Nauka| Obrazovanje

Novi štrajk od septembra. Sve za 5!

nurudin RSS / 21.06.2015. u 16:00

 

 

 

 

 

 

 

 

Сада већ пензионисани колега ме је једном приликом посаветовао: „Ако желиш да се осветиш родитељима или држави, само ученицима дај петице, бољи начин не постоји“. Признајем, никада нисам, па ево ни сад, разумео шта значи осветити се родитељима, и зашто бих се светио, али сам суштину разумео, иако са њом нисам био сагласан. Међутим, како време одмиче, а искуство надолази, закључујем да су нам те петице једини могући начин заштите и борбе.

Систем је већ давно урушен, не случајно – рушењем каквог-таквог система, направљен је паралелни, подешен по мерилима и могућностима лоших ђака, како бивших ђака који управљају државом, тако и садашњих који се припремају за управљање. Десет година у Србији постоје два завода: Завод за унапређивање образовања и васпитања и Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, дакле, један поставља стандарде, други вреднује (никада ми није било јасно зашто све то не ради један, али није ни важно). Никада више едукатора, усавршавања, семинара, конференција, а образовање све горе. Сурдукнули смо се у провалију из које нећемо лако изаћи. И ако икад изађемо из кала у који смо се уваљали, трауме и повреде које смо задобли, дугогодишњим падањем, нећемо моћи годинама да исцелимо. Ситуација у школама је крајње забрињавајућа, али ако бацимо поглед на ма који извештај оба Завода, или неких савета, форума, канцеларија, тимова при МПНТР, можемо извести закључак да у нашем образовном систему готово ништа не шкрипи. Проверите и сами, па ћете видети. Како је то могуће? Пробаћу укратко да објасним. Узмимо за пример инклузију за коју је група људи добила новац од стране европских и светских организација, и сад та група треба да положи рачун тим организацијама. Хоће ли рећи да је инклузија најнакарадније спроведена и да су њихови новци узалуд бачени? Неће. Хоће ли рећи да се злопате и деца и наставници? Неће. Хоће ли нас питати шта ми мислимо? Хоће, да би се покрили пред онима који су их финансирали. А то изгледа отприлике овако – сви имате права да изнесете своје мишљење, али ћемо уважити само оно које се нама допада. И извештај буде задовољавајући. На крају, и у школи сви дигну руке од инклузије, и напишу онакве извештаје какве неко прижељкује.  Неће нико из тих организација да иде од школе до школе да проверава да ли је инклузија ваљана или није – рачунају они да постоји некаква етика и одговоран однос према послу. Нажалост, не постоји. Тако, мање-више, функционише читав процес образовања и реформи у Србији.

Турбулентна друштвена дешавања на нашим просторима избацила су нову паролу – снађи се. Сналажљивост је одједном постала врлина над врлинама; заменила је знање, способности, вештине и квалитет. Снашао се, па преписао, снашао се, па има петицу, снашао се, па докторирао – ко је теби крив што не умеш да се снађеш. Дакле, сваког дана све више оснажујемо сналажљивост. С тим у вези, будимо сналажљиви и практични. Од првог септембра, па надаље, пишимо само петице. Биће срећни и задовољни сви: ученици, родитељи, колеге, директори, Министарство, Заводи. Неће бити жалби, неће бити приговора, сви ће моћи да пишу најповољније извештаје, а да при том не морају да измишљају. Неће бити ни знања, али смо већ констатовали да је важнија сналажљивост од знања. Ето, шта нас кошта! При том, поштедећемо себе стреса и непријатности. Нећемо морати да држимо допунску и припремну наставу, ићи ћемо на море као и сви, нећемо морати да се самовреднујемо, да стрепимо од инспекције, седнице ће нам трајати знатно краће – па кад нас олајавају да ништа не радимо, да нас бар са разлогом олајавају. Да ли је неки наставник икада доживео да ма који родитељ дође и пита зашто његово дете има петицу?  Верујем да није. Учинимо људе срећним! Држимо часове 45 минута, радимо са ученицима који желе да напредују, остале можемо да ослободимо. Дозволите им да понесу телефоне, нека твитују, нека играју игрице, нека се забаве, само да нису код куће и на улици – али им на крају дајте петицу. Ма шта на крају, одмах на почетку. Првог септембра свима упишите одличан (5). Писмене задатке нека раде код куће, и тестове. Само их замолите да донесу радове како би били у школи, и како бисте ви могли да се оправдате, ако случајно дође нека инспекција, јер можда нисте баш свима успели да упишете пет петица, већ сте неком уписали четири петице. Петицу УВЕК можете да оправдате – па не постоји тај експерт који ће моћи да вам оспори петицу. Можете да кажете: боље чита у односу на прошли час, овог часа зна да је 3+2 = 5, на прошлом није знао, а ја сам као педагог дужан да вреднујем и мотивишем сваки напредк детета. Дете је мирно, повучено, не галами, редовно похађа наставу. Ако нешто из ликовне културе наслика, а то не личи ни на шта – само реците: апстрактно сликарство. Из филозофије увек може да се филозофира, то је бар најлакше. Знало дете или не знало, ви кликћите: Браво! Одлично! Само тако настави! (Не знају много ни инспектори, не брините.) Ако неко од инспекције и ДАЉЕ буде оспоравао вашу петицу, само се позовите на права детета, па да видимо. Верујте, петицу увек можете одбранити, јединицу НИКАДА, остале оцене понекад. Учинимо ово друштво срећним! Нека су благословени у својој срећи и незнању!

Не постоји ниједан други начин да нам штрајк успе. Верујте!

Заводи ће тек тада добити своју праву функцију, и моћи ће да оправдају своје постојање. Другачије неће моћи, убеђен сам. Колико бисмо тим петицама добра донели – нисте ни сами свесни. Кад дођу пријемни испити, шта тад? Па снађите се, зар то није врлина на врлинама. Немојмо себи компликовати животе, и сами знамо да у школи најбоље прођу највећи нерадници. Колеге, опустите се. Подвалите и ви држави, као што држава и родитељи подваљују вама. Зар ништа нисте научили?

 

П. С. Молим вас, држите наставу због оне деце која још увек верују у моћ знања и која развијају критичко мишљење. Ти будући људи ће променити систем, ако издрже терет свих петица. Можда и не издрже, али ко вам гарантује да ћете и ви издржати и истрајати, јер вас нико не штити, јер не постоји систем који стоји иза вас.

 

Све за 5!
Размислите.

 

Atačmenti



Komentari (64)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 18:18 21.06.2015

Dragi Nurudine,

sta je starije, kokoska ili jaje:)

prvo se skenjala skola, oni koji je vode i nastavni kadar, pa su se u odnosu na to prilagodili djaci- al ne bas kao sto ti pises, verovatno ima i toga, roditelji siledzije i oni koji imaju vezu- ali i taj model su dozvolili nastavnici, direktori, kao i za decu, koja prave probleme pa nisu adekvatno sankcionisana....a za sve to skupa, krivo je ministarsvo koje fingira razloge svog postojanja,...a zavodi sluze da se zaposle stranacki kadrovi, zene, tetke, ljubavnice, braca, kumovi,...i da jedu skembice u obliznjoj kafani.


kada bi se sutra trazio izvestaj svega sto su sve ove sluzbe radile svih ovih godina u cilju poboljsanja naseg obrazovanja, manje vise bi se sve svelo na presipanje iz supljeg u prazno,...da, da, i povecanje skolarine, dodavenje jos jednog testa za maturu, kako cujem, delenje zimskog raspusta u dva dela i sve tako neke krucijalne stvari za decu i njihovo ucenje- nista od sistematskih resenja, adekvatne reforme, licenciranih nastavnika, jednom recju, brigom za znanje.
nurudin nurudin 18:37 21.06.2015

Re: Dragi Nurudine,

prvo se skenjala skola, oni koji je vode i nastavni kadar, pa su se u odnosu na to prilagodili djaci- al ne bas kao sto ti pises, verovatno ima i toga, r


Енџи, не вероватно -- већ је постало доминантно.
Ти си специфичан случај, па се не рачунаш. :)

Један веома мудар колега рече: наставници су и најјача и најслабија карика у образовању, с тим у вези, друштво треба радити на ојачању институције наставника.
angie01 angie01 19:27 21.06.2015

Re: Dragi Nurudine,

Енџи, не вероватно -- већ је постало доминантно.


ja mogu da pricam o tome kako se stvari odvijaju u skoli moje dece i mojih prijatelja- eto.

izvini- a sto nastavnici popravljaju ocene na lepe oci?


zasto deca moraju da imaju privatne casove da bi mogla da pristojno usvoje znanja u osnovnoj skoli i to posle pokazu nastavnicima u svojoj skoli prilikom odgovaranja ili kontrolnih/pismenih?



nurudin nurudin 20:33 21.06.2015

Re: Dragi Nurudine,

izvini- a sto nastavnici popravljaju ocene na lepe oci?


Хоћеш да ти покажем поруке које примају колеге и ја кад нећеш да поправиш оцене? О усменим претњама да ти не говорим. О уценама и притисцима које функционери врше на наставнике, да не причам. Поготову ако немаш решење за стално, тек онда -- коме год падне на памет може да те малтретира.

Недавно сам завршио у таблоиду само зато што сам дао тројку као члан комисије. И ко ће да ме заштити? За чије бабе здравље настоји човек да ради како ваља када те систем не препознаје.

zasto deca moraju da imaju privatne casove da bi mogla da pristojno usvoje znanja u osnovnoj skoli i to posle pokazu nastavnicima u svojoj skoli prilikom odgovaranja ili kontrolnih/pismenih?


Зато што наставници не раде, а престаће и они који раде, ако се овако настави.
angie01 angie01 21:37 21.06.2015

Re: Dragi Nurudine,

Хоћеш да ти покажем поруке које примају колеге и ја кад нећеш да поправиш оцене? О усменим претњама да ти не говорим.


a ko to dozvoljava?

О уценама и притисцима које функционери врше на наставнике, да не причам.


pogotovu ovo?


Зато што наставници не раде,


i eto, stigli smo do druge strane medalje,...a sustina je da nikoga nije briga za obrazovni sistem vec godinama i svi se u tom cabru snalaze kako ko zna i ume.

i tu dolazimo do onoga sto ja sve vreme govorim- da moraju sistemska resenje da se pod hitno donesu- pojedinac ne moze nista sam da resi- ni nastavnik ni roditelj, a djaci samo stradaju,...strada i taj sto mu poklanjaju, jednako kao i onaj sto mu zakidaju,...a ja i dalje smatram da je sustina obrazovanja znanje- koje niko ne spominje, nego samo ocene, cak i ministar:)) samo o ocenjivanju prica.
nurudin nurudin 21:54 21.06.2015

Re: Dragi Nurudine,

i tu dolazimo do onoga sto ja sve vreme govorim- da moraju sistemska resenje da se pod hitno donesu- pojedinac ne moze nista sam da resi- ni nastavnik ni roditelj, a djaci samo stradaju,...strada i taj sto mu poklanjaju, jednako kao i onaj sto mu zakidaju,...a ja i dalje smatram da je sustina obrazovanja znanje- koje niko ne spominje, nego samo ocene, cak i ministar:)) samo o ocenjivanju prica.


Без притиска -- систематског решења неће бити. Свима ово таворење, мање-више, одговара. Нешто радикално мора да се предузме. Оцене јесу рак-рана нашег образовног система. У томе је и проблем. Оцене ти пола посла заврше. Погледај сад, министар је опет повећао удео који има општи успех, а смањио број поена на завршном испиту 70 / 30. Ти нагрувај ових 70 за три године, не треба ти матура.
Енџи, ја тебе разумем, знање мора да је битније од оцене, али ми морамо да дођемо до тога да ученици желе да науче, јер им је то потребно, а не да наставници убеђују ученике да је знање важно. Када би се увео завршни тест на крају сваке године ко би кога јурио?
angie01 angie01 22:05 21.06.2015

Re: Dragi Nurudine,

али ми морамо да дођемо до тога да ученици желе да науче, јер им је то потребно, а не да наставници убеђују ученике да је знање важно.


ne treba nastavnici da ubedjuju djake, nego da im drze kvalitetnu nastavu, da ih zainteresuju i motivisu,...sto je i celim stanjem u drustvu stavljeno pod veliki znak pitanja,..ako negativna i iskljucivo stranacka selekcija suvereno vlada, ako predsednik drzave, ministri i funkcioneri imaju lazne diplome i niko zbog toga ne odgovara, sta vise, tu su gde jesu, ako decenijama prosveta sa kulturom visi kao trinaesto prase i sve se odvija traljavo i na stetu sustine obrazovanja- onda je to neka poruka i toj deci, zar ne.
nurudin nurudin 22:12 21.06.2015

Re: Dragi Nurudine,

onda je to neka poruka i toj deci, zar ne.


Шта ће им после овакве поруке креативна настава?
Ето, то су контрадикторности које је тешко похватати. И шта ће им креативна настава кад постоје креативни начини да се до жељене оцене дође.
tasadebeli tasadebeli 22:23 21.06.2015

Re: Dragi Nurudine,

angie01
Хоћеш да ти покажем поруке које примају колеге и ја кад нећеш да поправиш оцене? О усменим претњама да ти не говорим.


a ko to dozvoljava?

О уценама и притисцима које функционери врше на наставнике, да не причам.


pogotovu ovo?


Зато што наставници не раде,


i eto, stigli smo do druge strane medalje,...a sustina je da nikoga nije briga za obrazovni sistem vec godinama i svi se u tom cabru snalaze kako ko zna i ume.









angie01 angie01 22:25 21.06.2015

Re: Dragi Nurudine,

И шта ће им креативна настава кад постоје креативни начини да се до жељене оцене дође.


hocu da ti kazem da su krivi odrasli- oni koji su te i takve uslove stvorili.


pri tome je devedesetih postojala direktorka skole koja nije htela da svoj poziv i ustanovu koju je vodila devalvira i medju opstim urusavanjem, ona je svoju skolu organizovala i vodila tako da nije morala da se stidi ni ona ni nastavnici ni roditelji ni djaci- znaci- moze.

...pa sad hebiga- direktori partijski postavljeni, shvataju skolu kao svoju prciju i tako sve organizuju, nastavnici prate svog pretpostavljenog, roditelji, svako onako kakav je-sto potpuno negigra bilo kakav integritet skole i sistema, a djaci izmedju svega toga,...a sad ispadose ocene glavni problema, a one dolaze tek na kraju balade- i loseg sistema i nastavnika koji diktira, otaljava, a posle lovi greske u trazenoj interpretaciji i roditelja koji placaju paralelno skolovanje privatnim casovima i deca koja treba u sve to da se uklope- pa sta bilo ko ocekuje od dece, nego da prepoznaju i probaju da savladaju model...koji bi trebalo da srede ministarstvo i ti zavodi koji su sve samo ne to sto bi trebalo da jesu.
nurudin nurudin 22:32 21.06.2015

Re: Dragi Nurudine,

hocu da ti kazem da su krivi odrasli- oni koji su te i takve uslove stvorili.


У потпуности се слажем. Енџи, што рече Винавер -- ми се чудно разумемо...
kleinemutter kleinemutter 13:32 22.06.2015

Re: Dragi Nurudine,

izvini- a sto nastavnici popravljaju ocene na lepe oci?


Ne na lepe oči, nego na urokljive.

Pritisak je to draga. Ko ne popusti taj se na kraju razboli. Uz to ide i ignore većine u kolektivu što nastavnik neće da POKLONI 5. Pa šta ima veze što detetu fale 4 ocene za odličan uspeh!

Niko da se doseti da nastavnik nije u školu došao da poklanja, već da radi , podučava, vaspitava i konstatuje rezultate.
jinks jinks 18:50 21.06.2015

...

Neki kažu da je ta dilema između davanja petica i "petica" stara koliko je star i sam koncept škole.

Jer, ista se priča izgleda u različitim oblicima ponavlja iz generacije u generaciju, sve do samih početaka škole i akademije, u Staroj Grčkoj. Naime, čak je i tamo postojalo više različitih pristupa peticama, oličenih, po nekima, na primer, u Pitagori i Aristotelu, između ostalih.

Sa jedne strane imamo Pitagoru ko je objektivnost u prenošenju znanja i ocenjivanju mistifikovao do granica koje je verovatno bilo teško prevazići vekovima, sve do današnjih dana.

Opet, sa druge strane imamo Aristotela, sa nešto ležernijim i komotnijim pristupom ocenjivanju, odnosno sa njegovom Akademijom (inače, po svoj prilici suštom suprotnošću Pitagorinoj) koja je bila poznata po đacima pre svega iz bogatih i uglednih grčkih porodica.

Naime, nasuprot Pitagori, ko je u početku čak smatrao da đake treba plaćati za vreme provedeno u školi, i ko je oko svog sistema ocenjivanja izgradio čitav jedan kult, imamo Aristotela ko je naplaćivao školarinu đacima, i ko je ostao, pored bezbroj drugih stvari, poznat i po izreci:

"Najviše mrzim pametnog, vrednog, ambicioznog i siromašnog đaka. Opet, najviše volim bogatog, lenjog, ambicioznog i .lupog".

Nažalost, slične ideje se izgleda vrte još uvek po nekim glavama.

Ili, što bi neki rekli bez kriterijuma ne postoji ni sistem. Gde, takođe, nikada ne treba smesti sa uma ni to da je mnogima upravo njihovo dete najpametnije i najbolje.
nurudin nurudin 19:01 21.06.2015

Re: ...

Бојим се да смо тако далеко и од Питагоре, и од Аристотела; све се свело на -- дај!
jinks jinks 19:09 21.06.2015

Re: ...

I to što kažete. Da su ovi što danas traže i privid Aristotela pa da im čovek možda i oprosti. A ovako, žali bože bilo čega.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:06 21.06.2015

Nastavničko veće

U čemu je fora da se na nastavničkom veću djacima popravljaju ocene? I to čak nije neka tajna rabota, toga je bilo, ako se dobro sećam, i u moje vreme, ali mi nikad nije bilo jasno - čemu? I na to se oslanja kao na sasvim uobičajeni mehanizam, ono, do nivoa da deca neće ni da uče da poprave neku četvorku u peticu, jer se podrazumeva da će im NV to popraviti. Ajde da se škole nekako vrednuju po uspehu njenih djaka, i da im od toga zavisi koliki će biti upis u narednom periodu, pa da razumem muljačinu, dok ih ne uvate, mada i u tom slučaju ja kad bih znao da u toj i oj školi deci poklanjaju ocene na NV, ja svoje dete tu sigurno ne bih upisao.
nurudin nurudin 19:24 21.06.2015

Re: Nastavničko veće

Срђане, ти не би, али би зато многи уписали.
Даље, неке колеге вешто тргују туђим оценама, и то се најбоље замаскира прегласавањем на седници ОВ; једноставно се изврши притисак на наставника, ако ништа пре тога не помогне. И неће бити да ништа не значи, свака оцена -- један бод више при упису на факултет, или средњу школу.
Било је и раније, али је сад попримило размере пандемије.
petronijevic001 petronijevic001 20:40 21.06.2015

Re:

Изгледа да је неко предухитрио нурудина.

Колико ја знам, у нашим школама је највише ђака са одличним успехом, можда неки проблематични имају четворке и тројке.

Сада не вреди кукати, јер је нормално да се не вреднује ни просвета ни просветни радници, када се не може вредновати ни успех ђака.Када су сви одлични, онда тај успех не значи нешто посебно.
nurudin nurudin 20:49 21.06.2015

Re:

Не четворке и тројке, само петице. Ништа испод тога.
petronijevic001 petronijevic001 21:42 21.06.2015

Re:

Када сам ја ишао у школу, било је ђака са одличним, врло добрим, добрим успехом, а дешавало се да неко и понавља разред, чак и у основној школи.

Све то делује далеко озбиљније у односу на данашњи систем, али крајњи резултати нису баш најбољи.

Сада су у зениту друштвене моћи генерације које су школоване по том систему, у којем се нису делиле петице шаком и капом, па су резултати мизерни на сваком плану, економском, политичком,културном итд.

nurudin nurudin 22:03 21.06.2015

Re:

Када сам ја ишао у школу, било је ђака са одличним, врло добрим, добрим успехом, а дешавало се да неко и понавља разред, чак и у основној школи.


Ти понављачи сада имају главну улогу, они косе и воду носе... То је проблем.
Черевићан Черевићан 21:28 21.06.2015

чика Јово Zmaju,извини

сјебимо школе Млади нас моле
јер нема ваљда већега стида
када у хаосу слудила општег
Деци приуштиш погрешног вида
petronijevic001 petronijevic001 21:48 21.06.2015

Re:

Просветари не треба да се секирају.Све је у реду, све је то природан процес и део придруживања ЕУ.

Србија ће бити један велики забавни парк у који ће долазити странци из ЕУ због ноћног живота у Београду, ценовно приступачних девојака, и евентуално неких бизарних кулинарских урадака.

За то и не треба неки колосални школски систем, то треба да препустимо другима, који ће имати неку другу улогу у великој европској породици.
nurudin nurudin 21:58 21.06.2015

Re: чика Јово,извини

Черевићан
сјебимо школе Млади нас моле
јер нема ваљда већега стида
када у хаосу лудила општег
Деци приуштиш погрешног вида


Мислим да смо на сигурном путу...


nurudin nurudin 22:01 21.06.2015

Re:

Све је у реду, све је то природан процес и део придруживања ЕУ.


Не може нама нико, па ни ЕУ, да нанесе толико зла колико можемо сами себи.

Није ЕУ промовисала Србију као земљу доброг провода, већ ми сами.
tasadebeli tasadebeli 22:08 21.06.2015

Интегритет

Мислим да је кључна реч у свему овоме интегритет.

Интегритет ученика - који се стављају у такве ситуације да могу сами себи да урушавају интегритет као личности. (Када сте последњи пут чули да је неки ученик или студент у Србији био, рецимо, дисциплински кажњен због преписивања и фалсификовања резултата сопственог знања било које врсте на испиту, контролном, писменом? Ја нисам чуо то никада.)

Интегритет родитеља - који не желе да признају сами себи да је њихово дете "принц и принцеза" само у родитељској кући, али да то не подразумева и да је "принц и принцеза" у групи својих вршњака када пође у школу.

Интегритет наставника - који у себи носе довољно страха сиротих малих хрчака сведених на пуко бирократско испуњавање захтева надређених.

Интегритет школе - и то сваке појединачно, која у сличним ситуацијама поступа екстремно различито у зависности од тога да ли су они који су уплетени у те ситуације блиски са неким из школе или су довољно дрчни и агресивни да школи и запосленима озбиљно запрете без икаквих последица јер онима који би у систему требало да стану на страну школе и да бране њен интегритет, то не пада на памет.

Интегритет Министарства и Завода - разапетих између жеље да управљају једним модерним образовним системом, али истовремено и да као службеници на државним јаслама изађу увек у сусрет бирачима на предстојећим политичким изборима.

Свима је у том систему нарушен интегритет јер су појединачни интереси у свакој могућој ситуацији стављени изнад интереса друштва и просветног система који, у ствари, уопште није лоше замишљен и који у основи има добре идеје и принципе за функционисање, али се те идеје и принципи јако лоше спроводе у пракси.

Осим петице и јединице, у школи постоје и двојке, тројке, четворке... Не знам зашто се у општем губљењу интегритета та чињеница олако занемарује.

Ја већ годинама у свом раду као разредни старешина у основној школи, нисам имао ученика који је завршио годину са довољним успехом (просек закључених оцена од 2,00 до 2,50). То више у школама не постоји.

Обично имам 10% - 15% ученика са добрим успехом (просек оцена 2,50 до 3,50), затим 20% до 40% оних који имају врло добар успех (од 3,50 до 4,50) и 50% оних који имају одличан успех (просек оцена 4,50 до 5,00).

(Немојте ми овде помињати предмете попут ликовног, музичког, физичког, техничког,... И они би требало да се оцењују оценама од 1 до 5, а не оценама од 4 до 5, зар не?)

Како је то могуће?

Како дође до тога ако педагози и психолози на поласку у први разред формирају та одељења тако да обично у свако одељење ставе отприлике подједнаки број деце са одређеним степеном способности и интелектуалним капацитетима?

(Ово је моја интимна подела, немојте да кажете педагогу и психологу у мојој школи, наљутиће се на мене што се тако подсмевам њиховим наукама...

Дакле, по мени, свако одељење има 5 група:

5 - они креативни, паметни, вредни, радни, васпитани који сами проналазе начине како да примене научено и, самим тим, сналажљиви (али заиста сналажљиви, а не безобразно сналажљиви);

4 - они вредни, радни, васпитани и просечне памети, али не баш много креативни; пре папагаји који напамет понављају научено и знају да га примене али тек пошто им неко покаже како нешто научено треба применити;

3 - нити смрдим, нити миришем; могу се развити и у прелепог лабуда, али могу остати и ружно паче;

2 - 'ајде, јадо, севап је теби помоћи да некако завршиш ту школу јер ти чак ниси ни ружно паче;

1 - размажени, лењи, безобразно сналажљиви, неваспитани и агресивни;



И ниједно дете није у тој мојој подели све време закуцано у једну од ових групација, већ може током четири године итекако да шета по овој скали јер, рекао сам то већ више пута раније на неким постовима, ниједно дете није замрзнута слика у времену. Као што то, уосталом, нисмо ни ми одрасли... )

И зар не би требало онда да ти проценти са успехом на крају године буду подједнако распоређени? Па таква је и свака заједница одраслих људи...


Још увек се сећам речи мог деде од пре 25 година када сам почео да радим у школи:"Сине , није грех дати двојку. Зна се шта је двојка. Грех јке дати петицу ономе ко не би смео да има петицу."

(Мој деда је тада имао 85 година и никада у свом животу није радио у просвети, бавио се издаваштвом.)

Некако ми све више постаје јасно да је интегритет свих оних поменутих горе изгубљен негде у том распону од "није грех" (двојка) до "велики грех" (петица) јер се то онда зове линија мањег отпора...







П.С. - Само за Нурудина: Још увек ишчитавам писмо... Није ми лако да ти одговорим јер и ја ове године пратим осмаке... Измешаних емоција колико хоћеш, иако имам сигурно три-четири пута више стажа од тебе...
nurudin nurudin 22:20 21.06.2015

Re: Интегритет

Обично имам 10% - 15% ученика са добрим успехом (просек оцена 2,50 до 3,50), затим 20% до 40% оних који имају врло добар успех (од 3,50 до 4,50) и 50% оних који имају одличан успех (просек оцена 4,50 до 5,00).


Као да је пресликано стање из мог одељења. (Додао бих једног недовољног, десило се, не знам како.)

Са свим написаним се, Тасо, у потпуности слажем.

П.С. - Само за Нурудина: Још увек ишчитавам писмо... Није ми лако да ти одговорим јер и ја ове године пратим осмаке... Измешаних емоција колико хоћеш, иако имам сигурно три-четири пута више стажа од тебе..


Тасо, капља камен дуби. Само кротко и хвала.
bgbgbg bgbgbg 23:42 21.06.2015

Re: Интегритет

tasadebeli
(Када сте последњи пут чули да је неки ученик или студент у Србији био, рецимо, дисциплински кажњен због преписивања и фалсификовања резултата сопственог знања било које врсте на испиту, контролном, писменом? Ја нисам чуо то никада.)



Ja jesam. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu praktikovana su dva nacina kaznjavanja studenata koji se uhvate u varanju na ispitima. Jedan je osramocivanjem - uvelica se fotografija studenta, i, uz ime i prezime, napise se da je student varao na ispitu i to okaci u glavni hol gde su svi salteri i kojim prolazi dnevno osam ziliona ljudi.
Drugi je prakticnim kaznjavanjem zabranom izlaska na isti ispit barem 6 meseci, sto studenta dovodi u situaciju da ili padne godinu, ili vuce ispit i u sledecu.
tasadebeli tasadebeli 00:04 22.06.2015

Re: Интегритет

bgbgbg

Ja jesam. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu praktikovana su dva nacina kaznjavanja studenata koji se uhvate u varanju na ispitima.



Коначно!

Хвала ти на овој информацији.

А када је то било? Недавно?
bgbgbg bgbgbg 08:20 22.06.2015

Re: Интегритет

Коначно!

Хвала ти на овој информацији.

А када је то било? Недавно?


Nedavno.
inco inco 08:38 22.06.2015

Re: Интегритет

Maznuti od Amera rešenje za prepisivanje - potpišeš lepo kodeks časti na upisu gde fakultetu daješ odrešene ruke da radi šta hoće sa tobom ako te ulove da prepisuješ. Onda fakulteti naprave profesorsko-studentski sud za kršenje kodeksa pa ako se žališ što te zbog jedne puškice isteruju možeš da izneseš svoj slučaj pred tim 'sudom'. Isto, naravno, važi i za sve ostale povrede kodeksa.
tasadebeli tasadebeli 20:38 22.06.2015

Re: Интегритет

bgbgbg
Коначно!

Хвала ти на овој информацији.

А када је то било? Недавно?


Nedavno.



Па онда да се понадамо да се нешто мења и у овој Србији...
tetkino tetkino 06:11 22.06.2015

A dok cekamo reforme

Kurir
PROFESORKA REŠAVALA TEST
http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/profesorka-resavala-test-matura-mora-biti-ponistena-clanak-1827293
tasadebeli tasadebeli 07:04 22.06.2015

Re: A dok cekamo reforme

tetkino
Kurir
PROFESORKA REŠAVALA TEST
http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/profesorka-resavala-test-matura-mora-biti-ponistena-clanak-1827293



Теткино, пре десетак година, после полагања оног старог пријемног испита (много тежи је био од ових глупости данас и постојао је праг пролазности) у једној основној школи у Лазаревцу, мени као прегледачу за тест из српског приђе заменик директора те школе (мали, ћелави, бркати, говори као Шојић; види се одмах да је неки мој, јужна пруга) и каже:

- Таситју, јел' може овом малом да се додели једно поенцче?

Ја се одмах накострешио и искрљештио:

- Не може да му се додели поенцче! Све је оставио празно! Није ни покушао ништа да реши!

- Пи, мајку му! Па како бре син окружног судије, а да падне на пријемни испит!


Србија, шта ћеш...







Ето, и да сада имамо три комбинације за полагање матурског као што је то било до пре две године, тој деци из те школе се закаже нови испит са другом комбинацијом питања и под строгим надзором, па се реши проблем. Барем што се тиче испита...


Исто тако, пре 6-7 година тадашњи директор основне школе "Браћа Јерковић" из Железника је читавој једној учионици дотурио решење теста јер су у тој учионици полагале његове мале рукометашице које је он водио као школску екипу јер је пре постављења за директора био наставник физичког.

Доспело је и то до новина, тај директор смењен, испит се некако завршио...

Оно што боли јесте да љага остане. Не само на имену тог човека него на читавом просветном систему. И зато не треба после да се чудимо зашто школу као институцију у овом друштву више не поштује нико. Ни родитељи, ни ученици, ни наставници, а врло често ни само Министарство просвете...

Хоћу да ти кажем да се овакве ствари догађају сваке године у ко зна колико школа (ови моји испричани случајеви су оно што сам видео својим очима) и са било којом партијом на власти, али се обично прљав веш гурне под тепих. Некако ми ово није ништа ново јер сваке године на матурском/пријемном чујем за по неколико оваквих случајева.

Нема разлога за поништавање матурског... Осим у тој школи. И да актери буду строго кажњени.

Под условом, наравно, да инспекција без икаквих притисака са било које стране тачно утврди шта се догодило. Ипак је ово вест из Курира... Сви знамо да је то лист који доноси и овакве насловне стране:





Дакле, рад инспекције без притисака са било које стране, па онда мере против починилаца ако се испостави да постоји потреба.

Што би рекли ови из правосуђа, да се поштује независност законодавниих и извршних органа.
inco inco 08:33 22.06.2015

Re: A dok cekamo reforme

Ja ne znam ni koj' moj uopšte i postoji 'prijemni' (tj. završni) ispit kad je isti doveden do apsolutnog besmisla?

U moje vreme nije bilo nikakvih zbirki zadataka koji će se naći na testu (samo zbirke primera takvih zadataka), polagalo se u školi koju upisuješ (a i tamo proizvoljno izmešaju 'dežurne' profesore među školama dan pre polaganja pa i da si jurio veze nikad ne znaš ko će te nadgledati), testovi su nosili 40 poena a konkretno na smer koji sam ja upisao (el. tehničar automatike) nisi mogao da upadneš bez 86 poena (što će reći sve i da si bio 'vukovac' mor'o si da rešiš 2/3 prijemnog tačno da upadneš, ja sam jedva upao sa 39 poena na prijemnom zbog pubertetom izazvanih loših ocena u VII i VIII razredu). I to je tehninčka škola, za bolje gimnazije je rutinski trebalo i 90+ poena. Ne sećam se tačno, bilo davno, al' mislim da su čak i same srednje škole mogle da određuju pragove, ako ne i sama pitanja na prijemnom, u odnosu na to kakav je 'kvalitet' učenika bio očekivan.

Ovo sad je totalno besmisleno i samo muče decu bez potrebe. Razumeo bih da su završni ispiti rešeni kao što sam predlagao OVDE, ovako se samo brukamo i trošimo pare bez veze. Daklem, ukinuti 'završne' ispite dok isti ne budu služili nekoj svrsi. Ušteđene resurse iskoristiti na veću kontrolu osnovnih škola da ne poklanjaju ocene.
sioux sioux 08:39 22.06.2015

Re: A dok cekamo reforme

tasadebeli
Дакле, рад инспекције без притисака са било које стране, па онда мере против починилаца ако се испостави да постоји потреба.

Што би рекли ови из правосуђа, да се поштује независност законодавниих и извршних органа.


Btw, i ja sam za mir u svetu...
tetkino tetkino 08:40 22.06.2015

Re: A dok cekamo reforme

Одлуке да се:

- укине минимум за полагање пријемног
- пријемни полаже у основним школама
- оценама из школе да толики примат у односу на пријемни испит

Урушена је свака шанса да се школе иоле доведу у ред.

Моја наставница математике је могла да тренира строгоћу, јер је знала да ће оно што њени ученици изгубе на бодовима из школе надокнадити на пријемном.
А родитељи су са могли да истрпе тројку, јер је та тројка гарантовала бар 10 бодова на пријемном и сигуран упис у четверогодишњу школу, без давања додатних новаца за спремање пријемног.

Сада су оцене из школе много важне, пријемни се полаже у истој школи где си и учио - што много значи у мањим срединама, где се зна да ако ти помогнеш мом, ја ћу твом ђаку - и онда смо обојица добри, а форсира се и форсираће се западни метод где је матура све и свја, што је пуста катастрофа, јер се уписују и уписиваће се деца која ментално и физички нису способни за те школе или факултете и то ће додатно да уруши систем образовања овакав какав је.

Генерација 2011 бројаће око 60 000 ђака.
Генерација 1981 бројала је око 90 000 ђака.

У ситуацији смо када се број ђака смањио за трећину, гомила школа је пред затварањем, а наставници пред отказом због недостатка посла.
Бојим се да су и школе и наставници и министарство на истој линији - а то је да је лакше привући децу добрим оценама и малим захтевнима, него се потрудити и максимално ангажовати да та деца ишта науче.

Што се родитеља тиче - кад схватиш да је неко спреман да тражи везу да своје дете које је пало на психолошкој процени, убаци у војску и полицију - онда ти је јасно да тај неко није нормалан, али кад схватиш да си ти у мањини са тим начином размишљања, јер остали ту виде само сигуран посао и могућност за напредовање, онда схватиш да или си ти луд или си у погрешној држави.

Не постоји овде ништа свето:
- нек добије возачки иако не зна да вози - научиће
- нек упише медицину иако не зна да мисли - шта има везе, радиће у ДЗ, даваће бабама лекова
- нек упише грађевину иако не види простор - и деда му је био зидар, а био неписмен, има и горих од њега
- нек иде у полицију иако је насилник - ако, они ће га уљудити, бато, дисциплина је то

А кад крену да се ређају последице таквих одлука онда родитељи скрушено јецају пред камерама и причају о трагедији која их је задесила и даље не видећи ни грам своје кривице.

Да бар сами сносе последице својих одлука, лакше ми би било, али нажалост, пречесто су жртве неки потпуно невини људи.
tasadebeli tasadebeli 13:26 22.06.2015

Re: A dok cekamo reforme

sioux
tasadebeli
Дакле, рад инспекције без притисака са било које стране, па онда мере против починилаца ако се испостави да постоји потреба.

Што би рекли ови из правосуђа, да се поштује независност законодавниих и извршних органа.





Btw, i ja sam za mir u svetu...






И слободно тржиште!
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 06:27 22.06.2015

ko im shmirgla ushi

"...Не постоји ниједан други начин да нам штрајк успе. Верујте!
Заводи ће тек тада добити своју праву функцију, и моћи ће да оправдају своје постојање. Другачије неће моћи, убеђен сам. Колико бисмо тим петицама добра донели – нисте ни сами свесни. Кад дођу пријемни испити, шта тад? Па снађите се, зар то није врлина на врлинама. Немојмо себи компликовати животе, и сами знамо да у школи најбоље прођу највећи нерадници. Колеге, опустите се. Подвалите и ви држави, као што држава и родитељи подваљују вама. Зар ништа нисте научили?..."

Ma da bre, ko im jebe mater.
looping looping 09:01 22.06.2015

1

П. С. Молим вас, држите наставу због оне деце која још увек верују у моћ знања и која развијају критичко мишљење. Ти будући људи ће променити систем, ако издрже терет свих петица. Можда и не издрже, али ко вам гарантује да ћете и ви издржати и истрајати, јер вас нико не штити, јер не постоји систем који стоји иза вас.

Све за 5!
Размислите.

Meni se čini da će tako deca više naučiti nego inače.
A oni koji su bežali sa časova redovno će pohađati nastavu.

U stvari to će biti velika usluga i roditeljima i državi.
Odlična ideja - spojiti lepo i korisno.
Vratiti deci dostojanstvo koje im se oduzima svakoga dana u školi - Evo ti kec! A tebi evo petica!

PS.
Bemti (spojeno) školu i ko je izmisli ovakvu.

Link 1.
[url=https://www.cbsnews.com/news/no-grades-no-tests-at-free-school/]Link 2.
[/url]
tetkino tetkino 09:35 22.06.2015

Re: 1

Еј ако ћемо да сањамо Ken Robinson - "Element"

Ово ми је омиљени пример алтернативне школе

The state of Oklahoma has a nationally acclaimed early-years reading program, providing reading classes for three- to five-year-olds throughout the state.

The Jenks district offers a unique version of the program. This came about when the owner of another institution in Jenks—one across the street from one of the elementary schools—approached the superintendent of schools. He’d heard about the reading program and wondered if his institution could offer some help. The superintendent responded positively to the idea and, after clearing some bureaucratic hurdles, welcomed the other institution’s help.

The other institution is the Grace Living Center, a retirement home. Over the next few months, the district established a preschool and kindergarten classroom in the very heart of Grace Living Center. Surrounded by clear glass walls (with a gap at the top to allow the sounds of the children to filter out), the classroom sits in the foyer of the main building.

The children and their teachers go to school there every day as though it were any other classroom. Because it’s in the foyer, the residents walk past it at least three times a day to get to their meals.

As soon as the class opened, many of the residents stopped to look through the glass walls at what was going on. The teachers told them that the children were learning to read. One by one, several residents asked if they could help. The teachers were glad to have the assistance, and they quickly set up a program called Book Buddies. The program pairs a member of the retirement home with one of the children. The adults listen to the children read, and they read to them.

The program has had some remarkable results.

One is that the majority of the children at the Grace Living Center are outperforming other children in the district on the state’s standardized reading tests.

More than 70 percent are leaving the program at age five reading at third-grade level or higher. But the children are learning much more than how to read. As they sit with their book buddies, the kids have rich conversations with the adults about a wide variety of subjects, and especially about the elders’ memories of their childhoods growing up in Oklahoma. The children ask things about how big iPods were when the adults were growing up, and the adults explain that their lives really weren’t like the lives that kids have now. This leads to stories about how they lived and played seventy, eighty, or even ninety years ago. The children are getting a wonderfully textured social history of their home-towns from people who have seen the town evolve over the decades. Parents are so pleased with this extracurricular benefit that a lottery is now required (ето панчевци нису једини) because the demand for the sixty available desks is so strong.

Something else has been going on at the Grace Living Center, though: medication levels there are plummeting. Many of the residents on the program have stopped or cut back on their drugs.

Why is this happening? Because the adult participants in the program have come back to life. Instead of whiling away their days waiting for the inevitable, they have a reason to get up in the morning and a renewed excitement about what the day might bring. Because they are reconnecting with their creative energies, they are literally living longer.

There’s something else the children learn. Every now and then, the teachers have to tell them that one of their book buddies won’t be coming any more; that this person has passed. So the children come to appreciate at a tender age that life has its rhythms and cycles, and that even the people they become close to are part of that cycle.

In a way, the Grace Living Center has restored an ancient, traditional relationship between the generations. The very young and the very old have always had an almost mystical connection. They seem to understand each other in a fundamental, often unspoken way. Our practice in the West is often to keep these generations apart. The Book Buddies program shows in a simple yet profound way the enrichment possible when generations come together. It shows too that the elderly can revive long-lost energies if the circumstances are right and the inspiration is there.

Обзиром да ће број деце у предшколским установама бити далеко надмашен бројем људи у домовима за старе, ово му дође као идеална комбинација.
rade.radumilo rade.radumilo 11:38 22.06.2015

Korekcija Molbe

П. С. Молим вас, држите наставу због оне деце која још увек верују у моћ знања и која развијају критичко мишљење. Ти будући људи ће променити систем, ако издрже терет свих петица. Можда и не издрже, али ко вам гарантује да ћете и ви издржати и истрајати, јер вас нико не штити, јер не постоји систем који стоји иза вас.


Samo jedna mala korekcija:
- Molim vas držite nastavu zbog one dece koja znaju da tamo negde u svetu se vrednuje pravo znanje i koja žele da iskoriste, što bolje mogu, naš obrazovni sistem kako bi sebi obezbedila pristojan život u pristojnim državama.
arianna arianna 13:22 22.06.2015

???

Po prestanku nastave da li se upisujute negde, u nekoj knjizi dežurstva, evidencije? ...tj. da dolazite na posao do kraja juna?.. ili je sistem "...sad je bio tu"

tasadebeli tasadebeli 13:54 22.06.2015

Re: ???

arianna
Po prestanku nastave da li se upisijute negde, u nekoj knjizi dežurstva, evidencije? ...tj. da dolazite na posao do kraja juna?.. ili je sistem "...sad je bio tu"



Па слушај, драга моја, и оно здравствено особље што ради у болници "Лаза Лазаревић" има "бенефицирани" годишњи одмор.

Ваљда то некако прећутно важи и за просветне раднике.

Мора се тим људима дати времена да се глава испразни од дечје граје, родитељских закерања, колегијалних подметања, бирократских заврзлама, милијарде глупих питања и свих осталих небулоза са којима се један просветни радник сусреће сваког свог радног дана...


Мој омиљени клип из учионице...




bgbgbg bgbgbg 14:55 22.06.2015

Re: ???

Па слушај, драга моја, и оно здравствено особље што ради у болници "Лаза Лазаревић" има "бенефицирани" годишњи одмор.

Ваљда то некако прећутно важи и за просветне раднике.


A sto prosvetari toliko uporno lazu, odnosno, pokusavaju da slazu, da nisu na raspustu isto kad i djaci, kad smo svi svedoci opustelih skola cim nema nastave?
Mislim, da li je moguce da zaboravljaju da ih imamo u rodbini, medju prijateljima, komsijama, da, jednostavno, vidimo kad odu i kad se vrate kuci, koliko dugo su na raspustu?
Totalna patologija.

Jukie Jukie 16:36 22.06.2015

Re: ???

bgbgbg
Па слушај, драга моја, и оно здравствено особље што ради у болници "Лаза Лазаревић" има "бенефицирани" годишњи одмор.

Ваљда то некако прећутно важи и за просветне раднике.


A sto prosvetari toliko uporno lazu, odnosno, pokusavaju da slazu, da nisu na raspustu isto kad i djaci, kad smo svi svedoci opustelih skola cim nema nastave?
Mislim, da li je moguce da zaboravljaju da ih imamo u rodbini, medju prijateljima, komsijama, da, jednostavno, vidimo kad odu i kad se vrate kuci, koliko dugo su na raspustu?
Totalna patologija.


Pa verovatno i ne znaju više da li su deca koju vide i čuju pred sobom prava ili im samo odzvanja u glavi i treperi pred očima...
Sećam se kada su me na zameni uhvatili da dežuram na hodniku na odmorima i đaci skaču i skiče kao šimpanze a nastavnice kao zombiji samo prolaze smoreno i ne primećuju. Tek tada mi je palo na pamet koliko su nakljukane lekovima za smirenje da bi preživele svaki dan.
Gorko je to parče hleba...
emsiemsi emsiemsi 18:16 22.06.2015

Re: ???

Jukie
bgbgbg
Па слушај, драга моја, и оно здравствено особље што ради у болници "Лаза Лазаревић" има "бенефицирани" годишњи одмор.

Ваљда то некако прећутно важи и за просветне раднике.


A sto prosvetari toliko uporno lazu, odnosno, pokusavaju da slazu, da nisu na raspustu isto kad i djaci, kad smo svi svedoci opustelih skola cim nema nastave?
Mislim, da li je moguce da zaboravljaju da ih imamo u rodbini, medju prijateljima, komsijama, da, jednostavno, vidimo kad odu i kad se vrate kuci, koliko dugo su na raspustu?
Totalna patologija.


Pa verovatno i ne znaju više da li su deca koju vide i čuju pred sobom prava ili im samo odzvanja u glavi i treperi pred očima...
Sećam se kada su me na zameni uhvatili da dežuram na hodniku na odmorima i đaci skaču i skiče kao šimpanze a nastavnice kao zombiji samo prolaze smoreno i ne primećuju. Tek tada mi je palo na pamet koliko su nakljukane lekovima za smirenje da bi preživele svaki dan.
Gorko je to parče hleba...

Држите се !
Најзначајније занимање (на кугли земаљској) је Учитељ.
sioux sioux 18:41 22.06.2015

Re: ???

bgbgbg
A sto prosvetari toliko uporno lazu, odnosno, pokusavaju da slazu, da nisu na raspustu isto kad i djaci, kad smo svi svedoci opustelih skola cim nema nastave?
Mislim, da li je moguce da zaboravljaju da ih imamo u rodbini, medju prijateljima, komsijama, da, jednostavno, vidimo kad odu i kad se vrate kuci, koliko dugo su na raspustu?
Totalna patologija.

Hm, meni se činilo da škola opusti kad 500 đaka ode na raspust, ali sad vidim da je to zapravo zbog toga što je 25 nastavnika prekinulo držanje nastave. Jer, čim su otišli nastavnici, ne dolaze ni đaci!
Kako li se samo uvukoše svi ti patološki lažovi u škole, đubrad jedna patološka?
tasadebeli tasadebeli 20:14 22.06.2015

Re: ???

bgbgbg
Па слушај, драга моја, и оно здравствено особље што ради у болници "Лаза Лазаревић" има "бенефицирани" годишњи одмор.

Ваљда то некако прећутно важи и за просветне раднике.


A sto prosvetari toliko uporno lazu, odnosno, pokusavaju da slazu, da nisu na raspustu isto kad i djaci, kad smo svi svedoci opustelih skola cim nema nastave?
Mislim, da li je moguce da zaboravljaju da ih imamo u rodbini, medju prijateljima, komsijama, da, jednostavno, vidimo kad odu i kad se vrate kuci, koliko dugo su na raspustu?
Totalna patologija.




Како што лажу?

Па зато што је телевизија јавила да су на распусту ђаци, али не и просветни радници.

А телевизија никада не лаже!
zibr zibr 18:49 22.06.2015

Evo resenja!

Posto vise od pola djaka/studenata zeli da ode iz Srbije, objasnite djacima da tamo gde zele da odu cene znanje a ne ocene.
Pametni ce shvatiti i uciti; za ostale nije bitno.
tasadebeli tasadebeli 20:29 22.06.2015

Re: Evo resenja!

zibr
Posto vise od pola djaka/studenata zeli da ode iz Srbije, objasnite djacima da tamo gde zele da odu cene znanje a ne ocene.
Pametni ce shvatiti i uciti; za ostale nije bitno.



Па јесте, цене тамо знање... Али не њихово домаће знање. Оно је скупо.

Цене знање ове сиротиње која им стиже из оваквих земаља као што је Србија јер та сиротиња продаје своје знање јефтиније него они тамо њихови који имају знање.

Али добро... Опет сви задовољни.

Овај наш се овде школовао, стекао знање, отишао негде тамо где га је продао скупље него што би га продао овде, а опет јефтиније него што га продаје онај њихов тамо са знањем.

А онај њихов тамо са знањем опет задовољан јербо ништа не ради, али живи од неке високе социјалне помоћи због које, у том затвореном кругу, у крајњој линији и јесте сиромашна она земља из које је побегао онај наш.

Диван систем... Кажем, сви задовољни... Осим државе Србије о чијем трошку се школовао онај наш, па отишао у иностранство.


karabasbarabas karabasbarabas 21:02 22.06.2015

Re: Evo resenja!

Ne beri brige! Spas stize vec za dvadesetak dana kada ti se sprema povecanje norme za 25% i samim tim otkaz za 25$ ljudi.
Vidis, lepo je rekao premijer da ce prosvetni radnici prvi osetiti boljitak.
Ako budes imao srece bices medju tih 25 % sto ce se resiti bede.
tasadebeli tasadebeli 21:40 22.06.2015

Re: Evo resenja!

karabasbarabas

povecanje norme za 25% i samim tim otkaz za 25$ ljudi.



za 25$ ljudi - Ово ти је баш згодна омашка у куцању...


Нисам сигуран, колега (?), да ће то баш тако функционисати како ти кажеш, али ко зна... Можда си боље обавештен од мене...
tasadebeli tasadebeli 08:14 23.06.2015

Закључна оцена

Да извучем закључну оцену са овог поста и из коментара, па да одем на заслужени распуст.

Све у свему, српско школство толико не ваља, толико није добро, толико неких гадних, неуких, неморалних људи раде у њему као професори да велика већина паметњаковића у Србији (а у Србији су сви паметњаковићи) прво ишколује своју децу овде у Србији, па их онда пошаље у иностранство да тамо уновче то знање чије стицање им је омогућила држава Србија...

Занимљиво.


П.С. - Ова закључна оцена може да важи и за читав овај блог Б92... Четири године сам ту... Дакле, читава једна генерација од 5. до 8. разреда... Или од првог средње до велике матуре.

Мислим да се током тог времена стекло довољно елемената за овакву закључну оцену.
emsiemsi emsiemsi 08:33 23.06.2015

Re: Закључна оцена

tasadebeli
Да извучем закључну оцену са овог поста и из коментара, па да одем на заслужени распуст.

Све у свему, српско школство толико не ваља, толико није добро, толико неких гадних, неуких, неморалних људи раде у њему као професори да велика већина паметњаковића у Србији (а у Србији су сви паметњаковићи) прво ишколује своју децу овде у Србији, па их онда пошаље у иностранство да тамо уновче то знање чије стицање им је омогућила држава Србија...

Занимљиво.


П.С. - Ова закључна оцена може да важи и за читав овај блог Б92... Четири године сам ту... Дакле, читава једна генерација од 5. до 8. разреда... Или од првог средње до велике матуре.

Мислим да се током тог времена стекло довољно елемената за овакву закључну оцену.

Баш те брига Тасо шта причају зли језици (који су заборавили да су све што су научили, научили од Учитеља).
Нема часнијег занимања од Учитеља.
princi princi 09:06 23.06.2015

Re: Закључна оцена

tasadebeli
...

Да, тако некако. Другим речима, деца су нам толико добра, да чак ни овакви "учитељи" не могу да их упропасте.

Људи, бре, радите на себи, пре свега. Убијајте свиње у себи. Постали сте нација малих и великих Кркара. Бахатих, набуситих, неодговорних. Кад ти неко нешто каже, прво стани, провери, можда је у праву, преиспитај се, преброј до 10... па тек онда одговори.
arianna arianna 10:35 23.06.2015

Re: Закључна оцена

Да извучем закључну оцену са овог поста и из коментара, па да одем на заслужени распуст.



Zaključna prosečna ocena 3.74

i još jedno pitanjce pred raspust.... može?

Koliko imaš učenika koji rade po IOP-u 1, IOP-u 2 i IOP-u 3?

brojčano i procentualno?

zabavljam se IOP-ima, pa me interesuje statistika izrade istih

Jukie Jukie 12:59 23.06.2015

Re: Закључна оцена

Ah, IOP3...
"Učenik će dobiti jednog kao mentora koji će ga uputiti na to koji fakulteti postoje"
tasadebeli tasadebeli 15:31 23.06.2015

Re: Закључна оцена

arianna

i još jedno pitanjce pred raspust.... može?

Koliko imaš učenika koji rade po IOP-u 1, IOP-u 2 i IOP-u 3?

brojčano i procentualno?



Може, наравно... А ко ће нам помагати ако не помажемо једни другима!


За 2014/2015 школску годину:


ИОП 1 - 1 ученик

ИОП 2 - 4 ученика

ИОП 3 - 2 ученика

Процентуиално (округле цифре, укупно сто ученика):

ИОП 1 - 1%

ИОП 2 - 4%

ИОП 3 - 2%

А у одељењима у којима су ти ученици:

ИОП 1 - 4,54%

ИОП 2 - 4,54% у једном одељењу и 13,63% у другом одељењу (у овом другом случају ради се о ромској деци којој српски није матерњи језик);

ИОП 3 - 9,09% (обоје у истом одељењу)


Надам се да је исцрпно?

И да, у одељењу петака имам мало Филипинче (полусрпче, полуфилипинче) које је тек пристигло у Србију; српски ни да бекне, зна енглески отприлике колико и ја .

Ова последња три месеца није био званично уписан у школу, но је само седео на часовима да би учио српски (већ су га научили да псује, оца им мангупског!).

Кренуће званично у шести разред... Имам читав распуст да размислим како ћу са њим да радим... Мислим да он не иде ни у један ИОП...


zabavljam se IOP-ima, pa me interesuje statistika izrade istih


Било би занимљиво видети статистику када завршиш рад...

Одох на распуст...
zilikaka zilikaka 17:00 23.06.2015

Re: Закључна оцена

Имам читав распуст да размислим како ћу са њим да радим...


Joooj Taso, koji si ti lik.
A šta ja sve viđam da se ubraja u tvoje kolege.


Znam da je tako i u drugim strukama, ali vi radite sa ljudima pa se to jako vidi.

Ja sam nekad imala dilemu da li treba jasno označiti (među svojima u poslu) one koji urušavaju ugled cele struke, al je već dugo nemam.

Nije popularno, al nisam ni ja pevaljka da živim od popularnosti.
arianna arianna 18:13 23.06.2015

Re: Закључна оцена

Било би занимљиво видети статистику када завршиш рад...



U poverenju, uopšte nije zanimljivo

više dodje stresno

još kad se pobrkaju brojke i slova.... ne pitaj


Одох на распуст...


putuj igumane...

i lepo se provedi
gedza.73 gedza.73 20:41 23.06.2015

pošiljem komentar

Sa osobom A je majka svaki put išla na ispite. Da se vidi sa kolegama sa fakulteta.
Osoba A je danas vrlo rigorozna profesorka.

Osoba B je išla u školu gde joj je roditelj bio jedan od profesora.
Negove kolege su imale obzira u ispitivanju osobe B pa su, uglavnom, pitanja vrtela u uskom krugu od pet lekcija.
Osoba B je nastavnik u istoj školi. Po naslednom pravu.

Jedan od nastavnika mi drži predavanje kako roditelji, odnosno ja, treba da ustanemo protiv nekog njegovog kolege koji dolazi na nastavu pijan.
Em ne znam ko je taj, em nemam vremena da teram profesore da duvaju u balon.

A i, brale, malo mi muka da se svađam sa doktorima, šalterušama, obigravam po kancelarijama još treba da lovim pijane predavače.

'de je tebi profesorski integritet da prozoveš tog pijanog tetreba? Daj deset posto od plate pa ću da nađem vremena da radim i tvoj posao.

jednog od nastavnika koji predaje mom detetu su zamenili ambiciozni i tašti roditelji ('moje dete zna više').
Jedino što sam ja mogao da uradim je da prebacim dete u drugo odeljenje kome taj nastavnik i dalje predaje.
Kod drugog nastavnika neće moj klinac da nauči bog zna šta. Ali! Mali svaki put dođe sa nekom pričom koju je taj nastavnik ispričao
'-Šta je? Svi bi nešto da radite. Al' vas mrzi. Pa ne moožžee taaako.'

Nastavnica srpskog? Opasan pedagog. Dobar profesor i osoba koja UČI ljude.

Nastavnik treba da stvori znatiželjne ljude.
Kaže mi sin za par drugarica
'-One sve nauče napamet. I za nedelju dana se resetuju'

Odlični đaci, samo nižu petice. Nema potrebe za intervencijom nastavničkog veća.
I opet ono 'ali'.




tasadebeli tasadebeli 21:40 23.06.2015

Re: pošiljem komentar

zilikaka

Znam da je tako i u drugim strukama, ali vi radite sa ljudima pa se to jako vidi.


Да, то је кључно... Радимо са људима... Малим људима и њиховим родитељима, великим људима.

Зато школство и јесте вазда као под неким микроскопом. Увек се професорима неке ствари замерају више него осталим браншама иако и у тим браншама имаш исте те негативне појаве.

А то је ваљда зато што би требало да ми осим "предавача" - више волим да подучавам него да предајем - будемо и васпитачи. А та друга улога се због разних фактора врло често губи из вида.

(Највише ме нервирају колеге и колегинице које ми се доказују стручним знањем свог предмета; то се, брате, подразумева, добио си већ факултетску диплому за то... Шта си сад мене нашао да давиш да ли је краљ Милутин био педофил или није! Објасни ти то деци! )


arianna

U poverenju, uopšte nije zanimljivo

više dodje stresno

još kad se pobrkaju brojke i slova.... ma ne pitaj



Макар на ПП... Нешто мало и основно... Пљиз!

Кад сам већ у томе, да стекнем увид и у мало ширу слику, а не само у оно што се са инклузијом догађа у мојој школи.


gedza.73


Особа А, особа Б, пијани професор, смењени професор, професор приповедач, наставница српског,...

Па људи смо, Геџо, зар не?

Чак и професори су људи...


'de je tebi profesorski integritet da prozoveš tog pijanog tetreba? Daj deset posto od plate pa ću da nađem vremena da radim i tvoj posao.



gedza.73 gedza.73 07:54 24.06.2015

Re: pošiljem komentar

Чак и професори су људи

Tačno. Samo što je sistem nakaradan i gleda sve profesore isto. A nisu.
Dobre nagradi, daj im podstrek, loše odstrani, daj otkaz.
Koliko je ljudi u državnoj administraciji dobilo otkaz zbog svojih grešaka na poslu?

Kod neke 'racionalizacije' uglavnom nagrabuse oni bez rođačkih, političkih i ulizičkih veza.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana