Hobi| Nauka| Sex| Sport| Životinjski svet

Konačno upristojavanje: sasvim mali pomaci

albicilla RSS / 01.07.2015. u 19:39

rustic-novelty-signs_zpskjmasyja.jpg

Ima dosta godina od tada; razgovarao sam sa retko uspešnim upravnikom rezervata Zasavica, Slobodanom Simićem i žalio mu se na nedostatak vidljivih rezultata, uprkos dugogodišnjem aktivizmu u zaštiti prirode.

„Ti misliš da možeš da postigneš ono što hoćeš?“ sad ga po nesigurnom sećanju citiram, „Pa mi moramo da budemo zadovoljni malim pomacima – nećeš nikada da uspeš u Srbiji!“ (Možda i ne reče baš tim rečima, ali beše tako nešto.) Znam da sam pomislio, ako su mali pomaci vrhunac kome se treba nadati, bolje da spakujem kofer i negde drugde stremim ka zvezdama. Ovako ili onako, kofer još nisam spakovao.

I sad dolazi vreme sadašnje. “Reagujući na zahtev Koalicije NVO Srbije za zaštitu ptica da se prepelica i grlica proglase strogo zaštićenim vrstama, što su predložila i dva državna zavoda za zaštitu prirode, Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije [prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković] donela je odluku da se zabrani lov na grlice i produži zabrana lova poljske  jarebice.” (Izvor: LSV)

Ornitolozi procenjuju da se preko 90 odsto prepelica i grlica odstreljuje zabranjenim metodama (upotreba elektronskih vabilica i petometki bez blokera u ležištu), a pod maskom lova na njih stradaju i strogo zaštićene vrste: ševe, trepteljke, pliske, strnadice, konopljarke, kao i ugroženi prdavac.

320px-European_Turtle_Dove_Streptopelia_turtur_zpsdrxeylzt.jpgGrlica / Wikimedia Commons

Jedan sam od aktera borbe za zaštitu grlice i prepelice od daljeg izlova od samih početaka. A prvi zahtev za zaštitu ove dve vrste, kojima brojnost opada već 30 godina, predali su Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Liga za ornitološku akciju Srbije i Ekološki pokret iz Stanišića još 2003! I bili standardno ignorisani od strane nadležnih ministarstava (to je bilo pre Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja i nije bilo načina da se dalje prati postupanje organa vlasti prema zahtevu NVO sektora).

I sada, 12 godina sveprisutnog krivolova i još tri zahteva kasnije, Koalicija NVO Srbije za zaštitu ptica sačinjena od preko 50 organizacija okupljenih u projektu "Zvuk ptica" našla se u prilici da utiče na, htedoh da kažem, tu istu vlast, ali nisu isti, ovi su neki drugi. Možda nevoljno, ali bili su spremni da nas saslušaju (što oni prethodni nikada nisu). Pa i donekle poslušaju.

Zakon kaže da se o predlozima NVO za izmene zakona mora izjasniti stručna državna kuća, u ovom slučaju Zavod za zaštitu prirode, i potom Ministar donosi odluku na osnovu preporuke Zavoda. Zakon kaže “zavod”, u jednini, ali inicijativu za zaštitu grlice i prepelice zdušno su podržala oba zavoda, i beogradski i novosadski. Dakle, svi pravni preduslovi za izmenu Pravilnika o lovostaju su ispunjeni i Ministarka je samo trebala da donese odluku?

Da li je inicijativa za zaštitu grlice i prepelice po svojoj prirodi revolucionarna ili nešto drugo, no ispostavilo se da Ministarka neće doneti mišljenje na osnovu preporuka dva zavoda,  već na osnovu preporuke Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede, koja se bavi lovstvom. Sektor za zaštitu životne sredine istog ministarstva bio je spreman da zaštiti obe vrste, ali je očigledno čekao zeleno svetlo svemoćne Uprave za šume. A Uprava je vagala interese lovaca (<1% građana), ali i interese ne-lovaca (>99% građana), kao i međunarodni ugled države ocrnjen brojnim krivolovnim aferama, pa donela polovičnu, a neprijatnu im odluku, koja je pre dva dana postala zvanična.

Naime, na poslednjem sastanku, Uprava za šume je predstavnicima Koalicije rekla “bićete oduševljeni predlogom”. A predlog je, grlica se štiti od lova na dve godine (s mogućnošću produženja), a prepelica ostaje na milost i nemilost lovcima i krivolovcima.

Da je takva odluka bila doneta 2004. godine, bio bih oduševljen. No, 12 godina krivolova koje su usledile, pa i doprinele da se pre mesec dana grlica i zvanično našla na Evropskoj crvenoj listi ugroženih vrsta, učinile su moju reakciju, u najboljem slučaju, mlakom. Takvo rešenje je ispod minimuma koji sam očekivao. I u skladu s mudrim rečima Slobodana Simića. Onim o minornim pomacima.

Na svom sajtu, u već citiranom tekstu Lovački savez Vojvodine objašnjava još jedan aspekt koji je uticao na donošenje odluke i poziva lovce na poštovanje zakona: “... podsećamo  na obaveze Srbije da treba uvažiti činjenicu da je pitanje zaštite prepelice i grlice podvučeno kao jedno od ključnih u tekućem procesu usaglašavanja nacionalnog sa zakonodavstvom  EU u okviru poglavlja 27 evropskih pravnih tekovina, tokom bilateralnog skrininga koji je održan u Briselu u novemrbu 2014. Upravo iz tog razloga za očekivati je da će se pritisci da se zabrani lov na prepelice i dalje trajati. Lovci ovakvim zahtevima mogu jedino odgovoriti pravilnim izvođenjem  lova uz poštovanje svih zakonskih propisa a posebno onog dela koji se odnosi na zabranu lova uz pomoć vabilica. Podsećamo da je prošlogodišnja sezona lova na grlice i  prepelice obilovala skandalima pa i krivičnim prijavama  zbog upotrebe ovih elektronskih pomagala.”

Da ne budem nepravedan, ipak moram da pohvalim Upravu za šume i Ministarstvo poljoprivrede za učinjeni napredak i iskazanu volju za saradnjom. Možda ja na to gledam kao na sasvim mali pomak (ali i takav – najveći u ovom milenijumu), ali možda oni na to gledaju kao na znatno veći ustupak nego što su isprva mislili ili planirali? S moje tačke gledišta, to je too little, too late; ali je, ujedno, ovo prvo leto u Srbiji u kome je lov odavno ugrožene grlice krivično delo. Pa da vidim i to čudo. Vreme je već bilo.



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 21:10 01.07.2015

Što bi mlađi sin rekao

grlilica



A Kinezi bi rekli da i najduže putovanje počinje malim korakom
albicilla albicilla 21:28 01.07.2015

Re: Što bi mlađi sin rekao

A na bugarskom je гургулица: Гургулицата е забранена за лов в много страни - от тази година и в Сърбия
albicilla albicilla 20:41 06.07.2015

Istovremeno

...struka o grlici kaze sledece

albicilla albicilla 17:26 07.07.2015

„Ja brinem za grlice, a ti?“

Vučić: „Baš me briga za afričku grlicu“!
Kontra akcija: „Ja brinem za grlice, a ti?“

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana