Zeka, episkopi i presuda..

Drago Kovacevic RSS / 13.03.2008. u 11:02

Nerado komentarišem sudske presude. Više je razloga za to, od načelnog stava do nedovoljne kompetencije.

No, naišao sam na saopštenje pet NVO koje su svojim dosadašnjim radom, pokazanom stručnošću, hrabrošću i društvenom odgovornošću zaslužile i poverenje i poštovanje, a koje pod lupu stavljaju presudu donetu u predmetu po tužbi bačkog vladike Irineja protiv Zorana Petakova i odlučio da ga postujem. Dodatni razlog da to uradim jeste činjenica da smo na ovom blogu pre nekoliko meseci raspravljali o tome zašto je Petakov tužen i optužen

Usput, g. Petakov je naš kolega bloger....

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Dana 11. marta 2008. sudija IV Opštinskog suda u Beogradu Miroslav Bošnjak osudio je Zorana Petakova na 100.000 din kazne (koja će se zameniti kaznom zatvora ukoliko ne bude plaćena u roku) zbog delikta mišljenja. Sudija Miroslav Bošnjak smatra i to je detaljno usmeno obrazložio da je Petakov vređajući “besprekornu ličnost” episkopa Irineja u TV emisiji Klopka na BK televiziji uvredio, ne samo episkopa Irineja, nego i sve hrišćane, ali i sudiju lično kao kršteno lice. Sudija Bošnjak takođe smatra da ovakva uvreda nije zabeležena protiv crkve ni u vreme najstrašnijeg komunizma i to je uzeo kao posebno otežavajuću okolnost.

Da podsetimo, episkop Irinej podneo je 16. novembra 2005. godine tužbu zbog uvrede nakon emisije Klopka na BK TV, kada je Zoran Petakov, osvrćući se na upad Nacionalnog stroja na Filozofski fakultet u Novom Sadu, kada je i sam Petakov bio žrtva fizičkog napada, u emisiji kritički govorio o crkvenoj ideologiji koju prepoznaju određeni pripadnici desnih ekstremističkih grupa. U tom smislu Petakov je bio kritičan prema činjenici da crkva stoji ili podržava određene grupe i da je čak jednoj od njih ustupila prostor za delovanje. Na insistiranje voditeljke na koga u crkvi tačno misli, a pošto nije bila zadovoljna izjavom da je takva ideologija nasleđe vladike Nikolaja Velimirovića, Petakov je u krtičkom tonu apostrofirao episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja kao četiri jahača apokalipse, koristeći ovi metaforu kao kritiku lošeg delovanja crkve na formiranje radikalno desnih ekstremističkih organizacija. Ipak, tužbu protiv Petakova podnosi samo episkop Irinej, ali njegov zastupnik u ovom postupku, tvrdi da su povređena i ostala trojica s tim da ga oni nisu tužili jer smatraju da je teritorijalno najnadležniji episkop Irinej.

Ipak, ono što najviše zabrinjava u ovom montiranom političkom procesu nalik na inkvizicijski lov na veštice je činjenica da je sud odbio čak i da izvede bilo koji predloženi dokaz i da je presudu bazirao samo na činjenici da je Petakov izrekao svoj kritički stav koji je bio nesporan. Sud je odbio da sasluša čak i tužioca Irineja tako stavljajući na znanje da građanin Mirko Bulović nije ravnopravan sa građaninom Zoranom Petakovim. Sud jer odbio i da poveže upad neonacista na Filozofski fakultet kao povod za kritiku crkve, kao i da utvrdi koje su organizacije podržane od strane crkve. Sudija Bošnjak je eksplicitno zaključio da se ne može raditi o demokratskom krritičkom stavu kada se radi o crkvi koja po njemu “nije instituicija, nego nešto mnogo više od toga”.

Bez obzira na odluku drugostepenog suda ili suda u Strazburu, ova presuda ostaće zapamćena kao primer dirigovanog suđenja s pozicije moći.

Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Inicijativa mladih za ljudska prava

Žene u crnom

Fond za humanitarno pravo




 



Komentari (218)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dawngreeter Dawngreeter 11:17 13.03.2008

Teokratija!

Ua bre! Dokle vise treba crkva da nam vodi zemlju? Oce sada i Pahomije da tuzi decu sto su ga seksualno zlostavljala?
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 11:59 13.03.2008

Re: Teokratija!

Prvo su fašisti fizički gušili slobodu govora, narušavajući pritom i integritet Filozofskog fakulteta u NS, a zatim sudija pravno guši slobodu govora i time narušava kredibilitet suda.

Meni ova slika bode oči: sudija, mantija i skinheds na istoj strani!
dragan7557 dragan7557 12:07 13.03.2008

Re: Teokratija!

tužbu protiv Petakova podnosi samo episkop Irinej, ali njegov zastupnik u ovom postupku, tvrdi da su povređena i ostala trojica s tim da ga oni nisu tužili jer smatraju da je teritorijalno najnadležniji episkop Irinej.


Teritorijalana nadležnost ???????? Bravo za sekularnu državu Srbiju i pravni sistem.
Sudija Bošnjak je eksplicitno zaključio da se ne može raditi o demokratskom krritičkom stavu kada se radi o crkvi koja po njemu “nije instituicija, nego nešto mnogo više od toga”.


Sudija Bošnjak bi za ovakvu tvrdnju u bilo kom normalnom pravnom sistemu bio doživotno "ekskomuniciran" iz učešća
u istom a čak i advokatura bi mu bila zabranjena.A šta je to više od institucije bi morao da objasni svom kolegi koji bi mu sudio za eklatantnu zloutrebu službene dužnosti i raspirivanje verske netrpeljivosti.
uvredio, ne samo episkopa Irineja, nego i sve hrišćane, ali i sudiju lično kao kršteno lice. Sudija Bošnjak


Kao 'kršteno lice' sudija Bošnjak se ponaša poput svojih predhodnika iz Inkvizicije pa pošto navodi da je uvređen i ON LIČNO sam je sebe trebao da oglasi nenadležnim u ovom slučaju. Pošto je uvređen ON LIČNO onda se ova "njegova pravda" svodi na pristrastnost a objektivnost sudije je u ovom slučaju svedena na priivatnu OSVETU sudije
Bošnjak u ovoj parnici.
dragan 7557
13 mart 2008
sentinel26 sentinel26 13:12 13.03.2008

Re: Teokratija!

dragan7557

Kao 'kršteno lice' sudija Bošnjak se ponaša poput svojih predhodnika iz Inkvizicije pa pošto navodi da je uvređen i ON LIČNO sam je sebe trebao da oglasi nenadležnim u ovom slučaju. Pošto je uvređen ON LIČNO onda se ova "njegova pravda" svodi na pristrastnost a objektivnost sudije je u ovom slučaju svedena na priivatnu OSVETU sudije Bošnjak u ovoj parnici.
dragan 7557, 13 mart 2008

Dragane,
ni u vrijeme inkvizicije nijesu sve "presude" donošene u ime cijelog hrišćanstva.

Ovo je očigledan dokaz u koje je blato Srbija zagazila.
U odbrani od ove pošasti se i ne moramo i ne trebamo, više pozivati na Boga.

Ovaj sudija vjerovatno, po ugledu na onog ministra kioji je imao direktnu vezu sa sv. Savom, ima "direktne veze" sa svim hrišćanskim crkvama.

Zar je malo sramote u Srbiji !

Poz.

blackbox blackbox 13:57 13.03.2008

Re: Teokratija!

Zar je malo sramote u Srbiji !

Nažalost i previše. Toliko da i svaka kritika komunizma postaje neukusna.
Toliko licemerja, manipulacija, ponižavanja zdravog razuma u ime nacije, Crkve, predaka, ponosa, svete Srpske zemlje, postaje zaglušujuće.Takvim ponašanjem i talambasanjem sami akteri dovode stvari do apsurda, jer sve postaje providno. Pa i onaj bedž "Srbija je Kosovo" služi im kao alibi za ostanak na vlasti. Mogu da dodaju i slogan "Albanci su naša braća", da bi licemerje bilo još ubedljivije.

A zar ovo nije sramota? Vest objavljena u jučerašnjem Blicu:

PRAVNI FAKULTET
"Stop za tribinu o Đinđiću
Uprava Pravnog fakulteta u Beogradu nije dala saglasnost za održavanje skupa povodom petogodišnjice ubistva premijera Zorana Đinđića, koji su studenti najavili za danas, saznaje «Blic» u studentskom pokretu «Evropa nema alternativu»
Otkazivanje skupa, kažu studenti,obrazloženo je « složenom političkom situacijom sa Kosovom» i «početkom predizborne kampanje za izbore u maju ove godine», kao i činjenicom da fakultet ne želi da sebe «uvlači. u politički život»."

Dovoljno je samo se potsetiti koje se sve tribine drže na Pravnom i ostalim fakultetima i to im ne smeta a ova smeta.
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:56 14.03.2008

Re: Teokratija!

Dovoljno je samo se potsetiti koje se sve tribine drže na Pravnom i ostalim fakultetima i to im ne smeta a ova smeta.

naravno, nomokanon napred, ostali stoj!
fuj!
cecas cecas 11:30 13.03.2008

Nista me ne iznenadjuje

U ovoj drzavi svih mogucih apsurda.Dali bi kazna bila drugacija da je kojim slucajem sudija nekrsteno lice, ateista , pripadnik druge konfesije i neznam ti ja kada se nasao jednako uvredjen kao vladika ?! Ili smo mi crkvena drzava kada niko ne moze da kritikuje svestenstvo SPC?! Odnosno dali je svestenstvo SPC u ravni sa Bogom?! Pre dve hiljade godina kritiku su nazivali blasfemijim.Dali gradjanin Petakov podleze crkvenim ili svetovnim zakonima?! Po ovome ispadne da su nam svetovni zakoni ispod crkvenih. Dali bi isti arsin sudije krstenog lica bio i da se Petakov kriticki osvrnuo i na svestenika neke druge konfesije ?! Uz to zar nam crkva nije postala gnezdo fasizma i nacionalizma koja podrzava i u svojim skutima cuva razne Obraze , Dveri i sl. Netreba li se svestenstvo p[o svim kanonima baviti sirenju ljubavi i tolerancije , a ne suprotnoscu toga ? Onda je petakov rekao istinu i za to ga treba nagraditi , a vladiku rasciniti po svim crkvenim , a potom svetovnim i ljudskim zakonima !
dragan7557 dragan7557 12:40 13.03.2008

Re: Nista me ne iznenadjuje

Dali gradjanin Petakov podleze crkvenim ili svetovnim zakonima?!


"Sudija" M. Bošnjak je podlegao Ličnoj Vendeti te kao "kršten" kaznio u ime naroda. Ova praksa na ovakav način se ne primenjuje ni u šerijatskim sudovima jer je lična osveta sudijama i tamo ZABRANJENA .Umesto okretanja drugog obraza za šamar ovaj "sudija" u zajednici sa rečenim popom Bulovićem (i SPC koja se nije ogradila od presude) i hrišćanskog principa praštanja na najnakardniji mogući način su primenili PRIVATNU OSVETU čiji je rezultat kazna.

A građanin Petakov nije osuđen već je primenjena OSVETA koja je odlika NEKRŠTENIH .

dragan7557
13 mart 2008
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:58 14.03.2008

Re: Nista me ne iznenadjuje

A građanin Petakov nije osuđen već je primenjena OSVETA koja je odlika NEKRŠTENIH .

šta si hteo da kažeš?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:43 13.03.2008

Ako pak lipsa konjic

nece i jahaci.....

E, vala Drago, sada ce mnogi nasi blogeri imati sta da kazu o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, Pravoslavlju i obespravljenosti ljudi u Srbiji....
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:57 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Ninoslav Randjelovic
nece i jahaci.....

E, vala Drago, sada ce mnogi nasi blogeri imati sta da kazu o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, Pravoslavlju i obespravljenosti ljudi u Srbiji....

Nino, ovde je predmet presuda....
bosna bosna 11:59 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

E, vala Drago, sada ce mnogi nasi blogeri imati sta da kazu o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, Pravoslavlju i obespravljenosti ljudi u Srbiji..

I treba da kazu!
Mi smo ocito sekularna drzava samo na papiru. Crkva se u sve mijesa i daje svoje misljenje. Samo jos treba da pocnu davati i ekonomske savjete vladi.
Crkvena lica su u ovoj zemlji potpuno nedodirljiva. Katastrofa!!!!!
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:01 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Nino, ovde je predmet presuda...

Predrasuda prema cemu ? Da nije u redu javno prozivati ljude (pa, makar oni bili i predstavnici Crkve) i optuzivati ih da su "jahaci apokalipse", a da se nemaju dokazi da bas ti ljudi jasu bas te paklene konje ?
Vračarac Vračarac 12:06 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Crkva nije sudila. Samo je pojedinac (Irinej) tužio drugog pojedinca (Petakov) zbog klevete. Najobičnija parnica kakvih ima mali milion. Problem je sudstvo koje, bar kod nas, nikada nije bilo nezavisno i samostalno već podložno raznim, često veoma štetnim uticajima.
bosna bosna 12:11 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Jesi li ti dobro procitao tekst? Molim te procitaj jos jednom i obrati paznju na obrazlozenje presude :

"Sudija Miroslav Bošnjak smatra i to je detaljno usmeno obrazložio da je Petakov vređajući “besprekornu ličnost” episkopa Irineja u TV emisiji Klopka na BK televiziji uvredio, ne samo episkopa Irineja, nego i sve hrišćane, ali i sudiju lično kao kršteno lice. Sudija Bošnjak takođe smatra da ovakva uvreda nije zabeležena protiv crkve ni u vreme najstrašnijeg komunizma i to je uzeo kao posebno otežavajuću okolnost."
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:14 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Problem je sudstvo koje, bar kod nas, nikada nije bilo nezavisno i samostalno već podložno raznim, često veoma štetnim uticajima.

A, takva su manje-vise, sva ljudska sudstva....
Mislim da su ovde ipak nase predrasude na delu. A, evo kako one idu - taj i taj sudija je MORAO da kazni optuzenog koji je javno vredjao velikodostojnike SPC. I ne samo to. Ti velikodostojnici kontrolisu tog sudiju (kao i celo sudstvo u Srbiji) jer kontrolisu Premijera i pravosudje. Ti velikodostojnici su zli ljudi. I tako onda zakljucimo da je Crkva zla institucija koja nanosi mnogo stete Srbiji i da samo onaj politicar koji nije pod uticajem Crkve moze doneti dobro Srbiji.
dragan7557 dragan7557 12:14 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Drago Kovacevic
Ninoslav Randjelovic
nece i jahaci.....

E, vala Drago, sada ce mnogi nasi blogeri imati sta da kazu o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, Pravoslavlju i obespravljenosti ljudi u Srbiji....

Nino, ovde je predmet presuda....


U čije ime? Krštenog Miroslava Bošnjaka ( reč sudija namerno izbačena kao neprikladna), kao uvređenog ili 'U ime naroda' u sekularnoj državi ??????
dragan 7557
13 mart 2008
Vračarac Vračarac 12:27 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Ti velikodostojnici su zli ljudi. I tako onda zakljucimo da je Crkva zla institucija koja nanosi mnogo stete Srbiji i da samo onaj politicar koji nije pod uticajem Crkve moze doneti dobro Srbiji.

Ja ipak mislim da je ovo isključivo problem sudstva. Pa za vreme Broza i najcrnjeg komunizma ljudi su osuđivani zbog "delikta mišljenja". Što se crkve tiče, ne slažem se sa tobom. Mislim da je u ovom trenutku crkva ubedljivo najnormalnija institucija u Srbiji. Doduše, i u njoj ima raznoraznih likova koji bi pre trebali da su u zatvoru nego što nose mantiju, ali u svakom žitu ima kukolja pa tako i u crkvi. U svakom slučaju crkva je neuporedivo moralnija od bilo koje političke stranke u našoj zemlji. Uostalom baš SVE ankete stavljaju crkvu na prvo mesto kada se vrše istraživanja o poverenju gradjana u institucije. A jako mi je teško da poverujem da je ogromna većina građana blesava i slepa kod očiju pa da veruje nekome ko je po tvojim rečima toliko zao.
Dawngreeter Dawngreeter 12:30 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Ma da. To samo 99% svestenika kalja ime normalnima.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:31 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

A jako mi je teško da poverujem da je ogromna većina građana blesava i slepa kod očiju pa da veruje nekome ko je po tvojim rečima toliko zao.

Nisi me razumeo. Pisao sam o predrasudama. Nasim. Srpskim. Ljudskim.
Tako, ovde se sada kritikuje Crkva i velikodostojnici SPC dok se kao diskutuje o presudi, a bas zbog te nase predrasude da je sudija morao da radi onako kako mu kazu velikodostojnici itd.....
apatrid apatrid 12:42 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Ninoslav Randjelovic
Problem je sudstvo koje, bar kod nas, nikada nije bilo nezavisno i samostalno već podložno raznim, često veoma štetnim uticajima.A, takva su manje-vise, sva ljudska sudstva....Mislim da su ovde ipak nase predrasude na delu. A, evo kako one idu - taj i taj sudija je MORAO da kazni optuzenog koji je javno vredjao velikodostojnike SPC. I ne samo to. Ti velikodostojnici kontrolisu tog sudiju (kao i celo sudstvo u Srbiji) jer kontrolisu Premijera i pravosudje. Ti velikodostojnici su zli ljudi. I tako onda zakljucimo da je Crkva zla institucija koja nanosi mnogo stete Srbiji i da samo onaj politicar koji nije pod uticajem Crkve moze doneti dobro Srbiji.


Zeka da se žali višim instancama i da izričito zahteva da se u ponovljenom postupku postave sudije koji nisu hrišćani, nego ateisti, muslimani ili Jevreji.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:46 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Zeka da se žali višim instancama

Ali, mozda tamo nema verujucih..., u bilo sta ?
Vračarac Vračarac 12:49 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Zeka da se žali višim instancama i da izričito zahteva da se u ponovljenom postupku postave sudije koji nisu hrišćani, nego ateisti, muslimani ili Jevreji.

Ne čini li ti se da je ovo pomalo rasistički obojena izjava, po suštini upravo onakva kakve su iznosili oni kreteni strojevci kada su upali na tribinu?
I jedno pitanje, Koje je veroispovesti predsednik udruženja sudija Srbije?
Vračarac Vračarac 12:53 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Ma da. To samo 99% svestenika kalja ime normalnima.

Jedino što je gore od predrasuda je ideološka zaslepljenost. 1945. godina je prošlost, sveštenicima se više ne seku brade a crkve se više ne pretvaraju u štale. SKOJ je prošlost. Bar se nadam.
gradicevic gradicevic 12:57 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

"Sudija Miroslav Bošnjak smatra i to je detaljno usmeno obrazložio da je Petakov vređajući “besprekornu ličnost” episkopa Irineja u TV emisiji Klopka na BK televiziji uvredio, ne samo episkopa Irineja, nego i sve hrišćane, ali i sudiju lično kao kršteno lice. Sudija Bošnjak takođe smatra da ovakva uvreda nije zabeležena protiv crkve ni u vreme najstrašnijeg komunizma i to je uzeo kao posebno otežavajuću okolnost."


Sudija Bošnjak je eksplicitno zaključio da se ne može raditi o demokratskom krritičkom stavu kada se radi o crkvi koja po njemu “nije instituicija, nego nešto mnogo više od toga”.

Slucajno poznajem mnogo casnih i postenih sudija, licno mislim da se sami moraju izboriti da promene svoj "nezavisni" polozaj. Puno je u ovoj zemlji " institucija koje su mnogo vise od toga" i koje su zasticenje, cak i od zakona ili su iznad njega.
A pomenutog sudiju bih pitao da li ga je sramota da kao " krsteno lice" pravdu tumaci na ovakav nacin. Demokratija nije anarhija, ali doticni gospodin to ocigledno ne zna

Vračarac Vračarac 13:03 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Sudija Bošnjak je eksplicitno zaključio da se ne može raditi o demokratskom krritičkom stavu kada se radi o crkvi koja po njemu “nije instituicija, nego nešto mnogo više od toga”.

Dotični sudija je evidentno "poseban slučaj". Bilo bi interesantno znati ko ga je postavio na to mesto. Jednom rečju, STRAŠNO.
Dawngreeter Dawngreeter 13:08 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Vračarac
Ma da. To samo 99% svestenika kalja ime normalnima.

Jedino što je gore od predrasuda je ideološka zaslepljenost. 1945. godina je prošlost, sveštenicima se više ne seku brade a crkve se više ne pretvaraju u štale. SKOJ je prošlost. Bar se nadam.

Simpaticno mi je sto isto tako i nacisti svakoga ko nije uz njih nazivaju komunistima.

gradicevic
Demokratija nije anarhija, ali doticni gospodin to ocigledno ne zna


Mali trol, ali ja stvarno moram ukazati da anarhija nije isto sto i anomija. Anarchy is order, etc.
Dolybell Dolybell 13:09 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Što se crkve tiče, ne slažem se sa tobom. Mislim da je u ovom trenutku crkva ubedljivo najnormalnija institucija u Srbiji


Crkva je daleko najnenormalnija institucija u ovoj državi.
Kakva je to institucija koja insistira na različitosti među ljudima?
Kakva je to Crkva kad njeni Velikodostojnici blagosiljaju zločince?
Kakva je to Crkva koja prima donacije, ne pitajući za poreklo, od
bilo koga, jer su svi njene OVCE?
Kako je to Crkva oslobođena od PDV-a, kao da se ne bavi nikakvom trgovinom?
Ako je oslobođena PDV-a, onda bi sve što prodaje ustvari, trebalo da poklanja.
Kakva je to Crkva koja ima tarifu za svoje usluge?
Kakva je to Crkva koja ne zna da joj popovi za sahrane i drugo, od
naroda traži onoliko para koliko tom popu padne na pamet, inače
neće da obave obred?
Kakva je to Crkva, koja tako odbija narod ?
Kakva je to Crkva koja samo uzima a ništa ne daje?
Kakva je to Crkva koja dobro zna da joj "vernici" dolaze iz mode
i "kao tradicije" koja traje već desetak godina?
Koliko to donatora ona ima kad zida Crkve na kilometar rastojanja?
Koliko pomaže u novcu ljudima na Kosovu?
Kakva je to Crkva koja se "merodavno petlja" u svetovne stvari i politku?
Kako je to Crkva osudila nerede za vreme službe zvane - moleban?
Da li još treba da nabrajam šta sve i kako radi "najnormalnija institucija?

Ako su oni najnormalniji, onda nam spasa nema.

Kakav je govor, bez znanja i dozvole, održao Amfilohije
nad pokojnim premijerom Dr Zoranom Đinđićem? To će postati i
ostati najsramniji čin Crkve i Amfilohija lično, za koji ja znam, (a koga prate
svi Nacionalno osvešćeni Obrazi, Dveri i svi ostali fašistički
orijentisani)
Samo što ga na kraju nije pljunuo!
Zbog para od kojih je Crkva Sv Save završena,
koje je pok. Zoran obezbedio, trebalo je da ima bar elementarnog poštovanja.
Takvi ljudi vode Crkvu, zajedno sa Pahomijem i sličnim?
To li je za vas najnormalnija institucija ?

Vračarac Vračarac 13:12 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Simpaticno mi je sto isto tako i nacisti svakoga ko nije uz njih nazivaju komunistima.

Opa. Nisam znao da sam naprasno postao nacista. Ipak mislim da je ispravnije (u mom slučaju) reći antikomunista.
Dawngreeter Dawngreeter 13:17 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Vračarac
Ipak mislim da je ispravnije (u mom slučaju) reći antikomunista.


Pa je stoga, potpuno logicno, svako ko ima suprotno misljenje od tvojeg komunista. Bjavo.
Vračarac Vračarac 13:27 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Crkva je daleko najnenormalnija institucija u ovoj državi.
Kakva je to institucija koja insistira na različitosti među ljudima?
Kakva je to Crkva kad njeni Velikodostojnici blagosiljaju zločince?
Kakva je to Crkva koja prima donacije, ne pitajući za poreklo, od
bilo koga, jer su svi njene OVCE?
Kako je to Crkva oslobođena od PDV-a, kao da se ne bavi nikakvom trgovinom?
Ako je oslobođena PDV-a, onda bi sve što prodaje ustvari, trebalo da poklanja.
Kakva je to Crkva koja ima tarifu za svoje usluge?
Kakva je to Crkva koja ne zna da joj popovi za sahrane i drugo, od
naroda traži onoliko para koliko tom popu padne na pamet, inače
neće da obave obred?
Kakva je to Crkva, koja tako odbija narod ?
Kakva je to Crkva koja samo uzima a ništa ne daje?
Kakva je to Crkva koja dobro zna da joj "vernici" dolaze iz mode
i "kao tradicije" koja traje već desetak godina?
Koliko to donatora ona ima kad zida Crkve na kilometar rastojanja?
Koliko pomaže u novcu ljudima na Kosovu?
Kakva je to Crkva koja se "merodavno petlja" u svetovne stvari i politku?
Kako je to Crkva osudila nerede za vreme službe zvane - moleban?
Da li još treba da nabrajam šta sve i kako radi "najnormalnija institucija?

Ja sam govorio o organizaciji a ne pojedincima. I vrlo eksplicitno sam naglasio da "u svakom žitu ima kukolja".
Ima pojedinaca koji su blagosiljali zločince, uvodili specijalne tarife itd. Ovo ostalo je, blago rečeno, naivno i veoma ostrašćeno. Ukoliko neki sveštenik traži novac, mađite drugog, to je bar jednostavno i zaista funkcioniše. O vernicima koji dolaze iz mode ne treba posebno raspravljati. Kao i o pomoći ljudima na Kosovu, jer da nije bilo crkve Srbi bi ostali samo na severu Kosova. najbolji primer Gračanica. Crkveni donatori su uglavnom obični ljudi (mada pretpostavljam da ima i dosta onih mutnih, uostalom, ko je dotira stranku koju podržavate, ma koja to stranka bila?) I kako to crkva odbija narod a taj isti narod ima najveće poverenje baš u crkvu?
Vračarac Vračarac 13:31 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Pa je stoga, potpuno logicno, svako ko ima suprotno misljenje od tvojeg komunista. Bjavo

A kome ga sam ja to optužio da je komunista? Ja sam samo uporedio način mišljenja.
Ili možda smatrate da bih i ja trebao, kao i cenjeni gospodin Petakov, da budem osuđen zbog "delikta mišljenja"?
Vračarac Vračarac 13:32 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Nisi me razumeo.

Oprostite.
dragoljub dragoljub 13:32 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Ti velikodostojnici su zli ljudi. I tako onda zakljucimo da je Crkva zla institucija koja nanosi mnogo stete Srbiji i da samo onaj politicar koji nije pod uticajem Crkve moze doneti dobro Srbiji.

апсолутно тачно
Dawngreeter Dawngreeter 13:34 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Vračarac
Ili možda smatrate da bih i ja trebao, kao i cenjeni gospodin Petakov, da budem osuđen zbog "delikta mišljenja"?


Samo ja, nema nas vise. Moze i jednina da se koristi.

Inace mislim da je opasnost delikta misljenja vrlo realno procenjena. Posto se diljem Srbije 'riscani moraju plasiti persekucije.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 13:38 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Oprostite.

Nema problema !
:))
Vračarac Vračarac 13:41 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Samo ja, nema nas vise. Moze i jednina da se koristi.

Persiram. Šta ću, stara škola.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 13:43 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Ti velikodostojnici su zli ljudi. I tako onda zakljucimo da je Crkva zla institucija koja nanosi mnogo stete Srbiji i da samo onaj politicar koji nije pod uticajem Crkve moze doneti dobro Srbiji.
апсолутно тачно

Da, ali na jedan relativan nacin....
apatrid apatrid 13:51 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Ne čini li ti se da je ovo pomalo rasistički obojena izjava, po suštini upravo onakva kakve su iznosili oni kreteni strojevci kada su upali na tribinu?
I jedno pitanje, Koje je veroispovesti predsednik udruženja sudija Srbije?



Ne, naprotiv. Ovde sam mrtav ozbiljan. Ako je sudija bio pogođen Zekinim izjavama i smatra (donosi presudu) na osnovu ličnog utiska, treba postaviti sudije koje ne bi bile pogođene. Drugo, mislim da je ovakav zahtev vrlo subverzivan i ne vidim šta tebe u svemu podseća na strojevce i ono što su oni pričali? Ako mene pitaš koje je veroispovesti predsednik USS, onda mašiš adresu, nemam pojma. Uostalom, udruženje nema formalne veze sa procesom. Drugo, ne gajim ja nikakve iluzije o nepristrasnosti bilo koga u sudu, ali mislim da treba ismejati čitavu ovu stvar i institucije koje izvode predstavu, poput suda. To je suština ovoga što napisah.
Eugenija Eugenija 13:52 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Ti velikodostojnici su zli ljudi. Crkva je institucija koja nanosi mnogo stete Srbiji i samo onaj politicar koji nije pod uticajem Crkve i DB-a moze doneti dobro Srbiji.
gradicevic gradicevic 14:03 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Opa. Nisam znao da sam naprasno postao nacista. Ipak mislim da je ispravnije (u mom slučaju) reći antikomunista.


Bolje se nemoj deklarisati kao antikomunista. Znas za onu da su od komunista jedino gori antikomunisti. ?
dobronameran savet
Pozz
gradicevic gradicevic 14:04 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Opa. Nisam znao da sam naprasno postao nacista. Ipak mislim da je ispravnije (u mom slučaju) reći antikomunista.


Bolje se nemoj deklarisati kao antikomunista. Znas za onu da su od komunista jedino gori antikomunisti. ?
dobronameran savet
Pozz
Vračarac Vračarac 14:20 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Bolje se nemoj deklarisati kao antikomunista. Znas za onu da su od komunista jedino gori antikomunisti. ?
dobronameran savet

Hvala na lepom savetu. Na žalost, izgleda da ste u pravu.
AlexDunja AlexDunja 14:26 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

A, takva su manje-vise, sva ljudska sudstva....

slozila bih se, mada cini mi se da je ovo u srbiji vise....
nego zar ti ne mislis da ovi politicari koji uticu na sudstvo,
time sto se predstavljaju da su pod uticajem crkve,
zapravo nju koriste da bi se odrzali na vlasti, i time joj
cine losu uslugu i odbijaju zaista verujuce ljude...
gradicevic gradicevic 14:27 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Na žalost, izgleda da ste u pravu.

Nema na cemu
Postujem staru skolu,ali ipak mozemo na ti
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 14:32 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

nego zar ti ne mislis da ovi politicari koji uticu na sudstvo,
time sto se predstavljaju da su pod uticajem crkve,
zapravo nju koriste da bi se odrzali na vlasti, i time joj
cine losu uslugu i odbijaju zaista verujuce ljude...

Naravno, ali voleo bih da znam TACNO - KOJI politicari, KADA I KAKO to cine
i SA KIM U CRKVI tako saradjuju. Izvini na dranju. Pomislih, vazna je ovo tema pa da se bolje cujemo.
Dakle, KO, KADA, GDE, KAKO, SA KIM ?

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:36 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

AlexDunja
A, takva su manje-vise, sva ljudska sudstva....

slozila bih se, mada cini mi se da je ovo u srbiji vise....
nego zar ti ne mislis da ovi politicari koji uticu na sudstvo,
time sto se predstavljaju da su pod uticajem crkve,
zapravo nju koriste da bi se odrzali na vlasti, i time joj
cine losu uslugu i odbijaju zaista verujuce ljude...

Hajde izvuci nešto iz "poeme o velikom inkvizitoru"...o))
pozz
Doctor Wu Doctor Wu 14:38 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

ali mislim da treba ismejati čitavu ovu stvar i institucije koje izvode predstavu, poput suda.

Naravno. Saopstenje vrvi od "pravnih" izraza "metafora", "cetiri jahaca apokalipse", "lov na vestice". Bozemesakloni, kao da ga je neka spisateljica sastavila.

I u njemu nema nijednog elementa borbe za slobodu misljenja ili za uljudjivanje prilika u srpskom sudstvu. Samo promotivni pamflet koji svoju pravu metu otkriva u poslednjem paragrafu.
Vračarac Vračarac 14:40 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Postujem staru skolu,ali ipak mozemo na ti

Probaću.
KafaJeGotova KafaJeGotova 14:47 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Vračarac
Opa. Nisam znao da sam naprasno postao nacista. Ipak mislim da je ispravnije (u mom slučaju) reći antikomunista.

ti i 'antikomunisti' cete najpre skrenuti na pricu o necem petom relativizirajuci temu. umesto da se, ako vec verujes u boga i crkvu, prvi zalozis za ovo zlo ovih 4 jahaca apokalipse i zastitis ono u sta verujes, ti bi do besvesti razglabao o komunizmu i te fore. zato vasa crkva i jeste sprdnja i zlo...
AlexDunja AlexDunja 14:48 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Pomislih, vazna je ovo tema pa da se bolje cujemo.

cujemo se, sasvim dobro.bar mislim.
mislim da odgovore na ta pitanja ti bolje znas nego ja.
ali meni ne izgleda kao da premijer bilo sta radi pod uticajem crkve.
ja mislim da on crkvu i neke velikodostojnike koristi za svoje politicke ciljeve.
a oni to dopustaju, i to nije u redu. ne znam tacno koje, nemoj to da me pitas.
ali ti ces znati.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 14:50 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

ja mislim da on crkvu i neke velikodostojnike koristi za svoje politicke ciljeve.

Bilo bi dobro da kazes zasto to mislis.
a oni to dopustaju, i to nije u redu. ne znam tacno koje, nemoj to da me pitas.
ali ti ces znati.

Skamenjen sam od iznenadjenja. Otkud ti to ?
AlexDunja AlexDunja 15:02 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Hajde izvuci nešto iz "poeme o velikom inkvizitoru"...o))

previse je kompleksna, drago :)))
ali evo delic, radi utiska :)
...То је један скоро деведесетогодишњи старац, висок и прав, са исушеним лицем, са упалим очима, али из којих још сија жар, као огњена искрица. О, није сад у великолепним кардиналским хаљинама својим у којима је блистао јуче пред народом, када спаљиваху непријатеље Римске вере, - не, у овај мах он је само у својој старој, грубој монашкох раси. За њима, на извесном растојању, следују мргодни помоћници и слуге његове, и "света" стража.

...Он се зауставља пред гомилом народа и посматра из даљине. Све је видео, видео је како су спустили ковчег код ногу Његових, видео је како је васкрсла девојчица; и лице се његово намргодило и натуштило. Мршти седе густе обрве своје, а поглед му сева злослутним огњем. Пружа прст, заповеда стражарима да Га ухвате.

...И гле, каква је његова сила, и толико је већ научен тај покорни и уздрхтано му послушни пук, да се гомила света онога часа склања испред стражара, а ови, посред гробовског ћутања које наједаред наступи, мећу руке на Њега, хватају Га и одводе Га. Гомила, у тренутку, сва као један човек, сагиба се главом до земље пред старцем - инквизитором; овај ћутећки благосиља народ и пролази даље.
Vračarac Vračarac 15:03 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

ti i 'antikomunisti' cete najpre skrenuti na pricu o necem petom relativizirajuci temu. umesto da se, ako vec verujes u boga i crkvu, prvi zalozis za ovo zlo ovih 4 jahaca apokalipse i zastitis ono u sta verujes, ti bi do besvesti razglabao o komunizmu i te fore. zato vasa crkva i jeste sprdnja i zlo...

To je rekao Marx!
Fali samo onaj deo oko opijuma za narod.
KafaJeGotova KafaJeGotova 15:11 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Vračarac
To je rekao Marx!Fali samo onaj deo oko opijuma za narod.

e, sad si me razoruzao skroz. ako je marks rekao, izgubio sam. a to da li je on u pravu, to tebi nije bitno. ona tako postaje i jeste opijum za narod. hleba, igara i crkve. 3 jahaca apokalipse
Dawngreeter Dawngreeter 15:11 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

A sto je problem sto je Marks nesto rekao?

A da, antikomunista. SVE sto su komunisti radili je zlo i pogresno, jel tako?
gradicevic gradicevic 15:12 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Naravno, ali voleo bih da znam TACNO - KOJI politicari, KADA I KAKO to cine
i SA KIM U CRKVI tako saradjuju. Izvini na dranju. Pomislih, vazna je ovo tema pa da se bolje cujemo.
Dakle, KO, KADA, GDE, KAKO, SA KIM ?


Otvori novine, pogledaj vesti na bilo kojoj TV i kasce ti se samo
AlexDunja AlexDunja 15:15 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Skamenjen sam od iznenadjenja. Otkud ti to ?

ih, bas skamenjen?
:)) to ti je neka mitoloska varijanta:)))
pa, recimo takav je utisak na mene ostavio onaj strajk gladju
na granici sa crnom gorom.
secas se koji su politicari sve isli u posetu strajkacu ,
i sta su pricali tamo
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:19 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

AlexDunja
Hajde izvuci nešto iz "poeme o velikom inkvizitoru"...o))

previse je kompleksna, drago :)))
ali evo delic, radi utiska :)
...То је један скоро деведесетогодишњи старац, висок и прав, са исушеним лицем, са упалим очима, али из којих још сија жар, као огњена искрица. О, није сад у великолепним кардиналским хаљинама својим у којима је блистао јуче пред народом, када спаљиваху непријатеље Римске вере, - не, у овај мах он је само у својој старој, грубој монашкох раси. За њима, на извесном растојању, следују мргодни помоћници и слуге његове, и "света" стража.

...Он се зауставља пред гомилом народа и посматра из даљине. Све је видео, видео је како су спустили ковчег код ногу Његових, видео је како је васкрсла девојчица; и лице се његово намргодило и натуштило. Мршти седе густе обрве своје, а поглед му сева злослутним огњем. Пружа прст, заповеда стражарима да Га ухвате.

...И гле, каква је његова сила, и толико је већ научен тај покорни и уздрхтано му послушни пук, да се гомила света онога часа склања испред стражара, а ови, посред гробовског ћутања које наједаред наступи, мећу руке на Њега, хватају Га и одводе Га. Гомила, у тренутку, сва као један човек, сагиба се главом до земље пред старцем - инквизитором; овај ћутећки благосиља народ и пролази даље.

Više nego dovoljno....naročito glede gomile...o))
Mada, bih ja, u skladu sa temom, pre odabaro ono kad veliki inkvizitor kaže Hristu - "zašto si došao da pokvariš poredak stvari"...ili tako nekako...o))
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 15:20 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

pa, recimo takav je utisak na mene ostavio onaj strajk gladju
na granici sa crnom gorom.
secas se koji su politicari sve isli u posetu strajkacu ,
i sta su pricali tamo

Secam se toga.
Secam se i neceg drugog.
Ali, jel ovo sad o nasim secanjima, politickim marifetlucima ili o kriminalnoj sprezi Crkve i Drzave ?
gradicevic gradicevic 15:20 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

A da, antikomunista. SVE sto su komunisti radili je zlo i pogresno, jel tako?

Nije SVE, ali u vecini jeste. Ili ako zelis u % 20:80
KafaJeGotova KafaJeGotova 15:26 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

gradicevic
Nije SVE, ali u vecini jeste. Ili ako zelis u % 20:80

navedi ideologiju koja nije nanela zlo...tj. ljudi pod tom ideologijom. da nije to mozda demokratija?
AlexDunja AlexDunja 15:30 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Ali, jel ovo sad o nasim secanjima, politickim marifetlucima ili o kriminalnoj sprezi Crkve i Drzave ?

cekaj, ti si pitao odakle mi to da politicari
koriste crkvene velikodostojnike zarad svojih politickih ciljeva,
ja sam pokusala da odgovorim.
a mislim da se ovde vise radi o uticaju politike na sudstvo,
nego o bilo cemu drugom.
ps. ne radi se o "nasim secanjima", mada bi to bila bas lepa tema
:)))
gradicevic gradicevic 15:31 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

da nije to mozda demokratija?


Definisi sta podrazumevas pod demokratijom, pa cu ti odgovoriti. Izvini al nemam poverenja da ljudi pravilno shvataju demokratiju. Nista licno
Pozz
Vračarac Vračarac 15:31 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

A da, antikomunista. SVE sto su komunisti radili je zlo i pogresno, jel tako?

Po pitanju crkve uglavnom jesu. Uostalom, da nisu radili sa crkvom to što su radili, danas ne bi bilo "novopečenih vernika a lično mislim da bi i Srbija danas bila mnogo bliže Evropi.
Mada je čak i Staljin, (onaj simpatični "brka" kad su nacisti došli do Moskve pozvao patrijarha da blagoslovi borce Crvene Armije i to na sred Crvenog trga.
AlexDunja AlexDunja 15:35 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Više nego dovoljno....naročito glede gomile...o))
Mada, bih ja, u skladu sa temom, pre odabaro ono kad veliki inkvizitor kaže Hristu - "zašto si došao da pokvariš poredak stvari"...ili tako nekako...o))

ovo?
- "Јеси ли то Ти? Јеси ли Ти? - Али, не добивши одговора, брзо додаје: - "Не одговарај, ћути! А и шта би Ти могао казати? И сувише добро знам шта ћеш Ти казати. И Ти немаш ни права да што додајеш ономе што си већ казао пре. Што си сад долазио, да нам сметаш? Јер Ти си дошао да нам сметаш, то и сам знаш. А знаш ли шта ће бити сутра? Ја не знам ко си Ти, нити хоћу да знам: да ли си то баш Ти, или само слика Његова; али ја ћу те већ сутра осудити, и спалићу Те на гломачи као најгорег јеретика, а овај исти народ који је данас љубио Твоје ноге, већ сутра ће, само на један знак моје руке, полетети да згрће жеравицу око Твоје гломаче - знаш ли Ти то? Него Ти то можда и знаш"; - додаде он у дубоком размишљању, ни на тренутак се не одвајајући погледом од свога Заробљеника...
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 15:36 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

cekaj, ti si pitao odakle mi to da politicari
koriste crkvene velikodostojnike zarad svojih politickih ciljeva,
ja sam pokusala da odgovorim.

Pitao sam te samo KOJI politicari i KO u Crkvi se domundjava kada si ti vec rekla da tako stvari stoje. To je sve.
Ja mislim da se ovde vise radi o uticaju predrasuda na politiku, sudstvo i religioznost.
Na ljudskost, sto bi se reklo.
adam weisphaut adam weisphaut 15:37 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic


Mada je čak i Staljin, (onaj simpatični "brka" kad su nacisti došli do Moskve pozvao patrijarha da blagoslovi borce Crvene Armije i to na sred Crvenog trga.

Pa naravnokada su crkvene glavešine mahom bile marionete NKVD-a.
I ovde su, samo UDBE.
Crkva je uvek bila sluga režima, ni komunizam nije bio drugačiji.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:44 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

AlexDunja
Više nego dovoljno....naročito glede gomile...o))
Mada, bih ja, u skladu sa temom, pre odabaro ono kad veliki inkvizitor kaže Hristu - "zašto si došao da pokvariš poredak stvari"...ili tako nekako...o))

ovo?
- "Јеси ли то Ти? Јеси ли Ти? - Али, не добивши одговора, брзо додаје: - "Не одговарај, ћути! А и шта би Ти могао казати? И сувише добро знам шта ћеш Ти казати. И Ти немаш ни права да што додајеш ономе што си већ казао пре. Што си сад долазио, да нам сметаш? Јер Ти си дошао да нам сметаш, то и сам знаш. А знаш ли шта ће бити сутра? Ја не знам ко си Ти, нити хоћу да знам: да ли си то баш Ти, или само слика Његова; али ја ћу те већ сутра осудити, и спалићу Те на гломачи као најгорег јеретика, а овај исти народ који је данас љубио Твоје ноге, већ сутра ће, само на један знак моје руке, полетети да згрће жеравицу око Твоје гломаче - знаш ли Ти то? Него Ти то можда и знаш"; - додаде он у дубоком размишљању, ни на тренутак се не одвајајући погледом од свога Заробљеника...

E, to....
Nego, neka i Nino pročita. Mislim, korisno je za raspravu koju sa tobom vodi...o))
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 15:49 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Nego, neka i Nino pročita. Mislim, korisno je za raspravu koju sa tobom vodi...o))

Nego sta nego da sam procitao.
Samo, nije to bas rasprava izmedju mene i AD. Vise je to gledanje okolo i naokolo i komentarisanje... To sto ona i ja radimo.
KafaJeGotova KafaJeGotova 15:50 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

gradicevic
Definisi sta podrazumevas pod demokratijom, pa cu ti odgovoriti. Izvini al nemam poverenja da ljudi pravilno shvataju demokratiju. Nista licnoPozz

pa to je ta prica. definisi ti sta podrazumevas pod komunizmom. da li treba odbacivati ideologije ili ljude pod tim ideologijama? manje-vise pravoslavlje ili verovanje-neverovanje u boga, ali spc - to ti je zlo. tu nema dileme.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:51 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Ninoslav Randjelovic
Nego, neka i Nino pročita. Mislim, korisno je za raspravu koju sa tobom vodi...o))

Nego sta nego da sam procitao.
Samo, nije to bas rasprava izmedju mene i AD. Vise je to gledanje okolo i naokolo i komentarisanje... To sto ona i ja radimo.

Malo se šalim Nino...o))
AlexDunja AlexDunja 15:52 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Ja mislim da se ovde vise radi o uticaju predrasuda na politiku, sudstvo i religioznost.
Na ljudskost, sto bi se reklo.

dobro.
samo odakle sada religioznost kao tema?
ljudskost?
adam weisphaut adam weisphaut 15:53 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

dobro.
samo odakle sada religioznost kao tema?
ljudskost?

sentinel26 sentinel26 15:55 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

AlexDunja
.............ali meni ne izgleda kao da premijer bilo sta radi pod uticajem crkve.
ja mislim da on crkvu i neke velikodostojnike koristi za svoje politicke ciljeve.
a oni to dopustaju, i to nije u redu. ne znam tacno koje, nemoj to da me pitas.
ali ti ces znati.

Oni ministri (premijerovi) što su ljetos na brdu Ranče igrali kolo (na ničijoj zemlji) zapišavajući teren za novu bogomolju, a sve vrijeme održavali veze (mobilnim telefonima) sa drugim ministrima i drugim vladikama (episkopima) i sa vojvodom od Sheveningena istovremeno, sve su to činjueli za "dobrobit" naroda serbskoga.

Sadašnja srpska vlast (i Vlada naročito) i SPC funkcionišu na principu spojenih sudova.

Episkop (mitropolit) SPC je uveo Arkanove koljače u Cetinjski manastir sa oružjem, što je nedopustivo. Sinod SPC i drugi episkopi to nijesu osudili.

Episkop (mitropolit) SPS je nad odrom Z.Djindjića održao najsramniji govor u istoriji te crkve a da se niti Sinod niti bilo koji episkop nijesu poglasili tim povodom.

Episkopi razgovaraju mobilnim telefonima i u avionu a nama osporavaju pravo na LK sa čipom.
Ko im je dao pravo da se miješaju i takve poslove. Od Boga ga nijesu dobili. Uzeli su ga sami ili smo im ga mi dali.

Nije li to ona "četvrta grana vlasti" ?


Vračarac Vračarac 15:55 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Pa naravnokada su crkvene glavešine mahom bile marionete NKVD-a.
I ovde su, samo UDBE.
Crkva je uvek bila sluga režima, ni komunizam nije bio drugačiji.

Poenta je bila u dizanju morala. Crkva je uspela u onome što komesari nisu.
Uostalom ukoliko se sećate zimskog protesta 96.-97. ko je sklonio kordon u Kolarčevoj? Ja, Vi, Čeda? Ne nego Patrijarh Pavle (koga smo tada svi gledali sa velikim poštovanjem) Uostalom, mislim da je Kolarčevom prošao veoma svesno, da bi dao podršku nama, pokradenom narodu. Jer da mu to nije bio cilj mogao je mirno da provede litiju Knez Mihajlovom i na taj način izbegne da se zameri Miloševiću. Vrlo jasan čin podrške demokratiji u Srbiji.
Dovidjenja do sutra.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 15:57 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

samo odakle sada religioznost kao tema?

Od pocetka.
ljudskost?

Isto od pocetka.
gradicevic gradicevic 16:00 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

definisi ti sta podrazumevas pod komunizmom.


Diktaturu proleterijata, ako nisam pogresio, radi kolko mozes, a uzmi kol'ko ti trba (al nemoj preko toga), nema otudjenja necega od necega .... . Sistem dobro osmisljen, narocito za Srbijicu i njene "narode i narodnosti"
Ha, jesam li pogodio?
AlexDunja AlexDunja 16:00 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Samo, nije to bas rasprava izmedju mene i AD. Vise je to gledanje okolo i naokolo i komentarisanje.

narocito kada se o dostojevskom radi
:)
adam weisphaut adam weisphaut 16:05 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Poenta je bila u dizanju morala. Crkva je uspela u onome što komesari nisu.

A ja mislio da je uspela zima, rastegnutost nemačkih linija, dovlačenje snaga sa istoka, a cenim da ni land lease nije bio na odmet.
Uostalom ukoliko se sećate zimskog protesta 96.-97. ko je sklonio kordon u Kolarčevoj?

A ko je prethodno godinama tercirao Miloševiću?
Crkva je samo procenila koja će najverovatnije biti pobednička strana i prilagodila se.
Kada je kasnije došlo do promena crkva se trudila da rovari, i tu se video njen pravi odnos prema tome.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 16:13 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

narocito kada se o dostojevskom radi
:)

:))))
madoxxx madoxxx 16:29 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Da ne govorimo o tome da su svi pozdravili sudjenje na kome je onaj hoštapler B. Popović takodje dobio odštetu zbog klevete. Sada kada se batina okrene, onda svi plaču nad sudbinom jadnog poslenika javne reči. tj meni se čini da ovo prerasta u "sud je dobar samo ako sudi u našu korist"
Vračarac Vračarac 17:08 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

A ja mislio da je uspela zima, rastegnutost nemačkih linija, dovlačenje snaga sa istoka, a cenim da ni land lease nije bio na odmet.

Ovde se govori o duhovnom.

A ko je prethodno godinama tercirao Miloševiću?
Crkva je samo procenila koja će najverovatnije biti pobednička strana i prilagodila se.
Kada je kasnije došlo do promena crkva se trudila da rovari, i tu se video njen pravi odnos prema tome.

Mislim da ova izjava nema jako uporište u realnosti. Spisak lepih (partijskih želja). I da još jednom podsetim, u svakom žitu ima kukolja.
dragan7557 dragan7557 17:44 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Ukoliko neki sveštenik traži novac, mađite drugog, to je bar jednostavno i zaista funkcioniše.


Vrlo interesantno. Indulgencije srpskih popova će verovatno uskoro "otkriti" i međunarodno tržište pa se može očekivati i RABAT za trgovce i vele trgovinu a samim tim će i oproštaj greha stići u samousluge ???
Naravno pod pritiskom tržišta će usluge "božijih čobana" zbog konkurencije pojevtiniti ali samo pod uslovom da budu ukinute "teritorijalne granice" o kojima se o nadležnosti nad grešnima brinu crkveni velikaši.

Liberalizacija tržišta "gresima" i oproštenjima
kao i ukidanje granica treba da donese državni i crkveni aparat kako bi se izbegao monopol na ovom velikom i značajnom tržištu.
dragan7557
13 mart 2008
Vračarac Vračarac 18:00 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Vrlo interesantno. Indulgencije srpskih popova će verovatno uskoro "otkriti" i međunarodno tržište pa se može očekivati i RABAT za trgovce i vele trgovinu a samim tim će i oproštaj greha stići u samousluge ???

Ja sam mislio da se vi zalažete za liberalizaciju?
Liberalizacija tržišta "gresima" i oproštenjima kao i ukidanje granica treba da donese državni i crkveni aparat kako bi se izbegao monopol na ovom velikom i značajnom tržištu

to je ipak specijalnost nekih drugih.
A vama ako se ne ide u crkvu - ne idite. Niko vas ne tera niti prisiljava.
Dolybell Dolybell 18:28 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Ja sam govorio o organizaciji a ne pojedincima. I vrlo eksplicitno sam naglasio da "u svakom žitu ima kukolja".
Ima pojedinaca koji su blagosiljali zločince, uvodili specijalne tarife itd. Ovo ostalo je, blago rečeno, naivno i veoma ostrašćeno. Ukoliko neki sveštenik traži novac, mađite drugog, to je bar jednostavno i zaista funkcioniše. O vernicima koji dolaze iz mode ne treba posebno raspravljati. Kao i o pomoći ljudima na Kosovu, jer da nije bilo crkve Srbi bi ostali samo na severu Kosova. najbolji primer Gračanica. Crkveni donatori su uglavnom obični ljudi (mada pretpostavljam da ima i dosta onih mutnih, uostalom, ko je dotira stranku koju podržavate, ma koja to stranka bila?) I kako to crkva odbija narod a taj isti narod ima najveće poverenje baš u crkvu?


[b]Suština je baš u o r g a n i z a c i j i . Šta radi "kukolj" u tako savršenoj organizaciji ?

Mora da joj diže nivo, jer ga je manje?
Organizacija se sastoji od pojedinaca, ili od nečeg drugog?
Poznata je samo po aferama, što javnim što tajnim.
Da li na Kosovu postoji SAMO GRAČANICA?
Najveći Crkveni donatori su uglavnom oni koji imaju najviše para,
a imaju lični razlog, da ih baš Crkvi daju, nešto slično indulgencijama.
Narod i poverenje? Božje OVCE, a dok ima ovaca ima i onih koji ih šišaju.

Da li je SPC negde napravila i organizovala npr. Dom za stara lica?
Jedino što rade, PEVAJU i to za dobru lovu i to je sve.
To važi za one koji nisu kukolj.

Njima je najvažnija teritorija koju treba da pokrivaju,
(tako su se nadali da će se proširiti do "prirodne granice",
U Hercegovini. ) Zato su tamo poslali Atanasija Jevtića.
Crkva je ta koja vodi u traženju Kosova da se vrati.
Narodu je već svejedno, naročito onima koji su Kosovo napustili,
sve onako bez igde ičega, ali sa dobrim parama o kojima mi
koji nismo sad bežali, već ranije, možemo samo da sanjamo.
Da su toliko verovali Crkvi, zašto su se odseljavali protivno
stavovima Crkve? Kako to da ih Crkva nije zaštitila kad je
toliko moćna? Božja ? Gde su se tada održavali molebani?
Gde je bio Bog da im pomogne?
Po čemu je to bio poznat Filaret ? Jel' i on "kukolj" u žitu?
O ostalim "kukoljima" neću da trošim reči.

Poslednje, Stranke nisu Crkve, možda to niste znali?
Crkva je nešto uzvišeno što stoji iznad svih ovozemaljskih zakona!
(poznato zvuči)
adam weisphaut adam weisphaut 18:52 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Ovde se govori o duhovnom.

Samo ilustrovano veoma svetovnim primerom.

Mislim da ova izjava nema jako uporište u realnosti. Spisak lepih (partijskih želja). I da još jednom podsetim, u svakom žitu ima kukolja.

Sveti sinod kukolj do kukolja?
Bićete tuženi Vračarac.
Dolybell Dolybell 23:31 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Jedino što je gore od predrasuda je ideološka zaslepljenost. 1945. godina je prošlost, sveštenicima se više ne seku brade a crkve se više ne pretvaraju u štale. SKOJ je prošlost. Bar se nadam.


Svakao da je svaka ideološka zaslepljenost
slepa inače bi se drugačije zvala a ne zaslepljenost.
Što ne znači da sudija nije zaslepljen zato što je sudija.
Sada Crkva radi upravo ono što vi zamerate
komunističkoj ideologiji.
Dolybell Dolybell 23:47 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Fali samo onaj deo oko opijuma za narod.


Od opijuma je gora religija.
Samo mislim da razgovaramo na dve razlite ravni,
ti apriori, tvrdiš i braniš bez argumenata svoje mišljenje,
i verovatno svoju religioznost, koja je za mene, tvoja
lična stvar. Veruj u šta god hoćeš i u koga god hoćeš,
ako misliš da ti je to potrebno i ako ti pomaže.
Nemoj zbog toga da diskvalifikuješ tuđa mišljenja
i tuđe stavove, onda to nije razgovor.
umbra umbra 23:56 13.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

sentinel26

[...]Ko im je dao pravo da se miješaju i takve poslove. Od Boga ga nijesu dobili. Uzeli su ga sami ili smo im ga mi dali.
Nije li to ona "četvrta grana vlasti" ?

Slobodan Samardzic, ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Republike Srbije, gostujuci u Poligrafu 19 februara izjavio je sledece:
"B92: Da li je zajednički miting koji se najavljuje u četvrtak, rečeno je Vlade i parlamentarnih stranaka, onda vidimo da mnoge parlamentarne stranke nisu ni pitane za taj miting, da li je to jedan od načina na koji Evropskoj uniji i celom svetu zaista pokazujemo šta Srbija namerava, hoće, oseća?

Samardžić: Da, to je jedan od načina, znate, treba dakle, kanalisati to nezadovoljstvo stanovništva i izraziti javno taj protest. Parlament i parlamentarne stranke, mislim na one koje okupljaju 95% biračkog tela, tako da kažem, su relelvantne da se dogovore o tome, tu će učestvovati i crkva svakako, dakle, svi oni koji jesu neki autentični predstavnik ili simbol državnosti i tako dalje. I to je jedan od poteza kojim država pokazuje svoj protest, svoje nezadovoljstvo zbog onoga što joj se događa."

Deo ovog intervjua prenet je 20. februara kao zasebna vest, gde je ponovljena Samardziceva konstatacija da je crkva (zajedno sa parlamentarnim strankama koje okupljaju 95% birackog tela) "autenticni predstavnik ili simbol drzavnosti (i tako dalje)".
Da vas ne davim necu ulaziti u detaljnu analizu ove izjave. Ukratko:
1. "crkva je jedan od predstavnika ili simbola drzavnosti" je zakljucak koji se moze izvuci iz njegove izjave.
2. izjavu je dao, ne privatno lice, nego jedan od predstavnika izvrsne vlasti Republike Srbije Ministar za Kosovo i Metohiju, Slobodan Samardzic.

Sad, nisam pravnik, samo jezicka cepidlaka.
Ustav Srbije, izglasan kako jeste, ali vazeci i obavezujuci za sve nas (digresija: obratiti paznju na izraz "svetovno":
Svetovnost države
Član 11.
Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna
ili obavezna.

Crkve i verske zajednice
Član 44.
Crkve i verske zajednice su ravnopravne i odvojene od države.
[...]

U moru onih izjava da je demokratija razbijanje i tome slicno, koje smo slusali tih dana, na ovo se i ne obraca paznja.
Sta nam ovaj covek govori?












gradicevic gradicevic 00:40 14.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

pa to je ta prica. definisi ti sta podrazumevas pod komunizmom. da li treba odbacivati ideologije ili ljude pod tim ideologijama? manje-vise pravoslavlje ili verovanje-neverovanje u boga, ali spc - to ti je zlo. tu nema dileme.


Ja sam svoj domaci uradio. Cekam ocenu, kao i odgovor na pitanje
P.S. strpljiv sam, pricekacu da konsultujes literaturu
vucko vucko 01:04 14.03.2008

Ko to tamo govori

Sta nam ovaj covek govori?

Pa ono, u stilu: "Risto nam je maskota"
Vračarac Vračarac 07:55 14.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Što ne znači da sudija nije zaslepljen zato što je sudija.

Moje mišljenje o dotičnom sudiji možete pronaći pri vrhu strane.
Vračarac Vračarac 08:17 14.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Da li na Kosovu postoji SAMO GRAČANICA?

Mislim na selo Gračanica kao idealan primer opstanka običnih ljudi u ne baš prijateljskom okruženju.
Ako ste bili tamo posle 1999. znaćete o čemu govorim.
Njima je najvažnija teritorija koju treba da pokrivaju,

Državne i crkvene granice se ne poklapaju. Npr, za celu Afriku ja zadužen Aleksandrijski episkop.
Da su toliko verovali Crkvi, zašto su se odseljavali protivno
stavovima Crkve? Kako to da ih Crkva nije zaštitila kad je
toliko moćna? Božja ? Gde su se tada održavali molebani?
Gde je bio Bog da im pomogne?

Uticaj ideologije 1945.-2000.
Poslednje, Stranke nisu Crkve, možda to niste znali?

Naravno, zato ni jedna stranka ne može da se približi crkvi kada je poverenje u pitanju.
dragan7557 dragan7557 11:56 14.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

gradicevic
definisi ti sta podrazumevas pod komunizmom.


Diktaturu proleterijata, ako nisam pogresio, radi kolko mozes, a uzmi kol'ko ti trba (al nemoj preko toga), nema otudjenja necega od necega .... . Sistem dobro osmisljen, narocito za Srbijicu i njene "narode i narodnosti"
Ha, jesam li pogodio?


Poštovani gospodine gradicevic,

vi ste ovde kao i mnogi drugi po svetu (zato vam nije zameriti) pobrkali babe i žabe odnosno Komunizam i Marksizam - Lenjinizam-Maoizam i Trockizam.

Poznavaoci kojih je malo će vam odmah zameriti neobaveštenost da je Komunizam mnogo straija ideologija
od gore navedenih mešetara i dušebrižnika ljudskog roda i da Diktatura Proletarijata nema nikakve veze sa izvornim Komunizmom.

Bilo kakva vrsta diktature je dijametralno suprotna izvornom Komunizmu i osnovnim komunističkim idejama
te nametanje ideologije tzv. "naučnog" modernog materijalističkog Modela sa sve Diktaturom koji su
polit komesari gore navedeni ponudili kao "rešenje" nije ništa drugo do odraz istorijske zloupotrebe od strane ljudi i apologeta Marksističke 'Teologije%
pufna pufna 12:07 14.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Crkva nije sudila. Samo je pojedinac (Irinej) tužio drugog pojedinca (Petakov) zbog klevete.

ma nemoj! ; )
silver bullet silver bullet 13:56 14.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Ja sam govorio o organizaciji a ne pojedincima. I vrlo eksplicitno sam naglasio da "u svakom žitu ima kukolja".
Ima pojedinaca koji su blagosiljali zločince, uvodili specijalne tarife itd.


Ovde se upravo radi o Crkvi kao organizaciji.

Ti pojedinci koje vi pominjete su vladike, ej! Oni nisu kukulj u zitu, oni su stubovi Crkve.
I nije samo jedan vladika ogrezao u grehu. Jedan je optuzen za pedofiliju, drugi drzi politicke govore, treci poziva na oruzje, cetvrti blagosilja pojedine partije...

Nisu to tamo neki svestenici koji uzimaju po 100 evra za parastos.

Razlika je ogromna.
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:02 14.03.2008

Re: Ako pak lipsa konjic

Najobičnija parnica kakvih ima mali milion.

kao ona kad su tužili pahomija, sveštenik pedofil, pa zastarelo.
a crkva ni reč da kaže.
samo izbacila iz crkve sveštenika koji je svedočio u korist seksualno zlostavljanje dece.
baš svetovno a i pravoslavno.
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 12:04 13.03.2008

"I STILL HAVE A DREAM"

Pokušaću da se izrazim kao Martin Luter King:
I ja imam želju. Želju da živim u normalnoj i razumnoj Srbiji gde će vladati razum, a ne ludilo, gde će normalan čovek biti poštovan, a ne neki autistični političar sa fanatičnim inkvizitorima oko sebe. Želim slobodu mišljenja, a ne da omalovažavaju našu različitost. Želim da neko normalan pusti vodu, da svi oni brzo odu i da se više nikad ne vrate. Želim mnogo toga suvislog, ali kad će se to biti stvarnost?
sentinel26 sentinel26 12:15 13.03.2008

Obrazloženje presude razlog za razrešenje

Vijest o ovoj presudi prošitao sam na sajtu B-92 ranije.

Sada ćemo da vidimo šta će, osim više sudske instance, da uradi i ministar pravde (g-din Petrović).

Naime sudija koji je donio tu skandaloznu i sramnu presudu pozvao se u obrazloženju i na svoje vjersko predeljenje i svoje tumačenje vjere, što je zabranjeno i po (noćnom - radikalskom) Ustavu i po svim zakonima koji imaju ikakve veze sa sudovima i sudskim postupcima.

Dovodjenje vjerskog opredeljenja u vezu sa vršenjem sudijske funkcije je ozbiljan razlog za njegovo razrešenje.
Bili su ispunjeni zakonski uslovi za njegovo izuzeće ali nažalost to je otkriveno na kraju.

Zekin tekst treba svi da potpišemo i javno objavimo pa neka i nas tuži vladika.

Šta još treba da se dogodi pa da ljudi primijete klero-fašizam na djelu ?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana