www.predsednik.yu

Srđan Kusovac RSS / 27.05.2007. u 18:30
Ken1.jpg

Predsednik nam se ponovio. Nabacio je u trećoj godini mandata internet stranicu.

Srbija više nije valjda jedina evropska država čiji predsednik nema sajt.

Stranica je poprilično statična. Komunikacija je jednosmerna odnosno stranica sadrži ono što predsednik države obznanjuje građanstvu. Nema nikakve napredne komunikacije sa građanima, a da ne govorimo o e-governmentu.

Nije se predsednikov tim proslavio ni formom ni sadržinom čak ovakve jednostavne internet stranice.

Greške nedopustive za službenu internet stranicu državnog poglavara banalne su poput vesti da je Predsednik razgovarao sa članovima vlade, nakon koje je vest da će sa njima (tek) razgovarati (što je kasnije doduše uklonjeno baš kao i informacija poslata istog dana medijima da je prvi od „pet osnovnih principa“ na kojima je „zasnovan“ program vlade „očuvanje suvereniteta i integriteta Kosova i Metohije“.

Ken15.jpg

Interesantan je i stil predsednikovih saopštenja.

Ken7.jpgTipični birokratski jezik (koji služi da se ne kaže ništa, a da to ništa pri tome izgleda mnogo lepo i mudro) obogaćen je stilski lošim formulacijama poput one da će predsednik „imati niz bilateralnih susreta“ (ima se dete, kuća, auto, ljubavnica...). Još bolja je formulacija da će predsednik reći to i to „svojim sagovornicima“. (A čijim bi sagovornicima to rekao da nisu napisali „svojim“?) Inače, ovo je jedna rečenica - pet redova / 52 reči. Da Službi za informisanje pozavide na dužini rečenice i Andrić i Crnjanski.

Je l' ja to ovde cepidlačim? Naravno da ne. Samo koristim svoje pravo da kao i svaki drugi građanin kritički razmatram rad državnih organa u onom domenu u kojem to nalazim za shodno i posebno da analiziram nivo stručnosti osoba plaćenih iz budžeta, dakle novcem građana Srbije.

Kad smo već kod budžeta, odnosno „transparentnosti“ trošenja našeg novca, novca poreskih obveznika, računam da može biti interesantno još nekome ono što sam danas poslao Generalnom sekretarijatu predsednika Republike.

Pre toga uvod - šta može biti sumnjivo:

Ken18.jpgUstanovio sam da je kompanija koja je izradila zvaničnu internet stranicu predsednika Republike izradila između ostalih i sledeće internet stranice: predsednikove stranke, njenog Gradskog odbora Beograda, zvaničnu internet stranicu Grada Beograda (i to u periodu kada je vlast u tom gradu držala predsednikova politička stranka, a vlasnik kompanije koja je izradila stranicu bio vođa jednog od projekata Gradske uprave), i internet stranicu Turističke organizacije Beograda (u vreme kada vlasnik kompanije koja je izradila stranicu bio savetnik za turizam upravo u Turističkoj organizaciji Beograda).

U Srbiji postoji poprilično kompetentnih softverskih kompanija stručnih da izrade kvalitetnu internet prezentaciju i to daleko zahtevniju od ovakve stranice predsednika Republike. Raspitao sam se u vezi sa tom internet stranicom. Niko od mojih prijatelja i poznanika koje sam kontaktirao ne zna da je ikada bio raspisan konkurs za izradu zvanične stranice predsednika Republike. Lepo bi bilo da moji prijatelji i poznanici nisu u pravu, da službe predsednika Republike nisu prekršile zakon već da su postupile ispravno, a da ti detalji samo nisu poznati široj javnosti (što bi onda išlo na račun Službe za informisanje predsednika Republike, ali bi to bio daleko manji problem nego da je prekršen zakon).

Činjenica da je ista kompanija kreirala i internet stranicu predsednika Republike, Predsednikove stranke, njenog Gradskog odbora Beograda, Gradske uprave Beograda, Beogradske turističke zajednice itd i to sve u vreme kada su tim institucijama upravljali predstavnici Predsednikove stranke, da je vlasnik kompanije član Demokratske stranke može biti čista slučajnost (doduše jako, jako malo verovatna). Može se ispostaviti da nije reč ni o sukobu interesa, ni o nameštanju poslova bez konkursa, ni o „netransparentnom“ delovanju institucija niti o bilo čemu sličnom. Na prvi pogled bi se moglo zaključiti da sve to jeste tako, ali valja pitati. Zato sam zatražio informaciju na nadležnom mestu računajući da je to ipak najbolji način za otklanjanje svih sumnji.

Ken19.jpg

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, saopštavao je u više navrata, poslednji put pre mesec dana, da mnoge institucije jednostavno ignorišu Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Bilo bi dobro da činjenice koje budu iznete u odgovoru na ovaj dopis, ako ih bude, pokažu da prvi čovek Države to ne čini.

 

Председник Републике Србије
Генерални секретаријат
Небојша Крстић, саветник председника Републике
Андрићев Венац 1
Београд
телефакс: +381 11 30 30 868

Господине Крстићу,

Обраћам Вам се као лицу које је према Информатору о раду Генералног секретаријата председника Републике одговорно за тачност и доступност података од јавног значаја везаних за рад председника Републике и одговарајућих служби и као лицу које је, како је наведено у истом документу, задужено за односе председника Републике са јавношћу.

У складу са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја („Службени гласник РС", бр. 120/2004) заинтересован сам за следеће информације:

1. На који начин је одабрано предузеће које је израдило званичну интернет страницу председника Републике (www.predsednik.yu)?

2. Да ли је за израду званичне интернет странице председника Републике (www.predsednik.yu) био расписан јавни конкурс?

Ако је конкурс био расписан:

2.1. Где је и када објављен?

2.2. Ко је сачињавао комисију која је одабрала најбољег понуђача?

2.3. Да ли је том приликом био испуњен члан 123 став 4 Закона о јавним набавкама („Службени гласник РС", бр. 39/2002, 43/2003, 55/2004) који налаже да је и у поступку јавних набавки мале вредности наручилац дужан да прибави најмање три понуде?

2.4. Којим критеријумима се комисија руководила приликом избора најбољег понуђача?

3. Колика је цена израде званичне интернет странице председника Републике (www.predsednik.yu)?

Захваљујем на информацијама од јавног значаја и обавештавам Вас да ћу ову поруку коју сам Вам упутио објавити као што ћу са задовољством објавити Ваш одговор.

25. мај 2007.

Срђан Кусовац
********** **
Београд
ЈМБГ *************

(Ovo je samo kopija bloga objavljenog na "starom" Blogu B92. Kako je ovaj blog u vreme pisanja teksta još uvek bio na probnom radu većina odgovora čitalaca je tamo.)



Komentari (8)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

vucko vucko 18:59 27.05.2007

E sad je ovaj tvoj tekst

još gori od predsednikovog sajta.

Kako si uspeo da dobiješ ovaj serifni font kao osnovni i kako su linkovi postali opet sans-serifni pa još sa većim fontom? Vidim da je tekst sa desne strane slike totalno nalepljen na sliku - možeš li to da koristiš ili je "automagično"?

Jel ovo namerno, ili su neke bubice u blogu?
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 19:04 27.05.2007

Re: E sad je ovaj tvoj tekst

Ne znam zašto su veci linkovi i mene to nervira, ali izgleda da nema rešenja ili ga ja ne znam.
vucko vucko 19:13 27.05.2007

Primeti

da je ona rečenica u zagradi na kraju sasvim normalna.

Da ovo nije posledica nekog copy-paste-a, koji je preneo formatizaciju?
zokster zokster 22:24 27.05.2007

Re: E sad je ovaj tvoj tekst

Dejan Restak Dejan Restak 23:11 27.05.2007

Re: E sad je ovaj tvoj tekst

vucko
još gori od predsednikovog sajta. Kako si uspeo da dobiješ ovaj serifni font kao osnovni i kako su linkovi postali opet sans-serifni pa još sa većim fontom? Vidim da je tekst sa desne strane slike totalno nalepljen na sliku - možeš li to da koristiš ili je "automagično"?Jel ovo namerno, ili su neke bubice u blogu?


al mu je avatar najjaci na blogu
vucko vucko 00:18 28.05.2007

Re: E sad je ovaj tvoj tekst

Hehe simpatičan je - čovek sa debelim obrazom :)

Ja na MSN-u inače koristim onog warhol Duška, što sam ga kao primer stavio GordaniC kod Novkovića na blogu - ali, rekoh, ajd da budem fini ovde.
Dejan Restak Dejan Restak 20:23 27.05.2007

jedan o tekstova koji su sistem prefurali preko granice :)

odlicno
ne diraj nista, pokusacemo da ovladamo ovim slucajem

pretpostavljam da si uneo sirovinu direktno iz worda ?
medjutim problem je sto je sjebao desni meni zbog sirine fotki
to nikako ne bi smelo da se desava
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 21:27 27.05.2007

Re: jedan o tekstova koji su sistem prefurali preko granice :)

Kasno jer ovaj odgovor nisam video. Dugo sam to sređivao ali mislim da znam šta se dogodilo pa to stiže na mail.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana