Ljudska prava| Roditeljstvo| Život

Bolesno stanje u sferi komunikacije

Nebojsa Krstic RSS / 23.06.2015. u 20:43

 

 

Pojavio sam se kod Zorana Kesića u "24 minuta".  Istaknut sam kao negativan primer. Povod je jedan moj tvit. On glasi: "Deca moraju biti zaštićena od svakog nasilja. Nemaština je oblik nasilja nad decom."

Ovo sam napisao u okviru diskusije povodom štrajka glađu jednog roditelja kome su oduzeta deca jer nije imao sredstava za njihovo izdržavanje. Neko od mojih Tviter sagovornika, bio je bezrezervno na strani tog roditelja, rekavši: "Svi smo mi Đorđe!", pa sam mu replicirao da nismo.

Objasniću još malo, i kontekst, i svoje reči, nego prvo da se vratim na Kesića koji je te moje dve rečenice istakao i doneo povodom njih nekoliko snažnih zaključaka o mom mentalnom stanju i sposobnostima, rekavši, otprilike, da nisam normalan ako se zalažem da se ljudima oduzimaju deca, i da li je to ono što treba raditi kad se ljudima desi nemaština, kada imaju kredit u švajcarcima, izgube posao i sl.

E sad, malo je nezahvalno polemisati sa koautorom jedne humoristički-satirične emisije. A opet, tema nije nebitna, kao i manir komunikacije, pa nije zgoreg na nju potrošiti par reči.

Pre svega, treba imati na umu da je Tviter forma u kojoj imate samo 140 karaktera da se izrazite. Zato je loše izvlačiti samo jedan tvit i na osnovu njega graditi tezu, imputirajući autoru, u ovom slučaju meni, da je rekao nešto što nije i da se zalaže za nešto za šta se ne zalaže. Uvek je važan kontekst izrečenog. E sad, da li je satiričarima dozvoljeno, ono što u polemici inače nije, da reči izvlače iz konteksta - ne znam, bojim se da jeste, jer ako bi se bavili tim "sitnicama", verovatno ne bi bilo dovoljno materijala za sprdnju. Na primer, ako bi, sagledali kontekst u kome neki pojedinac ima disleksiju i zbog nje, nekad permutuje slogove u reči, onda ne bi mogli da se sprdamo na njegov račun. Ili bi ipak mogli? Ne znam šta na tu temu kaže kodeks profesije satiričara.

Vraćam se na svoj "slučaj". Ovde, osim izvlačenja iz konteksta i imputiranja, postoje još dva problema. Prvi je manir koji je uzeo maha u sferi javnog života, naročito na društvenim mrežama, a to je ostrašćenost, histerično donošenje olakih i pogrešnih zaključaka, potreba da se linčuje i stavi na stub srama svako čije se mišljenje razlikuje od trenutno socijalno prihvatljivog. Drugi je konkretan problem oko oduzimanja dece zbog koga otac štrajkuje ispred zgrade Vlade Republike Srbije.

Kad je ovo drugo u pitanju, ja i dalje mislim da deca moraju biti zaštićena od svakog nasilja. I od onog fizičkog, o kome ne treba trošiti argumente s obzirom na učestalost vesti o fizičkom maltretmanu dece od koji su neka ovih dana imala smrtne posledice, kao i od svakog drugog. Dakle, moja malenkost misli da bi osnovni princip morao da bude onaj o kome je pisao Ljubivoje Ršumović, to su prava deteta i njihova zaštita, a taj bi princip morao da bude neprikosnoven i stariji od prava svih drugih pa i roditelja. Dakle, decu država mora da zaštiti od svakog nasilja. Da li je nemaština u kojoj neka deca žive nasilje nad njima? Ovde su na mene, osim Kesića, graknuli i mnogi tviteraši. Ja, za razliku od njih, držim da jeste. Ima li ta nemaština opravdanje? Nekad ima, nekad je zadesnog karaktera, roditelji su žrtve akutnih problema i spleta okolnosti. To, naravno, svakome može da se desi, međutim, to ne umanjuje štetne posledice koje takva situacija ima po decu. A deca, kao što kaže princip, moraju biti zaštićena. Kako? O tome se uopšte nisam izjašnjavao, niti sam zagovarao metode kakve su oduzimanje dece i davanje u hraniteljske porodice. Napisao sam da nisam socijalni radnik i da se ne razumem u načine zaštite, da je to tema za stručnjake, za socijalne službe, one o tome treba da odlučuju, a ne laici sa Tvitera. Dodao sam i da štrajk glađu čoveka kome su deca oduzeta zbog nemaštine ne vidim kao dobru stvar i da mislim kako je pametnije bilo da pokuša da nađe posao, a potom traži da mu deca budu vraćena.

Pomenuo sam i slučajeve koji nemaju veze sa ovim konkretnim, a to je pojava organizovane prošnje u kojoj su glavni akteri veoma mala deca i rekao kako to postoji svuda oko nas i kako od te pojave svi zajedno, sramno, okrećemo glavu, iako je to dramatično ozbiljan maltretman dece, to je pravo moderno ropstvo i država bi, u tim slučajevima, zaista morala da preduzme efikasne korake i spasi decu.

Vraćam se na bolesno stanje u sferi javne komunikacije. "Dajte mi pola stranice bilo kojeg teksta i naći ću u njemu dovoljno materijala da autora osudim na smrt!" rekao je kardinal Rišelje. U današnjim uslovima, pola stranice je mnogo. Dovoljna je polovina tvita.

 

 

Objavljeno u listu Danas 

 

 

 

Tagovi



Komentari (393)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

predatortz predatortz 20:54 23.06.2015

Tačno

Pomenuo sam i slučajeve koji nemaju veze sa ovim konkretnim, a to je pojava organizovane prošnje u kojoj su glavni akteri veoma mala deca i rekao kako to postoji svuda oko nas i kako od te pojave svi zajedno, sramno, okrećemo glavu, iako je to dramatično ozbiljan maltretman dece, to je pravo moderno ropstvo i država bi, u tim slučajevima, zaista morala da preduzme efikasne korake i spasi decu.


Nečinjenjem da se ta pojava spreči i sankcioniše, država je saučesnik u zlostavljanju te dece.
kleinemutter kleinemutter 07:11 24.06.2015

Re: Tačno

država je saučesnik u zlostavljanju te dece.


Država vrši nasilje nad porodicama, nad decom.To je uradila i u slučaju Đorđa. Zašto njemu nije dala pomoć koju daje kao platu hraniteljima?

Hranitelji uzimaju (biraju kao na pijaci) zdravu decu i decu sa lakim (malim ) smetnjama u razvoju. Onu sa težim smetnjama niko neće. Leže godinama vezani za krevetiće , pa i u uzrastu od 28 godina. Imate snimak na youtubu, kad je Rasim Ljajić bio ministar socijale.

Jedno napušteno dete državu košta mesečno 900 eura.

Država nije podržala peticiju (60.000 potpisa građana) roditelja teško bolesne dece i dece sa teškim smetnjama u razvoju da im se dodeli status hranitelja i ista novčana pomoć.
chitach chitach 20:57 23.06.2015

"Deca moraju biti zaštićena ...


Samoobrisao sam se, veoma teska tema. Kao roditelj sam subjektivan i emotivan, tako da moje misljenje ne pije mnogo vode, opet, s druge strane, samo neko ko je roditelj moze kompentetno da govori o pravima djece i njihovim potrebama.

emsiemsi emsiemsi 20:58 23.06.2015

Не секирај се !

Не знам због чега су толики (и толико) гракнули на тебе --- јер ја мислим исто, тј. да је беда страшно насиље (и не само према деци).
Успут --- ако су хтели да те черече, могли су због којечега другога.
Успут 2 --- ти као јавна личност мораш да пазиш шта причаш, пишеш и твитујеш (ј**е се мени, ја могу да лупам к'о Максим по дивизији, но, свеједно пазим).
G.Cross G.Cross 21:04 23.06.2015

Free

Pojavio sam se kod Zorana Kesića u 24 minuta


Istaknut sam kao negativan primer.


Ovo ko na pionirskom sastanku pre 50 godina, i ti se sad pravdas Kesicevom gazdi.

Oslobodi se.

Ma nema veze - All right now - be Free

gordita gordita 21:07 23.06.2015

Žrtve tranzicije, loši roditelji??!

Đorđe Joksimović je radio u Remontnom zavodu, a posle 22 godine kao višak ostao bez posla. Zbog teškog života njegova supruga Jasmina, dok je on nadničio, otišla je 11. marta pred kapiju suprugove bivše firme i napravila incident. Smeštena je na psihijatriju, a Centar za socijalni rad decu je istog dana oduzeo i smestio u hraniteljsku porodicu.

Stručnjaci Centra za socijalni rad su mu naložili da uvede vodu u kuću i da poboljša uslove za život.


http://rs.n1info.com/a70109/Vesti/Djordje-Joksimovic-poceo-strajk-gradju.html



Po ovom kriterijumu, mnogo dece će smestiti u hraniteljske porodice.


freehand freehand 21:12 23.06.2015

Posao države

... mora biti da pomogne pprodici a ne da je razbija.
Ovo je bruka.
Zato što ako bi državni organi po tom isom principu postupali redovno i prilježno kao u ovom sutra bi morali da oduzmu desetine hiljada klinaca. A koliko je među dušebrižnicima koji znaju šta je minimum stambenmog prostora i konfora onih prijavljenih za staranje?
kleinemutter kleinemutter 07:30 24.06.2015

Re: Posao države

Posao države
... mora biti da pomogne porodici a ne da je razbija.


Ajmo o deci sa smetnjama. Porodice sa takvom decom država minimalno podržava.

Šta im je ukinula ova nova vlast:

1. parking mesto (deca sa autizmom, kažu mogu da hodaju a pojma nemaju kako izgleda to u stvarnosti)

2.
besplatnu rekreativnu nastavu koja je definisana i zakonom ali ne i podzakonskim aktima( ali zato svako treće dete bez obzira na materijalni status ima besplatnu rekreativnu nastavu. Činjenica je da dete čiji otac ima nekoliko stanova , firmu, prodavnice , nekoliko automobila ode ovih dana besplatno na rekreativnu )

3. popust na komunalije

4. mogućnost da bude zbrinuto dan dva kad mu je majka u bolnici ili otac (ako živi samo sa majkom ili ocem)

Čak, ako im sve ovo omoguće, to je opet manje od 900 eura koliko ih košta jedno napušteno dete smešteno u instituciji.

Da napomenem da roditelji teško bolesne dece i dece sa smetnjama bez obzira na stepen obrazovanja često budu prinudjeni da napuste posao i žive u bedi kako bi negovali svoje bolesno dete .
Roditelji dece obolele od raka nemaju pravo na produženu negu deteta.
Roditelji dece obolele od smrtne Batenove bolesti itd.
princi princi 21:17 23.06.2015

Stvarno ne razumem

ovde se duševna bol zbog jednog tvita pretpostavlja oduzimanju deteta i rasturanju porodice usled siromaštva. Zar nije bilo lakše dati nekakvu socijalnu pomoć toj porodici nego praviti ovaj cirkus i paradu?
makemyday makemyday 12:36 24.06.2015

Re: Stvarno ne razumem

ovde se duševna bol zbog jednog tvita pretpostavlja oduzimanju deteta i rasturanju porodice usled siromaštva. Zar nije bilo lakše dati nekakvu socijalnu pomoć toj porodici nego praviti ovaj cirkus i paradu?

Naravno. I to je jedino normalno rešenje. A Krstićeva logika može ga dovesti i do zaključka da je npr. život s invalidnim roditeljima nasilje nad decom.
emsiemsi emsiemsi 14:58 24.06.2015

Re: Stvarno ne razumem

makemyday
ovde se duševna bol zbog jednog tvita pretpostavlja oduzimanju deteta i rasturanju porodice usled siromaštva. Zar nije bilo lakše dati nekakvu socijalnu pomoć toj porodici nego praviti ovaj cirkus i paradu?

Naravno. I to je jedino normalno rešenje. A Krstićeva logika može ga dovesti i do zaključka da je npr. život s invalidnim roditeljima nasilje nad decom.

Ти га сада претерујеш !
Тај хиперболични принцип нас врло брзо доводи до аргумента Хитлер и до тога да је Крстић рекао како сву беду треба побити. Крстић није рекао то.
Прикочи мало са тим преслободним размишљањем.
makemyday makemyday 07:57 26.06.2015

Re: Stvarno ne razumem

Pa što se tiče
Ти га сада претерујеш !
Тај хиперболични принцип нас врло брзо доводи до аргумента Хитлер и до тога да је Крстић рекао како сву беду треба побити. Крстић није рекао то.
Прикочи мало са тим преслободним размишљањем.

skroz nekorektno izvrćeš činjenice. Ja sam samo podržao princija u tome da država treba da pomaže roditeljima koji imaju probleme (imovinske, fizičke..) umesto da im oduzima decu.
Nisam ni pominjao Hitlera a ni rekao da je
Крстић рекао како сву беду треба побити.

To je tvoja kreacija pa ti je zato bolje umesto što deliš savete drugim
Прикочи мало са тим преслободним размишљањем.

emsiemsi emsiemsi 09:50 26.06.2015

Re: Stvarno ne razumem

makemyday
...
Прикочи мало са тим преслободним размишљањем.


Прочитај ти своју последњу (неће ти бити тешко, јер си их написао само две) реченице, у којој си искористио (по теби) Крстићеву логику.
gordita gordita 21:22 23.06.2015

U pitanju je dete


Koliko sam razumela Đorđe Joksimović radi fizičke poslove, nadniči, da bi izdržavao decu. Bori se za porodicu. Da li je za decu bolje da ih država zbrine - preda hraniteljskoj porodici ili je za decu bolje a državu manje košta ako pomogne porodici?

Pominješ decu prosjake, što sa ovim slučajem nema veze pa može da se protumači kao tendeciozan komentar.

Pisao si uopšteno o deci, siromaštvu, zanemarivanju, ekspoataciji.

Da li si video ovo?




BRUKA Gradonačelnik ukrao od učenice put u Lion

Marta Mijajlović, učenica četvrte godine Muzičke škole u Kraljevu, pobedila je na literarnom konkursu povodom manifestacije Dani jorgovana i kao nagradu dobila put u Francusku.

Ona na putovanje nije otišla, ali zato je umesto nje u Lionu boravio gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić...



http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/569795/BRUKA--Gradonacelnik--ukrao-od-ucenice-put--u-Lion



NNN NNN 22:19 24.06.2015

Re: U pitanju je dete

gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić...
Treba ga gađati govnima kad (ako) se vrati u Kraljevo.
a_jovicic a_jovicic 21:29 23.06.2015

Teško onom koga naša država štiti

Dakle, decu država mora da zaštiti od svakog nasilja. Da li je nemaština u kojoj neka deca žive nasilje nad njima? Ovde su na mene, osim Kesića, graknuli i mnogi tviteraši. Ja, za razliku od njih, držim da jeste. Ima li ta nemaština opravdanje? Nekad ima, nekad je zadesnog karaktera, roditelji su žrtve akutnih problema i spleta okolnosti. To, naravno, svakome može da se desi, međutim, to ne umanjuje štetne posledice koje takva situacija ima po decu. A deca, kao što kaže princip, moraju biti zaštićena. Kako? O tome se uopšte nisam izjašnjavao, niti sam zagovarao metode kakve su oduzimanje dece i davanje u hraniteljske porodice. Napisao sam da nisam socijalni radnik i da se ne razumem u načine zaštite, da je to tema za stručnjake, za socijalne službe, one o tome treba da odlučuju, a ne laici sa Tvitera. Dodao sam i da štrajk glađu čoveka kome su deca oduzeta zbog nemaštine ne vidim kao dobru stvar i da mislim kako je pametnije bilo da pokuša da nađe posao, a potom traži da mu deca budu vraćena.

Da je država funkcionalna onda bi ljudima koji ostanu bez posla ili ne mogu da nadju posao dovoljno dobro plaćen da izdržavaju svoju porodicu bila dodeljena socijalna pomoć pa bi i porodica mogla da kako-tako ostane na okupu. U ovoj našoj "funkcionalnoj" državi se ta socijalna pomoć zove "članska karta" u vladajućoj (ili satelitskoj) stranci koja mu obezbedjuje "ekstra-socijalnu pomoć" ali od njega pravi "vojnika partije" koji mora da misli kako Vodja kaže inače ostaje bez ičega. Da ne spominjem da su nam socijalne službe toliko delotvorne da će biti prava sreća da deca uopšte i stignu u hraniteljsku porodicu a ne završe kao maloletni delikventi kojima ni socijalni radnici ni policija ne mogu ništa (po zakonu).

No bilo je važno opljunuti po Kesiću ... on je najveći problem savremenog srpskog novinarstva (kad su ostali problemi poput npr. Olje ili Brankice već uspešno "rešeni" )
predatortz predatortz 21:31 23.06.2015

Re: Teško onom koga naša država štiti

No bilo je važno opljunoti po Kesiću ... on je najveći problem savremenog srpskog novinarstva (kad su ostali problemi poput npr. Olje ili Brankice već uspešno "rešeni"


Ne mislim da je Kesić problem ovima na vlasti. Naprotiv, mislim da je lik 'dimna zavesa'. Osrednjim humorom fingira postojanje medijskih sloboda.
a_jovicic a_jovicic 21:39 23.06.2015

Re: Teško onom koga naša država štiti

predatortz
No bilo je važno opljunoti po Kesiću ... on je najveći problem savremenog srpskog novinarstva (kad su ostali problemi poput npr. Olje ili Brankice već uspešno "rešeni"


Ne mislim da je Kesić problem ovima na vlasti. Naprotiv, mislim da je lik 'dimna zavesa'. Osrednjim humorom fingira postojanje medijskih sloboda.

Satira je književni oblik u kojem se kritički ismejava pojedinac, grupa, država ili vlast. Često se koristi kao sredstvo političke borbe. "Satira razobličava društvene nedostatke, političke strasti, ljudske sebičnosti, nepromišljenosti, mane i gluposti, a svojim podsmijehom na podrugljiv i duhovit način kritikuje, opominje i kažnjava. Dok humoristički smijeh svojom vedrinom zabavlja, oslobađa i rasterećuje, satirički smijeh svojom jetkošću i gorčinom angažuje, pokreće i obavezuje. Tehnika komičnog preuveličavanja i upotreba karikature, hiperbole i groteske, najmoćnije je umjetničko sredstvo satiričara. Potrebno je neku deformisanu društvenu pojavu, mentalnu i moralnu izobličenost, prenaglasiti do te mjere da ona postane očigledna svima. Za izražavanje svoje kritičke vizije svijeta satiričar se koristi i najpogodnijim umjetničkim sredstvima neposrednog (invektiva) ili prenesenog značenja (aluzija, insinuacija, alegorija, ironija, eufemizam, persiflaža, sarkazam, paradoks i parodija).
Kraja Kraja 21:41 23.06.2015

Re: Teško onom koga naša država štiti

Osrednjim humorom


...gledamo li istog kesica...???
predatortz predatortz 21:43 23.06.2015

Re: Teško onom koga naša država štiti

Kraja
Osrednjim humorom


...gledamo li istog kesica...???


Verovatno. Moja percepcija je da se radi o osrednjem humoru.
Bili Piton Bili Piton 22:25 23.06.2015

Re: Teško onom koga naša država štiti

Pratim skoro pa redovno - Kesić, to jest on i njegov tim, sve bolji i bolji. Uhvatim sebe da se tu i tamo grohotom smejem. Inteligentan, uglavnom suptilan humor.

Što se bloga tiče, ništa novo - izbor muzike višestruko nadmašuje domet teksta, u ovom slučaju drastično, da ne kažem kardinalno, fore radi. "Oganj" je zbilja prelepa Djuzina pesma za koju malo ko zna - mnogo bolja od one druge sa istog singla za koju znaju svi. Rare groove, so to speak.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 23:01 23.06.2015

Re: Teško onom koga naša država štiti

No bilo je važno opljunuti po Kesiću ... on je najveći problem savremenog srpskog novinarstva (kad su ostali problemi poput npr. Olje ili Brankice već uspešno "rešeni"


Eh, pa ne laje kera da pokrije breg i tako to ;> Ne bih da ulazim u stilske i ne tkao stilske, čak dapače, organske probleme teksta (ipak molam malo - "zamislite drugovi mene, onakvog čoveka, našli da ismevaju, pa ću stoga da udarim totalni segvej - pa Moj Slučaj da poredim sa disleksičnim ljudima, po formuli - eto vidite kakvi su oni, ismevaju čak i ljude sa govornom manom - makar u mojoj mašti) nego samo da se podsetimo na to kako se satiričari i "Ozbiljni" komendiajnti, kritičari našeg vremena, tretiraju kada se ima vlast. Onda se ne piše u rubrikama Pisma Građana, onda ... eto, recimo, pre Olje i Brankice, bio je Ljubomir Živkov, čija je mala autorska emisija na B92, Retrovizor, nakon 8 godina ukinuta 2009.te, - nekome se nije dopala satira, a moglo mu se...

                     
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:05 23.06.2015

Re: Teško onom koga naša država štiti

h, pa ne laje kera da pokrije breg i tako to ;> Ne bih da ulazim u stilske i ne tkao stilske, čak dapače, organske probleme teksta


Ma uđi slobodno.
"zamislite drugovi mene, onakvog čoveka, našli da ismevaju, pa ću stoga da udarim totalni segvej


Ovo npr. nije čak ni princip loše namere. Ovo je princip idiotske namere. Ili namere idiota.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 23:08 23.06.2015

Re: Teško onom koga naša država štiti

Nebojsa Krstic
h, pa ne laje kera da pokrije breg i tako to ;> Ne bih da ulazim u stilske i ne tkao stilske, čak dapače, organske probleme teksta


Ma uđi slobodno.
"zamislite drugovi mene, onakvog čoveka, našli da ismevaju, pa ću stoga da udarim totalni segvej


Ovo npr. nije čak ni princip loše namere. Ovo je princip idiotske namere. Ili namere idiota.


Slažem se, zato i nisam mogao da ne iskomentarišem ;>

PS - posle ... nema kajanja. Znači, ako nisi sposoban da u 144 karaktera napišeš celovitu i zaokruženu misao, koja će da stoji sama po sebi, bez naslanjanja na prethodne i naredne i tzv. "kontekst", nemoj ni da koristiš "medij".
irvington irvington 20:40 24.06.2015

Re: Teško onom koga naša država štiti

predatortz
Kraja
Osrednjim humorom


...gledamo li istog kesica...???


Verovatno. Moja percepcija je da se radi o osrednjem humoru.


Додао бих и увек предвидиви другосрбијански хумор . Мало се боцне власт, малчице опозиција, мало више црква и зли Срби, мало Руси, никако Американци и Бриселци и све тако у круг, са гостима који су увек истог профила. Да су се барем једном нашалили са "западним партнерима" или онима из америчке амбасаде, па да их човек озбиљније схвати. Овако, увек иста прича. Забава за другосрбијанске масе
marta marta 21:31 23.06.2015

Bolesno stanje...

Ovde je sve jasno ko sunce.Za one koji ne razumeju,država je ta koja zlostavlja decu ,jer roditeljima ne daje mogućnost da rade i hrane ih.Isto tako,roditelji koje se ne trude,a mogu da rade ,takođe su zlostavljači.Zlonamerni i oni kojima nedostaje materijala za sprdnju,traže ga i tamo gde ga nema.Ne bih se pravdala,niti objašnjavala Kesiću i tviterašima šta sam htela time da kažem.Prvi je budala,a ostali su gluperde.Izvinjavam se,nemam druge kfalifikacije.
Kraja Kraja 21:39 23.06.2015

...zato...

...ocevi i majke koji se "bodu svuda sem u ud", koji pokazuju javno svoje nove silikonske sise i guzice, oni, za koje je javna tajna da ubijaju, trguju drogom, prebijaju, oni koje partnere menjaju cesce od donjeg vesa (ako ga uopste i nose, na radost ministara), nemaju nikakav problem sa socijalnim sluzbama...
...njihova deca rastu u odvojenim stanovima, dzipovima, okruzena ljubavlju estrade, zute stampe i splavova, uredno se evidentira ko se s kim kresnuo, koliko je to trajalo...
...ne razumem sta si hteo da nam porucis...
svjetlana10 svjetlana10 21:47 23.06.2015

Jadna djeca

Svaka drzava treba i mora da stvori takve instrumente koji stite djecu od svakog nasilja, prvenstveno od najblizih, ali i od svih drugih slojeva drustva. Neimastina jeste jedan oblik zlostavljanja djece, ali sigurno ne i najgori. Precutkuje se i krije seksualno zlostavljanje djece, svuda, kako kod nas, a tako i u svijetu. Po meni nedopustivo i zastrasujuce.
Pohvala za jedan izuzetno vazan tvit, bez obzira koliko se zbog njega diglo prasine. Kad vec drustvene mreze trpe i produkuju toliko smeca, barem se nadam da ce od ove prasine biti neke koristi i mozda nekome proradi savjest i zelja da pomenuto pitanje rijesi i pokrene na bolje.
antioksidant antioksidant 22:05 23.06.2015

.

sve bi bilo mnogo lakse da nemas potrebu da opravdavas u sustini glup tvit. jer stvarno je glupo pricati uopstene price kao odgovor na konkretnu zivotnu pricu
Atomski mrav Atomski mrav 22:29 23.06.2015

Re: .

A i sam se ograđuje i kaže da je laik. Decu treba oduzeti roditeljima usled nemaštine a šta posle s njima - e to ne znam. Pa zbog takvog rezona i zaslužuje da ga čereče na tviteru i u medijima.
princi princi 05:54 24.06.2015

Re: .

antioksidant
sve bi bilo mnogo lakse da nemas potrebu da opravdavas u sustini glup tvit. jer stvarno je glupo pricati uopstene price kao odgovor na konkretnu zivotnu pricu

Sve bi bilo mnogo lakše da tekst ima drugačiji naslov. Ali pisati o "bolesnom stanju u sferi komunikacije", "medijima", nedostacima tvita, ograničenjima 140 karaktera, biti ogorčen na to kako te prihvataju u medijima a sve to na temi u kojoj nekom nesrećniku zbog siromaštva oduzimaju dete (skoro dikensovski, kao da je sredina 19. veka) je totalno mind boggling, svim oksfordskim leptirićima uprkos (ili unatoč).
mariopan mariopan 14:46 24.06.2015

Re: .

Krle

Napisao sam da nisam socijalni radnik i da se ne razumem u načine zaštite, da je to tema za stručnjake, za socijalne službe, one o tome treba da odlučuju, a ne laici sa Tvitera.


Ovo ti je pametno u tekstu.

Pa zašto nisi tako i postupio?
Šta si imao da se petljaš u nešto što ne razumeš ( sam priznaješ) kada nisi socijalni radnik i ne razumeš se u načine zaštite nego si samo laik sa tvitera?

Zlostavljanje je ( i to žestoko) odvojiti decu od roditelja, iščupati ih iz poznate i sigurne ( iako siromašne) sredine i baciti ih nepoznatim starateljima u ruke. To je strašna trauma koja se nekada ne zaleči celog života, a koju će ta deca da pamte dok su živi.

Decu i u toj nasiromašnijoj porodici - roditelji vole.

O ovome ne govorim kao laik, govorim iz ličnog iskustva i znam da je tako. Šta god da je razlog odvajanja dece od roditelja ( čak i kada je to opravdano, smrt roditelja i slično) to je užasna trauma i ne zaboravlja se do kraja života.

Ovde ne postoje razlozi da se toj porodici oduzmu deca, naprotiv, cela ova situacija je sramna, sramno je što su toliko siromašni, sramno je da se država ponaša bahato i nemoralno pa umesto da pomaže na sve načine ona dodatno traumatizuje celu tu porodicu i zverski ih, sve zajedno - zlostavlja oduzimanjem dece.

A ovaj blog kojim se tobože pravdaš, (nemaš kome i nemaš zašto) je nepotreban, to ti je samo dodatno ukopavanje jer stavljaš svoju sujetnu mukicu (za koju si lično odgovoran) ispred teške muke te porodice.

Braniš neodbranjivo, pogrešio si, taj tvit ti je bio glup, zaboraviš i ideš dalje....i paziš šta pišeš drugi put?
NNN NNN 22:53 24.06.2015

Re: .

sve bi bilo mnogo lakse da nemas potrebu da opravdavas u sustini glup tvit.
A nije da nije imao i gluplje
ono što mu je dobro u vezi ovog tvita je što je dobio pažnju
(očigledno je Krle attention whore),
ali mu ipak pomalo nedostaje da bude obožavan...

mili92 mili92 08:41 25.06.2015

Re: .

Ко се до млијека опече и у јогурт дува.
jkt2010 jkt2010 08:45 25.06.2015

Re: .

mili92
Ко се до млијека опече и у јогурт дува.

"Ko ga duva i treba da ga duva."
maksa83 maksa83 09:09 25.06.2015

Re: .

"Ko ga duva i treba da ga duva."

Mao Tse ili Lao Tzu?

"Kome je suđeno da ga duva džaba se čuva" (Buda)

"U avionu uvek zauzmi mesto do mitraljeza" (Sun Tzu)

"Svet je pun bolida" (Konfučije)
freehand freehand 09:12 25.06.2015

Re: .

"U avionu uvek zauzmi mesto do mitraljeza" (Sun Tzu)

A ne. Original je: "U avionu uvek zauzmi mesto omeđeno klozetom, stjuardesom i kužinom."
Ono sa mitraljezom je Kim Il Tsung.
emsiemsi emsiemsi 09:22 25.06.2015

Re: .

maksa83
"Ko ga duva i treba da ga duva."

Mao Tse ili Lao Tzu?

"Kome je suđeno da ga duva džaba se čuva" (Buda)

"U avionu uvek zauzmi mesto do mitraljeza" (Sun Tzu)

"Svet je pun bolida" (Konfučije)

"Ј**е ми се !" (ја)
Kazezoze Kazezoze 10:20 25.06.2015

Re: .

emsiemsi
maksa83
"Ko ga duva i treba da ga duva."

Mao Tse ili Lao Tzu?

"Kome je suđeno da ga duva džaba se čuva" (Buda)

"U avionu uvek zauzmi mesto do mitraljeza" (Sun Tzu)

"Svet je pun bolida" (Konfučije)

"Ј**е ми се !" (ја)

"saglasan" (ti)
docsumann docsumann 10:57 25.06.2015

Re: .

mili92
Ко се до млијека опече и у јогурт дува.



koga zmija ujede i u guštera duva.

koga gušter ujede liže žabu.



a što se aviona tiče, možda ona stara zambezijska - slonovi rano lete

zilikaka zilikaka 18:40 25.06.2015

Re: .

koga zmija ujede i u guštera duva.


El to iz onog opusa

Ko prvi devojci, sam u nju pada?
mirelarado mirelarado 20:21 25.06.2015

Re: .

zilikaka
koga zmija ujede i u guštera duva.


El to iz onog opusa

Ko prvi devojci, sam u nju pada?


Ко рано рани, њему и девојка.
antioksidant antioksidant 20:49 25.06.2015

Re: .

ko rano rani ceo dan zeva
predatortz predatortz 20:58 25.06.2015

Re: .

antioksidant
ko rano rani ceo dan zeva


Ko drugome jamu kopa, fizički je radnik!
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:25 25.06.2015

Re: .

ko rano rani ceo dan zeva


Ko rano rani ne budi mu drug
mirelarado mirelarado 22:28 25.06.2015

Re: .

Ко с ђаволом тикве сади, три среће граби.
predatortz predatortz 07:11 26.06.2015

Re: .

mirelarado
Ко с ђаволом тикве сади, три среће граби.


Satanisto!
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:20 26.06.2015

Re: .

NNN
... očigledno je Krle attention whore,
ali mu ipak pomalo nedostaje da bude obožavan...

Lepo rečeno, a ne smem se izjasniti da li smatram i da je potpuno tačno ili samo delimično, jer znam da je domaćin alergično osetljiv na neke komentatore, bilo šta da kažu, pa je bolje da ovde stanem.

----------
Ne samo da ima Krive Drine već ima i Krive kuće (Krzywi domek, Polska):

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:35 23.06.2015

Принцип добре намере

Један од честих начина да се науди говорнику-аутору на интернету, да се он унизи или "порази", јесте тај начин који је Небојша изнео и кроз њега прошао. Насупрот томе, могућ је и другачији приступ.

Он се, у реторици, назива принципом добре намере. У филозофији и реторици овај принцип захтева да се интерпретација написаног одвија у складу с вером да је написано израз рационалног размишљања и да -- у случају могућних недоумица око појединости -- као важеће значење написаног треба узимати његову најбољу, најјачу интерпретацију. Суштина овог захтева јесте да се ирационалност, логичке недоследности и нетачности написаном не приписују уколико постоји и могућна је његова кохерентна, рационална интерпретација.

Оксфордски филозофски речник из 1994. дефинише принцип добре намере као упућивање интерпретатора неког исказа ка максимазирању истинитости или рационалности у оном што је изречено.

Јасно је да се интернет лавови овога не држе. Тако ће се, рецимо, у расправи поводом Сребренице они ухватити за то да ли је тамо убијено 7345 или 7453 муслимана (као да би за таква закерала иједан податак о убијеним у Сребреници био валидан?), или ће се, било којим поводом, ухватити за неку сличну несуштинску омашку и њоме млатарати као буздованом -- неки погрешно упамћен податак или израз, који не мењају суштину и логички ток излагања.

Зашто настају оваква тумачења, ван принципа добре намере? Најпре, да би се у расправама добили јефтини поени, а противник унизио и представио тупавим, а и стога што се расправа о поједином питању не доживљава као централна тема, него обрачун унутар ње.

Која су решења? Уколико желите заиста да расправљате се неким, претпоставите, најпре, да у њему има зрнце интелигенције (зашто бисте обраћали, уосталом, пажњу на изјаве идиота, осим ако и сами нисте такви?), даље -- прихватите да говорник оно што говори изриче с часном и искреном намером, као и то да расправи приступа у пуном капацитету властитих менталних могућности.

Кад се има ово изнесено на уму, мислим да је очигледно да су интернет лавови често тек интернет џукци.

PRINCIPLE OF CHARITY
predatortz predatortz 22:38 23.06.2015

Re: Принцип добре намере

Тако ће се, рецимо, у расправи поводом Сребренице


Izvini, ali ne čini li ti se da si malo opterećen Srebrenicom?
Unositi je baš u svaki post, kao poštapalicu za bilo koju temu...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:45 23.06.2015

Re: Принцип добре намере

predatortz
Тако ће се, рецимо, у расправи поводом Сребренице


Izvini, ali ne činili ti se da si malo opterećen Srebrenicom?
Unositi je baš u svaki post, kao poštapalicu za bilo koju temu...

Па то је први пример који ми је пао на ум. Зашто?
Овде су, неки, моје ставове о Сребреници недавно настојали да оспоре управо на изнесен начин, оспоравајући тачност података о броју убијених. Стога ми је то пало на памет.

Узгред, овим својим коментаром чини се да си нарушио принцип добре намере. Пример који сам ја изнео сасвим је неважан у оквиру основне теме Крстићевог блога и није ништа више него -- пример. Ти си, прекомерно истичући Сребреницу, претпоставио другачију намеру мом написаном коментару од оне основне, а која је била да објасни каткадашњу природу интернет расправа.
Atomski mrav Atomski mrav 22:47 23.06.2015

Re: Принцип добре намере

Imaš li neki fensi naziv za one što samo teraju kontru?
predatortz predatortz 22:50 23.06.2015

Re: Принцип добре намере

Па то је први пример који ми је пао на ум. Зашто?
Па овде су, неки, моје ставове о Сребреници недавно настојали да оспоре управо на изнесен начин, оспоравајући тачност података о броју убијених. Стога ми је то пало на памет.


Zato što smatram da je uvođenje Srebrenice u baš svaku priču neprikladno i neprimereno.
Uzgred, da bi se osporavala tačnost nekog podatka mora da postoji tačan podatak. Budući da ga nema, jednako su neozbiljni i oni koji ga sa ubeđenjem iznose, kao i oni koji izlaze sa nekom drugom brojkom.

Toliko od mene na temu Srebrenice.

Praštaj domaćine.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:02 23.06.2015

Re: Принцип добре намере

Он се, у реторици, назива принципом добре намере. У филозофији и реторици овај принцип захтева да се интерпретација написаног одвија у складу с вером да је написано израз рационалног размишљања и да -- у случају могућних недоумица око појединости -- као важеће значење написаног треба узимати његову најбољу, најјачу интерпретацију.


Na ovom blogu, otkad ja pamtim, važio je princip loše namere.
petronijevic001 petronijevic001 23:06 23.06.2015

Re:

Сиромаштво родитеља није насиље над децом, то су најобичније глупости.Генерације људи су одрастале без текуће воде у кућама, па им се ништа страшно није десило.

У конкретном случају, реч је о специфичном виду правног насиља квазиуправног органа-Центра за социјални рад, који се често понаша као једна врста преког суда.Улога редовног суда је маргинална, јер ће судска пресуда морати да се заснива на мишљењу тог истог Центра за социјални рад, који ће наравно правдати своју већ раније донету одлуку.


Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:14 23.06.2015

Re:

Парадокс је да би отац одузете деце, када би тој истој деци од стране државе био одређен да буде хранитељ, добијао 53.556,00 динара месечно за њихово издржавање.

ЛИНК
Atomski mrav Atomski mrav 23:17 23.06.2015

Re:

Парадокс је да би отац одузете деце, када би тој истој деци од стране државе био одређен да буде хранитељ, добијао 35.704,00 динара месечно за њихово издржавање.

Upravo tako.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:18 23.06.2015

Re:

Atomski mrav
Парадокс је да би отац одузете деце, када би тој истој деци од стране државе био одређен да буде хранитељ, добијао 35.704,00 динара месечно за њихово издржавање.

Upravo tako.

Твој претходни коментар није поштовао принцип добре намере.
Овај служи да га откупи.
Atomski mrav Atomski mrav 23:34 23.06.2015

Re:

Твој претходни коментар није поштовао принцип добре намере.
Овај служи да га откупи.

Za ovo prvo si u pravu, a za drugo nisi. Moj prvi komentar nije poštovao princip dobre namere jer nisam uveren da si ti u svom komentaru na koji sam se nadovezao poštovao princip dobre namere - nisi pretpostavio da su reakcije na Krstićev komentar na tviteru rezultat dobrih namera već naprotiv, da su uperene protiv njega sa namerom da ga "unize i poraze". Što se mog drugog komentara tiče, sasvim se slažem da je paradoks da hranitelji dobijaju pomoć od države a roditelji ne (čak se i kažnjavaju oduzimanjem dece zbog nemaštine).
gordita gordita 23:34 23.06.2015

Re: Принцип добре намере

Nebojsa Krstic
Он се, у реторици, назива принципом добре намере. У филозофији и реторици овај принцип захтева да се интерпретација написаног одвија у складу с вером да је написано израз рационалног размишљања и да -- у случају могућних недоумица око појединости -- као важеће значење написаног треба узимати његову најбољу, најјачу интерпретацију.


Na ovom blogu, otkad ja pamtim, važio je princip loše namere.



Primer loše namere

Овде су, неки, моје ставове о Сребреници



Da se vratim na temu.
Četvrt veka, teško je biti dete u Srbiji. Teško je biti roditelj u Srbiji. Nadam se da će se vlast setiti da donira zemlju siromašnim porodicama na selu, neku kravu, kokošku, svinju. Da pokrene zadrugarstvo, donira neko vozilo kojim bi se višak povrća, voća i drugog odvozilo u neku prodavnicu, na pijacu. Negde sušaru, negde hladnjaču. Ako postoje farme pri nekim poljoprivrednim školama, na primer, zašto to iskustvo ne može da se primeni?

Rešili bi socijalne probleme mnogima. Važno je da se nešto pokrene s mrtve tačke, onda se postepeno širi, razvija...




highshalfbooze highshalfbooze 23:36 23.06.2015

Re: Принцип добре намере

Na ovom blogu, otkad ja pamtim, važio je princip loše namere.

U pravu si.
Čoveku kome je ukinuto osnovno ljudsko pravo da radi i da živi od poštenog rada su oduzeli dete, a očajnu ženu strpali na psihijatriju, čime su mu ukinuli još jedno od osnovnih ljudskih prava - da ima porodicu.
I sad, dođe Nebojša Krstić i aplaudira tim potezima države koja je tom jadniku ukinula osnovna ljudska prava. Pa zar to nije loša namera?

Još mu maliciozno savetuje da radi kako bi povratio porodicu. A njemu je porodica rasturena upravo dok je bio na poslu... naravno loše plaćenom i naravno neprijavljen i naravno bez zdravstvenog osiguranja i naravno bez penzionog osiguranja...
... i još priča drugome o lošim namerama...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 02:03 24.06.2015

Re: Принцип добре намере

predatortz
Toliko od mene na temu Srebrenice.

Сребреница уопште није била моја тема.
Њу је изнео твој фокус, не мој.
А мој коментар из тог фокуса није ни могао бити нормално читан.
Моја основна тема је била принцип добре намере.
Који си ти прекршио.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 02:10 24.06.2015

Re: Принцип добре намере

Još mu maliciozno savetuje da radi kako bi povratio porodicu


Ti si, highshalfbooze, socijalni radnik?
emsiemsi emsiemsi 06:05 24.06.2015

Re: Принцип добре намере

Predrag Brajovic
predatortz
Тако ће се, рецимо, у расправи поводом Сребренице


Izvini, ali ne činili ti se da si malo opterećen Srebrenicom?
Unositi je baš u svaki post, kao poštapalicu za bilo koju temu...

Па то је први пример који ми је пао на ум. Зашто?
Овде су, неки, моје ставове о Сребреници недавно настојали да оспоре управо на изнесен начин, оспоравајући тачност података о броју убијених. Стога ми је то пало на памет.

Узгред, овим својим коментаром чини се да си нарушио принцип добре намере. Пример који сам ја изнео сасвим је неважан у оквиру основне теме Крстићевог блога и није ништа више него -- пример. Ти си, прекомерно истичући Сребреницу, претпоставио другачију намеру мом написаном коментару од оне основне, а која је била да објасни каткадашњу природу интернет расправа.

Тачност и треба да ти оспоравају --- респект према убијенима се оцењује тачним бројем, не сме да се погреши нити за један једини.
Ми Срби смо свој респект према својим жртвама из другог светског рата показали (шта из другог, не знамо тачан број нити из овога), више респекта показујемо према туђим - много више (можда тако и треба, нисам сигуран).
Дакле, страшно је битно да ли је 7345 или 7435, страшно је битно колико од њих су били заробљени (небитно, да ли војници или цивили - то је ратни злочин), колико од њих је страдало у борбама итд...
Као што ти је рекао Предатор, те како следи из оксфордског принципа добре намере, твоје инсертовање и аугментирање преко Сребренице је све само не добра намера.
emsiemsi emsiemsi 06:10 24.06.2015

Re: Принцип добре намере

gordita

...

Da se vratim na temu.
Četvrt veka, teško je biti dete u Srbiji. Teško je biti roditelj u Srbiji. Nadam se da će se vlast setiti da donira zemlju siromašnim porodicama na selu, neku kravu, kokošku, svinju. Da pokrene zadrugarstvo, donira neko vozilo kojim bi se višak povrća, voća i drugog odvozilo u neku prodavnicu, na pijacu. Negde sušaru, negde hladnjaču. Ako postoje farme pri nekim poljoprivrednim školama, na primer, zašto to iskustvo ne može da se primeni?

Rešili bi socijalne probleme mnogima. Važno je da se nešto pokrene s mrtve tačke, onda se postepeno širi, razvija...





Ово је принцип добре намере !
На жалост, ова намера је екстремно тешко остварива у овој нашој држави.
Но, ако су намере добре, неки бенефит ће се достићи.
princi princi 06:20 24.06.2015

Re: Princi(pi), laži i istine

Inače, ovo o dobrim namerama, Srebrenici i brojevima, na blogu o Srebrenici nije bilo reči ni o kakvim brojevima, nego o tome što je neko u jednom trenutku napisao da su Srbi istrebili Muslimane iz Srebrenice. Predator je na to reagovao napisavši kako to nije tačno i kako je većina srebreničkih Muslimana danas živi u Tuzli, gradu u kome danas praktično nema Srba (iako ih je pre rata bio znatan broj). E onda je taj neko rekao priznao kako je to znao od početka, čak je pominjao i nekakvu svoju rodbinu priznajući psredno da je za potrebe svoje teze jednostavno i bezočno- lagao. Toliko o dobrim namerama i velikim rečima. Koga ne mrzi, može se sam uveriti u ovde napisano, eno svega toga na blogu UKinSerbia.

Problem sa leptirićima je što su kratkog daha. Polete i sutradan lipšu.
highshalfbooze highshalfbooze 06:32 24.06.2015

Re: Принцип добре намере

Ti si, highshalfbooze, socijalni radnik?

Pošto tražiš od mene formalnu kvalifikaciju da bih izrazio svoje mišljenje pred zajednicom, pretpostavljam da ti jesi socijalni radnik. Ili si muzičar? Ili nosiš tetki lek?
freehand freehand 06:46 24.06.2015

Re: Принцип добре намере

predatortz
Тако ће се, рецимо, у расправи поводом Сребренице


Izvini, ali ne činili ti se da si malo opterećen Srebrenicom?
Unositi je baš u svaki post, kao poštapalicu za bilo koju temu...

Pa to je ovaj deo godine. Od pola jula kreće onaj sa paradom.
Јасно је да се интернет лавови овога не држе. Тако ће се, рецимо, у расправи поводом Сребренице они ухватити за то да ли је тамо убијено 7345 или 7453 муслимана (као да би за таква закерала иједан податак о убијеним у Сребреници био валидан?),

Prvo - ti si, koliko se sećam, ovde muljao i sa osam, i sa pet i sa sedam hiljada. A ako već brojka nije bitna onda to može da se zove ssećanje na sve žrtve Srebrenice, ili sećanje na hiljade srebnreničkih žrtva. Na primer.
Drugo - upravo takvi vrište "AAAAAAAA MANIPULACIJA BROJKAMA!" kad neko drugi učini slično ovome što ti radiš, samo stojeći.
jkt2010 jkt2010 07:57 24.06.2015

Re: Принцип добре намере

Atomski mrav
Imaš li neki fensi naziv za one što samo teraju kontru?

jkt2010?
jkt2010 jkt2010 08:01 24.06.2015

Re: Принцип добре намере

Predrag Brajovic
predatortz
Тако ће се, рецимо, у расправи поводом Сребренице

Izvini, ali ne činili ti se da si malo opterećen Srebrenicom?
Unositi je baš u svaki post, kao poštapalicu za bilo koju temu...

Па то је први пример који ми је пао на ум. Зашто?

Zato što je to trol po definiciji.

Kao kad bih sad ja uhvatio da pričam o elektronskom dinaru, ukidanju svih poreza osim na promet, i šta to znači za socijalna davanja. Tojest kako uproštava (ukida!) procedure, i koliko je efikasno & pravedno. Efikasnije & pravednije ne može da bude.
maksa83 maksa83 08:04 24.06.2015

Re: Принцип добре намере

Kao kad bih sad ja uhvatio da pričam o elektronskom dinaru, ukidanju svih poreza osim na promet, i šta to znači za socijalna davanja.

A tek kako utiče na prinos krompira, ludilo!
jkt2010 jkt2010 08:10 24.06.2015

Re: Принцип добре намере

highshalfbooze
Na ovom blogu, otkad ja pamtim, važio je princip loše namere.

U pravu si.
Čoveku kome je ukinuto osnovno ljudsko pravo da radi i da živi od poštenog rada su oduzeli dete, a očajnu ženu strpali na psihijatriju, čime su mu ukinuli još jedno od osnovnih ljudskih prava - da ima porodicu.
I sad, dođe Nebojša Krstić i aplaudira tim potezima države koja je tom jadniku ukinula osnovna ljudska prava. Pa zar to nije loša namera?

Još mu maliciozno savetuje da radi kako bi povratio porodicu. A njemu je porodica rasturena upravo dok je bio na poslu... naravno loše plaćenom i naravno neprijavljen i naravno bez zdravstvenog osiguranja i naravno bez penzionog osiguranja...
... i još priča drugome o lošim namerama...

Pa sad... Pravo na rad znači da niko ne može da ti ne da da radiš, a ne znači da je neko dužan da te zaposli; to u slobodnoj zemlji moraš sam da vidiš.

Takođe, osim ljudskih prava, postoje i dečija prava. Dete na Papui možda ne treba da ima tekuću vodu, ali u Srbiji je neka druga priča. Msm, u slobodnoj zemlji možeš ti da odlučiš da živiš u kartonskoj kutiji, ali nemaš pravo da tamo držiš i dete.

Tako da je tvoj post običan kvazisocijalistički populizam.
jkt2010 jkt2010 08:16 24.06.2015

Re: Принцип добре намере

maksa83
Kao kad bih sad ja uhvatio da pričam o elektronskom dinaru, ukidanju svih poreza osim na promet, i šta to znači za socijalna davanja.

A tek kako utiče na prinos krompira, ludilo!

Na prinos manje-više; al što destimuliše uvoz... čudo jedno.

Znaš ono, plaća se porez na promet na svako plaćanje, pa i na kupovinu deviza. A skuplje devize - manji uvoz.

Najgore od svega je što ovaj elektronski novac možemo i mi građani samostalno da uvedemo (vidi Bitcoin), ali ništa ne radimo. Evo, imam jedan projekat na tu temu, pa ako vi IT-ovci imate želju & znanje, ja imam rešenje... a ako vi nećete da sa mnom budete emiteri tog novog "bitcoin"-a , sam ću... dodato je na spisak projekata, samo polako.
gedza.73 gedza.73 08:18 24.06.2015

Re:

Atomski mrav
da je paradoks da hranitelji dobijaju pomoć od države a roditelji ne (čak se i kažnjavaju oduzimanjem dece zbog nemaštine).



Текстове предлога закона најчешће пишу правници и други стручњаци за посебне области запослени у министарствима. Њима у раду помажу и други стручњаци и научни радници који могу допринети да предлог закона буде што бољи.

Народна скупштина у Дану за гласање одлучује о предлозима закона у начелу, појединостима и у целини. Ако предлог закона буде прихваћен у начелу, Народна скупштина прелази на одлучивање о амандманима појединачно. На крају народни посланици гласају о предлогу закона у целини.



Nebojsa Krstic
Ti si, highshalfbooze, socijalni radnik?

Kažu ljudi da za socijalne radnike imaju samo reči hvale.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 08:44 24.06.2015

Re: Принцип добре намере

highshalfbooze
Ti si, highshalfbooze, socijalni radnik?

Pošto tražiš od mene formalnu kvalifikaciju da bih izrazio svoje mišljenje pred zajednicom, pretpostavljam da ti jesi socijalni radnik. Ili si muzičar? Ili nosiš tetki lek?


Ja nisam socijalni radnik, to ti piše u tekstu bloga. Zbog toga i nisam davao svoj stav o tome šta socijalne službe treba da rade.

A tebe pitam da li jesi, ne zato što u suprotnom ne možeš da iznosiš svoje mišljenje, nego da bih znao da li ti je mišljenje stručno ili laičko.
emsiemsi emsiemsi 09:00 24.06.2015

Re: Princi(pi), laži i istine

princi
Inače, ovo o dobrim namerama, Srebrenici i brojevima, na blogu o Srebrenici nije bilo reči ni o kakvim brojevima, nego o tome što je neko u jednom trenutku napisao da su Srbi istrebili Muslimane iz Srebrenice. ...

успут --- Брајовић је поменуо овде, погледај изнад и (овде копирано испод) ... Небитно за ову тему, но, дескриптивно за добре намере.
асно је да се интернет лавови овога не држе. Тако ће се, рецимо, у расправи поводом Сребренице они ухватити за то да ли је тамо убијено 7345 или 7453 муслимана (као да би за таква закерала иједан податак о убијеним у Сребреници био валидан?), или ће се, било којим поводом, ухватити за неку сличну несуштинску омашку и њоме млатарати као буздованом -- неки погрешно упамћен податак или израз, који не мењају суштину и логички ток излагања...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 09:17 24.06.2015

Re: Princi(pi), laži i istine

Мени, заиста, боља демонстрација од ове овде у threadu за кршење принципа добре намере у ишчитавању интернет коментара и текстова није потребна, сами се ревносни пионири на часу јављају. За то, да се увиди, како неки текст није ишчитаван у том кључу, ипак, није потребна само интелигенција и разумевање шта је то principle of charity, већ и сама добра намера или барем суспендовање оне рђаве на неко време.

Ако ништа друго, мислим, ипак, да само сви заједно разумели једну од важних црта механике интернет размене мишљења.

P.S.
Иначе, пример са бројевима у Сребреници као тактиком оквирног denialа тог чина јесте из једне моје старије расправе са Freehandom, он је то јасно препознао па се и јавио, и нема везе са скорашњим блогом о Сребреници. Они други који се тим поводом јављају само се беспотребно гурају тамо где им није место.

P.P.S.
Колико је Сребрница незаокружена, неразрешена тема у српском јавном мњењу, показује и овај пропламасај реакција овде на њено успутно спомињање. Најбоља је она реакција која каже како је то по дефиницији трол. Чак и кад ову вехементну реакцију делом разумемо као последицу "омиљености" мојих коментара овде, ипак је она најпре одраз те упорне и задрте denial Србије.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 09:24 24.06.2015

Re: Принцип добре намере

Zato što je to trol po definiciji.

:))))))))))))))
highshalfbooze highshalfbooze 09:24 24.06.2015

Re: Принцип добре намере

jkt2010
Pa sad... Pravo na rad znači da niko ne može da ti ne da da radiš, a ne znači da je neko dužan da te zaposli; to u slobodnoj zemlji moraš sam da vidiš.

Nisi lepo pročitao, pokušaj ponovo:
ljudsko pravo da radi i da živi od poštenog rada


A potom pogledaj ovaj link, i proceni o slobodama u ovoj zemlji o kojima govoriš.
jkt2010
Dete na Papui možda ne treba da ima tekuću vodu, ali u Srbiji je neka druga priča.

Nikada mi neće biti jasno zbog čega je jednom detetu potrebna tekuća voda, a drugom ne, i kako to uopšte neko može da tvrdi.

I ako malo pažljivije sagledaš problem videćeš da se čovek o kome je reč nije ponašao neodgovorno, već je radio i trudio se da poboljša materijalni položaj radeći pošteno i ne baveći se kriminalom kao mnogi drugi koji nemaju problem da im socijalna služba oduzima decu.
Tako da mu nisu bili potrebni saveti od Nebojše Krstića i jkt2010 da se zaposli i radi.
freehand freehand 10:03 24.06.2015

Re: Princi(pi), laži i istine

Иначе, пример са бројевима у Сребреници као тактиком оквирног denialа тог чина јесте из једне моје давне расправе са Freehamdom, он је то јасно препознао па се и јавио.



A šta bi Brajović rekao da Predatorz napiše da se u Srebrenici dogodio strašan zločin nad tri hiljade nedužnih civila?
Ili da je Omega, na primer, napisao da su dve hiljade streljanih civila u Srebrenici neoprostivo nepočinstvo?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 10:37 24.06.2015

Re: Princi(pi), laži i istine

Zanimljiva stvar, za оne koji често prepravljaju i dopisuju svoje komentare: ако добро размисле, видеће да их преправљају и логички учвршћују upravo očekujući kako principle of charity неће бити поштован, и да ће им коментари биtи изложени "нападу" управо са те стране, оне коју zahteva интерпретативни принцип добре намере.
jkt2010 jkt2010 10:38 24.06.2015

Re: Принцип добре намере

highshalfbooze

Tako da mu nisu bili potrebni saveti od Nebojše Krstića i jkt2010 da se zaposli i radi.

Al ako mu tvoje suze ne pomognu ništa neće.

ljudsko pravo da radi i da živi od poštenog rada

Ne razumem komunistički, moraš da mi prevedeš:
Ko mu uskratio ovo pravo? Ili ga neko tera da batali pošten rad i da se okrene pljački?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:53 24.06.2015

Re: Принцип добре намере

highshalfbooze
Čoveku kome je ukinuto osnovno ljudsko pravo da radi...

Ко му је укинуо то право?
Ко је тај на кога треба оправдано да се љутимо, ко је тај злотвор?
Дајте, да чујемо ко је, па да њега разапнемо овде, а не Небојшу.
highshalfbooze highshalfbooze 16:04 24.06.2015

Re: Принцип добре намере

jkt2010
Ne razumem komunistički, moraš da mi prevedeš:

Mada se bahato ponašaš i bezobrazan si, odgovoriću ti.

International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights
Article 6

1. The States Parties to the present Covenant recognize the right to work, which includes the right of everyone to the opportunity to gain his living by work which he freely chooses or accepts, and will take appropriate steps to safeguard this right.

Srbija je potpisnik navedene konvencije od 12. marta 2001. godine.

I pogledaj ono sa linka koji sam ti dao u prethodnom postu.
larisa_bg larisa_bg 16:39 24.06.2015

Re: Принцип добре намере

Nebojsa Krstic

Na ovom blogu, otkad ja pamtim, važio je princip loše namere.


Ne pitam te ironično, pitam zaista ozbiljno: ako tako misliš o ovom blogu, zašto ga i dalje posećuješ i objavljuješ tekstove tu? U okruženju koje smatraš do te mere neprijateljskim?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 17:49 24.06.2015

Re: Принцип добре намере

larisa_bg
Nebojsa Krstic

Na ovom blogu, otkad ja pamtim, važio je princip loše namere.


Ne pitam te ironično, pitam zaista ozbiljno: ako tako misliš o ovom blogu, zašto ga i dalje posećuješ i objavljuješ tekstove tu? U pokruženju koje smatraš do te mere neprijateljskim?

Ово јесте јако занимљиво питање.
Ја имам неке своје теорије о томе... уз констатацију да је Небојша, врло вероватно, у праву што се тиче атмосфере с којим га дочекују, и њега и друге који не наступају захтевано популистички.

Да подсетим да је та атмосфера недавно одавде отерала и узорно стрпљиву и културну Гордану Чомић, поред свих осталих.
larisa_bg larisa_bg 18:15 24.06.2015

Re: Принцип добре намере

Predrag Brajovic
larisa_bg
Nebojsa Krstic

Na ovom blogu, otkad ja pamtim, važio je princip loše namere.


Ne pitam te ironično, pitam zaista ozbiljno: ako tako misliš o ovom blogu, zašto ga i dalje posećuješ i objavljuješ tekstove tu? U pokruženju koje smatraš do te mere neprijateljskim?

Ово јесте јако занимљиво питање.
Ја имам неке своје теорије о томе... уз констатацију да је Небојша, врло вероватно, у праву што се тиче атмосфере с којим га дочекују, и њега и друге који не наступају захтевано популистички.

Да подсетим да је та атмосфера недавно отерала и узорно стрпљиву и културну Гордану Чомић, поред свих осталих.


Atmosfera jeste surova, kao na Marsu. Ili je mnogo vruće ili je mnogo hladno. Ali ja sam došla do zaključka da su najverniji sledbenici bloga upravo i najveći ljubitelji teških verbalnih fajtova. I zato me čudi kad neko od tih (ljubitelja teških fajtova) zakuka da je atmosfera neprijateljska. Pa brate, zar nisi zbog toga tu?
jkt2010 jkt2010 04:36 25.06.2015

Re: Принцип добре намере

highshalfbooze
jkt2010
Ne razumem komunistički, moraš da mi prevedeš:

Mada se bahato ponašaš i bezobrazan si, odgovoriću ti.

Hvala na velikodušnosti, al znao sam da si takav. Ono: Isus, pa ti.

International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights
Article 6

1. The States Parties to the present Covenant recognize the right to work, which includes the right of everyone to the opportunity to gain his living by work which he freely chooses or accepts, and will take appropriate steps to safeguard this right.

Srbija je potpisnik navedene konvencije od 12. marta 2001. godine.

I šta si hteo da pitaš u vezi sa tim? Šta ti nije jasno?
Ovaj deo:
right of everyone to the opportunity to gain his living by work which he freely chooses or accepts

govori da svako ima pravo da radi šta god hoće (a da nije protivzakonito) da bi sebi obezbedio sredstva za život.
Ovaj deo
(The State) will take appropriate steps to safeguard this right

govori da je država dužna da poapsi stoku koja bi se usudila da me spreči ili da mi ometa ovo moje pravo.

I pogledaj ono sa linka koji sam ti dao u prethodnom postu.

Pogledaj ti malo kako čitaš i razumeš pročitano. Izgleda da nije baš sve onako kako si ti sebe ubedio da jeste.
mili92 mili92 08:43 25.06.2015

Re: Принцип добре намере

Рикверџије?
highshalfbooze highshalfbooze 15:11 25.06.2015

Re: Принцип добре намере

Pogledaj ti malo kako čitaš i razumeš pročitano. Izgleda da nije baš sve onako kako si ti sebe ubedio da jeste.

U Srbiji ne možeš ni čistačica da budeš ako nemaš odgovarajuću partijsku knjižicu... no pusti sad to, nebitno je.
Na žalost, sa tobom ne može da se prozbori na kulturan način, tako da...
jkt2010 jkt2010 07:30 26.06.2015

Re: Принцип добре намере

highshalfbooze
Pogledaj ti malo kako čitaš i razumeš pročitano. Izgleda da nije baš sve onako kako si ti sebe ubedio da jeste.

U Srbiji ne možeš ni čistačica da budeš ako nemaš odgovarajuću partijsku knjižicu... no pusti sad to, nebitno je.

De ne lupetaj.

Na žalost, sa tobom ne može da se prozbori na kulturan način, tako da...
Nije dovoljno da si kulturan, potrebno je i da ne lupetaš.
A ako to ne možeš, onda bolje da se ne javiš.
A ako se javiš, onda šta ću ti ja.
principessa_etrusca principessa_etrusca 22:44 23.06.2015

R u 4 real?

Неописиво је бахато делити савете оцу који је изгубио посао као жртва транзиције и који надничи да би издржавао породицу, да боље тражи посао уместо да штрајкује глађу због одузимања деце.

Наравно да децу треба заштитити од сиромаштва, али то се не ради њиховим уклањањем из природне породице и плаћањем хранитељској за њихово издржавање, већ кроз помоћ природној породици да преброди тешкоће.

Одузимање деце је случај за тужбу и одштету, пре свега јер је деци одузето право на породични живот.

Социјални радници који су неспособни да прате породице у којима су деца жртве породичног насиља и да благовремено реагују, у овом случају су потпуно промашили. Државне службе очигледно немају никакве механизме самокорекције. Заказао је и невладин сектор и није се нашао нико ни од добростојећих грађана да тој породици да неколико стотина хиљада да се консолидује.

Та породица је жртва и онда ти својим саветима додајеш insult на injury.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:55 23.06.2015

Re: R u 4 real?

Неописиво је бахато делити савете оцу који је изгубио посао као жртва транзиције и који надничи да би издржавао породицу, да боље тражи посао уместо да штрајкује глађу због одузимања деце.

Što je bahato?

Kako može neko da vrati oduzetu decu ocu koji nije u stanju da ih izdržava i dodatno štrajkuje glađu? Ocu koji ima posao i ponaša se odgovorno možda i može.

Наравно да децу треба заштитити од сиромаштва, али то се не ради њиховим уклањањем из природне породице и плаћањем хранитељској за њихово издржавање, већ кроз помоћ природној породици да преброди тешкоће.


Ako pogledaš tekst koji kometarišeš, a to nije loša praksa, čisto da bismo znali o čemu govorimo, videćeš da se nisam izjašnjavao o tome treba li decu oduzimati ili ne. Mislim da o tome ne treba da sude laici i sve druge internet neznalice, jerbo niko ne zna sve okolnosti slučaja. Za to postoje socijalne službe.

Ovaj tekst se ne bavi pitanjem oduzimanja dece, nego problemom falsifikovanja nečijeg iskaza u cilju njegovog vređanja i omalovažavanja i pravljenja jeftine senzacije.
ivana23 ivana23 23:14 23.06.2015

***

...три ћерке су одузете све док Јоксимовићи не уведу воду у кућу и не побољшају животне услове.
Ђорђе је у међувремену успео да уведе воду, реновира купатило и подове, опреми дечју собу, чак му је обећан и посао.


-------
Закон, наиме, предвиђа да хранитељској породици за издржавање детета припада 52 одсто од просечне зараде у Србији (просечна зарада износи 45.605 динара), плус накнада за рад хранитеља 32,5 одсто од просечне зараде, односно 7.600 динара по детету које је у хранитељској породици.

Предвиђене су и бројне субвенције и олакшице, накнада за набавку школске опреме, стипендије, накнада за трошкове одмора и рекреације, набавку обуће и одеће, право на плаћено одсуство са рада хранитеља за прихватање смештаја детета узраста до пет година…

-------

Имају ли сиромашни право да имају децу? - link

> Ceo tekst sa tvitovima...
principessa_etrusca principessa_etrusca 23:39 23.06.2015

Re: R u 4 real?

Nebojsa Krstic
Kako može neko da vrati oduzetu decu ocu koji nije u stanju da ih izdržava i dodatno štrajkuje glađu? Ocu koji ima posao i ponaša se odgovorno možda i može.

Истичеш да ниси стручњак и да не пишеш о одузимању деце, али изгледа да јеси стручњак за критеријуме за повраћај деце родитељима.

Ako pogledaš tekst koji kometarišeš, a to nijјe loša praksa, čisto da bi znali o čemu govorimo, videćeš da se nisam izjašnjavao o tome treba li decu oduzimati ili ne. Mislim da o tome ne treba da sude laici i sve druge internet neznalice, jerbo niko ne zna sve okolnosti slučaja. Za to postoje socijalne službe.


Дозволи да је мој избор шта ћу да коментаришем.

Ovaj tekst se ne bavi pitanjem oduzimanja dece, nego problemom falsifikovanja nečijeg iskaza u cilju njegovog vređanja i omalovažavanja i pravljenja jeftine senzacije.


Мислила сам да је прво правило маркетинга да је сваки публицитет добар. Остало су финесе.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 00:03 24.06.2015

Re: ***



Имају ли сиромашни право да имају децу?


Baš me zanima šta ti misliš o tome. Kad vidiš porodicu koja ima osmoro dece, a nema mogućnosti da izdržava ni jedno, šta ti pomisliš?
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:08 24.06.2015

Re: ***


Krle, tvoj blog tvoji stavovi, radi kako misliš da treba.
Na tvom mestu ja bih prikočio

Nebojsa Krstic


Имају ли сиромашни право да имају децу?


Baš me zanima šta ti misliš o tome.


Procenjuje se da u ovom trenutku u Srbiji ima oko 86.000 porodica koje žive od socijalne pomoći, a gotovo 700.000 ljudi, prema podacima Zavoda za statistiku, ispod linije siromaštva.


Za sedam stotina hiljada ljudi se postavlja pitanje da li imaju pravo da imaju decu!
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 01:28 24.06.2015

Re: ***

Krle, tvoj blog tvoji stavovi, radi kako misliš da treba.
Na tvom mestu ja bih prikočio

Nebojsa Krstic


Имају ли сиромашни право да имају децу?



Baš me zanima šta ti misliš o tome.



Šta bi ti preskočio? Pitanja? Dileme? Pa šta ti onda ovde tražiš? Zar ovo nije prostor gde se razmenjuju misli o dilemama i problemima? Ili je samo poligon za izbacivanje privatnih frustracija? Za harangiranje neistomišljenika? Za donošenje presuda? Za potvrđivanje predrasuda? Za bekstvo od tabu tema?

Kaži, čoveče, šta misliš o tome što je pitala Ivana23. Ako nemaš mišljenje, nemoj da izigravaš moralnog policajca koji cenzuriše teme.
highshalfbooze highshalfbooze 06:39 24.06.2015

Re: R u 4 real?

Ovaj tekst se ne bavi pitanjem oduzimanja dece, nego problemom falsifikovanja nečijeg iskaza u cilju njegovog vređanja i omalovažavanja i pravljenja jeftine senzacije.


To su propagandne metode koje se naširoko koriste u ovoj zemlji, i kojima si i sam pribegavao. Sad te boli kad to isto osetiš na svojoj koži...
gordita gordita 10:47 24.06.2015

Re: ***

Nebojsa Krstic


Имају ли сиромашни право да имају децу?


Baš me zanima šta ti misliš o tome. Kad vidiš porodicu koja ima osmoro dece, a nema mogućnosti da izdržava ni jedno, šta ti pomisliš?



Rodilo se, valja ljuljati

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana