Kultura| Umetnost

Zakon za dobru Igru!

Aja Jung RSS / 31.12.2014. u 09:31

 

 Roberto-Bolle-Fantastic-Man-04-700x309.jpg

Javno slušanje na temu Nacrta izmena i dopuna Zakona o kulturi održano je u pre dva dana u Skupštini Srbije. Bila sam tamo. I odmah na početku bih želela da kažem, da je ovo prvi put da je neko na ovaj način konsultovao i ljude iz struke. Nikada nas ranije niko nije zvao ili pitao kada bi se donosio neki zakon, u oblasti kulture. Imala sam osećaj da te zakone kroje neki ljudi koji su daleko od stvarnosti i terena. Ni sada nisam ukapirala da bih ja zaista mogla nešto da promenim ili doprinesem, jer je moje iskustvo u suprotnosti sa svakom silom teže u Srbiji. Oduvek se nekako makljam i borim protiv svih zakona i načina funkcionisanja u kulturi. Pa ipak, tekst je ponuđen na čitanje i razmišljanje. Tražio se naš glas pre nego što se pravni akti zabetoniraju i uđu u knjige.

U duhu mentaliteta tužne balkanske provincije, diskusiji je predhodio niz manjih skandala. Na naslovne strane je odjednom tako dospeo i balet, jer su se svi jako zabrinuli da je novim zakonom ukinut. Do suza su bili potreseni oni koji redovno prate događanja na svetskoj i domaćoj sceni, koji ne propuštaju kritike i snimke predstava Dijane Višnjeve i Aline Kožokaru, koji sa nestrpljenjem prate komentare na društvenim mrežama sa premijere Nača Duata u Skali... O značaju i poznavanju opusa Ane Pavlović i Jovice Bjegojeva, da i ne govorimo. I baš kada je Roberto Bole bio glavna tema na decembarskim slavama, kao grom iz vedra neba - neko ukida balet u Srbiji! Kakav užas! Bez baleta se u ovoj zemlji ne diše. Deca se čim prohodaju vode na baletske predstave, na porodičnim okupljanjima sluša se samo Čajkovski, a bez petit battement-a je svaki dan izgubljen.

U totalnoj estradizaciji Srbije, balet je već odavno zbrisan. Produkcija je loša, publika odumire, a oni koji bi mogli da predvode velike ansamble, sa vizijom, znanjem i energijom, odavno su otišli odavde. U toj neveseloj predstavi, niko se nije zapitao šta rade ona deca koja svaki dan vežbaju po par sati, i još uvek sanjaju o Labudovom jezeru? Ko je ikada tu decu stavio na naslovnu stranu, ili im dao prostor da nešto kažu, da odu na neko usavršavanje, ne daj Bože odigraju nešto za svoje vršnjake? Da li u Srbiji može biti vest kada ta deca dobiju neku nagradu ili je vest kada srpska novokomponovana elita slavi punoletstvo sina jedne pevaljke? Tužno je to što zakonom nije najstrože zabranjeno masovno zaglupljivanje naroda.

Većina zemalja u svetu za umetničku igru koristi jedan termin - dance, danse, danza...U Grčkoj podjednako srećno možete sve spakovati pod reč - horos. Celokupno stvaralaštvo u okviru jedne oblasti. Tako je i balet, odnosno klasična igra, na koju se troše ogromna sredstava u svetu, jer se radi o muzejskoj vrednosti koja se mora na pravi način sačuvati, predstavljen pod terminom - IGRA. Primetno je međutim da je sve manje onih kompanija koje mogu da odneguju baletsku produkciju, već se polako ova forma usmerva ka najmoćnijim svetskim teatrima. Dovoljno je reći da u Francuskoj, gde se iz budžeta finansira preko 300 kompanija i institucija koje neguju umetnicku igru, klasičan balet izvodi samo u Operi u Parizu. Po neka klasična postavka se još može desiti u Lionu i Bordou, ali se i oni već trajno okreću novim koreografima. Pa da li je neko u Francuskoj, zemlji koja je kolevka baleta pomenuo njegovo ukidanje? Ne. I to ne zato što ga ne vole ili ne prate. Naprotiv.

Ako pogledate program Beogradskog festivala igre, videćete da tu ima i ulične igre, i hip hopa, borilačkih veština, a svakako i akrobatskih ili cirkuskih znanja. Scena je mera svega. Međutim, u XXI veku, balet svakako više nije jedini na listi onoga što država mora da prepozna kao umetničku vrednost u okviru jedne oblasti. Drago mi je da smo izbegli reč ples, jer ona nije naša. Takođe, ples decenijama uspešno podrazumeva i predstavlja sportsku disciplinu.

Na ovom javnom slušanju, bili su i predstavnici dva baletska udruženja. Nisam član ni jednog, ali pozdravljam to da su pozvani da kažu neka svoja iskustva i stavove. Ako uzmemo u obzir da u svojim redovima već broje mnogo onih koji nemaju ni osnovno baletsko obrazovanje, verujem da će u narednom periodu postaviti pitanje baleta i u svom nazivu.

U kreativnoj atmosferi, sa svega par izlaganja koja su iskočila iz vremena i prostora, bio mi je zanimljiv jedan kratak govor, o fenomenu uspeha i neuspeha u Srbiji. Odnosno, jedna lična procena o tome koliko uspeh pojedinca u Srbiji može da proizvede zlobe i destrukritivne energije, pa tako povuče mediokritete da ga zgaze i ponište. Odatle i objašnjenje o gašenju nacionalnih priznanja. Jednostavno, mediokriteti su počeli da lobiraju i ostvaruju doživotne benificije... sve do toga da su ukinuli to pravo onima koji ih zaista zaslužuju.

U susret novoj godini, novim zakonima, i nekim malo povoljnijim vetrovima... Za dobru Igru!



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 14:28 31.12.2014

Umetnici pred g. Volandom

I odmah na početku bih želela da kažem, da je ovo prvi put da je neko na ovaj način konsultovao i ljude iz struke.


ovo meni izgleda kao, u stilu...

(gromoglasno, onako, kao Sloba na Gazimestanu) Selakoviču, stigla direktiva, nekakav Zakon o Kulturi... trči, brzo nađi mi tu Gospođu Kulturu!

(unjkavo-preplašeno) Ali-ali, p-pa g-gosp-gospodine p-premijeru, t-to nije ljudsko biće, drugaric...o-ovaj gospođa, to je društvena p-pojava.

(strašnim glasom, jupiterovskim)
Selakoviču, je l' sam te ja pitao za mišljenje ili ti naredio da mi nađeš tu Kulturu?!

(Selakovič odlazi, pokunjeno i lupom traga za kulturnim radnicima po gradu.)




ali dobro, Aja, što kaže moj sin mali - bolje ništa nego - ništa.

za bolju Igru, uvek samo radost!

Aja Jung Aja Jung 15:57 31.12.2014

Re: Umetnici pred g. Volandom

"A šta ćemo sa umetnošću? Zar nam Bulgakov ne sugeriše da je ona najopasnija? Još ako je prava, ona koja sa mračnim silama ima neke veze? Zar ona nije ostala jedini ritual kojim se povezujemo sa stvarima većim od nas i branimo od istih? Zar zato ne pišemo i ne spaljujemo svoje rukopise, zar zato nismo i kažnjeni i pošteđeni? Na jedan drugi način, uvek se izdvaja pravi umetnik, iz mora običnih ljudi. Umetnik, taj izabrani, taj neophodni izuzetak, nije pošteđen od ljudi, nije ni od smrti, ali ga nečastivi ne lovi svojim mamcima. Možda zato što je njegov usud suviše velik da ne bi i nečastivi pred njim pognuo glavu? Ili zato što su oni na istoj strani, na istoj ravni? Ili zato što mu je na samom početku dodeljena drugačija uloga?
Možda nam zato, iako na početku mislimo da čujemo umetnika, ostaje najveća misterija šta zapravo taj umetnik ima da kaže. I kad poslušamo sve ostale, kad svi ostali izmucaju svoje nesuvisle govore, shvatićemo da je od svih ćutanja, ono umetnikovo zapravo najpotpunije i najistinitije...."

Dragi Srđane, mislim da je bilo korisno, i da ima više dobrih od osrednjih rešenja u tom tekstu... I važno je da se pomerimo unapred...i da damo šansu. Najlakše je sesti i kritikovati. Takvih "umetnika" imamo za izvoz.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:12 31.12.2014

Re: Umetnici pred g. Volandom

super, draga Aja, ponovo sramota za naše tobožnje demokrate, da vam oni nikada nisu priuštili takvu mogućnost... drago mi je ako ste osetili da pravite nekakav pomak. ovaj mali Selaković, jest' ziljav, al' radi pos'o.

Možda zato što je Umetnikov usud suviše velik da ne bi i nečastivi pred njim pognuo glavu?


naravno da je Umetnikov usud suviše velik i da rogati uvek podvije rep pred njim.
Aja Jung Aja Jung 16:45 31.12.2014

Re: Umetnici pred g. Volandom

Fora je kada ne znate ni Selakovića, ni demokrate... I kada ostanete svoji. Kada ne nudite ni jednoj vlasti karte za Festival igre, jer ste sigurni da svaka predstava vredi, i da moraju stati u red ispred blagajne...

Nisam rekla da sam napravila pomak...već da je pomak u tome da nas neko nešto pita...

Srecna Nova godina. A la Danse!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:52 31.12.2014

Re: Umetnici pred g. Volandom

Aja Jung
I kada ostanete svoji. Kada ne nudite ni jednoj vlasti karte za Festival igre, jer ste sigurni da svaka predstava vredi, i da moraju stati u red ispred blagajne...


Srećna Nova godina. A la Danse!
makemyday makemyday 19:58 31.12.2014

Re: Umetnici pred g. Volandom

Fora je kada ne znate ni Selakovića, ni demokrate... I kada ostanete svoji. Kada ne nudite ni jednoj vlasti karte za Festival igre, jer ste sigurni da svaka predstava vredi, i da moraju stati u red ispred blagajne...

Tačno tako. Samo takvih je malo,vrlo malo. A Sekakovića i likova sličnih njemu ima mnogo, baš mnogo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana