Kultura| Muzika| Na današnji dan| Nostalgija| Umetnost

Buvljak naših uspomena

Ivan Blagojevic RSS / 19.01.2015. u 11:22

Redovno posećujem niški buvljak. Tezu da Država stanuje u pozorištu zameniće ona da zapravo obitava na buvljaku. Zahvaljujuži umnogome I tom svojevrsnom " sajmu knjiga, mode i tehnike " ja ću večeras od 19 časova u sali Simfonijskog orkestra imati promociju svoje prve knjige " Hod po džezu ". Recenzenti Zoran Ćiric i Dejan Stojiljković govoriće o mom spisateljskom talentu a trećem recenzentu posvećena je poslednja priča u knjizi pod nazivom „Crni Orfej - Miša Blam". Večeras je tačno dvadeset godina od otvaranja prvog Nišvila 19. januara 1995. Mesto promocije je i mesto gde je pre 34 godine održan prvi džez festival u Nišu.
Na buvljaku iliti sajmu knjiga mode i tehnike često kupujem . Bela tehnika stiže uglavnom iz Nemačke, bicikle su pokupljene, često i bukvalno, u Austriji dok su garderoba i knjige uglavnom iz domaćih izvora. Deo inventara za Nišville kancelariju sam tamo pronašao. Na zidovima vise ispravni duvački instrumenti dobavljača iz Italije, sedimo na besprekorno očuvanim barskim stolicama, hladimo piće u markiranom frižideru , podgrevamo sendviče u ništa manje slavnijem proizvodjaču mikrotalasnih peći. Na Samsung HD televizor sam potrošio celih 3000 dinara uz 1000 majstoru za popravku napajanja a za ispravni Panasonik telefax 1000 dinara. Festivalski prostor osvetljava desetak metal halogenih reflektora i svi su osim jednog imali ispravne sijalice, a deo festivalskog press centra upotpunjavaju lap topovi za novinare, doduše skromnijih karakteristika.

Ima dana kada mi ništa ne deluje upotrebljivo, pa kupim samo poneki stari Politikin Zabavnik iz perioda kada su imali rubliku naučno - fantasticna priča urednika Zorana Živkovica. Redje kupujem stripove jer sam većinu epizoda Alana Forda vec pročitao kao i Marti Misterije i Dilana Doga.
Niški buvljak ima dva dela. U prvom je relativno novija roba kupljena pred istek roka i skoro uvek isti prodavci, a u drugom raznolika roba i često vlasništvo prodavaca. Pritisnuti činjenicom da su na grbači roditelja penzionera kao tehnološki višak davno posrnulih privrednih giganata poput EI I MIN, oni pokušavaju prodajom da zadrže minimum samopoštovanja i budu od pomoći svojoj već odrasloj deci. Vikendom će zaraditi bar četvrtinu minimalca prodajući često svoje najintimnije uspomene od rodjendanskih poklona, prvih gramofonskih ploča, očevog sata, majčinog nakita, bakine šivaće mašine pa do dragih dečijih igračaka i dečjih krevetaca.
Buvljak me umnogome podseća na nekadašnji korzo „Hipi dolinu". Kao i na buvljak, tada smo izlazili na korzo da sretnemo prijatelje i znali u kom uglu ko stoji. Dobar broj likova i sada šeta koridorom često i ne gledajući robu srećan što može popričati sa poznanicima. Gradske face sa nekadašnjeg korzoa koristile su tada priliku da jave da su upravo doneli garderobu iz Trsta ili tehniku iz Minhena, a u međuvremenu su se zaljubljivali na korzou, završavali škole i formirali porodice. Uz podršku roditelja zapošljavali se u prestižnim niškim firmama, često nasledjujući upravo roditeljska radna mesta. Optimizam i smeh se širio Hipi dolinom. Otići na Zapad osim u šoping, činilo se besmislenim.
Na tezgi jednog od tih momaka iz Hipi Doline sam nedavno pronašao DVD "The best of jazz Nisville 2012 " i otkupio bez cenkanja, što mi inače nije manir. Na istom "štandu " spazio sam i kupio roman direktorice novosadskog džez festivala Vesne Kaćanski. Krenuo sam dalje počastvovan činjenicom da je neko prepoznao upotrebnu vrednost mog rada i uvrstio ga u ponudu svojih uspomena. Pomislio sam kako ništa nije slučajno i da treba da objedinim u knjigu svoje, ovde objavljene blogove, i da u paketu sa knjigom dodam DVD najboljih bendova sa Nišvila.U srednjem delu buvljaka prepoznali su me prodavci mekika i počastli jednom dobro natopljenom šećerom u prahu. Sunce je obasjalo buvljak dočekano smehom prodavaca na stihove meni nepoznatog narodnjaka sa zvučnika: NEMAM NI ZA HLEBA A ŠECER MI SKOČIO DO NEBA.
Izdavača sam pronašao na beogradskom Sajmu knjiga. Ind media publising . Njemu sam obećao da će Ministarstvo Kulture otkupiti moju knjigu i makar tako posredno pomoći Nišvil, a mom književnom naporu - sigurne štandove na niškom Buvljaku uspomena.
Svi vi koji ste pročitali moje blogove, nemojte trošiti novac na knjigu, osim ako želite da imate DVD sa izborom od dvadesetak najupešatljivijih nastupa na dosadašnjim izdanjima Nišvila!
Blogovi koje možete pročitati ovde ne sadrže samo kratak osvrt autora „Umesto pogovora", pa vam pružam uvid i u to:

Pogled sa distance
Naslov prvog bloga me je dugo sprečavao da se svrstam u onu brojniju grupu intelektualaca koja češće piše nego što čita jer trebalo je pronaći duboko opravdanje za pisanje. Miša Blam mi je donekle objasnio razloge tvrdnjom da sam ja veći mazohista čak i od njega autentičnog džezera. Drugi razlog je moja beskrajna potreba da rediteljski zaokružujem festival pa to činim i slagajući kockice davnašnjeg sna da ćemo se svi na planeti jednog dana baviti nekim segmentom umetnosti i pristojno živeti od nje. Kao i svaki san i moj uključuje noćne more tako da uvek nekoliko meseci pre Nišvila sanjam isti san: publika počinje da ulazi a ja vrištim zbog nedovršenih tribina nepostavljenog razglasa, neosvetljenog festivalskog prostora, muzičara koji uzalud čekaju kombije na aerodromima Sofije, Skoplja i Beograda pa čak i zbog neuključenih frižidera i vrućeg piva. Tih dana sam neizmerno srećan probuđen saznanjem da je ipak ostalo dovoljno vremena.
Vremena ipak nikada dovoljno i poslednjih godina radim malu samohipnozu: ubeđujem sebe da Nišvil počinje dan ranije. Da bih sam u to poverovao izmislio sam "Prijatelji Šabanu" kao uvod u nezvanično otvaranje festivala.
Tokom ranijih izdanja festivala češće sam pisao a sada ređe pod izgovorom da tih 360 dana između dva Nišvila traju sve kraće. Utisak me ne vara jer odmah po završetku jednog festivala i podnošenja izveštaja, što savetu, što donatorima i sponzorima, mi krećemo sa pripremom sledećeg. Utoliko sam ne često zbunjem izjavama nekih političara da tražimo previše sredstava za nešto što se dešava samo četiri dana a fudbaleri trče za loptom godinu dana. Inače su ta četiri dana jedini uspešni recept dijete, jer dnevno gubim dva kilograma.
Promocija knjige desiće se na dvadesetogodišnjicu otvaranja prvog Nišvila i moje zadovoljstvo dostignutim nivom festivala jednako je strepnji za njegov opstanak. Branio sam sa puno strasti festival od svakojakih nasrtaja što političara što manjeviše anonimnih sugrađana, ispisivao stotine i stotine stranica raznih pravdanja, dosađivao sponzorima, izvinjavao se muzičarima zbog bestidnog cenkanja oko honorara, zahvaljivao svake godine tehnici što će strpljivo sačekati svoj honorar narednih godinu dana.
Kako je prvi blog napisan 2008, verovatno bi čitaoce najviše zanimalo šta se u međuvremenu dešavalo sa pojedinim likovima i situacijama, pa je logično da im dodelim više prostora u nekoj novoj knjizi. Ambiciju da kad-tad napišem roman dobio sam nedavno na niškom buvljaku kupivši roman direktorice novosadskog džez festivala. Na istom štandu kupio sam i sopstveni dvd "The best of Nišville 2012" počastvovan činjecom da tako revelevantno tržiste uvažava džezerski minuli rad. Plasman budućeg romana mi je svakako tamo zagarantovan.


Spisak izvodjača na DVD-u:
1. Solomon Burke
2. Incognito
3. Larry Coryell, Lenny White,Victor Bailey
4. Billy Cobham & Culture Mix
5. Candy Dulfer Band
6. Rosenberg Trio
7. The Brand New Heavies
8. Mingus Dinasty
9. Randy Brecker & Big Band sofijskog radija
10. Richard Galliano Tangaria Quartet
11. Beny Golson & Kelag Big Band
12. Manu Dibango & Soul Makossa Gang
13. Roy Hagrove Quintet
14. Duško Gojković & International Be Bop Quintet
15. Sly and Robbie Shakespeare Band ft. Junior Reid
16. Stanley Jordan Trio
17. Tom Harrell Quintet
18. Brussels jazz Orchestra ft. Maria Joao & David Lynx
19. Jean Luc Ponty Band
20. Ron Carter Golden Striker Trio
21. The Original Blues Brother Band

Atačmenti



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

pape92 pape92 13:33 19.01.2015

buvljak

Buvljak je keva. Džez isto. (Mada buvljak može da ispadne i maćeha, tri put meri jednom seci i uvek se cenjkaj).
tess tess 15:57 19.01.2015

krug

Ohje, ne znam za te bicikle,
možda su i moja dva stigla do Niša :)
..ali dobro,
šta je tu je, jedno ode drugo dođe;
evo, nabaviću sebi i knjigu i DVD.
Hvala.
muaddib92 muaddib92 17:05 19.01.2015

Сви за Ниш!

Све најбоље за куде Нишвил и срећан вам јубилеј
Листа извођача импресивна, нарочито имајући у виду она стравична времена када сте почињали и када је читава Србија била само 1 бувљак (хмм.. а сада као ли неје
JJ Beba JJ Beba 19:56 19.01.2015

duša

ja sam kraljica buvljaka, sek hendova, pijaca i ostalih mesta gde margina greje dušu. a jazz se tu uklapa ko dupe na nošu
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:25 19.01.2015

Srećan ti

prvenac! Velika je to stvar!
ladyhawk ladyhawk 16:53 20.01.2015

Cestitam!

vera.nolan2 vera.nolan2 09:29 22.01.2015

Hod po mukama

samo vi, zaljubljenici i entuzijasti možete održati ,kakav takav,nivo kulture
u ovoj zemlji!
Obradovao me tvoj blog i pape,isti dan gledah Mišu Blama,sećanja,a onda se pojaviše ova dva genijalca,u neverici,ne silaze sa tv ekrana u najavi koncerta.
Borite se, Vi ste junaci naše zapuštene kulture...



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana