Ljudska prava

PODRŠKA "KRITIČNOJ MASI"!

Freedom of Information RSS / 31.03.2015. u 12:32

Piše: Rodoljub Šabić


Neki od učesnika beogradske "Kritične mase", skrenuli su mi pažnju na jedan "zanimljiv" primer "ekspeditivnosti" naših gradskih službi.

"Kritična masa" je, za slučaj da neko ne zna, zajednička biciklistička vožnja koja se odvija u više stotina gradova sveta, s ciljem da se skrene pažnja na probleme sa kojima se biciklisti suočavaju u saobraćaju. Vozi se svake poslednje subote u mesecu. Ove subote u Beogradu tema "Kritične mase" bio je Brankov most.

Stvar je u tome da je trotoar na Brankovom mostu, koga koriste pešaci i biciklisti, zatvoren već nekih godinu i po. Na njemu se radi slabo ili nikako, a na pitanja i reakcije biciklista i pešaka odgovara se obećanjima koja se ne ispunjavaju. A čak ni 20 meseci po zatvaranju, "ne zna se" kad će biti popravljen i otvoren.

Zato su, na zidu mosta, biciklisti istakli transparent na kome je pisalo "Slavite Beograd - popravite trotoar". Međutim, transparent je nestao "brzom brzinom". Za samo par sati nije ga bilo.

 

Učesnicima "Kritične mase" preostao je samo ironičan komentar "svaka čast službama na ekspeditivnosti, uvereni smo da će istom brzinom biti popravljen i most".

A mene je razgovor sa njima, hoćeš-nećeš, podsetio na još jedan primer "ekspeditivnosti" gradskih službi. Pisao sam, još pre godinu i po, o njemu i ovde na blogu post "Zbogom pameti". Ukratko, radilo se o "grafitu" koji je već tada dugo stajao na zidu Botaničke bašte, u jednoj od najprometnijih ulica (Despota Stefana) a u slavu, ništa manje nego - Dimitrija Ljotića!

Pa sam prošao tim putem da vidim šta su službe preduzele u vezi s tim besramnim, besmislenim grafitom. Grafit stoji, (iako je neko, još kad sam ga prvi put video, pokušao precrtati prezime) i dalje je čitak. Teško da bi i ova "intervencija" mogla biti rezultat aktivnosti gradskih službi.

Kako god bilo, pridružujem se apelu koji je nadležnim uputila "Kritična masa" - "Popravite most!" I dodajem - i okrečite zid Botaničke bašte!

Atačmenti



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tetris tetris 12:52 31.03.2015

Možda van teme, a možda i ne?

Okrečite Beograd!!!
tetkino tetkino 14:00 31.03.2015

Re: Možda van teme, a možda i ne?

tetris
Okrečite Beograd!!!


Sredite fasade da nam ne ubijaju decu!

Popravite rupe da ne lomimo noge!

Sklonite divlje deponije!

Ma koga zavitlavamo...
Freedom of Information Freedom of Information 14:48 31.03.2015

Re: Možda van teme, a možda i ne?


Sredite fasade da nam ne ubijaju decu!

Popravite rupe da ne lomimo noge!

Sklonite divlje deponije!


Šta god od toga neuporedivo je bolje nego "efikasno" uklanjanje korektnih transparenata.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:20 01.04.2015

Re: Možda van teme, a možda i ne?

milicadj milicadj 14:01 31.03.2015

:)

gradska vlast/birokratija, odnosno bilo koja vlast/birokratija je efikasna samo kad ih cacnes gde ne treba. bilo bi super kad bi moglo recimo da se uvede nesto slicno korisnickom servisu kod raznih provajdera, pa lepo svi pozovemo i prijavimo sve, od rupa na kolovozu, do grafita. i tako ih smaramo svaki dan, dok nesto ne urade .

da vecina razmislja i ponasa se kao Filip Vuksa, svanulo bi nam :)
nim_opet nim_opet 15:12 31.03.2015

Re: :)

reba. bilo bi super kad bi moglo recimo da se uvede nesto slicno korisnickom servisu kod raznih provajdera, pa lepo svi pozovemo i prijavimo sve, od rupa na kolovozu, do grafita. i tako ih smaramo svaki dan, dok nesto ne urade .

U gradu Njujorku postoji telefon, 311, koji zoves za sve to - za buku, za djubre na ulici, za palo drvo, za gradiliste koje zatvara ulicu itd itd itd. I mozes online da pratis razne parametre, pa i kako se zahtev resava: http://www1.nyc.gov/311/index.page
zovitemegrunf zovitemegrunf 09:58 02.04.2015

Re: :)

nim_opet
reba. bilo bi super kad bi moglo recimo da se uvede nesto slicno korisnickom servisu kod raznih provajdera, pa lepo svi pozovemo i prijavimo sve, od rupa na kolovozu, do grafita. i tako ih smaramo svaki dan, dok nesto ne urade .U gradu Njujorku postoji telefon, 311, koji zoves za sve to - za buku, za djubre na ulici, za palo drvo, za gradiliste koje zatvara ulicu itd itd itd. I mozes online da pratis razne parametre, pa i kako se zahtev resava: http://www1.nyc.gov/311/index.page


Nominalno, u Beogradu postoji nešto slično: Beogradski pozivni centar. Jednom sam probao da im prijavim neki problem, šta da kažem, neću nikad vise, majkemi
cgubg cgubg 21:08 31.03.2015

Slavite Beograd, ispraznite kontejner.

Odusevila sam se transparentom! Duhovito i vrcavo.
Ja bih jedan na Novom Beogradu:
Slavite Beograd, ispraznite kontejner.
Podzemni, da ne preliva.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana