Putovanja| Život

Biciklom oko sveta -- Za sreću je potrebno troje? (Malezija)

Snezana Radojicic RSS / 15.01.2015. u 15:25

*

Prešla sam preko sto kilometara i više ne mogu ni da sedim na biciklu. Ruke mi trnu i ne znam kako da držim volan. Sva sam ulepljena od znoja. Počinje da me nervira kad se motoristi koji me preteknu osvrnu za mnom osmehujući se i kad mi neko dobaci srdačno: „Hello!" Za danas mi je dosta i bicikla i sparine i vlage i novih predela i ljudi. Sve što želim je da se negde smestim i odmorim.

Tako skrećem u prvo prostrano dvorište u kome je parkiran kamion a iza velike kuće se nalazi čistina. Osmotrim ne približavajući se previše pa se predomislim zaključivši da tu ipak neće biti dobro pošto je otvoreno ka drumu. Već pravim polukrug da se vratim natrag na put, kada iz kuće izađu dvojica mladića. Indijci.

10926200_10204142002565102_8876449667961798173_n.jpg?oh=f90e7d72d6ae73fd6a9a1b0f25539c14&oe=5528EFBC

„Hej!", pozivaju me.

Da stanem ili da produžim?

Okrenem se i priđem im.

Upitni trzajevi glavama. Šta tražim tu?

„Gledam gde bih mogla da kampujem. Da li bih mogla da postavim šator tamo iza kuće?"

Momci se pogledaju, nešto prokomentarišu na hindiju ili malajskom a onda mi jedan od njih kaže da sačekam da pita u kući.

Obojica uđu unutra i nakon nekoliko trenutaka pojave se ponovo na vratima, samo sada u društvu sa starijom ženom. Ima crvenu tiku, obeležje kaste na čelu, i nosi naočari, a izraz joj je veoma blag. Osmotri me pa nešto kaže na onom nerazumljivom jeziku.

„Može", jednostavno prevede jedan od mladića i pokaže mi gde da postavim šator.

Nije baš najbolje mesto jer sam direktno izložena pogledima sa puta, ali ne mogu da tražim previše. Počinjem da raspakujem stvari sa bicikla. U nekom trenutku, isti onaj mladić mi kaže da se premestim na trem kuće, gde ću biti malo zaštićena i od buke i od pogleda. A tamo je i čisto jer je pod popločan.

Zahvalno prihvatam. Dok se raspremam, onaj mladić odlazi negde motorom i ubrzo se vraća sa jednom mlađom ženom i devojčicom od tri-četiri godine. Deca su uvek dobar povod da se uspostavi bliskost sa odraslima oko njih. Tako i sada, zahvaljujući ne previše stidljivoj devojčici koja najpre odbija a potom pristaje da uđe u moj šator i vidi kako je unutra, znatno pomeramo granicu nepoverenja. Kada mladiću ponudim da uzme i zadrži moj pasoš do ujutru, on odlučno odbije.

*

Raspremivši se, prihvatim više nego odbrodošli poziv da se istuširam. Mladići i starija žena uvode me u kuću koja je dosta velika i, čini se, bogato uređena. Sprovode me do kupatila u kome postoji i bojler, što je prilično retko u južnoazijskim zemljama. Sa znojem i prljavštinom, spiram sa sebe i svu onu napetost koja me je bila obuzela poslednjih sat-dva zbog prevelikog umora i vrućine. Iz kupatila izalzim nasmejana blagosiljajući tuš kao jednu od najvećih civilizacijskih tekovina.

10425478_10204141989324771_6852258391934067508_n.jpg?oh=4fc7a6daab3c4c36f865b16c92455e4a&oe=552B0DF7&__gda__=1428859873_43bdb253131f9d9607e1c063a190df12

Taman se smetim u svojoj kućici, kad se skupini od dva momka, one starije i mlađe žene te male devojčice, priduži i stariji muškarac. Na osrednjem engleskom predstavi mi se kao suprug gospođe sa tikom na čelu.

„Ne možete tu da spavate. Ja noćas nisam u kući, ostaju samo moja žena i unuk i nije sigurno da budete napolju. Pređite u kuću. Ako ste gladni, recite šta vam se jede - i sve je besplatno," ponudi mi.

Nisam dugo u Maleziji, svega desetak dana, i još uvek ne mogu da shvatim zašto svi - i Malajci i Kinezi i Indijci - insistiraju na tome da samo žensko ne treba da bude napolju. Predstavnici tri vere - muslimanske, budističke i hinduističke - tvrde mi da Malezija nije sigurna za samu ženu. Zaista ne znam šta je razlog tome, ali od prvog dana slušam savete i osim sinoć, kada sam se sakrila u zadnjem dvorištu jednog obdaništa, nijednom nisam kampovala na divlje.

Tako se sada selim u kuću i smeštam u ogromnom dnevnom boravku. Cela porodica trudi se da mi ugodi: koliko ventilatora da uključe i kako da ih okrenu da duvaju, da li mi treba erkodišn, šta bih volela da večeram i da popijem, koji program na televiziji želim da gledam... Obasuta sam pažnjom kao nedavno kod kuće, na Balkanu.

Glava porodice, koji se prdstavlja kao Sevoo, ponavlja kako sam ja njihov gost i kako će mi dati smeštaj i hranu besplatno. Putem ispred njihove kuće često prolaze cikloputnici ali ja sam prva koja ih je zamolila za smeštaj.

„Ja ću pomoći tebi a Bog će pomoći meni", objašnjava mi Sevoo svoju filozofiju.

U drugoj sobi niz hodinik, kroz otvorena vrata, vidim malo hindu-svetilište sa upaljenim svećama. Onaj mladić ulazi tamo, moli se i potom izlazi. Drugi, očito njegov drug, u međuvremenu je otišao, prethodno se pozdravivši sa mnom.

Dotle, Sevoo nastoji da mi ispriča sve o sebi i svojoj porodici.

10923561_10204141984124641_1708480099974932098_n.jpg?oh=8a417fda791482dc4d7cb6514bb60f8a&oe=5535F9A7

„Ja imam dve ljubavi", kaže i zagrli ženu sa tikom koja ne zna ni reč engleskog. „Moju Batmu i drugu u radnji gde idem noćas."

Pomislim da je napravio grešku zbog svog lošeg engleskog, želeći da upotrebi metaforu o dve ljubavi - ženi i poslu.

„Mislite, Batmu i posao?", pitam.

„Ne, imam Batmu, i ona je moja prva žena. U radnji imam drugu ženu i ona je isto moja žena."

„Imate dve supruge?"

„Da."

„Kako je to moguće? Vi niste sunit", kažem. Znam da ta grupa muslimana može da ima do četiri žene.

„Nije dopušteno ali ja sam se dugo molio i uspeo sam da dobijem odobrenje da se oženim i drugom. Sa prvom imam petoro dece a sa drugom dvoje. Svi imaju svoju decu i mnogi imaju unuke. Kad smo nedavno slavili Batmin šezdeset peti rođendan, bilo je preko 200 ljudi, članova porodice obe moje žene."

Klimam glavom sa tupavim izrazom. Još uvek ne mogu da poverujem u to da je venčan dvema ženama.

„Obe imaju dobro srce. I nema svađe. Živeli smo dvadeset godina u jednoj kući i nije bilo nikakvog sukoba. Ali zato kad jedna traži da joj ostavim kuću, ja joj ostavim. Druga traži radnju, ja joj prepišem. Jedno dete traži dvadeset ringita -- ja mu dam. Drugo traži bicikl - ja mu kupim. I svi su srećni i zadovoljni", objašnjava mi Sevoo svoj recept za srećni život u poligamiji.

Iako ne govori engleski, Batmu očigledno razume o čemu on priča jer stojeći malo iza njega neprekidno koluta očima. Njen izraz jasno mi govori da bi ona imala tu da kaže štošta što se ne uklapa u tu sliku koju mi on predočava.

Čitajući to s njenog lica, u trenutku se zapitah o pokornosti i pomirenosti obespravljenih žena sa svojom sudbinom. I po ko zna koji put od početka mog putovanja postadoh svesna koliko sam srećna što sam rođena u Evropi u vreme kada žene mogu da prave svoje izbore i kažu „ne" svemu s čime se ne slažu - samo ako za to imaju dovoljno hrabrosti.

 

*

Nakon večere, kada Sevoo ode u radnju onoj drugoj ženi, sedim sa Vikijem pričajući. On je šesnaestogodišnjak i ne živi u ovom mestu već na granici sa Singapurom. Međutim, došao je ovde da bi bio sa bakom koju mnogo voli.

Neminovno, dotičemo se teme njegovog dede.

„On je snažan čovek", kaže Viki.

„Hoćeš li i ti imati dve žene kao on?", pitam ga.

„Taman posla!" uzvikne. „Nisam lud! To je mnogo teško."

Njegova baka sedi preko puta i posmatra nas pokušavajući da razume. Viki joj prevodi sve što smatra za potrebno a potom meni prenosi njene komentare.

„I bakin otac je živeo sa dve žene", kaže. „Ali ova druga dedina žena nije dobra. Čekaj, sad ću da ti pokažem", uzvikne i đipi sa stolice te nestade u jednoj od soba.

10896829_10204141989644779_5955204731175915980_n.jpg?oh=72ad69c6c8c70cfe61b0409cec0f5597&oe=55306752

Vrati se sa dva albuma fotografija. Sve su sa proslave šezdeset petog rođendana njegove bake.

Razgledam sa zanimanjem. Sa njih, vrište jarke boje ženskih saronga i blješte kilogrami zlata i na ženama i na muškarcima. Primećujem da ima dosta veoma debelih žena i da su mnoge od njih naglašeno maljavih lica, sa crnim nasunicama, koje ne uklanjaju. Jedna među njima je i druga Sevoova supruga.

„Nije dobra i niko je ne voli. Niko ne razume što se njome oženio", komentariše dečak.

Možda sam pod njihovom sugestijom, ali se ni meni ne dopada: nalazim da je ružna i da ima nečeg odbojnog u njenoj pojavi, u muškobanjastom izgledu i prilično agresivnom držanju.

„Je li među hindusima čest slučaj da imaju dve žene?" pitam.

„Nije", odgovori a onda proveri i kod bake, pa mi prevede i njenu potvrdu: „Nije. Zapravo je veoma retko."

„Hoćeš da ti pokažem moju devojku?", upita me, menjajući temu.

„Naravno."

Viki se brzo prikači na 3G i otvori Fejsbuk profil svoje devojke. Mila, ženstvena i  ljupka Indijka iz njegovog razreda.

„Veoma je lepa", kažem.

„Jeste", složi se sa ponosom, i zatim nešto reče baki.

A ona zamahnu prema njemu rukom kao da će ga udariti, pri tom se smejući. Viki odskoči od stola a baka ustane i pođe za njim, blago ga koreći. Očigledno da  upravo prisustvujem predstavi koja bi se mogla opisati kao „ma daću ja tebi devojku!"

Dok ih gledam kako se kobajagi koškaju sa puno ljubavi, pomislim koliko su naši svetovi istovremeno i slični ali i neshvatljivo različiti.

.



Komentari (65)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cgubg cgubg 16:40 15.01.2015

slicnosti i razlike

Karakteri su isti svuda pod kapom nebeskom. Razlika je u stepenu emancipovanosti.
U tvom slucaju, tus je vazna slicnost
E da, prva
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:46 15.01.2015

Re: slicnosti i razlike

cgubg

E da, prva


Blogi, pukli smo!
blogovatelj blogovatelj 19:42 15.01.2015

Re: slicnosti i razlike

Blogi, pukli smo!


Jašta no pukli.
Fejs me nije obavestio o novom blogu.
Pre neki dan je Sneža postavila ovu priču samo u crticama, ali sad čitam nanovo i naježih se.
Dve žene, jedna brkata, voli ih obe, tovare zlato na sebe kad idu na žurke, unuk pokazuje devojku na Fejsu. Svet je i čudan i lud.
Poslao mi ortak pre neki dan link na profil mladića iz Indonezije koji se zove Cupri Capri, a propratni mu je komentar bio u stilu "kome on čapri čupri i kakvu čupri"
Tri dana ne prestajem da se smejem, a ništa nije smešno u Cupri Capriju.
E, našao sam karte od Toronta do Hong Konga za 500 jura, nenormalno jeftino. Ajmo u Honga Konga Šabane.
Hoću da kažem, zamađijao me nešto taj deo sveta, voleo bih videti ga.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:37 15.01.2015

Re: slicnosti i razlike

E, našao sam karte od Toronta do Hong Konga za 500 jura, nenormalno jeftino. Ajmo u Honga Konga Šabane.


Ne znam stvarno koji bih racq imao da tražim u Hong Kongu. Sem eventualno da se priključim šorki demonstranata i murije. Toga mi je bilo dosta za vreme Cobeka, i sad me privlače mirniji regioni.

blogovatelj blogovatelj 01:02 16.01.2015

Re: slicnosti i razlike

Ne znam stvarno koji bih racq imao da tražim u Hong Kongu. Sem eventualno da se priključim šorki demonstranata i murije.


Vidi ga dilber.
Pa bre, nije sve po svetu onako kako ti CNN kaze.
Zar nisu prestali da se biju sa murijom? A i ako nisu, pa valjda ce do vaskrsa da prestanu sa sorkom.
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:32 16.01.2015

Re: slicnosti i razlike

blogovatelj
Ne znam stvarno koji bih racq imao da tražim u Hong Kongu. Sem eventualno da se priključim šorki demonstranata i murije.


Vidi ga dilber.
Pa bre, nije sve po svetu onako kako ti CNN kaze.
Zar nisu prestali da se biju sa murijom? A i ako nisu, pa valjda ce do vaskrsa da prestanu sa sorkom.


Ih, pa ja ne gledam CNN otkad je na njemu gostovao Vuk Drašković, moj bekrijo.

E, moguće i da su prestali sa šorkom, eto, vidiš koliko me interesuje Hong Kong.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 00:50 17.01.2015

Re: slicnosti i razlike

cgubg
Karakteri su isti svuda pod kapom nebeskom. Razlika je u stepenu emancipovanosti.
U tvom slucaju, tus je vazna slicnost
E da, prva


Ako se ja pitam, tuš zaslužuje nobela!
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 02:40 17.01.2015

Re: slicnosti i razlike

blogovatelj

E, našao sam karte od Toronta do Hong Konga za 500 jura, nenormalno jeftino. Ajmo u Honga Konga Šabane.


Aj pošalji meni link. Hvata me užas od cena karata kad se leti preko PAcifika za Južnu Ameriku. Izgleda da ću i ja morati preko Severne pa na jug (kad završim s Azijom).
blogovatelj blogovatelj 06:04 17.01.2015

Re: slicnosti i razlike

Snezana Radojicic

blogovateljE, našao sam karte od Toronta do Hong Konga za 500 jura, nenormalno jeftino. Ajmo u Honga Konga Šabane.Aj pošalji meni link. Hvata me užas od cena karata kad se leti preko PAcifika za Južnu Ameriku. Izgleda da ću i ja morati preko Severne pa na jug (kad završim s Azijom).


Idi na Google Flights. Zakon su za trazenje avio karata.
Ima i Google Hotel Finder za hotele.

PS.

Sad gledam, bolesno je skupo za Juznu Ameriku.
Ali npr ima u jednom pravcu Manila - LA za $461 u novembru, sa presedanjem u Vankuveru. A onda se iz LA sjuris u Mexico, ako hoces na jug.
A mozes da krenes i po Americi Pajicevoj, pa da nam ti ispricas kakva je, da nas on vise ne zavlaci "te ovakva, te onakva"

PPS.

Manila - LA je let 10. novembra. Prevoznik su Filipinci preko okeana, a od Vankuvera je Air Canada. I cena je u kanadskim dolarima. To kad podelis sa 1.4 dobijes evre, a kad pomnozis sa 0.85 dobijes US$
srdjan.pajic srdjan.pajic 08:25 17.01.2015

Re: slicnosti i razlike

A mozes da krenes i po America Pajicevoj, pa da nam ti ispricas kakva je, da nas on vise ne zavlaci "te ovakva, te onakva"


. Kad je Amerika u pitanju, od tebe, princija i alseloneta niko ne može da dodje do reči na blogu. Sve sami google znalci i poznavaoci prilika na terenu.

Mada, pusti, kako je Snežana onomad lepo snimila i opisala Rusiju, i rasterala većinu napaljenih rusofila sa svog bloga, malo mi je frka da zadje u ove ovdašnje krajeve.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:12 17.01.2015

Re: slicnosti i razlike

blogovatelj
Snezana Radojicic



Sad gledam, bolesno je skupo za Juznu Ameriku.



U međuvremenu, našla sam preko e-dreams iz Seula za Teksas za 307 evrića u jednom pravcu, u svim sezonama Taman odatle o'ma u Meksiko pa u Latinsku Ameriku
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:14 17.01.2015

Re: slicnosti i razlike

srdjan.pajic


Mada, pusti, kako je Snežana onomad lepo snimila i opisala Rusiju, i rasterala većinu napaljenih rusofila sa svog bloga, malo mi je frka da zadje u ove ovdašnje krajeve.



Opušteno, neću skoro
blogovatelj blogovatelj 18:36 17.01.2015

Re: slicnosti i razlike

Sve sami google znalci i poznavaoci prilika na terenu


Pa brale, ko ti kriv što si ti samo Buldera vido. I Sietla, kad si išo u tazbinu
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:46 17.01.2015

Re: slicnosti i razlike

blogovatelj
Sve sami google znalci i poznavaoci prilika na terenu


Pa brale, ko ti kriv što si ti samo Buldera vido. I Sietla, kad si išo u tazbinu


Batice, ti se kanda zaboravio da sam ja ovde jedno 12 godina intenzivno pećinario, kojekuda, i svašta video. Zato me uvek iskreno uveseljava kad krenete da lupetate, a niste ni Boulder ni Sijetl vid'li .

E, i ne kaže se Bulder, nego Boulder (po Vuku, baš kako se piše, mada je i Bolder ok), to sam i kod Snežane video da ima malu grešku u knjizi. No nema veze .
blogovatelj blogovatelj 20:47 17.01.2015

Re: slicnosti i razlike

Batice, ti se kanda zaboravio da sam ja ovde jedno 12 godina intenzivno pećinario, kojekuda, i svašta video. Zato me uvek iskreno uveseljava kad krenete da lupetate, a niste ni Boulder ni Sijetl vid'li


Šala, to je bila samo šala, šta se primaš.
Amerike sam video deo oko velikih jezera i tamo ka NYC i DC. Ako bude zdravlja, videću i zabiti ka zapadu, ne boj se

E, i ne kaže se Bulder, nego Boulder


To je kanadski izgovor, jedna od vaših stalnih sprdnji kako Kanađani izgovaraju about. Nasleđe od Škota valjda.
Na isti način izgovaraju i Boulder.
Pa misliiiiiim, ime grada ti u prevodu znači stenčuga i kao sad je bitno ko kako izgovara


srdjan.pajic srdjan.pajic 01:17 18.01.2015

Re: slicnosti i razlike

Šala, to je bila samo šala, šta se primaš.


Ma, natprcavamo se, bre, blogi, valjda kapiraš da mi nije baš >>toliko<< stalo da te ubedim da se iz te tvoje zabiti preseliš u ovaj ovde raj na zemlji.

Mada, imam neki blagi osećaj da kad bi mi došao u posetu, više ne bih mogao da te oteram kući. Uostalom, izguglaj "kletvu poglavice Niwot", pa će ti biti jasno. (šteta što su one evropske sirovine roknule čoveka, onomad, a ni ime dolini ne umeju da izgovore kako treba ).
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:19 18.01.2015

Re: slicnosti i razlike

srdjan.pajic
Šala, to je bila samo šala, šta se primaš.


Ma, natprcavamo se, bre, blogi, valjda kapiraš da mi nije baš >>toliko

Mada, imam neki blagi osećaj da kad bi mi došao u posetu, više ne bih mogao da te oteram kući. Uostalom, izguglaj "kletvu poglavice Niwot", pa će ti biti jasno. (šteta što su one evropske sirovine roknule čoveka, onomad, a ni ime dolini ne umeju da izgovore kako treba ).



Vas dvojica me uvek uvseljavate
Elem, kad jednom dođem u neku od tih vaših rajskih država, moramo se organizovati da se svi troje vidimo istovremeno. Biće mi naravno em milo em drago da zagrlim svakog i zasebno, ali ništa bez žurke
Može i na neutralnom terenu - u Meksiku recimo
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:44 18.01.2015

Re: slicnosti i razlike

Vas dvojica me uvek uvseljavate


Pretpostavljam da kapiraš da ovo radimo samo zbog tebe. Da ti namaknemo par stotina komentara, ili bar dveas, kad nam baš ne ide, što možda privuče nekog sponzora, ili sponzorušu, pa da se ispruži za sto kilometarevrića, ili dvesta...

…a kad jednom dodje day of reckoning, i krene prebrojavanje ko je ostavio koliko komentara, blogi i ja ćemo biti verovatno na samom vrhu...


Može i na neutralnom terenu - u Meksiku recimo


Može u Meksiku, al kad prodje war on drugs. Znači, na sveto Nikad. Jer ja jako volim moju glavu tamo gde se, po prirodi stvari, nalazi: na ramenima.

Predlažem zato ivicu Crnog kanjona, odakle možemo i bajsevima da se surduknemo do reke Ganison (svega 900 metara visinska razlike), pa, ako ne slomimo vratove usput, overimo Teljurajd, Ouray, zapljunemo se pored Tesline table blizu njegove prve elektrane, a posle, znam neke dobre kafane u obližnjem Navaho indijanskom rezervatu darežljivo prostrtom na sve četiri strane Four Corners regiona. .
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 07:04 18.01.2015

Re: slicnosti i razlike

srdjan.pajic

Pretpostavljam da kapiraš da ovo radimo samo zbog tebe. Da ti namaknemo par stotina komentara, ili bar dveas, kad nam baš ne ide, što možda privuče nekog sponzora, ili sponzorušu, pa da se ispruži za sto kilometarevrića, ili dvesta...

…a kad jednom dodje day of reckoning, i krene prebrojavanje ko je ostavio koliko komentara, blogi i ja ćemo biti verovatno na samom vrhu...


Kapiram. I cenim vas doprinos mojoj promociji

srdjan.pajic

Može i na neutralnom terenu - u Meksiku recimo


Može u Meksiku, al kad prodje war on drugs. Znači, na sveto Nikad. Jer ja jako volim moju glavu tamo gde se, po prirodi stvari, nalazi: na ramenima.

Predlažem zato ivicu Crnog kanjona, odakle možemo i bajsevima da se surduknemo do reke Ganison (svega 900 metara visinska razlike), pa, ako ne slomimo vratove usput, overimo Teljurajd, Ouray, zapljunemo se pored Tesline table blizu njegove prve elektrane, a posle, znam neke dobre kafane u obližnjem Navaho indijanskom rezervatu darežljivo prostrtom na sve četiri strane Four Corners regiona. .


A šta ću kad sam našla avionsku kartu Selun-Dalas za samo 300 evrića? Jeftinije od toga nema, a od Dalasa je najlogičnije da pređem preko Meksika kako bih se dočepala Latinske Amerike. Toliko želim da odem tamo da ne mogu ni da zamislim da najpre pedalam po Severnoj.
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:13 18.01.2015

Re: slicnosti i razlike

Snezana Radojicic

A šta ću kad sam našla avionsku kartu Selun-Dalas za samo 300 evrića? Jeftinije od toga nema, a od Dalasa je najlogičnije da pređem preko Meksika kako bih se dočepala Latinske Amerike. Toliko želim da odem tamo da ne mogu ni da zamislim da najpre pedalam po Severnoj.


Eeee, ma ok, super je ta Južna Amerika, samo cepaj, a blogi i ja ionako nećemo nigde, iz ovog najboljeg od svih svetova .
blogovatelj blogovatelj 07:36 18.01.2015

Re: slicnosti i razlike

Kapiram. I cenim vas doprinos mojoj promociji


Hvala. Služim narodu.

A šta ću kad sam našla avionsku kartu Selun-Dalas za samo 300 evrića? Jeftinije od toga nema, a od Dalasa je najlogičnije da pređem preko Meksika kako bih se dočepala Latinske Amerike. Toliko želim da odem tamo da ne mogu ni da zamislim da najpre pedalam po Severnoj.


Najpre, pogledah sada na Vikipediji, od Dalasa do Meksika imaš minimum 407 milja do najbližeg graničnog prelaza ako se ide kolima i hvataju se interstejt autoputevi. Dakle, biciklom još više.
To rastojanje moraš nekako da pređeš, pod uslovom da ne uzimaš kartu dalje avionom.
Drugo, kad dođeš u Meksiko, već si u Latinskoj Americi.
A kaži što se Šaban ukenjo od Meksika, ne sme ni da pomisli da zagazi u Rio Grande. Pravi Amer novog kova, nije kao oni staromodni gringosi što kad naprave sranje na divljem zapadu odmah furaju na jug da pređu granicu
blogovatelj blogovatelj 07:42 18.01.2015

Re: slicnosti i razlike

…a kad jednom dodje day of reckoning, i krene prebrojavanje ko je ostavio koliko komentara, blogi i ja ćemo biti verovatno na samom vrhu...


To je bila moja dužnost, da radim.
Najveće zadovoljstvo biće mi misao da sam jednog čoveka izveo na pravi put.

blogovatelj blogovatelj 07:49 18.01.2015

Re: slicnosti i razlike

Pretpostavljam da kapiraš da ovo radimo samo zbog tebe. Da ti namaknemo par stotina komentara, ili bar dveas, kad nam baš ne ide, što možda privuče nekog sponzora, ili sponzorušu, pa da se ispruži za sto kilometarevrića, ili dvesta...


Najpre, ja Snežine blogove obožavam, zato dolazim, a posledično, tu su i moji komentari, ne nešto pametni, ali se lepo zezam ovde sa tobom.
Bolje je provesti vreme ovde nego se preganjati sa partizanima i četnicima po drugim lokacijama, mada i to radim.
Čitajući Snežine blogove, a bome i knjigu, često se setim Andrićeve pripovetke Panorama, kad u grad stiže luna park, pa on kao dete kroz nekakav okular gleda fotografije belog sveta, neviđene gradove, i sam sebe translira u ta nepoznata prostranstva.
Kao dete i ja sam imao svoju Panoramu, listao sam Veliki atlas sveta. Danas na internetu ima svačega, ali meni su Snežini blogovi najbolja Panorama koju mogu onlajn da pronađem.

PS.
Zezam se lepo sa tobom i ne samo tobom, da se i autorka, a i ostali, ne uvrede.
blogovatelj blogovatelj 07:57 18.01.2015

Re: slicnosti i razlike

Elem, kad jednom dođem u neku od tih vaših rajskih država, moramo se organizovati da se svi troje vidimo istovremeno.


Može kod Pajića u kraju, ja sam čuo da tamo puše drogu.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 08:18 18.01.2015

Re: slicnosti i razlike

blogovatelj

Najpre, pogledah sada na Vikipediji, od Dalasa do Meksika imaš minimum 407 milja do najbližeg graničnog prelaza ako se ide kolima i hvataju se interstejt autoputevi. Dakle, biciklom još više.
To rastojanje moraš nekako da pređeš, pod uslovom da ne uzimaš kartu dalje avionom.
Drugo, kad dođeš u Meksiko, već si u Latinskoj Americi.


Pa da, to sam i mislila - bajsom do granice i onda sam već u Latinskoj
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 08:19 18.01.2015

Re: slicnosti i razlike

blogovatelj
Elem, kad jednom dođem u neku od tih vaših rajskih država, moramo se organizovati da se svi troje vidimo istovremeno.


Može kod Pajića u kraju, ja sam čuo da tamo puše drogu.



Snezana Radojicic Snezana Radojicic 08:20 18.01.2015

Re: slicnosti i razlike

blogovatelj
Pretpostavljam da kapiraš da ovo radimo samo zbog tebe. Da ti namaknemo par stotina komentara, ili bar dveas, kad nam baš ne ide, što možda privuče nekog sponzora, ili sponzorušu, pa da se ispruži za sto kilometarevrića, ili dvesta...


Najpre, ja Snežine blogove obožavam, zato dolazim, a posledično, tu su i moji komentari, ne nešto pametni, ali se lepo zezam ovde sa tobom.
Bolje je provesti vreme ovde nego se preganjati sa partizanima i četnicima po drugim lokacijama, mada i to radim.
Čitajući Snežine blogove, a bome i knjigu, često se setim Andrićeve pripovetke Panorama, kad u grad stiže luna park, pa on kao dete kroz nekakav okular gleda fotografije belog sveta, neviđene gradove, i sam sebe translira u ta nepoznata prostranstva.
Kao dete i ja sam imao svoju Panoramu, listao sam Veliki atlas sveta. Danas na internetu ima svačega, ali meni su Snežini blogovi najbolja Panorama koju mogu onlajn da pronađem.

PS.
Zezam se lepo sa tobom i ne samo tobom, da se i autorka, a i ostali, ne uvrede.



E pa hvala, Blogi. A i preveo si maestralno one stihove u knjizi

blogovatelj blogovatelj 08:25 18.01.2015

Re: slicnosti i razlike

A i preveo si maestralno one stihove u knjizi


Ja tebe vojvodo, ti mene serdaru
blogovatelj blogovatelj 08:48 18.01.2015

Re: slicnosti i razlike

Predlažem zato ivicu Crnog kanjona, odakle možemo i bajsevima da se surduknemo do reke Ganison (svega 900 metara visinska razlike), pa, ako ne slomimo vratove usput, overimo Teljurajd, Ouray, zapljunemo se pored Tesline table blizu njegove prve elektrane, a posle, znam neke dobre kafane u obližnjem Navaho indijanskom rezervatu darežljivo prostrtom na sve četiri strane Four Corners regiona.


Gledam sad pomenute lokacije, stvarno Amerika ima prirodu neviđenu.


PS.
Zar Teslina prva elektrana nije bila na Nijagari?
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:56 18.01.2015

Re: slicnosti i razlike

blogovatelj

Zar Teslina prva elektrana nije bila na Nijagari?


Jok, more, u koloradjanskoj zabiti.

The Ames power plant.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:14 18.01.2015

Re: slicnosti i razlike

A kaži što se Šaban ukenjo od Meksika, ne sme ni da pomisli da zagazi u Rio Grande. Pravi Amer novog kova, nije kao oni staromodni gringosi što kad naprave sranje na divljem zapadu odmah furaju na jug da pređu granicu


Ako može da preskoči taj severni deo, tu izgleda stvarno nije zdravo biti, pogotovu ne na bicikli. Kažu da je na jugu još uvek relativno ok, kao i oko tih nekih velikih turističkih resort-a (Kankun tamo na istoku, možda Akapulko, na zapadu, mada je tamo bilo nekih dekapitacija turista.

Moji neki drugari iz kluba su tamo redovno išli da pećinare, ono, najgore što im se dešavalo je da moraju da plate mito panduru na autoputu, ili da se otruju od tamalesa koje su im spremili lokalci, u najboljoj nameri (vrlo gostoljubiv svet).

Sad sam se baš video i sa nekom pajtašicom iz Oaxaca-e, gde smo žena i ja bili pre par godina (btw, tamo prave najbolji mole na svetu, i to je skroz druga kultura u odnosu na ove potomke Asteka u centralnom i istočnom Meksiku!), i ona kaže da je tamo još uvek relativno mirno. Samo su par godina pre nego što smo mi bili imali incident kad su lokalni narkomafijaši sačekali druge mafijaše, ili možda gradske zvaničnike, ispred crkve i pobili ih iz autoamtskog oružja, onako na očigled turista. Ali su onda uredno podelili pamflete zatečenim turistima u kojima ih obaveštavaju da je to interna stvar i da oni nema šta da brinu, i mogu da se osećaju kao kod svoje kuće.

Mada sam tamo sreo i neke amere koji dolaze svake godine, i koji odgovorno tvrde da mediji preteruju i da crime rate nije ništa gori nego u nekom Detroitu, ili LA-u. Tu, u Oaxaca-i je čak i Obamina ćerka bila te godine, u poseti jednoj čuvenoj grnčarskoj radnji. Sad, djavo će ga znati kome da veruješ, i od tada je prošlo tih par godina, a stvari se sigurno nisu popravile. Šteta, Meksiko je fenomenalna zemlja, beskrajno interesantna.



blogovatelj blogovatelj 18:35 18.01.2015

Re: slicnosti i razlike

Mada sam tamo sreo i neke amere koji dolaze svake godine, i koji odgovorno tvrde da mediji preteruju i da crime rate nije ništa gori nego u nekom Detroitu, ili LA-u.


To ti pričam.
Ono što sam imao prilike da vidim u Detroitu, Baltimoru i južnom Čikagu mi je bilo neverovatno. A drug mi je pričao da u LA dauntaunu u toku radnog vremena firme rade i sve je super, a noću se redovno čuje pucnjava. Proboravio je tamo u hotelu neko vreme, a čovek je kome verujem.
Samo što te o tim stvarima ABC i Fox ne obaveštavaju svakodnevno.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:23 18.01.2015

Re: slicnosti i razlike

blogovatelj
Mada sam tamo sreo i neke amere koji dolaze svake godine, i koji odgovorno tvrde da mediji preteruju i da crime rate nije ništa gori nego u nekom Detroitu, ili LA-u.


To ti pričam.
Ono što sam imao prilike da vidim u Detroitu, Baltimoru i južnom Čikagu mi je bilo neverovatno. A drug mi je pričao da u LA dauntaunu u toku radnog vremena firme rade i sve je super, a noću se redovno čuje pucnjava. Proboravio je tamo u hotelu neko vreme, a čovek je kome verujem.
Samo što te o tim stvarima ABC i Fox ne obaveštavaju svakodnevno.


Ajde, ne preteruj, pucnjave, pljački, nasilja, uvek ima po tim velikim severnoameričkim gradurinama, kladim se da ni u Kanadi nije mngo bolje. Izmedju ostalog sam zato i odabrao da ne živim tamo, nego negde gde smem da ostavim kuću i kola otključana (mada može da mi se desi me pojede puma!). Ali baš da seku glave, onako na tuce, ili da neko (lokalna policija i gradonačelnik po svoj prilici) otme ceo razred dece i sve ih pobije i iskasapi tako da par meseci policija (ona druga, federalna) ne može da skupi delove, ili da su stanovnici tih malih zaselaka prinudjeni da se samoorganizuju u milicije i šibaju se sa mafijašima, e toga, brate, nema, ni u LA-ju, ni u Detroitu, ni u Torontu. Bar ne još uvek.

Inače, ne znam da li si gledao onaj dokumentarac, Nacrocultura. Da se smrzneš.



blogovatelj blogovatelj 02:20 19.01.2015

Re: slicnosti i razlike

Ajde, ne preteruj, pucnjave, pljački, nasilja, uvek ima po tim velikim severnoameričkim gradurinama, kladim se da ni u Kanadi nije mngo bolje.


Ti si brale lud
Znaš kakav je Toronto mir, tišina i harmonija. Kao kod druga Tite.
Pazi, ima ludaka uvek, zalomi se i po Torontu, ali nema bandi, nema organizovanog ludila da je primetno.
Pa bre, moja prijateljica tri godine u Čikagu živela pa se preselila u Toronto, šokirana mirom i harmonijom.
Kaže da je kad se i Čikagu vozila taksijem taksista uvek stajao u autu dok je ne vidi da je otključala vrata od zgrade i bezbedno ušla. U Kanadi to taksisti nigde ne rade, jer stvarno nema potrebe za takvom vrstom predostrožnosti.
Pa brale, ako vaši mediji ne pričaju, naši ovde pričaju. A pazi šta.
Kad mafija ubije nekoga u Čikagu, odvezu leš i zakopaju ga u okoliini Detroita. Zašto?
Zato što i ako policija Čikaga pošalje detroitskoj policiji zahtev za potragu za lešom, potrajaće godine dok ga ovi ne pronađu, jer zbog budžetskog deficita imaju ogroman manjak policajaca.
Ha!
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:46 19.01.2015

Re: slicnosti i razlike

Znaš kakav je Toronto mir, tišina i harmonija. Kao kod druga Tite.
Pazi, ima ludaka uvek, zalomi se i po Torontu, ali nema bandi, nema organizovanog ludila da je primetno.




Today, the multicultural face of Toronto is well reflected in the city's underworld, which includes everything from Jamaican posses to Eastern European bratvas to American biker gangs. The genesis of many foreign criminal organizations in Toronto has often been linked to the drug trade, as with the large influx of heroin and various Asian triads during the 1970s, or cocaine and South American cartels in the 1980s.[12] These criminal groups, however, occasionally have a political bent as well, as with the Tamil organized crime groups and gangs such as the VVT and rival AK Kannan gangs, which warred with each other in the city's streets during the 1990s and early 2000s over the brown heroin trade.[13] In recent decades Toronto has also seen an infiltration of major American street gangs such as the Bloods, Crips, and Mara Salvatrucha.
.

Daj bre, blogi, nismo deca . Naravno, nije klanica kao ovde, ali baš i nije kao u vreme druga Tite, naprotiv.

Recently, gang-related incidents have been on the rise. Between the years of 1997 and 2005 over 300 gang-related deaths have occurred. American gang experts have been brought in and increased funding for programs in troubled neighbourhoods have been recently initiated. Other organizations, including the New York City-based group Guardian Angels, have come to Toronto despite the massive displeasure of city residents, city officials, and politicians. Despite these incidents, Toronto police have made significant arrests of gang members, which has resulted in fewer illegal guns on the streets. In late September 2005, Toronto police arrested 44 members of the Rexdale-based "Ardwick Blood Crew" also known as A.B.C. Over 1,000 charges were laid. Then in May 2006, 106 additional gang members were apprehended, who were part of Rexdale's "Jamestown Crew" (a Crip gang), in the largest gang sweep in Toronto's history. In total, there were over 1,000 charges laid in the anti-gang offensive called Project XXX.[14] In June 2007, Toronto police arrested about 95 people, including leaders of the Jane and Finch-based "Driftwood Crips" and the sister of murder victim Jordan Manners, for a lengthy list of 700 criminal charges.[15] Other initiatives include a recent announcement by the Ontario government that they will contribute half the cost of hiring an additional 250 police officers.


Tako da pusti te priče, veliki gradovi su leglo kriminala, i ne bih ti ja išao pešaka noću kroz delove Čikaga, ali ni Toronta.
princi princi 13:13 19.01.2015

Re: slicnosti i razlike

Tako da pusti te priče, veliki gradovi su leglo kriminala, i ne bih ti ja išao pešaka noću kroz delove Čikaga, ali ni Toronta.

Paiću, nemam baš nikakvog razloga ni motiva da reklamiram Toronto ali redovi veličina su u pitanju:
For comparisons to various cities in North America, in 2012 for example, the homicide rate for the city of Toronto was 2.0 per 100,000 people,[2] yet for Detroit (54.6), Atlanta (19.0), Chicago (18.5), Boston (9.0), San Francisco (8.6), New York City (5.1), and San Jose (4.6) it was higher, while it was significantly lower in Vancouver (1.2).

Pri tome, ja sve oko 5 i ispod 5 smatram bezbednim: danas nema nikakve frke šetati posle 10 noću Central Parkom, na primer. London, UK, je na primer, pogotovu južna strana, Lambeth, Bermondsey, pa i istočna (Tower Hamlets van Canary Wharfa) prava ratna zona u poređenju.
ecce-florian ecce-florian 13:17 19.01.2015

Re: slicnosti i razlike

A šta ću kad sam našla avionsku kartu Selun-Dalas za samo 300 evrića?


Šta ti je to Selun?
blogovatelj blogovatelj 14:23 19.01.2015

Re: slicnosti i razlike

Paiću, nemam baš nikakvog razloga ni motiva da reklamiram Toronto ali redovi veličina su u pitanju:


Ne kapiraju ovi Ameri to.
Vidis da kaze da ne bi smeo da seta sam nocu
Dok sam ziveo u Torontu, za pet i po godina zivljenja, najveci problem za koji sam cuo je to da je neki kreten zvizdao za mojom suprugom kada je u jedan posle ponoci sama peske krenula do samoposluge. I to se desilo samo jednom i nikada vise.
Batice Paicu, ovde se nocu ide peske gde hoces i koliko god hoces i uopste ne razmisljas o bezbednosti, jer ima ko je za to zaduzen da misli, unlike in USA.

PS.

Kad vec pomenuh pesacenje...
Moji prijatelji bili u Atlanti kod svojih prijatelja i setali po dauntaunu. Pridje im pandur i pita jel sve u redu. Oni zbunjeni, kazu jeste, a pandur kaze "samo sam hteo da proverim, jer sam video da peske ovuda hodate"
Meni u Cikagu pored Micigen jezera, u skroz finom kraju grada, nije prisao. Ali me jeste sumnjicavo gledao iz auta, jer radnim danom u radno vreme setam pored jezera. Krajnje sumnjivo ponasanje.
blogovatelj blogovatelj 14:29 19.01.2015

Re: slicnosti i razlike

Šta ti je to Selun?


Mislim da je Seul u pitanju.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:06 19.01.2015

Re: slicnosti i razlike

ad vec pomenuh pesacenje...
Moji prijatelji bili u Atlanti kod svojih prijatelja i setali po dauntaunu. Pridje im pandur i pita jel sve u redu. Oni zbunjeni, kazu jeste, a pandur kaze "samo sam hteo da proverim, jer sam video da peske ovuda hodate"
Meni u Cikagu pored Micigen jezera, u skroz finom kraju grada, nije prisao. Ali me jeste sumnjicavo gledao iz auta, jer radnim danom u radno vreme setam pored jezera. Krajnje sumnjivo ponasanje.


Zastrašujuće iskustvo, pogledao te pandur iz kola. Jel to sve?

Pazi, i mene i ženu su murkani gledali u Vankuveru kad smo se, po onoj ciči zimi, muvali tamo po onoj kineskoj četvrti. Da ne pominjem tetku na granici, koja nam je dala dug i vrlo sumnjičav pogled kad smo joj rekli da idemo da dočekamo novu godinu, i da nemamo rezervisan hotel u gradu, nego ćemo da se snadjemo kad dodjemo. Meni to uopšte nije bilo neobično niti me je uhvatila frka, prosto gomila Amera ide u Kanadu za novu godinu, kao i obrnuto, i ti službenici na prelazima su svašta videli.

Mislim, blogi, ovo što pišete ti i princi su bajke za malu decu, i ja sam ubedjen da ste, u realnosti, ipak malo oprezniji, za vaše dobro. Da ne davim, guglni malo "Areas to avoid in Toronto", pa ćeš i sam videti. Kao što napisah gore, nije Detroit, ni Čikago, ali baš nije ni kao kod druga Tite.
blogovatelj blogovatelj 19:55 19.01.2015

Re: slicnosti i razlike

Zastrašujuće iskustvo, pogledao te pandur iz kola. Jel to sve?


Pa bate, vozili su kola svojim poslom, onda videli nas troje kako setamo, pa sa ulice predju kolima na stazu - setaliste koje je ihahaj siroko i voze paralelno pored nas 30 sekundi brzinom hoda, znaci neki 5km/h.
A 500m ukrug nema niko da hoda sem nas troje.
Otvore prozore i zevaju na 5m od nas kao da smo neko cudo. Dva muskarca i zena koji setaju pored jezera. Mi im kazemo hi, oni ni da otpozdrave, glume terminatore obojica.
Ima jezero i u Torontu, setam i tamo cesto, ali nikad se panduri tako ne ponasaju.
Pa ti karikiraj i njajke koilko hoces, ali sam si rekao da ne bi smeo nocu da setas po velikim gradovima.
E vidis, dodji kod mene, pa cu ja da te vodim, sve pesaka, niko da te pipne nece. Ovde se kalasnjikovi ne prodaju na pijaci.

Mislim, blogi, ovo što pišete ti i princi su bajke za malu decu, i ja sam ubedjen da ste, u realnosti, ipak malo oprezniji, za vaše dobro. Da ne davim, guglni malo "Areas to avoid in Toronto", pa ćeš i sam videti. Kao što napisah gore, nije Detroit, ni Čikago, ali baš nije ni kao kod druga Tite.


Jedini deo grada za koji u Torontu pricaju da je satro opasan je raskrsnica ulica Jane - Finch. To je bar 30km od centra grada, dosta Jamajkanaca zivi u tom kraju. Ali i tamo sam isao danju nekim poslom, nekoliko puta, jeo u vijetnamskom restoranu, setao okolo, niko me nije popreko pogledao.
Nocu stvarno nisam zalazio i nemam pojma kako je. Ali tamo nocu ionako nema nista.
Kazem ti, a to moze da ti potvrdi svako ko je bio u Torontu, svuda, ali svuda, u bilo koje doba dana i noci, mozes da ides gde god ti je volja.
A ta prepadnutost od setanja, to sam jedino cuo da postoji u SAD i na pojedinim kapripskim ostrvima, konkretno Trinidadu i na Jamajci.

srdjan.pajic srdjan.pajic 03:58 20.01.2015

Re: slicnosti i razlike

Otvore prozore i zevaju na 5m od nas kao da smo neko cudo. Dva muskarca i zena koji setaju pored jezera. Mi im kazemo hi, oni ni da otpozdrave, glume terminatore obojica.


Garant su, kad su vas snimili, pomislili da ste makro, javna radnica i mušterija. Jebi ga, sa ove strane grane je to zabranjeno.

Jedini deo grada za koji u Torontu pricaju da je satro opasan je raskrsnica ulica Jane - Finch.


I još jedno desetak lokacija koje možeš da izguglaš, nemoj da moram da guglujem. Pri tome, ja uopšte ne mislim da je to nešto užasno, niti neočekivano, niti bih sad zbog toga razmišljao da li da ikad posetim Toronto, naprotiv.

A ta prepadnutost od setanja, to sam jedino cuo da postoji u SAD i na pojedinim kapripskim ostrvima, konkretno Trinidadu i na Jamajci.


E, jebi ga, ni u Beogradu nije zdravo šetati noću po odredjenim delovima grada, a Bgd je, bez uvrede, manja varošica, spram severnoameričkih gradurina. Nego, ti nećeš da priznaš očigledno: nema šanse da ijedan višemilonski grad u kome živi toliko kultura iz celog sveta, a nisu svi inženjeri i naučnici, bude apsolutno bezbedan. Mora bre da ima crime rate takav da treba da paziš, pogotovu što to nije uniformno rasporedjeno, pa imaš delove grada gde smeš ženu da šalješ po šljoku u 1 iza ponoći a imaš i one gde ratuju ove meksičke bande i napucavaju se preko žardinjera. A i nije baš da svako oće da te ubije, ali da te opljačka to možeš uvek da očekuješ.
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:54 20.01.2015

Re: slicnosti i razlike

A ta prepadnutost od setanja, to sam jedino cuo da postoji u SAD i na pojedinim kapripskim ostrvima, konkretno Trinidadu i na Jamajci.


U, kad pomenu Trinidad, jednom mi čekali u imigracionom odeljenju na nekom od tih istočnokarpiskih ostrva, da li Grenadins-ima ili St. Luciji, St Vincent-u, jebem li ga, ne saćam se više, da nam opale pečat. I u redu stoji neki baja, onako sa svežom posekotinom preko cele face, od jednog uveta do drugog. Vidi se na km da je od nožekanje, ako ne i od mačete. Neko ga od čekača pitao šta mu se desilo, kaže, bar fajt, na Trinidadu…

Mi nismo nikad imali problema na ostrvima kraj kojih smo jedrili, noću smo se baš dosta smucali kad usidrimo jedro u luci, po tim primorskim gradićima. Alo to su sve mesta koja žive maltene isključivo od turizma i onda ne diraju strance. Tu jedino moš da pogineš od saobraćaja, jer lokalci voze ko ošureni, plus levom stranom.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 06:44 20.01.2015

Re: slicnosti i razlike

ecce-florian
A šta ću kad sam našla avionsku kartu Selun-Dalas za samo 300 evrića?


Šta ti je to Selun?



Seul-Dalas, greska u tipkanju.
blogovatelj blogovatelj 12:29 20.01.2015

Re: slicnosti i razlike

Mora bre da ima crime rate takav da treba da paziš


Pa eno princi ti napiso koliki ima krajm rejt.
Kad me vec teras, ajd da ti matematicki uporedim, posto vidim da ti matematika ne ide
Detroit 54.6, Toronto 2.
Znaci Detroit ima 27.3 puta veci, da prostis.
Iz toga sledi sta?
To je isto kao kad bi uporedjivao kupovnu moc dva coveka, jedan ima 300 evra mesecnu platu, drugi ima 8190.
Ti bi da pravis komparaciju zivotnog standarda referentkinje u skupstini opstine u Srbiji i doktora u Austriji?!
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:03 20.01.2015

Re: slicnosti i razlike

Dobro, znači, ipak se slažeš, Toronto, baš kao i svaki drugi grad te veličine ima opasne zone, u koje ideš samo ako si lud, ili se oslanjaš na verovatnoću. U tom kvalitativnom smislu, nema nikakve razlike izmedju Toronta, Detroita, Čikaga, ili LA-a. A ako baš insistiraš na kvantitativnom smislu, verovatnoći da te neko rokne u Detroitu ili Torontu se meri u delovima promila. Dva na sto hiljada, ili 50 na sto hiljada, razlika je praktično zanemarljiva, šum, u odnosu na to šta sve drugo može da te stefi, na primer da te zgaze kola, da se smrzneš na ulici ili da umreš od raka pluća zbog radona. Pa opet, ne mislim da treba rizikovati i muvati se po tim mračnim predgradjima Toronta, za koje sami stanovnici kažu da ih treba izbegavati, zato što je bezbednije nego u Detroitu. Kapiraš?


blogovatelj blogovatelj 19:49 20.01.2015

Re: slicnosti i razlike

Dobro, znači, ipak se slažeš, Toronto, baš kao i svaki drugi grad te veličine ima opasne zone, u koje ideš samo ako si lud, ili se oslanjaš na verovatnoću


Amanzaman!
N E M A!
Covece, pricam ti lepo. Nema.
Ne oslanjam se na verovatnocu. Idem gde mii qrcu volja.
Nit ja koga diram, nit ko mene dira.
Za dvanaest i po godina sam cuo jedino da su se dva moja prijatelja zakacila sa nekim majmunima u Montrealu.
A smrzavanje na ulici je drugo, jebi ga.
Evo skoro se smrzo neki lik, kad je bilo -20.
Ja ti pricam o klasicnim kriminalnim radnjama tipa otimanje para, kradja, torbi, mobilnih i te fore.
ecce-florian ecce-florian 16:43 15.01.2015

a trojke su Đuro šta

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 00:50 17.01.2015

Re: a trojke su Đuro šta

ecce-florian


Gde se seti ovog
adriana adriana 17:25 15.01.2015

Familija na okupu

Žene drže porodicu na okupu.
Dok su one žive, tu su i deca i unuci. Kad umru, svi se rasprše...
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 00:51 17.01.2015

Re: Familija na okupu

adriana
Žene drže porodicu na okupu.
Dok su one žive, tu su i deca i unuci. Kad umru, svi se rasprše...


To je svakako jedno od univerzalnih životnih pravila (sličnosti) svuda u svetu.
Черевићан Черевићан 18:56 15.01.2015

благоје Њему

ајд' две жене рачунам, некако
би могло . . . промакну мислима,
ал' се питам ево . . . .неупућен:
две Ташт(иц)е, како ли са њима

драга гђо Radojicic желим Вам безбедно . . . и надаље
ulicni-muzicar ulicni-muzicar 01:27 16.01.2015

Re: благоје Њему

Sa dve Tašte, dupla šteTa...
muaddib92 muaddib92 18:28 16.01.2015

Re: благоје Њему

.. а тек да их је 4 женетине+таште, макар и по посебном одобрењу

koliko su naši svetovi istovremeno i slični ali i neshvatljivo različiti.


Снежо, лепо си ово рекла - па се сада само присети колико само у Националном Парку Србија имамо, унутар реченог парка, сличности и несхватљивих разлика: Даклем и даклемчић разумео бих некако и онога из твоје приче са свега 2 таште.
Мада не бих ипак оженио ни бркату, још мање брадату
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 00:52 17.01.2015

Re: благоје Њему

Черевићан
ајд' две жене рачунам, некако
би могло . . . промакну мислима,
ал' се питам ево . . . .неупућен:
две Ташт(иц)е, како ли са њима

драга гђо Radojicic желим Вам безбедно . . . и надаље



Zaboravih da ga pitam o tome, a bilo bi zanimljivo čuti kako se izborio sa obema

Hvala na lepim željama
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 01:06 17.01.2015

Re: благоје Њему

muaddib92
.. а тек да их је 4 женетине+таште, макар и по посебном одобрењу

koliko su naši svetovi istovremeno i slični ali i neshvatljivo različiti.


Снежо, лепо си ово рекла - па се сада само присети колико само у Националном Парку Србија имамо, унутар реченог парка, сличности и несхватљивих разлика: Даклем и даклемчић разумео бих некако и онога из твоје приче са свега 2 таште.
Мада не бих ипак оженио ни бркату, још мање брадату



Razumevanje se podrazumeva, ili barem pokušaj razumevanja.

No suština je u uglu iz kojeg se posmatra - a ja neminovno ovo posmatram iz ugla žene. I prvo mi je na pameti bilo: "Jadne žene koje moraju to da trpe jer žive u izrazito patrijalhalnom društvu i ekonomski su zavisne."
Iako sam i drčna i busam se, često tokom ture osećam koliko je svet nepravično mesto za žene. Koliko čini žene neslobodbima, koliko ja imam problema i otežavajućih faktora da budem slobodna i živim kako hoću samo zato što sma žensko a svet je napravljen prema meri muškaraca. Ne želim da se ovo pretvori u propoved pa stajem kod ovoga. Samo još da dodam da iako to nikada nisam bila pre puta, mislim da sam zbog svega toga u međuvremenu postala feministkinja.
gavrilo1 gavrilo1 19:53 15.01.2015

lep tekst :)

Prisetih se necega sto mi tetak davno rekao,
Kloni se cosavih muskaraca i brkatih zena
G.Cross G.Cross 20:31 15.01.2015

Re: lep tekst :)

Kloni se cosavih muskaraca i brkatih zena


A bradatih zena?
blogovatelj blogovatelj 20:34 15.01.2015

Re: lep tekst :)

A bradatih zena?


Ti si omašio blog. Bradate žene su kod Manćinija. Ovde su samo brkate
Po Torontu sam zapazio da Bangladešanke neguju zulufe.
gavrilo1 gavrilo1 20:34 15.01.2015

Re: lep tekst :)

G.Cross
Kloni se cosavih muskaraca i brkatih zena


A bradatih zena?


Pa ne znam, valjda im se sklonis sa puta kad idu

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 00:53 17.01.2015

Re: lep tekst :)

gavrilo1
Prisetih se necega sto mi tetak davno rekao,
Kloni se cosavih muskaraca i brkatih zena


Mudrost je to davnašnja narodna
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 00:58 17.01.2015

Re: lep tekst :)

blogovatelj
A bradatih zena?


Ti si omašio blog. Bradate žene su kod Manćinija. Ovde su samo brkate
Po Torontu sam zapazio da Bangladešanke neguju zulufe.



Taj (iz zapadnjačkog ugla) problem kod Indijki (a i Bangladešanke su Indijek) vezan je za genetiku - imaju pojačanu maljavost, ili što bi naš narod rekao: "crna mast".
wilma68 wilma68 20:17 15.01.2015

Kao letnji dažd

...osveži me ovaj tvoj blog,dok iščekujem kraj druge smene u 21h.Iako sam kroki ove priče već pročitala na FB,istinski sam uživala u vešto ispričanoj celini ovde.
Hvala ti.Ali,stvarno.
P.S.:već sam krenula da ti krckam i treće izdanje,ima ga u lokalnoj knjižari;toliko je dragih ljudi kojima želim da te upoznaju.
Svako dobro.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 01:00 17.01.2015

Re: Kao letnji dažd

wilma68
...osveži me ovaj tvoj blog,dok iščekujem kraj druge smene u 21h.Iako sam kroki ove priče već pročitala na FB,istinski sam uživala u vešto ispričanoj celini ovde.
Hvala ti.Ali,stvarno.
P.S.:već sam krenula da ti krckam i treće izdanje,ima ga u lokalnoj knjižari;toliko je dragih ljudi kojima želim da te upoznaju.
Svako dobro.


E pa hvala ti baš I za prvo i za drugo - nadam se da si član Kluba čitalaca jer im je puna cena knjige zaista previsoka.
wilma68 wilma68 11:34 17.01.2015

Re: Kao letnji dažd

nadam se da si član Kluba čitalaca


Ma, jok "ima se-moze se".
Pa se setim tvog iz Turske "para-jok!"

Korisno ovo za Google Flights, upotrebjivi ti ovi tvoji blogeri prekookeanski!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana