Hobi

Weird Shit: TEŽINA SVIJESTI

docsumann RSS / 29.04.2015. u 16:23

 

 mozak_leonardo.png

Leonardo: Prikaz dijelova ljudskog mozga

 

We are not human beings having a spiritual experience. We are spiritual beings having a human experience. - Pierre Teilhard de Chardin

Ova intrigantna, poetski oblikovana, misao odslikava  suštinu onoga što je Terens Mekena, iako  veliki  protivnik organizovanih religija, cijenio kod citiranog  jezuitskog mislioca. Rekao bih da je to ona "istina" na kojoj su se njih dvojica našli idući različitim putevima, polazeći od sasvim različitih intelektualnih, životnih, kulturnih bekgraunda.

Ljudske ideje se ponekad,  jednostavno, “goniometrijski” susreću i sjeku oko svog zajedničkog bezdimenzionalnog ishodišta.

A to čvorno mjesto, ustvari, možda uopšte i nije tako bezdimenzionalno. Samo je smješteno u  jednoj posebnoj dimenziji stvarnosti,  čija  priroda redovno izmiče našem standardnom perceptivnom arsenalu. Ta dimenzija  nije ništa drugo do naša sopstvena svijest. Iako smo je svakodnevno & konstantno  svjesni, mi kao da nismo u stanju  da proniknemo u njenu suštinu. Ona nam izmiče pod  fokusom svoje pažnje, baš kao što gledajući kroz mikroskop mi ne vidimo sam mikroskop.

Biću poprilično neskroman, pa ću spomenuti kako sam i lično doživio da neke moje WS zamisli pronađu srodnika u teorijama svjetski poznatih teoretičara moderne misli. Da sam mlađi vjerovatno bih bio razočaran kako se eto neko svega toga dosjetio prije mene. U ovim godinama, naprotiv, pravo je zadovoljstvo otkriti da tvoje ideje savršeno naležu na teorije kojih su se domislilili neki pametni ljudi.

Nekoliko puta sam već navodio na blogu kako smatram da je pored prostora  i vremena, upravo svijest fundamentalni okvir svekolikog (z)bivanja. Bar na način na koji ga mi prepoznajemo i doživljavamo. Čak ni svemir, za nas,  ne postoji izvan našeg svjesnog uvida u njegovo postojanje. Mada se posteriorno možemo praviti pametni i reći da bi on bio tu čak i da mu mi nismo posvjedočili.

No, nebitno. Za ovaj tekst  mnogo je bitniji čovjek u čijim radovima  sam naišao na pristup fenomenu svijesti veoma podudaran mojim razmišljanjima, a koje je on sam znatno produbio i razvio. Njegovo ime je David Charmles. I - ne, ne radi se o nikakvom modernom šamanu i ezoteriku ;)… Dejvid je filozof (uža oblast – filozofija uma), professor i direktor  Centra za Svjest na  Australian National University i profesor filozofije na New York University.

U akademskim krugovima najpoznatiji je po svom objašnjenju (postavci) “teškog problema svijesti”. Ovdje treba napomenuti, da je podjela na laki i teški problem svijesti uslovna, neoficijelna i od strane pojedinih naučnika osporavana. Tako npr. filozof Danijel Denet poriče postojanje teškog problema, a sve aspekte subjektivnosti/intimnosti psihičkih sadržaja pripisuje iluziji nastaloj uslijed ekstremno složene komputacije unutar mozga.

Da mi ipak razlučimo ta dva problema:

Laki (kognitivni) problem svijesti se odnosi na naše razumjevanje mentalnih fenomena (misli, osjećaja i nesvjesnih sadržaja), na njihovo prepoznavanje, te pronalaženje kauzalnih veza tih pojava sa aktivnostima pojedinih dijelova (regiona) mozga.

 Teški (fenomenološki) problem svijesti tiče se njene subjektivne prirode, kao suštinke odlike tog unutrašnjeg filmičnog toka koji se sve vrijeme odvija u našoj glavi. On se bavi fenomenom ličnog svojstva (percepcije) naših misli, osjećaja, doživljaja, kao i mehanizmom njihovog nastanka uslijed moždane aktivnosti. Akcenat je na kvalitativnom skoku koji dovodi (?) do pojave mentalnih pojava iz fizičkih procesa.

Dejvid Čalmers sam sebe definiše kao naturalističkog dualistu. Naturalističkog, pošto vjeruje da su mentalne pojave prouzročene moždanom aktivnošću, a dualistu, jer smatra da ontološki mentalne pojave predstavljaju sasvim različitu pojavnost od fizičkih sistema, i ne mogu se na njih redukovati.

On smatra da postoji nepremostiv jaz u pokušaju da se subjektivno objasni objektivnim. Da je nemoguće redukovati mentalne fenomene na fizičke procese.

Ovo dovodi do neminovnosti definisanja svijesti kao fundamentalnog kosmičkog gradivnog bloka. Svijest se ne pojavljuje odnikud, slučajno izazvana kompleksnošću moždanih proračuna. Svijest je jedna od osnovnih dimenzija kosmosa, sveprisutno polje, skopčano na  elementarnom nivou sa svim pojavnim oblicima i procesima, baš kao i vrijeme, prostor (veličina), masa, elektricitet …

Svijest je, po Čalmersu, svojstvo svake pojavne cijeline, bila to keleraba, pile vijetnamske crne kokoške, lignit, hijacint, voda, planeta, zvijezda, kosmos. Takođe, on spekuliše o postojanju kvantova svijesti koji bi bili dodjeljeni elementarnim česticama. Kompleksnost svijesti nekog objekta skopčana je složenošću njenog informatičkog bila.

S jedne strane ovo otvara prostor za metafizički koncept univerzalnog polja kosmičke svijesti (moja spekulacija) u kome je sadržana kompletna informatička i mentalna mapa svijeta kao preduslova sveg postojanja, a sa druge, pruža interesantno objašnjenje kvantnih fenomena vezanih za ulogu posmatrača.

Čalmers se u svojim razmatranjima osvrće i na hroničnu glavobolju koju objektivistička (pozitivistička) nauka ima u pristupu subjektivnim pojavama kakva je svijest.

Po njemu  upravo je to razlog poslovičnog neuspjeha u konvencionalnim  prilazima Teškom Problemu Svijesti.

Jednostavno - mentalni fenomeni se ne mogu ispitivati materijalnim alatkama.

Takav pristup daje samo opis fenomena, ali ne i njegovo objašnjenje. Slično kao kad provalite da pritiskanje prekidača pali-gasi sijalicu u vašoj sobi, ali pri tom i dalje nemate pojma o kretanju naelektrisanja kroz kablove, pretvaranju el. u toplotnu energiju uslijed otpora violframske žice… da ne ulazimo dublje  u kvantomehaničku suštinu elektrona.

Drugim riječima, odnosno pojmovima kojima barata nauka o svijesti, nijedno objašnjenje proisteklo iz Lakog Problema Svijsti ne daje rezultate pri rješavanju Teškog Problema.

Neki naučnici, kao recimo Kolin Mekgin, smatraju da je u osnovi TPS-a oksimoronski zaplet nastao uslijed suočavanja mozga sa sopstvenim ograničenjima.

Lično mislim da su ta ograničenja privid. Ni prvi ni posljednji  kojem smo izloženi.

Baš kao što su pri istraživanjima strukture materije naučnici posegli za radikalnim  metodama, koja im omogućavaju da krše protone, sudarajući ih pri subsvjetlosnim brzinama, tako su i za dubinska sučeljavanja sa prirodom naše (i one više) svjesnosti neophodna posebna sredstva ;)

 

Ako želite da iskoračite iz privida uzmite crvenu pilulu.

No, prije upotrebe pažljivo pročitajte uputstvo o lijeku. Za informacije o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog ljekara i farmaceuta.  

 

 

Tagovi



Komentari (67)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gavrilo1 gavrilo1 17:09 29.04.2015

ehej

Aj mi sada objasni koja je fora sa biti prvi sa komentarom i ono negativni-pozitivni taster...
Dok odgovaras odoh citati blog natenane
docsumann docsumann 17:30 29.04.2015

Re: ehej

gavrilo1
Aj mi sada objasni koja je fora sa biti prvi sa komentarom i ono negativni-pozitivni taster...
Dok odgovaras odoh citati blog na tenane


pravo da ti kažem nemam pojma. obično komentare koristim da bih okačio neku muziku ...


bladerunner92 bladerunner92 08:25 30.04.2015

Re: ehej

obično komentare koristim da bih okačio neku muziku

i i dalje - losu
docsumann docsumann 15:03 30.04.2015

Re: ehej

bladerunner92
obično komentare koristim da bih okačio neku muziku

i i dalje - losu


moguće. ali mi se raznovrsnost ne može osporiti

jinks jinks 18:50 29.04.2015

...

Po nekima, svest (kod čoveka bar :) posebno definišu dominantni programi (kako ih zovu - kompleksi, i ima ih tri/četiri) koji se izvršavaju u operativnom sistemu u našoj glavi. I naročito jedan od njih - ego.

Shodno tome, možda bi jedan od mogućih prvih koraka ka razumevanju toga šta je svest bio pokušaj da se razume upravo ono što po nekima i predstavlja jedan od njenih osnovnih gradivnih elemenata, gorepomenuti ego.

A po istim teoretičarima ego ustvari predstavlja program našeg unutrašnjeg "advokata", koji stvarnost, i našu spoznaju (svest) o njoj definiše na, nekoj našoj unutrašnjoj priči, naklonjeniji način.

E sad, koliko je naša svest o realnosti stvarno bliska realnosti verovatno zavisi i od toga koja je i kakva ustvari ta naša unutrašnja priča koju pomenuti "advokat" treba da odbrani.

Sad neki imaju nesreću da je njihova priča "loša", drugi "bolja" ... a opet neki treći verovatno i iznimna ... u smislu da od svog ega zahteva minimum, ili možda čak uopšte i nikakvo, krivljenje realnosti.
docsumann docsumann 18:57 29.04.2015

Re: ...

Po nekima, svest (kod čoveka bar :) posebno definišu dominantni programi (kako ih oni zovu - kompleksi, i ima ih tri/četiri) koji se izvršavaju u operativnom sistemu u našoj glavi. I posebno jedan od njih - ego.


da, to je priča o psihološkim aspektima svijesti.

a što se tiče suzbijanja hipertrofije ega, psihodelici su sjajno sredstvo za tu svrhu
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:41 29.04.2015

Gde baš sad o svesti?

Priča mi juče meni draga osoba, koja ima neke veze sa tim, nešto o svesti, i drži me to evo već dva dana.
Da je neuhvatljiva, da se ne može detektovati, da joj se čak ni priroda ne zna.
I navodi primer anestezije.
Kaže moguće je, i dešava se, da anestezija parališe telo, mišiće, srce, sve, aparati pokazuju da je sve u redu i da operacija može da krene, ali da svest ostane aktivna i da operacija biva izvedena u svesnom satnju pacijenta.
On nikako to ne može da signalizira jer je telo paralisano, a aparati nikako ne mogu da detektuju prisutvo svesti. Nema alata za to.
Jeza.
docsumann docsumann 21:18 29.04.2015

Re: Gde baš sad o svesti?

Da je neuhvatljiva, da se ne može detektovati, da joj se čak ni priroda ne zna.


e, upravo o tome je ovaj blog

upravo činjenica o nedokučivosti svijesti sugeriše njenu fundamentalnost u kosmosu.
nemogućnost da se ona "uhvati" (slično problemu koji imamo sa percepcijom vremena/trenutka), da se redukuje na neke elementanije procese (nosioce) svjedoči u prilog njene elementarnosti.

ono što Kalmers sugeriše, već je stotinama godina prisutno u istočnjačkim filozofijama. za razliku od Dekartovog - mislim dakle jesam, jogiji sugerišu da tek kad prestanem da mislim ja jesam

u tom smislu još jedan TED:

ivana23 ivana23 00:32 30.04.2015

Re: Gde baš sad o svesti?

Kaže moguće je, i dešava se, da anestezija parališe telo, mišiće, srce, sve, aparati pokazuju da je sve u redu i da operacija može da krene, ali da svest ostane aktivna i da operacija biva izvedena u svesnom satnju pacijenta.


To se meni dogodilo. Imala sam osam godina i operisali su mi slepo crevo.
Sutradan sam tokom vizite doktorima prepricavala sta su radili tokom operacije i skoro ceo razgovor koji su vodili medj' sobom.
docsumann docsumann 05:02 30.04.2015

Re: Gde baš sad o svesti?

ivana23
Kaže moguće je, i dešava se, da anestezija parališe telo, mišiće, srce, sve, aparati pokazuju da je sve u redu i da operacija može da krene, ali da svest ostane aktivna i da operacija biva izvedena u svesnom satnju pacijenta.


To se meni dogodilo. Imala sam osam godina i operisali su mi slepo crevo.
Sutradan sam tokom vizite doktorima prepricavala sta su radili tokom operacije i skoro ceo razgovor koji su vodili medj' sobom.


da li si kasnije u životu imala sličnih iskustava?
ivana23 ivana23 08:35 30.04.2015

Re: Gde baš sad o svesti?

docsumann
da li si kasnije u životu imala sličnih iskustava?


Nisam, verovatno zbog toga sto nisam primala narkozu.
mariopan mariopan 12:06 01.05.2015

Re: Gde baš sad o svesti?

ivana23
Kaže moguće je, i dešava se, da anestezija parališe telo, mišiće, srce, sve, aparati pokazuju da je sve u redu i da operacija može da krene, ali da svest ostane aktivna i da operacija biva izvedena u svesnom satnju pacijenta.


To se meni dogodilo. Imala sam osam godina i operisali su mi slepo crevo.
Sutradan sam tokom vizite doktorima prepricavala sta su radili tokom operacije i skoro ceo razgovor koji su vodili medj' sobom.

И ја, на ВМА...замисли, они су се зезали и причали о спорту а мене сецкали...имала сам 40 година, ухогрлонос.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:12 01.05.2015

Re: Gde baš sad o svesti?

dešava se, da anestezija parališe telo, mišiće, srce, sve, aparati pokazuju da je sve u redu i da operacija može da krene, ali da svest ostane aktivna i da operacija biva izvedena u svesnom satnju pacijenta.

jbt, koja noćna mora. moj najveći strah, da si svega svestan, a ne možeš da se pomeriš niti da daš ikakav znak.
Hansel Hansel 18:49 01.05.2015

Re: Gde baš sad o svesti?

А, вас драге две, да ли сте осећале бол?

Има солидан филм "Будан" (Awake) на ту тему...
Hansel Hansel 19:18 01.05.2015

Re: Gde baš sad o svesti?

docsumann
upravo činjenica o nedokučivosti svijesti sugeriše njenu fundamentalnost u kosmosu.

Примедба: то што ми нешто не можемо да "ухватимо" не значи по себи да је то елементарно. За много шта нисмо имали објашњење, а ваљда и за још штошта немамо.

nemogućnost da se ona "uhvati" (slično problemu koji imamo sa percepcijom vremena/trenutka), da se redukuje na neke elementanije procese (nosioce) svjedoči u prilog njene elementarnosti.

По ко зна који пут "апелујем" да се пре расправе договоримо шта подразумевамо под појмом "свест". Понуђена дефиниција:
svojstvo svake pojavne cijeline, bila to keleraba, pile vijetnamske crne kokoške, lignit, hijacint, voda, planeta, zvijezda, kosmos.

не говори ништа, подсећа ме на неке филозофске појмове (којима, истина, не баратам суверено): биће, бивство и сл. Дакле: какво својство, које су му опште карактеристике, по чему се разликују свест(и?) келерабе и човека, рецимо?

Ја, рецимо, у једном значењу, ваљда блиско т/овом гледишту, свест доживљавам као ментално поље. У другом значењу, свест је за мене способност неког бића да себе разликује од околине. Нека метасвест можда личи на "повратак" у неку недиференцираност (еволутивно нижу свест?), а заправо се можда ради о реинтеграцији појединачних (само)свести; дакле, она би, донекле супротно претходном ставу, представљала мњење да смо сви делови једне целине (или оба мњења – о посебности и јединству истовремено?). Ово je матрица која се виђа и у религији.
ivana23 ivana23 19:32 01.05.2015

Re: Gde baš sad o svesti?

Hansel
А, вас драге две, да ли сте осећале бол?

Има солидан филм "Будан" (Awake) на ту тему...


Ne, nije bilo bola. NI straha, neizvesnosti... nicega, potpuna stalozenost.
docsumann docsumann 19:35 01.05.2015

Re: Gde baš sad o svesti?

Примедба: то што ми нешто не можемо да "ухватимо" не значи по себи да је то елементарно. За много шта нисмо имали објашњење, а ваљда и за још штошта немамо.


pa slažem se u načelu. evo malo preciznije. nije poanta u objašnjivosti.

ono što zapravo kandiduje svijest za dimenzionalnu veličinu kosmosa je njena pojavna aksiomatičnost, tako da kažem, odnosno nemogućnost da se ona objasni i definiše svođenjem na neke druge kategorije.
upravo slično fundamentalnostti prostora i vremena.

По ко зна који пут "апелујем" да се пре расправе договоримо шта подразумевамо под појмом "свест". Понуђена дефиниција:
svojstvo svake pojavne cijeline, bila to keleraba, pile vijetnamske crne kokoške, lignit, hijacint, voda, planeta, zvijezda, kosmos.


не говори ништа, подсећа ме на неке филозофске појмове (којима, истина, не баратам суверено): биће, бивство и сл. Дакле: какво својство, које су му опште карактеристике, по чему се разликују свест(и?) келерабе и човека, рецимо?


ovdje imamo očiti misanderstending. navedeni citat nije definicija. on govori o Kalmerovoj (ne mojoj) hipotezi da svaka pojavnist u kosmosu ima određenu svijest, baš kao što ima svoju poziociju u prostoru, masu ili energiju, naelektrisanje i sl.

on, svijest dodjeljuje bukvalno svim objektim, od elementarnih čestica, pa do zvijezda i dalje, sledstveno im dodjeljujući svijset skopščanu sa njihovom informatičkom kompleksnošću.


Hansel Hansel 19:40 01.05.2015

Re: Gde baš sad o svesti?

ivana23
Ne, nije bilo bola. NI straha, neizvesnosti... nicega, potpuna stalozenost.

Хвала, Ивана, то је врло занимљиво, обично се каже (или само мисли?) да те особе трпе бол, али не могу да реагују. Ово што сте описале подсетило ме на неке описане NDE феномене (при клиничкој смрти) када особе у несвести верно описују шта се дешавало приликом њиховог оживљавања, па чак и тврде да су то гледале из неког другог угла (не са позиције свог тела), чак и одозго. "Где" си ти била?
Hansel Hansel 19:44 01.05.2015

Re: Gde baš sad o svesti?

ovdje imamo očiti misanderstending. navedeni citat nije definicija. on govori o Kelmanovoj (ne mojoj) hipotezi da svaka pojavnist u kosmosu ima određenu svijest, baš kao što ima svoju poziociju u prostoru, masu ili energiju, naelektrisanje i sl.

on, svijest dodjeljuje bukvalno svim objektim, od elementarnih čestica, pa do zvijezda i dalje, sledstveno im dodjeljujući svijset skopščanu sa njihovom informatičkom kompleksnošću.

ОК, а коју дефиницију нуди(те)? Морамо да знамо о чему расправљамо.
docsumann docsumann 20:02 01.05.2015

Re: Gde baš sad o svesti?

ОК, а коју дефиницију нуди(те)? Морамо да знамо о чему расправљамо.


ima ih više i sve su uglavnom deskriptivne

ako si odgledao okačeni TED tjub, Kalmers govori o unutrašnjem (nelinearnom) 3D filmu, koji sem zvuka i slike, sadrži i ukuse, mirise, osjećanja, i kroz koji doživljavamo svoje prisustvo u svijetu.

takođe, John Searle, smatra da je svijest biološki fenomen koji dinamički objedinjuje sve naše osjećaje, misli, utiske (čula), snove...

meni se najviše dopada ona lakonska - mi smo naša svjesnost.
ivana23 ivana23 20:13 01.05.2015

Re: Gde baš sad o svesti?

Hansel
па чак и тврде да су то гледале из неког другог угла (не са позиције свог тела), чак и одозго. "Где" си ти била?


Na operacionom stolu, u svom telu i 'znala' sam gde sam, zasto i da me doktori operisu.
Ne znam tacno u kom momentu nakon operacije sam zaspala, ali sam se probudila u postoperatinom bloku (sobi).
mariopan mariopan 21:06 01.05.2015

Re: Gde baš sad o svesti?

Hansel
А, вас драге две, да ли сте осећале бол?

Има солидан филм "Будан" (Awake) на ту тему...

Ја нисам осећала бол али ме ужасавало што их чујем да причају и хтела сам да им то кажем али нисам могла, то ме ужасавало. Немоћ.

А у истој соби госпођа мојих година, имала је лудачки страх од операције, све време је само о томе говорила.....оперисана је сутрадан, дан после мене.

Долази начелним ујјутру у визиту и каже њој да га је препала за време операције, наиме, иако је била у дубокој анестезији она није затворила једно око, на тој страни јој је ухо оперисано, и он је мислио све време да јој је просекао живац који затвара капак. Она је имала толики страх да јој је то око остало отворено што физички није било могуће због тоталне анестезије.
Први пут се то и њему десило, био је све време под стресом верујући да је унаказио жену.
Kazezoze Kazezoze 21:30 01.05.2015

Re: Gde baš sad o svesti?

ОК, а коју дефиницију нуди(те)? Морамо да знамо о чему расправљамо.

Možda bi bilo pametno odvojiti svest od savesti.
Svest je znanje svega zajedno, a savest je osećanje svega zajedno.

Po Uspenskom, svest je stanje koje kod čoveka možemo svrstati u 4 nivoa ili 4 stanja.
Dakle, postoje 4 stanja svesti koja su moguća kod čoveka, ali običan čovek živi samo u dva najniža stanja svesti. Dva viša stanja svesti su za njega neuhvatljiva, i mada on može imati ponekad odbljeske tih stanja, on nije sposoban da ih razume i o njima sudi sa tačke gledišta stanja u kojima se uobičajeno nalazi.
Dva uobičajena, to jest, najniža, su prvo stanja svesti, spavanje, drugim rečima pasivno stanje u kome čovek provede trećinu ili veoma često polovinu svog života.
Drugo je stanje u kome čovek provede drugu polovinu svog života, u kome šeta ulicama, piše knjige, razgovara o uzvišenim stvarima, uzima učešća u politici, ubija, koje smatra aktivnim i zove ga 'čista svest' ili 'budno stanje svesti'. Izraz 'čista svest' ili 'budno stanje svesti' se čini kao da je dat neozbiljno, pogotovu kada shvatite šta bi čista svest u stvarnosti trebalo da bude i kakvo je zapravo stanje u kome čovek živi i dela.

Treće stanje svesti je samosećanje ili samosvest ili svest jednog bića. Obično se smatra da mi posedujemo to stanje svesti ili da ga možemo imati ako želimo. Naša nauka i filozofija su previdele činjenicu da mi ne posedujemo to stanje svesti i da mi ne možemo da je stvorimo u sebi samo odlukom ili željom.

Četvrto stanje svesti naziva se Objektivno stanje svesti. U ovom stanju čovek može videti stvari onakve kakve oni jesu. Odbljesci ove svesti se takode dešavaju čoveku. Od svih pojmova, religiozni su oni u kojima se pokazuju mogućnosti stanja svesti ove vrste i naziva se 'prosvetljenje' i raznim drugim imenima, ali se ono ne može opisati rečima.

Međutim jedini pravi put do objektivne svesti je kroz razvoj samosvesti. Ako bi običan čovek bio veštački doveden do stanja objektivne svesti i potom vraćen nazad u svoje uobičajeno stanje ne bi se ničega sećao i mislio bi da je izvesno vreme izgubio svest. Međutim u stanju samosvesti čovek može imati odbljeske objektivne svesti i sećati je se.
Četvrto stanje svesti u čoveku znači sasvim drugačije stanje bića; ono je rezultat unutrašnjeg rasta i dugog i teškog rada na sebi. Međutim treće stanje svesti stvara prirodno pravo čoveku kakav je, i ako ga čovek nema, razlog je samo u pogrešnim uslovima njegovog života. Može se bez preterivanja reći da se u sadašnjem trenutku, treće stanje svesti dešava u čoveku samo u odbljescima, a kao manje više stalno stanje postiže se samo pomoću specijalne obuke. Za većinu ljudi, čak i veoma obrazovanih, osnovna prepreka za postizanje samosvesti je u tome što oni misle da je već poseduju, to jest, da poseduju samosvest i sve što ide uz nju; individualnost u smislu postojanog i nepromenljivog Ja, volju, sposobnost da čine, i tako dalje. Očigledno je da čovek neće biti zainteresovan ako mu kažete da dugotrajnim i teškim radom može postići nešto što, po njegovom mišljenju, on već ima. Naprotiv, on će misliti, ili da ste ludi ili da hoćete da ga prevarite zbog neke lične dobiti.
Dva viša stanja svesti — 'samosvest' i 'objektivna svest' — su povezani su radom viših centara u čoveku...

Hansel Hansel 22:06 01.05.2015

Re: Gde baš sad o svesti?

Ako bi običan čovek bio veštački doveden do stanja objektivne svesti i potom vraćen nazad u svoje uobičajeno stanje ne bi se ničega sećao i mislio bi da je izvesno vreme izgubio svest. Međutim u stanju samosvesti čovek može imati odbljeske objektivne svesti i sećati je se.

А, по твом мишљењу, када неко "конзумира" DMT, на пример Докс, у које он стање свести бива лансиран, с обзиром на то да се касније сећа тих доживљаја, а, ако се не варам, Докс је рекао да се тај излет дешава свима, па вероватно и онима који нису нешто посебно радили на развоју своје свести?

(Ово ја морам мало да запиткујем и "рашчлањујем", не замерите ни ти ни Докс. Још једном, хвала свима, баш је занимљиво! )
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:21 01.05.2015

Re: Gde baš sad o svesti?

jbt, koja noćna mora. moj najveći strah, da si svega svestan, a ne možeš da se pomeriš niti da daš ikakav znak.


Uzas.
Evo Ivana i Maripoan su nešto slično doživele ali srećom nisu osećale bol.
Primeri iz literature koje mi je ćera ( o njoj se radi, ona mi je to pričala) navodila su primeri gde se i bol oseća.
Nadrastičniji primer je nekog momka koji je radio valjda neke estetske zahvate sa seckanjem i sve osećao. Posle toga je imao strah od ležećeg pološaja, spavao sedeći.
Pet dana posle toga se ubio.
docsumann docsumann 04:49 02.05.2015

Re: Gde baš sad o svesti?

А, по твом мишљењу, када неко "конзумира" DMT, на пример Докс, у које он стање свести бива лансиран, с обзиром на то да се касније сећа тих доживљаја, а, ако се не варам, Докс је рекао да се тај излет дешава свима, па вероватно и онима који нису нешто посебно радили на развоју своје свести?


no frks. ne sjećeš se baš svega. a često se sjećaš da podosta od tog tamo nisi bio u stanju da preneseš u ovaj režim svijesti.

recimo, na posljednjoj seansi (od prije nekoliko mjeseci) na samom početku sam doživio snažan memorijski riFleš, suočen sa pojavom čudne, dinamične, izuzetno prefinjene, mrežaste konstrukcije niz čije niti/grane počinje moje poniranje u ini svijet, a iz koje je ujedno, strukturisan ( "ispleten" ) tamnošnji mizanscen.
o, pa , da - rekoh sebi - tako to bješe izgleda.

međutim, evo ja opet nemam pojma kako ona izgleda. jednostavno ne mogu da je prizovem u sjećanje.

takođe, mišljenja sam da je karakter tamnošnjih vizija prilično skopčan sa našim ovozemaljskim mentalnim stanjem, "radom", preokupacijama...
ok, svi tamo susretnu neko čudo. ali nisu sva čuda ista, niti je svakome potrebno jednako ludilo da ga oduva

recimo, matematičar i specijalista za teoriju haosa, Ralf Abraham, imao je uvide u matemetički sofisticiranu hiper-pojavnost:



p.s. samo da dodam da sam posljednje tri seanse uvijek stizao u isti svijet ( ne u detaljima isti, već u smislu prirode njegove pojavnosti i sadržaja).
emsiemsi emsiemsi 06:11 02.05.2015

Re: Gde baš sad o svesti?

Kazezoze
ОК, а коју дефиницију нуди(те)? Морамо да знамо о чему расправљамо.

Možda bi bilo pametno odvojiti svest od savesti.
Svest je znanje svega zajedno, a savest je osećanje svega zajedno.

Po Uspenskom, svest je stanje koje kod čoveka možemo svrstati u 4 nivoa ili 4 stanja.
Dakle, postoje 4 stanja svesti koja su moguća kod čoveka, ali običan čovek živi samo u dva najniža stanja svesti. Dva viša stanja svesti su za njega neuhvatljiva, i mada on može imati ponekad odbljeske tih stanja, on nije sposoban da ih razume i o njima sudi sa tačke gledišta stanja u kojima se uobičajeno nalazi.
Dva uobičajena, to jest, najniža, su prvo stanja svesti, spavanje, drugim rečima pasivno stanje u kome čovek provede trećinu ili veoma često polovinu svog života.
Drugo je stanje u kome čovek provede drugu polovinu svog života, u kome šeta ulicama, piše knjige, razgovara o uzvišenim stvarima, uzima učešća u politici, ubija, koje smatra aktivnim i zove ga 'čista svest' ili 'budno stanje svesti'. Izraz 'čista svest' ili 'budno stanje svesti' se čini kao da je dat neozbiljno, pogotovu kada shvatite šta bi čista svest u stvarnosti trebalo da bude i kakvo je zapravo stanje u kome čovek živi i dela.

Treće stanje svesti je samosećanje ili samosvest ili svest jednog bića. Obično se smatra da mi posedujemo to stanje svesti ili da ga možemo imati ako želimo. Naša nauka i filozofija su previdele činjenicu da mi ne posedujemo to stanje svesti i da mi ne možemo da je stvorimo u sebi samo odlukom ili željom.

Četvrto stanje svesti naziva se Objektivno stanje svesti. U ovom stanju čovek može videti stvari onakve kakve oni jesu. Odbljesci ove svesti se takode dešavaju čoveku. Od svih pojmova, religiozni su oni u kojima se pokazuju mogućnosti stanja svesti ove vrste i naziva se 'prosvetljenje' i raznim drugim imenima, ali se ono ne može opisati rečima.

Međutim jedini pravi put do objektivne svesti je kroz razvoj samosvesti. Ako bi običan čovek bio veštački doveden do stanja objektivne svesti i potom vraćen nazad u svoje uobičajeno stanje ne bi se ničega sećao i mislio bi da je izvesno vreme izgubio svest. Međutim u stanju samosvesti čovek može imati odbljeske objektivne svesti i sećati je se.
Četvrto stanje svesti u čoveku znači sasvim drugačije stanje bića; ono je rezultat unutrašnjeg rasta i dugog i teškog rada na sebi. Međutim treće stanje svesti stvara prirodno pravo čoveku kakav je, i ako ga čovek nema, razlog je samo u pogrešnim uslovima njegovog života. Može se bez preterivanja reći da se u sadašnjem trenutku, treće stanje svesti dešava u čoveku samo u odbljescima, a kao manje više stalno stanje postiže se samo pomoću specijalne obuke. Za većinu ljudi, čak i veoma obrazovanih, osnovna prepreka za postizanje samosvesti je u tome što oni misle da je već poseduju, to jest, da poseduju samosvest i sve što ide uz nju; individualnost u smislu postojanog i nepromenljivog Ja, volju, sposobnost da čine, i tako dalje. Očigledno je da čovek neće biti zainteresovan ako mu kažete da dugotrajnim i teškim radom može postići nešto što, po njegovom mišljenju, on već ima. Naprotiv, on će misliti, ili da ste ludi ili da hoćete da ga prevarite zbog neke lične dobiti.
Dva viša stanja svesti — 'samosvest' i 'objektivna svest' — su povezani su radom viših centara u čoveku...


Аууууу --- јеботе !
hajkula1 hajkula1 00:57 04.05.2015

Re: Gde baš sad o svesti?

mariopan
ivana23
Kaže moguće je, i dešava se, da anestezija parališe telo, mišiće, srce, sve, aparati pokazuju da je sve u redu i da operacija može da krene, ali da svest ostane aktivna i da operacija biva izvedena u svesnom satnju pacijenta.


To se meni dogodilo. Imala sam osam godina i operisali su mi slepo crevo.
Sutradan sam tokom vizite doktorima prepricavala sta su radili tokom operacije i skoro ceo razgovor koji su vodili medj' sobom.

И ја, на ВМА...замисли, они су се зезали и причали о спорту а мене сецкали...имала сам 40 година, ухогрлонос.



Prvi put sam prošetala zbog penicilinskog šoka, videla tatu u čekaonici i vratila se da me ne traži, da ne brine. Bio je u šoku kada sam ga pitala zašto nije ušao u sobu (nisu ga pustili do uveče), opisala sam gde je stajao, kako mu je ispao džemper ali nije pao na pod, nego ga je prihvatila neka žena...

Drugi put na VMA, posle nezgode, takođe sam prošetala... Ispričala sam šta sam tada videla u boksovima na intenzivnoj, hodniku VMA... tatu sam zblanula ali ne i lekare i medicinske sestre.


Sem tih šetnji, ranije sam, naročito u detinjstvu, mesečarila, šetala u snu.


drzura drzura 22:17 29.04.2015

heheh

lječnika ILI ljekarnika!

myredneckself myredneckself 23:32 29.04.2015

Re: heheh

drzura
lječnika ILI ljekarnika!


Hećima ili apotekara!


nsarski nsarski 22:45 29.04.2015

Journal of theoretical biology

iz jula meseca 1994. je posvecen pitanju mozga i svesti. Ima zanimljivih priloga - recimo onaj Hopfield-ov (J. Hopfield je izmislio "neural networks", ili ih barem oziveo), ali i drugih.

OVDE <--LINK moze da se vidi sadrzaj i apstrakti priloga.
docsumann docsumann 05:02 30.04.2015

Re: Journal of theoretical biology

OVDE <--LINK moze da se vidi sadrzaj i apstrakti priloga.


preletio. ima naslova koji baš obećavaju

tnx, sarski, kao i uvijek na sjajnim prilozima.
kick68 kick68 23:39 29.04.2015

;

Meni je interesantno da je predavac vise puta pomenuo svest i pokazao rukama na glavu. I pored sve te price o univerzalnosti i fundamentalnosti, opet se sve svodi na biologiju i hemiju:)

U istocnjackim filozofijama se zna da je cakra odgovorna za svest, iznad glave, ili stoji na glavi, uglavnom je izvan tela (kao oreol na hriscanskim ikonama).
Postoje ljudi koji tvrde da vide auru kao "energetsko polje" oko neke osobe. Dakle, nije sve u glavi:)

Kad smo vec kod filmova, odgledala sam Chappie. Bez obzira na kvalitet filma, nisam na kraju bila sigurna da li bih zelela da se moja svest sacuva posle moje smrti ako bi postojala mogucnost za to.
Nisam sigurna ni da li bi moji mili i dragi to uopste zeleli, a ne smem da ih pitam:)




docsumann docsumann 05:00 30.04.2015

Re: ;

Meni je interesantno da je predavac vise puta pomenuo svest i pokazao rukama na glavu. I pored sve te price o univerzalnosti i fundamentalnosti, opet se sve svodi na biologiju i hemiju:)

U istocnjackim filozofijama se zna da je cakra odgovorna za svest, iznad glave, ili stoji na glavi, uglavnom je izvan tela (kao oreol na hriscanskim ikonama).
Postoje ljudi koji tvrde da vide auru kao "energetsko polje" oko neke osobe. Dakle, nije sve u glavi:)


svijest nije u mozgu ( misim to je gledište kojem lično naginjem), ali nesporno da na neki način intereaguje sa njim.
možda u smislu odnosa predajnik prijemnik, ili pak računara i interneta, a možda se baš kao što si spomenula nalazi kao magnetno polje oko provodnika, ne znam, nagađam.
emsiemsi emsiemsi 05:08 30.04.2015

Re: ;

docsumann
Meni je interesantno da je predavac vise puta pomenuo svest i pokazao rukama na glavu. I pored sve te price o univerzalnosti i fundamentalnosti, opet se sve svodi na biologiju i hemiju:)

U istocnjackim filozofijama se zna da je cakra odgovorna za svest, iznad glave, ili stoji na glavi, uglavnom je izvan tela (kao oreol na hriscanskim ikonama).
Postoje ljudi koji tvrde da vide auru kao "energetsko polje" oko neke osobe. Dakle, nije sve u glavi:)


svijest nije u mozgu ( misim to je gledište kojem lično naginjem), ali nesporno da na neki način intereaguje sa njim.
možda u smislu odnosa predajnik prijemnik, ili pak računara i interneta, a možda se baš kao što si spomenula nalazi kao magnetno polje oko provodnika, ne znam, nagađam.

Можда је свест у бубрегу или, чак, носу. Можда у нокту на палцу - нагађам.
Што се тиче елементарности свести --- у то нисам сигуран (да тако нешто комплексно може да буде елементарно). Пре бих рекао да је свест сингуларитет --- ништа и бесконачно (не само у плус и минус страну, него у бесконачно много смерова).
docsumann docsumann 07:06 30.04.2015

Re: ;

Можда је свест у бубрегу или, чак, носу. Можда у нокту на палцу - нагађам.


to se da vrlo jednostavno eksperimentalno provjeriti. odsjeci palčeve, povadi bubrege i posmatraj šta se dešava s tvojom svješću.


Што се тиче елементарности свести --- у то нисам сигуран (да тако нешто комплексно може да буде елементарно).


elementarnost implicira nereducibilnost. da li postoje niži gradivni objekti svijesti? da li su niži oblici svijesti i dalje oblici svijesti? postoji li kvantn svijesti, analogan Plankovom rastojanju ili Plankovom vremenu?

da li smo u stanju da svijest objasnimo uvodeći kvalitativno nove pojmove u igru?

svojom spoznajnom neuhvatljivošću svijest najviše nalikuje vremenu. uvezanost, skopčanost, svijesti i vremena, onako kako smo ih mi svjesni ( mi ne doživljavamo vrijeme izvan svijesti o njenoj prolaznosti, niti, svakodnevno, odvijamo taj svoj subjektivni iner film van vremenskog toka) je posebno interesantan fenomen.

Пре бих рекао да је свест сингуларитет --- ништа и бесконачно (не само у плус и минус страну, него у бесконачно много смерова).


ova odlika svijesti nalikuje onome što prepoznajemo u atributima prostornosti.

dakle, navedene analogije koje se daju primjetiti između svijesti i vremena, i svijesti i prostora, daju nam za pravo da spekulišemo o svijesti kao fundamentalnoj dimenziji kosmosa.
tess tess 08:48 30.04.2015

Re: ;

dakle, navedene analogije koje se daju primjetiti između svijesti i vremena, i svijesti i prostora, daju nam za pravo da spekulišemo o svijesti kao fundamentalnoj dimenziji kosmosa.

myredneckself myredneckself 14:35 30.04.2015

Prekor :)

Doc, postoje predlozi za čitanje, dati kao prilog tvojoj temi.

Prenosim ti deo komentara dragana7557, cerskog, (uz njegovo dopuštenje), iz razgovora koji smo vodili na google+, gde sam te ja šerovala, gde si registrovan i zaokružen od mnogih, a ne pojavljuješ se tamo nikad. Zato su ti mnoga mišljenja i saznanja uskraćena, a ja izigravam poštara.
Ma, ok, dobrovoljno.

Evo:

Na drugoj strani Docs umesto da pocne temu od pocetka, dakle nastanka svesti:

Jean Gebser
"Ursprung ud Gegenwart"

Onda predje na
William Irwin Thompson
"Coming into Being"

gde se nalaze poceci diskusije koja je u pitanju, pa onda nastavi sa:

Hugo Enomiya - Lassalle
"Living in the New consciousness"

Georg Feuerstein
" Structures of Consciousness"

i tako dalje.

Umesto od :
Karl Jaspers
"Subjekt - Objekt - Spaltung"...


docsumann docsumann 14:53 30.04.2015

Re: Prekor :)

Prenosim ti deo komentara dragana7557, cerskog, (uz njegovo dopuštenje), iz razgovora koji smo vodili na google+, gde sam te ja šerovala, gde si registrovan i zaokružen od mnogih, a ne pojavljuješ se tamo nikad. Zato su ti mnoga mišljenja i saznanja uskraćena, a ja izigravam poštara.
Ma, ok, dobrovoljno.


priznajem, uopšte tamo ne svrćem, samo prihvatam prijatelje. uglavnom s ovog prostora.

ne znam čak ni gdje se te dikusije vode.


EDIT: eno, ostavih komentar.

bogte, al ste vi tamo aktivni
nsarski nsarski 16:58 30.04.2015

Re: Prekor :)

bogte, al ste vi tamo aktivni

Docs, tamo je prava zurka! It's the only show in town
emsiemsi emsiemsi 16:59 30.04.2015

Re: ;

docsumann
Можда је свест у бубрегу или, чак, носу. Можда у нокту на палцу - нагађам.


to se da vrlo jednostavno eksperimentalno provjeriti. odsjeci palčeve, povadi bubrege i posmatraj šta se dešava s tvojom svješću.


Што се тиче елементарности свести --- у то нисам сигуран (да тако нешто комплексно може да буде елементарно).


elementarnost implicira nereducibilnost. da li postoje niži gradivni objekti svijesti? da li su niži oblici svijesti i dalje oblici svijesti? postoji li kvantn svijesti, analogan Plankovom rastojanju ili Plankovom vremenu?

da li smo u stanju da svijest objasnimo uvodeći kvalitativno nove pojmove u igru?

svojom spoznajnom neuhvatljivošću svijest najviše nalikuje vremenu. uvezanost, skopčanost, svijesti i vremena, onako kako smo ih mi svjesni ( mi ne doživljavamo vrijeme izvan svijesti o njenoj prolaznosti, niti, svakodnevno, odvijamo taj svoj subjektivni iner film van vremenskog toka) je posebno interesantan fenomen.

Пре бих рекао да је свест сингуларитет --- ништа и бесконачно (не само у плус и минус страну, него у бесконачно много смерова).


ova odlika svijesti nalikuje onome što prepoznajemo u atributima prostornosti.

dakle, navedene analogije koje se daju primjetiti između svijesti i vremena, i svijesti i prostora, daju nam za pravo da spekulišemo o svijesti kao fundamentalnoj dimenziji kosmosa.

Ништа није елементарно, па нити свест, да не би могло бити фрагментирано !
Ниво свести (пази сада) ће то у некој од наредних итерација омогућити.
docsumann docsumann 17:18 30.04.2015

Re: ;

Ништа није елементарно, па нити свест, да не би могло бити фрагментирано !


ovo je takođe spekulacija, s striktno naučnog aspekta.
danas mi ne znamo da li se gradivno usitnjavanje pojavnog svijeta zaustavlja na određenom strukturnom nivou (nebitno da li su to elementarne čestice, ili neki još niži, podkvantni, nivo), ili je priroda struktuisana kroz bezbroj kvalitativno različitih nivoa.
ta dilema je ostavljena nauci budućnosti na razrješenja.

ključni kriterijum glede elementarnosti je da li fragmentacijom nekog objekta dobijamo kvalitativno nove objekte.

da li je vrijeme elementarni fenomen?

da li njegovim usiusitnjavanjem dobijamo nešto drugo osim vremena?

mi nismo u stanju da svijest svedemo ni na kakav elementarniju formu. ili svijesti ima ili je nema.
emsiemsi emsiemsi 21:38 30.04.2015

Re: ;

docsumann

...
mi nismo u stanju da svijest svedemo ni na kakav elementarniju formu. ili svijesti ima ili je nema.

То ти не знаш, него само шпекулишеш !
Шпекулативно, такође --- нема краја фрагментацији свести, те било чега другога.
docsumann docsumann 21:54 30.04.2015

Re: ;

emsiemsi
docsumann

...
mi nismo u stanju da svijest svedemo ni na kakav elementarniju formu. ili svijesti ima ili je nema.


То ти не знаш, него само шпекулишеш !
Шпекулативно, такође --- нема краја фрагментацији свести, те било чега другога.


ustvari, govorim o onome kako stvari sada stoje, tj. koliko smo u stanju da uopšte baratamo samom svješću.

ne mogu ni da pretpostavim šta bi to bili elementarniji dijelovi svijesti na koje bi se ona mogla svesti, a da i dalje nije svijest.
blogovatelj blogovatelj 00:32 01.05.2015

Re: ;

Можда је свест у бубрегу или, чак, носу. Можда у нокту на палцу - нагађам.


Tebi je svest u rimi za palac
riply riply 10:52 01.05.2015

Re: ;

docsumann
[quote

svijest nije u mozgu ( misim to je gledište kojem lično naginjem), ali nesporno da na neki način intereaguje sa njim.
možda u smislu odnosa predajnik prijemnik, ili pak računara i interneta, a možda se baš kao što si spomenula nalazi kao magnetno polje oko provodnika, ne znam, nagađam.


meni je nekako prakticno primjenjivija teza da svijest jeste u mozgu, tj da ona operise metakognicijom i u klasicnom smislu odgovara na pianja uvida i kriticnosti u sopstevene psijholoske funkcije.(ono sto filozof naziva laksim problemom svijesti)

tezi problem svijesti, po mom licnom nahođenju(imam pravo!:)nazivam "svjesnost" i to mi je adekvatniji prevod consiousness-a. Nije lociran u mozgu, dje je, ne znam i nepitam se, ali kada hakujem misao, svjesnost radi posao
docsumann docsumann 11:18 01.05.2015

Re: ;


da, slažem se. preciznija terminologija izoštrava sliku.
mikele9 mikele9 13:36 01.05.2015

Re: ;

nisam na kraju bila sigurna da li bih zelela da se moja svest sacuva posle moje smrti ako bi postojala mogucnost za to.

Svešću se, pored milijardu drugih stvari, bavim od najranije detinjstva! U početku naravno naivno, kako sam sazrevao i obrazovao se, sve ozbiljnije. Proučavajući religije, u svima se može naći trag, laički rečeno, Svetog Duha, ne bez dobrog razloga. Duh, svest je kao energija neuništiv i sve svesti koje su nam prethodile, deo su Kosmosa, samim tim i nas ponaosob i egzistiraju. Iako nemam dokaza, mislim da pored prošlih i sadašnjih svesti, istovremeno egzistiraju i buduće svesti. Svako od nas ponekad biva iznenađen konekcijom sa ljudima, stvarima, situacijama.... o kojima je mislio juče, pre tri meseca, pre dve godine. To se odista događa ali kada će se dogoditi i zašto baš tada, to (još) ne znamo. Mi smo deo Kosmosa i da hoćemo, ne možemo promeniti njegova pravila.
Hansel Hansel 19:35 01.05.2015

Re: ;

docsumann
ključni kriterijum glede elementarnosti je da li fragmentacijom nekog objekta dobijamo kvalitativno nove objekte.

Ако горе помињеш кванте свести, значи да би "фрагментација" била могућа, ако они постоје. Можда овде није добро говорити о елементарности, него о примарности – да ли је феномен свести примаран.

Сећам се једног једноставног а упечатљивог психолошког приступа: попут скупова представљених – перцепције, когниције и конације. Пресецају се сваки са сваким и имају једно поље пресека сва три елемента: тај пресек је свест (бар схваћена у психолошком смислу). Кад смо већ на том терену, има разних редукционистичких модела који, наравно, не могу да буду потпуно тачни, али говоре о неким елементима. Из времена покушаја "фисије" свести остао је и појам менталне хемије – идеја да се различитим комбиновањем различитих елементарних процеса могу добити различити квалитети.
docsumann docsumann 19:39 01.05.2015

Re: ;

Ако горе помињеш кванте свести, значи да би "фрагментација" била могућа, ако они постоје. Можда овде није добро говорити о елементарности, него о примарности – да ли је феномен свести примаран.


pa, dobro, ja koristim izraz fundamentalnost. ali mislim da je jasno na šta mislim.

međutim iz fundamentalnosti slijedi - elementarnoist. da bi nešto bilo ultimativni gradivni osnov/okvir nečega što iz njega proishodi, on mora biti i nereducibilan na kvalitativno nove kategorije.
gavrilo1 gavrilo1 23:19 01.05.2015

Re: ;

mikele9
nisam na kraju bila sigurna da li bih zelela da se moja svest sacuva posle moje smrti ako bi postojala mogucnost za to.

Svešću se, pored milijardu drugih stvari, bavim od najranije detinjstva! U početku naravno naivno, kako sam sazrevao i obrazovao se, sve ozbiljnije. Proučavajući religije, u svima se može naći trag, laički rečeno, Svetog Duha, ne bez dobrog razloga. Duh, svest je kao energija neuništiv i sve svesti koje su nam prethodile, deo su Kosmosa, samim tim i nas ponaosob i egzistiraju. Iako nemam dokaza, mislim da pored prošlih i sadašnjih svesti, istovremeno egzistiraju i buduće svesti. Svako od nas ponekad biva iznenađen konekcijom sa ljudima, stvarima, situacijama.... o kojima je mislio juče, pre tri meseca, pre dve godine. To se odista događa ali kada će se dogoditi i zašto baš tada, to (još) ne znamo. Mi smo deo Kosmosa i da hoćemo, ne možemo promeniti njegova pravila.


Kad pomenu Svetog Duha, Djordano Bruno je moj "mesija" :)
On je na neki nacin tvrdio da je Sveti Duh kroz sve, kroz ljude, prirodu, da nemas ti svoj duh ili ja vec je jedan Duh i on je kroz sve, svugde.
A ja cu otici korak dalje
Teoretski ako je tako, to znaci da onaj kroz koga se ispolji sva moc Duha 'gospodari' svime.
On nije Duh on nije On on je samo um kroz koji se ispoljava moc Duha, nije ni gospodar, ne znam kako bi to nazvao-zakon.
Pa jos dalje
Ako je to tako i jedan je Duh, on se 'obraca' kroz ljude zivotinjama, kroz zivotinje ljudima, kroz tebe meni...u svim odnosima on je prisutan.
Iz nekog razloga on se nama obraca kao da zeli da 'pomiri' sve to ili pomaze na nekom putu.
Mora imati sve to neku svrhu, nista nije bez svrhe-tek eto tako.
emsiemsi emsiemsi 06:16 02.05.2015

Re: ;

mikele9
nisam na kraju bila sigurna da li bih zelela da se moja svest sacuva posle moje smrti ako bi postojala mogucnost za to.

Svešću se, pored milijardu drugih stvari, bavim od najranije detinjstva! U početku naravno naivno, kako sam sazrevao i obrazovao se, sve ozbiljnije. Proučavajući religije, u svima se može naći trag, laički rečeno, Svetog Duha, ne bez dobrog razloga. Duh, svest je kao energija neuništiv i sve svesti koje su nam prethodile, deo su Kosmosa, samim tim i nas ponaosob i egzistiraju. Iako nemam dokaza, mislim da pored prošlih i sadašnjih svesti, istovremeno egzistiraju i buduće svesti. Svako od nas ponekad biva iznenađen konekcijom sa ljudima, stvarima, situacijama.... o kojima je mislio juče, pre tri meseca, pre dve godine. To se odista događa ali kada će se dogoditi i zašto baš tada, to (još) ne znamo. Mi smo deo Kosmosa i da hoćemo, ne možemo promeniti njegova pravila.

Сагласан !
hajkula1 hajkula1 01:25 04.05.2015

Re: ;

Svako od nas ponekad biva iznenađen konekcijom sa ljudima, stvarima, situacijama.... o kojima je mislio juče,



Meni se, (ajde da se ogradim, da kažem skoro), redovno dešava kada mozgam o nečemu, da natrčim na tu temu na raznim mestima, sajtovima, dopadne mi u ruke knjiga, časopis, ljudi u prevozu, na poslu, započnu tu temu, ovde na blogu neko započne razgovor o tome... odgovori mi sami dođu.

Nikola Tesla je pominjao svest, univerzalni um...

Sa zadovoljstvom čitam šta pišete.

vera.nolan2 vera.nolan2 11:26 04.05.2015

Re: ;

da bi nešto bilo ultimativni gradivni osnov/okvir nečega što iz njega proishodi, on mora biti i nereducibilan na kvalitativno nove kategorije.


Doks,šta misliš o fenomenu javljanja dve odvojene svesti kalostomijom konektivnog dela koji povezuje dve hemisfere u slučaju teške epilepsije?

Nastaju dva uma,dve svesti,dve duše u istoj glavi, odvojenih ciljeva,želja ,planova... Ovo obezvređuje ideju,neke opste besmrtne duse koja kontrolise ceo mozak; sečenje korpusa kalosuma ne bi imalo nikakav uticaj na nju...

Da se razumemo,veoma sam sklona tumačenju da je svest u osnovi postojanja,ali ipak(kao i ti uostalom),uvek pitam:šta kaže nauka,šta!?
...world soul,anima mundi ...pneuma,apsolut,nepokrenuti pokretač..etc

Klanjam se ovoj Teslinoj misli: ... Ja nisam prodro u tajnu toga jezgra, ali znam da postoji i kad hocu da mu pridam kakav materijalni atribut, onda mislim da je to SVETLOST, a kad pokusam da ga shvatim duhovno, onda je to LEPOTA i SAMILOST
docsumann docsumann 16:17 04.05.2015

Re: ;

Doks,šta misliš o fenomenu javljanja dve odvojene svesti kalostomijom konektivnog dela koji povezuje dve hemisfere u slučaju teške epilepsije?


fenomen višestrukih ličnosti je više nego interesantan.

kažu da svaka od tih "osoba" koje naseljavaju jedno isto tijelo, sa sobom u njega donosi čak i različiti spektar bolesti, različit krvni pritisak, i još svašta nešto osobno.

ono što mene posebno intereseuje je kako se neka od tih ličnosti javlja bez predhodnog razvoja, biografije. kako se formirala, i gdje je zapravo nastala?
Hansel Hansel 00:01 05.05.2015

Re: ;

Извините што се мешам, за случај да ниси разумео шта је Вера написала: две хемисфере повезане су са преко сто милиона нервних влакана, та структура зове се corpus calosum, жуљевито тело. Када се потпуно пресече, особа почиње да показује две наизглед независне свести, често другачијих карактера. Постале су у међувремену могуће неке друге методе за искључивање неке од хемисфера и испитивања функција сваке појединачно, па су слични резултати добијани и на тај начин. Одавно сам планирао да пишем блог о томе, али никако да се наканим...

Да нагласим и нешто што је врло битно: иако буквално подељеног мозга, ти људи су ипак некако функционисали као јединствена особа (не знам колико дуго, пошто су временом хемисфере могле постајати све независније). Можда се управо у тој чињеници може тражити доказ неког "матаинтегративног" фактора.
docsumann docsumann 04:58 05.05.2015

Re: ;

Када се потпуно пресече, особа почиње да показује две наизглед независне свести, често другачијих карактера


da li je to jedini poznati način nastajanja podvojenih ličnosti?

no, nebitno, ona moja navedena pitanja i dalje stoje.
vera.nolan2 vera.nolan2 07:11 05.05.2015

Re: ;

Извините што се мешам,

o Hansel,šta se izvinjavaš,čar tematskih blogova i jeste da se malo polemiše,a malo prošire i usmere znanja i uputi na nove knjige,linkove i tako slično. Šteta što naleti obično istovremeno više blogova i brzo se završe,pa se nikad i ne zaokruži celovito,koliko bilo...i kad bi se imalo vremena,uf...
Doks,otvori nove percepcije stvarnosti i bude mi krivo,dok se malo podsetim i iščitam nešto novo na temu,ode blog...

Elem,... "sečenje korpusa kalosuma proizvodi dve odvojene svesti - dve duse u istoj glavi. Svaka zadržava one sposobnosti koje su bile ugradjene u hemisferu za koju su vezane;dve svesti ne mogu da komuniciraju jedna sa drugom nakon operacije. Da besmrtna dusa postoji, ona bi bila ujedinjena"....ovo ima ,kažu i teološke implikacije...

docsumann docsumann 17:54 30.04.2015

a glede priče


o svijesnosti imanentnoj kosmičkim objektima, da ne zaobiđemo genijalni sf klasik

mariopan mariopan 13:49 01.05.2015

...

Свест може да путује и комуницира са другом свешћу без нашег свесног учешћа, у то сам се уверила али не умем да докажем и објасним како то ради.

Имала сам болесну сестру и велику бригу што не могу да је позовем телефоном, она још није имала телефон у кући него је морала до првог телефона ( код пријатељице) да пешачи преко целог брда ( периферија Београда).
Дешавало се да се дуго не чујемо и ја полудим од бриге....позовем ту пријатељицу - а моја сека баш тада улази или је већ ушла код ње у кућу. То ми се толико често дешавало да су сви знали да смо нас две некако повезане, а како, то ни ми нисмо знале.

Тако исто и са мојом децом која живе далеко. Дешава се да исту реченицу напшемо у истом тренутку ( време бележи компјутер) или се јавимо једни другима баш у исто време....све то чини наша свест без да смо ми свесно учинили неки напор да се та веза баш у том тренутку деси.

Не знам да ли сам у праву, само мислим да свест и ако станује негде ван нашег тела и мозга, мора имати кључ за нечију кључаоницу и зато се дешавају ови, али и они чудни случајеви " дежа ви"? Није то "већ виђено" него јесте већ виђено али неком другом свешћу која нас је на тренутак дотакла?
gavrilo1 gavrilo1 23:02 01.05.2015

Re: ...

mariopan
Свест може да путује и комуницира са другом свешћу без нашег свесног учешћа, у то сам се уверила али не умем да докажем и објасним како то ради.

Имала сам болесну сестру и велику бригу што не могу да је позовем телефоном, она још није имала телефон у кући него је морала до првог телефона ( код пријатељице) да пешачи преко целог брда ( периферија Београда).
Дешавало се да се дуго не чујемо и ја полудим од бриге....позовем ту пријатељицу - а моја сека баш тада улази или је већ ушла код ње у кућу. То ми се толико често дешавало да су сви знали да смо нас две некако повезане, а како, то ни ми нисмо знале.

Тако исто и са мојом децом која живе далеко. Дешава се да исту реченицу напшемо у истом тренутку ( време бележи компјутер) или се јавимо једни другима баш у исто време....све то чини наша свест без да смо ми свесно учинили неки напор да се та веза баш у том тренутку деси.

Не знам да ли сам у праву, само мислим да свест и ако станује негде ван нашег тела и мозга, мора имати кључ за нечију кључаоницу и зато се дешавају ови, али и они чудни случајеви " дежа ви"? Није то "већ виђено" него јесте већ виђено али неком другом свешћу која нас је на тренутак дотакла?


Svest je jedna, mi je gradimo i sve sto se tu nalazi dostupno je svakom coveku, cela svest od pocetka svega moze da se ispolji kroz jednog coveka-um.
Ludo zvuci, zar ne
Ko zakon spojenih sudova, Povezane serpe sa poklopcem na neki rezervoar, pritisak na poklopce raste i jedan se poklopac otvori i sve iz rezervoara prodje kroz taj um.Poklopci se menjaju, rezervoar raste.
Ljudi tako idu napred, kroz pojedince.
ranoranilica ranoranilica 00:38 02.05.2015

Re: ...


Imam pozamašnu "kolekciju" iskustava te vrste. Zajedničko im je što se redovno dešavaju u okolnostima intenzivne emocionalne aktivnosti, kojom prilikom "korespondentna" strana može biti dete, roditelj, partner, izuzetno blizak prijatelj i sl. I traje ograničeno vreme, dok se emocije ne vrate u "normalu".
emsiemsi emsiemsi 06:18 02.05.2015

Re: ...

ranoranilica

Imam pozamašnu "kolekciju" iskustava te vrste. Zajedničko im je što se redovno dešavaju u okolnostima intenzivne emocionalne aktivnosti, kojom prilikom "korespondentna" strana može biti dete, roditelj, partner, izuzetno blizak prijatelj i sl. I traje ograničeno vreme, dok se emocije ne vrate u "normalu".

Тако је !
Ја сам то доживео два пута у животу --- можда некада испричам !
mariopan mariopan 10:31 02.05.2015

Re: ...

ranoranilica

Imam pozamašnu "kolekciju" iskustava te vrste. Zajedničko im je što se redovno dešavaju u okolnostima intenzivne emocionalne aktivnosti, kojom prilikom "korespondentna" strana može biti dete, roditelj, partner, izuzetno blizak prijatelj i sl. I traje ograničeno vreme, dok se emocije ne vrate u "normalu".

Ето, знала сам да се то вероватно и другима дешава ( нисам луда?)
То што неке појаве не можемо рационално да објаснимо не значи да оне не постоје и да једног дана неки геније неће укачити како то, запрвож ради.....а онда збогом мобилни, контактираћемо мислима као у СФ романима?
Уосталом и Жил Верн је можда звучао као лудак или "маштовит писац" а сада имамо подморнице и разна чуда за комуникацију која се ни замислити нису могла у то време.
emsiemsi emsiemsi 13:47 02.05.2015

Re: ...

mariopan

Ето, знала сам да се то вероватно и другима дешава ( нисам луда?)
...

Наравно да ниси луда --- ја то тврдим већ неко време.
hajkula1 hajkula1 01:35 04.05.2015

Re: ...

mariopan
[
Ето, знала сам да се то вероватно и другима дешава ( нисам луда?)



Telepatija i intuicija su odavno poznati. Prilično raširene pojave

Liftovi u firmi besprekorno funkcionišu. Kad pobrljave, (voze bez zaustavljanja) znam da gazda dolazi nervozan (besan) i da će imati epizodu. Ili ako je već u firmi, znam šta sledi

Hansel Hansel 23:53 04.05.2015

Re: ...

Је л' он бесни због лифотва, или лифтови због њега?

(Твоје предвиђање у тим случајевима не може се приписати ни интуицији ни телепатији. )

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana