Budućnost| Energetika| Politika| Region| Religija

TURSKA ANTE PORTAS

Nikola Jovanović RSS / 28.12.2014. u 11:29

Većinu stvari u međunarodnim odnosima nije lako predvideti, ali postoje trendovi čiji se ishod već danas može prepoznati. Sa sigurnošću tako možemo tvrditi da će Turska u neposrednoj budućnost vanredno jačati i da će njen uticaj na Balkanu biti sve vidljiviji, već od 2015. godine.

Intuitivno, naša primarna reakcija na ovakav razvoj događaja bila bi podozrenje i defanziva, međutim ukoliko spoznamo ključne procese u Turskoj i njene prave namere u našem regionu, moguće je formulisati politiku koja će i u novim okolnostima proizvesti dobitak. 

Zašto je Turska u usponu? Krenimo od ključnog razloga. Turska politika je u poslednja dva veka bila vođena strahom od Rusije, budući da je vitalno pitanje za obe ove države bilo kontrola Bosfora i Dardanela. Zato je u Prvom svetskom ratu Turska pristupila Centralnim silama, kao što je nakon Drugog svetskog rata bila ključni saveznik SAD u Hladnom ratu. Međutim, kolapsom SSSR-a, Turska po prvi put biva oslobođena straha od Rusije i pred njom se postavilo strateško pitanje: da li nastaviti delovanje isključivo u kapacitetu članice NATO alijanse, ili voditi samostalnu politiku i nametnuti se kao vodeća sila u svom makroregionu.

U konceptualnom smislu, odgovor je stigao u vidu magnum opusa Ahmeta Davutoglua, danas turskog premijera, pod nazivom „Strategijska dubina“ (Statejic Derinlik). Ova knjiga predstavlja Vjeruju turske spoljne politike još od 2002. godine, kada je Davutoglu postao savetnik tadašnjeg premijera, a danas turskog predsednika Erdogana. Imajući u vidu da je okruženje Turske siromašno, kao i da se nalazi u političkom previranju - od Bliskog istoka do Kavkaza i Balkana – Davutoglu smatra da bi ostanak Turske u hladnoratovskoj matrici značio pasivno trpljenje okolnog haosa, te da bi za njegovu zemlju bio ravan katastrofi. Zato je propovedao samostalnu i ekstrovertnu tursku spoljnu politiku, koju danas lično sprovodi u delo. Cilj takve politike je stabilizacija makroregiona, koji se prostire od Balkana do Pakistana, u kojem bi granice izgubile deo današnje važnosti i u čijem centru bi se našla Turska.

U praktičnom smislu, razvod od SAD je nastupio 2003. godine, kada je Turska odbila da bude deo koalicije koja je napala Irak, i zabranila Amerikancima da koriste njenu teritoriju kao platformu za napad. Naknadni događaji su dali Turskoj za pravo to što je tvrdila da će napad na Irak samo osnažiti šiitski Iran i proizvesti hoas u sunitskom delu Bliskog istoka, u kome Turska želi da bude lider. Istovremeno, Turska proklamuje doktrinu „nula sporova sa susedima“, koja zapravo treba da joj osigura blagoslov okolnih zemalja za preuzimanje liderske pozicije u svom makroregionu.

Poslednji čin ovog razvoda desio se 1. decembra ove godine, kada je Turska potpisala niz sporazuma sa svojim nekadašnjim arhineprijateljem Rusijom, i tako sebi otvorila manevarski prostor za samostalno delovanje kakav nije imala vekovima. Unapređivanje odnosa sa Rusijom, Turskoj indirektno donosi veću stabilnost na Kavkazu, ali i služi kao osnova za izgradnju ravnoteže snaga na Bliskom istoku sa Iranom, u kojoj bi ona ipak bila jači partner. Time se Turskoj otvara mogućnost za snažnije delovanje na trećem ključnom spoljnopolitičkom vektoru - Balkanu. Imajući u vidu da je ekonomsko i intelektualno srce turske države Istanbul i priobalje Mramornog mora, što znači da je Dunav na samo 350 km, Turska će uvek gledati u pravcu Balkana i preko njega na Panonsku niziju.

U naše vreme, zahvaljujući gasnom sporazumu sa Rusijom, Turska postaje gasno čvorište za Balkan. Istovremeno, budući da čini važnu kariku na kineskom Novom putu svile – naime,  kopneni deo ovog koridora prolazi kroz Tursku i tunelom ispod Bosfora „ulazi“ na Balkan – Turska postaje i trgovinsko čvorište za naš deo kontinenta. CIRSD je tako sa kineskim i turskim vladinim institutima upravo u Istanbulu organizovao konferenciju o Novom putu svile. Imajući u vidu da je Grčka prepuštena svojoj sudbini, kao i da Turska već ima kao prirodne saveznike Bošnjake i Albance, uz drugo gore navedeno, postaje jasno da je jačanje Turske na Balkanu neizbežno.  

Ovakav razvoj događaja ne mora da ide na štetu Srbije i drugih balkanskih zemalja. Balkan prosperira onda kada više regionalnih aktera prepozna u njemu strateški i ekonomski potencijal, dok tavori kada jedna sila ima hegemonistički položaj, ili kada predstavlja slepo crevo. Turska ima interes da izgradi zdrav odnos sa Srbijom, ukoliko iskreno želi da se se reši neo-osmanske etikete u Evropi, kao što Srbija ima potrebu da preuzme centralni položaj na Balkanu, koji geografski već zauzima. Kao što je za Kinu i Tursku Srbija stepenica ka centralnoj Evropi, tako je Srbiji Turska ulaznica za dodatni kapital i energente, kao i za popravljanje imidža u sunitskom svetu.

Problem je međutim, što za razliku od Turske, mi još nismo osmislili svoju doktrinu „strategijske dubine“ i što često ne umemo da „pročitamo“ glavne globalne trendove. 

AtačmentiKomentari (146)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 12:35 28.12.2014

"Širina" pogleda

Za nas je veoma teško da napravimo dubinsku strategiju,
jer se čini da je naša podeljenost između pogleda na zapad i pogleda na istok konstanta. Čak i ponuda nekakve zlatne sredine tih pogleda deluje kao izdajstvo vitalnih interesa u očima i jednih i drugih.
U pojednim razdobljima može da izgleda kako je taj problem prevaziđen ili umanjen, ali to je samo kratkog daha i bez nekog značaja na duži rok.

Taman i da budemo, hipotetički, spremni na nekakav izbalansiran stav koji ide u skladu sa našim interesima i prati trendove - "pomoći" će nam i sa istoka i sa zapada da se vratimo na stanje duboke podeljenosti na pomenuta dva.
dali76 dali76 19:52 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Koje dve strane gospon Loader?
Kad ste zadnji put culi od srpskog premijera, ili kog drugog visokog funkcionera da
1 da Sto se Kosova tice treba razlikovati ono sto je nominalno, ono sto pise na papiru od onog sto je zivot/realnost
2 Da je Kosovo izgubljeno ratom i da su srpski porazi posledica katastrofalne politike Milosevica
3 Da trebaa prestati sa propalim experimentima neutralnosti, nesvrstanosti (dvovratnih, trostubnih ili slicnih politika)
4 Da smo mi mala siromasna zemlja, institucionalno nerazvijena
Ta fama da uopste postoje nekakve dve strane je nazalost dodatni dokaz od nase odsecenosti od realnosti. Postoje samo jedna, dominantna strana u politici Srbije i ona je suprotna gore nabrojanim tackama.
1 Kosovo je deo Srbije,a dokaz: preambula ustava.
2 Kosovo je oteto u NATO agresiji. Srpski porazi su posledica animoziteta zapada prema Srbima ili otpora jedne regionalne sile novom svetskom poretku.
3 Kontinuitet vanjske politike: neutrralnost,n nesvrstanost, dvovratna,petostubna, most izmedju zapada i istoka.
4 Srbija je konstantno lider regiona, bez obzira sto nas realnost sve brutalnije demantuje.

Ukoliko uporedimo osnone tacke , videcemo da Dominantna strana srpske politike ima problem sa realnoscu. Ta strana nije u stanju da realno percepira samu Srbiju ,i posledicno ima ogroman problem da sagleda svet oko sebe. Uostalom komparacija jedne Turske sa Srbijom , bez ikakvog osvrta na razlike, slona u sobi, samo je jedan primer problema sa percepcijom realnog.
Cena ovakve politike, pa i analitike je vidljiva na terenu. Sintagma lider u regionu postaje sve tragikomicnija iz vanjskog ugla,a u Srbiji je to gorda istina.
Mi ocigledno ne umemo da sagledamo sebe, svet oko sebe u sadasnjem vremenu. Kad dodje cena na naplatu, opet se vracamo u proslost.

freehand freehand 20:11 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

1 Kosovo je deo Srbije,a dokaz: preambula ustava.

Kosovo je deo Srbije a dokaz je srpski Ustav, Povelja UN i Rezolucija 1244.
Sve to na papriu. U praksi - dokaz su pregovori u Briselu. Ne pregovara se o neporecivom.
2 Kosovo je oteto u NATO agresiji. Srpski porazi su posledica animoziteta zapada prema Srbima ili otpora jedne regionalne sile novom svetskom poretku.

Kosovo jeste oteto NATO agresijom, koja je podrazumevala mnoštvo najtežih ratnih zločina i elemente genocida. Srpski porazi posledica su ogromne nadmoćnosti i brutalnosti nesrazmerne sile koju je neprijatelj primenio protivno svakom međunarodnom pravu i principu, ali taj poraz je azdivljujuće mali obzirom na odnos snaga. Dapače, i Termopili se danas zovu pobedom Sparte.
Taj rat i taj (uslovno) poraz nisu posledica animoziteta već posledica volje i interesa imperije koja je spremna da ih bez skrupula nametne i sporvede.
3 Kontinuitet vanjske politike: neutrralnost,n nesvrstanost, dvovratna,petostubna, most izmedju zapada i istoka.

Jok, nego striktno Vašington i Lengli, vazalna poniznost i spremnost na pokornost i ropstvo.

4 Srbija je konstantno lider regiona, bez obzira sto nas realnost sve brutalnije demantuje.

Čitajući sve ranije deluje kao da tvoja realnost nije jedina, u najmanju ruku.
Non serviam, Dali.
Srbi (pa i oni iz Crne Gore) ne ljube lance.


Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:15 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

dali76
Mi ocigledno ne umemo da sagledamo sebe, svet oko sebe u sadasnjem vremenu. Kad dodje cena na naplatu, opet se vracamo u proslost.

Da.
To je ta denial Serbia, nespremna da se suoči sa sobom već godinama. Srbija koja neoprestano odriče svaku svoju odgovornost, od Srebrnice ili mlaćenja dece pa sve do drona i nerada.
Nju (p)održavaju populistički političari i populistički intelektualci -- od Matije Bećkoviće i Dobrice Ćosića do... hm, nek svako izabere koga bi sve stavio na ovaj spisak.

To je Srbija koja odriče odgovornost, prvo ličnu, pa onda i kolektivnu -- koja, kao, ne postoji ;-) Svaka akcija u kojoj nije moguće pinpointovati, targetirati precizno krivca okonča se u kolektivnom kažnjavanju, bilo na Kubi ili u Severnoj Koreji ili u Srbiji.

P.S.
Mislim, javili su se:
Kosovo jeste oteto NATO agresijom, koja je podrazumevala mnoštvo najtežih ratnih zločina i elemente genocida. Srpski porazi posledica su ogromne nadmoćnosti i brutalnosti nesrazmerne sile koju je neprijatelj primenio protivno svakom međunarodnom pravu i principu, ali taj poraz je azdivljujuće mali obzirom na odnos snaga. Dapače, i Termopili se danas zovu pobedom Sparte.
Taj rat i taj (uslovno) poraz nisu posledica animoziteta već posledica volje i interesa imperije koja je spremna da ih bez skrupula nametne i sporvede.
freehand freehand 20:20 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Mislim, javili su se:

:)
Šta u citiranom ne odgovara istini?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:27 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

freehand
Mislim, javili su se:

:)
Šta u citiranom ne odgovara istini?

Samo dve stvari: reči i slova. :)
loader loader 21:24 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Dali
Koje dve strane gospon Loader?
Kad ste zadnji put culi od srpskog premijera, ili kog drugog visokog funkcionera da

Najjednostavnije rečeno, pišući komentare ne oslanjam se na stavove premijera i precednika, ni one izrečene, ni one neizrečene (barem ovih par godina unazad neizrečene).
Naravno da se naš ideološko-istorijski spektar ne može svesti na samo ta dva (na dilemu "istok ili zapad" - ali to je, u osnovi, naš identifikacioni "dublet" koji se može upotrebiti metaforično, a isto tako se može i mora upotrebiti i nakon razmatranja svih međuaspekata naše pozicije, jer se na kraju stalno vratimo na tu rascepljenost i stalnu, duboku dilemu. Eto, ona i danas stoji kao najmarkantnije svojstvo našeg kolektivnog opstojanja.
freehand freehand 21:35 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Predrag Brajovic
freehand
Mislim, javili su se:

:)
Šta u citiranom ne odgovara istini?

Samo dve stvari: reči i slova. :)

Aha, znam! Ovo je jedna od filozofskih dosetki?
dali76 dali76 21:56 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Politicka elita utice na stav populusa konstantno forsirajuci dominantnu percepciju koja je ne samo operisaana od sadasnjosti, vec je lisava odgovornosti.
I ja smatram da je odgovornost , odnosno beg od iste ,jedan od razloga zasto srpska politicka eelita bezi od sadasnjosti, bezeci ili u proslost , ili buducnost.

Problem je sto je to izuzetno populisticki/primamljiv pogled na svet. Ukoliko se ne slazes sa tim stavovima , veoma brzo dobijes etiketu podanika, vazala, izdajnika, placenika… .
U tom smislu ja razumem da Freehand nije gubio vreme implicirajuci kako moj stav podrazumeva vazalni odnos, ili ljubav naspram lanaca.
P.S.
Meni je Freehand zao sto ne razmisljas bar malo o mogucim posledicama ovakvog eetiketeranja.

dali76 dali76 22:13 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Mr. Loader
Za dilemu je potrebno imati dve strrane , za rascep takodje.
Sto se tice Srbije, tu izgleda vise nema dileme. Srbija ima samo jednu, dominantnu politiku.
Kakvu, opisah.
Premijer , ili koji drugi visoki funkcioner,je nosilac politike. Stoga ne mogu u kontekstu politickih smernica raspravljati sta je rekla Sonja Liht, ili uvazeni ddomacin.loader loader 22:13 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Politicka elita utice na stav populusa

Stav populusa je rezultat daleko dugotrajnijeg i komplikovanijeg procesa, nego što je to tzv. politička elita. Što je takođe interesantno, i sama tzv. politička elita rađa se iz iste te složene osnove iz koje nastaje i stav populusa. U ovih par godina na blogu vi i ja smo (i ne samo vi i ja) puno puta imali polemiku koja je u osnovi razlika po ovom pitanju. Zabluda da tzv. politička elita presudno i jednosmerno utiče na svojstvo populusa jedan je od glavnih stubova stajanja u mestu, već dugo, dugo godina. Jer, targetiranje vinovnika stanja je pogrešno i stoga ni samo stanje ne može da se popravi, tako, bez da se problem markira u celosti.

Naravno, uzrok tako radog ponavljanja te frazeologije je i činjenica da pred publikom, koja god da je, uvek pali ta glasna osuda male pokvarene družine koja kinji savršeni populus.

Tek u tom kontekstu je još neodrživije vaše oslanjanje na to šta veli premijer i družina oko njega. Oni ne određuju vrednosni sistem. Oni su iz njega proistekli. Mogu privremeno da ga (kao i drugi bivši i budući) u sklopu svojih mogućnosti zloupotrebe, ali svejedno ostaju samo proizvod tog sistema vrednosti (mentalitet, etika, istorijska svest, obrazovanje, vaspitanje, ...).
freehand freehand 22:15 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

U tom smislu ja razumem da Freehand nije gubio vreme implicirajuci kako moj stav podrazumeva vazalni odnos, ili ljubav naspram lanaca.

U tom smislu ja ne razumem da ti već ko zna koji put pišeš ovakve "neutralne" komentare samo me usput pominjući i to sa debelim učitavanjem.
Da, tvoj stav podrazumeva vazalni odnos, jer ti striktno insistiraš na potčinjavanju Zapadu.
Molim te da mi ne vređaš inteligenciju sad nekakvom koještarijom o tome kako niko ne traži potčinjavanje, jer odnos sa SAD/EU/NATO ne poznaje drugi modus, a tu ću te podsetiti i na tajne zatvore mimo svih međunarodnih i zakona Rumunije, Poljske i baltičkih država u kojima su SAD mučile otete ljude. Kao svež primer.
A mogu i na to šta se dešava sa svakim ko se suprotstavi, poput Erdoana ili Orbana, Đinđića, Koštunice, Tadića - a evo i Nikoliću spremaju rezoluciju evropskog parlamenta. Takođe bih imao u vidu i način na koji RFE govori o Vučiću, to nikad nije bez đavola.
Što se lanaca tiče - to je izreka i u originalu se pominju Crnogorci. No eno ih oni poljubiše, pa sam je ja malo izmenio.
I da, ti se svojim stavovima nebrojaeno puta ponovljenim zalažeš za ljubljenje sindžira. U čemu je problem?

Meni je Freehand zao sto ne razmisljas bar malo o mogucim posledicama ovakvog eetiketeranja.

O kakvim posledicama kakvog etiketiranja?
loader loader 22:18 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Za dilemu je potrebno imati dve strrane , za rascep takodje.

Te dve strane postoje.
dali76 dali76 22:46 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Prvo me optuzis za ucitavanje,a onda potvrdis da moj stav podrazumeva vazalni odnos?
Ne moze oba Freehand.
Ili sam ja ucitao da ti moj stavstavljas u kontekst vazalnog odnosa, ili si ti to uradio.
A o mogucim posledicama po one koji dobiju etikete da promovisu vazalni odnos , ili valda ljube lance, necemo.
To ipak vredja intelegenciju.
Pozdrav.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:57 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

freehand
Predrag Brajovic
freehand
Mislim, javili su se:

:)
Šta u citiranom ne odgovara istini?

Samo dve stvari: reči i slova. :)

Aha, znam! Ovo je jedna od filozofskih dosetki?

Па погледај шта си написао: то су неке од оних пет-шест идеја која српска јавност као крава прежвакава већ две-три деценије: задивљујуће мали пораз (нова Косовска битка?), Термопили, бруталност Империје, отето Косово, вапијућа неправда, нови светски поредак, Srbi -- nacija stradalnika i naročite istorijske uloge, итд. итсл.

Jednom rečju: трућблаtrućbla, и тако jedno 25 godина.

freehand freehand 23:06 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

dali76
Prvo me optuzis za ucitavanje,a onda potvrdis da moj stav podrazumeva vazalni odnos?
Ne moze oba Freehand.
Ili sam ja ucitao da ti moj stavstavljas u kontekst vazalnog odnosa, ili si ti to uradio.
A o mogucim posledicama po one koji dobiju etikete da promovisu vazalni odnos , ili valda ljube lance, necemo.
To ipak vredja intelegenciju.
Pozdrav.


Imaš neki problem sa razumevanjem, Dali.
Tvoj stav de facto podrazumeva vazalni odnos, to je nesporno. Ili misliš da Rumunija ima ravnopravan i partnerski odnos sa SAD? ili Grčka sa Nemačkom?
Šta je učitavanje? Pa ovo sa lancima Dali. Nisam ja tebi rekao da ti ljubiš lance, nego sam ti parafrazirao princip na kome su u ovom narodu generacije vaspitavane stotinama godina.
Non serviam je još mnogo stariji pricip i nije srpski, zato je napisan u originalu. I kaže da i drugi narodi sa kičmom i koji nisu sopstveni identitet i moral pretvorili u kaolin imaju ili su imali iste principe.
A ne znam zašto ne bismo o etiketiranju koga nema? Stvarno misliš da će neki patriJota da sedne u avion i dopiči do Teksasa, samo tebe radi?

Jes, nema pametnijeg posla... Samo ti piši a meni je samo žao što nemaš tu sreću i zadovoljstvo da uživaš u blagodetima proisteklim iz tvog angažmana.

freehand freehand 23:11 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Па погледај шта си написао: то су неке од оних пет-шест идеја која српска јавност као крава прежвакава већ две-три деценије:

Nisam pisao ni o kakvim idejama, poređao sam činjenice. Mogao bih jednu po jednu da obrazložim, nego to ne vredi mnogo kod bacača fraza, autora filozofskih dosetki i sličnih jeftinih jezičkih pomagala ispraznog i blaziranog mišljenja.
G.Cross G.Cross 23:14 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Tvoj stav de facto podrazumeva vazalni odnos, to je nesporno. Ili misliš da Rumunija ima ravnopravan i partnerski odnos sa SAD? ili Grčka sa Nemačkom?

I kaže da i drugi narodi sa kičmom i koji nisu sopstveni identitet i moral pretvorili u kaolin imaju ili su imali iste principe.

A kada je to srpski narod imao kicmu a da nije bio maniplulisan?

1914? 1918? 1941? 1943? 1945? 1948? 1974? 1987? 1991? 1999? 2000? 2013?
freehand freehand 23:16 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

G.Cross
Tvoj stav de facto podrazumeva vazalni odnos, to je nesporno. Ili misliš da Rumunija ima ravnopravan i partnerski odnos sa SAD? ili Grčka sa Nemačkom?A kada je to srpski narod imao kicmu a da nije bio maniplulisan?

1914? 1918? 1941? 1943? 1945? 1948? 1974? 1987? 1991? 1999? 2000? 2013?

Praviću se da razumem pitanje, da sam igde pomenuo sintagmu srpski narod pa ću pitati, probe radi, za prvu pomenutu godinu: kako je i od koga srpski narod bio manipulisan 1914. godine?
G.Cross G.Cross 23:17 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

...
G.Cross G.Cross 23:18 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

freehand
G.Cross
Tvoj stav de facto podrazumeva vazalni odnos, to je nesporno. Ili misliš da Rumunija ima ravnopravan i partnerski odnos sa SAD? ili Grčka sa Nemačkom?A kada je to srpski narod imao kicmu a da nije bio maniplulisan?

1914? 1918? 1941? 1943? 1945? 1948? 1974? 1987? 1991? 1999? 2000? 2013?

Praviću se da razumem pitanje, da sam igde pomenuo sintagmu srpski narod pa ću pitati, probe radi, za prvu pomenutu godinu: kako je i od koga srpski narod bio manipulisan 1914. godine?


Ma ja sam tebe pitao a ne ti mene

Kicma je vrlo kako da kazem tesko objasnjiv fenomen; Ja preferiram mozak.
freehand freehand 23:22 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Ma ja sam tebe pitao a ne ti mene

Šta si me pitao? Da bih ti odgovorio moram da razumem pitanje. Ono što si napisao sugeriše da je neko manipulisao srpskim narodom 1914. i da je on zato pokazao kičmu. Ja to ne vidim tako, zato pitam - ko je i kako manipulisao?
P. S. Da, interesantno je i to kako je kičma teže objašnjiv fenomen od mozga. Dosta hrabar iskaz.
dali76 dali76 23:24 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Da, meni je poznat vas stav da promena vlasti dolazi iz promene drustva koje “radja” vlast.
Trebalo bi da upada u oci nesumnjivo znacajna uloga medija u kreiranju javnog mjenja,a samim tim i pozicija politicke elite koja (pokusava)da kontrolise te medije.
Kad sam rekao da ne postoje dve strane, nisam mislio na njihovo metafizicko postojanje /u sferi razmisljanja, vec u sferi relevantne politike , paa i medija.
Kroz sasvim konkretne tacke(1-4), objasnio sam smernice jedine politike u Srbiji. Veceras smo mogli cuti predsednika Srbije kako ih ponavlja na TV Pink. Molim vas, imate li primer da neki politicar na bilo kom mediju ponavlja smernice druge strane?
Zasto te druge strane nema cak ni u medijima gospon Loader? Zato sto politicka elita kroz medije kreira javno mjenje drustva.
Varate se ukoliko mislite da politicka elita ne ume damenja drustvo jer je sama izrasla iz drustva. Uostalom ako bas ne ume, u danasnjem svetu nista lakse nego videti kako izgleda uredjeno drustvo. Politicka elita to ipak ne zeli da radi iz veoma racionalnog interesa. To nije u njenom kratkorocnom interesu. Za dugorocni, nemaju vremena.
Paradoks da je elita u sukobu interesa sa drustvom kog vodi jeste dublji, drustveni problem. Medjutim,cekati da drustvo sazre, da bi izrodilo bolju elitu jeste cekati Godoa, koji nece doci.
Naravno, nije previse tesko konstantan neuspeh, konstantno stajanje u mestu, “pravdati” samim drustvom koje je takvo kakvo jeste pa “daje” vlast kakva jeste.
I uzrecica da narod ima vlast kakvu zasluzuje, tacna je pod uslovom da narod ima pristup informacijama,a vidimo da politicka elita I te kako filtrira informacije za narod. Ja ne zelim narod proglasiti imunim na odgovornost, naprotiv, ali kolicina odgovornosti zavisi od pozicije u drustvu.

freehand freehand 23:27 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Molim vas, imate li primer da neki politicar na bilo kom mediju ponavlja smernice druge strane?

Svakoga dana, u beskrajnim nizovima reči i slika i napisanih slova. Kao izliveni Nil teče ta bujica evropskih parola i priča o reformama.
G.Cross G.Cross 23:32 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

freehand
Ma ja sam tebe pitao a ne ti mene

Šta si me pitao? Da bih ti odgovorio moram da razumem pitanje. Ono što si napisao sugeriše da je neko manipulisao srpskim narodom 1914. i da je on zato pokazao kičmu. Ja to ne vidim tako, zato pitam - ko je i kako manipulisao?
P. S. Da, interesantno je i to kako je kičma teže objašnjiv fenomen od mozga. Dosta hrabar iskaz.

Znaci sve ostale Godine su u redu. Imas problem samo sa 1914?
freehand freehand 23:41 28.12.2014

Re: "Širina" pogleda

G.Cross
freehand
Ma ja sam tebe pitao a ne ti mene

Šta si me pitao? Da bih ti odgovorio moram da razumem pitanje. Ono što si napisao sugeriše da je neko manipulisao srpskim narodom 1914. i da je on zato pokazao kičmu. Ja to ne vidim tako, zato pitam - ko je i kako manipulisao?
P. S. Da, interesantno je i to kako je kičma teže objašnjiv fenomen od mozga. Dosta hrabar iskaz.

Znaci sve ostale Godine su u redu. Imas problem samo sa 1914?

:)
freehand
23:16 28.12.2014

... pa ću pitati, probe radi, za prvu pomenutu godinu: kako je i od koga srpski narod bio manipulisan 1914. godine?

princi princi 00:08 29.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Politicka elita utice na stav populusa konstantno forsirajuci dominantnu percepciju koja je ne samo operisaana od sadasnjosti, vec je lisava odgovornosti.
I ja smatram da je odgovornost , odnosno beg od iste ,jedan od razloga zasto srpska politicka eelita bezi od sadasnjosti, bezeci ili u proslost , ili buducnost.

To je način na koji se drži vlast nad resursima: ljudi se ostave "na plati", otuđeni od svog rezultata rada, nesvesni njegove vrednosti, pod utiskom da su otkupljeni i preplaćeni, totalno razvlašćeni, nesvesni. Nedostatak odgovornosti je sredstvo a ne cilj. U takvim uslovima je mnogo lakše njima manipulisati i ubirati profite od mešetarenja i prodavanja resursa (bilo da su oni uvozno-izvozne kvote, železare, duvanske industrije, aerodromi, aviokompanije, osiguravajuća društva, telekomi ili elektrodistributivna mreža). Pored ulivanja lažne sigurnosti narodu, nedostatak transparentnosti je tu osnovni ključ vladanja. Svaki drugi način vladanja ljudima daje više vlasti, snage, a to nije dobro za vlastodršce. I ovi koji "nude" rešenja su iz istog ključa: zato i pričaju o kolektivnim odgovornostima, to je jedini način na koji funkcionišu autoritarni, oficirski umovi. Tu ne postoji mesto za individualne slobode, za slobodnog pojedinca - ima narod, ima masa, ima vođa, i ima da se sledi kud vođa kaže. Ako vođa valja (tj ako je moćan), onda je i narod dobar; ako je vođa slab, onda je i narod slab. Skroz nakaradno gledanje na svet, začaran krug totalnog ludila (u kome poneki hohštašler ipak stigne da se malo i opari).

Zbog svega navedenog ljudi i osećaju tako malo suštinskih promena u odnosu na socijalizam.
loader loader 02:36 29.12.2014

Re: "Širina" pogleda

dali76

Hajde da uzmemo samo ovaj donji citat iz vašeg re-komentara, jer odgovor na njega je dovoljan za ceo komentar.
I uzrecica da narod ima vlast kakvu zasluzuje, tacna je pod uslovom da narod ima pristup informacijama,a vidimo da politicka elita I te kako filtrira informacije za narod. Ja ne zelim narod proglasiti imunim na odgovornost, naprotiv, ali kolicina odgovornosti zavisi od pozicije u drustvu.

Pre samog odgovora, moram da vas podsetim da nisam rekao da neko zaslužuje lošu sudbinu ili situaciju, jer to zvuči lično i na ivici je ličnog animoziteta, a može da zadire i u patološko. Upravo zato što to ne mislim, nikad ne upotrebljavam tu frazu, valjda ste primetili, da narod ima vlast kakvu zaslužuje, frazu koju vi upotrebiste.

Dakle, kad govorim o procesu iz koga nastaje i penje se ka vrhu društvene piramide onaj sloj koji vi nazivate političkom elitom, onda podrazumevam složen i dugotrajan proces. Kvalitet čitavog mnoštva društvenih interakcija, uslovljen kvalitetom pojedinaca, pre svega etičkim, pa obrazovnim itd. određuje kvalitet onih koji će se iz tog komplikovanog procesa (koji se odvija neprestano i na svakom koraku) izroditi kao predstavnici velike većine ostalih.

Tzv. običan čovek ne mora da bude savršeno nakrcan "svim mogućim relevantnim podacima neophodnim za donošenje odluke". Od njega se to niti očekuje, niti je to moguće. Ali on ima mogućnost koja je mnogo važnija i ima tu mogućnost nesporno. A to je da upotrebi etiku. Etika je svakako na prvom mestu. Gotovo svaki čovek zna, u velikoj većini slučajeva, šta je dobro, u smislu da u datoj situaciji teško može da promaši određujući šta bi proizvelo nekakvo javno dobro, a šta bi proizvelo štetu. Drugi element koji je usko s tim povezan jeste odlučnost da se nešto dela, pa da se etičko načelo i sprovede. Ako čovek zna šta bi bilo dobro (ili šta bi u datoj situaciji bilo bolje), a ne čini ništa, ili ne čini dovoljno da to sprovede, onda on nije ni zaradio svoju mogućnost da stvari pokrene u dobrom pravcu. Tu se ne misli, naravno, na visoku politiku, nego samo na stvari iz realnog dosega. Kao čovek koji sedi kraj njive i zna da bi trebalo izorati korov i posejati žito, ali ne čini ništa jer to iziskuje previše napora i evidentno je teže od varijante da sedi i troši nekakve nevelike, ali još preostale zalihe od ranije. Tako stvar ide u sve lošijem pravcu. Nekoliko miliona ovdašnjih ljudi ima, svako ponaosob, neku svoju malu pojedinačnu odgovornost, u smislu odluke da nešto dela, kako bi stvari išle u željenom pravcu. Ako je ta volja, uz element etike, slaba, pa ni u hodniku gde je nekoliko stanara ne može da se postigne dogovor oko toga ko će da promneni sijalicu, onda su rezultati loši. Ili ako ljudi iz jedne ili dve omanje ulice ne mogu da se izorganizuju i predlože jednog ili dva valjana predstavnika koji će zastupati interes sviju u mesnoj zajednici... Ili ako većina pojedinaca nije spremna da malo podšiša travu pred svojom kapijom i pokupi otpatke, nego zlovoljno klima glavom i uporno čeka da to uradi neko umesto njih, a to govori o generalnoj sklonosti svakog takvog pojedinca i u bilo kojoj drugoj situaciji, onda nema puno nade da će.... - Nema puno nade da će iz tog, takvog mnoštva proizaći kvalitetni predstavnici, domaćini, lideri, ni u mesnoj zajednici, ni u opštinskom parlamentu, niti, na kraju, pri samom vrhu cele društvene piramide. Poneki od tih predstavnika ima najbolju nameru, ali velika većina ide na to da iza borbe za javni interes ostvari lični interes. To naravno nije jednosmeran mehanizam, čak ne ni dvosmeran, već višesmeran, jer složenost društvene strukture (bilo koje) uslovljava da on na svim nivoima vrši interakcije u svim pravcima i pod svim uglovima.

kick68 kick68 06:51 29.12.2014

Re: "Širina" pogleda

double, sorry:)
kick68 kick68 06:53 29.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Što se lanaca tiče - to je izreka i u originalu se pominju Crnogorci. No eno ih oni poljubiše, pa sam je ja malo izmenio.
Tehnicki, nije izreka:)
Recenicu Crnogorci ne ljube lanaca izgovorio je navodno Njegos, a ceo dogadjaj odigrao se u Rimu kada su mu doneli lance kojima je bio okovan Sveti Petar da ih poljubi kao sto je bio obicaj. Sve to opisao je Ljuba Nenadovic u putopisu Pisma iz Italije koji je gotovo ceo posvecen Njegosu.
dali76 dali76 08:18 29.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Ljudi se Princi obmanjuju lepljivim ,a bajkovitim pricama o slavnoj/turobnoj proslosti, ili jos lepsoj buducnosti. Ova vlast, kao i predhodna, prodaje maglu bez pokrica u realnosti.
Vucic prica kako su spoljnopoliticked aktivnosti Srbije vece nego u pet najboljih godina Josipa Broza Tita?!!!! Ti ovde vidim pises o tome kako bi Srbija mogla uciti lekciju od Turske po pitanju :EU nema alternativu?
Izvini, ali meni je prosto neverovatno da ti pises takve stvari bez iole ozbiljnijeg osvrta na ocigledne komparativne razlike. To sto Vucic ne vidi, ili nece da vidi razliku izmedju Srbije “danas” i SFRJ “juce”, to mi ne cudi jer predpostavljam sta mu je cilj.


freehand freehand 08:25 29.12.2014

Re: "Širina" pogleda

kick68
Što se lanaca tiče - to je izreka i u originalu se pominju Crnogorci. No eno ih oni poljubiše, pa sam je ja malo izmenio.
Tehnicki, nije izreka:)
Recenicu Crnogorci ne ljube lanaca izgovorio je navodno Njegos, a ceo dogadjaj odigrao se u Rimu kada su mu doneli lance kojima je bio okovan Sveti Petar da ih poljubi kao sto je bio obicaj. Sve to opisao je Ljuba Nenadovic u putopisu Pisma iz Italije koji je gotovo ceo posvecen Njegosu.

Jes, bilo mi je to negde u podsvesti ali me je mrzelo da guglam a nisam hteo da lupim.
Čini mi se da su umesto lanaca bile izgovorene verige, a možda je neko i kasnije prepevavao. U svakom slučaju hvala.
makemyday makemyday 11:21 29.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Mi ocigledno ne umemo da sagledamo sebe, svet oko sebe u sadasnjem vremenu. Kad dodje cena na naplatu, opet se vracamo u proslost.

Dobro rečeno.
princi princi 11:41 29.12.2014

Re: "Širina" pogleda

dali76
Ljudi se Princi obmanjuju lepljivim ,a bajkovitim pricama o slavnoj/turobnoj proslosti, ili jos lepsoj buducnosti. Ova vlast, kao i predhodna, prodaje maglu bez pokrica u realnosti.
Vucic prica kako su spoljnopoliticked aktivnosti Srbije vece nego u pet najboljih godina Josipa Broza Tita?!!!! Ti ovde vidim pises o tome kako bi Srbija mogla uciti lekciju od Turske po pitanju :EU nema alternativu?
Izvini, ali meni je prosto neverovatno da ti pises takve stvari bez iole ozbiljnijeg osvrta na ocigledne komparativne razlike. To sto Vucic ne vidi, ili nece da vidi razliku izmedju Srbije “danas” i SFRJ “juce”, to mi ne cudi jer predpostavljam sta mu je cilj.Ti, Dali, izgleda, slabo čitaš ono što ti se napiše, a i ako pročitaš, izgleda da ne razmišljaš previše o napisanom, nego pročitano koristiš da istreseš šta imaš iz sebe. Sve to o čemu pišeš su efemerne stvari. Suština je da se ljudi svesno i vrlo perfidno ostavljaju u tom besvesnom stanju, otuđeni od sebe i okruženja u kome žive i rade jer to omogućava kontrolu političara nad ključnim resursima. Kontrola ključnim resursima znači profite od prodaje ili iznajmljivanja istih a uljuljkivanje glupavim populističkim lažima je deo politike srpskih i, ranije, YU političara je deo strategije vladanja Srbima već više od 100 godina (pročitaj malo o Stojadinoviću, a o komunistima i novijoj srpskog prošlosti valjda već dovoljno i sam znaš). Znači, populizam o kome pišeš, nije on tu pao s Marsa, ima on svoju vrlo jasnu funkciju, a to je, u suštini, pljačka, profitiranje na račun štete drugih.

Nije mi jasno zašto ovo, suštinski unutrašnjepolitičko pitanje, brkaš i stavljaš u isti koš sa tim spoljnopolitičkim pitanjem odnosa prema ovoj ili onoj grupaciji. Moja opaska o potrebi Srbije da uči od Turske se odnosila isključivo na ovaj drugi aspekt koji nema nikakve veze sa gornjim pitanjem. Niko ne veliča Erdoganov crony kapitalizam i ne misli da je to dobar put ni za jednu državu (pa ni za Srbiju).
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:48 29.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Evo, jebiga, ovo nisam znao???
SFRJ razvijala avion bolji od F-16

Вероватно су и они из Панчева учествовали у томе? I iz Zrenjanjina?

Јеботе, страшно: SFRJ pokojna već 30 godina a i dalje se neki drogiraju njome. Snifffovanje mrtvaca...
freehand freehand 17:02 29.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Predrag Brajovic
Evo, jebiga, ovo nisam znao???
SFRJ razvijala avion bolji od F-16

Вероватно су и они из Панчева учествовали у томе? I iz Zrenjanjina?

Јеботе, страшно: SFRJ pokojna već 30 godina a i dalje se neki drogiraju njome. Snifffovanje mrtvaca...

Kao i Brozova svemirska tehnologija. Sredinom osamdesetih vođena je velika rasprava o tome da li je SFRJ spremna i sposobna, prvenstveno finansijski da uđe u takav projekat. Nije ušla, na veliku žalost Miroslava Lazanskog i drugih iz megalomanskog lobija. Projekcije troškova u ovom tekstu su besmislene. Takav avion pri tadašnjim uslovima ne bi mogao da košta manje od 15-20 miliona dolara po komadu. A troškovi razvoja, tehnologije, održavanja bi morali da budu najmanje još toliko. Što već u startu cifru diže za 50% u odnosu na pomenutu u teksu.
Koliko se sećam tada se baratalo skoro dvostrukom sumom, s tim što se trošak velikim delom pravdao ogromnim tehnološkim skokom koji bi doživelo mnotšvo grana u industriji koje bi bile uključene u projekat i proivzodnju. Zato je smešno da se u ovom la-la-la tekstu projektom operiše kao gotovom stvari u poodmakloj fazi umesto tek pripremnim i preliminarnim radnjama. Tim je idiotskija priča o razvoju motora u francuskoj fabrici sa slovom "J" od Jugoslavija.
Inače su jugoslovenski avioni opremani Rols Rojs britanskim motorima - mada je bilo i blesavih ideja o ugradnji Tumanskog u Orla ne bi se taj leteći mrtvački kovčeg nagurao u nadzvučne avione.
Onda je došao i projekat višenamenskog helikoptera koji bi bio najsličniji "Pumi". I od toga se odustalo.
Krajem osamdesetih izgrađena je potpuno nova, ogromna fabrika aviona "Utva" u Pančevu, projektovana nekoliko godina ranije. U nju je kasnije, po povlačenju JNA prebačeno sve što je moglo da se izvadi i donese iz Mostara, i ona je bila jedna od prvih meta prve noći bombardovanja Jugoslavije.

Tako da je tekst najvećim delom žal za mlados ostarelog generala, koji kao i većina takvih sećanja nema baš neku vrednost u sagledavanju realnih događaja i realne istorije.

Pri tome bih voleo da obratiš pažnju i na sledeći detalj:

Interesantno je da su engleski stručnjaci tada psovali London ni sami ne znajući da je već tada odlučeno da se SFRJ rasturi.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:23 29.12.2014

Re: "Širina" pogleda

freehand
Kao i Brozova svemirska tehnologija. ... Zato je smešno da se u ovom la-la-la tekstu projektom operiše kao gotovom stvari u poodmakloj fazi umesto tek pripremnim i preliminarnim radnjama. Tim je idiotskija priča o razvoju motora u francuskoj fabrici sa slovom "J" od Jugoslavija. Inače su jugoslovenski avioni opremani Rols Rojs britanskim motorima - mada je bilo i blesavih ideja o ugradnji Tumanskog u Orla ne bi se taj leteći mrtvački kovčeg nagurao u nadzvučne avione... Tako da je tekst najvećim delom žal za mlados ostarelog generala, koji kao i većina takvih sećanja nema baš neku vrednost u sagledavanju realnih događaja i realne istorije.

Да, то и кажем...
Sniffovanje SFRJa.

Невероватно је какве све обрисе добија та Shangri-La земља. Она је фантастични предео нашег каснијег незадовољства и лепих година из младости. Она исклија и изџикља код наших људи и у Америци и у Британији и у Француској, свуда без разлике, с неким левичарским жалом и угашеним zanosom. Страшна је моћ једне покојне, у својој необавезности и неутемељености незапамћене земље.
dali76 dali76 21:05 29.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Princi sve cesce se bavis licnim dijagnozama sagovornika, no temama razgovora. Sto god da je razlog oavakvog ponasanja, ja se nadam da ce proci.
Do tada, dovidjenja .
Sve najbolje i happy New Year

princi princi 21:20 29.12.2014

Re: "Širina" pogleda

dali76
Princi sve cesce se bavis licnim dijagnozama sagovornika, no temama razgovora. Sto god da je razlog oavakvog ponasanja, ja se nadam da ce proci.
Do tada, dovidjenja .
Sve najbolje i happy New Year


Dali, u tvom slučaju dijagnoza se sama piše. I tebi puno sreće u Novoj godini, trebaće ti, izgleda, više nego drugima.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:30 30.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Kosovo jeste oteto NATO agresijom, koja je podrazumevala mnoštvo najtežih ratnih zločina i elemente genocida

obostrano
U praksi - dokaz su pregovori u Briselu. Ne pregovara se o neporecivom.

a vala ne pregovara ni o vraćanju Kosova u Preambulu tj. u sastav Srbije.
freehand freehand 00:33 30.12.2014

Re: "Širina" pogleda

obostrano

Koji ratni zločin je Jugoslavija učinila prema NATO?
I za šta je to opravdanje kontraargument čak i da je "obostrano"?
a vala ne pregovara ni o vraćanju Kosova u Preambulu tj. u sastav Srbije.

A to znači - šta?
I Kosovo iz preambule nikad nije ni izašlo, a bogami ni iz sastava Srbije.
Dokaz za to su, da ponovim i ti pregovori.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:15 31.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Koji ratni zločin je Jugoslavija učinila prema NATO?

Što eskiviraš.
Da li ti je teško da priznaš da su i neki naši poćinili zločine nad Albancima.
Tačno je NATO je počinio zločin nad Srbijom a Srbija nije prema NATO.
A kad sam rekao obostrano mislio sam na srpsko-albanske odnošaje od devedesetih zaključno sa 2004. pa i sporadično kasnije.Nemoj mi imputirati što nisam rekao, a što se pregovora tiče oni se uopšte ne vode o tome kako da se Kosovo vrati u sastav Srbije već kako da regulišemo međusobne odnose.Pa to je čak i Radošu Ljušiću postalo jasno i sinoć u jednoj emisiji to i reče.
freehand freehand 00:46 31.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Što eskiviraš.
Da li ti je teško da priznaš da su i neki naši poćinili zločine nad Albancima.

Šta imam da priznajem i ko je pričao o tome?
Tačno je NATO je počinio zločin nad Srbijom a Srbija nije prema NATO.

Tako je. I NATO je počinio i zločin prema Albancima masakriravši kolonu sa nejači u kojoj je izginulo njih preko sedamdeset.


A kad sam rekao obostrano mislio sam na srpsko-albanske odnošaje od devedesetih zaključno sa 2004. pa i sporadično kasnije.Nemoj mi imputirati što nisam rekao,

ne znam što samo u tom periodu, i po kakvoj je to i čijoj hronološkoj skali. Meni izgleda dosta američki, priznajem. Onako - iz loše štampe koja pazari od Džejmija Šeja.
a što se pregovora tiče oni se uopšte ne vode o tome kako da se Kosovo vrati u sastav Srbije već kako da regulišemo međusobne odnose.Pa to je čak i Radošu Ljušiću postalo jasno i sinoć u jednoj emisiji to i reče.

Ne znam o čemu se vode pregovori i što uz posredstvo tako visokih zvaničnika, a tužan sam da ti je ta budaletina poszala autoritet pa se na njega pozivaš.
U svakom slučaju, da rekapituliramo: Kosovo ne može da se vrati u preambulu Ustava Srbije jer iz nje nikad nije izašlo. Takođe, postoji sto i kusur zemalja, opd toga pet u EU a dve stalne članice SB kojima sve to moraš da objašnjavaš. Kao visoki oficir ove zemlje.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:53 31.12.2014

Re: "Širina" pogleda

a dve stalne članice SB kojima sve to moraš da objašnjavaš.

pa čini se da je jedna već sama objasnila pomenuvši Kosovo u kontekstu Krima a da ne govorimo Abhazije i J.Osetije.Ne treba ni ti ni ja nikome bilo šta da objašnjavamo sve on i znaju i vode računa o svom tajmingu a mi se zamlaćujemo da brane naše interese, pri tome nismo ni definisali šta nam je interes, zamrznuti konflikt, proterivanje svih Albanaca sa Kosova ili šta.
A Ljušića sam ti pomenuo samo kao ilustraciju da čak i Koštuničini ideolozi i prodavci magle narodu sada prićaju o "realnosti na terenu i u međunarodnim odnosima."
freehand freehand 00:57 31.12.2014

Re: "Širina" pogleda

pa čini se da je jedna već sama objasnila pomenuvši Kosovo u kontekstu Krima

Ajde? A šta je SAD rekla na primeru Krima?
Tebi nije malo bez veze da pričaš to što pričaš dok su sad upravo NATO glasnogovornicima i šefovima puna usta teritorijalnog integriteta i suvereniteta?
Milan Karagaća Milan Karagaća 01:33 31.12.2014

Re: "Širina" pogleda

freehand
pa čini se da je jedna već sama objasnila pomenuvši Kosovo u kontekstu Krima

Ajde? A šta je SAD rekla na primeru Krima?
Tebi nije malo bez veze da pričaš to što pričaš dok su sad upravo NATO glasnogovornicima i šefovima puna usta teritorijalnog integriteta i suvereniteta?

A da li ti ne kapiraš da između njih nema razlike kada su u pitanju njihovi interesi, a za naše im se baš fućka čim nisu deo njihovih.
freehand freehand 01:35 31.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Milan Karagaća
freehand
pa čini se da je jedna već sama objasnila pomenuvši Kosovo u kontekstu Krima

Ajde? A šta je SAD rekla na primeru Krima?
Tebi nije malo bez veze da pričaš to što pričaš dok su sad upravo NATO glasnogovornicima i šefovima puna usta teritorijalnog integriteta i suvereniteta?

A da li ti ne kapiraš da između njih nema razlike kada su u pitanju njihovi interesi, a za naše im se baš fućka čim nisu deo njihovih.

Tako je. Zato ja pričam o onome što mislim da je naš interes. I onome što je naša zemlja, i naš ustav. A ti kao da malo zamenjuješ teze.
timotije timotije 12:30 31.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Predrag Brajovic

freehandKao i Brozova svemirska tehnologija. ... Zato je smešno da se u ovom la-la-la tekstu projektom operiše kao gotovom stvari u poodmakloj fazi umesto tek pripremnim i preliminarnim radnjama. Tim je idiotskija priča o razvoju motora u francuskoj fabrici sa slovom "J" od Jugoslavija. Inače su jugoslovenski avioni opremani Rols Rojs britanskim motorima - mada je bilo i blesavih ideja o ugradnji Tumanskog u Orla ne bi se taj leteći mrtvački kovčeg nagurao u nadzvučne avione... Tako da je tekst najvećim delom žal za mlados ostarelog generala, koji kao i većina takvih sećanja nema baš neku vrednost u sagledavanju realnih događaja i realne istorije.Да, то и кажем...Sniffovanje SFRJa.Невероватно је какве све обрисе добија та Shangri-La земља. Она је фантастични предео нашег каснијег незадовољства и лепих година из младости. Она исклија и изџикља код наших људи и у Америци и у Британији и у Француској, свуда без разлике, с неким левичарским жалом и угашеним zanosom. Страшна је моћ једне покојне, у својој необавезности и неутемељености незапамћене земље.Vladaoci američkog kapitalizma, neko je napisao da ih je oko hiljadu, ovom prilkom država Pensilvanija, bili su ubeđeni da će poznata grupa umova, mirotvoraca svojim proglasom sa osvrtom na aktuelne probleme da potvrde predlozima i rešenjima da je kapitalizam najbolji sistem. Platili su troškove rasprave, kojom prilikom su se sastali Filip Noel Baker, prvi predsednik komiteta za razoružanje UN-a i dobitnik Nobelove nagrade za mir, Eva i Linus Pauling, nosilac Nobelovih nagrada za hemiju i mir, Aurelio Peccei, predsednik Rimskog kluba i dr.Ivan Supek kao domaćin u Dubrovniku. Nakon jednonedeljne diskusije o razoružanju, ekologiji, ljudskim pravima, solidarnosti u privredi i lokalnim sukobima sastavili su deklaraciju koja je bila prihvaćena na sednici na velikoj koferenciji 04. jula. 1976. u Filadelfiji, a povodom dvestote godišnjice nezavisnosti SAD. Zajedno sa poražavajućim zaključcima
za bogatune, sklonjeni su od javnosti također i predloženi temelji pokreta Svetskog jedinstva i ugrađena humanistička načela koja su bila predložena konferenciji, a koja se u celini oslanjaju na Isusove ideje i poruke, a evo kako glase:

I. Očuvati život i uvažavati dosadašnji napredak.
II. Zaštititi prirodu od propasti.
III. Afirmisati ljudsku jednakost i slobodu.
IV. Proširiti saućešće i solidarnost na sve ljude.
V. Tražiti istinu.
VI. Primjenjivati istraživanja i upravljati razvoj prema opštoj blagodeti.
VII. Gajiti lepotu i umetnost.
VIII. Prenositi humanistička načela u legalne norme.
IX. Prakrtikovati svetski sporazum, saradnju i mir.
X. Biti dobar.

No, kada su vladari našim životima dobili usvojeni dokument, potpisan i od njihovog ekonomiste Dr. Milton Fridmana, zadnju sednicu je vodio Akademik dr. Ivan Supek, u kome je pisalo da je najbolji sistem za ljudski rod Samoupravni sistem, platili su troškove i dokument sakrili od javnosti.Ovo sam čuo od dr.Supeka u intervjuu koji je emitovan na HRT-ziji, dve godine pre njegove smrti 2007. No, nigde ne mogu da nađem pisani dokument, niti na internetu.
Nije čudo, kada ni visokoobrazovani, čak ni doktoranti na sociologiji ili filozofiji, a novinari-analitičari nisu vredni ni spomena, ta i velika većina rukovodećih kadrova u tadašnja samoupravna preduzeća reći će vam da je bila problem radnička klasa, radnici nisu hteli da rade, mogli su da zabušavaju, primitivni su da samoupravljaju. A da nikako im ne dolazi do pameti da se zapitaju kako to u nekim gradovima Srbije koji važe za sociološki zaostalije sredine, kao što su Vranje i Pirot, u odnosu na ljude u gradovima Vojvodine, a pogotovu Slovenije, radile su nauspešnije, naprofitabilnije fabrike, da spomenem samo SIMPO, JUMKO, KOŠTANA, ALFA u Vranju i “1 Maj” i “Tigar” u Pirotu. Dokumnetarni film snimljen u fabrici “1 Maj” u kome se vide zdravi radni uslovi u fabrici, no i beksprekorno čist i uređen radnički restoran kalorične hrane, pa prekrasan park sa cvećem, travnjakom, jezercetom u kome plove labudovi, sa klupama za odmor posle ukusnog obroka, prikazivan je učenicima koledža u SAD, kao primer odličnih uslova za rad i lepog života svih zapošljenih, a pritom i visokoprofitabalna fabrika tekstila.
timotije timotije 13:03 31.12.2014

Re: "Širina" pogleda

Milan Karagaća
00:53 31.12.2014 Re: "Širina" pogleda
a dve stalne članice SB kojima sve to moraš da objašnjavaš.

pa čini se da je jedna već sama objasnila pomenuvši Kosovo u kontekstu Krima a da ne govorimo Abhazije i J.Osetije.Ne treba ni ti ni ja nikome bilo šta da objašnjavamo sve on i znaju i vode računa o svom tajmingu a mi se zamlaćujemo da brane naše interese, pri tome nismo ni definisali šta nam je interes, zamrznuti konflikt, proterivanje svih Albanaca sa Kosova ili šta.
A Ljušića sam ti pomenuo samo kao ilustraciju da čak i Koštuničini ideolozi i prodavci magle narodu sada prićaju o "realnosti na terenu i u međunarodnim odnosima."

Milane, da se vratimo namere sadržine Bloga, a ta je da se Turska vraća na Balkan, iako znamo da Turska nikada nije ni otišla. Samo što su glupavi srpski političari učinili da je sada prisutna ponovo i kao neprijatelj preko Albanaca i Bošnjaka koje je svojvremeno instalirala.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:23 31.12.2014

Re: "Širina" pogleda

da se vratimo namere sadržine Bloga

pogledaj moj komentar na kraju na drugoj strani koji sam postavio pre ovoga
princi princi 13:25 28.12.2014

Turska u izvesnom smislu

predstavlja lekciju Srbiji i stavu "Evropa nema alternativu". Osnovni razlog turskog uspona je mlado stanovništvo i permanentno očijukanje sa islamom (ponekad i radikalnim). Turska nije samo odbila da ratuje u Iraku, ona je odbila da ratuje i protiv ISISa, mnogi imami danas dolaze u Istanbul na školovanje, stručno usavršavanje, islamizam doživljava tihu renesansu u Turskoj. Pri svemu tome ta renesansa ipak ne ide previše na štetu nekih osnovnih ljudskih prava i, da kažem, nekih "evropskih" vrednosti koje je Turska ranije usvojila. Turska, iako se potpuno otvorila za kapital iz Saudijske Arabije, nijednog trenutka nije zatvorila vrata američkom kapitalu. Američke investicijske banke, i Goldman Saks i BoA i Citibank itekako ulažu u gradnju šoping molova, daju kredite za mobilne mreže, ulažu u infrastrukturu. S treće strane, Turci su dovoljno pametni da shvate i potencijal Irana i veza i sa tim delom muslimanske populacije. Umeli su da "pokažu" mišiće Izraelu kad je trebalo, ali nikad preko mere, nikad nisu prešli crtu bez povratka, uvek lavirajući s jedne i druge strane i podjednako dajući svima šansu. Sličnu priču rade sada i sa Putinom i Rusima. Neko bi nazvao sve to kurvanjem, ali nisam siguran da bi taj neko bio u pravu. Kao što rekoh, Srbi bi dosta toga imali da nauče od Turaka (meni se u jednom trenutku učinilo da je Tadić shvatio to i da je krenuo Srbiju da okreće u tom pravcu. Na žalost, ta moja procena se pokazala pogrešnom.)

Kad se sve pogleda, pravo pitanje nije zašto je Turska danas ovoliko jaka, nego zašto nije još jača.
larisa_bg larisa_bg 15:51 28.12.2014

Re: Turska u izvesnom smislu

princi
Osnovni razlog turskog uspona je mlado stanovništvo


Pa i kod nas je Novi Pazar najmlađi grad u celog Srbiji.

Nikola Jovanović Nikola Jovanović 16:05 28.12.2014

Re: Turska u izvesnom smislu

Ima istine u tome, hteo sam prvo da napišem članak o lekcijama turske spoljne politike za Srbiju, ali sam se na kraju opredelio za širi pristup
princi princi 16:32 28.12.2014

Re: Turska u izvesnom smislu

Nikola Jovanović
...

Htedoh reći da čak i ako to jeste tačno za Srbiju (mislim, to da Evropa nema alternativu) jako je loša strategija to tako javno objavljivati. Mislim, loša sa stanovišta pregovaranja. Srpska pozicija u odnosu na ustupke EU je bila najača netom posle 5. oktobra, kad su EU i USA još "osvajali" Srbiju od "proruskog" Miloševića. Onog trenutka kad su videli da nemaju šta da osvajaju nego da će Srbi još i platiti za sex, tog trenutka su i EU i USA izgubili svaki interes za Srbiju. Politika je nekad kao ljubav (ili sex). Srbi su izgubili svaki osećaj samopoštovanja, ili se gube u samooptuživanjima, ili prave nekakve ludačke teorije zavere (luzeri koji se samobičuju i samospaljuju Srebrenicama i proganjanjem Šiptara i oni kojima je homo sapiens sinonim za Srbina su samo 2 strane istog novčića), tumaraju kroz moderan svet bezidejno i besciljno, igraju svoje pasivno-agresivne luzerske igre... dok se to ne sredi (a to je stvar koja se sređuje u glavama ljudi), nema oporavka Srbije.
freehand freehand 18:28 28.12.2014

Re: Turska u izvesnom smislu

Srpska pozicija u odnosu na ustupke EU je bila najača netom posle 5. oktobra, kad su EU i USA još "osvajali" Srbiju od "proruskog" Miloševića. Onog trenutka kad su videli da nemaju šta da osvajaju nego da će Srbi još i platiti za sex, tog trenutka su i EU i USA izgubili svaki interes za Srbiju.

Upravo obratno: opozicija je peti oktobar izvela organizovana, instruirana, sponzorisana i na svaki način podržana od Amerike i EU.
Onog momenta kad je u Vašingtnonu shvaćeno da ni Koštunica ni Đinđić nisu spremni da po osvajanju vlasti igraju bespogovorno po vašingtonskim i briselskim notama - digla se frka, a interes je porastao. No krupna dešavanja poput 11.09. potpuno su promenila mnoge političke i geostrateške tokove i ustaljene rutine, pa se to desilo i sa pozicijom Srbije. Uz to, prijemom Rumunije i Bugarske u EU i NATo, pa onda otcepljenjem Crne Gore a time okkruživanjem Srbije i paralelno pacifikovanjem regiona - Srbija je tek postala trećerazredni igrač, kao i čitav region, uostalom.
deset_slukom deset_slukom 19:13 28.12.2014

Re: Turska u izvesnom smislu

freehand

Upravo obratno:
Ah, ta geostrategija. Svaki događaj se može tumačiti na X načina, a da svako od tumačenja nekome zazvuči logično.

Pretpostavljam da je tako i prilikom planiranja akcije - postoji cilj, jedno tri dodatna moguća ishoda i peti, neplanirani, krajnji ishod.

Jedino Srbija uvek, nepogrešivo, pogađa "uništa", što bi rekli Sinjani.

freehand freehand 19:19 28.12.2014

Re: Turska u izvesnom smislu

deset_slukom
freehand

Upravo obratno:
Ah, ta geostrategija. Svaki događaj se može tumačiti na X načina, a da svako od tumačenja nekome zazvuči logično.

Pretpostavljam da je tako i prilikom planiranja akcije - postoji cilj, jedno tri dodatna moguća ishoda i peti, neplanirani, krajnji ishod.

Jedino Srbija uvek, nepogrešivo, pogađa "uništa", što bi rekli Sinjani.


Sem ovog ispraznog bulšitovanja uništa - imaš li primedbu (sa ispravkom?)na neku nedoslednost ili ne daj Bože neistinu u komentaru na koji si se nadovezao?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:36 28.12.2014

Re: Turska u izvesnom smislu

princi
predstavlja lekciju Srbiji i stavu "Evropa nema alternativu". Osnovni razlog turskog uspona je mlado stanovništvo i permanentno očijukanje sa islamom (ponekad i radikalnim). Turska nije samo odbila da ratuje u Iraku, ona je odbila da ratuje i protiv ISISa, mnogi imami danas dolaze u Istanbul na školovanje, stručno usavršavanje, islamizam doživljava tihu renesansu u Turskoj. Pri svemu tome ta renesansa ipak ne ide previše na štetu nekih osnovnih ljudskih prava i, da kažem, nekih "evropskih" vrednosti koje je Turska ranije usvojila. Turska, iako se potpuno otvorila za kapital iz Saudijske Arabije, nijednog trenutka nije zatvorila vrata američkom kapitalu. Američke investicijske banke, i Goldman Saks i BoA i Citibank itekako ulažu u gradnju šoping molova, daju kredite za mobilne mreže, ulažu u infrastrukturu. S treće strane, Turci su dovoljno pametni da shvate i potencijal Irana i veza i sa tim delom muslimanske populacije. Umeli su da "pokažu" mišiće Izraelu kad je trebalo, ali nikad preko mere, nikad nisu prešli crtu bez povratka, uvek lavirajući s jedne i druge strane i podjednako dajući svima šansu. Sličnu priču rade sada i sa Putinom i Rusima. Neko bi nazvao sve to kurvanjem, ali nisam siguran da bi taj neko bio u pravu. Kao što rekoh, Srbi bi dosta toga imali da nauče od Turaka (meni se u jednom trenutku učinilo da je Tadić shvatio to i da je krenuo Srbiju da okreće u tom pravcu. Na žalost, ta moja procena se pokazala pogrešnom.)

Kad se sve pogleda, pravo pitanje nije zašto je Turska danas ovoliko jaka, nego zašto nije još jača.


Turska može to sve da radi jer je ozbiljna država? da li moraju da rade sa Srbijom, ne moraju, ima toliko drugih opcija na Balkanu, nije Srbija jedina. da li je po sredi komunisto-autoritarno-antizapadno-filija intelektualna zvaničnog Beograda? mislim da jeste.
princi princi 19:40 28.12.2014

Re: Turska u izvesnom smislu

Upravo obratno: opozicija je peti oktobar izvela organizovana, instruirana, sponzorisana i na svaki način podržana od Amerike i EU.

Šta je ovde obratno? Srbija > opozicija, tj ja gore pišem o položaju Srbije kao države, Srba kao naroda a ne određene političke grupacije. Ako to nije jasno, stvarno ne znam koji jezik da koristim.
princi princi 19:45 28.12.2014

Re: Turska u izvesnom smislu

Turska može to sve da radi jer je ozbiljna država? da li moraju da rade sa Srbijom, ne moraju, ima toliko drugih opcija na Balkanu, nije Srbija jedina. da li je po sredi komunisto-autoritarno-antizapadno-filija intelektualna zvaničnog Beograda? mislim da jeste.

Da, ima istine u tome. Turci su, iako muslimani, definitivno zrelija nacija od Srba. U stanju su da identifikuju i, kasnije, sprovode svoje nacionalne interese. Meni se čini da Srbi nisu u stanju ni da identifikuju svoje nacionalne interese. Pitaj ovaj narod koji je 100% pro-EU zašto je to interes Srbije? Sumnjam da bi dobio ijedan smisleni i razgovetan odgovor van fraza naučenih iz novina i kafanskih razgovora.
freehand freehand 19:59 28.12.2014

Re: Turska u izvesnom smislu

princi
Upravo obratno: opozicija je peti oktobar izvela organizovana, instruirana, sponzorisana i na svaki način podržana od Amerike i EU.

Šta je ovde obratno? Srbija > opozicija, tj ja gore pišem o položaju Srbije kao države, Srba kao naroda a ne određene političke grupacije. Ako to nije jasno, stvarno ne znam koji jezik da koristim.

"Opozicija"=nova vlast=Srbija=narod.
Finansirali su i organizovali "Novu Srbiju", koja je kako je došla na vlast skoro pa odmah prestala da im jede iz ruke.
Tako da su oni vrlo brzo uvideli da ipak imaju šta da osvajaju, i to rade do danas, a da ipka nisu završili posao na zadovoljavajući način i do kraja.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:13 28.12.2014

Re: Turska u izvesnom smislu

princi

Da, ima istine u tome. Turci su, iako muslimani, definitivno zrelija nacija od Srba. U stanju su da identifikuju i, kasnije, sprovode svoje nacionalne interese. Meni se čini da Srbi nisu u stanju ni da identifikuju svoje nacionalne interese. Pitaj ovaj narod koji je 100% pro-EU zašto je to interes Srbije? Sumnjam da bi dobio ijedan smisleni i razgovetan odgovor van fraza naučenih iz novina i kafanskih razgovora.


nije stotka, tek jedva preko pedeset. u vreme tadićevog reodabira 2008., bila je dvotrećinska većina. narod je razočaran, a eventualno smeštanje u rusko-tursku interesnu sferu će verovatno proći samo tako, jer narod ne interesuje šta političari pričaju, pošto itako kenjaju po vasceli dan. a nikome dugoročno neće biti bolje, osim partijskih klika.

Vreme, inače uz Danas, NIN, Nedeljnik, i NSPM jedna od retkih preostalih oaza istraživačkog a ne servisnog ili marketinškog novinarstva u Srbiji (Krle, Idoli, priajtelji), piše u prošlom broju o tome kako je napravljena Strategija o razvoju Poljoprivrede 2014-2024 - ključna grana privrednog oporavka Srbije, po meni, Vučić u svojoj smeće-štampi objavljuje kako će Srbija praviti 30 milijardi evra godišnje od poljoprivrede?! toliko pravi današnja Holandija?! Srbija, osim Prof. Alseloneove ekipe, je totalno tehnološki obespismenjena, gazdinstva umiru, ceo istok zemlje je mrtav, sela kompletno su ghost villages, jaki privrednici jesu, ali u Nemačkoj, Švici, Austriji, Lombardiji, i samo oni drže taj region da ne svisne totalno finansijski, a ovaj Fuhrer zarađuje već 30 milijardi? dalje, nastavlja Vreme, niti jedan od zakona nije sproveden koji bi obezbedio postavljanje poljoprivrede na noge, iako je prva Strategija izrađena još 2005.?! ali je zato najvažnije da se titoisti tripuju kako je ova ojađena zemlja ne znam koliko regionalno bitna... ego-manije, i don't play that shit.
princi princi 22:41 28.12.2014

Re: Turska u izvesnom smislu

Vreme, inače uz Danas, NIN, Nedeljnik, i NSPM jedna od retkih preostalih oaza istraživačkog a ne servisnog ili marketinškog novinarstva u Srbiji (Krle, Idoli, priajtelji), piše u prošlom broju o tome kako je napravljena Strategija o razvoju Poljoprivrede 2014-2024 - ključna grana privrednog oporavka Srbije, po meni, Vučić u svojoj smeće-štampi objavljuje kako će Srbija praviti 30 milijardi evra godišnje od poljoprivrede?! toliko pravi današnja Holandija?! Srbija, osim Prof. Alseloneove ekipe, je totalno tehnološki obespismenjena, gazdinstva umiru, ceo istok zemlje je mrtav, sela kompletno su ghost villages, jaki privrednici jesu, ali u Nemačkoj, Švici, Austriji, Lombardiji, i samo oni drže taj region da ne svisne totalno finansijski, a ovaj Fuhrer zarađuje već 30 milijardi? dalje, nastavlja Vreme, niti jedan od zakona nije sproveden koji bi obezbedio postavljanje poljoprivrede na noge, iako je prva Strategija izrađena još 2005.?! ali je zato najvažnije da se titoisti tripuju kako je ova ojađena zemlja ne znam koliko regionalno bitna... ego-manije, i don't play that shit.

:)))))))))))), kreten. Kome će prodavati tu hranu pored Francuza, Španaca i Holanđana? I kako će se ta hrana prevoziti do potrošača, do skladišta, kojim putevima, kojim prugama? Ko će napraviti ta skladišta, hladnjače, senike? Ko će srediti navodnjavanje? Srbiji najviše vode treba (i najveći vodni deficit trpi) upravo u njenom najnaseljenijem delu. Odakle energija? Savremena proizvodnja hrane je praktično unmanned, naši političari vide tu priliku za zapošljavanje. Dok se napravi potrebna infrastruktura, svi mogući profiti koji se dobijaju iz poljoprivredne proizvodnje (notorno niskoprofitna grana, zato se i subvencioniše u celom svetu) će biti pojedeni. To kao Milošević što se ložio svojevremeno da će Srbija praviti zdravu hranu iako naš seljak ne može da ispoštuje zdravstvene standarde koji vladaju na zapadu, pogledaj sastav one užičke pršute, sve pršti od konzervanasa. Što? Pa zato što vladaju nehigijenski uslovi (nehigijenski sa stanovišta njihovog ciljnog tržišta), što je problematično rukovanje tim mesom, što, ako hoćeš da je prodaš, nečim treba ubiti bakterije i sprečiti njihovo širenje. Znaš kom to Whole foodsu možeš prodati? Nijednom. Da bi mogao da održi higijenu seljak bi morao krave da gaji kao u hemijskoj laboratoriji, a to košta. Odakle pare? Ni za masovnu proizvodnju hrane nismo sposobni. Tu su potrebne ogromne količine vode i energije (cela Španija ispresecana branama), kako bi Srbija koja sada jedva sebe uspe da prehrani mogla da snabdeva tržišta sa više desetina i stotina miliona potrošača poput EU, Engleske ili Rusije? Mislim, ako zaista hoćeš ulagati u infrastrukturu, da li je baš poljoprivreda ta koja će ti da ti najbolji RoI?

Nepismena ekipa, srpski političari. Mislim, znaju slova, 3 parole, ali to mu je, otprilike, to.

edit: znaš šta je još interesantno? Što ljudi "eventualno smeštanje u rusko-tursku interesnu sferu" (kao, uostalom, i EU) ne shvataju kao priliku za biznis, za posao, nego da se Srbija nekom prikači kao krpelj, da mu se oklembesi o vrat, da neko drugi vodi računa o državi, narodu, resursima, tipa "pa ti sad mislim malo o meni". U neku ruku, ove Blicove "starlete" su paradigma i slika mentalnog stanja današnje Srbije, pornoSrbije koja živi od slikanja dupeta i sisa i širenja nogu.
deset_slukom deset_slukom 22:43 28.12.2014

Re: Turska u izvesnom smislu

freehand

Sem ovog ispraznog bulšitovanja uništa - imaš li primedbu (sa ispravkom?)na neku nedoslednost ili ne daj Bože neistinu u komentaru na koji si se nadovezao?


Primedbe ostavljam onome koji misli "upravo obratno" nego ti.

Meni je bilo upravo zanimljivo kako su nekad ljudi uveče igrali šnaps i preferans, a sada vasceloj javnosti tolmače svetsku politiku.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:54 29.12.2014

Re: Turska u izvesnom smislu

princi


edit: znaš šta je još interesantno? Što ljudi "eventualno smeštanje u rusko-tursku interesnu sferu" (kao, uostalom, i EU) ne shvataju kao priliku za biznis, za posao, nego da se Srbija nekom prikači kao krpelj, da mu se oklembesi o vrat, da neko drugi vodi računa o državi, narodu, resursima, tipa "pa ti sad mislim malo o meni". U neku ruku, ove Blicove "starlete" su paradigma i slika mentalnog stanja današnje Srbije, pornoSrbije koja živi od slikanja dupeta i sisa i širenja nogu.


zato što je ceo sistem takav, to je sistem ulizica, koji je navikao da se ulaguje nekom i onda dobije nekakvu nagradu za to. mislim da su svi spolja shavatili, i Amerikanci, i Nemci, Izraelci, Rusi, Arapi, Turci, Kinezi... da imaju jadne individue pred sobom i da to iskorištavaju najbolje po sopstvene i najlošije po partnerove interese, u ovom slučaju Srbijine... a ova populizacija masmedija se planski vrši, mislim, jer kada ljudi ne bili zatupljeni, mogli bi pomisliti da izađu na ulice te razdele pravdu među rukovodiocima motkama. kao naprimer ja ovoga, da oslobodim kolege prosvetare od unjkavih ulizičkih...


hoochie coochie man hoochie coochie man 10:57 29.12.2014

Re: Turska u izvesnom smislu

kako bi Srbija koja sada jedva sebe uspe da prehrani mogla da snabdeva tržišta sa više desetina i stotina miliona


Ma može Srbija sebe lako da prehrani, nije to problem. Mislim da nije problem ni da se zadovolje standardi potrebni za izvoz. Izvozi Srbija hranu, i to je jedina oblast u srpskoj privredi koja ima suficit u trgovini sa inostranstvom.
Ne može zadovoljiti najzahtevnije delove stranih tržišta, organska hrana ili slično, ali da li ima smisla i pokušavati to?
Ti segmenti tržišta su dosta specifični i mali (svega nekoliko procenata od ukupnog tržišta hrane otpada na organsku npr) pa se ne čini mudrom strategija koja cilja na te male a veoma zahtevne segmente. Bar ne mudrom za poljoprivredu kakva je naša.
Ne vidim ja problem u poljoprivredi već u drugim segmentima privrede, jer je već na prvi pogled jasno da kod nas vlada nesrazmera kad se o odnosu poljoprivrede i industrije radi, a koja ide u korist poljoprivrede (ako se za poželjan odnos uzme odnos u razvijenim ekonomijama).
U situaciji kad jedna grana u odnosu na drugu bolje stoji, nije pametno i dalje forsirati tu granu već onu koja zaostaje, to je valjda logičan sled stvari.
Problem srpske poljoprivrede je nedostatak kupaca a ne nemogućnost da proizvede dovoljno. Teško je očekivati da se enormno podigne broj stranih kupaca jer to što mi nudimo nude svi. Hrane, u onom delu sveta koji može da je plati, ima i viška, pa je nerealno očekivati da Srbija nekako može da ostale istisne. Onoliko koliko je to moguće ona već radi, izvozi više nego što uvozi, i to je solidna situacija ako se ne postavljaju nerealno visoki ciljevi.
Ono što opterećuje srpsku poljoprivredu je nedovoljno kvalitetnih domaćih kupaca, a to su industrijski radnici.
To bi država trebala da obezbedi seljaku da bi mu bilo bolje, a to znači potenciranje drugih privrednih grana a ne poljoprivrede.

A što se tiče same poljoprivredne politike, mislim da se ni u ovoj strategiji niti u nekim konkretnijim potezima vlasti ne vidi šta je konkretan plan, kakva je generalna zamisao kakva poljoprivreda treba da bude, kakvo selo vide u narednih dvadeset, pedeset godina. Tu je na sceni totalna zbrka i nepostojanje bilo kakve osmišljene politike.
Da li su to mala porodična gazdinstva ili neke velike poljoprivredne korporacije, šta raditi sa prodajom zemlje strancima, da li se može primeniti ista strategija na celu Srbiju, da li i kako je rejonizovati, šta u jednom a šta u drugom rejonu, i slična veoma bitna pitanja niko ni ne postavlja.
princi princi 12:09 29.12.2014

Re: Turska u izvesnom smislu

U situaciji kad jedna grana u odnosu na drugu bolje stoji, nije pametno i dalje forsirati tu granu već onu koja zaostaje, to je valjda logičan sled stvari.

Dobro, ima i drugačijih mišljenja koja kažu da treba da razvijaš ono u čemu si dobar, ono što ti ide, a ne da na silu ideš protiv svoje prirode. Pišem još jednom, drugačije mišljenje, nisam siguran da li bih se i ja zalagao to.
hoochie coochie man hoochie coochie man 16:53 29.12.2014

Re: Turska u izvesnom smislu

Dobro, ima i drugačijih mišljenja koja kažu da treba da razvijaš ono u čemu si dobar, ono što ti ide, a ne da na silu ideš protiv svoje prirode.


Da ali pod uslovom da si u tome stvarno dobar, da ti to, iz nekog razloga, ide bolje nego kod drugih.
Nismo mi u poljoprivredi bolji od drugih niti to možemo biti.
Pišem još jednom, drugačije mišljenje, nisam siguran da li bih se i ja zalagao to.


Ma jasno, a uvek dobrodođe taj drugačiji stav da se proveri ispravnost onog koji se zastupa.
princi princi 17:30 29.12.2014

Re: Turska u izvesnom smislu

Nismo mi u poljoprivredi bolji od drugih niti to možemo biti.

Da, to je ono što našim ljudima, izgleda, nije jasno: veliki prinosi u poljoprivredi su rezultat srpske saradnje sa razvijenim svetom a ne nekih bogom danih uslova. Svet proizvodi mnogo više hrane nego što mu treba, a uzrok gladi (i siromaštva, uostalom) u njemu nikako nije nedostatak nego problemi u alokaciji, preraspodeli.

Najverovatnije je da će se problem Srbije rešiti malim, inkrementalnim rešenjima pre nego velikim rečima, junačenjima i busanjem u grudi. Mora se prihvatiti da je Srbija deo sveta, da je tu gde jeste, ništa gora ali ništa bolja od drugih, da nema čarobnih napitaka, formula, čarobnih civilizacija, mora se shvatiti da se dobre stvari i institucije dugo grade a vrlo lako spičkaju (Hitler je od Nemaca napravio svinje za svega 2, 3 godine, UKIPu i NFu za Engleze i Francuze, respektivno, nije trebalo ni toliko), ista stvar važi i za mušterije (poverenje mušterije se u svetu ogromne ponude prokocka uglavnom samo jednom), moraju se usvojiti nekakve procedure (recimo, ona ideja o sprečavanju sukoba interesa, ja mislim da je ključna za uspešno funkcionisanje političkog sistema), mora se shvatiti da su državni činovnici tu da služe poreskim obveznicima a ne obratno...
petargli petargli 17:35 29.12.2014

Re: Turska u izvesnom smislu

mora se shvatiti da su državni činovnici tu da služe poreskim obveznicima a ne obratno...

Ovo bi trebalo ponavljati non-stop, jos kad bi nekako mogli da se hipnotisu ovom "mantrom", jer nema sanse da sami dodju do te spoznaje.
princi princi 18:14 29.12.2014

Re: Turska u izvesnom smislu

Ovo bi trebalo ponavljati non-stop, jos kad bi nekako mogli da se hipnotisu ovom "mantrom", jer nema sanse da sami dodju do te spoznaje.

Da, vidiš kako među nekima ovde vlada pravo i iskreno oduševljenje, pa čak i zahvalnost što se neki Krstić (ili Goca Čomić) uopšte spuste među obične smrtnike da prozbore koju s narodom. Zapatila se ta podanička svest u narodu, duboko. Totalno mind boggling. Zato i mislim da je problem Srbije pre bilo kakvog političkog sistema, problem u glavi.
timotije timotije 12:48 31.12.2014

Re: Turska u izvesnom smislu

Nikola Jovanović
Ima istine u tome, hteo sam prvo da napišem članak o lekcijama turske spoljne politike za Srbiju, ali sam se na kraju opredelio za širi pristup


Mi nemamo Erdogana, ili se barem nije pojavio, koji je dobio poverenje velike večine zato što je ideologija njegove stranke islam, a ne bi smeo kod nas da se osloni na pravoslavlje jer bi se Vatikan, tj. NATO usprotivio, naravno, zbog Rusa i Ruske federacije.
Pozanavjući ljude, samo jednog znam vredan za poređenje sa najsposobnijim političkim menađerima, koji se bavio politikom posle 05. oktobra, ali za nesereću stajao mu je na putu dr.Zoran Đinđić, daleko manje iskusan, a previše samouveren i ambiciozan, jer je mnogo čitao i učio, no, ne i preživeo.
freehand freehand 14:12 28.12.2014

Srbija, Turska i brat Muhamed

Sumnjivi poslovi UAE-a sa Srbijom
...
Dok se vjeruje da postoje dobri odnosi između lidera Srbije i Emirata, srbijanski izvori su za MEE rekli da je razlog umiješanosti UAE-a u Srbiju geostrateški cilj.

„UAE može koristiti svoje bliske veze i investicijske strategije u Srbiji kako bi spriječio stvaranje čvrstog uporišta Turske, njihovog rivala, i širenje turskog ekonomskog i geopolitičkog utjecaja na Balkanu“. Izvor je dodao da je „strateško pozicioniranje UAE-a protiv turskog regionalnog utjecaja na Balkanu vjerovatno glavni razlog strateške saradnje između UAE-a i Srbije“.

„To je vjerovatno učinjeno na prijedlog Amerike i Izraela“.


Al Jazeera

KLIK

Meadle East Eye

KLIK

Nikola Jovanović Nikola Jovanović 16:06 28.12.2014

Re: Srbija, Turska i brat Muhamed

Interesantno, znam za tu tvrdnju.
looping looping 17:42 28.12.2014

Re: Srbija, Turska i brat Muhamed

freehand
Sumnjivi poslovi UAE-a sa Srbijom
...
Dok se vjeruje da postoje dobri odnosi između lidera Srbije i Emirata, srbijanski izvori su za MEE rekli da je razlog umiješanosti UAE-a u Srbiju geostrateški cilj.

„UAE može koristiti svoje bliske veze i investicijske strategije u Srbiji kako bi spriječio stvaranje čvrstog uporišta Turske, njihovog rivala, i širenje turskog ekonomskog i geopolitičkog utjecaja na Balkanu“. Izvor je dodao da je „strateško pozicioniranje UAE-a protiv turskog regionalnog utjecaja na Balkanu vjerovatno glavni razlog strateške saradnje između UAE-a i Srbije“.

„To je vjerovatno učinjeno na prijedlog Amerike i Izraela“.


Al Jazeera

KLIK

Meadle East Eye

KLIKEh, ljubomora je čudo.

Zašto baš u Srbiju Šeičeeeeeeee!
Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!

freehand freehand 18:20 28.12.2014

Re: Srbija, Turska i brat Muhamed

Eh, ljubomora je čudo.

Čija ljubomora?
Nikola Jovanović
Interesantno, znam za tu tvrdnju.

Koju? Ima u tekstu više tvrdnji, po raznim osnovama.
looping looping 18:32 28.12.2014

Re: Srbija, Turska i brat Muhamed

Eh, ljubomora je čudo.

Čija ljubomora?

Ljubomora onih koji pišu ovakve gluposti. A ima malo i želje za senzacionalizmom te prodajom novina.
freehand freehand 18:49 28.12.2014

Re: Srbija, Turska i brat Muhamed

looping
Eh, ljubomora je čudo.

Čija ljubomora?

Ljubomora onih koji pišu ovakve gluposti. A ima malo i želje za senzacionalizmom te prodajom novina.

Sve se slažem. Jel problem da definišeš i specificiraš šta je tačno u tekstu "glupost" i da eventualno toj gluposti suprotstaviš činjenice koje je razotkrivaju i jasno osvetljavaju?
Bio bih ti neizmerno zahvalan i rado ću koristiti tvoje argumente (naravno potkrepljene validnim dokazima) u budućim raspravama na tu temu.
looping looping 19:18 28.12.2014

Re: Srbija, Turska i brat Muhamed

Re: Srbija, Turska i brat Muhamed
looping
Eh, ljubomora je čudo.

Čija ljubomora?

Ljubomora onih koji pišu ovakve gluposti. A ima malo i želje za senzacionalizmom te prodajom novina.

Sve se slažem.

E, to mi je bitno.
Jel problem da definišeš i specificiraš šta je tačno u tekstu "glupost" i da eventualno toj gluposti suprotstaviš činjenice koje je razotkrivaju i jasno osvetljavaju?
Bio bih ti neizmerno zahvalan i rado ću koristiti tvoje argumente (naravno potkrepljene validnim dokazima) u budućim raspravama na tu temu.

Neko izlupeta gomilu tračeva i onda mi trebamo da tražimo validne dokaze da to nije istina? Stvarno gubljenje vremena. Raspravljati o gomili tračeva.
Valjda oni koji pišu ovakve tekstove trebaju to da potkrepe dokazima?

Još jedna kontroverza vezana za industriju oružja UAE-a uključuje i samog Princa Abu Dhabija.

Kontraverze o oružju UAE? Alo, oni kupuju uglavnom američko oružje i ponešto ruskog. Imaju i američke pilote.
Ne mogu da kupe od rusa oružje i da ga prebace gde god žele ako žele???
Nemaju para?
Srpska vojna industrija kao rešenje odbrane od turske ekonomije na bliskom istoku?
Priča se da je Dahlan koristio svoje crnogorske veze kako bi omogućio posjetu premijera Mila Đukanovića UAE-u prošle godine. Srbijanski premijer Vučić je kasnije za tu posjetu rekao da je bila ključna za poboljšanje loših odnosa između Srbije i Crne Gore: „Mi smo bili veoma sretni kada je Đukanović rekao nekoliko lijepih riječi o Srbiji prilikom svog razgovora sa zvaničnicima UAE-a. Bio je dovoljno pristojan da ih savjetuje da investiraju u srbijansku namjensku industriju“.

Mila u UAE dočekuje zamenik ministra privrede UAE a Vučketa dok je bio zamenik Premijera praktično vladar UAE, zbog lepih reči Mila?
A kada je o moćnom šeiku Mohammedu bih Zayedu riječ, on je svoj odnos sa Srbijom opisao neodređenim riječima. Pohvalio je „iskrenost srbijanskih prijatelja“ te rekao: „Mi vjerujemo u Srbiju, vjerujemo u naše prijateljstvo“.

Šta je ovde neodređeno? Autor teksta?
i rado ću koristiti tvoje argumente

Ako nemaš svoje onda je to u najmanju ruku tužno.

PS.
Pronađi i izloži dokaze da glupost nije istina.
Eto, izgubio sam vreme.

Edit:

Link1
To je taj isti urednik Middle East Eye-a.
“Was it that you wanted to try to be different and really didn’t care what you said, so you decide to tip the world upside down and shake it about from your comfortable London desk with not a thought for the facts?”

E, to bismo i mi trebali da napišemo Davidu Hearstu, autoru članka o Srbiji i UAE.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:32 28.12.2014

Re: Srbija, Turska i brat Muhamed

bravo, Looping majstore, ja sam isto tako reagovao. vamos UAE!
looping looping 19:40 28.12.2014

Re: Srbija, Turska i brat Muhamed

Srđan Fuchs
bravo, Looping majstore, ja sam isto tako reagovao. vamos UAE!

Samo se čeka momenat da se malo primire odnosi Palestine i Izraela (tek da nema ubijanja) i SA i UAE jedva čekaju da naveliko sarađuju sa Izraelom.
freehand freehand 20:18 28.12.2014

Re: Srbija, Turska i brat Muhamed

looping
Srđan Fuchs
bravo, Looping majstore, ja sam isto tako reagovao. vamos UAE!

Samo se čeka momenat da se malo primire odnosi Palestine i Izraela (tek da nema ubijanja) i SA i UAE jedva čekaju da naveliko sarađuju sa Izraelom.

Misliš da javno sarađuju?
Inače komentar sa onoliko trebamo, trebaju i trebate nije se osvrnuo ni na šta konkretno iz teksta, nisi opovrgao ni jednu tvrdnju, a čak si se nasmejao i citatu onoga što je vučić izjavio.
Te te ne bih dalje zadržavao. Izgleda da cionistički i saudijski fašisti lako dođu do sloge u stavovima, pa ond ai njihovi podržavaoci.
looping looping 20:52 28.12.2014

Re: Srbija, Turska i brat Muhamed

Inače komentar sa onoliko trebamo, trebaju i trebate nije se osvrnuo ni na šta konkretno iz teksta, nisi opovrgao ni jednu tvrdnju, a čak si se nasmejao i citatu onoga što je vučić izjavio.

Stani, ako neko izjavi/tvrdi da je freehand (ili neki looping) lopov onda freehand treba (trebamo, trebate, trebaju...) da pokaže dokaze da ta tvrdnja nije istina, da opovrgne tvrdnju?
Pa dokle bre više gluposti u novinama?
Misliš da javno sarađuju?

Eto ga, sad tražiš dokaze da ne sarađuju.
Pa sigurno da sarađuju ako arapi kupe od kineza (na primer) koji su kupili od jevreja.
Izgleda da cionistički i saudijski fašisti lako dođu do sloge u stavovima, pa ond ai njihovi podržavaoci.

Unija jevrejskih i saudijskih fašista. Pa gde su tu italijani u celoj priči?

Inače, cilj autoru spomenutog članka (D. Hearst-a) s' obzirom da je on antiizraelski nastrojen je da svojim tekstovima provocira saudijce i druge arape da udruženo napadaju Izrael. A ako to ne uspe onda da ih optuži da sarađuju sa Izraelom protiv Palestine. A to saudijce u principu nervira. To su ti fazoni nekih zapadnih medija (Gardijana i slično).
svarog svarog 11:04 29.12.2014

Re: Srbija, Turska i brat Muhamed


Al Jazeera

KLIK


Protekle dvije godine Ujedinjeni Arapski Emirati uložili su milijarde dolara u Srbiju.


qqriq qqriq 14:23 28.12.2014

ccc

bila sigurna da je medju komentatorima bivši ambasador u Turskoj Dušan Spasojević, uvek se on pita, kad ono ne. de si Duki?
svake godine pogodim Tursku dva tri puta, rade ko crnci, rade ko crnci, rade ko crnci. i deca rade, leti.
larisa_bg larisa_bg 15:23 28.12.2014

Re: ccc

qqriq

svake godine pogodim Tursku dva tri puta, rade ko crnci, rade ko crnci, rade ko crnci. i deca rade, leti.


Ne samo da rintaju nenormalno, barem oni službenici hotela, nego između šefova i zaposlenih vlada najgora vojna hijerarhija, trunke demokratije tu nema. Ja sam bila u nekom kao jako luksuznom hotelu u kome su nas na ulazu bukvalno PRETRESALI jer je bilo zabranjeno da se u hotel unosi voda kupljena u samoposluzi preko puta, nego smo morali vodu da kupujemo za skupe pare u hotelu. Kad su mi jednom u torbi za plažu našli "nelegalnu" flašu vode, oduzeli su mi je. Surovost i nekomunikativnost čuvara na ulazu u hotel mi je govorila da mi je bolje da se ne bunim, da mi se ne bi desilo nešto još gore. Nikad više im ne bih otišla, ni za džabe! Lepo im je more, divne su im plaže, hrana im je čarobna, ali taj njihov sistem je grozan i necivilizovan.
qqriq qqriq 15:31 28.12.2014

Re: ccc

Ne samo da rintaju nenormalno, barem oni službenici hotela, nego između šefova i zaposlenih vlada najgora vojna hijerarhija, trunke demokratije tu nema.


Ako nešto znam, to ZNAM!

alselone alselone 21:06 28.12.2014

Re: ccc

Ja sam bila u nekom kao jako luksuznom hotelu u kome su nas na ulazu bukvalno PRETRESALI jer je bilo zabranjeno da se u hotel unosi voda kupljena u samoposluzi preko puta, nego smo morali vodu da kupujemo za skupe pare u hotelu.


Izneverovao sam kakva budalastina. Da ti dam kontra primer. Pre dve nedelje sam bio u Hjustonu, u veoma lepom hotelu (ako iakome treba preporuka, vise sam neko rad da je uputim). Ne samo da nije zabranjeno unositi hranu i pice, nego te jos podsticu. Postoji blokcic koji ti svaki dan spremacice donesu, i tu mozes da upises sta ti treba iz prodavnice (ako ti ista treba). One odu, kupe i dostave ti do 3, 4 poslepodne u sobu. Predrkancija. Ja narucivao cugu i kokice. I onda kada dodjem sa posla, zavalim se u krevet, cuga, kokice i Drzavni posao. Ah, kakav provod.
Jukie Jukie 15:05 28.12.2014

Jezik

Da mi krenemo da učimo turski... Ima li nekih kurseva za dž?
qqriq qqriq 15:27 28.12.2014

Re: Jezik

Ima li nekih kurseva za dž?

Ne mož se nauči ni za pare!
larisa_bg larisa_bg 15:19 28.12.2014

Not impressed

Bogami, ja Turcima nisam još oprostila ono sladostrasno učestvovanje u NATO bombardovanju. Niti ću. Kao da su samo čekali da se obruše na nas. Bili su najrevnosili pitbuli NATO saveza u to vreme.

Tako da, što se mene tiče - nek se nose.

A njihova uloga u Sandžaku je posebna priča.
qqriq qqriq 15:27 28.12.2014

Re: Not impressed

A njihova uloga


U razmeštaju silnih gostiju po skupim hotelima koji su došli u isto vreme izgleda ovako: Rusi, Nemci, Bosanci, Turci gastarbajteri, Litvanci&Estonci&Belorusi PA Srbi.
Nego ja volim topla mora, to je meni.
larisa_bg larisa_bg 15:34 28.12.2014

Re: Not impressed

qqriq

Nego ja volim topla mora, to je meni.


Idi na Krit, ili na Kos, to ti je ista geografska širina kao Bodrum i tako to. Toplo more, za kupanje od aprila do kraja oktobra.
mili92 mili92 15:37 28.12.2014

Re: Not impressed

Trgovac ti laže sa smijehom, žena laže suze prosipljući; Niko krupno ka’ Turčin ne laže!
qqriq qqriq 15:41 28.12.2014

Re: Not impressed

Toplo more, za kupanje od aprila do kraja oktobra.

Imam prijatelje u Antaliji, gajbu celu. Malo li je?!
qqriq qqriq 15:44 28.12.2014

Re: Not impressed

Niko krupno ka’ Turčin ne laže!

e To ja stalno kažem. nisam srela u životu, skoro pa fenomen.
u oči gleda i laže, ubedljivo čak. ali, tuka smo.
49 41 49 41 17:25 28.12.2014

Kad se sc(h)as(h)u na Kosovu Carstva

Tursko, Haustrougarsko, Rusko, Kinesko, ...

tu ce biti picvajz.

Svak hoce svoje nedonos(h)ce.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:52 28.12.2014

jaaoj, megalomanije

Problem je međutim, što za razliku od Turske, mi još nismo osmislili svoju doktrinu „strategijske dubine“ i što često ne umemo da „pročitamo“ glavne globalne trendove.


gde je Srbijica jadna a gde Turska, Turska je ozbiljna država, desničarska kao i većina država u regionu, sa nekom vrstom religioznog socijalizma kao ideologije okupljanja naroda, s Verom u Vođu. ovo je međutim duboko tačno jer dok Srbija osmisli svoju doktrinu, proći će joj svi vozovi. budite razbijenih strahova od Rusije i Turske, budite sa hegemonijalnim zapadnim imperijalizmom, ma šta, samo osmislite doktrinu više... a da, i proverite s nama u Vojvodini na referendumu da li podržavamo doktrinu.freehand freehand 18:59 28.12.2014

Re: jaaoj, megalomanije

a da, i proverite s nama u Vojvodini na referndumu da li podržavamo doktrinu.

U čije ti ime i sa kojim pravom govoriš?
Kakav referendum, kakva Vojvodina?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:29 28.12.2014

Re: jaaoj, megalomanije

u ime svoje žene i sebe, i naše dvoje dece. mi nismo za bilo kakve turske i ruske šemice, jer to prosto-naprosto nije kulturni i civilizacijski krug kojem mi pripadamo. inače, Muhamed Dahlan je visoki bezbednosni operativac Fataha, Abasov čovek br. 1 za sigurnosna pitanja u Zapadnoj Obali, i do 2006. je bio Guverner Pojasa Gaza, nakon Šaronovog povlačenja. te godine, na slobodnim demokratskim izborima, Hamas je pobedio Fatah, pritom oružanom silom izbacio poraženu opciju, potom još ubivši stotine Dahlanovih operativaca, i to tako što su ih razvlačili vezane za džipove po ulicama Gaze. ostalo je istorija. u svakom slučaju, Dahlanu na srcu (i umu) je Država Palestina, a ne izraelska, srpska ili američka država, i od njega isto Srbija može da uči kako se boriti za interese svog naroda i zemlje a ne za uske partijske (titoističke, koje god) interese. što se tiče sumnjivih biznis dilova UAE na ovim prostorima, pa ko od nas, realno, ne bi bio lud da kupuje zemlju 1. kategorije ispod svake razumne cene, potičući iz oblasti sveta u kojoj ubrzano nestaju vodni resursi?! ja bih prvi kupio takvu zemlju da imam pare.

inače, operativci Hamasa su iz Turske organizovali letos kidnapovanja trojice jevrejskih bogoslova, izazivajući potom blesavu Netanijahuovu reakciju - upravo ono što im je i bila namera.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana