Ljudska prava

DEPONIJA

Freedom of Information RSS / 09.06.2015. u 10:30

Piše: Rodoljub Šabić

Juče sam primio ovo pismo:

"Imajući u vidu činjenicu da mi je od strane klijenta ... iz ... u kancelariji deponovano 8 fascikli nepoznatih fizičkih lica, koje je moj klijent, po njegovom kazivanju "spasao sa deponije", ovom prilikom Vas obaveštavam o gruboj povredi rukovaoca podataka, ... banke, kojoj su podaci ustupljeni po osnovu ugovornog odnosa očigledno od strane njenih klijenata.

Kako nisam imao nameru da na bilo koji način povredim privatnost nepoznatih ljudi, to sam izvršio uvid samo u prve strane fascikli, a ne i u njihov sadržaj, te sam utvrdio sledeće:

1. Fascikle sadrže e -mail korespodenciju, fotokopije ličnih karata i zdravstvenih knjižica, potvrde o zaposlenju i visini primanja, originalne blanko menice, brojeve računa klijenata i promete po računima, zahteve za konstituisanje hipoteke, zahteve za stambene kredite, odluke kreditnih odbora i sl.
2. Svi podaci spadaju po polje bankarske tajne, koju su banke dužne da štite u skladu sa Zakonom o bankama.
3. Svi podaci, a posebno blanko menice su podložni zloupotrebi od strane nesavesnih lica koja bi došla u njihov posed.
4. Sličnih dosijea u ... je bilo na stotine, i iste su po rečima klijenta „razvlačili skupljači sekundarnih sirovina".

Zbog toga sam smatrao da je moja obaveza da ove dosijee u originalu dostavim nadležnom autoritetu, kao i da prijavim osnovanu sumnju da je u najmanju ruku izvršen prekršaj iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Ujedno, molim Vas da o ovoj činjenici obavestite i NBS, s obzirom da postoji sumnja da je ... banka teže i trajnije povredila bankarsku tajnu klijentima, a što u skladu sa članom 130 Zakona o bankama predstavlja osnov za oduzimanje dozvole za rad banci.

Srdačno,
...advokat
"

Biće , naravno, povodom ovog pisma dosta posla, ali i pre nego što posao bude okončan ima razloga da ga podelim ovde na blogu, kao nažalost "dobru", čak "sjajnu" ilustraciju kod nas dominantnog odnosa prema podacima o ličnosti.



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

predatortz predatortz 11:13 09.06.2015

Mogućnosti

Kakve su zakonske mogućnosti da se toj ustanovi oduzme licenca za rad?
Ili, da se građani organizuju pa da je tuže za nanošenje štete i traže odštetu?
highshalfbooze highshalfbooze 11:34 09.06.2015

Re: Mogućnosti

predatortz
Kakve su zakonske mogućnosti da se toj ustanovi oduzme licenca za rad?
Ili, da se građani organizuju pa da je tuže za nanošenje štete i traže odštetu?


Ne bih da pametujem, samo sam našao da je interesantno razmišljanje za nastavak konverzacije.

Banka nije ustanova ili institucija. Ustanova je sistem odvijanja društvenih odnosa. A licenca banci može da se oduzme upravo preko institucija.
Što se tiče ovog da se građani organizuju da tuže i traže odštetu, nužno je da ti građani budu oštećeni. Jer ako nisu oštećeni, odnosno niko nije zloupotrebio te podatke, ili to ne mogu da dokažu, ne mogu ni da traže obeštećenje.

A kako će institucije da reaguju povodom preventivne zaštite, da ne bi došlo do zloupotrebe, to ćemo da vidimo kada nas autor bude obavestio o ishodu.

Dodatak: A šta ako je banka likvidirana ili otišla u stečaj?
predatortz predatortz 11:44 09.06.2015

Re: Mogućnosti

Što se tiče ovog da se građani organizuju da tuže i traže odštetu, nužno je da ti građani budu oštećeni. Jer ako nisu oštećeni, odnosno niko nije zloupotrebio te podatke, ili to ne mogu da dokažu, ne mogu ni da traže obeštećenje.


Kada sam rekao oštećeni, nisam mislio samo na materijalnu štetu. Građani su oštećeni jer je neko došao u posed gomili podataka koji ne bi smeli da budu javni. Građani zbog toga imaju razlog da osećaju nesigurnost. Nesigurnost izaziva duševnu bol. Pravo za nadoknadu zbog izazivanja duševne boli, građani po zakonu imaju.


highshalfbooze highshalfbooze 18:24 09.06.2015

Re: Mogućnosti

Građani su oštećeni jer je neko došao u posed gomili podataka koji ne bi smeli da budu javni.

Pa... za početak se ne zna koji su to građani, dalje treba da dokaže da su bili zloupotrebljeni, treba da dokaže duševnu bol... itd. Nemoguća misija, zbog toga i jeste bitno da institucije rade svoj posao.
meehan meehan 21:31 11.06.2015

Re: Mogućnosti

samim tim sto je neko, ko nije sluzbenik banke( obicno nas nateraju da potpisemo neki pristanak da oni mogi da koriste te kopije LK/ZK....) dosao u posed tih dokumenata ozbiljno je prekrsen zakoh o tajnosti licnih podataka! Tu vec postoji obaveza postupanja po sluzbenoj duznosti, jer je lice pronaslo nesto sto se nebi smelo pronaci, i predspostavljam(advokat je u potpisu) to uredno prijavilo nadleznima! Nebitno je da li je neko zloupotrebio podatke sa kopija LK, ili menice....dovoljno je sto su postale "izlozene"! Verujem da ce naj...ti neki nizi sluzbenik banke...
antioksidant antioksidant 12:40 09.06.2015

???

originalne blanko menice
highshalfbooze highshalfbooze 18:31 09.06.2015

Re: ???

antioksidant
originalne blanko menice

Pa da... u praksi se uzimaju kao osiguranje. Ako dužnik ne plati, banka šalje predlog za izvršanje na osnovu menice kao verodostojne isprave. Nema sudskog postupka, dokazivanja, ide se odmah na izvršenje. Pošto su menice blanko, banka može da upiše cifru koju smatra da treba, pa ako je pogrešna, onda dužnik mora da pokreće sudski postupak i da dokazuje. Uz menicu treba da ide i menično pismo, ali je to je sve tako da to banka može da zloupotrebi vrlo lako, a dužnik mora da prođe kroz golgotu da bi dokazao da mu je banka uzela više nego što je trebala. Nekima osiguranje nije problem, sve zavisi od partijske pripadnosti i Mite naravno. Bez Mite ništa.
antioksidant antioksidant 17:10 10.06.2015

Re: ???

znam ja sta su blanko menice samo izrazavam cudjenje da su one zavrsile na deponiji
Kraja Kraja 21:12 09.06.2015

...tipujem...

...na kafe kuvaricu ili radnika obezbedjenja na odredjeno vreme...
...ostali ce se zgrazati...


...kao i obicno, moram da primetim - ako je sve ovo tako kako ste nam rekli, sta vas sprecava da objavite ime banke...???
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 12:36 10.06.2015

Imate prijatelje

Pokušala danas da otvorim nalog na sajtu MTSa. Evo ga skrinšot:

mirelarado mirelarado 19:23 10.06.2015

Re: Imate prijatelje

Исти је случај и са сајтом МУП-а Стари Град, тј. отварањем налога за заказивање термина за продужење личне карте и других личних докумената.
Па, или упиши ЈМБГ или дрежди три дана у реду, с неизвесним исходом.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana