Društvo| Istorija| Planeta| Politika

Rinosuke Ichimaru - Poruka Ruzveltu

little_radojica RSS / 13.05.2015. u 11:55

rinosuke-3.jpg

Јапан напао Кореју, Кину, а затим и Америку из чистог мира, да прошири своју територију. Американци се опоравили од тог напада и затим окупирали Јапан бацајући притом две атомске бомбе да "уразуме" Јапанце који никако нису хтели да се предају. Након тога помогли Јапану да обнови земљу и постане либерална демократија и друга највећа економија света. Отада савезници.

То би отприлике било оно што се може "извући испред заграде" као неко опште знање Западњака (у најширем могућем смислу) о рату на Пацифику. Истина, понеки знају и више, али процес самоучења о Јапану и о Истоку уопште често води у други екстрем где се све јапанско уздиже, а Западно изврће руглу, што је опет ништа више него суштинско неразумевање ствари. Тако да за релативно мали број људи остаје оно чувено питање "(т)ко је поћео рат?" (и зашто).

Један јапански контраадмирал је, укопан дубоко у чувени камен звани Иво-ђима написао једно писмо, упућено ни мање ни више него тадашњем председнику Америке и понудио један сасвим другачији наратив, једно изузетно концизно виђење тадашњег света из угла једног разочараног Источњака. Писмо је превео један други јапанац рођен на Хавајима и оно је нађено у обе своје верзије кад су Американци коначно освојили камен, а завршило је у архиви Морнаричке академије САД у Анаполису. Касније је објављено и у књизи  Џона Толанда The Rising Sun: The Decline and Fall of the Japanese Empire, 1936-1945 (Modern Library War), а сад, како то већ бива - кружи интернетом.

 Превода на српски да ја знам нема па сам се потрудио. Пошто су обе верзије оригинали, и она на јапанском и она на енглеском, ја сам гледао у обе да бих направио што бољи превод у духу српског језика. Где сам видео да се верзије материјално разликују узимао сам јапанску, а таквих ситуација је било доста. Има и квака: оригинално јапанско писмо је писано неким архаичним начином који никад раније нисам видео па сам морао да се уздам у јапански "превод" јапанске верзије писма. Разлика у садржају скоро да и нема.

Порука поред другачијег виђења светских прилика од оног на који смо навикли је битна јер указује на кључну тачку неразумевања Истока и Запада, за коју сам сигуран да и данас није превазиђена, а то је суштинска форма светског мира и улога силе у његовом остваривању. Порука тако уопште не губи на актуелности и поред тога што је написана и на енглеском те публикована на Западу, а ево већ је 70 година прошло како се за њега зна.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Порука Рузвелту

Контраадмирал Јапанске морнарице Риносуке Ићимару господину Френклину Рузвелту. Пре него што се заврши ова наша битка имао бих Вам нешто рећи.

Отприлике један век је прошао откад је Јапан, након упловљавања Комодора Перија у Шимоду, успоставио међунородне везе свуда по свету. У току овог периода Јапан се сусрео са многим домаћим потешкоћама као и са нежељеним ратом са Кином, светским ратом, "Манџуријским инцидентом" и "Кинеским инцидентом". Јапан је сада, нажалост, у стању отвореног конфликта са Вашом земљом. Судећи о Јапану само из овога Ви можете осудити нашу нацију као жуту напаст, као ратоборну нацију или можда као војну клику. Иако користите изненадни напад на Перл Харбор као Ваш основни материјал за пропаганду ја верујем да Ви, од свих, најбоље знате да нисте оставили Јапану ниједан други начин да се спаси од самоуништења.

Његово величанство, као што је јасно показано у "Препису оснивача Царства" управља, путем примене три принципа: "правда", "мудрост", "благост", планом за остварење онога што се, по Његовој милости, назива "хакко-ићиу" (Цео Свет под једним кровом), што значи да сви људи на Земљи живе у свом дому у складу са сопственим традицијама, а ни са једном другом намером осим за успостављање вечног мира у Свету.

Поема Цара Меиђија (написана током Руско-јапанског рата), која гласи: "Четири мора Света уједињеног у братство неће знати ни за таласе ни за ветар",  је била хваљена од стране Вашег цењеног стрица, Теодора Рузвелта, што Ви такође већ знате.

Ми, Јапанци, иако распоређени у разне сталеже и иако се бавимо разним занимањима, живимо да помогнемо Цару у свом делу. Тако и ми, војници Царске војске имамо да се боримо и спроводимо у дело овај Царев наум.

Премда смо, тренутно, изложени споља Вашим ваздушним нападима и бомбардовању подржаном Вашом материјалном супериорношћу, духовно горимо од задовољства и уживамо душевни мир. Ово је зато што је нама Јапанцима то подржавање Царског наума заједничка ствар. То међутим, Ви и уважени господин Черчил можда не можете да разумете. Ми сматрамо да је та ваша слабост тужна, па ћу вам рећи сад нешто.

Оно што ви радите, ви белци, а нарочито Англо-саксонци, је да држите монопол над плодовима целог света, а да би остварили ту амбицију нема другог начина него да поробите остале расе. Да бисте остварили тај подли план, ви сте варали људе других раса, другим речима, кроз "добро спровођене зле намере" ви им отимате моћ размишљања и чините их немоћним. Пошто је то постало његово непосредно окружење, Јапан је покушао да се супротстави овој вашој амбицији и да ослободи народе Пацифика вашег стиска, а ви, не разумејући ни мало праве намере Јапана, намерно сте га прогласили штетном појавом, и уместо да нас имате за пријатеље, прогласили дивљацима па се сад и отворено говори о "уништењу јапанског народа". Да ли је то можда испуњење жеља вашег Бога? Крај овог рата за Велику Источну Азију ће родити Велику источноазијску зону узајамног просперитета, што ће моћи да донесе вечни мир на Земљи ако, наравно, не буде подривано вашим бескрајним империјализмом. Ово и није тако далека будућност.

Зар нисте ви, бела раса, већ довољно просперитетни? Зашто берете млад лист са изданка који представљају несрећни људи покушавајући да побегну од вишевековне експлоатације? Зар ово није ништа више од враћање Истока Истоку? Зашто ли сте толико похлепни и ограничени у размишљању?

Постојање Велике источноазијске зоне узајамног просперитета ни у ком случају не угрожава безбедност ваше нације, напротив, стајаће као један од стубова светског мира осигуравајући срећу у свету. Прави циљ Његовог величанства није ништа друго него остваривање овог вечног мира. И ништа нам није већа жеља осим да добијемо неку назнаку Вашег разумевања свега овога. Посматрајући само стање у Европи, те борбе међу народима због узајамног неразумевања, колико је то само јадно, не преостаје ништа друго него осећати сажаљење.

Уздржаћу се сад од критике акција које предузима председник Хитлер, али не могу а да не приметим да ви који сте окривили само њега за почетак Другог светског рата и свалили сву кривицу за Први светски рат само на Немачку као поражену земљу и тако јој наметнули огроман притисак не увиђате грешку у вашем опхођењу према завршетку тог рата. 

Све и да успете да срушите Хитлера, како мислите после тога да сарађујете са Совјетима под Стаљиновим вођством?

Ако ће светом владати увек само "јачи", борбе ће се вечно понављати и ма колико чекало човечанство неће дочекати дан када ће наступити ред, мир и срећа.

Ви сад остварујете своје амбиције о светској доминацији. Сигурно сте и понесени Вашим успехом. Подсетићу само да је и ваш претходник, председник Вилсон, био на врхунцу када је пао. Надам се да ћете умети да схватите шта сам хтео да кажем и да нећете поћи тим путем.

Риносуке Ићимару, контраадмирал

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Текст на енглеском>>>>ЛИНК

Текст на јапанском (интегрална верзија)>>>>ЛИНК 

Текст на јапанском (транскрибован у данашњи систем писања) >>>>ЛИНК 

 



Komentari (103)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

rade.radumilo rade.radumilo 12:27 13.05.2015

Malečak problem

u svemu tome je što Japan nije prvo udario na kolonije Evropskih zemalja i protektorate SAD, već je prvo okupirao one zemlje i teritorije koje su tada već bile nezavisne.
Od čega ili od koga su oslobađali Koreju i Mandžuriju? Probali su da "oslobode" i Mongoliju, ali su ih Sovjeti pošteno nalupali, pa su se okrenuli na jug, a Kvantuška armija je služila isključivo kao odbrana od eventualnog napada SSSR-a. Nikada nisu planirane ofanzivne operacije Kvantuške armije. Šta više, SSSR se dokopao tih planova, pa su na osnovu toga mogli da prebace značajne snage sa dalekog istoka u Evropu.
Puna su im usta bila doktrine: "Azija Azijatima" jedino što se svodila na obično: "Azija Japancima".
little_radojica little_radojica 13:01 13.05.2015

Re: Malečak problem

rade.radumilo
u svemu tome je što Japan nije prvo udario na kolonije Evropskih zemalja i protektorate SAD, već je prvo okupirao one zemlje i teritorije koje su tada već bile nezavisne.
Od čega ili od koga su oslobađali Koreju i Mandžuriju? Probali su da "oslobode" i Mongoliju, ali su ih Sovjeti pošteno nalupali, pa su se okrenuli na jug, a Kvantuška armija je služila isključivo kao odbrana od eventualnog napada SSSR-a. Nikada nisu planirane ofanzivne operacije Kvantuške armije. Šta više, SSSR se dokopao tih planova, pa su na osnovu toga mogli da prebace značajne snage sa dalekog istoka u Evropu.
Puna su im usta bila doktrine: "Azija Azijatima" jedino što se svodila na obično: "Azija Japancima".


Ништа није једноставно у тој причи. Да Јапан није окупирао Кореју то би данас можда била Кина или Русија. Корејци никад нису били сасвим слободни, а нису ни данас. Ту исту Кореју су држали и Руси и Французи и Кинези, а преко ње је покушана и инвазија на Јапан. Уосталом, ја њих не оправдавам, само нећу да ми неко продаје црно-белу причу како су дошли Американци са друге стране Пацифика и ослободили Азију од злих Јапанаца и баш згодно сад ту имају своје базе, али не, нису они никог окупирали.

На крају крајева, све земље које су се у задњих пар деценија кренуле у развој на Истоку следиле су јапански, не амерички рецепт.
rade.radumilo rade.radumilo 13:10 13.05.2015

Re: Malečak problem

Уосталом, ја њих не оправдавам, само нећу да ми неко продаје црно-белу причу


Priča nikada nije crno-bela. Nije takva bila, između ostalog, ni u Evropi u tom periodu. Te iste SAD su do pred sam napad na Perl Harbor nastavile da trguju s Japanom i da izvoze strateške sirovine istom. Šta više, da su Japanci iskulirali Filipine i Perl Harbor, FDR ne bi bio u stanju da nadjača izolacioniste u kongresu. Bile bi tu neke sankcije i diplomatsko prepucavanje i to je to.

и баш згодно сад ту имају своје базе, али не, нису они никог окупирали


Pa te baze su imali tamo i pre II sv. rata. Jedine nove baze su u Japanu, gde oni jesu okupacione snage i tako se i deklarišu, i u Koreji, ali tek od Korejskog rata.
little_radojica little_radojica 13:48 13.05.2015

Re: Malečak problem

Priča nikada nije crno-bela. Nije takva bila, između ostalog, ni u Evropi u tom periodu. Te iste SAD su do pred sam napad na Perl Harbor nastavile da trguju s Japanom i da izvoze strateške sirovine istom. Šta više, da su Japanci iskulirali Filipine i Perl Harbor, FDR ne bi bio u stanju da nadjača izolacioniste u kongresu. Bile bi tu neke sankcije i diplomatsko prepucavanje i to je to.


Да, Ролс Ројс је продавао моторе за авионе Немачкој, ако се добро сећам. Проблем са Америком и Јапаном је настао кад су Американци блокирали увоз нафте у Јапан. За Јапан то је равно окупацији. Зато Ићимару каже Рузвелту да "он већ и сам зна да Јапан и није имао другог избора". А осврнуо се и на експлоатацију напада на Перл Харбор у пропагандне сврхе, такође помало цинично.

Pa te baze su imali tamo i pre II sv. rata. Jedine nove baze su u Japanu, gde oni jesu okupacione snage i tako se i deklarišu, i u Koreji, ali tek od Korejskog rata.

Управо тако, због чега је Јапан имао само два избора: 1)Да буде следећи окупиран и да ради само шта му буде дозвољено или 2)да преузме ствар у своје руке и избори се за своју зону утицаја.
medjutim92 medjutim92 14:41 13.05.2015

Re: Malečak problem

little_radojica
Да, Ролс Ројс је продавао моторе за авионе Немачкој, ако се добро сећам.


Rols Rojs je britanska firma, ne američka.
little_radojica little_radojica 17:13 13.05.2015

Re: Malečak problem

medjutim92
little_radojica
Да, Ролс Ројс је продавао моторе за авионе Немачкој, ако се добро сећам.


Rols Rojs je britanska firma, ne američka.


Хвала, али толико знам.
Навео сам је зато што је Британија продавала моторе Немачкој да би их ови после бомбардовали авионима погоњеним тим истим моторима.
Јапанци и Американци су трговали па заратили, а овамо Британци и Немци.
freehand freehand 18:41 13.05.2015

Re: Malečak problem

little_radojica
medjutim92
little_radojica
Да, Ролс Ројс је продавао моторе за авионе Немачкој, ако се добро сећам.


Rols Rojs je britanska firma, ne američka.


Хвала, али толико знам.
Навео сам је зато што је Британија продавала моторе Немачкој да би их ови после бомбардовали авионима погоњеним тим истим моторима.
Јапанци и Американци су трговали па заратили, а овамо Британци и Немци.

U kojim su nemačkim avionima korišteni Rols Rojs motori?
rade.radumilo rade.radumilo 19:30 13.05.2015

Re: Malečak problem

Управо тако, због чега је Јапан имао само два избора: 1)Да буде следећи окупиран и да ради само шта му буде дозвољено или 2)да преузме ствар у своје руке и избори се за своју зону утицаја.


Priča za malu decu. Japan je decenijama postojano gradio vojnu silu. U trenutku kada su pomislili da su dovoljno jaki, udarili su redom. Samo su se malo zahebabli u računici.
hajkula1 hajkula1 19:44 13.05.2015

Re: Malečak problem

little_radojica

Британија продавала моторе Немачкој
Јапанци
Американци
Немци



http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/drugi-pisu/nacizam-za-neupucene-1-hitler-nije-dosao-niotkuda-ceo-zapad-ga-je-pripremao-amerika-je-mogla-biti-uzor-hitleru/
little_radojica little_radojica 01:00 14.05.2015

Re: Malečak problem

freehand
little_radojica
medjutim92
little_radojica
Да, Ролс Ројс је продавао моторе за авионе Немачкој, ако се добро сећам.


Rols Rojs je britanska firma, ne američka.


Хвала, али толико знам.
Навео сам је зато што је Британија продавала моторе Немачкој да би их ови после бомбардовали авионима погоњеним тим истим моторима.
Јапанци и Американци су трговали па заратили, а овамо Британци и Немци.

U kojim su nemačkim avionima korišteni Rols Rojs motori?


У Јункерима Ју-52 >>>>ЛИНК једна верзија је била погоњена Ролс Ројсовим моторима.
У првим прототиповима Месершмита Me-109 >>>>ЛИНК такође су коришћени Ролс Ројсови мотори.

Не само Rolls Royce него и амерички Pratt&Whitney мотори су били коришћени, вероватно у већем броју.
То сам први пут видео у BBC-јевом документарцу World at War. Е сад, може бити да сам претерао кад сам рекао да су их баш авионима са баш тим моторима бомбардовали.
freehand freehand 01:25 14.05.2015

Re: Malečak problem

У Јункерима Ју-52 >>>>ЛИНК једна верзија је била погоњена Ролс Ројсовим моторима.

Možda ranih tridesetih. Nikad nisam pročitao da je ijedan nemački lovac leteo sa britanskim motorom. Možda neki prototipovi ili u ranim fazama, u međuratnom periodu. Uostalom, BMW i Dajmler-Benc bili su više nego dobri.
little_radojica little_radojica 02:07 14.05.2015

Re: Malečak problem

freehand
У Јункерима Ју-52 >>>>ЛИНК једна верзија је била погоњена Ролс Ројсовим моторима.

Možda ranih tridesetih. Nikad nisam pročitao da je ijedan nemački lovac leteo sa britanskim motorom. Možda neki prototipovi ili u ranim fazama, u međuratnom periodu. Uostalom, BMW i Dajmler-Benc bili su više nego dobri.


Па пише ти тамо. Постојали јесу, колику улогу су у самом рату баш те јединице имале није јасно. Али у процесу развоја та размена имала је непроцењиву улогу. Рецимо, за тај Месершмит није постојао одговарајући немачки мотор па су у прве прототипове уграђени баш Ролс Ројсови мотори. Да нису развој би трајао дуже.
А BMW-ови мотори су били копије америчких Pratt&Whitner.
little_radojica little_radojica 02:29 14.05.2015

Re: Malečak problem

rade.radumilo
Управо тако, због чега је Јапан имао само два избора: 1)Да буде следећи окупиран и да ради само шта му буде дозвољено или 2)да преузме ствар у своје руке и избори се за своју зону утицаја.


Priča za malu decu. Japan je decenijama postojano gradio vojnu silu. U trenutku kada su pomislili da su dovoljno jaki, udarili su redom. Samo su se malo zahebabli u računici.


Јапан је градио индустријску силу, између осталог и војну индустрију. Можда си у праву, можда нису требали. Можда су само требали да верују да ће Американци бити добри према њима и да их неће пељешити трговином као остале земље у окружењу. Кад већ причамо о причама за малу децу.
8c_competizione 8c_competizione 09:08 14.05.2015

Re: Malečak problem

амерички Pratt&Whitney мотори


Njihovi zvezdasti motori su bili osnova za ono (BMW 801)sto je dalje bilo proizvodjeno da pogoni FW 190, Ju-88, Me 264, Do-217 i ostale

Е сад, може бити да сам претерао кад сам рекао да су их баш авионима са баш тим моторима бомбардовали.


nisi preterao, posto su Ju-88 i Do-217 bombarderi, ponarocito Ju-88 i sve njegove naredne verzije (koristeci istu seriju motora) su bile, pored He-111, najbrojnije serije srednjih bombardera kojima je Luftwaffe raspolagao.

O saradnji USA and UK sa Nemackom, cak i u vreme rata, jako mnogo govori knjiga Sivi Vuk, za one koji hoce da citaju.

Jedan od najboljih primera su kompanije Opel i kompanija (cijeg se tacnog naziva sada ne mogu setiti) od koje je posle rata napravljen BASF. Primera je jako mnogo.
rade.radumilo rade.radumilo 18:56 14.05.2015

Re: Malečak problem

Јапан је градио индустријску силу, између осталог и војну индустрију. Можда си у праву, можда нису требали. Можда су само требали да верују да ће Американци бити добри према њима и да их неће пељешити трговином као остале земље у окружењу. Кад већ причамо о причама за малу децу.


Pa što onda nisu udarili na Amerikance, Engleze ili Francuze? Ovi potonji su bili daleko prisutniji na tom području. Umesto svega toga, oni su udarili na druge Azijate...
Pričam ti priču. Eto nepravde, veliki Baja određuje šta će da se radi u društvu, pa ću ja slabijima od sebe da nalupam šljage i određujem šta će oni da rade.
svarog svarog 12:34 13.05.2015

Usrećitelji


Постојање Велике источноазијске зоне узајамног просперитета ни у ком случају не угрожава безбедност ваше нације, напротив, стајаће као један од стубова светског мира осигуравајући срећу у свету. Прави циљ Његовог величанства није ништа друго него остваривање овог вечног мира.


http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_war_crimes

Ih kakva bi Velika istočna Azija bilo srećno mesto da su završili posao
little_radojica little_radojica 13:26 13.05.2015

Re: Usrećitelji

svarog

Постојање Велике источноазијске зоне узајамног просперитета ни у ком случају не угрожава безбедност ваше нације, напротив, стајаће као један од стубова светског мира осигуравајући срећу у свету. Прави циљ Његовог величанства није ништа друго него остваривање овог вечног мира.


http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_war_crimes

Ih kakva bi Velika istočna Azija bilo srećno mesto da su završili posao


Ај пробај да изгуглаш рецимо East India Company. А могао би и да нађеш у неком уџбенику како су Европљани усрећили Американце, како ове на југу, тако и ове на северу. И како су у тај рај на земљи великодушно укључили Африканце. Ако ћемо већ да будемо цинични. Ништа од тога не оправдава ни колонизацију коју је спроводио Јапан, али је чини много јаснијом, јер је он свакако био следећи.
svarog svarog 14:28 13.05.2015

Re: Usrećitelji

Malo je kolonizatora koji su bili tako brutalni kao Japanci. Ako nisu hteli da budu sledeći što nisu udarili pravac na LA, nego na Koreju, Kinu, Singapur...
hajkula1 hajkula1 23:37 13.05.2015

Re: Usrećitelji

little_radojica
svarog

Постојање Велике источноазијске зоне узајамног просперитета ни у ком случају не угрожава безбедност ваше нације, напротив, стајаће као један од стубова светског мира осигуравајући срећу у свету. Прави циљ Његовог величанства није ништа друго него остваривање овог вечног мира.


http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_war_crimes

Ih kakva bi Velika istočna Azija bilo srećno mesto da su završili posao


Ај пробај да изгуглаш рецимо East India Company. А могао би и да нађеш у неком уџбенику како су Европљани усрећили Американце, како ове на југу, тако и ове на северу. И како су у тај рај на земљи великодушно укључили Африканце. Ако ћемо већ да будемо цинични. Ништа од тога не оправдава ни колонизацију коју је спроводио Јапан, али је чини много јаснијом, јер је он свакако био следећи.



Предухитрио си ме, поменуо си East India Company, (Опијумски ратови, боксерска побуна и тај рад). Данас нисам имала времена да куцкам на послу, мислила сам да ћу вечерас моћи, опет нисам. Кога занима може да изгугла. Мени су Опијумски ратови скоро па врхунац лицемерја и веома прост пример за схватање империјалног аутлука Енглеза. Све у једном, енглески империјализам, језуити, оснивање Јејла... низ до дана данашњег. (Погледаш презимена актера из тог периода па упоредиш са списком најмоћнијих.)


Део историје, улога Американаца у обрачуну са самурајима у Јапану ми није најјаснији из онога што сам прочитала и мало гледала у филмовима, (сем отварања тржишта, продаје америчког ватреног оружја, ангажовање инструктора из Америке за исто). Ако имаш неки инфо, хвала.

hajkula1 hajkula1 23:43 13.05.2015

Re: Usrećitelji

svarog
Malo je kolonizatora koji su bili tako brutalni kao Japanci. Ako nisu hteli da budu sledeći što nisu udarili pravac na LA, nego na Koreju, Kinu, Singapur...



У то време, тачније један дужи временски период је лош момак била енглеска круна а Америка колонија исте. Укратко. (Јапанци су почели да чисте око свог дворишта. Тек на крају су звекнули Перл Харбор. Све се то дешавало дужи низ година, није преко ноћи.)
little_radojica little_radojica 01:56 14.05.2015

Re: Usrećitelji

svarog
Malo je kolonizatora koji su bili tako brutalni kao Japanci. Ako nisu hteli da budu sledeći što nisu udarili pravac na LA, nego na Koreju, Kinu, Singapur...


Можда зато што су Хонг Конгом, Сингапуром, Филипинима и разним стратешким битним деловима Азије већ управљали колонизатори о којима Ићимару пише. Нису они имали проблем само са Америком, већ и са Холандијом, Британијом, Француском.

Све што су урадили локалном становништву је страшно и ја не покушавам то да умањим или оправдам. Насилно устројавање других је управо оно против чега се залажем. Исправно разумевање сложених околности у којима су се инвазије и злочини десили не умањују ни злочин ни његову осуду, а могу да помогну да се неке вудуће ситуације правилно просуде.
Ми имамо сличну ситуацију са задњим ратом. Нико при чистој свести и здравој памети неће рећи да је злочин у Сребреници није стравичан злочин, ако помене контекст у којем је злочин почињен. Овако, за 70 година у историји Европе остаће уписана два геноцида, онај који су починили Немци и онај који су починили Срби. Ако немамо право да се запитамо о околностима у којима су почињени мораћемо рећи да су та два злочина иста. А нису ни исти ни једини.
princi princi 07:39 14.05.2015

Re: Usrećitelji

svarog
Malo je kolonizatora koji su bili tako brutalni kao Japanci. Ako nisu hteli da budu sledeći što nisu udarili pravac na LA, nego na Koreju, Kinu, Singapur...

Kortez? Pizaro?
blogov_kolac blogov_kolac 07:59 14.05.2015

Re: Usrećitelji

little_radojica
Ај пробај да изгуглаш рецимо East India Company. А могао би и да нађеш у неком уџбенику како су Европљани усрећили Американце, како ове на југу, тако и ове на северу. И како су у тај рај на земљи великодушно укључили Африканце. Ако ћемо већ да будемо цинични. Ништа од тога не оправдава ни колонизацију коју је спроводио Јапан, али је чини много јаснијом, јер је он свакако био следећи.
Indonezija je japanske vojnike koji su uz "Azija Azijatima" parole ekspresno oterali holandske koloniste čija je matica država već bila pod nemačkom okupacijom, početkom te 1942 dočekala sa cvećem. Za razliku od Holanđana koji su upravljali Indonezijom na svim nivoima, Japanci su svoj protektorat sveli samo na upravljačku vrhušku na najvišem nivou, dok su na svim ostalim nivoima čak ohrabrivali i obučavali Indonežane da preuzimaju i organizuju sopstvenu vlast i organe uprave. Japancima su bila bitna pre svega indonežanska naftna polja, i da nemaju nikakvih dodatnih problema zbog kojih bi morali povećavati vojno prisustvo, i to je tako i bilo, ali istovremeno, u praksi je Indonezija za vreme ww2, državna tvorevina veličine tadašnjeg Japana sa oko 70 miliona stanovnika bila možda i najzapuštenija teritorija na planeti, tako da je bukvalno od gladi za tri godine japanskog protektorata pomrlo preko 3 miliona stanovnika, tako da je zemlja sa faktički nijednim POGINULIM tokom ww2 završila u TOP5 zemalja po demografskim gubicima (osim ako Rusiju i Ukrajinu ne računamo odvojeno), čak ispred samog Japana koji se borio na tolikim frontovima, primio tolike tepihe US bombi i dve atomske... I uopšte, smrt od gladi i potpune nemaštine, bio je zaštitni znak "oslobođenih" japanskih teritorija Azije u ww2 od belih okupatora i kolonizatora, pa su tako u okupiranim delovima Kine, Indoneziji, Indokini, Filipinima... oko 10 miliona civila doživelo ovako stršnu smrt.

Ovaj kontraadmiral se setio da pametuje i filozofira Amerikancima proleća 1945 kada su i najzadrtiji japanski militaristi počeli da shvataju da su se jako preračunali u svojim vojnim planovima, ali ne i koliku su pustoš i nesreću ostavili za sobom, a koliko je sam bio u ljubavi sa činjenicama na koje se poziva lepo pokazuje jedan bizaran detalj u kojem pominje STRICA Teodora Ruzvelta, bivšeg američkog predsednika Frenklina Ruzvelta. Njih dvojica su stvarno imali zajedničkog holandskog pretka koji je još u prvoj polovini 17 veka stigao u Njujork dok se on još zvao Novi Amsterdam, i ta čuvena familija sa Menhetna se odmah podelila na dve grane od kojih su jedni generacijama bili jako uticajni među njujorškim demokratama, a drugi među republikancima, tako da Teodor Ruzvelt nije imao samo slučajno prezime sa Frenklinom ili svojom suprugom Elonor, već su svi imali zajedničkog čukun-čukun dedu. Ali to je bila jedna od omiljenih tema za jeftine propagandističke teorije zavera u nacističkoj Nemačkoj i naročito Japanu o tome kako je u USA lažna fasadna demokratija a njome zapravo vladaju stalno isti ljudi, za čije pojednostavljene potrebe je Teodor živeo u incestu sa svojom sestrom od strica, a Frenklin mu je bio drugi stric, i meni je zanimljivo da vidim da je čak i jedan japanski kontraadmiral 1945. mogao izvore najnižeg nivoa ratne propagande uzimati zdravo za gotovo.



little_radojica little_radojica 08:40 14.05.2015

Re: Usrećitelji

Ovaj kontraadmiral se setio da pametuje i filozofira Amerikancima proleća 1945 kada su i najzadrtiji japanski militaristi počeli da shvataju da su se jako preračunali u svojim vojnim planovima, ali ne i koliku su pustoš i nesreću ostavili za sobom, a koliko je sam bio u ljubavi sa činjenicama na koje se poziva lepo pokazuje jedan bizaran detalj u kojem pominje STRICA Teodora Ruzvelta, bivšeg američkog predsednika Frenklina Ruzvelta. Njih dvojica su stvarno imali zajedničkog holandskog pretka koji je još u prvoj polovini 17 veka stigao u Njujork dok se on još zvao Novi Amsterdam, i ta čuvena familija sa Menhetna se odmah podelila na dve grane od kojih su jedni generacijama bili jako uticajni među njujorškim demokratama, a drugi među republikancima, tako da Teodor Ruzvelt nije imao samo slučajno prezime sa Frenklinom ili svojom suprugom Elonor, već su svi imali zajedničkog čukun-čukun dedu. Ali to je bila jedna od omiljenih tema za jeftine propagandističke teorije zavera u nacističkoj Nemačkoj i naročito Japanu o tome kako je u USA lažna fasadna demokratija a njome zapravo vladaju stalno isti ljudi, za čije pojednostavljene potrebe je Teodor živeo u incestu sa svojom sestrom od strica, a Frenklin mu je bio drugi stric, i meni je zanimljivo da vidim da je čak i jedan japanski kontraadmiral 1945. mogao izvore najnižeg nivoa ratne propagande uzimati zdravo za gotovo.


Ово је баш занимљиво. Додуше, не видим где је Ићимару имплицирао неки инцест, осим што је Теодора назвао Френклиновим стрицем. Није ми јасно из твог поста, јел Теодор стриц (uncle) Френклину или није?

Него, гледам сад задњих неколико председника САД: Буш старији, Бил Клинтон, Буш млађи, Обама као уљез и сад вероватно опет Хилари Клинтон. Па стварно испадне да ће две породице да управљају Америком 20-30 година?
8c_competizione 8c_competizione 09:10 14.05.2015

Re: Usrećitelji

Malo je kolonizatora koji su bili tako brutalni kao Japanci. Ako nisu hteli da budu sledeći što nisu udarili pravac na LA, nego na Koreju, Kinu, Singapur...


ima istine i u ovome
8c_competizione 8c_competizione 09:12 14.05.2015

Re: Usrećitelji

Све што су урадили локалном становништву је страшно и ја не покушавам то да умањим или оправдам. Насилно устројавање других је управо оно против чега се залажем. Исправно разумевање сложених околности у којима су се инвазије и злочини десили не умањују ни злочин ни његову осуду, а могу да помогну да се неке вудуће ситуације правилно просуде.
Ми имамо сличну ситуацију са задњим ратом. Нико при чистој свести и здравој памети неће рећи да је злочин у Сребреници није стравичан злочин, ако помене контекст у којем је злочин почињен. Овако, за 70 година у историји Европе остаће уписана два геноцида, онај који су починили Немци и онај који су починили Срби. Ако немамо право да се запитамо о околностима у којима су почињени мораћемо рећи да су та два злочина иста. А нису ни исти ни једини.




ovo je trebalo stajati u uvodu teksta
svarog svarog 10:15 14.05.2015

Re: Usrećitelji

svarog
Malo je kolonizatora koji su bili tako brutalni kao Japanci. Ako nisu hteli da budu sledeći što nisu udarili pravac na LA, nego na Koreju, Kinu, Singapur...



Kortez? Pizaro?


Nisam rekao da ih nije bilo, samo da ih je bilo malo. A i ovi su došli 400 godina kasnije (jbg ne mogu da važe isti standardi).
svarog svarog 10:18 14.05.2015

Re: Usrećitelji

Све што су урадили локалном становништву је страшно и ја не покушавам то да умањим или оправдам.


Možda to ne želiš, ali tako zvuči.
Za svaku agresiju u istoriji možeš naći bar neko opravdanje, ako ništa ono koje su sami agresori koristili da se pred sobom opravdaju.
Ako je njima uspelo da sebi smire savest tada, malo mi je besmisleno da ista opravdanja rade i na nama posebno nakon što se sve desilo i što znamo posledice njihove agresije.
princi princi 10:23 14.05.2015

Re: Usrećitelji

Nisam rekao da ih nije bilo, samo da ih je bilo malo. A i ovi su došli 400 godina kasnije (jbg ne mogu da važe isti standardi).

Homo sapiens, gde god i u kom god kontekstu da se pojavio, napravio je veliko klanje. Tu ne treba imati nekih iluzija. Mi smo prilicno surovi kao vrsta. Nacin na koji je beli covek koristio robovlasnistvo u ranom kapitalizmu (nije bio u pitanju nikakav rasizam, to je jednostavno bio jedini nacin da se poveca proizvodnja secera*), nacin na koji danas gajimo stoku, na primer, nacin na koji smo istrebili prakticno sve zivotinjske vrste (koliko ljudi koji maznjavaju socne stejkove ili hamburgere ima pojma o uslovima u kojima se gaje te zivotinje) koje nam ne odgovaraju zorno govore o tome.

*Mene je, na primer, zapanjilo da si na berzi u Londonu, Parizu, Amsterdamu imao firme koje su se bavile preprodajom robova i koje su imale svoje akcije. Znaci, ljudi, obicni su kupovali te akcije (za sasvim fin prosecan ROI od 6% godisnje) uopste se ne pitajuci kako respektivne firme dolaze do toga returna. To uopste ne znaci da su ti ljudi bili losi ili zli. Naprotiv, to su sve bili fini ljudi, iz finih kuca, koji su po svojim kucama organizovali cajanke, partije na kojima su svirali gudacki kvarteti, koji su uzivali u Rubensu, cudima, ali koje jednostavno nije bilo briga. Kao i mi danas. Sta nas briga za one ljude koji se dave po Mediteranu, koji ginu po Nepalu, koji umiru od ebole, ili za stoku i zivinu koja se cuva u potpuno nemogucim uslovima po stajama sirom sveta? Koliko god to surovo zvucalo, mi to shvatamo kao malu cenu za komoditet u kome zivimo. Pogana smo vrsta, mi, ljudi.
little_radojica little_radojica 10:39 14.05.2015

Re: Usrećitelji

svarog
Све што су урадили локалном становништву је страшно и ја не покушавам то да умањим или оправдам.


Možda to ne želiš, ali tako zvuči.
Za svaku agresiju u istoriji možeš naći bar neko opravdanje, ako ništa ono koje su sami agresori koristili da se pred sobom opravdaju.
Ako je njima uspelo da sebi smire savest tada, malo mi je besmisleno da ista opravdanja rade i na nama posebno nakon što se sve desilo i što znamo posledice njihove agresije.


Објашњење није исто што и оправдање. Ма како звучало.
Sepulturero Sepulturero 13:47 13.05.2015

А сада?

Јапан је данас један од највернијих америчких вазала. Питам се шта би контраадмирал о томе мислио.
little_radojica little_radojica 14:03 13.05.2015

Re: А сада?

Sepulturero
Јапан је данас један од највернијих америчких вазала. Питам се шта би контраадмирал о томе мислио.


Како мислиш? Кад су они ратовали за Америку? Уствари су само верна муштерија за америчку војну индустрију (нека врста рекета).
Sepulturero Sepulturero 18:28 13.05.2015

Re: А сада?

little_radojica
Sepulturero
Јапан је данас један од највернијих америчких вазала. Питам се шта би контраадмирал о томе мислио.


Како мислиш? Кад су они ратовали за Америку? Уствари су само верна муштерија за америчку војну индустрију (нека врста рекета).


Нису још али су главни амерички адут против Кине. У спољној политици подржавају све америчке авантуре, мислим да су чак и санкције увели Русији.
freehand freehand 18:33 13.05.2015

Re: А сада?

Sepulturero
little_radojica
Sepulturero
Јапан је данас један од највернијих америчких вазала. Питам се шта би контраадмирал о томе мислио.


Како мислиш? Кад су они ратовали за Америку? Уствари су само верна муштерија за америчку војну индустрију (нека врста рекета).


Нису још али су главни амерички адут против Кине. У спољној политици подржавају све америчке авантуре, мислим да су чак и санкције увели Русији.

Japan je zemlja pod okupacijom.
nsarski nsarski 21:30 13.05.2015

Re: А сада?

Japan je zemlja pod okupacijom.


"Japan je, uz Nemačku, tehnološki najrazvijenija banana država na svetu." - ovo sam nedavno pročitao i zapamtio.
GajaR GajaR 01:19 15.05.2015

Re: А сада?

eh Nenade, i mi smo banana-drzava, nakon USA okupacije (ali na nasu zalost ni nalik Japanu ni Nemackoj)
nim_opet nim_opet 14:03 13.05.2015

Strasno

Nippon in retaliation to your imperialism tried to free the oriental nations from your punitive bonds


I sramota. Zasto ne pitamo onih 2 miliona mrtvih u Japanskoj okupaciji Kine, ko zna koliko mrtvih u 20 godina okupacije Koreje itd. kako im je bilo lepo to oslobadjanje. Na stranu sto relativizuje Hitlera....

little_radojica little_radojica 14:15 13.05.2015

Re: Strasno

nim_opet
Nippon in retaliation to your imperialism tried to free the oriental nations from your punitive bonds


I sramota. Zasto ne pitamo onih 2 miliona mrtvih u Japanskoj okupaciji Kine, ko zna koliko mrtvih u 20 godina okupacije Koreje itd. kako im je bilo lepo to oslobadjanje. Na stranu sto relativizuje Hitlera....



Не знам, мислим да би могли да питамо нешто и оних 30 милиона Индијанаца који су нестали откад су се Европљани доселили на њихов континент, или десетак милиона Африканаца који су првом класом доведени и одмах им дат сигуран посао, стан, храна. Можда би могли да постављамо питања и по Индији у вези са енглеском окупацијом, али бојим се да би бројање мртвих било узалудан посао. А за Хитлера, па ако се слажеш да је Хитлер једини одговоран за све што се издешавало као што нас уче у школама, онда сигурно верујеш и да је Први светски рат избио због Гаврила Принципа. Можемо се сложити сигурно и ја и ти, а верујем и Ићимару да је Хитлер био нето негативан утицај на свет. Међутим, имао је он у неким стварима и право иако то није популарно рећи.
nim_opet nim_opet 14:25 13.05.2015

Re: Strasno

Не знам, мислим да би могли да питамо нешто и оних 30 милиона Индијанаца који су нестали откад су се Европљани доселили на њихов континент, или десетак милиона Африканаца који су првом класом доведени и одмах им дат сигуран посао, стан, храна. Можда би могли да постављамо питања и по Индији у вези са енглеском окупацијом, али бојим се да би бројање мртвих било узалудан посао. А за Хитлера, па ако се слажеш да је Хитлер једини одговоран за све што се издешавало као што нас уче у школама, онда сигурно верујеш и да је Први светски рат избио због Гаврила Принципа. Можемо се сложити сигурно и ја и ти, а верујем и Ићимару да је Хитлер био нето негативан утицај на свет. Међутим, имао је он у неким стварима и право иако то није популарно рећи.

Izvini Radojica, ali takvom relativizacijom mozes doci do toga da niko nista lose nije ucinio i da niko nije odgovoran ni za sta. Ako hoces da relativizujes fasizam, nacizam i japanski imperijalizam, ma kakvim argumentima, samo napred. Na zalost, u Srbiji je fasizam podosta popularan ovih dana. Ali - generalni konsenzus ljudske rase poslednjih 70 godina, je da su fasizam, nacizam i japanski imperijalizam bili pogresni, da su naneli velika zla i da su kao takvi vredni svake osude.
svarog svarog 14:34 13.05.2015

Re: Strasno

да је Хитлер био нето негативан утицај на свет


Ako sam ikada pročitao understatment onda je to ovo

Међутим, имао је он у неким стварима и право иако то није популарно рећи.


ovo je jako zanimljiva tema. Ekonomska doktrina naci nemačke, na temeljima Karla Lugera je jako popularna danas širom sveta, pa i kod nas, samo, naravno, nije baš preporučiljivo je imenovati ispravno.

razjašnjenje- ja ne mislim da je tu imao pravo
little_radojica little_radojica 15:49 13.05.2015

Re: Strasno

nim_opet

Izvini Radojica, ali takvom relativizacijom mozes doci do toga da niko nista lose nije ucinio i da niko nije odgovoran ni za sta. Ako hoces da relativizujes fasizam, nacizam i japanski imperijalizam, ma kakvim argumentima, samo napred. Na zalost, u Srbiji je fasizam podosta popularan ovih dana. Ali - generalni konsenzus ljudske rase poslednjih 70 godina, je da su fasizam, nacizam i japanski imperijalizam bili pogresni, da su naneli velika zla i da su kao takvi vredni svake osude.



Не релативизујем ја ништа, а читање мисли на даљину је ћорав посао па те молим да се сконцентришеш на оно што пише. Злочини на овом свету нису почели са Хитлером и јапанском војском, а светски ратови не избијају због тога што се појединцима ћефне да ратују и светска историја није ограничена на задњих 70 година. Ако можемо да постигнемо консензус да је фашизам, нацизам и јапански империјализам лош, онда бисмо били јако велики лицемери а да не увидимо да је европски вишевековни некажњени геноцид над Индијанцима такође велико зло, да је асимилација Ираца врхунски варваризам (да не идемо даље сад). Да је пљачкање света од стране Британске империје такође вредно сваке осуде и да је крајње лицемерје свалити све грехе на губитнике рата, а не извући универзалну поруку, а то је да је изолационизам и империјализам (сваки) зло које увек и свуда треба осудити.
Сад се исто дешава са Русијом (ех да је само Русија), уместо да се прихвати амбиција за привредним развојем и помогне потенцијал који та земља има, она се гура у конфронтацију, уводе јој се санкције, гура се у блокаду, већ више пута виђен сценарио, потпуно лудило. А сам Путин је безброј пута рекао да се залаже за стварање мултиполарног света у којем ће економске користи бити комплексне и испреплетене.

nim_opet nim_opet 16:03 13.05.2015

Re: Strasno

(да не идемо даље сад).

Zasto da ne idemo dalje? Zasto nije lose ono sto je Rimska Imperija radila Keltima, ili ono sto su recimo horde slovena radili Grcima, Ilirima i Tracanima? Ili Srbi Albancima? Ili Albanci Srbima? Ili Grci Turcima, Turci Grcima, Turci Rumunima, Turci Vizantiji, Arapi Egipcanima, Rusi svima na potezu Dunav-Vladivostok/Usce Oba/Balucistan, Bantu plemena Hotentotima, Vikinzi Englezima, Vikinzi Francuzima, Francuzi Baskima itd.

Mora postojati nekakav konsenzus koji nije relativizovan "prethodnim dogadjajima".Jel fasizam zlo? Jeste. Jel Britanska kolonizacija Amerike i Americka ekspanzija sa istrebljenjem Indijanaca zlo? Jeste. JEDNO SA DRUGIM NEMAJU VEZE. Ne moze se jedno zlo relativizovati postojanjem drugog.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 16:40 13.05.2015

Re: Strasno

nim_opet Na zalost, u Srbiji je fasizam podosta popularan ovih dana.


gde, kada, bilo nešto na vestima?
little_radojica little_radojica 17:07 13.05.2015

Re: Strasno

Mora postojati nekakav konsenzus koji nije relativizovan "prethodnim dogadjajima".

Ово зато што ти тако кажеш, не сме нико да се буни? Има неки консензус да мора постојати консензус?

Jel fasizam zlo? Jeste. Jel Britanska kolonizacija Amerike i Americka ekspanzija sa istrebljenjem Indijanaca zlo? Jeste. JEDNO SA DRUGIM NEMAJU VEZE.

Чудо да не видиш везу, а сам си експлицитно написао да су и једно и друго зло. Па и једно и друго има за циљ освајање и насељавање туђе територије уз истребљење/потчињавање домицилних. И онда имамо једну нацију која је то већ "обавила" и та нација сад може да држи моралне лекције једној другој нацији која је то два века касније на неки други начин покушала. Круг се може прекинути само ако препознамо доминацију над другим као зло, а не методе којима се та доминација остварује. Иако те методе опет можемо анализирати и по другим основима и утврдити неке друге разлике.
Мислим мени све те речи супер фенси: демократија, подела власти, институције, владавина права, ово-оно, али кад видим образложење за бомбардовање Србије, Либије, Ирака и кад видим Хитлерово објашњење упада у Чешку, уби ме, али мени то подједнако назадно и лицемерно. Ми би с њима лепо, али ето они неће, па јбг, морамо силом.
freehand freehand 18:37 13.05.2015

Re: Strasno

Mora postojati nekakav konsenzus koji nije relativizovan "prethodnim dogadjajima".J

Da li je bombardovanje Jugoslavije čin agresije NATO, uz ogroman broj ratnih zločina?
Da li je okupacija i razaranje Iraka isto to?
Libije?
Da ne idemo sad u proksi i pdometnute ratove širom planete, mada možemo, ako ti je interesantno.
nim_opet nim_opet 18:40 13.05.2015

Re: Strasno

И онда имамо једну нацију која је то већ "обавила" и та нација сад може да држи моралне лекције једној другој нацији која је то два века касније на неки други начин покушала.

I po toj logici trebalo je pustiti Japan da napravi ko-prosperitetnu sferu, Nemacku da izbrise sve Jevreje i Slovene i napravi svoj veliki Rajh itd. Super. Neka ti je na cast.
martin_krpan martin_krpan 18:50 13.05.2015

Re: Strasno

svarog
да је Хитлер био нето негативан утицај на свет


Ako sam ikada pročitao understatment onda je to ovo

Међутим, имао је он у неким стварима и право иако то није популарно рећи.


ovo je jako zanimljiva tema. Ekonomska doktrina naci nemačke, na temeljima Karla Lugera je jako popularna danas širom sveta, pa i kod nas, samo, naravno, nije baš preporučiljivo je imenovati ispravno.

razjašnjenje- ja ne mislim da je tu imao pravo


U Beču se ta doktrina briše. Link 1


P.S. Radojica starac. Japancima je izgleda trebao jedan Srbenda da im krive Drine ispravi. Pusti to, pusti Japance da nešto iz (sopstvene) istorije nauče.
little_radojica little_radojica 03:19 14.05.2015

Re: Strasno

nim_opet
И онда имамо једну нацију која је то већ "обавила" и та нација сад може да држи моралне лекције једној другој нацији која је то два века касније на неки други начин покушала.

I po toj logici trebalo je pustiti Japan da napravi ko-prosperitetnu sferu, Nemacku da izbrise sve Jevreje i Slovene i napravi svoj veliki Rajh itd. Super. Neka ti je na cast.


Ма јок. Што ми сад ово учитаваш?
Требало је градити везе на узајамну корист и радити на успостављању поверења много пре него што су се фашизми запатили. Требало је градити економске моделе на реципрочности и равномерном развоју. Британија је држала у ропству четвртину целог света и готово све вредне ресурсе, а само Острво се богатило на туђој беди. И то је био неки Рајх. Келте су докрајчили, укинули гејлски, увели енглески језик, све покушали да их асимилују. Индијце такође. Направили су огромну неравнотежу у свету и многе неправде које се и дан данас пеглају. Ја чак не тврдим ни да је то једини разлог за Хитлерово успон и злочине нити за јапански експанзионизам. Али искључити то из приче о узроцима и посматрати свет само од 1933. (или 1931.) је веома погрешно и опасно. Јер, Кина се враћа на престо и то би могла бити далеко надмоћнија светска и културна доминација него све претходне. Да су фашизам, нацизам и јапански империјализам донели зло смо се већ сложили, али да ли је то све што је битно? Или има још штошта, што је на неки начин табу на Западу?

little_radojica little_radojica 03:33 14.05.2015

Re: Strasno

P.S. Radojica starac. Japancima je izgleda trebao jedan Srbenda da im krive Drine ispravi. Pusti to, pusti Japance da nešto iz (sopstvene) istorije nauče.


Какав старац, каква Србенда, какве црне криве Дрине? Како овај текст спречава Јапанце да нешто из сопствене историје науче? И шта нас спречава да учимо и на туђим искуствима?

blogovatelj blogovatelj 06:22 14.05.2015

Re: Strasno

Zasto da ne idemo dalje? Zasto nije lose ono sto je Rimska Imperija radila Keltima, ili ono sto su recimo horde slovena radili Grcima, Ilirima i Tracanima? Ili Srbi Albancima? Ili Albanci Srbima? Ili Grci Turcima, Turci Grcima, Turci Rumunima, Turci Vizantiji, Arapi Egipcanima, Rusi svima na potezu Dunav-Vladivostok/Usce Oba/Balucistan, Bantu plemena Hotentotima, Vikinzi Englezima, Vikinzi Francuzima, Francuzi Baskima itd.


Nedavno naučih i da je nekakvo Poljsko-litvansko Vojvodstvo, ili tako nešto, imalo kolonije u Africi, na teritoriji današnje Gambije.

Evo ovde.
tyson tyson 14:07 13.05.2015

Toland Dž.

Pa izašla je Tolandova knjiga i kod nas onomad, Uspon i pad japanskog imperija 1-4.

Može se naći kod dealera polovnih knjiga.


tyson tyson 14:34 13.05.2015

新高山登れ12 08

Meni se čini da je nesrećni kontraadmiral Ićimaru potpao pod uticaj sopstvenih ideala i propagande.

Stvari su pak bile prilično jednostavne: dve imperije u nastajanju su se sukobile u borbi za uticaj.

Razlika u filozofiji i doktrini, makar načelnoj, između Japana i SAD - da ne kažem između istočnjaka i zapadnjaka - je u tome što Japanci dopuštaju postojanje vise imperija, koegzistenciju i koprosperitet, dok američka škola mišljenja i doktrina i dan-danas dopuštaju postojanje samo jedne imperije.

Za SAD, kao nekada recimo za Britansku imperiju, ili Rim, pojava neke druge sile je automatski opasnost i ima se sprečiti svim sredstvima.

A SAD pod Ruzveltom su se aktivno uključile i u rat protiv Nemačke mesecima pre objave rata, provocirajući Nemačku na isti način na koji su provocirale Japan da pređu crtu i pomognu Ruzveltu da se izbori sa svojim izolacionistima. Politika...


freehand freehand 18:39 13.05.2015

Re: 新高山登れ12 08

Razlika u filozofiji i doktrini, makar načelnoj, između Japana i SAD - da ne kažem između istočnjaka i zapadnjaka - je u tome što Japanci dopuštaju postojanje vise imperija, koegzistenciju i koprosperitet, dok američka škola mišljenja i doktrina i dan-danas dopuštaju postojanje samo jedne imperije.

Jok, more. Nije u ptianju filozofija nego kapitalizam. Profit je taj koji angažuje oružje da sjebe konkurenciju. I ne zna za granice.
medjutim92 medjutim92 14:45 13.05.2015

Logično da je Japan hteo Aziju za sebe..

.. i Amerikance izvan svog domena.

No zašto bi trebalo da poverujemo da bi Japanu bilo dosta da drži Kinu, Koreju, Filipine, Indokinu i Indoneziju, i da ne bi slično Amerikancima poželeli da se pitaju i malo dalje od toga?
antioksidant antioksidant 15:07 13.05.2015

.

исти погледи само су кровови различити?

Његово величанство, као што је јасно показано у "Препису оснивача Царства" управља, путем примене три принципа: "правда", "мудрост", "благост", планом за остварење онога што се, по Његовој милости, назива "хакко-ићиу" (Цео Свет под једним кровом),


Оно што ви радите, ви белци, а нарочито Англо-саксонци, је да држите монопол над плодовима целог света



а биће мира кад једном буде и најачи

Ако ће светом владати увек само "јачи", борбе ће се вечно понављати и ма колико чекало човечанство неће дочекати дан када ће наступити ред, мир и срећа.


тужно али...
medjutim92 medjutim92 15:33 13.05.2015

Uzroci i posledice..

Američki embargo na naftu Japanu je uspostavljen 1940. Japan je itekako imao izbora do te 1940, ali izabrao je da osvaja sve što može.



Nankinški masakr se desio 1937.

Da se "млад лист са изданка који представљају несрећни људи покушавајући да побегну од вишевековне експлоатације" odnosi na Kineze, pa i da mi krene suza iz oka.
little_radojica little_radojica 16:41 13.05.2015

Re: Uzroci i posledice..

medjutim92
Američki embargo na naftu Japanu je uspostavljen 1940. Japan je itekako imao izbora do te 1940, ali izabrao je da osvaja sve što može.

Nankinški masakr se desio 1937.

Da se "млад лист са изданка који представљају несрећни људи покушавајући да побегну од вишевековне експлоатације" odnosi na Kineze, pa i da mi krene suza iz oka.


Јеси чуо некад за Унутрашњу Монголију? Немој се шокирати кад ти кажем да је Јапан Кореју "ослободио" од Кине. Ако мислиш да су Кинези оперисани од освајања и асимилације грдно се вараш. Одакле им иначе 56 народа.


grebostrek.lurker grebostrek.lurker 18:59 13.05.2015

Re: Uzroci i posledice..

Ако мислиш да су Кинези оперисани од освајања и асимилације грдно се вараш. Одакле им иначе 56 народа.


ovakve kineske granice su tu plus-minus dve hiljade godina. A Kina je bila u velikom opadanju ceo 19 vek i nije bila bas u nekoj situaciji da osvaja bilo sta...
rade.radumilo rade.radumilo 19:33 13.05.2015

Re: Uzroci i posledice..

Јеси чуо некад за Унутрашњу Монголију? Немој се шокирати кад ти кажем да је Јапан Кореју "ослободио" од Кине.


K'o što su Sovjeti oslobodili istočnu Evropu. Oslobođeni prosto nisu mogli da dođu sebi od oduševljenja.
rade.radumilo rade.radumilo 19:42 13.05.2015

Re: Uzroci i posledice..

Oslobođeni Kineski civili i Japanski vojnik



Oslobođeni Korejski civili. Oslobođeni baš pred dolazak mrskih Sovjetskih okupatora 1945-e.



Oslobođeni Filipinski civili...

martin_krpan martin_krpan 19:45 13.05.2015

Re: Uzroci i posledice..

rade.radumilo
Oslobođeni Kineski civili i Japanski vojnik



Oslobođeni Korejski civili. Oslobođeni baš pred dolazak mrskih Sovjetskih okupatora 1945-e.



Oslobođeni Filipinski civili...


rade.radumilo
Oslobođeni Kineski civili i Japanski vojnik



Oslobođeni Korejski civili. Oslobođeni baš pred dolazak mrskih Sovjetskih okupatora 1945-e.



Oslobođeni Filipinski civili...



Brrrrrrrrr. Dijalektika oslobođenja.

SMRT FAŠIZMU!!!
freehand freehand 19:58 13.05.2015

Re: Uzroci i posledice..

rade.radumilo
Oslobođeni Kineski civili i Japanski vojnik



Oslobođeni Korejski civili. Oslobođeni baš pred dolazak mrskih Sovjetskih okupatora 1945-e.



Oslobođeni Filipinski civili...


Jes bogumi, oslobodili ih ko Ameri Japan!




tyson tyson 01:01 14.05.2015

Poster

Oslobođeni Filipinski civili...

Smanji tu fotografiju, ako boga znaš!


freehand freehand 01:29 14.05.2015

Re: Poster

tyson
Oslobođeni Filipinski civili...

Smanji tu fotografiju, ako boga znaš!



Velika slika govori više od više hljada reči.
little_radojica little_radojica 04:12 14.05.2015

Re: Uzroci i posledice..

grebostrek.lurker
Ако мислиш да су Кинези оперисани од освајања и асимилације грдно се вараш. Одакле им иначе 56 народа.


ovakve kineske granice su tu plus-minus dve hiljade godina. A Kina je bila u velikom opadanju ceo 19 vek i nije bila bas u nekoj situaciji da osvaja bilo sta...


Није само 19. век битан. Један Кинез ми је рекао једном загонетно се смешкајући: "знаш, сви који нападну Кину на крају постану Кина."
Нису они ни са Русима сасвим рашчистили питање граница иако сад изгледа да љубав цвета.
medjutim92 medjutim92 07:20 14.05.2015

Re: Uzroci i posledice..

little_radojica
Јеси чуо некад за Унутрашњу Монголију? Немој се шокирати кад ти кажем да је Јапан Кореју "ослободио" од Кине. Ако мислиш да су Кинези оперисани од освајања и асимилације грдно се вараш. Одакле им иначе 56 народа.


Ne znam zašto imaš stav kao da je iznenađenje ako je iko čuo išta o dalekom istoku, no dobro.

Niko nije operisan od osvajanja i asimilacije, ni Kina ni Japan, ali ne vidim kako su to Japanci ikog oslobodili; to što su stavili 5 rasa na zastavu Mandžukoua i pričali o jednakosti i slobodi baš i ne znači da je tako bili u praksi.

Tom logikom ispada da su Turci oslobodili Srbiju i Bosnu od Ugarske (mada je to dosta bliže istini nego japansko osvajanje Koreje).
little_radojica little_radojica 08:26 14.05.2015

Re: Uzroci i posledice..

Ne znam zašto imaš stav kao da je iznenađenje ako je iko čuo išta o dalekom istoku, no dobro.


Извини ако је тако звучало. Ја полазим од тога што се и ја свакодневно изненађујем истини о стварима које сам узимао здраво за готово.

Niko nije operisan od osvajanja i asimilacije, ni Kina ni Japan, ali ne vidim kako su to Japanci ikog oslobodili; to što su stavili 5 rasa na zastavu Mandžukoua i pričali o jednakosti i slobodi baš i ne znači da je tako bili u praksi.

Tom logikom ispada da su Turci oslobodili Srbiju i Bosnu od Ugarske (mada je to dosta bliže istini nego japansko osvajanje Koreje).


Наравно, и ја овде не заговарам тезу да су их ослободили у правом смислу те речи. Но званична историја каже да су их Американци ослободили, што такође није баш прецизно. Кад већ помињеш ситуацију на Балкану, да ли је Краљевина Србија ослободила Хрватску, Босну, Словенију и "Стару Србију" или поробила? Да ли се удружила са Црном Гором или је анексирала? Пошто има разних мишљења...
medjutim92 medjutim92 10:03 14.05.2015

Re: Uzroci i posledice..

little_radojica
Кад већ помињеш ситуацију на Балкану, да ли је Краљевина Србија ослободила Хрватску, Босну, Словенију и "Стару Србију" или поробила? Да ли се удружила са Црном Гором или је анексирала? Пошто има разних мишљења...


Najbliži mi je stav Alena Dž.P.Tejlora, autora odlične Istorije Austrougarske (u izdanju Klia).

Po njemu, Jugoslavija i Čehoslovačka su države koje su stvarali oni koji su bili daleko i niti su imali predstavu šta običan narod tamo misli o tome, niti ih je interesovalo. Tako su stvorene dve države u kojima je manji narod smatrao da je tu protiv svoje volje, nije do kraja prihvatio nove države, i dvadesetak godina kasnije nezadovoljne manjine (Hrvati i Slovaci) su lako odabrale stranu protivnika Versaja - Hitlera.

Smatram da je Srbija oslobodila većinu teritorija koje je zauzela od 1912 do 1918, ali da su Slovenija i dobar deo Hrvatske novu državu prihvatile kao nužno zlo, a da je i stanovništvo ubrzo shvatilo da im baš i nije bolje nego što je bilo pod Franc Jozefom. Još kad dodaš romansirana sećanja, kao što danas SFRJ sa bonovima i tačkicama izgleda kao država izobilja..

Što se tiče CG, ne sumnjam da je u CG postojala jaka većina za zajedničku državu, ali drugačije ustrojenu.

S druge strane, teško mi je da prihvatim kako je recimo Horgoš oslobođen, iako je i posle skoro 100 godina skoro čisto mađarsko mesto, odsečeno od Segedina kao glavnog regionalnog centra, a isto može da se kaže i za mnoga druga mesta koja su pripala Srbiji kao ratni plen, poput Dimitrovgrada, Bosilegrada, solidnog dela Makedonije..

(deo nastanjen Albancima je druga priča, pošto Albanija u to vreme nije ni planirana kao država)
omega68 omega68 18:36 14.05.2015

Re: Uzroci i posledice..

Нису они ни са Русима сасвим рашчистили питање граница иако сад изгледа да љубав цвета.

I Putin je mislio isto i rekao da to mora da se reši.Onda su mu rekli da je to već rešio Sava Vladislavić
4. Владиславић први разграничио Русију и Кину
rade.radumilo rade.radumilo 18:00 15.05.2015

Re: Poster

Smanji tu fotografiju, ako boga znaš!


Zar nisi primetio, do sada, da sam ateista?

Šalu na stranu, nije moja slika, već link na sliku. Ne znam da li u ove nesretne B92 tagove mo'š se metnu dimenzije kao inače u img element u HTML-u.
rade.radumilo rade.radumilo 18:14 15.05.2015

Re: Poster

Velika slika govori više od više hljada reči.


Evo jedna manja:

gedza.73 gedza.73 21:14 15.05.2015

Re: Poster

Šalu na stranu, nije moja slika, već link na sliku. Ne znam da li u ove nesretne B92 tagove mo'š se metnu dimenzije kao inače u img element u HTML-u.


Ne znam kako radi, ali funkcioniše.
Ne otvaraš sliku već kopiraš link sa male sličke ispod 'srodne slike' (prva je valjda uvek ista kao i odabrana). Onda ona na blogu bude neke prihvatljive veličine.
E, sad ubi me, ako znam kako radi i šta je img, html. Al, ko što rekoh, fercera.
martin_krpan martin_krpan 18:34 13.05.2015

Blogovi a la Budimac

...nisi bio, tako da ne znaš... Tu stupa Hegel na scenu: Dakle, nisi bio u Americi! Kako onda znaš da Amerika postoji?
little_radojica little_radojica 04:27 14.05.2015

Re: Blogovi a la Budimac

martin_krpan
...nisi bio, tako da ne znaš... Tu stupa Hegel na scenu: Dakle, nisi bio u Americi! Kako onda znaš da Amerika postoji?


Кад се ради о Истоку, што Блиском што Далеком, језичка и културолошка баријера прави непремостиву препреку гугларошима да схвате многе ствари и ја се ту са Будимцем апсолутно слажем. А и недостају ми његови блогови. Ја не браним ником да мисли и да подели своје мишљење на било коју тему нити себе сматрам неки ауторитетом, али ми је јако жао кад неко дође само да запљуне па се поново удобно завали у свој безбрижни свет састављен од напамет научених аксиома који су му у основној школи сервирани.
tasadebeli tasadebeli 06:08 14.05.2015

Re: Blogovi a la Budimac

little_radojica
martin_krpan
...nisi bio, tako da ne znaš... Tu stupa Hegel na scenu: Dakle, nisi bio u Americi! Kako onda znaš da Amerika postoji?


Кад се ради о Истоку, што Блиском што Далеком, језичка и културолошка баријера прави непремостиву препреку гугларошима да схвате многе ствари и ја се ту са Будимцем апсолутно слажем. А и недостају ми његови блогови. Ја не браним ником да мисли и да подели своје мишљење на било коју тему нити себе сматрам неки ауторитетом, али ми је јако жао кад неко дође само да запљуне па се поново удобно завали у свој безбрижни свет састављен од напамет научених аксиома који су му у основној школи сервирани.









Па онда Лефкадио Херн... (ЛИНК)


И тако, има ту тога још...


Није само 19. век битан. Један Кинез ми је рекао једном загонетно се смешкајући: "знаш, сви који нападну Кину на крају постану Кина."




Мало подсећа на Словене из периода насељавања европских простора.

А онда су међу та словенска племена стигли појмови: национална (племенска) држава, западно хришћанство, источно хришћанство,...


П.С. - Али и ово ми је недавно било интерсантно откриће за читање... (ЛИНК)
little_radojica little_radojica 09:25 14.05.2015

Re: Blogovi a la Budimac

tasadebeli


Па онда Лефкадио Херн... (ЛИНК)


И тако, има ту тога још...

Мало подсећа на Словене из периода насељавања европских простора.

А онда су међу та словенска племена стигли појмови: национална (племенска) држава, западно хришћанство, источно хришћанство,...


П.С. - Али и ово ми је недавно било интерсантно откриће за читање... (ЛИНК)


Занимљиве ствари Тасо, поготово ово за Аину, прочитаћу обавезно. О њима баш баш мало знам.

С моје стране препоручујем Azby Brown "Just Enough">>>>ЛИНК
Едо период од 250 година самоизолације је вероватно највећи експеримент о одрживости икад спроведен. 250 година су они одржавали популацију на 34 милиона. То је захтевало из нашег угла гледано сурове мере популационе политике и веома рационалну искоришћеност сваког ресурса почев од говнета. Књига приказује како је изгледао живот у таквим условима, а и како је било устројено јапанско друштво.

gedza.73 gedza.73 20:53 13.05.2015

.

Chief Si'ahl (Seattle)
Kada Veliki poglavica iz Vašingtona šalje svoj glas da želi kupiti našu zemlju - on previše traži od nas.

Kako može da se kupi nebo i toplina zemlje? Ta ideja nam je sasvim strana. Mi nismo vlasnici svežine vazduha i bistrine vode. Pa, kako ih vi onda možete kupiti? Svaki je delić ove zemlje svet mome narodu. Svaka blistava borova iglica, svako zrno peska na rečnom sprudu, svaki pramen izmaglice u tami šume, su sveti u mislima i u životu moga naroda. Sokovi u drveću prožeti su sećanjima na crvenog čoveka. Kada mrtvi beli ljudi odu u šetnju među zvezde zaboravljaju zemlju koja im je dala život. Naši mrtvi nikad ne zaboravljaju svoju predivnu zemlju, jer ona je majka crvenog čoveka.

Deo smo zemlje i ona je deo nas! Mirisne trave su nam sestre. Jelen, pastuv, veliki orao - braća su nam.

Stenoviti vrhovi, sočni pašnjaci, toplo mustangovo telo i čovek - sve pripada istoj porodici. Kada veliki poglavica iz Vašingtona šalje svoj glas da od nas želi da kupi našu zemlju - previše od nas traži. Veliki poglavica poručuje da će nam naći mesto na kojem ćemo lepo živeti. On će nam biti otac - mi njemu deca. Razmotrićemo tu ponudu da kupite našu zemlju. Ali, to neće biti lako. Ova zemlja nam je sveta. Ova blistava voda što teče rekama i brzacima nije samo voda, već i krv naših predaka. Ako vam prodamo zemlju morate znati da je ova voda sveta, morate reći svojoj deci da je sveta. Da svaki odraz u bistrom jezeru kazuje događaje i uspomene iz života moga naroda. Žubor vode - glas je oca moga oca. Reke su naša braća - utoljuju nam žeđ. Reke nose naše kanue. Hrane nam decu. Prodamo li vam ovu zemlju, morate se setiti i učiti svoju decu da su reke naša, a i vaša braća. Zato rekama morate pružiti dobrotu kakvu biste pružili svome bratu.

Znamo da nas beli čovek ne razume. Njemu je jedan deo zemlje isti kao i bilo koji drugi. On je stranac što dođe noću i oduzme zemlji sve što mu treba: zemlja mu nije brat već - neprijatelj. Kada je pokori on kreće dalje. Ostavlja za sobom grobove svojih otaca i ne mari zbog toga. Oduzima zemlju svojoj deci i nije ga briga. Grobovi njegovih otaca i zemlja što mu decu rodi - ostaju zaboravljeni. Prema Majci - Zemlji i prema Bratu - Nebu odnosi se kao prema stvarima što mogu da se kupe, opljačkaju, prodaju poput stoke ili sjajnog nakita. Njegova će pohlepa uništiti zemlju i za sobom ostaviti pustoš.

Ne znam! Naš se način života razlikuje od vašeg. Od pogleda na vaše gradove crvenog čoveka zabole oči. To je možda zato što je crveni čovek divlji i ne razume stvari. U gradovima belog čoveka nema mirnog čoveka, nema mirnog kutka. Nema mesta na kojem bi se čulo otvaranje lista u proleće ili drhtaj krila mušice. Možda zato što sam divlji - jednostavno ne shvatam. Buka mi vređa uši. Šta vredi život ako čovek ne može čuti krik kozoroga ili noćnu prepirku žaba u bari? Ja sam crveni čovek i ne razumem mnogo…

Indijanac voli zvuk vetra kada se poigrava površinom močvara. I miris povetarca osvežen popodnevnom kišom ili borovinom.

Najveće blago crvenog čoveka je vazduh. Sve živo deli isti dah - životinja, drvo i čovek. Svima je taj dah potreban. Beli čovek kao da ne opaža taj dah koji udiše. Poput nekog ko je dugo na samrti, ne oseća smrad. Prodamo li vam zemlju morate da se setite da vam je vazduh dragocen, da vazduh deli svoj dah sa svim životom koji održava. Vetar što je mome dedi dao prvi dah - prihvatiće i njegov poslednji izdah. Ako vam prodamo zemlju, morate je čuvati kao svetinju. Kao mesto na kojem će i beli čovek moći da udahne vetar zaslađen mirisom poljskog cveća. Razmotrićemo vašu ponudu da kupite zemlju.

Odlučimo li da pristanemo, zahtevaćemo da ispunite ovaj uslov: beli čovek moraće da se ponaša prema životinjama ovog kraja kao prema svojoj braći! Divlji sam i ne razumem drugačiji život. Video sam po prerijama hiljade bizona koje je beli čovek ubio, pucajući iz jurećeg “vatrenog konja”. Divlji sam i ne razumem kako „gvozdeni konj iz kojeg suklja dim“ može biti važniji od živog bizona. Šta je čovek bez životinje?! Kad bi životinje nestale, čovek bi umro od velike usamljenosti duha. Šta god zadesi životinje, ubrzo snađe i čoveka. Sve je u svetu povezano.

Moraćete učiti svoju decu da im je pod nogama pepeo naših dedova. Da bi poštovali zemlju, reći ćete im da je zemlja bogata životom naših predaka. Moraćete da učite vašu decu, isto kao što i mi učimo našu - da nam je zemlja majka. Šta snađe zemlju - snađe i njenu decu. Pljuje li čovek na zemlju - pljuje na sebe samoga. Zemlja ne pripada čoveku - čovek pripada zemlji. To dobro znamo. Sve je u međusobnoj vezi, kao što je porodica krvlju sjedinjena. Sve je povezano.

Nije čovek tvorac razboja života, već je samo vlakno u njemu. Što učini sa razbojem - čini sa sobom. Čak ni beli čovek čiji Bog istupi i govori s njime kao prijatelj sa prijateljem, neće izbeći zajedničku sudbinu. Možda smo ipak braća. Videćemo!

Jedno znam sigurno, a to je da će beli čovek jednom morati da shvati: naš Bog je isti Bog. Možete misliti da njega možete posedovati, kao što se spremate da uzmete celu našu zemlju. Ali, nećete! On je Bog ljudi i njegova je milost jednaka i za crvenog i za belog čoveka. Ova je zemlja njemu sve. Oskrnavite li je, isto je kao kad prezrete njegovog stvoritelja. Belog će čoveka nestati, možda i pre ostalih plemena. Prljate sami svoj ležaj i jedne noći udavićete se u sopstvenom izmetu. U svom nastojanju gorećete u ognju Boga koji vas je doveo ovamo i s’ nekom neobjašnjivom namerom dao vam vlast nad ovom zemljom i crvenim čovekom. Takva sudbina se nama čini bednom.

Ne razumem zašto se ubija bizon? Zašto se krote divlji konji? Zašto je u dubini šume toliko ljudskog smrada? Zašto je pogled na zelene bregove pocepan žicama što govore? Gde su jeleni? Nema ih više.
Gde je orao? Odleteo.


Kao srednjoškolac sam imao tri postera na zidu. Jamezdina, Mikelanđelovo 'stvaranje Adama' i portret poglavice sa delom ovog govora.
Mlados' ludos'.
Out of Beirut Out of Beirut 22:30 16.05.2015

Re: .

Тај говор је написаo текстописац запослен у музеју модерне уметности у Њујорку, Тед Пери, 1972, за потребе еко-филма.

princi princi 07:23 17.05.2015

Re: .

Svaka mu čast, dobro ga je napisao. Ni poglavica ne bi bolje.
tasadebeli tasadebeli 22:22 13.05.2015

Нећу да будем Швабо у дотираном филму

Зашто ли су тако упорно одбијали да буду колонија? (ЛИНК)


Оно што ви радите, ви белци, а нарочито Англо-саксонци, је да држите монопол над плодовима целог света, а да би остварили ту амбицију нема другог начина него да поробите остале расе. Да бисте остварили тај подли план, ви сте варали људе других раса, другим речима, кроз "добро спровођене зле намере" ви им отимате моћ размишљања и чините их немоћним.




Жртве на Иво Џими:

Американци -

- 6,821 мртвих
- 2 заробљена, па ослобођена
- 19,217 рањених
- потопљен носач авиона Бизмарково море (USS Bismarck Sea) - камиказе

Јапанци -

- 18,844 мртвих
- 216 заробљених
- 3,000 у сакривању

Овај број мртвих, заробљених и оних који су се сакривали код Јапанаца много тога говори... За некога ко је ратовао за империјалне циљеве цара и војне клике на власти...

Људи моји, овај је 30 година одбијао да се преда! (ЛИНК)

А са Кином и Корејом они су пре свега тога били вековни непријатељи. И такмаци у том делу света. И размењивали су културна достигнућа... И мрзели се из дна душе... И трговали... И гледали се испод ока...

Много, много пре доласка белаца...


П.С. - Е, да, кажу још и да је на овој слици у Јапану рађена једна шсихолошка студија...


uros_vozdovac uros_vozdovac 22:35 13.05.2015

auh majkumu

Иако користите изненадни напад на Перл Харбор као Ваш основни материјал за пропаганду


se potpisao ispod ovoga sa imenom i prezimenom i očekuje da razmatramo ostatak pisanija kao da je legitiman sagovornik?

Ovo kao da SNS bot pisao.
freehand freehand 22:52 13.05.2015

Re: auh majkumu

Ovo kao da SNS bot pisao.

Šta ti sad fali SNS-u i botovima?
tasadebeli tasadebeli 22:58 13.05.2015

Re: auh majkumu

uros_vozdovac
Иако користите изненадни напад на Перл Харбор као Ваш основни материјал за пропаганду


se potpisao ispod ovoga sa imenom i prezimenom i očekuje da razmatramo ostatak pisanija kao da je legitiman sagovornik?

Ovo kao da SNS bot pisao.



Уроше, он је то писао 1944. укопан у камен на Иво Џими очекујући амерички напад...

А Американци су оно пропагандно баљезгање од филма звано Перл Харбор снимали 2001.

Кажем пропагандно холивудско баљезгање од филма зато што уместо да га заврше после повлачења са Хаваја (јер то и јесте тема филма), радњу филма даље настављају акцијом првог бомбардовања Јапана у Другом светском рату (оно, када су ти амерички пилоти пали у Кину јер је то и био једини начин због недостатка горива за повратак).

Порука: Не секирајте се ви који не знате ништа о томе, вратили смо им мило за драго?

Чему тај наставак филма? Да се просечно холивудски заглупљени гледалац осећа боље јер су, ето, Американци ипак успели и победили на крају баладе?

И шта сад то мени говори?

Да Американци Перл Харбор користе за сопствену пропаганду и 60 година касније.

Замисли како ли је тек то изгледало Ићимаруово време.

Херојска епика и Холивуд? Их, какав спој за манипулацију емоцијама...






EDIT: Ех, да исте те 2001. када је снимљен тај филм, срушене су и куле близнакиње Светског трговинског центра што је касније коришћено као повод за бомбардовање и улазак америчких трупа у читав низ до тада суверених земаља...

Случајност?

Мож'да бидне, не мора да значи...
little_radojica little_radojica 04:46 14.05.2015

Re: auh majkumu

uros_vozdovac
Иако користите изненадни напад на Перл Харбор као Ваш основни материјал за пропаганду


se potpisao ispod ovoga sa imenom i prezimenom i očekuje da razmatramo ostatak pisanija kao da je legitiman sagovornik?

Ovo kao da SNS bot pisao.
















Има тога још, само куцај: Avenge Pearl Harbour
princi princi 08:02 14.05.2015

Re: auh majkumu

Ove 2 seke na plakatima 4 i 5, uopšte se ne bih bunio kad bi mi se svetile.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 09:30 14.05.2015

Re: auh majkumu

Оригинална девојчица из 2. св. рата.


Оно горе су апдејтоване девојчице, немају женске пропорције оне епохе.

http://www.dietzdolls.com/
tess tess 10:48 14.05.2015

Re: auh majkumu

Оригинална девојчица из 2. св. рата.

O, Brajoviću kako je sjajna ova devojčica.
:)
Steampunk. ♥

Fan sam i planiram,
http://www.eurosteamcon.at/

Ee, sjajna slika, sad ću je staviti na Whatsapp.
:)

:p
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:17 14.05.2015

Re: auh majkumu

tess
Оригинална девојчица из 2. св. рата.

O, Brajoviću kako je sjajna ova devojčica.
:)
Steampunk. ♥

Fan sam i planiram,
http://www.eurosteamcon.at/

Ee, sjajna slika, sad ću je staviti na Whatsapp.
:)

:p

Сврха свих ратова, и приватних и државних, јесу девојчице.
Још од Илијаде, а вероватно и раније...
tess tess 13:58 14.05.2015

Re: auh majkumu

Сврха свих ратова, и приватних и државних, јесу девојчице.
Још од Илијаде, а вероватно и раније...

gedza.73 gedza.73 21:51 14.05.2015

Re: auh majkumu

tess
Steampunk. ♥

Za flajku šljivovice i kratku priču o SMAK-u klincu su bonelijevi crtači poklonili lepu grafiku (strip i nije nešto) jednog strip junaka (ima malo steampunk-a)
tess tess 05:45 15.05.2015

Re: auh majkumu

Za flajku šljivovice i kratku priču o SMAK-u klincu su bonelijevi crtači poklonili lepu grafiku (strip i nije nešto) jednog strip junaka (ima malo steampunk-a)

Ohje, cool.
:)
princi princi 07:49 14.05.2015

Pismo je super

i pokazuje u kom smeru je mogao da ide WW2 da su Japosi bili malo pametniji i da su videli malo dalje od svog nosa. Mogli su da budu pravi oslobodioci Dalekog Istoka i emancipatori od belog kolonizatora- čitava istorija bi dobila sasvim drugi tok. Bog sveti zna kako bi se završio rat da su Burmanci ili Nepalci Japose videli kao oslobodioce umesto porobljivače, da je Singapur postao slobodan 20ak godina ranije. Da li bi Australija ostala tako rasistička, da li bi njena rudna bogatstva bila na raspolaganju Dalekom Istoku umesto Englezima? Na koncu, pitanje je šta bi se dešavalo i sa Indijom i Afrikom, pa i samom Kinom. Umesto toga, Japosi su izabrali da se igraju Imperije. Drugim rečima, razmišljali q.cem.
princi princi 09:16 14.05.2015

Re: Pismo je super

Meni interesantna i ta vizija Japana kao neke velike komune, zajednice, porodice takoreci, sa carom na celu. Oni caru pomazu da on ostvari svoju viziju i u tome, na neki nacin, vide smisao svog zivota. Skroz interesantna svest.
little_radojica little_radojica 09:59 14.05.2015

Re: Pismo je super

princi
Meni interesantna i ta vizija Japana kao neke velike komune, zajednice, porodice takoreci, sa carom na celu. Oni caru pomazu da on ostvari svoju viziju i u tome, na neki nacin, vide smisao svog zivota. Skroz interesantna svest.


То је најочигледније у потпуном протеривању отвореног конфликта из сваког дискурса, па и приватног. Не само насиља већ скоро сваког облика агресије. Ова земља је толико безбедна да је то невероватно, а то није од јуче. Полиција угрожена врста, поцркаше од досаде, не носе ни поштољ ни палицу већ беле рукавице. Из тог угла гледано тешко је разумљиво да би се други бунили против таквог уређења. Наравно, грешка је да се било шта било коме намеће.

Кад су ми колеге ишле у Америку ја сам се искрено бојао за њих, јер су одрасли несвесни да ти неко на улици може ставити нож под грло за јебених 20 долара ако само скренеш у погрешну улицу у погрешно време. Да ће те неко оверчарџовати чим му се укаже и најмања прилика, да ће ти увалити нешто фалш, да ће ти неко макнути телефон испред носа, а камоли ако га оставиш у кафићу на столу и одеш до тоалета. Ја их упозоравао да отворе четворе очију, а они ме гледају као неку будалу. Први пут излазе из Јапана па иду баш у Њујорк. Реко само да не оду у зоолошки врт у Бронкс пешке. Један други ми шаље мејл из Лос Анђелеса у 3 ујутру по његовом времену сав избезумљен, каже: полицијски хеликоптер изнад његове зграде, полицајци улећу у стан са К-9 вучјацима, на разглас се позива неки комшија да се преда, јебени хорор.
Можда ће неком звучати као претеривање, али мени је јавна безбедност закуцана на сам врх приоритета једне нормалне државе.
freehand freehand 10:05 14.05.2015

Re: Pismo je super

То је најочигледније у потпуном протеривању отвореног конфликта из сваког дискурса, па и приватног. Не само насиља већ скоро сваког облика агресије. Ова земља је толико безбедна да је то невероватно, а то није од јуче. Полиција угрожена врста, поцркаше од досаде, не носе ни поштољ ни палицу већ беле рукавице. Из тог угла гледано тешко је разумљиво да би се други бунили против таквог уређења. Наравно, грешка је да се било шта било коме намеће.

I tu dođeš do suštine: izvoz kulture i "civilizacije" donosi lomove, teror, pa još veće lomove i još gori teror. Kultura se ne presađuje.
To važi za sve takve pokušaje, bez obzira da li su u pitanju Maje, konkvistadori, Britanci, Japanci, Huni, Mongoli, Turci, Amerikanci.
princi princi 10:29 14.05.2015

Re: Pismo je super

little_radojica
...

To je malo posledica i nedostatka te svesti (ili podvale) o individualnim slobodama. Taj, uslovno receno, porodicni diskurs, taj primat communityja nad individualnim, to je karakteristicno za drustva u kojima kapitalizam i, pogotovu, slobodna trzista nisu uzeo veceg maha. Raspad porodice, slabljenje uloge mame i tate, ta individualzacija dece, sve je to posledica tog pojacanog prisustva slobodnih trzista i drzava koje ih u tome podrzavaju. Modernom kapitalizmu je potreban nezajazljivi konzument, a nezajazljivi konzument je onaj koji ne mari za tradiciju, koji uvek juri za novim i novim modama, senzacijama. Drzava, u principu, ima izbor ili da podrzava tu plemensku svest i stane na stranu porodice, plemena, naroda ili da stane na stranu trzista i gradjanina gleda kao nezavisnu individuu. Ocigledno je da americka i japanska drzava te probleme resavaju na razlicite nacine.
little_radojica little_radojica 11:44 14.05.2015

Re: Pismo je super

princi
little_radojica
...

To je malo posledica i nedostatka te svesti (ili podvale) o individualnim slobodama. Taj, uslovno receno, porodicni diskurs, taj primat communityja nad individualnim, to je karakteristicno za drustva u kojima kapitalizam i, pogotovu, slobodna trzista nisu uzeo veceg maha. Raspad porodice, slabljenje uloge mame i tate, ta individualzacija dece, sve je to posledica tog pojacanog prisustva slobodnih trzista i drzava koje ih u tome podrzavaju. Modernom kapitalizmu je potreban nezajazljivi konzument, a nezajazljivi konzument je onaj koji ne mari za tradiciju, koji uvek juri za novim i novim modama, senzacijama. Drzava, u principu, ima izbor ili da podrzava tu plemensku svest i stane na stranu porodice, plemena, naroda ili da stane na stranu trzista i gradjanina gleda kao nezavisnu individuu. Ocigledno je da americka i japanska drzava te probleme resavaju na razlicite nacine.


Човека у Јапану више уобличи школа и заједница него породица. Има сјајна књига о томе Learning to bow>>>>LINK
А има и један феноменалан филм који крајње критички говори о "типичној" јапанској породици.
THE FAMILY GAME>>>>LINK
KAZOKU GÊMU
directed by YOSHIMITSU MORITA
Japan, 1983
princi princi 11:56 14.05.2015

Re: Pismo je super

Човека у Јапану више уобличи школа и заједница него породица.

Da, mehanizmi uspostavljanja te intersubjective reality su manje bitni. Mnogo su bitniji krajnji rezultati, tj ta svest o postojanju te nekakve velike porodice sa carom (ili Carom) na celu. Interesantno je da i Englezi predano gaje vrlo slicnu svest, samo su oni nesto manje priljezni u pomaganju te carske misije, :) (tj njihovi odnosi sa "ocem" su malo kompleksniji).
Out of Beirut Out of Beirut 19:31 15.05.2015

Re: Pismo je super

Где има живота, има и изузетака. Јапански насилни протести из 60их су поменути , и приказани са сликом овде, од 18:35 https://www.corbettreport.com/interview-1033-the-asia-pacific-perspective-with-broc-west/


jkt2010 jkt2010 02:52 16.05.2015

Re: Pismo je super

princi
i pokazuje u kom smeru je mogao da ide WW2 da su Japosi bili malo pametniji i da su videli malo dalje od svog nosa. Mogli su da budu pravi oslobodioci Dalekog Istoka i emancipatori od belog kolonizatora- čitava istorija bi dobila sasvim drugi tok. Da li bi Australija ostala tako rasistička, da li bi njena rudna bogatstva bila na raspolaganju Dalekom Istoku umesto Englezima? Na koncu, pitanje je šta bi se dešavalo i sa Indijom i Afrikom, pa i samom Kinom.

Ček, a gde su sada Holandezi & Englezi & Francuzi u Aziji? I kome Oziji prodaju ugalj? To jest sve što kažeš da su Japs mogli, to se i desilo. Tj Azija je manje više slobodna taman kolko i Evropa.

Da nije bilo Japanace & Švaba, još nad Britanskom imperijom sunce ne bi zalazilo... tj istorija jeste dobila drugi tok.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana