Budućnost| Moj grad

Devastiranje građenjem

Đorđe Bobić RSS / 11.05.2015. u 13:39

Gradovi su odvajkada a posebno Beograd bili na meti ratnih pohoda i sledstveno tome i rušenja i devastiranja ne samo građevina već i svih vidova gradskog života. Menjao se lik grada ali i kulturni model.  Nekada su dolazili divlji ratnici slični Hunima i drugim plemenima koji su u mimihodu odnosili sve što je bilo za poneti i to je deo gradske istorije ili procesa koji postoje od kad je sveta i veka. Cilj koji su imali je bio da uzmu vredne stvari ali bez ideologije, uzeti i otići što pre bilo je pravilo, nisu prevaspitavali ili potčinjavali kao oni posle iz modernijeg doba koji su isto tako otimali ali su imali i ideju da tu i opstanu, prisvoje teritoriju i prištede sebi odnošenje otetog. Zato su, dok su bili prisutni upražnjavali prevaspitavanje zatečenih građana, praveći sebi podobne stanovnike ali su intervenisali i po urbanoj matrici, prilagođavali su je svojim potrebama i svom razumevanju grada i menjali zatečeno. Tako je bilo sa Turcima, Austrougarima ili ko je sve tu već prolazio i svako od njih je ostavio svoj pečat, obeležio je svoje prisustvo za sledeći vek. Posle dođu opet neki drugi i opet ispočetka.

Beograd je posle svega dosta dobro prošao što se svih tih promena tiče, stari deo grada, centrom zvan nije mnogo promenjen, zidane su zgrade ali nekakako u prihvatljivom skladu sa zatečenim i preteklim zdanjima i još važnije urbanom matricom koja je ipak opstala i to ona koju je Emilijan ustanovio do dana današnjeg. Posle Drugog svetskog rata novo je, za novu državu, zidano okolo, pa onda Novi Beograd, naselja na Medakoviću, Julinom brdu, dole uz Dunav, uglavnom na terenu koje se zvao periferija. Da li je to bilo iz namere da se urbana istojom nastala matrica očuva i da se identitet grada ne menja ili je to bila odluka lukrativna jer je teren gde su se zidala nova naselja i kvartovi gradski bio prazan i lakše se sve to radilo ...

U centru je bilo promena ali u meri dovoljnoj da se tradicija i gradska slika od pre očuva u značajnoj meri i kada neko ko nije odavno bio u gradu, na primer pre rata otišao pa sada prostigao nanovo može da prepozna svoje mesto i puteve po kojima je grad zapamtio.

Ali promene urbane matrice i lika grada ili izmene urbanog identiteta nisu samo posle ratnih i drugih burnih i dramatičnih događanja koji istoriju Beograda obeležavaju. Eto BNV je sasvim specifična namera da se grad i njegova slika i prilika i njegov identitet promene, ne rušenjem postojećeg, već dodavanjem nove gradnje stereotipnih visokih staklenika uz Savu  a posledica je slična onom modernom načinu od pre, načinu koji su oni što su na silu došli primenjivali. Ideolozi takvog zahvata i namere da daju gradu novi lik primenjuju istu tehnologiju kao i osvajači nekada, peru mozak građanima uz najlepše i mnoge priče o sreći koja nadolazi tom gradnjom i to čine ubedljivo i agresivno. Teško građani mogi tome da se otmu isto kao što su bili nemoćni pred onim od pre neki vek koji su ih takođe na sličan način prevaspitavali i nametali im svoje viđenje grada ali to sa Beogradom nije bilo u bliskoj vezi kao i sada što je sa ovim na vodi. Hoće se BNV a pomagači i učesnici u tome poslu postaju prevaspitači naroda i građani su izloženi svakojakom pritisku i teško tome odolevaju a čak i kada kažu šta misle, odnosno kada se sa svim tim ne slažu, kao i nekada stiže kazna, dobro, nema drastičnih kazni, ipak slobodno se može iskazati neslaganje ali bivaju označeni kao protivnici progresa ili još gore, a to je da se svako njihovo građansko protivljenje ne čuje tamo gde treba, kao da govore zidu nekom bez otvora, ignosrišu se njihove reči a to je ustvari veoma surova kazna. U takvoj atmosferi, sasvim negradska priča o BNV se nastavlja dolazeći pre svega odozgo, od dužnosnika, uporno i svakodnevno.

Visoki stakleni zid na obali Save ispred Beograda od koga se grad neće videti je namera vlasti, ima i neki ugovor i liči da je sve to na vidiku pa bi se moglo reći da je na delu novokomponovani model devastacije grada građenjem. 

Atačmenti



Komentari (98)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

oskar-z-wild oskar-z-wild 19:24 11.05.2015

BNV 2

'
rade.radumilo rade.radumilo 19:35 11.05.2015

Re: BNV 2

Moramo se složiti da je BNV veoma važan projekat za ljude koji su ušli u njega i da će benefite imati svi građani Beograda i Srbije.


oskar-z-wild oskar-z-wild 19:42 11.05.2015

Re: BNV 2

0
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 19:51 11.05.2015

Re: BNV 2

Takođe Poštovani Gospodine ... nisam baš shvatio Vaš uvodni pasus oko učestvovanja na "mom" blogu ali ako Vam je bilo prijatno da to pišete onda sam i ja zadovoljan kao i svaki domaćin kad su gosti opušteni. Sve ostalo, osim fotografija Londona, sluša se ovde već mesecima; o koristi materijalnoj i drugim benefitima koje donosi BNV, o evropskom izgledu Beograda (kad se BNV izgradi) i tako sve najlepše. Ipak, mislim da to sa promenom koju bi doneo BNV niste baš najboje razumeli ... posmatrali ste samo lukrativni deo priče a grad ima i drugih slojeva u svom tkivu pa nije dobro zapostaviti ih ... Najzad, i ja Vama svako dobro želim ...
oskar-z-wild oskar-z-wild 20:08 11.05.2015

Re: BNV 2

.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 20:32 11.05.2015

Re: BNV 2

Oko banovanja nisam u toku pa se izvinjavam ako je tako što bilo.
Lepe fotke ste okačili pa onda ne bi bilo lepo da se visokim staklenim zidom sve to pokrije i zakloni i da Beograd nestane iza skalamerije sasvim stereotipne i viđene širom sveta ... pa da izgubi svoju "ružnoću" kako reče jedan moj drugar.
Dakle, nisam nipošto protiv da se moj grad izgrađuje i dograđuje ali uz obavezno poštovanje onoga što je stvoreno u protekla dva veka. I svakako ne tom odvratnom arhitekturom koja se nudi.
oskar-z-wild oskar-z-wild 20:47 11.05.2015

Re: BNV 2

n
nim_opet nim_opet 21:03 11.05.2015

Re: BNV 2

Zato bih voleo da Vi i svo stanovništvo učestvujete u oblikovanju Beograda on je za mene uvek bio evropski. Ja se za to uopšte ne brinem za tehnikalije, imam potpuno poverenje u beogradske arhitekte i planere jer su i do sada praktikovali umerenost i pažljivost prema gradu.


Pa bilo bi lepo. Ali niti je neko od gradjana, a jos manje od beogradskih arhitekata i planera imao ikakvog uticaja na BNV, niti ce. Na zalost.
Dr M Dr M 21:08 11.05.2015

Re: BNV 2

poslednjih 25 godina živim u Londonu i u prilici sam da gledam izuzetno aktivnu izgradnju grada i promene pejzaža usled kontinuiranog investicionog ciklusa u kapitalnu gradnju.


Pitanje:

Da li su i u Londonu pogažene sve procedure, ignorisane primedbe struke i specijalnim zakonom javno dobro prelilo u vlasništvo opskurnog privatnog preduzeća bez imovine, a sve po volji jednog čoveka sklonog nerealnim obećanjima?
emsiemsi emsiemsi 06:00 12.05.2015

Re: BNV 2

oskar-z-wild
a grad ima i drugih slojeva u svom tkivu pa nije dobro zapostaviti ih


Zato bih voleo da Vi i svo stanovništvo učestvujete u oblikovanju Beograda on je za mene uvek bio evropski. Ja se za to uopšte ne brinem za tehnikalije, imam potpuno poverenje u beogradske arhitekte i planere jer su i do sada praktikovali umerenost i pažljivost prema gradu.

Daleko od toga da je meni lukrativnost zanimljiva, novac je samo sredstvo, mene zanima više maštanje i promišljanje o oblikovanju tog zajedničkog amfiteatra.
Dakle, imam uglavnom pozitivan i otvoren stav...

У јеботе !
oskar-z-wild oskar-z-wild 13:30 12.05.2015

Re: BNV 2

'
rade.radumilo rade.radumilo 13:45 12.05.2015

Re: BNV 2

Ovo što čitam po internetu o otporu prema BNV je meni veoma ružno i mučno da gledam. Radi se o osećanju nesigurnosti kod srpskog naroda koji je naučio da bude izmanipulisan, i zato ne može da prihvati da se ovako veliki projekt radi tako javno. Nema poverenja niukoga i vidu malicioznost i zadnje namere kod svakog.


Ne, samo se radi o tome da je besmisleno raditi novu fasadu, kada temelji klize i zidovi pucaju.



oskar-z-wild oskar-z-wild 13:56 12.05.2015

Re: BNV 2

'
nim_opet nim_opet 15:23 12.05.2015

Re: BNV 2

Međutim ne možete se opirati vremenu, zašto bi Beograd trebao da ostane konzerviran baš u ovom trenutku?


Upravo. I zato hocu da se ne vracamo u vreme kada je vlastodrzac donosio odluke sam, bez kontrole, bez procedure, i bez zakona. E kad bi smo se osavremenili tu, onda bi bilo lepo, i nek se samo gradi.
oskar-z-wild oskar-z-wild 16:21 12.05.2015

Re: BNV 2

u
Dr M Dr M 18:49 12.05.2015

Re: BNV 2


Oskare,

vlada je prodala Docklands privatnoj firmi


Ovde je vlada poklonila 177 ha gradjevinskog zemljišta, koje treba da uredi o trošku budžeta, firmi koja je osnovana dan pre poćetka cele operacije i ima osnivački ulog od 100 RSD.

Radi se o osećanju nesigurnosti kod srpskog naroda koji je naučio da bude izmanipulisan, i zato ne može da prihvati da se ovako veliki projekt radi tako javno


O javnosti nema ni govora, veliki deo bune je baš zato.




Nema poverenja niukoga i vidu malicioznost i zadnje namere kod svakog.


Život ih naučio da duvaju i u jogurt. Da je izložen neki razuman plan, da se nije lagalo od početka, da je bio neki tender, da se nije mahalo milijardama a ispalo da ih nema,da se nije pričalo o "za 2, 3 godine a ispalo 30, možda bi se cela stvar odvijala na nivou diskusije o ukusima. Ovako, kad postoji realna opasnost da se ceo projekat završi na našu štetu, metod ubadanja prsta u mapu i naredjenje da se tu izgradi ceo novi grad izaziva opravdanu zebnju.
nim_opet nim_opet 19:36 12.05.2015

Re: BNV 2

Na žalost, u prirodi stvari je da neko mora da zalegne da se nešto uradi.

Slazem se. I taj neko treba da zalegne da postuje zakone zemlje u kojoj posluje. Nema kontrole - gradjevinsko zemljiste je uredjene GUPom, koji se nije postovao, eksproprijacija zemljista je uredjena zakonom o eksproprijaciji, zakonom o javnim nabavkama je uredjeno trosenje drzavnog novca. Sve promene urbanistickog plana zahtevaju konsultovanje strucne javnosti. Sve gorenavedenom je izbegnuto, donesen je specijalni zakon da bi se projekat "legalizovao" post-faktum.
oskar-z-wild oskar-z-wild 21:28 12.05.2015

Re: BNV 2

f
oskar-z-wild oskar-z-wild 21:42 12.05.2015

Re: BNV 2

+
Dr M Dr M 22:24 12.05.2015

Re: BNV 2

Vaša reakcija je bila ista od samog početka tj. od najave.


Naravno, zato što smo prepoznali primitivni voluntarizam.

Zamisli hirurga koji hoće da se proslavi transplantacijom srca a nema operacionu salu i ekipu. Onda počne da gradi bolnicu u kojoj će da bude ta sala a dok se ne oformi neka ekipa, on počne sam i otvori grudni koš pacijenta, kad ono, nema ni donora organa.

Vučić sve tako radi a kad se ubućka krivi mu oni koji su ga upozoravali da postoje procedure, u hirurgiji kao i u urbanizmu, i da prevelika želja često dovede do stanja koje se zove ejaculatio praecox. Posle ide frustracija i lupanje vratima i lupanje na televiziji.
little_radojica little_radojica 12:05 13.05.2015

Re: BNV 2

nim_opet
Na žalost, u prirodi stvari je da neko mora da zalegne da se nešto uradi.

Slazem se. I taj neko treba da zalegne da postuje zakone zemlje u kojoj posluje. Nema kontrole - gradjevinsko zemljiste je uredjene GUPom, koji se nije postovao, eksproprijacija zemljista je uredjena zakonom o eksproprijaciji, zakonom o javnim nabavkama je uredjeno trosenje drzavnog novca. Sve promene urbanistickog plana zahtevaju konsultovanje strucne javnosti. Sve gorenavedenom je izbegnuto, donesen je specijalni zakon da bi se projekat "legalizovao" post-faktum.


А ни пројекта нема...
little_radojica little_radojica 12:25 13.05.2015

Re: BNV 2

oskar-z-wild
Dr M

Oskare,

vlada je prodala Docklands privatnoj firmi


Ovde je vlada poklonila 177 ha gradjevinskog zemljišta, koje treba da uredi o trošku budžeta, firmi koja je osnovana dan pre poćetka cele operacije i ima osnivački ulog od 100 RSD.

Radi se o osećanju nesigurnosti kod srpskog naroda koji je naučio da bude izmanipulisan, i zato ne može da prihvati da se ovako veliki projekt radi tako javno


O javnosti nema ni govora, veliki deo bune je baš zato.

Nema poverenja niukoga i vidu malicioznost i zadnje namere kod svakog.


Život ih naučio da duvaju i u jogurt. Da je izložen neki razuman plan, da se nije lagalo od početka, da je bio neki tender, da se nije mahalo milijardama a ispalo da ih nema,da se nije pričalo o "za 2, 3 godine a ispalo 30, možda bi se cela stvar odvijala na nivou diskusije o ukusima. Ovako, kad postoji realna opasnost da se ceo projekat završi na našu štetu, metod ubadanja prsta u mapu i naredjenje da se tu izgradi ceo novi grad izaziva opravdanu zebnju.


Pa vi ste javnost, vaše reakcije se prate. Vi mislite da su investitori glupi? Naravno da neće dati više para, kad je video vašu reakciju.

Vaša reakcija je bila ista od samog početka tj. od najave. Uvogor je došao tek posle vaše reakcije. Vi biste svaki ugovor primili na isti način, jer ste a priori protiv ovog SNS projekta.


Оскаре, зашто упорно пројектујеш неке особине народу. Ви Срби овакви, ви Срби онакви. Прво, у Србији не живе само Срби, а не живе ни Србијанци већ грађани Србије. Друго, паре се ваде из џепова тих грађана. Једино је нормално да ти исти грађани добију чврсте гаранције за то што се у њихово име и за њихове паре ради. Ако се то још не ради ни по процедурама које су усвојене тако што су генерације грађана током деценија делегирале представнике да их доносе, како се можеш чудити да постоји отпор. Отпора напретку/променама има свуда, негде више, негде мање, али грађани Србије и Београда ту нису никакав изузетак иако можда можемо рећи да је средина нешто конзервативнија. Прати само блогове г. Бобића па ћеш видети да добар део људи нема ништа против да Генералштаб нестане иако је струка сложна да је у питању градитељско наслеђе које треба на неки начин заштитити. Силне нове зграде су и по Београду и по Новом Саду изграђене и силне дискусије су већ вођене о односу старог и новог. Неке фундаменталне ствари су спорне у вези Бнв и процеса његове изградње које од Србије праве банана-државу. А Лондон пробај да упоредиш са рецимо Паризом, можда будеш имао реч или две и о Французијанцима онда.
oskar-z-wild oskar-z-wild 13:24 13.05.2015

Re: BNV 2

+
oskar-z-wild oskar-z-wild 13:42 13.05.2015

Re: BNV 2

l
oskar-z-wild oskar-z-wild 13:50 13.05.2015

Re: BNV 2

š
nim_opet nim_opet 15:50 13.05.2015

Re: BNV 2

Ne bi se ni Docklands sagradio da Vlada nema pravo da donosi odluke.

Vlada nema prava da donosi odluke. Vlada ima prava da posluje u okviru postojecih zakona.
oskar-z-wild oskar-z-wild 16:52 13.05.2015

Re: BNV 2

'
little_radojica little_radojica 17:55 13.05.2015

Re: BNV 2

oskar-z-wild


Namerno gađam tim rečima Srbi i Srbijanci, malo mi je izveštačeno da se stalno zovemo "građani" kao da smo u Pariskoj komuni. Znamo da stanovništvo nigde nije sastavljeno od samo jednog etniciteta, to se podrazumeva. Srbijanac je validan pojam za stanovnika Srbije. Francuzijanac se ne koristi ni za koga.

Лондонијанац, није теби лако, треба измишљати све те дефиниције успут.

Već sam nekoliko puta ponovio i dao jasne primere, ne radi se ovde o proceduri već o politici. Naglašavanje procedure je samo način da se borite protiv SNS projekta, ne uzimate, na žalost u obzir ekonomski prosperitet zemlje i njenu budućnost.

Да ли си икад бар шупу изградио? Буне се људи који знају о чему се овде ради. Овај је махао са хлебом од три динара и инвестицијама од 100 милијарди, његов пулен и од 10 хиљада милијарди, а овај други пулен инвестицијом од 3 милијарде у роком завршетка од 3 године, те квадратима од по 380 евра. И сад ти дођеш да ми причаш о економији, а Србија није привукла 3 милијарде још од 2008. И лупеташ о некој надри економији, а 2 милиона квадрата неко треба да изгради за 3 године. Та два податка су довољна да видиш да те неко прави будалом. Притом, силни квадрати зјапе неусељени, пара и посла нема ни за лек и сад ће одједном људи да почну да купују луксузне станове. Ено ти блок 23 зидао Верано, зјапи празан, најлуксузнији пословни простор у Београду, тик уз аутопут, код Арене. Зјапи. Белвил ни упола распродат. Врхунска опрема, врхунска локација. Башка што свако ко је икад радио у грађевини зна да је рок од 3 године прекратак за било шта, све и да имаш пара на бацање. А они су ишли у кампању са том причом, не са причом од 150 милиона инвестиције на 30 година. И због те мизерије од инвестиције су укинули све законе, прописе, сакрили уговор, дали свом брату да зида мимо било каквог конкурса, подредили наше институције у потпуности брату који није направио ни идејни пројекат, ни студију изводљивости и кад се тако ради наравно да мора да буде отпора. Онда ти још дођеш овде да нам вадиш маст са Лондоном у којем се све ове процедуре наравно поштују па нам још кажеш како смо ми Србијанци стока што се бунимо против јавашлука.

Gradove grade investitori i političari. Kakva grozna pomisao. Dve omražene kaste su one koje nam kroje budućnost. Samo pomisli na Aleksandrove masone i njihov stari Beograd, i pomisli na Tita i njegov Novi Beograd. Samo su izgleda diktatori uspeli da našto učine u Beogradu. Idimi-dođimi-demokratski-izboru nisu za nas.


Овај наш граде грађани, од својих пара, на свом земљишту и поклањају га "брату" као и најмаснији део профита од изградње. И све то им није било довољно него још морају насилно да заклоне цео Београд (не кула ту и тамо, него цео целцати Београд). Без икога да питају. За 150 милиона, које сваки тајкун у Србији може одмах да искешира. It's the economy, stupid!
Dr M Dr M 19:51 13.05.2015

Re: BNV 2

Koliko shvatam vaše poređenje sa bolnicom, vi kažete da grad nema stručnjake koji će neminovno učestvovati u urbanizaciji BNV kroz elektrifikaciju, putogradnju, željeznicogradnju, kanalizaciju i vodogradnju, itd. itd. Da li sam vas dobro razumeo?


Pa, ne.

Kažem da mora da postoji plan, logistika. Već moje laičko oko je primetilo da ona maketa ne odgovara stanju na terenu, ulica koja bi trebalo da udara u čelo stare stanice nije u normali, kao sad Nemanjina, nego pod nekim uglom. Ima još...Karadjordjeva ulica bi morala da ima bar 6 traka, za toliko naselje, a za to nema mesta. Itd. Sam Bog zna kako će da se poveže železnica sa Dunav stanicom? Neću više, nije mi struka.

Govorim o pripremnim radnjama, prvo projekat, koga nema, pa onda sve ostalo.
Mora projekat, pre nego što se ubode prvi ašov, namerno kažem ašov jer ničega drugog i nema. Moraće da se uzimaju strane firme a njih će da bira šeik, oslobodjen obaveza da poštuje naše zakone. Uostalom, samo prvi Lex specialis je težak.

Ljudi će se, možda, naći...samo ako nisu varioci, monteri itd. Kad usfale keramičari, imamo ministra vojnog, to ćemo lako.

Da se razumemo, nisam ja protiv BgH2O iz inata nego zato što predvidjam da je, kako je počelo, preduzeto sve tako da to propadne.A onda ćemo da plaćamo penale, takva je konstrukcija ovog posla, a Vučić će da priča kako se ceo posao urušio zato što se šeik uplašio otpora na blogu i još nekim takvim uticajnim mestima.
oskar-z-wild oskar-z-wild 10:35 14.05.2015

Re: BNV 2

0
oskar-z-wild oskar-z-wild 10:51 14.05.2015

Re: BNV 2

h
oskar-z-wild oskar-z-wild 11:48 14.05.2015

Re: BNV 2

s
little_radojica little_radojica 12:47 14.05.2015

Re: BNV 2

oskar-z-wild
Слика страћаре


Шта овим хоћеш да кажеш? Да си ти неки са визијом? Или да је дивља градња ОК? Ја мислим да треба да покушаш исто ово да направиш у Енглеској, а знаш како лепих предела они имају, ма бомбона. Мислим да ће се њиховим властима твоја визија веома допасти, а вероватно ће ти поклонити и земљиште, урадити све припремне радове и приложити неку фунту. Сигуран сам и да ти неће правити проблем ако мало рстегнеш градњу, ипак им је битно да ти уложиш нешто, јер су храбри и нису гадљиви на паре.

Radojice, ja veoma dobro znam šta znače reči koje koristim, one upravo imaju za cilj da potstaknu diskusiju tj. da se neko upeca na to.


Само покушаваш да испаднеш духовит на силу.

Svrha Blogova je komunikacija, ja to tako shvatam i namerno izazivam "lateralne" diskusije stvaranjem kontraverzi tamo gde ih i nema. Veoma sam triki, možda u tom smislu manipulativan ali ne znači zao. Metod i ciljevi su mi Sokratovski a ne Makijavelijevski.


Сврха твог блоговања је најчешће троловање, да се не лажемо сад.

Poštovani Dr. M i Mali Radojice,

Znam da veoma teško steći ponovno poverenje u političare nakon svega što su političari uradili na tim prostorima. Uglavnom mislim na pređašnju korupciju.
I sad smo došli do jednog momenta kada je potrebna daljna povezanost ne samo sa Evropom nego i globalno povezivanje - mislim na vazdušni hab koji Beograd biva.

Broj posetilaca i tranzitnih putnika u Beogradu je danas uporediv sa brojem posetilaca drugih svetskih gradova - recimo Rima, Londona i Pariza pre nekoliko dekada, recimo 60tih godina. Dakle, veoma je očigledan pravac u kojem ide Beograd, kao samo jedan od čvorišta.

Ne treba zaboraviti i stotine hiljada turista koji dolaze rekom.

Da bi se prilagođavao i istovremeno izazivao brže promene Beograd mora da stvara infrastrukturu.


little_radojica little_radojica 12:50 14.05.2015

Re: BNV 2

Vi niste u stanju da uzdignete vašu maštu i da stavite u poziciju premijera vaše države, ili gradonačelika, ili predsednika. I oni su obični ljudi koje je sudbina izbacila u te pozicije. I oni žele da učine najbolje što mogu, samo što oni više nisu okruženi samo svetom iz Savamale i Bare Vencije već redovno viđaju sa Bajdenovima, Putnovima, Šeicima ovog svet.

Dozvolićete da ima duboke istine u onom što je rekao Njegoš

Ko na brdu ak i malo stoji, više vidi nego onaj pod njim.



Ај признај да ме товариш сад, мајке ти!
oskar-z-wild oskar-z-wild 13:06 14.05.2015

Re: BNV 2

o
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 20:42 11.05.2015

Identitet under construction

Ne mogu da kazem da znam shta danas znachi "identitet Beograda" - u arhitektonskom ili bilo kom drugom smislu.
Beograd je (po mom mishljenju) imao najmanje nekoliko identiteta (arhitektonskih, kulturnih, pa i etnichko-demografskih) u proshlom veku, i ja nisam primetio "nit" koja bi ih povezivala.

Posle svih "nadogradnji", "adaptacija", "proshirenja", nacionalizacija/exproprijacija/"promena namene", chekanja na DUP/GUP (pa i MUP)... itd, itd - u centru i na periferiji. Posle eksplozije "amaterskog gradjevinskog privatnog preduzetnishtva" potpuno nekontrolisanog, nestandardizovanog, i neusmeravanog - koji su doshli kao "shlag na tortu" totalne neuredjenosti, odsustva planiranja, standarda, itd - teshko je odbraniti tvrdnju da je takvom sklepanom identitetu potrebna zashtita.

Mozda ce te staklene kule biti neka vrsta ogledala ostatku Beograda, gde ce "jedan Beograd" mozda imati priliku da uziva u odrazu svog baroknog eklektizma a "drugi Beograd" moci da primeti just how far away is this picture from anything considered modern/urban/civilized.
oskar-z-wild oskar-z-wild 12:14 12.05.2015

Re: Identitet under construction

d
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 12:31 12.05.2015

Re: Identitet under construction

3. I sad treba dodati sledeći sloj "21 vek" - koji će samo biti odraz onog što sa radi u svakom drugom delu planete. Dakle nema mnogo filozofije tu.


Sa ovim stavom se slažem samo u načelu. Novo vreme i novi potezi u urbanoj slici grada, dobro je to za Beograd ali samo pod uslovom da se postojeće ne ugrožava na brutalan način kao na primer sa ogromnim staklenim zidom koji bi zaklonio veoma vrednu gradsku sliku od Pobednika do Hrama Svetog Save. A sve to da bi investitor dobio još više metara kvadrtnih, po svaku cenu i po cenu grada. Samo toliko.
oskar-z-wild oskar-z-wild 14:17 12.05.2015

Re: Identitet under construction

p
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 20:55 11.05.2015

Beograd na vodi i ispod nje

Meni uopste ne ide u glavu da niko, nikada nije dosao na ideju kako nastaviti sa izgradnjom metroa. Mega grad u koji se Bgd pretvara, u koji se pretvorio, MORA da ima metro. Beograd na vodi je jedna velika sarena laza i mazanje ociju. Ne sumnjam da uerno, u redu cekaju razne secikese koje su se obogatile zadnjih 20-tak godina baveci se raznim krimo-radnjama, na svoje parce masnog kolaca kako bi se jos malo podgojile ovim cirkusom. Gadno je sve ovo, strasno ruzno, prljavo i zlo.
Jukie Jukie 21:18 11.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

Jelena Pavlović
Meni uopste ne ide u glavu da niko, nikada nije dosao na ideju kako nastaviti sa izgradnjom metroa. Mega grad u koji se Bgd pretvara, u koji se pretvorio, MORA da ima metro. Beograd na vodi je jedna velika sarena laza i mazanje ociju. Ne sumnjam da uerno, u redu cekaju razne secikese koje su se obogatile zadnjih 20-tak godina baveci se raznim krimo-radnjama, na svoje parce masnog kolaca kako bi se jos malo podgojile ovim cirkusom. Gadno je sve ovo, strasno ruzno, prljavo i zlo.

Ja sam negde pročitao da je kolovoz u Vojvode Stepe sada toliko uzak da će se kola jedva provlačiti ulicom koja je dugačka 2+ km.
ivana23 ivana23 22:02 11.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

Meni uopste ne ide u glavu da niko, nikada nije dosao na ideju kako nastaviti sa izgradnjom metroa. Mega grad u koji se Bgd pretvara, u koji se pretvorio, MORA da ima metro.


Trebalo bi, zaista. Medjutim, gradi se BNV iako Beograd vec lezi na vodi!
Mozda bi g. Bobic mogao vise da nam kaze o ovome - LINK

Konkretno znam da su hotel Moskva, Radio Beograd i mnoge druge zgrade u Beogradu poplavljenih podruma i da pumpe rade skoro, pa non stop. Beogradjanka je jedva sazidana jer je voda nadolazila cesto brze nego sto su pumpe mogle da je izbace.

Kako u takvim uslovima izgraditi metro?


nim_opet nim_opet 22:22 11.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

ivana23
Meni uopste ne ide u glavu da niko, nikada nije dosao na ideju kako nastaviti sa izgradnjom metroa. Mega grad u koji se Bgd pretvara, u koji se pretvorio, MORA da ima metro.


Trebalo bi, zaista. Medjutim, gradi se BNV iako Beograd vec lezi na vodi!
Mozda bi g. Bobic mogao vise da nam kaze o ovome - LINK

Konkretno znam da su hotel Moskva, Radio Beograd i mnoge druge zgrade u Beogradu poplavljenih podruma i da pumpe rade skoro, pa non stop. Beogradjanka je jedva sazidana jer je voda nadolazila cesto brze nego sto su pumpe mogle da je izbace.

Kako u takvim uslovima izgraditi metro?




Isto kao sto je izgradjen u Londonu (koji je na estuaru Temze, sa potocima na sve strane), u Njujorku (Canal street nije samo red radi nazvana tako), gde Hadson tece uzvodno dva put dnevno a ispod Ist rivera prolazi najmanje 6-7 linija.
Черевићан Черевићан 22:28 11.05.2015

некад и сутра

Jukie . . .Ja sam negde pročitao da je kolovoz u Vojvode Stepe sada toliko uzak da će se kola jedva provlačiti ulicom




трамвајске шине су померене на средину коловоза, између две саобраћајне траке (по једна у оба смера)

apacherosepeacock apacherosepeacock 09:51 12.05.2015

Re: некад и сутра

oskar-z-wild oskar-z-wild 17:45 12.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

l
nim_opet nim_opet 19:37 12.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

Gradnja metroa je moguća samo ako se država zaduži. Dok BNV privlači privatni kapital.


I za BNV se drzava zaduzila.
st.jepan st.jepan 20:41 12.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

oskar-z-wild
Gradnja metroa je moguća samo ako se država zaduži. Dok BNV privlači privatni kapital.



Nisi baš pratio?
Nisu ti poznati čak ni osnonvi, javno prezentovani elementi ugovora?
Ne verujem, no ako je tome ipak tako, zar ne misliš da je bilo pristojno da se najpre informišeš, potražiš ih Googlu?

Država se povodom BNV itekako zadužuje, ali ne za dobrobit svojih građana, kao što bi to bilo u slučaju gradnje metroa, već za dobrobit stranog "investitora".

U aranžmanu s Arapinom, sve je komično:

Odnos ulaganje - profit je sumašedši:
Srbija ulaže 65% posto novca + zemljište, a dobija 32% profita + ništa.
Abar ulaže 35% novca + ništa, a dobija 68% profita + kamate od kredita koji daje Srbiji.

Podela obaveza u tom poslu, takođe je sumašedša.
Obaveza Države je fiksna - da dislocira obe stanice, otkupi, raščisti i komunalno opremi (dakako, uz pomoć kredita) ceo poklonjeni plac, dok obaveza "investitora" praktično ne postoji - slobodan je da izgradi onoliko koliko mu se ćefne, tj. samo ono što unapred proda.

Pod tim uslovima, i ja bih mogao da budem "investitor".

Ali stvarno je besmisleno da ti pričam ono što je nemoguće da ne znaš.
Očito, koristiš oprobanu tehniku iscrpljivanja, koja uvek daje sjajne rezultate: ljudi dižu ruke, odustaju i povlače se skrhani nemogučnošću da standardnom metodom - ređanjem i kompariranjem činjenica, prenesu bilo koji suvisli, logički konsistentni sadržaj.

P.S. Ako te BNV saga stvarno zanima, pogledaj moj blog od pre neki dan (Adžamija).
oskar-z-wild oskar-z-wild 21:17 12.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

+
st.jepan st.jepan 21:49 12.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

oskar-z-wild

Ćao Stjepane,

Ćao Oskare.

Sve o čemu govoriš je podložno interpretaciji.

Moguće, ali interpretacija ne menja činjenice.

Da li se slažeš sa ovim ili ćeš me ubeđivati da bi ti stao na stranu Vučića da je neko pljunuo 3 milijarde keka unpred.

Naravno da bih!

Ako si pročitao moj blog (dakle i na tekst i komentare), mogao si u to da se uveriš.
Tamo sam naime napisao i ovo:

"Vučić nije rekao "to što će Arap da izgradi, vredeće 3 milijarde", nego "toliko dolara će Arap u Srbiju doneti".
Kad sam to čuo, rekao sam sebi "bok'te, pa to je velika lova, to se ne odbacuje - neću više ni pisnuti. Neka ga, onda sokola, nek' gradi šta hoće, gde hoće)."

...

"Ovo dalje ne razumijem, izgleda mi da je mrtva straža".

Svi mladi treba da odu iz Srbije čim mogu, to je moj savet.

Aaaa, ovo razumem.
I podržavam.

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 21:54 12.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

Ja se izvinjavam na ovom, ali ja stvarno sve to mislim.


To sa tobom Oskare postaje malo otužno uz dozu agresije i patetike, pričaš svoju priču i ne slušaš nikog okolo ma šta rekli a ovde si čuo dosta važnih i tačno rečenih stvari ... ustvari menjaš temu kako ti odgovara ... radiš isto što i ovdašnja vlast u vezi BNV a na primedbe i pitanja struke, arhitekata, ekonomista, ljudi iz kulture, slično je prošla i Srpska akademija nauka i da ne nabrajam, ne odgovaraš već zamenjujheš teze ... ali uspeo si, ubedio si samog sebe a to je dosta važno, ostali će brzo zaboraviti tvoju žvaku jer je na ovdašnjim medijima slušaju i gledaju svakodnevno ... nisi ništa novo dodao, samo si ih prepisao ... i onda uživaj i neka te sreća prati ...
oskar-z-wild oskar-z-wild 09:22 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

m
oskar-z-wild oskar-z-wild 09:34 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

ll
rade.radumilo rade.radumilo 09:41 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

Vaša reakcija na projekat BNV


Kada se nešto radi, onda se postavljaju tri pitanja na koja treba dati odgovore:

1. Šta?
2. Kako?
3. Zašto?

E ovo poslednje pitanje je najzeznutije. Možeš ti da mlatiš praznu slamu na ovom blogu i ubeđuješ nas Srbijance i Beograđane u priču o Londonskim dokovima, ali ta priča nema ni trunke veze sa BNV. Razlog je upravo u odgovoru na pitanje: Zašto? Vidiš UK Government i uprava Londona su imali vrlo jasan odgovor na pitanje zašto ruše jedan deo grada i puštaju privatni kapital da izgradi šta je izgradio. Nekome se to možda nije preterano dopadalo, neki su možda i sumnjali u to da se iza odgovora na to "zašto" krije i ponešto, ali je prevagnulo opšte shvatanje da je država to uradila s namerom da modernizuje jedan kraj Londona i pospeši ekonomiju i prosperitet grada. Uostalom istu stvar su uradili i za Olimpijske igre. Odabrali su deo grada koji je bio u najlošijem stanju i tu investirali u izgradnju sportskih kompleksa, olimpijskog sela itd.
Kada Vučić, mali gradonačelnik i ostala ekipa počnu da seru zašto bi da grade BNV, niko ko je funkcionalno pismen im ne veruje išta više nego što bi verovao Bori Todoroviću, u Balkan Ekspresu, da stvarno ima bočicu leka u džepu.

oskar-z-wild oskar-z-wild 09:55 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

k
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 10:17 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

Dajte mi viziju kako treba da izgleda taj spoj na Savi Beograd na Vodi i Novog Beograda na Vodi sa druge strane.

Poštovani g. Oskar,
koristim ovaj citat ne bih li vas obavestio da u proteklih nekoliko decenija behu neki konkursi za ovo područije gde su arhitekti i urbanisti,konkursi behu internacionalni, predlagali moguća rešenja. Svi su poštovali zatečeni Beograd, svoje predloge su usaglašavali sa siluetom grada, nisu ga ugrožavali, zgrade nisu prelazile šest etaža i svojom visinom i volumenom su pratile lik grada čuvajući ono šro su predhodnici izgradili. Takođe, poštovali su urbanu matricu padine od ulice Kneza Miloša do Savske.
Dakle, vi se gospodine Oskare bavite samo ekonomijom u ovom slučaju i sa te strane ste u pravu ... izgradnja BNV je važna i odvajkada arhitekti žele da se prostor Savskog amfiteatra uvede u gradsku matricu, ima jedan projekat francuskog arhitekte još sa početka dvadesetog veka o tome. Ali tako ne može sa gradom, ima i priča o tradiciji, liku grada, kulturnom nasleđu, zaštićenim vizurama (za ovo područije je to čak zakonom uređeno), pa onda učešće javnosti jer se radi o našem gradu koji ne sme biti na rasprodaji i naravno ima i politike jer bez podrške sa te strane ovako veliki zahvat se ne može učiniti.
Protest koji postoji nije usmeren protiv gradnje već protiv siledžiskog i glupog, neveštog i neznalačkog pokušaja izgradnje BNV već protiv načina, bez konkursa, bez javnog diskursa i posebno protiv sklopljenog ugovora koji grad dovodi u iskušenje i moguću neizmernu štetu jer sva prava predaje u ruke nekom investitoru koji po tom ugovoru nema nekih značajnih obaveza, sve će da košta samo Beograd.
Pokušajte da svoj angažman obogatite i drugim detaljima a ne samo parama.
Uživajte u ovom lepom danu.
principessa_etrusca principessa_etrusca 10:36 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

Mi stanovnici Londona se slažemo u jednom, London je neprepoznatljiv koliko se izmenio u poslednjih 20 godina. Ne toliko u arhitekturi već u stanovništvu. Sposobnost da se menja čoveku garantuje opstanak.

Лондон је град који се већ деценијама драматично мења сваком погледу, па промена постаје његова карактеристика. Да ли је непрепознатљив? Тешко је рећи пошто мислим да ту има и онога plus ça change, plus c'est la même chose.

Два прва велика европска града која сам видела као девојчица су били Париз и Лондон (тим редом, из "града светлости" возом у Лондон где су ме сачекале поцрнеле фасаде и дикенсијанска атмосфера). Та два града су и савршени антиподи када су архитектура и урбанизам у питању јер је Париз "завршен", а над лондонским хоризонтом перманентно стоје дизалице.

Историјски разлози диктирају да Београд следи лондонски модел, али нажалост, као сиромашни рођак. Лондон је богат град, центар бивше империје, светски финансијски центар, стециште светских богаташа итд. Динамични развој где се не само нешто перманентно гради, већ се град перманентно унапређује и старе грешке перманентно исправљају, а све ослоњено на огромна државна и приватна средства очигледно није свугде могућ.

Оно што је у Лондону недвосмислено јасно је питање власништва и та недвосмисленост, на практичном нивоу, омогућава инвеститорима и предузимачима да брзо и ефикасно делују. Са друге стране, град има своје захтеве и код великих пројеката чест услов је учествовање у изградњи инфраструктуре, па би пандан томе био да инвеститор у БНВ уложи у изградњу метроа (као што инвеститори у Ембаси Гарденс и реконструкцију батерсијске термоелектране улажу у продужетак северне линије лондонског метроа).
oskar-z-wild oskar-z-wild 11:06 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

b
oskar-z-wild oskar-z-wild 11:16 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

l
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:44 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

oskar-z-wild

Hvala ti principesso na učestvovanju.

Хвала теби на качењу свих ових слика новог Лондона.

Ја лично осећам да је привилегија стално бити визуелно подстицана свиме што се у дешава у архитектури у овом граду, фасцинира ме смелост визија лондонских градитеља и волела бих да видим нешто слично у Београду.

st.jepan st.jepan 11:50 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

Lep pozdrav g. Bobiću i Stjepanu želim,

Hvala, ali mislim da si nam se obratio ovako zbirno zbog pogrešnog utiska da se, glede očuvanja identiteta Beograda, g. Bobić i ja slažemo.
Naprotiv, u tom smislu bliži sam tvom stavu.

Smatram naime da je upravo haotičnost i zbuđenost, tj. istorijskim okolnostima nametnuti arhitktonsko urbanistički diskontinuitet ovog grada, ono što, fakat, i čini njegov identitet.

Stoga bi BNV, čak i onakav kakav je prezentovan na maketi u Geozavodu, bio samo logični nastavak tog diskontinuiteta.

S tim u vezi, fragment iz chata s jedniom FB friendom:

Slažem se da naš grad vekovima nastaje, ali jednako intezivno i vekovima nestaje. Pritom ipak sveudilj raste, a to nastajanje i nestajanje, to je njegova karma. U koju bi se i BNV nebuloza savršeno uklopila.

A o tobožnjem kvarenju siluete i vizure Beograda, pre neki dan sam u svom blogu "Adžamija" napisao sledeće:

... Neću ni o arhitekturi i urbanizmu - struka je već rekla svoje, ali ako baš insistirate na mom mišljenju, ja na tu džambo staklariju, sviđala se ona meni ili ne, nikada ne bih spiskao nijednu ružnu reč. Naravno, samo kad bi bila realno moguća

Jer koju bi to konturu i vizuru grada BNV mogao da upropasti? Sem Kalemegdana i Saborne crkve, pa još malo uzvodno, do Brankovog mosta, tu nema ničeg za upropastiti, ničeg iole lepog ili markantnog.

Treba uostalom videti gde su Londonci puknuli svoj Siti. Valjda nikom u svetu nije toliko kao njima stalo do tradicije, a ipak, dozvolili su da onaj krastavac „izdominira“ - zaseni čak i Sent Paula!


rade.radumilo rade.radumilo 12:06 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

Verujem da su ovi iz Dubaija impresionirani vašim beograđanskim silly patkicama. Jedino na šta te patkice asociraju je na kupatila gde im je mesto.


Ama kakav bre Dubai? Nije valjda da veruješ da stvarno postoji neka firma iz UAE koja će da gradi BNV? Doveli neke prevarante, koje juri pola Azije i Afrike zbog istih takvih maketa. Nikav BNV se neće graditi, već se cela ta priča koristi ne bi li se nekoliko domaćih hohštaplera domoglo vrednih parcela u centru BG, otimanjem od prethodnih vlasnika zarad "višeg interesa". Takođe će ošišati nešto ovaca, dovoljno naivnih da investiraju u te nekretnine dok su još u fazi makete.
Najgore od svega je što će, najverovatnije, uspešno sprovesti fazu "čišćenja", a onda će biti oterani puškama s vlasti (ovi je neće drugačije pustiti, makar pali ispod cenzusa na izborima). Umesto sadašnjeg sadržaja, ostaće napuštene parcele sa ruševinama. Povrh toga, ukoliko neko i bude hteo da nešto pametno izgradi na tom mestu, godinama ili decenijama će se raspetljavati na sudovima šta je tu čije, pa će sve to tako stajati k'o i do sad što stoje ruševine po centru BG.
oskar-z-wild oskar-z-wild 12:38 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

ć
oskar-z-wild oskar-z-wild 12:50 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

č
oskar-z-wild oskar-z-wild 13:00 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

š
rade.radumilo rade.radumilo 13:19 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

Uradite NEŠTO, koja je svrha biti samo PROTIV nečeg.


Evo predloga. Pre mesec ili dva, započeto je prikupljanje prijava zainteresovanih za informacije u vezi eventualne kupovine nekretnina u BNV. Verujem da je to za tebe odlična poslovna prilika, a da bi je mogao sebi priuštiti obzirom da živiš i radiš u zemlji kao što je UK. Ukoliko investiraš sada, dok je sve u početnoj fazi, mogla bi ti se investicija višestruko isplatiti.
rade.radumilo rade.radumilo 13:26 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

Uradite NEŠTO, koja je svrha biti samo PROTIV nečeg.


Evo ti nešto mnogo bolje od "Čardaka ni na Nebu ni na Zemlji". Da se izgradi još jedan most preko Dunava i putna i elektrovodovodna infrastruktura pojača. Da se omogući stranim investitorima, bez obzira da li su došli iz UAE ili odnekud drugo, da dobiju građevinske dozvole na način koji je normalan svuda u svetu.
Da vidiš kako će da nikne novi Novi Beograd, opet preko vode i to na području gde trenutno nema apsolutno ničega. Za par decenija bi mogli imati kompletan novi grad na levoj obali Dunava.
st.jepan st.jepan 13:27 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

H
rade.radumilo
Uradite NEŠTO, koja je svrha biti samo PROTIV nečeg.


Evo predloga. Pre mesec ili dva, započeto je prikupljanje prijava zainteresovanih za informacije u vezi eventualne kupovine nekretnina u BNV. Verujem da je to za tebe odlična poslovna prilika, a da bi je mogao sebi priuštiti obzirom da živiš i radiš u zemlji kao što je UK. Ukoliko investiraš sada, dok je sve u početnoj fazi, mogla bi ti se investicija višestruko isplatiti.


Hhhhhh, ne verujem da ima love.
Jer očito je, ima vremena.
Imanje vremena, osobito tamo gde Oskar jeste, direktno je proporcionalno nemanju love.
rade.radumilo rade.radumilo 13:44 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

Hhhhhh, ne verujem da ima love.
Jer očito je, ima vremena.
Imanje vremena, osobito tamo gde Oskar jeste, direktno je proporcionalno nemanju love.


Pa dobro, ako ima vremena, mogao bi napraviti business proposition i pojuriti neke investitore tamo, koji bi bili radi investirati u ovakav projekat?

oskar-z-wild oskar-z-wild 13:56 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

l
oskar-z-wild oskar-z-wild 14:01 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

đ
st.jepan st.jepan 14:16 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

oskar-z-wild
Stjepane
Hhhhhh, ne verujem da ima love.
Jer očito je, ima vremena.
Imanje vremena, osobito tamo gde Oskar jeste, direktno je proporcionalno nemanju love.

Trenutno sam u Mimicama kod Splita na odmoru.

Dobar izbor!
Vidimo se u bufetu "Kod Pere s mora" (pred tom zaokruženom kućom).
Ako ne stignem, onda u nekom pabu u Čelsiju.
Trenutno ni ja nisam pri nekoj lovi, ali za pola pinte lagera će se valjda naći.
oskar-z-wild oskar-z-wild 14:23 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

b
principessa_etrusca principessa_etrusca 14:42 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

Ako ne stignem, onda u nekom pabu u Čelsiju.


Може код "Увцета", ево и мене (ако немате ништа против)!

st.jepan st.jepan 14:54 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

principessa_etrusca
Ako ne stignem, onda u nekom pabu u Čelsiju.

Може код "Увцета", ево и мене (ако немате ништа против)!

Dapače!
I ti, i ostali Blogdonci, posebice Blogdonke!
Istina, ja preferiram "Trafalgar" na Kraljevskom drumu (stanovao preko puta), al' i "Praseće uvce" je sasvim, sasvim.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 15:08 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

Dapače!
I ti i ostali Blogdonci, posebice Blogdonke!

Konačno se diskusija uravnotežila, krenula ka pivu i obećava srećan kraj ... ako kraja uopšte u ovoj stvari ima ...

p.s. a da ne zaboravim, sledeći način mišljenja Oskara pitam ko će da investira u pivo ???
principessa_etrusca principessa_etrusca 15:13 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

ja preferiram "Trafalgar" na Kraljevskom drumu




А за лето може и Хенри Џеј Бин:



st.jepan st.jepan 16:12 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

ko će da investira u pivo ???

Ako se desi neki od starijih kelnera, biće "on a house".
oskar-z-wild oskar-z-wild 17:13 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

j
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 17:54 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

problem sa Beogradom na Vodi je čisto političke prirode.

Kad se nema dobar odgovor onda se prekvalifikacija problema čini kao prihvatljivo rešenje ... pa onda politika u prvi plan i više ne govorimo o gradu već o nekom virtuelnom sukobu na političkoj sceni ... neće ići tako, ovde se govori pre svega o urbanom problemu gde je politika jedan od učesnika ali ima i važnijih ... pa ajde malo koncentracije i manje poređenja sa Londonom jer ta paralela nije moguća, ovde se tek vežba takav manir pa da ne bude prerano a ni istorija nije jednaka a o novcu ni da ne govorimo.
rade.radumilo rade.radumilo 19:23 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

Rade, realnost na ovoj planeti je takva da onaj sa lovom određuje šta je za njega interesanto a šta ne. BNV je centar grada i to je ono što možemo prodati u ovom momentu.


Pa evo ja imam love i oću namesto Kalemegdana da podignem Beograd na Grebenu. Će da bidne srušeno to ruglo, staro i memljivo šta vise i opasno, mal' malo pa neko sa tih zidina padne. Će da bude posla za par stotina radnika i ima da bude pokretač za Srbiju. Poslovni proctor u najelitnijem delu grada, ekskluzivni stanovi, šoping centri... you name it.
Država samo treba da očisti teren, investira u infrastrukturu i ima da nikne ludilo.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 19:29 13.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

oću namesto Kalemegdana da podignem Beograd na Grebenu

Super, ideja odlična ... a kada raspisujemo medjunarodni konkurs za urbanističko rešenje sa maketom obavezno ? ... a investitori kad vide maketu ima da polude i eto ih na gomilu ... i drugo, to je konkurencija BNV a bez konkurencije nema liberalnog kapitalizma i onda će i onaj borac energični za BNV da bude srećan ... Hvala na ideji ...
oskar-z-wild oskar-z-wild 11:11 14.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

s
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 11:30 14.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

Ako se desi neki od starijih kelnera, biće "on a house".

oskar-z-wild oskar-z-wild 12:03 14.05.2015

Re: Beograd na vodi i ispod nje

l
oskar-z-wild oskar-z-wild 14:33 12.05.2015

"K

i
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 12:22 13.05.2015

Re: "KOMUNISTI" PROTIV "BURŽOAZIJE"

"KOMUNISTI" PROTIV "BURŽOAZIJE"

Bilo bi lepo i uljudno da spustiš loptu i ostaneš u okvirima normalnog razgovora bez obzira na neslaganja koja su neki put i potrebna da bi se stvar bar malo pojasnila. Drugo, svakako nemaš nikakvo pravo da se rugaš jednoj građankoj akciji i da je omalovažavaš kao što si učinio u citatu gore ... to baš zvuči komunistički ...
Naravno sloboda komentarisanja treba da postoji ali uz pravila građanskog društva koja podrazumevaju poštovanje sagovornika ... to ti malo fali pa da bude super diskusija ...
oskar-z-wild oskar-z-wild 12:43 13.05.2015

Re:

b
oskar-z-wild oskar-z-wild 17:14 13.05.2015

Re

a
oskar-z-wild oskar-z-wild 10:08 13.05.2015

Da

č
oskar-z-wild oskar-z-wild 11:56 14.05.2015

G

h
oskar-z-wild oskar-z-wild 11:58 14.05.2015

Re

Č
oskar-z-wild oskar-z-wild 12:20 14.05.2015

V

j
oskar-z-wild oskar-z-wild 12:25 14.05.2015

Samo ništa ne menjati!

oskar-z-wild oskar-z-wild 12:37 14.05.2015

GRAĐANSKA INICIJATIVA

[n
oskar-z-wild oskar-z-wild 12:58 14.05.2015

Re: GRAĐANSKA INICIJATIVA

h
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 13:53 14.05.2015

Re: GRAĐANSKA INICIJATIVA

h

Milim da sada zaista nema smisla to što radiš, niko posle ovog kreveljenja neće uzimati za ozbiljno i ono što si pre pisao a to što činiš rade ovde tzv. botovi koji su angažovani od vlasti da na mrežama sabotiraju javni diskurs ako nije u skladu sa mišljenjem i potrebama vladara.Siguran sam da nisi taj profil ... lep pozdrav sa moje strane ...
st.jepan st.jepan 16:58 14.05.2015

Re: GRAĐANSKA INICIJATIVA

Đorđe Bobić
h

Mislim da sada zaista nema smisla to što radiš

Da, ovo samo-ubrisavanje je odvratno.
U tom smislu, povlačim poziv na piće, bilo da je "Kod Pere s mora", ili u "Svinjskom uvcetu"-

No to je sad nebitno, sad je bitno sledeće:

Ukoliko do Vučića ne dopre moje učtivo pisamce, i ako Vučić ne naloži Komisiji za zaštitu konkurencije da ugovor sa Eagle Hillsom poništi, jedina mogućnost za izbavljenje Srbije od posledica tog ugovora ostaće njegovo eventualno poništenje od strane neke međunarodne arbitraže.

E sad, mene zanima (zaista ne znam) da li je, i pod kojim uslovima, to poništenje moguće.
Da li bi se kao validni pravni osnov mogala potegnuti tzv. "ograničena poslovna sposobnost" jednog od potpisnika, tačnije ugovarača?

Pomenuto pisamce Vučiću citiram i ovde, jer je ipak veća verovatnoća da će Premijer (ili neko od njegovih) svratiti na Bobićev, nego na moj blog.

Poštovani gospodine Vučiću,
Ugovor o Beogradu na vodi još nije pravosnažan, još imate šansu da ovo ponižavanje Beograda i Srbije elegantno prekinete.
U svojstvu prosečnog Beograđanina, obraćam Vam se s molbom da upotrebite svoj golemi neformalni uticaj, i da Komisiju za zaštitu konkurencije zamolite da taj ugovor poništi.
Formalni, ujedno i suštinski razlog za poništenje ugovora, svakom je očigledan i prihvatljiv: konkurencije nije ni bilo.
Još bolje, dozvolite članovima Komisije da rade po savesti i zanatu, a oni će već i sami znati šta im je činiti.
Sve najbolje, St.Jepan.



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana