Život

Sveti Nikola

Jelica Greganović RSS / 19.12.2014. u 21:21

Sv.Nikola.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

On je tu bio i mnogo pre no što je došla u kuću. Stajao je u uglu stare gostinske sobe, hladne čak i kad je napolju letnja sparina topila vazduh u titranje jare, miran, sa vodom pod nogama. U toj sobi su se nekada gurali gosti i svečane prilike, a onda kad se zaimalo degradirana je u prostor u kom su bivale kućne babe koje su uspele da prežive supružnika. Odrekavši se dotadašnjeg malo šireg kreveta pravljenog za dvoje, odlazile su kod njega, i bile upornu bitku sa dosadnim muvama koje su više od svega volele svetogrdno mile po njemu i malom, ponegde zarđalom kandilu ispod. Valjda zbog tragova zejtina u kome je povremeno, prema prilici, žmirkao slabašni plamen žiška. Kako su godine bile pre loše nego dobre, zejtin se štedeo, a za svetu potrebu se palila sveća u čiraku stojećem na krivonogom stočiću koji je hrabro glumio oltar.

A svetac je bio kupljen na nekom od seoskih vašara, suviše duguljast i ispošćen čak i za nebeskog stanovnika, odore obojene jeftinom tirkiznom bojom zbog čega je, kad bi ga zrak sunca dohvatio, izgledao previše veselo i neprimerno obučen. Pokušaj zlatnih pervaza je brzo izbledeo, i sve ostale generacije su jedva mogle da naslute da mu je odeća ikada bila ukrašena. Vremenom je nekako ogaravio, potamneo u licu čije su se i inače svedene crte jedva raspoznavale. Davno izbledeli oreol i krunu mu je zakrivao presušeni, prašnjavi, buketić bosiljka vezan trobojnim koncem skinutim sa nekog od retkih dobijenih poštanskih paketa. Zahvaljujući njemu je svetac izgledao kao postarija, izgladnela dodola. Paganskom doživljaju je doprinosilo i babino dodavanje jabuka i dunja na pomenuti, improvizovani, stoni oltar.

Posle, kada je sazidana nova kuća, ona koja konačno nije bila od zemljanih, sušenih cigli, kupljen je i novi svetac. Veći i skuplji. Staklom zaštićen od bestidnih muva koje nisu znale da cene ni ovo bitno porodično ulaganje. Zlato se bogatije caklilo sa njega, more pod nogama mu je bilo plavlje i uzburkanije, a u predelu desnog kolena mu se naslućivala krstarica nabubrelih jedara. Baba ga je gledala sa dužnim poštovanjem, ali se nikada čestito nije navikla na ovog, iako imenom istog, sveca. Suviše je dobrostojeće izgledao za kuću u kojoj je vazda nešto falilo. Sem dece. Njih je, bogu hvala i ocu Nikolaju, bilo puno dvorište. Krstila se pred njim baba, onoliko koliko je verovala da on od nje očekuje, ali mu jabuke crno opegavljene nije prinosila, niti se usudila da mu pored novog, sjajnog čiraka ostavi dlakavu dunju.

Prosto, taj novodošli je nije pamtio devojkom kao onaj stari, garavi svetac. Kao što nije pamtio ni vremena kada nije bilo ni deci da se prinese, a kamoli njemu. Ono vreme kada je u selo, skoro bez muških odraslih glava, ako se ne računaju one prestarele, stigao izmučeni, dronjavi pop. Popadiju nije imao, valjda nije izdržala toliko nemanje, ali je sa sobom doveo sitnež od dece koja su, kako je pola sela tvrdilo, pasla i brstila sve pred sobom. Druga polovina sela je zapanjeno coktala slušajući te žalbe, za sada zaštićena dovoljnom udaljenošću od opsega kretanja »popčića«. Baš tog popa je, tako iznurenog da su mu i kapci nekontrolisano padali preko pogleda tokom razgovora, baba saterala u ćošak crkve i priupitala kud će i kako će sa slavom posnom na te već ispošćene dane. Jadni pop se utapao u memljivi crkveni mrak, krivio glavu kao gušče, treptao ubrzano i babi rekao da šta ima to neka sa svecem podeli i on je čovek, razumeće. Al prvo neka deci da, pa onda onima koji svrate. A žita je i za šaku dovoljno, kakvo je vreme ni za kašiku ga uskoro biti neće. Od tada je baba na slavski sto iznosila šta se imalo, mrsno il posno, vremenima i više nemanju, no imanju, shodno. I nije se bunio svetac, samo što je sve tavniji bivao, al to mu je bilo od godina, tešila se baba. Izgledalo je kao da su jedno drugo razumeli. Naročito kad se radi o ribi za koju su joj govorili da je svetac na slavskoj trpezi očekuje.

E, ta riba je babi vazda bila problem. Čak i veći od one vode na kojoj je svetac stajao, od koje je krajnje suvozemnu babu prosto strava vatala. Ona koja je i najmanju baru gadljivo zaobilazila, nikada nije verovala vodi i sa užasom slušala o kupanju u morima, vodi kojoj se ni kraj ne vidi. Sticajem geografskih okolnosti, baba je rođena u kraju koji je od vode poznavao samo reku, Lepenicu, u prilično malom izdanju. Jeste umela ponekad da naraste i time uostalom samo potvrdi njeno nepoverenje, ali to je bila najveća voda koju je poznavala, a nju je baš ako se mora mogla i peške da pregazi. Bare koje su nicale oko reke, pokrivene smaragdnom žabokrečinom i naseljene horovima žaba, nije ni računala u vodu, to je prosto bila gadost.

Pomenuta reka je služila da vrti vodeničke točkove, da se iz nje zahvata voda za zalivanje i da po njoj krišom bauljaju deca. Ako su u njoj i živele ribe, biće da su bile suviše vešte, retko ko je ikada uspeo koju i da vidi, a kamoli ulovi. Sve što su deca uspevala iz reke da izvade, zapravo sa njenih obala, su bile školjke i rakovi. A to baba nije računala u jestive sorte, to ili nije imalo oči ili je imalo previše nogu, ukratko – pogan.

Doduše, bilo je onih koji su odlazili dalje, do Morave, ali i to je bilo više zbog donošenja kamenja za pritiskanje kupusa, onog koje se ne kruni ili protivpravnog dovlačenja peska, nego zbog ribe. Tek kasnije, kad su oba rata prošla, počele su na pijacama da se pojavljuju ribe. Veliki, pregojeni, masni šarani, negde utovljeni, uzgajeni. Da ne bi zaostali za selom, i članovi naše porodice su počeli da ih kupuju. Par dana pred slavu. Do tada su ih stavljali u korita iz kojih je pljuskala repom ribljim izbacivana voda. Tada je mogla da se vidi baba koja nepoverljivo, pažljivo, prilazi zarobljenoj ribi i gleda je satima, čudeći se tom mutavom stvoru nepredvidljivih kretnji i nesuvislog pogleda. Odbijala bi, jedva primetnim odmahom glave, i da jede već pripremljenog šarana, onda kada je najmanje ličio ribu, gadljivo mršteći nos na nepoznati miris muljevite vode koji ni jedno prženje nije moglo od nje da sakrije.

Posle je familija odlučila da slavu preseli na letnju verziju istog sveca. Iz praktičnih razloga, više je toga moglo da se sakupi i spremi, ponudi gostima. Uprkos tome, baba je dalje svom čađavom svecu, na njegov zimski dan, prinosila prekršteno žito, palila kandilo i sveću pod njim, stavljala malo manje zimskim truležom izjedenu jabuku.

Dugo posle toga, kad se već odavno sa guberom prekrivenog kreveta preselila na malo, badnjevačko groblje, svetac je i dalje stajao u svom zaboravljenom ćošku. Pod njim je spavala nova baba, ona koju je donedavno cela porodica zvala mladom, uprkos njenim brojnim godinama. I tek kad ni nje više nije bilo, kad su nestale kvrgave jabuke, a svetac se skoro više nije ni raspoznavao od vremenske tmine koja ga je pojela, soba je ispražnjena. Donet je noviji nameštaj, zid se zabeleo snežno, čak ni trag okvira stare ikone nije ostao.

Sumnjam da su ga bacili, makar sujeverja radi. Verovatno je negde u ambaru, zatrpan stvarima kojima se čeka nova namena ili dolaženje onih koji za njih ni sećanjem vezani nisu. I dok nova ikona časno broji svoje slave, onaj stari svetac čeka zimu, svoj dan, bez kandila, čiraka. Bez smežuranih jabuka i dunja oporog, oštrog mirisa. Sveti Nikola zimski.

 

 

 



Komentari (46)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zox.zox zox.zox 21:32 19.12.2014

Srećna Slava

Srećna ti Slava Jelice. Devojačka kako ovde kod mene kažu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:36 19.12.2014

Re: Srećna Slava

Hvala, drugu ni nemam sticajem mešovitog braka
zox.zox zox.zox 21:50 19.12.2014

Re: Srećna Slava

Meni pre neku godinu babe u Crkvi čestitale maminu devojačku Slavu. Imam i neke prijatelje koji su sticajem "mešovitog" porekla uzeli majčinu devojačku Slavu za svoju.

Inače prelepa priča koja baš miriše na dunje i jabuke.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:51 19.12.2014

Re: Srećna Slava

maminu devojačku Slavu

E, ovo je zaista
freehand freehand 21:40 19.12.2014

Grip Vs. Sv. Nikola

... 1:0
Jebiga, eto mene u kući umesto za sofrom u knindžinom gnezdu.

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:42 19.12.2014

Re: Grip Vs. Sv. Nikola

E, pa baš si našao kad ćeš da zalegneš, free...
Ajd leči se, ne daj se!
freehand freehand 22:09 19.12.2014

Re: Grip Vs. Sv. Nikola

Jelica Greganović
E, pa baš si našao kad ćeš da zalegneš, free...
Ajd leči se, ne daj se!

Pa jes al kako ću sad kad dve godine ne čujem iste priče koje osam godina slušam?!
Bojim se zaboraviću nešto, sipustiću neko slovo, zameniću red reči u rečenici, belaj neki!
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:11 19.12.2014

Re: Grip Vs. Sv. Nikola

Jes to fakat rizik, a moglo i bi i nešto posno da ti promakne, a to posle baš fali u narednih godinu dana...
freehand freehand 22:29 19.12.2014

Re: Grip Vs. Sv. Nikola

Jelica Greganović
Jes to fakat rizik, a moglo i bi i nešto posno da ti promakne, a to posle baš fali u narednih godinu dana...

Pa jes, sve je na slavi posno samo su vicevi masni.

Al stvarno, bre, kad samo pomislim šta sve evo godinu dana nisam čuo i još celu godinu neću...
Paterice su keva!
odoh da se preznojim da isteram vraga do sutra.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:31 19.12.2014

Re: Grip Vs. Sv. Nikola

Umotaj se u jorgan, sedi na grejno telo i gledaj da do sutra stigneš na pragoogla.
freehand freehand 22:39 19.12.2014

Re: Grip Vs. Sv. Nikola

Jelica Greganović
Umotaj se u jorgan, sedi na grejno telo i gledaj da do sutra stigneš na pragoogla.

Jal u jorgan jal u grejno telo
u nešto se umotati mora!

Mislim da imam groznicu, sanjam da među glavam i repovima somova i smuđeva plivam u ribljoj čorbi dok me jedan uticajni bloger juri velikom kutlačom!
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:45 19.12.2014

Re: Grip Vs. Sv. Nikola

Dok ne sanjaš žito, dobro je...
mariopan mariopan 14:41 22.12.2014

Re: Grip Vs. Sv. Nikola

Jelica Greganović
Umotaj se u jorgan, sedi na grejno telo i gledaj da do sutra stigneš na pragoogla.

....и да узме мало воде у уста пре седања на грејно тело ....е кад то проври онда може да устане и биће враг ко руком однеесен.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:16 24.12.2014

Re: Grip Vs. Sv. Nikola

....и да узме мало воде у уста пре седања на грејно тело

I kocku šećera
nurudin nurudin 21:41 19.12.2014

Ех, те бабе, те славе...

Pod njim je spavala nova baba, ona koju je donedavno cela porodica zvala mladom, uprkos njenim brojnim godinama.


Јелице, подсетили сте ме са овом новом бабом на моје две бабе Драгице. Пошто смо били мали, а обе се звале Драгице, да бисмо их лакше разликовали, једна баба је била градска, а друга сеоска... :) Ето, а нисмо имали стару и нову.

Хвала за причу!
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:43 19.12.2014

Re: Ех, те бабе, те славе...

Sa zadovoljstvom, dobri Nurudine
G.Cross G.Cross 22:07 19.12.2014

Re: Ех, те бабе, те славе...

једна баба је била градска, а друга сеоска


Ja sam imao Babu Niksicku i Babu Sarajku. Danojla i Ziba. Lahka im crna zemlja.

Srecna slava domacice.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:46 19.12.2014

Re: Ех, те бабе, те славе...

Hvala, G. Crosse
Ziba? Od kog imena je to skraćenica?
G.Cross G.Cross 23:02 19.12.2014

Re: Ех, те бабе, те славе...

Jelica Greganović
Hvala, G. Crosse
Ziba? Od kog imena je to skraćenica?


Iskreno, ne znam, mislim da nije skracenica. Bila je Muslimanka.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:33 19.12.2014

Re: Ех, те бабе, те славе...

Shvatila sam, ali sam mislila da je to skraćenica od muslimanskog imena.
jkt2010 jkt2010 07:45 20.12.2014

Re: Ех, те бабе, те славе...

G.Cross
Jelica Greganović
Hvala, G. Crosse
Ziba? Od kog imena je to skraćenica?


Iskreno, ne znam, mislim da nije skracenica. Bila je Muslimanka.

Ziba, ž. ; per. zībā (značenje: lijepa)
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:20 20.12.2014

Re: Ех, те бабе, те славе...

Lepo
G.Cross G.Cross 12:58 20.12.2014

Re: Ех, те бабе, те славе...

Ziba, ž. ; per. zībā (značenje: lijepa)


Hvala
mlekac mlekac 21:53 19.12.2014

Meni je...

U glavi kao svetac bio i ostao onaj koji je visio na zidu iznad bakinog kreveta. Sveti Đorđe kog je deda u duborazu odradio, a pradeda u crkvi osveštao. Jeste da je to bila mamina devojačka slava, ali, navika je strašna stvar - dan danji kad mi neko pomene slavu, ja prvo na Đurđevdan pomislim.

Čudo jedno kako su babe svojim navikama na nas uticale.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:11 19.12.2014

Re: Meni je...

Babe su zakon
Черевићан Черевићан 22:33 19.12.2014

бешему


Слава Кума ,кућа пуна,
празнује се око стола
пуно срце Домаћину
јер слави се Св.Никола

врата дома широм мааме
мало,мало . . ево госта
. . . .
нема Кума . . ни куће му,
ал' присет док трајем оста


честитка девојачкој Слављеници
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:46 19.12.2014

Re: бешему

Hvala, gazda Čer, što si mi na slavu došao, em stihove doneo
jedi-knight jedi-knight 22:34 19.12.2014

...

Jelice, srecna ti Slava.
I za Slavu i za pricu
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:47 19.12.2014

Re: ...

Hvala, viteže, je l da uzvratim?
omega68 omega68 22:53 19.12.2014

Никола

СВ. НИКОЛА (Никољдан)

НИКОЛА (мушко име грчког порекла - кажу наши (да ли наши?) вајни срПски језикословни академичари) < НИКОЛАОС = νικαω (победити) + λαος (народ) = ПОБЕЂУЈЕ НАРОД.

Ове "грчке" приче држи се наше (да ли наше?) званично језикословље КО ПИЈАН ЗА ПЛОТ, немајући снаге да начини бар један прав корак по Божјем бескрју србског језика.

Овакво наказно-штуро-антисрбско тумачење имена НИКОЛА спада у ред оних језичких промашаја (неопевних глупости!!!) који су ме натерли да се (привремено!) одрекнем сликања и почнем бавити одгонетањем (србског) језика.

Да наши (да ли наши?) званични језикословци нису у праву, доказаћу на два начина:
- показаћу да су две споменуте грчке речи чисти србизми;
- даћу право (србско!) значење имена НИКОЛА.

Ево суштине!

ΝΙΚΑΩ (победити):
- н ик а ш = РАЂА НЕБЕСКОГ БОГА ЗЕМЉА (рађање Сунца после ноћног или вишемесечног поларног мрака јесте резултат кретања Земље);
- ни ка ш = НИЈЕ ПРАТИЛАЦ ЗЕМЉА (победник стоји усправан или седи на трону, побеђени леже мртви или клече);
- ник аш = ОЗНАКА КАМЕН; ник а ш = ОЗНАЧАВАМ ЈА ЗЕМЉУ (победник каменом међашом утврђује (нову или стару) границу).

ΛΑΟΣ (народ):
- ла о с = ЗЕМЉОМ ОН СЛОВИ/ЗАКОНИ (народ јесте одређен земљом на којој живии и матерњим језиком, тј. језиком Мајке Земље која га је родила);
- л а ос = ЉУДИ БОЖЈИ ОСНОВА; ЉУДИМА БОГ ОСНОВА (осим Мајке Земље, народ је ослоњен и на Бога Оца).

Пошто је Реч од Бога, пошто човек Божју реч учи од мајке, јасно јесте да су ове речи од србског Бога Оца, научене од србске Мајке Земље).

Небројено смо пута чули да се међ Србима највише слави слава Никољдан (Св. Никола). Пошто је добро познато да је слава изворна србска тековина, поставља се питање зашто би Срби своју најважнију/најбројнију славу славили под туђим (грчким, несрбским!) именом, нарочито ако се зна да су Срби СЛАВУ СЛАВИЛИ И ПРЕ ХРИШЋАНСТВА.

Када Срби славе славу Никољдан, славе празник данас познат као НОВА ГОДИНА !!!
Зашто ово тврдим?

Никољдан је 19. децембра. Срби славе славу ТРИ (3) дана: деветнаестог, двадесетог и двадесетпрвог децембра... Између 21. и 22. децембра настаје појава која је позната као АСТРОНОМСКА НОВА ГОДИНА, тј. тренутак кад планета Земља (привидно) ЗАВРШАВА ОПХОДНИ ЦИКЛУС ОКО СУНЦА, тј. тренутак који ЈЕДИНО ИСПРАВНО ДАТИРА ПОЧЕТАК НОВЕ ГОДИНЕ!!!
Име НИКОЛА управо о томе сведочи: н ик О ла = РАЂА НЕБЕСКО СУНЦЕ ЗЕМЉА (Земља завршава опходни циклус на небу, зато се Сунце привидно рађа као ново на небу).

Наравно, ова анализа не васпоставља само чињеницу да је НИКОЛА класично србско име, већ васпоставља и чињеницу да су Срби од најдавнијег времена ЗНАЛИ ЗА (релативну) ЦЕНТРИЧНОСТ СУНЦА!

Наравно, славили су Срби (из различитих разлога!) НОВУ ГОДИНУ и неких других датума, али је изворност садржна САМО у датовљњу везаном за име НИКОЛА повезаним за астрономска/календарска дешавања: не може почетак НОВЕ ГОДИНЕ бити везан за дан када се не дешава СТВАРНО ЗАПОЧИЊАЊЕ ОПХОДНОГ ЦИКЛУСА.

Србијо, срећан нам Никољдан!
Србијо, срећна нам Нова 7523. година...
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:22 20.12.2014

Re: Никола

Jelice, srećna slava!

Sv. Nikola je lepa srpska slava - ima samo jednu manu, gledano sa današnjeg aspekta: mnogo ima onih koji slave - baš tu slavu (me included!), tako da nema mesta - osećaju retkosti, odnosno nekakvoj originalnosti. Mislim, pola Srba slavi Sv. Nikolu, a skoro druga polovina Sv. Đorđa - tako bar kažu, pa malo ima onih "ostalih", he, he, he...

---------------------------------------------------

P. S.
Da iskoristim ovu priliku da reknem nešto blogokolegi Omegi:

... који су ме натерли да се (привремено!) одрекнем сликања и почнем бавити одгонетањем (србског) језика.


Čini mi se da sam jednom čitao da je jedan naš slikar (doduše, on se nije odricao slikanja, umro je kao slikar), koji se voleo zamajavati sa jezičkim finesama, bio ustvrdio da u drevnom etrurskom jeziku bilo mnogo reči nalik srpskim, samo nije išao daleko da kaže da li su to Etrurci vršili jezičke pozajmice od Srba ili obrnuto...

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:47 20.12.2014

Re: Никола

Hvala, Vladimire
omega68 omega68 18:17 20.12.2014

Re: Никола

da li su to Etrurci vršili jezičke pozajmice od Srba ili obrnuto...

Ни једно ни друго.Етрурци ( Јетрурци - јер су врачали гледајући у свињску јетру ) су Расени ( тако су себе звали )или Тирсени или једно племе античких Срба ( Раци је назив за Србе у многим земљама и данас, Раси - Руси, Рас или Расина знамо шта су...)
... који су ме натерли да се (привремено!) одрекнем сликања и почнем бавити одгонетањем (србског) језика.

Ето доказа да оно није моје већ цитат Славише К.Миљковића из Ниша.Врхунски лик
freehand freehand 18:49 20.12.2014

Re: Никола

Јетрурци - јер су врачали гледајући у свињску јетру



Omega, care!
omega68 omega68 19:00 20.12.2014

Re: Никола

Можеш да се кезиш до сутра, опет ће ти знање из те области бити на нивоу парамецијума и амебе, србске.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:05 20.12.2014

Re: Никола

Moliću fino, bez vređanja u prisustvu sveca.
Fala unapred.
freehand freehand 19:06 20.12.2014

Re: Никола

omega68
Можеш да се кезиш до сутра, опет ће ти знање из те области бити на нивоу парамецијума и амебе, србске.

Nemoj da se ljutiš, nego mi smešno bilo da nisi pomenuo Džigerane iz srednjeazijskih stepa kao braću Jetruraca u rasejanju. Inače je poznato da životni prostor dele sa Pankresaščcanima i dvanaest plemena zvanih Dvanaest palaca, dok je trinaesto pleme izgubljeno mada neki naučnici tvrde da su u pitanju Slepocrvci.
G.Cross G.Cross 00:00 20.12.2014

pp

Poslao sam ti PP
G.Cross G.Cross 00:00 20.12.2014

pp

Duplo
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:44 20.12.2014

Re: pp

Odgovorila.
49 41 49 41 00:48 20.12.2014

Mi bili "sirocici" celih tri dana za

Sv. Nikolu.

Majka se "vrati" u familiju porekla - da pomaze.

Mora slavski kolac, zito, stanglice sa kimom, pihtije, corba od sarana, przeni - peceni saran, posne sarme (sa pirincem ), sitni kolaci, vocni kolaci, suva pita (tkz. baklava)
Umorih se od nabrajanja.

Boze me oprosti, kako onaj babin sporet ne sagore; od silnog maltetiranja - tri dana.

Sretna ti devojacka.
(Naucih jedan novi izraz).



Jelica Greganović Jelica Greganović 00:55 20.12.2014

Re: Mi bili "sirocici" celih tri dana za

Hvala
jorgovan28 jorgovan28 10:02 21.12.2014

Sr Sl

Sretna Slava domaćice.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:33 21.12.2014

Re: Sr Sl

Hvala, jorgovane
razmisljam razmisljam 22:16 21.12.2014

Ех...

ЈелицО, подсети ме на једног Светог Тому и једног Светог ЈОвааана.
Хвала ти што си ми својом причом уприличила једно тако пријатно и сетно одлутавање...
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:08 22.12.2014

Re: Ех...

Sa zadovoljstvom, razmisljam

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana