Društvo| Gradjanske inicijative| Kultura| Moj grad| Život

Suncobrani na braniku grada

Đorđe Bobić RSS / 20.02.2015. u 17:48

Pre nekog vremena beše objavljeno posvuda u medijima da je Skupština grada Beograda a na predlog pomoćnika gradonačelnika za oblast urbanizma alias gradski arhitekta usvojila uredbu o regulisanju i uređenju velikog gradskog problema izazvanog raznobojnim suncobranima na trotoarima ispred kafića a koji problem decenijama nije rešavan

Odluka decentna, predhodno nije ostavljen prostor za diskusiju jer je doneta bez neke rasprave, ne daj bože, javne gde bi se možda i neka drugačija mišljenja čula jer javnost uvek ima šta da primedbuje a na to ima svako pravo pa i u Statutu grada Beograda tako što jasno piše. Ali sada je drugačije jer se virus Beograda na vodi širi sa izraženim simptomom netransparentnog pravljenja urbane slike Beograda gde se javnost, stručna i laička smatra, ako nije za, protivničkom stranom koju treba zaobićiu i onemogućiti, za sada samo verbalno. Pošto vakcina koja bi efekat delovanja tog virusa umanjila  još nije pronađena bolje je ostati na aspirinu i bar glavobolju dovesti u podnošljivu meru.

  

Dakle, uredba kaže da će od iduće godine, dvehiljadešesnaeste kada će i privreda da započne svoj napredak a građani će bolje živeti, suncobrani i tende koji se postavljaju ispred kafića i restorana u javni prostor na trotoarima ili trgovima ili već gde su i do sada bili, biti crni ili beli a moguća je upotreba i nijansi sive boje što se dobija kad se kap crne kane i kantu sa belom bojom i tako će biti u celom gradu i svim njegovim prostorima. Uostalom ništa nije samo crno ili belo, zato su dozvoljene nijanse sive i onda su sva mišljenja moguća što je sasvim izvestan korak ka demokratiji a drugačije se ovde ona i ne može ostvariti osim nedemokratskim načinom.

Sada u periodu očekivanja novonastajuće gradske slike koja preti da zaista bude iz uredbe preneta na ulice, mada posle učinjenog a učinjeno je to, uredbom, sa najboljom namerom nije lepo gunđati pa zato se to ovde neće ni činiti,  ipak je moguće razmišljati o razlozima koji su predhodili ovakovoj odluci, pa da se navede samo nekoliko, svakako afirmativnih, opaski u skraćenoj formi i bez želje da se odluka ospori ili da joj se podsmeva ili da bude nazvana budalastom.    

Opaska 1

Ceo grad je decenijama ako ne i duže bio prešaren i sve je bilo suviše raznobojno i to neuredno razbacano po gradskom miljeu pa će uvođenje crno-belog-nijansi sivog tona (ipak, nije rečeno niti određeno koje nijanse sivog mogu da prođu pa neka samovolja opet može da se pojavi) u ulične koridore po celom gradu dovesti ipak sve elemente grada u sklad i obeležiti urbanu matricu pre svega kao sliku komunikacione mreže jasno ocrtane. Usklađivanje boje suncobrana sa kolorom asfalta je ovim potezom zapisano u istoriju grada kao značajan doprinost otklanjanju te neuredne u na oči građana atakujuće raznolikosti. 

Opaska 2

Izbor boja u vremenu koje je proteklo, uzmimo samo ono od Turaka pa naovamo, je bila ostavljena na volju kafedžijama, može se predpostaviti nedovoljno školovanim za izabiranje boja a primećeno je da su vršili i pritisak na dunđere, arhitekte i dizajnere koji su im kafanu uređivali ne bi li ovi izabrali baš onu boju koju gazda obožava pa je tako šarolikost zavladala ...

Tome je doprinosila i nekontrolisana liberalno tržišna orijentacija kao državna ideologija  koja zavlada ovim  gradom iznenada i zateče sve nepripremljene te su i kafedžije htele u skladu sa tržišnim uslovima u nemiliosrdnoj trci za profitom da budu različiti od suseda pa pošto svi kuvaju istu kafu i sipaju ista pića onda bar bojom suncobrana da budu različiti i samosvojni. To se više nije moglo tolerisati jer je red uslov za napredak i onda uredba.  

Opaska 3

Uočeno je od strane lokalnih dužnosnika da je upotreba drugih boja (osim crne-bele-nijansi sive) neprekidno urušavala međunacionalne, etničke, verske ili čak i političke entitete i dovodila do nesporazuma a posledice su bile ni malo lepe te je, na primer, crvena kao boja obeležavajuća za rano hrišćanstvo a kasnije izabrana i kao identifikacioni znak ljudi i pokreta komunističke provicijencije  ovom uredbom ukinuta i sprečena je da i dalje uznemirava javnost svojom verskom zatucanošću jer je akcenat na sekularnoj državi a komunističke namere su tako, jednom uredbom, sasvim ćušnute u zapećak. .  

Opaska 4

Zeleno volim te zeleno pisao je Federiko Garsija Lorka, onaj pesnik iz Španije ali se sumnja da je i tu bilo nekog pogledavanja sa kompartijama pa bi ta boja mogla opet da iz tiha progurava tu ideju jednakosti i da su svi stambeno opskrbljeni i siti i da imaju radna mesta a onda bi mogla da sledi priča o komunistima kao boljim od naslednika koji se sada tu nađoše da upravljaju. I onda, zeleno ne može.

Opaska 5

A plavo u Beogradu svakako ne može da bude jer Beograd nema more a plavo nebo je često sivo po ceo dan i to ne samo iz metereoloških razloga, ima tu još po nešto, i onda crno-bela-nijanse sive solucija po celom urbanom prostoru jeste poželjna varijanta sivih tonova kao ambijentalno opredeljenje koje će po stupanju uredbe građani prohvatiti kao svoj prirodni i ugodni doživljaj sveta a ambijentalna celina će biti ujednačena bez iskakanja pijedinaca koji bi da se i na ovaj način nametnu ...

Opaska 6

Osim toga, ceneći doprinos masa u doprinou prilikom osvajanja demokratije, posebno iskazanih u navijačima sa naglaskom na izabranom crno.-belom opredeljenju kao fonu za suncobrane jeste odavanje priznanja istima i koji će se ovom gestu veoma obradovati i biće prilježniji u sledećim akcijama a oni drugi, crveno-beli će dobiti pod suncobranim ujednačene i naglašene stolove i stolice u bojama koje ih identifikuju i ta uredba je u pripremi.

Opaska 7

Veoma se pozitivno može vrednosvati ova udeja ujednačavanja tipa suncobrana po pitanju obojensti jer to znači uklanjanje nekoliko desetina hiljada postojećih u raznim bojama, preterano raznolikih i uvođenja jednoobraznih a to će bitno da unapredi industriju suncobrana i tendi, dobiće novi zamah, otvoriće se obimno tržište, pa kad već nije uspelo sa topljenjem čelika onda tkanje i bojenje platna za suncobrane može snažno da uveća BND i zaposli značajan broj besposlenih.

Opaska 8

Konačno je ovim činom uzdrmana dizajnerska mafija i vlasnici brendova belosvetski a kačili su za pare svoje oznake po suncobranima beogradskim i koji su do sada diktirali formu i boju reklama, Uzbunili su se vlasnici brendova u boji, Coca Cola, razna piva i napitci koji bi odudarali zbog svojih živih boja od novog gradskog imidža te sada njihovi dizajneri rade ubrzano na pronalaženju novih formi reklama u skladu sa novim Beogradskim pravilima da ne bi štrčali sa svojim stereotipnim bojenim arte faktima.

Opaska 9

Godišnja doba do sada nisu išla na ruku stvaranju i održavanju gradske slike i urbanog ambijenta i zato je podržana oluka da se suncobrani razlikuju od drveća u proleće kad sve ozeleni pa je taj kontrast poželjan jedno vreme a posle, kad dođe jesen i zima bude kolorit u skladu sa drvećem opalog lišća kad je sve sivo.  

Opaska 10

Dakle, sa ovim namerama sve se menja na bolje, biće jednostavnije jer kad se vidi crno-belo-nijanse sivog onda se zna da je to mesto za relax, odmor i romantiku a ne da se građani neprekidno, lutajući gradom stalno pitaju šta da izaberu i pod koju boju da se smeste, posebno je to bilo dramatično jer zamislite situaciju gde ona hoće plavo a on zeleno i onda dođe do prepirke, ugrožavanja ljudskih i emotivnih prava i na kraju rastave ali ima i problema čak i ako boju izaberu šta pod kojom bojom smeju ili šta treba da rade.

Opaska 11

Beograd će najzad biti prepoznatljiv, sasvim različit od drugih gradova koji su neuredno šaroliki i još se bezobrazno hvale tom raznolikošću a ne vide da se utapaju u globalističku sliku uniformnog i totalnog sveta. Borba za posebnost i otpor globalističkom nasrtaju na nacionalni identitet se može voditi na različite načine, evo primera iz Beograda ne samo bacanjem đubreta koje kude po gradu, već i putem jednako obojenih suncobrama pri kafićima. 

Ovo nije opaska

Najzad, uz sve prednosti koje uredba o boji suncobrana donosi Beogradu ipak se može iskazati i određena bojazan zbog mogućeg širenja virusa začetog u toku priče o Beogradu na vodi. Virus se širi, sve ide iz jedne glave koja nema potrebu da pita ponekad okolo šta i drugi misle, ne da bi ih poslušala, samo da čuje. Ali, još uvek je sve dobro, nisu se srećom još zagledali u grb Beograda jer tamo ima neke boje.

 

 

 

Atačmenti



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

marco_de.manccini marco_de.manccini 18:42 20.02.2015

A bež?

Kome se ne sviđa crno ili belo može da bež.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 18:45 20.02.2015

Re: A bež?

gavrilo1 gavrilo1 21:11 20.02.2015

zdravo

Meni su ok beli suncobrani, ipak grad se zove BEOgrad, siv je i previse pa mi se ne dopada da budu i suncobrani takvi, a crni tek nikako uostalom zar takvi nece jos vise upijati toplotu sunca?

I ne dopadaju mi se reklamni suncobrani, reklama je svukuda cim oci otvoris pocinju pa bar da covek uziva dok pije kafu da mu nije nad glavom.

I,

OKRECITE BEOGRAD !

Sta bih jos pospremio u Beogradu,
Metalne konstrukcije mostova ofarbao u belo,
Uveo neki standard u postavljanju naziva i reklama iznad i oko lokala,
Isto tako sa splavovima, da ne ruze obalu reka, nekakav standard da postoji u njihovom uredjenju kako bi se uklopili u ambijentalnu celinu u kojoj su postavljeni.
Recimo splavovi bi mogli imati neku formu oblika i modernog dizajna koja bi predstavljala ostatak Srbije pa i neko kulturno nasledje sto da ne, bez obzira koja mu je namena.
Nesto slicno sam video u Dzakarti, oni su napravili celu Indoneziju u jednom parku kroz razne objekte, nekako glavni grad bi trebao biti odraz cele zemlje iz koga ce turisti pozeleti otici u ostale delove Srbije.
Onda malo vise cveca, zardinjera po mostovima, ulicama da malo i zamirise grad i da ga obojimo prirodom.
Nekako raditi na tome da se uvede kultura izgleda balkona koji gleda na ulicu, dzaba sredjena fasada zgrade ako na jednom balkonu stoji krs, to odmah ruzi ceo objekat.
Zamislite kada bi svi u Beogradu postavili jednu zardinjeru cveca na balkon, pa to bi bio drugi grad!
Vera Johnson Vera Johnson 03:55 21.02.2015

Re: zdravo

dragi gavrilo, zardinjere su savrseno nepotrebne. jedna, dve, tri saksije u kojima cvetaju lepo negovane muskatle bile bi sasvim dovoljne
gavrilo1 gavrilo1 09:46 21.02.2015

Re: zdravo

Vera Johnson
dragi gavrilo, zardinjere su savrseno nepotrebne. jedna, dve, tri saksije u kojima cvetaju lepo negovane muskatle bile bi sasvim dovoljne


Pa one plasticne, na njih sam mislio sto se kace na terasu, onako duze malo ja to kazem zardinjere
A da muskatle su super!
Pa neke puzavice svasta tu moze,
Nije to ni skupo nista a i ljudi bi se mogli menjati pelcerima, pelceri bi nas zblizili mozda

Stetas ulicom i gledas u balkone pa vidis neki lep cvet, pokucas na vrata,
Dobar dan video sam na vasem balkonu lep cvet mozete li mi dati pelcer voleo bih i ja da ga posadim na svoj balkon.
Pa onda odusevljenje, pa poziv na kafu, upoznavanje.
Kazu da je balkon stana prozor u svet
Mozda bi Beograd trebao izaci na balkone?

IZVEDITE BEOGRADJANE NA BALKONE !
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 10:17 21.02.2015

Re: zdravo

Lep poziv, pridružujem se ... na BALKONU !
gavrilo1 gavrilo1 13:05 21.02.2015

Re: zdravo

Đorđe Bobić
Lep poziv, pridružujem se ... na BALKONU !


Pa hajmo delati, dajmo znacaj zapostavljenom balkonu :)
Eto ja bih vas zamolio za jedan blog o tom balkonu koji je nepravedno zapostavljen.
Beogradjani su cini mi se poslednji put izasli na balkone kada se lupalo u serpe.

Cemu jos sve balkon sluzi, pitam se u nadi da ce te vi jednim lepim blogom dati svima nama odgovor
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 13:14 21.02.2015

Re: zdravo

Dogovoreno
Vera Johnson Vera Johnson 03:50 21.02.2015

pedeset nijansi sive boje?

"Dakle, uredba kaže da će od iduće godine, dvehiljadešesnaeste kada će i privreda da započne svoj napredak a građani će bolje živeti, suncobrani i tende koji se postavljaju ispred kafića i restorana u javni prostor na trotoarima ili trgovima ili već gde su i do sada bili, biti crni ili beli a moguća je upotreba i nijansi sive boje što se dobija kad se kap crne kane i kantu sa belom bojom i tako će biti u celom gradu i svim njegovim prostorima. Uostalom ništa nije samo crno ili belo, zato su dozvoljene nijanse sive i onda su sva mišljenja moguća što je sasvim izvestan korak ka demokratiji a drugačije se ovde ona i ne može ostvariti osim nedemokratskim načinom."

bice da zakonopisac nije gledao film... ali ima misljenje...
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 12:06 21.02.2015

... bilo je onda ...

Bilo je to 1969 u Ateljeu 212, verovali smo da je došlo neko novo vreme ... posle je bilo svašta ... i došli smo do suncobrana ... j.bi ga ...


link
a_jovicic a_jovicic 22:48 21.02.2015

RGB ili CMYK?

Član 27.

"Zaštita bašte od sunca i atmosferskih padavina može se ostvariti postavljanjem senila lake konstrukcije.

Senilo se po pravilu postavlja na tlo kao slobodnostojeće.

Kod bašte otvorenog tipa senilo je, po pravilu, tipa suncobran, rasklopivo senilo na slobodnostojećem nosaču ili jedro.

Senilo je jednobojno i po pravilu bele boje, crne i bež ili u tonovima između njih.

Kod bašte zatvorenog tipa može se postaviti senilo lake montažno-demontažne konstrukcije, pokrivene lakim materijalom. Minimalna visina ivice senila u odnosu na podnu površinu iznosi najmanje 2,2 m.

Srednja visina senila u odnosu na pod bašte zatvorenog tipa mora iznositi najmanje 2,8 m".

---

Mislim da nema razloga za brigu. "Zakonodavac" nije propisao šta znači "tonovima izmedju njih" te pošto se svaka boja u vidljivom spektru nalazi negde izmedju bele (prisustvo svih boja po aditivnom sistemu ili odsustvo svih boja po subtraktivnom sistemu) i crne (obrnuto), uredba praktično propisuje da su sve boje dozvoljene.




Da ne spominjem kako "bež" nije jasno definisan termin te bi neki mogli da ga tumače i kao "kaki" (a ovde nam se spektar različitih tumačenja nekontrolisano širi)


Kažnjeni preduzetnik bi uz pomoć sposobnog advokata mogao da pozove odgovarajućeg veštaka-grafičara i dobije ih na sudu.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 08:01 22.02.2015

Re: RGB ili CMYK?

Hvala na lepom komentaru ... nisam registrovao bež boju jer mi je nekako ličilo na bežaniju pa mi se omače ... još da ustanovimo šta je sa crvenom, plavom i zelenom bojicom pa da mirno ispijamo kafu na trotoarim ispod suncobrana veselih boja ... za sada, dok to ne ustanovim još ću da gundjam oko ove ipak blesave uredbe ... i još, nije u redu da neki tamo maltretiraju grad ...
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 09:08 24.02.2015

prvi put u istoriji ... prestoničkoj

Sredili su gradski dužnosnici boje suncobrana ali ostaje problem sa piškenjem građana prestonice, javnih WCa nema pa ih to čini nervoznim kad im nadođe ... evo jedne sasvim nove (prvi put u istoriji) mogućnosti da se doprinese obogaćenju urbanog mobilijara ... mobilni WC na točkićima i na gurku, onda mogu da se zaposle nezaposleni, ušteda goriva, nema više zapišavanja haustora, a može se pozvati mobilnim telefonom i eto njega za tili čas ...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana