Društvo| Moj grad

Beleška o zlom Investitorskom urbanizmu

Đorđe Bobić RSS / 10.11.2014. u 08:33

Lepo je videti pretekle odgovorne mlade i malo starije Beograđane u protestu protiv BGD na vodi što daje nadu da nije javnost sasvim zamukla uprkos snažnoj mediskoj i svakoj drugoj propagandi koju vlast sprovodi pa počinje da liči na mentalnu torturu nad širokim narodnim masama i ponekim pojedincem a koji se na tako što primi. Ono sa balonima i stvarima na naduvavanje nazvano  Šlauf udar je dobar i primeren ogovor na nasilne improvizacije koje mesecima zauzimaju mesto u medijima, bilbordima, na sajtovima i uskoro se očekuje kulminacija ispadanjem malih maketica bgdanavodi iz plakara po stanovima kada građanin hoće odatle da uzme neku preobuku.

Ipak, ništa nije savršeno pa u žaru protestvovanja bele strane sveta pojavio se transparent na kome piše „Stop investitorskom urbanizmu“  koji je prepoznat kao crna strana sveta

 i tu, u tom natpisu, se može čitatai dvostruka poruka. Prvo, investitori se označavaju lošim momcima koji razaraju grad i urbanizam koriste kao način da otmu od drugih veći deo kolača a Drugo, država i njene institucije nepomenute na transparentu se aboliraju, izuzimaju iz te navodno loše i pogubne rabote investiranja, previđa se i oprašta njihova neumešnost i nesposobnost da kontrolišu urbanistička zbivanja što im je važan zadatak iz spiska zaduženja i obaveza.    

A nije baš tako jednostavno. Hajde ovako, stopira se nekako tzv investitorski urbanizam, ne misli se samo na bgdnavodi, moglo bi se govoriti o špagetima na savskom pristaništu podno Kalemegdana ili o onoj zahahadid vratolomiji sa druge strane opet Kalemegdana, ovde sve gledano samo kao aktuelni primeri, i onda po stopiranju započne neki drugi, neinvestitorski, narodni, nebeski, nije važan sam naziv, ali treba da je optimistički i lepršav, samo da se investitori ne spominju i da to bude čisto i nevino, neuprljano lukrativnim namerama. Zaista nije prosto jer istina je drugačija a viđena kroz istoriju nastanka gradova gde se može uočiti da bez investitora nikada nije bilo a i danas nema urbanizma niti građenja grada, ma ko to bio i činio, država, plemstvo, crkva, investitori sa svojim kapitalom ili građani sami jer i oni oblače investitorski kaput kad grade svoju kuću ili dograđuju sobičak.   

Nedorečenost poruke sa transparenta je nastala iz ogorčenosti ljudi sasvim opravdano i provokativnom namerom da se grad  gradi samo u skladu sa potrebama onog ko ima novac. Naime, jasno je da investitori teže da za svoje pare dobiju najviše što se može, kvadrata na primer ili da zauzmu više tla nego je predivđeno, da umetnu koji sprat više i da plate razne naknade društvu što manje ili promene planom rečenu namenu. Protest je sudeći po tekstu sa transparenta u toj stresnoj situaciji i suprotstavljanju investitorima usmeren samo na njih a zaboravljena je država i njene institucije čija je obaveza kontrola situacije i usmeravanje graditelja da se drže pravila, planova, propisa, ukratko zakona. Oduvek je tako bilo i cilj je, u uređenim društvima tako funkcioniše, naći srednje rešenje, uskladiti opšte i javne potrebe i interese sa istim tim činiocima koje, takođe, imaju i investitori. Na tom principu su građeni gradovi odvajkada.  

Posebno je važno držati se tvrde primene nečela međusobne usklađenosti interesa i ne obećavati, što je slučaj sa problematičnom gradnjom bgdanavodi, investitoru sve što se njemu, pošto je rekao da će doneti novac, prohte a van zone pravila urbanog napredovanja grada, održivog urbaniteta i njegove istorije. Onda se stvara teškoća zaista velika; inestitor ima obećanje sa visokog mesta i to muje jak argument da ne popušta, a ovde u lokalu zbog ugleda države nije baš uvek dobro reći da se visokom dužnosniku omaklo obećanje dato verovatno iz najboljih namera i prevelike želje da ti novci koje je onaj pokazao budu upotrebljeni i potrošni baš ovde.

Takođe je dobro, ne radi se samo o ovde izabranom primeru, da kada se već obećava, obećavalac bude dobro obavešten o čemu se zaista radi, o posledicama na urbanu matricu i koliko će država morati da potroši da bi onaj što nudi kule do oblaka svoje novce mogao da počne da troši a ne da se posle svi iznenade kad računi počnu da pristižu. Dobra namera očas posla ostane samo namera jer je cena pripreme nedostižna i po novcu i po vremenu potrebnom da se priprema izvede i ledina osposobi za gradnju.

Dakle, važno je protestvovati i upozoravati čak i isticanjem transparenata, snažna je to opomena i poruka dužnosnicima o njihovim obavezama pre nego zagaze na stazu koja je možda bez izlaza u neku sunčanu dolinu. U ovom slučaju ali i u svim drugim koji nadolaze je neophodno, da bi bilo svima i svakome jasno, dopisati onom stopu investitorskom urbanizmu reči koje obaveštavaju da se radi o investitorima koji ne poštuju pravila i zakone i još po neku reč koja bi podsetila dužnosnike o njihovim obavezama u toj proceduri. Inače, mogu oni drugi investitori koji se zakona drže i grade u skladu sa pravilima da pomisle da se to stopiranje i na njih odnosi i da pogledaju okolo gde ih ne stopiraju i gde o njima malo bolje misle i usmere svoj bicikl na tu stranu.  

Atačmenti



Komentari (29)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 09:30 10.11.2014

da zauzmu

vise tla nego sto je predvidjeno?

Moze za nas sa jeftinijim kartama malo pojasnjenje, kako to vise tla?

-- cudo je Lynx browser na serveru bez X-a ;-)
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 09:34 10.11.2014

Re: da zauzmu

Pa na primer da uzmu za svoje potrebe parcele koje pripadaju zgradama proglašenim kulturnim dobrom što je uz veliku buku nekako sprečeno ...
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:01 10.11.2014

Re: da zauzmu

kao onaj baja sto je sazidao kucu na Banjici posred neolitskog naselja, koje je drzava prethodno zatrpala da bi mu spremila teren.

Ima neceg u tom zauzecu zemljista sto me posebno nervira, ali nije prilika za tu raspravu.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 11:16 10.11.2014

Re: da zauzmu

Uvek je vreme za takve priče ... ali ... to je počelo još u praistoriji kada su se plemena gložila i ubijala oko lovišta i traje do sada, nažalost, i u vreme kao fol razvijene civilizacije ... pa onda one priče oko nafte radi koje Ameri uvode demokratiju kojekuda a ovde pošto nema nafte otima se samo po malo terena ... ovde je izražen civilizacijski model baziran na medji ...
reanimator reanimator 12:06 10.11.2014

Re: da zauzmu

ovde je izražen civilizacijski model baziran na medji ...

I futurističi model baziran na otimanju neba iznad Voždovca
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 12:23 10.11.2014

Re: da zauzmu

Dragi reanimatore ... potpuno ste smetli sa uma da se ovde radi o nebeskom narodu koji hrli ka svom mestu nastanka i nema nikakvih granica njegovom duhu i telu ... dobro de, osim u glavi odakle potiče i ono sa medjama ...
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:53 10.11.2014

Re: da zauzmu

ali nam je lep i Vozdovac i Beograd, ima generacijama koje dolaze da ostavimo svedocanstvo kakvi smo bili i kakve smo domete u stanju da postignemo. Srpski urbanizam i renesansa kraj XX i pocetak XXI stoleca
looping looping 16:17 10.11.2014

1

"Stop investitorskom urbanizmu"

Iliti "Za urbanizam koji nije investitorski!"

Parola bi trebalo da bude i:"Ja tu ništa ne bih dirao"
A ne bi bilo loše ni "Ne damo Savamalu!"
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 17:19 10.11.2014

Nova vest od maločas

Prepisujem sa NETa

Salon urbanizma = salon licemerja
.
Danas, na 23. Međunarodnom Salonu urbanizma, imali smo priliku da još jednom prisustvujemo izrugivanju zdravom razumu.
U nastavku niza simulacija u vezi sa projektom "Beograd na vodi", Plan područja posebne namene za ovo područje koji je ozbiljno osporen i primedbovan i od strane građana i od strane struke zbog potpune kolizije sa zakonima i javnim interesom, dobio je Prvu nagradu na 23. Međunarodnom salonu urbanizma.
Ovu manifestaciju organizuje Udruženje urbanista Srbije. Svaki komentar je suvišan.
.
Članovi Inicijative Ne da(vi)mo Beograd su dodelu nagrada izrađivačima plana ispratili razvijanjem transparenta "Stop investitorskom urbanizmu" i sve prisutne podsetili u čemu zapravo učestvuju - u nametnutoj "stručnoj" legitimizaciji plana.

little_radojica little_radojica 05:55 11.11.2014

Re: Nova vest od maločas

Đorđe Bobić
Prepisujem sa NETa

Salon urbanizma = salon licemerja
.
Danas, na 23. Međunarodnom Salonu urbanizma, imali smo priliku da još jednom prisustvujemo izrugivanju zdravom razumu.
U nastavku niza simulacija u vezi sa projektom "Beograd na vodi", Plan područja posebne namene za ovo područje koji je ozbiljno osporen i primedbovan i od strane građana i od strane struke zbog potpune kolizije sa zakonima i javnim interesom, dobio je Prvu nagradu na 23. Međunarodnom salonu urbanizma.
Ovu manifestaciju organizuje Udruženje urbanista Srbije. Svaki komentar je suvišan.
.
Članovi Inicijative Ne da(vi)mo Beograd su dodelu nagrada izrađivačima plana ispratili razvijanjem transparenta "Stop investitorskom urbanizmu" i sve prisutne podsetili u čemu zapravo učestvuju - u nametnutoj "stručnoj" legitimizaciji plana.



Мајко мила. Ови су надмашили и Нобелову награду Обами, Ахтисарију и ЕУ.
Што већа бесмислица, то се мање стиде да је пласирају.
Ушли су у све поре и шупљине овог друштва, запосели сваку институцију и систематски раде на обесмишљавању читавог система.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 08:24 11.11.2014

Re: Nova vest od maločas

O tome i pišem ... vlast kao i investitori pokušava da zadovolji svoje interese i ako nema otpora onda stvar prolazi ... u ovom slučaju Udruženje urbanista Srbije je pristalo da zadovolji interes vlasti i struka je podlegla i prihvatila da bude potčinjena, u službi vlasti zanemarujući svoj zadatak i principe struke, glas javnosti i svoj zadatak o kome na svom sajtu opširno pišu ...

link UUS
jkt2010 jkt2010 23:11 11.11.2014

Re: Nova vest od maločas

Đorđe Bobić
Udruženje urbanista Srbije je pristalo da zadovolji interes vlasti i struka je podlegla...


Aha, znaci i Udruzenje urbanista je struka kao i Gradski zavod za urbanizam.
Znaci nije struka samo ko je protiv.

A razlika izmedju ove dve struke je u sledecem: ko je protiv, taj ozbiljno i argumentovano osporava; Ko je za, taj je podlegao interesima vlasti.

Da li sam dobro shvatio sta "struka" kaze na ovo?
hajkula1 hajkula1 03:49 12.11.2014

Re: Nova vest od maločas

jkt2010
Đorđe Bobić
Udruženje urbanista Srbije je pristalo da zadovolji interes vlasti i struka je podlegla...


Aha, znaci i Udruzenje urbanista je struka kao i Gradski zavod za urbanizam.
Znaci nije struka samo ko je protiv.

A razlika izmedju ove dve struke je u sledecem: ko je protiv, taj ozbiljno i argumentovano osporava; Ko je za, taj je podlegao interesima vlasti.

Da li sam dobro shvatio sta "struka" kaze na ovo?



Ispravno upotrebljeni navodnici.
To je taj rad, srpski, beogradski urbanisti, udruženja i institucije, sve je uništeno.
Ljudi s idejama skrajnuti, alavi na lovu postavljeni na pozicije. Gledam mnoga i arhitektonska i urbanistička rešenja, nema ideje, nema mašte, sve kopija neke kopije, sve liči jedno na drugo.
I ovde se neki blogeri rugaju arh-građevinskim rešenjima u doba socijalizma, od kojih su mnoga umetnička dela za ova današnja rešenja. Posledica globalizacije, da ne kažem novog komunizma, svuda sve isto u ponudi (počev od coca cole, mek donaldsa, odeće... pa do arhitekture).

little_radojica little_radojica 11:00 12.11.2014

Re: Nova vest od maločas

jkt2010
Đorđe Bobić
Udruženje urbanista Srbije je pristalo da zadovolji interes vlasti i struka je podlegla...


Aha, znaci i Udruzenje urbanista je struka kao i Gradski zavod za urbanizam.
Znaci nije struka samo ko je protiv.

A razlika izmedju ove dve struke je u sledecem: ko je protiv, taj ozbiljno i argumentovano osporava; Ko je za, taj je podlegao interesima vlasti.

Da li sam dobro shvatio sta "struka" kaze na ovo?


Ниси добро разумео. Једна група људи је написала 20 и кусур страна примедби (које бих волео да видим пре него што кажем да су добро аргументоване), а друга је доделила плакету некима од својих који су опет само наврат-нанос нацртали оно што су шеик и Вучић сањали газећи притом сијасет закона, прописа и процедура. Јел ти стварно очекујеш да скачемо од среће због начина на који су то урадили? Да им сви дамо по једну плакету?
jkt2010 jkt2010 11:08 12.11.2014

Re: Nova vest od maločas

little_radojica

Ниси добро разумео. Једна група људи је написала 20 и кусур страна примедби (...), а друга је доделила плакету некима од својих који су опет само наврат-нанос нацртали оно што су шеик и Вучић сањали (...)

Sta nisam razumeo?
Jedni argumentovane primedbe (koje nisi procitao); drugi nesto navrat-nanos da udovolje gospodaru (sto takodje nisi procitao pretpostavljam).

A sta sam ja rekao? Ko je protiv, taj razlozno argumentuje; ko je za, taj je navrat-nanos prodana dusa itsl.

A i jedni i drugi za sebe tvrdite da ste kao neki strucnjaci, to sam siguran ...
little_radojica little_radojica 11:30 12.11.2014

Re: Nova vest od maločas

jkt2010
little_radojica

Ниси добро разумео. Једна група људи је написала 20 и кусур страна примедби (...), а друга је доделила плакету некима од својих који су опет само наврат-нанос нацртали оно што су шеик и Вучић сањали (...)

Sta nisam razumeo?
Jedni argumentovane primedbe (koje nisi procitao); drugi nesto navrat-nanos da udovolje gospodaru (sto takodje nisi procitao pretpostavljam).

A sta sam ja rekao? Ko je protiv, taj razlozno argumentuje; ko je za, taj je navrat-nanos prodana dusa itsl.

A i jedni i drugi za sebe tvrdite da ste kao neki strucnjaci, to sam siguran ...


Не, једна група аргументује, а друга уопште не аргументује. Али, свеједно, свака част Вучићу...
jkt2010 jkt2010 11:40 12.11.2014

Re: Nova vest od maločas

little_radojica

Не, једна група аргументује, а друга уопште не аргументује.

Kao sto si se sam hvalio gore: tebi je to poznato posto ni jedne ni druge nisi citao?
Али, свеједно, свака част Вучићу...

Eto ga nivo.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 12:07 12.11.2014

Re: Nova vest od maločas

jkt2010 ... dobro, vidim da ste se angažovali oko primedbovanja na komentatore ali iz svega što pišete i što pažljivo čitam ne vidim koja je vaša pozicija i šta vi mislite o projektu ?
jkt2010 jkt2010 12:39 12.11.2014

Re: Nova vest od maločas

Đorđe Bobić
jkt2010 ... dobro, vidim da ste se angažovali oko primedbovanja na komentatore ali iz svega što pišete i što pažljivo čitam ne vidim koja je vaša pozicija i šta vi mislite o projektu ?

Pozdravljam sve sto se gradi po Beogradu a pogotovo ovo. Sve je bolje od onoga sto tamo imamo poslednjih... oduvek. Meni se svidjalo i ono sto je onaj tajkun hteo da gradi na mestu luke BGD, dok nisu zakomplikovali sa zemljistem. Msm, sta fali i onom planu? Obogatice se tajkun a nama ne daje? Ili Dorcol je lepsi kakav je sada?

Pozdravio bih i vas da ste bilo sta uradili na tom podrucje tamo uz Savu, a koliko shvatam i vi ste u svoje vreme bili neki urbanisticki faktor u gradu. Na pr da ste raskrcili i napravili park, makar to.

Ali nista se ne radi 100 godina, i onda kad najzad neko resi da to promeni, onda se dize i struka i kuka. Sto bas ovi, sto sa onima, a sto bas sad, a sto bas tako, a sto ne onako... Hajmo jos 100 godina da debatujemo ili kolko treba da bas svi iz struke budete srecni?
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 13:32 12.11.2014

Re: Nova vest od maločas

Hvala na odgovoru ...
little_radojica little_radojica 14:45 12.11.2014

Re: Nova vest od maločas

jkt2010
little_radojica

Не, једна група аргументује, а друга уопште не аргументује.

Kao sto si se sam hvalio gore: tebi je to poznato posto ni jedne ni druge nisi citao?
Али, свеједно, свака част Вучићу...

Eto ga nivo.


Нисам читао оригинал документ САНУ на 22 стране, али сам прочитао сажетак и да, то су валидне примедбе. Само што док не прочитам цео документ не могу да кажем да ли су добро аргументоване, што си ти искористио да изврнеш моје речи.
Оно што је чињеница је да су прекршили закон тако што су стамбено пословну зону прогласили за простор од посебног значаја и израдили просторни план уместо генерални урбанистички план. Оглушили су се начисто о два претходно одржана међународна конкурса, укинули мимо процедуре студију о високим зградама и обећали се инвеститору на лепе очи без икакве студије оправданости целог пројекта.
Јавну расправу одржали про-форме и током целе отворене седнице избегавали било какав одговор и одбацивали примедбе као неосноване или се проглашавали ненадлежним (гледао ја лично). А било 1200 примедби, што грађана што струке.

Ево и теби да се упознаш мало.
ЛИНК

Е, и онда фарса са том наградом. У жирију седе два политички изабрана "урбаниста": градски архитекта Београда јадне биографије и директор Урбанистичког завода из Новог Сада, о којем већ знам доста. Они додељују награду слону у конкуренцији мишева, јер ништа веће није ни рађено ове године. Дакле, дође баја и премијер, дају ти три милијарде долара да направиш рибљу чорбу и ти онда дођеш на вашар да се такмичиш у припремању рибље чорбе и победиш. То је тај ниво лицемерства. Притом, нема никаквог образложења те одлуке жирија, већ све остаје на чистој произвољности.
Ево како то изгледа:
Nagrade Salona su: Velika nagrada Salona i Nagrade za najbolje radove u kategorijama.
Žiri ima diskreciono pravo da dodeli tri ili manje nagrada i da ne dodeli nagrade u okviru
svake kategorije.
Članovi žirija mogu biti članovi radnog tima u izradi rada koji se izlaže ali nemaju
pravo žiriranja tog i drugog plana koje izlaže ustanova iz koje dolaze.
Žiri će odluke o nagradama donositi na osnovu Pravilnika Salona, Pravila i Programa
23. Salona i sledećih kriterijuma: 1. Kreativnost planskog rešenja; 2. Inovativnost
metodologije izrade plana; 3. Promotivnost područja obuhvaćenog planom;
4. Ostvarivost plana; 5. Čitljivost plana.


ЛИНК

Е сад, пошто ја јбг већ знам како то иде са тим жиријима, колико су им критеријуми непостојани и како то иде са урбанистичким процедурама, немам потребу да прочитам баш свако слово да бих могао да разликујем дупе и око.
Надам се да ти је сад јасно и зашто ми твоје досадне мантре о богомданости овог пројекта и константне релативизације било какве критике људи на власти личе на ботовске постове. Просто не могу да верујем да не можеш да видиш шуму од дрвета.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 15:24 12.11.2014

Re: Nova vest od maločas

релативизације било какве критике људи на власти личе на ботовске постове

Pa i jeste kvalitetan i tipičn primer iz te fele ... a vama LR hvala na dobroj argumentaciji u ovom slučaju ...
jkt2010 jkt2010 18:59 12.11.2014

Re: Nova vest od maločas

little_radojica
досадне мантре о богомданости овог пројекта

A ima jos neki projekat za na tu lokaciju, osim ovog o kojem se prica? Nisam cuo... pa dajte malo detalja o tom konkurentskom projektu, evo unapred i na nevidjeno izjavljujem da cu i njega da podrzim. Taman i od Radulovica da dolazi.

релативизације било какве критике људи на власти
Ne preteruj. Ovde po blogovima sam relativizovao tri grupe kritika:
1. Air Serbia
2. Beograd na vodi
3. Disertacije (ovo tek od juce sa Dalijem)

Za Air Serbia mislim da su kritike bukvalno sviranje qrcu, uradjeno je najbolje sto je moglo a to uopste nit je malo nit je lose. Naprotiv.

Za Beograd na vodi ste vi iz struke imali 100 godina da se pokazete pa nista. Ako je moglo bolje sto ga ne odradiste do sada? Ove sada kritike od struke mi vise lice na mala bara puno krokodila situaciju... Ili da citiram tebe: Они додељују награду слону у конкуренцији мишева. Normalno, svi bi da budete slonovi.
Domazet Domazet 19:44 11.11.2014

Ja bih onda rekao...

...da bi parola trebalo da glasi 'Stop prostituciji stuke'. S tim sto ja, kao i u slucaju one 'prave' prostitucije,najmanje krivim strukovne prostitutke. A najvise, opet kao i u slucaju one 'prave' prostitucije, kupce usluga i tvorce sistema u kome je prostitucija prihvatljiv nacin prezivljavanja.
dikan dikan 20:57 11.11.2014

Re: Ja bih onda rekao...

Ne stop prostituciji, politička prostitucija postoji oduvek, vreme je da parola glasi STOP ŠIRENJU POLITIČKOG AIDS-a. Stanje je alarmantno nastupila je epidemija. Nosioci zaraze su KORISNI IDIOTI, samo oni neće biti uhapšeni i zabranjeni, jer ne shvataju da samo još nisu došli na red.

Problem je što se lek protiv POLITIČKOG AIDS-a propisuje od već zaraženih političkih stranaka, a ne od društva koje čine odgovorni pojedinci otporni na pošast, u koje možda može da se ubroji i autor napisa.

Moli se stoga autor da predloži šta nam je činiti, a ne samo da ukazuje na problem.

DRŽTE LOPOVA JE NAJOMILJENIJI NAVIJAČKI POKLIČ KORISNIH IDIOTA.

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 22:03 11.11.2014

Re: Ja bih onda rekao...

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd je jedan od načina gde se grupa ljudi opredelila da brani svoj stav i ovo što se čini na mrežama gde pojedinci iskazuju svoje mišljenje. Mediji vrlo retko dopuštaju iskazivanje mišljenja koje se protivi inicijativi vlasti pa su mreže praktično jedini način. Ne čuje se mišljenje strukovnih udruženja, Udruženje urbanista Srbije je podržalo projekat BGdna vodi časteći ga prvom nagradom i pored toga što većina njihovih članova misli drugačije i to je trend koji se razvija. Srpska akademija nauka je takođe iskazala svoje primedbe ali i o njima odlučuje institucija koja je delegirana od vlasti. Dakle, pisanje na mrežama, komentari, animiranje na taj način onih koji žele to da čuju je u ovom trenutku jedini način, pokušaj da se javnost upozna sa drugim mišljenjem.
emsiemsi emsiemsi 14:46 14.11.2014

Re: Ja bih onda rekao...

Domazet
...da bi parola trebalo da glasi 'Stop prostituciji stuke'. S tim sto ja, kao i u slucaju one 'prave' prostitucije,najmanje krivim strukovne prostitutke. A najvise, opet kao i u slucaju one 'prave' prostitucije, kupce usluga i tvorce sistema u kome je prostitucija prihvatljiv nacin prezivljavanja.

У сваком случају --- стоп курвалуку !
hanzaplast hanzaplast 08:12 12.11.2014

keep belgrade shitty!

it is a shithole after all
ako stanovnici u tome uzivaju - more power to them
ne vidi se iz aviona
buba_truba buba_truba 12:58 13.11.2014

?



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana