Putovanja| Život

Biciklom oko sveta -- 1 Malaysia (Malezija)

Snezana Radojicic RSS / 31.01.2015. u 16:14

Ili: Kako u jednoj zemlji žive tri različite rase, tri naroda, tri veroispovesti? Šta se vidi na površini a šta se sazna slušajući priče njenih stanovnika? Kako vlada rešava multietničke sukobe i probleme? 

*

1M1-1024x768.jpg

Po dolasku u Maleziju turista će odmah primeti da tu zemlju naseljavaju Malajci, Kinezi i Indijci. I brzo će shvatiti da žive izmešano - u kući do kuće stanuju pripadnici različitih naroda. Jedino u velikim gradovima postoje etničke četvrti koje su više turistička atrakcija nego etnički i religijski - jer reč je i o tri religije: muslimanskoj, budističkoj i hinduističkoj -- čiste oblasti. Obično se zovu Mala Indija, Kineska četvrt,i Malajski market.  Turisti se tako čini da svi Maležani žive u idealnoj slozi. I neretko, u blogovima putnika mogu se pročitati hvalospevi tom prvom -- i površnom -- utisku o upešnom miksu tri naroda, tri rase, tri vere.

Ako posetilac obrati samo malo više pažnje, primetiće da među njima gotovo da nema mešanja. Devojčice sa pokrivenim glavama idu u istu školu a verovatno i razred sa devojčicama crne ravne kose podšišane u paž i tamnoputim drugaricama sa tikom između obrva. Ali van školskog dvorišta, retko će videti da se druže ili igraju zajedno. U vreme ručka, u malajskim uličnim restoranima sede Malajci i njihove porodice, u kineskim - Kinezi, u indijskim - Indusi. Nema mnogo slučajeva mešovitih parova, osim onih između zapadnjaka sa lokalnim stanovništvom. Jednom sam videla Malajca sa Kineskinjom, a čula sam priču o Kinezu i Malajkinji koji su se venčali. Roditelji navodno nisu bili protiv te veze ali su sumnjali da će opstati. I s pravom - jer zbog pritiska okoline, brak se raspao posle nepunih šest meseci.

1M3-1024x768.jpg

Ukoliko putnik u Maleziji pokaže još malo veću radoznalost za međuetnički suživot, moraće da primeti da Kinezi prvi otvaraju svoje radnje i zadnji ih zatvaraju. Da su u svim državnim radnjama zaposleni samo Malajci. Da isključivo Indusi obavljaju teške fizičke poslove, rade na skelama, čiste ulice, spuštaju se u kanalizcione otvore. Ma koliko bio siromašan ili nestručan, nijedan Kinez ili Malajac to neće raditi. 

Onaj pak putnik koji ima prilike da se upozna sa predstavnicima sva tri naroda i da sa svima uspostavi odnos poverenja te da čuje njihove priče, verovatno će stvoriti sliku o društvu koje raznim prisilama održava veštački mir među predstavnicima tri naroda. Ako se dovoljno zainteresuje pa potraži nešto o istoriji Malezije, saznaće da u toj zemlji zapravo vlada vanredno stanje još od 1969. godine. Tada je netrpeljivost između Malajaca i Kineza dostigla takve razmere, da su prvi širom zemlje rušili fabrike ovih drugih tražeći  veći udeo u privredi zemlje i smanjenje siromaštva u odnosu na bogatiju kinesku manjinu. Osim mera koje je preduzela kako bi ispunila zahteve Malajaca, vlada je zabranila otvoreno ispoljavanje nezadovoljstva zbog politike koju je tada počela da sprovodi. A čiji rezultat je vidljiv na svakom koraku u svakom selu i gradu u Maleziji.

*

1M6.jpg

Malajci čine većinsko stanovništvo - skoro 70% zemlje. Svi su muslimanske veroispovesti i drže mnogo do svoje religije. Ne znam kako je u drugim islamskim zemljama, ali ovde već vrlo male devojčice nose povez koji je i obavezni deo njihove školske uniforme. U vreme podnevne molitve sve muslimanske radnje su zatvorene a ispred džamija su redovi automobila. U lancu američkih prodavnica seven-ileven (7/11) ne može se naći pivo ako u okolnim kućama pretežno žive muslimani. Paradoks je što se na pedeset metara dalje, na privatnoj benzinskoj pumpi gde bi trebalo d aje zabranjen, prodaje alkohol. Jutarnje propovedi se negde emituju u celosti, pa svi stanovnici u blizini takve džamije moraju da po sat ili duže slušaju hodžin glas a često i raspravu sa nekim oko kakvog verskog pitanja.

Većinu ovoga, ali kao usputne, često uvijene opaske, saopštavali su mi Kinezi i Indijci koji su me ugošćavali. Često kroz smeh, kao šalu, da ne bih pomislila kako pokazuju nezadovoljstvo. Ali, pokazivali su ga, a pogotovu Indijci.

1M7.jpg

Njih ima oko 7% u Maleziji. Ima ih muslimanske i hinduističke veroispovesti. Ovi potonji imaju svoje hramove, svoje hindu-sveštenike, svoje prazike. U školama uče malajski, koji je zvanični jezik u Maleziji, i engleski koji je obavezan za sve. Kod kuće - roditelji ih uče tamil. Iako njime govore između sebe, kada god sam ih pitala za Indiju, dobijala sam odgovore pune nipodaštavanja prema zemlji iz koje su potekli. Niko nije priznavao da je tek skoro došao iz nje, već su svi tvrdili da po sedam-osam generacija žive u Maleziji. Obično sam ih pitala i da li nekada posećuju Indiju. Odgovor je uvek bio - „Ne!"

„Nemamo tamo nikoga. A i tamo nema zašto da se ide. Tamo niko ništa ne radi, svi samo sede i piju masala čaj i traže novac. Oni samo troše i ništa ne zarađuju", rekao mi je Indijac oženjen dvema ženama.

Slično sam čula i od ostalih.

I čula sam mnogo žalbi na račun diskriminisanosti zbog boje kože.

„Ne mogu da nađem devojku jer sam mnogo taman", požalio mi se Afik, mladić koji me je ugostio preko Warmshowers liste. „Svi mi kažu: Afik, ti si Idnijac, a ja im objašnjavam da nisam. Jesu moji preci nekad davno došli iz Indije, ali to je bilo pre dvesta godina ili više."

1M9.jpg

Kineza ima oko 25% a drže oko 80% nacionalne privrede. I oni kao i Indijci između sebe govore svoj jezik - mandarinski ili dijalekat kraja iz kojeg su potekli, a znaju i malajski i engleski. Za razliku od Indijaca koji se ozbiljno žale, Kinezi sa podsmehom govore o svojoj diskriminisanosti.

„Nema nas u državnim službama. Nemamo nikakva prava u političkom odlučivanju. Ali nas to ne pogađa. Mi smo povezani između sebe i podržavamo se. Radimo naporno, od jutra do mraka (dok su Malajci lenji a Indijci nestručni), štedimo da bi naša deca upisala dobre škole i kasnije u životu mogla da biraju zemlju u kojoj žele da rade", pričao mi je Riki Li, koji me je ugostio u Penangu. „Nas ne pogađa politika malajske vlade, iako nije fer prema nama."

Iznenadilo me je otkriće da ni maležanski Kinezi ne mare za svoje korene.

„Ne, ne idemo u Kinu", svi su mi rekli. „Nemamo tamo nikoga."

Kada bih primetila da se Kinezi u Maleziji dosta razlikuju od onih u matičnoj zemlji, uvek bih dobila isto objašnjenje:

„Mi znamo da se ponašamo za razliku od njih."

To je odgovaralo istini, ili se barem podudaralo sa mojim opažanjima o tamošnjim i ovdašnjim Kinezima. A ovima u prilog sam, osim dobrih manira, dodavala i srdačnost i gostoljubivost kakvu nisam doživela još od Balkana. A koja je podrazumevala da ja ništa ne plaćam, da se brinu o svakoj sitnici, da mi posvećuju pažnju i vreme kao da je smisao njihovog života samo u tome da meni ugode i da ja budem zadovoljna.

1_malaysia.jpg*

Negirajući nezadovoljstvo svojih manjinskih naroda, maležanska vlada drži se modernog pandana onoj latinskoj formuli „hleba i igara", te razvija potrošački mentalitet kod svojih stanovnika, usmeravajući ih ka materijalnim vrednostima. Osim po zastavi koja je veoma nalik onoj američkoj i agresivnoj političkoj i marketinškoj kampanji koju je pokenuo premijer Malezije, a koja plasira slogan „1 Malezija" - prva, jedna, jedina, ujedinjena -- Malezija podseća na Ameriku i po neverovatnom broju šoping molova. Njih ima na desetine u svakom gradu sa nekoliko stotina hiljada stanovnika, dok iole veće naselje obavezno ima KFC, SubAwey, McDonald... I oni su ultimativno mesto za izlaske tokom vikenda. Posećuju se porodično, dolazi se i iz unutrašnjosti da bi se kupovalo, pa jelo i fotografisalo ispred šoping molova i u njima. Malajci, Kinezi, Indijci - svi su tamo bez izuzetka, ujedinjeni u trošenju novca.   „1 Malezija" postaje „1 strast" koja ukida sve razlike i sva nezadovoljstva.

 



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 16:23 31.01.2015

1.

Ti ćeš sa mnom da se takmičiš oko prvog mesta, Pajiću

PS.

I za mog druga Pajčeta, sledeća informacija.

Toronto is the world’s best city to live in, according to a study of major metropolises by The Economist Intelligence Unit.
And Montreal is the second-best, with Stockholm, Amsterdam and San Francisco rounding out the top five.
The two Canadian cities topped the overall scoring in the 2015 Safe Cities Index published this week by the EIU, a unit of The Economist magazine. It is based on a ranking of 50 major cities by a new study of safety along with past rankings based on liveability and cost of living. Cities were further sorted according to past country rankings based on business environment, degree of democracy and food security.
Vancouver, which often scores highly in global rankings of this kind, was not included in the survey; nor was any other Canadian city.

THE GLOBAL TOP 10
Toronto
Montreal
Stockholm
Amsterdam
San Francisco
Melbourne
Zurich
Washington, D.C.
Sydney
Chicago

THE 10 SAFEST CITIES
Tokyo
Singapore
Osaka
Stockholm
Amsterdam
Sydney
Zurich
Toronto
Melbourne
New York


Link
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 17:47 31.01.2015

Re: 1.

Нико није бржи од Дока Холидеја и његове сенке.

Сјајан текст, мени најпре због донетог увида у те идентитеске корпусе којима сам далеко, и онога шта они у стварности носе.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:14 31.01.2015

Re: 1.

THE GLOBAL TOP 10
Toronto
Montreal
Stockholm


Brate, ovu listu je mogao da načini samo neki proizvodjač grtalica za sneg.

E, ali ne kapiram što se ti ovoliko kurčiš Torontom, a zapravo živiš u nekoj snegom okovanoj pripizdini, par stotina kilometara udaljenoj od GTA, iz koje u grad možeš da dodješ eventualno samo usred leta, kad se otopi, ili ako uvatiš losa da ti vuče sanke.

Podsećaš me na jednog baju u vojsci, koji je išao okolo i kad ga neko pita odakle je, on sav pun sebe kaže, iz Beograda. Kasnije se saznalo da je zapravo rodjen i odrastao u Smederevu, a u BGD-u nije bio više od dva puta.



blogovatelj blogovatelj 20:55 31.01.2015

Re: 1.

E, ali ne kapiram što se ti ovoliko kurčiš Torontom, a zapravo živiš u nekoj snegom okovanoj pripizdini, par stotina kilometara udaljenoj od GTA, iz koje u grad možeš da dodješ eventualno samo usred leta, kad se otopi, ili ako uvatiš losa da ti vuče sanke.


Šalac, intelektualac, znanjem punoglavac.

Podsećaš me na jednog baju u vojsci, koji je išao okolo i kad ga neko pita odakle je, on sav pun sebe kaže, iz Beograda. Kasnije se saznalo da je zapravo rodjen i odrastao u Smederevu, a u BGD-u nije bio više od dva puta.


Mene jedan iz Livna ložio da je iz Zagreba.
oskar-z-wild oskar-z-wild 18:01 31.01.2015

Happy riding!

PS.
Although still used in general contexts, race has often been replaced by other words which are less ambiguous and emotionally charged, such as populations, people(s), ethnic groups, or communities, depending on context.[wiki: race]
mnenadic mnenadic 18:55 31.01.2015

Izgleda

Da je logika života svugde ista, meridijani i paralele tu ne igraju bitnu ulogu. Zapad je samo zahvaljujući standardu nametnuo pravila pa je naizgled drugačiji.
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:34 01.02.2015

Odličan tekst, kao i uvek

Simpa su mi svi ovi predstavnici pobrojanih naroda, ono, ko SFRJ. Znači, Kinezi kolo vode. I šta, kažeš, Indusi su zaduženi za ono, najgore poslove? Jel to znači slaba socijalna mobilnost (blogi će ovde odma da uleti sa "ko Crnci u Americi", ne funkcioniše "malezijski san"?

Ala ih okrpi ovaj tvoj sagovornik (Induse), sad mi malo frka da okolo pričam da i mi, Srbi, vodimo poreklo od Indusa.

Pretpostavljam da su Kinezi i najbogatiji. E, a kako izgledaju generalno fizički, jesu li većinom debeljuškasti, niski, kao na ovoj tvojoj prvoj forki na feribotu? Možda si opisala ranije, onda sam propustio.
blogovatelj blogovatelj 05:48 01.02.2015

Re: Odličan tekst, kao i uvek

Simpa su mi svi ovi predstavnici pobrojanih naroda, ono, ko SFRJ. Znači, Kinezi kolo vode. I šta, kažeš, Indusi su zaduženi za ono, najgore poslove? Jel to znači slaba socijalna mobilnost (blogi će ovde odma da uleti sa "ko Crnci u Americi", ne funkcioniše "malezijski san"?


Od Indijaca sa kojima sam radio čuo sam da i kod njih vode živote u paralelnim svetovima indijski mmuslimani i hindusi.
Zajedno su u gradovima, izmešani, ali se skoro nikad ne sklapaju brakovi među različitim religijama.
Uostalom, po zapadnoj Makedoniji i na Kosovu je isto tako.
A za crnce, šta da ti pričam, sve znaš.
blogovatelj blogovatelj 05:51 01.02.2015

7-eleven

Da prebacim priču sa Snežinog Fejsa na ovaj kanal.
Pajče, jesil znao da je 7-eleven japanska firma?
Sedište im je u Dalasu, ali firma koja ih je osnovala je japanska firma iz Tokija.
little_radojica little_radojica 07:10 01.02.2015

Re: 7-eleven

blogovatelj
Da prebacim priču sa Snežinog Fejsa na ovaj kanal.
Pajče, jesil znao da je 7-eleven japanska firma?
Sedište im je u Dalasu, ali firma koja ih je osnovala je japanska firma iz Tokija.


Обрнуто. Основани у Америци давних дана, откупљени од јапанске компаније 1991, која је сад мајка фирме из Даласа. Од тад је практично управљање франшизом подређено јапанском менаџменту. Сад, човек није начисто, јел компанија америчка или јапанска? :) Но, Снежана је у тексту рекла "америчка продавница", и мислим да је то бар тачно, јер се тај тип продавница у Јапану зове "конбини", што је скраћено од "convenience store", а тај концепт је потекао из САД. Има ВИКИ >>>>ЛИНК


blogovatelj blogovatelj 08:09 01.02.2015

Re: 7-eleven

Обрнуто. Основани у Америци давних дана, откупљени од јапанске компаније 1991, која је сад мајка фирме из Даласа. Од тад је практично управљање франшизом подређено јапанском менаџменту


OK.
Sve u svemu, glavne tate su u Tokiju danas!
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:01 01.02.2015

Re: 7-eleven

little_radojica
blogovatelj
Da prebacim priču sa Snežinog Fejsa na ovaj kanal.
Pajče, jesil znao da je 7-eleven japanska firma?
Sedište im je u Dalasu, ali firma koja ih je osnovala je japanska firma iz Tokija.


Обрнуто. Основани у Америци давних дана, откупљени од јапанске компаније 1991, која је сад мајка фирме из Даласа. Од тад је практично управљање франшизом подређено јапанском менаџменту. Сад, човек није начисто, јел компанија америчка или јапанска? :) Но, Снежана је у тексту рекла "америчка продавница", и мислим да је то бар тачно, јер се тај тип продавница у Јапану зове "конбини", што је скраћено од "convenience store", а тај концепт је потекао из САД. Има ВИКИ >>>>ЛИНК




Kakvi su ti 7/11 u Japanu, jel ko Mek u Beogradu, ono, palata? Ovde je 7/11 baš ono što ime opisuje, convenience store, dakle malo bolje opremljena radnjica na benzinskoj pumpi, gde svratiš kad ti treba koca, ili litar mleka, da dovršiš palačinke, ili duvan za žvakanje (bljak!). Nekad prodaju i picu, ili one plastic looking hot dogove što se vrte na konvejeru, ako ogladniš noću, obično rade celu noć ili bar do u neki kasni sat.
blogovatelj blogovatelj 20:28 01.02.2015

Re: 7-eleven

Kakvi su ti 7/11 u Japanu, jel ko Mek u Beogradu, ono, palata? Ovde je 7/11 baš ono što ime opisuje, convenience store, dakle malo bolje opremljena radnjica na benzinskoj pumpi, gde svratiš kad ti treba koca, ili litar mleka, da dovršiš palačinke, ili duvan za žvakanje (bljak!). Nekad prodaju i picu, ili one plastic looking hot dogove što se vrte na konvejeru, ako ogladniš noću, obično rade celu noć ili bar do u neki kasni sat.


I ovde su takvi kakvim ih opisuješ. Jedino što vi život provedete na benzinskoj pumpi. Kod nas nekako su te radnje na pumpama manje, manji asortiman robe imaju. A 7-eleven nisam video na pumpi, posebno su lokali.
Inače, oni su i moj provajder za mobilni. Najjeftiniji su.
Imaju u Kanadi firmu SpeakOut, pripeid, pa dopunu kupujem kod njih.



Odem juče da uplatim foni vidim da imaju šiš kebab za $1.65 i kafu bilo koje veličine za $1.13.
Japanci
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:31 01.02.2015

Re: 7-eleven

blogovatelj

I ovde su takvi kakvim ih opisuješ. Jedino što vi život provedete na benzinskoj pumpi.


Princi, izadji iz blogija! Vi ste postali takvi hejteri da se ne bih čudio da vas vidim kako volontirate za ISIS jednog dana (mislim, kao device, naravno, ne kao sekači glava)!

U nekim velikim vuk-o-jebinama, uglavnom uz interstejt autoputeve, benzinske pumpe su ujedno i minimarketi gde se putnici namernici, i retki lokalci skrbe osnovnim potrepštinama.. Ali smeo bih da se opkladim da je tako i u Kanadi, u ekvivalentnim zabitima, pogotovu kod vas je naseljenost retka toliko da je jedan Vajoming, recimo, ono, Hong Kong spram većine kanadskih provincija. Toliko da se verovatno nikom živom ne isplati da u svakoj rupi sa imenom na karti pravi prodavnicu, a pošto pumpe moraju da se imaju svuda gde žive ljudi, onda su tu i radnje. Mislim, ne znam, pretpostavljam da je tako.

7/11 ima u obe varijante, kao pumpa i kao zasebna radnja. Nekad čak i sklone pumpu, ostane samo radnja, tako je recimo bilo u najbližem mi sevenilevenu.

Nisam znao da su i provajderi. Ja sam kod T-Mobile-a, baš sam pre neki mesec išao da se svadjam jer su mi na kvarno digli pretplatu za par dolara i ja nisam primetio, mada su mi poslali SMS. Pa posle svadje i pretnji koje sam im upriličio, vratili na staro. Što ne volim kad mi tako na sitno podižu pretplatu, išao sam da se bunim iz principa! Evo sad i ovi Century Link papani, digli internet pretplatu, isto za 2$, valjda i oni računaju da nema mnogo budala koje će da se svadjaju oko te sitne kinte. Al su se zajebali kad su na mene naleteli!



blogovatelj blogovatelj 01:59 02.02.2015

Re: 7-eleven

nekim velikim vuk-o-jebinama, uglavnom uz interstejt autoputeve, benzinske pumpe su ujedno i minimarketi gde se putnici namernici, i retki lokalci skrbe osnovnim potrepštinama.. Ali smeo bih da se opkladim da je tako i u Kanadi, u ekvivalentnim zabitima, pogotovu kod vas je naseljenost retka toliko da je jedan Vajoming, recimo, ono, Hong Kong spram većine kanadskih provincija. Toliko da se verovatno nikom živom ne isplati da u svakoj rupi sa imenom na karti pravi prodavnicu, a pošto pumpe moraju da se imaju svuda gde žive ljudi, onda su tu i radnje. Mislim, ne znam, pretpostavljam da je tako.


Pretpostavljao si i da se puca po Torontu, a ja ti gore postavih izbor renomirane tvrtke koja je među 50 najvećih gradova izabrala šta je izabrala. Američka tvrtka, nije kanadska.
Ima i ovde pumpi gde se prodaje sve, nije da nema, ali veruj mi, mnogo manje nego kod vas. Ovde kad uđeš na pumpe imaš da uvek kupiš čokoladice i cigare, sokiće, kafe, mleko vrlo retko, a mesinu i hamburgere endemski retko.
Dalje, i ovde je slobodno tržište kao i kod vas. Tako da u vukojebinama nema... Pogodi čega? Nema ljudi, pa sledstveno, nema ni tržišta, pa niko ne otvara odgromne benzinske pumpe.

PS.
Setio sam se jednog 7-11 na kojem ima i pumpa. Jedno 15-20km od mene, pre par meseci sam ga prvi put video.
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:54 02.02.2015

Re: 7-eleven

Pretpostavljao si i da se puca po Toront


Kad sam pročitao da u Torontu operiše Mara Salvatruća, i da su pre par godina morali da uvezu eksperte za borbu protiv gangova, iz komšiluka-pogodi kog, jasno mi je bilo kakva je situacija. Slobodno ti maštaj o bezbednom Torontu iz svoje udaljene zabiti, iza kompiša, i nemoj baš svuda da zalaziš samo da bi mene u nešto obedio. Ne bih da te nosim na duši tako blentavog

Pogodi čega? Nema ljudi, pa sledstveno, nema ni tržišta, pa niko ne otvara odgromne benzinske pumpe.


E, ovo je tačno, zato Kanada ima nisku stopu kriminala, sem po ta dva i po grada koja imate, prosto jer nema ljudi, a ne zato što je država bolje organizovana, gradjani plemenitiji, a policija efikasnija. Kad smo se prošli put prepirali oko toga, bilo mi je glupo što porediš grad u kome je stopa medju najnižim u Kanadi sa gradovima u kojim je najveća u USA. Mislim, kapiram, trebalo ti je to da prove the point, al' kad pogledaš gradove sa niskom stopom kriminala u USA, to zapravo nije mnog gore od gradova u Kanadi. I onda odem da pogledam neke statistike za druge gradove u Kanadi (najgori je Vinipeg, brate, koja je to rupčaga, kanadski Detroit), pogledam statistike i shvatim da ih nema: brojevi se odnose na čitave provincije, a ne na te varošice koje zovete "gradovi". Vama se ni ne isplati da pravite statistike na nivoima "gradova". Tu bre ima da ideš tri dana na ledjima losa da bi uopšte sreo nekog koga možeš da opljačkaš.



Predrag Brajovic Predrag Brajovic 02:58 03.02.2015

Re: 7-eleven

:))))
Sjajni ste bili, obojica, uživao sam...
blogovatelj blogovatelj 06:07 03.02.2015

Re: 7-eleven

Sjajni ste bili, obojica, uživao sam...




Trudimo se.
Jeste ovaj Pajce nedokazan, skoro kao Filip M.
On prvo utripuje zakljucak, pa onda iduci u rikverc pravi logicku konstrukciju oko njega.
little_radojica little_radojica 06:40 03.02.2015

Re: 7-eleven

Kakvi su ti 7/11 u Japanu, jel ko Mek u Beogradu, ono, palata? Ovde je 7/11 baš ono što ime opisuje, convenience store, dakle malo bolje opremljena radnjica na benzinskoj pumpi, gde svratiš kad ti treba koca, ili litar mleka, da dovršiš palačinke, ili duvan za žvakanje (bljak!). Nekad prodaju i picu, ili one plastic looking hot dogove što se vrte na konvejeru, ako ogladniš noću, obično rade celu noć ili bar do u neki kasni sat.


Па и јесте и није. Конбини је овде стварно convenient, има свега, не само хране и пића, да не тролујем сад са детаљима. Можда је 7/11 најраспрострањенији, али има и других великих ланаца. Највећа је разлика у продавцима, ниво љубазности и услужности не може да се пореди.
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:41 03.02.2015

Re: 7-eleven

blogovatelj
Sjajni ste bili, obojica, uživao sam...




Trudimo se.
Jeste ovaj Pajce nedokazan, skoro kao Filip M.
On prvo utripuje zakljucak, pa onda iduci u rikverc pravi logicku konstrukciju oko njega.


Nisam ja nedokazan ko Filip, nego ti, i još neki ovde, mnogo volite da prodajete maglu. Samo mene (uglavnom) mrzi da se raspravljam do beskonačnosti, i ako ne možeš nikako drugačije, sigurno možeš na upornost da mi doakaš. Ako se baš ne zainatim, a to se retko dešava.

Pozdrav za Braju, a Snežani se divim na strpljenju sa nama dvojicom. Predlažem zato da ovu temu stavimo ad acta. Barem privremeno.




little_radojica little_radojica 07:12 01.02.2015

One Malesia

Снежана, одличан текст. Мени је та практична мултикултуралност Малезије и Индонезије тотално изненађујућа с обзиром да се обе земље воде као "исламске земље". Иначе, у Индонезији има муслимана отприлике исто колико и православаца у Србији, око 88%. У Малезији 61% муслимана, али је ислам државна религија. Сад размишљам, и у Србији имамо припаднике националних мањина или других вероисповести који би можда у неком интимном разговору, а неки и скроз отворено, набацили да је њихов положај неравноправан. И опет, неке припаднике већине који не би имали ништа против да православље буде државна религија (међу њима и председник државе, главом и брадом ).
Елем, како се десило то да су Кинези у Малезији тако диспропорционално богати у односу на Малајце? Одакле им капитал? Јел Кинези и Индуси могу слободно да цугају? Питам јел Индонежани у Јапану никако не могу да се помире са тим да људи пију алкохол...
nim_opet nim_opet 19:37 02.02.2015

Re: One Malesia

little_radojica
Снежана, одличан текст. Мени је та практична мултикултуралност Малезије и Индонезије тотално изненађујућа с обзиром да се обе земље воде као "исламске земље". Иначе, у Индонезији има муслимана отприлике исто колико и православаца у Србији, око 88%. У Малезији 61% муслимана, али је ислам државна религија. Сад размишљам, и у Србији имамо припаднике националних мањина или других вероисповести који би можда у неком интимном разговору, а неки и скроз отворено, набацили да је њихов положај неравноправан. И опет, неке припаднике већине који не би имали ништа против да православље буде државна религија (међу њима и председник државе, главом и брадом ).
Елем, како се десило то да су Кинези у Малезији тако диспропорционално богати у односу на Малајце? Одакле им капитал? Јел Кинези и Индуси могу слободно да цугају? Питам јел Индонежани у Јапану никако не могу да се помире са тим да људи пију алкохол...


U Srbiji nemamo, sva sreca, zvanicnu religiju kojoj je ustavom dat specijalan status kao sto je u slucaj Islama u Maleziji. Tako da Kinezi i Indijci ne nabacuju samo subjektivno - objektivno, i po zakonu, njihov polozaj jeste neravnopravan. Malajci imaju povlascen polozaj prilikom zaposljavanja u drzavnoj sluzbi (bilo kakvoj), i to je ustanovljeno u zakonu i "Malay first" politici. Sto rece moja prijateljica, kineskinja iz KL (sad zivi u NYC) - if you want to be successful in private business, you either have to a) be Malay, b)have a Malay person as a figurehead of your company or c)have enough money to bribe everyone so they leave you alone. Kinezi imaju vise novca jer su istorijski uvek bili trgovacka klasa - i za vreme kolonijalnog perioda i pre.
little_radojica little_radojica 07:03 03.02.2015

Re: One Malesia

U Srbiji nemamo, sva sreca, zvanicnu religiju kojoj je ustavom dat specijalan status kao sto je u slucaj Islama u Maleziji. Tako da Kinezi i Indijci ne nabacuju samo subjektivno - objektivno, i po zakonu, njihov polozaj jeste neravnopravan. Malajci imaju povlascen polozaj prilikom zaposljavanja u drzavnoj sluzbi (bilo kakvoj), i to je ustanovljeno u zakonu i "Malay first" politici. Sto rece moja prijateljica, kineskinja iz KL (sad zivi u NYC) - if you want to be successful in private business, you either have to a) be Malay, b)have a Malay person as a figurehead of your company or c)have enough money to bribe everyone so they leave you alone. Kinezi imaju vise novca jer su istorijski uvek bili trgovacka klasa - i za vreme kolonijalnog perioda i pre.


Баш нека запетљана ситуација, а с друге стране толики економски напредак...
adriana adriana 18:53 01.02.2015

teški poslovi

isključivo Indusi obavljaju teške fizičke poslove


K'o Srbi u Crnoj Gori.
49 41 49 41 05:52 03.02.2015

"Dodjosi"- Izbeglice donele prosperitet

Region: Tajland, Malezija, Kambodza, Filipini, ... region koji na mapi, izgleda mali je; nekih, 5 miliona kvadratnih km.
Otprilike, kao 20 X bivsa YU.

Celih 90% kapitala i privrede je danas u rukama Kineza.

Preokret se desio u masovnom zbegu Kineza iz Kine, dosta davno.

Motiv im je bio, lako je njima; oni su svoji na svome. Imaju sve neophodno - mi dodjosi, izbeglice NISTA!

Muka koja ih je okupljala i terala napred.
Generacijski "probijali"!

Sto rece, jedan od njih mnogih:

Ako nisam zaradio - stvorio bar 1 dolar tog dana; dan mi je bio propao, nistavan.



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana