Astronomija| Nauka| Život

Najčuvenija formula astrobiologije... i šampite

Saša Zorkić RSS / 19.01.2015. u 00:19

aliens.jpg

Nakon Drugog svetskog rata život je ponovo postao lep. Svet je krenuo u obnovu, televizori, telefoni, pa i automobili su polako postajali deo svakodnevice. Rakete su osvajale visine, pojavili su se prvi veštački sateliti, a potom su dosegnute i najbliže planete. Tih posleratnih godina iz mnogih krajeva sveta stizale su misteriozne vesti o letećim tanjirima. Konačno, došlo je vreme da se naučnici opet posvete traganju za vanzemaljcima.

Možda nas iz tog beskrajnog crnila posutog zvezdama iznad nas neko posmatra. Verujemo da je svemir nastanjen samo su vanzemaljski svetovi jako daleko jedan od drugog i kontakti među njima su komplikovani. Zato se svaki nosi, kako ume i može, sa svojom sudbinom. Neki svetovi su sigurno srećni, neki nisu. Ali svaki gleda svoje nebo ne bi li na njemu pronašao signal razuma. Možda nam neki uporno šalju poruke pozdrava. Ili možda očajničku molbu za pomoć. Neki svetovi možda upravo izumiru ili bezglavo beže pred eksplozijom supernove. Mogu da zamislim flotu brodova koja plovi ka pogodnijem mestu za život. Hm, možda ka nama?!

U svakom slučaju, verujemo da inteligentne vanzemaljske civilizacije žude za kontaktom. I sigurno nam šalju znake samo mi treba da ih primimo. U drugoj polovini prošlog veka astronomi su shvatili da su radio teleskopi odlično sredsvo za intergalaktičku komunikaciju. Tako je Zemlja počela da osluškuje svemir. (kasnije se ispostavilo da radio-teleskopi nisu najpogodnije sredstvo za tu vrstu razgovora)

Bilo je to 1960. godine. Te godine Žak Pikar i Don Volš su batiskafom dotakli najdublje dno na planeti, CERN je krenuo sa radom, Franucska je testirala svoju prvu atomsku bombu, film Ben Hur je osvojio jedanaest Oskara, svet je imao 3.021.475.000 ljudi, a Frank Drejk je krenuo u potragu za vanzemaljcima.

* * * * *

 drake-frank-at-board-540px.jpg

Frenk Drejk, američki astrofizičar, danas već u poodmaklim godinama (rođen je 1930.), svoje znanje i veštine usmerio je na pronalaženje inteligentnih vanzemaljskih bića. Imao je jedva osam godina kada je razmišljao o postojanju života na drugim planetama. Tada je te ideje čuvao duboko u sebi jer, kako kaže, njegovi roditelji i učitelji zbog svojih verskih ubeđenja, nisu imali razumevanja za dečje teorije o vanzemaljcima. Međutim kasnije, na studijama astronomije, u predavanjima Oto Struvea, rusko-američkog astronoma, dobio je snažan podstrek da krene u potragu za vanzemaljskim razumom. Zatim je diplomirao na Harvardu radio astronomiju.

 

* * * * *

Drejkov program potrage za inteligentnim signalom iz svemira dobio je simpatičan naziv: Ozma - po prizncezi iz dečjeg romana Čarobnjak iz Oza (astronomi, kao što znate, umeju da budu malo detinjasti, ali ko je čitao knjigu složiće se da je naziv dobar). Četiri meseca je Drejk osluškivao područje sunoclikih zvezda Tau Ceti i Epsilon Eridani jer je očekivao da u njihovoj okolini postoje planete sa naprednim životom. Ali ni posle četiri meseca nije otkrio ništa. Njegov radio teleskop je beležio samo jednoličan, beživotni šum svemira. Međutim, to je bio samo početak i sledeće godine s puno entuzijazma Drejk organizuje sastank naučnika i privrednika koji su se zanimali za temu vanzemaljskog života. Bili su tu astronomi, fizičari, biolozi, sociolozi i tako dalje - grupa je danas poznata pod imenom Order of the Dolphin (Red Delfina, valda pogađate zašto). Kao što smo rekli, ponekad umju da budu deca.

Taj sastank je bio istorijsku za astrobiologiju. Na njemu je Frank Drejk izneo jednačinu koja danas nosi njegovo ime i spada u red najslavnijih u istoriji naše civilizacije. Njen rezultat treba da nas dovede to broja inteligentnih vanzemaljskih civilizacija u Mlečnom putu. Evo formule:

drejkova-formula.png

N - broj civilizacija u našoj galaksiji koje su sposobne za komunikaciju
R* - broj zvezda koje nastanu u jednoj godini u našoj galaksiji
fp- udeo zvezda koje imaju planete
ne - prosečan broj planeta pogodnih za razvoj života i zvezda koje imaju planete
fℓ - verovatnoća da će se život pojaviti ako za to postoje uslovi
fi - verovatnoća da će se iz života razviti inteligencija
fc - verovatnoća da će inteligentni život biti voljan i sposoban da komunicira sa ostatkom galaksije
L - prosečan životni vek tehnološke civilizacije

Formula se do danas pojavila u bezbroj knjiga, stručnih radova, TV emisija, postera, izlaganja itd. Ona je svakako plod dubokog razmišljanja i razumevanja života uopšte. U njoj su koncentrisani svi bitni uslovi za život i zato je ona toliko velika. U njoj se nalaze, ne samo fizički uslovi neophodni za život, već i sociološki.

Budimo iskreni

Ali, budimo iskreni, šta nam zaista govori ova formula? Izgeda da to zavisi od onog ko na pitanje odgovara. Ako verujete u postojanje vanzemaljskog razuma u ovoj formuli lako ćete naći potvrdu vašeg verovanja i formula će vam ukazati na postojanje hiljada pa i mnogo više vanzemaljskih civilizacija širom naše galaksije. Ali ako sumnjate u postojanje inteligencije izvan naše planete sigurno ćete biti strogi u davanju vrednosti pojedinim činiocima formule i konačan rezultat će vam se kretati oko jedan pa ćete, prema tome, zaključiti da postoji samo jedna jedina pametna civilizacija, a to je ova naša, ljudska.

Ostali će biti razočarani formulom i njima će ona govoriti samo to da mi ne znamo odgovor ni na mnogo jednostavnija pitanja od ovog: ima li vanzemaljaca? Pogledajte članove forumle. Prvi od njih su još koliko - toliko poznati i o njima možemo dati neke grube vrednosti, ali sledeći? Šta mi znamo o verovatnoći da će se život pojaviti ako za to postoje uslovi? Ništa! Imamo samo jedno iskustvo, ovo na Zemlji, a ni ono nam nije do kraja jasno. Na osnovu čega možemo govoriti o verovatnoći da će se život negde pojaviti ili ne? Isto je i sa sledećim činiocem koji govori o verovatnoći da će se iz života razviti inteligencija. Možda nastanak inteligencije jeste, a možda i nije pravilo. Mi to ne znamo! Isto je i sa sledećim činiocem jednačine.

Ova formula može da vam pokaže šta želite i zato je nepouzdana. Recimo interesuje vas koliki broj svetova proizvodi šampite? Dodajte činilac fsh i uz povoljnu procenu ostalih članova jednačine videćete da je šampita omiljena poslastica u svemiru.

***

Drejkova formula je čvrsto vezana za čuveno pitanje Enrika Fermija „Gde su vanzemaljci?", odnosno za Fermijev paradoks o kome ćemo neki drugi put. 

 

 



Komentari (64)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jinks jinks 09:16 19.01.2015

...

Ali svaki gleda svoje nebo ne bi li na njemu pronašao signal razuma.


Po nekim pričama upravo su zvezde na noćnom nebu, odnosno težnja životinjskog i ranohumanoidonog mozga da se uklopi u njihov raspored, kretanje, logiku i periodiku, doprinele razvoju i nastanku inteligencije, o čemu se kasnije i piše u blogu. Naravno, uz Sunce i Mesec :)

Na osnovu čega možemo govoriti o verovatnoći da će se život negde pojaviti ili ne? Isto je i sa sledećim činiocem koji govori o verovatnoći da će se iz života razviti inteligencija.

Da stvarno ... Otkud Redu ideja da znaju verovatnoću pojave života ili pojave inteligencije. Mislim, ukoliko znaju red bi bio da to znanje podele sa svima :)
Saša Zorkić Saša Zorkić 09:57 19.01.2015

Re: ...

Ima i priča da svinje, koje su inače vrlo inteligentne (u životinjskom carstvu), nikad ne mogu da vide zvezde, jer ne mogu da potignu toliko glavu :)

Na pitanje: otkud ideje Redu...? ne znam odgovor. Verovatno se radi o stavu da je nastanak inteligencije neminovan u razvoju života.
jinks jinks 10:06 19.01.2015

Re: ...

Ima i priča da svinje, koje su inače vrlo inteligentne (u životinjskom carstvu), nikad ne mogu da vide zvezde, jer ne mogu da potignu toliko glavu :)

Pa jeste, i to što kažete :)

Verovatno se radi o stavu da je nastanak inteligencije neminovan u razvoju života.

Moguće, jedino što se to donekle možda i ne uklapa u uvreženo verovanje o tome da je razvoj vrsta upravljan principom "survival of the strongest and the fittest".

Doduše, moglo bi se reći da bi se pod bolje prilagođenima u okviru neke populacije mogli podrazumevati inteligentniji, jedino što ne znam koliko bi se "the strongest and the fittest" te populacije sa time složili :)
rade.radumilo rade.radumilo 13:13 19.01.2015

Re: ...

Da stvarno ... Otkud Redu ideja da znaju verovatnoću pojave života ili pojave inteligencije. Mislim, ukoliko znaju red bi bio da to znanje podele sa svima :)


Pa ne znaju. Da bi mogli da odrede takvu verovatnoću, treba im statistika. Problem je što jedan primerak (ljudska rasa) ne može činiti statistiku. Međutim, to ne menja formulu ni na koji način. Pre ili kasnije, i za jedan i za drugi faktor ćemo imati nekakve statističke pokazatelje, a onda ćemo moći dobiti procene za N.
U tom momentu ćemo, svakako, raspolagati i mogućnošću da u zadatom sektoru galaksije izmerimo stvarno N u odnosu na procenjeno N, čime bi mogli dodatno korigovati formulu.
Tako korigovana formula, poslužila bi kao osnov za procenu verovatnoće pronalaženja života i inteligencije u svakom kutku galaksije (i šire), što bi značajno uprostilo traganje za istim.
jinks jinks 14:08 19.01.2015

Re: ...

Pa ne znaju. Da bi mogli da odrede takvu verovatnoću, treba im statistika. Problem je što jedan primerak (ljudska rasa) ne može činiti statistiku.

Nisam mislio isključivo na takvu vrstu verovatnoće - tipa, ako sam dobro razumeo (broj planeta sa inteligentim životom)/(ukupan broj planeta) u nekom sektoru galaksije.

Možda pre na verovatnoću po kojoj, u skladu sa razvojnim faktorima na planeti na kojoj već postoji život, može da se desi da u okviru čitave populacije živih bića dođe do pojave inteligentnog života. Mislim, verovatnoća na nivou razvojnih faktora, a ne na nivou (broj inteligentnih vrsta)/(ukupan broj vrsta).

Takva analiza bi debelo prevazišla običnu statistiku tipa "ima-nema inteligetnog života", već bi morala da se zasnuje na dubokom poznavanju prirode inteligencije, kao i na poznavanju uslova nephodnih da ona nastane, kao i da se održi.
rade.radumilo rade.radumilo 14:25 19.01.2015

Re: ...

Možda pre na verovatnoću po kojoj, u skladu sa razvojnim faktorima na planeti na kojoj već postoji život, može da se desi da u okviru čitave populacije živih dođe do pojave inteligentnog života.

Mislim, takva analiza bi debelo prevazišla običnu statistiku tipa "ima-nema inteligetnog života", već bi morala da se zasnuje na dubokom poznavanju prirode inteligencije, kao i na poznavanju uslova nephodnih da ona nastane.


Kako god da postaviš parametre, da bi započeo bilo kakvu matematičku analizu, potreban ti je uzorak koji ima najmanje 30 primera(ka). Ne mogu da se setim naziva te teoreme (a knjiga sa faksa mi je negde u podrumu) ali minimum je 30.
jinks jinks 14:28 19.01.2015

Re: ...

U istom trenutku si postovao komentar i ja izeditovao prethodni ... dodao sam rečenicu "verovatnoća na nivou razvojnih faktora, a ne na nivou (broj inteligentnih vrsta)/(ukupan broj vrsta)".

Kada bi se ovo što si napisao na to primenilo, dobilo bi se interesatno pitanje - formirati skup od najmanje 30 faktora koji u okviru neke populacije različitih životinjskih vrsta utiču na pojavu i održanje inteligentnog života :)
rade.radumilo rade.radumilo 14:47 19.01.2015

Re: ...

Ništa, u prikupljanje podataka pa da pravimo statistiku:

nsarski nsarski 15:04 19.01.2015

Re: ...

Kada bi se ovo što si napisao na to primenilo, dobilo bi se interesatno pitanje - formirati skup od najmanje 30 faktora koji u okviru neke populacije različitih životinjskih vrsta utiču na pojavu i održanje inteligentnog života :)


Ima tu jos jedan detalj koji je zanemaren. Meni se cini da je pojava inteligentnog zivota (ne zaboravimo - mnoge zivotinje imaju inteligenciju, cak naprednu) robustna, tj., nije tako malo verovatna da se razvije. Medjutim, razvoj tehnicke inteligencije time jos nije garantovan. Na primer, delfini su inteligentni, ali nisam siguran da postoji pritisak da razviju tehnicku intelgenciju, uprosceno receno. Zato je Sasa oprezno rekao "ako imaju sposobnost" da komuniciraju.
Ukratko, mozda je razvoj tehnicke inteligencije posledica specificne istorije homo sapiensa, a ne bioloska neminovnost.

P.S. Milan Cirkovic je u jednom ranijem blogu pisao o ovim problemima.
jinks jinks 15:34 19.01.2015

Re: ...

Meni se cini da je pojava inteligentnog zivota (ne zaboravimo - mnoge zivotinje imaju inteligenciju, cak naprednu) robustna, tj., nije tako malo verovatna da se razvije. Medjutim, razvoj tehnicke inteligencije time jos nije garantovan

Naravno, šta više, pojava inteligencije uopšte i nije ograničena na vrste na krajevima evolutivnog razvojnoj lanca (tipa samo sisara ili primata) ... već je ima svugde ... neke vrste oktopoda, na primer, ili vrsta Hamboltovih sipa za koju se smatra da ima razvijen vrlo napredan vid komunikacije ... Zatim tu su i Bele ajkule koje se smatraju vrlo inteligentnim, za razliku od, ne znam, Bik ajkula, njima evolutivno vrlo bliskih, koje uopšte ne pokazuju prepoznatljivije oblike inteligentnog ponašanja.

Mada, po nekima postoje pretpostavke čak i o tome šta to u okviru određenih vrsta (tipa riba, zglavkara ili beskičmenjaka) dovodi do pojedinačnih inteligentnih bljesaka.

Što se tiče razvoja tehničke inteligencije kod ljudi, postoji priča i tome da je jedan od ključnih faktora koji je do nje doveo bio trenutak kada su se ljudi uspravili i počeli da hodaju na dve noge ... čime su im se ruke u značajnoj meri oslobodile za neke druge inteligentnije manipulacije, koje prevazilaze hodanje na sve četiri ili veranje po drveću. Doduše hod na dve noge je ljudska vrsta morala da plati na jednoj drugoj ćupriji.

Takođe, doprinos je imalo i atrofiranje jakih, životinjskih viličnih mišića, čime je omogućen rast moždane duplje, koliko se sećam (mislim da je na to uticaja imala i promena načina ishrane, uslovljena inteligentnom upotrebom alata i vatre, odnosno razvojem, kako kažete, tehničke inteligencije).
nsarski nsarski 15:40 19.01.2015

Re: ...

Slazem se. Tako da u onoj Drejkovoj jednacini bi mozda trebao da se ubaci taj faktor f_{i->ti}, tj. verovatnoca da se iz inteligencije razvije tehnicka inteligencija. A taj faktor moze da bude jako mali.
Ovo su samo spekulacije, naravno.
Izvini, koristim Tex sintaksu jer ne znam kako da ubacim indexe u ovom editoru.
Saša Zorkić Saša Zorkić 17:12 19.01.2015

Re: ...

Naše znanje je malo. O svemu ostalom samo nagađamo.

To da su inteligentniji sposobniji da prežive izazove, delje vrlo ubedljivo.
Saša Zorkić Saša Zorkić 17:48 19.01.2015

Re: ...

Što se tiče razvoja tehničke inteligencije kod ljudi...


Pitam se samo koje vrste inteligancije nama nedostaju.
arianna arianna 18:50 19.01.2015

Re: ...

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:02 19.01.2015

Re: ...

Saša Zorkić
Što se tiče razvoja tehničke inteligencije kod ljudi...


Pitam se samo koje vrste inteligancije nama nedostaju.


dobra reč, nekako da se prepoznamo mi stari navijači Zvezde - Inteli Ganci!


nedostaje EI, i svakako slobodna, pozitivna kritička svest. Srbi su, verovatno zbog duboke krize, postali neverovatno negativni spram svega, dok je EI skoro razorena konzumerizacijom, objektivizacijom ljudskog bića.
rade.radumilo rade.radumilo 20:13 19.01.2015

Re: ...

Tako da u onoj Drejkovoj jednacini bi mozda trebao da se ubaci taj faktor f_{i->ti}, tj. verovatnoca da se iz inteligencije razvije tehnicka inteligencija.


Mislim da se ta veličina u Drejkovoj jednačini odnosila isključivo na tehničku inteligenciju, odnosno da su negde načelno imali u vidu civilizacije sa kojima bi mogli ostvariti komunikaciju tehničkim sredstvima.

PS: Na ovu temu, preporučujem "Fijasko" Stanislava Lema, za one koji nisu imali prilike da pročitaju.
Jukie Jukie 22:11 19.01.2015

Re: ...

rade.radumilo
Kako god da postaviš parametre, da bi započeo bilo kakvu matematičku analizu, potreban ti je uzorak koji ima najmanje 30 primera(ka). Ne mogu da se setim naziva te teoreme (a knjiga sa faksa mi je negde u podrumu) ali minimum je 30.

Znam da ako želiš da ocenjuješ preko norm-referenced grading da moraš da imaš bar 40 testova iste vrste da bi se smanjila skewedness. Tj. može da se desi da u odeljenju imaš puno đaka nadarenih za taj predmet (ili obrnuto) i onda ti ispadaju glupi rezultati, ali ako imaš baš puno testova oni se na grafiku sami grupišu u dobre ocene. (Samo što nikad nemaš toliko đaka)
nsarski nsarski 22:21 19.01.2015

Re: ...

Znam da ako želiš da ocenjuješ preko norm-referenced grading da moraš da imaš bar 40 testova iste vrste da bi se smanjila skewedness. Tj. može da se desi da u odeljenju imaš puno đaka nadarenih za taj predmet (ili obrnuto) i onda ti ispadaju glupi rezultati, ali ako imaš baš puno testova oni se na grafiku sami grupišu u dobre ocene. (Samo što nikad nemaš toliko đaka)


U klasicnoj statistici (frequentist approach) to jeste slucaj. Medjutim, Bajesov (Bayesian?) pristup ne zahteva takve uzorke, posebno kad je rec o astronomskim fenomenima. Predlazem da pogledate Jaynes-ovo kapitalno delo: Probability Theory: The Logic of Science
Hansel Hansel 23:44 19.01.2015

Re: ...

arianna
A taj faktor moze da bude jako mali.

Kad se već pominju faktori, zna li se otkud Rh negativan faktor?

Чланак који си линковала је онако, мало... псеудонаучан...
nim_opet nim_opet 16:49 20.01.2015

Re: ...

Ima i priča da svinje, koje su inače vrlo inteligentne (u životinjskom carstvu), nikad ne mogu da vide zvezde, jer ne mogu da potignu toliko glavu :)

Ali bi ipak mogle da vide zvezde na horizontu pravo ispred sebe onda? :)
misha.m misha.m 17:26 20.01.2015

Re: ...

nim_opet
Ima i priča da svinje, koje su inače vrlo inteligentne (u životinjskom carstvu), nikad ne mogu da vide zvezde, jer ne mogu da potignu toliko glavu :)

Ali bi ipak mogle da vide zvezde na horizontu pravo ispred sebe onda? :)

Teško, smetaju im uši, koje im preklapaju oči. Njihovo vidno polje je usmereno na dole.
Hansel Hansel 18:27 20.01.2015

Re: ...

А да ли се свиње ваљају (и) на леђима? Ако да, онда би могле.
49 41 49 41 06:07 25.01.2015

Re: ...ARHIMEDOVA SPIRALA

rade.radumilo
Ništa, u prikupljanje podataka pa da pravimo statistiku:


"Vi" koristite tocak nekoliko hiljada godina u istoj formi!

Osa tocka, vam je istovremeno i CG (Center of Gravity).

Kod nas nije!

Kod "nas" je CG asimetrican u odnosu na krug.
Mi vrsimo oscilaciju molekula izmedju "teske materijalne tacke" i "lake materijalne tacke" tako se krece nas tocak - energetski.

Usledilo je matematicka demonstracija, kao na belom platnu.
Graficka f-cija arhimedove spirale, determinante prvog reda, drugog; ...
Pratis nas? Razumes? Shvatas?

Kad su dosli do sedmog integrala u matematickom obrazlozenju; dovukli me do ivice "zdravog razuma"!
-Pao na Ispitu !
Radio integrale treceg stepena i kraj; oni me dovukli do 7-og.

Pao na I ispitu!

Oni vrsili trenutnu dezintegraciju molekula vode; da mi pokazu sta se krije duboko pod vodom - kameni grad; opasan teskim kamenim zidinama.

Dadose mi kordinate kao na GPS-u

Uvalise me, u zivotni projekat - da ga "obelodanim".

Zvuci suludo?!?
Nije!

Vec nekoliko decenija se - kanim.

2.005. opet Oni - kreni vec jednom!
Grad ti se zove; ... obelodani im pokazi im.







vera.nolan2 vera.nolan2 09:56 19.01.2015

"Oni tamo negde"

A "Gde su svi oni?" Mada radikalan ,uz sve logične spekulacije, ima li ili nema života ,sem našeg,ovaj upit mi se čini kao jak argument.
U jedinstvenoj i moguće, neponovljivoj kombinaciji uslova neophodnih da "izroni" život,blizak mi je koncept "slučajnosti i nužnosti"nastanka života i evolucije Monoa i da je svaka drugačija teza načelno nemoguća.

Interesantan je psihološki aspekt fenomena NLO.
U kakofoniji ubrzanog,opterećujućeg savremenog života, “Velika tišina”kosmosa je izgleda, za antropocentričnog čoveka nepodnošljiva,zato mu treba i Bog i autoritet i svaka vrsta kompenzacije ,samo da se ne zagleda u sebe i svoje samorazarajuće postojanje i svoj strah i nesaznajan smisao.
Homo s.,prvo treba da reši pitanje razularenog stanja sopstvene istorije i sadašnjosti i signal razuma da pronađe u svojoj vrsti,tek potom da ga traži van svog, kolevke-staništa,kako reče veliki Ciolkovski.

Ovo naravno,ne umanjuje lepotu teme i neophodnost nauke da pomera granice znanja,ali kad dobije povremeno dimenzije kolektivne opsesije za običan ,neobrazovan plebs,uvek se zabrinem za sudbinu prioritetnog rešavanja sadašnjeg civilizacijskog stanja naše vrste
Saša Zorkić Saša Zorkić 17:20 19.01.2015

Re: "Oni tamo negde"

Uuu, ovaj komentar otvara obilje novih tema. O nekima ću u narednim blogovima i možda je bolje da sada samo ćutim
49 41 49 41 06:37 25.01.2015

Re: "Oni tamo negde"

vera.nolan2
A "Gde su svi oni?" Mada radikalan ,uz sve logične spekulacije, ima li ili nema života ,sem našeg,ovaj upit mi se čini kao jak argument.
U jedinstvenoj i moguće, neponovljivoj kombinaciji uslova neophodnih da "izroni" život,blizak mi je koncept "slučajnosti i nužnosti"nastanka života i evolucije Monoa i da je svaka drugačija teza načelno nemoguća.

Interesantan je psihološki aspekt fenomena NLO.
U kakofoniji ubrzanog,opterećujućeg savremenog života, “Velika tišina”kosmosa je izgleda, za antropocentričnog čoveka nepodnošljiva,zato mu treba i Bog i autoritet i svaka vrsta kompenzacije ,samo da se ne zagleda u sebe i svoje samorazarajuće postojanje i svoj strah i nesaznajan smisao.
Homo s.,prvo treba da reši pitanje razularenog stanja sopstvene istorije i sadašnjosti i signal razuma da pronađe u svojoj vrsti,tek potom da ga traži van svog, kolevke-staništa,kako reče veliki Ciolkovski.

Ovo naravno,ne umanjuje lepotu teme i neophodnost nauke da pomera granice znanja,ali kad dobije povremeno dimenzije kolektivne opsesije za običan ,neobrazovan plebs,uvek se zabrinem za sudbinu prioritetnog rešavanja sadašnjeg civilizacijskog stanja naše vrste

vera.nolan2
A "Gde su svi oni?" Mada radikalan ,uz sve logične spekulacije, ima li ili nema života ,sem našeg,ovaj upit mi se čini kao jak argument.
U jedinstvenoj i moguće, neponovljivoj kombinaciji uslova neophodnih da "izroni" život,blizak mi je koncept "slučajnosti i nužnosti"nastanka života i evolucije Monoa i da je svaka drugačija teza načelno nemoguća.

Interesantan je psihološki aspekt fenomena NLO.
U kakofoniji ubrzanog,opterećujućeg savremenog života, “Velika tišina”kosmosa je izgleda, za antropocentričnog čoveka nepodnošljiva,zato mu treba i Bog i autoritet i svaka vrsta kompenzacije ,samo da se ne zagleda u sebe i svoje samorazarajuće postojanje i svoj strah i nesaznajan smisao.
Homo s.,prvo treba da reši pitanje razularenog stanja sopstvene istorije i sadašnjosti i signal razuma da pronađe u svojoj vrsti,tek potom da ga traži van svog, kolevke-staništa,kako reče veliki Ciolkovski.

Ovo naravno,ne umanjuje lepotu teme i neophodnost nauke da pomera granice znanja,ali kad dobije povremeno dimenzije kolektivne opsesije za običan ,neobrazovan plebs,uvek se zabrinem za sudbinu prioritetnog rešavanja sadašnjeg civilizacijskog stanja naše vrste


Hvala Vera.

"Ukrade" mi razmisljanje koje opstoji u meni nekoliko decenija.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:31 19.01.2015

ET goes home

U svakom slučaju, verujemo da inteligentne vanzemaljske civilizacije žude za kontaktom.


ko zna da li zapravo ne žude da se sakriju nekim plaštom od destruktivnog čovečanstva? interesantno da u američkim holivudskim paranojama i ispraznosti zap. civilizacije, vanzemljani obavezno dolaze kao pretnja... pre neki dan sam gledao nekakav film s Milom Jovovič gde ona istražuje slučajeve neobjašnjive psihološke aktivnosti na Aljasci... uglavnom, vamo tamo, uzrok neobjašnjivosti su vanzemljani, koji dolaze da otmu duše Aljaščanima, i sve kroz parafraziranje belog boga hrišćanstva, a obraćajući se na sumerskom jeziku... ozbiljno sniman film, kao blair witch project, i jadni Ameri stvarno veruju u te budalaštine. vanzemljani veselnici, garant se mole bogu svakodnevno, gospode bože, molimo te poštedi nas dolaska bele civilizacije na naše kosmomeridijane - pogledaj kako su uništili svoju planetu, uništiće i nas...
jinks jinks 10:36 19.01.2015

Re: ET goes home

i jadni Ameri stvarno veruju u te budalaštine. vanzemljani veselnic

Po nekima sva ta gomila filmova i prime time serija o vanzemaljcima u Americi u stvari u dobroj meri i služi kako bi se deo tamošnje populacije na određeni način (ovakav ili onakav, pozitivan ili negativan) programirao i pripremao za suživot sa imigrantima u US iz drugih zemalja :)
G.Cross G.Cross 12:05 19.01.2015

Re: ET goes home

sa imigrantima u US iz drugih zemalja :)



Ne postoje druge zemlje. Postoje USofA. Ostali su "Aliens" (mostly illegal)
Saša Zorkić Saša Zorkić 17:25 19.01.2015

Re: ET goes home

Pa da, ali ako moalo porazmislimo lako ćemo doći do zaključka da bar 99% ljudi na svetu veruje u razne budalaštine. Dakle, ništa čudno
docsumann docsumann 17:32 19.01.2015

Re: ET goes home

ko zna da li zapravo ne žude da se sakriju nekim plaštom od destruktivnog čovečanstva? interesantno da u američkim holivudskim paranojama i ispraznosti zap. civilizacije, vanzemljani obavezno dolaze kao pretnja...


kažu da postoje dva fundamentalno različita pristupa prikazivanja vanzemaljaca na filmskom platnu.
ovaj koji si spomenu i koji predstavlja desničarski diskurs, i onaj koji je dat u E.T.-ju, a koji bi se mogao podvesti kao pogled s lijeva.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:12 19.01.2015

Re: ET goes home

ćuti, kod nas u NS postoji NLO-crkva, odnosno ljudi koji se okupljaju oko vere da vanzemljani upravljaju svime. na Fruškoj Gori, tako, postoji nekoliko magnetičkih polja, koja su u stvari piste... i tako, veselnici... hodam ja tako s malom Anitom, ćerom, mala amazonka-rasta, najkosmatije dete rođeno u NS-u u ovoj dekadi, tek u nekom čestaru, ekipa stoji i izvodi neke kerefeke, kao jogu, šta li, spram Zalazećeg Sunca... pomislih ja u sebi, e bože, ala ovi izvode kerefeke, i pogledam nehajno u njihovom pravcu, tek?! oni me svi gledaju direkt u oči kao da su čuli moju misao optužbe?! usra' se živ i pobjegoh sa strašnog mjesta s Malenom netragom!



vera.nolan2 vera.nolan2 22:52 19.01.2015

Re: ET goes home

Srđan Fuchs,
ćuti, kod nas u NS postoji NLO-crkva, odnosno ljudi koji se okupljaju oko vere da vanzemljani upravljaju svime.

Srđane,reci da se šališ,ne verujem da je tolika moć ludosti i autohipnoze !!?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:18 20.01.2015

Re: ET goes home

ne šalim se, čak smo se jednom zarakijali kod drugara na ranču na Fruškoj, pa je njegov ćale, maš. inženjer, hteo da ode do tih magnetičkih polja da utvrdi činjenice, i tamo smo naišli na grupu tih koja isto tako žmuri, mumla, drži otklopljene ruke da pređe na njih što više kosmičke energije i vrti se u krug, i on - inženjer se baš onako iznervirao što ljudi traće tako nauku da je prvo hodao s rukama na leđima amo-tamo, a posle je uzdisao.

meni je indikativno da kod Srba, uključujući i nlo-iste, postoji vera i nada da če doći nekakva spoljašnja sila - bili to vanzemljani, arhangel mihailo, novi nemanjić ili novi ruski car; i spasiti njihovo dupe, a nipošto ne postoji sistem uverenja u kojem se mora satreti od posla da bi se izvukao?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:49 21.01.2015

Re: ET goes home

G.Cross
sa imigrantima u US iz drugih zemalja :)

Ne postoje druge zemlje. Postoje USofA. Ostali su "Aliens" (mostly illegal)

I don't drink coffee, I take tea, my dear...

looping looping 11:27 19.01.2015

1

U svakom slučaju, verujemo da inteligentne vanzemaljske civilizacije žude za kontaktom. I sigurno nam šalju znake samo mi treba da ih primimo. U drugoj polovini prošlog veka astronomi su shvatili da su radio teleskopi odlično sredsvo za intergalaktičku komunikaciju. Tako je Zemlja počela da osluškuje svemir. (kasnije se ispostavilo da radio-teleskopi nisu najpogodnije sredstvo za tu vrstu razgovora)

Ako ih i kontaktiramo dosadiće nam brzo. Kao što jedni drugima dosadimo na planeti zemlji pa nam je stalo da nađemo vanzemaljske oblike.
gavrilo1 gavrilo1 11:54 19.01.2015

kavez

Kada divlju zivotinju zatvoris u kavez ona ga ispituje, istrazuje i kada ga dovoljno upozna ona trazi izlaz napolje.
I mi joj ubacimo hranu, i zadovoljno ona jede, ali cim pojede opet trazi izlaz.
I mi joj poklonimo paznju i ona prihvati to ali i dalje hoce napolje.
I mi joj ubacimo drustvo i ona upoznaje drugu zivotinju i pari se sa njom, ali i dalje hoce napolje iz kaveza.
I mi ih sve prebacimo u veci i lepsi kavez ali ona i njeni potomci hoce svi napolje iz kaveza.

I interesantno je i to, da izlaz napolje uvek trazi na onoj strani kaveza gde je hranis, kod vrata.
Medjutim ona vremenom zna zaboraviti na vrata jer izlaz poveze sa hranom.
Tada smo je pripitomili i kavez postaje njen dom a hrana izlaz.
sima2000 sima2000 12:44 19.01.2015

xkcd

petronijevic001 petronijevic001 16:46 19.01.2015

Re: xkcd

Постојање ванземаљске интелигентне цивилизације би било супротно законима вероватноће.Наша локална галаксија постоји више милијарди година, а људска цивилизација свега неколико хиљада година.

Ако су неземаљске цивилизације краткотрајне као и људска, онда је врло мала вероватноћа, да се постојање једне такве цивилизације поклопи са постојањем наше, баш у садашњем периоду од неколико хиљада година од када постоји људска цивилизација.Много је већа вероватноћа да би ванземаљска цивилизација постојала пре или после наше цивилизације, та је вероватноћа милион пута већа него да ванземаљци постоје баш сада.

Уколико су неземаљске цивилизације дуготрајније од наше(мери се милионима година), тада би вероватноћа истовременог постојања ванземаљске и људске цивилизације у истом временском периоду, значајно порасла али би и даље била врло ниска.
nsarski nsarski 17:00 19.01.2015

Re: xkcd

Ако су неземаљске цивилизације краткотрајне као и људска

Pa, to je argument koji Sagan navodi kada ga pitaju "a šta bi nama značilo da dobijemo signal od neke civilizacije koja je udaljena par miliona svetlosnih godina, kada bi nam onda trebalo više miliona godina da uspostavimo bilo kakvu uzajamnu komunikaciju?".
Sagan kaže da je makar i prijem takvog signala, i ništa više, znak da tehničke civilizacije mogu da prežive duže nego mi - on je bio prilično skeptičan po pitanju preživljavanja naše "civilizacije". Mi još nemamo tehničke sposobnosti da pošaljemo signal ni do najbliže zvezde.
Ali, da, poenta je na mestu, mi smo tu suviše kratko da bi imali uvid u kosmička kretanja.
docsumann docsumann 17:28 19.01.2015

Re: xkcd


sklon sam mišljenju da su nas vanzemaljci već posjećivali, i da nas i danas posjećuju.
pri tom uopšte ne mislim na bombastične teorije tipa Ancient Aliens (mada ne isključujem u potpunosti da i tu ima koji postotak autentične storije).





na National Geographic postoje mnogo ozbiljnije emisije koje se bave stručnom analizom UFO slučajeva, koji su dokumentovani u vojnim arhivima, i/ili su im prisustvovale desetine (pa i stotine) svjedoka, a u vezi kojih postoje prikupljeni materijalni tragovi, očitavanja em zračenje, uzorci tla, itd. itd.
u proteklih nekoliko decenija nakupilo se stotine manje-više, bolje-lošije forenzički obrađenih i dokumentovanih slučajeva, sve sa zabilježenim izjavama očevidaca.
naravno, nemali broj tih slučajeva je objašnjen u smislu otkrivanja trivijalnih, ovozemaljskih, uzroka. no, postoje i oni koji vam prilično uvjerljivo sugerišu da tamo nečeg ima.

riply riply 16:28 19.01.2015

In my case

Formula šljaka. Šampita mi je favorit poslastica
Saša Zorkić Saša Zorkić 17:34 19.01.2015

Re: In my case

riply
Formula šljaka. Šampita mi je favorit poslastica


Da, postoji i proširena formula koja u sebe uključuje i burek. I ta radi.
49 41 49 41 16:41 19.01.2015

Tabu za siru javnost

Kad su se Nil Amstrong & company, vratili sa svog putesestvija, nista nije bilo isto kao pre.

Iako su bili dugo trenirani, da rade pouzdano kao svajcaski sat, po povratku nisu bili kao pre.

Nil se, ubrzo iza toga odao teskom alkoholizmu.
Jedva su ga iscupali, posle mnogo godina iz ralja alkoholizma.

Colin, se odao totalnoj religiji! Bog, bog, ... nista vise iza toga.

Treci, takodje nekoj abnormalnosti; sto nije "primereno" za nas zemljane.
Mozda drozi ?!?
Ne secam se vise.

Amstronga, sam imao prilike da vidim sa distance, mnogo godina kasnije.
"Zakrpili su ga".
rade.radumilo rade.radumilo 20:34 19.01.2015

Re: Tabu za siru javnost

Kad su se Nil Amstrong & company, vratili sa svog putesestvija, nista nije bilo isto kao pre.

Iako su bili dugo trenirani, da rade pouzdano kao svajcaski sat, po povratku nisu bili kao pre.


Uopšte nije tabu, šta vise otvoreno se govori otome. Chris Hadfield (jedan od komandira Međunarodne Svemirske Stanice) je govorio i o tome u intervjuu dole.
Celokupan doživljaj predstavlja priličan psihološki iskorak, i povratak u svakodnevicu je izuzetno teška stvar. Dodatni problem koji su imali astronauti misija Mercury/Gemini/Apollo je bio u tome što su oni bili prva generacija.
Sa kim su oni mogli da se posavetuju oko toga što se dešavalo u njihovoj glavi? Sa kim su mogli da podele iskustva poput onoga da ti se Zemlja polako okreće "ispod nogu" dok lebdiš izvan letelice? Ko je mogao da razume osećaj da rukom "zakloniš" Zemlju dok stojiš na Mesecu.
Najgora stvar koja se svima dešavala je u tome što su sva kasnija dostignuća i uspesi u životu, ništavni naspram tih nekoliko misija koje su izveli. Borba sa razočaranjem u kasniji život je za njih neminovnost.
Kasniji astronauti su imali tu sreću da nisu bili prva generacija i da su za njih organizovane sesije upravo sa starijim kolegama, nakon misija.



Edit: Gagarin je bio noćna mora za rukovodioce. Nisu ga puštali na misije, da mu se ne bi slučajno nešto dogodilo i razočaran u sve što se dešavalo posle toga, odao se alkoholu i seksualnim napastvovanjima koja su zataškavana.
Saša Zorkić Saša Zorkić 21:46 19.01.2015

Re: Tabu za siru javnost

Pa da, ali to nije nikakvo čudo. Slično se dešava svima koji dostignu izuzetan nivo u nekom poslu - pogotovo kada posle toga sledi pad. A on je nekad neminovan.
nsarski nsarski 21:58 19.01.2015

Re: Tabu za siru javnost

49 41 49 41 22:21 19.01.2015

Re: Tabu za siru javnost

Saša Zorkić
Pa da, ali to nije nikakvo čudo. Slično se dešava svima koji dostignu izuzetan nivo u nekom poslu - pogotovo kada posle toga sledi pad. A on je nekad neminovan.


Dobar, bolji, najbolji; .... i promasen.

Da ne kazem - po naski.
Saša Zorkić Saša Zorkić 00:27 20.01.2015

Re: Tabu za siru javnost

Dobar, bolji, najbolji; .... i promasen.


Ponekad, ali ne uvek. Ima naučnika, književnika, filozofa, zemljoradnika itd. koji postignu velik uspeh - i ostanu normalni.

A ima fudbalera, repera i sl. koji naglo postanu poznati, dobiju milion dolara i pomisle kako su jako veliki... e ti se ponekad izgube i postanu promašeni.

Tako ja mislim.
nask nask 00:51 20.01.2015

Re: Tabu za siru javnost

Bili prvi istinski global celebrites pa ti posle sveg tog cirkusa idi na izvršavanje radnih zadataka. Adijo pamet, što bi rekli neki moji drugari.

Evo ih pentrači na mesec.

rade.radumilo rade.radumilo 10:24 21.01.2015

Re: Tabu za siru javnost

Pa da, ali to nije nikakvo čudo. Slično se dešava svima koji dostignu izuzetan nivo u nekom poslu - pogotovo kada posle toga sledi pad. A on je nekad neminovan.


Majka priroda nas takvim napravila. Da smo tražili hranu samo kada smo gladni, ne bismo imali velike šanse za opstanak. Zato nam je majka priroda uvalila Dopamin. Ubereš jabuku, dobiješ malo dopamina, uhvatiš gazelu dobiješ malo dopamina. Precrtaš stavku sa liste zadataka, dobiješ malo dopamina. Sletiš na Mesec, dobiješ dosta dopamina.
Problem sa dopaminom je što izaziva stravičnu zavisnost. Nikotin, alkohol, kocka, kokain, kristalni met, zapravo pojačavaju lučenje dopamina i na taj način izazivaju zavisnost.

Interesantno je kako se treba boriti protiv dopaminske zavisnosti. Druga hemikalija u organizmu, oksitocin, suzbija zavisnost od dopamina. Oksitocin se luči kada učinimo nešto dobro za "čopor". Onaj ko pomogne drugom ljudskom biću dobije oksitocin. Onaj ko primi pomoć, dobije oksitocin a najinteresantnije od svega je da i oni koji prisustvuju tom događaju dobiju oksitocin.
Dobar primer su organizacije za pomoć alkoholičarima. Ukoliko osoba koja se leči od alkoholizma uspe u poslednjem koraku, a to je da pomogne drugoj osobi da se oslobodi zavisnosti, onda se neće vratiti alkoholu. Ukoliko ne uspe u tome, velika je verovatnoća da će postati povratnik.
Saša Zorkić Saša Zorkić 15:14 21.01.2015

Re: Tabu za siru javnost

Interesantno
docsumann docsumann 17:00 19.01.2015

na Discovery Science


su davali odličan "dokumentarac" koji se bavio problematikom posjete vanzemaljaca u veoma realističnom hipotetičkom scenariju (jednom od).

nask nask 00:27 20.01.2015

Nekoliko možda i jedan san

Možda na mestima van ove naše kuglice gde postoji život, ako postoji, nema tog evolutionary pressure pa se ne ode dalje od recimo jedne protozoe ili eventulno sunđera u razvoju vrsta, a mi smo možda u svemu tome samo izuzetak.
Možda je prirodan zaključak u evoluciji svake tehnički inteligente vrste samouništenje iste. Zbog neke greške, namere ili čisto gluposti i inata, tako da nemaju dug vek trajanja.
Lično bi voleo da za vreme mog života taj (jednosmerni) kontakt bude uspostavljen pa onda da gledam i slušam sve one “vlasnike nad istinom” kako se znoje i zamuckuju pokušavajući da vanzemaljce inkorporiraju u svoje “teorije istine”. To bi po mom mišljenju bila jedina šansa da se odgleda bolja komedija od Monti Pajtona.
gavrilo1 gavrilo1 08:49 20.01.2015

Re: Nekoliko možda i jedan san

nask
Možda na mestima van ove naše kuglice gde postoji život, ako postoji, nema tog evolutionary pressure pa se ne ode dalje od recimo jedne protozoe ili eventulno sunđera u razvoju vrsta, a mi smo možda u svemu tome samo izuzetak.
Možda je prirodan zaključak u evoluciji svake tehnički inteligente vrste samouništenje iste. Zbog neke greške, namere ili čisto gluposti i inata, tako da nemaju dug vek trajanja.
Lično bi voleo da za vreme mog života taj (jednosmerni) kontakt bude uspostavljen pa onda da gledam i slušam sve one “vlasnike nad istinom” kako se znoje i zamuckuju pokušavajući da vanzemaljce inkorporiraju u svoje “teorije istine”. To bi po mom mišljenju bila jedina šansa da se odgleda bolja komedija od Monti Pajtona.


A mozda su i nevidljivi, mozda uopste nema vidljive inteligencije nama u celom Univerzumu.
Sile stvaranja Univerzuma su nevidljive pa sto ne bi bili i neki drugi stvaraoci.
Eto mi smo vidljivi jedni drugima takva nam i dela moraju biti inace ne postoje za druge ljude.
I kada teoretisemo o vanzemaljcima krojimo ih prema nama, u odnosu na nas.
Kao da smo mi neki centar za drugo.
A mozda smo centar sami sebi.
Kao sto ne postoje dva coveka sa istim preslikanim iskustvima mozda ne postoji u ovakvom nama poznatom Univerzumu nista nalik iskustvu kroz koje prolaze ljudska bica.
Saša Zorkić Saša Zorkić 15:18 21.01.2015

Re: Nekoliko možda i jedan san

Ma neeee, svi bi se brzo prilagodili i tvrdili da su ranije bili pogrešno shvaćeni
michiganac michiganac 22:58 24.01.2015

Re: Nekoliko možda i jedan san

nask
Možda na mestima van ove naše kuglice gde postoji život, ako postoji, nema tog evolutionary pressure pa se ne ode dalje od recimo jedne protozoe ili eventulno sunđera u razvoju vrsta, a mi smo možda u svemu tome samo izuzetak.
Možda je prirodan zaključak u evoluciji svake tehnički inteligente vrste samouništenje iste. Zbog neke greške, namere ili čisto gluposti i inata, tako da nemaju dug vek trajanja.


Osnovni faktori za konacne evolucione domete na nekoj od egzoplaneta sa nekim od potencijalnih oblika zivota predstavljaju prije svega:
-kao vec opstepoznata stvar znana i pod terminom 'zona zlatokose': velicine i polozaji samih planeta prema svojim maticnim zvijezdama, odn. adekvatna udaljenost da bi mogle da apsorbuju dovoljne kolicine svjetlosti i toplotne energije kao tzv. "evolucionog goriva".
-zatim aktivno jezgro istih planeta, neophodno da podstakne dinamiku razvoja "odozdo" i omoguci zastitu od ubitacnog kosmickog zracenja "odozgo".. -kao "jedan od klipova naseg zivotvornog motora".
-potom i vrijeme trajanja sopstvene rotacije i revolucije oko pomenutih zvijezda..

Zamislimo sad hipoteticki neku planetu reda velicine zemlje istovjetnog biohemijskog sastava i uzajamnih kolicinskih odnosa vode, vazduha i elemenata cvrstog tla, koja se obrne oko sebe za 48h, zatim oko sopstvene zvijezde (opet reda velicine naseg sunca) za 730 dana, na dvostruko vecoj udaljenosti od te zvijezde nego sto je zemlja od sunca.. Mislim da bi vec mogli ovako provizorno da pretpostavimo da bi se evolucija na takvoj jednoj planeti odvijala cirka 2*2 puta sporije nego sto je to bio slucaj sa zemljom.. i da bi moguca bica bila u odredjenoj mjeri manjih dimenzija ili bioloski strukturalno jednostavnija uz jos jako usporeni metabolizam iz razloga nedovoljnog prijema pomenute energije od sopstvenih zvijezda i kosmickih ritmova koje prethodno gore navedoh. Ako bismo imali sad tu pride i gustu atmosferu sa izrazenim vjetrovima -besanim olujama, a bez prirodnog satelita tipa mjeseca kao izvjesnog stabilizatora vremenskih i atmosf. prilika na tom planetu.., onda bi mogli vjerovatno da tvrdimo i da se potencijalni zivi organizmi fakticki nikad i nebi mogli "uspraviti" ili stavise "odlijepiti" od tla, pa bi imali opet samo primitivne zivotne oblike prikovane za tlo, ako ne vec nesto slozenije jedino jos u morima i okeanima.
Ustvari ovako sustinski jos, sklon sam vjerovanju da je pojava naseg vjernog prvog pratioca na horizontu mozda i najbitniji faktor u citavom ovom prethodno opisanom procesu.. Dakle, cijenim da nam je mjesec prije svega "udahnuo" zivot na ovom dunjaluku i prosto nam jos omogucio da se i mi dockan pojavimo, odnosno utaknuo nam zivotvorni (im)puls koji se najociglednije uocava na povrsini mora i okeana. (kao svojevrsni katalizator sopstvene evolucije!)

nask

Možda je prirodan zaključak u evoluciji svake tehnički inteligente vrste samouništenje iste. Zbog neke greške, namere ili čisto gluposti i inata, tako da nemaju dug vek trajanja.


Pa, ako cemo da dijelimo uvrijezeno misljenje da su nas takve ipak vec posjecivale, onda bi jos mogli da pretpostavimo da su pripadnici istih uspjeli da prevazidju sopstvene nesporazume, animozitete, trvenja.. i podignu se na jedan novi evolutivni nivo uzajamne empatije i sve svoje stvaralacke i kreativne moci usmjere na upoznavanje sveukupne zvjezdane zbilje i ovladavanje njenim prostranstvima, a ne na samodestrukciju.. Dakle, pristalica sam ovog tzv. "pogleda s lijeva" kako ga je vec gore naveo uvazeni docs, i ne mislim stoga da bi zatim takvi uz opisani mindset dolazili ovde kao prijetnja.

gavrilo1

A mozda su i nevidljivi, mozda uopste nema vidljive inteligencije nama u celom Univerzumu.
Sile stvaranja Univerzuma su nevidljive pa sto ne bi bili i neki drugi stvaraoci.


Mene recimo ovako kao jednog potpunog laika intrigira zasto recimo nase oko uspijeva da obradi pokrete koji se odvijaju u prosjeku 24-25x u sekundi a ne i one mnogo brze.., dakle tzv. urodjena frekvencija oka nam je oko 24-25 Hz. -da li bi to sad mozda opet moglo imati neke indirektne veze i sa tim sto smo rodjeni upravo na ovakvoj planeti sa njenim kosmickim ritmovima?? Nadalje, da li su frekvencije "obrade slike" putem vida kod drugih bica na ovom planetu drugacije? Ili pak, mozda se u strukturi oka kriju upravo mnoge tajne naseg kosmosa i sl.?? (naravno ovo je sad potpuno lupetanje)

gavrilo1

I kada teoretisemo o vanzemaljcima krojimo ih prema nama, u odnosu na nas.
Kao da smo mi neki centar za drugo.
A mozda smo centar sami sebi.
Kao sto ne postoje dva coveka sa istim preslikanim iskustvima mozda ne postoji u ovakvom nama poznatom Univerzumu nista nalik iskustvu kroz koje prolaze ljudska bica.


Pa Boga smo ustvari "nacinili" po sopstvenom liku. Mislim i da nije daleko dan kad ce vecina, odn. mainstream barem hricanskog populusa napustiti folklorne predstave, opise i ideje iz Biblije, a na pijedestal svog vjerovanja umjesto 'Dve Bozije' postaviti postulat o 'Big-Bengu', pa cemo shodno tome mozda vec na kraju XXI vijeka imati i neki novi religiozni oblik 'New Age-kosmologizma' ili sta vec.. ako ne bi vec postali posve dezorijentisani, besciljni ateisti?!

Dakle, ako smo i pristalice onog prethodnog da su nas "oni" posjecivali, i da su nas "oni" u biti nacinili ovakvim prema sebi ili bar uticali na tok evolucije na ovom planetu, mozda zaista jeste ova potraga ka njima potraga ka nasem praiskonskom i prvobitnom 'JA'!

Ima jedan sjajan stih u tom smislu naseg cijenjenog pjesnika kog bih jos citirao ovom prilikom:


"Vraća se samo ko nema kuda,
naše je kuda od bezbroj čuda..
Znaš li ko te tamo željno čeka??
Ti sebe čekaš iz daleka..."



PS. Nadam se da ce autor ovog bloga da nam ponudi jos neke zanimljive osvrte na ove prethodne komentare, makar u narednim blogovima.
49 41 49 41 04:05 20.01.2015

Extraterestijalni

"posmatraci".

Svaka neprirodno nastala pojacana radioaktivnost; C(h)ernobil, Fukushima, ... sijaset drugih;
ukljucujucu mnoge atomske probe sirom planete ...

Eto njih.

Pojaca im se "saobracaj", oko mesta dogadjaja.
Dal' mere nivo radioaktivnosti ili samo "gvire" kako se humanoidi nesmotreno ponasaju atomskom energijom.

Misljenja sam, da jedan sveopsti atomski rat nije moguc!
Iz prostog razloga, sto moze da prouzrokuje dalekoseznije posledice van planete.

"Jahaci"- "posmatraci", ce to da srede svojim AntiVirusnim software-om.
Nad Popom, uvek ima Nadpop.

Uvek, postoji spas u zadnji cas.
Mozda oni vole S(H)AMPITE?
Da ih "navucemo" na sampite, da nas ostave ne miru - ovako nemirne.

vera.nolan2 vera.nolan2 13:58 21.01.2015

No comment


Saša Zorkić Saša Zorkić 15:26 22.01.2015

Re: No comment

Sjajno, hvala, sačuvao.
49 41 49 41 04:18 22.01.2015

Tabuu

Abduction? - Ne!
San ?!? - Ne?!?
Java?!? - Ne?!?
"Napustanje" Astralnog tela bioloskog tela - tokom sna, REM-a ?!? Ne, a mozda?!?

Sve jeste da jeste i sve nije da nije!
Tabuu, jer nije ovozemaljski; dokazano.

Iako je proslo nekoliko decenija, zivo se secam svakog detalja. Komunikacije, demonstracije, kritike, prikaza, objasnjenja.

Trojica, su me "spovela" od juga Francuske - Bretanje, preko cele francuske, Ardena, severnih jezera, Holandije, Danske, ... do vrha Severo - istocne Evrope.

Usput su mi objasnjavali, nase zakone fizike - njihove, nase koriscenje tocka - njihovo. Nase poznavanje gravitacije - njihovo poznavanje koriscenje antigravitacije.

Nase poznavanje, merenje vremena; proslo, davno proslo, sadasnje, neko buduce.
To za njih ne vazi!
Dogadjaj u prostoru - vremenu; koriste +. - (napred - nazad).

Kako su izgledali?
Visoki 185-190 cm; Sva tojica slika na sliku - isto. Savrseno anatomski ljudskom bicu.

Donja polovina tela, tamno sivo; gornja svetlo siva, ukljucujuci i glavu.
Na glavi se uocavaju samo konture, nosa, ocnih duplji.
Pojednostavljeno, kao ronioc u dve boje; tamno-svetlo siva.
Glava presvucena do pojasa u svetlo sivoj tankoj kopreni, kao sto izgledaju pljackasi banaka; kad navuku zenske carape preko lica.

Ziva inteligentna bica? Tehnicka inteligentna bica sa daljinskim ili sopstvenim upravljanjem?!?
Rekose, da smo mi 2-3 nivou inteligencije; oni na 7.om.
Telepatski sada komuniciramo, jer sam ja media za to i zato su me uzeli u kontakt; kao sto su cinili i cinice sa drugima.

Znam da sam "pljuckao" u realnom svetu na sve oko sebe-dugo iza toga. Na aute, avione, kamione sa hiljadama delova dok budu sklopljeni.

E moj Sasa, navuce me na "klizavicu".

Rekoh, necemo o Tabuuima.



Saša Zorkić Saša Zorkić 15:29 22.01.2015

Re: Tabuu

navuce me na "klizavicu".

Neka, neka
arianna arianna 18:13 22.01.2015

Re: Tabuu

Sve jeste da jeste i sve nije da nije!
Tabuu, jer nije ovozemaljski; dokazano.



Hvala ti što si preneo zanimljivo i lepo opisano iskustvo.

"Napustanje" Astralnog tela bioloskog tela - tokom sna, REM-a ?!? Ne, a mozda?!?


Nešto slično mi je poznato. Desilo se davno, možda dva ili tri puta u kratkom vremenskom periodu i potpuno precizno opisan prostor u prošlom i budućem vremenu.


Dogadjaj u prostoru - vremenu; koriste +. - (napred - nazad).

Ovim tvojim iznetim iskustvom, ipak vidim da nije bio samo san. Hvala još jednom.
49 41 49 41 14:07 24.01.2015

Valentina

Tjereskova, prva zena kosmonaut.

Posle povratka sa misije je izgubila totalno svoj mesecni zenski ciklus.

Povratio se posle duzeg perioda.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana