Biz| Ekologija| Ekonomija| Energetika| Nauka

IZLIVANJE NAFTE U VRTU EDENSKOM

albicilla RSS / 23.12.2014. u 00:13

CAratiKumar-Rao2_zpsadfa1d3b.jpgFoto (c) Arati Kumar-Rao

Sanderban (na bengaliju „prekrasna šuma“) je močvara mangrova veličine Kipra, jedna od tri najveće na svetu. Nalazi se na granici Indije i Bangladeša, između Kolkate i Dake, i predstavlja zajedničku deltu više reka, od kojih se veličinom izdvajaju Gang i Bramaputra. O ptičarenju u čarobnoj šumi sanjam otkako su mi dragi prijatelji T. i H. pričali o tome kako su se brodićem zaputili na vikend u lavirintu reka i rukavaca, pa usled poplavnih voda koje su se sjurile s Himalaja, morali da ostanu tamo nedelju dana. A tamo je i najveća gustina ugroženih tigrova po kvadratnom kilometru, ujedno poslednja populacija koja nastanjuje mangrove i prema poslednjem cenzusu iz 2011, ima ih oko 270.

Dodajte sad na tu sliku i 315 vrsta ptica, te 42 vrste sisara – uključujući ranjivog iravadskog i ugroženog  indijskog rečnog delfina, 61 vrstu vodozemaca i gmizavaca – uključujući i morskog krokodila (koji više voli rečna ušća nego more, iako se otiskuje i podalje od obale), preko 150 vrsta riba koje se komercialno eksploatišu i 334 vrste vaskularnih biljaka. I recite mi sada, ne poželite li da se i sami otisnete u lavirint rukavaca?

CAratiKumar-Rao3_zps46ec0856.jpgFoto (c) Arati Kumar-Rao

Ako imalo poznajem svoje čitaoce, znam da želite. E, sad dodajte ovoj slici, crno na zeleno, i izlivanje nafte. Devetog decembra je u magli došlo do sudara dva broda, od kojih je jedan bio tanker iz koga je iscurilo 350 tona nafte i to pravo u rezervat delfina Čandpai; gde je providba inače zabranjena, ali kako je usled niskog vodostaja plovni put postao neprohodan, kapetani su navigali kuda im drago. A baš ovo kuda-im-drago područje predstavlja utočište za ugrožene ptice vodenih staništa kao što su pegavi zelenonogi sprudnik Tringa guttifer, žalar kašikar Eurynorhynchus pygmeus, indijski vodosek Rynchops albicollis, indijska riđoglava patka Aythya baeri i Palasov belorepan Haliaeetus leucoryphus. Mimo njih, upravo je u Sanderbanu jedna od poslednjih populacija posebno ugrožene srednje veslare Heliopais personatus i upravo se ovo područje smatra jednim od najvažnijih za dalji opstanak ove vrste (izvor).

Masked_Finfoot1OBRADA_zps89994ea1.jpgSrednja veslara fotografisana u Maleziji (Wikimedia Commons)

Međutim, ovoj slici nešto i dalje nedostaje – ljudi. Od oko četiri miliona stanovnika Sanderbana, gotovo milion živi u šumi i od šume i reka, u kojima riba i rakovi sada umiru. A više od 80% belančevina životinjskog porekla u ishrani stanovnika Bangladeša potiče upravo od ribe, pretežno slatkovodne. Ribom i rakovima se ne hrane samo ljudi, već i srednja veslara i rečni delfini. Prva naduvena strvina delfina primećena je kako pluta kojih 25 km od mesta izlivanja nafte (izvor). 

CAratiKumar-Rao5_zps1e8f92c3.jpgFoto (c) Arati Kumar-Rao

Kako se stanovništvo nosi s ovom nesrećom bez presedana? Mimo ekološke katastrofe, lokalni ribari se suočavaju s visokim rizikom po zdravlje, čisteći naftu bez ikakve zaštitne opreme, pa su deca već počela da se razboljevaju i povraćaju. Naime, mlađi razlivenu naftu sakupljaju kuhinjskim posudama, tanjirima, loncima i kazanima, pa čak i sunđerima i lopatama (izvor), dok ribari to čine mrežama. Uprkos krajnje primitivnoj i rizičnoj metodi rada, jedna sedmina razlivene nafte je do sada prikupljena, ali samo iz glavnog, a ne i iz bočnih rukavaca.

CAratiKumar-Rao4_zps45b64157.jpgKrokodil prekriven naftom, kojih 15-20 km od mesta izlivanja. Foto (c) Arati Kumar-Rao

Jasno je da lokalne vrasti niti imaju predstavu, niti resurse da se sa ovom sutuacijom izbore. Ipak, Bangladeš se ubrzano razvija, a jedna od snažnijih grana jeste izvoz ribe i škampa, koji će se verovatno naći na udaru ovog akcidenta, usporavajući zahuktali privredni rast. U prirodnoj sredini, škampi su vezani za mangrove koji im, kao i ribi, obezbeđuju bezbedno mrestilište. Ovdašnje šume mangrova obezbeđuju 45% drvne građe i ogreva koji se koristi u zemlji, kao i 41% prihoda od šumskih proizvoda. Najzad, mangrovi predstavljaju i zaštitni pojas koji nisku i izloženu obalu štiti od talasa tokom visokih plima, kao i od ciklona i drugih nepogoda.

Ali, i ovi “dobri” mangrovi su takođe ugroženi izlivanjem nafte. Ovo drveće ima specijalizovano vazdušno korenje koje štrči iz muljevitog tla poput disaljki, tj. unosi u biljku vazduh iz koga dalje, putem osmoze, raznosi kiseonik. Kada je vazdušno korenje prekriveno naftom, ono ne može da vrši svoju ulogu i drvo se suši i umire. Smit i Mansur, stručnjaci Wildlife Conservation Society, predviđaju smrt manjih mangrova duž same vode u narednim mesecima, te starijih stabala tokom narednih godina, posebno ako se iznova nađu pokrivena naftom koja se cedi iz nataloženih nanosa (izvor).

CAratiKumar-Raofumes2_zpsb07ef23d.jpgFoto (c) Arati Kumar-Rao

I za kraj, odmaknite se malo unazad da sagledate celu sliku: Sanderban je Ramsarsko područje i rezervat biosfere, a nalazi se i na UNESCO listi svetske baštine. U ovom trenutku, Bangladeš čini sve što može. Pitanje koje mi se vrzma po glavi jeste, šta će Svet učiniti povodom baštine sveg čovečanstva?

* Većina podataka čiji izvor nije citiran potiče s Wikipedije.Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

krkar krkar 01:09 23.12.2014

Ništa

Jer je to neki tamo Bangladeš
albicilla albicilla 01:14 23.12.2014

Re: Ništa

krkar
Jer je to neki tamo Bangladeš


Jeste. A nije čak ni rat, pa da se dobro zaradi...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:34 23.12.2014

Re: Ništa

Jeste. A nije čak ni rat, pa da se dobro zaradi...

a i da je rat, kao što je bio u Ruandi, ništa se nije preduzelo, jer to je tamo neka crna afrika. a i kapiram da nije moglo da se zaradi, jer su se klali homemade mačetama.
albicilla albicilla 09:43 23.12.2014

Re: Ništa

a i da je rat, kao što je bio u Ruandi, ništa se nije preduzelo, jer to je tamo neka crna afrika. a i kapiram da nije moglo da se zaradi, jer su se klali homemade mačetama.


ne verujem da su homemade, pre će biti da behu kineske. no, ovako ili onako, ruanda je danas jedna od 10 najprosperitetnijih afričkih država i baš ona koja je u poslednjih 10 godina prešla najduži put ka tome.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:32 23.12.2014

.

Pitanje koje mi se vrzma po glavi jeste, šta će Svet učiniti povodom baštine sveg čovečanstva?

verovatno, ništa, kao što ne preduzima ništa konkretno povodom ovoga, ovoga ili ovoga.

kao što dnevno izumiru mnoge vrste leptirova i raznih egzotičnih životinjica, samo da bi dospeli u akvarijume razmaženih i glupih primerka ljudske vrste. koga briga za ptice ili bengalskog tigra, ili bele nosoroge??
albicilla albicilla 09:56 23.12.2014

Re: .


verovatno, ništa, kao što ne preduzima ništa konkretno povodom ovoga, ovoga ili ovoga.


UN su ovih dana, dakle 12-14 dana po izlivanju (što je za visokobirokratizovanu organizaciju - uspeh), poslali mali tim stručnjaka za uklanjanje nafte. jeste kasno i nedovoljno, ali može ipak da bude dobar početak.

ono što daje nadu da se nešto da učiniti jeste jako nizak vodostaj, pa je nafta raspršena na 100-ak km2.

pitanje je kako pristupiti čišćenju, da li hemikalijama koje rastvaraju naftu (ali kakav bi efekat imale na živi svet sanderbana?), ili bakterijama koje se između ostalog, hrane i naftom, a - iako aerobne - opstaju i u bezvazdušnom prostoru, zabeležene i na spoljnim zidovima svemirske stanice (i ponovo, kakav bi one efekat imale na ekosistem sanderbana?).

na duže staze, skupljanje nafte ribarskim mrežama se još može i pokazati kao eco-friendly metoda, iako su lokalci njome ostali i bez mreža za ribolov i bez lonaca za kuvanje (a zbog izlivanja i bez ma čega za kuvanje), a i bez zdravlja usled toksina iz nafte kojima su već dve nedelje izloženi.
vera.nolan2 vera.nolan2 08:09 23.12.2014

nesreća bez presedana...

zar UNESCO nema obavezu da nešto preduzme ?
Zastrašujuće!
verovatno, ništa, kao što ne preduzima ništa konkretno povodom ovoga, ovoga ili ovoga.

sve ovo,jedva odgledah,ponekad mi je stvarno muka od ljudske,životinjske vrste... veoma često,sem što trebi i samog sebe ,istrebi sve živo, polako,natenane,još i sa dozom "božanskog"uživanja...
...ono sapiens -da se oduzme taksonomski!
ništa više do "goli majmun"
mirelarado mirelarado 08:43 23.12.2014

Re: nesreća bez presedana...

ništa više do "goli majmun"


У ствари смо она гора, деструктивна грана мајмунског рода.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:06 23.12.2014

Imam pitanje:

Koje ptičice (očito neselice) pevaju noću (oko ponoći) pored hrama Sv. Save? Pevaju tako lepo da ne veruješ.
albicilla albicilla 11:13 23.12.2014

Re: Imam pitanje:

Jukie Jukie 14:09 23.12.2014

Re: Imam pitanje:

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:46 23.12.2014

Re: Imam pitanje:

Jeste! To je to! Odakle crvendaći u centru grada? Potpuno je nestvarno kad u ponoć, u gradskoj tišini pevaju kao da je neko traku pustio.
Gospođa koja šeta svog psa kad i ja, u gluvo doba, kaže da i ona čuje pesmu (morala sam da proverim da mi se ne priviđa) i da je videla male, šarene ptičice. Senica ima, šarene su, videla sam ih par danas, ali one tako ne pevaju.
albicilla albicilla 21:35 23.12.2014

Re: Imam pitanje:

Jeste! To je to! Odakle crvendaći u centru grada? Potpuno je nestvarno kad u ponoć, u gradskoj tišini pevaju kao da je neko traku pustio.


Sasvim je običan i po parkovima, ali i šibljacima i šumama. Još brojniji u brdima.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:03 24.12.2014

Re: Imam pitanje:

Zimi? Zar ne odlazi na jug?
albicilla albicilla 11:02 24.12.2014

Re: Imam pitanje:

Jelica Greganović
Zimi? Zar ne odlazi na jug?


Jok. Stanarica, druzi se s nama citave godine.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:49 24.12.2014

Re: Imam pitanje:

druzi se s nama citave godine.

a zašto peva noću? kad spava? :) jel kao i sova?
NNN NNN 19:44 24.12.2014

Re: Imam pitanje:

Veovatno peva i danju ali se ne čuje od okolne buke.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:23 24.12.2014

Re: Imam pitanje:

Veovatno peva i danju ali se ne čuje od okolne buke.

pa ako peva i danju i noću, kada onda spava??

ps. btw, albicilla, si čitao "Volvo kamioni"? :)
albicilla albicilla 22:13 24.12.2014

Re: Imam pitanje:

BebaOdLonchara
Veovatno peva i danju ali se ne čuje od okolne buke.

pa ako peva i danju i noću, kada onda spava??

ps. btw, albicilla, si čitao "Volvo kamioni"? :)


nisam, citao sam pracetove "kamionce"
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:24 24.12.2014

Re: Imam pitanje:

pa u Volvo kamionima jedan od likova voli ptice do te mere da čak i jede kao ptica, ne jede regularnu ljudsku hranu.
Jukie Jukie 05:33 25.12.2014

Re: Imam pitanje:

BebaOdLonchara
Veovatno peva i danju ali se ne čuje od okolne buke.
pa ako peva i danju i noću, kada onda spava??


Kad odeš u park ujutru, vidiš i čuješ razne ptice, a kad odeš sredinom dana vidiš ljude i golubove dok ostale ptice ćute, odmaraju se, i onda opet tako.

A kod Karađ.parka ima uvek uličnog osvetljenja i to produžava "jutarnje" svetlosne uslove koji pticama najviše odgovaraju za pevušenje.
albicilla albicilla 12:17 25.12.2014

Re: Imam pitanje:

nije to nista, imam ja gomilu prijatelja vegana, a jedna jede samo surove stvari, bas kao ptice... no, ja ipak vise volim ptice od njih - toliko da ih cak i jedem
albicilla albicilla 12:20 25.12.2014

Re: Imam pitanje:

Jukie
BebaOdLonchara
Veovatno peva i danju ali se ne čuje od okolne buke.
pa ako peva i danju i noću, kada onda spava??


Kad odeš u park ujutru, vidiš i čuješ razne ptice, a kad odeš sredinom dana vidiš ljude i golubove dok ostale ptice ćute, odmaraju se, i onda opet tako.

A kod Karađ.parka ima uvek uličnog osvetljenja i to produžava "jutarnje" svetlosne uslove koji pticama najviše odgovaraju za pevušenje.


crvendaci bas vole da pevaju kasno, kad sve druge ptice zacute, a kako su slaviji selice, stvarno su prvi na listi sumnjivih galamdzija nocnih

no, tek sto se peva u sezoni gnezdjenja! veliki trstenjak peva po citav dana, ok, markira teritoriju, razumem, ali sam isao i par puta nocu da trazim neke tice nocne - nesrecnik peva i sve do iza ponoci (nisam ostajao do jutra pa ne znam zacuti li kada, no, nije cudo da je tako promuklog glasa)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana