Ekologija| Hobi| Ljubav| Moj grad| Nauka

GDE JE NESTALO 60% BEOGRADSKIH GAČACA??!

albicilla RSS / 29.03.2015. u 15:30

eBird CITIZEN SCIENCE EKSPERIMENT 

Magdalena%20Grahovac%202_zpsshswftx8.jpg

Dve nedelje su prošle od početka popisa gnezda gačaca u Beogradu – dokle smo stigli? Do sada je devet brojača dostavilo 52 eBird izveštaja. Prikupljene su još uvek nepotpune, ali indikativne informacije o broju zauzetih gnezda, te broju i rasporedu gnezdilišnih kolonija.

Šta imamo?

Ako gledamo samo kolonije u urbanom tkivu grada (a ne i izdvojene satelite, kao npr. Vrbovsko ili Padinsku Skelu), imamo tek 28 do sada lociranih, od kojih samo njih tri (blok 70, Studentski grad i Botanička bašta) imaju po pedesetak gnezda (raspon 32 do 58), a sve druge su unutar raspona 3-10.

Ukupan broj do sada izbrojanih gnezda je 308 (raspon od izvesnih 270 do mogućih 346). Praktično, do sada imamo 126 (do maksimalnih 185) gnezda u tri maxi kolonije i jos 144 (do maksimalnih 161) u 25 mini kolonija. 

Maciej%203_zpsujjrxbp5.jpg

U starom delu grada (uključujući Krnjaču) imamo 14 do sada lociranih kolonija sa 96 do 125 gnezda, a u Novom Beogradu i Zemunu daljih 14 sa 174 do 210 gnezda.

Da vidimo – a šta smo imali?

Za poredjenje, u ne tako dalekoj prošlosti, sve do intenzivnijeg kresanja grana bulevarskih platana, a potom i seče stabala, većina beogradskih gačaca gnezdila se u toj ulici. Do pre desetak godina u Bulevaru revolucije imali smo 750-800 gnezdećih parova. Današnja brojnost u čitavom gradu – onoliko koliko smo ga do ove faze cenzusa istražili – predstavlja samo 39% tadašnjeg broja gnezda samo u jednoj ulici!

Da li smo to u poslednjih desetak godina izgubili 61% parova? Ili ih još nismo locirali?

Gde smo sve bili?

M_Corfru%20-%20Copy_zpsz42hpvcu.jpg

Ova interaktivna mapa pokazuje raspored opažanja gačaca u martu ove godine (morate da upišete „Beograd“ u desno polje Location, ili da skrolovanjem miša zumirate na grad). Crvene špenadle nisu samo položaji gnezdilišnih kolonija, već svih prijavljenih mesta gde je ova vrsta u tom periodu posmatrana – one govore gde su sve gačci potvrđeni.

Gačci su dakle locirani u zemunskom starom gradu (gnezde se u Gradskom parku) i, potom, na Novom Beogradu oko Pariske komune, Studentskog grada, kod šest kaplara i po blokovima uz Savu (45, 44 i 70). U starom delu grada pronalaženi su po užem centru, te na Banjici, Labudovom brdu, Železniku i Krnjači.

M_Parmaj_zpskaxww8kw.jpg

Ali šta smo sve obišli u tom periodu, bez obzira da li je tu bilo gačaca ili ne? Ova mapa pokazuje rasprostranjenost velike senice tokom marta 2015. To je vrsta prisutna po svim zelenim površinama, pa je ovde koristim da ilustruje pokrivenost grada dosadašnjim cenzusom. Mimo pominjanih lokacija, na novom Beogradu je pokriveno i Ušće i „Airport City“; a u užem centru se vidi da su zelene površine uglavnom dobro pretražene, s mogućim izuzetkom Novog groblja na kome su samo dve minijaturne kolonije locirane, a mogla bi biti još koja. 

A gde nismo bili (tu nam vi trebate)?

No, kako izlazimo iz užeg centra, širi se terra incognita. Čitav Makiš je ostao nepokriven, potom potez Skojevsko naselje – Cerak – Vidikovac, pa Jajinci, Stepin lug, Centralno groblje, Šumice i Ustanička, Lešće... Na Novom Beogradu  neistražen je širi potez oko Arene, potom blokovi između Jurija Gagarina i Vojvođanske (61 do 63), pa Bežanijska kosa i Bežanijsko groblje, te najveći deo Zemuna.

Živite li u nekom od navedenih područja? Viđate li krupne crne vrane sivog kljuna koje su uvek u manjim ili većim grupama? Javite na loa@ptica.org

Magdalena%20Grahovac%201_zpsdwa0wdrd.jpg

I šta sad?

Mart je period kada se kolonije još formiraju i kada gačci koriste stara i nezauzeta gnezda kao stovarišta građevinskog materijala, a nije im ispod časti ni da kradu grane sa zauzetih, ali trenutno nebranjenih gnezda. Otuda broj gnezda varira, da se tek u aprilu stabilizuje, pa je potrebno ne samo istražiti opisanu terra incognita, već i ponovo obići već poznate kolonije i utvrditi konačno stanje.

Udarni period za potragu za kolonijama i brojanje zauzetih gnezda u njima je prva polovina aprila, negde do 15. ili 20, sve dok krošnje ne olistaju i ne sakriju gnezda. Iako je moguće brojati ih sve do sredine maja, kada im se sezona gnežđenja završava, u maju je vidljivost umanjena, a brojanje znatno otežano.

I jedan kuriozitet za kraj, kako u engleskom postoji sva sila specifičnih imena za grupu ovih ili onih životinja (pa je tako čopor lavova pride, što brojni polupismeni i još polovičnije obrazovani „prevodioci“ listom prevode kao „ponos lavova“), jato gačaca se zove the parliament of rooks.

Fotografije (c) copyright Magdalena Grahovac (2) & Maciej Szymański (1)

Uvodni blog o popisu gačaca

Uputstvo za brojanje i izveštavanje o popisu gačaca



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

49 41 49 41 17:55 29.03.2015

Nesto

Pojedeno, nesto napustilo urbanu sredinu, nesto se seli u potrazi za zdravom hranom.
Nesto, napustilo zbog povecanog aerozagadjenja.

Sve opcije su moguce.

Vec sam pisao, kako su radili u okolini Kraljeva, gde su se cekale zamene lokomotiva. Pola sata, sat ili vise.

U ponoc nagrnu lokalci sa korpama. Sveze peceni domaci "pilici", sveze domace jabuke. Ajmo narode, ko je gladan?
Mozda se gachci i vrane tamo zadrzali, mozda ih kraljevacki "biznismeni" - popekli.
hainsam hainsam 18:30 29.03.2015

Evo, na...

reporter22 reporter22 18:46 29.03.2015

TUZNA SLIKA


U ponoc nagrnu lokalci sa korpama. Sveze peceni domaci "pilici", sveze domace jabuke. Ajmo narode, ko je gladan?
Mozda se gachci i vrane tamo zadrzali, mozda ih kraljevacki "biznismeni" - popekli.



Tuzna ali istinita slika Srbije. Neki bi rekli da je ovo o cemu autor bloga pise beznacajna stvar. U prirodi nema beznacajnih i vise znacajnih. Svi su jednako vazni. Ako ptica nema da jede, raste broj insekata koji jedu povrce i voce i unistavaju rod s tim nam ide i skuplja hrana. Samo sto se u Srbiji ne razmislja o tome. I u Srbiji uvek psotoje znajane i manje znajane teme. Ocigledno bogatstvo flore i faune u Srbiji nije jedna od tih znacajnih tema...

albicilla albicilla 20:08 29.03.2015

67 izvestaja i 11 brojaca do sada!!

Cenzus raste!

Ukljucite se i vi
hajkula1 hajkula1 09:36 30.03.2015

Primetila sam i ja


Primetila sam da je manje vrabaca a sada kad si skrenuo pažnju, primećujem da je manje i gačaca.

Sećam se kako je izgledao Bulevar pre urbicida, odakle su proterani ali ne primećujem da ih negde ima više.

albicilla albicilla 13:24 30.03.2015

Re: Primetila sam i ja

Primetila sam da je manje vrabaca a sada kad si skrenuo pažnju, primećujem da je manje i gačaca.

Sećam se kako je izgledao Bulevar pre urbicida, odakle su proterani ali ne primećujem da ih negde ima više.


Godinama sam mislio da su se samo rasprsili po gradu, u veci broj manjih kolonija - ali, sada otkrivamo, tih kolonija naprosto nema!?
krkar krkar 17:07 30.03.2015

Gde nema

I u ovu nedelju, 29.3, obišao sam poprilično veliko područje i nisam video ni jednu koloniju.

Gačaca, dakle, nema na sledećim potezima:

1. Bežanijska kosa kompletna od useka (ciganske rupe) do autoputa, prvi i drugi put od lesnog odseka (prvi red, Zelengorska pa pored vile koja je pripadala plućnoj bolnici pa samim odsekom do kraja i drugi red, put od Marije Bursać i Doma staraca do autoputa)

2. Potez od Kike do carinskog skladišta preko Nacionala i dalje preko MUP Bežanijska kosa sve do naselja BK kod groblja

3. Od spajanja puta sa BK sa putem iz Ledina/sela Bežanije do puta za Surčin pa dalje putem sve do centra sela (raskrsnica kod Opštine Surčin), odatle desno do spoja sa obilaznicom, onda obilaznicom preko mosta do isključenja za Obrenovac

4. Stari obrenovački put od raskrsnice novi/stari u Makišu do ponovnog spoja novi/stari na Čukarici. Ovaj deo sam posebno pomno gledao, ništa uz Makiš i Jezero. Ulazio u 4-5 odvojaka do reke (kod šljunkare kod samog mosta, kod Bagerskog, kod Mike Alasa, kod Ivanjice, još jedan odvojak bez neke posebne oznake i na kraju kod taložnika)

Na Adu nisam ulazio.

Prošle nedelje (22.3.) reziltat takođe apsolutna nula na potezu od Petlovog Brda/Miljakovca (u tom urbanom delu nisam posebno pomno gledao) preko izlaska na Ibarsku magistralu pa magistralom do nove petlje Orlovača tj. do nove obilaznice, od nje starim putem za Železnik, kroz centar Železnika pa dalje prema Makišu, preko novog obrenovačkog puta sve do spajanja sa starim.

Onda u povratku od makiške raskrsnice do Čukarice novim obrenovačkim putem, sve do OMV pumpe ni jedna jedina kolonija.
larisa_bg larisa_bg 21:25 30.03.2015

Re: Gde nema

krkar
I u ovu nedelju, 29.3, obišao sam poprilično veliko područje i nisam video ni jednu koloniju.


Bogami, ja se neki dan parkirala kod Doma kulture Studentski grad, i tamo mi stajala kola nekoliko sati ispod onog velikog drveća.

Posle sam mogla samo pravac perionica. Ne znam koliko je to u kolonijama, ali u g... je bilo baš mnogo!
albicilla albicilla 21:31 30.03.2015

Re: Gde nema

Ni oko Ustanicke, po Sumicama/Konjarniku ih nema.

Na Lescu se vidjaju, ali oni se hrane po poljima gde bodu kljunom meko tlo, pa mislim da ih tu gola zemlja privlaci, a da se tamo ne gnezde.

Kod Galenike se gnezde, to je otkriveno posle nastanka bloga.

Imam utisak da je najveci deo grada vec pokriven i da je glavnina populacije locirana. Ono sto jos preostaje da bude otkriveno lako bi moglo da bude u rangu statisticke greske.
albicilla albicilla 21:35 30.03.2015

Re: Gde nema

Posle sam mogla samo pravac perionica. Ne znam koliko je to u kolonijama, ali u g... je bilo baš mnogo!


, gacci + parkiranje = losa kombinacija
larisa_bg larisa_bg 21:52 30.03.2015

Re: Gde nema

albicilla
Posle sam mogla samo pravac perionica. Ne znam koliko je to u kolonijama, ali u g... je bilo baš mnogo!


, gacci + parkiranje = losa kombinacija


da, da, to sam i ja shvatila i ponosno javljam da ih oko Studentskog grada ima u dovoljnoj meri
Hansel Hansel 23:58 30.03.2015

Знам да ћете се смејати...

... али морам да јавно признам да сам до сад мислио да је једнина од "гачци" – "гачак". (Никада нисам чуо или прочитао једнину до прошлог блога.) "Ма, немогуће да се Албицили омакло, ал' ипак да проверим (пошто прошли пут нисам имао времена)..." И – проверио сам.

Хвала (и) на разбијању ове моје заблуде.
albicilla albicilla 08:28 31.03.2015

Re: Знам да ћете се смејати...

Ма, немогуће да се Албицили омакло,


Hvala na poverenju
albicilla albicilla 18:52 31.03.2015

Re: Gde nema

Dakle, gde ih jos nema: Dz.Vasingtona/27. marta od Francuske do Ruzveltove

Gde ih mozda ima: u Jovana Avakumovica, desno od MUP-a u 29. novembra (ona kratka sto vodi do kruznog toka u Poenkareovoj), tu je 10-15 gnezda, ali ni jednog gačca ne videh?
albicilla albicilla 18:53 31.03.2015

Re: Gde nema

Gde ih od danas vise nema: na parkingu ispred TC Enjub u bloku 70. Tu je do juce bilo 5 gnezda.

“Ostala su dva gnezda i gomila unezverenih gačaca. Došli su radnici Gradskog zelenila i žestoko potkresali devet stabala. Neko od stanara obližnje zgrade je vikao 'pazi na gnezda sa jajima', ali....”
Hansel Hansel 23:04 31.03.2015

Re: Gde nema

Ја ћу мало да осмотрим Миријево. После сечења булеварских платана, преселили су се били овде (било је и врана) и умели су да буду прилично бучни, ваљда у време гнежђења/парења... мислим, бар, да су то били они, а не вране. Последњих годину-две нису ми били упечатљиви, можда и зато што током лета и нисам био много у Београду... Али, овде су пре пет година дошли и дивљи голубови (можда ћеш се сетити, А., да си ми их ти идентификовао).
albicilla albicilla 08:38 01.04.2015

Re: Gde nema

Ја ћу мало да осмотрим Миријево.


Super. U kom ih to delu Mirijeva ima?
Hansel Hansel 10:49 01.04.2015

Re: Gde nema

Наглашавам – било их је, тј. виђао сам их до пре годину-две (део око "великог Максија", цркве). Од тада их не региструјем, али нисам ни бивао овде много у топлијем делу године (испаде да сам и ја нека селица ).
larisa_bg larisa_bg 13:53 01.04.2015

Re: Знам да ћете се смејати...

Hansel
... али морам да јавно признам да сам до сад мислио да је једнина од "гачци" – "гачак". (Никада нисам чуо или прочитао једнину до прошлог блога.) "Ма, немогуће да се Албицили омакло, ал' ипак да проверим (пошто прошли пут нисам имао времена)..." И – проверио сам.

Хвала (и) на разбијању ове моје заблуде.


A kako je jednina od gačci?

Vrana?
Jukie Jukie 17:20 01.04.2015

Re: Знам да ћете се смејати...

larisa_bg


A kako je jednina od gačci?




Ne postoji jednina od gačci, uvek idu u grupama.



Gačac
gavrilo1 gavrilo1 20:29 30.03.2015

jaoj

Pa to su vrane zapravo, sve israse po gradu.
Mozda su otisle van grada ziveti?
vokivasic vokivasic 09:30 31.03.2015

GDE JE NESTALO 60% BEOGRADSKIH GAČACA??!

Kalenička kolonija radi, deo bulevarska se šenuo pre 15 godina u Ćirilo-metodijski park, ne znam koliko ih je u Savamalskom parku, na potezu Kraljice Marije–27. marta–DŽVašingtona–Dušanovoj ima fragmenata. Još je aktivna Novogrobljanska. U zaleđu Bulevara ih je bilo po jablanovima u dvorištima, ne vide se lako iz kola. Jevremovačka radi već desetak godina.
albicilla albicilla 09:35 31.03.2015

Re: GDE JE NESTALO 60% BEOGRADSKIH GAČACA??!

To
nikvet pn nikvet pn 13:38 31.03.2015

Re: GDE JE NESTALO 60% BEOGRADSKIH GAČACA??!

Птичари драги, не видим разлог за толику фрку. Гачци нису ни близу истребљења, а нису ни пренамножени као градски голубови. Посечени платани јесу оборили бројност али то су нормалне флуктуације популације. Врста је отпорна и опоравиће се. Већи ударац за њу може бити уклањање дивљих депонија. Ваш орнитолошки мониторинг је одлична ствар, активирање (блого)грађанства још боља. Разлога за информисање има али за панику чини се да нема.
gillindu gillindu 15:32 31.03.2015

Re: GDE JE NESTALO 60% BEOGRADSKIH GAČACA??!

nikvet pn
Птичари драги, не видим разлог за толику фрку. Гачци нису ни близу истребљења, а нису ни пренамножени као градски голубови. Посечени платани јесу оборили бројност али то су нормалне флуктуације популације. Врста је отпорна и опоравиће се. Већи ударац за њу може бити уклањање дивљих депонија. Ваш орнитолошки мониторинг је одлична ствар, активирање (блого)грађанства још боља. Разлога за информисање има али за панику чини се да нема.


Gacci i nisu u Beogradu bili masovni "od uvek". Mislim, uvek ih je bilo, ali su se masovno pojavili, kao invazija, koliko se secam, negde na prelazu iz 70-tih u 80-te. Umesto dotle vladajucih vrana, nesto manje svraka i ponekog gavrana. Mnogi su tada postavljali pitanje "koje su sad ovo ptice?" (Bilo ih je i ranije, ali su bili retki.)
albicilla albicilla 18:42 31.03.2015

Re: GDE JE NESTALO 60% BEOGRADSKIH GAČACA??!

Mislim, uvek ih je bilo, ali su se masovno pojavili, kao invazija, koliko se secam, negde na prelazu iz 70-tih u 80-te.


Ono sto verovatno ne znate jeste da su gačci selice. I da ne postoji invazija.

Zimi, kada naši odu juznije, dodje veci broj gostiju sa severa - ali na gnezdjenju ih nije mnogo i sve ih je manje.

A pravo vreme da vrstu spasete jeste dok je jos uvek brojna.
49 41 49 41 19:18 02.04.2015

Sve "tece", sve se menja ...

aero zagadjenje, klima, ekonomija, javno-tajno naprezanje velikih sila.

Otvoris vrata i ne znas sta te ceka na pragu.
Ona mislila, da je mali dlakavi, zalutali pas. A, nije.

Curious Owl Says Hello | Hoo Are You

Ja zaticao na pragu 3 puta zeku. Kad sam bio mali, nigde ga nije bilo. Majka me probudi, izbaci napolje pospanog i ajd' sad trazi gde ih je sakrio - uskrsnja jaja u korpi.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana