzz nisam ni sumnjala da si ga propustio :))

on svoj stil naziva "boom chaka finger style" , naziv je onomatopejski koji sam kaže šta radi desnom rukom- palcem "boom" svira basove, a ostalim prtstima ("chaka" pratnju i temu. mnogi kantri gitaristi rade to isto, ali Tommy to radi najbolje. Evo jedan boogie
pidola pidola 18:54 07.03.2008

...

evo sad sam malo cunjao i ova je lepa
Somewhere Over the Rainbow
a moze isto to jos i ovako i ovako


"Najviše sam voleo da sviram uz pratnju veš mašine. Imali smo kod kuće u kuhinji jednu staru veš mašinu koja je lupala i ja sam svirao prateći ritam centrifuge!!!" Čoveče, mislim se ja, al bi se taj navežbao uz moju - model Gorenje od pre 25 god koja sama i prostire kad dođe momenat poslednje centrifuge i kad se od treske otvore vrata i veš poispada napolje.

hehehe :)
e stvarno si... :)
JJ Beba JJ Beba 21:49 07.03.2008

Re: ...

hehehe :)
e stvarno si ...:)

pidola, živa istina
rmba, brunda, brekće, jeca i uvija se.
vrlo muzikalna mašina. jedino ne znam dal treba da je bojkotujem jerbo dolazi iz onih krajeva ?
:))
pidola pidola 02:19 08.03.2008

Re: ...

:)
posto je matora,a tada je bila nasa,tako da se ne vazi.
Spiridon Spiridon 18:56 07.03.2008

..

uze mi blog ispred nosa =]

moj dobar drugar je bio pre mesec dana na njegovom koncertu u Genevi i kaze da je bilo fenomenalno. Klub nije bio veliki ali zato atmosfera jeste.

Bebe, bebe sto djavola znas =]

JJ Beba JJ Beba 19:10 07.03.2008

Re: ..

uze mi blog ispred nosa =]

pa moramo biti aktuelni, spiro moj
moj dobar drugar je bio pre mesec dana na njegovom koncertu u Genevi i kaze da je bilo fenomenalno. Klub nije bio veliki ali zato atmosfera jeste.

nema te bublike koja dođe da ga sluša a da ostane hladna
Pogledaj mu turu, pa svira non-stop
a da znam sto đavola, znam
:))
Spiridon Spiridon 19:01 07.03.2008

evo i ucitelja =]

Chet Atkins - Mr. Sandman (TV 1954)

http://de.youtube.com/watch?v=n-c66SJPuUI
JJ Beba JJ Beba 19:16 07.03.2008

Re: evo i ucitelja =]

bravar bravar 19:19 07.03.2008

bez naslova

Bebooo:)
Svima koji ste ga slusali uzivo zavidim i sad sam ljubomorna, ali posto sam priznala malKo mi oprostite.

Kako bih volela da idem na ovaj koncerat:))))))))))) bas:)))))))))))

PS nema slike, nema ton.

Jos malo uzivam u muzici:)
thnx
adam weisphaut adam weisphaut 19:23 07.03.2008

Re: bez naslova

Kako bih volela da idem na ovaj koncerat:

Me too
bravar bravar 19:54 07.03.2008

Re: bez naslova

Mi ce slusamo na youtube:)))

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:33 07.03.2008

Šure...

"Požurite, nabavite karte, nečete zažaliti ni ovolicno.
Nemoj posle da mi kažete da niste znali, da vam nisam rekla"..
Pa, evo, koliko sutra...o))
preporuka...
Damjana Damjana 19:39 07.03.2008

Muzičar koji je obeležio jedno detinjstvo

Za Tommy Emmanuela sam prvi put čula upravo sa 5 godina kada su Frenki i i moj brat David doneli njegov album iz Londona. David i njegov najbolji drug Frenki (dobio nadimak po FrenkZappi) sa 18 godina su krstarili su po Evropi tada. I uveli su Tommy Emmanuela i njegovu muziku u moj život. Dok su druga deca rasla uz Dragana Lakovića, ja sam odrastala uz muziku nezaobilaznih The Rolling Stones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Doors, Eric Clapton, Led Zeppelin, Joe Cocker,i naravno Azra...

Sa osam godina prvi put sam bila na njegovom prvom koncertu u Londonu. To je bio ujedno i prvi koncert na kom sam bila .Taj koncert je prošao kako je i najavljen - kao "događaj za pamćenje" čemu je kumovala kiša i loše vreme što je čak dovelo do prestanka rada razglasa i lighta, ali skoro 7000 ljudi nije se micalo s mjesta impresionirano Tommyjevom hemijom, tako da je on nastavio bez ozvučenja, a jedan gledalac popeo se na binu i držao mu kišobran iznad glave sve do kraja koncerta. Već tada je bio o deo mog života, a njegove svirke su me uhvatile za ceo život. To je ono što sam pamtila sa 8 godina.

Petak 28. Januar 2007 koncert Tommy Emmanuela u SNP u Novom Sadu.. a onda još dva u Beografu.

Virtuozi na akustičnoj Tommy Emmanuel razgalilo je publiku.. Rijetko je kad jedan gitaristički događaj protekao u tako euforičnom raspoloženju. Tommy Emmanuel verovatno je danas jedan od najoriginalnijih muzičara koji nije samo vrhunski gitarista s impresivnim popisom glazbenika s kojima je sarađivao (Stevie Wonder, Eric Clapton, Michael Bolton, Bill Wyman...), već je on i veliki zabavljač. Njegovi nastupi tako su i muzička poslastica, koja oduševljava najstrože kritičare gitarističke izvedbe, i show program koji neprestano pleni gledalačku pozornost, što su, dakako, bile karakteristike i nastupa Tommyja Emmanuela tog petka..

Međutim, već prvi moćni akordi Emanuelovog nastupa razbili su u paramparčad svaku eventualnu bojazan – solista je izašavši pred publiku samo sa instrumentom u rukama počeo nastup žestokim, punokrvnim kantri instrumentalima nezaustavljivog, oštrog ritma i vratolomnih melodijskih pasaža, prikazavši pritom vrhunsku izvođačku tehniku i superiornu muzikalnost, kojom je na jedinstven način bojio žustre i nezaustavljive tokove ovih kompozicija.

Emanuel je potom nastavio koncert šetnjom kroz muziku različitih stilova, koji su manje ili više, a ponekad sasvim uslovno povezani sa kantrijem – posle ubedljivo otpevanog, čuvenog kantri - bluz tradicionala „Kuća izlazećeg sunca“ usledila su podjednako uspešna izvođenja pesama klasičnog rokenrol repertoara poput Elvisove „Heartbreak hotel”, potom niza instrumentalnih obrada poznatih pesama „Bitlsa“, od poetične, u džeziranom aranžmanu donete „Mišel“, do praštavim rokerskim zvukom i tačno usklađenim balansom rifova i melodijskih sekvenci odsviranih „Day tripper” i “Lady Madonna”, koje su u ovakvoj gitarskoj, uslovno rečeno „kantri“ obradi zazvučale isto onako rokerski i moćno kao i u originalnim verzijama Lenona, Markartnija i ostatka ekipe.

Sa zadivljujućom lakoćom, šarmom i neiscrpnom izvođačkom energijom Tomi Emanuel je potom predstavio i druge dimenzije svog izuzetno širokog umeća, izvođenjem obrada poznatih standarda poput „Blue moon” i Skot DŽoplinovog “Entertainer“, kombinujući pritom „sviranje prstima“, akordsko sviranje i muziciranje plektrumom, kao i često i vrlo efektno korišćenje vibrata i raznih vrsta perkusivnih udara po instrumentu. Posebno upečatljiv je bio trenutak kada je Emanuel ostavio gitaru i otpevao jednu baladu DŽerija Rida. Uz obrade kompozicija drugih autora, gitarista je takođe predstavio i pregršt sopstvenih, od vokalnih numera i tipičnih gitarskih kantri instrumentala do nežne melodične instrumentalne teme „Oči male Rubi“. Pokazavši raskošnu muzikalnost i sjajan izvođački talenat, Emanuel je otvorio prisutnima širom vrata zavodljivog, magičnog sveta gitarskog zvuka.

Sasvim drugačiju, tragalačku dimenziju svog muziciranja prikazao je Emanuel izvodeći kompoziciju „Incijacija“, inspirisanu obredom australijskih Aboridžina – zasnovanu na repetitivim ritmovima, neobičnim tonskim efektima i zastrašujućim zvučnim i ritmičkim sudarima. Ovaj koncert koji je bio jedinstven i uzbudljiv muzički susret sa umetnošću velikog majstora kantri gitare zaključen je potom izvođenjem jedne od tipičnih i najpoznatijih numera ovog autora - vratolomno brzog i efektnog „Gitar bugija“.

I naravno vidimo se 7 aprila.

bravar bravar 19:47 07.03.2008

Re: Muzičar koji je obeležio jedno detinjs

Blagos tebe:)

pnbb pnbb 19:47 07.03.2008

literatura

Za Tommy Emmanuela sam prvi put čula upravo sa 5 godina kada su Frenki i i moj brat David doneli njegov album iz Londona. David i njegov najbolji drug Frenki (dobio nadimak po FrenkZappi) sa 18 godina su krstarili su po Evropi tada. I uveli su Tommy Emmanuela i njegovu muziku u moj život. Dok su druga deca rasla uz Dragana Lakovića, ja sam odrastala uz muziku nezaobilaznih The Rolling Stones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Doors, Eric Clapton, Led Zeppelin, Joe Cocker,i naravno Azra...

ovo je iz knjige?
bravar bravar 19:52 07.03.2008

Re: literatura

Nema veze, al' ides sedmog, I to je nesto.

Bilo bi dobro da se navode autori pozajmeljenih redaka:)))
JJ Beba JJ Beba 20:09 07.03.2008

Re: Muzičar koji je obeležio jedno detinjstvo

naravno vidimo se 7 aprila.

naravno
Dajmana napisa ga ko pravi izveštaj sa koncerta. kul

ja lično više volim Narodno pozorište za njegov koncert, nekako je intimnije dok je kolarac nako nekako socrealistički.
Prošlog puta je na bini Kolaraca bila i publika, koja je sa takvim gandijevskim mirom pratila koncert da nismo mogli da verujemo. i to mi otvara jedno važno pitanje - kako publika u Beogradu učetvuje u koncertima.
Jednom prilikom, pre par godina, u sava centru na koncentu Earth, Wind & Fire me publika terala da sednem !!!!!Coktali su jezikom , tvrdili da su me loše vaspitali a ja opet nism mogla da shvatim kako neko može funk da sluša sedeći.
tako i na kolarcu, Emmanuelovom koncertu imala sam utisak da je ta publika koja je sedela na bini možda mislila da svira Tripo Simunuti
:))
Damjana Damjana 09:37 08.03.2008

Re: literatura

Nije. Imam dva brata koji su 17 i 14 godina stariji od mene. Sa njima sam išla po koncertima i oni su ti koji su udarili temelj za ono što sam danas.
nikola svilar nikola svilar 19:41 07.03.2008

pure energy


Kaže - "ja ne poznajem note, veze nemam sa njima, samouk sam,
skidam muziku na uvo, ništa ne zapisujem. Naučio sam da sviram
od brata koji je bolji svirač od mene"


najbolji nacin razumevanja i ucenja muzike. direktno. brojni su primeri.
raznorazne tablature, pa i note sa zapisima (sugestijama) o ritmu,
izrazajnosti - ogranicavaju slobodu izrazavanja.

posle gitare sa potpisom, i ovakvog teksta
postavlja se pitanje da li bloger jjbeba
nesto svira?

preporuka
Spiridon Spiridon 19:45 07.03.2008

spira odlepljuje na ovo

bravar bravar 19:50 07.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

Spiridone, ako odlepljujes na sorry, ondaK nis'
ali ako si ( a rekla bih da jesi) imao T u soljici, onda si sigurno nesto Teo:)

ajd' izpocetka:)


ne radi
nikola svilar nikola svilar 19:53 07.03.2008

que?

spiri, nesto "ne stima"

The URL contained a malformed video ID.


evo sjajni janko raseta, instead.

walk dance - miroslav tadic
Spiridon Spiridon 19:55 07.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

bravar
Spiridone, ako odlepljujes na sorry, ondaK nis'
ali ako si ( a rekla bih da jesi) imao T u soljici, onda si sigurno nesto Teo:)

ajd' izpocetka:)


ne radi


ma zeza youtube ceo dan. Zapusio im se usisni giga-sengrup
JJ Beba JJ Beba 20:17 07.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

tip se zove Andy Mckee

dada spiro :))
ima toga
planiram jednom kad budem mnoogooo boljeg raspoložneja da napravim blog sa najomiljenijim solima, gitarskim tehnikama..... jednom kad mi ne bude ono i ovo jelo belu & crnu džigericu kao i ostale mekane organe i kada mi ovo i ono bude prestalo da izvlači pamet na petu
dotle štrpkaćmo
:)
bravar bravar 20:19 07.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

OndaK menjaj pod'itno
Spiridon Spiridon 20:20 07.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

planiram jednom kad budem mnoogooo boljeg raspoložneja da napravim blog sa najomiljenijim solima, gitarskim tehnikama.


tako je dzeger odavao tajne "sta planira" boviju pa ga ovaj preduhitrio =]
bravar bravar 20:21 07.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

SPIRIDONEE, proradilo. Evo komentar , slusam i uzivam:)
bravar bravar 20:22 07.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

El se ovdi radja novi bowie???
JJ Beba JJ Beba 20:23 07.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

Spiridon
planiram jednom kad budem mnoogooo boljeg raspoložneja da napravim blog sa najomiljenijim solima, gitarskim tehnikama.tako je dzeger odavao tajne "sta planira" boviju pa ga ovaj preduhitrio =]

)
jes vala, sve sami lopovi...
i jaff beck ja vazda tako prolazio
al nikada ne može biti vako kako ja sanjam i kako se meni događa
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 20:33 07.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

Kada sam u najusranijem raspolozenju, onako bas, pa jos pada neka kisa, vesti sranje kako iz starih, tako i novih krajeva, ja daleko i u pm. onda me spasava muzika koju odvrnem. Sve neki slogovi, nesto iz nekog vremena koje i nije bas bilo moje, ali opet mi blisko kroz neke moje ljude..i bude mi malo bolje. Malo, ali lakse da se prezivi:))

Spiridon Spiridon 20:37 07.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

bravar
El se ovdi radja novi bowie???


eee bravare, bravare ne diraj u stare rane. Hemiska na Banovom Brdu, Petar Drapsin na Dorcolu, Elektrotehnicka kod Pionira ... to su bile svirke =]
Spiridon Spiridon 20:48 07.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

Jelena Pavlović
Kada sam u najusranijem raspolozenju, onako bas, pa jos pada neka kisa, vesti sranje kako iz starih, tako i novih krajeva, ja daleko i u pm. onda me spasava muzika koju odvrnem. Sve neki slogovi, nesto iz nekog vremena koje i nije bas bilo moje, ali opet mi blisko kroz neke moje ljude..i bude mi malo bolje. Malo, ali lakse da se prezivi:))




e da mi je da odem do Njuce i pogledam matorog Les Paula u Iridium Jazz Clubu pa da kazem sebi: " Spirio sada mozes da kazes da si video nesto u zivotu"....

plac smrc
JJ Beba JJ Beba 21:38 07.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

tip se zove Andy Mckee

spiridone sećaš li se? a za tapping je on bio car

btwJeff Healey umro pre par dana.
baš mi onako ;((
najviše zbog toga sam i uzela da pišem ovaj blog o Tommy Emmanuelu
Kazezoze Kazezoze 22:03 07.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

joj jest chitao sam da je umro... kazhu da je imao nekoliko vrsta kankera, prvo u noge, zatim pluca, a kao klinac oslepio zbog raka ochiju. pishu i da nije imao dovoljno novaca za hemo terapije. shteta bash je bio talentovan i neobichan gitarista ;-((
JJ Beba JJ Beba 22:12 07.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

Kazezoze
joj jest chitao sam da je umro... kazhu da je imao nekoliko vrsta kankera, prvo u noge, zatim pluca, a kao klinac oslepio zbog raka ochiju. pishu i da nije imao dovoljno novaca za hemo terapije. shteta bash je bio talentovan i neobichan gitarista ;-((

jao kazzz mnogo mi bilo teško.
bio je čudo, slep, sav bolestan...a sviraaaaaa. pazi svirao je normalno džitru, pritsiskao je žice, zavrtao sve kao normano, samo na kolenima. znao je ida se naljuti pa da ustane :)
baš mi bilo teško kad sam čula
sećm se kakva je bio atrakcija kad se pojavio
Buzzgrowl Buzzgrowl 22:26 07.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

Bebo, excellent post - Tommy Emmanuel je melem za dušu.

Ja u Njuci u maju 2000-dite godine i slusam Les Paul-a u Iridium-u. Matori svira, razbija, malo pravo, malo na bezobrazno - prsti su mu artriticni i kvrgavi, ali osmeh ne skida sa face celo veče! Kad su zarvsili neku stvar, Les Paul radosno (posto je stvar dobro uspela a bili je malo zaguljena, zvučalo je kao nesto iz Django-ovog repertoara) objasni: "Uf, ovu stvar nismo svirali 18 godina!"

Ima nešto specijalno kod ovih tipova koji izmešaju sve i svašta (jazz, blues, country, folk...) - kao i dotični Tommy Emmanuel. U pitanju je neka lakoća odnosa prema performansi jer su ko' ribe u vodi pa ili se raduju ili pomeraju granice (i mozak), a najčešće oba (ili sva tri).

Evo jedne stvari (u dve verzije) od Merle Haggard-a, koju je Emmanuel svirao u decembru dok je bio u Švajcarskoj:

http://www.youtube.com/watch?v=WwYSHuOEia8
http://www.youtube.com/watch?v=miQiaHYhb_o

Emmanuel je mnogo ekstra jer ne samo sto svira kompleksan reportoar već se i ne plaši da malo krene u kreativnu buku i igru sa ritmikom i zvukovima. Ovoj stvari sam posebno uživao na koncertu, a još više moja dva sina koji broje tek svaki jednu cifru:

http://www.youtube.com/watch?v=WtzI-OGEDNs

Ko je propustio, mora da ode na koncert u aprilu.

Budite svi dobri; Spiro, ako ti ponestane lepka - zovi!

Buzzgrowl
JJ Beba JJ Beba 22:31 07.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

Spiridon Spiridon 23:04 07.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

Bebo, excellent post - Tommy Emmanuel je melem za dušu.




Buzzgrowl, iskreno se nadam da cemo uskoro imati priliku da "ukrstimo blogove". Iskustvo i znanje ti kipti iz tekstova pa racunam da ne zagori ringla.

Sto se artriticnih i kvrgavih prstiju tice mislim da je Keith neprevazidjen


Buzzgrowl Buzzgrowl 23:14 07.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

Bebo, hvala na linkovima: ja pokušao da izmenim ali nešto mi se zbunio računar!
Budi dobra, samo napred, -Buzzgrowl
Kazezoze Kazezoze 23:19 07.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

sećm se kakva je bio atrakcija kad se pojavio

pre izvesnog vremena je bio dokumentarac o jeff healeyu na holandskoj televiziji, a jedan moj drugar snimio na video kaseti, pa sam uspeo da vidim (poshto ja nemam TV). bilo je dosta priche o njegovom nachinu sviranja, a i bolestima koje su ga kroz zhivot pratile. bash cu ovih dana navrnuti kod tog drugara da josh jednom pogledam taj dokumentarac.
Doctor Wu Doctor Wu 23:23 07.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

tebi se, kaze, verovatno svidja i onaj stanley jordan.
Buzzgrowl Buzzgrowl 23:34 07.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

Keith u jednom prstu drži golemo muzičko znanje, dok mu je u drugom... Još ga carnici nisu provalili. Kad mu je frka, on malo posisa (ili začačka nos).

Les Paul-u je desna ruka bila slomljena u saobraćajnoj nesreći davno-davno, pa mu su mu podlaktica i nadlaktica permanentno zavarene pod uglom od 90 stepeni.

JJ Beba JJ Beba 00:04 08.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

stanley jordan.

ee čoveka sam totalno igubila iz vidokruga. danas sam se setila njega zbog tappinga. ispratila sam onih par albuma i produkciju sa Meolom, vidim svira po americi u bogami vidim da se bavi Music therapy
Kazezoze Kazezoze 00:16 08.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

Doctor Wu
tebi se, kaze, verovatno svidja i onaj stanley jordan.

aha, volim neobichne gitariste... i on svira sa svih 10 prstiju;-)
a nekada i 2 gitare u isto vreme;-)
Tanja Jakobi Tanja Jakobi 13:28 10.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

Bebo, excellent post


sa zakasnjenjem ali nikad nije kasno za citanje a jednom cu stici da kliknem i na sve linkove youtube ...
JJ Beba JJ Beba 15:42 10.03.2008

Re: spira odlepljuje na ovo

Tanja Jakobi
Bebo, excellent post sa zakasnjenjem ali nikad nije kasno za citanje a jednom cu stici da kliknem i na sve linkove youtube ...

tanja, kad god da pogledaš valja duši
:)
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 19:47 07.03.2008

Klubska svirka

E, nista bolje, kao da samo meni svira. Super ti je post, Bebo!
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 20:15 07.03.2008

preporuka!

vidim da cu ponovo provesti noc na youtube :)
JJ Beba JJ Beba 20:30 07.03.2008

Re: preporuka!



sa braćom je sviaro po cirkusima
.))
to mi baš slatko
Lektorka Lektorka 21:00 07.03.2008

Bebsi

Pa da nisam sad videla ovaj blog, ne bih videla ni da si jedan vec bila napisala, a ja ga poooootpuno propustila! (ajd dobro, taj znam odranije, jel)
Welcome
&
super
&
odoh da slusam mjuz
&
poz:



JJ Beba JJ Beba 21:16 07.03.2008

Re: Bebsi

Lektorka
Pa da nisam sad videla ovaj blog, ne bih videla ni da si jedan vec bila napisala, a ja ga poooootpuno propustila! (ajd dobro, taj znam odranije, jel)Welcome&super&odoh da slusam mjuz&poz:

samo kuliraj leks
uvek će biti onog čega nema
:)
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 22:04 07.03.2008

Re: Bebsi


samo kuliraj leks
uvek će biti onog čega nema


Haaa, odlično rečeno, velika misao!
pozdrav
Spiridon Spiridon 21:09 07.03.2008

ali samo za verne fanove, jos samo veceras

'Deliverance' - 'Dueling banjos' scene

http://uk.youtube.com/watch?v=esl2NNOtHQE

JJ Beba JJ Beba 22:21 07.03.2008

Re: ali samo za verne fanove, jos samo veceras


Tommy u akciji
:))
Doctor Wu Doctor Wu 22:43 07.03.2008

A ova legenda?


uf, taj kraj...
JJ Beba JJ Beba 23:05 07.03.2008

Re: A ova legenda?

Doctor Wu
uf, taj kraj...

uz najbolju volju ne mogu da prepoznam tu legendu
štuca mi youtub. u jednom momentu sam po zviku pomislila da je Wishbone Ash, al mi mnogo psihodelija, nekako mi taj bubanja nako......
dakle dottore govori, hudfakizdisledžend ili ćemo d' umremo u neznanju?
:)
Spiridon Spiridon 23:12 07.03.2008

Re: A ova legenda?

JJ Beba
Doctor Wu
uf, taj kraj...

uz najbolju volju ne mogu da prepoznam tu legendu
štuca mi youtub. u jednom momentu sam po zviku pomislila da je Wishbone Ash, al mi mnogo psihodelija, nekako mi taj bubanja nako......
dakle dottore govori, hudfakizdisledžend ili ćemo d' umremo u neznanju?
:)


pocetak je fenomenalan. Doktor bi mogao i da nam skocka neku kompilaciju kada bude imao vremena.
Doctor Wu Doctor Wu 23:15 07.03.2008

Re: A ova legenda?

DuJet snova: Tom Verlaine & Richard Lloyd. television, marquee moon, adventure. To se u NY 1977. zvalo punk: Albert Ayler, Verlaine, Baudler, Pati Smith (Verlaineova ex) a milijardama svetlosnih godina je daleko od onoga sto se punkom zvalo u londonu i evropi.
JJ Beba JJ Beba 23:30 07.03.2008

Re: A ova legenda?

Doctor Wu
DuJet snova: Tom Verlaine & Richard Lloyd. television, marquee moon, adventure. To se u NY 1977. zvalo punk: Albert Ayler, Verlaine, Baudler, Pati Smith (Verlaineova ex) a milijardama svetlosnih godina je daleko od onoga sto se punkom zvalo u londonu i evropi.

To Richard Lloyd još i imam nekako negde u nekom malom mozgu, googlaću malo da vidim, al me jebava ovaj net... moram priznati da očito nisam ispratila tu liniju, čim gitaristu a bogami i zvuk ne prepoznajem makar na uvo.
ipak, tnx
:)
skyspoter skyspoter 22:58 07.03.2008

aman

koliko ti je trebalo za 2gi post?!

slusam nesto drugo, totalno drugo, ne znam kako a zelela bih da postavim link.
mila mila 00:14 08.03.2008

kreativno savršenstvo ritma

Hej JJ Bebo, napokon da stignem da ti kažem da imaš izuzetno rafiniran muzički ukus.
Priznajem nisam slušala Emmanuela, ali si me nedavno iznenadila sa tube Richard Bona, koga sam imala priliku da slušam u živo. Bas gitarista, al peva:))) I Aldi Meola, bio gostovao kod nas u varoši tih dana, ali zanima me da li ponekad pored širokog izbora muzike, gotiviš i house progressive, meni i to blisko))
JJ Beba JJ Beba 00:40 08.03.2008

Re: kreativno savršenstvo ritma

mila
Hej JJ Bebo, napokon da stignem da ti kažem da imaš izuzetno rafiniran muzički ukus.Priznajem nisam slušala Emmanuela, ali si me nedavno iznenadila sa tube Richard Bona, koga sam imala priliku da slušam u živo. Bas gitarista, al peva:))) I Aldi Meola, bio gostovao kod nas u varoši tih dana, ali zanima me da li ponekad pored širokog izbora muzike, gotiviš i house progressive, meni i to blisko))

mila, JJB gotivi sve što vole mladi
:)
Milan Petrovic Milan Petrovic 01:14 08.03.2008

Any Tommy virgin around here??

Njegov prvi koncert u Narodnom Pozoristu necu NIKADA da zaboravim... Kako sam kasnije saznao tada sam (kao i vecina prisutnih) potpadao pod kategoriju "Tommy virgin" :)
Auuu... ja danima nisam mogao normalno da pricam.... :) Srecom pa postoje Google i Youtube pa sam uspeo da se povratim

Elem, poruka za sve Tommy virgins around here: nemojte ama bas nikako da propustite! :)

Za ostale, ko nije gledaoTommy-jeva gostovanja na Woodsongs All Time Radio (zivo sniman radio program), evo par linkova (desni klik pa "save target as..." ili "save link as..." u zavisnosti od browser-a):

Emisija br. 245
Emisija br. 349
Emisija br. 428

Za one koji su gledali: sta kazete na guitar lesson koji je dao Harsha San-u? :) (ne verujem da se tako pise ime, ali ovo je po Vuku )

Fajlovi su po oko 160 MB ali vrede svakog skinutog bita Krenite da uzivate od prvog (245), pa redom (neka vas ne zavara pocetak svakog video fajla)....

Vidimo se na Kolarcu!
JJ Beba JJ Beba 01:32 08.03.2008

Re: Any Tommy virgin around here??

Njegov prvi koncert u Narodnom Pozoristu necu NIKADA da zaboravim

Milane Petroviću ti i ja mu dođemo ko rod rođeni jer smo spojeni magijom one večeri.:))
Spaja nas i onaj Imagine koji smo pevali na nogama, njegova džitra i ritam naših ruku .
Milane Petroviću JJ te grli
:)
JJ Beba JJ Beba 02:02 08.03.2008

Re: Any Tommy virgin around here??

jel sam rekla da je Tommy pre nego se posvetio ovome čime se sada bavi 1989te bio sa Tinom Turner na turneji , svirajuću električnu gitaru u pratećem bedu? nisam? eee onda da znate da jeste i da je pored Tine, Chat Atkinsa svirao i sa Les Paul-om, Keith Urban-om, Eric Clapton-om, Joe Walsh-om, Stevie Wonder-om.....
Milan Petrovic Milan Petrovic 02:04 08.03.2008

Re: Any Tommy virgin around here??

Imagine u NP-u: to je bilo ono kada svaki atom tvog tela uziva u nekoj kolektivnoj energiji dok istovremeno zali sto sto ce se vrlo brzo tog osecanja tek secati kao neceg sto je proslo? Da, da... veni, vidi i jos uvek tragam

Za JJB, i cetvorominutni (i malo preko) kez koji se ne skida sa lica:





BTW, JJB, gde bas u Petak popodne post o Muzici koja je nasla svog glasnogovornika... tek dosao sa puta, mrtav umoran i umesto spavanja sad preslusavam sve sto postoji na disku (a nakupilo se, hvala Google-u) :)
Milan Petrovic Milan Petrovic 02:16 08.03.2008

Re: Any Tommy virgin around here??

Zaboravih malopre...
(jednu takvu posedujemo sa njegovim potpisom, molicu lepo)


Jel znas ti koliku kolicinu ljubomore izaziva ovo? :)) c c c...
JJ Beba JJ Beba 02:34 08.03.2008

Re: Any Tommy virgin around here??

Za JJB, i cetvorominutni (i malo preko) kez koji se ne skida sa lica:

:)) neda je četvorominutni kez, nego se uvek pojavi kad pomislim na njega
pleni ta muzikalnost, lakoća kojom vlada instrumentom, ma uhhh nemam reči. samo kezzz :))
gde bas u Petak popodne post o Muzici koja je nasla svog glasnogovornika

Pa šta znam što petak, pisala sam za sebe i one koji će da prepoznaju ....nekako sam mislila da nije bitno koji je dan. dirnula smrt Jeff Healey-a ...a post mi je više kao neka grana za koju sam se danas uhvatila de me ovo živo blato koje nas okružuje i u koje smo upali ne odvuče na dno.
Stay cool Milutine i idi spavaj
Tommy je tu pa tu
:))
JJ Beba JJ Beba 02:49 08.03.2008

Re: Any Tommy virgin around here??

Jel znas ti koliku kolicinu ljubomore izaziva ovo? :)) c c c...

verujem :))
to je jedan Maton instrument, kupljen slučajno pre par godina od nekog lika koji ju je prodavao bud zašto. Gitari je bilo potrebno spustiti kobilicu i malo nešto dopraviri na vratu. Tommy je pogledao potpisao i evo je ovde, sad je gledam .)))
Te godine kada je prvi put došao u Srbiju jedno jutro je bila organizovana konferencija za štampu u Mitros musicu koja je bila vrlo slabo posećena. pošto mi je to u komšiluku mi krenuli da malo pravimo gužvu, da ne bude prazno i usput poneli džitru da je pogleda, za koju smo znali da je ista kao njegova .
nama je to bio prvi susret sa njim takođe, stim što smo mi znali šta i kako svira jer smo uveliko bili odgledali DVDove koje je zaprepašteni Joza Boček doneo iz Zagreba. :))
Tommy je tako drag, tako mio, tako cool tip da ti ne mogu opisati.
kao uostalom i većina ljudi koja zna da ima još da se uči i da sebe ne treba shvatati ozbiljno
AlexDunja AlexDunja 09:45 08.03.2008

Re: Any Tommy virgin around here??

kao uostalom i većina ljudi koja zna da ima još da se uči i da sebe ne treba shvatati ozbiljno

najistinitija istina:)))
thanks sis:))
Kazezoze Kazezoze 11:10 08.03.2008

Re: Any Tommy virgin around here??

Za ostale, ko nije gledaoTommy-jeva gostovanja na Woodsongs All Time Radio (zivo sniman radio program), evo par linkova

Milane, mnogo se zahvaljujem na ovim linkovima, upravo ih sad gledam i super su ;-)
JJ Beba JJ Beba 13:53 08.03.2008

Re: Any Tommy virgin around here??

AlexDunja
kao uostalom i većina ljudi koja zna da ima još da se uči i da sebe ne treba shvatati ozbiljnonajistinitija istina:)))thanks sis:))

jes vala, sretneš nekog tako potpuno normalnog a velikog, pa se zapitaš odakle ovim našima ponavljačima sva ta nadudost? Ne smeš da ih dotakneš, pući će
:))
Unfuckable Unfuckable 03:34 08.03.2008

sjajno

ovaj blog ima malo preporuka, premalo

fantastičan opis Bebo .
Respect
JJ Beba JJ Beba 03:38 08.03.2008

Re: sjajno

Unfuckable
ovaj blog ima malo preporuka, premalofantastičan opis Bebo .Respect

' fala :))
kako bre malo? taman je za kolko ljudi malo zna za
a i malo je dovoljno dovoljno je suviše
:))
Unfuckable Unfuckable 04:07 08.03.2008

Re: sjajno

nikad nisam sumnjao u tvoj ukus
možda samo u tolerantnos'... ; ))))
aj' ne kvarimo... -stvarno 10 k'o trokrilni šifonjer !
fajtamo se drugde - kad ustreba
JJ Beba JJ Beba 04:17 08.03.2008

Re: sjajno

fajtamo se drugde - kad ustreba

ako ustreba - tu sam
:))
Unfuckable Unfuckable 04:40 08.03.2008

Re: sjajno

jedva čekam. : )))))
Hoćete svi odjednom - ili pojedinačno.......... ? - da parafraziram Fantoma iz Zabavnika ...

ali - bez obzira - perfektno opisano
perfektno.
tačka
JJ Beba JJ Beba 13:33 08.03.2008

Re: sjajno

Hoćete svi odjednom - ili pojedinačno.......... ? - da parafraziram Fantoma iz Zabavnika ...

meta mi zaklanja cilj, moj unfakbl :))
nema fajta sa tobom na 8. mart. samo sa policijom .))
nema fajta sa tobom i bilo koji drugi dan. Sem ako ne treba
:)))
bauer bauer 04:46 08.03.2008

bebo,

ovaj post ti je... ali baš :) ja nisam znao ranije za TE. pravo osvezenje :)

a kad vec pomenu chet atkinsa, cini mi se da jos jedan njegov fan dolazi uskoro u beograd...

a i ovaj baja nije los, cujem da je i on bio tamo pre neki dan...

znaci, some people have all the luck :)
Buzzgrowl Buzzgrowl 11:30 08.03.2008

jj beba sigurno voli jj cale-a

Ma Knopfler, Rea i Clapton ne bi znali sta da sviraju da nije bilo JJ Cale-a. U skorije vreme mu nešto skidaju kapu, ali po meni, prekasno.

[url=http://uk.youtube.com/watch?v=21PHsqnG-qI][/url]

(Btw, dizanje linkova mi ne šljaka nešto najbolje - da li je moguće da b92 blog ne radi lepo na firefox-u?)
JJ Beba JJ Beba 13:29 08.03.2008

Re: jj beba sigurno voli jj cale-a

jj beba sigurno voli jj cale-a

čuj volii!!! drogirala sam se njim i još sam zavisna. Otud i moj nik, kao omaž :))
JJ Cale je veeelika faca; napravio ogroman uticaj na ljude, ponudio potpuno nov ugao, nov koncept; čovek je guru - otvara ljude sa kojima svira (slučno Majlsu) a ono što je meni najdraže i u čemo smo slični potpuno je anarhičan , što bi ovde rekli glede muzičke industrije, mejnstrima, slave....gitare na kojima svira su ručno budžene, iz nih vire žice, magneti...ma JJ Cale je car
JJ Beba JJ Beba 13:49 08.03.2008

Re: bebo,

bauer,
noflera sam slušala više puta a u Beogradu u Hali sportova na Novom Beogradu, ali tada je bio sa Dire Straits- Brother in Arms, Money for Nothing, Sultans of Swing itajrad. :))
Što se tiče svirke i džitre Nofler je značajan po tome što je prvi u rock svirci počeo da svira picing prstima, ništa trzalica. Dakle picking country stil svirke Nofler svitra prstima, dok Tommy Emmanuel taj isti stil koji svira svojum " boom chaka" stilom svira čim hoće i kako hoće i Tommy ga je doveo do savršenstva, do virtuoznosti i lakoće koja se retko viđa
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 14:43 08.03.2008

Re: bebo,

Ne mogu na Yutubu da nadjem Knopflera i Les Paula koji su, cini mi se, napravili nesto zajedno, pre nekih, nisam sigurna, desetak godina. Ako neko ume i zna da nadje, neka proba pa nek nakaci ovde.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 14:53 08.03.2008

Re: jj beba sigurno voli jj cale-a

JJ Beba JJ Beba 15:11 08.03.2008

Re: jj beba sigurno voli jj cale-a

Jelena Pavlović

da jelena, to je to , si vid'la :))
sve povadi čovek iz džitre, napravi svoj mehanizam, svoju elektroniku
car božji eto šta je
fala ti mila
:)
nikola svilar nikola svilar 15:33 08.03.2008

mala ispravka

Što se tiče svirke i džitre Nofler je značajan po tome što je prvi u rock svirci počeo da svira picing prstima, ništa trzalica.


:(


nofler pocinje sa svirkom tek 77, 78 snima svoju prvu plocu sa strejtsima ali 77 grupa smak uveliko u londonu snima crnu damu. mnogo, mnogo ranije nas r.m. tocak u rock svirci svira prstima - "nista trzalica"... i veoma je tesko za tocka reci da li je prvi... zato.. psssssst
JJ Beba JJ Beba 15:46 08.03.2008

Re: :)

nofler pocinje sa svirkom tek 77, 78 snima svoju prvu plocu sa strejtsima ali 77 grupa smak uveliko u londonu snima crnu damu. mnogo, mnogo ranije nas r.m. tocak u rock svirci svira prstima - "nista trzalica"... i tesko je reci da li je prvi... zato...
*novo

ajd sad nikola da se ne natežemo oko godina i oko nacionalnog ponosa.
Nofler je uvek svirao picinkg prstima dok RMT nije. pre no što je počeo da svira ovako kako sada svira Tole je koristio trzalicu i njih dvoje (nofler i točak) uopšte ne sviraju istim stilom te ni nisu za poređenje.

EDIT
tvoj komnetar me podsetio na vreme kad se moja ekipa u kraju svađala ko je brži svirač- Alvin Li ili Džimi Pejđž :))))) kao merili su

nikola svilar nikola svilar 16:20 08.03.2008

nacionalni ponos :)

ajd sad nikola da se ne natežemo oko godina i oko nacionalnog ponosa.
Nofler je uvek svirao picinkg prstima dok RMT nije. pre no što je počeo da svira ovako kako sada svira Tole je koristio trzalicu i njih dvoje (nofler i točak) uopšte ne sviraju istim stilom te ni nisu za poređenje


:)))

dobra ti je ta "ekipa" ali veruj mi nisam od takvih. ja zivim za muziku i praktikujem ju.
(sviranjem a ne pisanjem) kada kazem "nash r.m. tocak" to nema veze sa nacionalnim ponosom :) (smakovci su svetska klasa, i sama znas da su bili negde vani sa svojom muzikom i vestinama napravili bi mnogooo, mnogooo vise - ali i ovo sto su uradili je dovoljno, da je neko svirao na islandu takvu muziku u to vreme - favorizovao bih ju kao sto to cinim sa nasim bendom iz sumadije)

elem, moja primedba je na mestu. "tocakovic" :) (prim. vibrafoniste "bi-pija", zagreb)
i jeste svirao sa trzalicom - ali na crnoj dami imas, recimo, plavu pesmu - solo je sviran prstima.

uopšte ne sviraju istim stilom te ni nisu za poređenje


nisu za poredjenje? :) moras da pazljivije slusas, bebo muziku.
(umesto sto gledas kako neko koristi ruke dok svira)
eto noflerov solo u brothers in arms (na overdrive, ne na standardnom clean zvuku)
nije blizak solo deonicama r.m. tocka? to je veoma blizak stil. (pa cak i vizuelno,
polozaj desne ruke)

(takodje poslusaj mihailovicev clean solo u "ogledalo",
"hirosima" - album rock cirkus 1980, brojni su primeri)

pitam se cime je odsviran gitarski uvod u sjajnoj
aria diamond sa tockovog solo albuma 1976?
trzalicom? :)

brojni su primeri, ne zelim da tupim - poslusaj.

bebo skidam kapu za intresovanje, ceo post - svaka cast ali dozvoli...

hocu da kazem, veoma je drago
da sam nasao sagovornika
o gitaristickim detaljima
na blogu b92

(posto vidim da si upucena,
veruj ne bih se ni javljao da
ne primecujem neko znanje)
JJ Beba JJ Beba 16:48 08.03.2008

Re: nacionalni ponos :)

nikola, na moju veliku radost različiti ljudi vide i doživlajvaju stvari na različite načine. optika nije ista.
moj pogled i doživljaj muzike nikda nisu bili takmičarski.
nisu za poredjenje? :) moras da pazljivije slusas, bebo muziku.
(umesto sto gledas kako neko koristi ruke dok svira)
eto noflerov solo u brothers in arms (na overdrive, ne na standardnom clean zvuku)
nije blizak solo deonicama r.m. tocka? to je veoma blizak stil. (pa cak i vizuelno,
polozaj desne ruke)

to ti je samo dokaz da na različitim mestima različiti ljudi mogu da razmišljaju slično.
nije ni čudo kada u bluzerskoj svirci kroz pentatoniku , na sličnim instrumentima različiti ljudi mogu da odsviraju slične ili čak iste stvari a da ne "kradu" jedni od drugih.

nemoj se ljutiš nikola al meni je klinački i dosadno da o muzici razgovaram na način na koji posmtaraš stvari-. razumeš?

RMT je veliki gitarista , ja ga volim ali nije jedini i glavni etalon u okviru koga razmišljam o mzici

veruj ne bih se ni javljao da
ne primecujem neko znanje)

Verujem da se ne bi javljao da ti nije zanimljivo
nemaš ti vremena za trivije ko ja
:))
nikola svilar nikola svilar 17:50 08.03.2008

-

nikola, na moju veliku radost različiti ljudi vide i doživlajvaju stvari na različite načine.
optika nije ista. moj pogled i doživljaj muzike nikda nisu bili takmičarski.


good for you bebo. svaka cast, i ja isto tako razmisljam.
ali ja i (konkretno) sviram (analiziram).
tako da u dozivljaj i optiku na sumnjaj.

(zato sam gore i postavio pitanje da li ti sviras neki instrument, jer
posedujes znanja koja su svojstvena muzicarima, mada sam vidjao i
neke "pasionirane" ljubitelje muzike koji su mozda pomalo bespotrebno
"zasli malo dublje u muzicku opremu" iako njihovo znanje
nema nikakvu prakticnu, upotrebnu primenu. dakle samo hobi
a la "pricam ti pricu"

to ti je samo dokaz da na različitim mestima različiti ljudi mogu da razmišljaju slično.
nije ni čudo kada u bluzerskoj svirci kroz pentatoniku , na sličnim instrumentima različiti ljudi mogu da odsviraju slične ili čak iste stvari a da ne "kradu" jedni od drugih.


potpuno se slazem i to nisam doveo u pitanje ali kakva sad "kradja",
kakve trice. ko je pominjao tako nesto? ljudi koji u umetnosti
razmisljaju u terminima "kradje" su zalutali.

(videti sta david "etalon" lynch misli o poreklu ideja i njihovih upotreba)

draga bebo, dakle, ja sam imao primedbu na tvoju konstataciju da je
nofler prvi u rok muzici koristi picking! izneo sam ti konkretne primere
da debelo gresis ukoliko verujes u to sto si napisala.

iskreno ja ne znam ko je to prvi ucinio
(a vidio sam da ti je to bitno cim si pomenula
da nekoga informises o tome)

ali to nofler definitivno nije i tacka. :)

nemoj se ljutiš nikola al meni je klinački i dosadno da o muzici razgovaram na način na koji posmtaraš stvari-. razumeš? RMT je veliki gitarista , ja ga volim ali nije jedini i glavni etalon u okviru koga razmišljam o mzici


ma ne ljutim se, taman posla, samo razgovaramo.
ja ga veoma volim - iz razloga sto sam odrastao
na toj njegovoj muzici -(a on opet na braca alman , grupa yes, the beatles, hendrix...)
naravno da ni meni nije etalon niti sam ja to negde ovde izneo da
bi ti to uopste pominjala.

melodija i pesma od dva jednostavna akorda ukoliko mogu da
pokrenu emocije je uspela stvar nasuprot silnoj virtuoznosti
ukoliko ne pogadja dusu i sustinu.

(eh koliko sam i takvih "guitarista" sreo koji chure nekud po kucama -
razbijaju tablature, "usavrsavaju se" a emocija nigde -
krenu da sviraju sa bendom - gube se kao deca.
dakle, izgubljeno vreme.)


Verujem da se ne bi javljao da ti nije zanimljivo
nemaš ti vremena za trivije ko ja
:))


:) okej, salis se ali ja sam mislio da se ne bih
uopste javljao - pustio bih te da zivis i dalje u zabludi,
ovako ja cenim tvoje znanje i samo ga prosirujem
(ukoliko dozvolis) kako to i prema meni dobronamerni
ljudi cine, koji komentarisu na blogovima na kojim gostujem.
JJ Beba JJ Beba 18:16 08.03.2008

Re: nacionalni ponos :)

ali to nofler definitivno nije i tacka. :)

naravno da su razni, kojekavi bluz, rokabili i ini svirači svirali prstima pre noflera a bogami i RMT zajedno. ono što sam rekla , da si me bolje pročitao, je da je nofler to uveo na velika vrata u rock svirku, na svetsku scenu , planetarno....To mu je postao zaštitni znak - kad kažeš nofler misliš picking prstima tehnika. U tom svetski medijskom smislu je bio prvi. nemoj sada da mi uzvratiš da je i RMT svetski svirač jer to nije nije nivo razgovora koji želim. takođe nema potrebe da se meni dokazuješ da umeš, da znaš da voliš da sviraš, da ti je RMT prijatelj, da .ovo ili ono. .mene to u principu ne zanima. Ovo je blog o Tommy Emmanuelu. ako imaš nešto da kažeš o njemu i njegov svirci dobro je. ako ne opet je dobro :)

(zato sam gore i postavio pitanje da li ti sviras neki instrument

naravno, ja sam kućni svirač i svoju tehniku nazivam "home tapping" tehnikom ))))
što se tiče proširivanja znanja, hvala ti ko tetki.
Kazezoze Kazezoze 18:34 08.03.2008

Re: nacionalni ponos :)

nikola svilar nikola svilar 18:58 08.03.2008

-

što se tiče proširivanja znanja, hvala ti


molim lepo.

za istoriju bilo kakve umetnosti (pa i pop arta u ovom slucaju) bitna je istinitost.
ko je imao bolje okruzenje za plasman ideja, medijsku paznju itd je sasvim sporedna
stvar kada se (i ukoliko se bude) pisao nekakav razvoj moderne muzike, ozbiljan
istoricar uzece u obzir :)
po tom pitanju mihailovic nije usamljen.

(primer jeste danasnji znacaj rada naseg milutina milankovica
koji je u kapetan misinom zdanju razmisljao o vaseljeni, pa decenijama potom,
sve do danas, bivao incognito, nameless...)


da je nofler to uveo na velika vrata u rock svirku, na svetsku scenu , planetarno....




tako da si napisala, nema zamerki, ali nisi :) vec

Što se tiče svirke i džitre Nofler je značajan po tome što je prvi u rock svirci počeo da svira picing prstima, ništa trzalica.




ali prihvatam, nisam ti ja bas dobar sa citanjem, to mi slabo ide :)
dakle

"...do mene, do mene, do mene..." (hrkljus, tln2)

uzdravlje
Spiridon Spiridon 19:00 08.03.2008

Re: mala ispravka

Što se tiče svirke i džitre Nofler je značajan po tome što je prvi u rock svirci počeo da svira picing prstima, ništa trzalica.


Nofler i Klepton su blaga kopija jednog gospodina koji se zove JJ Cale.

je li, boga ti, jel otud JJ Beba???
JJ Beba JJ Beba 19:19 08.03.2008

Re: mala ispravka

Nofler i Klepton su blaga kopija jednog gospodina koji se zove JJ Cale.

nemoj tako pliz, rekoh svilaru da mi se ne dopada takva metotodologija :)

što se tiče noflera razjasnila sam šta sam htela da kažem.
izvinjavam se vašim ušima i srcu koje sam povredila .)))
preciznost u govoru iznad svega, nije šala
:)))
i kao što rekoh ne bih volela da se ovaj blog o Tommy Emmanuelu pretvori u trolovanje o gitaristima. ne zato što ne volim trolovanje već zato što volim Tommya.
Ajd Spiro daj ti šlagvort na tvojoj temi svilaru pa da se raspline o tome kako ko. viš da je u niskom stratu, ko zapeta puška, napet ko mider... :)))
moja opaska je bila onako uzgredna.takorekuć

je li, boga ti, jel otud JJ Beba???

sličnost je namrena :)))
objasnila sam gore negde
Spiridon Spiridon 19:36 08.03.2008

Re: mala ispravka

obavesti sam sve ljude koje znam u BG u vezi sa koncertom na Kolarcu.

Znaci 7. april, Kolarac

JJ Beba JJ Beba 19:47 08.03.2008

Re: mala ispravka

Spiridon
je li, boga ti, jel otud JJ Beba???a odgovor?

eee ima gore negde
drogirala sam se svojevremno Caleom i danas ga rado slušam
lik je genija
si vido gore šta je naravio od 50 dola Harmmony gitare ))
JJ Beba JJ Beba 20:29 08.03.2008

Re: mala ispravka

Spiridon
obavesti sam sve ljude koje znam u BG u vezi sa koncertom na Kolarcu.Znaci 7. april, Kolarac

evo plan ture sa oficielnog sajta
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 22:45 08.03.2008

Re: nacionalni ponos :)

Pazi, kad covek svira zubima:))

Hej bre Joe!

[

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana