Ekonomija| Istorija| Kultura| Politika| Region

SUDBINA SRPSKO-HRVATSKIH ODNOSA

Nikola Jovanović RSS / 25.02.2015. u 11:30

Imajući u vidu dve sistemske prepreke, slabosti društvenih elita i kontraproduktivno delovanje spoljnopolitičkog faktora, postavlja se pitanje šta danas činiti na racionalnom i interesnom unapređenju regionalne saradnje.

Jugoslovenska ideja bila je izvorno stvar intelektualnih krugova srpskog i hrvatskog naroda. Dok su srpski i hrvatski naučnici bili ti koji su osmišljavali sadržinu međusobnih odnosa i koncipirali optimalnu institucionalnu nadgradnju, integracija je imala svoj puni smisao: stvaranje politički i ekonomski emancipovane države, koja je obezbeđivala sve materijalne preduslove za dalji razvoj i prosperitet. Međutim, već od 1918. godine, ta ideja postaje ošti plen niskih strasti i stranačkih prepucavanja, dok srpska elita čak pravi „salto mortale“ i počinje da shvata jugoslovensku ideju kao apsolutni cilj, a ne kao sredstvo za ostvarivanje nacionalnih interesa.

Tu leži prvi sistemski problem srpsko-hrvatskih odnosa. Samo prava društvena elita ima kapacitet da podigne pogled sa kratkoročnih ciljeva i uposli ideju integracije u svrhu ostvarivanja komplementarnih nacionalih programa. Međutim, danas su intelektualni krugovi u obe zemlje u dubokoj eroziji. U slučaju Hrvatske,  u nedostatku jake post-konfliktne elite, populisti i nacionalisti će radije ideju integracije zloupotrebiti za mobilizaciju protiv „unutrašnjeg neprijatelja“, ili „revizionista“, nego pokušati da je iskoriste za snaženje sopstvene države. Od cele „tisućletnje“ tradicije, ispada da su jedino „hrvatski branitelji zaglavni kamen domovine“, kako ističe nova predsednica.

U Srbiji pak, aktuelna društvena „elita“ nije imala snage niti inspiracije da osmisli autentični nacionalni i razvojni program za 21. vek, koji bi bio zdrava osnova za regionalnu saradnju. Bezidejnost i nesnalaženje u novim okolnostima nastojali su se kompenzovati vraćanjem na istorijski potrošene koncepte i simuliranjem aktivne regionalne saradnje, koja je u suštini ostala plitka, iznuđena i vođena slabostima, a ne racionalnim idejama.

Drugi sistemski problem srpsko-hrvatskih odnosa je dinamika proširenja Evropske unije. Do 2007. godine, u opticaju je bio „francuski“ model politike EU prema Balkanu, koji je podrazumevao da je za stabilnost regiona ključna simetrija u tretiranju Srbije i Hrvatske, idealno istovremeni ulazak ove dve zemlje u EU. Međutim, od tada prevagu odnosi „nemački“ pristup, prema kome Hrvatsku treba izdvojiti kao primer na Zapadnom Balkanu i od nje načiniti lidera regona. Time se postiglo da srpsko-hrvatska granica, umesto da se omekšava i tako tenzije spuštaju, postane zapravo „limes“, u starorimskom i hantingtonskom smislu. Ovakav razvoj događaja dodatno je pothranio nacionalizam u Hrvatskoj, ugradio im u kolektivnu svrhu i identitet stalnu opoziciju prema istočnom susedu i probudio osećaj superiornosti u odnosu na njega.

Imajući u vidu ove dve sistemske prepreke, slabosti društvenih elita i kontraproduktivno delovanje spoljnopolitičkog faktora, postavlja se pitanje šta činiti. Pre svega, definisanje naše spoljnopolitičke i regionalne politike treba da ishodi iz nacionalog i razvojnog programa, koga još uvek nema ni u naznakama. Smatram da dve ključne stvari tog programa treba da budu funkcionalna ekonomska integracija današnjih malih i slabih  balkanskih država, u cilju stvaranja preduslova za „industriju obima“ u regionu, kao i  podržavanje infrastrukture koja povezuje Panonsku niziju i Dunav sa Mediteranom, kako bi se omogućila „tranzitna industrija“.

Zaboravili smo da je Srbija postala poželjan partner i Pijemont za južne slovenske narode, tek kada je postala relevantni činilac u geografskom srcu Balkana. Svodeći se na floskulu „Zapadni Balkan“, Srbija je potpuno zapostavila centralni, koji se pruža od Mađarske do Egejskog i Crnog mora. Nije slučajno da je upravo centralni Balkan ključni pravac za „Novi put svile“, koji za Srbiju predstavlja jednu od poslednjih šansi da se približi glavnim svetskim trgovinskim i finansijskim tokovima.

Mala istorijska paralela: Srbija je nakon Berlinskog kongresa 1878. godine bila u nezavidnoj situaciji - formalno nezavisna, ali bez materijalnih i spoljnopolitičkih preduslova za dalji razvoj. Umesto rezignacije i podilaženja jačima, tadašnja generacija Novakovića, Cvijića, Koste Stojanovića i mnogih drugih, upustila se u promišljanje i javni dijalog o tome kako naći izlaz iz ćorsokaka. Tako je zapravo počelo „zlatno doba“ srpske moderne države, gde je jugoslovenska ideja bila shvaćena kao sredstvo a ne cilj, što nas vraća na prvu tezu teksta.

Samo istinska društvena elita može da osmisli nacionalni program, uključujući i optimalnu sadržinu srpsko-hrvatskih odnosa u današnjem trenutku. Za oba naroda, preopterećenost  svakog razmišljanja i dijaloga hipotekom ideološkog i populističkog, predstavlja veliku prepreku konstruktivnoj regionalnoj politici. Recesija, javni dug i neophodnost uvoza električne energije u obe države, jasno svedoče o rezultatima takvog pristupa.

Umesto da se u regionu inspirišemo Sirizom, možda bi bilo dovoljno za početak konsultovati sopstveno istorijsko iskustvo i negovati nacionalnu elitu koja može da stane u red sa svojim svetlim prethodnicima. Tada ne bih brinuo ni za srpsko-hrvatske odnose.

Tekst izvorno objavljen u Politici 24. februara 2015. godine

http://www.politika.rs/pogledi/Nikola-Jovanovic/Buducnost-srpsko-hrvatskih-odnosa.sr.html 



Komentari (65)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 11:53 25.02.2015

...

Ovakav razvoj događaja dodatno je pothranio nacionalizam u Hrvatskoj, ugradio im u kolektivnu svrhu i identitet stalnu opoziciju prema istočnom susedu i probudio osećaj superiornosti u odnosu na njega.

Dok ih ne sačekamo u basketu
bolid1 bolid1 13:42 25.02.2015

Re: ...


Dok ih ne sačekamo u basketu


To mogu samo Srbi!

jinks jinks 12:08 25.02.2015

...

Tu leži prvi sistemski problem srpsko-hrvatskih odnosa. Samo prava društvena elita ima kapacitet da podigne pogled sa kratkoročnih ciljeva i uposli ideju integracije u svrhu ostvarivanja komplementarnih nacionalih programa.


Po nekima prvi i osnovni sistemski problem je upravo i ležao u tome što sa Jelačić placa i Tuškanca nikakva komplementarnost ustvari nije nikada ni tražena ... već da je od samih početaka ideja o povezivanju tokom 19-og veka, preko ujedinjenja 1918. i dalje, jedini i osnovni cilj bila nezavisna hrvatska država.

I na tom planu i projektu su manje mada pre i više radili sa obe strane političkog i ideološkog spektra, počev od levice pa sve do ekstremne desnice - svi zajedno, sve vreme.
looping looping 13:39 25.02.2015

1

hoochie coochie man hoochie coochie man 18:15 25.02.2015

...

Tada ne bih brinuo ni za srpsko-hrvatske odnose.


A zašto o njima uopšte treba posebno brinuti?
Zašto brinuti više nego o recimo srpskobugarskim, srpskorumunskim, srpskomađarskim, mekedonskim, itd?

Verujem da se inercija o nekoj posebnoj važnosti odnosa sa Hrvatskom vuče iz činjenice da smo nekada bili u istoj državi, koja je zaista zavisila od tih odnosa.
Danas, na sreću, to nije slučaj i ti odnosi su mnogo manje bitni nego onda kad je od njih zavisilo tako mnogo kao što je opstanak države.

To što je Nemačka nametnula, ili pokušava da nametne, Hrvatsku kao lidera, uzora, ne znači da je srpski nacionalni interes da to prihvati.
Stvari u politici se relativno brzo menjaju, a posebno u tako mladoj tvorevini kakva je EU.
Sama činjenica da je do skora postojala ideja o zajedničkom ulasku u EU koja je najednom zamenjena drugom, svedoči o tome da trenutno važeće ideje ne moraju biti večne.
Ako je "francuski model politike" propao, zašto ne bi i nemački?

Srbija treba da sačini svoju listu prioriteta, svoj "nacionalni program" ne vodeći se nemačkim niti EU interesima, nego svojim.

Interes Srbije svakako jeste regionalna saradnja, ali ne po svaku cenu.
Saradnja je moguća samo u slučaju da postoji želja za saradnjom sa obe strane, ako ne jednoj strani nema te želje, besmisleno je truditi se da se taj drugi privoli čineći mu ustupke na uštrb svojih interesa.
Ako Hrvatska nema inters, ili želju, da srađuje sa Srbijom, Srbija mora sa tim živeti, i pronaći neke druge sa kojima će sarađivati.

Na sreću Srbije Hrvatska nije neki posebno bitan faktor da bez saradnje sa njima Srbija ne može opstati.
Može, dobro je ako saradnje ima, ali može se i bez nje.

Sa srpske strane je ovo što se sad dešava sasvim dovoljno, možda i previše.
Srbija saradnju ne odbija, ne ucenjuje, ne petlja se u unutrašnje stvari drugih, dovoljno.
Kad drugi pokažu želju da se saradnja intenzivira što da ne, dotle neka se sami malo srede.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:05 25.02.2015

Re: ...

Vidim bio si opširan, a mogao si samo dati siže, koji bi otprilike glasio: "Boli nas Q za Lijepu Njihovu, pa makar bila i u EU, UK ili USA", sa čime bih se, naravno, odmah složio.

Uzgred, nerado komentarišem na blogovima ovih što svoje analitičke mudrolije prvo izvorno objave u nekim novinčinama i uzmu honorar, a onda ih repriziraju ovde na blogu, za nas u poslednjim redovima i na balkonu, a zatim najčešće ne učestvuju u diskusiji.

Inače, o srpsko-hrvatskim odnosima naš mladi blogodomaćin nije rekao ništa novo, a ni posebno pametno. Daleko bolji sastav na ovu temu mogao bi sročiti svaki marljiviji učesnik ovog bloga. Čudni su putevi uređivačke politike najstarijeg lista na Balkanu.
gabriele gabriele 23:18 25.02.2015

Re: ...

cane.srbljanovic cane.srbljanovic 00:27 26.02.2015

Re: ...

@HCM - slazem se, pretty much, sa svim shto je napisano.

Samo chekam da chujem da "odnosi sa hrv nemaju alternativu". Pominjanje "jugoslavije" i istorijske geneze te srpske, tragichne, svinjarije ima smisla samo kao upozorenje i podsecanje na ozbiljnost posledica donoshenja istorijskih odluka u situaciji dramatichnog intelektualnog deficita i elementarnog nerazumevanja drzave i istorije.

Voleo bih da jednom vidim ozbiljnu diskusiju (iniciranu od "elite" o podizanju drushtvenog proizvoda, strategiji zaposhljavanja, eliminisanja unutrashnjeg i spoljnog deficita, itd.

Mozda o rebuilding drushtvenih institucija i struktura od sushtinske vaznosti: sudstva, zdravstva, shkolstva, bezbednosti ... etc.

Mozda o hitnosti demografskog problema, mozda o kulturnom/drushtvenom/vrednosnom/civilizacijskom padu i idejama/planovima za akciju.

Ali to su ili nevazne ili preteshke teme za tzv "elitu" u Srbiji. Ajmo malo o hrvatima i WWI. A i "jugoslovenska ideja" je ok, ako nishta drugo.
Nikola Jovanović Nikola Jovanović 16:13 26.02.2015

Re: ...

Vojo, upravo zato što mnogi ovde mogu napisati bolji sastav, ja kačim ovde tekst i unapred se radujem reakcijama i dopunama. To što je tekst još negde objavljen, ne treba da te spreči da kažeš i ti nešto pametno ovim povodom.
tata50 tata50 16:30 27.02.2015

Re: ...

[
cane.srbljanovic
@HCM - slazem se, pretty much, sa svim shto je napisano.

Samo chekam da chujem da "odnosi sa hrv nemaju alternativu". Pominjanje "jugoslavije" i istorijske geneze te srpske, tragichne, svinjarije ima smisla samo kao upozorenje i podsecanje na ozbiljnost posledica donoshenja istorijskih odluka u situaciji dramatichnog intelektualnog deficita i elementarnog nerazumevanja drzave i istorije.

Voleo bih da jednom vidim ozbiljnu diskusiju (iniciranu od "elite" o podizanju drushtvenog proizvoda, strategiji zaposhljavanja, eliminisanja unutrashnjeg i spoljnog deficita, itd.

Mozda o rebuilding drushtvenih institucija i struktura od sushtinske vaznosti: sudstva, zdravstva, shkolstva, bezbednosti ... etc.

Mozda o hitnosti demografskog problema, mozda o kulturnom/drushtvenom/vrednosnom/civilizacijskom padu i idejama/planovima za akciju.

Ali to su ili nevazne ili preteshke teme za tzv "elitu" u Srbiji. Ajmo malo o hrvatima i WWI. A i "jugoslovenska ideja" je ok, ako nishta drugo.


Mislim da je problem što su elite i u RH i u RS zapravo lažne elite, to su ljudi koji imaju (moć, bogatstvo ili oboje) i dok god i kod vas u Srbiji i kod nas u Hrvatskoj, kartaški rečeno "na štih" ne dođu mladi obrazovani stručnjaci , a ne profesionalni političari, nema nam pomoći! Ni vama!

Kad se to jednom, u dalekoj budućnosti ili, daj Bože, ranije dogodi, onda će klinci sjesti za stol, reći svoje interese jedni drugima i dogovoriti se.
Preduvjet je da se uspostavi sustav vrijednosti, ispravan, pošten i čovječan.
Najveći su protivnici tome etablirani političari jer kad bi po pravdi bilo, njih ne bi bilo do toplog ognjišta vlasti...

emsiemsi emsiemsi 10:23 28.02.2015

Re: ...

Nikola Jovanović
Vojo, upravo zato što mnogi ovde mogu napisati bolji sastav, ja kačim ovde tekst i unapred se radujem reakcijama i dopunama. To što je tekst još negde objavljen, ne treba da te spreči da kažeš i ti nešto pametno ovim povodom.

Могу ли ја да кажем нешто о српско - хрватским односима, те, о погледу Срба на то !?
Могу. Онда добро.
Дакле, ја не бих волео да сарађујем са Усташама и НеоУсташама, без обзира на личне или неличне фрустрације.
Пре бих сарађивао са швабама, без обзира што су они били учитељи поменутим Усташама --- пошто су ученици вишеструко надмашили учитеље.
gavrilo1 gavrilo1 19:29 25.02.2015

Sasavo

Negde sam procitao da smo mi Srbi najgori Srbi od svih Srba.
gabriele gabriele 20:14 25.02.2015

drug Tito

mala digresija
Kad se god pojavi bilo kakva rasprava o gospodinu Brozu.Ona "kao liberalna i nenacionalistička " ljevica eto uvek potegne argument eto bio je diktator ali i državnik prisajedinio je matici Istru,Međimurje,,,,
e ove dve navedene do tad nikad nisu bile u HR, dakle "liberalnim" hrvatima je sasvim pristojno da proširenja na račun tuđih teritorija smatraju vrlinom .
Inače nacionalistički argumenti kojima se služi "ESDEPEOVSKOHAENESOVSKOYUSIPOVIĆeva" elita suštinski je daleko grđa od one antestarčevičevskofranjotuđmanovskomesičevskojožamanoličevske napredne .. iako ovi drugi sve pakuju u velikosrpskoburžoasku( dobro buržuje ponekad i izgube) jugounitarističke lakirovke u suštini radi se o podmuklijem šovinizmu od ovih šatoraško barakaških
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:52 26.02.2015

Re: drug Tito

ali i državnik prisajedinio je matici Istru,Međimurje,,,,
e ove dve navedene do tad nikad nisu bile u HR


Međimurje je bilo u sastavu Savske banovine (što bi u to vreme bila neka proto-Hrvatska), a kasnije Banovine Hrvatske, i to je sve bilo pre Tita.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:16 25.02.2015

srb hrv

je osovina razvoja regiona.

no to ne mogu da dokuče male i plitkoumne komunističke i desnotitoističke elite, podržavane novcem sumnjivih i krimogenih fašisoidnih dijasporičnih igrača. slobodni i umni ljudi zvaničnih zagreba i beograda bi trebali da pokrenu ovu priču. mi, koji radimo na terenu izvan dosega zvanične udbe iz obe prestonice znamo koliko je lepa i plodonosna saradnja dve balkanske državice. ne možemo se nadati mnogo čemu kada su u obe zemlje na vlasti plitkoumni ljudi starih ekstremnih naravstvenosti. unija zdrave pameti nastaje u alternativnim vezama, daleko izvan korumpiranih prestonica dve državice.
hajkula1 hajkula1 22:06 25.02.2015

Re: srb hrv

Srđan Fuchs
je osovina razvoja regiona.



Grčka-Makedonije-Srbija-Mađarska?


Ekipa oko Živog zida mi je veoma simpatična. I to je to.
Realno, sami Hrvati imaju svoje unutrašnje probleme branitelji-i ostali. Kroz uticaj branitelja na Hrvatsku, treba da procenjujemo mogućnost približavanja. Dok god su branitelji uticajni i imaju podršku u Hrvatskoj, njihova vlst mora da im se udvara a mi vidimo šta to znači.


vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:59 26.02.2015

Re: srb hrv

Srđan Fuchs
je osovina razvoja regiona.

no to ne mogu da dokuče male i plitkoumne komunističke i desnotitoističke elite, podržavane novcem sumnjivih i krimogenih fašisiodnih dijasporičnih igrača. slobodni i umni ljudi zvaničnih zagreba i beograda bi trebali da pokrenu ovu priču. mi, koji radimo na terenu izvan dosega zvanične udbe iz obe prestonice znamo koliko je lepa i plodonosna saradnja dve balkanske državice. ne možemo se nadati mnogo čemu kada su u obe zemlje na vlasti plitkoumni ljudi starih ekstremnih naravstvenosti. unija zdrave pameti nastaje u alternativnim vezama, daleko izvan korumpiranih prestonica dve državice.


Da li su te elite plitkoumne ne znam, ali ovaj komentar svakako jeste.
U srži svake priče o trpanju Srbije i Hrvatske u isti "region" je u stvari štrojenje Srbije.
Za Srbiju su mnogo bitniji i od životne važnosti dobri odnosi sa Bugarskom, Grčkom, Makedonijom, pa i Bošnjačkim delom Federacije.
freehand freehand 01:21 26.02.2015

Re: srb hrv


U srži svake priče o trpanju Srbije i Hrvatske u isti "region" je u stvari štrojenje Srbije

Reč je o alternativnom projektu nezavisnih turističkih vodiča nezadovoljnih honorarom i nelojalne konkurencije iz MIP-ova.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 05:50 26.02.2015

Re: srb hrv

Srđan Fuchs
je osovina razvoja regiona.

no to ne mogu da dokuče male i plitkoumne komunističke i desnotitoističke elite, podržavane novcem sumnjivih i krimogenih fašisiodnih dijasporičnih igrača. slobodni i umni ljudi zvaničnih zagreba i beograda bi trebali da pokrenu ovu priču. mi, koji radimo na terenu izvan dosega zvanične udbe iz obe prestonice znamo koliko je lepa i plodonosna saradnja dve balkanske državice. ne možemo se nadati mnogo čemu kada su u obe zemlje na vlasti plitkoumni ljudi starih ekstremnih naravstvenosti. unija zdrave pameti nastaje u alternativnim vezama, daleko izvan korumpiranih prestonica dve državice.


"srb i hrv" niti su osovina, niti se razvijaju (odvojeno ili zajedno), niti imaju bilo kakavu posebnu ulogu u razvoju nekog imaginarnog "regiona". Ja nemam pojma o chemu ti prichash.

Drugo - nema "zvanichne" udbe odavno.

A ko kupi "lepu i plodonosnu saradnju" nek mi se javi - imam reshenje za hladnu fuziju na prodaju a cena je prava sitnica.

A ono "mi koji radimo na terenu izvan..." necu ni da komentarishem :)

tess tess 07:58 26.02.2015

Re: srb hrv

Srđan Fuchs
je osovina razvoja regiona.no to ne mogu da dokuče male i plitkoumne komunističke i desnotitoističke elite, podržavane novcem sumnjivih i krimogenih fašisiodnih dijasporičnih igrača. slobodni i umni ljudi zvaničnih zagreba i beograda bi trebali da pokrenu ovu priču. mi, koji radimo na terenu izvan dosega zvanične udbe iz obe prestonice znamo koliko je lepa i plodonosna saradnja dve balkanske državice. ne možemo se nadati mnogo čemu kada su u obe zemlje na vlasti plitkoumni ljudi starih ekstremnih naravstvenosti. unija zdrave pameti nastaje u alternativnim vezama, daleko izvan korumpiranih prestonica dve državice.


Auu, kakva skaska.

E, al ja se pitam što si ti obrisao onaj moj komentar, rekoh: radi Mile Ronhila u ratu i posle rata, kad ne, biće da su susedi ustaše glavni uzrok.

Hm, imam ideju, zid između nas za dobru i dugovečnu saradnju.
Na zidu mala vratašca.
Da bi: političari otišli na proslavu Oluje, umetnici Beograda na Brione za džabanu i pevaljke na tezgu i Biserko domu svome.

I kakvu to važnost susedi imaju za Srbe?

Laž, samo joj na vreme prepoznati prave motive. Na vreme pre nekog novog rata.

Najbolji primer svih odnosa: Mostar.

Srbima iz RS ide na ruku sukob u Federaciji, ali znaju oni odlično ko su susedi, mnogo bolje nego ti i ekipa van terena. Kako si ti zamislio to, m, da Srbi i Croati zajedno upucavaju Bošnjake? Aham, kad na vrbi rodi grožđe. I šta posle? Piju rujna vinca sa Kolindom na rivi? Cc, kakvo jugoslovenstvo, kakav komunizam, pa sloši se čoveku, lakrdije jebene i večne. Fale Crnogorci i Terezin klavir.

Greška je napravljena što Bošnjaci nisu bili uz Srbe, i što onolika beda nastrada, a ne što su se Srbi krvili sa Hrvatima, vole to Hrvati, da nema nas ne bi imali s kim ratove da vode, ili,
i Bosnu je trebalo tako i deliti, no dobro, šta je tu je, samo Jugoslovene i ostale nostalgične profitere držati na oku,
em infantilni, em bezobrazni i alavi,
da ne kažem nišanu.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:07 26.02.2015

Re: srb hrv

Tess, nema nikakve mistifikacije, slučajno samo obrisao taj koment! hteo sam stavim preporuku, i obeležio "izbriši", izvini.

vid, što se Žuti Ljudi popišmanili, pa di ste mi vi, momčike? :)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:11 26.02.2015

ratne rane sužavaju vidjelo

vrabac_u_steni


Da li su te elite plitkoumne ne znam, ali ovaj komentar svakako jeste.
U srži svake priče o trpanju Srbije i Hrvatske u isti "region" je u stvari štrojenje Srbije.
Za Srbiju su mnogo bitniji i od životne važnosti dobri odnosi sa Bugarskom, Grčkom, Makedonijom, pa i Bošnjačkim delom Federacije.


a ima malo i srpske paranoje? ili indoktrinacije, povređenosti učestvovanjem u ratu? kako može neko da te uštroji, ako ti to ne dopuštaš? ide zli uja za srbinom i traži da junačku otfikari mu kitu? to je slabićko, samoporaženo razmišljanje. za Srbiju je Hrvatska bitnija od Bugarske i Grčke, pre svega jer govorimo isti jezik, dakle, automatski je dvaputa veće tržište, ne samo za nas u turističkoj privredi, kako je primetio Brat Horhe. za Mak i BiH fed se slažem.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:16 26.02.2015

Re: srb hrv

tess

E, al ja se pitam što si ti obrisao onaj moj komentar, rekoh: radi Mile Ronhila u ratu i posle rata, kad ne, biće da su susedi ustaše glavni uzrok.
Hm, imam ideju, zid između nas za dobru i dugovečnu saradnju.
Na zidu mala vratašca.
Da bi: političari otišli na proslavu Oluje, umetnici Beograda na Brione za džabanu i pevaljke na tezgu i Biserko domu svome.

I kakvu to važnost susedi imaju za Srbe?

Laž, samo joj na vreme prepoznati prave motive. Na vreme pre nekog novog rata.




i kod tebe mi misao deluje kao da je pod pečatom učešća u ratu. znamo za ustašku dijasporu.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:22 26.02.2015

Re: srb hrv

cane.srbljanovic

"srb i hrv" niti su osovina, niti se razvijaju (odvojeno ili zajedno), niti imaju bilo kakavu posebnu ulogu u razvoju nekog imaginarnog "regiona". Ja nemam pojma o chemu ti prichash.

Drugo - nema "zvanichne" udbe odavno.

A ko kupi "lepu i plodonosnu saradnju" nek mi se javi - imam reshenje za hladnu fuziju na prodaju a cena je prava sitnica.

A ono "mi koji radimo na terenu izvan..." necu ni da komentarishem :)



dobro, nemoj, znaš, kada naiđem ovako na masu negativizma, bez ičega konstruktivnog, masa ogorčenosti, loše emocije, negativne kritike, kažem sebi - evo ih Beograđani jopet. šta si ti pozitivno rekao, stvaralački, podstrek jesi dao ovde ikakav? ovako može moje sedmogodišnje dete da drvi isto.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 08:35 26.02.2015

Re: srb hrv

Srđan Fuchs
cane.srbljanovic

"srb i hrv" niti su osovina, niti se razvijaju (odvojeno ili zajedno), niti imaju bilo kakavu posebnu ulogu u razvoju nekog imaginarnog "regiona". Ja nemam pojma o chemu ti prichash.

Drugo - nema "zvanichne" udbe odavno.

A ko kupi "lepu i plodonosnu saradnju" nek mi se javi - imam reshenje za hladnu fuziju na prodaju a cena je prava sitnica.

A ono "mi koji radimo na terenu izvan..." necu ni da komentarishem :)



dobro, nemoj, znaš, kada naiđem ovako na masu negativizma, bez ičega konstruktivnog, masa ogorčenosti, loše emocije, negativne kritike, kažem sebi - evo ih Beograđani jopet. šta si ti pozitivno, stvaralački, podstrek jesi dao ovde ikakav? ovako može moje sedmogodišnje dete da drvi isto.


Izi Srdjane... Ne znam gde si nashao "negativizam, ogorchenost, loshe... negativne ..."? Mnogo bi to bilo uzbudjenja za moj temperament (a mozda i godine).
I znash Srdjane - nije svako ko ti kaze da si full of shit losh chovek. Nije to bash tako, videcesh vec - jednom mozda i budesh zahvalan kad te neko podseti da si se malo zaneo i pocheo da se glupirash.

Kakav "podstrek" ti sanjash? Ovo je blog - a ne radna akcija.

Kazem, izi malo i smanji dozivljaj - sasvim je ok da si zbunjen, pa i ocharan tim romantichnim idealizmom u tim godinama. Kad napunish 18 sve ce pocheti da se menja. No worries.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:32 26.02.2015

Re: srb hrv

hajkula1


Grčka-Makedonija-Srbija-Mađarska?


inače, naša vrla Makedonija drži vladiku Jovana kao najgoreg robijaša zato što je gradio na sopstvenoj parceli crkvu sa ciljem da ostane lojalan Srbiji. ni uje nam to ne rade više. inače HDZ je poslovniji od bilo koga sa leve strane, čak i od ovih tobož pravoslavnih saveznica.

putinovska osovina - s jedne strane Zapad a sa druge ova. ako je većinska emocija srpskog naroda na toj strani onda nema šta, treba se okrenuti tamo. treba odabrati vladu koja odgovara većinskom raspoloženju, evo i većina njih iz DS-a govori tako, i okrenuti se na tu stranu. ali ovako, pola guze tamo, pola amo, to nervira sve, i jednu i drugu stranu.

Prema rečima državnog sekretara SAD Džona Kerija, nekoliko evropskih zemalja se nalazi „na liniji vatre“ u konfliktu između Moskve i Vašingtona.„Radi se o Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori, Makedoniji i drugim mestima: Gruziji, Moldaviji, Pridnjestrovlju – oni su na liniji vatre“, izjavio je Keri, odgovarajući na pitanje novinara o sve većem uticaju Rusije u Evropi, a prenosi RIA „Novosti“.

Da su pritisci na Srbiju sve žešći zbog „balansiranja“ u spoljnoj politici potvrđuju i napadi ruske državne televizije “Rusija danas” (RT), koja je protekle nedelje žestoko, bez biranja reči, napadala Aleksandra Vučića i srpsku vladu.


Neposredni povod bilo je angažovanje za potrebe Vlade konsultantske kuće Tonija Blera, bivšeg premijera Velike Britanije

U Vladi Srbije smatraju da se Moskva plaši da se Beograd okreće Zapadu, a pravi okidač su bili razgovori Vučića sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom o snabdevanju Srbije američkim gasom.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:34 26.02.2015

Re: srb hrv

cane.srbljanovic


Izi Srdjane... Ne znam gde si nashao "negativizam, ogorchenost, loshe... negativne ..."? Mnogo bi to bilo uzbudjenja za moj temperament (a mozda i godine).
I znash Srdjane - nije svako ko ti kaze da si full of shit losh chovek. Nije to bash tako, videcesh vec - jednom mozda i budesh zahvalan kad te neko podseti da si se malo zaneo i pocheo da se glupirash.

Kakav "podstrek" ti sanjash? Ovo je blog - a ne radna akcija.

Kazem, izi malo i smanji dozivljaj - sasvim je ok da si zbunjen, pa i ocharan tim romantichnim idealizmom u tim godinama. Kad napunish 18 sve ce pocheti da se menja. No worries.



opet nisi ništa konkretno rekao osim što si meni prilepio koješta. umara to, Matori.
tess tess 09:36 26.02.2015

Re: srb hrv

srđan
kod tebe mi misao deluje kao da je pod pečatom učešća u ratu. znamo za ustašku dijasporu.


Vidi Srđane, ima tu istine.

Ja imam, neki, sindrom.
Nakon ratova lepih nema.

Familija mi, i u ovom i u onom i u onom, nije prošla bez žrtava,
mi smo oni s terena.

Znam kako ljudi plaču, gube i kako jedan dan vidiš: besmisao. Smeši ti se u lice.

U osnovi i nisam toliko ostrašćena (samo ludi Srbin), ali hajde da se ne lažemo više, ne pekmezimo, ne zaklinjemo pred idolima, da nam deca nemaju naša iskustva, čitaj kako hoćeš, na primer: da nemaju naše ratne frustracije. Dosta.

Prvi kontakt sa ustaškom emigracijom bio, davno, u De, hm, to je dimenzija. Vegetacija buja i hrani se samo mržnjom.

Ustaštvo je uzvišeno kao strastven jecaj Šokice iz hrišćanskih vrelih grudi.

Za moj mali pionirski um, onostrano. Strašno.

Od tad do danas najmanje nevinih.

Ili, ti misliš da smo/su svi stasali u bolje ljude?
Alave ali dobre.

Hajde da se saberemo, sagledamo šta nam susedi nude (ako, ček, da li oni nude nešto osim yu hipsterskog profiterstva i zar to ne traje godinama da mene nije ni pitalo dal hoću? i gde je moj deo nećete me prevariti? ili one izbeglice dal je neko pitao nešto? hoće li mir i rat ili bajaderu? mislim, ljudi posluju, bogate se, putuju, šta više? da se podsmehujemo gubitnicima? kad budale nisu znale da se vole, m?)

..i posle darova i miridbi želimo li u tome da učestvujemo, pitaju nas? Ako želimo, znamo li kako? Sve nas to pitaju?

Znanje je preglednost, hm.
Ako imam preglednost mogu i da izbegnem, i.

Na mene ne računajte u tom bratstvu i jedinstvu.
To tedoh reći.
Odoh na Novi Zeland da se uverim da paradajz nije ptica kiwi.

I ok za komentar,
razumela bih i da si obrisao iz nekih tebi razloga,
nije to tako strašno.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 09:47 26.02.2015

Re: srb hrv

.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 09:47 26.02.2015

Re: srb hrv

opet nisi ništa konkretno rekao osim što si meni prilepio koješta. umara to, Matori.


Nishta konkretno?!
Mozda nisi bash sve prochitao, ili te umorilo prebrzo?

I da - nisam ti "prilepio" nishta shto nisi zasluzio.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:15 26.02.2015

Re: srb hrv

Цане, смараш друже, па ниси рекао ништа конкретно везано за тему, а о мени океј, ако ти доноси неку задовољштину, шта ћу ти?

Тес, капирам твоју огорченост. Јеби га, волео бих да постоји моћ да ти се избришу све те успомене, и жао ми је због тог искуства одрастања у ужасним, малограђанским оквирима хрватске емиграције у Немачкој. Жао ми је што не осећаш више припадност, и то је океј. Код мене је друкче, ја баш сматрам да се треба вратити у осиње гнездо и одржавати присуство тамо. Надамо се с временом да ће усташтво, али и малограђанштина јењавати.
tess tess 10:20 26.02.2015

Re: srb hrv

Srđan
и жао ми је због тог искуства одрастања у ужасним, малограђанским оквирима хрватске емиграције у Немачкој




Ja sam gastarbajter, odrasla na Balkanu.
Rat provela u Bosni, ne znam kako si to sve iskonstruisao. No nebitno.


Nije to iskustvo za žaljenje, niti tako dramatično, mislim, užasni okviri ustaške malograđanštine, gde su to ti okviri urbana prostranstva?

..a tada samo otvorih oči, dobro je znati.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:25 26.02.2015

Re: srb hrv

tess


I ok za komentar,
razumela bih i da si obrisao iz nekih tebi razloga,
nije to tako strašno.


ма бре, стварно је разлог баналан, најискреније, имам квадратић "обриши коментар" и "препоручи коментар" један покрај другог. ја сам читао то преморен на крају дана и уместо препоручи кликнуо на обриши. а било је око Јасеновца. иначе, моји сви, твоји сународници, мислим грађани Хрватске, ови чије презиме носим из пијетета су побијени у Јасеновцу. ево, од прошле године, хвала Богу, обнављамо своје присуство тамо лагано. наравно да се твоје мишљење рачуна и уважава. ако хоћеш, ти ипак наиђи некада, биће офиса и шире по Хрв.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:27 26.02.2015

Re: srb hrv

tess


..a tada samo otvorih oči, dobro je znati.



наравно, а од скора ћете имати где да дођете у Хрв и где неће бити непријатељска атмосфера. :)
tess tess 10:27 26.02.2015

Re: srb hrv

Srđan
ма бре, стварно је разлог баналан, најискреније, имам квадратић "обриши коментар" и "препоручи коментар" један покрај другог. ја сам читао то преморен на крају дана и уместо препоручи кликнуо на обриши.


Ma ok, hej
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:30 26.02.2015

Re: srb hrv

tess




Ja sam gastarbajter, odrasla na Balkanu.
Rat provela u Bosni, ne znam kako si to sve iskonstruisao. No nebitno.


Nije to iskustvo za žaljenje, niti tako dramatično, mislim, užasni okviri ustaške malograđanštine, gde su to ti okviri urbana prostranstva?

..a tada samo otvorih oči, dobro je znati.



а, оке, учинило ми се да си кроејшијан, свеједно, исти ђаво. ти, свеједно, дођи код нас у кроејшију, у Босни није проблем са људством. :)
tess tess 10:41 26.02.2015

Re: srb hrv

Srđan
наравно, а од скора ћете имати где да дођете у Хрв и где неће бити непријатељска атмосфера. :)

Pa dobro sada, imam porodicu u Zagrebu, preostao deo,
i poznajem HR bolje i od SRB,
nije poenta u našoj i njihovoj negostoljubivosti,
znamo mi te emocije rasipati,
nego u onom što je bilo pod tepihom
i što bi se opet tu smestilo.
Tamo gde vrag spava.

Ipak, hvala na pozivu, ako je Istra
za rest ne zameri,
prolazim što moram.

tess tess 10:46 26.02.2015

Re: srb hrv

Srđan
а, оке, учинило ми се да си кроејшијан, свеједно, исти ђаво

Da, isti đavo.

Ma ne, samo zapadnije sam,
bliži Zg za 100km od Bg.
Tako nekako.
Ta neka patnja.
svarog svarog 11:41 26.02.2015

Re: srb hrv

je osovina razvoja regiona.



Na ovoj osovini mnoooogo više moraju da rade Hrvati nego Srbi. Ekonomski interes hrvatskih firmi u Srbiji je sasvim dobro zaštićen dok je interes srpskih firmi u Hrvatskoj skoro nedopustiv (Doduše i u Srbiji ekonomski interes srpskih firmi ima sličan status).
grmfrm grmfrm 13:16 26.02.2015

Re: ratne rane sužavaju vidjelo


a ima malo i srpske paranoje? ili indoktrinacije, povređenosti učestvovanjem u ratu? kako može neko da te uštroji, ako ti to ne dopuštaš? ide zli uja za srbinom i traži da junačku otfikari mu kitu? to je slabićko, samoporaženo razmišljanje. za Srbiju je Hrvatska bitnija od Bugarske i Grčke, pre svega jer govorimo isti jezik, dakle, automatski je dvaputa veće tržište, ne samo za nas u turističkoj privredi, kako je primetio Brat Horhe. za Mak i BiH fed se slažem.


Vidi, daleko im lepa kuca. Nista ali nista mi zajednicko nemamo. Pre cu sa Turcima nego sa njima. Oni su jedna poluraspala, genocidna, mrznjom zadojena, tvorevina i nek se nose u tri lepe. Ko hoce sa njima neka slobodno izvoli.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:49 26.02.2015

Re: srb hrv

svarog



Na ovoj osovini mnoooogo više moraju da rade Hrvati nego Srbi. Ekonomski interes hrvatskih firmi u Srbiji je sasvim dobro zaštićen dok je interes srpskih firmi u Hrvatskoj skoro nedopustiv (Doduše i u Srbiji ekonomski interes srpskih firmi ima sličan status).


ovo se slažem apsolutno. što se mene tiče, ja sam skuplji prema Hrv nego prema Srb, dobro osim prema liberalnim i uja-free sredinama, poput RI.

tess


Srđan
а, оке, учинило ми се да си кроејшијан, свеједно, исти ђаво

Da, isti đavo.

Ma ne, samo zapadnije sam,
bliži Zg za 100km od Bg.
Tako nekako.
Ta neka patnja.


ma, to sve Kroejšija kalčrali. imamo i na moru riprizentejšon, al' ja sam u Panoniji rodnoj! :) da imam moć da ti odvadim barem lapo, da ti bude lakše... odi kod tih Kivija al' navrati nekada!


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:50 26.02.2015

Re: ratne rane sužavaju vidjelo

grmfrm


Vidi, daleko im lepa kuca. Nista ali nista mi zajednicko nemamo. Pre cu sa Turcima nego sa njima. Oni su jedna poluraspala, genocidna, mrznjom zadojena, tvorevina i nek se nose u tri lepe. Ko hoce sa njima neka slobodno izvoli.


klasična srpska inadžijska, na sopstvenu štetu, emocija... o tome govorim, kada kažem plitka poezija... al' jebi ga, moji ste, nemam druge, tj. imam al' nemam treće!
grmfrm grmfrm 16:40 26.02.2015

Re: srb hrv

ovo se slažem apsolutno. što se mene tiče, ja sam skuplji prema Hrv nego prema Srb, dobro osim prema liberalnim i uja-free sredinama, poput RI.


And apparently only one.
grmfrm grmfrm 16:42 26.02.2015

Re: ratne rane sužavaju vidjelo

klasična srpska inadžijska, na sopstvenu štetu, emocija... o tome govorim, kada kažem plitka poezija... al' jebi ga, moji ste, nemam druge, tj. imam al' nemam treće!


Ma oke je Srdjane ako si samo tako shvatio pomoci ti ne mogu dalje.
Nemoj mi sad samo reci da je danas, toliko godina posle, vikati za dom spremni ok.
Da bi se desilo to o cemu pricas potrebno je biti spreman ali ne za dom.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:19 26.02.2015

Re: ratne rane sužavaju vidjelo

kako može neko da te uštroji, ako ti to ne dopuštaš?


Vidi Srki, ne može.
Ali to što ne može ne znači i da ne želi.

Da li je dovoljno jasna želja za štorjenjem Srbije ako Hrvati kažu, samoukinite mogućnost da sudite Hrvatima iako su ratni zločinci, granicu ćemo mi da vam iscrtamo, samo naše nestale morate proanći, vaši nisu važni, povtatak Srba u Hrvatsku ne dozvoljavamo, kuće ćemo da im palimo, ali zato ćemo vrlo budno da pratimo kako se vi ponašate prema Hrvatima u Srbiji i da vas kažnjavamo ako nam se učini da niste dovoljno dobri...

Da li je to želja za štrojenjem Srbije?
Jeste.
A ako neko to želi, a Hrvatska želi, kako onda sa takvima, koji žele da te uštroje, da praviš tu "osovinu razvoja"?

Šta Srbija treba da uradi, kako da se postavi u toj situaciji da bi istovremeno sprečila sopstveno štrojenjre a i učvršćivala tu osovinu?

Nije to moguće i toga treba biti svestan.
Sa sadašnjom Hrvatskom nije moguće graditi tu osovinu, mora se sačekati da se Hrvastka promeni, ako se ikad promeni.
Sreća je da ta osovina za Srbiju i nije nešto bitna, baš kao ni Hrvatska.

Razumem ja tebe, lepo jeste sa teoretskih visina posmatratrti zamišljenu idilu na Balkanu, i samozavaravati se o tome kako su prepreka toj idili UDBA, komunizam i ostalo.
Kad se sa tih visina spusti na jebenu praksu vidi se da to nije baš tako.
Hajd recimo, šta je tvoja ideja, kako bi ti odgovorio na aktuelne zahteve Hrvatske, tako da sprečiš štrojenje i da gradiš tu osovinu blagostanja.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:46 26.02.2015

Re: ratne rane sužavaju vidjelo

grmfrm


Ma oke je Srdjane ako si samo tako shvatio pomoci ti ne mogu dalje.
Nemoj mi sad samo reci da je danas, toliko godina posle, vikati za dom spremni ok.
Da bi se desilo to o cemu pricas potrebno je biti spreman ali ne za dom.


doći će to polako, druže, zato smo se i momački instalirali tamo, da malerišemo, sa sve Simonom Vizentalom. ako si me iole čitao, znaćeš da je ova vrsta primjetbi bespredmetna... ček da vidim šta mi Slobodarsko _Valjevo veli... to su gotivni ljudi, patriote, ne kao ovi kilavi Beograđani.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:48 26.02.2015

Re: srb hrv

freehand

nezadovoljnih honorarom i nelojalne konkurencije iz MIP-ova.


земо, Рођени, истриповао си се, по обичају, ја имам јачи хонорар од миповаца, чак и од израелских. уопште није тај трип, али, ето, мораш разбудити исконско Панчево у себи да би ме био кадар разумети.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:55 26.02.2015

Re: ratne rane sužavaju vidjelo

hoochie coochie man


Razumem ja tebe, lepo jeste sa teoretskih visina posmatratrti zamišljenu idilu na Balkanu, i samozavaravati se o tome kako su prepreka toj idili UDBA, komunizam i ostalo.
Kad se sa tih visina spusti na jebenu praksu vidi se da to nije baš tako.
Hajd recimo, šta je tvoja ideja, kako bi ti odgovorio na aktuelne zahteve Hrvatske, tako da sprečiš štrojenje i da gradiš tu osovinu blagostanja.


družio bih se sa Slovenijom... ma jok, vidi, par budala tamo drka tamo, osim toga što ide Srbija na rudu sa svojom putinovštinom, pa ti je lahko postaviti neku kerušu poput Koli... ali ima veliki broj razumnih ljudi sa kojima se može raditi. što reče Preda, trebamo napraviti što neprijatelji nikako ne žele, a to je NATO i EU membership - tu dolazimo u even tekmu. ovako, Srbija u hladnom ratu, Koli keruša, stative po međunarodnim forumima, upravo je tu stativa a ne u šmekerskom cepanju po cenama saradnje.

cane.srbljanovic cane.srbljanovic 19:56 26.02.2015

Re: ratne rane sužavaju vidjelo

Srđan Fuchs
grmfrm


Ma oke je Srdjane ako si samo tako shvatio pomoci ti ne mogu dalje.
Nemoj mi sad samo reci da je danas, toliko godina posle, vikati za dom spremni ok.
Da bi se desilo to o cemu pricas potrebno je biti spreman ali ne za dom.


doći će to polako, druže, zato smo se i momački instalirali tamo, da malerišemo, sa sve Simonom Vizentalom. ako si me iole čitao, znaćeš da je ova vrsta primjetbi bespredmetna... ček da vidim šta mi Slobodarsko _Valjevo veli... to su gotivni ljudi, patriote, ne kao ovi kilavi Beograđani.


:))))))

Pa ovo kao da nema kraja :))))

Jedno vreme sam mladjan chesto sanjao da letim... Posle sam nashao devojku pa je prestalo.
tess tess 21:38 26.02.2015

Re: srb hrv

Srđan
odi kod tih Kivija al' navrati nekada!

Dobro.

E da, zaboravih blog preporučiti.
I Nikola je rekao šta je imao- na temu.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:05 26.02.2015

Re: ratne rane sužavaju vidjelo

trebamo napraviti što neprijatelji nikako ne žele, a to je NATO i EU membership


Moglo bi se tako doakati Hrvatima, najverovatnije.

Samo, pitanje da li u EU i NATO je mnogo važnije od odnosa sa Hrvatskom, tj. ti odnosi su poslednja stvar koja treba da utiče na odluku da li u NATO ili ne.

Drugi razlozi treba da budu odlučujući pri donošenju takvih odluka, odnosi sa Hrvatskom su tu samo kolateralna šteta ili korist, u svakom slučaju ne toliko važni da bi oni bili presudni.

Bila bi to prilično naivna državna politika koja bi ušla u tako velike saveze, sa tako značajnim posledicama, samo da bi od nekog malog, nebitnog neprijatelja napravila prijatelja, ili čak ni to, nego da bi ga sprečila da svoje neprijateljstvo sprovede u delo.

Ako Srbija nema drugih načina da se sačuva od hrvatskog neprijateljstva nego zbog njega mora u saveze sa drugima, onda je ni to neće spasiti.

Nebitni je Hrvatska Srki, čudi me da joj pridaješ toliku važnost.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 02:00 27.02.2015

Re: ratne rane sužavaju vidjelo

Srđan Fuchs
vrabac_u_steni


Da li su te elite plitkoumne ne znam, ali ovaj komentar svakako jeste.
U srži svake priče o trpanju Srbije i Hrvatske u isti "region" je u stvari štrojenje Srbije.
Za Srbiju su mnogo bitniji i od životne važnosti dobri odnosi sa Bugarskom, Grčkom, Makedonijom, pa i Bošnjačkim delom Federacije.


a ima malo i srpske paranoje? ili indoktrinacije, povređenosti učestvovanjem u ratu? kako može neko da te uštroji, ako ti to ne dopuštaš? ide zli uja za srbinom i traži da junačku otfikari mu kitu? to je slabićko, samoporaženo razmišljanje. za Srbiju je Hrvatska bitnija od Bugarske i Grčke, pre svega jer govorimo isti jezik, dakle, automatski je dvaputa veće tržište, ne samo za nas u turističkoj privredi, kako je primetio Brat Horhe. za Mak i BiH fed se slažem.


Vidi sine, igrom slučaja u zadnjih par godina više sam poslom u vezi sa Hrvatima nego sa bilo kim drugim, pa čak i Srbima. Ima i dobrih i loših iskustava, kao sa bilo kim drugim.
Dakle da, ako treba nešto da im prodam što upravo radim, vrlo rado ću to uraditi. Ako treba nešto od njih da kupim, dobro ću razmisliti pre toga.

Što se tiče jezika, to je stvar standardizacije, moglo se možda desiti da mi sada Bugarima govorimoo isti jezik. Ako ti nije poznato, prve ideje o nekakvoj "Jugoslaviji", odnosno integraciji na Balkanu, su se bazirale na srpsko-bugarskom jedinstvu a ne srpsko-hrvatskom, a kažu da je, tada veće ostareli kralj Pera, 1918. upitao : "A kakva je to Jugoslavija bez Bugarske?". Uzgred, sećam se da si već jednom kada smo se toga dotakli rekao da su kao Hrvati "braća Sloveni" za razliku od Bugara, što me je iskreno nasmejalo do suza.

U svakom slučaju, mi mnogo više pripadamo istom kuturnom i civilizacijskom krugu sa Bugarima i Grcima, nego sa Hrvatima, uprkos tome što sa poslednjima verovatno delimo nešto više zajedničkih gena.

Dakle zajebi me sa tim komunjarsko udbaškim manipulacijama, ako je ovde neko na toj liniji onda si to ti.

A što se tiče ovih provokacija o "srpskoj paranoji" i "traumi zbog učešća u ratu", zavuci to sebi u udbaško dupe. Ne nisi ti nikakav "mosadovac" (upoznao neke, gospoda ljudi), ti si klasičan udbaš koji ovde prodaje te titoističke splačine.

jkt2010 jkt2010 02:37 27.02.2015

Re: srb hrv

Srđan Fuchs
srb hrv je osovina razvoja regiona.
Onda ga je region najebo.
hajkula1
Grčka-Makedonije-Srbija-Mađarska?
much better. Dodaj Bugarsku, Rumuniju, Moldaviju, Ukrajinu, plus carinsku zaštitu ovog regiona od razvijenog zapada na bar 20 godina, plus izlaz iz evra (ko je od ovih tamo) - i imaš dobitnu kombinaciju.

Ali ništa od svega toga, zato - u se i u svoje kljuse.
jkt2010 jkt2010 02:47 27.02.2015

Re: ratne rane sužavaju vidjelo

Srđan Fuchs
kako može neko da te uštroji, ako ti to ne dopuštaš?


Daily Mirror - 26. 02. 2015.
UŽAS Drogirali glumca pa kastrirali: : Probudio se na ulici!

Ti si izgleda zadužen za drogiranje?
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 07:45 27.02.2015

Re: srb hrv

Цане, смараш друже, па ниси рекао ништа конкретно везано за тему, а о мени океј, ако ти доноси неку задовољштину, шта ћу ти?


O tvojoj "temi" sam rekao dovoljno - samo ti preskachesh kad chitash, a ono shto ne preskochish - ne razumesh. Rekoh ti o tvojoj "osovini", "razvoju" i ostalim tricama, sharenim lazama i mokrim snovima.
Vrlo jasno i u kratkim preciznim rechenicama. Jednostavnije ne mogu.

Neko ti je vec, gore, rekao shta sa tom tvojom "osovinom" mozesh da uradish, pa da ne ponavljam. Ali mozda si i to preskochio.
zdojc zdojc 01:34 26.02.2015

Car Dusan

Super samo sto Hrvatska nije bila samostalna dok je srspki kralj nije spasao pa nastala kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. A sta nam je to trebalo? Car Dusan je nesto najbolje u nasoj istoriji.
http://poducavanje.com/istorija/stvaranje-srpskog-carstva/
timotije timotije 08:45 26.02.2015

Danas zavisi od juče

"Imajući u vidu dve sistemske prepreke, slabosti društvenih elita i kontraproduktivno delovanje spoljnopolitičkog faktora, postavlja se pitanje šta danas činiti na racionalnom i interesnom unapređenju regionalne saradnje."

Globlizacija razara male države.Tako da Hrvati koji zbog istoriskog nepostojanja kao nezavisne Hrvatske, a kako nisu mogli da se oslobode od moćne Austorougarske, sada egzaltirano slave prvu "pobedu" u svojoj istoriji, tako što su ubijali srpski narod koji se po naređenju srpskog vođe u Beogradu povlaičio iz Krajine.
U stanju sadašneg nepostojanja nezaviske Hrvatske, koja je postala javna kuća za Amerikance i Evroplajnee (istina je da Vedrana Rudan kaže da je samo za Ameikance, radi efekta), ostali su samo "branitelji" da slave njenu "neovisnost" da bi mogli da prežive bez rada.
A naši politički lideri mole Ruse, pa kada su zakljičli da je Putin zauzet, pozvali su Britanca Blera da ih keca.
timotije timotije 09:14 26.02.2015

Prošlost nam je različita.

"Imajući u vidu dve sistemske prepreke, slabosti društvenih elita i kontraproduktivno delovanje spoljnopolitičkog faktora, postavlja se pitanje šta danas činiti na racionalnom i interesnom unapređenju regionalne saradnje."

Психо-социолошке разлике су толике да је морало да се деси оно што се десило. Одвајањем цркве 1054 је одлучило и још увек утиче на односе Хрвата и Срба, који су у десетом веку имали исти генетски склоп. Крсташки ратови благосиљани од Ватикана, осим што нас је војска пљачкала силовла и убијала на путу ка Малој Азији, током два века принудли су муслимане да створе прву модерну државу са стајаћом војском и специјалним јединицама, са намером да се освете католицима. Но, да би стигли до Вијене и даље, нас су поробили, када ја наша побеђена властела прелазила у ислам, а православци у контакту са већиским католицима примали су католичанство. Уосталом, велики број данашњих Хрвата некада су били православне вере, т.ј били су Срби, као што у БиХ скоро сви Бошнњаци раније су били Срби.
Док је хрватска политичка елита стварана у условима као део велике и напредније империје Аустроугарске, српска елита је стварана у ратовима за ослобођење од примитивнијих Турака. Такво стање свести терало је Србе да се лако лате оружја, чак и да своје лидере стрељају, кнез Михајло као изузетан, а Милан напредан и слободоуман, што је било погубно за Србе и Србију. Добро је био осмишљен заједно са суседима Балкансни рат, но не и Други, када смо поражени од Бугара на Сливници тако да Бугари славе као дан своје војске, као што сада славе Хрвати освајање Крајине и Албанци освајање Косова. Ментална инерција политичке елите, на челу са ратоборним Петровићима досељеним из Црне Горе, познати српски Карађорђевићи, прво су нас увукли у погубнни Први светски, а по узору на њих и у Други. Геноцидно страдање смо славили као врлину, због чега смо тражили да нас због тога поштују напреднији Хрвати и Словенци. Рачићев револвер одредио је даље односе.
coviax coviax 10:21 26.02.2015

Elite

su te koje ili poboljšavaju ili pogoršavaju odnose-gologuzija se nič ne pita!
A elita je tranzitivna i u Croaciji i u Serbiji!
Kaj je pa to?
To je prijateli i drugari najgori šljam koji iz građanskog rata izišao obogaćen i
opolitićen! Nikad te majmune ranije nismo videli ni u zoo! Ni na Kališu ni u Maksimiru!
Jedni su iz Bosne,Montenegra,s Kosova,Krajine... u Bg,a drugi iz Ercegovne i Bosne,pa s Korduna,Slavonije i čak iz zapadnog Srema u Zg...
ZnAČI:SELJOBERI ortodoksni i okatoličeni,a inače,po prirodi ateisti praznoverni,alavi i surovi!Najgora vrsta homoneandertalikusa koji je dominantan nad erektusom u tim
ratnim rašomonima pokazao ko je i šta je!
I još uvek pokazuje!
A tek službe u kojima je 90% zastupljen kao vojnokrajinska najkvalitetnija sirovina za
kadrovanje! Zajedno transportuju drogu u EU,a nešto i za domaće potrebe,a ni Šćiptari
im ne smetaju u dilu!
Hajme kad bi se sve saznalo! ! !
I oni da prave bolje odnose?
Samo ako lično imaju interes! Pardon.(Tačka.)
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:18 26.02.2015

Dobra analiza

u osnovi, ali ima niz detalja koji su ključni a stalno ih prećutkujemo jer ne želimo da priznamo sopstvenu alavost i odsustvo mere.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:51 26.02.2015

Re: Dobra analiza

Jugoslovenska ideja bila je izvorno stvar intelektualnih krugova srpskog i hrvatskog naroda. Dok su srpski i hrvatski naučnici bili ti koji su osmišljavali sadržinu međusobnih odnosa i koncipirali optimalnu institucionalnu nadgradnju, integracija je imala svoj puni smisao: stvaranje politički i ekonomski emancipovane države, koja je obezbeđivala sve materijalne preduslove za dalji razvoj i prosperitet.

Jugoslaviju su stvarali najveći umovi iz redova svih naroda a rasturali su je najveći šljamovi iz istih tih naroda.Nažalost, politika tih šljamova je još uvek dominirajuča u oblandama u svim banana državicama.
Međutim, već od 1918. godine, ta ideja postaje ošti plen niskih strasti i stranačkih prepucavanja, dok srpska elita čak pravi „salto mortale“ i počinje da shvata jugoslovensku ideju kao apsolutni cilj, a ne kao sredstvo za ostvarivanje nacionalnih interesa.

Srpska elita na čelu sa kraljem shvata to kao svoje kraljevstvo a kralj misli da je car Dušan i odmajh na početku, što je tipično za srpske političke elite izigrava dogovor i umesto dogovorenog uređenja države na federalnom principu kralj jednostrano proiglašava unitarnu državu i na kvaran način izglasava Vidovdanski ustav. Time je direktno izigrao i uvredio Hrvatske i od tada počinje problem u srpsko-hrvatskim odnosima koji će eskalirati pucnjevima onog četničkog ludaka i fašiste Račičća, pa onda šestojanuarskom diktaturom a sve to je bila podloga za organizaciju i jačanje ustaškoh fašističkoh pokreta.
Samo prava društvena elita ima kapacitet da podigne pogled sa kratkoročnih ciljeva i uposli ideju integracije u svrhu ostvarivanja komplementarnih nacionalih programa. Međutim, danas su intelektualni krugovi u obe zemlje u dubokoj eroziji. U slučaju Hrvatske, u nedostatku jake post-konfliktne elite, populisti i nacionalisti će radije ideju integracije zloupotrebiti za mobilizaciju protiv „unutrašnjeg neprijatelja“, ili „revizionista“, nego pokušati da je iskoriste za snaženje sopstvene države.U Srbiji pak, aktuelna društvena „elita“ nije imala snage niti inspiracije da osmisli autentični nacionalni i razvojni program za 21. vek, koji bi bio zdrava osnova za regionalnu saradnju. Bezidejnost i nesnalaženje u novim okolnostima nastojali su se kompenzovati vraćanjem na istorijski potrošene koncepte i simuliranjem aktivne regionalne saradnje, koja je u suštini ostala plitka, iznuđena i vođena slabostima, a ne racionalnim idejama.

Pa vidimo, dok se u Hrvatskoj slavi i promoviše ustaštvo, u Srbiji se negira antifašizam i rehabilituju naconalističko-šovinističke-kolaboracionističke snage.
Samo istinska društvena elita može da osmisli nacionalni program, uključujući i optimalnu sadržinu srpsko-hrvatskih odnosa u današnjem trenutku. Za oba naroda, preopterećenost svakog razmišljanja i dijaloga hipotekom ideološkog i populističkog, predstavlja veliku prepreku konstruktivnoj regionalnoj politici

Ni Hrvatska ni Srbija nemaju pristojnu društvenu elitu 21. veka , obe su duboko u srednjovekovnoj romantičarskoj prošlosti , a prvi korak bi u obe države morao da bude da konačno postanu stvarno sekularne države i da crksve stave tamo gde im je mesto.
Nacionalne i državne interese treba konačno kao dugoročne definisati ali to mogu uraditi samo ljudi neopterećeni šovinizmom i klerikalizmom.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 23:47 26.02.2015

Re: Dobra analiza


Pa vidimo, dok se u Hrvatskoj slavi i promoviše ustaštvo, u Srbiji se negira antifašizam i rehabilituju naconalističko-šovinističke-kolaboracionističke snage.


Tachno, u Hrvatskoj se slavi i promovishe ustashtvo.

U Srbiji se rehabilituju zrtve titoizma.
grmfrm grmfrm 08:26 27.02.2015

Re: Dobra analiza

u osnovi, ali ima niz detalja koji su ključni a stalno ih prećutkujemo jer ne želimo da priznamo sopstvenu alavost i odsustvo mere.


Pa nama uopste ne trebaju Hrvati pored tebe i slicnih.
Sram te bilo u ime svih zrtava ustaskog rezima. A da li da pominjemo da su neki doziveli duboku startost zahvaljujuci tvom marsalu.
predatortz predatortz 08:58 27.02.2015

Re: Dobra analiza

Milan Karagaća


Zemljače, ovo tvoje pisanje samo potvrđuje moju tezu da su ustaše i srpski komunisti na istom zadatku. Kako onda, tako i danas. Glavni neprijatelj im je Srbin!

Jbga, naša greška... Bili smo bolećivi kad nismo smeli. Bolećivost i oficirska čast jednog čoveka su uzrokovale to da se bolest razvije, potom i da metastazira.
sioux sioux 12:43 27.02.2015

Re: Dobra analiza

Milan Karagaća
u osnovi, ali ima niz detalja koji su ključni a stalno ih prećutkujemo jer ne želimo da priznamo sopstvenu alavost i odsustvo mere.

Da, zaista - vi, komunisti, prestanite da prećutkujete, lažete, falsifikujete istoriju, poričete sopstvene zločine.

A ovu ustašku mapu Hrvatske su crtali jer su ih Srbi uvredili, jel tako Karagaća?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana