Moj grad

Terazijska terasa u najavi …

Đorđe Bobić RSS / 24.03.2015. u 17:56

Na grebenu beogradskom stoje tri važna i prepoznatljiva mesta: Kalemegdan, gde je grad započet i koji je čuvar istorije i njegovog bića, zatim Terazijska terasa, gradska dnevna soba, i najzad Vraćarski plato kod Hrama, za koji je rečeno još odvajkada da bude duhovno središte grada. Na Teraziskoj terasi, pošto je u sredini, događala su se važna gradska zbivanja, stvarale ideje, pisale pesme, kovale zavere, neke se i ostvarivale. Beograd ima Terazisku terasu kao vidikovac ka Evropi sve do Pešte, tamo preko Save koja je nekada bila granica, pa su Beograđani gledali granicu odozgo, sa visine, i možda se tako i osećali, važno.

Teraziska terasa je takođe dobila na značaju ne samo zbog prekrasne pozicije na mapi grada sa dugom, neprekinutom vizurom u beskrajni pejsaž, već i stoga što je decenijama, još s početka prošlog veka, prostor stasao kao arhitektonski izazov, pa su mnogi probali da se na njemu iskažu.

 I konkursi su bili raspisivani i nikako se nije moglo doći u situaciju (možda postoji neka prepreka u rasporedu planeta pa kad se one postave u pravilan položaj i taj prostor će valjda biti konačno uobličen) da Beograđani najzad imaju uređeno mesto primereno samom gradskom središtu. Da dnevna soba bude okrečena i nameštaj upristojen kako doliči novom veku, naravno uz obavezno očuvanje onih starih i vrednih komada, koji u međuvremenu nisu bili založeni ili prodati antikvarnicama.

 

Dakle, bilo je planova i namera još sa kraja devetnaestog veka, ali Nikola Dobrović je pred drugi svetski rat (zanimljivo je da se projekti za značajne gradske poteze dogode uvek pred neki rat ili drugu kataklizmu i tako nerealizovani ostanu kao uspomena, kreacija koju čuvamo i pazimo dok ne dođe neka nova) imao viziju i stvorio arhetip. Bilo je naravno i pre njega arhitekata koji su se na tom prostoru dokazivali i oprobavali na sličan način, ali, od Dobrovića se računa vreme. Kasnije, kad god se za ovaj prostor radio neki projekat, arhitekti su malo pogledavali na taj uzor i delali u okviru svojih mogućnosti i dometa, pa im je projekat uvek ličilo na razradu zadate teme.

U svim projektima, ili u najvećem broju slučajeva, arhitekti su insistirali na simetriji: da levo bude kao desno sa širokim prostorom između, pa je to uvek ličilo na neku kapiju. Tako se naglašavalo, verovatno bez namere ili unapred smišljene poruke, da je to kraj jednog sveta i početak drugog, a tome kapija i služi, zar ne?  Ako je tako, to ipak nije dobra poruka. Teraziska terasa je mesto susreta i komunikacije, ne samo zato što je u središtu grada pa okuplja njegove žitelje, već i zato što je u središtu sveta, na međi dve civilizacije, ma kako se to razumelo, a one se ovde mogu sresti i upoznati, možda i prihvatiti. Kapija na tom mestu, ako je i ima, treba da je uvek širom otvorena a prostor sa jedne i druge strane, onaj kod Moskve i onaj nizbrdo do Zelenog venca  je ustvari agora, između zgrada koje je štite, slobodan i neizgrađen prostor, dostupan i pristupačan građanima u kojem se oni mogu iskazati, videti i upoznati druge i razmeniti vrednosti. Beograđani nepogrešivo osećaju i prepoznaju tu mogućnost pa žele da to ostane upravo tako, zeleni, parkovski uređen prostor gde je komunikacija slobodna i neopterećena obavezujućom izgrađenom matricom, na kojoj uglavnom insistiraju arhitekti, a to su potvrdili svi učesnici na poslednjem u nizu javnom arhitektonskom konkursu.

Izabrani projekat (na javnom konkursu kao prva nagrada) Branislava Redžića i njegovih saradnika koji je sada u razradi i ako Bog da, kako rekoše gradski dužnosnici, započeće da se gradi u narednim mesecima je u svemu ostvario te, rečene, uzanse. Izuzetno dobro tertiran prostor, svi urbani elementi na svom mestu, kazani jasnim arhitektonskim jezikom u meri koja ima odgovor na sva pitanja koja može da postavi ovo, jedno od najvažnijih gradskih mesta. Gledajući slike iz projekta može se videti i sa zadovoljstvom konstatovati da će Beogradu konačno biti data njegova stvarna Terazijska terasa

I nije ovde reč samo o očuvanju nekoliko stabala i pratećeg zelenila, niti o zaštiti vizure koju, uostalom, niko i ne ugrožava a Redžićev projekat samo na dobar način potencira.. Ovde se radi o očuvanju lika i duha mesta u gradu koji povezuje urbanu matricu, ujedinjuje građanske putanje i misli, artikuliše potrebe i htenja građana i emituje poruku o Beogradu, dinamičnom gradu, koji svedoči da ima neobično veliku želju za razgovor sa drugima, ali i unutar samog sebe. Zato treba želeti da se baš ovaj projekat desi, da bude izgrađen, da mogu Beograđani u njemu da budu i da sa visine beogradskog grebena osvajaju beskrajnu vizuru ka svetu što im je uvek pripadalo. Ostaje da se čeka izgradnja projekta arhitekte Branislava Redžića. Nada umire poslednja, naravno,  

edit: slike preuzete sa POLITIKE ONLINE i B92-Biz  

 

    

 

Atačmenti



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

looping looping 18:42 24.03.2015

1

Men' se ovo ne sviđa.
larisa_bg larisa_bg 19:06 24.03.2015

Re: 2

Men' se svidža.

Nego, zanima me, je l' to znači da će ona dole garaža da bude negde maknuta?
reanimator reanimator 19:36 24.03.2015

Re: 1

Men' se ovo ne sviđa

G.Cross G.Cross 19:39 24.03.2015

Re: 2

larisa_bg
Men' se svidža.


I meni. Podseca me na renoviranu Promenade de Paillon u Nici.



Mada sa druge strane, kad pokusam da zamislim kako ce to (Terazijska Terasa) da izgleda zimi, nekako mi tesko ide.

U svakom slucaju lep tekst.



looping looping 19:44 24.03.2015

Re: 1

reanimator
Men' se ovo ne sviđa


Robot ne voli dugačko stepenište. Roki voli dugačko stepenište.
larisa_bg larisa_bg 19:46 24.03.2015

Re: 2

G.Cross

Mada sa druge strane, kad pokusam da zamislim kako ce to (Terazijska Terasa) da izgleda zimi, nekako mi tesko ide.


Pa malo šta zimi izgleda lepo kad se sneg i blato razšljapkaju. (Je l' postoji takva reč, razšljapkati?)

U Oslu, na primer, u glavnoj pešačkoj ulici imaju podno tj, asfaltno grejanje, pa suše ulicu kad pada sneg. Eto rešenja! Mogao bi Vučić to da pomene onim Arapima, da nekako ukalkulišu u budžet Beograda na vodi.
Ribozom Ribozom 21:43 24.03.2015

Re: 2

A ovako izgleda kad ne radi centralno grejanje u KarlJohan gt. u Oslu:


p.s. prvi put cujem za to i ne mogu da nadjem nigde taj podatak.

larisa_bg larisa_bg 21:47 24.03.2015

Re: 2

Ribozom

p.s. prvi put cujem za to i ne mogu da nadjem nigde taj podatak.



ne mogu ni ja da ti nađem podatak, ali sam gledala svojim očima kako se puše i suše trotoari dok pada kiša i susnežica

doduše, viđala sam i da je sneg, možda ne puštaju to grejanje uvek

e sad ti veruj ako hoćeš
looping looping 06:15 25.03.2015

Re: 2

Mada sa druge strane, kad pokusam da zamislim kako ce to (Terazijska Terasa) da izgleda zimi, nekako mi tesko ide.

U svakom slucaju lep tekst.

Vidim da je pored stepeništa travnjak. Tako da kad se uhvati led uvek može da se ide pored stepeništa.
Ribozom Ribozom 18:35 25.03.2015

Re: 2

Evo, danas sam pitao kolege i rekli mi da ti verujem .
Nisu sigurni za glavnu u Oslu, ali ima po ulicama u bogatijim naseljima i u drugim gradovima.
varmekabler
larisa_bg larisa_bg 19:25 25.03.2015

Re: 2

Ribozom
Evo, danas sam pitao kolege i rekli mi da ti verujem .
Nisu sigurni za glavnu u Oslu, ali ima po ulicama u bogatijim naseljima i u drugim gradovima.
varmekabler


proveravao si me!?


nim_opet nim_opet 19:50 24.03.2015

interesantno

Lepo i otvoreno, mada mozda malo genericki-singapursko-dubai; ali savremeno. To iz mene sada progovara nostalgija za onim stepenicama koje se krnje, za komadom asfalta preko jednog zardjalog poklopca koji je vibrirao ako po njemu skaces i za ostatkom parka po kome su mi stopala upoznavala grad. Nego, interesantan je i ovaj Dobrovicev (pretpostavljam da je to na prvoj slici), projekat, cisto moderan i nekako optimistican.


Nego, drugi problem mi zapade za oko, sto je problem ne samo Terazijske terase, nego i poveceg dela grada (o ludilu BGD na vodi necu uopste da govorim, ovde uzimam u obzir normalno gradsko tkivo) - to sto je ovo projekat terase, koji ne uzima u obzir da na dnu te terase stoji pocetak Zelenog Venca i Kraljice Natalije od kojih se ne zna koji gore izgleda i manje je privlacan kao destinacija do koje bi se sislo niz terasu, ma kako ova lepa bila. Onu garazu pored necu da spominjem, u pitanju je jedna zgrada, ovo prvo obuhvata ceo deo grada koji nije destinacija do koje ima smisla projektovati "kapiju" ili "agoru" a onda ostaviti sa druge strane haos. Zasto je u Beogradu tesko projektovati celine - kao da nemamo GUP, kao da ne mozemo da uskladimo da dve zone, ma kako razlicite komuniciraju pa su valjda i povezane mentalno u glavama ljudi a i geografski. Ovako, ova decica ce, sve silazeci niz tu fontanu, nasmejana itd, dole na kraju fontane da udare il u kontejnere, il u parkirana vozila, ili u kiosk, iza koga je pijaca koja je sve samo ne privlacna deci, okretnica autobusa koja je...o blagi boze, i onaj podzemni prolaz koji je za mojih 22 godine zivota u Beogradu, jedno TRI MESECA bio osvetljen, cist, neizlepljen izbornim plakatima, nepoplavljen i ne nakrcan kutijama.

Ali dobro je i ako se ovo uradi -da ne bude nesrecna "rekonstrukcija Slavije".

49 41 49 41 21:30 24.03.2015

Kako je trebao Beograd da izgleda

Imao sam, poslato od prijatelja mailom.
Zagubljeno, ciscenjem - reformatiranjem laptopa.
Mozda i nije?!?

Izmedju ostalih, bila je ukljucena i Terazijska terasa.
To je bilo, skoro pre 100 god.

Skromno resenje, vrlo dobro estetski ukomponovano; bez ikakve megalomanije.

i men' se svidza - ovo resenje.

Medzutim,
hoce li nasa neka heroina (estradna) da se ofarba u plavo pa da nam "navuce"- nekog iz Abu Dabija uda se preseli u Beograd; pa kad dodze na c(h)aj u Moskvu da kaze meni se ovo nis' ne svidza!

-Ja hocu ovako!

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:28 24.03.2015

Ево је...



ОВДЕ је добар линк о пројекту.

А ОВДЕ је линк ка сајту архитекте који је пројектовао терасу, али и много других ствари, што се може ту видети. Ја њега изузетно ценим.
JJ Beba JJ Beba 23:53 24.03.2015

terazijska terasa

moj kraj <3

to su pluća beogrda, ne samo vidikovac i dnevna soba.
Već su uspeli da ga upropste grdanjom onoge kretesnke ruske zgrade.
kapiram da će "uređenjem" parka na kome smo se generacijama sankali uprospasti i ono što je ostalo od terse. Ako podugnu neke kućetine zagradiće prirodni ventilator centra beograda, zaustaviće promaju koja desetinama godina čuva centar od zaganjenja
blogov_kolac blogov_kolac 23:58 24.03.2015

nema opravdanja

Mene kod nas oduvek je najviše fasciniralo višedecenijsko NErešavanje lokacija poput Slavije ili evo Terazijske terase (izgleda će i zgrada generalštaba tim putem), i kako neko sebi uopšte može dozvoliti da mu u srcu srca prestonice mogu decenijama opstajati takvi nerešeni prostori često sa izgledom zamrznutog nezavršenog gradilišta, ili kao nedorečene crne rupe na poslednjoj lokaciji gde bi to bilo zamislivo.

Dakle, kako je uopšte moguće da je "konačno rešenje" za Terazijsku terasu i sredinom druge decenije XXI veka još uvek samo projekat i maketa? Drago mi je što vidim makar što neće završiti po Slavija modelu gde su predugo građevinarske rupe bile evropska pacovska prestonica, a onda je sve to popunjeno onim užasnim NBS staklencem koji vodi mrtvu trku sa hotelom "Slavija" (privremeni objekat na onakvom mestu!?) ko se tu manje uklapa u ambijent, pa zatim sa onim najobicnijim parkingom, odnosno travnjakom (dečjim igralištem)... pa onaj nazovi park iza zgrade NBS je takođe potpuno nedefinisan prostor na elitnoj lokaciji, a u centru tog najprometnijeg kružnog toka u gradu/zemlji nalazi se spomenik (tj. čije posećivanje je svojevrsno igranje "ruskog ruleta"!?), a nema ni nikakvih podzemnih prolaza...

Beograd je više nego duplo veći grad od prvog sledećeg najvećeg u Evropi koji je bez metroa, na udarnoj lokaciji uz jednu njegovu veliku reku nalazi se industrijska luka i prateći magacinsko industrijski kompleksi, a na prostranoj atraktivnoj lokaciju uz drugu veliku beogradsku reku je stanje već decenijama još i gore (videćemo na šta će ispasti BGD-H2O)... ali rešavanje svega toga zahteva velike investicije, to su sve komplikovani i skupi projekati. pa nekako još i možeš da progutaš opravdanja za te urbane BGD blamaže epskih razmera... ali zato decenijama ne urediti ovu Terazijsku terasu je po meni nešto nedopustivo, i bez opravdanja.
nim_opet nim_opet 00:09 25.03.2015

Re: nema opravdanja



Jel samo ja vidim ovog Arapina????
larisa_bg larisa_bg 12:54 25.03.2015

Re: nema opravdanja

nim_opet


Jel samo ja vidim ovog Arapina????


kog Arapina?
nim_opet nim_opet 14:34 25.03.2015

Re: nema opravdanja

larisa_bg
nim_opet


Jel samo ja vidim ovog Arapina????


kog Arapina?

Ne znam, ne sluti na dobro - sad kad nagrnu investitori iz UAE i na ovaj projekat.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 15:35 25.03.2015

Re: nema opravdanja

Ali može cela stvar da se tumači i kao multikulturalnost, turistička poseta Bgdu u procvatu, intergacija u svetske tokove, etnička i verska tolerancija, eto, vidi svako je ovde dobro došao, može i svoju nošnju javno da promoviše, bogatstvo medjunarodnih kontakata i još tako to ... osim ako nije neki lokalni zajebant koji se samo prerušio kako bi se dopao okolini ...
nim_opet nim_opet 17:11 25.03.2015

Re: nema opravdanja

Đorđe Bobić
Ali može cela stvar da se tumači i kao multikulturalnost, turistička poseta Bgdu u procvatu, intergacija u svetske tokove, etnička i verska tolerancija, eto, vidi svako je ovde dobro došao, može i svoju nošnju javno da promoviše, bogatstvo medjunarodnih kontakata i još tako to ... osim ako nije neki lokalni zajebant koji se samo prerušio kako bi se dopao okolini ...


Ne znam, ja sam to tako gledao dok ne krenuse da dobijaju drzavljanstva sakom i kapom, zemlju, Beograde na vodi itd. Sad me malo brine svako pojavljivanje :)
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 17:27 25.03.2015

Re: nema opravdanja

Sad me malo brine svako pojavljivanje :)

Pa onda se opredelite na varijantu kostimiranog za.ebanta ... pa opet ispočetka
looping looping 17:44 25.03.2015

Re: nema opravdanja

Đorđe Bobić
Sad me malo brine svako pojavljivanje :)

Pa onda se opredelite na varijantu kostimiranog za.ebanta ... pa opet ispočetka

Zajebant je u pitanju, na slici. Brada mu nije autentična, emiratska. A ni saudi arapska.
nim_opet nim_opet 17:49 25.03.2015

Re: nema opravdanja

looping
Đorđe Bobić
Sad me malo brine svako pojavljivanje :)

Pa onda se opredelite na varijantu kostimiranog za.ebanta ... pa opet ispočetka

Zajebant je u pitanju, na slici. Brada mu nije autentična, emiratska. A ni saudi arapska.

Al je tu da privuce one autenticne mozda, investitore :)
G.Cross G.Cross 21:37 25.03.2015

Re: nema opravdanja

nim_opet


Jel samo ja vidim ovog Arapina????


Kakav bi ove Apple Shop bio
nim_opet nim_opet 22:45 26.03.2015

Re: nema opravdanja

G.Cross
nim_opet


Jel samo ja vidim ovog Arapina????



Kakav bi ove Apple Shop bio


Sa sve klavirom :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana