Kultura| Muzika| Umetnost| Zabava

Deset albuma iz 2014.

Inner Party RSS / 20.12.2014. u 21:15

10685347_10152738484009556_7880770012261390548_n.jpg?oh=414c0ad681fac8df8073a71e4e11ee0b&oe=5538A6B5

Šta se slušalo kod vas ove godine?
 
Je li da nije bila ko zna šta, ali ipak, evo desetak izdanja sam uspeo da nabrojim ...
 
Inače, navodim ih bez nekog redosleda - pomalo hronološki, kako sam ih nabavljao, ali najviše tako - kako mi padaju na pamet.
 
Bilo kako bilo, evo šta se slšalo kod mene ove godine: 
 
 
 
 

1) S.A.R.S. - Ikone pop kulture (Sarsband.com, 2014)

Ove godine je SARS eksplodirao i postao najveći srpski mejnstrim rock bend. Formula kojom su se proslavili predstavlja perfektanu oluju buvalno svega što mladi balkanski klinci vole da slušaju (da, uzimani su elementi čak i od onih najgorih narodnjaka). Kao što to uvek biva, popularniji su kod susJeda nego kod nas, ali tako je to valjda i sa hrvatskim Hladnim Pivom i sa bosanskim Dubioza Kolektivom koji su vidim iznimno popularni u Srbiji ...


2) Stephen Malkmus and The Jicks - Wig Out at Jagbags (Matador/Domino, 2014)
 
"We grew up listening to the music from the best decade ever". Enough said, jer muzički gledano, devedesete su za mene bile najbolja dekada a Pavement su bili deo samog krema ondašnje alternativne rock scene.  Ovo sam slušao mesecima, celog proleća i zaista nikako da mi dosadi  ...


3) The Horrors - Luminous (XL, 2014)

The Horrors su dokaz da se u okviru post punk revivala još ima šta reći, šteta što u svom žanru postaju sve usamljeniji ...Ovo je bio make it or break it album, za The Horrors četvrti po redu. Na talasu fantastičnog prvog singla I See You, slušali smo bend koji je otišao još dalje i još dublje u retro i vintage. Za nas fanove, Luminous spada među najbolje albume ove godine, ali za neki konačni širi komercijalni uspeh grupe, ovaj album zabija kolac pravo u srce. 


4) The Pains of Being Pure at Heart - Days of Abandon (Fierce Panda Records, 2014)

Leto 2014. ću pamtiti po novom albumu Kipa Bermana. Dok su The Horrors ovog proleća bili potpuno introvertni i veoma mračni, Days of Abandon donosi leptiriće u stomaku, i setu i neku novu nadu i veoma prijatno isčekivanje neke nove letnje ljubavi. Pomalo slatkogorak, pomalo nostalgičan, ovaj album je mogao da skapira samo onaj ko je krajem osamdesetih i početkom devedesetih uzdisao za Cyndi Lauper i Robertom Smithom.  
 

5) La Roux - Trouble in Paradise (Polydor, 2014)

Dok sam u septembru cedio poslednje tople dane, u plejeru sam na repeat besomučno preslušao famozni i sudbinski drugi album grupe La Roux. Mlada Elly Jackson je sa samo 23 godine ova pevačica je ostala jedini kreativni član grupe. Odlaskom Bena Langmaida, La Roux se našao u situaciji u kojoj je Depeche Mode bili nakon odlaska Vincea Clarka i Trouble in Paradise jeste donekle A Broken Frame za La Roux. Ipak, kada čujete pesmu Silent Partner vidite da je pred La Roux ipak svetla budućnost.

 
6) Pixies - Indie Cindy (PIAS, 2014)

Gadila mi se onomad ideja da se grupa Pixies okupila samo da bi beskonačno muzla pare na staroj slavi i davno minulim zaslugama. Još kada sam onomad čuo da članovi benda van koncerata zapravo ni ne pričaju međusobno, bio sam baš razočaran u jedan on mojih omiljenih bendova. Kasnije je iz benda otišla Kim Deal i sve je izgledalo kao recept za katastrofu ... Začudo Indie Cindy uopšte nije loš. Uprkos lošim kritikama, mislim da je ovo jedan o najboljih albuma alternativne rock muzike u ovoj godini, a i nešto što mi je vratilo veru u Black Francisa i ekipu ...
 

7) Kanda, Kodža i Nebojša - Volja za noć (Odličan Hrčak, 2014)


"Razbijeni ali slobodni, idemo zajedno, sve je stalo u rock and roll." Užasno me smaraju svi oni koji insistiraju na tome da današnji KKN nije ono što je bio devedesetih, naglašavajući opadanje u kvalitetu i relevantnosti njihove muzike danas. Budalaštine! Oliver i ekipa su danas jedan sasvim druga inkarnacija i svako poređenje sa onime što je bilo je potpuno glupo i bespotrebno. Gledajući bend uživo veoma su mi smešni oni paćenici  koji ispred bine sjebani od droge ili pića uvek traže Prirodu. Ono što na njihovom novom albumu čujemo je rezultat izuzetne koncertne aktivnosti, kao i neke nove vere i energije koja danas stoji iza ove veoma čvrste i posvećene rock and roll grupe.  


8) Leonard Cohen - Popular Problems (Columbia, 2014)

Jeste pomalo van konkurencije, ali ovo meni jeste album godine. Definitivno jedan od onih po kojem ću pamtiti ovu godinu ... Nezaobilazno štivo, pa čak i ako ne pratite ovakvu muziku. Mada, lako je Koenu da snima ovako fantastične albume, kad ih je za pedesetak godina izdao samo trinaest. Ostaje mi još samo da se nadam njegovom skorom dolasku-povratku u Srbiju.


9) Peter Murphy - Lion (Nettwerk, 2014)

Slabije nego većina njegovih albuma, ali i dalje dovoljno dobro da ostane u plejeru bar nedelju dana ... Sa jedne strane Lion uliva nadu da Peter Murphy još uvek nije sasvim istrošen i da ga možda samo nešto malo više inspiracije i malo više fokusa dele od nekog novog hita i nekog novog Deepa ili Love Hysterie. Sa druge strane, Murphy se ne zanosi previše nekim eksperimentisanjem i on u glavnom ostaje veran onome što njegovi fanovi od njega očekuju. Mada, bilo bi ipak možda pametno da prestane da muze staru slavu sa Bauhaus pesmama ... A mogao bi i konačno da svrati u naše krajeve!
 

10) Rancid - Honor is All We Know (Hellcat/Epitaph, 2014)

Rancid evo već dvadeset godina piče stari fazon i ne menjaju recept koji daje rezultate. U duhu njihovih najboljih izdanja, Honor is All We Know donosi trideset minuta agresivnih pop punk i ska pesama sa tim nekim prepoznatljivim street punk senzibilitetom ... Da sam dvadeset godina mlađi, ovo bi smo ja i par ondašnjih drugara preslušavali sedeći na gajbi piva. Vadili bi iz nje svaki po flašu na svaki repeat, taman da nakon pet-šest preslušavanja naučimo sve tekstove. Onda bi u neko doba noći ostali bez piva pa bismo pijani i naloženi krenuli u neku kafanu, urlajući refrene pustim i tihim ulicama grada ...
 

 
To je to, deset albuma po kojima ću pamtiti ovu godinu.
 
Zapravo, iskren da budem, toliko sam samo ja lično imao vremena za muziku ove godine.
 
Nekada sam umeo da napravim listu od pedeset albuma, ali nekako, sa godinama, sve više slušam stare bendove i starija izdanja i što je najgore sve više pratim ta neka reizdanja i ta neka stara koncertna izdanja nego što sam voljan da se posvetim novoj muziici i novim albumima ...
 
Ali to je već tema za neki drugi blog. 
 
 


Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

eli.lacrosse eli.lacrosse 21:31 20.12.2014

LamentSrđan Fuchs Srđan Fuchs 14:22 21.12.2014

Re: Lament

пази, жив Бликса, 'мрео није! ово би НС културни посленици могли довести у неки М студио, или нешто, када сам већ машио Тиндерстиксе... за нас старе даркпанкерице... постдарк, како се то зове данас?
eli.lacrosse eli.lacrosse 15:05 25.12.2014

Re: Lament

пази, жив Бликса


Živ, doduše povređen. Otpočeli su "Lament" nastupe, u Ljubljani (verovatno i drugde) isprašili kao da su dvadesetogodišnjaci, a onda su prešli u Italiju, Bliksa se povredio i otkazali su sve nastupe do leta 2015... Ipak su stari, ali su lepo ostarili.
nask nask 21:32 20.12.2014

40+ ?

Nekada sam umeo da napravim listu od pedeset albuma, ali nekako, sa godinama, sve više slušam stare bendove i starija izdanja i što je najgore sve više pratim ta neka reizdanja i ta neka stara koncertna izdanja nego što sam voljan da se posvetim novoj muziici i novim albumima ...


Valjda te stiglo to neko doba kad sve više stičeš utisak da si sve već čuo, video i pročitao.
docsumann docsumann 08:19 21.12.2014

Re: 40+ ?

Valjda te stiglo to neko doba kad sve više stičeš utisak da si sve već čuo, video i pročitao.


i onda krene sinteza svega toga u eklektični iskorak ... evo, polako kopanje unatraške... i da, ovo je moj album godine:


riply riply 11:25 21.12.2014

Re: 40+ ?

docsumann
Valjda te stiglo to neko doba kad sve više stičeš utisak da si sve već čuo, video i pročitao.


i onda krene sinteza svega toga u eklektični iskorak ... evo, polako kopanje unatraške... i da, ovo je moj album godine:You made my day sa ovim albumom. Savrseno.
docsumann docsumann 08:15 21.12.2014

idemo dalje...

prilično sam retroviziran, makar to bilo i samo godinu-dvije unazad. hoću reći ne pratim baš ono najaktuelnije, ali nisam ni ukopan u vremenu davno pređašnjem.
tebi hvala za listu pošto svoju nemam, pa ću sad da preslušavam neka od navedenih izdanja.

možda samo ovi grajnderi ... razmišljo sam se čak i da napišem jedan blog o grindcoreu, no koga bi to zanimalo

riply riply 11:29 21.12.2014

Re: idemo dalje...

docsumann
prilično sam retroviziran, makar to bilo i samo godinu-dvije unazad. hoću reći ne pratim baš ono najaktuelnije, ali nisam ni ukopan u vremenu davno pređašnjem.
tebi hvala za listu pošto svoju nemam, pa ću sad da preslušavam neka od navedenih izdanja.

možda samo ovi grajnderi ... razmišljo sam se čak i da napišem jedan blog o grindcoreu, no koga bi to zanimalo


Muziku,izmedju ostalog,testiram i po reakciji macaka. Na ovo je bila bežanija i naoštrene uši. Momentalno sam ugasila
docsumann docsumann 11:43 21.12.2014

Re: idemo dalje...

Muziku,izmedju ostalog,testiram i po reakciji macaka. Na ovo je bila bežanija i naoštrene uši


ma to je samo reakcija na besnog psa sa omota
g.radicevic g.radicevic 14:24 22.12.2014

Re: idemo dalje...

prilično sam retroviziran, makar to bilo i samo godinu-dvije unazad. hoću reći ne pratim baš ono najaktuelnije, ali nisam ni ukopan u vremenu


moj slučaj, uglavnom okrećem ''novitete'' koje pazarim na berzama ploča. Ove godine zbog posla nisam ni imao nešto previše vremena, ali lista bi izgledala ovako (bez nekog uređenog poretka), već prema kvalitetu ''ulova'':
1.
2.
3.
4.
5.

ima dosta toga još, al ovo je poređano po kriterijumu odnos cena/očuvanost vinila

POZDRAV
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 14:26 21.12.2014

ти већ исписао Вошу из земље?

Kao što to uvek biva, popularniji su kod susJeda nego kod nas, ali tako je to valjda i sa hrvatskim Hladnim Pivom i sa bosanskim Dubioza Kolektivom koji su vidim iznimno popularni u Srbiji ...


осим ако нас не рачунаш више за НАС, у НС-у одлични били, барем пет сома људи по мојој процени, енергичан наступ, анти-владин став, фри ганџа, much love from NS crowd!
adriana adriana 09:03 22.12.2014

Indie Cindy najbolji

..ali pošto je već pokriven, onda je ovo na solidnom drugom mestu :)mr.fogg mr.fogg 16:48 23.12.2014

Deset albuma iz 2014.

Najboljih 6 albuma iz 2014. godine:

Gong - I See You
Tin Spirits - Scorch
Tacita Intesa - Tacita Intesa
Syndone - Odysseas
Corvus Stone - Corvus Stone II
Alex Carpani - 4 Destinies
docsumann docsumann 17:52 23.12.2014

Re: Deset albuma iz 2014.


very prog mr.fogg
mr.fogg mr.fogg 17:59 23.12.2014

Re: Deset albuma iz 2014.

very prog mr.fogg


Pa, jeste ... ali malo sam zbunjen ovim blogom i komentarima, zato što je sve nekako retro. Eto ... očekivao sam nešto drugačije i zato sam preporučio samo 6 albuma. Nadam se da ne smeta što je 'prog'

btw, interesuje me tvoje mišljenje o Corvus Stone II.
docsumann docsumann 18:02 23.12.2014

Re: Deset albuma iz 2014.

Nadam se da ne smeta što je 'prog'


dapače
docsumann docsumann 18:32 24.12.2014

Re: Deset albuma iz 2014.

btw, interesuje me tvoje mišljenje o Corvus Stone II.


raniji radovi me, povremeno, podjećaju na Sikrit Čifse što je jako dobro, jelte.

dok ovaj album nisam preslušao.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:41 24.12.2014

Re: Deset albuma iz 2014.

dapače

dagušče.

ps. totalno, ali to-tal-no glupa fora, ali ne mogu da odolim.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:29 24.12.2014

ovo nije loše

mr.fogg mr.fogg 18:42 24.12.2014

Re: ovo nije loše

Ha, ha: 'ovo nije loše' ... ma, ne da nije loše, nego ovako nešto dobro nisam čuo duuugo, duuugo vremena. Poslednje što me uzdrmalo u sličnom fazonu bio je Matthew Herbert (to je malo drugačija priča). Ali, sebi nikada neću da oprostim da je mogao da mi promakne Eric Harland. Hvala BebiOdLonchara na sugestiji ... odoh negde da nađem album ...
LINK
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:35 24.12.2014

Re: ovo nije loše

'ovo nije loše' ... ma, ne da nije loše, nego ovako nešto dobro nisam čuo duuugo, duuugo vremena.

pa meni posle EST sve dobro "nije loše". ne mogu i dalje da prežalim, samo mogu da zamislim šta bi Svensson radio danas. i kad smo kod zahvaljivanja, ja se (opet i iznova i svaki put i sto puta ako treba) zahvaljujem Zen Masteru što mi je otkrio EST.

btw: http://avaxhm.com/music/jazz/ericharlandisvoyager14.html
Spiridon Spiridon 23:13 24.12.2014

otkrice godine

Album Bad Self Portraits, bend Lake Street Dive

[youtube]http://m.youtube.com/watch?v=0LhsE-uqqE0[/youtube]
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:50 26.12.2014

.


sun kill moon,ljudi


+ warpaint,war on drugs,damien jurado,mick jenkins...
docsumann docsumann 21:31 26.12.2014

Re: .

war on drugs
e, da, njih sam zaboravio

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana