Društvo| Region

Ad hoc pravda

Vojislav Stojković RSS / 05.02.2015. u 11:07

Čak i lošiji studenti, koji nisu baš redovno priustvovali svim predavanjima iz međunarodnog prava, a na ispitu se provukli sa tankom šesticom, da ih je neko pitao, prognozirali bi da će Međunarodni sud pravde odbaciti  i hrvatsku tužbiu i srpsku protivtužbu za genocid. O expertima za međunarodno pravo da i ne govorimo. Tako je i bilo. Međutim, za odbacivanje hrvatske tužbe glasalo je 15 sudija, dvojica su bila protiv, dok je srpska protivtužba odbačena jednoglasno. U zasedanju MSP ravnopravno su učestvovali po jedan ad hoc sudija iz Hrvatske i iz Srbije. U odbacivanju hrvatske tužbe ad hoc sudija iz Hrvatske je izdvojio svoje mišljenje, dok je ad hoc sudija iz Srbije glasao i za odbacivanje hrvatske tužbe i srpske protivtužbe. Koji je od ove dvojice ad hoc sudija, Hrvat ili Srbin, dremkao na predavanjima iz međunarodnog prava, pogotovo u delu o genocidu, ili su moguće ovde u pitanju neki drugi, izvanpravnički, razlozi? Ako jesu, koji su?

  

Član 31. Statuta MSP utvrđuje proceduru koja svakoj od strana u složenijim  parnicama  omogućava da imenuje sudiju po svom izboru, ako sudija njihove nacionalnosti nije član stalnog sudijskog sastava MSP. Ad hoc sudije ravnopravno učestvuju u procesu i odlučivanju. Svrha ovog člana je da se ohrabre zemlje da pokreću parnice pred MSP i da se, preko svog predstavnika, uvere u pravičnost tog suda.

U skaldu sa članom 31. Statuta MSP  Hrvatska je delegirala za ad hoc sudiju Budislava Vukasa, a Srbija Milenka Kreću. Obojica ad hoc sudija su profesori međunarodnog prava sa  impresivnom bibloografijom i iskustvom. No. pre nego se osvrnemo na razloge zbog kojih su ova dvojica sudija glasali tako kako su glasali, da pogledamo zašto je MSP svojom presudom morao odbaciti i hrvatsku i srpsku protivtužbu za genocid.

“Zločin genocida u međunarodnom pravu mnogo je uže definisan (čl. 2. Konvencije) nego u svakodnevnom govoru. On zahteva određenu radnju izvršenja, poput ubistava, praćenu posebnom genocidnom namerom: da se ta radnja vrši radi (fizičkog ili biološkog) uništenja neke zaštićene nacionalne, rasne, etničke ili verske grupe kao takve. Dakle, genocid od zločina protiv čovečnosti ili ratnih zločina ne razlikuje broj ubijenih ili način njihovog ubistva, već isključivo mentalno stanje samog učinioca. Tzv. „etničko čišćenje“ tako ne predstavlja genocid, mada ga po pravilu prate ubistva, silovanja i drugi zločini, jer ga odlikuje namera proterivanja određene grupe sa neke teritorije, a ne namera njenog fizičkog uništenja ( paragr. 162-163 presude).

Sud po članu 9. Konvencije ima nadležnost da utvrđuje odgovornost država samo za genocid, ali ne i za druge zločine protiv međunarodnog prava, poput agresije, zločina protiv čovečnosti, ili ratnih zločina. Drugim rečima, srpskohrvatska parnica nikada se nije ticala odgovornosti za sukob u Hrvatskoj kao takav, ili nekakve ratne štete, već isključivo odgovornosti za genocid. Čim Sud nađe da neki konkretan zločin ne sadrži sve elemente genocida, on gubi nadležnost da utvrđuje odgovornost države za to delo (vidi paragr. 85-88 presude).” (Marko Milanović,  vanredni profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Notingemu).

Dakle, ako su razlozi kojima se MSP rukovodio u svojoj presudi  prilično jasni i pravnim laicima, zašto je onda hrvatski ad hoc sudija izdvojio svoje mišljenje i glasao da je hrvatska tužba protiv Srbije za genocide utemeljena u odredbama međunarodnog prava i Kovenciji o genocidu? Odgovor je  jasan, da ne može biti jasniji. Budislav Vukas je, bez obzira na svoju stručnost i detaljno poznavanje međunarodnog prava, morao tako da glasa, jer mu u suprotnom ne bi bilo povratka u Hrvatsku, a bezbednost,  i njegova i njegove porodice, sasvim izvesno bi bila ugrožena. Nažalost, Republika Hrvatska, iako članica EU, je država sa kratkom istorijom državnosti, a još kraćom demokratskom tradicijom, uz to utemeljena na ratnoj propagandi devedesetih kao dogmatičnoj, biblijskoj istini. Dakle, na lažima da je Srbija agresor, te da se u odbrambenom otadžbinskom ratu ne mogu počiniti zločini, a kamoli genocid.

Za razliku od ad hoc sudije Budislava Vukasa,  sudija Milenko Kreća je i pravnik i čovek od integriteta. Galasao je za odbaacivanje i hrvatske tužbe i srpske protivtužbe,  jer ni jedna ni druga nemaju utemeljenje u Konvenciji o genocidu.

Mene lično što se tiče, ad hoc sudiju Budislava Vukasa i njegove razloge mogu da razumem, ali nikad ne bih poželeo da mi takav sudija sudi. Njegov glas govori i o njemu kao pravniku, ali još više o državi koja ga je delegirala. Dočim, sudiji Milenku Kreći skidam kapu, i kao pravniku i kao čoveku. Verujem da mu nije bilo lako, tim pre što je poreklom iz Krajine, ali kad si sudija ne smeš da sudiš ni po babu, ni po stričevima.

………………

Beleška na margini: “Ad hoc” je latinski izraz koji znači “zbog ovog”, “zbog ove svrhe”, “naročito za to”, “u tu svrhu” ili “s određenom namerom”. Otud se čini da sudija Budislav Vukas svoju odluku može tumačiti u skaladu sa izvornim značenjem pojma “ad hoc” – reč je o pravdi, ne kao takvoj, već o ad hoc pravdi, onoj sa određenom, ciljanom, namerom.

 

 Komentari (200)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 11:09 05.02.2015

...

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:10 05.02.2015

Re: ...

Nagrada za prvog je link na integralni tekst presude MSP, kako bi je u celini proučio.
emsiemsi emsiemsi 12:15 05.02.2015

Re: ...

Vojislav Stojković
Nagrada za prvog je integralni tekst presude MSP, kako bi je u celini proučio.

Дај сиже --- ко ће то све да чита !
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:27 05.02.2015

Re: ...

Siže je da su i tužba i protivtužba odbačene. Znači genocida nije bilo.
blogovatelj blogovatelj 02:15 06.02.2015

Re: ...

Дај сиже --- ко ће то све да чита !


Primecujem da ti citanje tesko ide. Mnogo slova ima, a?
milojep milojep 11:35 05.02.2015

Jad i čemer

Za razliku od ad hoc sudije Budislava Vukasa, sudija Milenko Kreća je i pravnik i čovek od integriteta. Galasao je za odbaacivanje i hrvatske tužbe i srpske protivtužbe, jer ni jedna ni druga nemaju utemeljenje u Konvenciji o genocidu.


Meni tu nešto drugo nije jasno!

Da li je Milenko smeo da daje savete timu koji je sastavljao našu protivtužbu?
Odnosno ako država stoji i iza jednih i iza drugog kako to da nema koordinacije?
Ako je to bilo toliko očigledno, da genocida nije bilo, šta su ovi naši radili? Za Hrvate me briga!

I još?
Ako postoji snimak gde Tuđman 'briše Srbe da nestanu'
Ako je više stotina hiljada Srba proterano a onih par hiljada koji su ostali na 'pobunjeničkim teritorijama' pobijeni skoro do jednog, kako je moguće da se genocid ne dokaže. I pravno i posledično mnogo gora situacija nego Srebrenica gde su žene i deca pušteni i gde je genocid navodno dokazan!

Meni lično ovo izgleda da je opet predstava pravljena za javnost (pričam o nama) , a atmosfera je bila maltene da se izvinjavamo Hrvatskoj što smo morali da ih tužimo. Stručnosti tu zaista nije bilo , što u kombinaciji sa ugledom koji imamo u međunarodnoj zajednici nije zaista moglo doneti ništa!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:45 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Otprilike ovako: Baš svima, i našim i hrvatskim pravnicima, dakle članovima oba tima, je bilo jasno da će i tužba i protivtužba pred MSP biti odbačene. I u tužbi i u protivtužbi prevagnuli su politički, a ne pravni razlozi. Hrvatska tužba za genocid protiv Srbije je deo političkog testamenta upokojenog oca hrvatske države Franje Tuđmana. A kakv otac, takva mu i deca.

Mora se reći i to da je Srbija, gotovo čitavu deceniju, pokušavala da se sa Hrvatskom dogovori o vansudskom rešavanju svih posledica rata i da diplomatski izdejstvuje povlačenje Hrvatske tužbe, ali u tome nije uspela. Budući da je bila prinuđena na pravnu odbranu pred MSP, morala je da podnese protivtužbu.

milojep

Ako postoji snimak gde Tuđman 'briše Srbe da nestanu'
Ako je više stotina hiljada Srba proterano a onih par hiljada koji su ostali na 'pobunjeničkim teritorijama' pobijeni skoro do jednog, kako je moguće da se genocid ne dokaže.

Etničko čišćenje jeste ratni zločin i zločin protiv međunarodnog humanitarnog prava, ali prema Konvenciji nije genocid. da su svi ili većina Srba, proteranih u toku "Oluje", pobijeni i da je dokazana genocidna namera, onda bi to bio genocid nad jednom nacionalnom grupom.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:53 05.02.2015

Re: Jad i čemer

I u tužbi i u protivtužbi prevagnuli su politički

I upravo zbog te sitnice, u ovoj priči međunarodno pravo nije ni bilo suština, niti njegovi poznavaoci. Bilo je jasno da će presuda podleći politici.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:00 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Sklon sam da verujem, da je senilni Tuđman, očekivao da će MSP presuditi u korist Hrvatske. Uostalom, tokom devedesetih, u svemu što je radio imao je neograničenu podršku snažnih saveznika ( Nemačke, SAD...). Za čuđenje je, što su političari posle njega, ostali pri tužbi. Ali, ni jedan od hrvatskih političara nije imao, a ni danas nema snage, da se suprotstavi nacionalističkoj i ideološkoj matrici "krvi i tla" neprikosnovenog oca nacije.
reanimator reanimator 12:04 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Za čuđenje je, što su političari posle njega, ostali pri tužbi

Šta očekuješ od političkih struktura koje celu predizbornu kampanju 20 godina posle rata temelje na Vojislavu Šešelju. Čak i kod nas, gde je bio jaka politička figura, marginalizovan je do granica neoglašavanja.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:08 05.02.2015

Re: Jad i čemer

reanimator

Šta očekuješ od političkih struktura koje celu predizbornu kampanju 20 godina posle rata temelje na Vojislavu Šešelju.

Nihil.
tetkino tetkino 12:13 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Vojislav Stojković

Etničko čišćenje jeste ratni zločin i zločin protiv međunarodnog humanitarnog prava, ali prema Konvenciji nije genocid. da su svi ili većina Srba, proteranih u toku "Oluje", pobijeni i da je dokazana genocidna namera, onda bi to bio genocid nad jednom nacionalnom grupom.


Znači genocida nije bilo jer su Srbi bežali brže nego što je HVO mogla da ih stigne?

Ono par hiljada što je ostalo je pobijeno do jednog.

I zašto niko ne govori o otvorenoj agresiji Hrvatske koja je sa svojom regularnom vojskom prešla u suverenu i priznatu BiH na čijoj teritoriji su počinili jezive zločine prema preostalom starom i nemoćnom stanovništvu.

Da smo se potrudili da do danas saznamo imena nestalih, umrlih, ubijenih i na teritoriji KiM, BiH i HR možda bi nas ova presuda više doticala. Sad smo samo srećni što Hrvatima nećemo još i odštetu plaćati.

milojep milojep 12:14 05.02.2015

Re: Jad i čemer

da su svi ili većina Srba, proteranih u toku "Oluje", pobijeni i da je dokazana genocidna namera, onda bi to bio genocid nad jednom nacionalnom grupom.


pa to i kažem, svi preostali su pobijeni, zar to što su ovi nekako uspeli da se dočepaju Srbije sad mana tome da je genocidna namera postojala?
Da li je neko na sudu dokazivao da je hrvatska vojska mogla a nije pobila te u kolonama ka Srbiji? Verovatno nije, i zbog toga je onih oko dve hiljade , barem logici dovoljno za dokazivanje genocidne namere.
A da ne pričamo o tome da dan danas za to niko nije odgovarao.Znači ne samo namera nego i 'pokrivanje' izvršenih nedela od zvanične Hrvatske.

edit: evo sad vidim da je i tetkino dalo sličan komentar!
emsiemsi emsiemsi 12:19 05.02.2015

Re: Jad i čemer

reanimator
Za čuđenje je, što su političari posle njega, ostali pri tužbi

Šta očekuješ od političkih struktura koje celu predizbornu kampanju 20 godina posle rata temelje na Vojislavu Šešelju. Čak i kod nas, gde je bio jaka politička figura, marginalizovan je do granica neoglašavanja.

Усташка посла !
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:19 05.02.2015

Re: Jad i čemer

tetkino
Znači genocida nije bilo jer su Srbi bežali brže nego što je HVO mogla da ih stigne?

Srpskom stanovništvu je ostavljen koridor da se povuče ka BiH i Srbiji. Jasna je namera da se Srbi proteraju, ali ne i unište. Novo, što je u svojoj Presudi MSP istakao jete činjenica da su kolone civilnih izbeglica na više mesta gađane artiljerijom. Sve su to ratni zločini par exselans, ali MSP je nadležan samo za genocid.
tetkino tetkino 12:27 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Vojislav Stojković
tetkino
Znači genocida nije bilo jer su Srbi bežali brže nego što je HVO mogla da ih stigne?

Srpskom stanovništvu je ostavljen koridor da se povuku ka BiH i Srbiji. Jansa je namera da se Srbi proteraju, ali ne i unište. Novo, što je u svojoj Presudi MSP istakao jete činjenica da su kolone civilnih izbeglica na više mesta gađane artiljerijom. Sve su to ratni zločini par exselans, ali MSP je nadležan samo za genocid.


Ako pobiješ sve preostale, spališ kuće, odeš tako daleko da pobiješ i domaće životinje koje su ostale, gađaš kolone izbeglica artiljerijom i avionima, ali ti se ipak desi da većina umakne to nije genocid.

A posle napraviš državu koja penalizuje sve koji pokušaju da se vrate i ni to nije kažnjivo.

Zanimljivo tumačenje prava.

A vrh je što veličamo sudiju koji je i sa srpske strane potvrdio da zločina nije ni bilo.
Jupi je!
I sad ajd ti objasni ikome da je zločina bilo i da su bili jezivi kad imaš crno na belo da ni tvoj sudija u to ne veruje.

U ime svih proteranih hvala gosn. sudija, ne sudilo se i vama kao što ste vi sudili.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:29 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Limit za genocid pred MSP je visoko potignut i gotovo ga je nemoguće dokazati.
Zašto je to tako, ne znam. Mogao bih da nagađam, ali pitanje je isuviše ozbiljno i osetljivo, pa neću.
milojep milojep 12:30 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Ako pobiješ sve preostale, spališ kuće, odeš tako daleko da pobiješ i domaće životinje koje su ostale, gađaš kolone izbeglica artiljerijom i avionima, ali ti se ipak desi da većina umakne to nije genocid.


Crni humor ali ispade da su Nemci osuđeni za genocid zbog svoje pedanterije.

A kako nađoše da je Srebrenica genocid po istim tim aršinima me živo zanima?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:43 05.02.2015

Re: Jad i čemer

milojep
A kako nađoše da je Srebrenica genocid po istim tim aršinima me živo zanima?

I mene, naravno.
milojep milojep 12:56 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Vojislav Stojković
milojep
A kako nađoše da je Srebrenica genocid po istim tim aršinima me živo zanima?

I mene, naravno.


Stvar je u tome što nije 'lestvica' za genocid postavljena visoko, ona je tu gde je definicijom stavljena, već u zavisnosti od toga ko treba da je preskoči(dokaže) centri moći iskopaju manju ili veću rupu na mestu odraza, ili stave odskočnu dasku. A sudije koje sede tamo imaju glupu ograničenu ulogu da samo prokomentarišu jeli lestvica na mestu ili je oborena.
Isto je bilo i kada smo postavili ono nesrećno pitanje oko proglašenja nezavisnosti Kosova. Gospoda sudije nisu odlučivali oko prava na secesiju već oko samog čina proglašenja.Idiotizam!
predatortz predatortz 13:02 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Vojislav Stojković
milojep
A kako nađoše da je Srebrenica genocid po istim tim aršinima me živo zanima?

I mene, naravno.


Hajde, recimo - šale radi, da se u Srebrenici dogodio genocid.
I ovaj sud je presudio da Srbija nije kriva za njega, ali je kriva što ga nije sprečila.

Mene zanima:

Zašto je kriva Srbija, jer nije sprečila genocid, a nije kriva npr Amerika? Ili Nemačka?
Ni one nisu sprečile 'genocid', a imale su daleko veći potencijal, i vojni i politički, da tako nešto urade.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:23 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Zašto je presuda MSP o genocidu u Srebrenici upitna?
Ako je genocid namerno uništenje jedne socijalne (rasne, nacionalne, verske, klasne ili bilo koje druge) grupe, onda bi etničku grupu srebreničkih Muslimana daleko lakše bilo uništiti tako da se pobiju svi pripadnici te grupe. To nijje bio slučaj. Tvrdi se da su pobijeni samo muškarci i mladići.
Naravno, i laicima je jasnao, a kamoli stručnjacim, da je lakše zatrti bilo koju grupu, ako pobiješ njene članove ženskog pola, i to one sposobne za reprodukciju. Ni to u Srebrenici nije bio slučaj. Naprotiv, sve žene su bezbedno napustile Srebrenicu. Čak ako bi prihvatili činjenicu da su pobijeni svi borbeno sposbni muškarci, teško bi se to moglo svesti pod genocid. Jer, cilj je bio da se oslabi borbene sposobnost protivnika, streljanjem potencijalno sposbnih boraca. To jeste ratni zločin, jer su svi zarobljeni zaštićeni Međunarodnim ratnim i humanitarnim pravom. Ali da li je i genocid? Očito da je to stvar slobodnog pravnog tumačenja.
predatortz predatortz 13:29 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Ali da li je i genocid?


Pametan si čovek, sam znaš da nije.
Kao što će vreme pokazati da ni sama akcija nije 'iz naše glave'. Aliji je servirano da mora progutati mrtve, Ratku i Radovanu da se mora napraviti to što je napravljeno.
Inače, zanimljiv podatak je taj da je Naser sa oko 700 najvernijih boraca dislociran iz Srebrenice mesec dana pre operacije.

Potom, pripadnici UN su odbili da prime muškarce u bazu u Potočarima. Gurali su ih kundacima, cevke upirali u njih... Samo da su ušli u krug baze, našim snagama bi ruke bile vezane.

Ne diže se, ljudi, NATO zbog stotinak mrtvih. Srebrenica je bila Holivudski spektakl...
milojep milojep 13:31 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Očito da je to stvar slobodnog pravnog tumačenja.


Rekao bih dirigovanog ili nametnutog, umesto ovog 'slobodnog'.
milojep milojep 13:34 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Ne diže se, ljudi, NATO zbog stotinak mrtvih


Ma ne diže se on zbog mrtvih uopšte niti zbog broja. To su hohštapleri koji kreću samo iz interesa centara moći. A spektakli su za obmanjivanje širokih narodnih masa.
predatortz predatortz 13:43 05.02.2015

Re: Jad i čemer

milojep
Ne diže se, ljudi, NATO zbog stotinak mrtvih


Ma ne diže se on zbog mrtvih uopšte niti zbog broja. To su hohštapleri koji kreću samo iz interesa centara moći. A spektakli su za obmanjivanje širokih narodnih masa.


Pa to ti i kažem... Trebalo je opravdanje za pokretanje mašinerije. Međutim, tu mi nismo tako loše prošli. samo, teško je to objasniti jer se puno emocija unosi u ovakve priče.

Nama je ostala teritorija, dobili smo 50% Bosne na predratnih 31% stanovništva. Zaustavljeni su napadi na pravcima na kojim nam je jako loše išlo...

Moja teorija je da je cela priča oko devedesetih daleko pre dogovorena. I teritorije, i krivci, i žrtve... Da je to sve bio jedan jako precizan i dobro izveden plan.

Uvek imajte na umu:

Da je NATO hteo da pomete RS, uradio bi to za par dana. Kako onda, tako i danas.
Streljajte me, ali se ja ne bih puno udaljavao od ideje da se jačamo baš kroz tu instituciju.
Bez nje, možemo samo da ispušimo...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:47 05.02.2015

Re: Jad i čemer

predatortz
Streljajte me, ali se ja ne bih puno udaljavao od ideje da se jačamo baš kroz tu instituciju.

Pa da onda zajedno udarimo na Putina i Rusiju?
princi princi 13:51 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Moja teorija je da je cela priča oko devedesetih daleko pre dogovorena. I teritorije, i krivci, i žrtve... Da je to sve bio jedan jako precizan i dobro izveden plan.

To i Filip kaže, :). To je paranoidno malo. Svaka respektabilna vojska na svetu pravi svakojake planove (samo je JNA bila opsednuta prekomandama, podelom stanova, marendom i učionama). Verujem da Ameri imaju "šta ako" planove za slučaj napada Kanade. Tako isto su imali planove i za Bosnu i za Kosovo. Sve su to potencijalni scenariji koje oni razmatraju. E, sad, koji od tih scenarija će se ostvariti, to zavisi od lokalnih prilika i političara. Ameri su u Bosni napravili neki balans koji će zadovoljiti i Evropljane (nema muslimanske države u Evropi) i Muslimane (ima države u kojoj Muslimani vode glavnu reč), a najviše njih same jer je taj balans toliko nestabilan da samo uz pomoć njih može da kako tako funkcioniše.
predatortz predatortz 13:54 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Vojislav Stojković
predatortz
Streljajte me, ali se ja ne bih puno udaljavao od ideje da se jačamo baš kroz tu instituciju.

Pa, da onda zajedno udarimo na Putina i Rusiju?


Majčica Rusija je odrala dupe da nas zaštiti! Priznaše, ekspresno, bivše republike, ne uložiše ni jedan veto, poslaše nam pijane kozake '99. ...
Ako NATO krene na Rusiju, ne smem ni da zamislim šta bi sa nas bilo ako budemo igrali rusku igru.

Edit:

Uzgred, Putim mi je jako nesimpatičan lik. KGB još nije umro u njemu. Bio bi taj spreman da ratuje na Balkanu do poslednje srpske glave!
predatortz predatortz 13:57 05.02.2015

Re: Jad i čemer


To i Filip kaže, :). To je paranoidno malo.


Pisao sam već...
Na samom početku rata, u Komandi Istočnobosanskog korpusa sam video mapu koja prilično odgovara sadašnjem stanju na terenu. Neke teritorije smo tada mi čvrsto držali, a na mapi su ucrtane muslimanskoj strani, dok su nama ucrtane one za koje sam mislio da im nećemo ni primirisati. I, uz + - 2%, to je današnja RS.

Ili se unapred znalo, ili su naši jako dobro planirali...
milojep milojep 14:00 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Da je NATO hteo da pomete RS, uradio bi to za par dana


Da, ali njima u BiH treba vazda spremno bure baruta ne treba im sam čabar.
predatortz predatortz 14:07 05.02.2015

Re: Jad i čemer

milojep
Da je NATO hteo da pomete RS, uradio bi to za par dana


Da, ali njima u BiH treba vazda spremno bure baruta ne treba im sam čabar.


Možde. Ali, mi samo kroz NATO i EU integracije možemo objediniti narod i imati uticaj na onim mestima gde je naš narod sad ugrožen.

Rekao sam više puta:

Da imamo sto metara granice sa RF, ne bih ovako pisao. Dok bi se granica Rusije, u eventualnom sukobu, pomerila do nas - mi bi smo bili narod za koji bi se pričalo da je nekad postojao.

Dakle, meni je teško kao i vama da isključim emocije... No, imamo li pravo ponovo narod uvoditi u pogibelj? Igrati se 27. marta, Tita, partizana...
tess tess 14:57 05.02.2015

Re: Jad i čemer

predatortz
Uzgred, Putim mi je jako nesimpatičan lik. KGB još nije umro u njemu. Bio bi taj spreman da ratuje na Balkanu do poslednje srpske glave!

Au,
brate, da i ovo pročitam pa da umrem,
a pomirih se da sam najgora od sve dece u blogerskom komunizmu,
kad ne lezi vraže, evo ga predatortz,
a ne ne, sad sam tek ok, sad sam sjajno

Ma kagebeovac bi obrisao dupe sa nama za 24 sata čoveče i za to vreme hraneći one ždralove što je predvodio do gnezda i možda igrajući golf, tako neki geg lagan.

ujee
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:00 05.02.2015

Re: Jad i čemer

predatortz
Majčica Rusija je odrala dupe da nas zaštiti!

Ne bih da ispadnem kakav veliki rusofil, ali moram da potsetim da je Carevina Rusija ušla u Prvi veliki rat čim je KundK monarhija objavila rat Srbiji, da je Crvena Armija značajno doprinela brzom oslobođenju Jugoslavije, posebno Srbije i Beograda, te da su na hiljade boraca te Armije ostavili kosti u Srbiji, podržavala nas je glede Kosova u U OUN, nije ga priznala do danas i, konačno, za razliku od svih velikih evropskih i svetskih sila, nikada nas nije napadala ni bombardovala.
Malo li je?
milojep milojep 15:04 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Malo li je?


Slažem se! Od majke bi možda bilo malo ali od nekog ko od nas nikakvu korist nema , nije malo!

sioux sioux 15:48 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Vojislav Stojković
doprinela brzom oslobođenju Jugoslavije

Mislio si - brzom osvajanju Jugoslavije od strane komunista?
freehand freehand 15:50 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Srpskom stanovništvu je ostavljen koridor da se povuče ka BiH i Srbiji.

Jeste. Ja bih ovom prilikom podsetio da su maršrutu ograđivala i srpska braća izbosne ne dozvoljavajući da se iz kolone skrene u, na primer, Bosanski Brod.
Nego samo pravo i samo napred. A gde na ulazu u majčicu Srbiju čeka srdačan doček sa flašom vode od deset maraka.
E to su veće ustaše od ustaša, a i dan danji se busaju u grudi srpske i patriotske pizda li im materina idiotska.
Da je neko na terenu postreljao đubrad na licu mesta meni bi na zidu visio kao setac.
predatortz predatortz 15:53 05.02.2015

Re: Jad i čemer

da je Crvena Armija značajno doprinela brzom oslobođenju Jugoslavije, posebno Srbije i Beograda,


Izem ti slobodu!!
Skinu ti monarhiju, instaliraju neprijateljskog podnarednika na vlast, taj ti pošalje dacu da izginu u ravnici, pobije učene ljude i domaćine, dovede opančare na čelo ministarstava...

Efekat bratske pomoći je ravan efektima okupacije.
freehand freehand 15:57 05.02.2015

Re: Jad i čemer

predatortz
da je Crvena Armija značajno doprinela brzom oslobođenju Jugoslavije, posebno Srbije i Beograda,


Izem ti slobodu!!
Skinu ti monarhiju, instaliraju neprijateljskog podnarednika na vlast, taj ti pošalje dacu da izginu u ravnici, pobije učene ljude i domasćine, dovede opančare na čelo ministarstava...

Efekat bratske pomoći je ravan efektima okupacije.

Dabre, oteraše nam one fine nemačke prijatelje!
Da nisi ti obnevideo malo?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:38 05.02.2015

Re: Jad i čemer

sioux
Vojislav Stojković
doprinela brzom oslobođenju Jugoslavije

Mislio si - brzom osvajanju Jugoslavije od strane komunista?

Pazi, da kralj i vlada nisu zbrisali u London i da se đeneral Draža sa svojom četničkom vojskom u otadžbini stvarno borio protiv okupatora, da im je nanosio ozbiljne strateške gubitke kao Tito i njegova NOVJ, onda bi verovatno bila drugačija situacija. Moguće da bi se zapadni saveznici iskrcali u Srbiju i pripomogli Draži u oslobađanju Beograda. A ovako, hebiga, jedan bivši KundK kaplar (podnarednik) i komunista morao je junačku Srbiju da oslobađa od Nemaca, uz pomoć Crvene Arnije.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:43 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Za čuđenje je, što su političari posle njega, ostali pri tužbi. Ali, ni jedan od hrvatskih političara nije imao, a ni danas nema snage, da se suprotstavi nacionalističkoj i ideološkoj matrici "krvi i tla" neprikosnovenog oca nacije.

Zato što je umro taman pred pozivnicu iz Haga, a Hrvatska nikada nije od strane EU postavljena u situaciju da se suoči sa svojim problemom "krvi i tla".
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:30 05.02.2015

Re: Jad i čemer

A kako nađoše da je Srebrenica genocid po istim tim aršinima me živo zanima?


Formalno je u redu jer nije taj sud našao da je Srebrenica genocid.
To je konstatovao drugi sud, Haški tribunal, sud formiran da se bavi Jugosalvijom.
Ovaj sud je (ne u ovom procesu) samo prihvatio da se genocid desio, jer je tako utvrdio drugi sud, on sam se time, da li jeste ili nije bilo genocida, do sad nije ni bavio.

Ovaj sud je prihvatio da je u Srebrnici bilo genocida jer je onaj drugi sud tako procenio, a ovaj je konstatovao da Srbija za taj genocid nije kriva, ali je propustila da ga spreči.

Da li bi tako presudila i kada bi neko tužio USA ili Holandiju što nije sprečila genocid, a mogla je, nije teško pogoditi. Ni kakva bi odluka bila, a ni razloge za takvu odluku.

To govori o današnjoj "civilizovanoj" Evropi i "civilizovanom" zapadu.
Ako si jači sada možeš da radiš šta hoćeš, bez kazne, bez osude.
Ali da li će uvek biti tako?
Jer odluka bilo kog suda ne obavezuje neke buduće genaracije da nanovo sve procenjuju.
I sud inkvizicije je bio legalan i legitiman sud, i on je donosio presude, a danas se niko ne poziva na te presude nego se sve to meri ponovo.

Naletim ovih dana neki intervju sa pesnikom, mojim zemljakom, koji baš o tome govori.

Simonido, kad ćemo znati
ko ponovo ti oči kopa
da li to čine Azijati
il prosvećena Evropa


Simonidi su ponovo oči iskopane. Ja sam pitao nju, a istoričari neka pitaju Evropu.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:56 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Simonido, kad ćemo znati
ko ponovo ti oči kopa
da li to čine Azijati
il prosvećena Evropa

Како је ово глупо.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:00 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Predrag Brajovic
Simonido, kad ćemo znati
ko ponovo ti oči kopa
da li to čine Azijati
il prosvećena Evropa

Како је ово глупо.


Ma glup čovek napisao.
Nego, jesu li iskopane oči ponovo ili nisu.
Jel to divljaštvo ili nije?
Podržava li Evropa, ova koja presuđuje kako presuđuje, te divljake ili ne?

Hoće li se nekad neko, neki istoričari, zapitati kakvi su bili ti koji su podržavali divljake koji kopaju oči slikama, i koji donose presude kakve donose?

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:08 05.02.2015

Re: Jad i čemer

hoochie coochie man
Predrag Brajovic
Simonido, kad ćemo znati
ko ponovo ti oči kopa
da li to čine Azijati
il prosvećena Evropa

Како је ово глупо.


Ma glup čovek napisao.
Nego, jesu li iskopane oči ponovo ili nisu.
Jel to divljaštvo ili nije?
Podržava li Evropa, ova koja presuđuje kako presuđuje, te divljake ili ne?

Hoće li se nekad neko, neki istoričari, zapitati kakvi su bili ti koji su podržavali divljake koji kopaju oči slikama, i koji donose presude kakve donose?

Бесрамно је глупо и јадно.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:11 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Бесрамно је глупо и јадно.


Šta?
Ovo što je ovaj glupi pesnik napisao, ovo što sam ja napisao, ili to što Evropa podržava kopače očiju?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:20 05.02.2015

Re: Jad i čemer

hoochie coochie man
Ovaj sud je prihvatio da je u Srebrnici bilo genocida jer je onaj drugi sud tako procenio,

A onaj dugi sud, ustvari i nije sud, već skalamerija sklepana od marioneta koji izriču i obaraju svoje presude onako kako im gazde jave.

Kako rade i kakvi su oni bi i Gandija i Isusa osudili za ratne zločine, a za Hitlera bi se proglasili nenadležnim. Naravno, ako im se naredi.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:27 05.02.2015

Re: Jad i čemer

već skalamerija sklepana od marioneta koji izriču i obaraju svoje presude onako kako im gazde jave.


Stvarno se mora pendžetirati obraz pa nekoga prvo osuditi na 40 godina, a potom tog istog čoveka proglasiti nevinim.
I sve to bez ikakvih novih dokaza, tek tako.

Ne može to da ostane neprimećeno i bez značaja nekad, kad neko drugi bude procenjivao uloge.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:32 05.02.2015

Re: Jad i čemer

hoochie coochie man
Predrag Brajovic
Simonido, kad ćemo znati
ko ponovo ti oči kopa
da li to čine Azijati
il prosvećena Evropa

Како је ово глупо.


Ma glup čovek napisao.
Nego, jesu li iskopane oči ponovo ili nisu.
Jel to divljaštvo ili nije?
Podržava li Evropa, ova koja presuđuje kako presuđuje, te divljake ili ne?

Hoće li se nekad neko, neki istoričari, zapitati kakvi su bili ti koji su podržavali divljake koji kopaju oči slikama, i koji donose presude kakve donose?

Будалетина и незналица је тај твој песник, не само будала.
Силна и незналица и будала.

Веселин Чајкановић
МИТ И РЕЛИГИЈА У СРБА, страна 16

Причешће је, у ствари, овакво ритуално једење божанства; у нашем народу остао је још обичај ритуалног једења тотема о Бадњем дану (прасе), Ђурђевдану (јагње), Светом Илији (петао). Навешћу још један пример где примитиван човек покушава да кроз уста, једењем или пијењем, унесе у себе снагу божанства. За време бугарског рата видео сам у селу Конопница (близу Криве Паланке), у сасвим новој цркви, како су свима свецима брижљиво и готово неприметно састругане очи; сазнао сам да сељанке узимају прашину и пију је у води — имамо опет један леп случај теофагије. (Отуда су код нас, по старим црквама, често свецима уништене, састругане или извађене очи, и тако је постало веровање — за њега упор. Ракићеву песму о Симониди! — да су Турци и Арнаути вадили очи нашим иконама).

Ех, бре, овде сви већи и паметнији Срби од Чајкановића...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:36 05.02.2015

Re: Jad i čemer

hoochie coochie man
Jel to divljaštvo ili nije?
Podržava li Evropa, ova koja presuđuje kako presuđuje, te divljake ili ne?

:))))))))))

Наратив неправде.
Увек и свуда!

Видиш, бре, Српкињице и Српчад ископали су Симониди очи.

Него, да пустимо ми Симониду, и Ракића који није могао да има знања ван свог доба, и да пустимо све ове будалетине што основне ствари о властитој историји не знају, а живе у 21. веку, а у ствари су још негде у деветнаестом, и чекају да се Турци појаве на друму, па да их разгоне на буљуке... из солитера, све твитујући о неправди, да пустимо такве, низ воду, па де се некако докопамо 21. века.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:46 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Будалетина и незналица је тај твој песник, не само будала.
Силна и незналица и будала.


Neko ne misli tako.
Naljutiće ti se poštovaoci Branka Miljkovića, jer su on i ovaj glupi pesnik bili baš baš prijatelji.
Al nema veze, ti misliš da je u pitanju budaletina i neznalica, i nisi jedini.
I Tita je to mislio pa mu zabranjivao pesme.

nego

Отуда су код нас, по старим црквама, често свецима уништене, састругане или извађене очи,


Aha.
A znaš šta je problem ovde?
Sad su se potpisivali kopači.
Napisali UČK ispod uratka.
Ili su možda i oni verovali u magučnu moć sastruganog maltera?
predatortz predatortz 19:53 05.02.2015

Re: Jad i čemer


Dabre, oteraše nam one fine nemačke prijatelje!
Da nisi ti obnevideo malo?


Nemački prijatelji ne bi ovde ostali, jer su pukli na svim frontovima. Priznajem, zahvaljujući Sovjetima dobrim delom.
Ali, nasleđe koje su nam ostavili sovjetski oslobodioci nije manje crno od onoga što su nam ostavili okupatori. Za običnog čoveka je to bilo po principu:
Sjahao Kurta da uzjaše Murta!

Seljaku je pucalo preko leđa, dal' od fašista, dal' od kolektivizacije...
Neka se fukara i belog leba najela. Sad nam njihovi sinovi i unuci vladaju. Kako nam je, vidiš i sam. Nisi ćorav!
Dr M Dr M 20:14 05.02.2015

Re: Jad i čemer

па де се некако докопамо 21. века...freehand freehand 20:16 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Seljaku je pucalo preko leđa, dal' od fašista, dal' od kolektivizacije...

Samo je u kraljevini cvetalo. Naročito su ga nadničari obožavali, i njega i bogate seljake i gospodu, kad su ono sa decom od deset i jedanaest godina išli u nadnicu.
predatortz predatortz 20:23 05.02.2015

Re: Jad i čemer

freehand
Seljaku je pucalo preko leđa, dal' od fašista, dal' od kolektivizacije...

Samo je u kraljevini cvetalo. Naročito su ga nadničari obožavali, i njeg ai bogate seljake i gospodu, kad su ono sa decom od deset i jedanaest godina išli u nadnicu.


Jesu. Išli su u nadnicu i kod mog pradede. On im pošteno plaćao, a ljudi pričaju nabacivao i malo preko onima koji su imali više dece. Posle došli šumci, oduzeli mu zemlju i podelili tim nadničarima.
I znaš šta je bilo?
Nadničari brzo počeli da je prodaju, nisu navikli da imaju. Zadruga im propala za dve, tri godine, pobili se oko 'sve je ovo naše' letine. Jednog su čak iskaišali nožem. Onda su neki otišli u gradove, neki kod mrskih Švaba, a zemlja se zaparložila. Gde su nekad bile oranice moga pradede, danas su ničije šikare.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:29 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Samo je u kraljevini cvetalo. Naročito su ga nadničari obožavali, i njeg ai bogate seljake i gospodu, kad su ono sa decom od deset i jedanaest godina išli u nadnicu.


Koliko je ovde stereotipa a nepoznavanja stvari.
Fri, ajd mani se ti analize života na selu, bilo sad bilo u kraljevini, najbolje je.

Deca u selu u to vreme su radila bilo da su iz bogatih ili iz sirotinjskih kuća. Često više bogataška nego sirotinjska. Kod njih je bilo više posla, više stoke za čuvanje.
Nije, u najvećem delu Srbije nije, postojala toliko izražena podela na bogataše i sitotinju kao što je to bilo u Vojvodini.
Nije bilo švapskih ogromnih imanja sa zamkovima i sirotinje koja ih opslužuje.
Razlike jesu postojale ali ne i u tolikoj meri izražene.
freehand freehand 20:40 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Jesu. Išli su u nadnicu i kod mog pradede

I kod mog, jednog, sa majčine strane. I kažu da im je krv pio na slamčicu.
Nejmu su i rođeni unuci išli u nadnicu.
Sećam se, odvede me ujak na proplanak, pukao horizont kao Provansa, ili Toskana - zeleno, ustalasano, voćnjaci i vinogradi, rukom pređe sleva na desno i kaže: "Ovo je nekad bilo naše."
Znaš šta je čudno? Da nikad u familiji, među ujacima i tetkama nije bilo zle krvi prema vlasti zbog toga.
Doduše, Krena je pola ogromnog bogatstva za ono vreme pobacao na kurve i kocku. Samo pola su mu uzeli komunisti.
predatortz predatortz 20:42 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Nejmu su i rođeni unuci išli u nadnicu.


Zdrava seoska logika! Sigurno u gotovane nisu izrasli.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:43 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Naljutiće ti se poštovaoci Branka Miljkovića, jer su on i ovaj glupi pesnik bili baš baš prijatelji.

:)))))))))))))
Какве ово везе има???
С било чим.
Да нису памет и таленат прешли с Миљковића на њега, да памет и таленат нису преносиве болести?!
A znaš šta je problem ovde?
Sad su se potpisivali kopači.
Napisali UČK ispod uratka.
Ili su možda i oni verovali u magučnu moć sastruganog maltera?

Хеј, бре, ја се смејем и твојој и његовој фасцинацији насталој из незнања, и пројекцијама староставног српског прогона и пропадања, зар не разумеш то?!
Не умеш да разумеш шта је написао Чајкановић?!
Ево, да пробам још једном: Симонидине очи ископао је неки српски локалац верујући, наивно и простодушно, да је то чудотворни, лековити прах.
Чајкановић је своју књигу давно објавио, разбивши мит о Симонодином "страдању".
Сваки српски иоле образовани песник и писац при памети то зна.

Да је Ракић знао за овај податак, он сигурно не би написао своју песму.

Невероватно... не знам како више да покажем шта је све глупо и лажно: у оним стиховима, у ставу према њима, у ставу према себи као вечито прогоњеном и праведнику.

Заиста нећу да се даље бавим тиме даље, ово већ спада у функционалну неписменост или идеолошко слепило. Па ти бирај...
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:00 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Какве ово везе има???
С било чим.


S tim da ti proglašavaš glupim čoevka a da ne znaš ni o kome se radi.
Ne samo da mu neki stih proglasiš glupim, nego o čoveku pričaš.
Eto ja sam ti pominajnjm Miljkovića pokušao skrenuti pažnju da lupetaš, da makar proveriš, ali tebi sujeta ne da da priznaš da si lupao čak i kad je to očigledno.
Kažeš za njega
пустимо све ове будалетине што основне ствари о властитој историји не знају,

A radi se o čoveku koji je davnih godina diplomirao književnost, objavljivao mnoga književna dela, dobijao nagrade, napisao poznate pesme, bio prijatelj sa veoma cenjenim i učenim ljudima....a ti kažeš budaletina koja osnovne stvari ne zna....

Ti si taj koji se sad nalupetao, ne Petar Pajić

еј, бре, ја се смејем и твојој и његовој фасцинацији насталој из незнања, и пројекцијама староставног српског прогона и пропадања, зар не разумеш то?!


Neznanje je da su na Kosovu manastiri rušeni i freske uništene?
Ne, to se jeste dogodilo, to jeste divljaštvo, to Evropa makar prećutkuje, a ti u svojoj poniznosti i servilnosti prema nekoj imaginarnoj veličini kojoj bi da se dodvoriš nebili u makar svojim očima izgledao bar malo veći, to vidiš, ali nećeš da priznaš da slušajno ne naljutiš veličine.

Не умеш да разумеш шта је написао Чајкановић?!

Ajde?
Заиста нећу да се даље бавим тиме даље,


Ma jesli ti to ipak proverio za koga si rekao da je budaletina koja osnovne stvari ne zna, pa se sad povlačiš :)
hehe
Ma nema veze, lupao si pa bože moj.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:01 05.02.2015

Re: Jad i čemer

:(
Ти, заиста, изгледа не разумеш.

P.S.
Изгледа да разумеш.
Сад ми је лакше:
Petar Pajić: Gde su bile kafane sada caruju banke
Petar Pajić: Imitiramo tuđe, zaboravljamo svoje

Целе дивизије празних речи и флоскула...

Ma jesli ti to ipak proverio za koga si rekao da je budaletina koja osnovne stvari ne zna, pa se sad povlačiš :)

:)
Апсолутна будалетина.
А не будалетина.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:02 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Predrag Brajovic
:(
Ти, заиста, изгледа не разумеш.


:)
Ajd objasni mi.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:12 05.02.2015

Re: Jad i čemer

P.S.


Ne piše se ps nego edit, dodatak...
Tako se vidi da si nešto naknadno dopisivao

Апсолутна будалетина.
А не будалетина.


Ma dobro, ovo je sasvim predvidivo vađenje :)
A vađenje ko vađenje, nikada ne pomaže samo dublje ukopava, ali ljudi ipak imaju potrebu za njim.
Al bilo ipak je neke fajde od ovoga, naučio si nešto.,
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:14 05.02.2015

Re: Jad i čemer

hoochie coochie man
Al bilo ipak je neke fajde od ovoga, naučio si nešto.,

Невероватно.
То заиста не разумеш шта ти ја причам.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:15 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Ти, заиста, изгледа не разумеш.

Изгледа да разумеш.

То заиста не разумеш


Dogovori se sam sa sobom jbt :))
cane cane 22:14 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Da li bi tako presudila i kada bi neko tužio USA ili Holandiju što nije sprečila genocid, a mogla je, nije teško pogoditi. Ni kakva bi odluka bila, a ni razloge za takvu odluku.The Republic of Nicaragua v. The United States of America (1986) ICJ 1 is a public international law case decided by the International Court of Justice (ICJ). The ICJ ruled in favor of Nicaragua and against the United States and awarded reparations to Nicaragua.
nsarski nsarski 22:37 05.02.2015

Re: Jad i čemer

cane
Da li bi tako presudila i kada bi neko tužio USA ili Holandiju što nije sprečila genocid, a mogla je, nije teško pogoditi. Ni kakva bi odluka bila, a ni razloge za takvu odluku.The Republic of Nicaragua v. The United States of America (1986) ICJ 1 is a public international law case decided by the International Court of Justice (ICJ). The ICJ ruled in favor of Nicaragua and against the United States and awarded reparations to Nicaragua.

...i nastavak

The U.S. later blocked enforcement of the judgment by the United Nations Security Council and thereby prevented Nicaragua from obtaining any actual compensation.[2] The Nicaraguan government finally withdrew the complaint from the court in September 1992 (under the later, post-FSLN, government of Violeta Chamorro), following a repeal of the law requiring the country to seek compensation.[3]
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:41 05.02.2015

Re: Jad i čemer


Jedan jedini slučaj i njega sila ignorisala.
Može joj se tako.
cane cane 22:47 05.02.2015

Re: Jad i čemer

...i nastavak


da, ali to se vec ne moze prebacivati icju.
freehand freehand 22:49 05.02.2015

Re: Jad i čemer

...i nastavak

Izgleda da ima još: nastavak nastavka:
‘Nicaragua Canal - potential threat to the US and Western powers’
...
The Nicaragua Canal can become an alternative route through Central America for China and Russia, as well as an alternative route for potential military use right in America’s backyard, international consultant and author Adrian Salbuchi told RT.

Nicaragua has begun the most ambitious construction project in Latin America - a waterway connecting the Atlantic and the Pacific oceans that is supposed to become an alternative to the Panama Canal. It is 278 km long, will cost around $50 billion and provide jobs for 50,000 people. The construction is being run by a Hong Kong company and should be completed by 2020. The project is supposed to boost Nicaragua’s GDP.

KLIK
nsarski nsarski 23:01 05.02.2015

Re: Jad i čemer

Jedan jedini slučaj i njega sila ignorisala.


Paaa, oni su to uradili suptilnije. Potrosili su milione na njenu kampanju da pobedi, i ona je donela zakon kojim je potraznja ponistena.

(The elections were known for being tremendously influenced by the United States: in addition to the White House's insistence that the embargo would continue if Chamorro were not elected, the White House also contributed $9 Million to Chamorro's UNO party.)

Znaci, dovedes vlast koja ti je naklonjena i sve se zaboravi.
nsarski nsarski 23:09 05.02.2015

Re: Jad i čemer

da, ali to se vec ne moze prebacivati icju.

ja ne prebacujem nikom nista, samo navodim cinjenice koje su generalno poznate.
cane cane 23:31 05.02.2015

Re: Jad i čemer

ja ne prebacujem nikom nista, samo navodim cinjenice koje su generalno poznate.

pa ni ja nisam rekao da ti prebacujes, nego da icj ne moze biti odgovoran za sprovodjenje presuda vec savet bezbednosti.
sioux sioux 02:50 07.02.2015

Re: Jad i čemer

Vojislav Stojković
Pazi, da kralj i vlada nisu zbrisali u London i da se đeneral Draža sa svojom četničkom vojskom u otadžbini stvarno borio protiv okupatora, da im je nanosio ozbiljne strateške gubitke kao Tito i njegova NOVJ, onda bi verovatno bila drugačija situacija. Moguće da bi se zapadni saveznici iskrcali u Srbiju i pripomogli Draži u oslobađanju Beograda. A ovako, hebiga, jedan bivši KundK kaplar (podnarednik) i komunista morao je junačku Srbiju da oslobađa od Nemaca, uz pomoć Crvene Arnije.

Ahaaaa, mislim da te razumem - trebalo je da, pošto je grčka vlada izbegla u Egipat, a holandska, belgijska, francuska (De Gol) ... u Britaniju, jugoslovenska vlada "zbriše" u ... Rusiju? Ili, ček, ček, nije mogla tamo jer... Ipak ne razumem.

Imaš li neke izvore za te "ozbiljne strateške gubitke"? Možda rušenje mosta kod Višegrada oktobra 1943. pripisano partizanima odnosno Nemcima, a srušili ga četnici?

Da li zaista znaš zašto i kako crveni jesu, a saveznici nisu ušli u Jugoslaviju?

I, da, "morao" je da oslobodi junačku Srbiju i od junaka kakav je npr. bio vojvoda Petar Bojović kojeg su kao 86-godišnjaka 1945. pretukli na smrt.

princi princi 03:00 07.02.2015

Re: Jad i čemer

Vojislav Stojković
sioux
Vojislav Stojković
doprinela brzom oslobođenju Jugoslavije

Mislio si - brzom osvajanju Jugoslavije od strane komunista?

Pazi, da kralj i vlada nisu zbrisali u London i da se đeneral Draža sa svojom četničkom vojskom u otadžbini stvarno borio protiv okupatora, da im je nanosio ozbiljne strateške gubitke kao Tito i njegova NOVJ, onda bi verovatno bila drugačija situacija. Moguće da bi se zapadni saveznici iskrcali u Srbiju i pripomogli Draži u oslobađanju Beograda.

Kao što su zdušno pomogli... Poljacima (koji su u hiljadama i desetinama hiljada i stotinama hiljada ginuli ne samo za Poljsku nego i za Ujedinjeno Kraljevstvo i ostatak zapadne Evrope, naravno, sa razumljivim izuzetkom Austrije i Nemačke)?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:14 07.02.2015

Re: Jad i čemer

sioux
Imaš li neke izvore za te "ozbiljne strateške gubitke"? Možda rušenje mosta kod Višegrada oktobra 1943. pripisano partizanima odnosno Nemcima, a srušili ga četnici?

Tema o partizanima i četnicima je toliko puta ovde na blogu raspravljana da su verovatno svi mogući izvori već navedeni. Pošto si nov, tebi preostaje samo da pažljivo iščitaš nekoliko stotina blogova i više desetina hiljada komentara na tu temu. Za mentore, ukoliko su ti potrebni, predložio bih ti g. predatora i g. Karagaću.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:18 07.02.2015

Re: Jad i čemer

princi
Kao što su zdušno pomogli... Poljacima (koji su u hiljadama i desetinama hiljada i stotinama hiljada ginuli ne samo za Poljsku nego i za Ujedinjeno Kraljevstvo i ostatak zapadne Evrope, naravno, sa razumljivim izuzetkom Austrije i Nemačke)?

Napisao sam moguće, a ne sigurno. Uostalom, vidiš da se zapadni saveznici menjaju na bolje. Eno ih gde sada pomažu Ukrajini.
sioux sioux 11:12 07.02.2015

Re: Jad i čemer

Vojislav Stojković
Tema o partizanima i četnicima je toliko puta ovde na blogu raspravljana da su verovatno svi mogući izvori već navedeni. Pošto si nov, tebi preostaje samo da pažljivo iščitaš nekoliko stotina blogova i više desetina hiljada komentara na tu temu. Za mentore, ukoliko su ti potrebni, predložio bih ti g. predatora i g. Karagaću.


Svi mogući izvori, i to na ovom blogu? Zaista?

Kad pomenu Karagaću, tvoj blogotekst neodoljivo me podseća na Karagaćin http://blog.b92.rs/text/20233/Sok-za-soviniste---otkrice-o-poreklu-Hrvata-i-Srba/

Ono sam te pitao jer me zanimalo da li si čitao neke istorijske knjige (i koje) ili si mišljenje formirao na osnovu naučenog u školi, partizanskih filmova, novinskih članaka i drugih falsifikata.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:31 07.02.2015

Re: Jad i čemer

Moji izvori nisu samo školskoudžbenički i naučnoistorijski, već pre svega narativni. Otac mi, majka i stričevi, bili su partizani, ali ne i komunisti. Do danas nisam našao ni jedan pažnje vredan razlog da sumnjam u te porodične izvore.

Samo uzgred, sve se može revidirati - i udžbenici i enciklopedije, ali činjenice su činjenice: Protiv okupatora na našim prostorima borili su se i pobedu, uz pomoć saveznika, izvojevali partizani i NOVJ, a ne đeneral Draža, ravnogorski i drugi četnici. Oni su, u istoj koloni, zajedno sa svojim saveznicima Nemcima i ustašama, krajem rata glavom bez obzira bežali iz zemlje, mada oni to rado nazivaju odstupanjem. Neki su uspeli, a neke je stigla pravedna kazna. Oni što su uspeli, i njihovi potomci, danas pokušavaju da izokrenu istoriju i da sebe predstave antifašistima. Ko u to hoće da poveruje može. Ja, hvala lepo, ne.
princi princi 12:33 07.02.2015

Re: Jad i čemer

Samo uzgred, sve se može revidirati - i udžbenici i enciklopedije, ali činjenice su činjenice: Protiv okupatora na našim prostorima borili su se i pobedu, uz pomoć saveznika, izvojevali partizani i NOVJ, a ne đeneral Draža, ravnogorski i drugi četnici. Oni su, u istoj koloni, zajedno sa svojim saveznicima Nemcima i ustašama, krajem rata glavom bez obzira bežali iz zemlje, mada oni to rado nazivaju odstupanjem. Neki su uspeli, a neke je stigla pravedna kazna. Oni što su uspeli, i njihovi potomci, danas pokušavaju da izokrenu istoriju i da sebe predstave antifašistima. Ko u to hoće da poveruje može. Ja, hvala lepo, ne.


Istorija je narativ u koji sebe ubediš. Neko sa nekim drugim setom roditelja i stričeva ima neki drugi narativ. Greška je misliti o istoriji kao činjenici. U srpskom slučaju čak fatalna greška. Istorija je nešto što se menja, što se odmotava, što se reintepretira u svetlu sadašnjeg trenutka. Kako možeš znati šta (procesi ili događaji) je to bitno bilo nekad, kad ne znaš šta će biti bitno sutra? Nešto što nam se čini bitno sada, može izgledati kao beznačajni vatromet sutra, a nešto što ni ne primećujemo može izgledati neuporedivo bitnije za ono što će se desiti prekosutra. Zato mi se čini da je ta priča o istorijskim činjenicama zapravo jedna velika besmislica.
milojep milojep 12:58 07.02.2015

Re: Jad i čemer

Istorija je narativ u koji sebe ubediš. Neko sa nekim drugim setom roditelja i stričeva ima neki drugi narativ.


U ovo sam se više puta uverio! Recimo, brđanin što je sišao sa planine posle WW2 završio škole, zapsolio se u nekim saveznim organima, dobio stanove skoro nikad nema dilemu ko je u WW2 bio na pravoj strani! Isto tako potomci onih kojima je uzeta imovina, ugled,čast teško da će reći i reč hvale na račun partizana. Svi koji su imali ili nasledili partizansku spomenicu su recimo pored lepih penzija imali besplatnu železnicu i po jedan avio let godišnje dugi niz godina. Niko od njih to naravno ne bi naveo kao razlog ispravnosti partizanske opcije ali upravo te stvari mnogo više izgrađuju stav,nažalost, i nesvesno, nego neke istorijske činjenice koje je pa opet formalno kreirao neko sa svojom zaleđinom u određenom vremenu.
Ja, kao neko čiji je deda stradao u četnicima a od strane partizana iako je kao već star čovek samo terao komoru i bio mobilisan na babinu molbu umesto strica koji je imao 15 godina, i opet kao neko čiji su roditelji sišli sa planine i završili neke škole omogućivši i meni isto, smatram da imam koliko toliko neutralan stav po pitanju partizana i četnika. I jedni i drugi su bili isti narod, dva brata od istih roditelja, jedan tamo a jedan ovamo! Možemo pričati koja je ideologija bila pogrešna i kako su se ponašali pojedinci koji su je 'nosili' ali antifašizam i jednih i drugih ne treba dovoditi u pitanje.Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:05 07.02.2015

Re: Jad i čemer

princi
Istorija je nešto što se menja, što se odmotava, što se reintepretira u svetlu sadašnjeg trenutka. Kako možeš znati šta (procesi ili događaji) je to bitno bilo nekad, kad ne znaš šta će biti bitno sutra? Nešto što nam se čini bitno sada, može izgledati kao beznačajni vatromet sutra, a nešto što ni ne primećujemo može izgledati neuporedivo bitnije za ono što će se desiti prekosutra. Zato mi se čini da je ta priča o istorijskim činjenicama zapravo jedna velika besmislica.

Budućnost je je kategorija koja ima samo jednu sigurnu dimenziju - da dolazi posle sadašnjosti, i ona će, u svakom slučaju, biti različita od slike koju o njoj danas imamo. Međutim, istorija je ono što se dogodilo. Tumačenja, naravno, mogu biti različita, ali istorijske činjeice se ne mogu menjati. Može se menjati naš stav u odnosu na ono što se događalo. Činjenice, ne mogu. Na belom konju u u oslobođeni Beograd nije jahao Draža, već Peko. Hebemliga, to se danas mnogima ne uklapa, ali tako je bilo.
milojep milojep 13:09 07.02.2015

Re: Jad i čemer

Na belom konju u u oslobođeni Beograd nije jahao Draža, već Peko


Slažeš li se da je logička činjenica i da kojim slučajem Crvena Armija nije prva došla na Balkan, na tom istom konju bi bio Draža?
freehand freehand 13:10 07.02.2015

Re: Jad i čemer

milojep
Na belom konju u u oslobođeni Beograd nije jahao Draža, već Peko


Slažeš li se da je logička činjenica i da kojim slučajem Crvena Armija nije prva došla na Balkana na tom istom konju bi bio Draža?

Ja mislim Paja patak.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:14 07.02.2015

Re: Jad i čemer

milojep
ali antifašizam i jednih i drugih ne treba dovoditi u pitanje.

Kako onda razumeti da su fašisti i okupataori, dakle Nemci, hrvatske ustaše i dokazani antifašisti, Dražini i dr. četnici, bežali u istoj koloni preko NDH i Slovenije, prema Austriji? Zašto su bežali zajedno?
milojep milojep 13:15 07.02.2015

Re: Jad i čemer

freehand
milojep
Na belom konju u u oslobođeni Beograd nije jahao Draža, već Peko


Slažeš li se da je logička činjenica i da kojim slučajem Crvena Armija nije prva došla na Balkana na tom istom konju bi bio Draža?

Ja mislim Paja patak.


Ti se zezaj, ali ni 'partizanski' istoričari sada ne kontriraju činjenici da je masu gradova po Srbiji oslobodila četnička vojska.Doduše oni to nazivaju ulazak u gradove a ne oslobađanje ali i mi ovde pričamo o 'ujahavanju'
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:17 07.02.2015

Re: Jad i čemer

freehand
Ja mislim Paja patak.
A možda i Talični Tom?
milojep milojep 13:19 07.02.2015

Re: Jad i čemer

Vojislav Stojković
milojep
ali antifašizam i jednih i drugih ne treba dovoditi u pitanje.

Kako onda razumeti da su fašisti i okupataori, dakle Nemci, hrvatske ustaše i dokazani antifašisti, Dražini i dr. četnici, bežali u istoj koloni preko NDH i Slovenije, prema Austriji? Zašto su bežali zajedno?


Ne znam dovoljno o tome, ali evo pitanja za tebe, da su kojim slučajem partizani izgubili u WW2 misliš li da bi njihovo bežanje bilo separatno?
Možda jedino što ne bi bežali na istu stranu sveta!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:24 07.02.2015

Re: Jad i čemer

milojep
Na belom konju u u oslobođeni Beograd nije jahao Draža, već Peko


Slažeš li se da je logička činjenica i da kojim slučajem Crvena Armija nije prva došla na Balkan, na tom istom konju bi bio Draža?

Dragi moj i dobri miloje,
vreme je da se okanemo i četnika i partizana, oni su svoju borbu odavno završili. I ne samo njih, već i Slobodana Miloševića. Taj je odavno pokojni. Vreme je da se dohvatimo kakvog posla ili knjiga. Neka to bude naša borba.
milojep milojep 13:30 07.02.2015

Re: Jad i čemer

Vreme je da se dohvatimo kakvog posla ili knjiga. Neka to bude naša borba.


Ama ja taman dohvatim da radim nešto a ono neko me povuče za nogu nazad!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:46 07.02.2015

Re: Jad i čemer

Samo ga ritni, istom nogom. I teraj napred.
princi princi 15:12 07.02.2015

Re: Jad i čemer

Vojislav Stojković
princi
Istorija je nešto što se menja, što se odmotava, što se reintepretira u svetlu sadašnjeg trenutka. Kako možeš znati šta (procesi ili događaji) je to bitno bilo nekad, kad ne znaš šta će biti bitno sutra? Nešto što nam se čini bitno sada, može izgledati kao beznačajni vatromet sutra, a nešto što ni ne primećujemo može izgledati neuporedivo bitnije za ono što će se desiti prekosutra. Zato mi se čini da je ta priča o istorijskim činjenicama zapravo jedna velika besmislica.

Budućnost je je kategorija koja ima samo jednu sigurnu dimenziju - da dolazi posle sadašnjosti, i ona će, u svakom slučaju, biti različita od slike koju o njoj danas imamo. Međutim, istorija je ono što se dogodilo. Tumačenja, naravno, mogu biti različita, ali istorijske činjeice se ne mogu menjati. Može se menjati naš stav u odnosu na ono što se događalo. Činjenice, ne mogu. Na belom konju u u oslobođeni Beograd nije jahao Draža, već Peko. Hebemliga, to se danas mnogima ne uklapa, ali tako je bilo.

Da, ako se istorija i istorijske činjenice svedu na pitanje identiteta jahača i boje konja, onda ste bez sumnje u pravu.
blogovatelj blogovatelj 17:29 07.02.2015

Re: Jad i čemer

Kako onda razumeti da su fašisti i okupataori, dakle Nemci, hrvatske ustaše i dokazani antifašisti, Dražini i dr. četnici, bežali u istoj koloni preko NDH i Slovenije, prema Austriji? Zašto su bežali zajedno?


Ima ih i koji nisu bežali.
Ja ne znam zašto je teško prihvatiti tu činjenicu, kad se već govori o činjenicama.
Kao što je fakat da je Crvena Armija oslobodila Beograd, tako je nesporno i da su četnici oslobodili Kruševac.
Nesporno je da su Amerikanci grdne medalje podelili četnicima kao svojim saveznicima. Sasvim je sigurno da to nisu uradili bez razloga.
Zašto vi što volite partizane, isto kao i oni koji preferiraju četnike, uvek tu sliku postavljate crno, ili belo? Zar je toliko teško primetiti nijanse?
sioux sioux 18:55 07.02.2015

Re: Jad i čemer

Istorija je narativ u koji sebe ubediš. Neko sa nekim drugim setom roditelja i stričeva ima neki drugi narativ. Greška je misliti o istoriji kao činjenici. U srpskom slučaju čak fatalna greška. Istorija je nešto što se menja, što se odmotava, što se reintepretira u svetlu sadašnjeg trenutka. Kako možeš znati šta (procesi ili događaji) je to bitno bilo nekad, kad ne znaš šta će biti bitno sutra? Nešto što nam se čini bitno sada, može izgledati kao beznačajni vatromet sutra, a nešto što ni ne primećujemo može izgledati neuporedivo bitnije za ono što će se desiti prekosutra. Zato mi se čini da je ta priča o istorijskim činjenicama zapravo jedna velika besmislica.

Gde nabavljaš tu gandžu majke ti?
Goran Vučković Goran Vučković 19:23 07.02.2015

Re: Jad i čemer

Gde nabavljaš tu gandžu majke ti?

Postmodernista-ekstremista (+ talEban)
sioux sioux 22:28 07.02.2015

Re: Jad i čemer

Goran Vučković
Postmodernista-ekstremista (+ talEban)

Naaah... pročitah (hvala za linkove), ne uklapa se, ipak je gandža...
Goran Vučković Goran Vučković 23:34 07.02.2015

Re: Jad i čemer

Naaah... pročitah (hvala za linkove), ne uklapa se, ipak je gandža...

Neki dan je Šabić imao interesantan tvit na tu temu.
princi princi 02:46 08.02.2015

Re: Jad i čemer

Goran Vučković
Gde nabavljaš tu gandžu majke ti?

Postmodernista-ekstremista (+ talEban)

Ne. Duncan Watts je u pitanju.
Goran Vučković Goran Vučković 12:03 08.02.2015

Re: Jad i čemer

Ne. Duncan Watts je u pitanju.

Aha to je ta grana
sioux sioux 13:56 08.02.2015

Re: Jad i čemer

Goran Vučković
Neki dan je Šabić imao interesantan tvit na tu temu.

E kad Šabić, najveći od boraca za status kvo i svoje plate kaže, mora da je tako.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana