Putovanja

Info miting

Aleksandra Mitrovic RSS / 14.03.2008. u 21:11

91099-urlauber-fat-suit-tourist-fat-suit.jpg

Pre mnogo godina sam se našla kod drugarice koja se pakovala za naš put u Tunis. Tu je bila i njena komšinica, prosta žena, sa jedva 8 razreda osnovne škole. Radila je u školi kao čistačica a najduži put koji je prevalila je od rodnog sela negde u Sićevačkoj klisuri do Beograda

Pita ona nas: „Pa di vam je taj Tunis deco?“

„U Severnoj Africi“, odgovaramo mi.

„Pa di vam je ta Severna Afrika?“, nastavlja ona.

„To je tamo južno od Italije i Španije, drugi kontinent“, pokušavamo mi da joj nekako damo nekakve geografske koordinate.

„Lele, lele, će se potepate u autobus do ti Tunis!!“, zakuka ona.

Skoro sam došla do jednog poražavajućeg podatka. Od ukupne populacije Srba samo 11% poseduje pasoše a od tog broja samo 2% ih zaista i upotrebljava. Ne bih sada da razmatram razloge ovakve situacije ali bih vam svakako mogla dočarati posledice.

Naime, prvomasko-uskršnji praznici dolaze a sa njima i horde turista iz Srbije, destinacija-Egipat. Nakon tog naleta će biti malo zatišije a onda od sredine Juna pa do kraja Septembra...ko preživi pričaće. Po zakonu verovatnoće neko od vas je sigurno jedan od onih koji je preživeo a ako ne vi lično-sigurno neko iz vaše bliže ili dalje okoline. U Egipat godišnje dolazi oko 400 hiljada turista iz Srbije. Većina nema ni pojma gde je krenula a još manje gde je stigla. Jedina referenca im je bila niska cena i činjenica da je ovo jedno od retkih mesta na svetu gde možete kupiti vizu direktno na aerodromu za 15$ i da vas niko ništa ne pita. Egipat je postao jedan od retkih svima dostupnih gateway-a iz geta zvanog Srbija. Većina srpskih tur lidera koja radi u Egiptu se slaže sa idejom da bi trebalo dati neku vrstu psiho-opšta kultura testova svakom onom ko se pojavi da bukira neku turu. Ne možete ni da predpostavite kakvi sve ludaci šetaju uanokolo. Ovde ći vam pričati o jednom prosečnom srpskom turisti.

Kod svakog ozbiljnog tur operatera u svetu možete dobiti detaljne informacije o destinaciji na koju idete osim od naših. Vrlo često će se desiti da osoba koja radi buking ne zna ništa više od onoga što već i sami možete da pročitate u brošuri a često i manje od toga. Znam da neki naši tur operateri pokušavaju da pošalju svoje službenike na svoje najpopularnije destinacije ne bi li ovi iz prve ruke upoznali mesto gde šalju klijente. Ovi to shvate kao školsku ekskurziju pa se i ponašaju u skladu s’time. Obično ne vade dupeta iz ležaljki pored bazena besomučno se oblokavajući danima. Retko ko od njih ode u razgledanje grada ili ne daj bože na neku od ekskurzija koje nudi njihova firma.

I tako vam se naš srbin čovek uputi u avanturu sa neizvesnim ishodom bez da mu je to iko rekao.

Nakon totalno frustrirajuće vožnje avionom u koji je prvi put u životu kročio najzad stiže u taj Egipat. Sigurno bi mu više odgovarao autobus...ali prosto takva mogućnost nije postojala tako da je morao da se prilagodi ovoj neprijatnosti. Još se seća svog oduševljenja kada je shvatio da može da bukira 10 dana u Šeratonu za 655€-all inclusive!! Hotel ima sve po redu: privanu plažu, 4-5 restoana, prodavnice, room service....ma prava uživancija. Celo selo već priča o tome. Stigao je u gluvo doba noći potpuno slomljen od 3 sata sedenja u avionu u kojem nije mogao da zapali cigaretu. Da je krenuo autobusom bilo bi mnogo jednostavnije. Majstor vikne piš-pauzu i svi izađu napolje da zapale cigaretu. Tur lider je zakazao info miting u 11 sati ujutru, ali šta će njemu info miting. Zna on sve. Šta taj tur lider ima još da mu kaže više od onoga što je pročitao u brošuri. Lagano prespavljuje i doručak i info miting i već oko 12.30h se budi sav čio i veseo spreman za svoj prvi dan kaljuganja u pesku. Ubrzo, sa uzasom, shvata da nema pojma kako da dođe do restorana za ručak a niko ne govori srpski. Čudno mesto ovaj Egipat. Možda je ipak trebalo da ode na taj info miting. Već nakon sat-i-po šetanje po resortu uspeva da nađe restoran. Sve vreme ga je vodila fantazija o svinjskom vratu sa roštilja upotpunjen čorbicom od škembića i šopskom salatom. U restoranu nailazi na potpuno razočarenje: pohovana piletina, juneći gulaš, musaka, rižoto od morskih plodova, špagete, pirinač na sto načina, čorba od paradajza, pileća supa, salate na milion načina......nigde škembića, krmećeg roštilja i šopske salate. Shvata on da se ovde krmetine neće najesti. Prihvata novonstalu situaciju kao dobru priliku da malo dotera liniju te se iz sve snage baci na „dijetalnu“ hranu. Tada nailazi na još jedan problem. Ne postoji tanjir dovoljno velik u koji može da smesti svu onu hranu koju je pokupio sa švedskog stola. Ali, Srbin je čovek inventivnog duha-uzima 3 tanjira. Taj je all inclusive shvatio bukvalno. Kada je najzad digao glavu iz tanjira shvatio je da je napolju već pao mrak tako da plaža odpada sa plana za taj dan. Odlučuje da se malo prošeta do grada to veče. Taksisti plaća pola litra krvi za vožnju od 10-ak minuta u zemlji gde benzin košta 1.5 LE (čitaj:15 dinara). Izgleda da će nedolazak na info miting imati i finansijske posledice.

Sledećeg jutra se naš junak najzad upućuje na tu plažu o kojoj mašta još od momenta kada je odlučio da ode na odmor. Na puti ka plažu ludi zbog činjenice da mu treba 45 minuta da dođe do iste.....ali na kraju krajeva šta možeš da očekuješ od all inclusive Šeraton resort aranžmana za 655€. Naravno da ćeš biti smešten na vrh brda u sobi koja gleda na zid. Oni koji su smešteni niže i gledaju na plažu plaćaju dva puta više za polupansion.....što je još uvek prilično jeftino. Na putu do plaže se već poprilično spržio na hodajući po suncu svo to vreme. Kada naš junak, čovek udarnik, željan odmora od svakodnevnog pregalačkog rada i borbe sa retardiranom državnom administracijom, najzad dođe do te dugo sanjane plaže, susreće se sa ponižavajućom činjenicom: PA OVDE NEMA PLAŽE!!!! Mislim......za svakoga drugog to JESTE plaža osim za junaka naše priče koji plažu smatra mesto gde se može kaljugati u plićaku čitav bogovetni dan. Ovo izgleda značano drugačije. Ovde u stvari mora i da se pliva! Sa uzasom shvata da je prilaz vodi preko plutajućeg pontona koji je postavljen preko koralnog rifa a na kraju pontona je mnogo vode! I tamo ima nekih čudnih stvorenja koje nazivaju ribe koje plivaju unaokolo i uopšte ne ublažavaju ušas prizora. Pošto je naš srbin čovek nesalomivog duha, on svakako neće dozvoliti da mu tamo neki ponton i koralni rif upropaste dan kaljuganja u plićaku. Hrabro kreće da gaca preko 50-ak santimetara duboke vode rifa ne bi li našao pogodno mesto da spusti svoju zadnjicu. Nakon nekoliko koraka shvata da potpuno iskasapio stopala na korale, školjke, kamenje, ježeve i ko zna šta sve još ne, te se panično okreće nazad ne bi li pobegao iz ovog minskog polja. Pri tome se oklizne i pruži svom dužinom preko rifa nanoseći sam sebi mnogobrojne posekotine po butinama, laktovima i nekoliko ježevih iglica po dlanovima na koje se jedva dočekao u pokušaju spašavaja obraza Srbije.

Vreme do ručka provodi kod hotelskog doktora a ostatak dana u sobi vidajući rane i zalivajući tugu ogromnom količinama ledene vode iz frižidera. Nakon večere počinje da oseća neke čudne grčeve u želudcu. Moraće ponovo da pronađe komšije iz susedne sobe koji govore engleski pa ih koristi kao tumače. Naš srbin je snalažljiva vrsta. Doktor mu objašnjava da je dobio stomačni grip od sve one super hladne vode koju je pio ceo dan. Komšije su mu rekle da je tur lider na info mitingu rekao da može da dođe do takvih problema i da im je dao spisak lekova za tretiranje takve vrste problema. Hm...da...info miting....

Ostatak odmora je naš prosečni Srbin proveo pored bazena gde je dobio upalu desnog uveta zbog bazenske vode i opekotine I stepena zbog korištenja kreme na bazi maslinovog ulja i bez zaštitnog faktora. U međuvremenu je njegova žena sedela u sobi i heklala stoljnak za miraz ćerki plašeći se da izađe napolje jer ima previše arapa.

pleteni_glamocki_stolnjak_100x100_detalj1.jpg

Uspela je nekako i da dođe do recepta za onu njihovu musaku. Ne prave je isto kao u njihovom selu. To će biti pravi hit za sledeću slavu. Mlađem sinu je odgrižen deo jagodice palca dok je hranio ribe papagaje iako je 17 puta na info mitingu rečeno da je STROGO zabranjeno hraniti ribe a i svuda oko plaže postoje upozorenja.....ali oni nisu bili na info mitingu. Stariji se spanđao sa nekom ruskinjom i izgleda da je zaradio neku polnu bolest. Komšije je retko viđao. Kažu da idu na nekakve ekskurzije po nekakvim manastirima, posećivali su i neke druge gradove, naučili su da rone, bili su nekoliko puta na brodu....svašta neto su radili. Rekli su da im je to sve rekao tur lider na info mitingu. „Čudan neki narod“ misli naš srbin.....“kako ih ne mrzi da se mlate unaokolo po svoj toj vrućini. Ništa nisu pocrneli. Šta će da kaži kada se vrate kući. Gde su bili?“

Nakon 10 dana napornog premeštanja od kreveta do ležaljke na bazenu i nazad došlo je vreme da naša prosečna srpska familija krene kući. Stoljnjak je uspešno priveden kraju. Ćera će sigurno biti ponosna. Pakuju svih 14 kofera i upućuju se ka aerodromu. Na aerodromu hapse starijeg sina jer je pokušao da prošvercuje nekoliko korala koje je „nabrao“ svojoj ruskinji ali je ova odbila da uzme. Izgleda da je ona bila na info mitingu gde je čula da će svako ko lomi ili na bilo koji način uništava korale ili pokušava da ih iznese iz zemlje bez sertifikata biti uhapšen. Uspeli su da ga izvuku 3 dana kasnije kada im je stiglo 2 hiljada evra od kuće za otkup sina. Napravili su pregršt fotografija iz sobe, hotelskog restorana gde su ždrali za sve pare i ugojili se u proseku po 5kg po glavi. Ima tu i fotografija sa recepcije sa svih hotelskih bazena gde se može videti otac familije u svim fazama prženja kao i proces nastajanja heklanog stoljnaka u 160 fotografija. Ovi digitalni aparati su pravo čudo!

Možda su ipak trebali da odu na taj info miting.



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

MilutinM MilutinM 21:24 14.03.2008

Vodič

Aleksandra, ovo je vrlo poučno, i prilično prepoznatljivo.
jelenatt jelenatt 22:04 14.03.2008

Re: Vodič

hehehe...super pricica, slatko sam se nasmejala...bila u Tunisu pre nekoliko godina, od citave grupe nas je jedva petoro krenulo na dvodnevni izlet na kome smo zaista imali priliku da se upoznamo sa kulturom te divne zemlje...ostali bili u fazonu: stopedesetevra za dva dana u dzipu?? i nije all inclusive!!! pa jesmo mi ludi??? a kad sam krenula Intrerrailom kroz Evropu, u Srbiji me gledali sa cudjenjem/sazaljenjem, ali pre svega STRAHOM!!! kako su se tek grdno nasekirali (i jos uvek se sekiraju) sto se (nekad i sama) vozim kolima kroz Ameriku, o tome i da ne pricamo...
a, da, tamo NE ujedaju, by the way! znam iz iskustva... mozda bi to trebalo da pise u svim brosurama svih agencija, onako, boldovano, pa crveno, na prvoj strani...
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 22:43 14.03.2008

Re: Vodič


: stopedesetevra za dva dana u dzipu??


U tome i jeste problem...teško je objasniti našem srbinu koliko je ljudi angažovano za realizaciju svake te njihove ekskurzije, koliko tu logistike ima i da sve to treba da se plati. Ne znaju ljudi jednostavno da cene tuđi rad, a to je zato što kod kuće niko ne ceni njihov..
pnbb pnbb 22:00 14.03.2008

eh sad

ne budimo pregrubi...

dobar deo posetilaca ol inkluziv lokacija iz severne amerike se ponasa slicno, ili gore.. a prisustvuju infou...
koncept plaze im je tesko pojmljiv , ako je vec bazen s dzabe picem pri ruci...
plaza?.. a jel to ono desno od bazena.. sta tamo moze i da se kupa? u moru? svasta...

druga krajnost su manijaci koji po kisi, vetru, napadu gerile i invaziji skakavaca ne ustaju s peskira s blazenim osmehom... jebote kakvo uzivanje... mora da su iz mancestera, pa im sve lepo...
MilutinM MilutinM 22:17 14.03.2008

Re: eh sad

mora da su iz mancestera, pa im sve lepo...

Od kada su krenule budget avio kompanije ka letnjim destinacijama, nagledao sam se tih hauzmajstora iz neposredne okoline Mančestera koji putuju u havajkama i bermudicama i sa belim sportskim čarapama
edi-va edi-va 22:35 14.03.2008

Re: eh sad




p.s.: pozdrav Alexandri:)
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 22:40 14.03.2008

Re: eh sad

nagledao sam se tih hauzmajstora iz neposredne okoline Mančestera koji putuju u havajkama i bermudicama i sa belim sportskim čarapama


....tih je ovde na kamaru....i mogu ti reći da su nam jedni od najboljih gostiju. Sve 'oće i svuda 'oće. Radoznali ljudi željni da vide svašta nešto, slušaju i poštuju sve što im se kaže. Nikada ne kasne i ne plaše se arapa. Uvek su lepo raspoloženi, vrlo često opasno preplanuli, ali to junački podnose. Srce mi se cepalo pre 7 dana kada sam trebala da saopštim mom potencijalnom studentu da neće moći da krene na kurs jer koristi beta-blokatore za površeni krvni pritisak. To ga naravno nije sprečilo da ostatak odmora bude na brodu...bar da snorklinguje ako ništa drugo....obećao je da će doci u Septembru kada mu doktor promeni terapiju da završi kurs.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 00:07 15.03.2008

Re: eh sad

...ih edi...nemoj tako )) nisu oni BAŠ svi takvi......Hvala na pozdravima. Slička ti je ISTORIJSKA!!!
Srki Srki 06:35 19.03.2008

Re: eh sad

Aleksandra Mitrovic
nagledao sam se tih hauzmajstora iz neposredne okoline Mančestera koji putuju u havajkama i bermudicama i sa belim sportskim čarapama


....tih je ovde na kamaru....i mogu ti reći da su nam jedni od najboljih gostiju. Sve 'oće i svuda 'oće. Radoznali ljudi željni da vide svašta nešto, slušaju i poštuju sve što im se kaže. Nikada ne kasne i ne plaše se arapa. Uvek su lepo raspoloženi, vrlo često opasno preplanuli, ali to junački podnose. Srce mi se cepalo pre 7 dana kada sam trebala da saopštim mom potencijalnom studentu da neće moći da krene na kurs jer koristi beta-blokatore za površeni krvni pritisak. To ga naravno nije sprečilo da ostatak odmora bude na brodu...bar da snorklinguje ako ništa drugo....obećao je da će doci u Septembru kada mu doktor promeni terapiju da završi kurs.


E bas mi uze rec iz usta. Puno ima prerasuda o turistima koji su sve samo nisu Srbi. Nasa posla.
Unfuckable Unfuckable 01:22 15.03.2008

Prvo preporuka

pošto je txt odličan
I istinit.

U restoranu nailazi na potpuno razočarenje: pohovana piletina, juneći gulaš, musaka, rižoto od morskih plodova, špagete, pirinač na sto načina, čorba od paradajza, pileća supa, salate na milion načina......nigde škembića, krmećeg roštilja i šopske salate.

..vreme je za Egipat...
naročito ako se sve Tete smeju ovako lepo kao autorka na slici ...
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 01:28 15.03.2008

Re: Prvo preporuka

Hvala na komplimentima....) Evo sva sam pocrvenela...hi,hi,hi....
Unfuckable Unfuckable 02:30 15.03.2008

Re: Prvo preporuka

ako svo to crvenilo prati onaj lepi osmeh ...eto Sunca u kasne sate
al' - da zahebemo estetiku : odličan tekst
Astrid Astrid 01:09 19.03.2008

Preporuka!

Dobar tekst, tek sad sam ga videla :) Malo karikirano, ali u tome je bas smek.
Predlog: Napisi neki blog o nocnom penjanju na Mojsijevu goru, stvarno je nezaboravno iskustvo (inace, od nase cele grupe, islo je nas osmoro :)).

Imam samo primedbu na pricu o hladnoj vodi. Bakterije su u pitanju, nimalo bezazlene, nigde bez Drotazida :)
Unfuckable Unfuckable 09:22 19.03.2008

Re: Preporuka!

Bakterije su u pitanju,


bakterije ili amebe ?
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 21:46 19.03.2008

Re: Preporuka!

bakterije...koje inače svi imamo kao deo redovne stomačne flore koje se samo aktiviraju naglim promenama temperature (napolju 7 miliona stepeni a u tvom stomaku -12). Ponekad je u pitanju i samo šok od promene klime. Amebe ne!! Voda koja se ovde pije je flaširana, uglavnom marke Nestle ili nešto sčičo tako da oko toga nema problema. Čak je i voda česmovača bakteriološki potpuno ispravna ali nije hemijski ispravna. Može da se koristi za sve ostalo osim da se pije. Ja je koristim i za kuvanje, eto već 4 godine i nikada nikakvih problema. Inače, najbolji je da se koriste lekovi proizvedeni u Egiptu jer su oni prilagođenim lokalnoj klimi i tipičnim problemima na lokalnom nivou. Čak ni Beogradski Autan ne "radi" kod ovdašnjih komaraca. Postoji super lokalni proizvod koji rešava stvar
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 21:49 19.03.2008

Re: Preporuka!

Napisi neki blog o nocnom penjanju na Mojsijevu goru, stvarno je nezaboravno iskustvo (inace, od nase cele grupe, islo je nas osmoro :)).

E, super ideja!!! Hvala ti na hint-u. Inače, i bolje je što vas je išlo samo osmoro. Veruj mi, ne želiš u grupi nekoga ko vazda cmizdri i žali se kako je teško, visoko, kako ga žuljaju cipele...etc..
Astrid Astrid 01:45 20.03.2008

Re: Preporuka!

Unfuckable
Bakterije su u pitanju, bakterije ili amebe ?

Vecina se lecila od bakterija (u uputstvu se navode: Cambylobacter jejuni, Shigella, Salmonella, E. coli), jednoj devojci su dali i nesto protiv ameba, "za svaki slucaj", ali ne znam kojih.
Astrid Astrid 02:19 20.03.2008

Re: Preporuka!

Aleksandra Mitrovic
bakterije...koje inače svi imamo kao deo redovne stomačne flore koje se samo aktiviraju naglim promenama temperature (napolju 7 miliona stepeni a u tvom stomaku -12). Ponekad je u pitanju i samo šok od promene klime. Amebe ne!! Voda koja se ovde pije je flaširana, uglavnom marke Nestle ili nešto sčičo tako da oko toga nema problema. Čak je i voda česmovača bakteriološki potpuno ispravna ali nije hemijski ispravna. Može da se koristi za sve ostalo osim da se pije. Ja je koristim i za kuvanje, eto već 4 godine i nikada nikakvih problema. Inače, najbolji je da se koriste lekovi proizvedeni u Egiptu jer su oni prilagođenim lokalnoj klimi i tipičnim problemima na lokalnom nivou. Čak ni Beogradski Autan ne "radi" kod ovdašnjih komaraca. Postoji super lokalni proizvod koji rešava stvar

Ima i toga, ali ove koje sam navela su patogene i ima ih u vodi sa cesme. Cak su nam rekli da ne jedemo voce i povrce koje je oprano tom vodom. Vecina je i zube prala flasiranom :)
Za kuvanje je sigurno ok, stradaju na toj temperaturi.
Sto se lekova tice, naravno, samo lokalni.

E, super ideja!!! Hvala ti na hint-u. Inače, i bolje je što vas je išlo samo osmoro. Veruj mi, ne želiš u grupi nekoga ko vazda cmizdri i žali se kako je teško, visoko, kako ga žuljaju cipele...etc..

Thanks.
Sretali smo dosta ljudi na kamilama (naravno, pre 750 stepenica :)), ali stvarno je bilo lakse nego sto smo ocekivali. Vracali smo se drugim putem, samo "stepenicama", ali se vecina grupa vracala istim, ne znam zasto.
Pozdrav.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 16:28 20.03.2008

Re: Preporuka!

Cak su nam rekli da ne jedemo voce i povrce koje je oprano tom vodom. Vecina je i zube prala flasiranom :)

Paranoja. Kao što sam rekla, ja flaširanu vodu upotrebljavam samo za piće, što znači da voće i povrće perem česmovačom.

Vracali smo se drugim putem, samo "stepenicama", ali se vecina grupa vracala istim, ne znam zasto.

Zato što je bezbednije. Mnogi su se strmopi*dili niz te stepenice pa su se kotrljali sve do manastira
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 16:34 20.03.2008

Re: Preporuka!

jednoj devojci su dali i nesto protiv ameba, "za svaki slucaj", ali ne znam kojih

Većina tih hotelskih lekara su u vrači pogađači. Svima daju sve isto bez obzira na simptome. To je nekakav "koktel" (kako ga zovu) koji je costume made za sve i svašta....i pri tome naplaćuju šac metodom-koliko procene stepen očaja pacijenta=količina novca koja se može iskamčiti. Inače, mesto hotelskog doktora je veoma skupo jer se ti doktori tamo prebiajju od para...tako da na tom mestu radi samo onaj koji je imao dovoljno para da plati ulaznicu bez obzira koliko zaista poznaje svoju struku. Sada su se već organizovali u "mafiju" u dogovoru sa menagerom hotela i ostalim osobljem sa kojima se tale za plen.
Astrid Astrid 16:18 25.03.2008

Re: Preporuka!

Aleksandra Mitrovic
Zato što je bezbednije. Mnogi su se strmopi*dili niz te stepenice pa su se kotrljali sve do manastira

:) Nisam znala da se i to desava, nije delovalo opasno, mada je bilo malo zamorno pri kraju. Mislim, u momentu kad ugledas manastir, procenis da stizes za pola sata, a nikako da stignes :) Vecina nas je dobila upalu misica bas od silazenja, a ne od penjanja.
Svejedno, ubedjena sam da je pogled mnogo bolji, nego sa "kamilje staze".
Astrid Astrid 16:21 25.03.2008

Re: Preporuka!

Aleksandra Mitrovic
Sada su se već organizovali u "mafiju" u dogovoru sa menagerom hotela i ostalim osobljem sa kojima se tale za plen.

To smo i pretpostavili :) Svi smo se iznenadili sto su joj dali i lek za amebe, kao da je pila vodu direktno iz Nila.
Pozdrav,
do sledeceg bloga

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana