Mediji| Nostalgija

S kutijom promeniću svet

antioksidant RSS / 05.12.2014. u 15:17

У неко мало старије време постојао је релативно ограничен простор за промовисање идеја и људи, за најављивање акција, припремање промена. Speakers' Corner у Хајд парку представља неки симбол таквих алтернативних места где су се могле чути неке опскурни ставови, где су се могли видети разни чудни ликови. Традиционално је ипак то место било оно где се ретко могао срести главни ток јавног мнења. Јавност је најчешће информисана добро познатим путевима, постојале су "хоклице" за оглашавање којим се веровало, до којих се тешко стизало мучним степеницама пуних селекције и провере а кад се једном поне на њих иза речи изговорених или написаних стајао је ауторитет места са којих се изговарају... У Србији је то од дневних новина "Политика" на пример. Па кад се на страницама најстаријег листа на Балкану појави упуство за васпитавање деце па га још напише неко ко је написао књигу у којој је поручено "да је васпитавање процес који има одређени циљ: да дете одрасте и буде способно за самостално решавање већине животних проблема и аутономно функционисање у друштву" онда се њему верује.

 

Па још кад звучи тако савршено!!!

 

Сви знамо колико је тешко васпитавати дете и онда свака стручна помоћ која нам пружа подршку у оном што интуитивно већ осећамо како треба "Ја наредим, оно послуша и на крају све буде како треба, на крају буде човек. И увек је проблем наравно у томе што дете не слуша довољно, а не слуша јер га ја као родитељ из своје слабости пуштам да не слуша а сад ми и законом забрањују да га казним, само мало по гузи, па ја га волим, шта вам је...".

 

Али некако се у свим тим порукама да је потребно, да је неопходно, наметнути ауторитет родитеља, па чак и казном ако је потребно, да дете не би постало размажено, јер размаженост је патологија а шљапнути неког јер га волиш није, некако се увек знемарује да васпитавање није исто што дресирање. И да ако дете учиш да си ти алфа родитељ и да онај ко је јачи буде увек у праву, научићеш га (дресирати) да буде део чопора и да своје несугласице разрешава шамарима па ко је јачи у праву је. И да тако дете неће као одрасла особа бити " способно за самостално решавање већине животних проблема и аутономно функционисање у друштву" па макар то и писало на корицама књиге. И ако дете крене да трчи преко улице па га стигнете и ишамарате научиће првенствено да следећи пут пре него потрчи за лоптом прво погледа да ли га гледате па ако га не гледате "ево камиону ево ме" а секундарно највероватније да ако на време опалиш једну васпитну онда ће пиво увек бити довољно хладно.

 

Али видели смо то не само у Политици, већ и у Утиску недеље и мало мало па буде та прича у новинама... И тако на крају дођемо до тога да опскурни са Speakers' Corner-а постану мејнстрим.

 

Хоћу рећи, са Зораном Миливојевићем је исти проблем као са Иштваном Каићем: не толико у томе шта причају, јер свако има право на своје мишљење и ставове, већ у томе што се сваком мишљењу или ставу да легитимитет кад му се обезбеди простор за промоцију ван Speakers' Corner-а. Пуштен је дух из боце па се сад пазите за следећи пут ако се научи нешто. А ко не мисли да сам у праву нек не очекује да му шамаром утерам своју истину и то из два разлога: ја своје истине немам, само сумње и питања а шамаре ће вам пружии ова неразмажена деца научена методама "ненасилног васпитног шљапкања по гузи".Komentari (89)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 15:17 05.12.2014

негативни тастер

reanimator reanimator 15:19 05.12.2014

Re: негативни тастер

antioksidant

ok, ok..stavi negativni taster, pa ću onda ja :)
antioksidant antioksidant 15:27 05.12.2014

Re: негативни тастер

hvala ti, bez tebe ne bih uspeo
tasadebeli tasadebeli 15:37 05.12.2014

Суштина

Суштина онога што Миливојевић прича није у шамару или у "ненасилном шљапкању по гузи"...

Суштина је у томе да у породици, као и у друштву у целини, треба да се знају улоге у датом тренутку... Ко је родитељ, ко је дете, треба то имати стално у виду.

Најежим се када чујем ону чувену реченицу неког родитеља:"Ја хоћу да будем друг са мојим дететом..."

Па буди друг... Али немој онда једнога дана да кукаш и запомажеш кад поред себе будеш имао емоционално размаженог дебила од 35-40 година којем не можеш да објасниш да је дошао тренутак да води самостални живот.

А јеси ли ти АО читао (читала, збуњују ме неки са претходних блогова) макар и једну од Миливојевићевих књига? Мани те интервјуе по штампи која се прави за таблоидиоте или у Утиску код Оље Бећковић која и сама не зна да ли је још увек дете или је у међувремену постала и родитељ...


Још један тастер, позитиван или негативан, како вам драго...


antioksidant antioksidant 15:44 05.12.2014

Re: Суштина

А јеси ли ти АО читао (читала, збуњују ме неки са претходних блогова) макар и једну од Миливојевићевих књига?

i čitao i čitala a i decu imam a nije "suština" koja je sporna "у томе да у породици, као и у друштву у целини, треба да се знају улоге у датом тренутку... Ко је родитељ, ко је дете, треба то имати стално у виду".
sporan je krajnje proizvoljni logicki niz: uloga roditelja podrazumeva i nesumljivi autoritet a autoritet se uspostavlja i "šljapkanjem po guzi ako je potrebno".
i to piše i u knjigama i u tabloidima (a i u politici, ako je ti zoveš tabloidom za mene još uvek nije).
zanači da nacrtam (pošto ne šamaram) - niko ovde ne kaže da se sa detetom bude drug već se komentariše opravdavanje fizičkog kažnjavanja.


bocvena bocvena 16:34 05.12.2014

Re: Суштина

vidim da se ovih dana zahuktao sukob u psihološkoj stručnoj javnosti. s jedne strane milivojević i istomišljenici, s druge, oni koji ga se užasavaju (niz članaka na peščaniku). ali bukvalno ga se užasavaju i onako nenasilni ga krljaju najsmešnijom mogućom pasivnom agresijom, učitavajući mu i ono što nikad nije rekao.

već smo razgovarali o ovoj temi i ja sam u međuvremenu potpuno prešla na stranu ideje o izbacivanju bilo kakvog fizičkog kažnjavanja dece. iskreno, stidim se svake situacije u kojoj sam autoritet nametala time što sam veća i jača. to je jedno veliko pokazivanje roditeljske nemoći (nemoći odrasle osobe uopšte). ali se ne stidim ideje o učenju dece poštovanju autoriteta odraslih (u smislu usvajanja društvenih normi i empatije). i korišćenju kazne (zabrane) u tom procesu.

niti je milivojević zagovornik nasilja, niti su mu oponenti slatkice. doduše, on se zaklanja idejom odbrane privatnosti od državnih nasrtaja (kao, danas nam zabrane da vaspitavamo decu kako hoćemo, sutra će da nam zabrane sex...), ali u suštini je predstavnik jedne škole vaspitanja koja (po mom mišljenju) opravdano podseća roditelje da je vaspitanje spremanje deteta za samostalan život, a ne život umesto dece i pokušaj da se iskorene sve negativne emocije u procesu odrastanja.

kad ovoj drugoj ekipi psihologa (nema kazne, samo pozitivna uslovljavanja) dovedeš dete sa slabom kontrolom impulsa, oni tiltuju do iznemoglosti. kao i naše društvo kad se bavi pitanjem prevencije agresije.

istina je negde između i ovo zaoštravanje i zauzimanje strana je medveđa usluga i deci i roditeljima.

docsumann docsumann 17:14 05.12.2014

Re: Суштина

istina je negde između i ovo zaoštravanje i zauzimanje strana je medveđa usluga i deci i roditeljima.a šta je sa stričevima?

zezam se, ali i ne baš.

nisam roditelj, ali kao stric imam veliku ulogu u vaspitavanju bratanića i bratanićke, naročito od razvoda njihovih roditelja, otkad klinci žive zajedno sa ocem kod mene na stanu.
cijenim da sam im ja, u neku ruku, centralni autoritet, iako nikad nije bilo ni šljuske ni pljuske s moje strane. tu sam strogo principijelan.
ok, nekoliko puta je dolazilo do opasnog povišenja tona i slanja u kaznu (spavaća soba - pravo u krevet) na 'lađenje preusijanih glava. naročito kod bratanićke, koja je jako emotivna, uz to eksplozivnog temperamenta, i žestoko ljubomorna na (starijeg joj) brata .
ono što sam povremeno kod sebe primjećivao je da nisam uvijek u fokusu, dovoljno smiren i strpljiv da sprovedem kompletnu pedagošku intervenciju kroz razgovor i objašnjavanje. ponekad djeca baš znaju da zabede, kad ih uhvati žuta minuta i prosto vas ciljaju u onaj najtanji prenategnuti nerv.

hoću reći da nije lako uvijek imati pred očima konačni cilj vaspitnog procesa, ni poštovati sopstvene principe, usvojene kroz posvećeno sagledavanje problematike i iz najbolje namjere. mada, cijenim, da sporadični faulovi nisu kobni. niko nije savršen, pa ni kao roditelj.
a roditeljstvo jeste zahtjevna vještina, kojoj mnogi roditelji nisu dorasli, nažalost ... a kako kaže ona stara mudrost - posvećivao ti pažnju svom vrtu ili ne, u njemu će nešto nići. sad, da l' ruže ili korova od tebe zavisi.
bocvena bocvena 17:23 05.12.2014

Re: Суштина

pazi, stričevi, ujaci i tetke su prvi do roditelja po važnosti! pogotovo u tinejdž dobu. psiholozi savetuju da kad vaš tinejdžer krene da negira šta god da rečete, a vi poturite striku da on, kao nezavisni kul autoritet, spasi šta se spasti da:)

kad ih uhvati žuta minuta i prosto vas ciljaju u onaj najtanji prenategnuti nerv.

ai, da. nepogrešivo. ali to je naš, a ne njihov problem.

da sporadični faulovi nisu kobni. niko nije savršen, pa ni kao roditelj.


to su optužili milivojevića. da njega podržavaju roditelji koji hoće indulgencije za svoje greške. dakle, il si savršen il' će radi socijalna služba.

preterivanja na sve strane.

antioksidant antioksidant 17:25 05.12.2014

Re: Суштина

pa opet - roditelj je autoritet, ako ne moze drugacije onda sljap, sljap O

milivojevic ovo zagovara. to jeste zagovaranje nasilja. istina, samo u odredjenim uslovima (da se dete voli, da je s ljubavlju sljapano) ali to je nasilje.

sasvim je drugo i potpuno je podmetanje sto milivojevic na korici napise da se on zalaze da se deca vaspitavaju za zivot kad mu metod mnogo podseca cezara milana, a to je dresura
docsumann docsumann 17:44 05.12.2014

Re: Суштина

pa opet - roditelj je autoritet, ako ne moze drugacije onda sljap, sljap O

milivojevic ovo zagovara. to jeste zagovaranje nasilja. istina, samo u odredjenim uslovima (da se dete voli, da je s ljubavlju sljapano) ali to je nasilje.


možda neki roditelji stvarno i ne znaju (ne mogu) drugačije.
što reče bo ( a ja je parafraziram) - od nedostižne savršenosti do oduzimanja djece postoje 550 nijansi crvenosive.

svjedoci smo da oko nas odrasta toliko problematične dijece, da smo "oduvijek" znali da neki likovi&ribe iz naše generacije jednostavno neće biti dobri roditelji (vjerovatno smo se za poneke i prevarili), da neke od onih normalnih roditelja, život jednostavno mrvi i lomi, ne ostavljajući im mnogo prostora i energije da adekvatno odgovore svojim starateljskim obavezama...

da li je Milivojevićev stav alibi za sve one roditelje koji idu linijom manjeg otpora (udarati je svakako lakše nego misliti) ili je praktičan savjet (šljuska kao dodatno sredstvo) za one kojima se čini da su iscrpili sve mirnodopske metode da podižu svoju djecu kao normalne, fino vaspitane ljude?
bocvena bocvena 17:53 05.12.2014

Re: Суштина


pa opet - roditelj je autoritet, ako ne moze drugacije onda sljap, sljap


to ti polemiši sa milivojevićem.
antioksidant antioksidant 17:56 05.12.2014

Re: Суштина

a ko te sljapnuo pa si morala da procitas i da odgovoris?
bocvena bocvena 18:00 05.12.2014

Re: Суштина

?
antioksidant antioksidant 18:01 05.12.2014

Re: Суштина

??
bocvena bocvena 18:03 05.12.2014

Re: Суштина

ne razumem šta si me pitao. pitaj me ponovo.
gavrilo1 gavrilo1 18:09 05.12.2014

Re: Суштина

tasadebeli
Суштина онога што Миливојевић прича....

Je у томе да у породици, као и у друштву у целини, треба да се знају улоге у датом тренутку... Ко је родитељ, ко је дете, треба то имати стално у виду.
A ko je roditelj, zna li on ko je on?
Ako ne zna, postoji li opasnost da dete uvuce u svoj eksperiment?

I da na kraju eksperimenta dete bude on, i kad roditelj vidi sebe krene tuci dete.
A mozda da sebe tuce?
Hm?
antioksidant antioksidant 18:19 05.12.2014

Re: Суштина

a ko te je sljapnuo pa si morala da procitas i odgovoris?
bocvena bocvena 18:26 05.12.2014

Re: Суштина

i dalje te ne razumem, pa ne umem ni da odgovorim.
antioksidant antioksidant 18:32 05.12.2014

Re: Суштина

pitam zasto si se smarala da procitas komentar na tvoju izjavu da milivojevic ne propagira nasilje ako to treba s njim da se raspravlja?
rade.radumilo rade.radumilo 18:43 05.12.2014

Re: Суштина

strpljiv da sprovedem kompletnu pedagošku intervenciju kroz razgovor i objašnjavanje. ponekad djeca baš znaju da zabede, kad ih uhvati žuta minuta i prosto vas ciljaju u onaj najtanji prenategnuti nerv.


Ja mislim da im je nekada potrebna i negativna emotivna reakcija. Deca su u mnogo boljoj vezi, od nas, sa gušterskim delom mozga. Mnogo vise se oslanjaju na instinkte nego na racionalno razmišljanje. Logično, jer raspolažu sa mnogo manje informacija, koje smo mi nakupili iskustvom.
Sakrivanje negativnih emocija od dece je ništa drugo nego gluma, koju oni vrlo dobro osete.
Ponekad je malo "zdrave" dernjave po kući i te kako dobro za razvoj emotivne bliskosti u porodici.
Ako se maske nikada ne skidaju, onda se sve svodi na glumu i predstvau umesto života.

Sa druge strane, definitivno se zakonski moraju urediti stvari na takav način da postoji pravni osnov da se procesuiraju patološki slučajevi. To što će roditelj šljepiti dete po guzi je jedna stvar, ali nemogućnost da pravno rešiš situaciju u kojoj dete biva kontinualno fizički zlostavljano od strane roditelja ili uopšte ukućana, predstavlja ozbiljan problem.
bocvena bocvena 20:10 05.12.2014

Re: Суштина

antioksidant
pitam zasto si se smarala da procitas komentar na tvoju izjavu da milivojevic ne propagira nasilje ako to treba s njim da se raspravlja?

sad mi je jasno. čemu ovo kao duhovito podjebavanje u prethodnim komentarima?

mislila sam da si se obratio meni, ali ti si mi zalepio milivojevićeve stavove. izgleda je ovo pitanje - il si s nama il si protiv nas.

tasadebeli tasadebeli 22:08 05.12.2014

Re: Суштина

antioksidant

i čitao i čitala a i decu imam a nije "suština" koja je sporna "у томе да у породици, као и у друштву у целини, треба да се знају улоге у датом тренутку... Ко је родитељ, ко је дете, треба то имати стално у виду".

sporan je krajnje proizvoljni logicki niz: uloga roditelja podrazumeva i nesumljivi autoritet a autoritet se uspostavlja i "šljapkanjem po guzi ako je potrebno".


Заиста ме збунише неки на прошлим блоговима који су ти се обраћали у женском роду... Извини на грешкама у обе варијанте...

У реду, очигледно је да ти и ја налазимо другачију суштину у ономе што пише Миливојевић...

Моје досадашње искуство са стотинама и стотинама деце различитих узраста ме је довело до закључка да улога васпитача мора да подразумева ауторитет.

А када је то већ тако, онда треба имати у виду да постоји више врста ауторитета и да нису сви тако лоши.

Шљапкањем по гузи постајемо ауторитет из страха.

Сопственим понашањем, чињењем, речима, пожртвованошћу и посвећеношћу постајемо ауторитет из поштовања. Наравно, бити пожртвован и посвећен васпитач не значи истовремено да треба да одгајамо једно размажено дете којем је све допуштено и које никада ни за шта не буде "кажњено" да се не би дете "фрустрирало ауторитетом".

А те две врсте ауторитета, из страха и из поштовања, никако нису исте, ма шта год нам данас тврдили ови њуејџ психолози.

Не може се о васпитавању деце говорити искључиво кроз призму сопствене деце (и сопствених родитеља, такође, јер то се ту подразумева, то су компатибилни процеси, било да их поимамо као модел или антимодел).

То не даје баш реалну слику о томе шта све процес васпитавања укључује у себе. Има ту много, много фактора који утичу на развој једне личности и толико се разликују од случаја до случаја да је скоро немогуће утврдити неки општи образац за све ситуације. Дакле, нечије родитељство и није баш тако ретка појава у универзуму, ма шта год тај неко мислио и осећао док посматра своје клинце како расту...

Васпитавало је много људи децу хиљадама година и пре нас, много људи васпитава децу и у овом нашем добу, а много њих ће васпитавати децу и када нас више не буде на овом земаљском шару. То значи да су се ту наталожила, таложе се и таложиће се још у будућности искуства милијарда и милијарда људи. То није нешто у чему смо искуства почели да стичемо од пре пар година, нити ћемо ми у нашем добу моћи да прогласимо крај стицања тих искустава зато што мислимо да ништа паметније више нико не може да смисли.

А увек, у сваком добу, прошлом, садашњем и будућем, важан је само онај крајњи продукт свих тих наших напора уложених у васпитавање деце - одрастао човек.

Због тога је ауторитет (онај из поштовања јер је много много ефикаснији од онога из страха) преко потребан у неким фазама тог процеса. То је суштина у ономе што називамо васпитавање.


bocvena

vidim da se ovih dana zahuktao sukob u psihološkoj stručnoj javnosti. s jedne strane milivojević i istomišljenici, s druge, oni koji ga se užasavaju (niz članaka na peščaniku). ali bukvalno ga se užasavaju i onako nenasilni ga krljaju najsmešnijom mogućom pasivnom agresijom, učitavajući mu i ono što nikad nije rekao.


А тако значи, пљување по Миливојевићу креће од Пешчаника... Е, па нисам знао... Са таквима сам одавно одустао од било какве полемике. Губљење времена које се може много боље провести у друштву са децом.

Тинде, хинаус из мог живота!
antioksidant antioksidant 22:21 05.12.2014

Re: Суштина

ne, nema podjebavanja, samo je ocito da neces odgovoriti (kao sto nisi ni sad kad ti je jasno) pa su pitanja gubljenje vremena. milivojevica ti nisam zalepio vec ti meni, tj uputila si me da polemisem s njim. ok hvala ali ne hvala. jer mene polemika o vaspitavanju ne interesuje. kome je potrebna citacu rado ali nisam zainteresovan da igram potrebnu ulogu sagovornika roditelja koji sve svoj deci dopusta a posle dolazi da kuka nastavnicima ili kome vec. ja se roditeljstvom bavim, citam cak ali slabo licne dileme iznosim povrsnim poznanicima po virtuelnom svetu istovremeno samo konstatujem da za mene ne postoji opravdanje udqriti dete. bilo koje dete, bilo ko. ali ni to mi nije tema u kojoj bih ucestvovao. to ne bih ni citao. mada ima ih koji pisu o potrebi udariti malo po guzi povremeno.
ja sam inace milivojevica iskoristio samo kao primer stvaranja laznih autoriteta, sarlatanskih eksperta ali izgleda da je tema da li udariti dete ili ne (pokoriti ljudsko bice kako neko dole napisa) interesantnija od drugog.
tasadebeli tasadebeli 22:41 05.12.2014

Re: Суштина

antioksidant

samo je ocito da neces odgovoriti (kao sto nisi ni sad kad ti je jasno)


Шта да ти одговорим? Шта је питање?


milivojevica ti nisam zalepio vec ti meni,


Што би рекла Боцвена: ?

Хоћу рећи, са Зораном Миливојевићем је исти проблем


Па кад се на страницама најстаријег листа на Балкану појави упуство за васпитавање деце па га још напише неко ко је написао књигу у којој је поручено "да је васпитавање процес који има одређени циљ: да дете одрасте и буде способно за самостално решавање већине животних проблема и аутономно функционисање у друштву" онда се њему верује.


Ово цитирано горе нисам написао ја, већ ти...

ja sam inace milivojevica iskoristio samo kao primer stvaranja laznih autoriteta, sarlatanskih eksperta


Ок, и ја сам Тинде Ковач и те са Пешчаника искористио као пример стварања лажних ауторитета, шарлатанских експерата... Нисам се одмакао баш много од теме.

А могао си за ову тему можда да нађеш и неке очигледније примере од Миливојевића.

Има их, хвала богу, у Србији колико хоћеш на многим пољима, не само на пољу педагогије. Онда би и мени овако глупом било из прве јасно шта уопште и желиш да кажеш својим текстом, па не бих замантравао и тебе и себе и заузимао простор на блогу...


hajkula1 hajkula1 22:56 05.12.2014

Re: Суштина

Deca su u mnogo boljoj vezi, od nas, sa gušterskim delom mozga


Izvor mnogih problema između dece i normalnih roditelja.Ono što se zna je da fizičko kažnjavanje može da ostavi trajne posledice na decu i sutra ljude, pa čak da napravi od njih i manijake.Zlostavljanje ostavlja trajne posledice. Ne primećujem da ovde neko to podržava.Posmatrajući okolinu, čini mi se da (ne smem da napišem, većina) mnogi roditelji konkurišu za neki razlog da im se oduzme dete. Počev od zanemarivanja i uskraćivanja. Dosta dece ide u školu bez doručka i bez užine.

Mnogi roditelji nisu obezbedili deci osnovne uslove stanovanja, ishrane, zdravstvene zaštite, obrazovanja. (Deca žive u trošnim kućama često bez kupatila, tekuće vode, nekad i bez struje, udaljenim od škole, doma zdravlja...)

I?zilikaka zilikaka 23:01 05.12.2014

Re: Суштина

Mene nikad niko neće ubediti da je država, ma kako napredna bila, deci bolji prijatelj od sopstvenih rodilja.
Izuzetak su ekstremni primeri
antioksidant antioksidant 23:03 05.12.2014

Re: Суштина

zili, a ko te uverava u to?
bocvena bocvena 10:24 06.12.2014

Re: Суштина

pa su pitanja gubljenje vremena

ako je ovo odgovor meni, slažem se. ocigledno nas ne zanimaju ista pitanja.

već sam ti gore napisala - verujem da treba potpuno izbaciti telesno kažnjavanje. to pričam iz sopstvenog iskustva, grešaka i zabluda. kao što deca rastu, tako rastu i roditelji.

nema jedne vaspitne istine, nepogrešivih, nepromenljivih roditelja i zauvek upropašćene dece. ako si spreman da učiš i da se menjaš jer voliš.

putujem, pozdrav.
antioksidant antioksidant 10:30 06.12.2014

Re: Суштина

srecan put i uzivaj (nadji sneg ako sneg trazis, nadji sunca ako setnju trazis, nadji flasu vina ako te kisa stigne)

dopuna: mene zanima kako neko ko opravdava upotrebu nasilja (fizickog kaznjavanja) dobije hoklicu van hajd parka. ako zna neko
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:24 06.12.2014

Re: Суштина

treba potpuno izbaciti telesno kažnjavanje.

izgleda da je do mene ;čitajući citirani deo,meni je prvo na pamet palo ovozilikaka zilikaka 13:44 06.12.2014

Re: Суштина

zili, a ko te uverava u to?


Pa zar cela ujdurma nije počela od dileme da li prihvatiti zakon koji u neku ruku definiše način vaspitanja dece?

Eto, ostavljam mogućnost da sam trebala da skrenem levo kod Albukerkija, al koliko u prolazu uhvatim, u pitanju je skandinavski koncept.

I opet koliko sam uspale da uhvatim, kao moguća mera represije za nepoštovanje toga se predviđa i oduzimanje dece.

Znači, u svetlu tako postavljenih stvari, uvek ću biti protiv izvlačenja deteta iz prirodne porodice, osim ako je ono u njoj zaista ugroženo.

i da...verovatno opet hvatam bankinu, al sećate se jedne od priča kako izgleda kad se država previše meša u vaspitanje ?

antioksidant antioksidant 14:52 06.12.2014

Re: Суштина

pa ne bas. u pitanju je ujdurma koja bi da zabrani coveku prirodno pravo da udari sopstveno dete (kad vec ne sme tudje) ali imatu eksperata koji su spremni da odbrane pravdu
zilikaka zilikaka 17:58 06.12.2014

Re: Суштина

pa ne bas. u pitanju je ujdurma koja bi da zabrani coveku prirodno pravo da udari sopstveno dete (kad vec ne sme tudje) ali imatu eksperata koji su spremni da odbrane pravdu


Da, ja sam jedna od njih.
Ne plašim se to da kažem, mada ne znam da sam dete ikad udarila.

Moj kolega je čak išao na saslušanje jer je dete udario po ruci u poslednjem momentu, da ga spreči da se nečim konektuje u struju.

Reko vam Tasa već, deca se ne odgajaju od juče, i otkud jednoj generaciji pravo da pravi nagle rezove u prirodnom procesu?
Nisu bre to pilići, pa ako ne uspe eksperiment, mi ćemo drugačije.

Način za podizanje i vaspitavanje svog deteta crpim iz stomaka, ma šta o tome ko mislio.

Čak do te mere da sam mu kao malom, kad padne u parku i ogrebe se, obavezno lizala ranicu, na opšte zgražavanje mnogih. Meni to pa sasvim prirodno.

Isto tako ne razmišljam mnogo o načinu kako se treba poneti u određenim situacijama, a još manje prihvatam usmeravanje.

Znaš zašto?

Zato što kod njega pronalazim neverovatno mnogo recimo svojih crta, pa tačno znam koji ga zvrkovi hvataju i zašto radi nešto što radi.
I uglavnom uspevam da potrefim šta treba uraditi da bi se neki efekat postigao.

Kad ne potrefim, znači da je odradila ona druga polovina.

Kod mene u selu se to zove sorta.
antioksidant antioksidant 18:50 06.12.2014

Re: Суштина

pa to, ja sam te rodio, moje si, ja najbolje znam sta je najbolje za tebe. odlican sistem (sem ovog "moje si", to je malo bljak ali ljudi smo) kad su roditelji odlicni ljudi a svi za sebe znaju da su odlicni. a i ako ga sljepim, to je za njegovo dobro a to sto ce da nauci da se autoritet usadjuje i sljepkanjem (a kad poraste mogu i samari) to je sve tradicija.
zilikaka zilikaka 19:22 06.12.2014

Re: Суштина

pa to, ja sam te rodio, moje si, ja najbolje znam sta je najbolje za tebe. odlican sistem (sem ovog "moje si", to je malo bljak ali ljudi smo) kad su roditelji odlicni ljudi a svi za sebe znaju da su odlicni. a i ako ga sljepim, to je za njegovo dobro a to sto ce da nauci da se autoritet usadjuje i sljepkanjem (a kad poraste mogu i samari) to je sve tradicija.


Ako je tebi volja da to tako vidiš - tako je.

antioksidant antioksidant 19:26 06.12.2014

Re: Суштина

sto ti sve vidis kao da je protiv tebe? osecas se prozvanom negde necim?
zilikaka zilikaka 19:49 06.12.2014

Re: Суштина

A otkud pa tebi ideja da ja to tako vidim?

Rekoh da jesam protiv mešanja države u način vaspitavanja dece.
I ne samo države.

To naravno sve dok deca ne budu na bilo koji način ugrožena.

Koliko vidim, ti takav stav vidiš onako kako si gore opisao, a ja sam samo dovoljno matora da znam da naša medjusobna diskusija ne može da donese baš ništa pametno.

Eto.Jaril Jaril 20:42 06.12.2014

Re: Суштина

To naravno sve dok deca ne budu na bilo koji način ugrožena.

A како се одређује када деца почињу да буду угрожена? Ево, ја могу да испишем читаву теорију зашто и најмање шљицкање угрожава дете. Неко ће да се сагласи, неко ће да буде против. Што ме враћа на питање. Како држава и друштво да процене када дете тачно почиње да бива угрожено?

Проблем са држањем државе и друштва по страни када је васпитање у питању, јесте у томе што када се импулс да се мало удари дете оствари, мозак 'схвати' да то и није тако страшно, још је и добро за дете, па је још и неки ауторитет рекао да је то пожељно, па сваки следећи пут када се јави исти импулс, мозак упада у десензитизацију и треба му бурнија акција да би се тај импулс утрошио. И мало по мало, дођемо до онога што сви називамо злостављањем. А сами смо криви што се родитељ скувао у злостављача.

Сва је срећа, па се увек нађе нека бака, неки дека, нека тетка, ко год, ко утиче на родитеља и ко се, макар саветима, меша у његово родитељство и коригује га. Иначе би овај свет био много гадно место.
zilikaka zilikaka 22:15 06.12.2014

Re: Суштина

Mislim da ćemo se složiti da vrsta roditelja ima koliko i vrsta ljudi.
Priča se ovde o izgradjivanju autoriteta.

Da li misliš da su svi sposobni da izgrade autoritet?

Šta ćemo sa onima koji jednostavno to ne umeju?

Aj da uzmemo jednu podvrstu koja će to nadomestiti nekom vrstom prisile.
Ako im se ukine ta mogućnost, šta ostaje?

Da li veruješ da će deca tako vaspitavana bolje proći?

Što se poriva za udaranjem tiče, da li si ikad čuo da stari kažu da i kad malo kecnu dete, ono brzo zaboravi a oni dugo budu ko bolesni?
Msm, nije prirodno da roditelj ne želi dobro svom mladučetu, i da ne radi najbolje što ume.


Da li će nekad pogrešiti?
Hoće sigurno. Nema ko nikad neće.zilikaka zilikaka 22:35 06.12.2014

Re: Суштина

A što se najmanjeg šljickanja tiče, stvarno bih volela da mi objasniš čime si izmerio da ono ugožava dete?
Uz svo dužno poštovanje, već skoro rekoh da je psihologija jedna od nauka koja svoje naučne istine šeta od zida do zida.
Smeš da tvrdiš da za 20 il 50 godina neko isto tako naučno neće tvrditi da je sve to pogrešno?

Čak smem da se kladim da sam negde u prolazu načula da već ima takvih.
Unfuckable Unfuckable 03:44 07.12.2014

Re: pravo i krivo

Moj kolega je čak išao na saslušanje jer je dete udario po ruci u poslednjem momentu, da ga spreči da se nečim konektuje u struju.


možda nije zgoreg zapitati zakonodavca kojim to aktom daje pravo (ili brani) detetu da se nesmetano konektuje u struju?

I..šta će biti posle
(bez upitnika, i šljepanja po guzi, da se Pravoverni ne uzbude)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 15:41 05.12.2014

Нема...

Нема ништа досадније од чињеница и веће памети од незнања.

In 1983 Finland became the second country in the world, after Sweden, to adopt a law prohibiting all kinds of physical punishment towards children, also by parents. The present investigation was carried out in 2011, 28 years after the law was adopted. Changes in exposure to various types of physical punishment towards respondents born between 1931 and 1996 are presented. A representative sample from Western Finland, consisting of 4,609 respondents (2,632 females, 1,977 males) between 15 and 80 years, filled in a paper-and-pencil questionnaire. A number of psychosocial concomitants were measured. The results showed a significant drop in reports of being slapped and beaten with an object among respondents who were born after the law was adopted. The decline in physical punishment was associated with a similar decline in the number of murdered children. Respondents who had been exposed to higher amounts of physical punishment than average scored significantly higher on alcohol abuse, depression, mental health problems, and schizotypal personality. Divorced respondents had been significantly more physically punished than others. Respondents who had attempted suicide during the last 12 months had been exposed to physical punishment during childhood significantly more often than those who had not attempted suicide. Aggr. Behav. 40:568–581, 2014. © 2014 Wiley Periodicals, Inc

ИЗВОР

Поздрав целом друштву овде, које се о родитељству, власништву над децом и осталим лепим питањима већ пре живописно оглашавало.
nim_opet nim_opet 16:30 05.12.2014

Re: Нема...

Predrag Brajovic
Нема ништа досадније од чињеница и веће памети од незнања.

In 1983 Finland became the second country in the world, after Sweden, to adopt a law prohibiting all kinds of physical punishment towards children, also by parents. The present investigation was carried out in 2011, 28 years after the law was adopted. Changes in exposure to various types of physical punishment towards respondents born between 1931 and 1996 are presented. A representative sample from Western Finland, consisting of 4,609 respondents (2,632 females, 1,977 males) between 15 and 80 years, filled in a paper-and-pencil questionnaire. A number of psychosocial concomitants were measured. The results showed a significant drop in reports of being slapped and beaten with an object among respondents who were born after the law was adopted. The decline in physical punishment was associated with a similar decline in the number of murdered children. Respondents who had been exposed to higher amounts of physical punishment than average scored significantly higher on alcohol abuse, depression, mental health problems, and schizotypal personality. Divorced respondents had been significantly more physically punished than others. Respondents who had attempted suicide during the last 12 months had been exposed to physical punishment during childhood significantly more often than those who had not attempted suicide. Aggr. Behav. 40:568–581, 2014. © 2014 Wiley Periodicals, Inc

ИЗВОР

Поздрав целом друштву овде, које се о родитељству, власништву над децом и осталим лепим питањима већ пре живописно оглашавало.


Hvala!
Jukie Jukie 18:19 05.12.2014

Re: Нема...

Predrag Brajovic

Respondents who had been exposed to higher amounts of physical punishment than average scored significantly higher on alcohol abuse, depression, mental health problems, and schizotypal personality.

Deca sa mentalnim poremećajima su češće pravila probleme, pa su (u kulturi koja podržava fizičke kazne) češće bila kažnjavana = udarana.
Npr. Bart Simpson. Stalno pravi s/anja, a Homer ga onda stalno fizički kažnjava.

Divorced respondents had been significantly more physically punished than others.

"Sad kad sam pobegao od roditelja (koje nisam mogao da biram) neću da trpim s/anja ni od onih koje mogu da biram"
princi princi 15:51 05.12.2014

Ako postoji nešto čega se užasavam

to je kad roditelji uzgajaju i, maltene, podstiču decu na samoživost, neuviđavnost, bez ikakve svesti o postojanju, poštovanju i pravu Drugog. Kad prepoznam takva ponašanja, tako se u meni budi neki fašista da bi i roditelja i dete najradije u neke mengele stavio. Eto, autovao sam se, :)!
docsumann docsumann 16:16 05.12.2014

Re: Ako postoji nešto čega se užasavam


djecu ne treba tući nožem - Harms

snezana mihajlovic snezana mihajlovic 17:08 05.12.2014

Re: Ako postoji nešto čega se užasavam

što si se autovo. :)
poznajem takvu decu - i dobijaju batine.
tj, hoću da kažem da batine ne isključuju postojanje ovog, zbog čega se u nekim ljudima bude neki drugi ljudi sa određenim željama, je li.
to o čemu pričaš je ona fela roditelja koji žele da im klinci budu najbolji od najboljih i, po pravilu, takva deca su prepametna, prelepa i sve što ide uz 'pre'. elem, nije za čuđenje da, dva minuta pošto je takvo preslatko detence udelilo rođendanski poklon drugom (verovatno makar malo manje slatkom) detetu, isti krene i da lomi. roditelj(ica) onda, još preslatkijim glasom kaže - dušo, ljubavi, pa nemoj da lomiš poklončić.

oću da kažem, da deca od nas vide s.v.e. i da to lomljenje igračke koju si upravo nekom poklonio govori najviše o tome kako pomenuti roditelji tretiraju ljude oko sebe.
tako da, štasamonoteladakažem.
princi princi 17:23 05.12.2014

Re: Ako postoji nešto čega se užasavam

poznajem takvu decu - i dobijaju batine.

Deca nisu kriva, roditelji su džukci, njih treba tući. Na tu lažnu bolećivost a u stvari nebrigu se sve češće nailazi. Što sam stariji sve teže trpim bahatost, samoživost, neuljudnost i neuviđavnost.

Iz nekog razloga takvo ponašanje roditelja i vaspitavanje dece se u mnogim krugovima u Srbiji smatra društvenim uspehom.
hajkula1 hajkula1 22:44 05.12.2014

Re: Ako postoji nešto čega se užasavam

princi
to je kad roditelji uzgajaju i, maltene, podstiču decu na samoživost, neuviđavnost, bez ikakve svesti o postojanju, poštovanju i pravu Drugog. Kad prepoznam takva ponašanja, tako se u meni budi neki fašista da bi i roditelja i dete najradije u neke mengele stavio. Eto, autovao sam se, :)!
Sve češća pojava, rekla bih, epidemija.

Unfuckable Unfuckable 03:42 06.12.2014

Re: gomila nesklada

kad roditelji uzgajaju i, maltene, podstiču decu na samoživost, neuviđavnost, bez ikakve svesti o postojanju, poštovanju i pravu Drugog.poznajem takvu decu - i dobijaju batine.


uopšte ne verujem u to jer nema logike.
Ako su ih vaspitavali da budu To - neće ih kažnjavati.

Dobijaju možda batine, ali ne od "dušo, ljubavi" - roditelja
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 10:57 06.12.2014

Re: gomila nesklada

uopšte ne verujem u to jer nema logike.

pa, ne mora da se veruje, ipak je istina.
batine mogu da se dobiju za svašta - naprimer, dođeš nervozan s posla, pa se malo isprazniš.
stereotip je da se deca biju samo kad 'nisu dobra'. razlozi su šareni, kao i ljudi, uostalom.

ono što je sasvim tačno je - da ukoliko vaša deca na vašem primeru vide da uvažavate ljude oko sebe i da ne tolerišete neuvažavanje, onda će, vremenom poruka biti primljena.

'dušo, ljubavi' roditelji su za mene čisti foliranti i ne znači da ne tuku. samo, ne tuku za - lomljenje poklon-autića, naprimer.

to su takođe roditelji koji žele da im deca imaju sve petice, ali ih ne zanima da li i koliko znaju. to su roditelji koji će zabrinuto da vam se obrate, jer ih je dete (s mukom to priznaju, pošto su inače svi pozavršavali neke fakultete) razočaralo - ne ide mu onako kako su očekivali. (u pitanju je prvi razred - 2 meseca škole)

maj point iz, ukoliko mi sami ne učimo decu (svojim ponašanjem) šta i kako treba raditi, džabe da ih bijemo kad smo postiđeni (dešava se, čak i ovima iz princijeve priče) naprimer, ili iznervirani odsustvom poslušnosti, itditditd.
antioksidant antioksidant 11:10 06.12.2014

Re: gomila nesklada

ja sam jednom dobio batine jer sam ispratio devojku kuci. mada ne od roditelja vec od njenog momka i njegovih drugara. nista nisam naucio iz toga. mozda zato jer me nisu voleli? (mada bi se moglo reci da su to bile batine iz ljubavi)
milisav68 milisav68 11:40 06.12.2014

Re: gomila nesklada

antioksidant
ja sam jednom dobio batine jer sam ispratio devojku kuci. mada ne od roditelja vec od njenog momka i njegovih drugara. nista nisam naucio iz toga.

Ih nisi, naučio si da postoje ljudi koji misle da probleme mogu da reše silom, kao i to da ne živiš u sigurnoj državi.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 12:07 06.12.2014

Re: gomila nesklada

:)
princi princi 14:58 06.12.2014

Re: gomila nesklada

vec od njenog momka i njegovih drugara.

U, da, ti umeju da budu posebno uporni i smorni, :).
riply riply 17:44 05.12.2014

Liberalno vaspitanje

Kojim se sluze roditelji stasali '60 tih i nakon toga, sada pokazuje svoje efekte. Liberalno je u vadpitanju znacilo bez zabrana i kazne,prate se djecije zelje i talenti,odgovara se bez cenzure a prilagodjeno uzrastu o svim taboo temama. Neki roditelji su shvatili da to znaci i da djecu stalno treba gurati da rade stvari koje uobicajeno usvoje do pete godine:svako jutro da peru zube,povuci vodu u toaletu,obuci cistu odjecu,spremi knjige za skolu,poslozi sobu...medjutim,liberalno ne znaci bez odgovornosti. Ta djeca a sada vec odrasli, nemaju svijest o drugom,samo zadovoljavsju svoje potrebe-sad i odmah,kontrola impulsa i odlaganhe zadovoljstva ne postoji,frustraciona tolerancija je nula,nespodoni su za samozbrinjavsnja,neodgovorni prema poslu,bezvoljni jer nema drugih ds im ispunjavaju sve hirove. Vjecito nezreli,na onaj ruzan i nesmpatican nacin. Izvinjavam se na slovnim omaskama kucam sa telefona
antioksidant antioksidant 17:58 05.12.2014

Re: Liberalno vaspitanje

nisu samo slovne omaske ali nema veze
Jukie Jukie 18:29 05.12.2014

Re: Liberalno vaspitanje

Gledao sam neke finske? filmove za decu i tamo mala deca sve sama rade. Valjda se tako očekuje od njih i u zapletu se nikad nije pojavljivao razmaženko koji ne ume ništa da radi. Kad se javi nezreo lik onda je recimo ekscentričan ali dobroćudan. Negativci su kao Robi Rotten.
Ne znam koliko deca tamo gledaju te filmove/serije i koliko se poistovećuju sa njima.
riply riply 19:51 05.12.2014

Re: Liberalno vaspitanje

Otvorena sam za diskusiju tako da feel free da polemisemo o svim omaskama. Nemam konacan recept,svako dijete je slozen sklop,ali jedna univerzalna receptura se provlaci u svim savjetima-obilje ljubavi i umjerena disciplina. Ono sto Milivojevicu zamjera strucna javnost je preporuka da djecu treba "pokoriti" i predlog da se fizicka kazna sprovodi "otvorenom sakom po guzi".
antioksidant antioksidant 22:29 05.12.2014

Re: Liberalno vaspitanje

@riply, osnovna omaska je generalizacija (svi "liberalni" roditelji) i ekstrem ali drugi komentar te omaske kako sam ih nazvao, kako da kazem, prekriva. sto se tice ovog pokoravanja dece, kad slomis ljudsko bice to ostavlja trag. ali ok, da probam da se vratim na svoju osnovnu tezu - kutija, tj mediji, lako promovisu i daju na znacaju ispraznim. zbog kutije i gluposti postaju relevantne, sarlatani eksperti. u svim oblastima - od pedagogije do ekonomije. tj, ovaj tekst je o medijima, ne o vaspitavanju (mada je fascinantno koliko ljudi oseca potrebu da odbrani svoje pravo da udari )
riply riply 22:51 05.12.2014

Re: Liberalno vaspitanje

Pogledaj u tekstu,rekla sam "neki" a ne svi tako da nisam generalizovala. Milivojevica ne branim, on je nefleksibilan i simplifikuje temu. Po mom misljenju,razlog za to je sto nema dovoljno znanja buduci da je ljekar opste prakse sa zavrsenom pt transakcione analize. I malo licnog,nikada nisam nikoga udarila,a moj otac nije na mene podigao ni glas,a ni ruku.
Jaril Jaril 18:40 05.12.2014

Када родитељ удари дете

тада његов ауторитет почиње да се круни. И ту сва прича о обезбеђивању места ауторитета и постављању улога у породици батинама пада у воду.

И да, драги родитељи,
туците своју децу чим пожелите да се осећају одбачено. Јер је то једино што се батинама постиже.
docsumann docsumann 18:57 05.12.2014

Re: Када родитељ удари дете

тада његов ауторитет почиње да се круни. И ту сва прича о обезбеђивању места ауторитета и постављању улога у породици батинама пада у воду.


uh, ne bih mogao da se složim sa ovim. svega par puta sam, kao klinac, dobio batine od svog oca. to se dešavalo samo kad bi brat i ja nešto debelo zabrljali (uvijek je to bilo timski )

da li je zbog toga očev autoritet u mojim očima imalo opao? ne ni najmanje.
primili bi tu kaznu svjesni svoje krivice, i mnogo bi nas više bolio sam taj čin kažnjavanje, nego gole "batine" koje su bile sasvim lajt.

da ne pričam sad koliko sam starog obožavao i cijenio, poštovao ga kao čovjeka i moralnog autoriteta.
Jaril Jaril 19:38 05.12.2014

Re: Када родитељ удари дете

docsumann


Докс, исувише те волим да бих чачкао по твом детињству.
docsumann docsumann 19:45 05.12.2014

Re: Када родитељ удари дете

Jaril
docsumann


Докс, исувише те волим да бих чачкао по твом детињству.
poštujem tu tvoju odluku.
milisav68 milisav68 20:01 05.12.2014

Re: Када родитељ удари дете

docsumann

da li je zbog toga očev autoritet u mojim očima imalo opao? ne ni najmanje.
primili bi tu kaznu svjesni svoje krivice, i mnogo bi nas više bolio sam taj čin kažnjavanje, nego gole "batine" koje su bile sasvim lajt.

Pa da, ja se sećam komentara (nekih drugara) - što me ne izudara (umesto što davi sa predavanjem) pa da idem da igram fudbal.
Unfuckable Unfuckable 03:45 06.12.2014

Re: Када родитељ удари дете

исувише те волим да бих чачкао по твом детињству


nije zgoreg pročačkati pokatkad i po svom
mikele9 mikele9 11:15 06.12.2014

Re: Када родитељ удари дете

Mene moj otac nikad, ama baš nikad, nije ni prstom takao! Uvek bi me poveo na stranu, izdvojio i mirno mi objašnjavao gde sam pogrešio, trudeći se da ja to shvatim. Mnogo sam ga voleo ali sam mu nekoliko puta rekao: A zašto ti mene ne izbiješ, to bi mi bilo lakše nego ova tvoja priča! Sećam se da je njegov odgovor bio: Batine nikada ne pomažu, samo odmažu. Tebi savetujem da nikada prvi ne započinješ tuču a ako te neko napadne, onda se brani. I nikada nemoj da tučeš ili vređaš slabijeg od sebe.
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:18 06.12.2014

Re: Када родитељ удари дете

Batine nikada ne pomažu, samo odmažu. Tebi savetujem da nikada prvi ne započinješ tuču a ako te neko napadne, onda se brani. I nikada nemoj da tučeš ili vređaš slabijeg od sebe.

mene ćale odveo na časove tekvonda. lepo mi rekao; sine ovo su zajebana vremena,dok ti nekom objasniš da sam te vaspitao kao pacifistu,dobićeš batine i zato u frci gađaj prvo u bradu. a posle se vas dvojica ispričajte kao ljudi i izvinjavajte jedan drugom :)
looping looping 19:10 05.12.2014

1Stvarno teška tema. Na koju još niko nije pronašao odgovor. Pa čak ni neki Milivojević.
Pa čak ni savremena psihologija koja govori da decu ne treba fizički kažnjavati.
Ono što se zna je da fizičko kažnjavanje može da ostavi trajne posledice na decu i sutra ljude, pa čak da napravi od njih i manijake.
Ne postoji recept za vaspitavanje a verovatno ga neće ni biti.
Sigurno je samo da treba što više vremena provoditi sa decom.
A često kada se deca fizički nikada ne kažnjavaju to nije izvodljivo jer dolazi do nerešivih sukoba između dece i roditelja. I onda imamo slučajeve kao u zemljama gde fizičkog kažnjavanja dece maltene nema da se deca osamostaljuju već u osamanaestoj godini, i kasnije uglavnom retko viđaju svoje roditelje tokom života. Posle njihova deca isto tako sa njima i sve u krug. Nema tu nikakve prisnosti.
Sa druge strane negde gde su deca fizički kažnjavana (u normalnom smislu) od strogih roditelja deca su ceo svoj život vezana za roditelje i uzajamno se podržavaju tokom celog života.
zilikaka zilikaka 20:17 05.12.2014

neću da ulazim,

nego bih onako kroz prozor da pitam,el ima tu neko da zna za slučajeve potpuno različite dece, od istih roditelja, u istoj kući?
msm, zbog te mustre po kojoj se vrši vaspitavanje....
riply riply 20:43 05.12.2014

Re: neću da ulazim,

Ima,naravno. Najexstremniji su primeri razlicitih metoda roditeljskog vaspitanja kada se nakon 3-4 cerke rodi sin(tako je bar u CG). Taj mali car kome je sve dozvoljeno jer ga je Bog licno poslao da ga predstavlja medj ljudima,zari i pali. Aj sto strada porodica nego se i drustvo o jadu zabavi. Roditelji su gluvi na apele, nekriticno brane i stite djete a zrtve tih nasilnika se obracaju za pomoc.
zilikaka zilikaka 20:49 05.12.2014

Re: neću da ulazim,

Dobro, al nisam na to mislila.


docsumann docsumann 20:56 05.12.2014

Re: neću da ulazim,

zilikaka
Dobro, al nisam na to mislila.


nego na različitu djecu koja su prošla kroz isti vaspitni tretman, am i right?
riply riply 21:29 05.12.2014

Re: neću da ulazim,

Validnim i pouzdanim bi se smatralo samo longitudinalnoo pracenje jednojajcanih blizanaca/kinja i mjerenje razlika medju njima uz kontrolu i nadzor vaspitnih metoda roditelja. Ne znam da li je to moguce i da li je to neko radio
Jukie Jukie 21:57 05.12.2014

Re: neću da ulazim,

Pa svako dete je različito od brata ili sestre, i niko nije istovetno vaspitavan jer čak i kada dođe do iste situacije u kojoj roditelji onda sprovode istu proceduru postoji mnogo razlika. Npr. pošalju te da sediš u ćošku a ti tamo nađeš nešto zanimljivo (šaru na ormaru koja liči na čoveka koji trči) pa se zanimaš razmišljanjem umesto da samo musavo sediš, ili je bilo prepodne pa sunce sija na tebe kroz prozor umesto da je uveče pa da sediš u mračnom ćošku, ili si pio više ili manje vode, ili si bio malo prehlađen, ili ste pola sata kasnije videli nešto zanimljivo na TV pa zaboravili ceo događaj, ili ti stariji brat/sestra kaže Nemoj da brigaš, to se i meni desilo.

Da ne pričamo o realnim razlikama u osobinama ličnosti, jer se deo osobina ličnosti nasleđuje, a pri nasleđivanju dolazi do slobodnog kombinovanja naslednog materijala tako da se neko baci na uvrnutu tetku a neko na perfekcionističku babu.
zilikaka zilikaka 22:07 05.12.2014

Re: neću da ulazim,

nego na različitu djecu koja su prošla kroz isti vaspitni tretman, am i right?


Upravo.

Validnim i pouzdanim bi se smatralo samo longitudinalnoo pracenje jednojajcanih blizanaca


Ček, što sad jednojajčani? Zar ovde nije reč o metodama vaspitanja dece, uopšte?

...'Tedoh da kažem da mi se čini da je sve bolje nego uspostavljati kliše.
zilikaka zilikaka 22:15 05.12.2014

Re: neću da ulazim,

Pa svako dete je različito od brata ili sestre, i niko nije istovetno vaspitavan jer čak i kada dođe do iste situacije u kojoj roditelji onda sprovode istu proceduru postoji mnogo razlika.....


Baš tako.
A zar se ne nameće samo da je spram tih razlika potrebno korigovati i metode? Koliko se zna i ume.
Neko će jednostavno iz prve poslušati da je ne-ne, a nekom to treba objasniti više puta i na više načina.

I da, to spram uvrnute tetke.
Koliko puta sam se samo prepoznala.
S jedne strane, moram da glumim ludilo, a opet, znam da ne vredi ništa dok mu samom ne klikne....
antioksidant antioksidant 22:31 05.12.2014

Re: neću da ulazim,

@zilikaka "zar ovde nije rec o metodama vaspitavanja dece"


ne, nije ;-)
zilikaka zilikaka 22:41 05.12.2014

Re: neću da ulazim,

ne, nije ;-)ondak JOJ*

*vic s bradom o Purgerima
docsumann docsumann 09:04 06.12.2014

Re: neću da ulazim,

zilikaka
ne, nije ;-)ondak JOJ*

*vic s bradom o Purgerima


šta te briga, reci da si trolovala, namjerno.
zilikaka zilikaka 13:28 06.12.2014

Re: neću da ulazim,

šta te briga, reci da si trolovala, namjerno


Pa zar se to ne podrazumeva?
Dr M Dr M 23:29 05.12.2014

Biti il` ne biti..


...za mene nije pitanje.

Ako ne smeš da biješ čoveka, a ne smeš, onda ne smeš da biješ ni tog malog čoveka zvanog dete. Nadji drugi način ubedjivanja.

Moj način je da uvek objasnim zašto nešto treba a nešto ne treba, uvek odgovorim na sva pitanja bez ustezanja i, najteže, da dam lični primer.

Mada, ono "daj mi, Bože, dobru decu pa da pokažem kako sam dobar otac" nije ostalo neuslišeno, hvala Gospodu.

Ali sam se i pametno ženio, moram da kažem, tako da moja deca ne znaju šta su batine.

Ne znam ni ja. I moj se otac pridržavao gorenavedenog.

Interesantno, ni moj unuk nikad nije ispio boj.

A što se tiče g. Milivojevića, on je pušten u javnost zato što, populistički, odražava većinski stav. Patrijarhalan i kratkovid.
zoja444 zoja444 09:22 06.12.2014

ko hoce da cuje, otvorice um i usi

podrska Zoranu Milivojevicu, njegovim idejama, stavovima, iskustvu i znanju, o cemu se ne moze doneti zakljucak iz sporadicnog petominutnog televizijskog pojavljivanja, uz sav monolog voditelja.

zena, 37 god: nikada me niko nije udario. jednom sam igrajuci se slomila vazu, mozda sam imala 5 god, i deda (znacajni odrasli) mi je sav narogusen rekao: otkinuo bih ti sada glavu. i danas se secam kako sam zamisljala da mi glava leti. i tog straha. bolje da me je istukao, manje bi me bolelo.
Jaril Jaril 12:10 06.12.2014

Re: ko hoce da cuje, otvorice um i usi

zena, 37 god: nikada me niko nije udario. jednom sam igrajuci se slomila vazu, mozda sam imala 5 god,


A што је ваза била у могућности да је дете разбије? Па моторика, мали мозак је са 5 година тек грубо развијен и дете у тим годинама мора да има лоше процене у кретању, нарочито када се занесе у игри па су доминантни процеси у неким другим регијама мозга. Та ароганција (појединих) одраслих, да се истраје на свету по својој мери у који дете има да се уклопи како зна и уме (а нити зна, нити уме), иритира за све паре.
viola92 viola92 13:47 06.12.2014

Re: ko hoce da cuje, otvorice um i usi

bolje da me je istukao, manje bi me bolelo.


Zoja, ova žena od 37 godina zapravo ne zna da li bi je manje bolelo, samo pretpostavlja; to jest, mašta o onoj "šljapki po guzi" koju bi lakše podnela. Ali šta ako ta ćuška uopšte ne bi bila naivna, šta da ju je (očigledno surovi) deda propisno uvoštio? Možda bi je te batine posle mučile u životu dvaput gore. Sve je to: šta bi bilo da je drugačije bilo...
viola92 viola92 13:24 06.12.2014

A kad će utičnica?

Ne stvarno, ovoliko komentara bez utičnice...

Nego pogledajte vi prvo ovo pa da pričamo: PORAZNA STATISTIKA U SRBIJI: Za godinu i po zlostavljano 650 mališana! (<link)

E sad, naročito mi je zanimljiv završetak teksta koji kaže: Policija je u prošloj godini podnela 90 krivičnih prijava za zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, međutim tek trećina zlostavljača je i osuđena - njih 33.
Od tog broja, čak 25 dobilo je samo uslovne osude.

Antioksidante, dobro si postavio problem što se pitaš otkud Politika i RTS toliko prostora daju čoveku koji otvoreno ide u rat protiv donošenja izmena zakona čime bi se deca dodatno zaštitila od batina i već godinama unazad aktivno radi na promociji telesnog kažnjavanja. Zašto je takva kampanja ovom društvu potrebna kad je očigledno da se fizičko kažnjavanje kod nas regularno i nesmetano koristi kao sredstvo vaspitanja, društveno je prihvatljivo, za većinu je čak jedino uspešno (po komentarima na Milivojevićeve tekstove) a brate nije ni kažnjivo kao što vidimo, iako zakon protiv fizičkog kažnjavanja dece već postoji? Da li baš zato, da se po svaku ceni zadrži takav idealni model?

Ako je već sve ovako, pitanje koje se neizostavno postavlja je zašto onda vaspitanje batinama ipak daje slabe rezultate jer opet ima toliko dece koja nisu ni lepo vaspitana ni nenasilna? E tu je kvaka. Milivojevićeva teza je da su deca u stvari razmažena a razmažena deca su agresivna. On pokušava da tu svoju tezu postavi na noge čime god stigne pa ide toliko daleko da kaže kako su čak i Romska deca prezaštićena i to dvostruko, kao deca i kao Romi (idite na sajt Detinjarije ako ne verujete, neću link da postavim) i da je to razlog zašto su tukla Rašu Popova. Dakle, po njemu se deca ipak ne tuku dovoljno (bez obzira šta ona statistika gore kaže, to je ništa), već se daleko više maze. Da li je to zaista tako? Istraživanje UNICEF-a iz 2007. godine kaže da više od 70% odsto dece u Srbiji dobija batine. (<link) Možda se taj broj toliko drastično smanjio za ovih nekoliko godina pa treba reagovati, ne znam...

Najgore je kod njega što barata opštim mestima i navodnim "novijim istraživanjima" za koje ne navodi izvore e da bi isterao svoju stvar. U tekstu u Politici kaže: "Новија истраживања о насилности деце такође демантују стереотип да је типични насилник и сам жртва породичног насиља. Резултати показују да су највише насилна она деца чији родитељи нису никада примењивали телесно кажњавање."

Ta je tvrdnja krajnje neverovatna i problematična na više nivoa a osim toga nas ni najmanje ne uverava da fizički kažnjavano dete neće na kraju ispasti razmaženo. I obrnuto, zašto bi dete koje nije tučeno po difoltu bilo razmaženo pa onda i nasilno? Zašto bismo mu poverovali da je razmaženost isključivo posledica odsustva batina? Imam puno, čak previše primera iz okoline da razmažena deca itekako dobijaju batine, naročito ona što se valjaju po prodavnicama, a i ona što bahato voze skupocena kola, ali ajde, nisam sklona da samo na osnovu ličnog iskustva donosim opšti sud. Ali ne mogu ga sigurno doneti ni kad ovaj "stručnjak" pomene nekakva "novija istraživanja". Kome se on uopšte obraća na takav način? Pa i u Politikinom Zabavniku kažu "naučnici sa Univerziteta u Čikagu" kad pominju neko istraživanje, a u Politici toga nema!

Naravno da ima roditelja koji uspostavljaju svoj autoritet (ili "potčinjavanje" po Milivojeviću) ne samo batinama nego i omalovažavanjem ili (tako omiljenim izrazom našeg junaka) pasivnom agresijom, pa ima, što ne reći, i psihopata među roditeljima ili onih koji i sami trpe neko nasilje...

Razni su roditelji i razna deca, jasno kao dan, ali ćuške ("po guzi" kako se obično kaže, a u stvarnosti gde se zalomi) predstavljaju nam se kao neko viteštvo maltene, a zapravo se najčešće dešavaju kad se izgubi kontrola, u besu, iz frustracije. Da se čovek isprazni ili da dete upamti, kao kuče, da je neka stvar tatu ili mamu iznervirala i da se to ne ponovi. A da li to zaista daje rezultate da se stvar ne ponovi? Ili će pak da se uradi još gora stvar iz revolta? I da li su deca po Urgentnim centrima žrtve ciljanog zlostavljanja ili zalutale vaspitne ćuške? O tome treba mnogo ozbiljnije polemisati, a ne ovako, krajnje tvrdo: dresiraj dete kao kuče inače nikad čovek od njega.

Vraćam se na onu gore statistiku i hoću da kažem da se u Srbiji deca itekako mlate, i taj broj raste, vrlo često se prijavljuju ponovljeni slučajevi i nikom ništa. I onda publika krene da tupi o utičnici ili sedištu za kola, kao da će ih neko poslati u zatvor zbog toga. Evo da im ja razrešim tu glavolomku pa da im bude lakše šta će biti kad se usvoje ove izmene zakona: slobodno zveknite dete koje čačka utičnicu ili neće da se smiri dok ga vezujete u sedištu baš kao i do sada, a ako vas neko (neka budala) i prijavi, ništa strašno jer će policajac svakako sit da se iskida od smeha. Kao i do sada.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 20:39 06.12.2014

:)

Milivojević: Jeste, ja mogu, s obzirom na posledice razmaženosti, da kažem da ljubav rađa nasilje.

Politika: Ljubav?

Milivojević: Dobro, popustljivost rađa nasilje.

Čalovska-Hercog: Ne, nemanje granica rađe nasilje.


upišancija.
mr.fogg mr.fogg 20:26 09.12.2014

Ovo nije trol

Poštovani VIP blogeru, molim Vas da obratite pažnju na katastrofu u Istočnoj
Srbiji koja se dešava u poslednjih 10-tak dana. Pokažite da ste VIP. Hvala.

Ova očajnička poruka poslata je na blogove objavljene u poslednjih 7 dana:
http://blog.b92.net/text/25003/Raskini-lanac-korupcije/
http://blog.b92.net/text/25000/25000/
http://blog.b92.net/text/24996/najbolji-tenis-na-planeti/
http://blog.b92.net/text/24994/Neuroze-sumornih-nedelja/
http://blog.b92.net/text/24993/Kako-zaista-izgleda-devojka-II-deo/
http://blog.b92.net/text/24992/Ko-sve-dobija-nagrade-za-afirmaciju-ljudskih-
prava/
http://blog.b92.net/text/24991/Cu-da-izadjem-u-Politike/
http://blog.b92.net/text/24990/Cija-je-nasa-kultura/
http://blog.b92.net/text/24989/Terapija-jutranja-urbanisticka/
http://blog.b92.net/text/24987/KARMAGEDON-U-PERIONICI-CARAPA-NA-ROMBOIDE/
http://blog.b92.net/text/24986/Lider-opozicije/
http://blog.b92.net/text/24985/S-kutijom-promenicu-svet/http://blog.b92.net/text
/24984/Ni-Kosovo-ni-Evropa-ni-Juzni-tok/
http://blog.b92.net/text/24983/4-am/
http://blog.b92.net/text/24982/Toblerone-afera/
http://blog.b92.net/text/24981/Bes/
http://blog.b92.net/text/24980/Suza-nisam-vredan/
http://blog.b92.net/text/24977/Biciklom-oko-sveta----Povratak-na-drum-ili-
Mjanmar-Burma/
http://blog.b92.net/text/24976/Gosn-Verbicu-imate-minut/
http://blog.b92.net/text/24974/Roditelji-procitajte-vise-puta-i-razmislite-svaki
-put/
http://blog.b92.net/text/24973/SIFRA-F/
http://blog.b92.net/text/24972/Osobe-sa-integritetom/

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana