Ljudska prava

PORUKA

Freedom of Information RSS / 13.03.2015. u 11:16

Piše: Rodolјub Šabić

Dobijem juče, informisanja radi, jednu, mislim, zaista zanimljivu presudu. Reč je o presudi Apelacionog suda u Beogradu kojom se pravnosnažno, odbijanjem žalbe pa samim tim i tužbe tužioca okončava jedan spor koji je svojevremeno imao dosta publiciteta. Protekom vremena skoro da je "pao u zaborav" pa je verovatno red podsetiti na neke činjenice koje su dovele do tog spora. "Priča" počinje objavljivanjem teksta "Još 225.000 evra za čišćenje Srbije" na veb sajtu Koalicije za nadzor javnih finansija. Nastavlja se stavljanjem u izgled krivične prijave protiv Koalicije koju najavljuje Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje, u ime ministra koji je zapravo poimence prozvan. Dalje se nastavlja novim tekstom na sajtu Koalicije pod naslovom "Duliću, hrabro pred lice pravde". Na tekstove se neću posebno osvrtati, koga više zanima linkove. Ono što mi je u ovoj prilici posebno zanimljivo je parnica "zbog povrede časti i ugleda", koja je usledila, zapravo presuda o kojoj govorim, kojom je parnica okončana.

U presudi sud konstatuje da je u svojim tekstovima Koalicija iznosila različite kvalifikacije na račun ministra navodeći da se on bavi "očiglednim zloupotrebama"; "pustošenjem nacionalnih resursa"; a da akcija "Očistimo Srbiju" služi isključivo "prelivanju budžetskih sredstava na privatne račune". Sud navodi i da su tuženi u svom tekstu tužioca ocenili kao ministra koji je bahat i rasipnik, koji se "poigrava sa resursima Srbije", "potkopava srpske javne finansije", koji mora biti krivično gonjen za ove zloupotrebe i za to primereno kažnjen. Štaviše, oni su ga predstavili kao "osiljenog i od realnog života otuđenog elitistu".

I dalje, ceneći sve te okolnosti sudsko veće nalazi da ti navodi nisu takve prirode da bi mu sud pružio pravnu zaštitu zbog povrede ugleda. I s tim u vezi sud nešto posebno naglašava. Naglašava činjenicu da su tuženi tužocu uputili nekoliko pitanja i dali mu priliku da se izjasni o tvrdnjama koje su oni izneli a da je on očigledno odlučio da ne odgovori.

U presudi, uz ostalo stoji i sledeće:

"Drugostepeno veće naglašava i činjenicu da se u konkretnom slučaju ne sme gubiti iz vida i okolnost da je Poverenik za informacije od javnog značaja izrekao i odgovarajuće kazne ovom ministarstvu upravo na temelju nepostupanja ministarstva po nalogu Poverenika da dostavi tražene informacije koje se odnose na ovaj slučaj. Umesto da nadležno ministarstvo poštuje svoju zakonsku obavezu i dostavi tražiocu informacije koje je bilo dužno staviti na uvid javnosti, odlučilo je da po ovom zahtevu ne postupa. Samim tim, stvorilo je uslove za odgovarajući pritisak javnosti da poštuje svoju obavezu koja počiva na temelju transparentnosti rada državnih organa, a posledično i na iznošenje ne samo vrednosnih sudova već i činjeničnih navoda koje ne moraju u dovoljnoj meri biti proverene ili istinite, jer je reč o delovanju tuženih u dobroj nameri kako bi se doprinelo utvrđivanju činjenica vezanih za određena pitanja od značaja za društvo u celini. Čak naprotiv, podnošenjem ovakve tužbe, tužilac je pokušao da zamenom teza i stavljanjem u prvi plan svog ugleda i prava anulira svoju zakonsku obavezu da položi račun javnosti o svom radu, konkretno o trošenju budžetskih sredstava. Žalbeno veće ovog suda stoga smatra da se ovakvom postupanju tužioca ni u kom slučaju ne može pružiti pravna zaštita, već naprotiv, da je preko potrebno jasno u prvi plan istaći činjenicu da je svaki državni organ u obavezi da javnost izveštava o svom radu i omogući uvid u trošenje sredstava poreskih obveznika."

Ovo poslednje zaista vredi podvući. Dobra, jasna, nedvosmislena poruka, koja daleko prevazilazi granice pojedinačnog slučaja.



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 11:44 13.03.2015

Sjajno!

Sjajno!
makemyday makemyday 11:55 13.03.2015

Re: Sjajno!

Sjajno!

I ja kažem. A s obzirom u kakvom nam je stanju pravosuđe ovo je i vrlo prijatno iznenađenje.
Kraja Kraja 12:25 13.03.2015

...poruka...

...narastajima srbije - ako ste u prilici kradite...
...ako ste na politickoj funkciji, kradite srazmerno visini funkcije...
...sto ste vise u hijerarhiji, to ce biti "moralnija" kazna...
...ne znam da l' da se radujem il' da se smejem ovoj presudi...

Protekom vremena skoro da je "pao u zaborav"


...ja bih voleo da moj alzheimer zaboravlja satelite, svedske lokomotive, duliceve akcije, opremu za policiju, drzavni vozni park, isplate odstete kriminalcima i lopovima zbog gresaka pravosudja, ali ne...
...ja samo zaboravljam imena glumaca u filmovima cijih se naslova ne secam...

...i da se podstimo uslova koje ministar trazio i dobio...

Sudija Vesna Filipović rekla je da je Dulić podneo zahtev da se javnost isključi sa suđenja i da je taj zahtev prihvaćen.


dopuna...imajuci u vidu da se postupak protiv dulica oduzio i da nema izgleda da se okonca bilo kakvom presudom, razloga za radost ovom "moralnom" presudom je jos manje...
Freedom of Information Freedom of Information 12:46 13.03.2015

Re: ...poruka...

razloga za radost ovom "moralnom" presudom je jos manje...

Mislim da znate, i sam sam vrlo često, i ovde na blogu,i inače, vrlo kritički raspoložen prema mnogo čemu što se dešava u našem pravosuđu. Ali ovo nije priča o celom pravosuđu, čak ni o svim aspektima slučaja na koji ukazujete. Ovo je priča o jednom postupku, jednom sudskom veću, jednoj konkretnoj presudi.I posebno o poruci, koja se kod nas ne čuje ni izbliza tako često koliko nam je to potrebno,
da je preko potrebno jasno u prvi plan istaći činjenicu da je svaki državni organ u obavezi da javnost izveštava o svom radu i omogući uvid u trošenje sredstava poreskih obveznika."

Znamo kakvo je stanje u kome živimo, dug je "put" pred nama, ali kako to Kinezi lepo kažu - svaki,pa i najduži put počinje prvim koracima.

Najkraće, mnogo šta u našem okruženju,kako kažete, poručuje
..narastajima srbije - ako ste u prilici kradite...
...ako ste na politickoj funkciji, kradite srazmerno visini funkcije...
...sto ste vise u hijerarhiji, to ce biti "moralnija" kazna...

ali bar ova presuda sigurno ne,naprotiv.
sioux sioux 16:45 13.03.2015

Re: ...poruka...

Kraja
isplate odstete kriminalcima i lopovima zbog gresaka pravosudja

Nisu to greške, to je samo jedan od metoda.

Inače, tuženi i neki od prisutnih suđenju (a onda odstranjenih) su Visokom savetu sudstva podneli disciplinsku prijavu protiv sudije Vesne Filipović zbog nezakonitog postupanja --- LINK

Od prijave nije bilo ništa.

Od oko 500 disciplinskih prijava, pokrenuto je samo nekoliko postupaka.
sioux sioux 17:01 13.03.2015

Re: ...poruka...

Freedom of Information
Znamo kakvo je stanje u kome živimo, dug je "put" pred nama, ali kako to Kinezi lepo kažu - svaki,pa i najduži put počinje prvim koracima.

Pa, sad, malo je neprikladno govoriti o prvim koracima pravosuđa jedne evropske države u 21. veku.
Ovakvim koračanjem naše sudije šalju poruku da se odavde spasava ko god može.

Zar treba ubicu koji je ubio jednog čoveka pohvaliti jer nije ubio i drugoga?
Freedom of Information Freedom of Information 17:15 13.03.2015

Re: ...poruka...

Ovakvim koračanjem naše sudije šalju poruku da se odavde spasava ko god može.

Zar treba ubicu koji je ubio jednog čoveka pohvaliti jer nije ubio i drugoga?

Pohvaliti "jer nije ubio drugog"?! Šta zapravo u kontekstu konkretnog slučaja želite da kažete? Mislite da je sud u ovom slučaju trebalo da usvoji žalbu? Ili..?
Hansel Hansel 00:06 14.03.2015

Re: ...poruka...

Kraja
...ja bih voleo da moj alzheimer zaboravlja satelite, svedske lokomotive, duliceve akcije, ...

Видиш да је почео да заборавља Динкића!

Мислим да разумем твоју резигнацију, али оваква пресуда је, чини ми се, нешто несвакидашње за ову земљу. Нисам сигуран да је добро (тек не знам да ли је описом судијског посла дозвољено) да се пресуда доноси на основу етичке процене (која може бити и субјективна) а не на основу сувих чињеница, иако ми је у овом случају (субјективно) више него на месту; било би лепо када бисмо имали "клониране" такве арбитре који би имали функцију некаквих етичких савета, не знам... (утопија, наравно – то знам ).
Freedom of Information Freedom of Information 10:49 14.03.2015

Re: ...poruka...

Нисам сигуран да је добро (тек не знам да ли је описом судијског посла дозвољено) да се пресуда доноси на основу етичке процене (која може бити и субјективна) а не на основу сувих чињеница, иако ми је у овом случају (субјективно) више него на месту;

Ja sam mogao biti opširniji,i valjda subjektivno zainteresovan, koncentrisao sam se uglavnom na poruku
, da je preko potrebno jasno u prvi plan istaći činjenicu da je svaki državni organ u obavezi da javnost izveštava o svom radu i omogući uvid u trošenje sredstava poreskih obveznika."


a inače prilično obimna presuda (10-ak strana) osim nezaobilaznih etičkih stavova zapravo sadrži mnogo čisto pravnih argumenata u vezi sa slobodom izražavanja odnosno članom 10.Evropske konvencije o ljuds.pravima i predstavlja dobar a redak primer neposredne primene Konvencije.
Hansel Hansel 11:42 14.03.2015

Re: ...poruka...

Хвала и за ове додатне податке!
Kraja Kraja 14:31 14.03.2015

Re: ...poruka...

sabicu

...suglasan sa vasom konstatacijom o malim pomacima, ali na pragu 7 decenije nekako vise ne mogu da se radujem stvarima kojima je trebalo da se radujem pre 15 godina...
...sto kaze narod "zagorelog nista ne zapali"...

sioux

...hvala na pdf-u...
disident79 disident79 14:27 13.03.2015

Sad ostaje samo...

... da se uzdamo u doslednost sudske prakse.

Iako naše pravosuđe ne funkcioniše po principu presedana bar zvanično ima nešto na šta se može u budućnosti pozvati. Uspeh vredan pažnje.
mariopan mariopan 17:09 15.03.2015

..

Давно нисам видела нешто овако охрабрујуће.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana