Astronomija| Budućnost| Društvo| Muzika

Teleportovani Sun Ra

Ivan Blagojevic RSS / 19.06.2015. u 10:12

          

Moja opčinjenost teleportacijom i planetom Saturn otpočela je u osmom razredu i knjigom Putevi saznanja o vasioni Branislava Ševarlića. Te godine astronaut Eugen Cerman i arheolog Harrison Schmidt su poslednji put sleteli na Mesec u misiji Apola 17. Misije Apola 18, 19 i 20 su obustavljene.Srećom po moju nadu u putovanje do Saturna trajale su  epizode teleportovanja do udaljenih planeta junaka Zvezdanih Staza , nezanimljivog kapetana Kirka i harizmatičnog mister Spoka zbog koga i danas znam da podignem visoko levu obrvu i verujem u multikulturalnost i toleranciju prema vanzemaljcima. Saturn je bio moja prva asocijacija za
svemir i sam sam verovao da ću teleportovanjem doći bar do njegovog prstena.  Upravo tim principom razmene materije i energije teleportovan je sa Saturna po sopstvenoj tvrdnji osnivač Sun Ra arkestra koji će 15. Avgusta nastupiti na Nišvilu. 

Mada je uvek tvrdio da je na Zemlju teleportovan sa Saturna, Sun Ra je rodjen kao Herman Poole Blount u Alabami i svakako je jedan od najznačajnih ali verovatno i najzapostavljeniji džez muzičar od sredine prošlog veka - pre svega zato što se njegova muzika uvek „uspešno migoljila“ svim pokušajima da se strpa u određenu stilsku fioku. U najkraćem, njegov kompozitorski stil obuhvata praktično sve stilove džeza, od ruralnog bluza i regtajma, preko Nju Orleansa, svinga, raznih bap derivata pa do fri džeza, uključujući pride i elemente soula fanka i roka – i sve to veoma često (a iznenadjujuće kompaktno) u jednoj kompoziciji!

Sun Ra je prvi medju džez muzičarima počeo da koristi elektronske klavijature (još od pojave prvih mini moog sintisajzera) i električna pojačala za konvencionalne instrumente, prvi je od džezera osnovao sopstvenu diskografsku kuću (Els Saturno Records), a ono što je zbunjivalo džez puritance, bila je i specifična kostimografija Arkestra – kombinacija elemenata inspirisanih starom civilizacijom Egipta (od čijeg je vrhovnog božanstva, Amona Ra „pozajmio“ prezime) i naučne fantastike, kao i scenski performansi koji s

u, pogotovo sredinom prošlog veka, poprilično odudarali od onog što se podrazumevalo kao džez koncert. Međutim, kako vreme prolazi, uticaj Sun Ra Arkestra je sve uočljiviji i to ne samo kada je džez u pitanju, pa se na spisku „inficiranih“ nalaze i: George Clinton, Phish, MC5, Yo Lo Tengo, Sonic Youth, NRBQ, DJ Spooky, Aardvark Jazz Orchestra, Ken Vandermark, Burnt Sugar the Arkestra Chamber, Scott Robinson, Medeski, Martin & Wood... i kao najsvežiji primer - Lady Gaga, koja je to demonstrirala u numeri „Venus“ sa njenog novog albuma.

Dobro potkovan džez tradicijom Sun Ra je tokom zlatnog doba svinga, sredinom četrdesetih, bio pijanista i aranžer legendarnog  orkestra Flečera Hendersona. Jedno vreme je  svirao u triju sa značajnim sving muzičarima - saksofonistom Kolmenom Hokinsom i violinistom Stafom Smitom.

Godine 1952. promenio je svoje, kako je sam govorio - „robovsko“ ime u Le Sony'r Ra, dakle, iz istih razloga kao što su to uradili i Malcolm X ili Muhamed Ali. U to vreme je vodio sopstvene sastave u kojima su i Pat Patrick, John Gilmore, Marshall Allen, James Spaulding, Von Freeman ... što je vodilo ka formiranju Arkestra u čijoj diskografiji ima preko stotinu albuma, a održali su na hiljade koncerata.

Danas je izvesno da je  Sun Ra Arkestra džez institucija, i nimalo nije neumesno porediti ga po značaju sa velikim orkestrima koje su predvodili Duke Elington i Count Basie – mada je svako ko bi to tvrdio pre pola veka  rizikovao da od „čistunaca“ bude „spaljen“ na lomači  kao džez jeretik. Kroz Sun Ra Arkestra, koji je zajedno sa Art Ensemble of Chicago imao veliki uticaj na razvoj „New Thing“ pokreta – prošli su mnogi poznati muzičari (Pharoah Sanders, Marion Brown, Julian Priester, Tommy Turrentine, Don Cherry…)  a sastav je čak snimio i jedan album sa čuvenim avangardnim kompozitorom Džonom Kejdžom.

U vremenima najvećih napada od strane već pomenutih džez puritanaca, u odbranu Sun Ra Arkestra je stao i Dizzy Gilespie koji je rekao: „Samo guraj Soni - isto su pokušali da urade i meni“!, a Thelonious Monk je na nečiju primedbu da je Arkestra „isuviše van toka“ - odg

ovorio: „Da, ali to još uvek svinguje“!                     
                Sun Ra je umro 1995. godine, a njegov orkestar će 15. avgusta  predvoditi devedesetjednogodišnji saksofonista Maršal Alen, ubedljivo najstariji izvođač u istoriji festivala. Most za teleportovanje  odvezo je nazad na Saturn osnivača mistika i filozofa koji je tokom svog boravka na Zemlji stigao  da ostavi neizbrisiv trag u džez kulturi. Očekujem zvezdano nebo nad scenom Nišvila te subote i zadovoljno lice osnivača nastupom svojih sledbenika. Publika će otici ubeđena da je on ako ne bog, onda bar njihov ovlašćeni izaslanik koji je opravdao svoje teleportovanje sa Saturna.

Letova ka Mesecu (ili po nekima"položaju 51" u Nevadi) nema već skoro pola veka, a prema Saturnu ih neće još dugo biti. Čovecanstvo će umesto u nauku ulagati u naoružanje. Deliće nas različiti bogovi i njihovi "ovlašćeni zastupnici ". Saturn i njegov prsten će čekati strpljivo u dalekoj budućnosti najbolje među nama. One „jeretike“ koji su razumeli poruku koju nam je muzikom preneo teleportovani Sun Ra.

Atačmenti



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Kazezoze Kazezoze 10:46 19.06.2015

Sun Ra

Zvali su ga spiritualnim guruom fri džeza...kada je umro njegov trumpetista Kelan Phil Cohran je njemu u čast napravio album "African Skies" i taj album se često sluša u mojoj kući.

Ovo mi je omiljena stvar sa tog albuma:

principessa_etrusca principessa_etrusca 11:49 19.06.2015

Re: Sun Ra

Први пут сам их слушала уживо крајем марта у Лондону, а ако будем могла, ишла бих и у Ниш.




Гети Имиџис, лондонски концерт, 24. март
vera.nolan2 vera.nolan2 13:39 19.06.2015

Re: Sun Ra

Ovo mi je omiljena stvar sa tog albuma:

hvala na "stvari", ...izvanredan je taj Kelan Phil Cohran!
vera.nolan2 vera.nolan2 13:26 19.06.2015

Blog Session

Most za teleportovanje odvezo je nazad na Saturn osnivača mistika i filozofa koji je tokom svog boravka na Zemlji stigao da ostavi neizbrisiv trag u džez kulturi. Očekujem zvezdano nebo nad scenom Nišvila te subote i zadovoljno lice osnivača nastupom svojih sledbenika.

Kakav lep blog i volela bih i češće da čitam o velikanima džeza,
ako je na blogu, ne može se zaobići...i najčešće oni koji su „isuviše van toka“
meni su i najmiliji!
U folderu Jazz,počinjem da ga slušam sa ovim snimkom,pa krenem dalje...



Žao mi je što mi i ove godine izmiče Nišvil iz istog razloga kao i prošle
uz sve kupljene karte,pa poklonjene,ali čitaćemo Ivane,vaše priloge,zar ne?
docsumann docsumann 15:03 19.06.2015

preporuka!


uvijek za sadržajan muzički blog.

pape92 pape92 01:10 22.06.2015

Sanra

Čovek (odakle god da je došao) je bio takozvani logofil. Voleo je da se igra rečima. Tako je na primer jedno vreme svirao u klubu pod imenom Birdland. Ali u Čikagu. Kad je pravi Birdland iz Njujorka tužio Birdland iz Čikaga i dobio tužbu, Sun je predložio jednostavnu promenu imena u Budland, što se manje više izgovara isto. Tako da je sad jasnije zašto je svoj orkestar nazvao Arkestra. Sun je tvrdio da se u njegovom kraju, sad da l' na Saturnu da l' u Alabami tako izgovara reč Ochestra (nekako čudno pišu reč voda).

Uzgred, prvi album pod sopstvenom firmom je snimio u studiju koji se zvao Balkan Music Co. (u Čikagu). Neka rupčaga, ali rezultati, rezultati!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana