Društvo| Istorija| Kultura

Dan JNA i partizani izbačeni iz Vojske Srbije, sramota

Milan Karagaća RSS / 22.12.2014. u 12:00

DA SE NE ZABORAVI I TO JE NAŠA SLAVNA ISTORIJA

Pre 73 godine, 21.decembra formirana je 1.proleterske brigade NOV, a na današnji dan, 22.decembra, izvršila je prvi borbeni zadatak i taj dan se obeležavao kao Dan JNA.

th?id=HN.608003125675295778&pid=15.1&P=0 zastavaSFRJ9.gifXJNA.jpg

 

Paradni marš

Partizanski pokret i NOB u Jugoslaviji priznaju svi u svetu i odaju priznanje za doprinos pobedi nad fašizmom, što je i Putin nedavno rekao u sred Beograda.

 

Kud narodna vojska prođe

Istorijski revizionizam na prostorima bivše Jugoslavije uz pomoć političkih elita svojski se potrudio da, žaleći što njihovi nisu pobedili onda nego 90-ih, izbrisaše sve što podseća na antifašističku borbu i partizane. Danas se u Rudom bivša ulica Prve proleterske zove ulica đenerala Draže, a mi smo se kao društvo, po mnogim relativnim pokazateljima, vratili tamo gde smo bili i pre 1941 - u stadijum zapuštene, siromašne i korumpirane daleke periferije civilizovane Evrope. U Srbiji se formalno ponešto i obeleži ali preko volje, dok je tradicija narodnooslobodilačke borbe i borbe protiv fašizma proterana i grubo izbačena upravo otuda gde je trebalo da se neguje- proterana je iz Vojske Srbije i istorijskih udžbenika.

 

Danas tim povodom neće niko ni reči reći, a umesto okruglog stola o narodnooslobodilačkoj borbi Vojska Srbije organizuje mudru raspravu o presudnoj ulozi sveštenika u 1.svetskom ratu.

Zato, evo na ovaj način da se podsetimo na one koji su zaslužili da ne budu zaboravljeni.

Na dan ,21.12.1941.godine u Rudom je formirana Prva proleterska narodnooslobodilačka udarna brigada., sastava šest bataljona - beogradski, šumadijski, kraljevački, kragujevački i dva crnogorska bataljona ukupne jačine 1.199 boraca. Nacionalnom sastav boraca bio je sledeći: 740 Srba, 378 Crnogoraca, 26 Slovenaca, 19 Hrvata, 4 Makedonca i 32 ostalih.

Prvi komandant brigade bio je Koča Popović, narodni heroj, a politički komesar Filip Kljajić Fića, narodni heroj. 

Prvi borbeni zadatak  brigade je izvršila 22.decembra uspešniom borbom sa Italijanima i četnicima kod sela Gaočića i Mioča u kojoj zarobljava 124 talijanskih vojnika i oficira.

Prva proleterska udarna brigada je na svom ratnom putu prešla više od 20.000 kilometara. U njenim redovima borilo se više od 22.000 ljudi iz cele Jugoslavije. Imala je više od 7.500 poginulih, ranjenih i nestalih boraca, a izbacila je iz stroja više hiljada neprijateljskih vojnika. Dala je više od 3.000 rukovodilaca i 83 narodna heroja.

Odlikovana je Ordenom narodnog oslobođenja, Ordenom partizanske zvezde, Ordenom bratstva i jedinstva i Ordenom zasluga za narod. Povodom petnaestogodišnjice bitke na Sutjesci, juna 1958. godine, odlikovana je i Ordenom narodnog heroja.!

Po šumama i gorama

Marjane, Marjane

Hej vojnici, vazduhoplovci

Od vardara pa do Tiglava

Oni koji iz ideoloških razloga brišu antifašističku prošlost nisu ni svesni koliko unižavaju sopstveni narod, njegovu istoriju, sadašnjost i budućnost,jer je borba protiv fašizma kao najmračnije ideologije  civilizacijki zadatak i čin. Srbija ima čime da se ponosi ali oni čija je to dužnost nisu toga svesni, oni se ponose onim čega se normalan svet stidi.

 



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana