Satira| Život

Kako sam provela zimski raspust

Jelica Greganović RSS / 16.01.2015. u 21:05

4894_vezbanka.jpg 

Gosti autori: Sara i Ognjen Avlijaš

Mama i tata su opet riješili da mene i seku vode na Jahorinu. Trebalo je da krenemo rano ujutro ali smo kasnili jer smo bili kod kuma na slavi veče prije i tata se sapleo niz stepenice. Mama je rekla da i treba da se saplete jer je govedo čitavu noć saplitalo jezikom i nikom drugom nije dalo da progovori.

 

Tata je puhtao i preznojavao se dok je gurao kofere u gepek i rekao mami „Što nismo i trosjed iz kuće ponijeli kad sve ovo nosimo“. Mama mu je rekla da bi svi koferi mogli da stanu da nije u gepek nagurao kanistere vina i da izgledamo kao Rumuni kad švercuju gorivo. Ja ne znam ko su Rumuni i kakve veze ima slavsko vino sa gorivom.

 

Krenuli smo i odmah smo stali u Janji da u pekari kupimo kifle. Tata je jeo jako mnogo toplih kifli, a mama mu je rekla »Žderi crko Da Bog da, zadnje ti bilo«. Kod Zvornika je tata opet počeo da puhće i rekao da mu je blokirao želudac. Ja ne znam šta znači kad blokira želudac al znam da ima neke veze sa tim da se tada ne smije ženama dati da voze auto jer ne bi stigli na Jahorinu do Božića.

 

Na Jahorini su nas dočekali baba i deda. Baka mi je rekla kad sam ušla „Gdje su oči moje lijepe“. Ja imam iste oči kao moja baka. Mene moja mama kad gleda u oči uvijek kaže „Vidi joj očiju, niti je gledati niti joj oči vadit“.

 

Snijeg je padao tri dana i lijepo smo skijali iako su tatu bolila ledja. Mama kaže da tatu ne bi bolila ledja da popije brufen ali stoka neće da pije jer se ne smije mješati sa rakijom.

 

Kad smo bili na stazi mama nas je zvala i javila nam da je došao kum i da jedan od bojlera ne radi. Tata se jako obradovao. Ja sam ga pitala je li se i on raduje što je došao kum, a on mi je rekao da  nije zbog toga, već što se sad ne mora kupati.

 

Kada smo ušli u vikendicu izljubila sam se sa svojom kumom Anom, a mama je tati rekla da je otišao bojler od grijanja i da zove majstora. Onda je tata jako psovao i majstora i plinski  bojler i vikendicu i rekao da će sve prodati nekim Rusima. Ja ne znam te Ruse i kakve veze oni imaju sa plinom ali znam da je tata rekao majstoru da će ga ako ne izađe da popravi bojler zapaliti kao nekog Palaha. I taj Palah je valjda Rus.

 

Prije majstora su nam u vikendicu došle teta Anja i teta Slavica. Mi jako volimo teta Slavicu jer ona ima svoj frizerski salon u kome nam pere kosu i mama ne mora da skuplja dlake po kući kad je sušimo. Onda je došao čika majstor i odmah počeo da napada tetu Anju da se uda za nekog Adema što radi kod Amerikanaca u ambasadi. Tata je psovao i Adema i majstora i rekao mu da on nije došao u prosidbu već da popravi bojler. Dok je čika majstor popravljao bojler teta Slavica je večerala. Mama je rekla ako ona nastavi da jede ništa nam neće ostati za doručak.

 

Ujutro je tata otišao po hljeb i jogurt i ušao u vikendicu sav blijed, i tresao se kao kad ja dobijem dvojku iz matematike. Rekao je kumu Aci da ga je neka teta zvala da piju mlijeko zajedno. Ja ne znam zašto se tata boji da pije mlijeko kada je mlijeko zdravo. Znam samo da ga je kum Aco svaki put kad bi posle prošli na stazi pored neke starije tete pitao „Je li ti ovo devojka“. Ne znam zašto ga kum to pita jer moja mama ne da tati da ima djevojku zbog toga što se ne bi glave nanosao da je nađe.

 

Mama nam je obećala da će nam peći uštipke. Ja jako volim uštipke. Mama i tata su otišli sa teta Anjom kod Pegija u kafanu. Mi smo bili gladni pa sam ja zvala tatu ali ga ništa nisam čula od muzike. Kad su se vratili mama je rekla da je rakija kod Pegija najbolja što je ikad pila i onda je prosula ulje po pločicama. To je bilo super jer smo se onda mogli po njima klizati. Teta Slava je onda mamu poslala u sobu da dodje sebi i rekla joj da će ona napraviti uštipke. Ne znam zašto je mama morala dolaziti sebi pogotovu u sobi jer je spavaća soba svakako bila puna toliko da u nju više niko ne može doći.

 

Na kraju našeg zimovanja došli su tetak i tetka. Moj tetak jako voli da skija. On je odmah skinuo svoju ski opremu sa ormara i obukao pancerice i nije ih skidao čitavu noć jer hoće da bude prvi na stazi.

 

 Ujutro smo se na brzinu spakovali i jako smo žurili kući jer kuma Tamara i čika Vlado slave slavu i da vino ne smije da trpi zbog djece. Mama je još rekla da se nada da će na slavi biti kolač "Svekrvino oko" jer najviše njega voli da jede. Seka i ja ne idemo na slavu jer mama i tata misle da je bolje da gledamo „Pinkove zvezdice".



Komentari (41)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

stojamanjepoznata stojamanjepoznata 21:18 16.01.2015

najcitaniji

E, ovo salje Jesen u mojoj ulici u zaborav....

odlicna zapazanja i opisi...

hajkula1 hajkula1 21:25 16.01.2015

Lepo



, +

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:29 16.01.2015

Zato sam i

ugostila autore obožavam pismene zadatke maštovitih naslova
G.Cross G.Cross 21:31 16.01.2015

Ni..Ni

Hvala. Ni oduzeti, ni dodati.

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:33 16.01.2015

Re: Ni..Ni

Fakat bi bilo greota išta pipati.
Samo još da se gost pripojavi ovde, premijerno.
Malo mu je blam, al radim na ubeđivanju
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:42 16.01.2015

Re: Ni..Ni

Autor se lepo svima zahvaljuje, još nije dobio potvrdu za registraciju na blogu.
Ja ću govoriti umesto njega, takoreći ću mu biti medijum.
Ako nešto volim, to je da govorim umesto advokata
AlexDunja AlexDunja 21:43 16.01.2015

au!

dobar.
ne mogu da se odlučim za smajli_)
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:44 16.01.2015

Re: au!

More, daj mu smajlija, prvina mu je, da se malo ohrabri
AlexDunja AlexDunja 21:46 16.01.2015

Re: au!

More, daj mu smajlija, prvina mu je, da se malo ohrabri

ma ne znam kog:))
evo, za ohrabrenje
G.Cross G.Cross 21:49 16.01.2015

Re: au!

Ovo malo Harmsa
..onda je prosula ulje po pločicama
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:00 16.01.2015

Re: au!

Meni više liči na Bulgakova

G.Cross G.Cross 22:34 16.01.2015

Re: au!

Jelica Greganović
Meni više liči na Bulgakova



Mea culpa.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:46 16.01.2015

Re: au!

Jelica Greganović Jelica Greganović 10:57 17.01.2015

Re: au!

Hvala, Dunjo :)
mlekac mlekac 22:09 16.01.2015

Šta reći sem


Jelica Greganović Jelica Greganović 22:12 16.01.2015

Re: Šta reći sem

Tačno tako, Mlekac
karabasbarabas karabasbarabas 23:47 16.01.2015

Odlican sastaf

Steta sto ga ocigledno pisala neka matora dokonjara, a ne neki klinac koji je kao fol naveden u potpisu.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:50 16.01.2015

Re: Odlican sastaf

Mene malo potseća na Ivančićevog Robija k.
Možda je samo uticaj.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:58 16.01.2015

Re: Odlican sastaf

Steta sto ga ocigledno pisala neka matora dokonjara, a ne neki klinac koji je kao fol naveden u potpisu.


Još veća šteta što si omašio za medalju.
"Matora dokonjara" je devojčica Sara, ćerka "klinca" Ognjena, inače advokata.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:59 16.01.2015

Re: Odlican sastaf

Mene malo potseća na Ivančićevog Robija k.
Možda je samo uticaj.

Podsetilo je i mene.
Možda mi se zato i dopalo.
iza_duge iza_duge 10:14 17.01.2015

Re: Odlican sastaf


...
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:55 17.01.2015

Re: Odlican sastaf

Iza, ja sam mislila da je jasno da je Ognjen pisao ovaj pismeni zadatak, u ime svoje ćerke Sare, zato je gore već i pomenuta sličnost sa Robijem K.
little_radojica little_radojica 13:06 17.01.2015

Re: Odlican sastaf

Jelica Greganović
Mene malo potseća na Ivančićevog Robija k.
Možda je samo uticaj.

Podsetilo je i mene.
Možda mi se zato i dopalo.


Лепо, лепо, све похвале.

Мене је такође подсетило на Робија К., вероватно због ијекавице, али ме и Роби К. стално подсећа на The Books of Knjige и легендарни састав "Цетиње у јесен"који их је и прославио.

Контам да се то штиво већ добро зна, али да га прилепим и овде, ако домаћица не замера.

"CETINJE U JESEN" (Pismeni zadatak jednog ucenika sestog razredaosnovne skole u Cetinju) xD xD xD
26. децембар 2009. у 06:30
Pocela je jesen u našem gradu. Umrlo je više ljudi, kao i u svakoj jeseni. Meni ih je žao, ali Živku Orlandiju baš i nije. On cesto kaže da tako mora i tako treba. A kad mu je brata maska gadjala medu rogove nije tako mislijo. Domacice spremaju zimnice. Ja sam srecan. Grad je pun lišca, a tata kaže da bi smecari trebali da idu u kurac jer je ovo vec treca jesen kako ništa ne rade. Od ove jeseni nam strašno faljiva struja u kucu, pa mama kaže za elektro – distributere: „To su jedna govna!“, a nije mislila na tom nacinu kad ni je kuca bila puna struje.
Ove jeseni i ja sam kao i mnogi drugi smo se zaljubili u istoj curi. To je mala, od pašanoga mi Vera. Ja je zovem Vjera, jer me stid da se odvajam od društva.
I ove jeseni tice su pošle na jugu. Rode i vrapci i slavuji su ostale. Meni ih je žao jer su one male i nezašticene, pa bi ih mnogi mangupi mogli ubiti namrtvo. Ðed kaže da su one pticiji proleterijat, a nije tako mislijo kad nam se roda posrala na ficu, pa je fata do Špadijerskoga vrha. Ðed je tada slomijo nogu, a tu rodu je ubijo ujak Vlado dva dana poslijed golijem rukama. On kaže da se branila ka cojek. Meni je bilo žao, a žao mi je i deda koi je slomijo nogu, ali žalije mi je rodu jer je ded živ, a roda ne, a mislim da bi rodi bilo milije da je ujak Vlado slomijo nogu, a da je ona ubila deda pot Špadijerski vrh (planina u Cetinje), mada bi mene bilo mrznije. Ja isto mislim da bi najbolje bilo da se ujak Vlado posra dedu na ficu i da ga je ded ubio šjekirom, ka što je tio babu jedne rede, a da se roda ne miješa. To je radi toga što me je ujak Vlado (rak ga izijo), šklepijo u zastavu kad sam prnuo pred direktorom Oboda, pa ga je bilo stid od mene. Od kad je ubio rodu još mi je mrzniji.
Brat od tetke mi Vojo, je ka svake jeseni kupijo petarde kod Paljevica u Donje polje. Oni nemaju para za leb pa prodaju petarde. Meni ih je žao. Baba kaže da su dobri ljudi, a nije tako mislila kad su joj zapalili garažu de je ded i njegovi penzioneri igra fircik u pare. Jesen mi je još draga radi strika Zelja što dolazi s broda. On je bogat covek i dosta je zgodan. Svaki put s broda dovede novu strinu, pa ode na brodu.
Poslijed ih mi teško izbacamo iz kuce. Nedo kaže da te žene šiljemo kod njega, jer mu ih je ža da se svade s mamom po vas dan. A nije tako mislijo kad su mu na kocku u Pecinu pošle tri plate pa je io u našu kucu.
Neznam što bih još pisao od jeseni, još sem da je volim i njeni plodovi nama deci daju vitamine da bismo postali jaki.


Извор >>>>>ЛИНК
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:47 17.01.2015

Re: Odlican sastaf

Čitala sam Cetinje, al mi se čini da se Robi K. pojavio pre pomenutog.
riply riply 10:18 18.01.2015

Re: Odlican sastaf

hoochie coochie man
Mene malo potseća na Ivančićevog Robija k.
Možda je samo uticaj.

isti utisak
tasadebeli tasadebeli 07:45 17.01.2015

Једва чекам да дођу зимски празници

"Волим када дође нова година. Волим и божић. Зато што су мама и тата код куће. Волим и због зато јер увек добијем поклоне. Али волим и зато што су сви кући, па се онда играмо разне игре.

А у деда мраза не верујем од како сам га повукао за браду у вртићу."

(Ненад, 5. разред)



П.С. - Надам се да ће аутор Како сам провела зимски распуст добити чисту петицу. Ја сам му дао петицу без замерки. Само нека не показује задатак мами и тати да то не би била најтужнија петица коју је добио у животу.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:08 17.01.2015

Re: Једва чекам да дођу зимски празници

taso, ne znam ni kako bi nastavnice reagovale na ovakav pismeni
tasadebeli tasadebeli 15:00 17.01.2015

Re: Једва чекам да дођу зимски празници

Jelica Greganović
taso, ne znam ni kako bi nastavnice reagovale na ovakav pismeni



Да знаш!

Богами, она моја из основне школе би чудо направила овом детету.

Ем му реченице нису дугачке као у Андрића, ем му птичице не певају у задатку док се возе ка Јахорини као код Десанке.

Мени још увек звони у левом увету од шамара који сам добио зато што сам рекао на часу да се први падеж зове презент.

(Гледај ако некако можеш да ово иза линка шифрираш и закључаш за Сару и Огњена.)
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:04 17.01.2015

Re: Једва чекам да дођу зимски празници

Богами, она моја из основне школе би чудо направила овом детету.

Bogami, da je Ognjen dete roditelji bi mu već bili pripozvani na razgovor.
tasadebeli tasadebeli 21:56 17.01.2015

Re: Једва чекам да дођу зимски празници

Jelica Greganović
Богами, она моја из основне школе би чудо направила овом детету.

Bogami, da je Ognjen dete roditelji bi mu već bili pripozvani na razgovor.



Упс, тек сада видим да ми је промакло оно

"Matora dokonjara" je devojčica Sara, ćerka "klinca" Ognjena, inače advokata.



Мада, пази, када узмемо у обзир вишемесечни штрајк адвоката у Србији, не би ме чудило да је држава поделила дипломе тринаестогодишњацима и омогућила им заступање странака у судским поступцима са циљем разбијања штрајка...

Но, да не расплињавамо тему...
apach92 apach92 10:14 17.01.2015

Svaka čast!

Pozdravi i komplimenti za Saru i Ognjena, ulepšali su mi jutro. Čekam proleće u vašem gradu a i ostala godišnja doba sa crticama iz modernog balkanskog detinjstva
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:56 17.01.2015

Re: Svaka čast!

Čekam proleće u vašem gradu

U kom?
Pozdrave i komplimente prenosim.
loader loader 10:35 17.01.2015

:)

Ste primetili (osetili) da nema tzv. spinovanja? Samo ispričano na jedan mali ljupki način.




Favoit rečenica? Hm... .. da ... :
" Ujutro je tata otišao po hljeb i jogurt i ušao u vikendicu sav blijed, i tresao se kao kad ja dobijem dvojku iz matematike. "
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:57 17.01.2015

Re: :)

Samo ispričano...tačno tako.
49 41 49 41 16:26 17.01.2015

Hoce li ti gosti,

vec jednom?!?



Ubih se od dosade.

Svi me preskacu, kupuju mi igracke, ne dozvoljavaju mi napolje, ...
Ja bih sa ljudima da se igram, ne sa igrackama.
vojkan_50.stanic vojkan_50.stanic 14:35 18.01.2015

KAKO SAM PROVELA ZIMSKI RASPUST

Ovo je jedna priča o promašenom zimskom raspustu. U priči je napisano samo ono što je ostalo od sećanja na boravak u kući na planini prekrivenoj snegom. Sem snega ništa drugo ne postoji. Ima puno ljudi, ali oni se ne vide niti se čuju, o njima nema šta da se napiše. Razgovori nisu razgovori, dani su ispunjeni prazninom, promašajima, mučenjem, gužvom, haosom. I uopšte nije bitno da li nam ovo priča dete ili odrasla osoba, priča je uvek ista. Detetu mnoge stvari nisu jasne i ne može da ih dovede u logičnu vezu, ali nisu jasne ni odraslima, samo što oni ćute o tome. I ono što je tragično to je što se priča stalno ponavlja.

Jelica Greganović Jelica Greganović 09:47 19.01.2015

Re: KAKO SAM PROVELA ZIMSKI RASPUST

Ovo je jedna priča o promašenom zimskom raspustu. U priči je napisano samo ono što je ostalo od sećanja na boravak u kući na planini prekrivenoj snegom. Sem snega ništa drugo ne postoji. Ima puno ljudi, ali oni se ne vide niti se čuju, o njima nema šta da se napiše. Razgovori nisu razgovori, dani su ispunjeni prazninom, promašajima, mučenjem, gužvom, haosom. I uopšte nije bitno da li nam ovo priča dete ili odrasla osoba, priča je uvek ista. Detetu mnoge stvari nisu jasne i ne može da ih dovede u logičnu vezu, ali nisu jasne ni odraslima, samo što oni ćute o tome. I ono što je tragično to je što se priča stalno ponavlja.


Ovo je jedan komentar u kome je tražena rupa na saksiji. Ali nije pronađena.
stojamanjepoznata stojamanjepoznata 23:46 18.01.2015

zapazanje

Za 15 minuta počinje poslednji dan zimskog raspusta.....

Trenutno stanje je: "Čitanost: 8740"....

Do zaključavanja bloga biće zanimljivo pratiti ovu cifru...

49 41 49 41 13:46 19.01.2015

Pozoriste u kuci

i oko kuce.

Podsetise me na cuvenu seriju, u koju su svi netremice buljili u male ekrane.

Setih se kcerke, II osnovne; na sastanku Roditelji-Ucenik-Uciteljica.

Lep suncan dan. Krenemo Tata i ja da prosetamo. Srescemo mamu koja je otisla kolima, iako nije morala; radi blizu stana.

Na pola puta vidimo mama dolazi u susret autom.
Stanemo Tata i ja, pored ivicnjaka; masemo oboje, vicemo, skacemo kao majmuni na trotoaru.

Mama, stisla volan, gleda pravo i ne "vidi nas" - ode ona kuci; a mi smo hteli da se vratimo sa njom.

Tata i ja smo morali da se opet vratimo kuci pesice.

Usledilo je kasnije; pokazacu ja tebi kuci kad dodjemo!

- Ti ces mene da imitiras pred uciteljicom - kako mama drzi volan, kako gledam dok vozim i jos ces pred njom da mi se razvaljujes od smeha.
mariopan mariopan 18:56 20.01.2015

..

Предивна прича, улепшали су ми дан
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:17 21.01.2015

Re: ..

Hvala, mariopan

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana